​2017'NİN PARLAYAN YILDIZI NE OLACAK?

Ahmet ÇELİK 16 Oca 2017

Ahmet ÇELİK
Tüm Yazıları
2017 otomotiv açısından çok zor geçecek. Genel bir umutsuzluk var ama yine iddialı ve modellerine güvenen markalar satış hedeflerini artırıyorlar.

2016 yılı değerlendirmeleri, 2017 hedefleri peş peşe açıklanmaya başladı. İşte bu hafta 2016’yı gayet iyi rakamlarla tamamlayan Opel ve Nissan genel müdürlerinin açıklamalarına yer verdik. Anlaşılan o ki, yılı iyi bitiren markalar önümüzdeki haftalarda peş peşe bu tür basın toplantılarını sürdürecekler. Genel bir kanı var ki; 2017 otomotiv açısından çok zor geçecek. Genel bir umutsuzluk var ama yine iddialı ve modellerine güvenen markalar satış hedeflerini artırıyorlar. Ama yine de biraz “buruk bir yıl” olacağı kesin. Peki şimdi gözler nerede? Evet otomotiv sektörü 2017 yılında “filo kiralama” ve 2.el otomobil pazarına ayrı bir önem verecekler. Çünkü 2017’nin parlayan iki yıldızı bu ikili olacak. Tabii bu arada Yeni Gümrük Birliği ile Avrupa’dan ucuza 2.el otomobil alma işi gerçekleşirse bu durum bu pazar için de kabus olur. Ama şu an ihtimallerin çok uzağında olduğu için bu konuyu fazla büyütmemek en doğrusu. Konumuza dönersek; 2017 özellikle 4-5 milyonluk pazarıyla 2.el otomobil pazarı için iştah açıcı bir pazar olarak göz kırpıyor. Bu anlamda kurumlar eğer internetteki bu yoğun alışveriş trafiğini doğru hamlelerle kendilerine çekerlerse kazançlı çıkabilirler. 2.el pazarında internet trafiği çok yoğun ama “güven” sıfır. Bu nedenle güvenin sağlanmasıyla bir adım öne geçmek mümkün. Şimdiye kadar yapılan 2.el AVM benzeri alışveriş merkezleri pek tutmadı, ama 2017’nin sonuna doğru açılması planlanan OTOSTAT bu alamda önemli bir kilometre taşı olabilir. Çünkü bu işin içinden gelen yöneticilerin refleksleriyle gerçekleşmesi önem taşıyor. Tabi bir de yıllardır otomobil pazarının en büyük oyuncusu olan filo kiralama da 2017’de parlayabilir. Filo kiralamanın dışında artık perakende kiralamanın da aktif haline gelmesi bu segmenti güçlendireceğe benziyor. Artık büyük şirketlerin dışında bireysel ve şahıs firmaların da kiralamaya özendirilmesi önemli bir unsur olarak karşımız çıkıyor.

YOUTUBE ÇÖPLÜĞÜ

Otomotiv yayıncılığında Youtube hızla çöplük olma yolunda ilerliyor. 4 yaşındaki oğlunu, eşini, arkadaşını, kuzenini yanına alan, kıytırık bir kamera ile özensiz çekimler yapan “girişimciler” hızla burayı çöplüğe çevirmiş durumdalar. Ne yazık ki, buraya derinlemesine bakmayan otomotiv yöneticileri de “çıksın da nerede nasıl çıksın” diyerek otomobil vermek için sıraya girmiş durumdalar. Tabii hepsi için geçerli değil bu dediğim. İşini doğru yapan olayların ve sosyal medyanın farkında olan yöneticiler bu oyuna gelmiyorlar. Şişirilmiş, sanal rakamlar, sanal beğeni oranlarıyla vlogger arkadaşlar kendi ayaklarına sıkmaya devam ediyorlar. Markalar hangi vlogger’la çalışacaklarını özenle seçmeli.