AHISKA TÜRKLERİ VE DATÜB ÜZERİNE

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
Ahıska Türkleri, Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan, Rusya, ABD, Kazakistan, Kırgızistan, Ukrayna, Özbekistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yaşıyor.

Türk Dünyası STK’ları içinde Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) son yıllarda yaptığı çalışmalarla dikkat çekiyor. Özellikle yürütülen vatana dönüş mücadelesi yazmaya araştırmaya değer bir konu. Genel Merkezi İstanbul’da bulunan Dünya Ahıska Türkleri Birliği Uluslararası faaliyette bulunmak üzere, Dışişleri Bakanlığının görüşüne dayanan İçişleri Bakanlığının 12.05.2010 Tarihli ve 1474 Sayılı yazısı üzerine, 3335 Sayılı Uluslararası nitelikteki teşekküllerin kurulması hakkında kanunun 1 inci Maddesine göre, Bakanlar Kurulunca 24.05.2010 Tarihinde alınan kararla kuruldu.

 Kurucu genel başkan ve hala görevde olan isim ise Ziyatdin Kassanov. Ahıska’dan sürgün edilen binlerce ailenin çocuklarından biri olan ve hayatı mücadele içinde geçen bir isim. Tüm hayatını ‘’Vatan Ahıska’’ mücadelesine adamış biri. DATÜB onun evladı gibi. Bugün dokuz ülkede yaşayan Ahıska Türklerinin tüm sorunları ile ilgilenen Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) her zaman gözlerin üzerinde olan bir teşkilat. Genel Başkan Kassanov birçok Türkiye karşıtı odakların hedefinde olan biri. Çünkü Kassanov yüreği Türkiye için atan biri. Anavatan Ahıska Türkleri için olmazsa olmazları. Sığınacak bir Liman Türkiye onlar için.

VATAN AHISKA

Ahıska Türkleri, Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan, Rusya, ABD, Kazakistan, Kırgızistan, Ukrayna, Özbekistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yaşıyor.

DATÜB İstanbul merkezli hem Türkiye’de hem de dünyanın farklı bölgelerinde faaliyet gösteriyor. Birlik Ahıska Türklerini ve Ahıskalı Türklerin kurdukları sivil toplum örgütlerini koordine etmek ve birlikte hareket etmelerini sağlamak için kurumsal kimlik altında çalışıyor. Kurucu genel başkanı ve halen göreve devam eden Ziyatdin Kassanov, 1958 yılında Kazakistan'ın Almatı şehrinde 1944 sürgününü yaşayan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gözlerini açtı. Kassanov, Vatan Ahıska mücadelesinin en önde gelen teşkilatın başkanı durumunda. Kazakistan kurucu devlet başkanı Nazarbayev’in yakın mesai arkadaşlarından biri. İş hayatından yanı 24 saatinin büyük bir kısmını Ahıska Türklerinin mücadelesi için harcıyor. Bağımsızlık sonrası 1991 Yılında Almatı'da kurulan Ahıska Türk Kültür Merkezinde başlayan hizmet mücadelesi bugün Dünya Ahıska Türkleri Birliği ile devam ediyor. Kurumsal olarak örgütlü çalışan teşkilatın genel sekreterliğini Fuat Uçar yürütüyor. Dikkat çelen nokta ise genel sekreterliğin sürekli mesai içinde olması Dünya Ahıska Türkleri Birliği’ne dinamik bir yapı kazandırmış durumda. Bunları Türk Dünyası çalışmaları için başarılı bir model olan çalışmaların örnek olması için anlattık. Yeniden Asya stratejisinde DATÜB benzeri Türk Dünyası STK’ları itici güç olacaktır.

SÜRGÜNDE YEŞEREN FİLİZLER

Ahıska Türkleri, 19. yüzyıldan bugüne kadar devam eden, sürgün başta olmak üzere, çok ciddi insan hakları ihlalleriyle karşı karşıya kaldılar. Dünyada ve hatta Türkiye’de birçok kimsenin haberdar olmadığı Ahıska Türklerinin destansı hikâyesinin, var olma mücadelesinin dünyaya ve Türkiye’ye duyurulmasında kurumsal kimliğiyle ön plana çıkan DATÜB aktif bir yapıya sahip.

Dünya Ahıska Türkleri Birliği – DATÜB’ün Ahıska Türklerine karşı halen devam eden insan hakları ihlallerinin engellenmesi ve vatan mücadelesinde lokomotif olması hayati önemdedir. Türkiye’nin Ahıska Türklerine yönelik tarihî, kültürel ve insani ilgisinin ötesinde Ahıska’nın Anadolu’nun tarihsel bir parçası olduğu unutulmamalıdır. 15 Temmuz hain darbe gecesi Ahıska Türkleri Kassanov’un emriyle Türkiye’yi korumak meydanlarda yerlerini aldılar. Yine birinci ve ikinci Karabağ Savaşında şehitleri ve gazileri olan AHISKA TÜRKLERİ için yazılacak, anlatılacak daha çok şey var.