Vakıf Katılım web

2017 yılında internette en çok aranan sağlık soruları

Gizem ŞENYURT 25 Ara 2017

Gizem ŞENYURT
Tüm Yazıları
Popüler arama motoru Google, 2017 yılında en çok aranan sağlık sorularını açıkladı. Peki, en çok neler merak edildi? İlk sırada "Neden hıçkırıyorum?" yer aldı.

Popüler arama motoru Google, 2017 yılında en çok aranan sağlık sorularını açıkladı. Peki, en çok neler merak edildi? İlk sırada “Neden hıçkırıyorum?” yer aldı. Sorunun cevabı ise gazlı içeceklerden ani sıcaklık değişimlerine kadar farklılık gösteriyor. İkinci sırada, uzun yıllardır en popüler sorulardan olan “Horlamayı nasıl durdururum?” yer aldı. Bu sorunun cevabı da hayat tarzınızı değiştirmekten tedavi görmeye değişiyor. Horlamayı “Böbrek taşlarının sebepleri neler?” sorusu takip etti. Bu sorunun da cevabı idrarın yoğunlaşmasıyla minerallerin böbreklerde kristalleştiği şeklinde. 

selena-gomez-sağlık-soruları

Bu yıl değişiklik gösteren bir soru ise “Lupus nedir?” Instagram’ın en çok takip edilen hesabının sahibi, ABD’li ünlü şarkıcı-oyuncu Selena Gomez, geçtiğimiz eylül ayında, iki yıldır tedavi gördüğü lupus hastalığı nedeniyle böbrek nakli olduğunu açıklayınca dünyanın dikkati bu nadir hastalığa çevrildi. Google’ın bu soruya cevabı da lupusun, vücudun kendi organ ve dokularına saldırmasına sebep olan bir bağışıklık sistemi hastalığı olduğu şeklinde. 

2017’nin en çok kırılan şifreleri

Dijital güvenlik sistemleri sağlayıcısı Splash Data firması, yedi senelik geleneği bozmadı ve bu yılın en çok kırılan şifrelerinin listesini yayınladı. Liste, Kuzey Amerika ve Batı Avrupa ülkelerindeki bilgilere dayanıyor ve geçen yıl çalınan 5 milyon hesabın bilgilerinden oluşturuldu. Bilgileri çalınan 3 milyar Yahoo hesabı ve yetişkin sitelerinden açıklanan çalınan hesap bilgileri bu listenin dışında tutuldu. En çok kırılan 25 şifreninbaşındakiler ise yine şaşırtmazken listeye bu yıl bazı yenilikler eklendi. Splash Data CEO’su Morgan Slain, insanları kısa ve kişisel bilgilerini içeren şifreler kullanmamaları konusunda uyarırken popüler kültüre ait referansları da sırf hatırlamaları kolay olduğu için seçmemelerini belirtti. Uzmanların önerisi alakasız dört kelimeyi birleştirerek şifre yaratmak. Örneğin “doğru aslan batarya zımba” şeklinde bir şifreyi kırmak için bilgisayar sistemlerinin tam 500 yıl boyunca kesintisiz çalışması lazım. 

en-cok-kirilan-sifreler

İşte 2017’de en çok çalınan şifreler:

1. 123456 son dört yıldır zirvede kalmaya devam ediyor

2. Password

3. 12345678 ↑1 sıra

4. qwerty ↑2 sıra

5. 12345 ↓2 sıra

6. 123456789 listede yeni

7. letmein (girmemeizinver) listede yeni

8. 1234567 

9. football (futbol) ↓4 sıra

10. iloveyou (seniseviyorum) listede yeni

11. admin ↑4 sıra

12. welcome (hoş geldin) 

13. monkey (maymun) listede yeni

14. login ↓3 sıra

15. abc123 ↓1 sıra

16. starwars listede yeni

17. 123123 listede yeni

18. dragon (ejderha – Popüler dizi Game of Thrones’tan sonra listeye girdi) ↑1 sıra

19. passw0rd (şifre) ↓1 sıra

20. master ↑1 sıra

21. hello (selam) listede yeni

22. freedom (özgürlük) listede yeni

23. whatever (her neyse) listede yeni

24. qazwsx listede yeni

25. trustno1 (kimseye güvenme) listede yeni

Miras vergisi ödemek istemeyen iki adam evlendi

İrlanda’nın başkenti Dublin’de yaşayan iki adam, miras vergisi ödememek için eşcinsel olmamalarına rağmen evlendi. Matt Murphy (83), ölümünden sonra evini bakıcısı ve en yakın arkadaşı Michael O’Sullivan’a (58) bırakmak istedi ancak bu durumda O’Sullivan’ın 50 bin sterlin miras vergisi ödemesi gerekecekti. İki adam çareyi evlenmekte buldu. Murphy ve O’Sullivan’ın yolları 30 yıl önce kesişti. 

evlendiler

Arkadaş olan ikili, Murphy’nin dev hücreli arterit hastalığına yakalanması ve O’Sullivan’ın evsiz kalmasından sonra da birbirlerine destek oldu. Murphy, evinin kapılarını arkadaşına açtı; O’Sullivan da Murphy’nin bakımını üstlendi. Murphy’nin bakımını üstlenen arkadaşına ödeyecek parası yoktu, para istemeyen O’Sullivan da adamdan ölümünden sonra evini kendisine bırakmasını istedi, böylece O’Sullivan’ın da evsizlik sorunu çözülecekti. Plandaki tek sorun, İrlanda yasalarına göre yüklü bir miras vergisi ile karşılaması olacaktı. Ortak bir arkadaşlarının evlenmeleri önerisini değerlendiren iki kafadar evlenerek bu sorunu aştı. 

Venezüella’da tek adam Maduro, kendisini eleştiren diplomatları kovuyor

Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya yönelik eleştiriler tüm dünyada büyümeye devam ediyor. Tüm yönetim yetkilerini yavaş yavaş kendinde toplayan Maduro, iç muhalefete yönelik şiddetli bastırma girişimlerini dış muhalefete de yöneltti. Venezüella hükümeti son olarak Maduro’yu eleştiren Kanada ve Brezilya’nın diplomatları için sınır dışı kararı verdi. Kanada, Brezilya ve ABD yetkilileri, önümüzdeki yıl yapılacak devlet başkanlığı seçimleri öncesi yönetim yetkilerini tek elde toplayan, muhalefet liderlerini teker teker hapse attıran Maduro’ya yönelik eleştirilerine devam ediyor. 

maduro

Geçen çarşamba günü hükümet yanlısı kurucu meclis, ülkenin en etkili üç muhalefet partisi liderinin seçimlere girmesini yasaklayınca Brezilya ve Kanada’dan bu durumun demokrasiye uymadığı açıklamaları yapılmıştı. Venezüella’da son durumda Maduro’nun ikinci döneminde de başkan seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.