ABD'Lİ RESTORANLARIN YAPTIRIM SAVAŞI

Serpin ALPARSLAN 11 Ara 2020

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Amerika'da eyalet sistemine göre her eyaletin koronavirüs mücadelesi kapsamında Vali'nin kararıyla tedbirler adına uyguladığı yasaklar, özellikle restoranların kapanmasıyla iyice kendini gösterir oldu.

Amerika’nın batısında bulunan yaklaşık 40 milyon kişinin yaşadığı en kalabalık eyaleti olan California’da son 2 gündür restoranlardan gelen sesler yükselmeye başladı.

Amerika’da eyalet sistemine göre her eyaletin koronavirüs mücadelesi kapsamında Vali’nin kararıyla tedbirler adına uyguladığı yasaklar, özellikle restoranların kapanmasıyla iyice kendini gösterir oldu.

California eyaletinde restoran sahibi Angela Marsden’ın Twitter üzerinden yayınladığı video, tüm kanalların dikkatini çektiği gibi benim de dikkatimi çekti.

Konu şöyle gelişiyor: California Valisi Gavin Newsom aldığı kararla tüm restoranları kapatıyor ancak Angela Marsden’in restoranının birkaç adım ötesine Hollywood film ekibinin açık havada yemek alanı kurulmasına izin verilmesiyle olay gelişiyor. Tabii çifte standart uygulaması restoran sahiplerini çileden çıkarıyor ve ‘uçaklar uçuyor, marketler çalışıyor ama biz restoranlar kapatılıyoruz’ diyerek tepkiler artarak devam ediyor. Diğer yandan ise California eyaletinde yaşanan restoranların kapatılmasına karşı yerel şeriflerin karşı çıkması ve restoran sahiplerine ‘biz size restoranlarınızı açtığınız için ceza kesmeyeceğiz’ diyerek destek vermeleri aynı zamanda California Valisini de aldığı bu kararla mahkemeye vermeleri diğer önemli bir gelişmeydi. 

Düşünebiliyor musunuz vali yasaklıyor, polis karşı çıkıyor ve halktan yana valiyi mahkemeye veriyor, üstelik restoranda yemek yiyen insanlara kesilecek 6 bin $’ı kesmeyeceklerini açık restoranları ise görmezden geleceklerini belirtiyorlar.

Ben bu gelişmeyi Amerika’nın özgürlükler ülkesi olduğunu tekrar vurgulayan bir yaklaşım olarak değerlendiriyorum.

Restoranların kapanması hakkında da acı tabloyu da sizlerle paylaşmak isterim.

Pandemi sürecinde restoranların yaklaşık 110 bin yani yüzde 17'si kalıcı olarak kapandı ve 3 hafta içinde ise 10 bin restoranın da kapanacağı belirtildi. Dolayısıyla binlerce kişinin işsiz kalması acı bir gerçek. Derneğin hazırladığı 6 bin restoran işletmecisinin katıldığı ankette ise tam hizmet veren restoranların yüzde 87'sinin gelirde ortalama yüzde 36 düşüş bildirdiğini ve yüzde 83'ünün önümüzdeki üç ay içinde virüsün devam etmesi nedeniyle satışların "daha da kötü" olmasını beklediğini ortaya koydu. Elbette bu sektörde yeni bir teşvik paketi bekleniyor.

Amerika Ulusal Restoran Derneğinden yapılan açıklamada, salgından zarar gören restoran sektörüne maddi destek olmak için yeni teşviklerin geçmesi adına Kongre'ye taleplerini belirttiler. 

Restoranlar yasasına destek olarak 2,2 trilyon dolarlık teşvik yardım paketi Demokratlar tarafından geçmişti ama Cumhuriyetçiler kontrolündeki Senato tarafından kabul edilmemişti. Tablo şu an Demokratlar 48, Cumhuriyetçiler ise 50 sandalyeye sahip. Yani halen çekişmeli geçiyor Senato seçiminde son 2 sandalye kaldı. Georgia’da 5 Ocak’ta yapılacak son seçim günü bunu belirleyecek.