AH BİR DE ANLATABİLSEK!

Yaşar İÇEN 18 Nis 2019

Yaşar İÇEN
Tüm Yazıları
'Armut piş ağzıma düş' kafasından acil çıkmamız gerekiyor ülke olarak. Herkesin dilinde sadece şikayet var ama kimse de çözüme dair tık yok!

Ekonomik hamleleri ardı ardına işitiyoruz...

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu öncülüğünde odalar ve borsalarda da hareketlilik başladı. Çeşitli etkinlikler, toplantılar, ziyaretler gerçekleşiyor yurt içi ve yurt dışında.
Bazen bizimkiler gidiyor bazen de yurt dışından gelen iş insanlarına ülkemizin üretim ve yatırım potansiyeli tanıtılıyor.

Yakın geçmişe kadar bu tür faaliyetleri ‘küçük çaplı ürettiklerimizi satacak pazar bulalım’ mantığı ile yürüttük. Şimdi çıtayı daha yukarı taşıyarak yurt dışındaki yatırımcıları Türkiye’ye çekmeye çalışıyoruz. “Gelin birlikte büyük üretimler yapalım, markalaşalım ve dünyaya ihracat yapalım” diyoruz.
Çünkü hükümetin başlattığı üretim ve istihdam seferberliği dahilindeki teşvik paketleri gerçekten mükemmel...

Bilhassa içinde Güneydoğu Anadolu’nun da bulunduğu dezavantajlı illere yönelik paketlerin içi fazlasıyla dolu ve değerli. Fakat gerek konunun uzmanları gerekse de odalar bu paketleri yeterince ‘anlatamadı’! 
Son bir iki yıl içinde bu yönde yapılan sayısız bilgilendirme toplantısına katıldım. O toplantılar sonucunda maalesef istenen yatırımcı potansiyeli yakalanamadı çünkü kimse bir şey anlamadı ve yeterince doğru lansman yapılamadı! Akademik anlatımlar, istatiksel veriler, global analizler, tablolar,grafikler... Orta ve küçük yatırımcıyı sıktı, boğdu, soğuttu bu tarz bilgilendirmeler!
‘Bize bizim dilimizden anlatın’ deseler de seslerini duyuramadılar.

Bir de ‘armut piş ağzıma düş’ kafasından acil çıkmamız gerekiyor ülke olarak. Herkesin dilinde sadece şikayet var ama kimse de çözüme dair tık yok! Herkes parasını piyasadan çekmiş altın ve dövize endeksli bekliyor! Çarkların dönmesi için can suyu niteliğinde damlaları kimseden göremiyoruz! Orta ve büyük yatırımcı ödemeleri kasten yapmayarak veya geciktirerek çarkın en önemlisi olan küçük dişlileri kırıp yok ediyor! Ve herkesin dilinde olan ‘para yok, iş yok, müşteri yok, ödemelerim geldi ne yapacağım’ benzeri moral bozan söylemler piyasayı daha da geriyor ve daraltıyor.

Şimdi yeniden hamleleri görüyoruz Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak öncülüğünde. İş dünyası ve bilhassa TOBB da süreci destekleme konusunda kararlı görünüyor. Nacizane birkaç önerim olacak TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’na.
Odalarınız yatırımların teşviki için yaptığı tanıtımlarda mutlaka dışarıdan destek almalı! Teşvikler ikna edici, güven verici, her kesime hitap eden dilden doğru anlatılmalı... Şehirlerin her kademesi bu yönde ustaca organize ve motive edilmeli... Kurumlar ve yerel basın odalar ile ortak hareket etmeli...

Ayrıca fuarcılık konsepti acil olarak değişmeli! Bilindik eski fuar günleri yeni fikirler ve sunumlar ile modernize edilmeli. Çok büyük alanlarda yüklü bütçelerle yapılan etkinlikler yerine canlı, aktif ve sık tekrarlayan ‘butik fuarlar’ düzenlenmeli...
Hep aynı rutinler içerisinde düşük çıtada gerçekleşen organizasyonlar sebebiyle fuarlara katılımcı bulunamıyor artık.

Türkiye’nin ihtiyacı olan birlik ve beraberlik ruhunun ekonomi içinde geçerli olduğu ve her hamlenin bu bilinçle atılması gerektiği unutulmamalı...