​AĞAR: SÜNNİ-Şİİ SAVAŞI İLE İLGİLİ ALT YAPI OLUŞTURULUYOR!

Abdullah AĞAR 12 Kas 2017

Abdullah AĞAR
Tüm Yazıları
Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Suudi Arabistan elçisiyle yaptığı görüşmede Başbakan Hariri'nin ülkesine dönmesini istedi.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Suudi Arabistan elçisiyle yaptığı görüşmede Başbakan Hariri'nin ülkesine dönmesini istedi. Avn, Suudi elçiye, Hariri'nin istifa şartlarının kabul edilemez olduğunu belirtti. Bu açıklama üzerinden Lübnan -Suudi Arabistan hattında yaşananları değerlendiren terör ve güvenlik uzmanı Abdullah Ağar, ortada ABD ile İran’ın menfaatlerinin çatıştığına dair bir fotoğraf olduğunu söyleyerek “Sünni-Şii savaşı ile ilgili alt yapı oluşturuluyor” dedi. YeniBirlik yazarı terör ve güvenlik uzmanı Abdullah Ağar, SuperHaber’den Arzu Erdoğral’ın sorularını yanıtladı.

ABD İLE İRAN’IN MENFAATLERİ ÇATIŞIYOR

-Lübnan-Suudi Arabistan hattında neler oluyor?

Orada bir istikrarsızlık peşindeler. İstikrarsızlık doğrudan doğruya Hizbullah’ı ve İran’ı da içine alıyor. ABD ile İran arasında uzun zamandan beri Irak ve Suriye meselelerinden kaynaklanan bir gerilim bulunuyor. Hem İran’ın devrim muhafızlarının hem de Kudüs Tugaylarının liderlerini terörist olarak ilan etme meselesi var. Ayrıca bunların vekalet savaşçısı olarak kullandıkları Şii tabanlı örgütlerin liderleri ilan edilmeleri meseleleri var. Bir diğer hususta nükleer anlaşmanın iptal edilmesi konuları. Aslında menfaatler çatışıyor. ABD ile İran’ın menfaatlerinin çatıştığına dair bir fotoğraf mevcut. Bu noktada Suudi Arabistan’ın bir şekilde ABD ile girmiş olduğu angajmanlar çerçevesinde ihtilafa temel gerekçe olarak gerginliğin yükseldiği bir fotoğraf bu... Bunun gerekçelendiği yerlerden bir tanesi Lübnan. Lübnan’ın istikrarsızlaşmasıyla beraber olası Sünni-Şii savaşı ile ilgili alt yapı oluşturulduğunu düşünüyorum ben. Diğer fotoğraf nerede var? Yemen’de Bahreyn’de... Sonuçta Sünniler ile Şiilerin karşı karşıya geldiği bütün coğrafyalarda bu var. Bu anlamda açıkçası mezhepsel kırılganlığın sahadaki gruplar üzerinden durumlar üzerinden gerekçelendirilerek aktif hale getirilmeye çalışıldığına dair ciddi bir durumdan söz edilebilir.

HARİRİ’NİN DURUMU NORMAL DEĞİL

-Hariri, o zaman Suudi Arabistan’da zorla tutuluyor söylemlerini gerçekçi kabul edebilir miyiz?

Sonuçta adam Başbakan, ülkesine gitmiyor. Oradan “ben istifa ediyorum” diyor. Gidip kendi ülkesinde “ben istifa ediyorum” demiyor. Ülkesine gidemiyor. Bu ilginç bir fotoğraf. Beni burada öldürecekler diyor. “Öldürülmemden korkuyorum” diyor böyle bir cümle kuruyor. Gitmeden önce İranlı yetkililer iki numara ile görüşüyor Lübnan’da ondan sonra istifa kararı alıyor ve ülkesine dönemiyor ve beni öldürecekler diyor. Bu normal değil.

SUUDİ ARABİSTAN MİLLİ GÜÇ UNSURLARINI BATININ KULLANIMINA VERDİ

-Peki, Suudi Arabistan kendi ülkesini savaşa sürükleyecek bir adım atar mı?

Suudi Arabistan’ın, ABD’nin kendi güvenliğini sağlamasının karşılığında milli güç unsurlarını batının kullanımına, insafı nazarına verdiğini düşünüyorum.

KÜRESEL İRADE KENDİ OYUNUNU OYNUYOR

-Önümüze bazı fotoğraflar koydunuz. Peki, bu süreçten sonra gidişat neyi gösteriyor sizce?

Kaos. Herkesin bir şekilde taraf olmaya zorlanacağı bir fotoğraf var. Küresel irade kendi oyununu oynuyor. Bu oyunu oynarken değirmenin taşı çok şeyi öğütebilir.

DOĞRUSAL İŞGAL BİTTİ SURİYE İÇ SAVAŞI BAŞLADI

-Bu durum Türkiye’yi nasıl etkiler?

Türkiye şu an bölgenin istikrarına ve kendi güvenliğine oynuyor. Ulus devletlerin üniter yapılarının devamlılığına oynuyor. Türkiye’nin temel refleksi bu. Bu noktada uluslararası hassasiyetlere de dikkat ediyor. Coğrafyada bir dizayn var bu bize denk geldi. Çok zor bir durum. Sonuçta adam abanıyor. Kimler üzerinden abanıyor? Proxy devletler üzerinden abanıyor. Bu fotoğraf güç dengelerinin güç bileşenlerinin sürekli değişkenlik gösterdiği bir fotoğraf. Temel parametre ortaya koyan, küresel etki ve küresel etkiye karşı o sahadan çıkan dirençler. Bunlar çarpışıyor. Şimdi ona göre pozisyonlar alınıyor. Bu maç uzun soluklu. Zaten 2003 işgalinin sona ermesindeki süreçten beri devam ediyor. 2011 yılı bu anlamda önemli. Doğrusal işgal bitti Suriye iç savaşı başladı. Türkiye’de Yüksekova, Şemdinli, Beytüşşebap olayları yaşanmış olduğu halde çözüm sürecinin taşları döşendi. Daha sonra Cumhuriyet tarihinin en büyük isyan girişimi yaşandı. Sonra darbe geldi peşinden. Bunların hepsi bütün ülkeleri ilgilendiren eş zamanlı projeler eş zamanlı operasyonlar. Bu şekilde okumak gerekir fotoğrafı.