AFRİKA'YA SELAM OLSUN

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
Doğu Afrika'nın en önemli merkezlerinden olan Şehir adını, Kur'an-ı Kerim'de cennet için kullanılan "huzur yeri" anlamındaki darü's-selam dan alıyor.

Şehri Darüsselam’dayız

Doğu Afrika’nın en önemli merkezlerinden olan Şehir adını, Kur'an-ı Kerim'de cennet için kullanılan "huzur yeri" anlamındaki darü's-selam dan alıyor.

Doğu Afrika'nın adıyla müsemma şehri Darüsselam'da farklı inanç ve kültürlerden altı milyondan fazla insanın yaşadığı doğal başkent.. Çünkü 1996’da ülkenin merkezi Dodoma’ya alınsa da ülkenin kalbi hala bu kadim şehirde atıyor.

Darüsselam'da ülkede yaşayan farklı inanç ve kültürlerden milyonlarca bir arada yaşıyor.135 kabilenin ve 136 dilin konuşulduğu bir ülkeden söz ediyoruz. Tanzanya’da Svahili (sahil dili) ve İngilizce en yaygın dil olsa da kabilelerin kendi konuştukları dillerde var.

Asırlar önce Hint Okyanusu kıyılarında kurulan küçük bir kasaba olan Darüsselam bugün doğal limanı, turizmi ve ticari ve ülkenin merkezi olmasıyla 6,5 milyonluk nüfusa sahip. Avrupa Yetim Eli Gönüllüleri, Nizamettin Aygan, Gökhan Karalök ve Tanzanya merkezli faaliyet gösteren Gümüş Hilal Yardım Organizasyonu direktörü Kadir Kömürcü  ve rehberimiz Rashid Barakat Saleh ile bu kadim yurdu gezdik…

Tanzanya’nın değil aynı zamanda Doğu Afrika’nın da en önemli merkezlerinden olan kent önce Alman sonra İngiliz sömürge yönetiminin başkentiydi. 1964'teki bağımsızlık itibaren tam 32 yıl Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti başkenti olarak kaldı.

Darüsselam'da farklı inanç ve kültürlerden olsa da, nüfusunun çoğu Müslüman.

Kentte ağırlıklı olarak Müslümanlar yaşasa da o yerel inanışlara sahip bir kesimin yanında çok sayıda Hristiyan da var. Şehirde farklı toplumların gittiği camilere ve kiliselere yan yana görmek mümkün.

Yüzyıllar öncesinde ticaret için Tanzanya’ya gelen Araplar ve Hintler bugün şehrin en önemli aktörlerinden. Tanzanya’nın resmi dili Svahilice'yi konuşan yeni nesil Hintlerler var. Kökenleri ve geldikleri yere dair hiçbir şey bilmiyor. Bu dil Arapça’ya yakın olarak kabul ediliyor.

TRAFİK SORUNU VAR AMA METROBÜS DE VAR 

Doğal güzellikleriyle her yıl yüzlerce turisti ağırlayan Tanzanya, plajlara, doğal parklara ve turistik şehirleri ile çekim merkezi. Darüsselama'a gelen turistler ağırlıklı olarak  konaklamak ve tatil için seçtiği bölge Masaki.

Her gün nüfusu şehrin en büyük problemlerinden biri ise yaşanan trafik. Şehir altyapı yetersizliği nedeniyle ciddi trafikle karşı karşıya.

Yıllarca yabancıların sömürdüğü, trafiğin hala sol taraftan aktığı şehrin trafik sorununa çara ise  Posta ve Kariakoo gibi Darüsselam'ın önemli noktalarını birbirine bağlayan metrobüs hattı olmuş. Gelir seviyesi düşük olan halk ağırlıklı olarak motosiklet, mobil taksileri ve metrobüsü kullanıyor.

Darüsselam'ın kalbi Kariakoo

Darüsselam'ın merkezi olarak adlandırılabilecek ve şehirde ticaretin kalbinin attığı bölge Kariakoo. Mallarını satmak isteyen binlerce insan burada kiraladıkları mağazalarda ya da tezgahlarda  A’dan Z’ye  birçok  ürünün satışını yapıyor. Şehirdeki ticari noktalardan diğeri ise Posta bölgesi. Bölgede ağırlıklı olarak Hint kökenli Müslümanlar yaşıyor. Önemli ürünlerin satışlarının gerçekleştirildiği bölge, her gün on binlerce Tanzanyalıyı ağırlıyor.

Tanzanya’nın en güçlü kabilesi Masailer

Ülkedeki yüzlerce kabilenin en güçlüsü Masailer. Kırsal kesimlerde yaşayan Masailer bir kısmı  şehrin nimetlerinden faydalanmak için Darüsselam'a gelmişler. Geleneksel kıyafetleriyle şehir hayatında yer alan Masailerin savaşçı ve güvenilir kişilikleri ile ön plana çıkıyorlar.

Yüzlerimize vuran yoksulluk

Avrupa Yetim Eli Gönüllüleri, Nizamettin Aygan , Gökhan Karalök ve Tanzanya merkezli faaliyet gösteren Gümüş Hilal Yardım Organizasyonu direktörü Kadir Kömürcü ile bu kadim yurdu gezerken yükselen devasa binaların ardında yaşanan yoksulluk dikkatimizi çekiyor.

Şehirdeki dar gelirlilerin ve yoksulların yaşadığı derme çatma barındığı gecekondu mahallerde insanlar var olma mücadelesi veriyor. Burada herkes bir şey yapmak zorunda.. Kimisi taşımacılık. Kimisi seyyar satıcılık. Kimisi işçilik. Günlük gelirler çok düşük… İnsanlar sorgulamadan mücadele ediyor.. Yüzlere vuran yoksullukla… Ama en güzeli Rashid Barakat Saleh ile onlarca tropikal meyvenin olduğu pazarları dolaşmaktı. Bu derin yoksullukta mucizevi bir zenginlik de saklı…