tag:gazetebirlik.com,2015:cid-177 YeniBirlik Gazetesi YeniBirlik Gazetesi 2023-12-29T05:00:20+03:00 Van Gölü'ndeki kale kalıntısı su altından görüntülendi http://gazetebirlik.com/haber/van-golundeki-kale-kalintisi-su-altindan-goruntulendi-2922/

Van Gölü'nün derinliklerinde yürütülen araştırmalar sırasında 2017'de su altı görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan ve beraberindeki ekip tarafından Bitlis'in Adilcevaz ilçesi kıyısında tespit edilen kale kalıntısı, su altından görüntülendi.

Van Gölü'nde araştırmalar yürüten Ceylan ve dalgıçlar Murat Kulakaç, Mehtap Akbaş Çiftci, Serkan Ök, 2017'de Adilcevaz'da tespit edilen tarihi yapının turizme kazandırılması amacıyla dalış yaptı.

Sahil Güvenlik Van Gölü Grup Komutanlığının desteğiyle gerçekleştirilen dalışta, kalenin bugüne ulaşan surları, burçları ve üzerinde işlemelerin olduğu taşlar kayıt altına alındı.

Ceylan, AA muhabirine, yürütülen çalışmaların bölgenin turizmine ve ekonomisine katkı sağladığını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Daha önce Adilcevaz kıyısında kalenin bir bölümünü bulmuştuk. 2017'de kalenin diğer tarafını da ekip olarak görüntülemiştik. Kesme taşlardan yapılmış, çevresinde tarihi eserler bulunuyor. Arkeolojik olarak çok yüksek değerde bir yer. Urartulara ait olduğunu değerlendiriyoruz. Buranın dalış turizmine kazandırılması bölge açısından çok önemli."

Buluntuların korunması gereken çok önemli su altı kültürel varlık olduğunu vurgulayan Ceylan, "Bozulmadan duran bir yapı. Bugüne bu şekliyle ulaşması çok önemli." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kuraklık ve bilinçsiz sulama nedeniyle Arin Gölü'nün üçte biri kurudu http://gazetebirlik.com/haber/kuraklik-ve-bilincsiz-sulama-nedeniyle-arin-golunun-ucte-biri-kurudu-7321/

Son zamanlarda beklenen oranda yağışın gerçekleşmemesi ve kuraklığın etkilerinin artması; baraj, göl, gölet gibi kaynaklarda su seviyesinin düşmesine ya da kurumaya yol açıyor.

Bünyesindeki birçok su kaynağının kuruduğu Van Gölü havzasında yer alan, Süphan Dağı eteklerindeki Arin Gölü de su kaybetmeye devam ediyor.

Göçmen kuşlar için önemli olan volkanik set gölünün kuraklık, açılan kuyular ve bilinçsiz sulama nedeniyle kaybettiği alan, ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) Landsat uydusu görüntülerine de yansıdı.

2005'te kaydedilen görüntüler ile bu yıl çekilen görüntüleri karşılaştıran Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, gölün 18 yılda üçte bir oranında küçüldüğünü tespit etti.

"2005'ten sonra su kaybının olduğunu görüyoruz"

Akkuş, AA muhabirine, gölde su seviyesinin düşmeye devam ettiğini söyledi.

Van Gölü Havzası için 2005'i bir kırılma yılı olarak gördüklerini belirten Akkuş, "Havzadaki su kaynaklarının seviyesinin düşmeye başladığı yıl olarak nitelendiriyoruz. 2000-2005 yılları arasında yağışlar bol ve göllerin yüzeyinde bir küçülme yok. Fakat 2005'ten sonra maalesef göllerde buharlaşmayla beraber ciddi bir su kaybının olduğunu görüyoruz. Bunun en önemli örneği de Van Gölü'nün güneyinde bulunan Arin Gölü." dedi.

Su seviyesinin 2005'te maksimum düzeye ulaştığı Arin Gölü'nün o yıldan bu yana sürekli alan kaybettiğini anlatan Akkuş, şunları kaydetti:

"2005'ten sonra her beş yıllık periyotta Arin Gölü, bariz bir şekilde küçüldü. Uydu görüntülerine de yansıdığı gibi gölün alanı giderek daraldı. 2015'ten sonra çekilme hızlı bir seyir alıyor. Son 3 yılda da bir kar topunu yaz mevsiminde güneşin altına koymuşuz gibi gölün hacmi küçülüyor. 2005'te yaklaşık 15 kilometrekarelik yüzey alanına sahip olan göl, 2023'te maalesef yaklaşık 10 kilometrekareye düştü. Yani bu süre zarfında gölün yüzey alanının üçte biri tamamen kayboldu. Van Gölü'ne göre yüzeyi daha küçük olduğu için çekilme çok net görülebiliyor. Arin Gölü'nün dramatik bir şekilde küçülmesi bize bir mesaj veriyor. Artık çok ciddi bir su sorunuyla karşı karşıyayız. Artık havza eskisi kadar yağış almıyor. Etkin bir su yönetimi yapmamız lazım. Yoksa Arin Gölü'nde gördüğümüz bu durum havzadaki bütün su kaynaklarında ve göllerde görülecek. Bu durum bir süre sonra çiftçiye de balıklara da yansıyacak."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Nemrut Krater Gölü, sonbaharda da ziyaretçilerini ağırlıyor http://gazetebirlik.com/haber/nemrut-krater-golu-sonbaharda-da-ziyaretcilerini-agirliyor-5484/

Türkiye'nin en büyük krater gölü özelliğine sahip Nemrut Krater Gölü, çevresindeki doğal güzellikleriyle de yılın her döneminde kent sakinlerinin ve ziyaretçilerin gezdiği yerlerin başında geliyor.

Ağaçların ve bitki örtüsünün sonbaharın renklerine büründüğü Nemrut'a gelen turistler, doğaseverler ve fotoğraf tutkunları, hem doğayla iç içe zaman geçirme fırsatı buluyor hem de ortaya çıkan manzarayı görüntülüyor.

Almanya'dan gelen Birgit Thoelstede ve Udo Thoelstede, Nemrut Krater Gölü ve çevresindeki güzelliklere hayran kaldıklarını söyledi.

Birgit Thoelstede, ülkesinde bir çikolata fabrikasında çalıştığını, gezmek amacıyla bölgeye geldiklerini belirtti.

Gölü bir seyahat kitabında gördüğünü ve etkilendiğini anlatan Tholelstede, "Buranın büyük bir yanardağ olduğuna dair bilgiler yer alıyordu kitapta. Karavanımıza atlayıp Türkiye'ye geldik. Gerçekten çok güzel bir yer. Sonbaharda çok güzel görünüyor. Türkiye'ye ilk gelişim. Çok şaşırdım ve beğendim." dedi.

Udo Thoelstede ise "Tüm Türkiye'yi geziyoruz. Karavanla yolculuk yapıyoruz. Bir gece burada kamp yaptık. Burası çok güzel. Oldukça turist var." ifadesini kullandı.

Ziyaretçilerden Hülya Yaman da doğanın sonbaharla birlikte ziyaretçilere bir güzellik sunduğunu dile getirerek, Sonbaharın son dönemlerindeyiz. Bu güzellikleri çocuklar da görsün dedik. Bizim için çok güzel bir gün oluyor." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bitlis'te uyuşturucu operasyonunda yakalanan 13 şüpheli tutuklandı http://gazetebirlik.com/haber/bitliste-uyusturucu-operasyonunda-yakalanan-13-supheli-tutuklandi-6912/

Bitlis'in Güroymak ilçesinde uyuşturucu satıcılarına yönelik operasyonda gözaltına alınan 16 şüpheliden 13'ü tutuklandı.

Valilikten yapılan açıklamaya göre, Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, Güroymak Cumhuriyet Başsavcılığının koordinesinde, uyuşturucu satıcılarına yönelik çalışma yürüttü.

Bu kapsamda, 17 Ekim'de Güroymak'ta özel harekat timlerinin de katılımıyla 13 adrese düzenlenen eş zamanlı operasyonda 16 şüpheli gözaltına alındı.

Emniyet Müdürlüğündeki işlemlerin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden 13'ü çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı.

Şüphelilerin evlerinde ve üzerinde yapılan aramada 71,43 gram sentetik uyuşturucu, 18,36 gram esrar, 2 uyuşturucu hap, 1 gram eroin, 3 tabanca, 2 tüfek, 25 fişek, bıçak ve hassas terazi ele geçirildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Nemrut Dağı'ndaki yaylalarda konaklayan göçerler dönüş için hazırlıklara başladı http://gazetebirlik.com/haber/nemrut-dagindaki-yaylalarda-konaklayan-gocerler-donus-icin-hazirliklara-basladi-6929/

İlçeye bağlı Kıyıdüzü köyündeki göçerler, küçükbaş hayvan sürülerini otlatmak için ilkbahar aylarından itibaren Nemrut Dağı'nın eteklerindeki yaylalara çıkarıyor.

Bölgede havaların soğumasıyla birlikte çobanlar, sürülerle birlikte dönüş yolculuğu için hazırlıklara başladı.

Batman'dan gelen göçerlerden Serkan Erkin, AA muhabirine, sıcak havadan dolayı Tatvan'ın yüksek rakımlı yaylalarına geldiklerini söyledi.

Yaklaşık 4 aydır bölgede bulunduklarını dile getiren Erkin, "Havaların soğumasıyla birlikte dönüş yolculuğuna başladık. İnşallah bir ay sonra köyümüze ulaşacağız." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bitlis kırsalında silah, mühimmat ve yaşam malzemeleri ele geçirildi http://gazetebirlik.com/haber/bitlis-kirsalinda-silah-muhimmat-ve-yasam-malzemeleri-ele-gecirildi-2991/

Valilikten yapılan açıklamaya göre, İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince yürütülen istihbari çalışmalar sonucu, ilçeye bağlı Kısıklı ve Yumrukaya köyleri kırsalına operasyon düzenlendi.

Bölgede yapılan aramada, RPG-7 roketatar silahı, 2 anti-tank mühimmatı, 2 anti-personel mühimmatı, 4 roket sevk fişeği, PKM makineli tüfek ve 30 mühimmatı, mavzer tüfek ve 16 mühimmatı, 2 kalaşnikof şarjörü, 30 kalaşnikof mühimmatı, dron, 4 dron dengeleyici aparat, drona monte edilen 5 havan tapası, yarım kilogram plastik patlayıcı, el yapımı patlayıcıda kullanılmak üzere hazırlanmış 6 uzaktan komutalı anahtar sistemi, Glock marka tabancaya ait şarjör, havya, 10 metre lehim teli, 5 şarj kablosu, 3 akü, gıda, mutfak ve yaşam malzemeleri bulundu.

Ele geçirilen malzemelerden delil niteliği taşıyanlar Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla muhafaza altına alındı, diğer malzemeler yerinde imha edildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Eğitim hayatları boyunca ayrılmayan ikizler aynı okula atandı http://gazetebirlik.com/haber/egitim-hayatlari-boyunca-ayrilmayan-ikizler-ayni-okula-atandi-6012/

Memleketlerindeki Cumhuriyet İlkokulunda eğitime başlayan ikizler, aynı ortaokul ve liseyi bitirdikten sonra Eskişehir Anadolu Üniversitesi Matematik Bölümü'nü kazandı.

Üniversitede de aynı odayı ve sırayı paylaşan Bilgin kardeşler, geçen yıl katıldıkları Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) birbirine yakın puanlar aldı.

Tercih listesinde ilk sıraya yazdıkları Bitlis'in Tatvan ilçesine 2023-2024 eğitim öğretim dönemi öncesinde atanan ikizler, ilkokullarıyla aynı ismi taşıyan Cumhuriyet Ortaokulu'nda göreve başladı.

"Burada da beraberiz ve çok mutluyuz"

Tek yumurta ikizlerinden Ayşe Bilgin, AA muhabirine, eğitim öğretim sürecini birlikte geçirdiği kardeşiyle aynı okulda görev yapmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Matematik Bölümü'nden mezun olarak 2022'de KPSS'ye girdiklerini anlatan Bilgin, şöyle konuştu:

"Başarı sıramız birbirine yakındı ve sonuçlar bizi mutlu etti. Tercih sürecinde Bitlis'in Tatvan ilçesini seçtik. Okuduğumuz okulla aynı ismi taşıdığı için Cumhuriyet Ortaokulunu tercih ettik. Okulun iki matematik öğretmenine ihtiyacı vardı, ikimiz de ilk tercihimize buranın adını yazdık. Şans ve başarı faktörüyle aynı okula atandık. Bu duruma ailemiz de sevindi, biz de çok sevindik. İyi ki öğretmen olmuşum ve Tatvan Cumhuriyet Ortaokulunda göreve başlamışım. Buranın çalışma ortamı çok güzel, öğretmen arkadaşlarımızın tümü çok iyi ve yardımsever. Öğrenciler de çok sevimli."

Türkiye'nin batısından doğusuna geldiklerini belirten Ayça Bilgin ise babasının öğretmenlikten, annesinin de kamu kurumundan emekli olduğunu söyledi.

Başka kardeşleri olmadığını dile getiren Bilgin, "Eğitim öğretim sürecinin tümünde kardeşimle beraberdik. Burada da beraberiz ve çok mutluyuz. Aynı okulda matematik öğretmeni olarak görev yapıyor ve aynı evde yaşıyoruz. Ege Bölgesi'nden geliyoruz ve Doğu Anadolu Bölgesi'ni seçtiğimiz için mutluyuz. İyi ki geldik. Farklı yerleri, farklı kültürleri görme isteğimiz tercih sürecimizdeki en büyük etken oldu." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bitlis'te bir yolcu 846 gram sentetik uyuşturucuyla yakalandı http://gazetebirlik.com/haber/bitliste-bir-yolcu-846-gram-sentetik-uyusturucuyla-yakalandi-3912/

Bitlis'te bir minibüste seyahat eden şüphelinin üst aramasında 846 gram sentetik uyuşturucu ele geçirildi.

Valilikten yapılan açıklamaya göre, İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, uyuşturucuyla mücadele çalışmalarını sürdürüyor.

Bu kapsamda, il merkezinde durdurulan minibüste seyahat eden şüphelinin üst aramasında, 846 gram sentetik uyuşturucu ele geçirildi.

Gözaltına alınan şüpheli hakkında adli işlem başlatıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bitlis'te tekerlekli kayakçılar köy yolunda antrenman yaparak yarışmalara hazırlanıyor http://gazetebirlik.com/haber/bitliste-tekerlekli-kayakcilar-koy-yolunda-antrenman-yaparak-yarismalara-hazirlaniyor-9595/

Türkiye Kayak Federasyonunun (TKF) 2023-2024 yılı kış ve yaz kış sezonu hazırlıkları kapsamında yaklaşık 50 kayakçı, antrenörlerinin gözetiminde Atatürk Dağı eteğindeki Benekli köyü yolunda antrenmanlarını sürdürüyor.

Kayak Milli Takım Antrenörü ve Türkiye Kayak Federasyonu Kuzey Disiplini Teknik Kurulu Üyesi Sedat Doymaz gazetecilere, kış ve yaz sezonu hazırlıkları kapsamında çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Yaklaşık 50 sporcuyla antrenman yaptıklarını, her geçen yıl sporcu potansiyelinin arttığını belirten Doymaz, şöyle konuştu:

"2023 kış sezonunda biatlon branşı dahil 50'ye yakın madalya aldık. 23-26 Ağustos'ta Sinop'ta Anadolu Yıldızları Türkiye Şampiyonası'nda gençlerde sporcumuz Baran Demir Türkiye birincisi, yıldızlarda ise Sefa Elkatmış Türkiye üçüncüsü oldu. Antrenmanlarımız tüm hızla devam ediyor. Haftanın 6 günü genç ve dinamik ekibimizle özveriyle çalışıyoruz. Her geçen gün ailemiz, camiamız büyüyor. Güzel bir alt yapıya sahibiz. Elimizden geldikçe en iyisini yapıyoruz. 2024 kış sezonuna çok iyi hazırlanıyoruz. Hedefimiz daha iyi yerlere gelmek. Sporcularımızın olimpiyatlara gitmesi en büyük hedefimizdir. Bu hedefimizi gerçekleştirmeye çalışıyoruz, yapacağımıza da inanıyoruz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bitlis'teki yaylalar göçerlerin getirdiği binlerce küçükbaş hayvanı ağırlıyor http://gazetebirlik.com/haber/bitlisteki-yaylalar-gocerlerin-getirdigi-binlerce-kucukbas-hayvani-agirliyor-9821/

Bölgede huzur ve güven ortamının sağlanmasıyla yasaklı yaylaların da kullanıma açılması, bölgede hayvancılık faaliyetlerini canlandırıyor.

Yazın kavurucu sıcakların etkili olduğu Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Siirt ve Batman gibi illerdeki göçerler, ilkbaharda Bitlis'e gelerek Nemrut Dağı eteklerindeki yaylalara çadırlarını kuruyor.

Bölgedeki serin ve verimli yaylalarda yaz boyunca konaklayan göçerler, hayvanlardan elde ettikleri sütle yaptıkları yoğurt, tereyağı ve peyniri satarak kış hazırlığı yapıyor.

Yaylada doğayla iç içe zaman geçiren, hayvanlarının bakımını yapan göçerler, havanın soğumaya başlamasıyla memleketlerine dönmek için günlerce sürecek göç yolculuğuna çıkıyor.

"Bütün yaylalarımızda huzur ve güven var"

Tarım ve Orman İl Müdürü Rıfat Çelik, temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan Bitlis'in hayvancılık anlamında yaylak bir kent olduğunu söyledi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki illerde üreme dönemleri kısa olan bitkilerin erken tükendiğini belirten Çelik, şöyle konuştu:

"Orada mera ve yaylalarda hayvanlarını otlatamayan hayvan sahipleri vakti geldiğinde sürüleriyle ilimize göç ediyor. Bitlis göçer hayvancılığın yapıldığı merkez illerden biri. 1 milyon 400 bin dekardan fazla mera alanımız mevcut. Bu yıl yağışların da etkisiyle mera ve yaylalarımızda ot verimi çok güzel. Yaklaşık 300 bin küçükbaş hayvanın ilimize göç ettiğini tahmin ediyoruz. İzin alarak gelen göçerleri yayla ve meralarımızda konaklatıyoruz. İzinsiz gelenleri de eğer meralarımız dolu ise çevre illerin mera alanlarına intikal ettiriyoruz."

Bitlis'teki mera ve çayırların yılda 2 milyon civarında küçükbaş hayvan otlatma kapasitesine sahip olduğunu kaydeden Çelik, kentte 812 bin civarında küçükbaş, yaklaşık 90 bin de büyükbaş hayvanın bulunduğu bilgisini verdi.

Kentteki mevcut hayvanların meralarda yılda 5-6 ay otlatıldığını, geri kalan çayır ve meraların atıl durumda olduğunu belirten Çelik, şöyle devam etti:

"İlimizin bu kaynağının heba olmaması için göçer hayvancılığı destekliyoruz, teşvik ediyoruz ve yardımcı oluyoruz. Yayla ve meralarımızda elde edilen sütler, il ve ilçe merkezlerine getirilerek Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi kapsamında kurduğumuz tesislerde işleniyor. Burada yılda üretilen 6-7 bin ton civarında tulum peyniri ülkemizin her yerine pazarlanıyor. Göçer hayvancılık, atıl çayır ve meraların kullanılmasında, çoban temininde, sütün sağımından peynire dönüştürülerek sunulmasına kadar birçok alanda ilimize katma değer katıyor."

Bitlis'te bütün köy ve mahallelerinde hayvanların otlatıldığını ifade eden Çelik, şunları aktardı:

"Birkaç yıl öncesine kadar güvenlik nedeniyle kapalı yaylalarımız vardı ama devletimiz terör belasını defetti. Şu anda bütün yaylalarımızda huzur ve güven var. Bütün yaylalarımız kullanıma açık. İl Mera Komisyonu kararıyla mayıstan itibaren otlatmaya açtığımız bu alanları kasıma kadar göçerlerin kullanımına sunmaktayız. Her tarafı dolu dolu kullanıyoruz."

"23 yıldır Bitlis'e geliyoruz"

Batman'dan gelen göçerlerden Mustafa Genç, Bitlis'in yaylalarının verimli, havasının da temiz olduğunu söyledi.

Hayvancılığın tek geçim kaynakları olduğunu dile getiren Genç, "23 yıldır Bitlis'e geliyoruz. Burası bize yakın ve verimli. O yüzden burayı tercih ediyoruz. Hayvanlarımızın bakımını yapıyoruz. Elde ettiğimiz sütle ürünler yapıp satıyoruz. 5-6 ay burada kaldıktan sonra tekrar Batman'a gideceğiz." diye konuştu.

Batmanlı Ömer Genç de yazın küçükbaş hayvan sürülerini otlamak için Bitlis'i tercih ettiklerini, havaların soğumaya başlamasıyla dönüş yolculuğuna çıkacaklarını anlattı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bitlis'te atıl durumdaki 40 bin dekar alandan 16 bin 500 dekarı üretime kazandırıldı http://gazetebirlik.com/haber/bitliste-atil-durumdaki-40-bin-dekar-alandan-16-bin-500-dekari-uretime-kazandirildi-3606/

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce yürütülen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında, Bitlis'te bu yıl atıl durumdaki 16 bin 500 dekar arazide çiftçiler üretim yapmaya başladı.

"Dane Dane Fasulye", "Bitlis'in Ovaları Domates, Biber Patlıcan ile Yeşilleniyor", "Aşılı Ceviz Altın Ceviz", "Tarlalar Sürülsün Başaklar Büyüsün" ve "Nohut Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi" gibi projeleri hayata geçiren İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, çiftçilere yüzde 75 hibeyle sertifikalı tohum ve fide desteği sağladı.

Aldıkları desteklerle kent merkezi ve ilçelerdeki birçok arazide ekim yapan çiftçilerin hasat ettikleri ürünlerden ekonomiye 105 milyon lira gelir sağlanması bekleniyor.

Tarım ve Orman İl Müdürü Rıfat Çelik, AA muhabirine, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün başlattığı TAKE projesinin kentte de verimli şekilde uygulandığını söyledi.

Yürüttükleri çalışmalar sonucu 2022'de sistemde tespit ettikleri 40 bin dekara yakın atıl arazinin tarıma kazandırılması için çalışma yürüttüklerini anlatan Çelik, şöyle konuştu:

"Buğday alanlarımızı genişletmek için hazırladığımız projeyi Bakanlığımıza sunduk. Yüzde 75'i hibeyle 126 bin 500 kilogram sertifikalı buğday tohumu dağıttık. Ekilen 8 bin 300 dekara yakın alandan iyi verim elde ettik. İlimiz tarla sebzeciliğinde de önder illerden biri olmaya başladı. Projeyle aldığımız 456 bin domates, biber ve patlıcan fidesini çiftçilerimize dağıtarak 240 dekarda sebzeciliği teşvik ettik. Nohut yetiştiriciliğini teşvik etmek için aldığımız 3 tona yakın sertifikalı tohumu Güroymak'ta 200 dekarda ektik. Bu çiftçilerimize makine ekipman desteği de verdik. Hizan'da da verimi düşük ve ekonomik değeri olmayan yaklaşık 500 atıl ceviz ağacına 2 bin kalem aşısı yaparak bunları katma değere dönüştürdük ve ekonomik verimliliğini artırdık."

"Tüm arazilerin üretime kazandırılması için çaba gösteriyoruz"

Çelik, TAKE projesiyle atıl arazilerin üretime kazandırılmasının gençlere istihdam, çiftçilere de ekim alanı yarattığını belirterek, yapılan üretimle hem kent hem de ülke ekonomisine katkı sağlandığını kaydetti.

Üretimin artması için hazırladıkları 5 proje için 6 milyon liradan fazla bütçe kullandıklarını dile getiren Çelik, şöyle devam etti:

"Bu projelerle ilimizde yaklaşık 40 bin dekarlık atıl tarım arazisinden 16 bin 500 dönümünü bu yıl üretime kazandırdık. Ektik biçtik. Bazılarının hasadı yapıldı, bazılarının da hasat dönemi var. Projelerimizi takip ediyoruz. Projelerimiz için kullandığımız bütçenin dönüşümü 105 milyon lira civarında olacak. Hem çiftçinin bütçesine hem de ilimizin ve ülkemizin ekonomisine katkısı olacak. Sahadaki gözlemlerimizde tohum verdiğimiz veya aşılarını yaptığımız çiftçilerimiz, bundan memnun olduklarını ve devlet desteği olmadan böyle bir üretimin olmayacağını söylediler. Bu bizi ziyadesiyle mutlu etti."

Çelik, tüm arazilerin üretime kazandırılması için çaba gösterdiklerini vurgulayarak, "Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Bakanımızın talimatı var. TAKE projesi kapsamındaki hibelerden faydalanmak için 2024 yılının üretim sezonu için projeler hazırladık. Bu projeler artık süreklilik arz edecek. İnanıyorum ki 2 yıl içinde ilimizde bir dekar bile boş arazi kalmayacak." dedi.

"Bu işe başladığım için pişman değilim"

2 bin 500 dönüm araziye fasulye eken çiftçi Nurullah Taş ise önceden atıl durumda olan arazilerinde Bakanlığın uyguladığı TAKE projesinden faydalanarak tekrar ekim yaptığını söyledi.

Bu yıl verimin iyi olduğunu ifade eden Taş, "Emeğimizin karşılığını alacağımızı düşünüyorum. 2 bin 500 dönüme yakın araziyi sulak alana çevirerek tarıma kazandırdık. Bu sayede ilçemizden çalışmak için gurbete giden gençler ve çalışanlar yanımızda işe başladı. İlçemizin kalkınması ve tarım alanında büyümesi için de çaba sarf ediyoruz. Tarıma kazandırdığımız 2 bin 500 dönümde kuru fasulye ekimi yaparak bu işe başladık. Bu işe başladığım için pişman değilim. Herkese tavsiyem atıl durumdaki arazileri tarıma kazandıralım, Bakanlığımızın verdiği hibelerden faydalanalım." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Suların çekildiği Arin Gölü'nün kıyıları otlağa dönüştü http://gazetebirlik.com/haber/sularin-cekildigi-arin-golunun-kiyilari-otlaga-donustu-1706/

İklim değişikliği, kuraklık ve yağışların azalması, Van Gölü gibi Süphan Dağı'nın eteklerinde yer alan Arin Gölü'nün de alan kaybetmesine yol açıyor.

Kapladığı 13 kilometrekarelik alanıyla göçmen kuşlar için önemli olan volkanik set gölünde su seviyesi, kuraklık, açılan kuyular ve bilinçsiz tarımsal sulamanın da etkileriyle her yıl daha da düşüyor.

Seviyenin düşmesiyle metrelerce çekilmenin yaşandığı kıyılarda, bir zamanlar su altında olan geniş alanlar ortaya çıktı.

Bölgedeki besiciler de metrelerce çekilmenin ardından yeşeren alanlarda küçük ve büyükbaş hayvanlarını otlatmaya başladı.

Van Gölü'nde de su seviyesinin düşmeye devam etmesi sonucu Adilcevaz kıyılarında yeni mikrobiyalitler ile bazı kalıntılar görüldü.

"Süreç böyle devam ederse göçmen kuşlar artık gelmeyecek"

Uzmanlık alanı coğrafya olan Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş,  Arin Gölü'nün kıyılarındaki alanların daha önce suyun altında bulunduğunu söyledi.

Gölün yağışlardan yeteri kadar beslenemediğini belirten Elmastaş, "Son yıllarda yaşanan kuraklık sonucu Arin Gölü'nün yaklaşık yarısı kurudu. Bu süreci etkileyen faktörler devam ediyor. Yağışların son yıllarda düştüğünü görüyoruz. Yağışların ortalamanın üzerine çıkmayacağı tahmin ediliyor. Bu yıl yağış biraz artsa da kuraklığın devam edeceği öngörülüyor." dedi.

Su kuyularının, yer altı su seviyesinin düşmesine ve bazı kaynakların kurumasına neden olduğunu anlatan Elmastaş, şunları kaydetti:

"Gölleri besleyen bazı kaynakların kuruması ve yağışların azalmasından dolayı su seviyesindeki alçalma hızlandı. Bu süreç devam edecek gibi görünüyor. 25-30 yıllık sürede de çok iyimser bir tablo görünmüyor. Arin Gölü'nün neredeyse yarısının çekildiğini söyleyebiliriz. Sığ bir göl olduğu için su seviyesi bir metre düştüğünde çok büyük bir alan karaya dönüşüyor. Arin Gölü özelinde yıllara göre seviyenin ne kadar düştüğünü görüyoruz. Bununla ilgili çalışma yapmayı planlıyoruz çünkü göçmen kuşların barınma alanı olan Arin Gölü'nün önemli bir kısmı çekildi. Süreç böyle devam ederse göçmen kuşlar artık gelmeyecek veya gelse de burada o ortamı bulamayacak. Bu durum, ekolojik dengede ve sistemde bir bozulmanın da meydana geleceğini gösteriyor."

Yer altı sularının dengesini sabit tutmak için kuyularla ilgili planlama yapılması gerektiğinin altını çizen Elmastaş, 7 yıl önce Nemrut Dağı'nın yamaçlarındaki kuyularda sulama öncesi ve sonrası yaptıkları ölçümlerde su seviyesinde yaklaşık 5 metre düşüş tespit ettiklerini söyledi.

Yer altı sularının belli bir rezervinin bulunduğunu kaydeden Elmastaş, "Kar ve yağmurla beslenen yer altı sularını bilinçsiz çektiğinizde bir süre sonra tükenecek. Sulama için açılacak kuyuların denetlenmesi gerekiyor. Suyun denetimli şekilde kullandırılması, yeni açılacaklara da buna göre izin verilmesi gerekiyor. Bu, hem rezervlerimizin kısa sürede tükenmesini engelleyecek hem de ayrı bir ekosistemi olan bu göllerde problemi azaltacak." değerlendirmesinde bulundu.

Arin Gölü'nün yeşeren kıyılarında hayvanlarını otlatan Devran Ergün ise "Burası eskiden asfalt yola kadar suydu. Artık buralarda otlar çıktı. Biz de hayvanlarımızı getirip burada otlatıyoruz." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bitlis'te biri turuncu kategoride aranan 4 terörist etkisiz hale getirildi http://gazetebirlik.com/haber/bitliste-biri-turuncu-kategoride-aranan-4-terorist-etkisiz-hale-getirildi-9281/

Yerlikaya'nın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya göre, Bitlis İl Jandarma Komutanlığının istihbarat çalışması sonucu Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı ile Bitlis İl Jandarma Komutanlığı sevk ve idaresinde, Bitlis'in Söğütlü kırsalında Şehit Güvenlik Korucusu Mehmet Yılgın Operasyonu düzenlendi.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı uçakları, ATAK taarruz helikopterleri ve J-SİHA desteğinde, jandarma özel harekat ve komandolar ile güvenlik korucularının katılımıyla yapılan operasyonda, 4 terörist etkisiz hale getirildi.

Ayrıca terör örgütü mensuplarına yardım ve yataklık yapan 8 şüpheli gözaltına alındı.

Etkisiz hale getirilen teröristlerden birinin Bakanlığın "Terör Arananlar Listesi"nde turuncu kategoride yer alan "Agit" kod adlı Veysi Aydemir olduğu tespit edildi.

Teröristlerin geçmişteki faaliyetlerine yönelik yapılan incelemede, Bitlis'te 2015 ile 2021 yılları arasında 11 güvenlik görevlisinin şehit edildiği ve 19 güvenlik görevlisinin yaralandığı 5 eyleme katıldıkları belirlendi.

Açıklamasında, şehitlere Allah'tan rahmet, gazilere sağlık dileyen Yerlikaya, "Şehitlerimizin kanı yerde kalmadı, kalmayacak. Operasyonu gerçekleştiren kahraman jandarmalarımızı tebrik ediyorum. Allah ayağınıza taş değdirmesin. Son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar mücadelemiz aralıksız devam edecek." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İşçi olarak ayrıldığı köyünde kurduğu atölyede 60 gence istihdam sağladı http://gazetebirlik.com/haber/isci-olarak-ayrildigi-koyunde-kurdugu-atolyede-60-gence-istihdam-sagladi-6937/

Maddi imkansızlıklardan dolayı gittikleri İstanbul'da küçük yaşına rağmen çalışmaya başlayan Özdemir'in ailesi, 1997'de iş yeri kurmaya karar verdi.

El birliği yaparak açtıkları işletmede çalışmaya başlayan aile fertleri, işlerini büyüterek birçok ülkeye ürün göndermeye başladı.

32 yıl önce göç ettiği memleketini unutamayan Özdemir, merkeze bağlı Yolcular köyünde, devlet desteklerinden yararlanarak tekstil atölyesi kurdu.

Özdemir, çalışmak için batıya giden köyün gençlerini atölyede istihdam ederek, onların doğdukları topraklarda ekmeklerini kazanmalarını sağladı.

Günde 4 bin parça kıyafet üretimi yapılan atölyede hazırlanan ürünler 16 ülkeye satılıyor.

"Devletimizin verdiği teşvikler sayesinde köyümüze geri geldik"

Özdemir AA muhabirine, köyde yaşadıkları maddi imkansızlıklardan dolayı 1991'de İstanbul'a göç ettiklerini, fabrikalarda bir süre çalıştıktan sonra Sultangazi'de kendi iş yerlerini kurduklarını söyledi.

Memleketleri Bitlis'e dönmeye karar verdiklerini belirten Özdemir, "Orada 26 yıldır işimizi devam ettiriyorduk. 32 yıldan sonra tekrar baba ocağına döndük ve burada atölye kurduk. İstihdam sağlamaktan çok mutluyuz." dedi.

Fabrikada günde 4 bin parça giysi üretildiğini, bu sayıyı 4 bin 500'e çıkarmak için çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Özdemir, kaliteyi, gençlerin istihdamını ve üretimi artırmayı başaracaklarına inandığını kaydetti.

Üretimle kentin ekonomisine de katkı sağladıklarını dile getiren Özdemir, şöyle konuştu:

"Buradan Almanya, İngiltere ve Fransa gibi 16 Avrupa ülkesine ürünümüz gidiyor. Bunun onurunu yaşıyoruz. Gençlerimiz de hiçbir yere gitmeden köylerinde istihdam ediliyor. Şu anda 60 kişi çalışıyor. 32 yıl önce burada bir fabrika açılacak deseydiniz hayalden öte bir şeydi ama bu hayal gerçekleşti. Devletimizin verdiği teşvikler sayesinde köyümüze geri geldik. Buradaki gençleri istihdam ettiğimiz için çok mutluyuz."

Çalışmak için İstanbul'dan köylerine döndüler

İstanbul'dan memleketine dönerek köylerinde açılan fabrikada çalışan Şilan Berdibek ise "Fabrika evimize yakın ve ulaşımı çok rahat. İstanbul rahat değildi. Aldığımız maaş giderlerimize yetmiyordu. Köyümüze döndük. Burası çok rahat. Gençlere bu imkanı sağlayanlara teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Çalışanlardan Özcan Özdemir de maddi sıkıntılardan dolayı İstanbul'dan Bitlis'e göç etmek zorunda kaldığını anlatarak, köyde kendilerine iş imkanı sağlayanlara teşekkür etti.

Özdemir, "Köyümüzde çalışmaya başladık. Bundan daha güzel bir şey olamaz. İstanbul'un artan masrafları, kiraların yükselmesi nedeniyle Bitlis'e döndük. İlimizi seviyoruz. Sabah 5 dakikada işe varıyoruz." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Nemrut Kalderası ve Krater Gölü'ne gelenlere çöp poşeti ve eldiven dağıttılar http://gazetebirlik.com/haber/nemrut-kalderasi-ve-krater-golune-gelenlere-cop-poseti-ve-eldiven-dagittilar-9061/

Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Projesi (EDEN) kapsamında "Mükemmeliyet Ödülü" alan 2 bin 250 rakımlı Nemrut Kalderası ve Krater Gölü'nde, bayram tatilinin son gününde ziyaretçi yoğunluğu devam ediyor.

Bölgenin kirlilikten korunması amacıyla etkinlikler düzenleyen dernek üyeleri, gelen ziyaretçileri karşılayarak, çöplerini çevreye atmamaları konusunda bilgilendirdi.

Dernek üyelerinden Tuba Beyhan, Van Gölü ve Van Gölü havzasındaki alanların temiz tutulması için farkındalık etkinlikleri yaptıklarını söyledi.

İl dışından çok sayıda ziyaretçinin Nemrut Kalderası ve Krater Gölü'ne geldiğini anlatan Beyhan, şöyle konuştu:

"İnsanların çevreyi ve doğayı temiz bırakmaları konusunda bilgilendirmelerde bulunarak çöp poşeti ve eldiven dağıtıyoruz. Ne yazık ki gezi veya piknik amaçlı gelen insanların çoğu çöpünü ortalıkta bırakıp gidiyor. Biz de çevrenin temizliği ve doğanın korunmasına yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla buradayız. Vatandaşların çoğu bu etkinlikten memnun olduğunu belirterek teşekkür ediyor. Genel olarak yaşadığımız yeri temiz tutmak için çaba içindeyiz. Bizi destekleyen, bizimle aynı fikirde olan herkese teşekkür ediyorum."

Vatandaşlardan Reşat Toktay da etkinliğin farkındalık oluşturulması açısından önemli olduğunu bildirerek, "Arabamda sürekli çöp poşeti ve eldiven bulunduruyorum. Gittiğim yerleri önce temizliyor, sonra oturuyorum. Herkesten de bu duyarlılığı bekliyorum. Burada anlamlı etkinlik yapan arkadaşlara denk gelmek bizi mutlu etti. Gelenleri doğa ve çevre temizliği konusunda bilinçlendirmek amacıyla eldiven ve çöp poşeti dağıtıyorlar. Herkesin bu konuda duyarlı olmasını ve çevre temizliğine önem vermesini diliyorum." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bitlis'teki Nemrut Kalderası ve Krater Gölü için "Nemrut Eylem Planı" başlatılıyor http://gazetebirlik.com/haber/bitlisteki-nemrut-kalderasi-ve-krater-golu-icin-nemrut-eylem-plani-baslatiliyor-432/

Bölgede incelemelerde bulunan Bedirhanoğlu, gazetecilere, eşsiz doğasıyla Nemrut Krater Gölü'nün görülmesi gereken destinasyonların en önemlilerinden biri olduğunu söyledi.

İlgili kurum müdürleriyle bölgeyi gezdiklerini anlatan Bedirhanoğlu, şunları kaydetti:

"Buranın en iyi şekilde değerlendirilmesiyle alakalı çalışmaların startını vereceğiz. Burada ciddi anlamda turist çekebileceğimiz bir potansiyel var. Turizm firmaları, sivil toplum kuruluşları ve ilgili tüm kesimlerle bir araya gelip bu doğa harikası yere yakışır bir şekilde 'Ortak Akılla Nemrut Eylem Planı' başlığı altında çalışmalar başlatacağız. Bu konuda alanında uzman arkadaşlara gerekli bilgilendirmeleri yaptık. İlgili kurumlarımız ön hazırlıkları yapmaya başladılar. Tabii ki bu konuda sivil toplum kuruluşları, dernekler ve turizmcilerin fikir ve taleplerini göz önünde bulundurarak, hep birlikte bu çalışmaları yürüteceğiz."

Bedirhanoğlu, Nemrut Dağı'nın, Van Gölü'ne bakan güney yamacına inşa edilen 2 bin 500 metre telesiyej hattına sahip Nemrut Kayak Tesisi ve turistik otel ile kafeteryanın da tekrar hizmete sunulması için çalışma başlatacaklarını vurguladı.

Bölgeye gelen kayakseverlerin göl manzarasına karşı kayak yapma imkanı bulduğunu belirten Bedirhanoğlu, "Telesiyejin tekrar aktive edilmesi ve kayak merkezinin hazır hale getirilmesi gerekiyor. Bunlarla alakalı yine ilgili kurum müdürlerimizle konuştuk ve alanında uzman arkadaşlarımıza talimatları verdik. Onlar da bu konudaki ön hazırlık çalışmalarını yapacaklar. Bu turistik otel ile kayak merkezi de 'Nemrut Eylem Planı'na dahildir. Ayrıca, Nemrut Kalderası ve Nemrut Krater Gölü'nde gençlik kamplarından, su sporlarına kadar çok sayıda faaliyetler de yaparak buradaki alan canlandırılabilir. İnşallah kısa sürede 'Ortak Akılla Nemrut Eylem Planı'nı başlatacağız." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Dereüstü Islah Projesi" ile Bitlis'in tarihi silüeti ortaya çıkarılıyor http://gazetebirlik.com/haber/dereustu-islah-projesi-ile-bitlisin-tarihi-silueti-ortaya-cikariliyor-8682/

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca uygulanan proje kapsamında kent merkezinden geçen derenin üzerinde ve çevresinde bulunan yapıların yıkılmasıyla ortaya çıkarılan 10 köprü, Paşa Hamamı ile Hacı Behiye Cami'nin restorasyonuna sezonun açılmasıyla kaldığı yerden devam ediliyor.

Zemini beton, etrafı ise taş duvarlarla örülen derenin kenarına inşa edilen ve bünyesinde çocuk oyun parkları, yürüyüş yolu ve dinlenme alanları bulunan millet bahçesinde de peyzaj çalışmaları sürüyor.

Yıl sonuna kadar tamamlanması hedeflenen proje kapsamında restore edilen tarihi yapılarla kentin turizmine katkı sağlanması hedefleniyor.

Çalışmaları inceleyen Vali Oktay Çağatay, gazetecilere, proje kapsamında geçen yıl çok ciddi çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Sezonun açılmasıyla işleri tamamlamak üzere yüklenici firmanın yeniden çalışmalara başladığını anlatan Çağatay, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki bir ayda geçen yıldan kalan işlerin tamamını bitireceğiz. Dere içi ıslahı tamamlanmış olacak. Derenin üzerinde çokça tarihi yapı ortaya çıkmıştı. Bunların en barizi 10 tarihi köprü, Paşa Hamamı ve Hacı Behiye Cami idi. Paşa Hamamı'nın restorasyonu devam edecek. Restorasyonu tamamlanan köprülerin eksikliklerini bitireceğiz. Sadece dereyi ıslah etmiyoruz. Derenin üzerinde millet bahçesi sıfatıyla muhteşem bir rekreasyon alanı yapacağız. Toplu Konut İdaresince ihalesi yapılan bu çalışmayla da derenin üzerindeki aydınlatmalar, su biriktirme havzaları ve kaplama çalışmaları tamamlanacak. Türkiye'nin en güzel destinasyonlarından birisi yıl sonuna kadar hizmete alınmış olacak."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bitlis'teki tarihi taş evler doğaseverlerin gözde rotalarından biri oldu http://gazetebirlik.com/haber/bitlisteki-tarihi-tas-evler-dogaseverlerin-gozde-rotalarindan-biri-oldu-2977/

İlçe kırsalındaki derin vadilerin yamaçlarında kurulu köydeki tarihi taş evler, bugünlerde fotoğraf sanatçıları, gezginler ve turistlerden ilgi görüyor.

Düzenledikleri turlar kapsamında köye gelenler, bölgedeki yeşil örtüyle bütünleşen tarihi taş evleri, dar sokaklardaki doğal yaşamı görüntülüyor.

Van Vadi Doğa Sporları Kulübü üyeleri de yaklaşık 300 yıllık tarihi taş evleriyle ziyaretçilerin tercih ettiği yerlerin başında gelen Koçlu köyüne gezi düzenledi.

Kulüp Başkanı Ömer Demez, özellikle ilkbahar ve kış aylarında bölgeye yoğun talep olduğunu söyledi.

Tarihi taş evlerin ilkbaharda insanları kendine hayran bırakan bir manzaraya büründüğünü belirten Demez, "Ziyaretçiler bölgenin tarihi taş evlerine, manzarasına hayran kalıyor. Bu yıl çok yoğun talep üzerine ikinci kez tur düzenledik. Kış aylarında da birkaç kez tur düzenleyeceğiz." dedi.

Doğasever Eşref Yıldız ise Koçlu köyünün tarihi evleri ve doğasıyla çok güzel olduğunu ifade ederek, "Köyün tamamı taş evlerden oluşuyor. Evler iki katlı. İnsanları çok cana yakın. Köyün dar sokakları ve kuş bakışı manzarası muazzam. Herkesin görmesi gereken bir yer." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bitlis'in Mutki ilçesinde sel, köy yolları ve altyapılarda hasara neden oldu http://gazetebirlik.com/haber/bitlisin-mutki-ilcesinde-sel-koy-yollari-ve-altyapilarda-hasara-neden-oldu-5654/

Heyelanlardan dolayı 15 köy yolunun ulaşıma kapandığı ilçede, yaklaşık 50 menfez, sathi kaplama yollar, içme ve sulama suyu hatları zarar gördü.

Bitlis İl Özel İdaresi ekipleri, kapanan Alkoyun köyü yolunu açmak için çalışma yürüttü.

İl Özel İdaresi Su ve Kanal Hizmetleri Müdürü Hüsamettin Ateş ile Alkoyun köyü yolundaki çalışmaları inceleyen İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürü Ümit Kurtkan, gazetecilere, sağanağın Mutki'ye bağlı köylerde sele neden olduğunu söyledi.

Selde hasar meydana geldiğini kaydeden Kurtkan, şöyle konuştu:

"Özel İdare olarak kapanan köy yollarına, kırılan içme ve sulama suyu hatlarına 15 araç ve iş makinesiyle müdahale ediyoruz. Yağışlardan dolayı oluşan yaraları sarmak için buradayız. Devletimizin büyüklüğünü vatandaşlarımıza hissettirmek için 7 gün 24 saat çalışmaktayız. Yaşanan felaketten dolayı 15 köyün yolu kapandı, 50'ye yakın menfez tahrip oldu, sathi kaplama yollar bozuldu. Yol açma çalışmaları bittikten sonra teknik elemanlar inceleme yapacak. Selden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun."

Ateş ise köylülere geçmiş olsun dileğinde bulundu.

Alkoyun köyünün selden fazla etkilendiğini bildiren Ateş, "İkizler ve Yalıntaş ile İkizler köyü Uğur mezrasında hasar meydana geldi. Teknik elemanlarımız diğer köylerde tespit çalışmalarına devam ediyor. Hasarlar en kısa sürede giderilecektir. Nerede ne kadar hasar varsa arkadaşlarımız tespitlerini yapıyor. Devletimizin desteğiyle yaraları sarıp, içme suyu ve altyapıda meydana gelen hasarları gidereceğiz." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bitlis'te 9 kilogram eroin yakalandı http://gazetebirlik.com/haber/bitliste-9-kilogram-eroin-yakalandi-9510/

Bitlis'in Tatvan ilçesinde durdurulan otobüsteki yolcunun eşyaları arasında 9 kilogram eroin ele geçirildi.

Valilikten yapılan açıklamaya göre, İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube ekipleri, dün Tatvan ilçesindeki uygulama noktasında bir otobüsü durdurdu.

Aramada, otobüste yolcu olarak seyahat eden şüphelinin eşyaları arasında 6 parça halinde 9 kilogram eroin ele geçirildi.

Gözaltına alınan şüpheli hakkında adli işlem başlatıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bitlis'te şarampole devrilen minibüsteki 13 kişi yaralandı http://gazetebirlik.com/haber/-bitliste-sarampole-devrilen-minibusteki-13-kisi-yaralandi-9351/

Muş'un Bulanık ilçesinden Diyarbakır'a giden 06 BOL 378 plakalı minibüs, Ovakışla-Bulanık kara yolunda, henüz belirlemeyen nedenle şarampole yuvarlandı.

Aralarında sağlık personelinin de bulunduğu 2'si çocuk 13 kişi yaralandı.

Haber verilmesi üzerine kaza yerine AFAD, UMKE, 112 Acil Sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi.

Yaralılar, ambulanslarla Ahlat, Tatvan ve Bulanık'taki hastanelere kaldırıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kar kalınlığının geçen ocakta 2 metreyi aştığı Bitlis'te bu yıl hayvanlar hala merada http://gazetebirlik.com/haber/kar-kalinliginin-gecen-ocakta-2-metreyi-astigi-bitliste-bu-yil-hayvanlar-hala-merada-5101/

Son zamanlarda kuraklığın etkilerinin daha çok hissedildiği Bitlis'te, hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor.

Kar kalınlığının geçen yıl bu dönemlerde 2 metre 76 santimetre olarak ölçüldüğü, her yerin karla kaplandığı kentte, bu yıl dağların yüksek kesimlerinde bile beyaz kar örtüsü görülemiyor.

Besicilerin hayvanlarını tarlalarda ve köylere yakın dağların eteklerinde otlatmaya devam ettiği Bitlis'te, kuraklığın tarımsal üretimi ve hayvancılığı olumsuz etkilemesinden endişe ediliyor.

Meteoroloji İl Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, 2021 yılının aralık ayında kar kalınlığının 1 metre 75 santimetre, 2022 yılının ocak ayında ise 2 metre 76 santimetre olarak ölçüldüğü Bitlis'te, 2021-2022 kış sezonunda toplam 10 metre 7 santimetre kar yağışı gerçekleşti. Aynı dönemde karlı gün sayısı 57, sisli gün sayısı 14, yağışlı gün sayısı ise 68 olarak kayıtlara geçti. 

"Şiddetli kuraklık yaşıyoruz"

Uzmanlık alanı coğrafya olan Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, AA muhabirine, kuraklığın son zamanlarda arttığını söyledi.

Her yıl kentte ilk karın kasımda yağdığını belirten Elmastaş, "Ocak ayındayız. Kasım ve aralık aylarında kar yağmadı, yağış düşmedi. Halen yağış yok. Şiddetli kuraklık yaşıyoruz. Kar örtüsünün olmaması bölgemizde nadir görülen bir durum. Besiciler halen hayvanlarını dışarıda otlatmaya devam ediyor. Bu onlar için avantaj sağlıyor. Hayvanlarını içeride ot, arpa ve benzeri yemlerle beslemiyorlar." diye konuştu. 

Yağışın azalması, kuraklığın artması ve su kaynaklarındaki seviyesinin düşmesinin bundan sonraki süreçte tarımda önemli problemleri de beraberinde getireceğini ifade eden Elmastaş, araştırmalarda bu durumun 20-30 yıllık süreç içinde devam edeceğinin görüldüğünü kaydetti.

Tarımsal faaliyetlerde su kaynaklarının çok dikkatli kullanılması uyarısında bulunan Elmastaş, "Havzada yeraltı su kaynakları fazlasıyla kullanılıyor. Burada çok ciddi bir tasarrufun yapılması gerekiyor. Bir damla suyun dahi buharlaşma olarak veya fazla kullanılarak israf edilmemesi çok önemli." dedi. 

"Yağış olmazsa ne ekim ne sürüm yapabileceğiz"

Ahlat Ziraat Odası (AHZO) Başkanı Necat Demirden ise uzmanların belirttiğine göre, son 52 yılın en kurak kış mevsiminin yaşandığı dile getirdi.

Bitlis bölgesinin bu yıl hiç yağış almadığını anlatan Demirden, şunları kaydetti:

"Kuraklık yaşandığından ektiğimiz buğdaylar nasıl olacak bilmiyoruz. Gelecek aydan sonra sürüm yapılacak ancak hiç yağış yok. Yağış olmazsa ne ekim ne sürüm yapabileceğiz. Kar bizim için berekettir ama bu yıl yağmadı. Meteorolojik verilere göre 24 Ocak'ta yağış bekleniyor. İnşallah yağar da bu endişelerimiz boşa çıkar. Bugüne kadar çok kurak geçti. Toprakta su yok. Kullandığımız derin kuyularda da su azalmaya başladı. Bu durum bizi ve çiftçilerimizi endişelendiriyor. Ne yapacağımızı şaşırdık." 

"Hayvanlarımızı dışarıya çıkarıyoruz"

Tatvan ilçesine bağlı Kırkbulak köyünde hayvanlarını tarlada otlatan Necip Aksu da "9 Aralık'ta çok az kar yağdı ve hemen eridi. Ocak ayında halen hayvanları dışarıya çıkarıyoruz. Havaların güzel geçmesi bize avantaj sağlıyor. Normalde 6 ay kar altında kalıyorduk. Hayvanlara günde 2-3 kez yem veriyorduk. Bu yıl böyle bir durum yaşamadık." diye konuştu. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bitlis'te benekli Anadolu semenderleri görüntülendi http://gazetebirlik.com/haber/bitliste-benekli-anadolu-semenderleri-goruntulendi-2131/

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Öğretim Görevlisi ve fotoğraf sanatçısı Oktay Subaşı, Tatvan'a bağlı Dalda köyünde Anadolu semenderi görüldüğü bilgisini aldı.

 Bunun üzerine köye giden Subaşı, köyde bir arada görülen 6 Anadolu benekli semenderini görüntüledi. 

 Subaşı, koruma altında olan semenderleri görüntülemenin sevindirici olduğunu belirtti. 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bitlis'te bir kilo 194 gram sentetik uyuşturucu bulundu http://gazetebirlik.com/haber/bitliste-bir-kilo-194-gram-sentetik-uyusturucu-bulundu-9400/

Bitlis'in Tatvan ilçesinde bir kilo 194 gram sentetik uyuşturucu ele geçirildi.

Valilikte yapılan açıklamaya göre, Bitlis Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi görevlilerince 1 Aralık'ta durdurulan otobüste seyahat eden 2 şüphelinin üst ve çantalarında yapılan aramada, 191 kapsül halinde bir kilo 194 gram sentetik uyuşturucu bulundu.

Şüpheliler hakkında adli işlem başlatıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kuduz tanısıyla tedavi gördüğü hastanede ölen çocuğun cenazesi toprağa verildi http://gazetebirlik.com/haber/kuduz-tanisiyla-tedavi-gordugu-hastanede-olen-cocugun-cenazesi-topraga-verildi-6607/

Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde, başıboş köpeklerin ısırması sonucu kuduz tanısıyla tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren 11 yaşındaki Mustafa Erçetin'in cenazesi, köyünde toprağa verildi.

Ankara'dan uçakla Muş Sultan Alparslan Havalimanı'na gönderilen cenaze, yakınları tarafından alınarak Adilcevaz Belediyesine ait cenaze aracıyla Göldüzü köyüne götürüldü.

Erçetin'in cenazesi, köy mezarlığında kılınan cenaze namazının ardından dualar ve gözyaşlarıyla defnedildi.

Mezarlıkta fenalaşan aile fertlerine sağlık ekipleri ambulansta müdahale etti.

Cenazeye Kaymakam İsmail Demir, Bitlis Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Korkmaz ve köylüler katıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kuduz tanısıyla tedavi gören çocuk yaşamını yitirdi http://gazetebirlik.com/haber/kuduz-tanisiyla-tedavi-goren-cocuk-yasamini-yitirdi-3134/

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinden yapılan yazılı açıklamada, "Üniversitemiz İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesinde kuduz tanısıyla tedavi gören 10 yaşındaki hasta, tüm müdahalelere rağmen bugün öğleden önce hayatını kaybetti." bilgisi paylaşıldı.

Hastane Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Bülent Cengiz de açıklamada, "Aşıyla önlenebilecek bir hastalıktan dolayı bir evladımızı kaybetmiş olmanın derin üzüntüsü içerindeyiz." ifadesini kullandı.

Bitlis'te sahipsiz köpeklerin ısırması sonucu tedavi altına alınan diğer çocuk hasta ise kuduz hastalığına ait bir bulgu çıkmaması nedeniyle geçen hafta taburcu edilmişti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bitlis'te başıboş köpeklerin ısırdığı 2 çocuktan biri Ankara'daki tedavisinin ardından evine döndü http://gazetebirlik.com/haber/bitliste-basibos-kopeklerin-isirdigi-2-cocuktan-biri-ankaradaki-tedavisinin-ardindan-evine-dondu-2230/

Bitlis'in Adilcevaz ilçesine bağlı Göldüzü köyünde köpeğin ısırmasının ardından rahatsızlanarak Adilcevaz Onkoloji Hastanesine kaldırılan buradan da Ankara'ya sevk edilen P.E'nin tedavisi tamamlandı.

Babasıyla köydeki evine gelen P.E, gazetecilere, okula giderken köpeğin kendisine saldırdığını söyledi.

Babasıyla önce Adilcevaz'daki hastaneye gittiğini anlatan P.E, "Oradan beni Ankara'ya sevk ettiler. Ankara'da iyileştim ve evime geldim. Şimdi çok mutluyum, Allah diğer arkadaşıma da şifa versin. Köyümüzdeki köpekleri inşallah alıp götürürler." dedi.

"Köpeklerin toplanmasını istiyoruz"
Baba Hanifi Ergün ise oğlunu köpeğin ısırdığından bir hafta sonra haberdar olduğunu belirtti.

Bunun üzerine oğlunu hastaneye götürdüğünü dile getiren Ergün, "Çocuğumu okula giderken köpek ısırmış. Bana bir hafta sonra söylediler. Hastaneye götürdüm. Ankara'ya sevk ettiler. Orada tüm müdahaleler yapıldı, çok şükür tedavisi bitti. Allah devletimize zeval vermesin, bize çok yardımcı oldular. Tek isteğimiz köyümüzdeki köpeklerin toplanması. Allah Mustafa'ya da şifa versin inşallah." diye konuştu.

Amca Fatih Ergün ise yeğeninin sağlığına kavuşmasının mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Özel ambulansla Adilcevaz'dan Ankara'ya sevk ettiler. Allah bu devlete ziyan vermesin. Diğer komşumuz Mustafa Erçetin'e şifa diliyoruz. İnşallah o da iyileşip evine döner. Bu köpeklerin toplanması tek isteğimiz. Çalışmaya gidiyoruz, eşlerimiz, çocuklarımız çok korkuyor, okula gitmeyen bir sürü öğrenci var."

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bitlis'te polisler dağda kaybolan 55 koyunu dronla buldu http://gazetebirlik.com/haber/bitliste-polisler-dagda-kaybolan-55-koyunu-dronla-buldu-9253/

Hayvanlarını otlatmak için köyün yakınındaki dağın yamacına çıkaran besici Mesut Çevik, gece bir süre uyudu.

Uyandığında hayvanların yerinde olmadığını gören Çevik, hırsızlık şüphesiyle İl Emniyet Müdürlüğüne ihbarda bulundu.

Bunun üzerine köye giderek araştırma yapan Asayiş Şubesi görevlileri, koyunların kaybolma ihtimali üzerine dağın havadan aranması için İnsansız Hava Araçları (İHA) Büro Amirliğinden destek istedi.

Bölgeyi dronla kontrol eden görevliler, köyün üst kısmındaki dağın yamacında küçükbaş hayvanların bulunduğunu tespit etti. Görüntüden hayvanların kendisine ait olduğunu tespit eden Çevik, bölgeye giderek koyunlarını teslim aldı.

Polisler, büyük mutluluk yaşayan Çevik'in sevincine ortak oldu.

Ekiplere teşekkür eden Çevik, AA muhabirine, gece uyuduğu sırada kaybolan koyunlarını bulmak için polislerden yardım istediğini söyledi.

İlk etapta koyunların çalındığından şüphelendiğini anlatan Çevik, "Polislerimiz sağ olsun dronla köyün etrafındaki dağlarda arama yaptı. Hayvanlarımızı dağın yamacındaki taşlık alanda buldular. Polislerimiz sayesinde hiçbir zarar yaşamadan hayvanlarımızı köye getirdik. Bitlis Emniyet Müdürlüğümüze ve polislerimize teşekkür ediyorum." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bitlis'te biri gri kategoride aranan 2 terörist etkisiz hale getirildi http://gazetebirlik.com/haber/bitliste-biri-gri-kategoride-aranan-2-terorist-etkisiz-hale-getirildi-9524/

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı koordinasyonunda, Hizan ilçesi kırsalında, jandarma komando ve güvenlik korucuları timlerinin katıldığı, insansız hava aracı destekli operasyon düzenlendiği belirtildi. Operasyonda teröristlerle çıkan çatışmada, biri gri kategoride aranan 2 PKK terör örgütü mensubunun silahlarıyla birlikte etkisiz hale getirildiği kaydedildi.

Açıklamada, bölgedeki operasyonun devam ettiği aktarıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yolu kardan kapanan köyde zehirlenen anne ve 5 çocuğuna paletli ambulansla ulaşıldı http://gazetebirlik.com/haber/yolu-kardan-kapanan-koyde-zehirlenen-anne-ve-5-cocuguna-paletli-ambulansla-ulasildi-7343/

Bitlis'in Mutki ilçesinde yolu kardan kapanan köyde sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenen aynı aileden 6 kişi, ekiplerin 4 saatlik zorlu çalışması sonucu hastaneye ulaştırıldı.

İlçeye 30 kilometre mesafedeki Kapaklı köyünde yaşayan anne Vasfiye ile çocukları Muhammed, Ommet, Hayrunisa, Elif ve Hava Nur Dengiz, evde yanan sobadan sızan gazdan zehirlendi.

Baş ağrısı, mide bulantısı ve kusma şikayetleri olan anne ile çocuklarını hastaneye götüremeyen yakınları, ekiplerden yardım istedi.

İl Özel İdaresi, 112 Acil Sağlık ile Ulusal Medikal Kurtarma (UMKE) ekipleri bölgeye yönlendirildi.

Hastalara en kısa zamanda ulaşmak için, kardan dolayı 10 kilometrelik kısmı kapalı olan yolun açılmasını beklemeyen sağlık ekipleri, paletli ambulansla karlı yolu aşarak köye ulaştı.

Anne ve çocuklarına ilk müdahaleyi evde yapan sağlık çalışanları, yolun açılması üzerine paletli ambulansa aldıkları hastaları Koyunlu köyü yakınlarında bekleyen ambulanslara teslim etti.

Ekiplerce dondurucu soğukta yürütülen 4 saatlik zorlu çalışma sonucu Bitlis Devlet Hastanesine kaldırılan hastaların sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Bitlis 112 İl Ambulans Servisi Başhekimi Murat Demir, gazetecilere, 112 Çağrı Merkezine yapılan soba zehirlenmesi ihbarı üzerine İl Özel İdaresi ekipleriyle irtibata geçtiklerini söyledi.

Köy yolunun 10 kilometrelik kısmının yoğun kardan dolayı kapalı olduğunu öğrendiklerini anlatan Demir, şöyle konuştu:

"Ekiplerin açtığı yolun kalan kısmını paletli ambulansımız ve ekibimizle aşarak 39 yaşındaki anne ve 5 çocuğuna ulaştık. Soba zehirlenmeleri, zehirlenmeler içinde bir numaralı ölüm sebebidir. Baş ağrısından bulantıya ve komaya kadar ciddi sonuçlar doğurabileceğini bildiğimizden yolun kapalı kısmını hızlı şekilde aşıp hastalara ulaştık. Vardığımızda hastaların genel sağlık durumlarının iyi, bilinçlerinin açık olduğunu gördük. İlk müdahalelerin ardından ambulanslarımızda gerekli oksijen desteğini sağladık. Bitlis Devlet Hastanesine 4 saat süren çalışmanın ardından teslim edebildik. Emeği geçen bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bitlis'te jandarma ekipleri donmak üzere olan yaralı tilkiyi kurtardı http://gazetebirlik.com/haber/bitliste-jandarma-ekipleri-donmak-uzere-olan-yarali-tilkiyi-kurtardi-3791/

Valilikten yapılan açıklamaya göre, Yolalan Jandarma Karakol Komutanlığının sorumluluk sahasındaki Kavakdibi köyü kırsalında devriye görevi yapan jandarma ekipleri, donmak üzere olan yaralı tilkiyi fark etti

Tilkiyi bulunduğu yerden alarak ısınmasını sağlayan ekipler, tedavi ve bakımının yapılması için Tatvan Hayvan Rehabilitasyon Merkezine götürdü.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bitlisli milli kayakçılar Türkiye Şampiyonası'na hazırlanıyor http://gazetebirlik.com/haber/bitlisli-milli-kayakcilar-turkiye-sampiyonasina-hazirlaniyor-108/

Kayaklı Koşu Milli Takım Antrenörü Celal Apak'ın gözetiminde hazırlıklarına devam eden 50 sporcu, kar kalınlığının 1,5 metreyi bulduğu Bitlis-Tatvan kara yolundaki Rahva mevkisinde her gün antrenman yapıyor.

Hava sıcaklığının gece sıfırın altında 20 dereceye kadar düştüğü bölgede zor şartlarda çalışan sporcular, katılacakları Türkiye Şampiyonası'nda altın madalya kazanmayı hedefliyor.

Her gün 2,5 kilometrelik pistte antrenman yaparak kondisyonlarını güçlendiren kayakçılar, milli takım formasıyla büyük başarılara imza atmanın hayalini kuruyor.

Apak: "Tüm çabamız başarılı olmak için"
Milli takım antrenörü Apak, yaptığı açıklamada, sporcularıyla katılacakları şampiyonalarda başarılı olmak için çaba gösterdiklerini söyledi.

Bunun için her gün Rahva mevkisinde zor şartlarda antrenman yaptıklarını anlatan Apak, şöyle konuştu:

"Burada hava sıcaklığı sıfırın altında 20 dereceye kadar düşüyor. Hafta içi okul çıkışlarında, hafta sonları da sabah saatlerinde antrenmanlarımızı yapıyoruz. Önümüzde Türkiye Şampiyonası var. Tüm çabalarımız bunun için. 50 sporcuyla antrenmanlarımızı sürdürüyoruz. Şampiyonanın yapılacağı tarih ve şehir belli değil. Biz antrenmanlarımızı aksatmadan her an hazır olmak için çaba gösteriyoruz. Sporcularımın önemli başarılar elde edeceğine inanıyorum."

Elkatmış: "Hocamız bizimle yakından ilgileniyor"
Milli takım sporcularından 20 yaşındaki Murat Elkatmış, 10 yıldır kayaklı koşu sporu yaptığını, 2 kez Türkiye şampiyonu olup, Balkan şampiyonalarına ve Saraybosna'da düzenlenen Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları'na (EYOF) katıldığını aktardı.

8 yıldır milli takım forması giydiğini anlatan Elkatmış, "Önümüzde Türkiye Şampiyonası var. Ona hazırlanıyoruz. Okul çıkışında Rahva'da 2 saat antrenman yapıyoruz. Hocamız bizimle yakından ilgileniyor. Katılacağımız şampiyonada başarılı olarak ülkemizi uluslararası yarışlarda en iyi şekilde temsil etmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Biatlon Milli Takımı'nda 5 yıldır ter döken Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri sporcusu 18 yaşındaki Barış Oduncu da 2 kez biatlonda Türkiye şampiyonu olduğunu aktardı.

İsviçre ve İtalya'da düzenlenen şampiyonalarda milli takımda yer aldığını dile getiren Oduncu, "Hedefim Türkiye Şampiyonası'nda iyi bir derece almak ve 2022 Avrupa Gençlik Olimpik Kış Festivaline gitmek." şeklinde konuştu.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
2300 rakımdaki Kef Kalesi'ndeki kazı çalışmaları tarihe ışık tutacak http://gazetebirlik.com/haber/2300-rakimdaki-kef-kalesindeki-kazi-calismalari-tarihe-isik-tutacak-8677/

Kültür ve Turizm Bakanlığının izni, Ahlat Müze Müdürü Mikail Ercek'in başkanlığında yürütülen çalışmalarda, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Coşkun'un bilimsel danışmanlığında 15 kişilik ekip görev yapıyor.

Urartu Kralı 2. Rusa tarafından Süphan Dağı eteğinde Van Gölü'ne hakim tepede inşa edilen Kef Kalesi'nde, üzerinde çivi yazısı olan taş ve seramik parçaları bulundu.

"Kale, milattan önce 7. yüzyıla tarihlendiriliyor"
Doç. Dr. Coşkun, 50 yıl sonra Kef Kalesi arkeolojik kazı çalışmasına başlamanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Kazıya, kalenin içindeki sarayın salon bölümünden başladıklarını anlatan Coşkun, şöyle konuştu:

"Bu bölümde yaptığımız ilk kazılarda önemli buluntular elde ettik. Çivi yazılı taş bir belge ile yine çivi yazılı seramik belge bulduk. Kazılarımız, milattan önce 685-645 yılları arasında hüküm süren Urartu'nun önemli krallarından 2. Rusa döneminde inşa edilen sarayın salon bölümünde yapılıyor. Bu saray milattan önce 7. yüzyılın ilk yarısına tarihleniyor. Kalenin, büyük bir yangın geçirdiğini çalışmalarda ortaya çıkardık. Buradaki devasa fil ayaklarını (kolonlar) tekrar ortaya çıkarmak ve turizme katkı sağlamak için çalışmalarımızı devam ettiriyoruz."

"Sarayda 30 oda tespit edilmiş"
Urartu Kralı 2. Rusa'nın imar faaliyetlerine önem verdiğini ve buradaki taş cinsini genellikle kazılarda görmediklerini aktaran Coşkun, kralın getirttiği andezit taşlarından sadece salon bölümü yaptırmadığını aynı zamanda sur inşasında da bu taşlardan faydalandığını dile getirdi. 

Yangından sonra kullanılmayan sarayda büyük bir yağmanın yaşandığını belirten Coşkun, şunları kaydetti:

"Yaptığımız çalışmalarda en azından o dönemden kalan diğer buluntuları bulmak ve fil ayaklarını tekrar kaldırmak istiyoruz. Burası 2650 yıllık bir kale. 2. Rusa'nın en zengin olduğu dönemde yaptırılan kalelerden biri. Sarayda önceki kazılarda 30 oda tespit edilmiş ancak en az 100 oda olduğunu değerlendiriyoruz. Diğer odaları gelecek yıl kazmayı planlıyoruz. Bu yıl fil ayaklarının bazı kısımlarını ayağa kaldırarak etrafını açacağız. Bu çalışmalarla hem Urartular dönemine hem de Adilcevaz arkeolojisine katkı sunmayı istiyoruz. Yapı ve içindeki buluntularla ilgili fazla bilgimiz yok. Urartu ve bölge arkeolojisiyle ilgili yeni bilgiler ortaya çıkaracağız." 

Kazı çalışmasını inceleyen Kaymakam İsmail Demir ise "Kef Kalesi insanlık tarihinin en eski yapılarından biri." dedi.

Urartulara ev sahipliği yapmış mekanın gün yüzüne çıkarılmasının ilçe ve bölge için önemli olduğunu belirten Demir, "Bu arkeolojik kazıların turizme ve buradaki diğer sektörlere katkı sunacağını düşünüyorum. Çalışma yürüten hocalarımıza teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı. 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Doğaseverler Nemrut Krater Gölü çevresinde temizlik yaptı http://gazetebirlik.com/haber/dogaseverler-nemrut-krater-golu-cevresinde-temizlik-yapti-7010/

Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Projesi (EDEN) kapsamında "Mükemmeliyet Ödülü" alan, doğal güzellikleri ve eşsiz manzarasıyla ilgi çeken krater gölü ve çevresinde etkinlik düzenlendi.

Bu kapsamda Tatvan Belediyesi ve Van Gölü Aktivistleri Derneği öncülüğünde bir araya gelen yaklaşık 70 doğasever, bölgede temizlik yaptı, bölgeye gelen ziyaretçileri çevreyi kirletmemeleri konusunda uyardı.

Bölgeden toplanan çöpler de Tatvan Belediyesi ekiplerince çöp kamyonuna yüklenerek bölgeden uzaklaştırıldı.

Van Gölü Aktivistleri Derneği Genel Sekreteri Maşallah Özel, gazetecilere, "yeryüzü cenneti" olarak bilinen Nemrut Kalderası'nda temizlik çalışması yürüttüklerini söyledi.

Bölgenin en büyük değerinin korunması konusunda farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını belirten Özel, şöyle konuştu:

"Amacımız yeryüzü cenneti Nemrut Krater Gölü'nü gelecek nesillere en temiz haliyle bırakmak. 2022 yılında buranın UNESCO'ya dahil edilmesi için müracaat yapılacak. Biz de sivil toplum kuruluşları olarak bu farkındalığı oluşturup ziyaret edenlere yemyeşil bir doğa ile masmavi bir göl bırakmayı hedefliyoruz. Katılan tüm arkadaşlara teşekkür ediyoruz. Bu tür kirliliklerin olmaması için elimizden geleni yapacağız."

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bitlis'te içinde han otağı bulunan millet bahçesi yoğun ilgi görüyor http://gazetebirlik.com/haber/bitliste-icinde-han-otagi-bulunan-millet-bahcesi-yogun-ilgi-goruyor-9272/

Ahlat'ta 400 bin metrekare alana sahip Çarho mevkisinde, bu yıl Malazgirt Zaferi'nin 950. yıl dönümünde açılışı gerçekleştirilen 150 bin metrekare uygulama alanına sahip millet bahçesi, ilçe sakinlerinin yanı sıra çevre il ve ilçelerden gelenler tarafından ziyaret ediliyor.

Han otağını, çadırları ve diğer sosyal donatılarını gezen ziyaretçiler, hatıra fotoğrafı çektiriyor.

Ahlat Belediye Başkanı Abdulalim Mümtaz Çoban, millet bahçesinin yoğun ilgi gördüğünü söyledi.

Çeşitli üniversitelerden, "alanda kongre yapalım, misafirlerimizi ağırlayalım" tekliflerinin geldiğini aktaran Çoban, "Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (Türksoy) ile temasımız oldu. Onlar burada devletlerin bazı kültürel ve sanatsal faaliyetlerini ortaya koymak için talepte bulundu. Bunun hazırlıklarına başladık. Bu vesileyle han çadırı ve diğer çadırlarımızı sökmedik. Köprüleri, hipodromu, etnospor ve güreş alanları, cami, kafeterya ve kıraathanesi ile hem milletimizin hem de turizme dayalı ziyaretçilerimiz için ilgi odağı olmaya devam ediyor." diye konuştu.

Gelecek yıllara İran'ı, Orta Doğu'yu ve Türk dünyasını Anlat'ta ağırlayacaklarını belirten Çoban, şöyle devam etti:

"Ahlat yeni bir kongre merkezidir. Bu özelliğiyle ortaya çıkmaya başladı. Bu dönem 60 büyükelçiyi ağırladık, 10 devletin mutfağını sergiledik. Bölgenin yıldızı ve tarihteki stratejik önemini bugün de ortaya koyan Ahlat, bu gelişmelerle ülkeye hizmete devam edecek. Festival döneminde yaklaşık 50 bin kişiyi ağırladık. Bu yoğunluk halen devam ediyor. Yıl sonuna kadar 200 bin kişinin Selçuklu Meydan Mezarlığı ile millet bahçesini ziyaret etmesini bekliyoruz. Ahlat'ta sadece millet bahçemiz yok. Selçuklu Meydan Mezarlığı, kalemiz, kümbetlerimiz, köprülerimiz, hanlarımız ve hamamlarımız var. Bölge zengin bir destinasyon. Van'a, Muş'a gelenler de Ahlat'ı ziyaret ediyor. Cumhurbaşkanımızın davetinin karşılık bulduğunu görüyoruz ve kendisine şükranlarımızı belirtiyoruz."

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bitlis'te silah ve mühimmat ele geçirildi http://gazetebirlik.com/haber/bitliste-silah-ve-muhimmat-ele-gecirildi-8557/

Valilikten yapılan açıklamaya göre, İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, ilçeye bağlı Saka köyüne operasyon düzenledi.

Operasyonda, 3 adet kalaşnikof piyade tüfeği, 6 şarjör ile 773 adet mühimmat ele geçirildi.

Olayla ilgili soruşturma sürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bitlis'in risk haritasında "mavi" kategoriye geçmesi için sağlıkçılardan aşı seferberliği http://gazetebirlik.com/haber/bitlisin-risk-haritasinda-mavi-kategoriye-gecmesi-icin-saglikcilardan-asi-seferberligi-6149/

İl merkezi ve ilçelerde görev yapan sağlık ekipleri, merkezlerdeki 20 aşı noktasının yanı sıra 60 mobil aşı ekibiyle de köy köy, mahalle mahalle ve ev ev dolaşarak vatandaşları aşılıyor.

Yürüttükleri yoğun çalışmayla risk haritasında Bitlis'in turuncudan sarıya dönmesini sağlayan Kovid-19'un fedakar kahramanları, aşılama ile salgının önünü almayı amaçlıyor.

Yaşadıkları zorluklara rağmen salgınla mücadelede ön safta yer alan ve şehrin haritada maviye dönmesi için çalışmalarını özveriyle yürüten ekipler, gittikleri yerlerde aşı konusunda yanlış bilgiye sahip kişileri ikna ederek aşılarını yapıyor.

İl merkezine bağlı Değirmenaltı köyüne giden mobil aşı ekibi, tandırda ekmek pişiren ve evlerinin önünde yün yıkayan kadınları aşıladı.

"Şimdiye kadar Bitlis'te 250 bin doz aşı uygulandı"
İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Duygu Çelik Seyitoğlu, kentin dört bir yanında aşılama çalışmalarının hızla devam ettiğini söyledi.

Uzun süredir tüm dünyanın salgınla mücadele ettiğini ancak aşının salgından kurtulmanın tek yolu olduğunu belirten Seyitoğlu, "Bitlis'in her yerinde, dört bir köşesinde aşılama faaliyetlerimiz devam etmekte. Yeni ekipler kuruldu, aşıda hız aldık. Amacımız bir an önce Bitlis'i mavi olarak görebilmek. Şimdiye kadar Bitlis'te 250 bin doz aşı uygulandı. Bunun 146 bini birinci doz." dedi.

Kentte 20'si çadır, 60'ı da mobil olmak üzere 80 ekibin aşılama faaliyeti yürüttüğünü ve bu sayede son zamanlarda aşılamada önemli mesafe katettiklerini dile getiren Seyitoğlu, mobil ekiplerin kentin en ücra köy ve yaylalarına dahi giderek aşılama yaptığını vurguladı.

"Bir an önce maviye dönelim"
Aşı için tereddüt yaşayan ve yine aşı konusunda yanlış bilgiye sahip çok sayıda kişiyi ikna etmek amacıyla da ekiplerin yoğun mesai harcadığını ifade eden Seyitoğlu, şunları kaydetti:

"Aşı olmayanları ikna etmeye çalışıyoruz. Yanlış bilgilerini doğrularla değiştiriyoruz. Hastalığın çok daha büyük yan etkilerinin olduğunu ifade ediyoruz. İkna olan Bitlis halkı da bizi destekliyor. Daha fazla desteklemelerini istiyoruz. Bir an önce maviye dönelim, onlar da biz de rahat bir nefes alalım. Şu anda aşı oranımız yüzde 68'dir. Yüzde 75 olduğunda mavi olacağız. Bunun için de tüm sağlık kuruluşlarında, çadırlarda ve mobil ekiplerde aşı yapılabiliyor. Halkımız aşı için tereddütte olmasın, bize başvurarak geciktirmeden aşı yaptırsın. Bu, her şeyden önemli."

"İkna çabalarımız uzun süre alıyor"
Köydeki aşılama çalışmasına katılan sağlık personeli Onur Aldagül de sabahın erken saatlerinde başlayıp köylerde aşılama faaliyeti yürüttüklerini söyledi.

Aldagül, "Karşılaştığımız birçok sıkıntıya rağmen gittiğimiz kapılarda vatandaşımız istekli olarak aşı yaptırdığında yorgunluğumuzu ve stresimizi atıyoruz. Bazen aşı olmak istemiyorlar. İkna çabalarımız uzun süre alıyor. Bunun neticesini alıyoruz. İkna çalışmalarımızı da sorunsuz yürütüyoruz." şeklinde konuştu.

Hemşire Hülya Vefaoğlu da "Özellikle bazı köydeki vatandaşlarımız, tarla, bağ ve bahçe işleri ile imkanları kısıtlı olduğundan merkeze gelip aşılarını yaptıramıyor. Biz de aşı hizmetlerini vatandaşlarımıza ulaştırdık. Bize memnuniyetlerini iletiyorlar. Bu konuda çok mutlu oluyoruz." ifadelerini kullandı.

Değirmenaltı köyü muhtarı Zeynel Abidin Muratoğlu da sağlık ekiplerinin üç kez köylerine geldiğini kaydederek, "Ayağımıza kadar geliyorlar. Herkesin aşı olması gerekiyor. Aşısız kimse kalmasın. Bu hastalığın olmazsa olmazı aşıdır. Devletimize ve sağlık ekiplerine çok teşekkür ediyoruz. Gerçekten ev ev, kapı kapı dolaşıyorlar. Biz de çok memnunuz." diye konuştu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Nemrut Kalderası UNESCO'nun Küresel Jeopark Ağı'na dahil edilecek http://gazetebirlik.com/haber/nemrut-kalderasi-unesconun-kuresel-jeopark-agina-dahil-edilecek-8928/

Bitlis'in Tatvan ilçesinde her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan 2 bin 250 metre rakımdaki Nemrut Kalderası'nın, UNESCO'nun Küresel Jeopark Ağı'na dahil edilerek tüm dünyaya tanıtılması için çalışmalar sürüyor.

Bitlis Eren Üniversitesince (BEÜ) 5 yıl önce başlatılan "Bitlis Nemrut-Süphan Potansiyel Jeopark Alanı" projesi kapsamında, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yıldırım Güngör ile BEÜ'den akademisyenler, Nemrut Krater Gölü ve çevresinde araştırmalarını devam ediyor.

 

Doğal güzellikleri, eşsiz manzarasının yanı sıra bünyesindeki sıcak ve soğuk gölleri, buz mağarası, buhar bacası ve biyoçeşitliliğiyle öne çıkan bölgede inceleme yapan akademisyenler, kalderanın taş ve toprak yapısını, bitki örtüsünü, endemik bitki türlerini ve jeomorfolojik özelliklerini tespit ediyor.

Büyük oranda tamamlanan bilimsel çalışmalar sonucu hazırlanacak raporlar doğrultusunda, Avrupalı Seçkin Destinasyonlar (EDEN) Projesi kapsamında "Mükemmeliyet Ödülü" alan Nemrut Kalderası'nın Küresel Jeopark Ağı'na dahil edilmesi için UNESCO'ya başvuru yapılması planlanıyor.

Projenin onaylanmasıyla bölge turizme büyük katkısı olan Nemrut Krater Gölü'nün dünyaca bilinen bir yer haline getirilmesi hedefleniyor.

"Ülkemizdeki ikinci jeopark olacak"

BEÜ Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje kapsamında akademisyenlerin Nemrut Kalderası'nda ve çevresinde jeolojik ve jeomorfolojik alanlarda bilimsel çalışma yaptığını söyledi.

 Akademisyenlerin büyük oranda tamamladığı bilimsel çalışmalardan sonra Nemrut'un jeopark olabilmesi için bazı uygulama alanlarının oluşturulması gerektiğini anlatan Elmastaş, şöyle konuştu:

"Yeni bir proje geliştirilerek doğal ortama zarar vermeden yollar, patika yollar ve jeosit alanların belirlenmesi gerekiyor. Bunlar bittikten sonra UNESCO'ya başvurulacak. 2022 yılında UNESCO'ya başvurmayı planlıyoruz. 2023'te de problem olmazsa UNESCO burayı denetleyecek ve o zaman listeye alacak. Listeye aldığında uluslararası düzeyde bir jeopark unvanını kazanacak. Türkiye'de şu anda jeoparkın tek bir örneği Kula Jeoparkı'dır. Bu çalışmayı sonuçlandırabilirsek Nemrut Kalderası ülkemizdeki ikinci jeopark olacak. Bu jeopark turizm anlamında çok ciddi bir gelişmeye öncülük edecek. Ülkelerden insanlar, hiç tanımasa ve Türkiye'yi bilmese bile UNESCO'nun jeopark listesine bakıp ülkemizdeki Kula ve Nemrut jeoparklarını görebilecek, gelip ziyaret edebilecek. Bu şekilde belki binlerce insan gelecek ve burada turizme ciddi bir katkı sağlanmış olacak."

"Jeopark için zengin unsurlar var"

Volkanik patlama sonucu oluşan Nemrut Kalderası'nda, sıcak ve soğuk göllerin yanı sıra jeosit noktaları, buhar bacası, soğuk mağara, obsidyen ile Türkiye'de en son lav akıntısının olduğu alanların bulunduğunu belirten Elmastaş, bölgenin jeolojik ve jeomorfolojik anlamda çok değerli, bilimsel anlamda dikkat çeken bir yer olduğunu kaydetti.

Bu özelliklerin yanı sıra jeopark için beşeri unsurların da önemli olduğunu vurgulayan Elmastaş, şunları belirtti:

"Nemrut Dağı ve çevresi, sadece doğal ortam unsurları ile değil, beşeri unsurlar ile de çok zengin bir alan. Buranın jeopark olması açısından çok zengin unsurlar var. Hocalarımız, jeopark olarak düşündüğümüz sadece Nemrut Volkanı'nı değil, aynı zamanda yakınındaki noktaları da jeosit olarak belirlemiş. Bunu tekrar revize edeceğiz. Bunun başlangıç noktası El-Aman Hanı olacak. Nemrut'a gitmek isteyenler başlangıç noktası olarak El-Aman Hanı'na gelecekler, ardından Nemrut ve çevresindeki jeosit alanlarına ulaşacaklar. Dolayısıyla oldukça zengin bir potansiyel, yıllardır burada duruyor. Üniversite olarak bunun harekete geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz."

Uygulama projesi kapsamında doğal ortamın bozulmaması için insanların ihtiyaçlarını giderebileceği mekanların, kalderanın girişinde yapılması gerektiğini aktaran Elmastaş, "Nemrut'taki bütün unsurlar araştırılıyor. Oradaki taş, kayaç, toprak yapısı, bitki örtüsü, faunası, ne varsa bunlar bir bütünü oluşturuyor. Bunlarla birlikte beşeri faaliyetler yani çevre köylerdeki insanların ürettiği ürünler de jeoparkın unsurlarını tamamlıyor." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'Kovid-19 savaşçıları' köy köy gezerek vatandaşları aşılıyor http://gazetebirlik.com/haber/kovid-19-savascilari-koy-koy-gezerek-vatandaslari-asiliyor-1104/

Bitlis'in Hizan ilçesinde, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamında oluşturulan mobil aşı ekibi, bölgenin zorlu coğrafyasına rağmen en ücra köylere kadar giderek, vatandaşların aşılarını yapıyor.

Salgınla mücadelenin ilk gününden bu yana özveriyle görev yapan sağlık çalışanları, aşılama çalışmalarının da aksamaması için aynı fedakarlığı gösteriyor.

Devlet Hastanesi, aile sağlık merkezleri ile ilçe merkezinde kurdukları standın yanı sıra gittikleri köy ve mezralarda kapı kapı dolaşarak vatandaşları aşılayan ekipler, bazen araçların gidemediği bölgelere yürüyerek ulaşıp belirlenen program doğrultusunda çalışma yürütüyor.

Şu ana kadar kentte yaklaşık 86 bin kişiyi aşılayan ekipler, gittikleri köylerde vatandaşları dikkat etmeleri gereken konularla ilgili bilgilendiriyor.

Mobil aşı ekibinde görevli Dr. Sakine Birer, Sağlık Bakanlığının başlattığı seferberlik kapsamında aşı hizmetini, çeşitli nedenlerle aşıya ulaşamayan vatandaşların ayağına kadar götürdüklerini söyledi.

Köyleri dolaşarak 18 yaş üstü olan ve aşılanmak isteyenlerin aşısını yaptıklarını anlatan Birer, "İlçe merkezinde de çadırımız hizmet veriyor. Bu çadırla vatandaşlarımızın aşıya kolaylıkla ulaşmalarını sağlıyoruz. Mobil ekip olarak da ilçeye bağlı tüm köy ve mezralara giderek insanlara hizmet veriyoruz. Tüm 18 yaş üstü vatandaşlarımızı aşılamaya davet ediyorum." dedi. 

Aşılama çalışmasının yapıldığı Kolludere Köyü Muhtarı Cengiz İnan ise sağlık çalışanlarının, 80 hane ve yaklaşık 400 nüfusa sahip köylerine gelerek aşılama yaptığını belirtti.

Devletin halkına verdiği bu güzel nimeti herkesin fark etmesi gerektiğini vurgulayan İnan, "Bir vatandaş Kovid-19 aşısını yaptırmak için randevu alacak ve hastaneye gidip aşı olacak. Oysa ki sağlık ekiplerimiz 35 kilometre uzaklıktan ayağımıza gelip Kovid-19 aşısını yapmaktalar. Çok güzel bir nimet. Köylülerle bu konuyu görüştük. Hepsi çok memnun. Rabb'im sağlık çalışanlarımıza, devletimize ve hükümetimize zeval vermesin diyoruz." diye konuştu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Nemrut Krater Gölü'nde çevre temizliğine dikkat çekmek için doğa yürüyüşü http://gazetebirlik.com/haber/nemrut-krater-golunde-cevre-temizligine-dikkat-cekmek-icin-doga-yuruyusu-5570/

Bitlis Doğa ve Spor Kulübü, Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Projesi (EDEN) kapsamında "Mükemmeliyet Ödülü" alan, doğal güzellikleri ve eşsiz manzarasıyla ilgi çeken gölün ve çevresinin kirletilmemesi için etkinlik düzenledi.

Nemrut Krater gölünde bir araya gelen 7 dağcı, zirveyi ve gölün çevresini kapsayan alanda 14 saat süren doğa yürüyüşü yaparak bölgedeki güzelliklerin keyfini çıkardı.

"Göl kenarı kirletiliyor"
Dağcılardan Abidin Araboğa, her yıl düzenli olarak yaptıkları Nemrut Dağı çanak yürüyüşünü bu yıl da gerçekleştirdiklerini söyledi.

Sabah 04.00'te yola çıktıklarını ve dokuzunca saatte yürüyüşün yorucu kısmını tamamladıklarını belirten Araboğa, şöyle konuştu:

"Nemrut çanağının çok güzel bir parkuru var. Türkiye'deki tüm dağcıların bu yürüyüşü yapmalarını istiyoruz. Bu kadar güzel bir parkur Türkiye'nin nadir yerlerinde var. Bulunduğumuz bölgeye az sayıda insan geldiği için çok temiz ancak göl kenarı çok kirletiliyor. Buna dikkat çekmek istedik. İnsanlar çöpleri gelişi güzel atıyor. Buna dikkat edilmesini istiyoruz. Burası bizim mirasımız lütfen temiz bırakalım."

Abdurrahman Ayaz ise Hizan Devlet Hastanesinde doktor olarak atandığını ve Türkiye'nin farklı yerlerinde bu tür etkinliklere katıldığını dile getirdi.

Nemrut'ta muhteşem manzaralarla karşılaştığını ifade eden Ayaz, şunları kaydetti:

"Yürüyüşün başından sonuna kadar muhteşem manzara insanlara eşlik ediyor. Bizi buraya davet eden Bitlisli dağcılara teşekkür ediyorum. Zirvede yürürken Van Gölü, Nemrut Krater Gölü ve Nazik Gölü'nü görüyorsunuz. 2 bin 900 rakımdaki uçlarda yürümek tarif edilmez bir mutluluk. Göldeki küçük adalar, birbirinden güzel koylar ve gün içinde değişen mavinin tonları bize güzel anlar yaşattı." 

Dağcı Çetin Yoldaş da geleneksel hale getirdikleri çanak yürüyüşünü bu yılda tamamladıklarını bildirerek, "İnsanların ulaşamadığı uç noktalarda yürüdük. Gittiğimiz yerlerde hiç çöp yoktu. İnsanların yoğunlukla geldiği göl kıyılarında çöpler birikiyor. Buna dikkat çekmemiz gerekiyor. Doğayı kirletmeyelim." dedi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bitlis'teki Nemrut Krater Gölü normalleşme süreciyle yeniden kampçıların uğrak yeri oldu http://gazetebirlik.com/haber/bitlisteki-nemrut-krater-golu-normallesme-sureciyle-yeniden-kampcilarin-ugrak-yeri-oldu-3709/

Bitlis'in Tatvan ilçesindeki Türkiye'nin en büyük krater gölü Nemrut, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kısıtlamalarında kısmi normalleşmeye geçilmesiyle yerli ve yabancı doğaseverlerin yeniden ziyaret noktası haline geldi.

Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Projesi (EDEN) kapsamında "Mükemmeliyet Ödülü" alan 2 bin 250 rakımlı göl, kısıtlamaların kaldırılmasının ardından doyumsuz manzarasıyla doğa ve fotoğraf tutkunlarını ağırlamaya başladı.

Yurdun dört bir yanından kente gelen yaklaşık 50 kişilik grup, doğal güzelliklerinin yanı sıra sıcak ve soğuk gölleri, buz mağarası ile ilgi çeken Nemrut'ta, doğayla iç içe zaman geçirmenin tadını çıkardı.

Göl manzarasına karşı kurdukları çadırlarda kamp yapan doğaseverler, gölün kenarında ateş yaktı, geceyi aydınlatan yıldızları fotoğraflamaya çalıştı.

"Uzun süre doğayla baş başa kalamadık"
Doğasever Deniz Balaman, kademeli normalleşme sürecinin başlamasıyla Nemrut Krater Gölü'ne gelmeye karar verdiklerini söyledi.

Yoğun ve stresli geçen salgın sürecinde normalleşme sürecinin başlaması ve havanın ısınmasıyla kamp yapmaya başladıklarını belirten Balaman, şöyle konuştu:

"Burada müthiş bir doğa var. Herkesin gelip buraları görmesini istiyoruz. 2020-2021'de koronavirüs tedbirleri nedeniyle sürekli evde vakit geçiriyorduk. O süreçte doğayla baş başa kalamadık. Normalleşmenin başlamasıyla kendimizi doğaya attık. Burada her şey çok güzel. Eşsiz bir doğa, temiz hava ve muhteşem manzara bir arada. Bunun tadını çıkarıyoruz. Zorlu sürecin ardından çok iyi geldi. Yılın stresini burada attık. Güzel bir kamp oldu. Tekrarını yapacağız. Bölgeye gelen ziyaretçilerden çevreyi temiz tutmalarını istiyoruz."

Firdevs Karayel ise ilk kez bölgede kamp yaptığını ve koronavirüsün yarattığı stresi doğayla iç içe zaman geçirerek attıklarını anlattı.

Gölün, ülkenin nadide yerlerinden biri olduğuna işaret eden Karayel, arkadaşlarının güzel sohbeti eşliğinde kamp yaptıklarını, çok güzel zaman geçirdiklerini ifade etti.

Kamp için en uygun yerlerden biri
Kente 45 kilometre mesafedeki Nemrut Krater Gölü'ne özel ve tur operatörlerinin temin ettiği araçlarla ulaşım sağlanıyor.

Ormanlık alanın içinden yaklaşık bir saat süren yolculuğun ardından bölgeye ulaşan ziyaretçiler, yeşilin tüm tonlarıyla bütünleşen gölün eşsiz manzarasına karşı çadırlarını kurarak kamp yapabiliyor.

Karavanlarıyla bölgeye gelen ziyaretçiler de kendileri için oluşturulan alanlarda konaklayabiliyor.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ahlat Selçuklu Mezarlığı'ndaki 100 mezar taşı daha ayağa kaldırılacak http://gazetebirlik.com/haber/ahlat-selcuklu-mezarligindaki-100-mezar-tasi-daha-ayaga-kaldirilacak-2946/

Ahlat Kaymakamlığı, Ahlat Müze Müdürlüğü, Selçuklu Meydan Mezarlığı Kazı Başkanlığı ile Ahlat Doğa ve Kültürel Mirası Yaşatma Derneğince yürütülen proje kapsamında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ne bağlı kazı ekibi, 100 mezar taşının tespiti için çalışmalara başladı.

Proje Koordinatörü Bitlis Eren Üniversitesi Ahlat Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi İlter Yiğit, gazetecilere, 1 Nisan'da başlayan proje kapsamında alan taraması yaptıklarını belirtti.

Öncelikle restorasyonu düşünülen 100 mezar taşını tespit edebilmek için çalışmalara başladıklarını ifade eden Yiğit, şöyle konuştu:

"Mezarlıkta kazı, restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmaları devam ediyor. Bu proje kapsamında buradaki çalışmalara finansman desteği sağlanacak. Öncelikle zemin blokajı bozulmuş olan taşların tekrar dengeye oturmasını sağlayacağız. Bunun dışında kırık, tamamen parçalanmış ve çeşitli nedenlerle zarar görmüş taşların tümlemesi gerçekleştirilecek. Sonrasında liken temizliği yapılarak epigrafik çalışmaları için ön hazırlıkları tamamlanacak. Son olarak Türkçe ve İngilizce bilgilendirme levhaları ile karekod uygulamasına geçilecek. Toplamda 100 mezar taşını kültür mirası olarak koruma altına alıp turistlere tanıtacağız."

Ahlat Kazı Başkanvekili Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Kulaz da Kültür ve Turizm Bakanlığı adına uzun süredir burada çalışmaların yürütüldüğünü belirterek, "Hangi taşlara müdahale edilmesi gerektiğini belirliyoruz. Projemizin saha alanındaki çalışmaları başladığında hızlıca bu taşlara müdahale edeceğiz. Ekibimiz şu anda hazır. 14 Haziran'da restorasyon çalışmalarına başlayacağız. Yaklaşık 40 günlük sürede bitirmeyi amaçlıyoruz." dedi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bitlis'te yaralı bulunan 'yakalı toy'un tedavisi tamamlandı http://gazetebirlik.com/haber/bitliste-yarali-bulunan-yakali-toyun-tedavisi-tamamlandi-4301/

Bitlis'te yaralı halde bulunan "yakalı toy" kuşunun Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma Rehabilitasyon Merkezindeki tedavisi tamamlandı.

Sağlığına kavuşan yakalı toy, yaralı olarak bulunduğu Muş Ovası'nda yeniden doğaya salınacak.

Merkezin müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, yaptığı açıklamada "yakalı toy" kuşunun çok nadir görülen bir tür olduğunu söyledi.

Yaklaşık üç aydır toy kuşunu tedavi ettiklerini anlatan Aslan şunları kaydetti:

"Yakalı toy kuşu yaralı ve bitkin halde bize getirildi. Hemen genel muayenesini yaptık ve kuşun bitkin ve yaralı olduğunu tespit ettik. Avcılar tarafından vurulduğunu belirledik. İyileşmesi için özel bir gayret sarf ettik. Her hafta düzenli olarak tarttık ve kilo alıp almadığını kontrol ettik. Özel besinlerle besledik. Son günler hayvanın sağlığına kavuştuğunu ve kilo aldığını belirledik. Çok olumlu sonuçlar aldık. Mevsim şartlarını bekledik. Yüzyılda bir görülen misafirimizi inşallah önümüzdeki hafta bulunduğu bölgede doğal yaşamına bırakacağız."

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bitlis büryan kebabı coğrafi işaret tescil belgesi aldı http://gazetebirlik.com/haber/bitlis-buryan-kebabi-cografi-isaret-tescil-belgesi-aldi-3125/

Bitlis Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Davut Tezcan, gazetecilere, tarihi kaynaklara göre, Revan Seferi'ne çıkan 4. Murat'a Bitlis'te bazı köylülerin büryan kebabı ikram ettiğini anlattı.

Tarihe sahip çıkmak adına, büryan kebabının coğrafi işaret alması için Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurduklarını, başvurunun olumlu sonuçlandığını dile getiren Tezcan, şöyle konuştu:

"Kentimize hayırlı olmasını diliyorum. Üniversite ve diğer kurumlardan bir heyet oluşturarak büryanı daha iyi bir yere getireceğiz. Bir zamanlar Siirt, Bitlis'in ilçesiydi. Onlar büryan Siirt'in derlerse de yapılışları tamamen farklı. Biz büryanı tamamen buharda pişiriyoruz. Kaya tuzu hariç hiçbir baharat kullanmıyoruz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bitlis El Aman Hanı Kayak Merkezi'nde hafta sonu yoğunluğu yaşandı http://gazetebirlik.com/haber/bitlis-el-aman-hani-kayak-merkezinde-hafta-sonu-yogunlugu-yasandi-6523/

Bitlis-Tatvan kara yolunun Rahva mevkisindeki kayak merkezine gelen kent sakinleri, kayak ve snowboard yaparak karın tadını çıkardı.

Kayakseverlerden Elif Muşli, AA muhabirine, kayak yapmak için Bitlis'e geldiğini söyledi.

Arkadaşlarıyla eğlenceli anlar yaşadıklarını belirten Muşli "Buradaki pist çok güzel. Keyifli vakit geçiriyoruz. Kayarken Nemrut Dağı'nı da görebiliyoruz." dedi.

İbrahim Arda Tan ise ilk defa kayak merkezine geldiğini ifade ederek, "Burası çok güzel ve keyifli bir ortam var. Daha önce hiç kayak yapmamıştım. Kardeşlerimle buraya geldik ve çok beğendik." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bitlis'te üzerine kaynar su dökülen Umut bebek 5 saatlik çalışmayla hastaneye ulaştırıldı http://gazetebirlik.com/haber/bitliste-uzerine-kaynar-su-dokulen-umut-bebek-5-saatlik-calismayla-hastaneye-ulastirildi-2326/

Bitlis'in Güroymak ilçesinde yolu kardan kapanan köyde üzerine kaynar su dökülen 1 yaşındaki Umut Alpsoy, ekiplerin 5 saatlik çalışması sonucu hastaneye yetiştirildi.

İlçeye bağlı Yemişveren köyünde üzerine kaynar su dökülen Umut bebeğin yakınları, yol kapalı olduğu için hastaneye götüremeyince sağlık ekiplerinden yardım istedi.

Paletli ambulansla yola çıkan Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), yola düşen çığ nedeniyle ilerleyemeyince bölgeye İl Özel İdaresi karla mücadele ekipleri yönlendirildi.

Uzun uğraşlar sonucu yolu açan ekipler, sağlık görevlilerinin köye ulaşmasını sağladı. Umut bebeğe evde ilk müdahalesini yapan sağlık personeli, daha sonra ambulansın bulunduğu noktaya kadar taşıdı.

Umut bebeğin, kendisine müdahale ederek ambulansa kadar taşıyan sağlık çalışanı Necdet Tataş'ın parmağını tutarak yol boyunca bırakmadığı görüldü.

"Bebek parmağımı hiç bırakmadı, duygulandım"
Tataş, yaptığı açıklamada, 112 Komuta Kontrol Merkezine düşen çağrı üzerine paletli ambulansı hazırlayarak yola çıktıklarını söyledi.

Zorlu bir çalışmayla hastaya ulaşarak müdahale ettiklerini anlatan Tataş, şunları kaydetti:

"Hastamız bir yaşında ve üzerine sıcak su dökülmüştü. İlk müdahaleyi yaptıktan sonra pansuman sardık. Yaklaşık 500 metre uzakta bekleyen paletli ambulansa taşıdık. Yaklaşık 5 saat süren çalışmayla bebeği hastaneye teslim ettik. Biz bebeğe ulaşıncaya kadar yanığın acısıyla durmadan ağlıyormuş. Yaptığımız müdahale sonucunda biraz rahatladı. Oradan hemen yola çıktık. Yolculuk sırasında parmağımı tuttu ve hiç bırakmadı. Bu beni çok duygulandırdı."

Baba Tarık Alpsoy da ısıtıcıdaki suyun oğlunun üzerine döküldüğünü belirterek, "Biz yetişene kadar bayağı yandı. 112'yi aradık, yolun kapalı olduğunu, kepçe ile paletli ambulansın geleceğini söylediler. Allah razı olsun, geldiler ve çocuğu hastaneye götürüyoruz." diye konuştu.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bitlis'te üzerine kaynar su dökülen Umut bebek 5 saatlik çalışmayla hastaneye ulaştırıldı http://gazetebirlik.com/haber/bitliste-uzerine-kaynar-su-dokulen-umut-bebek-5-saatlik-calismayla-hastaneye-ulastirildi-9215/

Bitlis'in Güroymak ilçesinde yolu kardan kapanan köyde üzerine kaynar su dökülen 1 yaşındaki Umut Alpsoy, ekiplerin 5 saatlik çalışması sonucu hastaneye yetiştirildi.

İlçeye bağlı Yemişveren köyünde üzerine kaynar su dökülen Umut bebeğin yakınları, yol kapalı olduğu için hastaneye götüremeyince sağlık ekiplerinden yardım istedi.

Paletli ambulansla yola çıkan Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), yola düşen çığ nedeniyle ilerleyemeyince bölgeye İl Özel İdaresi karla mücadele ekipleri yönlendirildi.

Uzun uğraşlar sonucu yolu açan ekipler, sağlık görevlilerinin köye ulaşmasını sağladı. Umut bebeğe evde ilk müdahalesini yapan sağlık personeli, daha sonra ambulansın bulunduğu noktaya kadar taşıdı.

Umut bebeğin, kendisine müdahale ederek ambulansa kadar taşıyan sağlık çalışanı Necdet Tataş'ın parmağını tutarak yol boyunca bırakmadığı görüldü.

"Bebek parmağımı hiç bırakmadı, duygulandım"

Tataş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 112 Komuta Kontrol Merkezine düşen çağrı üzerine paletli ambulansı hazırlayarak yola çıktıklarını söyledi.

Zorlu bir çalışmayla hastaya ulaşarak müdahale ettiklerini anlatan Tataş, şunları kaydetti:

"Hastamız bir yaşında ve üzerine sıcak su dökülmüştü. İlk müdahaleyi yaptıktan sonra pansuman sardık. Yaklaşık 500 metre uzakta bekleyen paletli ambulansa taşıdık. Yaklaşık 5 saat süren çalışmayla bebeği hastaneye teslim ettik. Biz bebeğe ulaşıncaya kadar yanığın acısıyla durmadan ağlıyormuş. Yaptığımız müdahale sonucunda biraz rahatladı. Oradan hemen yola çıktık. Yolculuk sırasında parmağımı tuttu ve hiç bırakmadı. Bu beni çok duygulandırdı."

Baba Tarık Alpsoy da ısıtıcıdaki suyun oğlunun üzerine döküldüğünü belirterek, "Biz yetişene kadar bayağı yandı. 112'yi aradık, yolun kapalı olduğunu, kepçe ile paletli ambulansın geleceğini söylediler. Allah razı olsun, geldiler ve çocuğu hastaneye götürüyoruz." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bitlis'te etkisiz hale getirilen teröristlerden biri turuncu kategoride http://gazetebirlik.com/haber/bitliste-etkisiz-hale-getirilen-teroristlerden-biri-turuncu-kategoride-2436/

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Yıldırım operasyonları kapsamında, Bitlis Sehi Ormanları kırsalında, 10-11 Ocak'ta İl Jandarma Komutanlığınca, silahlı insansız hava aracı (SİHA) ve insansız hava aracı (İHA) ile Hava Kuvvetleri destekli, jandarma özel harekat (JÖH) ve komando birlikleri ile gerçekleştirilen operasyonda 3 teröristin etkisiz hale getirildiği belirtildi.

Etkisiz hale getirilen teröristlerden birinin Bitlis bölgesinde sözde sorumlu düzeyde faaliyet gösteren ve "Terörden Arananlar Listesi"nde 1 milyon liraya kadar ödülle "turuncu" kategoride yer alan "Poyraz Bulanık" kod adlı Kurban Pehlivan olduğunun belirlendiği aktarıldı.

Etkisiz hale getirilen teröristin, 8 Temmuz 2017'de Bitlis/Merkez-Hazo Boğazı mevkisinde komando timlerinin görev değişimi esnasında, bölücü terör örgütü mensuplarınca yola döşenen el yapımı patlayıcının (EYP) patlaması sonucu 2 personelin şehit edilmesi ve bir personelin de yaralanması olayına katıldığının tespit edildiği kaydedildi. 

Açıklamada, "Teröristin etkisiz hale getirilmesiyle şehit Jandarma Astsubay Üstçavuş Recep İnce ve Jandarma Uzman Onbaşı Halil Ateş'in kanının yerde kalmadığı" vurgulandı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bitlis'te 3 terörist etkisiz hale getirildi http://gazetebirlik.com/haber/bitliste-3-terorist-etkisiz-hale-getirildi-2881/

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Şehit Jandarma Uzman Çavuş Mehmet Çelik operasyonunda, son vuruşun dün gece Bitlis Sehi'de gerçekleştirildiği belirtildi. 

Sehi Ormanlarında İl Jandarma Komutanlığına bağlı Jandarma Komando, Jandarma Özel Harekat (JÖH) Birlikleri ve Güvenlik Korucularınca düzenlenen Hava Kuvvetleri destekli operasyonda, 3 terörist silahlarıyla etkisiz hale getirildiği kaydedildi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
400 mağara evin bulunduğu Madavans Vadisi turizme kazandırılıyor http://gazetebirlik.com/haber/400-magara-evin-bulundugu-madavans-vadisi-turizme-kazandiriliyor-2767/

Ahlat Kaymakamlığınca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla "Kesin Korunacak Hassas Alan" ilan edilen Madavans Vadisi'nin turizme kazandırılması amacıyla çalışma başlatıldı.

Bu kapsamda hazırlanan "Madavans Vadisi'nin Ekoturizm İlkeleri Çerçevesinde Turizme Kazandırılması" projesi, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansınca (DAKA) kabul edildi.

Projeyle, Kulaksız ile Tahtısüleyman mahallelerinin üst kısmında yer alan ve tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan vadideki mağara evlerin aslına uygun restore edilmesi, yürüyüş yolları, rekreasyon çalışmaları, bakı terası, kamp alanları, hobi bahçeleri ve kır kahveleriyle geçmişe ait izlerin gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor.

"Ekoturizm için alan taraması yapılacak"
Ahlat Kaymakamlığı Proje Koordinasyon Birimi Sorumlusu Necati Aktekin, ekoturizmde önemli bir destinasyon olan vadinin turizmciler tarafından keşfinin sağlanması, yörenin ekonomik kalkınmasına katkı sunulması, tarihin ve kültürün koruma altına alınarak gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla projenin hazırlandığını belirtti.

Kaymakam Fikret Dağ'ın talimatıyla DAKA'ya sundukları fizibilite projesinin kabul edildiğini anlatan Aktekin, ikinci aşamada ekoturizm uzmanlarının alan taraması yapacağını, hazırlanacak raporlar doğrultusunda uygulama aşamasına geçileceğini söyledi.

Vadide yapılan araştırmalarda bazıları katlı 400 civarında mağara evin ve çeşitli ibadethanelerin tespit edildiğini bildiren Aktekin, şöyle konuştu:

"Yapıların büyük bölümünün girişi depremler, çökmeler ve toprak kaymaları sonucu kapanmış durumda. Vadide doğal bir ortam var. Zengin floraya sahip Sütey Yaylamıza atlı turlar düzenlemeyi ve bitki fotoğrafçılığını geliştirmeyi planlıyoruz. Lüks turizm hareketlerinden uzaklaşma başladı. Turistler daha çok doğal ve abartılı olmayan yerlerde konaklamak, doğal yiyeceklerle beslenmek istiyor. Bu ihtiyaçlardan yola çıkarak burada ekoturizmi geliştirmeyi hedefledik. Bu sayede yeni bir ekonomik alan açarak insanların tarihi ve doğayı daha çok korumalarını sağlayıp bu yapıları gelecek kuşaklara aktarmayı planlıyoruz."

"İlk etapta 4 mağara evi ve ibadethaneyi restore edeceğiz"
Trekking alanları oluşturacakları vadiyi, bungalov tasarımlarıyla konaklamaya açacaklarını belirten Aktekin, şunları kaydetti:

"Mağara evleri restore ederek turizme kazandırmayı, bakı teraslarıyla insanların vadiyi daha rahat izlemelerini sağlamayı planlıyoruz. Hobi bahçeleri ve kır kahveleri gibi etkinlik alanlarıyla insanları doğal bir ortamda konaklatacağız. İlçemizdeki kazılarda görev yapan bilim insanlarından aldığımız bilgilere göre, burada neolotik dönemden beri yaşam izlerine rastlanmış, 1800'lü yıllara kadar da aktif kullanılmış. Alanla ilgili eski fotoğraflar elde ettik. Fotoğraflarda gerçekten alanda çok özel süslemelerin ve güzel yapılaşmanın olduğunu gördük. Fotoğraflardan faydalanarak aslına uygun şekilde ilk etapta 4 mağara evi ve ibadethaneyi restore edip eski görüntüsüne kavuşturmayı planlıyoruz. Projeyle amacımız vadideki binlerce yıllık yaşamın izlerini nostaljik de olsa canlandırmak, insanları buraya çekerek doğal ve tarihi güzellikleri doya doya yaşatmak."

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bitlis'te PKK'lı teröristlere ait silah, mühimmat ve yaşam malzemesi ele geçirildi http://gazetebirlik.com/haber/bitliste-pkkli-teroristlere-ait-silah-muhimmat-ve-yasam-malzemesi-ele-gecirildi-4580/

Valilikten yapılan açıklamaya göre, Bitlis Jandarma Komutanlığı ekiplerinin çalışmaları neticesinde merkeze bağlı Aşağıbalcılar köyü ve Sarıkonak köyü kırsalında bölücü terör örgütü mensuplarınca araziye gizlenmiş yaşam malzemesi ve patlayıcı madde olduğu bilgisi alındı.

Bölücü terör örgütü mensuplarını bulmak, etkisiz hale getirmek, kullandıkları sığınak, barınak ve depoları imha etmek maksadıyla "Yıldırım 16 Sehi Ormanları Şehit Uzman Jandarma Çavuş Eyüp Fidan 2020-166" ve "Yıldırım 16 Sehi Ormanları Şehit Jandarma Er Kadir Güler 2020-08" operasyonları başlatıldı.

Operasyon kapsamında, 2 sığınak, biksi makineli tüfek, kalaşnikof piyade tüfeği, 100 kilogram amonyum nitrat, 2 kilogram plastik patlayıcı, roketatar, 2 el bombası, 4 roketatar mühimmatı, el yapımı el bombası, 37 elektrikli fünye, 100 metre infilaklı fitil, 2 anahtar sistemi, 2 TNT kalıbı, 8 büyük tüp, güneş paneli, 60 adet 4'lü pil bloğu, bin adet 12.7 milimetre doçka fişeği, bin 500 adet 7.62 milimetre biksi makineli tüfek fişeği, 2 bin 50 adet 7.62 milimetre kalaşnikof piyade tüfeği fişeği, 100 adet 5.56 milimetre M-16 piyade tüfeği fişeği, kalaşnikof piyade tüfeği şarjörü, 2 bin 200 metre kablo, 100 elektrik devre kartı, lazer metre, 20 çakmak tüpü, balyoz, keser, 10 kilogram çivi, 70 kitap, 15 boş defter, 100 kalem, 448 kilogram çeşitli gıda malzemesi, çok sayıda inşaat, mutfak ve giyecek malzemesi ele geçirildi.

Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla delil niteliği taşıyan malzemeler muhafaza altına alındı, diğer malzemeler ise yerinde imha edildi.

Sığınaklar da kullanılamaz hale getirildi.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bitlis'te 'Yıldırım-16 Sehi Ormanları Operasyonu' başlatıldı http://gazetebirlik.com/haber/bitliste-yildirim-16-sehi-ormanlari-operasyonu-baslatildi-2723/

İçişleri Bakanlığı, Bitlis'te 2 bin 571 personelin katılımıyla "Yıldırım-16 Sehi Ormanları Operasyonu"nun başlatıldığını açıkladı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kar kentinin çocukları yarı olimpik havuzda yarışlara hazırlanıyor http://gazetebirlik.com/haber/kar-kentinin-cocuklari-yari-olimpik-havuzda-yarislara-hazirlaniyor-1863/

Bitlisli gençler ve çocuklar, iki yıl önce Gençlik ve Spor Bakanlığınca kentte yapılan yarı olimpik yüzme havuzunda şampiyonalara hazırlanıyor.

Türkiye'nin en çok kar alan illerden biri olan Bitlis'te havaların soğumaya başlamasıyla Van Gölü'nde yüzme sezonu kapandı.

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesindeki sporcular da ilçede açılan yüzme havuzunun ılık suyunda antrenman yapıyor.

Hazırlanan program doğrultusunda haftanın belirli günlerinde havuza giden gençler ve çocuklar, hijyenik koşulların sağlandığı ortamda antrenörlerin gözetiminde şampiyonalara hazırlanıyor.

Yazın Van Gölü'nün serin sularında yüzen çocuklar da bu günlerde Bitlis'teki havuzun keyfini çıkarıyor.

"800 çocuk yüzmeyi öğrendi"
Bitlis Gençlik ve Spor Müdürü Bilal Elkatmış, 2018'de Gençlik ve Spor ile Milli Eğitim Bakanlıklarının iş birliğiyle "Yüzme Bilmeyen Kalmasın" projesini başlattıklarını anımsattı.

Bu kapsamda 2 yıldan bu yana okullardaki çocukları havuza getirerek hem yüzme öğrettiklerini hem de kurdukları takımla şampiyonalara hazırladıklarını anlatan Elkatmış, şunları kaydetti:

"Antrenörlerimizin gayretiyle burada 800'den fazla çocuk yüzmeyi öğrendi. İlimizde sadece Van Gölü'nde yüzülebiliyor. Kışın gençlerimiz yüzme havuzumuzda yüzüp eğleniyor. Kışın çok kar yağıyor ve şartlar ağır geçiyor. Yüzme bilmeyen çok fazla öğrencimiz mevcut. Yaş gruplarını seçerken genellikle ilkokul 3. ile 4. sınıf öğrencilerine ağırlık veriyoruz. İlk zamanlar hedefimiz yaklaşık 2 bin kişiye yüzme öğretmekti. Yüzme eğitiminin yanında yüzme müsabakalarına da hazırlık yapıyoruz. Burada olimpiyatlara kadar gidecek sporcularımız var. Yüzme çocuklar için oldukça eğlenceli bir spor haline geldi. Hem eğleniyorlar hem de yüzme öğreniyorlar."

"Şampiyonluk hayaliyle yüzüyoruz"
Sporculardan Ahmet Okan ise Bitlis'in coğrafi yapısından dolayı Van Gölü'nde yazın sadece 3 ay yüzebildiklerini söyledi.

Kışın yüzme havuzunda antrenman yaptıklarını belirten Okan, "Yüzme havuzu sayesinde artık kış aylarında da buraya gelip yüzebiliyoruz. Dışarda hava soğuk olmasına rağmen içerisi sıcak. Bu havuz bize çok şey katıyor. Kendimizi geliştirmemizi sağlıyor. Burada aldığımız eğitimler sayesinde şampiyonalara gitmeyi hedefliyoruz. Şampiyonluk hayaliyle yüzüyoruz." diye konuştu.

8. sınıf öğrencisi Talha Karakuzu da "Dışarıda hava çok soğuk olmasına rağmen biz içerde yüzüyoruz. Yüzmeyi burada öğrendim. Tüm öğrenci arkadaşlarıma tavsiye ederim. Burada eğlenceli zaman geçiriyoruz." ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Geleneksel yöntemlerle üretilen pekmez kahvaltı sofralarını tatlandırıyor http://gazetebirlik.com/haber/geleneksel-yontemlerle-uretilen-pekmez-kahvalti-sofralarini-tatlandiriyor-7093/

Bitlis'in Hizan ilçesinde dağların dik yamaçlarındaki bağlarda yetiştirilen üzümler, asırlardır geleneksel yöntemlerle pekmeze dönüştürülüyor.

Harmandöven köyünde çiftçilerin ilkbahardan bu yana hiçbir katkı maddesi kullanmadan büyük emeklerle yetiştirdiği üzümlerin pekmeze dönüştürüldüğü lezzet yolculuğu başladı.

Sabah erken saatlerde bağa giden çiftçiler ve bağlarda çalışan işçiler, özenle topladıkları üzümleri sepetlere koyarak eşek ve katırların sırtında köye taşıyor.

Daha sonra ocakların üzerinde 5 saat kaynatılan üzüm suyu, meşakkatli sürecin ardından pekmeze dönüştürülerek tüketime hazır hale getiriliyor.

Asırlardır katkı maddesi kullanılmadan doğal yöntemlerle üretilen pekmez, Bitlis'in yanı sıra çevre il ve ilçelere pazarlanıyor.

"Pekmezin mayası toprak"

Pekmez üreticisi Yaşar Aydoğdu, ilkbaharda kazma, ilaçlama ve budama işlemlerini yaparak üzüm bağlarını hazır hale getirdiklerini söyledi.

Sonbaharda hasadını yaptıkları üzümleri, dik yamaçlardan eşek ve katırların yardımıyla köye indirebildiklerini belirten Aydoğdu, şunları kaydetti:

"İlk önce bir kazanda ısıtıyoruz. Pekmezin mayası topraktır. Üzüm suyuna toprak katıyoruz. Mayalandıktan sonra tekrar kazana alıp 5 saat kaynatıyoruz. Bu iş dededen babaya, babadan bize, bizden çocuklara kaldı. Bu işi dedelerimiz de yapıyordu. Kurulduğundan beri köyümüzde pekmez yapılıyor. Bağlarımız aşağıda olduğu için dik yamaçlardan katırlarla üzümleri taşıyoruz. Kadınlarımız ve çocuklarımızla üzümleri topluyoruz. Sonra tüm süreçleri tamamlayarak pekmezi elde ediyoruz."

46 yıldır pekmez üreten 70 yaşındaki Abdulkerim Aydoğdu da köyde 200 yıldır üzüm pekmezinin yapıldığını dile getirdi.

Ailece bağdan topladıkları üzümleri zorlu yollardan eve getirdiklerini söyleyen Aydoğdu, "Çok zahmetli bir iş ama pekmezi çok güzel ve sağlıklı oluyor. Bitlis, Tatvan ve Hizan'a götürüyoruz. Köye gelip pekmez götürenler, sipariş verenler de var. Tatvan, Siirt ve Batman'dan 10 yıldır sürekli sipariş alıyoruz. Çok zor oluyor ve bazen yorgunluktan ayakta duramıyoruz. Pekmezin kilosunu 30 liradan satıyoruz. 46 yıldır bu yöntemlerle pekmez elde ediyoruz." diye konuştu.

Sait Yıldırım da bağlarda yetiştirdikleri üzümün bir kısmını sattıklarını, bir kısmını da pekmeze dönüştürdüklerini kaydederek, "Sabah erkenden ailece bağa gidip üzüm topluyoruz. Katırlara yüklediğimiz üzümleri eve getiriyoruz. Suyunu sıkarak pekmez yapıyoruz. Büyüklerimizden öğrendiğimiz şekilde üretiyoruz. Siyah ve beyaz üzüm kullanıyoruz." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Doğaseverler Kovid-19 sürecinin stresini Nemrut Krater Gölü'nde atıyor http://gazetebirlik.com/haber/dogaseverler-kovid-19-surecinin-stresini-nemrut-krater-golunde-atiyor-7781/

Bitlis'in Tatvan ilçesindeki dünyanın ikinci, Türkiye'nin en büyük krater gölü Nemrut, bugünlerde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinin stresinden kurtulmak, sakinliğin ve doğanın tadını çıkarmak isteyen doğaseverlerin akınına uğruyor.

Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Projesi (EDEN) kapsamında "Mükemmeliyet Ödülü" alan 2 bin 250 rakımlı göl, doğal güzellikleri, temiz havası ve eşsiz manzarasıyla insanları cezbediyor.

Kovid-19 süreci nedeniyle uygulanan kısıtlamaların kaldırılmasıyla krater gölünün bulunduğu alana gelen doğaseverler, şehrin kalabalığından uzakta göl manzarasına karşı yürüyüş yaparak, temiz havanın ve eşsiz manzaranın tadını çıkarıyor.

Çeşitli illerden gelerek Nemrut Krater Gölü'nde etkinlik düzenleyen Vadi Doğa Sporları Kulübü üyesi 140 kişi, 2 bin 900 rakımdaki Nemrut Dağı'nın zirvesine tırmandı.

Doğaseverler, 4 saatlik yürüyüşün ardından zirveye ulaşarak, sonbaharın tüm renklerinin bir arada görülebildiği bölgede çay içti, tabloları aratmayan manzarada fotoğraf çekti.

"Bu etkinlikler sayesinde stres atıyoruz"
Vadi Doğa Sporları Kulübü Başkanı Ömer Demez, 140 kişilik grupla Türkiye'nin en büyük krater gölünde etkinlik düzenlediklerini söyledi.

Sonbaharın renk cümbüşünün gölün maviliğiyle birleşerek eşsiz manzaraya sahne olduğunu belirten Demez, Kovid-19 sürecinde uzun süre etkinlik yapamadıkları için doğayı özlediklerini anlattı.

Normalleşme süreciyle etkinliklerini artırdıklarını aktaran Demez, şunları kaydetti:

"Buraların turizme kazandırılması gerekiyor. Mevsimlerle birlikte bölgedeki renk değişimi eşsiz manzaraya sahne olmuş. 140 kişiyle zirveye tırmandık. Herkes zirvede manzaranın tadını çıkarıyor. Burası aynı zamanda kültürel turların da yapılacağı bir yer olabilir. Çanak dönüşü 13 saat sürüyor. Dağcılık konusunda çok önemli bir yer. Sadece Türkiye değil dünyanın farklı yerlerinden dağcılar gelip buraları görmeleri gerekiyor."

Van'dan etkinliğe katılan öğretmen Nazan Sarı ise uzun süre sonra doğayla iç içe olmanın mutluluğunu yaşadığını dile getirdi.

Daha önce de farklı yerlerdeki etkinliklere katıldığını ifade eden Sarı, "Bulunduğumuz yer mükemmel. Çok rahat ve herkesin rahatlıkla katılabileceği bir parkur. Yolda harika manzaralar eşliğinde yürüdük. Çok güzel bir renk cümbüşü var. Sonbaharın tüm renklerini bir arada görmek istiyorsanız adres burası." diye konuştu.

Doktor Yunus Çetin de kalabalık bir ekiple geldikleri Nemrut Krater Gölü'nde eşsiz manzaraya karşı yürüyüş yaptıklarına işaret ederek, "Gerçekten çok güzel bir yer. Sonbaharın renk cümbüşünü görüyoruz. Gölleriyle, adalarıyla, rengarenk görüntüsüyle insanları büyülüyor. Yüksek rakımda muhteşem bir hava soluyoruz. İlk kez geliyorum. Bu fırsatı bize veren ekibe teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çöp arabasını özenle temizleyen temizlik işçisi sosyal medyada ilgi odağı oldu http://gazetebirlik.com/haber/cop-arabasini-ozenle-temizleyen-temizlik-iscisi-sosyal-medyada-ilgi-odagi-oldu-1997/

Tatvan Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğünde çalışan 5 çocuk babası Ürün'ün, temizlik arabasını bezle sildiğini gören çevredekiler, görüntülerini çekerek sosyal medyada paylaştı. 

Kısa sürede çok sayıda kişinin beğendiği görüntüleri izleyenler, işçinin arabası için gösterdiği özene kayıtsız kalmayarak destek mesajları verdi.

Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani de örnek davranışından dolayı 45 yaşındaki Ürün'ü tebrik etti.

Geylani, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda "Alın teri ile elde edilmiş kazanç hem güzel hem temiz hem de helaldir. Emekçi kardeşimizin emeğine yüreğine sağlık. Helal olsun. Bizlere de ne mutlu ki işine değer veren mesai arkadaşlarına sahibiz." ifadelerine yer verdi.

"Arabamı sürekli dezenfekte ediyorum"
Çarşı merkezindeki temizlik işinde çalışan Ürün, yaptığı açıklamada, "Her sabah işe başlarken arabamı yıkıyorum. Öğlen mesai arasında da arabamı tekrar yıkayıp dezenfekte ediyorum. Akşam yine arabamı temizleyip belediyeye teslim ediyorum. Devletin malına iyi bakıyorum. Devletin malı bizim malımızdır." dedi.

5 çocuğunun da öğrenci olduğunu belirten Ürün, işini severek yaptığını, bu işten kazandığı parayla ailesini geçindirdiğini belirterek, Belediye Başkanı Geylani'ye desteklerinden dolayı teşekkür etti.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bitlis'te 247 sikke ele geçirildi http://gazetebirlik.com/haber/bitliste-247-sikke-ele-gecirildi-2667/

Bitlis Valiliğinden yapılan açıklamada, Tatvan Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Grup Amirliği ekiplerince, ilçe girişinde bir yolcu otobüsünün durdurulduğu belirtildi.

Otobüste şüpheli tavırlar sergileyen N.B'nin üst aramasında, kasık kısmında 247 sikke ele geçirildiği kaydedilen açıklamada, şüpheli hakkında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa Muhalefet suçundan adli işlem başlatıldığı bildirildi.

Açıklamada, kentte suç ve suçlulara karşı yürütülen kararlı mücadelenin devam edeceği vurgulandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ahlat'taki İç Kale kazılarında 5 bin 200 yıllık seramik parçaları bulundu http://gazetebirlik.com/haber/ahlattaki-ic-kale-kazilarinda-5-bin-200-yillik-seramik-parcalari-bulundu-9068/

Ahlat Müze Müdürlüğünce, Harabeşehir Mahallesi'ndeki mağaraların bulunduğu alanın üst kısmındaki kaya bloklarının üzerine kurulu iç kalede başlatılan kazı çalışmaları devam ediyor. 


Kazı çalışmalarını yürüten Eski Ahlat Şehri Kazıları Bilimsel Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Kulaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu yıl iki alanda gerçekleştirdikleri açmalarda, önemli bulgulara ulaştıklarını açıkladı.

Milattan önce 3200'lü yıllarda kullanılmış Karaz kültürüne ait seramiklere, Demir ve Orta Çağ dönemlerine ait kalıntılara rastladıklarını belirten Kulaz, şu bilgileri verdi:

"İç Kale kazıları sonucunda çok sayıda seramik buluntusu elde ettik. Bunlar, kalenin tarihlendirilmesi konusunda önemli ipuçları veriyor. Elde ettiğimiz seramik parçalarını tasnif ettik. Yüzde 7'si Karaz kültürü ile Tunç Çağı dönemine, yüzde 17'sinin Demir Çağı, geriye kalanların tamamı da Orta Çağ dönemine ait seramiklerden oluşuyor. Bu da Ahlat İç Kalesi'nin milattan önce 3200'lerden başlayan bir yerleşim yeri olduğunu gösteriyor. Burada kazılarımız derinleştikçe bulgularımız da artacak. Doğu Anadolu'da ve birkaç bölgede görülen Karaz kültürünün burada da var olduğunu tespit etmek oldukça önemli. Çünkü Karaz kültürü milattan önce 3200'lerde görülüyor."

Kulaz, Urartular dönemine has seramik parçalarından da buluntuların ortaya çıkarıldığını, alt tabakalarda Urartu dönemine ait mimari dokuyu da bulmayı umut ettiklerini dile getirdi.

Seramikler birleştirilecek

Seramiklerin tasnif işlemlerinin devam ettiğini belirten Kulaz, "Kazı alanında bulduğumuz seramikleri öncelikle belgeleyerek temizleme ve etiketlendirme işlemleri için kazı evine taşıyoruz. Burada bütünleşebilecek seramikleri yıkadıktan sonra birleştirmesini yapıyoruz. Daha sonra çizimlerini yaparak bilgisayar ortamında formlarını, özelliklerini, rengini, hamurunu, hangi kültüre ait olduğunu ve benzeri özelliklerini kaydediyoruz. Bu şekilde bilgilerin kalıcı olmasını sağlıyoruz. Envanterlik malzemeleri de kazı sonunda dosyalar halinde müzeye teslim ediyoruz." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Cumhurbaşkanı Erdoğan Bitlis'te bölge valileriyle toplantı yaptı http://gazetebirlik.com/haber/cumhurbaskani-erdogan-bitliste-bolge-valileriyle-toplanti-yapti-7625/

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malazgirt Zaferi'nin 949'uncu yıl dönümü dolayısıyla Ahlat'ta düzenlenen programlara katılmak üzere geldiği Bitlis'te bölge valileriyle toplantı yaptı.

Ahlat Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan toplantı, basına kapalı olarak gerçekleşti.

Toplantıda, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce de yer aldı.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Malazgirt Zaferi'nin 949. yıl dönümü etkinlikleri başladı http://gazetebirlik.com/haber/malazgirt-zaferinin-949-yil-donumu-etkinlikleri-basladi-968/

Ahlat'ta "1071 Sultan Alparslan Ahlat Otağı"nın kurulduğu Çarho mevkisinde düzenlenen tören öncesi Hava Kuvvetleri Komutanlığının akrobasi timi Türk Yıldızları, zaferin 949. yılına özel gösteri gerçekleştirdi.

Vatandaşların ilgiyle izlediği gösterinin ardından başlayan törende konuşan Bitlis Valisi Oktay Çağatay, fethin 949. yıl dönümünde bir kez daha Ahlat'ta olmanın gururunu yaşadıklarını ifade etti.

Bu gururu kendilerine yaşatan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve festivalin öncülüğünü yürüten Okçular Vakfına teşekkür eden Çağatay, şöyle konuştu:

"Cumhurbaşkanımızın ve devletimizin Ahlat'a olan ilgisini bütün dünya biliyor. Ahlat binlerce yıllık tarihimizin son bin yıllık dönemecinde işte şu topraklarda bize ev sahipliği yapmaya başladı. Onun nişanesi hemen yanı başımızda bulunan dünyanın en büyük Türk İslam Mezarlığı. Bunun yanına başka bir nişane de Cumhurbaşkanımızın talimatıyla konduruldu. Allah nasip ederse salı günü onun açılışını gerçekleştireceğiz. Cumhurbaşkanımızın çalışma ofisi gibi bir külliyesi, Ahlat'ımıza, Bitlis'e ve Türkiye'ye çok yakıştı."

AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler de kent olarak büyük bir heyecanla salı gününü beklediklerini ifade ederek, "Sayın Cumhurbaşkanımız, dünya liderimiz salı günü şehrimizde, Ahlat'ımızda olacak. MHP Genel Başkanı, bütün bakanlarımız, genel başkan yardımcılarımız, genel müdürler, bütün Türkiye buraya gelecek. Bizim için büyük bir heyecan ve mutluluk. Geçmişten gelen bu güzelliği geleceğe yansıtacağız. Allah Cumhurbaşkanımızdan razı olsun." diye konuştu.

"Tüm şehitlerimizi anmak için toplanıyoruz"
Beyoğlu Belediye Başkanı ve Okçular Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Haydar Ali Yıldız da bugün kutlu bir fethi hep birlikte idrak ettiklerini ifade etti.

Bin yıllık medeniyet şehri Ahlat'ta buluşarak şehitleri minnetle andıklarını belirten Yıldız, şunları kaydetti:

"Malazgirt'te, 15 Temmuz'da bu vatan, bayrak, ezan, devlet ve mukadesatımız için şehit olan tüm şehitleri anmak için toplanıyoruz. Bu yıl bir salgınla karşı karşıyayız. Sizlerden özellikle sosyal mesafeyi koruma konusunda hassasiyet bekliyoruz. Testler ve maske kontrolleri yapılıyor. Bu şekilde birbirimize yardımcı olmak suretiyle başarılı şekilde fethi anma programı gerçekleştirmek istiyoruz. İnşallah salı günü saygıdeğer Cumhurbaşkanımız Ahlat'ta olacak. Bin yıllık Ahlat şehrinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin açılışı yapılacak. Nasip olursa 26 Ağustos sabahı tıpkı Sultan Alparslan gibi saygıdeğer Cumhurbaşkanımız Malazgirt Meydanı'nda milletimizle buluşacak. Yeniden ahitleşeceğiz."

"Pandemi kurallarına uymalıyız"
Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay da düzenlenen etkinliklerin hayırlara vesile olmasını dileyerek "Bu hafta büyük bir heyecan yaşıyoruz. Festivalimizin güzel geçmesini diliyorum. En büyük heyecanımız dünyanın ve ümmetin lideri Recep Tayip Erdoğan'ı ilimizde misafir etmemizdir." dedi.

Ahlat Belediye Başkanı Abdulalim Mümtaz Çoban ise vatandaşların sağlığının önemli olduğunu, bu nedenle maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyulmasını istedi.

Konuşmaların ardından Vali Çağatay ve beraberindekiler kurulan çadırları dolaştı, yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Malazgirt
Muş'un Malazgirt ilçesinde de Okçular Vakfı, Malazgirt Kaymakamlığı ve Malazgirt Belediyesince düzenlenen Malazgirt Zaferi'nin 949. yıl dönümü etkinlikleri başladı.

Uzun süredir hazırlıkları yapılan etkinliklerin ilk gününde çocuklar için ok atma yarışmaları, masa tenisi, golf ve badminton gibi oyunlar oynandı. 

Atlı birlikler renk kattı
Nevşehir Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi Komutanlığından (JAKEM) gelen 8 at ve 8 binici, etkinliğe katılanlardan yoğun ilgi gördü.

Jandarma atlı birlikleri tarihten gelen kültürel mirası yaşatmanın yanı sıra etkinliklerin düzenlendiği alanda emniyet ve asayişi sağlamak için önleyici kolluk devriyesi görevini yerine getiriyor.

Atlı birlikler, Türklerin Anadolu'ya giriş kapısı ve "Anadolu'nun tapusu" olarak nitelendirilen Ahlat'ta, "1071 Sultan Alparslan Ahlat Otağı"nın kurulduğu Çarho mevkisinde devriye görevi yaparak alanın güvenliğini sağlıyor.

Sosyal mesafe kuralına uymaları için vatandaşlara uyarıda bulunan atlı birlikler, isteyenlerle fotoğraf çektiriyor.

Etkinler için Gaziantep'in Nizip ilçesinden gelen Fahrettin Diken, etkinliğe katılan atlı birliğin gösterisini izlediklerini söyledi.

Diken, "Jandarma gururumuz. Muhteşem bir görüntü. Atlı birliklerin gösterisi muhteşem ve çok güzel. Jandarma atlı birlikleri buradaki etkinliklere renk kattı." dedi.

Vatandaşlardan Göksel Polat da Ahlat'taki Yörük Türkmenlerinin etkinliklerine katıldıklarını belirterek "Jandarma atlı birliklerinin şenliklere çok güzel farkındalık yarattığına şahit olduk. Jandarma ve atlı birliklerine sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Şenliğe muazzam bir katılım var. Atlı birlikler muhteşem ve çok büyük bir görsel şölen sunuyor. Etkinliklere muazzam bir görüntü katıyorlar." diye konuştu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Malazgirt ve Ahlat şanlı zaferin yıl dönümüne hazırlanıyor http://gazetebirlik.com/haber/malazgirt-ve-ahlat-sanli-zaferin-yil-donumune-hazirlaniyor-8894/

Muş'un Malazgirt ve Bitlis'in Ahlat ilçelerinde Malazgirt Zaferi'nin 949. yıl dönümünün kutlanacağı alanlarda hazırlıklar sürüyor.

Malazgirt Danişmentgazi Mahallesi'nde etkinliklerin düzenleneceği "Malazgirt Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı"nda giriş kontrol ünitesi, 250 otobüslük otopark, otopark, 250 metre uzunluğundaki 1071 adımlık fetih yolu, merasim ve hitabet alanı, 12 helikopter pisti, namazgah, ikram alanı, şadırvan, giriş takı ile dinlenme yerleri yapıldı.

Etkinliklerin görkemli kutlanması için parkta yürütülen 3. etap çalışmalarıyla 238 hektar alanda yüz tanıma sistemli güvenlik kamerası, 160 bin metrekarede ağaçlandırma ve çimlendirme çalışması, idari bina, misafirhane, bin metreküp su deposu, yürüyüş yolu, etnospor sahaları, otağlar ve hipodrom ile çocuk oyun alanı inşa edildi.

Türkler'in Anadolu'ya girişinin kapısı ve "Anadolu'nun tapusu" olarak nitelendirilen Ahlat'ta ise "1071 Sultan Alparslan Ahlat Otağı"nın kurulduğu Çarho mevkisindeki hazırlıklar devam ediyor.

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde bulunan ve dünyadaki üç "Kubbet-ül İslam"dan biri olan Ahlat'ta, Malazgirt ruhunun yeniden yaşatılması ve birbirinden renkli etkinlikler için 37 kıl çadırın kurulduğu 400 bin metrekarelik alanda, karakucak, yağlı ve şalvar güreşi, atlı okçuluk, okçuluk, kökbörü yarışmaları ve geleneksel el sanatları çarşısı bölümleri oluşturuldu.

"İçimizde büyük bir heyecan var"
Malazgirt Belediye Başkanı Cengiz Altın, yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın etkinliklere katılımını heyecanla beklediklerini belirterek, "Yılda bir buraya gelmesinden dolayı bölgemizde, coğrafyamızda ve halkımızda büyük bir heyecan var. Geçen yıl da çok güzel oldu. İçimizde büyük bir heyecan var." dedi.

Ahlat Belediye Başkanı Abdulalim Mümtaz Çoban, bu yıl yine Okçular Vakfı ile 22 Ağustos'ta başlatacakları Malazgirt Zaferi etkinliklerinin 26 Ağustos'ta sona ereceğini bildirdi.

Bu kapsamda el sanatları, etnospor, yöresel zenginlikler ve okçuluğun sergileneceği bir çalışmayı hep beraber icra edeceklerini anlatan Çoban, "Etnospor ve festival alanımızı büyük bir hızla hazırlıyoruz. Eksiğimiz de yok gibi. Pandemi konusunda da gerekli tedbirleri alıyoruz." diye konuştu.

Etkinlik alanında biri han olmak üzere yaklaşık 37 çadırın bulunduğunu ve salgına rağmen yüksek bir talep olduğunu aktaran Çoban, bu konuda Okçular Vakfı ile bir çerçeve çizmeye çalıştıklarını söyledi.

Misafirlerin mağdur olmaması, icra edilecek sportif aktivitelerin rahatlıkla gerçekleşmesi için bütün çalışmaların yapıldığını dile getiren Çoban, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Belediyelerimizin davetimize iştirakleri bizi mutlu etti. Çadırların tamamı doldu. Esnaf çarşımızda yöresel ürünlerimizi sergileyeceğiz. Bu da ticari anlamda bir katkı sunacak. Kültür Bakanlığı aracılığıyla Türkiye'nin muhtelif illerinden el sanatlarını burada sergileyeceğiz. Bu alan her zamanki gibi ihtişamlı bir çalışmayla sizleri kucaklayacak. Festival bittikten sonra bu alan Millet Bahçesi olarak Ahlatımızın ve bölgemizin hayatında yer alacak. Şimdiden hayırlı olsun. Hiçbir sıkıntımız yok. Okçular Vakfı ile ilgili kamu kuruluşlarıyla çalışmalarımızı tüm hızıyla sürdürüyoruz."

Milli Park Saha Koordinatörü Ziraat Mühendisi Felat Şengal de 26 Ağustos'taki kutlamalar için bütün alanlarda sorunsuz bir çalışma yürütüldüğünü söyledi.

"İdari binamız ve misafirhanemiz bitme aşamasında. Camide dekorasyon çalışmaları sürüyor." diyen Şengal, "Dekoratif aydınlatmalar tamamlandı. Sahadaki çalışmaların büyük bir kısmı bitti. Vatandaşlar, 26 Ağustos öncesi ve sonrasında sürekli geleceklerdir. Malazgirt, Cumhurbaşkanımızı karşılamaya hazır." ifadesini kullandı.

Hazırlıklara vatandaşlardan destek
Malazgirtli Erkan Tugay, etkinliklerin yapılacağı 26 Ağustos'u heyecanla beklediklerini belirterek, "Belediye ve halkımız elinden geleni yapıyor. Cumhurbaşkanımızı heyecanla bekliyoruz." diye konuştu.

Suat İnce de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın etkinliklere katılacak olmasının kendilerini çok mutlu ettiğini anlattı.

Ahlatlı Mehmet Ünal Gürbüz de Ahlat'ın Türklüğün tapusu, Anadolu'nun kapısı hükmünde olduğunu ifade ederek, "Bu manada Cumhurbaşkanının ve devlet kademelerinin Ahlat'ı ziyaret etmesi bizi fazlasıyla mutlu etmektedir. İnşallah pandemi süreci bir an önce geçer memleketimiz daha huzurlu ve mutlu şekilde bu etkinlikleri sürdürmeye devam eder." dedi.

Esnaf Halil Adıyaman da Malazgirt Zaferi kutlamalarını heyecanla beklediklerini ifade ederek, "Bu etkinliklerin esnafına çok büyük katkısı var. Esnaf, aileler ve halk, bunu sabırsızlıkla bekliyor. Herkesi etkinliklere davet ediyoruz." duyurusunu yaptı.

Sehabattin Bildirici de etkinliklere ilişkin "1071, Anadolu'nun bayraklaştırılması ve bayrağın altında bayramlaştırılmasıdır." dedi.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bitlis kırsalında etkisiz hale getirilen 3 teröristten birinin Gri Liste'de arandığı belirlendi http://gazetebirlik.com/haber/bitlis-kirsalinda-etkisiz-hale-getirilen-3-teroristten-birinin-gri-listede-arandigi-belirlendi-7744/

İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, iç güvenlik operasyonları kapsamında 13 Ağustos'ta Bitlis kırsalında İl Jandarma Komutanlığı Jandarma Özel Harekat (JÖH) ve Jandarma Komando birliklerince düzenlenen hava destekli operasyonda 3 teröristin etkisiz hale getirildiği hatırlatıldı.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Etkisiz hale getirilen 3 teröristten birinin, 500 bin liraya kadar ödülle Gri Liste’de yer alan 'Ardem Ararat/Berivan' kod adlı Sultan Oruç olduğu tespit edildi. Teröristin 10 Eylül 2018 tarihinde Bitlis kırsalında zırhlı araca yönelik EYP’li eylemi gerçekleştiren teröristlerin arasında bulunduğu belirlendi."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bitlis'te 4,6 büyüklüğünde deprem http://gazetebirlik.com/haber/bitliste-46-buyuklugunde-deprem-993/

Bitlis'in Hizan ilçesinde 4,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 22.20'de Bitlis'in Hizan ilçesinde 4,6 büyüklüğünde deprem kaydedildi.

Depremin 6,99 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'Yeryüzü cenneti' Nemrut Krater Gölü'nde bisiklet turu ve yelken etkinliği http://gazetebirlik.com/haber/yeryuzu-cenneti-nemrut-krater-golunde-bisiklet-turu-ve-yelken-etkinligi-1047/

Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Projesi (EDEN) kapsamında "Mükemmeliyet Ödülü" alan Bitlis'in Tatvan ilçesindeki 2 bin 250 rakımlı Nemrut Krater Gölü, her yıl yerli ve yabancı turistlere ve doğaseverlere ev sahipliği yapıyor.

Doğal güzelliklerinin yanı sıra sıcak ve soğuk gölleri, buz mağarası, buhar bacası, kuş türleri ve biyoçeşitliliğiyle göz kamaştıran Nemrut, doyumsuz manzarasıyla ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. 

Kovid-19 kapsamında uygulanan kısıtlamaların kaldırılmasıyla ziyarete açılan Nemrut'a, bisikletçiler tur düzenledi, sporcular da gölün masmavi suyunda yelken yaptı.

Bitlis Gençlik Hizmetleri Şube Müdürü Faruk Budak, gazetecilere yaptığı açıklama, normalleşme sürecinde gerçekleştirilen bu tür etkinliklerin sporcular için moral olduğunu söyledi.

Bu amaçla bölgede bisiklet turu, yelken ve doğa yürüyüşü etkinliği düzenlediklerini belirten Budak, şöyle konuştu:

"Sabah erken saatlerde 2 bin 900 metre yüksekliğe yürüyüş yaptık. Uzun süre evde kaldıktan sonra böyle doğa harikası bir yerde organizasyon yaptığımız için mutluyuz. Hem Nemrut'u tanıtmak hem de uzun süre evde kaldıktan sonra doğa ile buluşmak istedik. Diğer güzelliklerimizin bulunduğu alanlara da yürüyüşlerimizi olacak. Yaklaşık 100 sporcumuz katıldı."

Tatvan Bisiklet Topluluğu Başkanı Mehmet Hasip Ece ise 10 yıldır bölgenin turizm potansiyeline dikkati çekmek için organizasyonlar düzenlediklerini ifade ederek, "Bugün İl Gençlik ve Spor Müdürlüğünün daveti üzerine etkinliğe destek verdik. Anlamlı bir etkinlik oldu. Pandemi süreci sonrası yeniden doğaya çıkarak spor yapmak güzel." dedi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Şehit amcasının ismi de arabası da ona emanet http://gazetebirlik.com/haber/sehit-amcasinin-ismi-de-arabasi-da-ona-emanet-2378/

Bitlis'in Tatvan ilçesinde 26 yıl önce vatani görevini yaptığı sırada PKK'lı teröristlerle girilen çatışmada şehit düşen Ayhan Sütçü'nün aynı ismi paylaştığı 20 yaşındaki yeğeni, tanıma imkanı bulamadığı amcasının 1974 model Murat 124 marka otomobiline özenle sahip çıkıyor.

Kentte taksicilik yaptığı sırada vatani görev için Bitlis'e giden Sütçü, çok sevdiği Murat 124 marka otomobilini ailesine emanet etti. O dönem PKK'lı teröristlerle çıkan çatışmada şehit düşen Sütçü'nün naaşı, Zonguldak'a defnedildi.

Amcasının ölümünden 6 yıl sonra dünyaya gelen ve aynı ismi taşıyan yeğen Ayhan Sütçü, yıllardır ailenin gözü gibi baktığı otomobili çeşitli bakım ve onarımlardan geçirdi.         

Araca 20 bin liranın üzerinde masraf yaparak daha güzel bir görünüme kavuşturan Sütçü, şehit amcasının "uçan teneke" ismini verdiği ve "Arabama iyi bakın." dediği yadigarı gelecekteki aile bireylerine emanet etmek istiyor.

Şehit amcasının ismini taşıyan sokakta ikamet eden ve eve ait garajda otomobili muhafaza eden yeğen Sütçü, aynı zamanda şehidin eşyalarıyla düzenlenen odada hiç görmediği amcasının hatıralarıyla yaşıyor.

"Benden sonra çocuklarıma kalmasını isterim"
Ayhan Sütçü,yaptığı açıklamada, amcasını göremediğini ancak onun anılarıyla büyütüldüğünü söyledi.

Şehit amcasının ailede çok sevildiğini anlatan Sütçü, "Amcam askere giderken yakınlarına, 'Arabama iyi bakın.' demiş. Amcamın benim içimde yeri ayrıdır, onun ismini bana verdiler. Arabaya ben bakıyorum artık." diye konuştu.

Sütçü, amcasının o dönemlerde arabasına "uçan teneke" ismini taktığını belirterek şöyle devam etti:

"Arabaya gözüm gibi bakıyorum, elimden geldiğince de bakmaya çalışacağım. Benden sonra da çocuklarıma kalmasını isterim. Yakın zamanda askere gideceğim. Askerden döndüğümde aracı yenileceğim, içini ve dışını yeniden yapmayı düşünüyorum. Bu zamana kadar döşemeleri, motoru değiştirildi, camları otomatik yapıldı. Arabaya olan bağlılığım çok farklı, bunu anlatamam. Çocukluğumdan beri seviyorum. Ben amcamın emanetine sahip çıkacağım."

Aracın içerisinde amcasına ait eşyaların da bulunduğunu ifade eden Sütçü, amcasının zamanında otomobille çektirdiği fotoğrafların yanı sıra tespihinin bulunduğunu ve bunları da özenle koruduğunu dile getirdi.

Sütçü, pek çok insanın arabayla ve amcasıyla güzel hatıralarının olduğunu belirterek "İnsanlar amcamın emanetini koruduğum için beni tebrik ediyor ve bana 'Gözün gibi bak, elinden geldiğince koru.' diyorlar. Amcamı görme şansım olmadı. Yaşasaydı arabasını yine bana verirdi. Ömrüm yettiğince gözüm gibi bakacağım." diye konuştu. 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bitlis'te etkisiz hale getirilen teröristlerin gri listede oldukları belirlendi http://gazetebirlik.com/haber/bitliste-etkisiz-hale-getirilen-teroristlerin-gri-listede-olduklari-belirlendi-2392/

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, iç güvenlik operasyonları kapsamında, 20 Haziran Cumartesi günü Bitlis'in Tatvan ilçesi kırsalında İl Jandarma Komutanlığına bağlı Jandarma Özel Harekat (JÖH) ve jandarma komando birliklerince operasyon gerçekleştirildiği hatırlatıldı. 

Açıklamada, "Hava destekli operasyonda etkisiz hale getirilen 2 teröristin, terörden arananlarda 500 bin Türk lirasına kadar ödülle gri listede yer alan sözde Garzan eyaleti sorumlularından 'Dersim Çektar' kod adlı Recep Yaşar ve 'Çektar Canfeda' kod adlı Abdulkahar Çoban olduğu belirlenmiştir." ifadelerine yer verildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bitlis'teki Aygır Gölü, bungalov evleri ve kamp alanlarıyla doğaseverleri bekliyor http://gazetebirlik.com/haber/bitlisteki-aygir-golu-bungalov-evleri-ve-kamp-alanlariyla-dogaseverleri-bekliyor-115/

Türkiye'nin üçüncü büyük dağı olma özelliğine sahip Süphan Dağı eteklerinde bulunan ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle "Kesin Korunacak Hassas Alan" ilan edilen Aygır Gölü'nün turizme kazandırılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor. 

El değmemiş doğası, eşsiz manzarası, doğal güzellikleri ve masmavi suyuyla ilgi çeken Aygır Gölü, huzurlu ortamıyla ziyaretçilerini büyülüyor. Gölün doğal yapısına zarar verilmeden yapılan bungalov evler ve oluşturulan kamp alanlarıyla bölgeye gelen ziyaretçi sayısının artması bekleniyor.

Turizmci Alpaslan Taşkın,Kovid-19 tedbirleri kapsamında kapattıkları tesisi, normalleşme süreciyle açarak vatandaşlara hizmet vermeye başladıklarını söyledi.

Bölgenin kamp yapmak isteyen doğaseverler için en uygun yerlerden biri olduğunu belirten Taşkın, "İnsanların gece burada konaklamalarını sağlamak için bungalov evler ile kamp alanları oluşturduk. Her taraftan insanların gelip bu güzellikleri görmesini istiyoruz. Bölgemiz bozulmayan doğası, temiz havası, eşsiz manzarasıyla keşfedilmeyi bekliyor. Buraların tanıtılması için çalışmalarımız devam ediyor. Tüm doğaseverleri buraya davet ediyoruz." dedi.

Ziyaretçilerden Dilek Baysal ise ilk kez adını duyduğu Aygır Gölü'ne gelip kamp yaptığı belirterek, bölgenin manzarasına hayran kaldığını, arkadaşlarıyla tekrar geleceğini ifade etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bitlisli arıcılar kara kovan balı için yaylalara çıkmaya hazırlanıyor http://gazetebirlik.com/haber/bitlisli-aricilar-kara-kovan-bali-icin-yaylalara-cikmaya-hazirlaniyor-3996/

Bitlis'in Hizan ilçesindeki arıcılar, organik kara kovan balı üretmek için zengin floraya sahip yaylalara çıkmak için hazırlıklarını sürdürüyor.

Sonbaharda hasat yaptıktan sonra Siirt, Adana ve Mersin'e giden, havaların ısınmasıyla yeniden ilçeye dönen bal üreticileri, yüksek rakımlı yaylalara kovanlarını bırakmak için karların erimesini bekliyor.

İlkbaharla renk cümbüşüne dönüşen düşük rakımlı yaylalarda arıların ve kovanların bakımını yapan arıcılar, haziran ayının ortalarına doğru 2500-3000 rakımlı yaylalara çıkmayı planlıyor.

Kalitesi ve doğallığıyla birçok yarışmada ödül kazanan arıcılar, meşakkatli sürecin ardından elde ettikleri kara kovan balını Avrupa ülkelerine ihraç ederek ilçe ekonomisine katkı sunmak istiyor.

"Dağlardaki karın erimesini bekliyoruz"
Hizan Bal Üreticileri Birliği Başkanı Seyithan Ekinci, yaptığı açıklamada, meşhur Hizan balının dünyaca bilindiğini söyledi.

Hizan'ın temiz havası, bozulmayan doğal yapısı, bitki çeşitliliğiyle arıcılık için en elverişli bölgelerden biri olduğunu vurgulayan Ekinci, şöyle konuştu:

"Hasat döneminin ardından Siirt, Adana ve Mersin bölgelerine giden üreticiler, nisan ayının sonunda düşük rakımlı yaylara dönmeye başladı. Arıların ve kovanların bakımını yaptıktan sonra daha yüksek rakımlı yaylalara çıkacaklar. Arıcılarımız şu anda 500 rakımlı yaylalara yerleşmiş durumda. Yüksek rakımlı yaylalarda hala kar var. 15 Haziran'a kadar buralardaki karın erimesiyle yaylalara çıkacağız. Yaylalarda kekik ve geven yoğunlukta olduğu için kaliteli bal elde ediyoruz. Geçen yıl yüksek verim aldık. Bu yıl da aynı oranda ürün bekliyoruz."

"1200 ton bal elde etmeyi bekliyoruz"
Balda kimyasal madde olmaması için arılara ilaç yerine doğal yollarla müdahale ettiklerini belirten Ekinci, şöyle devam etti:

"Analize gönderdiğimizde balda herhangi bir kimyasal olursa kalitesi düşüyor. Dünya birinciliği ve ikinciliğimiz var. Bu yolda devam ediyoruz. Sezon sonu çok kaliteli ballar elde ederek dünya ve Türkiye piyasasına sunmayı hedefliyoruz. İlçede bitki örtümüz oldukça zengin. Hedefimiz 1200 ton bal elde etmek. Avrupa ülkelerine de bal ihraç ediyoruz. Almanya, Katar ve Hollanda'ya bal gönderiyoruz. Bu yıl da devam ederek ekonomiye katkı sunacağız. Türkiye'nin en iyi balını üreten arıcılarımız yaylalarda."

İlçedeki arıcılar da yüksek bölgelerdeki yaylalara çıkmak için karın erimesini beklediklerini ifade ederek, bu yıl da ürettikleri kaliteli ballarla ekonomiye katkı sunacaklarını dile getirdi.

 

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bitlis'te 17 tarımsal sanayi tesisinin temeli atıldı http://gazetebirlik.com/haber/bitliste-17-tarimsal-sanayi-tesisinin-temeli-atildi-1804/

Bitlis Organize Sanayi Bölgesinde (OSB), Tarım ve Orman Bakanlığınca hibe desteği sağlanan 17 tarımsal sanayi tesisinin temeli atıldı.

Bitlis OSB'de temeli atılan tesisleri inceleyen İl Tarım ve Orman Müdürü Rıfat Çelik, gazetecilere yaptığı açıklamada, bakanlığın 2006 yılından beri uyguladığı Kırsal Kalkınma Yatırımları Desteklenmesi Programı kapsamındaki projelere her yıl yüzde 50 hibe desteği sağladığını belirtti.

Kırsal kalkınma projeleri kapsamında 2006-2019 yılları arasında kentte 105 tesis yapıldığını aktaran Çelik, şöyle konuştu:

"Bu 105 tarımsal sanayi tesisimizin proje tutarı yaklaşık 70 milyon liradır. Bakanlığımızca bunlara 35 milyon civarında hibe ödemesi yapılmıştır. 2019-2020 yılında da proje müracaatlarımız olmuştu. Toplam 32 müracaat vardı. Bu projelerimiz kabul görmüştü. Projelerinin tutarları 64 milyon lira olan 27 yatırımcı bizimle sözleşmesini imzaladı. Bu yatırımcılarımıza bu yıl içinde 32 milyon lira hibe desteği sağlayacağız. Mevcut 27 projemizin 17'si Bitlis OSB'de yapılmaktadır. Bu tesislerin temelleri atıldı, 3 ayda burada 17 tesisimiz bitecek."

Çelik, illerde yetiştirilen tarımsal, hayvansal ve su ürünlerin, bu tür sanayi tesislerinde işlenmesi, ham maddesinin alınarak toplanması, mamul ve yarı mamule dönüştürülmesi amacıyla bakanlığın kırsal kalkınma projelerini uyguladığını söyledi.

Katma değeri yüksek ürünlerin il pazarında, komşu illerde ve ülkeler arası pazarda güvenilir gıdalar zincirine tabi tutularak sevkıyatının sağlanmasının hedeflendiğini kaydeden Çelik, "Burada yatırımcımızın katma değeri yüksek ürün elde etmesi hedeflenmektedir. Bu yıl 32 projemizde yaklaşık 350 kişi istihdam edilecek. İnanılmaz bir katma değeri olacaktır. İşlenen ürünlerin fiyatı da yüksek olacaktır. Bu tesislerin ilimize inanılmaz bir katkısı olacağını düşünüyoruz.'' dedi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bitlis'te sertifikalı patates tohumu ekimine başlandı http://gazetebirlik.com/haber/bitliste-sertifikali-patates-tohumu-ekimine-baslandi-2230/

Türkiye'de tarımsal üretimin önemli merkezlerinden Bitlis'in Ahlat ve Tatvan ilçelerinde çiftçiler, sertifikalı patates tohumu ekimine başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Ekilmedik bir karış yer kalmasın." çağrısına destek veren patates üreticileri, daha geniş alanlarda ekim yapmak için çalışmalarını hızlandırdı.

Türkiye'nin patates ihtiyacının önemli kısmının karşılandığı Ahlat ve Tatvan'da devletin sunduğu desteklerden faydalanan üreticiler, rekoltesi yüksek patateslerle kent ve ülke ekonomisine katkı sunmayı hedefliyor.

"İlimizin ekonomisine 210 milyon lira destek sunmayı hedefliyoruz"
İl Tarım ve Orman Müdürü Rıfat Çelik, yaptığı açıklamada, 2019'da 50 bin dekarda 190 bin ton üretimle Türkiye'de 9. sırada yer aldıklarını söyledi.

Geçen yıl patates üretiminden kent ekonomisine 190 milyon lira gelir sağlandığını anlatan Çelik, şöyle konuştu:

"Daha önce bölgemizde kuru tarım yapılıyordu. 2006'dan sonra Tarım ve Orman Bakanlığımızın kırsal kalkınma yatırım programı kapsamında başlattığı basınçlı sulama sistemini Bitlis'te hayata geçirdik ve tarlalarımız suyla buluştu. Sulu tarıma geçildikten sonra birim fiyatı yüksek ürünler ilgi görmeye başladı. Bu yıl yaklaşık 55 bin dekardan 210 bin ton rekolte bekliyoruz. Bu yılki üretimimizle ilimizin ekonomisine yaklaşık 210 milyon lira katkı sunmayı hedefliyoruz." 

Tatvan'ın Benekli köyündeki üreticilerden Halil Süleymanoğlu ise ilçedeki bin 500 dekarlık alanda ekim yaptığını belirtti.

Süleymanoğlu, "Tohumlarımızın yüzde 80'i cipslik. Geri kalanını bölge ve yurt dışındaki çiftçilere gönderiyoruz. Toprağın hazırlanması, gübrelenmesi ve bu aşamaya gelmesi için yoğun çaba sarf ediyoruz. Devletin verdiği imkanlar sayesinde bu işlemleri her geçen yıl daha da kolaylaştırıyoruz. İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz de ekipman ve personel anlamında bize büyük destek veriyor." dedi.

Yapacakları üretimle ülke ekonomisine katkı sağlayacakları için mutlu olduklarını dile getiren Süleymanoğlu, "İstihdama yönelik sürekli 20 kişi, hasat döneminde ise günde 100 kişi çalıştırıyoruz." diye konuştu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çamurdan oluşturdukları havuzlarda doğal yöntemlerle çeltik üretiyorlar http://gazetebirlik.com/haber/camurdan-olusturduklari-havuzlarda-dogal-yontemlerle-celtik-uretiyorlar-1792/

Bitlis'in Hizan ilçesinde büyük emek verilerek asırlardır doğal yöntemlerle pirinç ekimi gerçekleştiriliyor.

Hizan'a bağlı Karbastı köyü ve 9 mezrasındaki verimli arazilerde üretilen çeltik, uzun uğraşlar sonucu pirinç haline getiriliyor.

Hiçbir katkı maddesi kullanılmadan köy ve mezralardaki yaklaşık 500 dönüm arazide ekilen Kursunç pirinci, lezzeti ve iri taneli olmasıyla beğeniliyor.

Yüksek rakımlı dağların dik yamaçlarında yer alan köy ve mezralardaki vatandaşlar, atalarından kalma geleneksel yöntemlerle güneşin altında imece usulüyle pirinç ekiyor.

Tarlalarda dizlerine kadar battıkları çamurlardan havuzlar oluşturarak içini suyla dolduran köylüler, büyük emek vererek köyün eski adını taşıyan ve bölge halkından ilgi gören Kursunç pirinci ekiyor.

"Yıllık 250 ton ürün elde ediliyor"
Hizan Ziraat Odası Başkanı Erkan Durmaz, yaptığı açıklamada, Karbastı köy ve 9 mezrasında doğal yöntemlerle 100 yıldır pirinç üretildiğini belirtti.

Esmer renkli ve iri taneli pirincin köylüler için gelir kapısı olduğunu anlatan Durmaz, "Buradaki pirinç tamamen doğal olarak üretilir. Yıllık 250 ton ürün elde ediliyor. Doğal olmasından dolayı pazar sıkıntısı yok ve Türkiye'nin değişik yerlerine gönderiliyor. Köylüler ürettikleri pirinci gelişen teknolojiye rağmen de köydeki 150 yıllık eski değirmende öğütüyor." dedi.

Karbastı köyünün Yamaç mezrasında yaşayan Necmettin Yavgu, pirincin çok güzel ve lezzetli olduğunu belirterek, "Sabahın erken saatlerinde kalkıp akşama kadar çamurun içinde çalışıyoruz. Pirinci lezzetlidir. Kilosu 15-16 lira arasındadır. Aileler kendi pirinç ihtiyaçlarını buradan karşılıyor. Ramazan olmasından dolayı daha da zorlanıyoruz. Aç susuz zor oluyor. Dedemizden babamızdan kalan bu işi şimdi biz yapıyoruz." diye konuştu.

Tarlada çalışanlardan Safter Tuz da asırlardır köyde pirinç ektiklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Zor şartlarda ekim yapıyoruz. Pirinç atalarımız ve dedelerimizden bu yana doğal olarak üretiliyor. Dedemizden öğrendiklerimizi bırakamıyoruz aynen devam ediyoruz. Bu pirince alıştığımız için başkasını tüketemiyoruz. Ondan dolayı ekmek zorundayız. Esmer renkli pirincimiz çok güzel ve lezzetlidir. Çok kişi istiyor. Türkiye'nin neresinden isterlerse gönderebiliyoruz. Öküzle çiftlediğimiz tarlalarda zor şartlarda göletler yapıyoruz. Pirinç üretimi çok zor. Her ev kendi ihtiyaçlarını gidermek için imece usulüyle pirinç ekiyor."

Fethullah Örük de ramazan ayında zor şartlarda çamurdan oluşturdukları havuzlarda pirinç ektiklerini kaydederek, "Burada pirinçler imece usulüyle ekiliyor. Her gün bir köylünün yardımına gidiyoruz. Her ev 2-3 dönüm pirinç ekiyor. Akşama kadar oruç tutup bu çamur havuzlarını oluşturuyoruz." ifadelerini kullandı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilgisayar parasını Milli Dayanışma Kampanyası'na bağışladı http://gazetebirlik.com/haber/bilgisayar-parasini-milli-dayanisma-kampanyasina-bagisladi-2730/

6. sınıf öğrencisi Batın Emir Kaya, bilgisayar satın almak için bir süre önce kumbarasında para biriktirmeye başladı.

Televizyonda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Biz Bize Yeteriz Türkiyem" sloganıyla başlattığı Milli Dayanışma Kampanyası'nı öğrenen Kaya, harçlıklarını kampanyaya bağışlamaya karar verdi.

Anne ve babasının da destek verdiği Kaya, kronik hastalığı olanlar ve 20 yaş altındakilerin dışarıya çıkmasının yasaklanması nedeniyle evden çıkamayınca Mutki İlçe Emniyet Müdürlüğünü arayarak yardım istedi.

Eve giderek Kaya'nın kumbarasından çıkardığı 120 lirayı alan polisler, bağışı Ziraat Bankası Şubesine yatırıp banka dekontunu aileye teslim etti.

İlçe Emniyet Müdürlüğü yetkilileri de gösterdiği duyarlılıktan dolayı Kaya'ya teşekkür ederek çeşitli hediyeler verdi.

- "Küçük de olsa kampanyaya katkıda bulunmak istedim"

Kaya, yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı kampanyadan ve yapılan bağışlardan etkilendiğini, bundan dolayı destek vermek istediğini söyledi.

Evden çıkamadığını, bu nedenle polislerden yardım istediğini anlatan Kaya, şöyle konuştu:

"Astım, epilepsi rahatsızlıklarım ve gözlerimde kayma var. İki gözümden ameliyat oldum. Bunlardan dolayı dışarı çıkamadım. Ben de polis ağabeyleri aradım. Bana yardımcı oldular. Cumhurbaşkanımızın çağrısı üzerine küçük de olsa kampanyaya katkıda bulunmak istedim. Kumbaramda 120 lira vardı. Bu parayı bilgisayar almak için biriktiriyordum."

Baba Ayhan Kaya ise kampanyaya destek sunduğu için oğluyla gurur duyduğunu belirterek, zor günleri el ele vererek aşabileceklerini vurguladı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bitlis'te eylem hazırlığındaki 3 terörist etkisiz hale getirildi http://gazetebirlik.com/haber/bitliste-eylem-hazirligindaki-3-terorist-etkisiz-hale-getirildi-5600/

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, iç güvenlik operasyonları kapsamında, Bitlis kırsalında İl Jandarma Komutanlığı Jandarma Özel Harekat timlerince gerçekleştirilen hava destekli operasyonda, eylem hazırlığındaki 3 terörist silahlarıyla birlikte etkisiz hale getirildi.

Açıklamada, bölgedeki operasyonların devam ettiği bildirildi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bitlis'in dağlarında PKK'lı teröristlere göz açtırmıyorlar http://gazetebirlik.com/haber/bitlisin-daglarinda-pkkli-teroristlere-goz-actirmiyorlar-1861/

Bitlis İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, gerçekleştirdikleri başarılı operasyonlarla PKK'lı teröristlere göz açtırmıyor.

Bölgenin zorlu şartlarına rağmen elleri tetikte 7 gün 24 saat görev yapan güvenlik güçleri ve korucular, bölgenin teröristlerden temizlenmesi için kahramanca mücadele veriyor.

Teröristlerden arındırılan yüksek rakımlı bölgelere üsler kuran Jandarma, termal kameralar, son teknolojik cihazlar ve drone ile bölgeyi sürekli kontrol altında tutuyor.

Bu sayede bölgede huzur ve güvenliği tesis eden güvenlik güçleri, vatandaşların güvenli yolculuk yapmasını sağlıyor.

Elleri tetikte vatan nöbetindeler
Bölgede dosta güven düşmana korku salan Merkez İlçe Jandarma Komutanlığına bağlı ekipler, zorlu hava koşullarına rağmen gece gündüz demeden eli tetikte nöbet tutuyor.

Üs bölgelerinden birinin komutanı olan başçavuş Korhan Tomruk, yaptığı açıklamada, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğü için gece gündüz demeden zor şartlarda görev yaptıklarını belirtti.

Jandarma uzman çavuş Serdar Dik ise devletin bekası ve milletin güvenliği için her türlü şartta görevlerini icra ettiklerini söyledi.

Üs bölgesinde görevli güvenlik korucularından Selami Taşkın da ülkenin huzur ve güvenliği için her zaman görev başında olduklarını dile getirdi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bitlis'te terör operasyonunda 5 sığınak imha edildi http://gazetebirlik.com/haber/bitliste-teror-operasyonunda-5-siginak-imha-edildi-738/

Bitlis Valiliğinden yapılan açıklamada, İl Jandarma Komutanlığınca, Bitlis merkez kırsalındaki araziye bölücü terör örgütü mensuplarınca yaşam malzemesi ve patlayıcı gizlendiği bilgisinin alındığı bildirildi.

Bunun üzerine 15 Mart'ta bölücü terör örgütü mensuplarını bulmak, etkisiz hale getirmek, kullandıkları sığınak, barınak ve depoları imha etmek maksadıyla "Şehit Güvenlik Korucusu Sedat Aktaş 2020-05 Operasyonu"nun başlatıldığı kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Operasyonlar kapsamında 15 Mart'ta 5 sığınak tespit edilmiş, sığınaklar içinde 50 adet 12 kilogramlık mutfak tüpü, 12 piknik tüpü, 300 metre su hortumu, çeşitli ebatlarda 30 pil, 30 kilogram toz deterjan, tüple çalışan ısıtıcı, el feneri, battaniye, 4 jelikan bidon, muhtelif miktarda sağlık ve yaşam malzemeleri ele geçirilmiştir.

Delil niteliği taşıyan malzemelere Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla el konulmuş, diğer malzemeler ise yerinde imha edilmiştir. Sığınak ile barınaklar da kullanılamaz hale getirilmiştir."

Açıklamada, terörle mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceği vurgulandı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mandaların kaplıca keyfi http://gazetebirlik.com/haber/mandalarin-kaplica-keyfi-9518/

Güroymak ilçe merkezine 7 kilometre uzaklıktaki Budaklı köyünde kışın ahırlarda kalan manda ve atlar, belli aralıklarla götürüldükleri kaplıcada yıkanarak temizleniyor. Metrelerce derinlikten çıkan sıcak ve şifalı suyun bulunduğu kaplıcada köyün gençleri hayvanlarını hem yıkayıp hem eğlenirken oluşan manzara ise Türkiye’nin dört bir tarafından gelen fotoğraf tutkunları için vazgeçilmez oluyor. Hava sıcaklığının çoğu zaman eksi 15 ve 20 dereceye kadar düştüğü bölgeye hayvanların kaplıcada yıkanmasını görüntülemek için Türkiye’nin dört bir tarafından gelen fotoğrafçılar, kaplıcada yıkanan mandaların ve atların sırtına çıkarak takla atan ve akrobatik hareketler yapan gençlerin fotoğraflarını çekerek arşivlerine katıyor.

“KAPLICAYI FOTOĞRAFLAMAK İÇİN 900 KİLOMETRE YOL KATETTİK”
Kayseri Suretialem Fotoğraf ve Sinema Sanatı Derneği Başkanı Yusuf Kartal, dernek üyesi arkadaşlarıyla birlikte tarihi şehir Ahlat’ın kış güzelliğini görmek ve fotoğraflamak için 900 kilometre yol katettiklerini söyledi. Kartal, “Üyelerimizle birlikte Güroymak Budaklı Kaplıcası’nı fotoğraflamaya geldik. Manda ve atlarla beraber yıkanan arkadaşların fotoğraflarını çekiyoruz. Bunlar, biliyorsunuz Türkiye genelinde çok tutulan fotoğraflar. Bizde bu fotoğraflardan elde etmek için ve Bitlis’i tanıtmak için Kayseri’den buraya geldik. Güroymak Budaklı Kaplıcası, fotoğraf açısından çok önemli bir yer. Burada hem kar fotoğrafı çekiyorsunuz hem de karla birlikte atları, mandaları, suyun içinde parende atan gençleri de çekiyorsunuz. Hem kar fotoğrafını çekme açısından hem de buharlı fotoğraf çekme açısından çok ideal bir yer. Bizim kurgu yapmamıza gerek kalmadan kendi kendine gelişen olayları fotoğraflayabiliyoruz” dedi.
Fotoğraf sanatçısı Yaşar Taflı ise, “Daha önce fotoğraf sitelerinde birçok arkadaşın fotoğraflarına kıskanarak bakmıştık. Bugün buraya gelmek bize de kısmet oldu. Ortam çok güzel, doğa çok güzel. Bu bölgeyi koruyan, doğal yaşamı destekleyen bütün yöneticilere çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sıfırın altında 18 derecede hasta kurtarma operasyonu http://gazetebirlik.com/haber/sifirin-altinda-18-derecede-hasta-kurtarma-operasyonu-6779/

Bitlis'in Ahlat ilçesine 35 kilometre mesafedeki 2 bin 300 rakımlı Serinbayır köyünde rahatsızlanan Selici'yi, olumsuz hava koşulları dolayısıyla hastaneye götüremeyen yakınları, yetkililerden yardım istedi.

İhbar üzerine UMKE, tıra yüklenen paletli ambulansla hastanın bulunduğu köye hareket etti.

Nemrut Dağı eteklerinde paletli ambulansla yola devam eden ekipler, hava sıcaklığınının sıfırın altında 18 dereceye düştüğü bölgede zorlu bir yolculuğun ardından köye ulaştı.

İlk müdahalenin ardından ambulansa alınan hasta, 6 saat süren yolculuk sonrası Tatvan Devlet Hastanesine ulaştırıldı.

UMKE sorumlusu Ömer Daşdemir, yaptığı açıklamada, yaklaşık bir haftadır aralıksız devam eden kar yağışı dolayısıyla birçok köy yolunun ulaşıma kapandığını söyledi.

Daşdemir, "Yolu kapanan bir köydeki hastamız, göğüs ağrısı şikayetiyle 112 Acil Sağlık Komuta Merkezini aramış. Paletli ambulansa gitmeye karar verdik. İlk müdahalenin ardından hastamızın kardiyoloji servisine naklini yaptık." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ahlat'ta aşırı kar ağaçları devirdi, elektrik tellerini kopardı http://gazetebirlik.com/haber/ahlatta-asiri-kar-agaclari-devirdi-elektrik-tellerini-kopardi-5453/

Ahlat’ta 2 gündür aralıklarla yağan kar yağışı sonrası şehir içi ve şehirler arası ulaşımda aksamalar meydana geldi. İlçe merkezinde kar kalınlığı 40 santimetreyi bulurken, yüksek kesimlerde ise 1 metreyi geçti. İlçe sakinlerinden Bülent Elmas, uzun zamandan sonra kar yağışının etkili olmaya başladığını belirterek, “Yarım metre kar var. İlçemizde güzel kartpostallık görüntüler oluştu. Bütün ziyaretçilerimizi bekliyoruz. Karın fazla yağmasından dolayı küreklerle yolumuzu açmaya çalışıyoruz” dedi.

AĞAÇLAR DEVRİLDİ, ELEKTRİK HATLARI KOPTU
Etkili olan kar yağışı sonrası ilçenin Harabeşehir Mahallesi’nde karın ağırlığını taşıyamayan ağaçlar devrildi. Devrilen ağaçlar mahallenin elektrik nakil hatlarını kopartırken, yolu da kapattı. Mahalle sakinleri elbirliğiyle devrilen ağaçları keserek yolu trafiğe açarken, VEDAŞ ekipleri de kopan nakil hatlarını onardı. Mahalle sakinlerinden Bedrettin Babahan, “Gece yağan kardan dolayı yollarımız kapandı, ağaçlarımız devrildi. Mahalleliler olarak birlikte ağaçları yoldan kaldırdık” diye konuştu.
Ahlat İlçe Özel İdare Müdürü Seyfettin Gündoğan da, yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle köy yollarının ulaşıma kapandığını belirterek, ekiplerin köy yollarını ulaşıma açmak için geceli gündüzlü çalışma yürüttüğünü söyledi.
Belediye ekipleri ilçe merkezinde, Karayolları ekipleri de ana yollarda kar temizleme ve yol açma çalışmalarını sürdürüyor.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
4 kişilik aile 2 saatte kurtarıldı http://gazetebirlik.com/haber/4-kisilik-aile-2-saatte-kurtarildi-3329/

Etkili olan kar ve tipi nedeniyle ilçeye 7 kilometre uzaklıktaki Benekli köyü yolu kapandı. Hastane dönüşü yolda mahsur kalan biri çocuk 4 kişilik aile, durumu Tatvan Belediyesi 153 ihbar hattına bildirdi. Karla kaplanan yolda çalışma başlatan Tatvan Belediyesine bağlı ekipler, 2 saat süren çalışma sonrası yolu açarak mahsur kalanları kurtardı. Evlerine ulaştırılan 4 kişinin sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bitlis'te dondurucu soğukta ahırdan çıkamayan mandalar kaplıcada yıkanıyor http://gazetebirlik.com/haber/bitliste-dondurucu-sogukta-ahirdan-cikamayan-mandalar-kaplicada-yikaniyor-6792/

İlçe merkezine yaklaşık 7 kilometre mesafedeki köyde, ahırlarda bekletilen mandalar yıkanmak için 40 derece sıcaklıktaki kaplıcaya getiriliyor.

Dondurucu soğukların etkili olduğu köyde dışarıya çıkarılamayan mandalar, belli aralıklarla kaplıca suyunda yıkanıyor.

Süt veriminde artış sağladığı düşüncesiyle de kaplıcaya götürülen mandalar, fotoğraf tutkunlarının ilgisini çekiyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mehmetçik'ten terör örgütünün kış üstlenmesine darbe http://gazetebirlik.com/haber/mehmetcikten-teror-orgutunun-kis-ustlenmesine-darbe-9470/

Bitlis'te terör örgütüne yönelik düzenlenen "Kıran 8" operasyonunda, teröristlerce kullanılan 7 sığınakta gıda ve yaşam malzemesi ele geçirildi. Delil niteliği taşıyanlar dışında kalan malzemeler yerinde imha edildi.

Valilikten yapılan açıklamada, İl Jandarma Komutanlığı unsurlarınca yapılan istihbarı çalışmalar sonucu, il merkezi kırsalında, terör örgütü PKK mensuplarınca araziye gizlenmiş vaziyette yaşam malzemesi ve patlayıcı olduğu bilgisinin alındığı belirtildi.

Bunun üzerine bugün itibarıyla terör örgütü mensuplarını bulmak, etkisiz hale getirmek, kullanmış oldukları sığınak, barınak ve depoları imha etmek maksadıyla "Kıran-8 Şehit Jandarma Çavuş Ayhan Ercan 2020-02" operasyonu başlatıldığı bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Operasyonda avcı boy çukuru, 7 adet çeşitli ebatlarda sığınak ve bu sığınaklar içerisinde 5 pil şarj cihazı, 74 kitap, makas, 3 büyük tüp, 10 metre tüp hortumu, set üstü ocak, bir çift terlik, bir çift ayakkabı, çok miktarda sabun, mekap ayakkabı, lastik ayakkabı, ısıtıcı, üçlü piriz, 65 kilogram yaşam ve gıda malzemesi, 2 testere, 20 kalem, kazma, 2 ampul, muhtelif cins ve miktarda doküman ile mutfak ve temizlik malzemesi ele geçirilmiştir. Delil niteliği taşıyan malzemelere cumhuriyet başsavcılığının talimatıyla el konulmuş, diğer malzemeler ise yerinde imha edilmiştir."

Açıklamada, güvenlik güçlerinin bölge halkının da desteğiyle huzur ve güvenliği sağlamak maksadıyla, il genelinde operasyonlarını arttırarak terörle mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceği vurgulandı.

Bitlis'in Hizan ilçesinde yaşam malzemesi ele geçirildi

Valilikten yapılan açıklamada, İl Jandarma Komutanlığı unsurlarınca yapılan istihbari çalışmalarda, Hizan kırsalında bölücü terör örgütü mensuplarınca araziye gizlenmiş yaşam malzemesi ve patlayıcı olduğu bilgisi alındığı belirtildi.

Bunun üzerine terör örgütü mensuplarını bulmak, etkisiz hale getirmek, kullandıkları sığınak, barınak ve depoları imha etmek amacıyla "Kıran-8 Şehit Jandarma Astsubay Üstçavuş Recep İnci 2020-2 Operasyonu" başlatıldığı bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Operasyon kapsamında büyük tüp, tek gözlü sanayi tipi ocak, bir metre tüp hortumu, 2,5 litre ayçiçek yağı, 1,5 kilogram siyah zeytin, 2,5 kilogram çamaşır deterjanı, tencere, mont, spor ayakkabısı, mat ve muhtelif miktarda mutfak malzemesi ele geçirilmiştir. Delil niteliği taşıyan malzemelere Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla el konulmuş, diğer malzemeler ise yerinde imha edilmiştir."

Açıklamada, güvenlik güçlerinin, bölge halkının da desteğiyle huzur ve güvenliği sağlamak amacıyla kent genelinde operasyonlarını artırarak terörle mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceği vurgulandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bitlis'te patatesten 260 milyon liralık gelir hedefleniyor http://gazetebirlik.com/haber/bitliste-patatesten-260-milyon-liralik-gelir-hedefleniyor-3466/

Bitlis Tarım ve Orman Müdürü Rıfat Çelik, Ahlat ilçesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Bitlis'te yaklaşık iki aydır devam eden patates hasadının sonuna yaklaşıldığını söyledi.

Bu yıl patateste rekoltenin beklentilerinin üstünde olduğunu belirten Çelik, şöyle konuştu:

"İlimizin birkaç stratejik ürünü var. Patates de bunlardan biridir. Aynı zamanda iyi de bir endüstriyel bitkimizdir. Ahlat başta olmak üzere 45 bin dönüm alanda patates ekimimiz mevcuttur. 315 üreticimizin yetiştirdiği patates üretiminde bu yılki rekoltemiz 200 bin tondur. Yaklaşık 15 çiftçi 7 bin dekar alanda 45 bin ton sertifikalı patates üretimi yapıyor. Sertifikalı patatesleri ilimizdeki üreticiler kullanıyor, gerisi komşu illere ve yurt dışına ihraç ediliyor. Patates üretimi ilimizde yaklaşık olarak nisan ayında başlar kasım ayına kadar 5 aylık sürede tarlada devam eder. 4 bin insan istihdam ediliyor. Patates üretiminde Türkiye ihtiyacının yaklaşık yüzde 5'lik kısmını ilimiz karşılamaktadır. Patateslerin ilimize katkısı 260 milyon liradır."

Çiftçilere, patates için yüzde 50 hibeyle depo yaptıklarını dile getiren Çelik, "Bireysel sulama sistemi hibe destekleri de sağladık. Toplamda geçen yıl patates üretimi yapan çiftçilere 15 milyon lira destek verdik." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yavru boz ayıları kurduğu sofrada elleriyle besliyor http://gazetebirlik.com/haber/yavru-boz-ayilari-kurdugu-sofrada-elleriyle-besliyor-4800/

Bitlis’in Tatvan, Ahlat ve Güroymak ilçe sınırları içerisinde bulunan 2 bin 250 rakımdaki Nemrut Krater Gölü, doğal güzelliklerinin yanı sıra zengin florasıyla birlikte birçok canlıya da ev sahipliği yapıyor. Krater gölü çevresinde yaşamlarını sürdürmeye çalışan yavru boz ayılar ise, son zamanlarda bölgeye giden vatandaşların ve doğaseverlerin ilgi odağı haline gelmeye başladı.
Ahlat ilçesinde yaşayan hayvan sever Asım Araboğa, sıklıkla gittiği Nemrut Dağı’nda yavru boz ayıları özenle besleyip, kış ayına hazırlıyor. Nemrut Dağı’nda yavru boz ayıların sıklıkla görüldüğü alanda yanında götürdüğü balık, armut, bal ve çeşitli yiyeceklerle sofra kuran Asım Araboğa, belli bir süre bekledikten sonra yanına gelen yavru ayıları yer sofrasında elleriyle besledi. Sıklıkla ayıları beslediği için güzel bir dostluk kurduğunu belirten Araboğa, yavru ayıları beslemekten mutluluk duyduğunu söyledi. Nemrut Dağı’nda ayıların beslenmesi için ve yağlanıp kışa hazırlanmaları için yeteri kadar besin maddesi bulunmadığını dile getiren Araboğa, bu yüzden sıklıkla hayvanları beslediğini ifade etti.

“HAFTADA BİR GÜN YAVRU AYILAR İÇİN GELİP SOFRA KURUYORUM”
Haftada bir gün yavru ayılar için sofra kurduğunu dile getiren Araboğa, “Bugün yine ayılarım geldiler. Onlara bol bol yiyecek getirdim, artık karınlarını doyururum. Buraya gelmeden önce yanlış yere gitmişler, orada kalabalık insanların içinde karınları aç oldukları için yiyecek bulamadı ve biraz saldırgan olmuşlar. Ama onları bulup sofraya yetiştirdim. Bol bol yiyecek var, artık karınlarını doyururlar. Yani bugün ayıların karnı doyacak. Haftada bir gün onlar için gelip sofra kuruyorum. Geldiklerinde bol bol karınlarını doyuruyorlar. Bugün en çok balık yiyorlar, demek ki en çok sevdikleri yiyecek balıkmış” dedi.
Hayvan sever Asım Araboğa, ayrıca yavru boz ayılara kendi elleriyle bal ve bisküvi yedirmeyi de ihmal etmiyor. Karınları iyice doyan yavru boz ayılar, daha sonra ormanlık alana giderek gözden kayboluyorlar.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'Yeryüzü Cenneti'nde zirve yürüyüşü yapıldı http://gazetebirlik.com/haber/yeryuzu-cennetinde-zirve-yuruyusu-yapildi-1770/

Bitlis’in Tatvan, Güroymak, Ahlat ilçeleri arasında yer alan ve "Yeryüzü Cenneti" olarak adlandırılan 2 bin 800 metre yükseklikteki Nemrut Kalderası'nda, Vangölü Aktivistleri Derneği tarafından zirve yürüyüşü düzenlendi.

Nemrut Çanağı yürüyüşüne katılan 40 doğasever, Nemrut Kalderası'nın ağız genişliği olan 40 kilometreyi 15 saatte yürüdü.

Nemrut Dağı'nın Tatvan yamacında tırmanış yapan doğaseverler, zirve yürüyüşü boyunca sol yönde Nemrut Krater Gölü'nü, sağ yönde ise sırasıyla Tatvan, Van Gölü, Süphan Dağı, Ahlat, Nazik Gölü, Güroymak, Atatürk Dağı, Bitlis ve Güneydoğu Toros Dağları’nı görme imkanı buldu.

Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, gazetecilere yaptığı açıklamada, Nemrut Dağı ve Nemrut Krater Gölü’nü tanıtmak amacıyla Nemrut Kalderası'nda doğa yürüyüşü düzenlediklerini belirtti.

Özel, şöyle devam etti:

"Şu an Nemrut Kalderası'ndayız, 2 bin 800 metre yükseklikte ve zirvedeyiz. Dünyanın 8'inci harikası olarak Van Gölü'nü tanımlıyoruz, 9'uncu harikası da kesinlikle Nemrut'tur. Avrupalı Seçkin Destinasyonlar (EDEN) Projesi kapsamında 'Mükemmeliyet Ödülü' alan Nemrut Krater Gölü ve Van Gölü'nü yukarıdan izleme imkanı bulduk. Etrafımızda ayrıca Tatvan, Güroymak ve bunların yanı sıra Ahlat, Süphan Dağı, Nazik Gölü var, hepsini aynı zanda görebiliyoruz. Kırk kişi ile birlikte katıldığımız bir zirve yürüyüşü, çanağı komple gezme etkinliği yapıyoruz. Amacımız Nemrut Dağı ve Nemrut Krater Gölü'nü dünyaya tanıtmak, turizmin ilgisini bölgemize çekmek, buradaki turizm potansiyelini ön plana çıkartmaktır."

Vangölü Aktivistleri tarafından düzenlenen etkinliğe Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak katılım sağladıklarını belirten Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Fevzi Çeliktaş ise Türkiye'nin birinci en büyük krater gölü ve dünyanın da ikinci en büyük krater gölünün Van Gölü havzasında bulunduğunu söyledi.

Çeliktaş, "Nemrut Krater Gölü'nün güzelliğini her tarafa göstermek ve tanıtımını yapmak adına farkındalık oluşturmak için bir yürüyüş etkinliği yapıyoruz. Burası çok güzel bir coğrafya ve gerçekten herkesin görmesi lazım. Bizim bir sloganımız vardı, 'Van Denizi'nde yüzmeden ölmeyin', ikinci sloganımız da şu oldu, 'Nemrut Krater Gölü'nü görmeden ölmeyin'. Muhteşem bir güzellik buradan aynı anda sıcak ve soğuk gölleri görebiliyoruz, yan tarafta da Van Gölü var. Burayı turizme kazandırmalıyız, bu güzelliği Türkiye'deki herkesin görmesi lazım." dedi.

Katılımcılardan Fatma Korkut, "Buraya gelmeden önce bu kadar güzel bir manzara ile karşılaşacağımızı bilmiyorduk. Nemrut Krater Gölü'nü şu an kuş bakışı olarak görüyoruz. Dünyanın ikinci ve Türkiye'nin ise en büyük krater gölü olan Nemrut Krater Gölü, çok sayıda ödül almış ve bence ödülleri hak ediyor." diye konuştu.

Aydınlı olduğunu ve Tatvan'da öğretmenlik yaptığını belirten Çağlar Uyan da çok güzel bir manzara ile karşılaştığını ifade etti.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bitlis'te minibüs şarampole devrildi: 10 ölü, 7 yaralı http://gazetebirlik.com/haber/bitliste-minibus-sarampole-devrildi-10-olu-7-yarali-8247/

Bitlis'in Hizan ilçesinde köy minibüsünün şarampole devrilmesi sonucu 10 kişi hayatını kaybetti, 7 kişi yaralandı.

Bitlis Valisi Oktay Çağatay yaptığı açıklamada, "(Hizan'daki kaza) Kalkanlı köyünde köy minibüsünün şarampole devrilmesi sonucu meydana gelen kazada 10 kişi öldü, 7 kişi yaralandı." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bitlis'te 5 terörist etkisiz hale getirildi http://gazetebirlik.com/haber/bitliste-5-terorist-etkisiz-hale-getirildi-5377/

Bitlis'in Tatvan ilçesi kırsalında İl Jandarma Komutanlığınca düzenlenen hava destekli operasyonda 5 terörist etkisiz hale getirildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Dağcılar Nemrut'ta zirve yaptı http://gazetebirlik.com/haber/dagcilar-nemrutta-zirve-yapti-3079/

Bitlis Vadi Doğa ve Spor Kulübü üyeleri, 2 bin 800 rakımlı Nemrut Dağı'nda zirve yaptı.

Güvenlik güçlerinin başarılı operasyonlarıyla sağlanan huzur ortamını fırsat bilen doğaseverler, düzenledikleri doğa yürüyüşü ve dağ tırmanışı gibi etkinliklerle bölgenin güzelliklerini tanıtıyor.

Bu kapsamda, dağcılar ve doğaseverlerden oluşan 30 kişi, 2 bin 800 rakımlı Nemrut Dağı'na tırmandı.  

İki gün süren tırmanışta, 2 bin 250 rakımlı Nemrut Krater Gölü kenarında kamp kuran doğaseverler, sabah erken saatlerde dağın zirvesine ulaşarak güneşin doğuşunu izledi, fotoğraf çekti.

Vadi Doğa ve Spor Kulübü Bitlis Temsilcisi Abidin Araboğa, yaptığı açıklamada, 30 kişilik ekiple Nemrut Krater Gölü'nde kamp kurduklarını söyledi.

2 bin 800 rakımlı zirvede güneşin doğuşunu izlemekten büyük keyif aldıklarını belirten Araboğa, şunları kaydetti:

"Çok güzel bir görüntü vardı. Zirvede kahvaltı yaptık sonra güvenli bir şekilde kayalardan indik. Sabah zirveye erken çıkabilmek için uzun süre mola vermeden yürüdük. Herkesin buraya çıkmasını istiyoruz. Her hafta Nemrut ve bölgenin diğer dağlarına ekipler getiriyoruz. Geçen hafta 34, bu hafta 18, haftaya da 50 kişi getirmeyi planlıyoruz. Bu bölgeyi tanıtmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Gelsinler bu doğanın güzelliğini görsünler."

Dağcı Emre Güzelsoy ise tırmanıştan önce Nemrut Krater Gölü'nde kamp yaptıklarını belirterek, "Memleketimizde görülmesi gereken en güzel yerlerden biri burası. Herkesin gelmesini tavsiye ederim. Çok zorlu bir parkur da değil." diye konuştu.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çöpten üretilen elektrikle 3 bin ev aydınlanıyor http://gazetebirlik.com/haber/copten-uretilen-elektrikle-3-bin-ev-aydinlaniyor-9352/

Bitlis'te girişimci Erdal Yalçın, kurduğu katı atık depolama tesisinde, belediye ekiplerinin mahallelerden topladığı çöpleri işleyerek 3 bin evin enerji ihtiyacını karşılıyor.

Bitlis Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğüne bağlı ekiplerin kent merkezi ile bazı ilçelerden topladığı günlük yaklaşık 110 ton çöp, Yalçın'ın kurduğu tesiste işlenerek ekonomiye kazandırılıyor.

Güroymak ilçesindeki Rahva bölgesinde katı atık depolama tesisi kuran Yalçın, belediye ekiplerinin sokak sokak gezerek topladığı çöpleri, katı atık düzenli depolama ve bertaraf alanında biriktiriyor.

Daha sonra çöpleri 14 metre derinliğinde 200 metre genişliğindeki alana taşıyarak üzerini kapatan Yalçın, altta biriken metan gazından ürettiği elektrik enerjisini Güroymak Enerji Nakil Hattı'na veriyor.

"Tüm ilçelerin çöpünü tesiste değerlendirmek istiyoruz"

Yalçın, yaptığı açıklamada, 17 kişiye istihdam sağladığı tesisteki düzenli depolama sahalarında biriktirdikleri çöplerden elektrik enerjisi ürettiğini söyledi.

Çöp suyunun yer altı sularına sızmaması için çeşitli önlemler aldıklarını belirten Yalçın, şu bilgileri verdi:

"İş makineleriyle açtığımız sahada yaklaşık 50 metre kil tabakası serip sıkıştırıyoruz. Ardından membran ve jeotekstil keçe seriyoruz. Son aşamada da dere çakılı atıyoruz. Bu işlemler yapıldıktan sonra günlük gelen çöpleri bu düzenli depolama sahasına aktarıyoruz ve üstünü hafriyatla kapatıyoruz. Gazı toplayabilmek için yatay ve dikey delikli boruları atıyoruz. Burada toplanan gaz motora yakıt olarak gönderiliyor. Gönderilen yakıttaki kinetik enerjiyi potansiyel enerjiye dönüştürerek Bitlis-Güroymak hattına aktarıyoruz. Şu anda 1,4 megavat enerji üretiyorum. Bunu 4 megavata çıkardığımda günde 6 bin 700 haneyi beslemiş olacağım. Bu Bitlis için de faydalı bir işlem olacak." 

Bitlis'te 2 aydan bu yana çöpten elektrik enerjisi ürettiğini anlatan Yalçın, kentteki bütün çöplerin tesiste biriktirilerek çevrenin de kirlenmekten kurtarılabileceğini vurguladı.

Çöplerin Bitlis deresine dökülmesinin hem çevre hem de insan sağlığına zarar verdiğini ifade eden Yalçın, "Çöplerin dereye dökülmesi hem insan sağlığına hem de çevreye zararlı. Görüntü olarak da rahatsız edici. Ayrıca bazı ilçe ve beldeler de vahşi depolama alanlarına çöplerini atıyor. Bunların da sahamıza getirilmesini istiyoruz. Temiz bir çevre için herkesin el ele vermesi gerekiyor. Çöpleri burada değerlendirerek ekonomiye kazandıralım. Hem çevremiz temiz kalsın hem de ekonomiye katkı sunalım. Burada ürettiğimiz elektriği 3 bin evin aydınlatılmasında kullanıyoruz." diye konuştu.

Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay da sahaya taşınan çöplerin enerjiye dönüştürülerek ekonomiye kazandırıldığını belitti.

Projenin geçmişte de belediye tarafından desteklendiğini belirten Tanğlay, "Şu anda tesiste elektrik üretilerek hatlara veriliyor. Çöplerimizi bundan sonra da oraya taşımaya devam edeceğiz. Bölgemiz için çok yararlı bir tesis. Her gün toplanan çöplerimiz oraya götürülüyor ve vatandaşlara elektrik olarak geri dönüyor." ifadelerini kullandı.

 

  

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bitlis'te 4 terörist etkisiz hale getirildi http://gazetebirlik.com/haber/bitliste-4-terorist-etkisiz-hale-getirildi-944/

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, iç güvenlik operasyonları kapsamında, Bitlis'in merkez ilçe kırsalında, İl Jandarma Komutanlığınca bugün hava destekli operasyon düzenlendiği belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İç güvenlik operasyonları kapsamında, Bitlis merkez ilçe kırsalında, İl Jandarma Komutanlığınca bugün gerçekleştirilen hava destekli operasyonda, 4 terörist silahları ile birlikte etkisiz hale getirilmiştir. Bölgedeki operasyonlar devam etmektedir."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Baston ustası atık kütükleri ev dekorasyonuna kazandırıyor http://gazetebirlik.com/haber/baston-ustasi-atik-kutukleri-ev-dekorasyonuna-kazandiriyor-14/

Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde ceviz ağaçlarından yaptığı bastonların yanı sıra tasarımlarıyla dikkat çeken 3’üncü kuşak baston ustası Cumali Birol, artan ceviz kütükleri de farklı tasarımlarla birleştirerek sehpa, süs ve farklı eşyalara dönüştürüyor.
Yaptıkları tasarımları ebru sanatı yaparak reçine ile kaplayan Cumali Birol, özel siparişleri ile dikkat çekiyor. Aileden 3’üncü kuşak bastonculuk mesleğini sürdüren ve birçok ünlüye yaptığı bastonlarla gündeme gelen Cumali Birol, yaklaşık 2 yıllık bir çalışmanın ardından bastonla ebru sanatını birleştirdiğini, bununla yetinmeyerek, epoksi kullanarak ceviz kütüğünden zigon sehpa ürettiklerini söyledi. Bu şekilde baston yapımında kullanılan ve atık duruma gelerek yakacak olarak kalan ceviz kütüklerini de üretime kazandırdıklarını ifade eden Birol, bir taraftan doğayı korumak, diğer taraftan müşterilerin farklı süs eşya siparişlerine cevap vermek için çalıştıklarını belirtti. Birol, “Ben aileden 3. kuşak baston imalatı yapıyorum. Son birkaç yıldır baston imalatından artan ve sobalarda yakacak olarak kullandığımız ceviz kütüklerini üretime kazandırmak için neler yapabiliriz diye bir araştırma yaptım. Yaptığımız araştırmalarda, üzerine ebru sanatı yaparak ve epoksi dökerek ortaya farklı bir hediyelik eşya çıkardık. Bunu fuar ve festivallerde tanıtmaya başlayacağız” dedi.

“4 bin öğrenciye ebru kursu verdik”

Cumali Birol, kaymakamlık ve belediye başkanlığının destekleri ile ilçede üretilen el sanatlarının sergilenmesi için bir sergi salonu oluşturduklarını belirterek, “Adilcevaz ilçesinde el sanatları ustalarında bir yılda üretilen ürünleri burada sergiliyoruz. Başta kaymakamlığımız olmak üzere belediye başkanlığı ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İlçede el sanatlarına önem verilmesi bizleri memnun ediyor. Bu anlamda kaymakamlığımız tarafından yürütülen bir proje kapsamında da ilçedeki farklı okullarda yaklaşık 4 bin öğrencimize ebru sanatı dalında kurslar verdik. Bu kursumuz yaklaşık 3 ay sürdü. Özellikle engelli çocuklarımızda terapi etkisi oluşturduğunu düşünüyoruz. Bu şekilde kaybolmaya yüz tutmuş bazı sanatları da gelecek nesillere aktarıyoruz” diye konuştu.

“Adilcevaz’da 170 bin ceviz ağacı var”

Cumali Birol, işlerinin büyük bir kısmını ceviz ağaçları üzerinden yaptığını ve ilçede 170 bine yakın ceviz ağacının bulunduğunu ifade ederek, “Bölgemiz cevizi ve ağaçları ile tanınır. Adilcevaz ve bölgesinde 170 bine yakın ceviz ağacı var. Bazı kesimler tarafından sanki ceviz ağaçlarını yok ediyormuşuz gibi söylentiler dolaşıyor. Aslında biz bastonculara bir yıl içerisinde sadece bir kütük yetiyor. Hiçbir parçasının boşa gitmemesi için mücadele ediyoruz. İşte sehpa üretimimiz de böyle başladı. Artık malzemeleri de üretime kazandırmak için çalışıyoruz. Bastonumuz gibi sehpayı da marka haline getirmek için çalışacağız. Ebru sanatı ile birleştirdiğimiz sanatta kısa sürede alıcılar da buluyoruz. Bugün 500 TL’den başlayıp, 15 bin TL’ye kadar alıcı bulabiliyoruz. El emeğimizle yaptığımız çalışmalar rağbet görüyor” ifadelerini kullandı.
Klasik bastonculuğun Türkiye’de birçok yerde olduğunu ancak ebru sanatı ile birlikte bir farkındalık oluşturduklarını sözlerine ekleyen Birol, “Ebru sanatı ile bastonculuğu birleştirmek 2 yılımızı aldı. Selçuklu ve Osmanlı sanatı olan ebrunun günümüze kadar yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması için biz de elimizden geleni yapıyoruz. Ebruyu bastona işlemek için 2 yıllık bir araştırma ve geliştirme projesi yaptım. 2 yılın sonunda bastona işlemeyi başardık. Bu şekilde hem ilçemizin tanıtımına da katkı sunduk” şeklinde konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
PKK'nın sözde Sason sorumlusu ölü ele geçirildi http://gazetebirlik.com/haber/pkknin-sozde-sason-sorumlusu-olu-ele-gecirildi-4151/

Bitlis'te ölü ele geçirilen teröristin turuncu kategoride yer alan, PKK'nın sözde Sason sorumlusu Eren Karker kod adlı Ünal Dinar olduğu tespit edildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yol bitince 53 basamaklı merdiveni aracıyla indi http://gazetebirlik.com/haber/yol-bitince-53-basamakli-merdiveni-araciyla-indi-4653/

Bitlis'te yanlışlıkla trafiğe kapalı yola giren sürücü, kamyonetiyle merdivenlerden çarşı merkezine indi.

Kent merkezinde trafiğe kapalı tarihi Sinema Yokuşu güzergahına yanlışlıkla giren, plakası ve sürücüsünün kimliği henüz öğrenilemeyen kamyonetin, yolun sonundaki 53 basamaklı merdiveni inmesi bir iş yerinin güvenlik kamerasınca kaydedildi.

Yol bittikten sonra hızını alamayarak merdivenleri de inen kamyonet sürücüsü, aracını iş yerinin önündeki kaldırımda bulunan kasalara çarparak durdurabildi.

Kamyonet, çekici yardımıyla bulunduğu yerden kaldırıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bitlis’te Yolcu Otobüsü İle Tır çarpıştı: 34 Yaralı http://gazetebirlik.com/haber/bitliste-yolcu-otobusu-ile-tir-carpisti-34-yarali--182851/ Bitlis’in Tatvan ilçesinde yolcu otobüsü ile tırın çarpışması sonucu 34 kişi yaralandı.

Tatvan ilçe girişinde bulunan kavşakta, Mehmet Zeki Çınar yönetimindeki 65 EA 361 plakalı şehirlerarası yolcu otobüsü ile Mehmet Cevat Akdağ idaresindeki 22 BE 825 plakalı tır çarpıştı. Kazada sürücü Çınar ve Akdağ ile otobüsteki 32 yolcu yaralandı. Yaralılar, olay yerine sevk edilen ambulanslarla Bitlis ve Tatvan’daki hastanelere kaldırıldı. Olay yerinde alınan önlemlerin ardında n çarpmanın şiddetiyle devrilen otobüs çekici yardımıyla kaldırıldı.

(Vahit Olcay-Hakan Okay /İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Terör örgütü PKK’ya Darbe http://gazetebirlik.com/haber/teror-orgutu-pkkya-darbe-165329/ Bitlis’te İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü tarafından düzenlenen terör operasyonunda teröristlere ait 1 adet sığınak, toprağa gömülü vaziyette patlayıcı madde ve patlayıcı yapımında kullanılan malzemeler ele geçirildi.

Bitlis Valiliğinden yapılan açıklamada, Bitlis İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü unsurlarınca terörle mücadele kapsamında 12 Nisan günü Tatvan ilçesi kırsalında Jandarma Onbaşı Hamdi Arslan-36 Operasyonu ve Hizan ilçesi kırsalında Şehit Jandarma Üstçavuş Recep İnce-16 Operasyonu’nun icra edildiği bildirildi. Operasyon kapsamında 1 adet sığınak, toprağa gömülü vaziyette 1 kilogram plastik patlayıcı, 6 adet patlayıcı kalıbı, 190 metre infilaklı fitil, 15 adet elektronik EYP anahtar takımı, bin 15 metre kablo, 5 adet 12 volt akü, 250 metre bakır kablo, 89 adet büyük pil, 22 adet orta boy pil, 3 adet tüp başlığı ve çeşitli muhtelif yaşam malzemesi ele geçirildi. Açıklamada, "Güvenlik güçlerimiz bölge halkımızın da desteği ile huzur ve güvenliği sağlamak maksadıyla, ilimiz genelinde teröristlerle mücadelesini kararlılıkla sürdürecektir” denildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bir Sevgi Bir İlmek" http://gazetebirlik.com/haber/bir-sevgi-bir-ilmek-6403/

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) tarafından başlatılan ve Halk Eğitim Müdürlüğünün de destek verdiği "Bir Sevgi Bir İlmek Projesi" ile kampüs yerleşkesinde lösemili çocuklara oyuncak üretmek amacıyla atölye kuruldu.

Kursiyer olarak 4 doktor öğretim üyesi, 2 öğretim görevlisi, 2 ev hanımı, 1 hemşire ve 17 öğrencinin katıldığı atölyede, kanser hastası çocuklar için organik ipten oyuncak üretimine başlandı.

Kadınların organik iplerle ördüğü oyuncakların, ilk etapta çevre illerdeki hastanelerde tedavi gören çocuklara hediye edilmesi hedefleniyor.

"Projenin farkındalık oluşturacağına inanıyorum"

Atölyenin açılışını gerçekleştirerek oyuncakları inceleyen BEÜ Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, üniversite olarak topluma vefa borçlarının olduğunu söyledi.

Kız öğrencilerin de projeye destek vermesinden memnuniyet duyduğunu belirten Yardım, şunları kaydetti:

"Atölyemizin üniversitemize, ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Türkiye'de ilk kez lösemili çocuklar için organik oyuncak üretmek adına kurulmuş bir atölyedir. Bu projenin çok iyi bir farkındalık oluşturacağına inanıyorum. Bu konuda ülkenin dört bir yanından Proje Koordinatörü Esra hocamız iletişim kuran kişiler var. Projenin yaygınlaşmasını istiyorlar. Bu bizim için çok önemli ve başarılı bir projedir. Ümit ediyorum bundan sonra da lösemili çocuklar ile diğer bütün hasta çocuklar için çok daha güzel projeler üretilir."

Proje Koordinatörü BEÜ Öğretim Görevlisi Esra Dursun da lösemili çocukların plastik oyuncaklarla oynama şanslarının olmadığını vurguladı.

Dursun, "Bu çocuklarımız çok uzun süre hastanelerde kaldıkları için, onlara bu oyuncakları üretebilmek adına projemizi hayata geçirdik. Tamamıyla organik iplerden kendi ellerimizle onlara oyuncak örüyoruz." dedi.

Burada üretilen oyuncakları öncelikle çevre illerdeki onkoloji hastanelerinin çocuk servislerindeki çocuklara hediye edeceklerini aktaran Dursun, atölyede 2 usta öğreticinin görev yaptığını, projenin 2 ay süreceğini kaydetti.

Dursun, "Yazın bunu sürekli hale getirmeyi ve ülkemiz geneline yaymayı istiyoruz." şeklinde konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van Gölü’nün Eşsiz Lezzeti İnci Kefali http://gazetebirlik.com/haber/van-golunun-essiz-lezzeti-inci-kefali--122238/ Türkiye’de sadece Van Gölü’nde yaşayan inci kefali balığı hem bölgeye hem de batı illerine gönderiliyor.

Bitlis’in Tatvan ilçesine bağlı Sarıkum köyü sakinleri "Akdamar" ve "Narin" adlı tekneleriyle yıllardır Van Gölü’nde inci kefali avlayarak ekmek mücadelesi veriyor. Van Gölü kıyı şeridinde bulunan Sarıkum köylüleri, inci kefalini Bitlis ve ilçeleri haricinde Batman, Siirt ve Diyarbakır gibi illerin yanı sıra batıya gönderiyor. Bir gece önceden yaklaşık bir kilometre uzunluğundaki 8-9 adet ağı göle atan köylüler, sabah saatlerinde ise çekerek balıkları topluyor.

Köyde balıkçılık yapan Ümit Allahverdi, babasının 45, kendisinin ise 11 yıldır inci kefali avladığını söyledi. Bu yılki balık bereketinin satıcının yüzünü pek güldürmediğini ifade eden Allahverdi, Karadeniz’den aldıkları eski bir tekne ile başladıkları balıkçılık işini ailece sürdürdüklerini kaydetti. Geçimlerini de bu yolla temin ettiklerini dile getiren Allahverdi, “Bizim köyde arazimiz yok. Yıllarca çobanlık yaptık. Genelde av yasağının olmadığı kış aylarında avlanıyoruz. Yaz aylarında ya batıda çalışıyoruz ya da kendi bahçemizde çalışıyoruz” dedi.

İnci kefali balığının lezzetinden ve yeme şekillerinden bahseden Ümit Allahverdi, "Bu balık çok lezzetli bir balık. Mangalda ve tandırda pişirilip yenildiği gibi tuza basılıp birkaç ay tuzda kaldıktan sonra da yenilebilir. Kış aylarında her ağımızda yaklaşık 400-500 kilo balık avlıyoruz. Yaz aylarında balık üreme yaptığı için hiçbir şekilde avlanma yapmıyoruz. Yavaş yavaş avlanma sezonumuz bitiyor. Nisan ayının 15’inde yasak geliyor. Tekneleri bağlayıp tarla işleri ile uğraşacağız” diye konuştu

Balıkçılar, inci kefali balığından kendi geçimlerini sağladıkları gibi ava çıkarken misafirleri olan martıları da unutmayıp onlara balık ziyafeti çekiyorlar.

Sabahın erken saatlerinde ağlarını tek tek çeken balıkçılar, Van Gölü’nde bulunan koyların birine giderek günün yorgunluğunu ise mangalda tuttukları balıkları pişirip yiyerek atıyor.

(Vahit Olcay/İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tatvan’daki Kayıp çocuk 12 Gün Sonra Bulundu http://gazetebirlik.com/haber/tatvandaki-kayip-cocuk-12-gun-sonra-bulundu--164317/ Bitlis’in Tatvan ilçesinde 12 gün önce okula gitmek üzere evden çıktıktan sonra bir daha kendisinden haber alınamayan 17 yaşındaki İlyas Demir, polisin yoğun çalışması sonucu Ahlat ilçesinde bulundu.

Tatvan ilçesinde 23 Mart günü okula gitmek üzere evden çıkan ve bir daha kendisinden haber alınmayan İlyas Demir ile ilgili mutlu haber geldi. Evden çıktıktan sonra 12 gündür haber alınmayan Demir, Tatvan İlçe Emniyet Müdürlüğünün hummalı çalışmaları sonucu Ahlat ilçesinde bulundu.

Bitlis Valiliğinden yapılan açıklamada; sağlık durumu iyi olduğu öğrenilen Demir’in, polisler tarafından ailesine teslim edildiği ifade edildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tatvan’da Liseli Gençten 9 Gündür Haber Alınamıyor http://gazetebirlik.com/haber/tatvanda-liseli-gencten-9-gundur-haber-alinamiyor--185823/ Bitlis’in Tatvan ilçesinde 9 gün önce okula gittikten sonra kendisinden haber alınamayan 17 yaşındaki İlyas Demir’in ailesi çocuklarının hayatından endişe ediyor.

Siirt’in Baykan ilçe nüfusuna kayıtlı olan ve Bitlis’in Tatvan ilçesindeki Anadolu İmam Hatip Lisesinde açık öğretim okuyan 17 yaşındaki İlyas Demir, 23 Mart 2019 günü okula gittikten sonra bir daha kendisinden haber alınamadı. İlyas Demir’in babası Tahsin Demir, çocuklarının hayatından endişe ettiklerini belirterek, bir an önce bulunmasını istedi. Çocuğunu her yerde aradığını, fakat bulamadığını belirten baba Demir, görenlerin kendileriyle iletişime geçmesini istedi.

İlçe Emniyet Müdürlüğünce, kayıp çocuğun bulunması için başlatılan çalışmalar ise devam ediyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Araçların üzerine Kaya Parçaları Düştü http://gazetebirlik.com/haber/araclarin-uzerine-kaya-parcalari-dustu-141100/ Bitlis’te havaların ısınmasıyla zeminin yumuşaması sonucu kopan kaya parçaları yola düşerken, 3 araç ise hasar gördü.

Alınan bilgilere göre olay, il merkezindeki Nur Caddesi üzerinde meydana geldi. Caddenin üst tarafında bulunan kaya parçaları, zeminin yumuşamasıyla beraber yerinden koparak yola düştü. Cadde kenarında park halinde bulunan 3 araca hasar veren kaya parçaları, yolun da trafiğe kapanmasına neden oldu. Polis ekipleri bölgede güvenlik önlemi alırken, itfaiye ekipleri tarafından kaya parçalarının kaldırılması için çalışma başlatıldı.

(Vahit Olcay /İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İçişleri Bakanı Soylu Bitlis’te Miting Düzenledi http://gazetebirlik.com/haber/icisleri-bakani-soylu-bitliste-miting-duzenledi--220210/ İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ülkeyi ve insanları birbirlerine düşürmek için sürekli nifak tohumları saçıldığını belirterek, "İşleri güçler bu milletin arasına nifak sokmak oldu. Yıllarca baş örtüsünü bu ülkenin en büyük sorunu olarak önümüze getirdiler. Ne oldu başı açık, başı örtülü hepsi bir oldu. Demek ki hep ayağımızın ucuna baktırdılar. Kim ufka baktıysa, onu başka işlerle meşgul etmek istediler. Uzun yıllar bu ülkeyi kumpasa getirdiler. Aynı zamanda terörizmle, PKK ile oyaladılar."dedi.



Ağrı’dan sonra Bitlis’e gelen İçişleri Bakan Soylu, seçim Koordinasyon Merkezi’nin açılışını yaptı. Burada konuşma yapan Bakan Soylu, birlik ve beraberlik mesajları vererek, kimsenin oyuna gelmemesini istedi. Bitlis’e gelme nedeninin teşekkür etmek olduğunu belirten Bakan Soylu, "Huzurunuzda olmamızın bir sebebi var. Memleketimizin her yerinde aradığımız bir şey var. Çok büyük sıkıntılar çektik. Bu sıkıntıların bitmesi hani bir sevincimiz olur paylaşmak isterseniz. Hani annenizin göğsüne başınızı koyup bir şeyler paylaşmak isteriz. Biz de başımızı sinenize koymaya geldik. Bakın bu ülkede çok zor ve dar günler gördük. Bu ülkede darbeler oldu, Başbakanlar asıldı. Bu ülkenin ileri gitmesini engellemek için darbeler yapıldı. 60’ta, 72’te, 80’de darbeler yaşadık. En son Pelsinvanya’daki şarlatan geldi. Bu ülkede bir taraftan terör anarşi ile uğraşırken, bir taraftan da dolar operasyonları, faizlerle meşgul edildi." diye konuştu.



Bakan Soylu, ülkenin ilerlemesine fırsat verilmediğini ve sürekli küçük görüldüğünü kaydederek konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu ülkeyi sürekli Avrupa’dan eksik saydılar. Bu ülkede 1944 yılında uçak ve otomobil yapılıyordu. Bursa’da otomobil fabrikası açılacaktı. Burada da şeftali ekin, dediler. Bize ilerleme fırsatı vermediler, küçük gördüler. ’Siz kimsiniz, şalvarlılar bu ülkeyi siz mi yöneteceksiniz’ dediler. Sadece bu değil. Bizi birbirimizden ayırmak için Kürt, Türk dediler. Sağcı, solcu dediler. On yıllardır bu ülkedeki insanların kardeşliğini, özgürleşmesini engellemek için ellerinden geleni yaptılar. Bizim sizin huzurunuza gelmemizin sebebi de nettir. Bu ülkenin bir ferdi olarak minnettar olduğumuzu söylemek için geldik. Buraya gelmenin tek sebebi teşekkür etmek içindir. Milletimiz olmasaydı bizleri savurup götürürlerdi. Dünyanın en kıymetli hazinesini elimizden alırlardı. Öyle dik durdunuz ki bize bir şey yapamadılar."



Bakan Soylu, sürekli milletin arasına nifak sokulmaya çalışıldığını belirterek, "Yıllarca baş örtüsünü bu ülkenin en büyük sorunu olarak önümüze getirdiler. Ne oldu başı açık, başı örtülü hepsi bir oldu. Demek ki hep ayağımızın ucuna baktırdılar. Kim ufka baktıysa, onu başka işlerle meşgul etmek istediler. Uzun yıllar bu ülkeyi kumpasa getirdiler. Aynı zamanda terörizmle, PKK ile oyaladılar. Gelip burada yaşayan Kürt kardeşlerimizi kim sordu. Diyarbakır’da 2 peygamber var. 35 medeniyet var. Diyarbakır erenler diyarı, Bitlis’i nereye koyacağız. Sadece birbirimizi ayırmaya değil, imanımızdan, kökenimizden, kardeşliğimizden ayırmaya çalışıyorlar. Bunu sürekli yapıyorlar. ’Zillet ittifakına oy vereceğiz’ diyorlar. Kendilerine ait bir tezgah kurmuşlar. 94 belediyeye kayyum atadık. Çünkü teröre yataklık yapıyorlardı. Sadece Güneydoğu ve Doğu Anadolu’ya gelirken 30 kere Hakkari’ye gittim. Sadece huzur olsun diye, terörün bu milletin yakasından düşmesini, çocukların geleceğe umutla bakması için gittim. Onlara yalnız değilsiniz diye haykırdık. Büyük mücadeleler veriyoruz." diye konuştu.



Huzurla birlikte bölgenin geliştiğini ve her gün yeni yatırımların yapıldığını kaydeden Bakan Soylu, "Huzur olmazsa buralar gelişebilir mi? 15 Temmuz’dan sonra atılan adımlarla teröre geçit vermiyoruz. Neden bu millet bunun yoksulluğunu, mağduriyetini yaşadı. Havalimanı açılacağı gün her yere kağıt dağıttılar. Bu havaalanında uçmayacaksınız, dediler. İlk Pervin Buldan uçtu. Niye bu halkın çocuklarını dağa götürüyorsunuz. Kendi çocuklarınızı dağa götürsenize. Bu milletin evlatlarından ne istiyorsunuz. Onlar bir eli yağda, bir eli balda, onlar rahat etsinler diye milletin evlatlarını dağa gönderecekler. Bunlarla siz ilgilenmeyin. Terör bizim işimiz. Siz çocuklarınızı yarına hazırlamaya bakın. Buraları en güzel şekle getireceğiz. Güneydoğu’nun büyük zenginlikleri var." şeklinde konuştu.



Bakan Soylu, buradaki konuşmasının ardından Ahlat ilçesine geçerek Selçuklu Çarşısı’nda halka seslendi. Burada da birlik ve beraberlik mesajları veren Bakan Soylu, Türkiye’nin nereden nereye geldiği hatırlatarak yatırımlar ve çalışmalar konusunda önemli bilgiler verdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com