Vakıf Katılım web

ADET SANCISI ÇEKMEK KADERINIZ DEĞIL!

Esra KAZANCIBAŞI
Tüm Yazıları
Hastaneden içeri girdiğimizde yürüyen merdivenlerdeki sarı balonlar hemen dikkatimizi çekti.

Bir de; endometriozis hastalığının simgesi olan sarı kurdelaları yakalarına takmış hastane çalışanları…

Acıbadem Altunizade Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Taner Usta ile Endometriozis Farkındalık Haftası nedeniyle görüşmeye gittiğimizde, işte böyle bir manzara ile karşılaştık. Sarı balonlar, sarı kurdelalar ve hastalık konusunda bilgilendirici görseller.

Endometriozis yaygın olmasına karşın fazla tanınmayan bir hastalık. Yapılan araştırmalara göre dünyada 176 milyon kadın toplumda “çikolata kisti” olarak tanınan “endometriozis” ile yaşıyor. Her 10 kadından birinde ortaya çıkan endometriozis, özellikle üreme çağındaki kadınlarda görülüyor. Hastalığın yol açtığı şiddetli adet sancıları ile okula veya işe gidemez duruma gelen kadınların, günlük işlerini yapmakta zorlandıkları da bir gerçek. Endometriozis, kadınların psikolojilerini, bütçelerini olumsuz etkilediği gibi; iş ve özel ilişkilerini de kaliteli bir şekilde yürütebilmelerine engel oluyor. Çünkü enerjilerinin çoğunu hastalık ve onun yarattığı olumsuz etkilerle başa çıkabilmek için harcıyorlar.

ÇOCUK SAHİBİ OLMAYA ENGEL TEŞKİL EDEBİLİYOR!

Endometriozisin yol açtığı önemli sorunlardan biri; kısırlık. Çikolata kistleri çok yaygın hastalık durumunda tüpleri tıkayabiliyor. Tüp bebek tedavisinde ise yumurta toplama işleminin başarısına engel teşkil edebiliyor. Çiftlerin çocuk sahibi olmasını zorlaştıran faktörler arasında çikolata kistlerinin oranının yüzde 30-40’lara kadar çıktığı tahmin ediliyor.

Kronik ve ağrılı bir hastalık olan endometrioziste tanı konma süreci ise 8-10 yılı buluyor. Hastalığın etkileri, her kadında aynı oranda yaşanmıyor. Kimi dayanılmaz adet sancılarından şikâyet ederken, kimi de hamile kalmayla ilgili bir problem nedeniyle doktora başvurduğunda endometriozis hastası olduğunu öğreniyor.

ŞİDDETLİ ADET SANCISINIZ VARSA DİKKAT…

Peki, endometriozise bağlı belirteler neler? Tanıda hastanın hikayesinin büyük önem taşıdığını belirten Doç. Dr. Taner Usta, şu bilgileri veriyor:

“Her ay adet döneminde çok şiddetli ağrılarınız oluyorsa; hareket ettiğiniz zaman ağrılarınız daha da artıyorsa; adet döneminde büyük tuvalete çıktığınızda aşırı şiddetli ağrılardan yakınıyorsanız, hatta idrar veya dışkılama sırasında ağrınız olacak diye tuvalete gitmek, bir şey yemek istemiyorsanız; ağrı sebebiyle eşiniz ile birlikte olamıyorsanız bu belirtiler ‘endometriozis’e işaret eder. Daha sonrasında yapılan muayenede de o lezyonlar görülür. Tanıda mutlaka muayenenin bir parçası olan ultrason uygulanır.”

Eğer, Doç. Dr. Taner Usta’nın da dikkat çektiği bu tür belirtileriniz varsa, mutlaka bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmanız gerekiyor. Çünkü endometriozisin yol açtığı sorunlardan ilaç veya cerrahi yöntemlerle kurtulabilme imkanınız var. 

HİKAYENİZİ PAYLAŞMAK İSTERSENİZ…

Endometriozis Derneği’nin www.endometriozisdernegi.org adresinden ulaşılan web sayfasında, hastalar için hazırlanmış özel bir bölüm var. Arzu ederseniz, endometriozisin getirdiği fiziksel ve psikolojik sorunları ve duygularınızı “Hikayeni Paylaş” bölümüne yazabilirsiniz. Veya hem buradaki “Uzmana Sor” köşesinde ve hem de derneğin sosyal medya hesaplarında çikolata kistleriyle ilgili sorularınızı hekimlere yöneltebilirsiniz.