​AMERİKA, İSRAİL'İN SÖMÜRGESİDİR

Alican DEĞER 07 Ara 2017

Alican DEĞER
Tüm Yazıları
Aklımda sanki Efrahim Kishon'un bir sözü olarak kalmış.

Aklımda sanki Efrahim Kishon’un bir sözü olarak kalmış. Eğer onun değilse bile, ona yakışır bir laf. 

Dünyanın en tanınmış mizahçılarından olan İsrailli yazarın bir sözü daha vardır. Bence çok da güzel açıklar durumu: “Bütün dünya İsrail’e o kadar çok yüklenir ki, onlar da dünyayı kendileri yönetiyor zanneder.” Her mizahçı gibi kendi toplumuyla dalga geçebilen bir adamdı Kishon.

Şimdi yaşadığımız günler yeni olaylara gebe. Çünkü Başkan Trump her popülist politikacının yapacağını yapıyor ve parmağıyla havayı gösterip: “Aaa, kuşa bakın” diyor.

Amerika, Kudüs’ün İsrail’in başkenti olduğunu tanıyacağını açıkladı. Çünkü Trump zor durumda. Yeni savaşlara, çatışmalara, gerginliklere ihtiyacı var. Yoksa, soruşturmalar, araştırmalar peşini bırakmayacak. Güçlü Musevi lobisinin desteğini istiyor. Daha da önemlisi kafaların başka yöne çevrilmesini.

Ne oldu da durup dururken Trump böyle bir karar aldı. Zaten fiili bir durum vardı. Şimdi çarşı-pazar karışacak. İsrail’in bile böyle bir zamanda, böyle bir karışıklığa ihtiyacı yoktu gibi geliyor. 

Aşağı yukarı olacaklar belli. İsrail çok sevinecek, Avrupa temkinli yaklaşacak, Müslümanlar ayağa kalkacak. Filistin lideri Abbas’ın, “Çok tehlikeli sonuçları olur” dediği şeylerin hepsi olacak. Kim kazanacak bu durumdan? Yıllardır zaten Kudüs’ün başkenti olduğunu iddia eden İsrail mi? Evet sevinebilir. Ama fiili olarak fayda nerede? Değişen ne olacak? 

Bütün sorun Ortadoğu’da bir türlü barışın egemen olmasına müsaade edilmemesi. Her fırsatta karışıklık çıkartılması.

Efrahim Kishon’un çok sevdiğim bir kitabı vardır: Tavuk Kümesinde Tilki. Kitabın kahramanı kurt bir politikacıdır. Sağlık nedeniyle politika ile ilgilenmesi kesinlikle yasaktır. Çaresiz uygarlıktan uzaklaşıp çok ıssız bir yerdeki Kimyonköy’e yerleşir.

Bu köyde herkes barış içindedir. Hiçbir hırs yoktur. Muhtarlık bile angarya olarak kabul edilip sıra ile el değiştirir. Kimse muhtar olmaya talip değildir.  Bir süre sonra politikacının canı sıkılır. Ve muhtarlık makamına bir araba tahsis eder. Artık muhtar ve eşi bu araba ile dolaşmaktadır. Ondan sonra bütün köy alt üst olur. 

İşte Kishon’un Kimyonköy’ü sanki Ortadoğu’nun küçük bir kopyasıdır. Tavsiye ederim okuyun.