47 MİLYONLUK HEDEF VE 21 EURO'LUK TURİST

Musa ALİOĞLU 21 Ağu 2022

Musa ALİOĞLU
Tüm Yazıları
Turizmi geliştirmek için Türkiye'nin elinde tarih, doğa, güneş, deniz, yemek gibi avantajların yanı sıra çok iyi otel ve lokantaların varlığı bir gerçek.

Turizmi geliştirmek için Türkiye’nin elinde tarih, doğa, güneş, deniz, yemek gibi avantajların yanı sıra çok iyi otel ve lokantaların varlığı bir gerçek. Ayrıca, 400 uçaklık filosuyla başta Türk Hava Yolları, Pegasus, Sun Ekspres, Free Bird Corendon, Tailwind’in yanı sıra yeni kurulan Mavi Gök, Southwind ve Air Anka gibi havayolu şirketleri de turizm için elimizdeki kozlardan. Yeni İstanbul, Sabiha Gökçen, Antalya ve diğer hava meydanları da turizmin gelişmesi için faydasını gördüğümüz değerli varlıklar. Coğrafi konum olarak da 60 ülkeden üç saatlik bir uçak yolculuğuyla rahatlıkla ulaşılan sayılı ve önemli ülkelerden biri.
Böyle bir ülkeye, böyle varlıklara ve de avantajlara sahipken turizm gelirlerinde ve turist sayısında daha iyi bir konumda olabilirdik. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet N. Ersoy’un 2022 yılı için 42 milyon turist ve 35 milyar dolar gelir hedefini güncellemesiyle, turist sayısını 47 milyona, turizm gelirini de 37 milyon USD’ye çıkarması ne kadar gerçekçi olacak bunu zaman gösterecek. Artık Covid-19 pandemisi de etkisini daha da azalttığı için kriz bahanemiz de olamaz. Rusya-Ukrayna savaşı bahane olarak gösterilse de, bu durum Ruslar’ı değil Ukraynalı’ları kısmen etkilemiş olabilir.
Turizmde euro ile kazanıp, sonuçları dolarla izah etmek de rakamları yüksek gösteren bir faktör olarak bizden yana. Tüm bunlara rağmen 47 milyon turiste ve 37 milyar dolar gelire ulaşabilmemiz mümkün olabilecek mi hiç belli değil.
Ortada bir garip durum daha var. Bakın
Gürcistan’a, Bulgaristan’a ve diğer bazı Avrupa ülkelerine gidip gelen TC kimliği taşıyan vatandaşları da turist olarak kayda geçirdiğimiz için bu sayı gerçekçi olmayan bir şekilde artış göstermekte.
Gelir kalemi olmayan çocukları ve yine
her hangi bir harcama yapmadan gelip geçen transit yolcuları da turist sayısının üstüne eklemek ne kadar doğru acaba?
İlk 6 aylık dönemde 16.5 milyon turistin gelmesi ve yılın son üç ayında turist geliş sayısının azalacağı gerçeğinden hareket edersek 47 milyon turist hedefi çok zor. Diyelim ki, bu hedef bu yapay katkılarla tuttu. Peki acaba 37 milyar dolarlık gelir hedefini nasıl ve ne şekilde tutturacağız. Burada önemli olan kişi başı harcama miktarının ne olduğudur. Kaç kişinin kaç gece konakladığı ve günlük harcamanın ne olduğu önemlidir. Turizm Bakanlığı bunları da açıklarsa daha inandırıcı olur.
Yıllar önce Avrupa’da faaliyet gösteren Türk kökenli tur operatörlerinin yerinde şu an bir ikisi kalmıştır. Rusya’daki Türk kökenli tur operatörlerinin başarısının burada da sağlanması için Avrupa’da da
Türk kökenli yeni tur operatörler olacak diye beyanat veren yapan Turizm Bakanı Ersoy bunu neye dayanarak söyledi?
Ucuz konaklamayla sayıyı arttırmanız biraz mümkün ama gelir yerinde sayar.
Basına yansıyan haberlerde, Avrupa’da yaşayan 150 milyon emekliyi hedeflerine alan Antalyalı turizmciler, kış turizminde günlük 21 Euro’ya geceleyecek turistleri getirmenin yollarını arıyor. Bu emeklilerin artan doğal gaz ve elektrik fiyatlarından kurtulmak için uzun tatiller yapmalarının daha karlı olduğunu belirten otelciler şu görüşleri dile getiriyor.
''Uzun süreli konaklama paketleri her zaman vardı, ancak şartlar gereği bu sene çok daha önemli bir hale geldi.
Antalya uzun süreli konaklama paketinde rakiplerine fark atıyor. 3 yıldızdan, 5 yıldıza kadar 152 otelde Kasım-Şubat döneminde 56 geceleme imkanı ile her bütçeye uygun oteller var”
Almanya–Antalya Gidiş/dönüş uçak bileti, 56 gece 57 gün her şey dahil konaklama, Almanya’da Havalimanı'na tren bileti, Antalya Havalimanı ile otel arası transferler, bir turistin günlük giderinin yemesi, içmesi, konaklaması dahil toplamda 21 Euro’ya geldiğini anlatan otelciler şöyle devam ediyor;
''Bu kış Avrupa’da kalmak Antalya’da tatil yapmaktan daha pahalı olacak. Antalya’nın sunduğu bu fırsatlar oteline ve sunulan hizmete göre değişiyor. 56 gün için 511 Euro ödeyebileceği 3 yıldızlı otelde, 9 Bin 892 Euro’ya ultra lüks 5 yıldızlı otel de mevcut. Emeklilerin gelirleri, çalışırken aldıkları maaş ile doğru orantılı. İşte bu yüzden her emekliye hitap eden 152 otellik alternatif çok önemli. Antalya 152 otel, 50 bin yatak ile 4 ay boyunca Avrupalılar’a kapılarını açtı ve misafirlerini bekliyor.''
Turizmcilerin beklediği bu emeklilerin Antalya’ya gelip gelmeyecekleri ve ne kadar döviz bırakacağı en önemli sorun. Geceliği 21 Euro’dan konaklayan Alman emekliler otelcileri geçici olarak kurtarır ancak Türk turizmini kurtarır mı bilmem.

Mutlu yarınlar Türkiye’m..

 

THY Uçuş İşletme Başkanı’ndan açıklama
‘Yorgun pilot’ ve ‘ limit aşımı’ yoktur
Türk Hava Yolları Uçuş İşletme Başkanı Kpt. Pilot Mehmet Kadaifçiler personele bir açıklama göndererek “Yorgun pilot” ve “Limit aşımı” iddialarına cevap verdi. Kadaifçiler’in açıklaması şöyle:
“Değerli Mesai Arkadaşlarım,
(………) Ortaklığımız, “ulusal ve uluslararası tüm sivil havacılık kuralları doğrultusunda hiçbir limit ihlali yapmadan uçuş operasyonlarını icra etmek” azim ve kararlılığını sürdürmektedir. İcra edilen uçuş operasyonuna ait limitlere uyum konusu, Ortaklığımız bünyesinde görev yapan Kalite Güvence Başkanlığı ve Kurumsal Emniyet Başkanlığı birimlerinin yanı sıra, ulusal ve uluslararası sivil havacılık otoriteleri tarafından hassasiyetle takip edilmektedir. Sivil hava yolu şirketleri için bir emniyet göstergesi olarak kabul edilen SAFA denetimleri sonucunda ulaştığımız 0.118 SAFA oranı, her türlü takdirin üzerindedir. Böylesine başarılı bir değere ulaşmak, hep birlikte sarf edilen çaba ve hassasiyetin bir sonucudur. (………)
Ortaklığımızın böylesine ticari rekorlara imza attığı ve yeni rekorları hedeflediği bir dönemde, 2017 yılı Kasım ayında münferiden yaşanmış, 2018 yılı Nisan ayına kadar ilgili Havacılık Tıp Merkezi tarafından incelenmiş ve “uçuşa elverişlidir” kararı ile sonuçlanmış bir olayın, sanki bugün yorgunluk nedeniyle yaşanmış gibi gösterilmesi düşündürücüdür. Aynı şekilde, 2022 yılı Temmuz ayı başlarında kokpit ekibi tarafından icra edilmemiş bir görevlendirmenin, sanki kurallara aykırı olarak yapılmış gibi gösterilerek farklı platformlara taşınması art niyetli bir yaklaşımdır.
Özellikle ifade etmek isterim ki, geçmişe yönelik gerçekleşen uçuş saati istatistikleri incelendiğinde; pandemi öncesi 2019 yılı ilk 7 ayına ait uçuş ortalamaları ile 2022 yılı ilk 7 ayına ait  uçuş ortalamaları arasında önemli bir fark bulunmamaktadır.
Kokpit ve kabin ekiplerimizin her türlü faaliyetlerinden sorumlu Uçuş İşletme Başkanlığı ve Kabin Hizmetleri Başkanlığı, günlük operasyonun her anını yöneten Entegre Operasyon Kontrol Başkanlığı, adil ve limitlere uygun uçuş programları hazırlamak için çaba harcayan Ekip Planlama Başkanlığı bünyesinde görev yapan tüm mesai arkadaşlarımızın en öncelikli görevleri uçuş emniyetinden taviz vermeden operasyonun yürütülmesidir. Bu Ortaklığımızın daimi ve öncelikli politikasıdır. (…………)
Kıymetli Arkadaşlarım,
Gelecekte siz uçuş ekibimize daha konforlu bir uçuş programını sunabilmek ve emniyetli operasyonları devam ettirebilmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türk Havayolları Uçuş Akademisi’nden mezuniyetlerini başarı ile tamamlayan 437 pilot meslektaşımız ile 2023 yılında mezun olacak 269 pilot adayı arkadaşımız için, mezuniyet tarihlerine göre eğitim takvimini belirledik. 2023-2028 yılları arasında filomuza girecek uçak miktarları doğrultusunda kokpit ve kabinde görev yapacak insan kaynağı ihtiyacı analizini tamamladık ve üst yönetimimizin onayına sunduk. Bu kapsamda, İcra Komitemizin Haziran ayında aldığı karar doğrultusunda 17.08.2022 tarihinde tecrübeli/tecrübesiz pilot ilanlarını yeniden açtık. Bu ilanlar sonucunda 700 pilot meslektaşımızı, 2023 yılı ortalarına kadar sistemimize dahil etmeyi planladık. Belirlenen ihtiyaç doğrultusunda, önümüzdeki aylarda kabin memuru alımı konusunda da gerekli adımları atacağız.
Uçuş emniyetinden taviz vermeden, limitlere riayet ederek uçuş operasyonu icra etmek adına, ilgili tüm Başkanlıklarımız nezdinde iletişim kanallarımız açık olmaya devam edecektir. Sizlerden gelecek her türlü görüşü, eleştiri ve öneriyi önemsediğimizi ve geribildirimlerinizin bizim için son derece değerli olduğunu hatırlatmak istiyorum.(……)
Bu duygu ve düşüncelerle bugüne kadar gösterdiğiniz gayret ve sarf ettiğiniz çaba için hepinize teşekkür ediyorum. Bundan sonra da yeni hedeflerimize ulaşmak için aynı gayret içinde olacağınıza inanıyor, hepinize emniyetli uçuşlar diliyorum. Saygılarımla,”