AFET HARİTASI

Aslıhan AKDAĞ TÜRKER
Tüm Yazıları
Tarifsiz acının ikinci haftasındayız. Hala enkazdan canlı çıkanların olduğunu görmek bir nebze mutlu etse de, içimiz yanıyor ve nasıl unutacağız bu acıyı bilmiyorum.

Tarifsiz acının ikinci haftasındayız. Hala enkazdan canlı çıkanların olduğunu görmek bir nebze mutlu etse de, içimiz yanıyor ve nasıl unutacağız bu acıyı bilmiyorum.

Geçen hafta arkadaşım Caner Akın’ın Sosyal Medya’da bir paylaşımına denk geldim ilk 9 günde hissettiklerim diye sıralamıştı; "Şu 9 gün sanki 9 yıl gibiydi. Öyle bir zaman diliminden geçtik ki 40 yıllık arkadaşlar olduk. Kavga ettik, özür diledik, hep birlikte üzüldük. Gece gündüz birbirimizi bırakmadan çalıştık. Sabahlarken akrabasının, kardeşinin bedeninin bulunduğunu duyan kardeşimizle ağladık. 1 gün daha dedik, devam ettik. En önemlisi şuydu: Gurur duyduk. Sırtımızı dayayabileceğimiz insanlar olduğunu bilmek gurur verdi bize. Beklentisiz, saf temiz kalple bir can daha kurtulsun yeter ki diyen insanların Afet Harita'da hep birlikte olması yalnız olmadığımızı, çaresiz olmadığımızı hissettirdi."

Hemen merak edip araştırdım nedir bu AfetHarita diye, Eser Özvataf anlatmış süreci; aslında Furkan Kılıç ve İrem Kömürcü’nün sosyal medya üzerinden mesajlaştıkları Isı Haritası oluşturalım fikri üzerinden yola çıkılmış. Yüzyılın en büyük felaketinin hemen ardından 24 bine yakın yazılımcı bir araya gelerek, açık yazılım ağı ile iki günde AfetHarita’yı üretmişler. Daha önce herhangi bir arama-kurtarma eğitimi almamış, bölgeye gitmek istese yolda durdurulacak, örgütsüz ve bir şeyler yapmak için gönüllü olabilecek insanların ilk aklına gelen şeyi gerçekleştirmek isteyerek: Profesyoneli olduğumuz konular üzerinden felaketten etkilenenlere yardımcı olmak isteyerek ürettik www.afetharita.com u diyorlar.

Yani kısacası Afet Haritası, Türkiye'deki tüm afet yardımı çabalarını merkezileştirmeye çalışıyor. Platform üzerinden kurum olarak kaydınızı gerçekleştirebiliyor, bağış yapabiliyor, afet gönüllüsü olabiliyor, hasar bildirimi yapabiliyorsunuz. Bu süreçte yine teknolojinin ne kadar önemli olduğunu bir kere daha anlamış olduk. Ve tabii ki teknolojik düzenin var olduğu bir sisteme ne kadar ihtiyacımız olduğunu da gördük.

Hepimizin kalbinin acıdığı bu günlerde birlik olmanın ne kadar önemli olduğunu bir kere daha gördük. Afet Harita’da emeği geçen herkese tek tek teşekkür ederim.