100. YIL ÖZEL MİLLÎ MÜCADELE DİZİSİ

Micheal KUYUCU 02 Mar 2020

Micheal KUYUCU
Tüm Yazıları
TRT 1 ekranlarında müthiş bir dizi başlıyor. "Ya İstiklal Ya Ölüm".

TRT 1 ekranlarında müthiş bir dizi başlıyor. “Ya İstiklal Ya Ölüm”. TRT 1 milli mücadele dönemini anlatan ve gerçek hikâyeye dayandırarak kurgulayan altı bölümlük bir dizi hazırladı. Tarih dizilerini, filmlerini ve belgesellerini çok seven biri olarak duyar duymaz heyecanlandım. Dizi milli mücadelenin önemli bir dönemi olan 16 Mart – 23 Nisan 1920 arasındaki altı haftalık dönemi anlatıyor. Daha duyulur duyulmaz televizyon dünyasına bomba etkisi yapan dizide Mustafa Kemal’i İlker Kızmaz canlandırıyor.

Dizinin ilk bölümü İstanbul’un işgalinin yüzüncü yılı olan 16 Mart 2020’de yayınlanacak. Dizinin son bölümü ise TBMM’nin açılışının yüzüncü yılı olan 23 Nisan 2020’de yayınlanacak. Yüzüncü yıla özel olarak düşünülmüş bu projeye emeği geçen herkese tebrikler. Daha dizi yayına başlamadan heyecanlandım, dört gözle bekliyorum.

Tanıtımın Gücü: Canan Karatay

Geçen hafta basında Türkiye’nin en medyatik doktoru Prof. Dr Canan Karatay’ın muayene ücretini konuştu. Canan hocanın muayenesi 2013 yılından önce 75 TL iken 2013 yılında birden 500 TL’ye çıkmış. TV kanallarına çıkarak yorum yapmaya başlaması ve kendisini bol bol medyada göstermesi ile beraber muayene ücreti de yükselmeye başlamış. Şu an Karatay’ın muayene ücreti 1.400 TL olmuş, üstelik özel sigorta da kabul edilmiyormuş. İddiaya göre de iki buçuk yıl sonrasına randevu alabiliyormuşuz. Ben bu iki buçuk yıl olayına pek inanmadım ama fiyat konusunu incelerken sürekli savunduğum bir konuyu bir kez daha anladım. Tanıtımın önemi.

Tanıtımın bir ürünün fiyatının artmasında ve o ürünün talep almasında çok önemli bir faktör. Bunu her defasında söylüyorum, hatta bana göre kapitalizm öyle bir noktaya geldi ki artık tanıtım üründen de önemli oldu. Bunu bazen öğrencilerimle bazen sektördeki arkadaşlarla tartışıyorum. Canan Hocada bunu gördük. Medyada boy göstererek isteyerek ya da istemeyerek bir tanıtım yaptı. Medyatik oldu ve en önemlisi marka değerini arttırdı. Böyle olunca muayene ücretini 1.400 liraya kadar çıkarttı. Belki rakipleri ondan daha iyiler ama onlar hoca kadar medyatik olmadıkları için daha ucuza muayene ediyorlar. Bunun tek açıklaması tanıtımın gücü. Halkla ilişkilerin gücü. Canan Karatay tanıtımın artık sağlık endüstrisinde de önemli bir faktör olduğunu somut bir şekilde kanıtladı.

Kadıköy Belediyesinden muhteşem bir müzik yarışması

Kadıköy Belediyesi çok güzel bir yarışma düzenliyor. Türk sanat müziğine yeni eserler kazandırmak, bestecileri özendirmek ve motive etmek amacı ile düzenlenen “Türk Sanat Müziği Beste Yarışması 2020” yarışmanın adı. Yarışma 19 yıldır düzenleniyormuş ben bu sene öğrendim. Yarışma Kadıköy Belediyesi Gönüllü Eğitim ve Danışma Merkezi iş birliği ile gerçekleştirilecek. Türk Sanat müziği alanında beste yapanlar için bu çok güzel bir fırsat. Yarışmaya katılmak isteyenler üç ile altı dakika süreli Türk Sanat Müziği eserlerini 15 Nisan’a kadar yollasınlar. Yarışmanın ödül töreni 15 Mayıs saat 20:00’de Kadıköy Belediyesi Evlendirme Salonunda gerçekleşecek.

Memlekette bir tane bile Türk müziği yarışması yok. Belediyeler nedendir bilmiyorum bu müzik türünü desteklemiyor. Bu müzik türü kaderine terk edilmiş durumda. Bu yarışma lokum gibi geldi. Bu örnekten hareket ederek şunu söylemek istiyorum: CHP Belediyelerinin sanata verdiği destek AK Parti belediyelerinden bir tık önde. CHP belediyeleri sanki biraz daha sanat dostu gibiler. AK Parti Belediyelerinde bu konuda ciddi bir eksiklik var. Onlar sadece üç beş radyocu veya şairi çağırıp ödül töreni yapmayı etkinlik olarak sayıyorlar. Mesela geçen hafta Esenler Belediyesi ve Bağcılar Belediyesi örneğinde dile getirdiğim gibi. İkisinde bir ödül töreni yapıp ödülleri aynı adamlara dağıttılar. Sonra da etkinlik yaptık diye mutlu oldular. Sen kendine yakın sana yalakalık yapan medyaya ödül vererek etkinlik mi yaptığını sanıyorsun? Bak Kadıköy Belediyesi çatır çatır yapıyor. Partinizin lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyonunu sildiniz, kafanıza göre takılıyorsunuz. Törende AK Parti’ye küfreden sonra da dönen adamları çağırıp, onlara yalakalık yapıp onları bir de araçla evlerinden aldırıyorsunuz. “Tarafsızız” imajını veriyorsunuz.

27. İstanbul Türk Müziği Festivali sürprizlerle geliyor

İstanbul Türk Müziği Dernek ve Vakıfları Dayanışma Konseyi (MÜZDAK) tarafından organize edilen, alanında tek ve özgün olan 27. İstanbul Türk Müziği Festivali 27 Mart- 24 Nisan tarihleri arasında çok ciddi bir etkinlik paketi ile yapılıyor. Çok ciddi etkinlik paketi ne demek? diyebilirsiniz. Çok sayıda konserin yer alacağı bu etkinlikte bir de Türk Müziği Sempozyumu yapılacak.

Bu konuda uzun yıllardır çalışmalarda bulunan Dr. Göktan Ay, bir müzik sevdalısı hoca. Hem öğrencilerine karşı hem sanata karşı o kadar duyarlı ki, müthiş bir enerjisi var. Bu Festivalde Haliç Üniversitesi Konservatuvarı ile “Uluslararası Türk Müziği Sempozyumu”nu düzenleyecek. Bu sempozyuma bende bir vatandaş olarak katılacağım. Müzik adına yapılan akademik aktivitelerin az olduğu bir dönemde böyle bir festival görmek müthiş heyecan verici. Türk müziği festivalinde Melihat Gürses, Elvan Sevim, Zekai Tunca, Umut Akyürek, Münevver Özdemir gibi solistler konser verecek.

Şubat ayının şampiyonu Hande Ünsal

Türkiye radyo ve televizyonlarında şarkıları en çok yayınlanan on ismi araştırdım. Kaynak olarak Radyo TV Takip’in verilerine baktım. Geçen ay olduğu gibi şubat ayında da şarkısı radyo ve televizyonlarda en çok yayınlanan yorumcusu Hande Ünsal oldu. Hande’nin “Daha İyi” adlı şarkısı şubatın şampiyonu oldu. Hande Ünsal böylece üst üste yayınladığı üçüncü single’ı ile zirveye oturarak çok sağlam bir rekora imza attı. “Daha İyi” çok güzel bir şarkı, sözü ve müziği kendisi yazmış. Sözleri çok anlamlı bir şarkı: “Dön diye ölüyorum ama, dönmesen daha iyi, hala çok seviyorum ama sevmesem daha iyi...” çok anlamlı bir şiir. Yapmak isteyip de yapamadığınızı anlatıyor. Hepimizin kalbi ile aklının savaştığı ve kararsız kalmamıza neden olan anlar oluyor. İşte böyle bir anı anlatıyor şarkı. Hande Ünsal’ın “Daha İyi” şarkısını daha bir alacaklı gözle dinlemenizi tavsiye ediyorum. Çok cici bir şarkı. Youtube’da klibi 18 milyonun üstünde bir tıklanma da almış. Bravo Hande’ye. Peki şubat ayında, yani 1 – 29 Şubat tarihleri arasında radyo ve televizyon kanallarında en çok yayınlanan şarkılar ve yorumcular hangileri olmuş. Bakalım:

1.      Hande Ünsal – Daha İyi

2.      Berkay -  İki hece

3.      Pınar Soykan – İkimiz Adına

4.      Mustafa Sandal & Zeynep Bastık – Mod

5.      Bengü - Günaydın

6.      Oğuzhan Koç – Hesabıma Yazıyor

7.      Bora Duran – Başgan

8.      Tuğba Yurt – Vur Kaç

9.      Özgün -  Mahzen

10.  Soner Arıca - Bambaşka