​AİLELERE 11 TATİL ÖDEVİ

Erol ERDOĞAN 18 Oca 2018

Erol ERDOĞAN
Tüm Yazıları
Öğrencilere tatil ödevinin yasaklanmış olması tatilde ailelere ödev verilmeyeceği anlamına gelmez.

Öğrencilere tatil ödevinin yasaklanmış olması tatilde ailelere ödev verilmeyeceği anlamına gelmez. Öyleyse anneler, babalar, ablalar, ağabeyler, dedeler, nineler, teyzeler, dayılar, amcalar şöyle yamacıma yanaşsın, diyeceklerime kulak versinler. Onlara on bir maddelik tatil ödevi vermek istiyorum. 

1.Bir öğrencinin karnesi, aynı zamanda, o öğrencinin okulu, öğretmeni ve ailesinin de karnesi sayılır. Çocuğunuzun karnesine bir de, “Bu karne bana da bir şeyler söylüyor.” gözü ile bakın. Eksiğinizi, fazlanızı, ihmalinizi, kusurunuzu görmeye çalışın. Çocuğunuzla hiçbir çocuğu kıyaslamayın, ona hiçbir çocuğu emsal göstermeyin. Her çocuk birer mucizedir, kendine hastır, çocuğunuzun yeteneklerini ve ruhunu keşfetmeye çalışın.

2.Muhtemelen, ders ve sınav yoğunluğundan dolayı, okulun açık olduğu dönemlerde, çocuğunuzla birlikte yediğiniz yemekler azdır. Tatili fırsat bilerek, bazı yemekleri onunla birlikte ailecek aynı sofra (masa) başında yemeye çalışın. Ailecek yediğiniz yemeklerin muhabbet ve lezzet kıvamını arttırın.

3.Yaşını ve ilgisini dikkate alarak, tatil boyunca, oyunlar oynamayı ihmal etmeyin. Unutmayın ki, sokakta, evde, yolda, araçta, bahçede yani her yerde oynanacak oyunlar var. Öyle “Şimdiki çocuklar oyun sevmiyor” gibi hurafelere pabuç bırakmayın. Oyun, çocuğun ikinci adıdır, oynar. 

4.Çocuğunuzla birlikte bir yerlere gidin, kıymetli vakitler geçirin. Mesela bazı camileri gezin, birlikte namaz kılın; seyahat edin, yeni yerler keşfedin; tarihi veya turistik yerleri gezin, oralardan fotoğraf paylaşın. 

5.Çocuğunuzun hobilerini, meraklarını, eğilimleri biliyorsunuzdur. Tatilde onlara vakit ayırmasına aracı olun, hatta sizinle birlikte yapmak istedikleri varsa seve seve onun yanında olun. Mesela, balık tutmak istiyorsa onu götürün, onunla birlikte balık tutun.

6.Çocuğunuzun akrabalarınızı yeterince tanımıyor olmasından şikâyetçiyseniz, tatili bu yönüyle de değerlendirebilirsiniz. Ama abartmadan, sıkmadan tabii… Evinize misafir davet edebilirsiniz, akrabalarınıza ziyarete gidebilirsiniz. Her iki durumda da çocuklara hediye almayı unutmayın. 

7.Hiç değilse bir defa sinema, tiyatro, konser, sergi ve benzeri bir sanat etkinliğine ailecek çocuğunuzla gidin. 

8.Çocuğunuzla alış verişe çıkın. Onun beğenmesini, seçmesini, denemesini ve kendisinin pazarlık yapmasını önemseyin. 

9.Çocuğunuzun arkadaşları ile vakit geçirmesine tatilde daha fazla müsaade edin, onlara imkânlar hazırlayın, fırsatlar sunun.

10.Çocuğunuzun tatilde ruhen ve bedenen dinlenmesini sağlayın. Okula ve hayata olan sevgisinin artmasını sağlayın.

11.Bu önerileri ve benzerlerini sakın “ödev” gibi yapmayın, hayatın içinden ve olağan-doğal şeyler olarak yapın. 

İyi tatiller diliyorum.