AMCA BAŞARDIK : ADEM JASHARİ'DEN EROL OLÇAK'A...

Halil İbrahim İZGİ
Tüm Yazıları
Adem Jashari, Kosova'nın uluslararası havalimanın ismi. Kosova'nın milli kahramanlarından kendisi.

Adem Jashari, Kosova’nın uluslararası havalimanın ismi. Kosova’nın milli kahramanlarından kendisi. Sırplara karşı verilen bağımsızlık savaşında ailesinden ellinin üzerinde kişiyle Sırplar tarafından katledildi. Ölüme gülerek giden bir Arnavut. Kosova Kurtuluş Ordusu’nun kurucularından. Ölümünden sonra yaşayanlardan. Kosova bağımsızlığa kavuşunca ona atfen “bac u kry / amca başardık” sözü  söylenmiş. Kosova’nın bağımsızlığına giden yolda kendini feda eden kahramanlardan. Ülkesi şimdi onu saygı ve minnetle anıyor. Son günlerde bir Che tartışması alıp başını gitti ya, Kosova’nın ve belki tüm Arnavutlar’ın popüler figürüdür Adem Jashari. Hatta Küçük Arnavutluk olarak tanımlanabilecek İstanbul Bayrampaşa’da bir Adem Jashari Parkı vardır. Kosova’da önünde geleneksel Arnavut şapkası/takkesi giymiş Adem Jashari tişörtü görmek de sizi pek şaşırtmaz.

Buradan Erol Olçok’a bir geçiş yapmak istiyorum.

Erol Olçok, yaptığı işleri gerçek bir vatan sevgisiyle, aşkıyla yapan reklamcıydı. Klasik reklamcıların aksine gösterişli ortamlarda boy göstermeyi sevmezdi. Daha çok yaptığı işlerle, imza attığı kampanyalarla, destek verdiği siyasi hareketle birlikte anılırdı. Her seçimin son reklam filmini partili partisiz herkes merakla beklerdi. Parti vurgusundan çok vatan, millet vurgusu yapardı son hamlede. Yaptığı her reklam filmi adeta 15 Temmuz’da milleti bir olmaya, birlikte Türkiye olmaya çağıran davetiyelerdi. Davetinin ne kadar samimi olduğunu, bu davete koşarak gitmesinden anlayabiliyoruz. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün şehitleri arasında yer aldı kendisi.

Olçok, bildiğim kadarıyla Çerkes’di. Bu topraklarda Türk, Kürt, Arnavut, Boşnak, Çerkes hepimiz biriz diye sıralarız ya... Adem Jashari Arnavut, Erol Olçok da Çerkes’di. Hatta kendisinin Arnavut olup olmadığını soran Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Çerkesliğini vurguladığı da söylenir. Bunu şunun için vurguluyorum. Adem Jashari Çerkes olsaydı veya Erol Olçok Arnavut olsaydı bizim için değişen bir şey olmazdı. Şehadetinin ardından gazete kupürleri kullanılarak yapılan Erol Olçok kolajını gazetemiz yazarlarından Yunus Göksu’nun sosyal medya paylaşımında gördüm. Zeynep Çilek tarafından yapılan çalışmada Erol Olçok’u gördüğümde aklıma Adem Jashari geldi. Dudaklarımdan “amca başardık” ifadesi döküldü gayri ihtiyari.

Sen kendini feda ettin ama başardık.

Adem Jashari kendini feda etti ama eksiğiyle gediğiyle Kosova devlet oldu. Erol Olçok kendini feda etti ve Türkiye eksiğiyle gediğiyle bağımsızlığını muhafaza etti. Adem Jashari ve Erol Olçok bize vatanın ne demek olduğunu, uğruna gözümüzü kırpmadan canımızı verebileceğimizi anlatan iki kahraman. İkisi de atalarımızın kanlarını dökerek suladıkları toprakları, düşmanlara ve hainlere kanları pahasına terk etmediler. İmzalarını canlarını vererek attılar. Adem Jashari’ye amca başardık diye seslenen Kosovalılara bir amcalarının daha olduğunu söylemek isterim. Nasıl ki Adem Jashari Kosova’da can verirken Türkiye’ye de hizmet etmiş oldu, Erol Olçok da İstanbul’da hainlere karşı mücadele ederken Kosova’yı da savunmuş oldu. Ve evet, “amca başardık”