​4.0

Serpin ALPARSLAN 08 Mar 2017

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Sizce nedir 4.0?

Sizce nedir 4.0?

Futbol karşılaşması tahmini mi?

Hayır…

Endüstriyi ekleyelim başına…

Evet, şimdi oldu sanırım.

Aslında bu bir devrim.

Tarih boyunca endüstri alanında devrimler yapılmış. Önce su ve buhar gücünün daha verimli kılan mekanik tezgâhlar bulunmuş.

Sonra üretim bandı tasarımıyla elektriğin seri üretimde kullanılması bulunmuş ve 1970’lerde mekanik ve elektronik teknolojiler yerine dijital programlar ile hızlanmış ve 4.0 ile endüstriyel devrimlerden en önemlisi ve belki de son devrim olan 4.0 olarak endüstriyel strateji planı olarak çıkmış.

4.0’deki asıl amaç; Endüstri ile Bilişim teknolojilerini bir araya getirerek daha hızlı üretim ile yeşil bir çevre elde etmek.

Endüstri 4.0’ın daha akıllı ve donanımlı olarak ortaya  çıkmasının özellikleri yanı sıra, 4.0 güvenirlikle çalışan, minimal enerji ve ısı ile işletim ve yazılım sistemlerinin faaliyete geçerek cihaz tabanlı internete bağlı tüm cihazların akıllı elektronik sistemlerin faaliyetidir.

4.Sanayi devrimini Almanya, ABD, Çin, Japonya gibi büyük ekonomi ve teknolojiye sahip ülkelerin içinde yer alan üreticilerin yaptığı yatırımlar düşünüldüğünde endüstri 4.0 devrimi oldukça ciddi bir gelişme.

Fakat, teknoloji ile teması olmayıp, işsizliğin ve yoksulluğun hat safhada olan ülkeleri saran korku ise gelişmekte olan ülkelerinde de kısır kaldığı korkulu rüyası diyebiliriz.

Kafalar karıştı sanırım…

Bende biraz kafaları karıştırmak istedim. 

Endüstri 4.0 insansız fabrikaların çalışarak üretim yaptığı bir dünyadan bahsediyorum. İşte insan gücüyle çalışanların korkulu rüyası olan dijital olarak üretim yapılması dolayısıyla insan iş gücünün azalması anlamına geldiğinden korkulu rüyası diyorum.  

Esasında biz bu devrime ülke olarak ne kadar hazırız? Üretim yapan ne kadar hazır? Onu sorgulamak lazım. Ekonomisi yüksek ülkeler kadar hızlıca geçiş yapamayabiliriz belki ama şimdilerde bu donanımları kendimizi hazırlayarak insan iş gücünün formu değişerek ve hayatımıza yeni  meslekler alarak başlayabiliriz. Hep diyoruz ya İnovasyon…  

Sanayicimizin tüm kaynakları ve imkanları zorlayıp “Internet of Things” konsepti, Endüstri 4.0 teknolojiye gerekli yatırımı yaparak katma değeri yüksek ürünler üreterek endüstri 4.0 yakalama şansımız var. 

Ancak; 

Biz buna ne kadar hazırız, benim aklımı kurcalayan en önemli soru bu.

Ben tam bir halk tipi düşünenlerdenim.

Endüstriyel devrimler küresel olarak dünyayı etkilemiştir. Yeni teknolojiler, eski yapıları yıkıp geçmiş yeni istihdam sorunlarını doğurmuş, eski sektörlerin yerine yeni iş alanları getirmiştir. Bu duruma sektörel olarak değil de, insanlar içinde ayak uydurmak çok zor.

Öncelikle tüm makinaların endüstri 4.0 standartlara uyumlu hale gelmesi ve donanım ve yazılım için kullanılacak internetin 6.sürümü olan IPV6 ile bağlantı sağlanması gerekmektedir.

Asıl sorum şu!

Türkiye Endüstri 4.0 ile farkındalık aşamasında ve teknoloji açısından siber güvenlik standartları ile nasıl entegre olacak? Bizler yetkinlik sağlayarak genç nüfusu nasıl yetiştireceğiz?