tag:gazetebirlik.com,2015:cid-68 YeniBirlik Gazetesi YeniBirlik Gazetesi 2024-03-29T12:01:52+03:00 Çin bilgeliği insanlığın ortak refah geleceğini aydınlatıyor http://gazetebirlik.com/haber/cin-bilgeligi-insanligin-ortak-refah-gelecegini-aydinlatiyor-951/

Boao Asya Forumu 2024 Yıllık Toplantısı 26 Mart gününde Çin’in Hainan eyaletinde başladı. Dört gün süren forumda 2 bini aşkın temsilci küresel ekonomi, bilim ile teknoloji inovasyonu, toplumsal kalkınma ve uluslararası iş birliği gibi konular üzerinde kapsamlı fikir alışverişinde bulunuyor.

2013 yılından bu yana, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Boao Asya Forumu Yıllık Toplantısı'nda yaptığı beş konuşmada, Asya-Pasifik'in istikrar ve refaha öncülük ederken, dünya ülkelerinin barış içinde yaşaması ve insanlığın kazan-kazan iş birliğini vurguladı.

Sarsılmaz güven

Boao Asya Forumu 2024 Yıllık Toplantısı, "Asya ile Dünya: Ortak Sınamalar, Ortak Sorumluluklar" temasıyla başladı. Aslında, 2022 yılında düzenlenen Boao Asya Forumu'nda Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, bir Çin atasözüne atıfta bulunarak, "Bulunduğu ortam, ister güvenli ister tehlikeli olsun, hırs ve kararlılığını değiştirmez. Karşılaşılan sorunlar, ister zor ister kolay olsun, başlangıçtaki niyet ve zihniyetini değiştirmez," dedi. Xi bu sözlerle, zorlukların üstesinden gelmeye çalışan dünyaya güven aşıladı.

Kazan kazan işbirliği vurgusu

2015 yılında düzenlenen Boao Asya Forumu'nda Cumhurbaşkanı Xi, kazan-kazan iş birliğini şu şekilde açıkladı:

"Güney Asya atasözü, 'Nilüfer çiçekleri suyun seviyesiyle yükselir' der. Afrika atasözü, 'Tek başına hızlı ilerlersin ama ekip olarak daha uzağa gidersin' diye öğüt verir. Avrupa atasözünde, 'Bir ağaç soğuk rüzgarı engelleyemez' denilirken, Çin atasözü, 'Büyük nehirde su varsa kolları da suyla doludur; nehir kollarında su varsa, büyük nehir de suyla doludur' şeklinde ifade edilir. Tüm bu atasözleri, hedeflere yalnızca kazan-kazan iş birliği yoluyla ulaşılabileceğini göstermektedir.”

Medeniyetler arası iletişim

2015 yılında düzenlenen Boao Asya Forumu'nda Xi Jinping, farklı medeniyetler arasındaki etkileşimin halklar arası dostluk köprüsü oluşturması, insanlık toplumunu ileriye taşıyan bir itici güç haline gelmesi ve küresel barışı destekleyen bir araç olması gerektiğini belirtti.

Barış ile güven

Boao Asya Forumu 2022 Yıllık Toplantısı’nda Cumhurbaşkanı Xi, Küresel Güvenlik İnisiyatifi’ni ilk kez ortaya koydu. Xi, küresel güvenlik yönetim sisteminde reformun yapılması ve insanlığın güvenlik sorunlarını çözmek amacıyla Çin planlarını sundu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çin'in Gazze'ye sağladığı gıda yardımı Mısır'a ulaştı http://gazetebirlik.com/haber/cinin-gazzeye-sagladigi-gida-yardimi-misira-ulasti-7349/

Çin'in Kahire Büyükelçiliği yetkilisi, dün Çin hükümeti tarafından Gazze'ye gönderilen gıda yardımının Port Said Limanı'na ulaştığını duyurdu.

Shanghai Limanı'ndan hareket eden bir gemi 450 ton pirinç yüküyle yerel saatle 27 Mart'ta Mısır'ın Port Said Limanı'na giriş yaptı.

Yardımın en kısa sürede Mısır Kızılay Derneği üzerinden Filistin'e iletileceği bildirildi.

Ayrıca, 450 ton unun daha nisan ayı ortasında Port Said'e teslim edileceği açıklandı. Yetkili, daha önce Çin'in Gazze'ye yönelik sağladığı tüm acil insani yardım malzemelerinin teslim edildiğini de belirtti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Nauru: Çin'in yoksulluğun giderilmesinde kaydettiği deneyimler paylaşılmalı http://gazetebirlik.com/haber/nauru-cinin-yoksullugun-giderilmesinde-kaydettigi-deneyimler-paylasilmali-4869/

Nauru Devlet Başkanı David Adeang, Çin’in yoksulluğun giderilmesinde kaydettiği deneyimlerin başka ülkeler tarafından paylaşılması gerektiğini belirtti. 

Çin’in Hainan eyaletinde düzenlenen Boao Asya Forumu’na katılan Adeang önceki gün Çin Medya Grubu’na verdiği demeçte, herhangi bir ülke için hızlı büyümenin birkaç yılda korunmasının çok zor olduğunu, ancak Çin ekonomisinin onlarca yıldır hızlı bir büyümeyi sürdürdüğünü, bunun yanı sıra ülkedeki yüz milyonlarca kişinin yoksulluktan kurtulduğunu ifade etti. 

Adeang demecinde, Boao Asya Forumu Yıllık Toplantısı için belirlenen temanın kendisinde derin izlenim bıraktığını, bu temanın, dünya ülkelerinin liderlerini, birbirlerini istila etmemeleri, barış içinde bir arada yaşamaları ve ortak refaha kavuşturmaları gibi ilkeleri yerine getirmeye motive ettiğini dile getirdi.  

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yunanistan'da 5.7 büyüklüğünde deprem http://gazetebirlik.com/haber/yunanistanda-57-buyuklugunde-deprem-7215/

Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi (EMSC) verilerine göre, yerel saatle 09.12’de Yunanistan’da meydana gelen deprem yerin 17 kilometre derinliğinde gerçekleşti.

Depremin şiddeti 5.7 olarak ölçüldü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Lahey Uluslararası Adalet Divanı: İsrail, Gazze'ye insani yardım yapılmasına izin vermeli http://gazetebirlik.com/haber/lahey-uluslararasi-adalet-divani-israil-gazzeye-insani-yardim-yapilmasina-izin-vermeli-1820/

Mahkeme artık sorunun kıtlık riski olmaktan çıktığını, ancak Gazze'deki kıtlığın zaten devam ettiğine inanıyor.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, İsrail'in açlığı bir savaş yöntemi olarak kullandığını ve bunun da savaş suçu olduğunu belirtti.

BM Güvenlik Konseyi'nin bölgede derhal ateşkes çağrısı yapmasına rağmen Gazze'deki çatışmalar hâlâ sürüyor.

BM zaten Şubat ayında Gazze'de kitlesel açlık konusunda uyarıda bulunmuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bulgaristan'da deprem http://gazetebirlik.com/haber/bulgaristanda-deprem-2191/

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) verilerine göre, saat 09.38'de Bulgaristan’da meydana gelen deprem yerin 5.4 kilometre derinliğinde gerçekleşti.

Depremin şiddeti, 4.0 olarak ölçüldü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Letonya Dışişleri Bakanı istifa etti http://gazetebirlik.com/haber/letonya-disisleri-bakani-istifa-etti-330/

Geçtiğimiz hafta Letonya başsavcısı, Karins'in resmi geziler için özel jet kiralamaya 1,3 milyon Euro'ya kadar harcadığı iddiasının ortaya çıkmasının ardından devlet fonlarının kötüye kullanıldığına ilişkin bir soruşturma başlattı.

Karins gazetecilere verdiği demeçte, "Başbakan Evika Siliņa'ya istifa bildirimimi teslim ediyorum" dedi ve 10 Nisan'a kadar görevde kalacağını ekledi.

Letonya kamu ihale kanununa göre, kamu görevlilerinin resmi geziler için mevcut en ucuz hizmetleri kullanması gerekiyor.

ABD doğumlu Karins, Belçika, Almanya ve Polonya da dahil olmak üzere Letonya'nın başkenti Riga'dan düzenli direkt uçuşların olmasına karşın bir düzineden fazla kez özel jet kiraladı.

Krisjanis Karins 2019 yılından, hükümetinin halk desteğini kaybetmeye başlamasıyla istifa ettiği 2023 yılına kadar Letonya'nın başbakanı olarak görev yaptı.

Başbakan Silina, "Dışişleri bakanlığındaki boş pozisyon için henüz resmi bir aday yok" dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
UNESCO, Çin'deki altı doğal bölgeyi, http://gazetebirlik.com/haber/unesco-cindeki-alti-dogal-bolgeyi-kuresel-jeolojik-park-ilan-etti-4593/

Mount Changbaishan Geopark, diğer beş jeolojik parkla birlikte, 27 Mart Çarşamba günü Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization - UNESCO) tarafından “küresel jeolojik park” ilan edildi. UNESCO Yönetim Kurulu, eldeki küresel jeolojik park mevcuduna 18 park daha eklemeyi uygun gördü. Paris’te yerleşik UNESCO, bu yeni eklemelerle beraber dünyanın 48 ülkesinde bulunan jeolojik park sayısının 213’e çıktığını bildirdi.

Yeni belirlenen parklar arasında bulunan Mount Changbaishan Geopark, kuzeybatıdaki Jilin eyaletinde yer alıyor. Bu parkta son derecede ilginç yer kabuğu biçimleri ve çok aşamalı volkanik püskürmelere sahne olduğu belli olan farklı kaya tipleri bulunuyor. Yaklaşık bin yıl önce meydana gelmiş “bin yılın volkan patlaması” olarak bilinen yeni tarihte meydana gelen volkanik püskürmelerin en büyüklerinden biri olup kalıcı görüntüler bırakarak uluslararası önemde volkanik birikimler yarattı.

UNESCO tarafından ilan edilen diğer beş jeolojik park ise Hubei eyaletinde yer alan Enshi Grand Canyon-Tenglongdong Cave Geopark, Gansu eyaletindeki Linxia Geopark, Fujian eyaletinde bulunan Longyan Geopark, Jiangxi eyaletindeki Wugongshan Geopark ve Guizhou eyaletinden Xingyi Geopark. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İsrail'in Suriye'deki saldırısında en az 30 kişi öldü http://gazetebirlik.com/haber/israilin-suriyedeki-saldirisinda-en-az-30-kisi-oldu-633/

SOHR İsrail'in, İran destekli ve Filistin İslami Hareketi'nin müttefiki Şii milis grubu Hizbullah'ın silah depolarının bulunduğu bir bölgeye saldırmış olabileceğini söyledi.

İsrail saldırı hakkında yorum yapmadı. Suriye'deki savaşın sürdüğü yaklaşık on yıl boyunca İsrail, ülkeye yüzlerce saldırı gerçekleştirdi ancak bunlar nadiren resmi olarak duyuruldu.

Filistin İslami Hareketi'nin 7 Ekim'deki saldırısının başlamasından bu yana bu tür saldırıların sayısı arttı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
IDF: Üst düzey Filistin İslami Hareketi üyesi öldürüldü http://gazetebirlik.com/haber/idf-ust-duzey-filistin-islami-hareketi-uyesi-olduruldu-2892/

Thabat, Filistin İslami Hareketi'nin askeri kolundaki "en iyi on komutandan biri" olarak tanımlanıyor.

IDF, X'teki bir gönderide "Diğer iki teröristle birlikte kaçmaya çalışırken bulundu ve ortadan kaldırıldı" diye yazdı.

Yaklaşık iki hafta önce İsrail Silahlı Kuvvetleri, hastane binasındaki terörist faaliyetler nedeniyle El Şifa'ya yeni bir baskın düzenlediğini açıklamıştı, ancak hem Filistin İslami Hareketi hem de hastane personeli bunu yalanladı.

Devam eden baskında daha önce de üst düzey bir Filistin İslami Hareketi üyesi öldürülmüştü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Güney Afrika'daki otobüs kazasında en az 45 kişi öldü http://gazetebirlik.com/haber/guney-afrikadaki-otobus-kazasinda-en-az-45-kisi-oldu-603/

Ulaştırma Bakanlığı, otobüsün Botsvana'dan Moria'ya yolcu taşıdığını açıkladı.

Ulusal ulaştırma dairesi sözcüsü Collen Msibi, kurtarma çalışmaları ilerledikçe polisin güncellemeler sağladığını söyledi.

Sözcü "Sürücünün kontrolü kaybedip köprüdeki bariyerlere çarparak otobüsün köprünün üzerinden geçmesine ve yere çarparak alev almasına neden olduğu iddia ediliyor" dedi.

Ulaştırma Bakanı Sindisiwe Chikunga da, Limpopo'daki bir toplantıya giderken haber üzerine kaza yerine yöneldi.

Chikunga, "Trajik otobüs kazasından etkilenen ailelere en içten başsağlığı dileklerimi gönderiyorum. Bu zor dönemde düşüncelerimiz ve dualarımız sizinle. Daha fazla insan trajik bir şekilde trafikteyken, artan hassasiyetle, her zaman sorumlu sürüş çağrısında bulunmaya devam ediyoruz." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trudeau: Bu ramazan Müslüman ve Arap toplumu için kaygılı bir döneme denk geliyor http://gazetebirlik.com/haber/trudeau-bu-ramazan-musluman-ve-arap-toplumu-icin-kaygili-bir-doneme-denk-geliyor-4418/

Kanada Başbakanı Trudeau, bu yıl ramazanın Müslüman ve Arap toplumu için kaygılı bir döneme denk geldiğini belirterek, “Vancouver'daki iftarları için onlara katıldığımda, Gazze'deki aile ve arkadaşlar ve burada evde kendilerini savunmasız hissetme konusundaki endişelerini ilk elden duydum ve desteklendiklerini onlara bildirdim.” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İsrail, Şifa Hastanesi bölgesinde hedefli çatışmalara devam ediyor http://gazetebirlik.com/haber/israil-sifa-hastanesi-bolgesinde-hedefli-catismalara-devam-ediyor-8957/

IDF’den yapılan açıklamada güçlerin Şifa Hastanesi bölgesinde hedefli çatışmalara devam ettiği belirtilerek, “162'nci Tümen komutasındaki 401'inci Tugay, Nahal Tugayı ve 13'üncü Filo muharebe timleri bölgede sivillere, hastalara, sağlık ekiplerine ve tıbbi ekipmanlara zarar verilmeden savaşıyor.” denildi.

Hava Kuvvetleri ile işbirliği içinde 98'inci Tümen kuvvetlerinin, Al-Amal ve Al-Karara mahalleleri bölgesindeki Han Yunus'ta operasyonlarını sürdürdüğü aktarılan açıklamada Son gün terörist altyapılarına baskın düzenleyerek, karşılaşma ve hava saldırılarında teröristleri etkisiz hale getirdi. Givati Tugayı'nın muharebe ekibi, çok sayıda silahın bulunduğu askeri depoyu imha etti.” ifadelerine yer verildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Piyasalarda bugün http://gazetebirlik.com/haber/piyasalarda-bugun-5435/

Ne oldu?

Dışişleri Bakanı Fidan, ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu Başkanı Rogers, Kıdemli Üyesi Smith ve beraberindeki üyeleri Ankara'da kabul etti.

Milli Eğitim Bakanı Tekin: 1 Nisan’ı öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz açısından idari tatil ilan ettik.

ECB Üyesi Galhau, ECB’nin muhtemelen bu baharda ölçülü faiz indirimine başlayacağını söyledi.

Beyaz Saray, İsrail’li heyetin Washington'a gelerek Refah'la ilgili görüşmelerini yapmadan İsrail ordusunun kente yönelik bir kara operasyonu yapmasını beklemediklerini bildirdi.

ABD Ticaret Bakanlığı'ndan Axelrod, ABD'nin Amerikan şirketlerinden 600'den fazla yabancı şirkete mal sevkiyatını durdurmalarını istediğini ve bu malların Ukrayna'yı işgalinde kullanılmak üzere Rusya'ya yönlendirilebileceği endişesini taşıdığını söyledi.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi, Scott Key Köprüsü'nün yük gemisinin çarpması sonucu yıkılmasının ardından Baltimore Limanı'ndaki faaliyetlerin kesintiye uğramasının bu yıl kömür ihracatını etkileyebileceğini bildirdi.

Sigortacılık sektörünün prim üretimi 2023'te önceki yıla göre %105 artarak 483 milyar TL’ye yükseldi.

Beyaz Saray, Moskova'da bir konser salonuna yapılan terör saldırısına ilişkin Rusya'ya önceden yazılı olarak terör tehdidi uyarı notu gönderdiklerini açıkladı.

İsrail iç istihbarat teşkilatı Şabak Direktörü Bar'ın, Mısır İstihbarat Şefi Kamil ile Kahire'de Gazze'ye saldırıları ve esir takasını görüştüğü öne sürüldü.

Haaretz gazetesinin haberine göre İsrail ordusu Gazze içinde tampon bölge kurma çalışmalarını sürdürüyor.

FTX'in kurucusu ve eski CEO’su Bankman – Fried'ın dolandırıcılık ve kara para aklama iddiasıyla yargılandığı ceza davasında 25 yıl hapisle cezalandırılmasına karar verildi.

Ne olacak?

Yurt içinde Dış Ticaret Dengesi açıklanacak.

ABD, Almanya ve İngiltere piyasaları tatil nedeniyle bugün kapalı olacak.

Fed Başkanı Powell’ın konuşma yapması bekleniyor.

ABD’de PCE verileri açıklanacak.

Türkiye’de yerel seçimler 31 Mart’ta gerçekleşecek.

Gelir Vergisi ödeme süresi 5 Nisan’a kadar uzatıldı.

G7 Dışişleri Bakanları Toplantısı, 17 – 19 Nisan’da düzenlenecek.

Borsa İstanbul’un bu sabah alıcılı açılış yapmasını bekliyoruz.

Kaynak: İnfo Yatırım

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ghebreyesus: DSÖ ve ortakları bir çocuğu Gazze'deki hastaneden tahliye etti http://gazetebirlik.com/haber/ghebreyesus-dso-ve-ortaklari-bir-cocugu-gazzedeki-hastaneden-tahliye-etti-9715/

Ghebreyesus, DSÖ ve ortaklarının uluslararası bir acil sağlık ekibini görevlendirdiğini ve bir çocuğu Gazze’nin kuzeyindeki Kamal Adwan Hastanesi’nden tahliye ettiğini belirterek, “Tahliye edilen hasta 12 yaşında, kistik fibroz hastası ve önümüzdeki birkaç gün içinde daha ileri tedavi için yurt dışına nakledilecek.” dedi.

Hastanenin şu anda 120 hastaya hizmet verdiğine değinen Ghebreyesus, “Hastaneler korunmalı ve insani yardım ortaklarının sağlık yardımı, yiyecek, yakıt ve tesislerin tam kapasiteye geri getirilmesinde destek sağlamaları için güvenli, sürekli erişime izin verilmelidir.” ifadesini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
DSÖ: Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki sağlık durumu ciddi endişe kaynağıdır http://gazetebirlik.com/haber/dso-demokratik-kongo-cumhuriyetindeki-saglik-durumu-ciddi-endise-kaynagidir-8301/

Ghebreyesus, devam eden şiddet, iklim şokları ve salgın hastalıklar nedeniyle Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki sağlık durumunun ciddi bir endişe kaynağı olduğunu belirterek, “20 milyona yakın insan sağlık yardımına ihtiyaç duyuyor, ancak sağlık müdahalesi ciddi anlamda yetersiz kalıyor.” ifadesini kullandı.

7 milyondan fazla insanın şiddetten kaçmak zorunda kaldığına dikkati çeken Ghebreyesus, “Hastaneler yaralı hastalarla dolup taşıyor. Uluslararası toplumu Demokratik Kongo Cumhuriyeti halkını unutmamaya ve sağlık ve insani yardım sunmamıza yardımcı olmaya çağırıyoruz.” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Zelenski, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Johnson ile telefonda görüştü http://gazetebirlik.com/haber/zelenski-abd-temsilciler-meclisi-baskani-johnson-ile-telefonda-gorustu-3585/

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Johnson’a savaş alanındaki durum, özellikle de Rusya'nın hava teröründeki dramatik artış hakkında bilgi verdiğini bildirdi.

Yalnızca geçen hafta Ukrayna şehirlerine ve topluluklarına 190 füze, 140 insansız hava aracı ve 700 güdümlü hava bombası fırlatıldığını belirten Zelenski, “Ukrayna'nın en büyük hidroelektrik santrali devre dışı kaldı. Bu durumda ABD yardımının Kongre tarafından Ukrayna'ya hızla iletilmesi hayati önem taşıyor.” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bakan Fidan, ABD Temsilciler Meclisi'nin Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanını kabul etti http://gazetebirlik.com/haber/bakan-fidan-abd-temsilciler-meclisinin-silahli-hizmetler-komitesi-baskanini-kabul-etti-870/

Dışişleri Bakanı Fidan, ABD Temsilciler Meclisi’nin Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı Mike Rogers, Kıdemli Üye Adam Smith ve beraberlerindeki üyeleri Ankara’da kabul etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Dışişleri Bakan Yardımcısı Serim, KFOR Karargahı'nı ziyaret etti http://gazetebirlik.com/haber/disisleri-bakan-yardimcisi-serim-kfor-karargahini-ziyaret-etti-1932/

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, Priştine’de KFOR Karargahını ziyaret ederek, çok uluslu KFOR Komutanlığı’nı 10 Ekim 2023 tarihinden bu yana yürüten Tümgeneral Özkan Ulutaş ve Siyasi Danışman Büyükelçi Babür Hızlan ile görüştü.

Serim, Kosova'da güvenlik ve istikrarın sürdürülmesinde kritik önemi haiz KFOR'un idaresini başarıyla yürüten Komutan Tümg. Ulutaş’a ve çalışma arkadaşlarına hassas görevlerinde kolaylıklar diledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Fransa Ulusal Meclis Başkanı Braun-Pivet ile görüştü http://gazetebirlik.com/haber/ukrayna-devlet-baskani-zelenski-fransa-ulusal-meclis-baskani-braun-pivet-ile-gorustu-3178/

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Braun-Pivet liderliğindeki Fransa Ulusal Meclisi heyetiyle kapsamlı bir toplantı yaptığını belirterek, “Ukrayna, Fransız Parlamentosu'nun yakın zamanda Ukrayna-Fransız Güvenlik İşbirliği Anlaşması'nı onaylamasını takdirle karşılamaktadır.” dedi.

Savunma iş birliğini ve askerlerin öncelikli ihtiyaçlarını tartıştıklarına dikkati çeken Zelenski, “Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ülkemize yönelik desteğin genişletilmesi yönündeki son önerilerine özel önem verdik.” ifadesini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Dışişleri Bakan Yardımcısı Serim, Kosova'daki iftar programına katıldı http://gazetebirlik.com/haber/disisleri-bakan-yardimcisi-serim-kosovadaki-iftar-programina-katildi-4091/

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, Kosova Başbakanı Albin Kurti, kabine mensupları, milletvekilleri, Kosovalılar, Türk toplumu ve soydaşlarla Priştine’de düzenlenen iftar programına katıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Lavrov, Tanzanya Dışişleri ve Doğu Afrika İşbirliği Bakanı Makamba ile görüştü http://gazetebirlik.com/haber/lavrov-tanzanya-disisleri-ve-dogu-afrika-isbirligi-bakani-makamba-ile-gorustu-196/

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Tanzanya Dışişleri ve Doğu Afrika İşbirliği Bakanı January Makamba ile telefonda konuştu.

Görüşmede Tanzanyalı Bakan, Crocus Belediye Binası'ndaki terör saldırısını kınadı. Taraflar bir dizi önemli ikili konu hakkında görüş alışverişinde bulundu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki yaklaşık 250 bin insan yerinden edildi http://gazetebirlik.com/haber/demokratik-kongo-cumhuriyetindeki-yaklasik-250-bin-insan-yerinden-edildi-6358/

BM’den yapılan açıklamada Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki silahlı şiddet ve çatışmaların yalnızca bir ayda yaklaşık 250 bin insanı yerinden ettiğine dikkati çekilerek, “Muazzam insani ihtiyaçların karşılanması için acilen daha fazla finansmana ihtiyaç duyulmaktadır.” ifadesine yer verildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Zelenski: Rusya, diğer ülkelerdeki nüfuz operasyonlarına milyarlarca dolar harcıyor http://gazetebirlik.com/haber/zelenski-rusya-diger-ulkelerdeki-nufuz-operasyonlarina-milyarlarca-dolar-harciyor-3416/

Zelenski, Rusya’nın diğer ülkelerdeki nüfuz operasyonlarına her yıl milyarlarca dolar harcadığını belirterek, “Kaos yayıyorlar, yerleşik kurumların işleyişini baltalıyorlar, dezenformasyonu finanse ediyorlar ve sivil ve siyasi liderlere rüşvet veriyorlar.” dedi.

Gezegenin çeşitli bölgelerinin endişeli olduğuna dikkati çeken Zelenski, “Afrika, Asya'nın çeşitli bölgeleri ve Putin'in sisteminin kışkırttığı ve beslediği istikrarsızlaşmaya karşı özellikle savunmasız olan Avrupa. Rus istihbaratı ve kaosu yayma çabaları da her iki Amerika kıtasını da hedef alıyor.” diye konuştu.

Zelenski, bu tür Rus etkisinin Ukrayna’ya ve savunmaya zarar verdiğine değinerek, “Rusya'nın mali kaynaklarıyla boy ölçüşemeyeceğimiz açık. Ancak Ukraynalılar cesaretleri, azimleri ve fikirleriyle Rusya'yı kazanma yeteneğine sahipler.” ifadesini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Biden: Uygun Fiyatlı Bakım Yasası korku ve belirsizliği bilen aileler içindir http://gazetebirlik.com/haber/biden-uygun-fiyatli-bakim-yasasi-korku-ve-belirsizligi-bilen-aileler-icindir-8961/

ABD Başkanı Biden, 14 yaşındayken annesinin kendisine babasının şirketinin artık onun sağlık sigortasını ödeyemeyeceğini söylemesini asla unutmayacağını belirterek, “Uygun Fiyatlı Bakım Yasası bu duyguyu, yani korku ve belirsizliği bilen aileler içindir. Onu korumak için her zaman deli gibi savaşacağım.” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Zakharova: Tüm ülkeler, Crocus Belediye Binası'ndaki saldırıyı kınadı, Kiev kınamadı http://gazetebirlik.com/haber/zakharova-tum-ulkeler-crocus-belediye-binasindaki-saldiriyi-kinadi-kiev-kinamadi-8210/

Crocus Belediye Binası'na yapılan saldırıyı neredeyse tüm ülkelerin kınadığını belirten Zakharova, şu ifadelere yer verdi:

"Sadece Kiev sessiz kaldı. Ukrayna sosyal medyasında alaycı ve insanlık dışı yorumlar paylaşılıyor. Ukrayna'da bazıları muhtemelen insan ölümlerinden, acı ve ıstıraptan yamyamca zevk alıyor gibi görünüyor."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çin ve ABD'nin çocuk ve gençleri arasındaki temas programı Beijing'de düzenlendi http://gazetebirlik.com/haber/cin-ve-abdnin-cocuk-ve-gencleri-arasindaki-temas-programi-beijingde-duzenlendi-4211/

Çin Medya Grubu ve ABD-Çin Çocuk ve Gençler Temas Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği “Uzaktan Gelen Dostlar” temalı Çin-ABD Çocuk ve Gençler Temas Programı, kısa süre önce Çin'in başkenti Beijing'de gerçekleşti.

Etkinliğe, Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Tanıtım Departmanı Başkan Yardımcısı ve Çin Medya Grubu Başkanı Shen Haixiong ile ABD'nin Steilacoom Belediye Başkanı Dick Muri'nin de aralarında bulunduğu, Çin ve ABD'den çeşitli kesimlerden yüzden fazla temsilci katıldı.

Bu etkinlik, 50 bin ABD'li çocuk ve gencin Çin'i ziyaret etmelerini içeren geniş kapsamlı bir temas programının bir bölümü olarak biliniyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ghebreyesus: Gazze'deki sağlık sistemi zorlukla ayakta duruyor http://gazetebirlik.com/haber/ghebreyesus-gazzedeki-saglik-sistemi-zorlukla-ayakta-duruyor-4130/

Ghebreyesus,26 Mart'ta, Filistin Kızılay Derneği'nin Han Yunus'taki Al-Amal Hastanesi'nin tesisin etrafında ve içinde devam eden çatışmalardan dolayısı işlevini durdurduğunu açıkladı.

 Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Bir kez daha, Dünya Sağlık Örgütü Gazze'deki hastanelere yönelik saldırılara derhal son verilmesini ve sağlık personeli, hastalar ve sivillerin korunmasını talep ediyor." ifadesini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Macron: AB denizaşırı filomuzun bir kısmının yenilenmesi için yardım verilmesini onaylıyor http://gazetebirlik.com/haber/macron-ab-denizasiri-filomuzun-bir-kisminin-yenilenmesi-icin-yardim-verilmesini-onayliyor-9860/

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Guyana'da balıkçılarına 25 balıkçı teknesinin yenilenmesi yönünde verdiği taahhüdün ardından AB’nin denizaşırı filosunun bir kısmının modernizasyonu ve yenilenmesi için yardım sağlanmasını onayladığını bildirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
IDF: Şifa Hastanesi bölgesinde odaklı savaşa devam ediliyor http://gazetebirlik.com/haber/idf-sifa-hastanesi-bolgesinde-odakli-savasa-devam-ediliyor-2187/

IDF'den yapılan açıklamada, "401. Tugay, Nahal Tugayı ve 13. Birlik Donanması'nın 162. Tugay komutasındaki savaş ekipleri, bölgede savaşırken sivil, hasta, tıbbi personel ve tıbbi ekipmanlara zarar vermemeye özen gösteriyor." denildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hanri Benazus 94. doğum gününde anıldı http://gazetebirlik.com/haber/hanri-benazus-94-dogum-gununde-anildi-5496/

Hanri Benazus 94. doğum gününde mezun olduğu İzmir Atatürk Lisesi’nin mezunlar derneği tarafından düzenlenen programda anıldı.

Düzenlenen anma programına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Hanri Benazus’un kızları Fortune Hayim ile Keti Sigura, İzmir'in sevilen eski futbolcularından Ercan Ertemçöz, yakınları ve sevenleri katıldı.

O hep yaşayacak ve var olacak

Hanri Benazus'un çok kıymetli bir insan olduğunu belirten Başkan Tunç Soyer, “Hanri Benazus ile tanıştığımız andan itibaren ona olan saygımız, hayranlığımız, her gün daha da arttı. Hanri Benazus arkasında muazzam büyük bir iz bıraktı. O hep yaşayacak ve var olacak. Son anına kadar hep daha ne yapabilirim nerde bir sergi açalım diyerek yaşadı. Biz de onun izinden devam edeceğiz. Sonsuza kadar Hanri Benazus’u yaşatmaya hep beraber gayret edelim” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
TFI TAB Gıda Çin Çin Kalkınma Forumu'nda http://gazetebirlik.com/haber/tfi-tab-gida-cin-cin-kalkinma-forumunda-3190/

Çin Kalkınma Araştırma Vakfı’nın ev sahipliğinde yüksek düzeyde katılımla her yıl düzenlenen uluslararası bir etkinlik olan Çin Kalkınma Forumu’na katılan ilk Türk iş insanı Korhan Kurdoğlu, Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Li Qiang ile yaptığı görüşmede Çin ekonomisine ve pazarına olan güvenini paylaştı ve şirketin Çin’deki yatırımlarının artacağına değindi. Korhan Kurdoğlu, üstlendiği DEİK Türkiye-Çin İş Konseyi Başkanlığı ve TÜSİAD Çin Networkü Başkanlığı görevleri kapsamında, iki ülke arasındaki ticaretin dengeli büyümesi için gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgiler de verdi.  

Çin Başbakanı Li Qiang, TFI TAB Gıda Kurucu ortak & CEO’su Korhan Kurdoğlu, Apple CEO’su Tim Cook, Siemens CEO’su Roland Busch

Çin’deki En Büyük Türk Yatırımı

Çin ile dünya arasındaki iletişimi üst düzeyde güçlendirmeyi amaçlayan Çin Kalkınma Forumu sonrasında Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkan Yardımcısı Han Zheng’la görüşen Kurdoğlu, 16 yıl önce Han Zheng’in Şanghay Belediye Başkanı olarak İstanbul’da Şanghay’ı tanıttığını hatırlattı ve TFI TAB Gıda Yatırımları olarak 12 yıl önce Çin’e yatırım kararı alıp Türkiye Cumhuriyeti’nin Çin’e olan en büyük yatırımını gerçekleştirdiklerini aktardı. Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkan Yardımcısı’nı DEİK, TÜSİAD ve Çin Uluslararası Ticareti Destekleme Konseyi (CCPIT) ortaklığında her yıl düzenlenen ve bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek olan Türkiye-Çin İş Konferansı’na (TCBC) davet eden Kurdoğlu, iş örgütlerinin Türkiye ile Çin arasındaki ilişkileri güçlendirmedeki rolünün altını çizdi. Çin’in çok önemli bir pazar olduğunu vurgulayan Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkan Yardımcısı Han Zheng, Türkiye’den daha fazla yatırımcıyı ve Türk ürününü Çin’e davet etti. Toplantıya eşlik eden CCPIT Başkanı Ren Hongbin ve Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Deng Li ise Türk şirketlere desteklerinin devam edeceği mesajını verdi. 

Dünyanın Önde Gelen İş İnsanları Katıldı

Sermaye ve Finans dünyasının liderlerinin katıldığı Forum’a Amin H. Nasser (Aramco Başkanı ve CEO'su), Tim Cook (CEO, Apple Inc.), Wael Sawan (CEO, Shell plc), Patrick Pouyanné (Total Energies Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su), Ola Källenius (Yönetim Kurulu Başkanı, Mercedes-Benz), Noel Quinn (Grup İcra Kurulu Başkanı, HSBC Holdings plc), Albert Bourla (Pfizer Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su), Mark Schneider (CEO, Nestlé S.A.), Roland Busch (Yönetim Kurulu Başkanı, Siemens AG Başkanı ve CEO'su), Ajay Banga (Dünya Bankası Grubu Başkanı), Kristalina Georgieva (Genel Müdür, Uluslararası Para Fonu), Masatsugu Asakawa (Başkan, Asya Kalkınma Bankası), JIN Liqun (Asya Altyapı Yatırım Bankası Başkanı ve Yönetim Kurulu Başkanı) gibi 400’den fazla isim katıldı. Çin’deki en yeni ekonomik gelişmelerin ve politikaların görüşüldüğü Forum’dan önce Kurdoğlu, Şanghay’da bulunarak Şanghay Belediye Başkanı Gong Zheng ile görüştü. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Dünyaca ünlü 3 bin marka Çin'de buluşacak http://gazetebirlik.com/haber/dunyaca-unlu-3-bin-marka-cinde-bulusacak-7751/

Çin’in güneyindeki Hainan eyaletinin başkenti Haikou’da 13 ile 18 Nisan tarihlerinde düzenlenecek olan Uluslararası 4. Tüketim Malları Fuarı, önceki üçünden daha büyük bir alanı, 128 bin metrekarelik bir yüzeyi kaplayacak.

Fuar, 59 ülke ve bölgeden gelen 3 bin markayı ziyaretçilerin görüşüne sunacak. Ticaret Bakan Yardımcısı Sheng Qiuping’in  belirttiğine göre bu geniş katılım, Hainan’ın ağırlanacak ülke ve bölgelere ilişkin vizesiz giriş politikası sayesinde gerçekleşecek.    

Çin’de tüketim mallarının perakende satışı, tüketim gücünün başlıca göstergesi olup 2024 yılının ilk iki ayı içinde, önceki yılın aynı dönemine kıyasla, yüzde 5,5 oranında artarak 8 trilyon 130 milyar yuana (yaklaşık 1 trilyon 150 milyar dolara) ulaştı. Sheng, bu seviyenin, ülkenin tüketim piyasasının güçlü ve canlılığını yansıttığını söyledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
NASA: Artemis astronotları 2026'da Ay'a bitki taşıyacak http://gazetebirlik.com/haber/nasa-artemis-astronotlari-2026da-aya-bitki-tasiyacak-8905/

NASA, 2026’daki Artemis III görevinde astronotlar tarafından Ay yüzeyine yerleştirilecek ilk üç bilim deneyini seçti. NASA’dan yapılan açıklamaya göre bu deneyler arasında, uzay ürünlerinin egzotik Ay ortamında nasıl bir performans gösterdiğini inceleyecek olan LEAF de (“Lunar Effects on Agricultural Flora”) bulunuyor.

NASA yetkililerinin Salı günü yaptıkları, üç deneyin seçildiğini duyuran açıklamasında, “LEAF, uzay radyasyonu ve kısmi yerçekiminde bitki fotosentezini, büyümesini ve sistemik stres tepkilerini gözlemleyen ilk deney olacak” denildi:

“LEAF tarafından ölçülen çevresel parametrelerle birlikte bitki büyüme ve gelişme verileri, bilim insanlarının Ay’da ve ötesinde hem insan beslenmesi hem de yaşam desteği için Ay’da yetiştirilen bitkilerin kullanımını anlamalarına yardımcı olacak.”

NASA Yönetici Yardımcısı Pam Melroy, “Artemis, insan varlığının bilimsel keşifleri güçlendirdiği yeni ve cesur bir keşif çağına işaret ediyor. Ay’ın yüzeyine yerleştirilen bu yenilikçi araçlarla, bilim yapmanın tamamen yeni bir yolu olan insan-makine ekip çalışmasını başlatacak dönüştürücü bir yolculuğa çıkıyoruz. Konuşlandırılan bu üç araç, Ay’dan Mars’a bilim hedeflerini ele alacak bilimsel araştırmalara başlamak üzere seçildi” dedi.

LEAF denekleri Ay’daki ilk bitki örtüsü olmayacak; Çin, Ocak 2019’da robotik Chang’e-4 göreviyle Ay’ın uzak tarafına pamuk bitkileri gönderdi. Yeni seçilen diğer iki deney ise Ay Ortamı İzleme İstasyonu (Lunar Environment Monitoring Station / LEMS) ve Ay Dielektrik Analizörü’ydü (Lunar Dielectric Analyzer / LDA).

LEMS, konuşlandırıldıktan sonra iki yıla kadar ay depremlerini avlayacak otonom sismometrelerden oluşan bir pakettir. NASA yetkilileri Salı günkü açıklamalarında “Ay’ın kabuğunun ve mantosunun bölgesel yapısını karakterize edecek, bu da Ay’ın oluşum ve evrim modellerine değerli bilgiler katacak” dedi.

Bu arada LDA, Ay regolitinin – Ay’ın toz ve çakıldan oluşan üst tabakası – bir elektrik alanını yayma yeteneğini ölçecek. Ajans yetkilileri, aracın “Ay’ın yeraltı yapısı hakkında önemli bilgiler toplayacağını, Ay döndükçe güneşin değişen açısının neden olduğu dielektrik değişiklikleri izleyeceğini ve olası don oluşumu veya buz birikintilerini arayacağını” açıkladı.

Astronotları 50 yılı aşkın bir sürenin ardından Ay yüzeyine geri getirecek ilk görev olan Artemis III, Ay’ın güney kutup bölgesini, Güney Kutbu’ndan 6 derece enlem içinde keşfedecek. Görev için önerilen birkaç iniş bölgesi, Ay’ın en eski ziyaret edilen bölgelerinden bazıları arasında yer alıyor. Sürekli gölgede kalan bölgelerle birlikte bu bölgeler, daha önce incelenmemiş Ay materyalleri aracılığıyla Ay’ın tarihi hakkında bilgi edinme fırsatı sunuyor.

Artemis kampanyasıyla NASA, Ay’a ilk kadın, ilk beyaz olmayan ve ilk uluslararası ortak astronotunu indirecek ve herkesin yararına olacak şekilde bilimsel keşif ve Mars’a insan misyonlarına hazırlık için uzun vadeli keşifler yapacak.

LEAF, LEMS ve LDA’nın Artemis III’te uçacağının garantisi yok. NASA yetkilileri Salı günkü güncellemede, mevcut planın bu olduğunu, ancak “görevle ilgili nihai manifesto kararlarının daha sonraki bir tarihte belirleneceğini” açıkladı.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
ABD Lowy Enstitüsü raporu: Çin'in gelişmesi doğru bir şekilde algılanmalı http://gazetebirlik.com/haber/abd-lowy-enstitusu-raporu-cinin-gelismesi-dogru-bir-sekilde-algilanmali-3977/

Son zamanlarda, Çin ekonomisi dünya kamuoyunun dikkatini çekmeye başladı ve "Çin ekonomisinin zirveye ulaştığı" iddiaları sıkça dile getirildi.

"Çin ekonomisinin zirveye ulaştığı" iddiası, bazı çevreler tarafından Çin ekonomisini olumsuz bir şekilde etkilemeyi amaçlayan bir argüman olarak kullanılmaktadır. Lowy Enstitüsü raporunda, 2050 yılına kadar Çin'in yıllık GSYİH artış oranının yüzde 2 ile yüze 3 arasına düşeceği öngörülse de, yüzde 5'lik bir artış ihtimalinin dışlanmadığı belirtiliyor. Raporda, bu ihtimalin gerçekleşme şartının Çin ekonomisinin Batılı sistemlere yakınsamasına bağlı olacağı vurgulanıyor.

Bu tür iddiaların temel amacı, ekonomik sistem açısından Çin ile Batılı ülkeler arasında bir karşılaştırma yaparak, Çin'in ekonomik sistemini dönüştürmeye çalışmak ve böylece Çin'in kendi kimliğini kaybetmesini sağlamaktır.

Ancak, Çin'in tüketim potansiyeli, hem kısa hem de uzun vadede büyük kalmaya devam ediyor. 2023'te Çin'in tüketim harcamalarının ekonomik büyümeye katkısı yüzde 82.5'e ulaştı. Çin'in tüketim gücü, ABD'nin kantitatif gevşeme politikalarından ziyade, halkın gelirini ve sosyal güvenlik düzeyini artırma çabalarına, tüketim ortamını iyileştirmeye, arz yönlü yapısal reformlara bağlılık gösterilmesine ve üretim ile etkili yatırımın genişletilmesine dayanıyor.

Yatırım ve tüketim arasında bir tercih yapmak yerine, her iki alanın da koordineli bir şekilde ilerletilmesi gerektiği vurgulanıyor. Yatırımın, sadece kısa vadeli ekonomik ihtiyaçları teşvik etmekle kalmayıp, aynı zamanda uzun vadeli ekonomik büyümenin de kaynağı olacağı belirtiliyor.

Çin halkının ekonomisine olan güveni, diğer ülkelerle veya diğer ülkelerin mantığıyla yapılan karşılaştırmalara dayanmıyor. Bu güven, Çin ekonomisinin kendi sorunlarına uygun çözümler bularak, birçok zorluğun üstesinden gelme yeteneğinden kaynaklanıyor. Çin ekonomisinin geleceği parlak görünüyor. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Boao Asya Forumu'nda yeni nitelikli üretici güçlerin geliştirilmesine odaklanıldı http://gazetebirlik.com/haber/boao-asya-forumunda-yeni-nitelikli-uretici-guclerin-gelistirilmesine-odaklanildi-9476/

Boao Asya Forumu 2024 Yıllık Toplantısı çerçevesinde gerçekleştirilen Küresel Ekonomi Geleceği Forumu'nda, Uluslararası Para Fonu (IMF) tahminlerine göre 2024 yılında dünya ekonomisinin büyüme oranının yüzde 3,1 olacağı, ancak 2008 yılından önce bu oranın yüzde 4,5 seviyesinde sabit kaldığı ifade edildi. Bu bağlamda, yeni nitelikli üretici güçlerin geliştirilmesi ile yeni kalkınma fırsatlarının ortaya çıkacağı vurgulandı.

Pekin Üniversitesi Ulusal Kalkınma ve Araştırma Enstitüsü Fahri Başkanı Lin Yifu, yaptığı açıklamada, büyük pazar büyüklüğü ve gelişmiş sanayi sistemine sahip Çin'in, yapay zeka ve büyük veri gibi teknolojilerin öncülük ettiği 4. Sanayi Devrimi'nde büyük bir kalkınma potansiyeline sahip olduğunu belirtti.

Asya Altyapı Yatırım Bankası Başkanı Jin Liqun ise, yeni nitelikli üretici güçlerin geliştirilmesiyle bazı geleneksel sektörlerin sona ereceğini, fakat çok daha fazla yeni sektörün ortaya çıkacağını belirtti. Jin Liqun, bu değişim sürecine uyum sağlamak için gençlerin yeni bilgiler edinmeleri gerektiğini ifade etti.  

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Zhao Leji: Yeni nitelikli üretici güçlerin gelişimini hızlandıracağız http://gazetebirlik.com/haber/zhao-leji-yeni-nitelikli-uretici-guclerin-gelisimini-hizlandiracagiz-9393/

Çin Ulusal Halk Meclisi Daimi Komitesi Başkanı Zhao Leji, Çin’in inovasyona dayalı kalkınma stratejisine bağlı kalacağını, bilimsel ve teknolojik yeniliklerle endüstriyel yeniliği teşvik edeceğini ve yeni nitelikli üretici güçlerin gelişimini hızlandıracağını açıkladı.

Boao Asya Forumu 2024 Yıllık Toplantısı’nın açılış oturumu bugün yapıldı. Zhao Leji oturumda yaptığı konuşmada, Çin’in bilimsel ve teknolojik yeniliklerde diğer ülkelerle işbirliğini güçlendirmeye, inovasyon canlılığını teşvik etmeye, yeni ekonomik büyüme noktaları geliştirmeye, Global Yapay Zeka Yönetişim Girişimi’ni diğer ülkelerle birlikte uygulamaya, küresel yapay zeka sektörünün sağlıklı, güvenli ve düzenli gelişimini hızlandırmaya hazır olduğunu söyledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Fukuda: Çin'in küresel ekonomiye katkısını sürdürmesini umuyoruz http://gazetebirlik.com/haber/fukuda-cinin-kuresel-ekonomiye-katkisini-surdurmesini-umuyoruz-1555/

Eski Japonya Başbakanı Yasuo Fukuda, dünya ekonomisi üzerinde büyük bir etkiye sahip olan Çin'in küresel ekonominin gelişimine katkıda bulunmaya devam etmesini umduğunu belirtti.

Boao Asya Forumu Danışma Komitesi Başkanı olarak görev yapan Fukuda, dün Çin Medya Grubu'na verdiği demeçte, farklı ülkelerden gelen uzmanların Boao Asya Forumu'nda önemli politikaların hayata geçirilmesi ve küresel kalkınmanın sağlanması gibi konularda fikir alışverişinde bulunduklarını söyledi. 

Fukuda, Çin'in yeni nitelikli üretici güçleri geliştirme çabalarını desteklediğini ifade etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kuzey Kore televizyonu kot pantolonu sansürledi http://gazetebirlik.com/haber/kuzey-kore-televizyonu-kot-pantolonu-sansurledi-9061/

Kuzey Kore devlet televizyonu Pazartesi günü bir İngiliz bahçe programını yayınlarken, rejimin popüler Batı modasını ve kültürünü kısıtlama çabalarını yansıttığı anlaşılan bir hareketle bir kot pantolonu sansürledi.

BBC'de yayınlanan "Garden Secrets" adlı programın bir bölümünde, İngiliz yayıncı Alan Titchmarsh bir bahçe yatağında diz çökmüş vaziyette kot pantolonuyla bitkilerle ilgileniyor.

Ancak Kore Merkez Televizyonu (KCTV) Pazartesi günü bölümü yayınlarken, bacaklarına bulanıklaştırma efekti uyguladı.

Kuzey Kore, İngiltere'deki 17. yüzyıldan kalma Hatfield House bahçeleriyle ilgili bölümü, ilk kez 2010 yılında İngiltere'de yayınlanmış olmasına rağmen, 2022'den bu yana birkaç kez yayınladı.

Eski lider Kim Jong Il'in vatandaşlarına kot pantolonun "kesinlikle yasak olduğunu ve insanların hiçbir koşulda giymemesi gerektiğini" söylediğini belirten Kuzey Kore araştırmacısı ve NK Pro katılımcısı Peter Ward'a göre, mavi kot pantolon Kuzey Kore'de en azından 90'ların başından beri yasak.

Ancak Ward, yetkililerin yıllar boyunca ülkeyi ziyaret eden turistlerin neredeyse her türlü Batı modasını giymelerine izin verdiği göz önüne alındığında, Kuzey Kore'nin "kot pantolon giydikleri için yabancıları televizyonda sansürlemesinin" alışılmadık bir durum olduğunu söyledi.
 


 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ürdün'de her gün Hamas'a destek için İsrail'e karşı protestolar sürüyor http://gazetebirlik.com/haber/urdunde-her-gun-hamasa-destek-icin-israile-karsi-protestolar-suruyor-6373/

İsrail'in Gazze'de tekrarlanan saldırılarını ve çok sayıda sivilin ölümünü protesto eden göstericiler Hamas'a büyük destek veriyorlar.

Göstericiler "Tüm Ürdünlüler Hamas'a aittir" sloganları atıp İsrail'in başkentteki büyükelçiliğinin derhal kapatılması gerektiğini haykırıyorlar.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rusya-Ukrayna çatışması karşılıklı saldırılarla devam ediyor http://gazetebirlik.com/haber/rusya-ukrayna-catismasi-karsilikli-saldirilarla-devam-ediyor-725/
CCTV'nin haberine göre,Rusya Savunma Bakanlığı, çarşamba günü Rus ordusunun Ukrayna'nın Kupyansk, Donetsk ve Avdeyevka gibi çeşitli yönlere yönelik saldırılarını püskürttüğünü, Ukrayna'ya ait topçu karşıtı radarları, elektronik harp istasyonlarını, cephane depolarını ve diğer hedefleri vurduğunu belirtti.

Rus hava savunma güçleri ayrıca Ukrayna ordusu tarafından ateşlenen çok sayıda roketi imha etti ve birkaç dronu vurdu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
BM: Dünyadaki tüm gıdaların beşte biri israf ediliyor http://gazetebirlik.com/haber/bm-dunyadaki-tum-gidalarin-beste-biri-israf-ediliyor-98/

BM Çevre Programına göre, 2022 yılında üretilen tüm gıdanın yüzde 19'u çöpe atıldı; bu da yaklaşık 1.05 milyar ton gıdaya ve günde bir milyar yenilebilir öğüne karşılık geliyor.

BM, küresel gıda israfına ilişkin raporunda, israfın yüzde 60'ından sorumlu olan hanelerin ana suçlu olduğunu belirtiyor. Tüm dünya nüfusuna yayıldığında bu, her yıl kişi başına 79 kg gıdanın çöpe gitmesi anlamına geliyor.

İsveç Ulusal Gıda Ajansına göre, İsveçli hanelerde kişi başına yılda yaklaşık 33 kilo yenilebilir gıda çöpe atılıyor. İki yetişkin ve iki çocuklu bir aile için bu miktar toplamda yaklaşık 130 kilograma denk geliyor.

Rapor, dünya genelinde 783 milyon insanın gıda sıkıntısı çektiği ve birçok ülkenin derinleşen açlık krizleriyle karşı karşıya olduğu bir dönemde yayınlandı.

Gazze'deki savaş ve Haiti'deki şiddet olayları durumu daha da kötüleştirirken, uzmanlar önümüzdeki ay içinde büyük kıtlıkların yaşanabileceği uyarısı yaptı.

BM raporuna göre, zengin ve yoksul ülkelerdeki evsel gıda atıkları arasındaki farklar şaşırtıcı derecede küçük. Bununla birlikte, taze gıdaları uzun süre taze tutmanın daha zor olduğu sıcak ülkelerde israf genellikle daha yüksek. Buna ek olarak, sıcak hava dalgaları ve kuraklık gibi aşırı hava koşullarına sahip ülkelerde gıdaları değerlendirmek daha zor.

Gıda atıklarının dünya genelindeki tüm sera gazı emisyonlarının yüzde 8-10'unu oluşturduğu söylenmektedir. Bu nedenle küresel gıda israfının azaltılması iklime önemli bir katkı sayılıyor. BM'nin hedefi 2030 yılına kadar bu oranı yarıya indirmek.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Şirket haberleri http://gazetebirlik.com/haber/sirket-haberleri-1438/

ASELS – Şirketin 35,1 milyon dolar tutarında üç ayrı yurt dışı satış sözleşmesi imzalandığı açıklandı.

ARZUM – 364 gün vadeli 250 milyon TL tutarında bono ihraç edildi.

AKFYE – Romanya’da Devvis Services ile şirket kurulmasına karar verildiği açıklandı.

BRKO – Sermaye artırımından elde edilmesi beklenen fonun borç ödemelerinde kullanılacağı açıklandı.

BVSAN – Şirketin %85 pay sahibi olduğu Bülbüloğlu Çelik’in yurt içi bir firma ile 13,9 milyon dolarlık sözleşme imzaladığı açıklandı.

CEMAS – VBTS kapsamında şirket paylarına 26 Nisan’a kadar kredili işlem yasağı getirildi.

CLEBI – Şirket kayıtlı sermaye tavanının 100 milyon TL’den 1,5 milyar TL’ye yükseltilmesi kapsamında yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

CVKMD – Sarıalan Altın Madeni Projesi yatırımlarına devam edildiği, tesisin inşaat işlerine yönelik olarak 2.500 ton inşaat demiri alımı konusunda yurt içinde yerleşik bir şirket ile 48 milyon TL’lik anlaşma sağlandığı açıklandı.

EMKEL – Şirketin yurt içi bir firma ile 703.950 euro tutarında Akım ve Gerilim Transformatörü sözleşmesi imzaladığı açıklandı.

ERSU – VBTS kapsamında şirket paylarına 26 Nisan’a kadar emir paketi tedbiri getirildi.

ENTRA – Şirket paylarının halka arzı kapsamında talepler bugün ve yarın toplanacak.

FORMT – Şirket kayıtlı sermaye tavanının 1,2 milyar TL’den 3 milyar TL’ye yükseltilmesi kapsamında SPK’ya başvuru yapıldığı açıklandı.

GESAN – Şirketin ASKİ tarafından gerçekleştirilen İvedik Pompa İstasyonu Çatı Tipi GES konulu ihaleye katılarak 107,3 milyon TL ile ihalede birinci olduğu açıklandı.

GZNMI – 100 milyon TL sermaye ile kurulan Bizzcar’ın itibarıyla 47 araç sayısına ulaşarak kurumsal müşterilerine uzun dönemli kiralama hizmeti verdiği açıklandı.

GLCVY – 4,5 milyar TL’ye kadar borçlanma aracı ihracı kapsamında SPK’ya başvuru yapıldığı açıklandı.

KCHOL – Şirket tarafından Kemer Medical Center'ın %80'inin satın alınma işleminin tamamlandığı açıklandı.

KBORU – Şirketin 73,4 milyon TL tutarında satış sözleşmesi imzaladığı açıklandı.

MARTI – Şirket kayıtlı sermaye tavanının 600 milyon TL’den 3 milyar TL’ye yükseltilmesi kapsamında SPK’ya başvuru yapıldığı açıklandı.

MAVI – Şirket kayıtlı sermaye tavanının 500 milyon TL’den 4 milyar TL’ye yükseltilmesi kapsamında SPK’ya başvuru yapıldığı açıklandı.

OYAYO – VBTS kapsamında şirket paylarına 26 Nisan’a kadar tek fiyat işlem yöntemi getirildi.

ORGE – Şirketin İzmir’de inşası devam eden Folkart Nova Projesi'nin Elektrik Tesisat İşlerinin yapımına yönelik olarak verdiği 0,72 milyon euro, 1,2 milyon dolar ve 65,1 milyon TL teklifin kabul edildiği ve sözleşme imzalandığı açıklandı.

PENTA – Şirketin Lenovo markası için göstermiş olduğu performans ile Yılın En Yaygın Satış Yapan Distribütörü, Yılın En Yüksek İş İstasyonu Cirosu Yapan Distribütörü ve Yılın En Yaygın İş Yapan Distribütörü ödüllerini kazandığı açıklandı.

RALYH – Şirket bağlı ortaklığı Hera Teknik’in TOKİ tarafından düzenlenen Hatay Dörtyol 4. Etap 574 Adet Konut İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi işini 1,2 milyar TL bedelle kazandığı ve sözleşme daveti yapıldığı açıklandı.

SASA – Fitch tarafından şirketin kredi notu ve not görünümü teyit edildi.

YKBNK – Yurt dışında ilave ana sermayeye dahil edilebilir borçlanma aracı ihraç edildi.

YKBNK – 71 gün vadeli 1,1 milyar TL tutarında bono ihraç edildi.

YKBNK – Yurt dışında 568 gün vadeli 50 milyon dolar tutarında borçlanma aracı ihraç edildi.

YKBNK – Yurt dışında 1.461 gün vadeli 25 milyon dolar tutarında borçlanma aracı ihraç edildi.

YKBNK – Yurt dışında 2.084 gün vadeli 17 milyon dolar tutarında borçlanma aracı ihraç edildi.

YKBNK – Yurt dışında 2.084 gün vadeli 50 milyon dolar tutarında borçlanma aracı ihraç edildi.

Kaynak İnfo Yatırım

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kakao fiyatları bu yıl yüzde 135 artışla ton başına 10.000 doları aştı http://gazetebirlik.com/haber/kakao-fiyatlari-bu-yil-yuzde-135-artisla-ton-basina-10000-dolari-asti-8495/

Kakao fiyatları Londra'da da aynı dönemde yüzde 144 artışla Salı günü yeni bir tarihi zirveye yükseldi. 

Kakao üretimindeki düşüşlere, temel olarak dünyanın en büyük kakao üreticisi ülkeleri olan Batı Afrika ülkeleri Gana ve Fildişi Sahili'ndeki şiddetli yağışlar neden oldu.

Buna ek olarak, geçen yıllarda kakao plantasyonları hastalıklardan zarar gördü ve şiddetli bir kuraklık yaşandı.

Küresel arz sıkıntısına ilişkin spekülasyon dalgasının ardından, geçen yıldan itibaren kakao fiyatları yükselmeye ve kakao talebi arzın önüne geçmeye başladı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Biden: Ne kadar sürerse sürsün Baltimore halkının yanında olacağız http://gazetebirlik.com/haber/biden-ne-kadar-surerse-sursun-baltimore-halkinin-yaninda-olacagiz-1681/

Biden, Baltimore'ın Francis Scott Key Köprüsü'nün çökmesine ilişkin görüşme gerçekleştirdi. ABD Başkanı Biden açıklamasında,  "Bugün önceki günlerde, Ulaştırma Sekreteri Buttigieg ve Korgeneral Gautier ile Baltimore'ın Francis Scott Key Köprüsü'nün çökmesine koordineli bir yanıtı tartışmak için bir araya geldim. Baltimore halkının yanında olacağız, ne kadar sürerse sürsün." ifadelerine yer verdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hollanda Başbakanı Rutte, Çin Devlet Başkanı Xi ve Başbakan Li ile görüştü http://gazetebirlik.com/haber/hollanda-basbakani-rutte-cin-devlet-baskani-xi-ve-basbakan-li-ile-gorustu-1792/

Hollanda Başbakanı Rutte, Çin ziyareti kapsamında Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Başbakan Li Qiang ile görüşmeler gerçekleştirdi.

Jeopolitik bir süper güç olarak Çin'in ekonomik istikrar, uluslararası güvenlik ve yeşil ekonomiye geçiş söz konusu olduğunda dünyada çok önemli bir rol oynadığını vurgulayan Rutte, "Ayrıca Çin önemli bir ticaret ortağıdır. Tüm bu nedenlerden dolayı Hollanda'nın Çin ile birlikte çalışması ve diyalog kurması gerekiyor. Ekonomik ilişkilerimiz, işbirliği ve Çin'in burada iş yapmak isteyen Avrupalı şirketlere adil olmayan engeller koymasıyla ilgili kaygılar hakkında da samimi bir görüşme gerçekleştirdik." ifadelerini kullandı.

İnsan haklarının durumuna ilişkin kaygılarını belirten Rutte, "Mesela Uygurların konumu ve basın özgürlüğünün olmayışı. Kısacası hem bizi birbirimize bağlayan konular hem de çok farklı görüşlere sahip olduğumuz konular hakkında açık ve dürüst bir görüşme gerçekleştirdik" dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
BM: 2022 yılında dünya çapında 783 milyon insanın açlıkla boğuştu http://gazetebirlik.com/haber/bm-2022-yilinda-dunya-capinda-783-milyon-insanin-aclikla-bogustu-8659/

Birleşmiş Milletler'den yapılan açıklamada, 2022 yılında günde 1 milyardan fazla öğün israf edilirken, dünya çapında 783 milyon insanın açlıkla boğuştuğu belirtildi.

BM, gıda israfının küresel ekonomiye zarar verdiği ve iklim krizini, doğa kaybını ve kirliliği körüklediğini vurguladı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Cameron: Geçen hafta Gazze'de kurulan sahra hastanesinde, 3 bin sivil tedavi edildi http://gazetebirlik.com/haber/cameron-gecen-hafta-gazzede-kurulan-sahra-hastanesinde-3-bin-sivil-tedavi-edildi-265/

İngiltere Dışişleri Bakanı Cameron, UK-Med tarafından finanse edilen ve geçen hafta Gazze'de kurulan sahra hastanesinde, 3 bin sivilin tedavi edildiğini belirtti.

Tedavi edilenlerin neredeyse yarısının 18 yaşın altında olduğunu vurgulayan Cameron, "En savunmasız olanların tedavisine yönelik yorulmak bilmeden çalışan cesur tıbbi personellere teşekkür ederiz." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
ABD Dışişleri Bakanı Blinken, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile görüştü http://gazetebirlik.com/haber/abd-disisleri-bakani-blinken-nato-genel-sekreteri-stoltenberg-ile-gorustu-7159/

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın gelecek hafta yapılacak NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı ve İttifak'ın Ukrayna'ya verdiği sürekli destek konusunu hakkında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüştüğünü bildirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
ABD, Senegal Cumhurbaşkanı seçilen Faye'yi tebrik etti http://gazetebirlik.com/haber/abd-senegal-cumhurbaskani-secilen-fayeyi-tebrik-etti-8641/

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, ABD'nin, Senegal Cumhurbaşkanı seçilen Faye'yi seçim zaferinden dolayı tebrik ettiğini ve Senegal halkının barışçıl, şeffaf ve kapsayıcı bir seçim sürecine katılımlarından dolayı övdüğünü belirtti.

Blinken, Senegal'in yeni hükümetiyle ortak öncelikler konusunda çalışmaya hazır olduklarını vurguladı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Zakharova: Ukrayna'da muhaliflerin sayısı neredeyse on kat arttı http://gazetebirlik.com/haber/zakharova-ukraynada-muhaliflerin-sayisi-neredeyse-on-kat-artti-4683/

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zakharova, Ukrayna'da muhaliflerin sayısının neredeyse on kat arttığını belirterek "Ukrayna savcılarına göre, onlara karşı 9 binden fazla dava açılmıştır. Ukrayna'da erkeklere karşı bir av var. Neden "medeni" Avrupa sessiz kalıyor?" dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Moldova Başbakanı Recean, Romanya Kraliyet ailesi mensupları ile görüştü http://gazetebirlik.com/haber/moldova-basbakani-recean-romanya-kraliyet-ailesi-mensuplari-ile-gorustu-2982/

Moldova Başbakanı Recean, Romanya Kraliyet ailesi mensubu Prenses Margareta ve Prens Radu ile bir araya geldi.

Recean, açıklamasında "Moldova Cumhuriyeti'nin Avrupa rotasına ve tüm Avrupa başkentlerinde ülkemizin çıkarlarının desteklenmesine yönelik Kraliyet Sarayı'na koşulsuz destek için minnettarız." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Zelenski: Her gün halkımıza ve Ukrayna'ya daha iyi koruma sağlamak için çalışıyoruz http://gazetebirlik.com/haber/zelenski-her-gun-halkimiza-ve-ukraynaya-daha-iyi-koruma-saglamak-icin-calisiyoruz-3928/

Zelenski, Rus terörünün Harkov'a yönelik daha vahşi hale geldiğini vurgulayarak "Rusya, bir milyondan fazla insanı karanlığa sürüklemeye ve düzenli olarak füzeler ve insansız hava araçları fırlatmaya devam ediyor. Artık hava bombaları da var. Sıradan bir caddeyi, evleri, okulu ve sıradan sivil altyapıyı vurdular." dedi.

Şu ana kadar 1 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Zelenski, "Mağdurun yakınlarına başsağlığı diliyorum. En az 19 kişi yaralandı. Mağdurların tümüne gerekli yardım yapılıyor." ifadelerini kullandı.

Zelenski, Ukrayna'nın hava savunmasını güçlendirmenin ve F-16'ların Ukrayna'ya teslimatını hızlandırmanın hayati görevler olduğunun altını çizerek "Dünyanın dört bir yanında bol miktarda bulunan Patriotların hala Harkiv ve Rus teröristlerin saldırısına uğrayan diğer şehirler ve toplulukların gökyüzünü kaplamadığı için akılcı bir açıklama yok. Her gün halkımıza ve Ukrayna'ya daha iyi koruma sağlamak için çalışıyoruz."  dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
IDF: Gazze Şeridi'nden Kissuf bölgesine doğru bir füze atıldı http://gazetebirlik.com/haber/idf-gazze-seridinden-kissuf-bolgesine-dogru-bir-fuze-atildi-817/

IDF'ten yapılan açıklamada, Gazze Şeridi'nden Kissuf bölgesine doğru açık alana düşen bir fırlatma tespit edildiği ve füzenin açık bir alana düştüğü bildirildi.

Füzenin kaynağı olan bölgeye bir hava aracı saldırdığı ve füzeyi fırlatan teröristin etkisiz hale getirildiği belirtildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rusya Devlet Başkanı Putin, Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nguesso ile görüştü http://gazetebirlik.com/haber/rusya-devlet-baskani-putin-kongo-cumhuriyeti-cumhurbaskani-nguesso-ile-gorustu-773/

Rusya ve Kongo Cumhuriyeti başkanları telefonda konuştu.

Denis Sassou-Nguesso, Crocus Belediye Binası'ndaki terör saldırısıyla ilgili olarak Rusya'ya derin taziyelerini ve dayanışma duygularını dile getirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Biden: Liman yeniden açılana kadar her adımda Baltimor halkının yanındayız http://gazetebirlik.com/haber/biden-liman-yeniden-acilana-kadar-her-adimda-baltimor-halkinin-yanindayiz-6483/

Baltimore halkına seslenen Biden, "Baltimore halkı, limanın yeniden açılması ve Francis Scott Key Köprüsü'nün yeniden inşa edilmesine kadar her adımda yanlarında olduğumuzu bilmelidir. Bu iş bitene kadar gitmiyoruz." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Miller: ABD, terör finans ağlarını bozmaya devam ediyor http://gazetebirlik.com/haber/miller-abd-teror-finans-aglarini-bozmaya-devam-ediyor-5142/

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Miller, Amerika Birleşik Devletleri'nin Filistin İslami Direniş Örgütü için fon toplayanlar da dahil olmak üzere terör finans ağlarını bozmaya devam ettiğini belirtti.

Miller, Filistin İslami Direniş Örgütü'nü desteklemek için çeşitli fon toplama girişimlerine katılan üç kuruluşu ve iki bireyi belirleyerek Birleşik Krallık ile ortak eylem aldıklarını açıkladı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Türk askeri Bosna Hersek'te ihtiyac sahibi aileye 300 adet yardım kolisi dağıttı http://gazetebirlik.com/haber/turk-askeri-bosna-hersekte-ihtiyac-sahibi-aileye-300-adet-yardim-kolisi-dagitti-3401/

Milli Savunma Bakanlığı'ndan (MSB) yapılan açıklamada, "'Millî, Dinî ve Özel Günlerde Etkinlikler ve Sosyal Faaliyetlerin Düzenlenmesi Projesi' kapsamında, Bosna Hersek Türk Temsil Heyeti Başkanlığı tarafından Ramazan ayı dolayısıyla 300 adet yardım kolisi dağıtıldı." bilgisi paylaşıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Dünya Çapında bir İletişim Kampanyasına İmza Attı http://gazetebirlik.com/haber/dunya-capinda-bir-iletisim-kampanyasina-imza-atti-7933/

 

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (UNDP) "Hava Durumu Çocukları" kampanyası, Uluslararası İletişim Danışmanlığı Örgütü (ICCO) üyelerinin işbirliği ile 21 Mart'ta başlatıldı. Kampanya şu ana kadar 80'den fazla ülkede duyuruldu.

 

Türkiye'den Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) ve İletişim Danışmanlığı Şirketleri Derneği’nin (İDA) küresel ortakları arasında yer aldığı kampanyada, dünyanın dört bir yanından çocuklar yerel ve ulusal televizyon kanallarında hava durumu bültenlerini sunarak dünyanın geleceğine dair ürkütücü tahminlerini paylaşıyor.  Çocuklar izleyicileri, artan sıcaklıkların birkaç on yıl içinde insanlara ve küresel ekonomiye getireceği ve dünyadaki çocukların %94'ünden fazlasına etki edeceği öngörülen yıkıcı riskler konusunda uyarıyor.  Activista yaratıcı ajansının fikri olan kampanya ile yetişkinler, çocukların yararına olacak şekilde hayatlarındaki alışkanlıklarını değiştirme sözü vermeye teşvik ediliyor.

 

ICCO, Kasım ayında duyurduğu UNDP ortaklığı kapsamında Hava Durumu Çocukları iletişim kampanyasını yürütecek gönüllü üyeleriyle İklim İletişim Görev Gücü (CCT) ‘nü kurdu. Kampanyanın iletişim faaliyetleri için gönüllü destek çağrısına ABD ve Kanada, Avustralya, İngiltere, Kuzey İrlanda, İrlanda, Fransa, Almanya, Avusturya, İsviçre, Danimarka, İsveç, Finlandiya, İtalya, İspanya, Portekiz, Çekya, Polonya, Bulgaristan, Romanya, Moldova, Macaristan, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya, Arjantin, Kolombiya, Çin ve Hong Kong, Hindistan, Endonezya, Singapur, Tayland, Vietnam, Filipinler, Nijerya, Kenya, Güney Afrika, Fas, Cezayir, Tunus gibi ülkeler yanıt verdi.

 

Görev gücü bu kampanya için planlanan iletişim stratejisini dünya çapında harcama yapmadan yürütmeyi amaçladı. İngiltere'deki Hill+Knowlton Strategies Better Impact Genel Müdürü Chris Pratt ve UNDP Kreatif Direktörü Boaz Paldi, görev gücünün Eş Başkanları olarak atandılar. Görev gücü yerel ülke aktivasyonu için geniş bir destek ağı oluşturdu ve 35 'Aktivasyon Ortağının' taahhüdünü garanti etti. Aktivasyon ortakları fikirleriyle kampanyanın yerel olarak duyurulmasında önemli bir rol oynadılar.

 

Dünya çapında iletişim işbirliğinin başarısı, yalnızca ajansların değil, uluslararası birliklerin gücünü ve etkisini de gözler önüne serdi.  Küresel kurumların mercek altında olduğu ve bölücü politikalarla, yanlış bilginin yayılımıyla karşı karşıya olduğu bu dönemde yapılan Hava Durumu Çocukları kampanya işbirliği, küresel kar amacı gütmeyen kuruluşların doğası, kolektif eylemi harekete geçirme ve değişimi etkileme konusundaki başarısını ortaya koydu.

 

UNDP'nin halkla ilişkiler sektörünün rolüne önem vermesi, sektörün küresel meselelerde liderliğini ve insanlığın geleceğini şekillendiren bir güç olarak değerini gösterdi.

 

UNDP Kreatif Direktörü ve İklim İletişimi Çalışma Grubu Eş Başkanı Boaz Paldi şunları söyledi:

“İletişimin, iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir rolü olduğunu biliyoruz ve Hava Durumu Çocukları kampanyası sektörün gücünü gösterdi. ICCO üyelerinin kampanyaya verdiği desteğin büyüklüğü beni çok şaşırttı. Pek çok farklı kuruluştan, ülkeden, kültürden ve dilden insanın katkıda bulunma çabası ilham vericiydi. Bu şimdiye kadarki en büyük iklim kampanyası ve Hava Durumu Çocukları’nın kalbindeki çocukların geleceği için büyük umutlar veriyor.

 

ICCO Başkanı Grzegorz Szczepanski şunları söyledi: “UNDP geçen yıl Cannes Lions'da bu fikri ICCO'ya sunduğunda hayran kaldık. İklim konusunda iletişim çalışmaları yapmak ICCO ve üyelerinin önemli bir sorumluluğu olduğunu ve birliğimizin bu konuda hedeflenen çalışmaları başarıyla yöneteceğinden emindim. Üyelerimiz bizi bu konuda yanıltmadılar. Bu kampanya 30'dan fazla ülkeden ICCO üyelerini bir araya getirdi ve UNDP ortaklığımızın başlangıcı oldu. Halkla İlişkiler mesleğinin günümüzün büyük küresel zorluklarının çözülmesinde vazgeçilmez bir rolü olduğunun kabul edilmesi hepimiz için büyük bir onurdur”.

 

İDA Yönetim Kurulu Başkanı Özge Uzun şunları söyledi: “Türkiye temsilcisi olduğumuz ICCO ile bu yıl çok aktif bir çalışma dönemi geçiriyoruz. Dünyanın farklı bölgelerinden iletişim danışmanlarıyla dayanışma içinde çalıştığımız ve bir parçası olmaktan onur duyduğumuz bu kampanyada herkesi geleceğimize dair düşünmeye ve yapabileceklerimizi gözden geçirmeye davet ediyoruz. İklim değişikliği ile mücadelede hem bireysel hem de şirketler olarak yapabileceklerimiz damla damla büyüyecek ve çocuklarımızın geleceğine umut serpecektir.”

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Almanya'daki otobüs kazasında çok sayıda ölü ve yaralı var http://gazetebirlik.com/haber/almanyadaki-otobus-kazasinda-cok-sayida-olu-ve-yarali-var-6862/

Alman Bild gazetesinin haberine göre kaza, Berlin'den Zürih'e giden A9 otoyolunda meydana geldi. Bölgedeki kurtarma personelinin verdiği bilgiye göre, beş ambulans helikopteri görev başında. Polis, Alman Bild gazetesine beş kişinin öldüğünü doğruladı.

Otobüste 53 yolcu ve 2 sürücünün olduğu belirtildi. Alman Berliner Zeitung, kurtarma teşkilatındaki kaynaklara atıfta bulunarak 10'u ağır olmak üzere 50 kişinin yaralanmasından endişe edildiğini yazıyor.

Bild'in haberine göre otobüs henüz bilinmeyen bir nedenle yoldan çıkarak yol kenarındaki ağaca çarparak devrildi. Yol çift yönlü olarak kapatıldı. Alman medyasına göre yakındaki acil servisler yaralıları karşılamaya hazırlanıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Birleşik Krallık, Ukrayna'yla tarifesiz ve kotasız ithalatını 5 yıl daha uzattı http://gazetebirlik.com/haber/birlesik-krallik-ukraynayla-tarifesiz-ve-kotasiz-ithalatini-5-yil-daha-uzatti-5119/

İngiltere Savunma Bakanı Shapps, Birleşik Krallık'ın Ukrayna'dan gelen çoğu ürün için tarife ve kota olmaksızın ithalatı 5 yıl daha uzatarak doğru olanı yaptığını belirtti.

Shapps açıklamasında "Birleşik Krallık, Avrupa'yı, diktatör Putin'in egemen Ukrayna'yı işgaline karşı özgürlük ve demokrasiyi savunmak için aynı şekilde hareket etmesini talep ediyor." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
IMF Başkanı, Beijing'den ABD'ye serbest ticaret mesajı verdi http://gazetebirlik.com/haber/imf-baskani-beijingden-abdye-serbest-ticaret-mesaji-verdi-2563/

Çin Ticaret Bakanı Wang Wentao, bugün başkent Beijing’de Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva ile bir araya geldi. Görüşmede, dünya ve Çin ekonomisinin durumu, serbest ticaretin desteklenmesi ve çok taraflı işbirliğinin güçlendirilmesi gibi önemli konularda fikir alışverişinde bulunuldu.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva görüşme sonrası yaptığı açıklamada, ekonomik büyümeyi desteklemek amacıyla Çin’in aldığı etkili önlemleri takdirle karşıladıklarını ifade etti. Serbest ve açık ticareti savunan IMF’nin, ekonomik sorunların siyasileşmesine karşı olduğunu belirten Georgieva, Çin ile olan çok taraflı iş birliğini daha da güçlendirerek açık ve kapsayıcı bir küresel ekonomi oluşturma yönünde çaba göstereceklerini söyledi. 

Bakan Wang, 2023 yılında yüzde 5,2 oranında büyüme kaydederek dünyanın önde gelen ekonomileri arasında yer alan Çin’in, küresel ekonomik büyümeye önemli katkılarda bulunduğunu belirtti. Wang, Çin’in dışa açılmanın boyutunu sürekli olarak genişleteceğini ve çok taraflı ticaret mekanizmasını güçlü bir şekilde destekleyeceğini vurguladı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Estonya'da 7 günlük eğitim kursu fırsatı http://gazetebirlik.com/haber/estonyada-7-gunluk-egitim-kursu-firsati-3078/

Katılımcılar arasında gençlik çalışanları, okul psikologları, danışmanlar ve öğretmenler bulunuyor. Kursa katılanlar gençlerin yaşadığı çeşitli değişimleri ve onlara günlük zorluklarla başa çıkmalarına yardımcı olmak için pratik araçlar ve destek sunmanın önemini öğrenecek.

We Got This!” adlı eğitim kursu, katılımcıları yerel topluluklarındaki gençlerin duygusal ve zihinsel sağlık ihtiyaçlarını karşılamak için etkili eğitim stratejileriyle donatmayı amaçlıyor. Son başvuru tarihi ise 10 Nisan 2024.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çin'in ithalat yaptığı ülke sayısı 200'e çıktı http://gazetebirlik.com/haber/cinin-ithalat-yaptigi-ulke-sayisi-200e-cikti-549/

Yılın ilk iki ayında dış ticaret rekoru kıran Çin, ‘kaliteli ürün’ ithalatını artırmayı hedefliyor. Çin Gümrük Genel İdaresi’nden yapılan açıklamada yılın başından beri, Çin’in ithal ettiği yemeklik yağ, meyve, kuruyemiş ve et miktarı sırasıyla 1,25 milyar, 1,1 milyar ve 850 milyon kilogramı aştı. Aynı zamanda, giysi, mücevher ve kozmetik gibi günlük tüketim mallarının ithalatında da belirgin bir artış gösterildi.

Öte yandan, Çin hükümeti tarım ürünleri ithalatını sürekli genişletiyor. Çin, 2023 yılında, 51 ülke ve bölgeden toplam 146 çeşit tarım ürünü ithal etti. Yılın ilk iki ayında, Çin 200’den fazla ülke ve bölgeden ürün ithal etti. Çin Gümrük Genel İdaresi, önümüzdeki dönemde ülkenin daha fazla kaliteli ürünleri ithal edeceğini duyurdu. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Wang Yi, ABD'li konukları kabul etti http://gazetebirlik.com/haber/wang-yi-abdli-konuklari-kabul-etti-4626/

Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, dün Beijing'de ABD-Çin İlişkileri Ulusal Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı Evan Greenberg, Komite Başkanı Steve Orlins ve Harvard Üniversitesi Profesörü Graham Allison ile ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirdi.

Wang Yi, Evan Greenberg ve Steve Orlins ile yaptığı görüşmede, Çin-ABD ilişkilerindeki mevcut sorunların büyük ölçüde ABD'nin Çin'i başlıca stratejik rekabetçi ve en büyük jeopolitik zorluk olarak görmesinden kaynaklandığını belirtti. Bu yanlış algının, sürekli sorunların yaşanmasına ve ABD liderlerinin taahhütlerinin eyleme dönüşememesine yol açtığını ifade etti. Wang Yi, iki ülkenin ortak hedefler doğrultusunda hareket ederek, ilişkileri onarıp istikrara kavuşturması ve ileriye taşıması gerektiğinin altını çizdi.

Harvard Üniversitesi Profesörü Graham Allison ile olan görüşmede ise Wang Yi, Çin felsefesinin uyum içinde fakat farklılık gösteren bir yaklaşım benimsediğine dikkat çekti. Bu yaklaşımın, ABD'deki bazı kişilerin "siyah ya da beyaz", "ya sen kaybedersin ya da ben kazanırım" şeklindeki düşüncelerinden temelden farklı olduğunu vurguladı.

Wang, Çin ve ABD'nin, küresel meydan okumaları ortaklaşa göğüslemeleri, daha istikrarlı, sağlıklı ve sürdürülebilir bir ilişki inşa etmeleri gerektiğini söyledi.

Wang Yi ayrıca, ABD'deki akademik çevrelerin, iki ülkenin birbirlerine doğru yaklaşımlarını araştırmalarını ve insanlığın ortak kaderi üzerine daha rasyonel ve yapıcı düşünceler sunmalarını beklediklerini dile getirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Türk: Sağlık bir lüks değil, bir haktır http://gazetebirlik.com/haber/bm-insan-haklari-yuksek-komiseri-turk-saglik-bir-luks-degil-bir-haktir-6111/

Volker Türk,önemli tıbbi ilerlemelere rağmen, milyonlarca insanın derinleşen eşitsizlikler nedeniyle sağlık hizmetlerinden mahrum bırakıldığını söyledi.

Türk, "Daha büyük uluslararası işbirliğine ve insanların haklarını öncelikli hale getiren ve onlara yatırım yapan yeni bir finansal yapıya ihtiyacımız var." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Dışişleri Bakanlığı: Köşeye sıkışan PKK, Avrupa'daki Türk toplumunu huzursuz ediyor http://gazetebirlik.com/haber/disisleri-bakanligi-koseye-sikisan-pkk-avrupadaki-turk-toplumunu-huzursuz-ediyor-7330/

Almanya Hannover kentindeki Türkiye Başkonsolosluğu'na saldırı düzenlendi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, saldırıda can kaybı ya da yaralanma yaşanmadığı belirtilerek ''Köşeye sıkışmış olan terör örgütü PKK’nın Avrupa’daki Türk toplumunu huzursuz etmeye dönük eylemlerinin arttığı görülmektedir. Vatandaşlarımızın sağduyusu sayesinde bu provokasyonlar daha büyük olaylara dönüşmemiştir." ifadelerine yer verildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada şunalr aktarıldı:

"Saldırının ardından, Alman yetkililerle temas edilerek vatandaşlarımızın ve diplomatik misyonlarımızın güvenliğinden Alman makamlarının sorumlu olduğu hatırlatılmış, Avrupa’daki Türk toplumunu tahrik amaçlı eylemlere müsaade etmemeleri gerektiği aktarılmıştır.

İlgili ülkelerden beklentimiz, terör örgütü destekçilerinin eylemlerine izin verilmemesi ve saldırganların bir an önce adalet önüne getirilmesidir. "

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Macaristan'da gerçekleşecek Kısa Dönem ESC Projesi gönüllülerini bekliyor http://gazetebirlik.com/haber/macaristanda-gerceklesecek-kisa-donem-esc-projesi-gonullulerini-bekliyor-9007/

Gönüllülük faaliyetleri 15 Haziran-15 Ağustos 2024 tarihler arasında Macaristan’ın Kallosemjen şehrinde düzenlenecek.

Gönüllülük faaliyetleri  15 Haziran-15 Ağustos 2024 tarihleri arasında 59 gün sürecek. Gönüllü, yereldeki çocuklar ve gençlerle birlikte gönüllülük yapacaktır. Spor aktiviteleri, çevre etkinlikleri, masa oyunları, sağlıklı yaşam aktiviteleri, yemek atölyeleri, programlama ve robotik kodlama gibi bir çok faaliyette yer alacak ve bu faaliyetlerin hazırlanmasına yardımcı olacak.

Kimle başvuru yapabilir?

Gönüllülük programına 18-30 yaş grubu aralığındaki Yozgat ve Türkiye genelinde ikamet eden gençler başvuru yapabiliyor. Son başvuru tarihi, 8 Nisan 2024.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunus'ta 4 kişi siyasi cinayetten idama mahkum edildi http://gazetebirlik.com/haber/tunusta-4-kisi-siyasi-cinayetten-idama-mahkum-edildi-6800/

Sol görüşlü bir politikası olan Belaid, 6 Şubat 2013'te Başkent Tunus'ta arabasının içinde vurularak öldürüldü.

Cinayet, Arap Baharı'nın ardından yaşanan ekonomik krizin ardından toparlanma sürecinde olan Tunus'ta siyasi krizi tetikledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Filistin Dışişleri Bakanlığı: İsrail işgal ordusu, yıkıcı savaşını sürdürüyor http://gazetebirlik.com/haber/filistin-disisleri-bakanligi-israil-isgal-ordusu-yikici-savasini-surduruyor-6600/

Bakanlıktan yapılan açıklamada İsrail'in amacının hastaneleri yok etmek ve tamamen işlevsiz hale getirmek olduğunu aktarıldı.

Filistin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İsrail işgal ordusu Gazze Şeridi'ndeki hastanelere yönelik yıkıcı savaşını sürdürüyor. Amacı, onları yok etmek ve tamamen işlevsiz hale getirmektir. Bu, Gazze Şeridi'nin kapsamlı yıkımının ve insan yaşamının tüm yönlerinin yok edilmesinin ayrılmaz bir parçasıdır. Özellikle hastaneler, yaşamın merkezlerinden kalan tek şeydir, hatta en zayıf ve en alt seviyelerinde bile."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çin'de temiz enerji toplam üretiminin yüzde 54'üne ulaştı http://gazetebirlik.com/haber/cinde-temiz-enerji-toplam-uretiminin-yuzde-54une-ulasti-6631/

Çin Elektrik Konseyi (CEC) tarafından açıklanan verilere göre, 2024 yılının şubat ayı sonu itibarıyla, ülkedeki fosil olmayan enerji kaynaklarından sağlanan elektrik üretim kapasitesi 1 milyar 620 milyon kilovata ulaştı. Bu, ülkenin toplam elektrik üretim kapasitesinin yüzde 54,6’sını oluşturuyor. Özellikle rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen elektrik üretim kapasitesi 1 milyar 100 milyon kilovat olarak kaydedildi. 

Uluslararası Enerji Ajansı (AIE) da Çin’in 2023 yılında tüm dünyada yaşanan yenilenebilir enerji yatırımlarında ilk sırada yer aldığını açıklamıştı. IEA Başkanı Fatih Birol, Dubai’de düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin 28. Taraflar Konferansı (COP28) sırasında, Çin Medya Grubu’na verdiği röportajda Çin’in temiz enerji teknolojilerinde dünya lideri olduğunu belirtmişti.

Birol, “Çin, temiz enerji teknolojilerinde lider konumunda. Çin, güneş ve rüzgâr enerji, elektrikli araçlar, bataryalar, hidroelektrik ve yeni nükleer enerji alanlarında da dünya lideri. Çin, sadece ülke içinde temiz enerji üretmekle kalmıyor, aynı zamanda teknolojik yeniliklerle maliyetleri düşürerek bu teknolojileri dünya genelinde erişilebilir hale getiriyor. Bu da diğer ülkelerin temiz enerji gelişimlerine katkıda bulunuyor” demişti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Japon Yeni, dolar karşısında 34 yılın en düşük düzeyine geriledi http://gazetebirlik.com/haber/japon-yeni-dolar-karsisinda-34-yilin-en-dusuk-duzeyine-geriledi-6331/

Japon para birimi, şahin bir Japonya Merkez Bankası (BOJ) yönetim kurulu üyesinin finansal koşulların destekleyici kalmaya devam edeceğini söylemesiyle Tokyo'da yüzde 0,3 düşüşle dolar başına 151,97 Yen'e gerileyerek Ekim 2022'de belirlenen 151,95 Yen düzeyini de aştı.

Yen daha sonra Maliye Bakanı Shunichi Suzuki'nin Japonya hükümetinin gerekirse para birimi üzerinde cesur adımlar atacağını söylemesinin ardından kayıplarını azalttı.

Sydney'deki National Australia Bank'ta kıdemli döviz stratejisti olan Rodrigo Catril, "Yakın tarih göz önüne alındığında, 152 Yen'in aşılması müdahaleyi tetikleyebilir," dedi. Catril, dolar-yen kuruna atıfta bulunarak, "Önceki yüksek seviyenin kırılması hareketi hızlandırdı," dedi.

Yatırımcılar, BOJ'un dünyanın son negatif faiz rejimini sona erdirmesinden sonra bile Japonya ile başta ABD olmak üzere diğer gelişmiş ekonomiler arasındaki faiz oranı farklarının geniş kalmasını bekliyor. Yatırımcılar başka yerlerde daha yüksek getirili para birimlerini tercih ettikçe bu durum yenin altını oyuyor.

BOJ yönetim kurulu üyesi Naoki Tamura, olağanüstü büyük ölçekli gevşemeye son vermek için yavaş ve istikrarlı bir normalleşme için para politikasının yönetilme şeklinin son derece önemli olacağını söyledi.

Opsiyon tüccarları dolar-yen paritesini izliyor çünkü tüccarlara göre 152 Yen'e yükseliş bu seviyede bazı nakavt bariyerlerini tetikleyecek. Tüccarlar, bariyerin aşılması durumunda ters alım opsiyonlarını elinde tutan yatırımcıların büyük kısa dolar-yen pozisyonlarını kapatmaları gerekeceğinden döviz çiftinin kazançlarını artırabileceğini söyledi.

Uluslararası ilişkilerden sorumlu maliye bakan yardımcısı Masato Kanda Pazartesi günü yaptığı açıklamada yendeki mevcut zayıflamanın temellerle uyumlu olmadığını söyledi. Gazetecilere verdiği demeçte "Herhangi bir seçeneği göz ardı etmeden aşırı dalgalanmalara karşı uygun önlemleri alacağız" dedi.

Japonya, Eylül ve Ekim aylarında yeni desteklemek için 2022 yılında piyasaya üç kez girerek 9 trilyon Yen'in (59,3 milyar $) üzerinde para harcadı. İlk müdahale, yen şu anki seviyesinden çok daha güçlüyken geldi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
IDF: İsrail Savunma Kuvvetleri, Şifa Hastanesi alanında mücaledeye devam ediyor http://gazetebirlik.com/haber/idf-israil-savunma-kuvvetleri-sifa-hastanesi-alaninda-mucaledeye-devam-ediyor-4029/

IDF'den yapılan açıklamada, "401. Tümen, Nahal Tugayı ve 13. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı 162. Tugayın savaş ekipleri, vatandaşlara, hastalara, tıbbi ekiplere ve tıbbi ekipmanlara zarar vermeden alanda savaşmaya devam ediyor." denildi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Küresel piyasalar http://gazetebirlik.com/haber/kuresel-piyasalar-674/

Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD’de Conference Board Tüketici Güveni, Richmond FED İmalat Aktivitesi ve günün en önemli verisi dayanıklı mal siparişleri takip edildi. Conference Board Tüketici Güveni Mart ayında piyasa beklentisinin altında 104,7 seviyesinde açıklanırken, bir önceki ayın verisi de 106,7’den 104,8’e revize edildi. Richmond FED İmalat Aktivitesi ise Mart ayında beklentilerin üzerinde daralma gerçekleştirerek -11 seviyesine gerilemiş oldu. Son olarak Dayanıklı Mal Siparişleri verisi için piyasa beklentisi %1,0 artış göstermesi yönündeyken Şubat ayında %1,4 artış gösterdi. Bir önceki ayı verisi ise %-6,2’den %-6,9’a revize edildi. Çekirdek dayanıklı mal siparişleri verisi ise piyasa beklentisine paralel Şubat ayında %0,5 artış göstermiş oldu. Dayanıklı mal siparişlerindeki görülen iyileşmede özellikle ulaştırma tarafındaki siparişlerde görülen %3,3’lük, motorlu araçlar ve yedek parça siparişlerindeki %1,8’lik artış manşet verinin piyasa beklentisinden ayrışmasında etkili oldu.

Son dönemde ABD ekonomisine yönelik yumuşak iniş senaryolarının konuşulduğunu takip etmiştik. Ağır sanayinin öncü sektörü olan otomotiv sektörünün önemli temsilcilerinden General Motors ve Ford yetkililerinin açıklamaları dikkat çekti. Yetkililer, otomobil piyasası ve karlılık için iyimser olduklarını ifade ederken, ABD’de tüketici talebinin güçlü seyretmeye devam ettiğini belirtti. Son dönemde gerçekleşen otomobil satış adetlerini oldukça iyi olduğunu belirten General Motors yetkilisi Jacobson, yıla çok iyi başlangıç yaptıklarını söylerken, faiz indirim beklentilerinin 2-2,5 oranında olduğunu ancak bunun henüz fiyatlara yansımadığnı dile getirdi. Ford tarafında ise Lawler, 10-12 milyar Dolar temel kar beklentilerini yinelerken, ABD pazarında satışların kuvvetli devam ettiğini söyledi. Son dönemde sıklıkla konuşulan elektrikli araçlara yönelik ise satışların sektörün beklediğinden daha düşük olduğunu belirtti. Bu gelişmelere ek olarak Çin Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Çin, ABD’nin ulusal özel muameleyi ve ülkeye özel özel muameleyi yasaklayan DTÖ kurallarını ihlal ettiğini ve gerekçesiyle DTÖ’ye şikayette bulunulduğu belirtildi.

ABD ekonomisinde aktivite güçlü kalırken, konut fiyatlarında artış eğiliminin sürmesi hisse piyasalarında kar satışlarının devam etmesine neden oldu. S&P 500 endeksi %0,28 azalışla 5.203,58, Dow Jones endeksi %0,08 düşüşle 39.282,33 ve Nasdaq endeksi %0,42 gerilemeyle 16.315,70 seviyesinden günü tamamladı.

Avrupa piyasalarında ise ABD piyasalarının aksine genel görünüm pozitifti. FTSE 100 endeksi %0,17 artışla 7.930,96, CAC 40 endeksi ise %0,41 artışla 8.184,75 seviyesinden ve DAX endeksi %0,67 yükselişle 18.384,35 seviyelerinden günü tamamladı.

ABD tahvilleri cephesinde, 10 yıllık tahvil faizi %4,24 ve 2 yıllık tahvil faizi %4,60 seviyesinden işlem görüyor. VIX endeksi ise yükselişini sürdürdü ve 13,19 seviyesinden 13,24 seviyesine yükseldi.

Bugün ne bekliyoruz?

Asya piyasalarında bu sabah karışık seyir devam ediyor. Nikkei endeksi %1,02 ve Nifty 50 endeksi %0,48 artışla işlem görürken; Shanghai endeksin %0,52, Hang Seng endeksi %0,83 ve Kospi endeksinde ise yatay negatif seyir takip ediliyor. Ayrıca, Çin’de açıklanan şirket karlılıkları verisi ve Japonya Merkez Bankası yetkilisi Tamura’nın açıklamaları dikkat çekiyor. Çin’de sanayi karlılıkları Şubat ayında yıllık %10,2 artış gösterirken, 2023 yılı tamamında %2,3 azalış göstermişti. Açıklanan çift haneli karlılık büyümesinde geçtiğimiz yılın aynı döneminde kaydedilen gerilemenin yaratmış olduğu baz etkisi etkili olurken, bu yıl özellikle yüksek teknoloji ve elektrikli araç sektörlerindeki karlılıkta görülen güçlü büyümeler sanayi karlılıklarına güçlü katkı sağladı. Yüksek teknoloji sektöründe karlılık yılın Ocak – Şubat döneminde %27,9 ve elektrikli araç sektöründeki karlılık ise %50 artış gösterdi. Japonya tarafında ise BOJ yetkilisi Tamura, para politikasında yönelik atılacak adımların yavaş ama istikrarlı bir şekilde gerçekleştireceğini ifade ederken, BOJ’un nihai hedefinin faiz oranlarının talep ve fiyat hareketlerini etkileyebilecek seviyeye getirilmesi olduğu söyledi. Japonya’nın para birimi yen ise ABD Doları karşısında 34 yılın en düşük seviyesini gördü. Aynı zamanda Japonya tarafında Hem BOJ Başkanı Ueda hem de Maliye Bakanı Suzuki’nin açıklamaları dikkat çekti. BOJ Başkanı Ueda, son dönemde yende görülen fiyat hareketliliklerine ilişkin yorum yapmayacağını ve kur hareketlerinin ekonomi ve fiyatlar üzerindeki etkisi konusunda hükümet ile birlikte çalıştıklarını ifade etti. Maliye Bakanı Suzuki ise, piyasa hareketlerini dikkate alarak kur istikrarı için gerekli önlemleri alacaklarını ifade etti. Hatırlanacağı üzere hafta başında Japonya Maliye Bakanı Suzuki yenin zayıflamasıyla başa çıkılması için herhangi bir önlemin göz ardı edilmeyeceğini söylemişti. Bugün yapmış olduğu açıklamada da bu söylemini desteklemiş oldu.

ABD vadelilerinde toparlanma eğilimi izleniyor.

Bugün ABD’de Mortgage Başvuruları, Euro Bölgesi’nde ise Tüketici Güveni ile AMB Yetkilisi Cipollone’ın açıklaması takip ediliyor olacak. ABD’de Mortage Başvuruları 22 Mart haftasında %1,6 azalış göstermiş, 30 yıllık sabit mortgage faizleri ise 13 baz puan artışla %6,97 seviyesinde gerçeklemişti.

Gelecek gündemde neler var?

Yarın ABD’de Bekleyen Konut Satışları, MNI Chicago PMI verisi, Haftalık İşgücü İstatistikleri ve Michigan Üniversitesi beklenti anketi takip edilecek. Şubat ayında bekleyen konut satışlarının %1,5 artış göstermesi bekleniyor. MNI Chicago PMI verisi tarafında piyasa beklentisi Mart ayında verinin 44,0 seviyesinden iyileşme göstererek 46,0 seviyesine yükselmesi yönünde. Son olarak haftalık işgücü istatistiklerinde 23 Mart haftası için piyasa beklentisi 212 bin iken devam eden başvurularda 16 Mart haftası için piyasa beklentisi 1.815 milyon seviyesinde gerçekleşmesi yönünde.

Kaynak Halk Yatırım

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
IDF, Lübnan'ın güneyinde bir askeri yapıyı hedef aldı http://gazetebirlik.com/haber/idf-lubnanin-guneyinde-bir-askeri-yapiyi-hedef-aldi-8266/

IDF'den yapılan açıklamada, "Gece boyunca savaş uçakları, Lübnan'ın güneyindeki El-Bire bölgesindeki bir askeri yapıyı vurdu. Binada, daha önce İsrail'e karşı saldırılar düzenlemiş olan 'İslami Cihad' örgütüne mensup önemli bir terörist öldürüldü. Binada bulunan diğer teröristler de dahil." denildi.

 
 
]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Revize- Kafalar karışık http://gazetebirlik.com/haber/revize-kafalar-karisik-3582/

Japon hisse senetleri bu sabah yendeki zayıflamanın etkisiyle yükselirken, Çin hisse senetleri geriledi. Yen, tehlikeli bir şekilde 1990'dan bu yana görülmeyen en düşük seviyelere yakın seyrediyor. Japon yetkililer sözlü müdahaleyi artırıyor. Japon yetkililerin Ekim 2022'de 151,94 seviyesine adım atmasının ardından yen, bazılarının merkez bankası müdahalesi için kırmızı bölge olarak gördüğü dolar başına 152 seviyesine doğru ilerledi. Yen en son %0,1 oranında zayıflayarak 151,73 seviyesindeydi.

BOJ yönetim kurulu üyesi Tamura bu sabah, merkez bankasının "politika normalleşmesine doğru yavaş ama istikrarlı bir şekilde ilerlemesi gerektiğini" söyleyerek, daha fazla sıkılaştırmaya ilişkin güvercin görünümü güçlendirdi. Fakat bu adım bizce ancak ABD getirileri ve oran beklentilerinde yeterli bir düşüş olması durumunda gerçekleşebilir; bu da Cuma günkü ABD PCE enflasyonu sonrasına kadar gerçekleşemeyebilir. Ancak tahminlerden daha iyi bir sonuç açıklanırsa yen hızla dolar başına 152'ye düşebilir ve Tokyo'yu harekete geçmeye zorlayabilir.

Beklenti ve açıklamalar sonrası Japonya Nikkei %0,93 artışla 40.775,62'ye yükseldi ve geçen Cuma günü ulaşılan tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 41.087,75'e doğru geri döndü.

Genel olarak, MSCI'nın Asya-Pasifik hisselerini kapsayan en geniş endeksi %0,11 yükseldi, ancak Japon hisseleri hariç bakıldığında değer -%0,22 düşüşe dönüyor. Hong Kong Hang Seng ve Çin CSI300 %0,4 kayıptalar.

ABD dolar endeksi %0,1 artışla 104,39 ile Cuma günkü beş haftanın en yüksek seviyesi olan 104,49'un hemen altına geriledi. Euro %0,07 kayıpla 1,08245 dolara ve Sterlin %0,11 düşüşle 1,2615 dolara geriledi.

Yatırımcılar büyük merkez bankalarından hangisinin bu yıl ilk faiz indirimini yapacağını ölçmeye çalışıyor. Bu arada, İsveç'in Riksbank'ı günün ilerleyen saatlerinde politikasına karar verecek ve genel olarak bir beklenti faizi sabit bırakması yönünde, ancak piyasalar Haziran ayına kadar bir kesinti için ipuçları bekliyor.

Altın fiyatları bu sabah dolardaki yükseliş nedeniyle hafif düşüş kaydederken, Dolar endeksi rakiplerine karşı %0,2 güçlenerek altının para birimlerine göre daha pahalı hale gelmesine neden oldu. Ancak yatırımcıların ABD Merkez Bankası politikasına ilişkin daha fazla ipucu beklemesi nedeniyle külçe dar bir aralıkta işlem gördü. Spot altın %0,1 düşüşle ons başına 2.176 ve ABD altın vadeli işlemleri de %0,1 düşüşle 2.175 dolara geriledi. Altındaki mottomuzda değişiklik yok. Mevcut jeopolitik koşullar ve potansiyel merkezi gevşeme ortamında altın fiyatları için aşırı düşüş eğilimi oluşturmak zor.

Dünyanın en büyük petrol kullanıcısı olan ABD'de ham petrol stoklarının artması ve büyük üreticilerin gelecek hafta yapılacak teknik toplantıda üretim politikalarını değiştirme ihtimalinin düşük olduğuna dair işaretler sonrasında ham petrol haftanın ikinci günde de düşüş yaşadı. Mayıs ayı Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,8 düşüşle varil başına 85,56 dolara ve Mayıs kontratı Perşembe günü sona erecek ve daha aktif olarak işlem gören Haziran kontratı %0,7 düşüşle 85,03 $'a geriledi. Mayıs teslimi ABD WTI ham petrol vadeli işlemleri de %0,7 düşüşle 81,07 dolara düştü.

Yatırımcılar şimdi Fed'in faiz oranlarını ne zaman düşürmeye başlayabileceğini ölçmek için Cuma günü açıklanacak ABD çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi verilerini bekliyor. CME Group'un FedWatch’ına göre yatırımcılar Fed'in Haziran ayında faiz indirimine başlayacağını %72 olasılıkla fiyatlıyor.

Manşette öne çıkanlar

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global, gelişmekte olan ülkeler için 2024 yılı toplam büyüme tahminini yüzde 4,2'ye yükseltirken, Türkiye için olan tahminini yüzde 3'e çıkardı. Ayrıca, ABD ekonomisinin 2024 yılında ortalama %2,5 büyüme yolunda olduğunu söyledi. İstikrarlı işgücü piyasasının ABD ekonomisini desteklediği belirten S&P, büyüme tahmininin aşırı olumlu bir görünüm verdiğini vurguladı.

Akkuyu Nükleer Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Enerji Santralı projesi için Türk şirketlerle şimdiye kadar 5 milyar dolarlık sözleşme imzalandığını söyledi. Hürriyet'ten Neşe Karanfil'in haberine göre, Zoteeva potansiyelin ise 6.5 milyar dolar olduğunun altını çizdi.

Türkiye'nin ilk yüzer GES'i üretime başladı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Elazığ’da Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralinde (GES) incelemelerde bulunarak santralin test üretimine başladığını söyledi.

Bankalararası Finansal Telekomünikasyon Derneği (SWIFT), önümüzdeki bir ile iki yıl içinde merkez bankası dijital para birimlerini birbirine bağlamak için yeni bir platform planladığını açıkladı.

Karbon ayak izini azaltmamanın ihracattaki yıllık maliyeti 3.3 milyar Euro olacak. Avrupa Birliği'nin iklim değişikliğiyle mücadele çerçevesinde karbon emisyonlarını azaltmak amacıyla getirdiği ‘Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması’ (SKDM), 2026’da tamamen hayata geçirilecek.

Japonya Merkez Bankası (BOJ) Yönetim Kurulu üyesi Naoki Tamura, merkez bankasının ultra gevşek para politikasını normalleştirme yolunda yavaş ama istikrarlı bir şekilde ilerlemesi gerektiğini söyledi.

Bakan Stuart, Oxford'da bir enerji konferansında Reuters'a verdiği demeçte, İngiltere'nin 2030 yılına kadar açık deniz rüzgar dağıtım hedefine ulaşabileceğini söyledi. İklim hedeflerine ulaşma çabalarının bir parçası olarak İngiltere'nin şu anda yaklaşık 15 GW olan açık deniz rüzgâr kapasitesinin 2030 yılına kadar 50 gigawatt'a (GW) ulaşması hedefi var.

Çin, ABD'nin 2022'de çıkardığı Enflasyonu Düşürme Yasası'ndaki iklim değişikliğiyle mücadele için yerli elektrikli araç üreticilerine yönelik sübvansiyonların rekabet kurallarına aykırı olduğu gerekçesiyle Dünya Ticaret Örgütüne (DTÖ) şikâyette bulundu.

Xcoal Energy & Resources LLC'nin CEO'su Ernie Thrasher, Baltimore'daki köprünün çökmesinin ABD'nin ikinci büyük kömür ihracat terminalinden 6 hafta kömür ihracatını durdurabileceğini ve 2,5 milyon tona kadar kömürün taşınmasını engelleyebileceğini söyledi. ABD geçen yıl yaklaşık 74 milyon ton kömür ihraç etti ve Baltimore bu malın ikinci en büyük terminali.

Aselsan, 2023 yılı 12 aylık konsolide net dönem karı 7.290.475.000 TL (Önceki 1.281.963.000 TL ).

Çan2 Termik, 2023 yılı 12 aylık konsolide net dönem karı 446.760.950 TL (Önceki 2.607.990.010 TL).

AG Anadolu Grubu Holding 2023 yılı 12 aylık konsolide net dönem karı 19.638.480.000 TL (Önceki 15.639.252.000 TL ).

Kaynak A1 Capital

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trump'ın tanıtımını yaptığı özel "Tanrı ABD'yi Korusun" İnciller 60 dolara satılıyor http://gazetebirlik.com/haber/trumpin-tanitimini-yaptigi-ozel-tanri-abdyi-korusun-inciller-60-dolara-satiliyor-4989/

Salı günü Truth Social platformunda yaptığı bir paylaşımda, Cumhuriyetçiler'in şu anki muhtemel başkan adayı Donald Trump, "Mutlu Kutsal Haftalar! Amerika'nın Yeniden Dua Etmesini Sağlayalım. Kutsal Cuma ve Paskalya'ya doğru ilerlerken, Tanrı ABD'yi Korusun İncil'inin bir kopyasını edinmenizi tavsiye ederim" dedi.

Trump, tanıtıma eşlik eden video mesajında şunları söyledi: "Çok iyi dostum Lee Greenwood ile -Tanrı ABD'yi Korusun şarkısını kim sevmez ki?"

Trump mitinglerinde imzası haline gelen şarkıyı çalan country şarkıcısı Greenwood, İncilleri GodBlessTheUSABible.com adlı bir web sitesi üzerinden satışa sunuyor.

Sitede Trump'ın kırmızı-beyaz çizgili kulüp kravatının önünde elinde bir İncil gülümseyerek tutarken çekilmiş bir fotoğrafı yer alıyor. İncil'in kapağında "Kutsal İncil" ve "Tanrı ABD'yi Korusun" yazıları ve ABD bayrağını temel alan bir tasarım yer alıyor.

Greenwood'un internet sitesinde İncil'in Trump tarafından tanıtımı yapılan tek İncil olduğu belirtiliyor, alıcılara İncil'lerinde "yapışkan sayfalar" varsa ne yapmaları gerektiği konusunda tavsiyelerde bulunuluyor ve pek çok insanın aklındaki önemli soru yanıtlanıyor: "Bu İncil'den elde edilen paranın herhangi bir kısmı Donald J. Trump'ın başkanlık kampanyasına mı gidiyor?"

Sitede, "Hayır" deniliyor:

"GodBlessTheUSABible.com siyasi değildir ve herhangi bir siyasi kampanya ile ilgisi yoktur. GodBlessTheUSABible.com Donald J Trump, Trump Organization, CIC Ventures LLC ya da bunların herhangi bir müdürü ya da iştiraki tarafından sahiplenilmemekte, yönetilmemekte ya da kontrol edilmiyor.  GodBlessTheUSABible.com, Donald J Trump'ın adını, benzerliğini ve imajını CIC Ventures LLC'nin ücretli lisansı altında kullanmaktadır ve bu lisans koşullarına göre, feshedilebilir veya iptal edilebilir."

CIC Ventures, 2021 yılında Trump'ın eski bir yardımcısı ve Trump'la bağlantılı bir avukat tarafından, Trump'ın iktidardan ayrıldığından beri yaşadığı Palm Beach, Florida'da kuruldu. Şirketin ana adresi Trump International Golf Club'dır. Şirket ayrıca dijital eğitim kartları ve altın spor ayakkabılar gibi Trump temalı para kazanma planlarına da dahil oldu.
 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Moskova Crocus City Hall'deki arama kurtarma çalışmaları sona erdi http://gazetebirlik.com/haber/moskova-crocus-city-halldeki-arama-kurtarma-calismalari-sona-erdi-7509/

CCTV'nin haberine göre bakanlık, görevlerini tamamladıktan sonra kurtarma ekibinin felaketin yaşandığı saldırı yerinden çekilmeye başlayacağını belirtti.

Terörist saldırıdan ölenlerin sayısı 139'a yükseldi ve saldırıdan şimdiye kadar toplamda 182 kişi yaralandı.

Bakanlık şimdiye kadar 120 kurbanın kimliğinin belirlendiğini açıkladı.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İsrailli müzakereciler Katar'dan geri çağrıldı http://gazetebirlik.com/haber/israilli-muzakereciler-katardan-geri-cagrildi-2595/

İsrail, Katar'daki müzakere ekibini geri çekerek, Hamas'la ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşması yapılması yönündeki girişimlere derhal son verdi. İsrail'in hamlesi BM Güvenlik Konseyi'nin ateşkes talebiyle yaptığı oylama ve Hamas'ın son önerileri reddetmesi sonrasında geldi.

İsrail başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisi yaptığı açıklamada, "İsrail'in Hamas'ın hayali taleplerine boyun eğmeyeceğini" söyledi ve Hamasîn tutumunun "müzakereleri sürdürmekle ilgilenmediğinin açık bir kanıtı ve BM Güvenlik Konseyi kararının neden olduğu zararın üzücü bir kanıtı" olduğunu belirtti.

Pazartesi akşamı geç saatlerde Hamas, İsrail'in "kapsamlı ateşkes, Gazze Şeriti'nden çekilme, yerinden edilmiş insanların geri dönüşü ve gerçek bir esir değişimi" şeklindeki temel taleplerine yanıt vermediğini söyleyerek son anlaşma teklifini reddeden bir bildiri yayınlamıştı.
 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
BM: Haiti'nin nüfusunun yarısı açlıkla karşı karşıya http://gazetebirlik.com/haber/bm-haitinin-nufusunun-yarisi-aclikla-karsi-karsiya-2230/

BM, Haiti'de gıda, eğitim ve sağlık hizmetlerine erişimin ciddi şekilde tehlikeye girdiğini açıkladı.

BM'den yapılan açıklamada, "İnsani yardım kuruluşları, yardımı ulaştırmak için ellerinden geleni yapıyor, ancak şiddet operasyonları engellemeye devam ediyor." denildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Pakistan'da Çinli mühendislerin konvoyuna intihar saldırısında altı kişi öldü http://gazetebirlik.com/haber/pakistanda-cinli-muhendislerin-konvoyuna-intihar-saldirisinda-alti-kisi-oldu-3707/

Bir intihar bombacısının, bir hafta içinde ülkedeki Çin yatırımlarına yönelik üçüncü önemli saldırıda, kuzeybatı Pakistan'da bir baraj projesinde çalışan Çinli mühendislerden oluşan bir konvoya bir araç çarpması sonucu altı kişi öldü.

İlk iki saldırı, Pakistan'ın deniz hava üssünü ve Pekin'in altyapı projelerine milyarlarca dolar yatırım yaptığı güneybatı Belucistan eyaletinde Çin tarafından kullanılan stratejik bir limanı hedef aldı.

Bölge polis şefi Muhammed Ali Gandapur, mühendislerin İslamabad'dan Hayber Pakhtunkhwa eyaletindeki Dasu'daki baraj inşaat sahasındaki kamplarına doğru yola çıktıklarını söyledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Almanya Başbakanı Scholz, Slovenya Başbakanı Golob ile görüştü http://gazetebirlik.com/haber/almanya-basbakani-scholz-slovenya-basbakani-golob-ile-gorustu-8575/

Scholz, Slovenya ve Almanya'nın işbirliğine dikkat çekerek,  "İşbirliğimiz Slovenya ile mükemmel, Avrupa ve NATO'da neredeyse daha yakın olamazdı." dedi.

Almanya  Başbakanı Scholz görüşmeye ilişkin, "Batı Balkan ülkelerinin üyelik perspektifini birlikte ilerletiyoruz. Sıcak karşılamanız için teşekkür ederim, sevgili Robert Golob!" ifadelerine yer verdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Iraklı mevkidaşı Hüseyin ile görüştü http://gazetebirlik.com/haber/abd-disisleri-bakani-blinken-irakli-mevkidasi-huseyin-ile-gorustu-2965/

Blinken görüşmeye ilişkin, "Irak Başbakanı'nın Washington, DC ziyareti ve ABD-Irak Yüksek Koordinasyon Komitesi'nin yaklaşan toplantısı hakkında konuştuk. Her ikisi de ABD-Irak işbirliğinin geniş kapsamını vurgulayacak." açıklamasını yaptı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Leyen, BMGK Gazze'de derhal ateşkes sağlanmasını kararını menuniyetle karşıladı http://gazetebirlik.com/haber/leyen-bmgk-gazzede-derhal-ateskes-saglanmasini-kararini-menuniyetle-karsiladi-3234/

AB Komisyonu Başkanı Leyen, BM Güvenlik Konseyi'nin Gazze'de derhal ateşkes sağlanmasını ve tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmasını talep eden bir kararı kabul etmesini memnuniyetle karşıladı.

Leyen, bu kararın uygulanmasının tüm sivillerin korunması açısından hayati önem taşıdığını belirtti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Biden, Francis Scott Key Köprüsü'nün çökmesine ilişkin ekibini topladı http://gazetebirlik.com/haber/biden-francis-scott-key-koprusunun-cokmesine-iliskin-ekibini-topladi-2607/

ABD'nin Baltimore şehrindeki Francis Scott Key Köprüsü, Singapur bayraklı konteyner gemisi Dali'nin çarpması sonucu çökmüştü.

Biden açıklamasında, "Yönetimimi, bu korkunç olaya müdahale etmek için arama kurtarma çalışmalarına ve yanıt vermeye yardımcı olmak için her federal kaynağın kullanılabilir olmasını sağlamak için yönlendirdim." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Zelenski, Estonya Parlamentosu heyetiyle bir araya geldi http://gazetebirlik.com/haber/zelenski-estonya-parlamentosu-heyetiyle-bir-araya-geldi-8820/

Zelenski, ziyaretin Estonya'nın tam ölçekli Rus saldırıları karşısındaki Ukrayna'ya desteğinin bir başka önemli sinyali olduğunu belirtti.

Volodimir Zelenski şunları söyledi:

"Bu trajedinin, bu tam ölçekli savaşın ilk gününden beri bizimle olan Estonya liderliğine ve halkına minnettarız. Meclis Başkanımızla mükemmel ilişkilere sahip olmanız ve önemli bir dostane diyalog yürütmeniz önemlidir. Sizi Ukrayna'da görmekten çok mutluyuz. Teşekkür ederiz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rusya Devlet Başkanı Putin, Trong ile telefonda görüştü http://gazetebirlik.com/haber/rusya-devlet-baskani-putin-trong-ile-telefonda-gorustu-2208/

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, Nguyen Phu Trong, Crocus City Hall'daki terörist saldırı nedeniyle  taziyelerini iletti.

Liderler, karşılıklı faydalı ticaret, ekonomik, bilimsel ve teknolojik işbirliğinin ve insani alışverişlerin daha ileriye götürülmesine odaklanarak, ikili ilişkiler üzerine derinlemesine bir görüşme yaptı.

Taraflar özellikle Rusya ve Vietnam'ın uluslararası gündemde benzer pozisyonlara sahip olduğunu vurgulayarak  Rusya-Vietnam kapsamlı stratejik ortaklığının daha da güçleneceğine olan güvenlerini ifade etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rusya Devlet Başkanı Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü http://gazetebirlik.com/haber/rusya-devlet-baskani-putin-azerbaycan-cumhurbaskani-aliyev-ile-gorustu-5861/

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev telefonda konuştu.

Görüşme sırasında Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Crocus Belediye Binası'na düzenlenen terör saldırısını şiddetle kınadı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Filistin Dışişleri Bakanlığı: Refah'ın aşamalı olarak yok edilmesi aldatıcıdır http://gazetebirlik.com/haber/filistin-disisleri-bakanligi-refahin-asamali-olarak-yok-edilmesi-aldaticidir-5885/

Filistin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Refah'ın aşamalı olarak yok edilmesinin aldatıcı olduğu vurgulandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "İsrail, Güvenlik Konseyi kararına ve amaçlarına meydan okuyarak Refah'ı işgal etme kışkırtmasını tırmandırıyor. Refah'ın aşamalı olarak yok edilmesi aldatıcıdır ve sivilleri koruma sağlamaz, zorla yerlerinden edilmelerini önlemez." denildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
UNRWA: Gazze'de 570 bin kişi psikososyal destekten faydalandı http://gazetebirlik.com/haber/unrwa-gazzede-570-bin-kisi-psikososyal-destekten-faydalandi-12/

Birleşmiş Milletler Filistin Mültecilere Yardım Ajansı'ndan yapılan açıklamada, "Büyük zorluklara rağmen, ekiplerimiz çocukların travmaları atlatmasına, yeniden uyumasına ve oynamasına yardımcı olmaya devam ediyor." denildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
IDF: Savaş uçakları Hizbullah terör örgütünün hava birimine ait askeri tesislere saldırdı http://gazetebirlik.com/haber/idf-savas-ucaklari-hizbullah-teror-orgutunun-hava-birimine-ait-askeri-tesislere-saldirdi-5334/

IDF'den yapılan açıklamada bu saldırının Meron bölgesindeki hava kontrol birimi bölgesine yapılan saldırılara yanıt olarak gerçekleştiği aktarıldı.

IDF'den yapılan açıklamada, "Tesise uçaklarına iniş yapan uçaklar ve diğer Hizbullah askeri binaları saldırıldı." denildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
BM: Yemen hala dünyanın en büyük insani krizlerinden biri olarak kalıyor http://gazetebirlik.com/haber/bm-yemen-hala-dunyanin-en-buyuk-insani-krizlerinden-biri-olarak-kaliyor-3309/

BM, Yemen'deki çocukların geleceklerinden mahrum bırakıldığını bildirdi.

Birleşmiş Milletler'den yapılan açıklamada, "9 yıllık çatışmanın ardından 18 milyondan fazla insan acil yaşam kurtaran yardıma ihtiyaç duyuyor. Bunların yarısı çocuklar, geleceklerinden mahrum bırakılıyorlar." denildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Zelenski, Ukrayna Ulusal Muhafızı'nın 10. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen törene katıldı http://gazetebirlik.com/haber/zelenski-ukrayna-ulusal-muhafizinin-10-yildonumu-dolayisiyla-duzenlenen-torene-katildi-1243/

Zelenski törende yaptığı açıklamada, "On yıl boyunca, 'milli muhafız' sözleri gurur ve güç, savaşta gerekli sonuç ve Ukrayna devleti için güvenlik anlamına gelmiştir. Başlangıçta, 2014 yılında, bu kelimeler  'milli muhafız' ,'gönüllü' anlamına geliyordu. Bugün hala aynı. Ve her yıl Ukrayna Ulusal Muhafızı'na başka bir anlam ekleniyor, yani vazgeçilmezlik." ifadesini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Putin, Tchiani ile telefonda görüştü http://gazetebirlik.com/haber/putin-tchiani-ile-telefonda-gorustu-1366/

Tchiani, Rus halkına olan dayanışmasını ifade etti ve Crocus City Hall'deki korkunç terörist saldırısında yaşamını yitirenler için taziyelerini iletti.

Putin ve Tchiani  siyasi diyalogu artırmaya ve çeşitli alanlarda karşılıklı faydalı işbirliğini geliştirmeye kararlı olduklarını ifade etti.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Russell: Yemenli çocuklar desteğimize ihtiyaç duyuyor http://gazetebirlik.com/haber/russell-yemenli-cocuklar-destegimize-ihtiyac-duyuyor-1870/

Catherine Russell, Yemen'deki çatışmanın dokuzuncu yılında, yaklaşık 10 milyon çocuğun acil insani yardıma ihtiyacı olduğunu söyledi.

Russell açıklamasında, "2.7 milyondan fazla çocuk ciddi şekilde yetersiz beslenme sorunu yaşıyor ve beş yaşın altındaki çocukların yüzde 49'u gelişme geriliği veya kronik yetersiz beslenme ile karşı karşıya. Yemen'in çocukları desteğimize ihtiyaç duyuyor." ifadesini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Lahbib, BMGK'nin kararını memnuniyetle karşıladı http://gazetebirlik.com/haber/lahbib-bmgknin-kararini-memnuniyetle-karsiladi-5481/

Belçika Dışişleri Bakanı Lahbib, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) kabul ettiği kararı memnuniyetle karşıladı.

Silahlar susturulması, rehineler serbest bırakılması ve yardımın Gazze'de Filistinlilere ulaşmasının gerektiğini belirten Lahbib, "Bu karar, yarın Kudüs'ten Ramallah'a ileteceğim mesajları güçlendirdi." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Rutte: Gazze'de şu anda ihtiyaç duyulan şey, insani yardımın büyük oranda artırılması http://gazetebirlik.com/haber/rutte-gazzede-su-anda-ihtiyac-duyulan-sey-insani-yardimin-buyuk-oranda-artirilmasi-5234/

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Gazze'de derhal ateşkes sağlanması ve rehinelerin derhal serbest bırakılması çağrısında bulunan bir kararı kabul ettiğini belirten Rutte, "Şu anda ihtiyaç duyulan şey: Şiddete derhal son verilmesi, tüm rehinelerin serbest bırakılması, Gazze'ye insani yardımın derhal büyük oranda artırılması ve kalıcı bir çözüm bulunması." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Gazze'de kültürel mirasa büyük yıkım http://gazetebirlik.com/haber/gazzede-kulturel-mirasa-buyuk-yikim-7141/

Savaş, insanların çektiği acıların yanı sıra Gazze'nin kültürel mirasında da derin izler bıraktı. İsrail'in bombardımanı sonucu Gazze Şeridi'ndeki birçok tarihi bina hasar gördü veya yerle bir oldu.

BM eğitim, bilim ve kültür ajansı UNESCO uydu izlemeyi kullanarak, tamamen veya kısmen yok edilen 41 simgesel yapıdan oluşan bir liste hazırladı.

UNESCO daha birçok kültürel miras alanının yok edilmiş olabileceğini, ancak bunun henüz doğrulanamadığı belirtti.

Kendisi bir arkeolog ve çatışma bölgelerindeki kültürel mirasla ilgili çalışmalar yapan Heritage for Peace örgütünün başkanı Isber Sabrine, burada Yahudi, Müslüman ve Hıristiyan etkilerinin bulunduğunu söyleyerek ''Gazze'nin kültürel mirasının en önemli yönlerinden biri kültürel ve dini çeşitliliktir.'' diye konuştu.

Savaşın başlangıcından bu yana örgüt, Gazze'den alınan uydu görüntüleri ve görgü tanıklarının ifadeleriyle yıkımın boyutunu haritalandırmaya çalıştı.

''Sabrine ''200'den fazla kültürel miras binasının veya mekanının tahrip edildiğini tahmin ediyoruz. Ancak güvenlik durumunun hasarın boyutunu araştırmayı zorlaştırıyor. Sorunun harap olmuş binalar değil, varoluşsal düzeyde insanlar için ne anlama geldiğidir.

Gazze'de halkın kimliğinin merkezi olan, yıkılan yerler var. Kültürel mirastan bahsettiğimizde sadece anıtlardan bahsetmiyoruz. İnsanlar, onların kimlikleri ve gelenekleri hakkında konuşuyoruz.'' dedi.

Gazze'de tahrip edilen kültürel mirslar arasında, Anthedon Limanı, İbni Osman Camii, Rashad Ash-Shawwa Kültür Merkezi, Büyük Ömeri Camii, AsSamra Hamamı gibi yerler de bulunuyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Dünyanın ilk iş bilgisayarlarını piyasaya sürüyor http://gazetebirlik.com/haber/dunyanin-ilk-is-bilgisayarlarini-piyasaya-suruyor-252/

HP, belirli bilgisayarlarda yerleşik olarak bulunan yükseltilmiş Uç Nokta Güvenlik Denetleyicisi (ESC) çipi ile müşterilerine hassas ve düzenlenmiş verilerin yönetilebilirliğini ve korunmasını sağlayan en gelişmiş güvenliği sunabiliyor. Kuantum bilgisayar saldırıları her yıl biraz daha yaklaşırken bu korumanın giderek daha önemli hale geleceği anlaşılıyor.

 
Kuantum bilgisayar ve kriptografik bilmecesi
Araştırmalar, uzmanların yüzde 27'sinin 2033 yılına kadar kriptografik olarak uygun bir kuantum bilgisayarının (CRQC) ortaya çıkma olasılığının yüzde 50 olduğunu düşündüğünü gösteriyor. O gün geldiğinde, aygıt yazılımı ve yazılım üzerindeki mevcut dijital imzaların güvenliği söz konusu olacak ve dijital güven ortadan kalkacak. (Kriptografiye yönelik Kuantum tehdidini öngörmek hakkında daha fazlası buradan okunabilir).
 
Ne var ki tüm dijital dünyamızı yeni bir kriptografik standarda geçirmek çok büyük bir girişim. Şu da var ki, yazılım güncellenebilirken, donanım güncellenemiyor. Buna bilgisayar yazılımlarını koruyan bazı kriptografiler de dahil. Kriptografik korumalar olmadan hiçbir cihaz güvende olmayacaktır çünkü saldırganlar altta yatan aygıt yazılımına erişebiliyor ve değiştirebiliyor ve tam kontrol elde edebiliyor.
 
Bu tehditlerin önüne geçme çabalarında ivmenin arttığı görülüyor. Örneğin, Hollanda hükümetinin Kuantum Sonrası Kriptografi (PQC) geçiş el kitabındaki rehberliği, Kritik Altyapı Sağlayıcılarını PQC'ye geçiş üzerinde çalışmaya başlamak için daha fazla bekleyemeyecek acil uygulayıcılar olarak tanımlıyor.
 
ABD'de ise hükümet, ürün yazılımı imzalama için kuantuma dirençli kriptografik algoritmalara geçişle ilgili özel tavsiyelerde bulunarak kuantuma dirençli kriptografinin 2025'ten itibaren kullanılmasını ve hassas sistemler için 2030'dan itibaren zorunlu hale getirilmesini önerdi.
 
Filonuzu geleceğe hazırlayın
Kuantum bilgisayar saldırılarına karşı çip düzeyinde koruma sağlayan HP, bugün 5. nesil ESC çipiyle donanım ve ürün yazılımı güvenliğinde yeni bir standart belirliyor. ESC, çipi işlemci ve işletim sisteminden izole ederek veri ihlalleri riskini azaltan ve kesinti sürelerini önleyerek üretkenliği artıran bir donanım platformu sağlıyor. 
 
Kişisel bilgisayarların tipik yenileme döngüleri artık her 3 ila 5 yılda bir yapıldığından ve sürdürülebilirliği artırmak için donanımın ömrünü uzatmaya yönelik daha geniş bir eğilim olduğundan, kuantum sonrası kriptografiye geçişin şimdi başlaması gerekiyor.  HP'nin 2024 ESC yükseltmesiyle, Kuantuma Dayanıklı Kriptografi ile PC ürün yazılımı bütünlüğünü koruyacak donanım hazır olacak ve gelecekte PC'lerde kriptografinin yazılım uygulamalarına yapılacak yükseltmelerden önce güvenli bir temel sağlayacak.

HP, PC ürün yazılımı bütünlüğü için bu yeni korumayı sunarken, müşterilerin bilgi sistemlerinin diğer tüm yönlerini kuantuma dirençli kriptografiye nasıl ve ne zaman geçirmeye başlayacaklarını değerlendirmeye başlamalarını öneriyor. HP, planlamaya başlamak için üç adım öneriyor:

  1. En yüksek öncelikli kullanım durumlarınızı belirleyin.
  2. Kullandığınız ürün ve çözümlerde kuantuma dirençli korumalara geçiş için satıcı planlarını anlamak için teknoloji sağlayıcılarınızla konuşun.
  3. İhtiyacınız olan zaman ölçeğinde kuantum tehdidine karşı koruma sağlamak için bir planınız olduğundan emin olun.
]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
AB'den "dijital devlere" soruşturma http://gazetebirlik.com/haber/abden-dijital-devlere-sorusturma-3985/

AB Komisyonu, Alphabet'in Google Play'de yönlendirme ve Google aramalarda kendisini tercih ettirme, Apple'ın App Store'da yönlendirme ve Safari'ye yöneltme ile META'nın öde veya rıza göster modellerinin AB kurallarına uyumu konusunda soruşturma açıldığını açıkladı.

Açıklamada, Komisyonun, eşik bekçisi konumundaki dijital platformlar tarafından uygulanan önlemlerin, Dijital Hizmetler Yasası kapsamındaki yükümlülüklerin etkili bir şekilde yerine getirilmesinde yetersiz kaldığı şüphesi taşıdığına dikkat çekildi.

Apple'ın alternatif uygulama mağazaları için yeni ücret yapısı ile Amazon'un pazarındaki sıralama uygulamalarıyla ilgili inceleme başlatıldığı belirtilen açıklamada, eşik bekçisi konumundaki platformlara belirli belgeleri saklamalarının emredildiği ifade edildi.

Açıklamada, Komisyonun soruşturmayı 12 ay içinde sonuçlandırmayı planladığı, ihlal durumunda şirkete dünya çapındaki toplam cirosunun yüzde 10'una kadar para cezası uygulanabileceği, ihlallerin devamı halinde ise ceza oranının yüzde 20'ye kadar çıkabileceği bildirildi.

AB'nin geçen yıl onaylanan ve dijital platformların faaliyetlerinde değişikliklere neden olan yasası kapsamında Avrupa'da faaliyet gösteren Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta ve Microsoft, "eşik bekçisi" olarak adlandırıldı ve katı yükümlülükleri tabi tutulmaya başlandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com