22 yıldır kumdan kalede yaşıyor

Gizem ŞENYURT 29 Oca 2018

Gizem ŞENYURT
Tüm Yazıları
Brezilya'nın kumsallarıyla ünlü Rio de Janerio şehrinde bir adam tam 22 yıldır plajda yaptığı kumdan kalelerde yaşıyor. Arkadaşlarının Kral Marcio diye hitap ettiği Marcio Matolias, Rio'nun en lüks semtlerinden birinde tam 22 yıldır kumdan kaleler inşa ederek içlerinde yaşıyor.

Brezilya'nın kumsallarıyla ünlü Rio de Janerio şehrinde bir adam tam 22 yıldır plajda yaptığı kumdan kalelerde yaşıyor. Arkadaşlarının Kral Marcio diye hitap ettiği Marcio Matolias, Rio'nun en lüks semtlerinden birinde tam 22 yıldır kumdan kaleler inşa ederek içlerinde yaşıyor.

Kumdan kale-2

Marcio, çok yağmur yağdığında ya da çeşitli doğa koşullarından dolayı kalesi zarar gördüğünde kendine yine aynı plajda yeni bir kumdan kale yapıyor. Tahta parçalarıyla da desteklediği kalelerin doğa koşulları izin verdikçe oldukça uzun ayakta kalabildiğini söyleyen Marcio, bu hayat tarzını, kendisini maddiyata önem vermekten uzak tuttuğu için benimsedi. 

Kumdan kale-1

Marcio, kumdan kalesinin önüne açtığı standta topladığı bağışlarla hayatına devam ediyor. Ayrıca kumsalda bir de kitap değiş-tokuş standı yürütüyor. 

Donald Trump, Prens Harry'nin düğününe davetli mi?

İngiliz Kraliyet ailesinin gözde bekarı Prens Harry, 19 Mayıs'ta Amerikalı oyuncu nişanlısı Meghan Markle ile evlenmeye hazırlanıyor. Tahtın varisi olan ağabeyi Prens William'ınki kadar büyük bir düğün yapmayacak olan Prens Harry'nin mutlu gününe yine de dünyadan üst düzey siyasetçiler çağrılacak. Düğüne henüz 4 ay olmasına rağmen İngiltere ile ABD arasında olası bir diplomatik kriz yaşanacağı kulislerde konuşuluyor. Krizin sebebi, Prens Harry ile eski ABD Başkanı Barack Obama'nın yakın dostluğu. İddialara göre Prens Harry, düğününde eski başkan Obama'yı görmek isterken şimdiki başkan Trump'ı çağırmadı. Gelin adayı Markle'ın 2016 yılındaki seçimlerde Hillary Clinton'ı desteklediği ve Trump hakkında "cinsiyetçi" ve "ayrılıkçı" ifadelerini kullandığı ise bu iddiaları destekler nitelikte. Buckingham Sarayı'ndaki danışmanların diplomatik bir krizi önlemek için nişanlı çifte Obama'ları davet etmemelerini tavsiye ettiği konuşulurken Trump cephesinden yeni bir açıklama geldi.

Prens Harry ve Trump

Davos Ekonomik Forumu'na katılan Başkan Trump, gazeteci Piers Morgan'a verdiği röportajda kendisine henüz davetiye gelmediğini söyledi. Soru üzerine Prens Harry ve Meghan Markle'ın çok hoş bir çift olduğunu söyleyen Başkan Trump, bildiği kadarıyla kendisine davetiye gelmediğini, çifte mutluluklar dilediğini söyledi. Böylece davetiyeleri aylar önceden gönderilen kraliyet düğününe İngiltere'nin önemli stratejik ortağı ABD'nin mevcut başkanının katılıp katılmayacağı konusu belirsizliğini sürdürüyor.

En yaşlı gorillerden biri esaret altında hayata gözlerini yumdu

ABD'nin San Diego Safari Parkı'ndan yapılan açıklamada dünyanın bilinen en yaşlı gorillerinden Vila'nın hayatını kaybettiği duyuruldu. Vila, 1957'de Kongo'da doğdu ve vahşi doğada yakalanarak hayvanat bahçesine götürüldü. Vila, 5 nesilden oluşan ailesinin en yaşlısı olarak ailenin kadın lideriydi. Öldüğünde yanında aile üyeleri bulunuyordu. Bakıcı Peggy Sexton, Vila'nın bir gorile göre oldukça uzun yaşadığını, gorillerin normalde 35-40 yıl ortalama ömürleri olduğunu söyledi.  

En yaşlı goril Vila

Dünyada insanların bakımı altında yaşayan en yaşlı gorilin ABD'nin Arkansas eyaletindeki Little Rock Hayvanat Bahçesi'nde yaşayan ve 61 yaşında olduğu tahmin edilen Trudy olduğu varsayılıyor. Vila gibi Trudy de doğal hayatta dünyaya geldi ve sonradan yakalanarak insanların esiri oldu. Geçen yıl ölen Colo ise esaret altında doğan en yaşlı gorildi. 

Twitter ve Apple hissedarı Suudi milyarder hapisten çıktı

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman geçtiğimiz yıl kraliyet ailesi ve üst düzey bürokratları kapsayan yolsuzluk soruşturması başlattı ve ülkenin en önde gelen kişilerinden bazılarını hapse atıldı. Suudi Arabistan Başsavcısı, onlarca yıldır süregelen sistemsel yolsuzluk nedeniyle en az 100 milyar doların rüşvet olarak dağıtıldığının tespit edildiğini söyledi. Rüşvet ve yolsuzluk iddialarıyla gözaltına alınan kraliyet ailesi üyeleri ve üst düzey bürokratlar, başkent Riyad'da bulunan bir süredir kapalı olan Ritz Carlton otelinde lüks bir hapis yaşıyor. Burada kalan 200 mahkum, prensler, devlet adamları ve iş adamlarından oluşuyor. İşte bu mahkumlardan biri de kasım ayında hakkında hapis kararı alınan Prens Elvelid bin Talal. Prens Elvelid, Ritz'deki en üst düzey mahkum. Kasım ayında Forbes Dergisi tarafından 17 milyar dolarlık serveti ile dünyanın en zengin 45. kişisi seçildi. Kingdom Holding'in sahibi olan Prens Elvelid, aralarında Twitter ve Apple'ın bulunduğu marka değeri en yüksek şirketlerin hissedarlarından.

Suudi Prens

Kasımda gözaltına alınan Prens Elvelid, hakkındaki suçlamaların ispatlanamaması nedeniyle yüklü miktarda ceza ödeyerek hapisten çıktı. Yolsuzluk soruşturması kapsamında gözaltına alınan ve yüklü tazminatlar ödeyerek hapisten çıkan diğer üst düzey bürokratlar arasında MBC kanalının sahibi Velid el-İbrahim ve Kraliyet Mahkemesi Başsavcısı Halit el-Tuwaijiri de var. El-İbrahim ve el-Tuwaijiri'nin ödedikleri tazminatlar gizli tutulsa da kasım sonunda hapisten çıkan Prens Miteb bin Abdullah'ın 1 milyar dolardan fazla ödediği biliniyor.

Kimileri yolsuzluk soruşturmasını veliaht prensin muhalefeti susturma çabası olarak görse de kesilen yüksek cezaların yıllar içinde devlet fonlarından rüşvete aktarılan 100 milyar doları geri kazanmaya yönelik olduğu belirtiliyor.