tag:gazetebirlik.com,2015:cid-147 YeniBirlik Gazetesi YeniBirlik Gazetesi 2023-09-02T18:10:22+03:00 Kilis'in depremzede eserlerinde restorasyon çalışmaları başladı http://gazetebirlik.com/haber/kilisin-depremzede-eserlerinde-restorasyon-calismalari-basladi-1782/

Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürü Adem Bozkurt, 6 Şubat depreminde Vakıflar Genel Müdürlüğünün eserlerinde Kilis dahil 10 ilde çok ciddi boyutta tahribat yaşandığını söyledi.

Bozkurt, Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesinde Kilis'te 38 eser bulunduğunu belirterek, "Burada toplam 38 adet eserimiz bulunmakta. Bunun 5 tanesi az hasarlı, 33'ünde ise orta ve ağır hasar söz konusu. Bunlarla ilgili olarak da Genel Müdürlüğümüz tarafından depremin ilk gününden itibaren incelemeler, çalışmalar yapılmış, hasar tespitleri belirlenerek Kilis'te eserlerimizin yeniden ihyası için çalışmalara başlanmıştır." dedi.

Kilis'te Ulu Cami, Canbolat Paşa Tekke Cami, Mevlevihane Cami ve Karakadı Cami'sinde çalışmalara başlandığını aktaran Bozkurt, bununla birlikte diğer camilerle de ilgili ihale süreçlerinin devam ettiğini kaydetti.

Türkiye'de bu eserlerle ilgili deneyimli ve tecrübeli üniversite hocalarından bilim kurullarını oluşturduklarına dikkati çeken Bozkurt, şunları kaydetti:

"Restorasyondan önce 6 Şubat depremi bize şunu gösterdi ki, tarihi yapılarımızda yalnızca restorasyon değil daha ileriye götürebilmek amacıyla güçlendirme çalışmalarının yapılması gerekiyor. Bu çalışmalar nelerle başladı? Biz ihalelerimizi yaptıktan sonra özellikle Türkiye'de bu eserlerle ilgili deneyimli ve tecrübeli üniversite hocalarımızdan bilim kurullarımızı oluşturduk. Onların verdikleri bilgiler dahilinde bu camilerimizin zeminlerinde jeoradar uygulamaları, zemin sondajları, yüzeylerde raspalamanın yapılması, beden duvarları, kubbeler dahil, minarelerimiz dahil tümünde statik olarak incelemeler yapılıyor. Statik olarak incelemelerin sonucunda çıkacak raporlama ve projelere göre de restorasyon çalışmalarına başlanacak."

Eserler orijinal hallerine uygun ve güçlendirilmiş olarak yapılacak

Hedeflerinin eserleri herhangi bir depremde zarar görmeyecek şekilde restore etmek olduğunu dile getiren Bozkurt, şöyle devam etti:

"1500 yıllarından itibaren tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Kilis ilimizdeki eserlerimiz elimizdeki sanat tarihi raporları ve bunlarla birlikte yerelde bulduğumuz eserlerin eski orijinal hallerine uygun olarak birebir şekilde güçlendirilmiş olarak yapılacak. Yani bizim Vakıflar Genel Müdürlüğümüzün amacı eserlerimizi yeniden 400 yıl, 500 yıl, herhangi bir depremde zarar görmeyecek şekilde restore etmek. Ama aslına uygun olarak restore etmek. Bizim eser restorasyonunda öncelikli önem verdiğimiz konu, eserlerimizin depreme dayanıklı güçlenmiş projelerinin öncelikle hazırlanması. Bunun için Genel Müdürlüğümüz öncelikle projelendirme aşamasını tamamlayacak. Ancak projelendirme bittikten sonra çok hızlı bir şekilde bu eserlerimizi yeniden kullanıma açmak üzere hedeflendik ve bu hedefimiz doğrultusunda ilerliyoruz."

Restorasyonları yaparken güçlendirerek ve doğru bir şekilde yapacaklarını vurgulayan Bozkurt, "Şu anda mevcut eserlerimizle ilgili olarak yapmak istediğimiz şey birebir ve sağlamlaştırarak ve olabildiğince hızlı yapmak. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın önderliğinde Genel Müdürlüğü olarak öncelediğimiz konu eserlerimizin ebede kadar sürekli olarak insanlarımızın tarihini belirten, tarihimizi yaşatan eserler olarak kullanımda olması." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kilis'te depremzedelere ev sahipliği yapan devlet yurtları yeni akademik yıla hazırlanıyor http://gazetebirlik.com/haber/kiliste-depremzedelere-ev-sahipligi-yapan-devlet-yurtlari-yeni-akademik-yila-hazirlaniyor-4869/

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerde hasar almayan Kilis'te, Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğüne bağlı yurtlarda kalan afetzedeler, konteyner ve evlere yerleştirildikten sonra yurtlarda bakım onarım çalışmaları başlatıldı.

Gençlik ve Spor İl Müdürü Metin Kaplan, Kahramanmaraş merkezli depremlerden Kilis'in de etkilendiğini söyledi.

Yurtların kapılarını depremzedelere açtıklarını hatırlatan Kaplan, Kilis dahil olmak üzere evini kaybetmiş, evi yıkılmış, yakınını kaybetmiş özellikle Gaziantep, Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay'dan afetzedeleri yurtlarda ağırladıklarını ifade etti.

Daha sonra devletin verdiği imkanlar dahilinde kira yardımı alanların evlerini kiraladığını ve yurttan ayrıldığını, kira yardımı alamayanlar da Valilik ve AFAD'ın hazırladığı konteynerlere geçtiğini dile getiren Kaplan, şöyle konuştu:

"Depremzedelerimiz yurtlarımızdan yeni yeni ayrıldı. 2023-2024 üniversite eğitim hayatının başlamasına az bir zaman kaldı. Öğrencilerimiz kendi evlerine gelecek, yurtlar onların evi. Eylül ayında üniversiteler açılacak. Şu anda yurtlarımızda bakım onarım ve tadilatlarımız devam ediyor. Bakım onarım ve tadilat için tüm teknik personelimizi yurtlarımıza yönlendirdik. Bu kapsamda var gücümüzle gece gündüz çalışıyoruz."

Depremzedeleri mağdur etmediklerine dikkati çeken Kaplan, kentteki 7 yurtta 350 civarında depremzedeyi misafir ettiklerini söyledi.

"Kilis'teki yurtlarımız depremde hasar almadı"

Velilerin çocuklarını gönül rahatlığıyla devlet yurtlarına gönderebileceğini belirten Kaplan, şunları kaydetti:

"Kilis'teki yurtlarımız depremde hasar almadı. Sadece çok küçük boya kabarmaları, boya döküntüleri oldu. Taşıyıcılarımızda herhangi bir hasarımız yok. Gerek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğümüzün gerekse de Bakanlığımızın gönderdiği teknik personel yurtlarımızı inceledi. Hamdolsun olumlu rapor verdiler. Biz de yurtlarımızı inşallah yeni eğitim öğretim yılına hazırlıyoruz. Velilerimiz, vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla çocuklarını yurtlarımıza gönderebilir."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tescilli Kilis zeytinyağının dünya pazarındaki payının artırılması hedefleniyor http://gazetebirlik.com/haber/tescilli-kilis-zeytinyaginin-dunya-pazarindaki-payinin-artirilmasi-hedefleniyor-3622/

Kentte 3 milyonun üzerinde meyve veren ağaçtan elde edilen zeytinyağı, aroması, kendine has tadı ve sağlıklı olması nedeniyle mutfakların vazgeçilmezi arasında yer alıyor.

Zeytinyağı üretiminin yoğun yapıldığı ülkelerdeki kuraklık dolayısıyla gözler Türkiye'ye çevrildi.

Ülkedeki zeytin üretim alanlarından biri olan Kilis'te de bu sezon yağın hem verim hem de fiyat olarak üreticinin yüzünü güldürmesi bekleniyor.

Bölgedeki asırlık ağaçlardan elde edilerek, başta Arap ülkeleri ve ABD olmak üzere birçok ülkeye ihraç edilen Kilis zeytinyağında yeni hedef Avrupa pazarı.

"Aşırı sıcaklardan az etkileneceğini düşünüyoruz"

Kilis Zeytin Araştırma ve Geliştirme Derneği (KİZADER) Başkanı Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, AA muhabirine, 4 bin 500 yıllık zeytin çekirdeğinin Oylum Höyük'te bulunduğunu belirterek, yapılacak olan genetik çalışmalar sonrası Kilis'in yağlık zeytin ağaçlarının dünyada zeytinin atası olarak kayıtlara geçeceğine inandığını söyledi.

"Kilis genelinde üretilen zeytinlerin gübre ve tarım ilacı kullanılmadan tamamen doğal yollarla yetiştiğini söyleyebiliriz." diyen Şekeroğlu, yıllar itibarıyla bölgeye adapte olan Kilis yağlık zeytinlerinin iklim koşullarına göre gerek soğuktan gerek aşırı sıcaktan diğer zeytin çeşitlerine göre daha az etkilendiğini belirtti.

Şekeroğlu, Kilis'te bu yıl "yok yılı" olmasına karşın özellikle zeytinde çiçeklenme döneminin serin, döllenmenin de oldukça başarılı geçtiğini anlatarak, bundan dolayı verimin iyi olacağını düşündüklerini ifade etti.

"Kilis yağlık zeytinlerinin diğer çeşitlere göre aşırı sıcaklardan çok daha az etkileneceğini düşünüyoruz." ifadesini kullanan Şekeroğlu, Kilis'te zeytin rekoltesinin ortalama 27 bin ton civarında olduğunu, bu yıl "yok yılı" olmasına rağmen bu rakamlara yakın zeytin veriminin alınacağını düşündüklerini kaydetti.

"Tağşişe dikkat edilmeli"

Zeytinde başarılı bir sezon olmasının yaklaşık 6 ila 8 bin ton zeytinyağı üretiminin olacağını gösterdiğini dile getiren Şekeroğlu, zeytin veriminin düşük, fiyatının ise yüksek olması nedeniyle zeytinyağında tağşiş olabileceği uyarısında bulundu.

Şekeroğlu, "Kilis'te yaklaşık 3 milyonun üzerinde verime yatan zeytin ağacı bulunuyor. Bu ağaçlardan da Kilis'te ortalama yağ verimi yüzde 30'un üzerinde. Hatta ilerleyen dönemlerde hasatta ocak ayına doğru yüzde 50 verime kadar gelebiliyor. Çünkü Kilis yağlık zeytin ağaçları, dünyada en fazla yağ oranına sahip zeytin ağaçları. İklim değişikliklerinden, çevre koşullarından daha az etkilenmesi, Kilis'te diğer bölgelere göre normal verimlerin alınacağını gösteriyor." diye konuştu.

Geçen sezon Kilis'ten doğrudan veya dolaylı olarak yaklaşık 500 ton zeytinyağı ihraç edildiğini anlatan Şekeroğlu, Kilis'teki zeytinyağı pazarında hareketlenmenin başladığını ve birçok firmanın bölgeye yöneldiğini aktardı.

Prof. Dr. Şekeroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İhracat taleplerini karşılamak için tüccarlar Kilis'e gelip Kilis zeytinyağını alıp Avrupa'ya ve diğer ülkelere gönderiyor. Buradaki amacımız ihracatı doğrudan Kilis'ten yapabilmek. Bu konuda hem dernek hem de Valilik, belediye, üniversite ile yeni stratejiler geliştireceğiz. Kilis zeytinyağımızı dünyaya doğrudan Kilis'ten ihraç etmenin yollarını bulacağız. Zaten Kilis zeytinyağı son yıllarda aldığı altın madalyalarla dünya çapında tanınmaya başladı. Yaptığımız bilimsel çalışmalarla bulduğumuz özel yağ asitleri sayesinde omega 7 yağ asitleri, nervonik asit gibi özellikle Alzheimer, kanser gibi hastalıklarda faydalı bileşenlerin bulunmasıyla da önümüzdeki yıllarda ilaç ve kozmetik sektöründe ön plana çıkacak bir zeytinyağı ürünü olacak."

Kilis zeytinyağının Türkiye'de de kalite olarak ön plana çıktığını belirten Şekeroğlu, burada üretilen yağın önümüzdeki süreçte dünya piyasalarında da aranan bir zeytinyağı konumuna geleceğini kaydetti.

Şekeroğlu, "Türkiye'de iç tüketimde yoğun şekilde Ege ve Marmara bölgesi yağları kullanılıyor. Dolayısıyla Kilis yağı kaliteli olduğu için tamamen ihracat odaklı kullanılabileceğini düşünüyoruz." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Depremzede inşaat ustaları Kilis'te afet konutlarının yapımında çalışıyor http://gazetebirlik.com/haber/depremzede-insaat-ustalari-kiliste-afet-konutlarinin-yapiminda-calisiyor-4942/

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı TOKİ tarafından Atatürk Mahallesi'nde ilk etapta yapılacak 31 bloktan oluşan 645 konutun inşasında Hataylı demir ve kalıp ustaları da çalışıyor.

Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde yaşayan demir ve kalıp ustası Yahya Babayiğit, AA muhabirine, yeğenlerinden 5'ini depremde kaybettiğini söyledi.

Depremzede olarak Kilis'te TOKİ konutlarında çalışmaya başladıklarını dile getiren Babayiğit, "İnsanlara faydamız olsun istedik. Şu an demir ve kalıp işlerini yapıyoruz. Depremzedeleri bir an önce evlerine kavuşturmak için gece gündüz ter döküyoruz. En kısa sürede bu konutlara inşallah yerleşecekler." dedi.

Demir ve kalıp ustası Resul Batan da depremde Kırıkhan'da yıkılan evinden son anda dışarı çıktığını belirtti.

Depremzede olduğu için afetzedeler için yapılan TOKİ konutlarında daha titiz çalıştığını anlatan Batan, şöyle devam etti:

"Depremi yaşayan biri olarak TOKİ konutlarında çalışırken yapıları sağlam bir şekilde yapıyoruz. Allah kimseye depremi yaşatmasın biz yaşadık. Can kayıplarımız oldu. Depremi yaşayan biri olarak depremzede konutlarında çalışmak çok farklı bir duygu. İnsanlar dışarda ve çadırlarda kalmasın, evlerine kavuşsunlar diye daha hızlı gayret ediyoruz."


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kilis'te makilik alanda çıkan yangın söndürüldü http://gazetebirlik.com/haber/kiliste-makilik-alanda-cikan-yangin-sonduruldu-8306/

İlçeye bağlı Çınar Köyü civarında henüz belirlenemeyen nedenle makilik alanda çıkan yangını görenler, durumu Kilis Orman İşletme Müdürlüğüne bildirdi.

İhbar üzerine bölgeye yangın söndürme helikopteri ile Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri sevk edildi.

Ekiplerin çalışması sonucu söndürülen yangında yaklaşık 5 dönüm alan zarar gördü.

Bölgede soğutma çalışması devam ediyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kilis'te tombul çekirge görüldü http://gazetebirlik.com/haber/kiliste-tombul-cekirge-goruldu-1982/

İlçeye bağlı Yeşil Pınar köyü kırsalında bulunan tombul çekirge, kayalıkta bir süre bekledikten sonra otların arasına girerek gözden kayboldu.

İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, AA muhabirine, çekirgenin Mardin ve Diyarbakır bölgelerinde daha çok görüldüğünü söyledi.

Çekirgenin zararsız olduğunu anlatan Kökçüoğlu, "Sayıları da öyle çok artmaz. Çok nadir bulunduğundan ve yaşam alanları tarım arazileri ve yoğun otlatma alanlarına yakın olduğundan tehdit altındadır. Sürüngenler ve kuşların besin zincirindedir. Aşırı zirai ilaçlamanın da etkisiyle sayıları her geçen gün azalmaktadır." dedi.

Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mustafa İlçin ise tombul çekirgenin halk arasında "yamyam çekirge" olarak da bilindiğini belirtti.

Biyoçeşitlilik açısından değerli bir tür olduğunu ifade eden İlçin, şunları kaydetti:

"Özellikle çekirgelerde genel itibarıyla daha çok zirai alana zarar veren türlerin olduğunu söylemek mümkün. Ancak bu çekirgelerde daha çok kanibalizm denilen olay mevcut. Bu da kendi türünün bir anlamda aç kaldıkları zaman beslenilmesi söz konusu. Yani yamyam çekirge özelliği bunlarda ön plana çıkmaktadır. Predator olan canlıların da bir anlamda beslendiği bir tür olması hasebiyle de bir önem arz etmektedir. Biyoçeşitlilik açısından da son derece değerli bir tür olduğunu söylemek mümkün. Genel itibarıyla başta Güneydoğu Anadolu Bölgesi olmak üzere yakın olan alanlarda tespitinin sağlandığını söyleyebiliriz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kilis'te depremzede hacı adayları kutsal topraklara uğurlandı http://gazetebirlik.com/haber/kiliste-depremzede-haci-adaylari-kutsal-topraklara-ugurlandi-3143/

Hac ibadetlerini yerine getirmek üzere kutsal topraklara gidecek 76 kişiden oluşan kafile, Hacı Ömer Kayabaş Camisi'ne geldi.

Camide düzenlenen törende, okunan ilahilerin ardından İl Müftü Yardımcısı Cengiz Çolak dua etti.

Çolak, AA muhabirine, 76 hacı adayı ve 3 görevli olmak üzere 79 kişiyi hac görevini yerine getirmek için kutsal topraklara uğurladıklarını söyledi.

Hacı adayı İbrahim Doğançay ise kutsal bir görevi yerine getirecek olmanın heyecanını yaşadığını, 15 yıldır hacca gitmek için beklediğini kaydetti.

Duygulu anların yaşandığı vedalaşmanın ardından, hacı adayları kutsal topraklara uğurlandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kilis'te çıkan orman yangını söndürüldü http://gazetebirlik.com/haber/kiliste-cikan-orman-yangini-sonduruldu-4489/

Eğlen köyü yakınlarındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Yangın nedeniyle bölgeye Kilis Orman İşletme Müdürlüğü, Kilis Belediyesi ve İl Özel İdaresi ekipleri sevk edildi.

Rüzgarın etkisiyle yayılan alevlere havadan ve karadan müdahale eden ekipler, yangını yaklaşık 3 saatlik çalışma sonucu kontrol altına alarak söndürdü.

Yangında yaklaşık 20 dönümlük ormanlık alanın zarar gördüğü bildirildi.

Kilis Orman İşletme Müdürü İsmet Gümüş, gazetecilere, yangının elektrik direğinden çıktığından şüphelendiklerini söyledi.

Rüzgarın da etkisiyle yangının hızlı ilerlediğini belirten Gümüş, "Sağ olsun arkadaşlarımızla yangının hemen önünü keserek söndürdük. Soğutma işlemi yapıyoruz. İki gün boyunca yangının tekrar sıçramaması için bölgeyi takip edeceğiz." dedi.

Gümüş, yangına 1 helikopter, 5 arazöz, 2 ilk müdahale aracı, 4 pikap, 1 dozer ile Kilis Belediyesi ve İl Özel İdaresi'nin arazözleriyle müdahale ettiklerini sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kilis'te depremzedeler için yapılan köy evlerinin inşası sürüyor http://gazetebirlik.com/haber/kiliste-depremzedeler-icin-yapilan-koy-evlerinin-insasi-suruyor-9361/

Depremlerden sonra Musabeyli'de arazi belirleme ve zemin etüdünün ardından köy evlerinin yapımına başlandı. İlçede farklı noktalarda ilk etapta 169 köy evi yapılması planlanıyor.

Musabeyli Kaymakamı Hamza Özbilgi, AA muhabirine, asrın felaketinde ilçedeki 49 köyün 41'indeki 804 binada hasar meydana geldiğini, 8 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Köylerde afet evlerinin yapımına başlandığını belirten Özbilgi, "Hak sahibi başvuruları başladı. İnşaatlarımız da hızlı bir şekilde devam ediyor. Sözleşme tarihi 5'inci ay. İnşallah bir yıl içerisinde bu inşaatları bitirip hak sahibi vatandaşlarımıza teslim etmeyi planlıyoruz." dedi.

Özbilgi, "Şu an Bozkaya, Delifakıkaradut, Hüseyinoğlu, Tahtalıkaradut, Çınar, Fericek ve Kızılkent köylerimizde inşaatlar devam ediyor. Fericek köyünde bitme aşamasına gelen örnek bir evimiz var. İhalesi yapılan 169 evimiz var. Hak sahipliği belli olduktan sonra bu rakam daha da artacaktır." diye konuştu.

İlçedeki 164 konteyner talebinin hepsini karşıladıklarını, isteyenlere de kira yardımı yapıldığını belirten Özbilgi, konteynerlerin altyapılarını tamamladıklarını, burada kalan depremzedelerin ihtiyaçlarını karşıladıklarını kaydetti.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kilis'te tarım işçileri 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde de üretime katkı sağlıyor http://gazetebirlik.com/haber/kiliste-tarim-iscileri-1-mayis-emek-ve-dayanisma-gununde-de-uretime-katki-sagliyor-8951/

Günün ilk ışıklarıyla tarlanın yolunu tutan işçiler, üretime katkı sunuyor.

Kilis Merkez Sebze Üreticileri Birliği Başkan Vekili Ahmet Mesut Özgür, AA muhabirine, bugün işçi bayramı olmasına rağmen tarlada çalışarak üretime katkı sağladıklarını söyledi.

Tarım sektöründe işçi bayramının olmadığını belirten Özgür, devlete ve millete üreterek hizmet ettiklerini dile getirdi.

Hep beraber el ele, omuz omuza vererek çalıştıklarını anlatan Özgür, "Hem devletimizi hem milletimizi hem de ailelerimizi geçindiriyoruz. Bizim hiçbir gün bayramımız yok. Yani işçinin bayramı, akşam işi bittiği, yevmiyesini alıp cebine koyup evine bir helal ekmek götürdüğü, çoluklarıyla oturup evinde sofrasında o parayı yediğinde, o zamandır bayramı." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kilis'in kanalizasyon ve içme suyu hattı yenilenecek http://gazetebirlik.com/haber/kilisin-kanalizasyon-ve-icme-suyu-hatti-yenilenecek-2668/

Belediye Başkanı Servet Ramazan, Belediye Nikah Salonu'nda organize edilen törende, Kilis'in kanalizasyon şebeke hattının artık miadını doldurduğunu söyledi.

Ramazan, "Kilis İçme Suyu ve Kanalizasyon Şebekesi İnşaatı İşi"nin, Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) tarafından Belediye Hizmetleri Projesi kapsamında finanse edildiğini belirtti.

Az miktardaki yağmurda dahi şebekede sorun yaşandığına dikkati çeken Ramazan, şunları kaydetti:

"Nüfusumuz da şu anda en azından o dönemden bu zamana kadar iki, üç kat kadar artmış durumda olduğundan, hattımız ömrünü tamamlamış bulunmaktadır. Bu durumda yaklaşık 240 kilometre kanalizasyon hattı, 300'lük boru çapında ve 1600 boru çapına kadar yükselmektedir. Diğer 40 kilometre de ilave içme suyu. İçme suyumuzun şebeke hattı tamamlandı. Bu projemiz yaklaşık 25 milyon avro Avrupa fonundan hibe aldı ve bunun KDV'sinin de muafiyetini aldık."

Ramazan, Kilis'in tarihinin en büyük hibesini aldığını vurgulayarak, projenin hayırlı olmasını temenni etti.

Vali Recep Soytürk'ün de katıldığı törende, Belediye Başkanı Servet Ramazan ile yüklenici firma temsilcisi, ihale sözleşmesini imzaladı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kilis'te ağır hasarlı 4 katlı bina çöktü http://gazetebirlik.com/haber/kiliste-agir-hasarli-4-katli-bina-coktu-8110/

Şeyh Sakıp Mahallesi Yeni Hal Sokaktaki 4 katlı binada çökme meydana geldi.

Enkaz bölgesine yönlendiren arama kurtarma ekipleri çalışma başlattı.

Binanın, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yapılan incelemede ağır hasarlı olduğunun tespit edildiği öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kilis'te bin depremzedeye iftar verildi http://gazetebirlik.com/haber/kiliste-bin-depremzedeye-iftar-verildi-8150/

Kilis'te bin depremzedeye iftarda kentin önemli lezzetleri arasında bulunan ve tescilli Kilis tava ikram edildi.

İyiliğe Uçanlar Uluslararası İnsani Yardım Derneği üyeleri tarafından, kasapların da yardımıyla hazırlanan Kilis tavaları daha sonra taş fırında pişirildi.

Hazırlanan Kilis tavalar ambalajlanarak iftarda depremzedelere servis edildi.

Derneğin kurucu üyesi Elif Aksoy, gazetecilere, Kilis Valiliği koordinesinde ramazanda çok güzel bir proje yaptıklarını dile getirdi.

Aksoy, ramazan ayının başlamasından itibaren günlük ortalama 2 bin kişilik iftar yemeği hazırladıklarını söyledi.

Aksoy, "Günlük bin kişilik yemek her gün Kilis Cumhuriyet Meydanı’nda ikram ediliyor. Geri kalanlar ise Hatay, Kırıkhan, Hassa, Nurdağı gibi deprem bölgelerine iftar yemeği olarak dağıtılıyor." dedi.

Aksoy, "Bu akşam da tavacı İzzet ustanın desteği ile Kilis'in meşhur yemeği Kilis tavayı depremzedelere iftar yemeği olarak hazırladık. 250 adet tava toplam bin kişiye iftar yemeği olarak sunuldu." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kilis'te depremde hasar gören minarenin yıkımı gerçekleştirildi http://gazetebirlik.com/haber/kiliste-depremde-hasar-goren-minarenin-yikimi-gerceklestirildi-1225/

Yeni Mahallesi Ömer Hoca 4. Sokak'ta bulunan Zeytinli Camisi'ne ait minarenin yıkımı için güvenlik önlemi alındı.

Daha sonra belediye fen işleri müdürlüğü ekiplerince halat bağlanan minare, vinç yardımıyla çekilerek kontrollü yıkıldı.

Yıkımın ardından enkaz kaldırma çalışması başlatıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kilis'te sağanak ve dolu etkili oldu http://gazetebirlik.com/haber/kiliste-saganak-ve-dolu-etkili-oldu-7184/

Kentte akşam saatlerinde başlayan yağış ve dolu nedeniyle bazı cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu.

Caddelerde su birikintileri nedeniyle araç sürücüleri ve yayalar zor anlar yaşadı.

Yağışın gece boyunca aralıklarla sürmesi bekleniyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kilis'te depremde hasar gören minarelerin yıkım işlemleri sürüyor http://gazetebirlik.com/haber/kiliste-depremde-hasar-goren-minarelerin-yikim-islemleri-suruyor-2901/

Vali Güner Özmen Bulvarı'ndaki Hacı Ekrem Çetin Camisi'nin minareleri, alınan güvenlik önlemlerinin ardından Belediye Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerince kontrollü yıkıldı.

Yıkım işlemi, minarede bulunan Türk bayrağının görevli tarafından alınmasının ardından gerçekleştirildi.

Fen İşleri Müdürü Azmi Dokuzluoğlu, gazetecilere, hasar alan minarelerin kontrollü yıkımına devam edildiğini belirterek, "Bu yıktığımız 13'üncü minare. Yıkımın ardından enkazları da kaldırarak camilerimizi inşallah ramazan ayında ibadete açacağız." dedi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu coğrafyanın tarihte gördüğü en büyük deprem felaketiyle karşı karşıya kaldık http://gazetebirlik.com/haber/cumhurbaskani-erdogan-bu-cografyanin-tarihte-gordugu-en-buyuk-deprem-felaketiyle-karsi-karsiya-kaldik-8199/

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremin etkilediği Kilis'te yaptığı incelemenin ardından açıklamada bulundu.

Konuşmasına, vatandaşları selamlayarak başlayan Erdoğan, "Geçtiğimiz pazartesi günü bu coğrafyanın tarihte gördüğü en büyük deprem felaketiyle sabah 04.17'de karşı karşıya kaldık." ifadelerini kullandı.

Kilis'in de bu felaketten etkilenen şehirlerden birisi olduğunu belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

"Kahramanmaraş merkezli felakette ne yazık ki şu ana kadar çok ciddi vefat durumumuz var, yaralı sayımız var. Dün, depremin merkezi Kahramanmaraş ile depremden en çok etkilenen bir diğer şehrimiz Hatay'daydım, buraları gezdim. Bölge genelinde depremin yol açtığı yıkıntılarda hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı şu an itibariyle 16 bin 546'ya ulaştı, yaralılarımızın sayısı 66 bin 132, bölge genelinde yıkılan bina sayısı 6 bin 444. Kilis'te ise 178 bina yıkılmış, 73 vatandaşımız vefat etmiş, 690 vatandaşımız ise yaralanmıştır. Depremin vurduğu 10 şehrimizin tamamındaki vatandaşlarımıza buradan bir kez daha geçmiş olsun diyorum, hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Tüm yakınlarına sabırlar temenni ediyorum."

Deprem anından itibaren devletin tüm kurumlarıyla 10 ilde yer alıp, yapılması gerekenleri icra ettiğini dile getiren Erdoğan, "Ancak depremin yaklaşık 13,5 milyon insanımızın yaşadığı 500 kilometre çapında bir alanda etkili olması, işimizi takdir edersiniz ki zorlaştırmıştır. Buna rağmen devletimiz, tüm kurumlarıyla afet bölgesinde arama kurtarma ve yardım çalışmalarını süratle başlatmıştır." diye konuştu.

"Hiçbir vatandaşımızı sahipsiz bırakmayacağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, artık sayıları 100 bini bulan personelin, binlerce kamu, sivil toplum ve uluslararası yardım ekibinin sahada, görev başında olduğunu aktararak, tüm lojistik merkezlere her türlü yerli, yabancı yardımın aktığını söyledi.

Türkiye'nin her ilinden, ilçesinden yardım malzemeleri ve gönüllülerin deprem bölgesindeki illere gelmeyi sürdürdüğünü belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

"Hem malzemelerin hem personelin deprem bölgesindeki organizasyonu AFAD tarafından yürütülmektedir. Hiç şüphesiz böylesine geniş alana yayılan ve derin etkileri olan bir afette eksikler olabiliyor. Ve bu eksikleri de süratle gidermenin gayreti içerisindeyiz. Buna rağmen bakanlıklarımız, kurumlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız, vatandaşlarımız canla başla çalışarak, depremzedelere yardımcı olmak için gayret sarf ediyor. Hiçbir vatandaşımızı sahipsiz bırakmayacağız. Şu an itibarıyla depremzede vatandaşlarımıza ilk etapta 10'ar bin lira destek vereceğiz. Ve konutları yıkılanlarla ilgili olarak da TOKİ vasıtasıyla, Çevre, Şehircilik Bakanımın koordinasyonunda bir yıl içerisinde, bu konutların inşasını da bundan önce olduğu gibi gerçekleştireceğiz."

"Hiçbir vatandaşımız, konutsuz kalmayacak"
Yıkılan şehirleri önce enkazdan arındıracaklarını, 10 ilde müteahhit firmaların süratle enkazları kaldıracağını anlatan Erdoğan, yüklenici firmaların süratle buralarda inşaatları başlatmasını temin edeceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Gerek Van depreminde, gerek Bingöl'de, gerek İzmir'de, gerekse şu yakın dönemde Malatya, Elazığ buralarda, gerek Kastamonu'daki sel afetinde, Antalya, Muğla buralardaki felaketlerde nasıl süratle inşaatları tamamlayıp, sahiplerine teslim ettiysek, orada devlet olarak vatandaşımızın yanında olduğumuzu ispat ettiysek, aynı şekilde şimdi de bu 10 vilayetimizde hiç endişe olmasın, süratle vatandaşlarımız konutlarına sahip olacaklar. Hiçbir vatandaşımız, barınaksız, konutsuz kalmayacak. Bunları da çözeceğiz."

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kilis'te çamur çiftçiler için gübreye dönüştürülüyor http://gazetebirlik.com/haber/-kiliste-camur-ciftciler-icin-gubreye-donusturuluyor-5826/

İleri arıtma için 2014 yılında 45 dönüm alana kurulan ve ön arıtım ünitesi, giriş terfi merkezi, anaerobik havuzlar, havalandırma havuzları, çökeltme havuzları, teleskopik vana haznesi, geri devir merkezi, su deposu, blower odası, dekantör binası, solar kurutma tesisi ile UV dezenfeksiyon üniteleri ve bölümlerinden oluşan tesisten günlük ortalama 5 ton gübre elde ediliyor.

Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Tohumcu, tesisinin ilk etabının 2014 yılında 15 bin metreküp kapasiteyle faaliyete geçtiğini, şu anda toplam 25 bin metreküp kapasiteyle çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Göreve geldikleri yılından bugüne kadar hem katı atık hem de atık su konusunda sıfır atık prensibini benimsediklerini ve atıkları ayrıştırılarak ekonomiye kazandırdıklarını ifade eden Tohumcu, şöyle konuştu:

"Atık sudan çıkan suların hem tarımsal sulamada kullanılması için hem de atık sudan çıkan çamurun gübre olarak kullanılması için çeşitli çalışmalarımız oldu. Özellikle atık sudan çıkan çamurun güneş enerjisiyle kurutularak tarımsal alanda kullanılması için çalışmalar yaptık. Günlük ortalama 5 ton çamuru gübreye dönüştürüp zeytin, fıstık ağaçları ve bağlarda kullanıyoruz. Gayet de verim alıyoruz."

Tohumcu, atık sudan çıkan çamurun gübre olarak kullanılmasına 6 ay önce başladıklarını dile getirerek, "Bunun çeşitli test ve analizleri yapıldı. Üniversitedeki Ziraat Fakültesinden bununla ilgili rapor aldık. Buradan çıkan çamurun büyük ağaçlarda kullanılmasıyla ilgili faydalı olacağını, herhangi bir zararın olmadığıyla ilgili bir rapor aldık. Bunu 6 aydan beri kullanıyoruz. Gayet de verimli olarak vatandaşlarımızdan isteyenlere ücretsiz veriyoruz." dedi.

Tarımsal sulama da yakında
Tesisteki atık suların tarımsal sulamada kullanılması için de çalışmaların yürütüldüğünü belirten Tohumcu, "Ayrıca buradan günlük olarak çıkan 22 bin metreküp suyun da tarımsal sulamada kullanılması için bir UV Dezenfeksiyon Ünitesi kurduk. Bu tesis de şu an tamamlanmış durumda. Buradan çıkan suyun da yaklaşık 472 hektar alanın sulanması planlanıyor. Proje çalışması bitti. Bu yıl borulama sistemi faaliyete geçirmeyi hedefliyoruz. Bunu başardığımızda İnşallah 2024 yılında 472 hektar tarımsal arazinin sulanması sağlanacak." bilgisini paylaştı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kilis'te sağanak etkili oldu http://gazetebirlik.com/haber/kiliste-saganak-etkili-oldu-5774/

Yağış nedeniyle bazı cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu.

Sürücüler trafikte ilerlemekte zorlanırken Şeyh Mansur Kavşağı'nda bir araç suyun içerisinde kaldı.

Yağışın gün boyunca aralıklarla sürmesi bekleniyor.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kilis'te köy okulu gönüllü gençlerin eliyle renklendi http://gazetebirlik.com/haber/kiliste-koy-okulu-gonullu-genclerin-eliyle-renklendi-3619/

Merkeze bağlı Uzunlu İlkokulu'nun eksiklerini tespit eden gönüllü gençler, aldıkları fırçalarla öğrencilerin eğitim gördüğü okulu boyadı.

Gençler, çocukların sevdikleri çizgi film karakterlerini duvarlara çizdi, okulun çevresinde temizlik yaptı.

Türk Kızılay Kadın Kilis Teşkilatı Başkanı Gülay Gökalp, AA muhabirine, insani ihtiyaca yardımı olan her alanda Kızılay gönüllülerinin sahada olduklarını söyledi.

Türk Kızılayın 2030 stratejilerinden birisi olan nitelikli eğitime destek vermek amacıyla her yıl olduğu gibi bu yıl da kendilerine bir okul belirlediklerini aktaran Gökalp, şöyle devam etti:

"Buradaki amacımız biraz da gönüllülüğü geliştirmek, gençlerimize, kadınlarımıza gönüllülüğü aşılamak. Bugün de daha önceki yıllarda yaptığımız gibi yaklaşık 60 gönüllümüzle buradayız. Uzunlu köyündeki ilkokulu güzelleştirip renklendiriyoruz. Çevre temizliğiyle başlayıp daha sonra çocuklarımızın okul alanlarını belirginleştirdik. Onlara daha özgür oynayabilecekleri bir oyun alanı oluşturduk. Onun dışında okulumuzun duvarları bayağı eskiydi, onu yeniledik. Gönüllü arkadaşlarımız okul duvarına figürler çizdi, okulu daha da güzel bir alana çevirdik."

Öğrencilerden Azra Korkmaz da okullarının çok güzel olduğunu belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kilis'in önemli lezzetlerinden "Şıhılmahşe" coğrafi işaretle tescillendi http://gazetebirlik.com/haber/kilisin-onemli-lezzetlerinden-sihilmahse-cografi-isaretle-tescillendi-4094/

Kilis Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, "Şıhılmahşe​​​​​​​" için Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan coğrafi işaret tescil başvurusu sonuçlandı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Belediye Başkanı Servet Ramazan, girişimler sonucunda "Şıhılmahşe"nin coğrafi işaret tescil belgesini teslim aldıklarını belirtti.

Belediye olarak kente özgü birçok ürüne coğrafi işaret almak için girişimlerin ilerleyen günlerde de devam edeceğini aktaran Ramazan, emeği geçenlere teşekkür etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Müzeye dönüştürülen tarihi Sabunhane binası Kilis'in tarihini anlatıyor http://gazetebirlik.com/haber/muzeye-donusturulen-tarihi-sabunhane-binasi-kilisin-tarihini-anlatiyor-6283/

1880'li yıllarda inşa edildiğinde Kilis'in en büyük zeytinyağı ve sabun imalathanesi olan bina, 1960'a kadar bu alanda hizmet verdi, sonraki senelerde teknolojinin gelişmesiyle bir anlamda kaderine terk edildi.

Kesme taştan L şeklinde iki katlı tasarlanan, 2009'da kamulaştırılarak restore edilen binanın 2018'de müze yapılması kararlaştırıldı. 1 Ekim 2021 itibarıyla, arkeoloji ile etnografya bölümleri olan, Kalkolitik, Tunç, Demir çağları, Roma, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait çok sayıda eserin bulunduğu bina, sabun üretimini anlatan eser ve yapım aşamasını tasvir eden canlandırmaların yer aldığı müze olarak faaliyet gösteriyor.

Yangın nedeniyle depoya taşınan eserler yeniden sergide

İl Kültür ve Turizm Müdürü Cuma Özdemir, AA muhabirine, 2009'da Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kamulaştırılan binanın kısa zamanda ayağa kaldırıldığını vurguladı.

Kilis'te daha önce bir müzenin olduğunu ancak 2015'te çıkan yangın sonrası eşyaların depoya alındığını hatırlatan Özdemir, yeni müzenin faaliyete geçmesiyle ziyaretçi kabulüne başladıklarını aktardı.

Özdemir, müzenin 1400 metrekareden büyük kapalı alana sahip olduğunu belirterek, "Müzede arkeolojik ve etnografik eserler sergileniyor. Buradaki eserlerimiz çoğunlukla bölgenin en büyük höyüklerinden olan Oylum Höyük'ten çıkarılan eserler." diye konuştu.

Oylum Höyük'ün Hitit medeniyetine ev sahipliği yaptığını vurgulayan Özdemir, şunları kaydetti:

"Oylum Höyük'te, milattan önce 4-5 bin yıllarına kadar inen bir tarih var. Bölgemiz, özellikle ilimiz bereketli hilal coğrafyasının en kadim şehirlerinden biri. Kültür varlığı olarak çok zengin bir bölgeye sahibiz. Pazartesi hariç haftanın 6 günü saat 8 ile 5 arası ziyaretçilerimize burada görsel şölen sunuyoruz. Etnografya bölümünde 1500'li yıllarda bölgemizde yapılan Mercidabık Savaşı'nın bir canlandırılması var. Mutfaklarda kullanılan eserlerimiz var. Mekan olarak çok otantik bir mekan, güzel bir ortam, destinasyon. Bütün ziyaretçilerimizi bekliyoruz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kilis'te gözleri alnının ortasında oğlak doğdu http://gazetebirlik.com/haber/kiliste-gozleri-alninin-ortasinda-oglak-dogdu-7724/

Gökmusa köyünde hayvancılık yapan 40 yaşındaki Ahmet Kartal, 2 gün önce akşam saatlerinde hayvanlarına bakmaya gittiğinde yeni bir oğlağın doğduğunu fark etti. Kartal, oğlağın gözlerinin alnının ortasında bulunduğu görünce şaşırdı.

Ahmet Kartal, gazetecilere, yaklaşık 25 yıldan bu yana hayvancılıkla uğraştığını, ilk defa böyle ilginç bir durumla karşılaştığını belirterek, şunları söyledi:

"Dün akşam bu oğlak dünyaya geldi. Oğlağı emzirmeye gittiğimde ahırda ilk gördüğümde ürperdim. Oğlak ses vermedi, fotoğrafını çektiğimde oğlağın gördüğünü hissettim. 25 yıldır bu işi yapıyorum. İlk kez böyle bir şeyle karşılaştım. Anasına emzirmeye çalışıyorum ama süt içmiyor. Büyük ihtimalle yaşayamaz. Böyle bir şey ne gördüm ne de duydum. Görenler de şaşırıyor. Ayrıca sürücülük yaptığım için bununla ilgilenemem, yetkililerin götürüp yaşatmasını istiyorum."

"Zaman zaman rastladığımız bir durum"

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi Patoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Uyar, olgunun tamamen doğumsal bir bozukluk olarak gerçekleştiğini söyledi.

Bu tür vakalara zaman zaman rastladıklarını anlatan Uyar, şunları kaydetti:

"Bilimsel olarak 'sebosefali' adı veriyoruz bu duruma. Bu sebosefalide her göz ayrı bir göz çukurunda şekillenmesi gerekirken burada iki göz küçük kalmış ve tek göz çukurunda şekillenmiştir. Bu olguda aynı zamanda burunda da bir anomali var buna da arinosefali denmektedir. Bu tür durumlarda burun ya küçük şekillenebilir ya da hiç şekilenmeyebilir. Ayrıca kulakta anomali var. Yine alt çene de oldukça büyük şekillenmiştir. Bunlar doğmasal anomali bir durumdur. Zaman zaman gerek insanlarda gerekse hayvanlarda rastladığımız bir durum. Bu vakalara patoloji kitaplarımızda da yer vermekteyiz. Çok sık şekillenmez genellikle viral hastalıklara bağlı olarak, ayrıca genetik bozukluğa ve enfeksiyoz toksik hastalıklara bağlı da şekillenebilir. Bu da onlardan bir tanesi. Oğlağın annesi veya babasında herhangi bir bozukluk olmayabilir ancak anne karnındayken bu saydığımız durumdan bir sebebe ya da çok şiddetli bir yüksek ateşe maruz kalındığında bu tür anomalilere rastlanabilir."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kilis'te sağanak nedeniyle bir ev çöktü http://gazetebirlik.com/haber/kiliste-saganak-nedeniyle-bir-ev-coktu-9952/

Mehmet Şahin'e ait evde çökme esnasında evde kimsenin olmaması can kaybını önledi.

Mehmet Şahin, gazetecilere, aşırı yağış nedeniyle tehlike arz eden evde bulunmadıkları sırada çökmenin meydana geldiğini söyledi.

Yorgan, döşek, yastık gibi malzemelerin içeride olduğunu aktaran Şahin, yetkililerden destek beklediklerini ifade etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kilis'teki hudut birliğinde bir askeri şehit ettikleri iddiasıyla 5 şüpheli gözaltına alındı http://gazetebirlik.com/haber/kilisteki-hudut-birliginde-bir-askeri-sehit-ettikleri-iddiasiyla-5-supheli-gozaltina-alindi-3682/

Kilis Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen soruşturma kapsamında, İl Jandarma Komutanlığı JASAT, istihbarat, KOM, TEM, ve Merkez İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, Türkiye’den Suriye’ye yasa dışı yollarla geçiş yapmaya çalışan kişilere müdahale sırasında yaralanan ve kaldırıldığı Kilis Devlet Hastanesinde yapılan müdahaleye rağmen şehit olan Piyade Uzman Çavuş Savaş Dinç'i şehit eden şüphelilerin yakalanması için çalışma başlattı.

Ekipler, Kilis merkez, Çalkaya ve Mağaracık köylerine düzenledikleri operasyonda 5 şüpheliyi gözaltına aldı.

Şüphelilerin jandarmadaki işlemleri sürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kilis'te orman yangınına müdahale ediliyor http://gazetebirlik.com/haber/kiliste-orman-yanginina-mudahale-ediliyor-8090/

Demirciler Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı.

Rüzgarın etkisiyle kısa sürede yayılan yangın, bölgeye sevk edilen ekiplerce kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

Orman Bölge Müdürlüğü bünyesindeki 75 işçi, 8 arazöz, 3 su tankı, 3 dozer ve 10 itfaiye aracıyla yürütülen çalışmalara jandarma ve belediye ekipleri de destek veriyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'Kilis zeytinyağı' coğrafi işaretle tescillendi http://gazetebirlik.com/haber/-kilis-zeytinyagi-cografi-isaretle-tescillendi-362/

Kilis Ticaret İl Müdürü Mehmet Aydın Türk, yaptığı yazılı açıklamada, 2019'da Kilis zeytinyağı için yaptıkları coğrafi işaret tescil başvurusunun Türk Patent ve Marka Kurumunca kabul edildiğini bildirdi.

Kent halkının geçim kaynaklarından birini de zeytin yetiştiriciliğinin oluşturduğunu ifade eden Türk, şunları kaydetti:

"İlimizde bulunan Oylum Höyük’te yapılan arkeolojik kazılar sırasında 4 bin 500 yıl öncesine ait zeytin çekirdekleri bulunmuş böylelikle zeytinin yöremizde çok uzun yıllar öncesinden beri hayatın içerisinde olduğu tespit edilmiştir. Kilis zeytinyağımız ve Kilis zeytinimiz yemeklerimizin vazgeçilmez unsurudur. Kilis zeytinyağımız dünya çapında yapılan yarışmalarından altın madalya ve üstün kalite ödülü almıştır. Kilis zeytinyağının coğrafi olarak işaretlenmesi, zeytin tarımının daha da güçlenmesine vesile olacak geçimini zeytin ve zeytinyağı tarımından yapan çiftçilerimize güç kazandıracaktır. Kilis zeytinyağının tanıtımı, pazarının artırılması için bundan sonra da çalışmalarımıza devam edeceğiz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Osmanlı lezzeti 'Kilis tavası' iftar sofralarını şenlendiriyor http://gazetebirlik.com/haber/osmanli-lezzeti-kilis-tavasi-iftar-sofralarini-senlendiriyor-3852/

Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşan Kilis tavası, dillere destan tadıyla iftar sofralarına ayrı bir lezzet katıyor.

Yörede doğal ortamlarda yetişen kuzuların etinin usta ellerde zırhtan geçirilmesiyle yapılan Kilis tavası, domates, sarımsak, maydanoz, kırmızı biber ve baharatlarla tatlandırılıyor.

Genellikle kentte faaliyet gösteren kasapların hazırladığı, tüm malzemelerin yoğrulduktan sonra tepsiye dizilip üzeri domates ve biberlerle renklendirilen Kilis tavası, mahalledeki taş fırınlarda özenle pişiriliyor.

Yöreye özgü pideyle tüketilen Kilis tavası, kendine has lezzetiyle ramazan ayında da iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasındaki yerini alıyor.

Kilis Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve Kasaplar, Kebapçılar ve Lokantacılar Odası Başkanı Şevket Memiler, AA muhabirine, kentte akla gelen ilk yemeğin Kilis tavası olduğunu söyledi.

Kilis tavasının Osmanlı dönemine uzanan bir lezzet olduğuna işaret eden Memiler, "Kilis tavası yaklaşık 1500 yılından beri yapılan 500- 600 yıllık bir geleneği olan yemektir. Atalarımız bunu son derece güzel lezzetiyle yaparlardı. Günümüzde güncelliği devam ediyor. Kilis'te özellikle akşamları evlerde misafirler olduğunda vazgeçilmez bir yemektir. Hem basit hem lezzetli hem de ucuz bir yemektir. Kilis tava genelde kasaplarda yapılır." dedi.

Ramazanda en çok Kilis tavası rağbet görüyor

Kasap Uğur Kırşanlıoğlu da Kilis tavasının kentin önemli bir lezzeti olduğunu ve yıllardır değişmeyen lezzetiyle her dönemde ilgi gördüğünü söyledi.

Yaklaşık 38 yıldır kasaplık yaptığını anlatan Kırşanlıoğlu, ramazanda lahmacun, oruk kebabı da yaptıklarını ancak en çok Kilis tavasının talep gördüğünü belirtti.

Kırşanlıoğlu, yemeğin herkes tarafından bilindiğini ifade ederek, "Kilis'te en çok tüketilen yemek Kilis tavası. Kuzu etiyle yapılıyor. İçerisine taze biber, sarımsak, maydanoz, altına mevsimine göre patlıcan veya patates koyuyoruz. Kente gelip de Kilis tavsı yemeden gitmeyen yoktur. Meşhur bir lezzettir." dedi.

Kilis tavasının çok lezzetli olduğunu aktaran Kırşanlıoğlu, şunları kaydetti:

"Malzemeleri zırhtan geçirip taş fırında pişiriyoruz. Emek istiyor. Normal zamanlarda çok tüketiliyor. Ramazanda da Kilis tavası olmazsa olmazlarımızdandır. İftar için en çok satılan şey Kilis tavasıdır. Lahmacun da yeniliyor ama en çok tava tüketiliyor. Hiç yenilmeyen ev yoktur, muhakkak her eve bu lezzet giriyor. Çok yoğun bir talep var. Herkesi Kilis tavası yemeye davet ediyorum."

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) dolayısıyla paket servis hizmeti de verdiklerini kaydeden Kırşanlıoğlu, Kilis tavasını tatmak isteyen herkesi kente beklediklerini sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'Kilis keçisi' ıslah edildi hayvan sayısı katlandı http://gazetebirlik.com/haber/kilis-kecisi-islah-edildi-hayvan-sayisi-katlandi-3627/

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından Kilis keçisinin et ve süt veriminin artırılması, nitelikli damızlık ihtiyacının karşılanması, yetiştiricilerin gelirlerinin yükseltilerek ülke ekonomisine artı değer sağlanması amacıyla 2013'te "Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islah Projesi" ve "Gen Kaynaklarını Koruma Projesi" başlatıldı.

Çalışmalar kapsamında Kilis keçisi ıslah edilip verimleri artırılarak bölge çiftçisinin hizmetine sunulmaya başlandı.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Kilis Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ortaklığıyla yürütülen çalışmayla Kilis keçisi sayısı 50 binden 115 bine çıktı.

İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, AA muhabirine, Kilis keçisinin ilin ismiyle özdeşleşmiş bir tür olduğunu söyledi.

Bu ırkın her türlü iklim koşuluna uyum sağladığını, özellikle Kilis ve çevresinde daha verimli olduğunu anlatan Kökçüoğlu, bu türün çok da doğurgan olduğunu belirtti.

Kilis keçisinin erkeklerinin 60-90, dişilerinin ise 45-50 kilogram ağırlığa ulaştığını ifade eden Kökçüoğlu, "Kilis keçisi, meme yapısı gelişmiş bir tür. Bu yüzden yıllık ortalama 300-350 kilogram süt verimine sahip. Süt verim sayısı da yıllık ortalama 250-300 gün civarında. İkiz yavru verimi de yüzde 40 civarındadır. Hayvanda bir sağlık problemi yoksa her yıl yüzde 100 yavru alabiliyoruz. Bu kadar iyi bir çeşidi de korumak istiyoruz." dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışma kapsamında Kilis keçisinin koruma altına alındığını dile getiren Kökçüoğlu, şöyle konuştu:

"Bakanlığımız ve üniversitelerden hocalarımızla birlikte bu sürüleri takip ediyoruz. Kilis keçisinin sadece Kilis ile sınırlı kalmayıp üretimini artırarak, bu kadar kaliteli bir ırkı koruyarak ülkemizdeki diğer bölgelere de taşıyıp oralarda da yüksek verimli keçi yetiştiriciliğini amaçlıyoruz."

Kökçüoğlu, proje kapsamında Kilis keçisinde verimin arttığını ifade ederek, "Irkının özelliklerini gösteren hayvanları bir araya getirdik. Bu sürülerin hem döl verimi hem de süt verimi ciddi anlamda artmış oldu. İlimizde yetiştirilen Kilis keçisi sayısı 115 bin civarında. Zamanla Şanlıurfa, Adıyaman, Gaziantep illerinde talep olduğu için buralara da gönderdik. Proje başlamadan önce kentte yaklaşık 50 bin Kilis keçisi bulunuyordu." dedi.

Kökçüoğlu, proje kapsamında üreticilere Bakanlık tarafından 2020'de 1 milyon lira destek sağlandığını kaydetti.

Üreticiler de memnun

Üretici İbrahim Halil Töremişoğlu da Kilis keçisinin diğer ırklara göre daha verimli olduğunu ve verilen desteklerle sürüsünü büyüttüğünü ifade etti.

Töremişoğlu, çocukluğundan beri çobanlık yaptığını belirterek, "Toplamda 350 hayvanımız var. 2015 yılından beri proje kapsamında destek alıyoruz. Geçimimizi buradan sağlıyoruz. Keçi başı yıllık 100 lira alıyoruz." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
AB Büyükelçisi Kilis'te yapımı devam eden devlet hastanesinin şantiyesini ziyaret etti http://gazetebirlik.com/haber/ab-buyukelcisi-kiliste-yapimi-devam-eden-devlet-hastanesinin-santiyesini-ziyaret-etti-8369/

Kilis’te yapımı devam eden ve 2021 yılı içerisinde hizmete girecek olan hastane, Avrupa Birliği’ninTürkiye'deki Mülteciler için AB Mali Yardım Programı (FRİT) kapsamında finanse ediliyor. Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası (CEB) tarafından yönetilen proje, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanıyor. 337 yatak kapasitesi ve ileri teknoloji sağlık ekipmanıyla hizmet verecek olan 21 polikliniği ile hastane, bölgenin sağlık ihtiyaçlarını Kilis halkı ve Suriyeli mülteciler için karşılayacak.
Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada “Pandemi, bize bir kez daha sağlığın ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Avrupa Birliği bu nedenle sağlık sektöründe birçok projeyi destekliyor. En gelişmiş teknolojiyle donatılan yeni Kilis devlet hastanesi, 300’den fazla yatak
kapasitesi, modern sağlık ekipmanıyla donatılan ameliyathaneleri ve klinikleriyle, Kilis halkına hizmetedecek.

Ekim 2021’de hizmete girecek olan bu yeni hastaneyle Kilis’teki sağlık hizmetleri çok daha güçlenmiş olacak. Ayrıca, proje kapsamında dağıtımları yapılan ilk yardım çantalarının ve Covid-19 koruma setlerinin, Kilis halkının temel korunma ve ailelerinin korumasına destek vereceğine inanıyorum” dedi.

Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası (CEB) Proje Yöneticisi Helin Ruf-Uçar, yeni hastanenin inşasına verdikleri önemi ve Sağlık Bakanlığı ile Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası arasındaki başarılı iş birliğini bir kez daha hatırlatarak, “Avrupa’da toplumsal kalkınmanın bankası olan Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası’nın, yardıma en çok muhtaç olanlara yardımcı olanlara erişen altyapı projelerini desteklemek gibi bir ilkesi vardır. Hastanenin bu yılsonuna doğru hizmete girmesini heyecanla bekliyoruz.” diye ekledi.

Sağlık Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Dr. Selami Kılıç, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti Suriyeliler için “geçici koruma” statüsü vererek sağlık ve eğitim gibi temel hizmetlerden faydalanmaları sağlanmıştır. Bu kapsamda, Suriyeli kardeşlerimiz sağlık hizmetlerinden kendi vatandaşlarımızla aynı ölçüde faydalanmaktadır. Bugüne kadar geçen süreçte,77.034.771 ayakta tedavi ve 2.220.511 ameliyat hizmeti verildi. 615.713 doğum, her yıl ortalama 130.000 Suriyeli’ye 112 Acil Sağlık Hizmeti sunulmuştur. Ülkemizin kendi öz kaynaklarıyla sunduğu bu kapsamlı hizmetlerin geliştirilmesi için dost devletlerden ve uluslararası kuruluşlardan da destekler alınmıştır. Bu desteklerin en önemlisi ve etkin olanı şüphesiz ki FRiT kapsamında gerçekleştirilen AB mali desteğidir. FRiT kapsamında CEB ile yürütülen “Kilis Devlet Hastanesi İnşaatı Projesi” sağlık yatırımı alanındaki çok değerli bir destektir. Kilis İl Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Arık “Suriyeli nüfusun Kilis nüfusunu geçtiği ilimizde, sağlık hizmetleri eşit olarak verilmekte; Türk vatandaşlarımızın faydalandığı tüm sağlık hizmetlerinden Suriyeli mülteciler de faydalanmaktadır.” diye belirtti.

Büyükelçinin makamında ziyaret ettiği Belediye Başkanı Servet Ramazan: “Vatandaşlarımızın yeni açılacak olan Kilis Devlet Hastanesi’ne rahat ve güvenli bir şekilde ulaşım sağlamaları amacıyla Kilis Bu bültenin içeriği yalnızca CEB sorumluluğundadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.
Belediyesi olarak gece gündüz demeden yeni hastanenin yol yapım, alt-yapı, çevre düzenlemesi çalışmalarına devam ediyoruz.” dedi. Kilis ziyareti sırasında, AB Büyükelçi Meyer-Landrut Avrupa Birliği’nin yeni devlet hastanesi çerçevesinde sağladığı finansal destek kapsamında üretilen İlk Yardım ve Covid 19 Korunma Kitleri’nin dağıtımını başlattı.

Proje Hakkında

Avrupa Birliği, Suriyeli mültecilerin gelmesiyle nüfusu ikiye katlanan Kilis’te bu ciddi nüfus artışından kaynaklanan sağlık hizmetleri üzerindeki yükü hafifletmek için Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası ile çalışmalar yürütmektedir. İnşaatı devam eden yeni devlet hastanesinin
finansmanı, yöre halkına ve Suriyeli mültecilere yüksek kaliteli sağlık hizmetleri sunulmasına destek verecektir.

AB, bu hastane projesi için Avrupa Birliği Türkiye'deki Mülteciler için Mali Yardım Programı (FRiT) yoluyla 50 milyon avro finansman sağlamaktadır. Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası (CEB), proje kapsamında AB fonunu yönetmekte ve hastane inşaatı ve teçhizatın denetimden sorumludur.
Hastanenin projesinin uygulaması ise Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülmektedir.Ekim 2021’de hasta kabulüne başlaması planlanan hastane, 19 blokta yer alan 21 polikliniği ve Ağız veDiş Sağlığı Merkeziyle günde 3000’den fazla kişiye hizmet edecektir.
Avrupa Birliği Türkiye’deki Mülteciler için Mali Yardım Programı (FRiT) AB’nin toplamda 6 milyar avro fon ayırdığı program; Türkiye’deki mültecilerin ve bölge halkının ihtiyaçlarının kapsamlı ve koordineli bir şekilde ele alınması hedefiyle tasarlanmış ortak bir koordinasyon mekanizması içermektedir. Mali yardım programı; insani yardım, eğitim, sağlık, belediyelerin altyapılarının iyileştirilmesi ve sosyo-ekonomik destek konularına odaklanmaktadır.

FRIT ile ilgili ayrıntılı bilgi için: https://ec.europa.eu/neighbourhoodenlargement/news_corner/migration_en

Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası’nın Göçmen ve Mültecilere Desteği
Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası, İkinci Dünya Savaşı sonrasında o dönemde Avrupa’da yaşayan yüz binlerce yerinden edilmiş ve sığınmacı için yeterli çözümü bulmaya yardım etmek amacını ilke edinerek kurulmuştur. O tarihten bu yana, banka 4.4 milyar avrodan fazla onaylanmış finansmanıyla üye ülkelere desteğini göçmen ve sığınmacıların acil konaklama ve/veya entegrasyon ihtiyaçları temelinde sürdürür. Bu maddi destek, 2015 göçmen krizine karşılık göçmen ve mültecilerle alakalı hayata geçirirken ve/veya yönetilen hibe desteğini tamamlar.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kilis'te 'Tekstilkent' sevinci yaşanıyor http://gazetebirlik.com/haber/kiliste-tekstilkent-sevinci-yasaniyor-4469/

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın Kilis'te 43 bin metrekare alan üzerinde 13,5 milyon liralık yatırımla kurulacak Tekstilkent'te yaklaşık 2 bin 500 kişinin istihdam edileceği müjdesi, kentte büyük memnuniyetle karşılandı.

İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) ve Kilis Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yönetimi arasında geçen hafta Kilis Tekstilkent ile ilgili protokol imzalanması törenine katılan Bakan Varank'ın "İpekyolu Kalkınma Ajansımızın desteğiyle 13,5 milyon liralık bir yatırımla kuracağımız Kilis Tekstilkent'te yaklaşık 2 bin 500 kişi istihdam edilecek. Her türlü altyapısı hazır toplam 43 bin metrekare alan üzerinde her biri 10 bin metrekare kapalı alandan oluşan 2 fabrika binamızı bu yıl içerisinde yatırımcılara tahsis ederek üretime başlayacağız." açıklaması, kentte sevinç oluşturdu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda faaliyetlerini sürdüren İpekyolu Kalkınma Ajansının desteğiyle Kilis OSB'de kurulacak Tekstilkent, faaliyete geçtiğinde hem kenti tekstil alanında öne çıkaracak hem de özellikle gençlere ve kadınlara yeni istihdam alanı açmış olacak.

"Memleketimizin geleceğini değiştireceğine inanıyoruz"
Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hacı Mustafa Celkanlı, Bakan Varank'ın verdiği müjdelerin Kilis için bir tarihi dönüm noktası olduğunu söyledi.

Sanayileşmeye dönük atılan adımların kentin kaderini değiştireceğinin altını çizen Celkanlı, "Sayın Bakanımız hem Tekstilkent projesiyle ilgili yapılan protokolle hem de Polateli-Şahinbey Organize Sanayi Bölgesine 2021 yılında altyapı ihalesinin yapılacağı müjdesini verince Kilis'te bu çok büyük ümit aşıladı. İşsizlik oranı yoğun olan, işe, aşa çok ihtiyacı olan insanların var olduğu bir bölgede yaşıyoruz. Sanayileşmeye dönük atılan bu adımların inşallah memleketimizin geleceğini değiştireceğine inanıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Bakanımızın vermiş olduğu müjdeler memleketimiz için çok önemliydi." dedi.

Celkanlı, Tekstilkent projesinin faaliyete geçmesiyle yeni bir istihdam kapısının açılacağını belirterek, "Tekstilkent projesi, merhum Belediye Başkanı Abdi Bulut'un bir projesiydi. Bu proje ülkemizin belirli bölgelerinden belirli tekstil markaların geleceği bir istihdam alanı haline dönüşecek. Buradaki hedefimiz 2 bin 500 kişiye iş imkanı sağlamak. Buranın parası, imkanları hazır. İKA'dan yaklaşık 11 milyon lira teşvik desteği alacağız. Geri kalan kısmını da OSB tamamlayacak, bir yıl içerisinde faaliyete geçeceğimize inanıyoruz." diye konuştu.

Kentte yapılacak olan Polateli-Şahinbey OSB'nin altyapı ihalesinin de bu yıl yapılacak olmasının çok önemli bir gelişme olduğunu aktaran Celkanlı, buranın da faaliyete geçmesiyle birçok insana ekmek kapısı olacağını söyledi.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kilis tekstil sektöründe öncü kent olacak http://gazetebirlik.com/haber/kilis-tekstil-sektorunde-oncu-kent-olacak-1041/

Kilis'te Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteğiyle Tekstilkent kurulacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda faaliyetlerini sürdüren İpekyolu Kalkınma Ajansının desteğiyle Kilis Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulacak Tekstilkent, kenti tekstil alanında öne çıkaracak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bu projenin fikir babası ve emektarının kısa süre önce hayatını kaybeden Kilis Belediye Başkanı Abdi Bulut olduğunu belirterek Tekstilkent'e, Bulut'un adının verileceğini bildirdi.

Tekstilkent yaklaşık 2 bin 500 kişiye istihdam sağlayacak
Varank, "İpekyolu Kalkınma Ajansımızın desteğiyle 13,5 milyon liralık bir yatırımla kuracağımız Kilis Tekstilkent'te yaklaşık 2 bin 500 kişi istihdam edilecek. Her türlü altyapısı hazır toplam 43 bin metrekare alan üzerinde her biri 10 bin metrekare kapalı alandan oluşan 2 fabrika binamızı bu yıl içerisinde yatırımcılara tahsis ederek üretime başlayacağız. Bu projenin fikir babası ve emektarı kısa süre önce kaybettiğimiz Belediye Başkanımız Abdi Bulut'tu. Kendisine tekrar Allah’tan rahmet diliyorum. İnşallah adını ve anısını yaşatmak üzere Tekstilkent'e başkanımızın adını vereceğiz. Ben şimdiden Kilis Abdi Bulut Tekstilkenti'nin şehrimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum." ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kilis zeytininde verim ve fiyat arttı http://gazetebirlik.com/haber/kilis-zeytininde-verim-ve-fiyat-artti-8800/

Türkiye'nin önemli zeytin üretim merkezlerinden Kilis'te 280 bin dekarda yetiştirilen zeytinde elde edilen yüksek rekolte ve fiyat artışı üreticileri memnun etti.

Oylum Höyük kazılarında 4 bin 500 yıllık zeytin çekirdeğine rastlanılan Kilis'te üretilen zeytin ve zeytinyağı, aroması, kendine has tadıyla mutfakların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Yaklaşık 263 bin dekarda yağlık, 17 bin dekarda sofralık zeytin üretimi yapılan kentte bu sezon yaklaşık 80 bin ton rekolte elde edildi.

Hasadın sonuna gelinen Kilis sofralık zeytininin kilogramı ortalama 7 liradan satışa sunuluyor, zeytinyağı ise 25 ile 30 liradan alıcı buluyor.

Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, AA muhabirine, zeytin üretiminde kentin önemli bir yere sahip olduğunu, kazılarda ortaya çıkarılan 4 bin 500 yıllık zeytin çekirdeği ve kalıntılarının da Kilis'in "zeytinin anavatanı" olduğunu gösterdiğini belirtti.

Omega 7 içeriyor

Kilis zeytinyağında polifenol değerlerinin yüksek olduğunu dile getiren Özdemir, "Diğer illerin zeytinyağına nazaran Omega 7 asidinin olması zeytinimizi diğerlerinden ayırıyor." dedi.

Zeytinyağı fiyatlarının geçen yıla göre yaklaşık 2 kat arttığına dikkati çeken Özdemir, şöyle devam etti:

"Zeytinde bu sene 'var' yılı, çiftçilerimizin yüzünün güldüğü yıl. Zeytin hasadında sonlara yaklaştık. Çiftçilerimiz üzüm, biber ve diğer ürünlerde para kazanamadı. Üreticilerimiz inşallah bu zararlarını zeytinyağında karşılar. Geçen sene kilogramı 12-15 liradan satılan zeytinyağı şu an 25-30 liradan satılıyor. Yaklaşık 2 kat artış sağlandı. Zor ve meşakkatli bir iş. Çiftçilerimiz bu sene erken hasat yaptı. Erken hasatla beraber yağ oranı ve kalitesi arttı, asit oranı azaldı."

Özdemir, yaklaşık 3 kilogram zeytinden 1 kilogram zeytinyağı elde ettiklerini belirterek, "2 kilogram zeytinden 1 kilogram yağ çıkan yerlerimiz de var. Kilis zeytinyağı tam şifa kaynağıdır. Avrupa'da bunu ilaç niyetine kullanıyorlar. Şişelerde eczanelerde satılıyor. Bizim bunun kıymetini bilmemiz gerekiyor." diye konuştu.

Çiftçi Necati Dal da bereketli bir sezon geçirdiklerini, fiyatlardan da memnun olduklarını söyledi.

Dal, "Geçen sene zeytin yoktu, bu sene verim güzel, memnunuz şükürler olsun. 150 dönüm zeytin var. Bundan yaklaşık 9 ton zeytinyağı bekliyoruz. Fiyatlar da geçen seneye göre güzel, çiftçinin yüzü bu sene gülüyor." dedi.

 

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Köylü kadınlar kendi markalarıyla ürünlerini pazarlıyor http://gazetebirlik.com/haber/koylu-kadinlar-kendi-markalariyla-urunlerini-pazarliyor-9818/

Ailelerinin refah seviyesini arttırmak ve kendilerini geliştirmek için bir araya gelen köylü kadınlar, üretime katkı sağlamak adına harekete geçti. Hüsnü Mustafa Özyeğin Vakfının desteğiyle 6 yıl önce Ravandalı Kadınlar Derneğini kuran Kilisli kadınlar, girişimcilik, ekonomi ve pazarlama konularında eğitim aldı.

Toplam 8 köyün katılımıyla oluşan dernekteki 34 üye, kendi bahçelerinde mevsiminde ürettikleri ürünleri kurdukları atölyede paketleyerek "Ravanda" markasıyla satıyor. Girişimci kadınlar, zeytinyağı sabunundan nar ekşisine, el işi ürünlerden pekmeze, siyah zeytinden domates kurusuna, badem içinden kuru üzüme, ev yapımı yöresel tarhanadan bulgura kadar ürettikleri ürünleri internet ve tanıdıklarının vasıtasıyla pazarlayarak alın teriyle para kazanmanın keyfini çıkarıyor.

"Özenle hazırladığımız ürünleri satışa sunuyoruz"
Dernek üyesi Şaziye Boşnak, dayanışma ve emekle mutfaklarında ürettikleri yöresel ürünleri müşterilerine ulaştırdıklarını söyledi. Dernek üyelerinin yıl boyunca mevsimine uygun ürünler üreterek aile bütçesine katkı sağladığını anlatan Boşnak, taleplere yetişmekte zorlandıklarını belirtti.

Boşnak, kırsal alanda yaşayan kadınların ailelerine daha iyi bir hayat kurma fikri ile yola çıktıklarını ifade ederek "Ürünlerin tamamını bölgemizde üretiyoruz, yetiştiriyoruz. Özenle hazırladığımız ürünleri satışa sunuyoruz. En yoğun dönemimiz yılbaşı dönemi oluyor. Kilis karası üzüm, zeytinyağı, kekik, salça, kekik salamurası, pekmez, pestil, kurutmalık, patlıcan, kabak, biber, yeşil ve siyah zeytin, badem, ceviz, tarhana, bal ve el işi gibi zengin ürün çeşitliliğimiz var." dedi.

Dernek kurulmadan önce kadınların sadece ev işleriyle uğraştığına değinen Boşnak, "Dernek kurulduktan sonra kadınlarımız kendi ürünlerini üretip pazarlama imkanı buldular. Bu sayede de hem aile bütçesine katkı sağladılar hem de kendilerini topluma faydalı bir birey olarak hissetmeye başladılar. Eskiden bulunduğu bölge dışında bir yer göremezken dernek sayesinde birçok yeri gezme fırsatı buldular, yeni insanlarla tanıştılar." diye konuştu.

"Ürünler doğal ve beğeniliyor"
Boşnak, mevsiminde organik ürün yetiştirerek pazarladıklarını dile getirerek şunları kaydetti:

"Zeytin, salça, zeytinyağı, kurutmalıklar bizim kış ürünlerimiz. Şimdi onları çok satıyoruz. Yazın ürünlerimiz değişiyor. O mevsimde yetişen ürünleri satıyoruz. Yılın 12 ayı gelen siparişlere cevap veriyoruz. Hepsi mevsiminde üretilmiş doğal ürünler. Talepler bayağı yoğun. Özellikle bu yılbaşı öncesi 3 bin paket hazırladık, geçen hafta yolladık. Şu an yetişemiyoruz, halen talep var. Bireysel müşterilerimiz de var firmalardan da talep geliyor. Gittikçe genişleyen bir satış ağımız oluşmaya başladı. Çünkü ürünler doğal ve beğeniliyor."

Sosyal anlamda da hayatlarında çok fazla değişimler olduğuna dikkati çeken Boşnak, "Kilis sınırda bir yer. Burada bunun yapılması mucize gibi bir şey. Çünkü bulunduğumuz köyler kendi içinde yaşıyor. Daha önce buralarda böyle bir şey olmamış. Sosyal anlamda da birçok şey yapıyoruz. Mesela çocuklar için yaz okulları oluyor. Okul öncesi eğitim programlarımız oluyor. Bağ bozumu festivallerimiz oluyor. Bölgedeki birçok insanın tanıştığı, kaynaştığı etkinliklerimiz, yarışmalarımız oluyor." ifadelerini kullandı.

Milletvekili ve bakanlardan da siparişler aldıklarını aktaran Boşnak, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'a da ürünlerinin içerisinde olduğu bir sepet hediye ettiklerini anlattı. Boşnak, eğitimler konusunda Valilik ve İpekyolu Kalkınma Ajansının kendilerine destek olduğunu aktararak emeği geçenlere teşekkür etti.

Dernek üyesi Fatma Yılmaz da derneğin hayatında birçok şeyi değiştirdiğini belirterek "Burada çalışmaya başladıktan sonra ailemize, çocuklarımıza katkımız oldu. Kendimizi daha güçlü ve iyi yerlere gelmiş hissettik. Çalışmaya devam ediyoruz. Siparişlere göre üretim yaparak yetişmeye çalışıyoruz." dedi.

Hamide Durna da 4 yıl önce derneğe üye olarak üretime başladığını, derneğin aile ekonomisine ve eğitimine çok katkısının olduğunu kaydetti.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kilis Belediye Başkanlığına Servet Ramazan seçildi http://gazetebirlik.com/haber/kilis-belediye-baskanligina-servet-ramazan-secildi-6149/

Kilis'te belediye başkanının vefatı nedeniyle yapılan seçim sonucunda, AK Parti'li Meclis Üyesi ve Belediye Başkan Yardımcısı Servet Ramazan yeni başkan oldu.

Belediye Başkanı Mehmet Abdi Bulut'un vefatının ardından, Kilis Belediye Meclisi yeni başkanı seçmek amacıyla toplandı.

Seçime tek aday olarak giren AK Parti'li Meclis Üyesi ve Belediye Başkan Yardımcısı Servet Ramazan, Meclis üyelerinin oylarıyla yeni başkan seçildi.

Servet Ramazan, yaptığı konuşmada, merhum Mehmet Abdi Bulut'a Allah'tan rahmet diledi.

Kendisini belediye başkanlığı görevine layık gören Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'a teşekkür eden Ramazan, şöyle konuştu:

"İnşallah görev yaptığım zaman zarfında şahsıma duyulan güvene layık olmak için gece gündüz demeden çalışacağız. Değerli Başkanımız Bulut'un emanetini büyük bir titizlikle taşıyacağım. Projelerimizi hep beraber tamamlayacağız. Tüm Kilis halkının desteklerini, dualarını esirgemeyeceklerini umut ediyorum."

Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesinde bir süredir tedavi gören 53 yaşındaki Kilis Belediye Başkanı Mehmet Abdi Bulut, müdahalelere rağmen 12 Ekim'de yaşamını yitirmişti.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kilis Belediye Başkanı Bulut son yolculuğuna uğurlandı http://gazetebirlik.com/haber/kilis-belediye-baskani-bulut-son-yolculuguna-ugurlandi-5366/

Geçirdiği rahatsızlık nedeniyle Gaziantep'te tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren Kilis Belediye Başkanı Mehmet Abdi Bulut'un cenazesi, Gaziantep'teki işlemlerin ardından Kilis Belediyesi binası önüne getirildi.

Burada düzenlenen törende, helallik alınması ve dua edilmesinin ardından cenaze, namaz için Kayabaş Camisi'ne getirildi. Belediye binasındaki Türk bayrağı ile Kilis Belediyesi bayrağı yarıya indirildi.

Tören sırasında belediye çalışanları ile vatandaşların gözyaşı döktüğü görüldü.

Kayabaş Camisi'nde kılınan ikindi namazının ardından düzenlenen cenaze törenine, Bulut'un babası Abdi Bulut ile yakınları, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Kilis Valisi Recep Soytürk, Gaziantep Valisi Davut Gül, AK Parti Kilis milletvekilleri Mustafa Hilmi Dülger, Ahmet Salih Dal, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık ve çok sayıda vatandaş katıldı.

İçişleri Bakanı Soylu, baba Abdi Bulut'a taziyelerini iletti.

İl Müftüsü Abdurrahman Şahin kıldırdığı cenaze namazının ardından tezkiye konuşması gerçekleştirdi.

Duaların edilmesinin ardından İçişleri Bakanı Soylu da Bulut'un tabutunu omuzladı, bu sırada vatandaşlar tabutun üzerine karanfiller attı.

Tekbirler eşliğinde araca taşınan cenaze, Kilis Asri Mezarlık'taki aile kabristanına defnedildi.

Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi'nde bir süredir tedavi gören 53 yaşındaki Kilis Belediye Başkanı Mehmet Abdi Bulut, müdahalelere rağmen bu sabah yaşamını yitirmişti.

Üçüncü dönem Kilis Belediye Başkanlığı görevini yürüten Bulut, 1967'de Kilis'te doğdu.

İlköğretim ve lise eğitimini Kilis'te, yükseköğrenimini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde tamamlayan Bulut, 1993 yılından itibaren Kilis'te serbest avukatlık yaptı. 2004-2014'te iki dönem Belediye Başkanlığı görevini yürüten Bulut, 5 yıl aradan sonra 2019 yılında 3. kez Kilis Belediye Başkanlığına seçildi.

Mehmet Abdi Bulut, evli ve 3 çocuk babasıydı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kilis Belediye Başkanı Mehmet Abdi Bulut yaşamını yitirdi http://gazetebirlik.com/haber/kilis-belediye-baskani-mehmet-abdi-bulut-yasamini-yitirdi-3952/

Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi'nde bir süredir tedavi gören 53 yaşındaki Mehmet Abdi Bulut, yapılan müdahalelere rağmen sabah saatlerinde yaşamını yitirdi.

Üçüncü dönem Kilis Belediye Başkanlığı görevini yürüten Bulut, evli ve 3 çocuk babasıydı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kilis'te askeri araç devrildi, 5'i asker 16 kişi yaralandı http://gazetebirlik.com/haber/-kiliste-askeri-arac-devrildi-5i-asker-16-kisi-yaralandi-1337/

Kilis'te askeri aracın devrilmesi sonucu 5'i asker 16 kişi yaralandı.

Alınan bilgiye göre, sınır hattında görev yapan askerler, yasa dışı yollardan Türkiye'ye giren bir grup Suriyeli düzensiz göçmeni yakaladı.

Düzensiz göçmenleri Demirışık Hudut Karakolu'na götüren askeri aracın devrilmesi sonucu 5'i asker 16 kişi yaralandı.

112 Acil Sağlık ekiplerince Kilis Devlet Hastanesi'ne kaldırılan yaralıların hayati tehlikelerinin bulunmadığı öğrenildi.

Öte yandan 5'inci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Hacı Halil Osman ile Kilis 1'inci Hudut Alay Komutanı Piyade Kıdemli Albay Soner Oruç, olay yerine giderek incelemelerde bulundu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kilis'te askeri araç devrildi, 5'i asker 16 kişi yaralandı http://gazetebirlik.com/haber/kiliste-askeri-arac-devrildi-5i-asker-16-kisi-yaralandi-7043/

Kilis'te askeri aracın devrilmesi sonucu 5'i asker 16 kişi yaralandı.

Alınan bilgiye göre, sınır hattında görev yapan askerler, yasa dışı yollardan Türkiye'ye giren bir grup Suriyeli düzensiz göçmeni yakaladı.

Düzensiz göçmenleri Demirışık Hudut Karakolu'na götüren askeri aracın devrilmesi sonucu 5'i asker 16 kişi yaralandı.

112 Acil Sağlık ekiplerince Kilis Devlet Hastanesi'ne kaldırılan yaralıların hayati tehlikelerinin bulunmadığı öğrenildi.

Öte yandan 5'inci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Hacı Halil Osman ile Kilis 1'inci Hudut Alay Komutanı Piyade Kıdemli Albay Soner Oruç, olay yerine giderek incelemelerde bulundu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kilis'te kamu binalarına 'HES kodu' ile girilebilecek http://gazetebirlik.com/haber/kiliste-kamu-binalarina-hes-kodu-ile-girilebilecek-4901/

Kilis Valiliğinden yapılan açıklamada, İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun salgınla mücadeledeki tedbirlerin sahada etkin uygulanmasını sağlamak amacıyla yeni kararlar aldığı belirtildi.

Bu kapsamda, kamu binalarına giren vatandaşlar için Hayat Eve Sığar (HES) kodu onayı sorgulanmasının 20 Eylül'den itibaren uygulanacağı bildirilen açıklamada, bu tarihten önce vatandaşların HES kodunu almaları istendi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Acil tıbbi ve adli vakalar haricinde kamu kurum ve kuruluşları ile banka ve PTT şubelerine girişlerde idare tarafından görevlendirilmiş yeter sayıda yetkilendirilmiş personel marifetiyle 'Hayat Eve Sığar' mobil uygulaması üzerinden kişilerin HES kodu sorgulamasının yapılmasına, uygulamanın onay verdiği kişilerin (risksiz kişi) buralara girişlerine izin verilmesine, yapılan sorgulamalarda izolasyon altında olması gerektiği için 'riskli kişi' tespiti yapılması halinde gecikmeksizin kolluk birimleri ve sağlık ekiplerine haber verilip ilgililerin zorunlu izolasyon amacıyla Valiliğimizce belirlenen yurtlara yerleştirilerek izolasyon yükümlülüklerini anılan yurtlarda tamamlamalarının sağlanmasına karar verilmiştir."

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kilis'te taziye ziyaretleri yasaklandı http://gazetebirlik.com/haber/kiliste-taziye-ziyaretleri-yasaklandi-3477/

Kilis Valiliğinden yapılan açıklamada, filyasyon çalışmalarında son zamanlarda vaka artışlarının belirlendiği ve İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun salgınla mücadele için yeni tedbirler aldığı bildirildi.

Bu kapsamda, İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun salgınla mücadele için taziyelerle ilgili karar aldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Taziyelerin salgın döneminde toplu şekilde hiçbir ortamda yapılmamasını teminen, taziye evlerindeki taziye kabulü yasak olmaya devam etmekle birlikte, cenaze sahiplerinin evlerinde, işletmelerinde veya bu alanların yakın çevreleri ile diğer açık alanlarda taziye kabullerinin yasaklanmasına karar verilmiştir."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
INTERPOL'ün aradığı DEAŞ'lı 4 kadın Kilis'te yakalandı http://gazetebirlik.com/haber/interpolun-aradigi-deasli-4-kadin-kiliste-yakalandi-7352/

Suriye'deki çatışma bölgelerinde terör örgütü DEAŞ üyesi olduğu tespit edilen 4 kişinin yasa dışı yollarla Türkiye'ye giriş yapacağı bilgisine ulaşan İl Jandarma Komutanlığı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde çalışma başlattı.

Hudut birliği askerleriyle Arpakesmez köyü Suriye sınır hattında önlem alan ekipler, şüphelileri Türkiye'ye giriş yapacağı sırada yakaladı.

Yakalandıklarında yanlarında 8 de çocuk bulunan şüphelilerin yapılan kontrollerinde, Rusya vatandaşları A.H. K, L.A.K, L.G.N. ve A.H.K. olduğu ve INTERPOL tarafından arandığı tespit edildi.

Gözaltına alınan şüpheliler, ifadeleri alınmak üzere İl Jandarma Komutanlığına götürüldü.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kilis'te annesiz kalan kumru yavrusuna esnaf sahip çıktı http://gazetebirlik.com/haber/kiliste-annesiz-kalan-kumru-yavrusuna-esnaf-sahip-cikti-9504/

Kilis'te annesiz kalan kumru yavrusu hayvansever esnaf tarafından şırıngayla beslenerek büyütülüyor.

Kentte ev tekstili mağazası işleten ve aynı zamanda İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Kilis Temsilcisi olan Orhan Aydın, iş yerinin deposuna çıktığında bozulmuş bir yuvada açlıktan ölmek üzere olan kumru yavrusunu fark etti.

Belirli aralıklarla yuvayı kontrol eden Aydın, anne kumrunun gelmediğini anlayınca "Garip" adını verdiği yavruyu terasta beslediği civcivlerinin yanına getirip şırıngayla beslemeye başladı.

En sevdiği yem karpuz çekirdeği
Aydın, yaptığı açıklamada, şimdilerde karpuz çekirdeği ile beslediği yavruyu ilk bulduğu sıralarda şırınga yardımıyla, özel olarak hazırladığı mamalarla büyüttüğünü belirtti.

Doğayı ve hayvanları çok sevdiğini ve terasında güvercin, civciv ve papağan beslediğini anlatan Aydın, bulduğu yavruyu kaderine terk edemeyip beslemeye karar verdiğini ifade ederek, "Ne yiyebilir diye düşündük nişasta ve mısır ununu sulandırıp enjektörle besledik. Daha sonra yavaş yavaş büyüdü ve bize alıştı. Bazen gidip geziniyor tekrar geliyor. İsmini 'Garip' koyduk, burada serbest, istediği zaman uçup gidebilir." dedi.

Aydın, sabah işe geldiklerinde ilk önce kumru yavrusunun yemini suyunu kontrol ettiklerini ve ikindi vakti de onunla özel olarak ilgilendiğini söyledi.

 "Geldiğinde tanıyalım diye ayağına boncuk taktık"
Aydın, kumruların diğer kuşlara oranla daha çok bakıma muhtaç olduğunu aktararak, "Karpuz çekirdeğini seviyor, verdiğimiz zaman sevgi gösterileri yapıyor. Muhabbet kuşu gibi kanatlarını çırpıyor. Yavaş yavaş uçuyor kısa mesafelere gidiyor tekrar geliyor. Ona alıştık kendisi de bize alıştı ancak serbest, istediği zaman gidebilir. Ayağına boncuk taktık, her gelen o mu değil mi demeyelim bilelim tanıyalım istedik. Bazen adına tepki veriyor. İnsanlardan hiç ürkmüyor. Elimden bırakıyorum, başıma ve omzuma konuyor." diye konuştu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kilisli çiftçiler üretmekten vazgeçmedi http://gazetebirlik.com/haber/kilisli-ciftciler-uretmekten-vazgecmedi-3622/

Sınırın diğer tarafından terör örgütleri PKK/YPG ile DEAŞ ve uzantılarınca düzenlenen saldırılar nedeniyle sıkıntılı günler geçiren Kilis, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatları sonrası huzura ve güvene kavuştu.

Kent merkezinin yanında Polateli, Musabeyli ve Elbeyli ilçelerinde üretim yapan çiftçiler, sınırın diğer tarafından yansıyan olumsuzluklara rağmen ekonomiye katkı vermeye devam etti.

Kilis'in önemli gelir kaynaklarından arpa ve buğdayın hasadını yapan çiftçiler, Türkiye'nin farklı noktalarına ürün göndermeye başladı.

''Şu anda bölgede huzur hakim''

Elbeyli Kaymakamı Kadir Duman,yaptığı açıklamada, kentin geçmişte roketli saldırılar ve Suriye'de yaşanan savaşla gündeme geldiğini hatırlatarak, şu anda bölgede huzurun hakim olduğunu söyledi.

Kent insanının tüm zorlukları aştığını anlatan Duman, şöyle devam etti:

"Zorlu bir coğrafyadayız. Daha önce terör örgütü DEAŞ zulmünden dolayı bölge füzelere maruz kaldı. Bölgemizde Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatı düzenlendi. Bu zorlu coğrafyada insanımız ekimi bırakmadı çünkü tarım şehriyiz. Son iki yıldır bölgemizde kuraklık olmuyor, geçen sene verimlerimiz artmıştı. Bu yıl geçen senenin de iki katı civarında verim bekliyoruz."

Kaymakam Duman, sınıra sıfır noktada olan ilçede 125 bin dekarlık alanda hububat ekimi, 30 bin dekarlık alanda Antep fıstığı ve 30 bin dekarlık alanda da zeytincilik yapıldığı bilgisini verdi.

 ''Yüksek rekolte bekliyoruz''

"Vatanına milletine bağlı bir bölgedeyiz insanımız roketler düşerken bile bir an olsun tereddüt etmediler." diyen Duman, şöyle devam etti:

"İlçemizin Suriye ile 29 kilometre mülki sınırı var ve duvar örülü. Artık çiftçimiz rahata, huzura erdi ve bu rahat ortamda çiftçiliğini yapıyor. Susuz bir bölgedeyiz, ilçemizin 3'te 1'i sulanıyor, 3'te 2'si susuz. Sulama projeleri devam ediyor yakın zamanda 40 bin dönüm alanımız daha sulanacak. Çiftçilerimiz şu an emeğinin karşılığını alıyor diyebiliriz. Çiftçimiz üretmeye devam ediyor ve bu koronavirüs sürecinde de yılmadı, tarlalarını bırakmadılar. Biz de onlara gerekli kolaylığı gösterdik. İnşallah bu sene hem arpa, buğday ve mercimekte hem de Antep fıstığında yüksek rekolte bekliyoruz."

"Başaracağız dediler ve başardılar"

Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir de şehrin ekonomisinin büyük bir bölümünü tarım ve hayvancılığın oluşturduğunu söyledi.

Kent genelinde yaklaşık olarak 145 bin dekar alanda buğday ve arpa üretimi yapıldığını aktaran Özdemir, "Çiftçilerimiz her türlü olumsuzluğa rağmen vazgeçmediler, ürünlerini yetiştirip, 'başaracağız' dediler ve başardılar. " diye konuştu.

Çiftçileri bilinçlendirmek için ellerinden geleni yaptıklarını anlatan Özdemir, maddi ve manevi olarak yanlarında olmaya devam edeceklerini kaydetti.

Çiftçilerden Karaca Erdoğan da 120 dönüm alanda arpa ve buğday ekimi gerçekleştirdiğini belirterek, verimli bir sezon beklediğini dile getirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İHH'nin erkene alınan ramazan yardımları yola çıktı http://gazetebirlik.com/haber/ihhnin-erkene-alinan-ramazan-yardimlari-yola-cikti-3854/

Kampanya çerçevesinde hayırseverlerin desteğiyle temin edilen yardım malzemelerini taşıyan 60 tır, Türkiye genelinde ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere uğurlandı.

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) Genel Sekreteri Durmuş Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kampanya ile toplanan yardımları, koronavirüs salgını nedeniyle erken dağıtma kararı aldıklarını aktardı.

Vakıf olarak dünyanın neresinde olursa olsun din, dil, ırk ve mezhep farkı gözetmeksizin ihtiyaç sahibi insanların yanında olmanın gayretiyle çalıştıklarını belirten Aydın, yardımların Güneydoğu, Doğu Anadolu, Karadeniz bölgeleri başta olmak üzere Türkiye genelinde dağıtılacağını ifade etti.

Aydın, koronavirüsle mücadele kapsamında çalışmalara hız verdiklerini, yurdun dört bir yanına gönderilmek üzere 75 bin gıda kolisi hazırladıklarını anlattı.

İlk etapta evde bakıma muhtaç 15 bin aileye kumanya, 5 bin aileye hijyen paketi vereceklerine işaret eden Aydın, şunları kaydetti:

"Birlik, beraberlik ve dayanışma duygusuna en fazla ihtiyacın hissedildiği bu günlerde vakfımız, 'Hep Birlikte Ramazan' sloganıyla yürüttüğü çalışmalarına, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs nedeniyle erken başladı. Yardıma ihtiyaç duyan herkese ulaşabilmek ve hayırseverlerin desteklerini bu zor günlerde onlara ulaştırabilmek için tüm enerjimizle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. "

Aydın, İHH gönüllüleri olarak İçişleri Bakanlığı talimatıyla illerde ve ilçelerde kurulan Vefa Sosyal Destek Grupları'na da katkı sağladıklarını ifade etti.

İç savaşın başladığı ilk günden beri sınırın Suriye tarafındaki ihtiyaç sahiplerini de yalnız bırakmadıklarını anımsatan Aydın, ramazan süresince bir milyon aileye ulaşmayı hedeflediklerini dile getirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kıbrıs gazisi son yolculuğuna uğurlandı http://gazetebirlik.com/haber/kibris-gazisi-son-yolculuguna-ugurlandi-6522/

Kıbrıs Gazisi 66 yaşındaki Adil Güleryüz, askeri törenle memleketi Kilis'te son yolculuğuna uğurlandı.

Rahatsızlığı nedeniyle İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren Güleryüz'ün Türk bayrağına sarılı naaşı, Çekmeceli Camisi'ne getirildi.

Burada öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Güleryüz'ün cenazesi Kilis Asri Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Törene, Güleryüz'ün yakınlarının yanı sıra Kilis Valisi Recep Soytürk, Gaziantep 5. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Hacı Halil Osma, Garnizon Komutanı ve 1. Hudut Alay Komutanı Piyade Kıdemli Albay Mehmet Cihanoğlu ile askeri yetkililer, gaziler ve vatandaşlar katıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kilis'te biri kırmızı bültenle aranan 2 DEAŞ'lı yakalandı http://gazetebirlik.com/haber/kiliste-biri-kirmizi-bultenle-aranan-2-deasli-yakalandi-9324/

Bir grup teröristin yasa dışı yollarla Türkiye'ye gireceği bilgisini alan güvenlik güçleri, Kilis Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde çalışma başlattı.

Merkeze bağlı İnanlı köyü Suriye sınır hattında önlem alan hudut birliği askerleri, Özbek uyruklu B.U. isimli kadın ile Kazakistan uyruklu A.A'yı Türkiye'ye giriş yapacağı sırada yakaladı.

Yakalandıklarında yanlarında 3 de çocuk bulunan şüphelerin yapılan kontrollerinde, A.A'nın Interpol tarafından kırmızı bültenle arandığı tespit edildi.

İşlemleri tamamlanan şüphelilerden A.A. sevk edildiği nöbetçi sulh ceza hakimliğince tutuklandı.

B.U. ile 3 çocuk İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konteyner kentte buruk bayram http://gazetebirlik.com/haber/konteyner-kentte-buruk-bayram-4564/

Kilis'te Elbeyli Geçici Barınma Merkezi'ndeki camilerde bayram namazı için saf tutan Suriyeliler, ülkelerine barış ve huzur gelmesi için de dua etti.

Bir bayramı daha ülkelerinden uzakta geçirmenin üzüntüsünü yaşayan Suriyeliler, cami çıkışında yakınlarıyla bayramlaştı.

Tek beklentileri bundan sonraki bayramları yakınlarıyla geçirmek
Suriyeli Hali Hammadi, yaklaşık 6 yıldır ülkesinden uzakta olmanın üzüntüsünü yaşadığını söyledi.

Tek beklentilerinin bundan sonraki bayramları ülkelerinde, yakınlarıyla geçirmek olduğunu belirten Hammadi, mazlumların sesine sadece Türkiye'nin kulak verdiğini ifade ederek, "Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Türk halkından Allah razı olsun. Bizi kardeşlerinden ayırmadılar ve her türlü desteği sağladılar." diye konuştu.

Hasan Boşnak da bundan sonraki bayramları kendi topraklarında geçirmek için dua ettiğini söyledi.

"Dilerim Allah'tan savaş biter"
Rami Hilal ise savaş nedeniyle yaklaşık 6 yıl önce ülkesini terk ederek Türkiye'ye geldiğini ve çok iyi dostluklar kurduğunu ancak vatanını çok özlediğini vurguladı. Hilal, "Dilerim Allah'tan savaş biter, bundan sonraki bayramları akrabalarımızla birlikte kendi ülkemiz güzel güzel karşılarız." dedi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yoğunluk artıyor: Sayıları 30 bine yaklaştı http://gazetebirlik.com/haber/yogunluk-artiyor-sayilari-30-bine-yaklasti-6577/

Gece saatlerinden itibaren Kilis’in Öncüpınar Sınır Kapısı’na gelerek sıraya giren Suriyeliler, Kurban Bayramı için ülkesine gitmek yoğunluk oluşturdu. Türkiye’nin dört bir tarafından Kilis’e gelen Suriyeliler, Kurban Bayramı için Kilis Valiliğinin online randevu sistemine kayıt yaptırdıktan sonra verilen randevu gününde ülkelerine geçiyor. Suriyeli göçmenler, Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı’ndan Suriye’nin Azez, Mare, Soran, Aktarin, Çobanbey, Afrin, Cerablus, El Bab ve diğer şehirlerine gidiyor.
Suriyeliler, Özgür Suriye Ordusu ile Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı operasyonları ile terörden temizlenen bölgelere gidiyor. Suriyeliler, bu bölgelerin dışında kalan Haseki, Kamışlı, Rakka ile Deyrizor bölgelerine de gidiyor. Bugün sabah itibariyle ülkesine geçen Suriyelilerin sayısı 26 bine ulaştı.

AŞIRI SICAKLARA RAĞMEN ÜLKELERİNE GİDİYOR
Türkiye’nin dört bir tarafından Kilis’e gelen Suriyeliler, 40 dereceye yaklaşan sıcak havaya ve zorlu şartlara rağmen ülkelerine gidiyor. Suriyeliler, Kurban Bayramı için ülkelerine giderken yanlarında yakınlarına hediyeler de götürüyor. Bazı mülteciler ise eşyalarını taşımakta güçlük çekiyor.
Suriyelilerin ülkelerine Kurban Bayramı için gidişleri 9 Ağustos 2019 tarihine kadar devam edeceği bildirildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Konteyner kent bayrama hazır http://gazetebirlik.com/haber/konteyner-kent-bayrama-hazir-7298/

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen ve Kilis'teki konteyner kente yerleştirilen Suriyeli aileler, buruk da olsa bir bayramı daha geçirecek olmanın sevincini yaşıyor.

Çocuklarıyla yaşamlarını sürdürdükleri alanlarda bayram temizliği yapan Suriyeliler, gıda ve temel ihtiyaç malzemelerini de kamptaki marketlerden temin etti.

Kilis'te 12 bin Suriyelinin yaşadığı Elbeyli Geçici Barınma Merkezi'ndeki bayram hazırlıkları tamamlandı. Çocuklarıyla yaşamlarını sürdürdükleri alanlarda bayram temizliği yapan Suriyeliler, gıda ve temel ihtiyaç malzemelerini de kamptaki marketlerden temin etti.

Konteyner kentteki camilerinin bakım ve temizliğini de yapan misafirler, gelecek bayramda ülkelerinde olabilmek için dua ediyor.

"İnşallah önümüzdeki bayramlarda ülkemizde ailemizin yanında oluruz"
Konteyner kent yönetimi ise bayram boyunca herhangi bir sorunun yaşanmaması için gerekli önlemleri aldı.

Suriyeli Selva İsmail, yaptığı açıklamada, bayramı Suriye'deki gibi karşılamak için tüm hazırlıkları yaptıklarını söyledi.

Ülkesinden ve sevdiklerinden 6 yıldır uzakta olduğunu anlatan İsmail, "Yıllardır Türkiye Cumhuriyeti bizden hiç bir şey esirgemedi, bizim için her türlü desteği sağladı ancak insanın ülkesi gibisi yok inşallah önümüzdeki bayramlarda ülkemizde ailemizin yanında oluruz." dedi.

Ahmet el-Ruhi de ülkesinden ve birçok yakınından uzakta 8. bayramı geçireceği için hüzünlü olduğunu belirterek, bundan sonraki bayramlarda ülkesinde yakınlarıyla bir arada olmak istediğini söyledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kilis'te 5 bin 500 Türk ve Suriyeli birlikte iftar açtı http://gazetebirlik.com/haber/kiliste-5-bin-500-turk-ve-suriyeli-birlikte-iftar-acti-3799/

Cumhuriyet Meydanı'nda öğle saatlerinde başlayan iftar hazırlıkları kapsamında yaklaşık bin masa kuruldu. Meydanla bağlantılı cadde ve sokaklar da trafiğe kapatıldı.

İftar vaktinin yaklaşmasıyla binlerce Türk ve Suriyeli, Cumhuriyet Meydanı'na akın etti. Vatandaşlara iftarda çorba, salata, pilav, kavurma, ayran ve tatlı ikram edildi.

LASİAD Başkanı Gıyaseddin Eyyüpkoca, gazetecilere yaptığı açıklamada, ramazan ayının aynı zamanda toplumsal bir ibadet olduğunu belirtti.

Geçen yıl benzer organizasyonları Ağrı, Van ve Bingöl gibi illerde yaptıklarını, bu yıl ise Kilis'e geldiklerini anlatan Eyyüpkoca, "Şu anda burada 5 bin 500 kişi var. Kilis, 'ensar' şehir. Kilis, kendi nüfusu kadar mülteci barındıran bir şehir. Dolayısıyla bizim için ayrı bir önem arz ediyor. Bu kalabalık zaten kardeşliğin, ramazanın ve birlikteliğin ne anlama geldiğini net bir şekilde gösteriyor." diye konuştu.

Eyyüpkoca, programda ortaya şahane bir tablo çıktığına işaret ederek, başta Kilis Valisi Recep Soytürk olmak üzere organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ettiğini sözlerine ekledi.

Kilis Belediye Başkanı Mehmet Abdi Bulut da ev sahipliğinden dolayı Kilis halkına teşekkür ettiğini belirterek, "Manevi değeri çok yüksek bir ortam. Emeği geçen ve buraya gelen herkese teşekkür ederim." dedi.

İftarın ardından çocuklar kendileri için kurulan şişme oyuncaklarda eğlenirken, aileleri de günün yorgunluğunu yöresel çadırlarda dinlenerek attı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mahkumlar üretiyor 8 ülkeye satılıyor http://gazetebirlik.com/haber/mahkumlar-uretiyor-8-ulkeye-satiliyor-3285/

Kilis L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda hükümlülerin meslek sahibi olmaları ve topluma kazandırılmaları amacıyla kurulan tekstil atölyesinde üretilen kot pantolonlar, aralarından Almanya ve Rusya'nın da bulunduğu 8 ülkeye ihraç ediliyor.

Cezaevinde, Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu Daire Başkanlığının izniyle yaklaşık bir ay önce tekstil atölyesi kuruldu.

Kilis Halk Eğitimi Merkezi tarafından atölyede düzenlenen tekstil kursunda 21 gün eğitim alan 30 hükümlükot pantolon üretimine başladı.

Atölyede, İstanbul'daki bir firma için fason olarak üretilen pantolonlar, Almanya, Rusya, Cezayir, Irak, Fas, Lübnan, Filistin ve Suriye'ye ihraç ediliyor.

Kilis Cumhuriyet Başsavcısı Serdar Durmuş, yaptığı açıklamada, hükümlülerin spordan sanata, kültürel etkinliklerden çiftçiliğe kadar birçok alanda eğitim aldıklarını belirterek, hedeflerinin hükümlülerin cezalarını çekerken aynı zamanda da rehabilite edilmelerine ve topluma kazandırılmalarına katkı sağlamak olduğunu kaydetti.

"Bugüne kadar 124 hükümlü meslek sahibi oldu"

Durmuş, cezaevinde Kilis Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından düzenlenen uygulamalı eğitimler sayesinde bugüne kadar 124 hükümlünün meslek sahibi olduğunu ve üretime katkı sunduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Bu çerçevede, 30 hükümlü arkadaşımız aldıkları tekstil eğitiminin ardından kendileri için oluşturulan atölyede çalışmalarını sürdürüyor. Bu sayı ilerleyen dönemlerde 300'e kadar çıkabilir. Arkadaşlarımız yeni olmalarına rağmen günlük 150 kot pantolon üretimi yapıyorlar. Şu anda kumaşın kesimi ve kalıbı dışarıda gerçekleştiriliyor ancak ilerleyen günlerde tamamı burada yapılabilir. Atölyede görevli hükümlü arkadaşlarımız, çalışmalarının karşılığında ücret almakta ve aynı zamanda her türlü iş kazası ve meslek hastalığına karşı sigortalanmaktadır."

Kurum olarak daha önce de tahin helvası üretimi ile hazır kahve paketleme atölyeleri kurduklarını anımsatan Durmuş, bu birimlerden ise 12 hükümlünün faydalandığını sözlerine ekledi.

"Dışarıda inşallah mesleği devam ettireceğiz"

Hükümlülerden Ergün P. ise yaklaşık 2 yıldır cezaevinde olduğunu, atölyenin kurulmasıyla birlikte çalışmaya başladığını anlattı.

Atölye kurulmadan önce zamanını boşa harcadığını, kendilerine sunulan bu fırsat sayesinde hem meslek sahibi olduğunu hem de para kazandığını belirten Ergün P, "Buranın ekonomik ve mesleki açıdan bana gelecek sağlayacağını düşünüyorum. Dışarıya çıktığımda bu mesleği çocuklarıma ve aileme katkı sağlamak amacıyla devam ettireceğim." dedi.

Abidin Y. de 5 yıldır cezaevinde olduğunu belirterek, "Asgari geçimimizi sağlayacak kadar harçlığımızı kazanıyoruz. Bu işi birçok arkadaşımız gibi ben de bilmiyordum, burada öğrendim. Çıktığımız zaman dışarıda inşallah mesleği devam ettireceğiz. Bizim amacımız, ilerleyen günlerde tekrar suça bulaşmamak ve meslek sahibi olmak." diye konuştu.

Ali Ç. ise atölye kurulacağını duyduğunda meslek edineceğini düşünerek mutlu olduğunu anlattı.

"Devletimiz sayesinde en azından bir meslek sahibi olduk. Dışarıya çıktığımızda tekrar buralara gelmemek için yapacağımız bir işimiz var." diyen Ali Ç. atölyede üretim yapmanın psikolojilerini de olumlu etkilediğini söyledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Halk Oyunları Gösterisinde Taraftarlar Arasında Kavga http://gazetebirlik.com/haber/halk-oyunlari-gosterisinde-taraftarlar-arasinda-kavga--195049/ Kilis’te düzenlenen halk oyunları yarışmasında tribünlerde gösterileri izleyenler arasında kavga çıktı.

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Spor Salonunda başlayan Türkiye Halk Oyunları Federasyonunun 2019 yılı grup yarışmasında miniklerden iki, yıldızlardan bir olmak üzere 3 kategoride Adıyaman, Gaziantep, Malatya, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Hatay ve Kilis’ten ekipler gösterilerini sundu. Gaziantep halk oyunları ekiplerinin gösterisinden sonra tribünlerde halk oyunlarını izleyen iki grup arasında bilinmeyen bir nedenle tartışma çıktı. Tartışma kavgaya dönüşünce polis gruba müdahale etti. Gözaltına alınan bazı taraftarlar ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Galatasaraylı Taraftarların Liderlik Sevinci http://gazetebirlik.com/haber/galatasarayli-taraftarlarin-liderlik-sevinci-220613/

Galatasaray’ın 2-0’lık Beşiktaş galibiyetiyle birlikte liderlik koltuğuna oturması, Kilis’de Galatasaraylı taraftarlar arasında sevinçle karşılandı.

Spor Toto Süper Lig’in 31. haftasında oynanan derbi mücadelesinde Galatasaray’ın, Beşiktaş’ı 2-0 yenmesi Kilis’deki Galatasaraylı taraftarlar büyük sevinç yaşadı. Kilis 7 Aralık Üniversite karşısında bulunan Ultraslan Kilis Gurubunun bulunduğu yerde maçı seyreden Galatasaraylı taraftarlar maçın bitimi ile birilikte meşaleler yakarak sevinç gösterisinde bulundular, Havai fişeklerin atılmasıyla birlikte coşan Galatasaraylı taraftarlar daha sonra liderlik ve galibiyet sevincini tur atarak kutladı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Serinlemek İçin Girdiği Derede Boğuldu http://gazetebirlik.com/haber/serinlemek-icin-girdigi-derede-boguldu--215902/ Kilis’in Elbeyli ilçesinde dereye serinlemek için giren 2 Suriyeli’den biri boğuldu, hayatını diğeri tedavi altına alındı.

Edinilen bilgiye göre, Elbeyli Konteyner Kent’te barınan Suriye uyruklu Abdullah El Hatip (21) ile Hıdır Hasmo (20) serinlemek için konteyner kent yakınlarından geçen dereye girdi. 2 gencin çırpındığını gören vatandaşlar, Hıdır Hasmo’yu son anda dereden çıkarmayı başardı. Mıdır Hasmo, ambulans Kilis Devlet Hastanesine kaldırtarak tedavi altına alındı. Abdullah El Hatip’nin suda kaybolması üzerine olay yerine AFAD, sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi. Abdullah El Hatip’nin cesedinin çıkarılması için Adıyaman Emniyet Müdürlüğü su altı dalgıç ekipleri Kilis’in Elbeyli ilçesine çağırıldı. Müdürlüğü su altı dalgıç ekipleri, çalışmaları sonucu Abdullah El Hatip’in cesedi dereden çıkarıldı. Gencin yakınları sinir krizi geçirdi. Elbeyli Kaymakamı Kadir Duman, olay yerine gelerek çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı. Abdullah El Hatip’in otopsi için Kilis Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Azez’de Yaralanan 3 özel Hareket Polisi Kilis’e Getirildi http://gazetebirlik.com/haber/azezde-yaralanan-3-ozel-hareket-polisi-kilise-getirildi-214429/ Suriye’nin kuzeyindeki Azez kentinde Emniyet Müdürlüğünde meydana gelen patlamada 3 özel hareket polisi yaralandı. Yaralı polisler Kilis’e getirilerek tedavi altına alındı.



Edinilen bilgiye göre, Suriye’nin kuzeyindeki Halep iline bağlı Azez kentinde Emniyet Müdürlüğünde bilinmeyen bir nedenle patlama meydana geldi. Patlamada, Türkiye’den Azez’de görevlendirilen 3 özel hareket polisi yaralandı. Yaralılar, Ambulans ile Kilis Devlet Hastanesine kaldırıldı. Hastaneye Kilis Valisi Recep Soytürk, İl Emniyet Müdürü Günter Şenses ile çok sayıda yetkili gelerek yaralı polisler ile ilgili bilgi aldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Azez’de Yaralanan 5 Polis İle 2 ÖSO Askeri Kilis’e Getirildi http://gazetebirlik.com/haber/azezde-yaralanan-5-polis-ile-2-oso-askeri-kilise-getirildi--223337/ Suriye’nin kuzeyindeki Azez kentinde Emniyet Müdürlüğünde meydana gelen patlamada yaralanan 5 Özel Hareket polisi ile 2 Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) askeri, Kilis’e getirilerek tedavi altına alındı.

Edinilen bilgiye göre, Suriye’nin kuzeyindeki Halep iline bağlı Azez kentinde Emniyet Müdürlüğünde bilinmeyen bir nedenle patlama meydana geldi. Patlamada Türkiye’den Azez’de görevlendirilen 5 Özel Hareket polisi ile 2 ÖSO askeri yaralandı. 7 yaralı ambulanslarla Kilis Devlet Hastanesine getirilerek tedavi altına alındı. Kilis Valisi Recep Soytürk, İl Emniyet Müdürü Günter Şenses ile çok sayıda yetkili hastaneye gelerek, yaralı polislerle ilgili bilgi aldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Dilencilere Operasyon http://gazetebirlik.com/haber/dilencilere-operasyon--183710/ Kilis Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri dilencilik yapanlara karşı operasyon düzenledi.

Zabıta Müdürlüğü ekipleri ile İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Kilis kent merkezinde cami çıkışlarında market çıkışlarında ve diğer alanlarda vatandaşların dini duygularını suistimal ederek dilenenlere yönelik denetim yaptı. Denetimlerde dilenenlere ve çocukları dilendirenlere yasal işlem yapıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Fırat Kalkanı Harekatı Spor şöleni Başladı http://gazetebirlik.com/haber/firat-kalkani-harekati-spor-soleni-basladi-110839/

Kilis’in Elbeyli ilçesinde Fırat Kalkanı Harekatı 1. spor şöleni başladı.

Elbeyli Kaymakamı Kadir Duman’ın talimatıyla Elbeyli Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü koordinesinde Fırat Kalkanı Harekatı 1. spor şöleni başladı. Futbol, voleybol, masa tenisi, atletizm ve gülle atma alanlarında sportif müsabakalar yapılıyor. Elbeyli Kaymakamı Kadir Duman, İlçede farklı bir etkinliğe imza attıklarını ifade ederek, “Fırat Kalkanı harekatıyla ilçemizin Suriye sınırın da içerisinde bulunduğu karşısındaki Suriye toprakları, terör örgütü DEAŞ’dan kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından temizlendi. Fırat Kalkanı Hareketi bölgesine huzur, barış geldi. Bizde Fırat Kalkanı Harekatının yıl dönümü yaklaşırken, Fırat Kalkanı Harekatı 1’inci spor şöleni düzenliyoruz” diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Nüfus Müdürlüğünden örnek Davranış http://gazetebirlik.com/haber/nufus-mudurlugunden-ornek-davranis-102338/

Kilis Valisi Recep Soytürk’ün talimatıyla Fiziki engeli, hastalığı veya yaşlılık sebeplerinden dolayı Nüfus Müdürlüklerine kimlik kartı müracaatında bulunamayan vatandaşların ikamet adreslerinden gezici kayıt terminali ile kimlik kartı başvuruları alınmaya başladı. Engelli veya yaşlı vatandaşların yakınlarının İl Nüfus Ve Vatandaşlık Müdürlüğüne müracaatları halinde gerekli prosedürler başlatıldığı görevli personelin vatandaşın Fiziki engeli, hastalığı veya yaşlıların evine giderek bizzat işlemlerini yaptıkları bildirildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
42 Yıldır Girdiği Bütün Seçimi Kazandı http://gazetebirlik.com/haber/42-yildir-girdigi-butun-secimi-kazandi-144938/ Kilis’te 42 yıldır girdiği bütün seçimleri kazanan 93 yaşındaki Ali Hamurlu, yeniden muhtar seçildi.

Kilis’in Elbeyli ilçesinin 20 haneli, 73 nüfuslu Güvendik köyünde yaklaşık 1977 yılından beri kesintisiz muhtarlık yapan Ali Hamurlu yeniden muhtar seçildi. Girdiği bütün seçimleri kazanan ve karşısına aday çıkmayan Hamurlu, Türkiye’nin en yaşlı muhtarı olma unvanını elinde bulunduruyor. Türkiye’nin en yaşlı muhtarı olan Ali Hamurlu, basın mensuplarına yaptığı açıklamada çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında çalıştıktan sonra emekli olduğunu ifade ederek, “Köye yerleştim yerleşeli muhtar seçildim. Bir kez karşıma rakip çıktı, yine seçimi kazandım. Herhangi bir sağlık sorunum yok. Bülent Ecevit’ten, Süleyman Demirel, Turgut Özal’dan bu güne kadar bütün liderleri muhtarlık döneminde gördüm. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan memnunum. Ülkemizi bir noktaya getirdi, minnettarım kendisinden. Köyde işim olmadığı zaman Elbeyli, Kilis ve Gaziantep’e gidip geliyorum. Köydeki bütün evler kerpiçti, hepsini beton yaptırdım. Vatandaşların mülki de yoktu, hepsini ben yaptırdım. Köyün çocuklarını da köyde büyütmedim. Hepsini okula gönderdim. Pazar günü olduğu zaman bütün herkes köye geliyor. 1’i kız, 4’ü erkek olmak üzere 5 çocuğum var. Ben çok fakirlik çektiğim için köyde yaşayan herkese yardım ediyorum. Muhtarlık maaşını dağıtıyorum. Gelirimden de yardım yapıyorum” diye konuştu.

(Mehmet Ali Dağ/İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Jandarmadan Terör örgütü PKK’ya Büyük Darbe http://gazetebirlik.com/haber/jandarmadan-teror-orgutu-pkkya-buyuk-darbe-181841/ Kilis’te jandarma ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda yasa dışı yollarla Suriye’deki terör örgütü PKK/PYD’ye gönderilmek istenen 473 kilo patlayıcı, ağır makineli ve keskin nişancı tüfekleri, roketatarlar ve zırh delici füzeler ele geçirilirken, 3 kişi gözaltına alındı.

İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Zeytin Dalı Harekatı ile terör örgütlerinden arındırılan Suriye’de PKK/PYD’li teröristlere mühimmat ve patlayıcı gönderileceği istihbaratı üzerine çalışma başlattı. Jandarmanın yaptıkları araştırma sonucu teröristlere gönderilecek mühimmatın 3 kamyonla kentte olduğu belirlendi. Düzenlenen operasyonda 3 kişi gözaltına alınırken, kamyonlarda yapılan aramalarda 473 kilo kalıp halinde patlayıcı, 156 kilo dinamit lokumu, 14 Bixi makineli tüfek, 10 Kanas keskin nişancı tüfeği, 8 keskin nişancı dürbünü, 12 Kanas keskin nişancı tüfeği şarjörü, 3 lazer güdümlü anti tank füze, 5 zırh delici füze, 3 Doçka ağır makineli tüfek, 5 roketatar silahı, 51 roketatar sevk fişeği, 1 uçaksavar topu, 2 uçaksavar ağır makineli tüfeğe ait namlu, 2 adet ağır makineli tüfeğe ait namlu muhafazası, 15 bin 400 adet Biksi makineli tüfek fişeği, 5 bin 750 metre saniyeli fitil, 8 bin metre infilaklı fitil, 1 Kalaşnikof şarjörü ele geçirildi. Jandarmanın operasyonda gözaltına aldığı 3 kişinin sorgusu ise sürüyor.

(Mehmet Ali Dağ/İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Türk Askerlerini Taşıyan Kirpi Devrildi: 9 Asker Yaralı http://gazetebirlik.com/haber/turk-askerlerini-tasiyan-kirpi-devrildi-9-asker-yarali-095517/

Sabah 06.15 sıralarında Dabık kasabasında meydana gelen kazada Türk askerlerini taşıyan kirpi aşırı yağış nedeniyle virajı alamayarak devrildi. Kazada 9 asker yaralandı. Yaralılar, olay yerinden geniş güvenlik önlemleri altında tahliye edilerek, Kilis’in Öncüpınar Sınır Kapısı üzerinden Kilis Devlet Hastanesine getirildi. Yaralı askerlerin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
2.5 Yaşındaki Ömer, 22 Bin Euro İle Duyabilecek http://gazetebirlik.com/haber/25-yasindaki-omer-22-bin-euro-ile-duyabilecek-165145/ Kilis’te 2.5 yaşındaki Ömer Poyraz Şahin’in duyabilmesi için 22 bin euro’luk biyonik kulaklığa ihtiyacı var.

Rabia ile İsmail Şahin çiftçinin 2.5 yaşındaki çocuğu Ömer Poyraz Şahin’in doğuştan duyma yetisi olmadığı için Hacettepe Üniversitesinde duyabilmesi için ameliyat ile biyonik kulaklık takılmasına karar verildi. Üniversite ile biyonik kulaklığı temin eden firma arasında döviz kurundan kaynaklanan problem nedeniyle 7 aydır biyonik kuraklık temin edilemediği için ameliyat gerçekleştirilemedi. Rabia Şahin, bu durum resmi yazıyla kendilerine bildirilmesinden sonra oğlu Ömer Poyraz Şahin’e biyonik kulaklık temin edecek parayı bulmak için çalmadığı kapı kalmadığını belirterek, “Doğuştan engelli doğdu, Hacettepe Üniversitesinde tedavi gördü. Son zamanda döviz kurundan yaşanan dolayı biyonik kulaklık ameliyatlar durduğu için çocuğumun yaşı geçiyor. Oğlum 2.5 yaşında duymadığı için konuşamıyor. Hırçınlaşıyor. Böyle olunca da çocuğumun ihtiyaçlarını karşılayamıyorum. Ne istediğini anlatamıyor. Ben büyüklerimizden çocuğumun ameliyat olmasını istiyorum. Bir çok yere başvurdum, geri dönüş olmadı, çocuğumun cihazının alınması gerekiyor” dedi.

Bir derneğe yardım için başvurduğunu ifade eden Şahin, “Cihazın bedelinin 22 bin Euro olduğunu bildirdiler. Bu cihazın temin edilerek, çocuğuma ameliyat ile takılmasını istiyorum. Doktor cihaz olursa ameliyatı hemen yaparım diyor. Önemli olan cihazın alınması diyor. Ameliyat olmazsa ömür boyu sessizliğe mahkum olacak. Büyünce engelinden dolayı toplumda büyük sorunla karşılaşacak. Ben çocuğumun duymasını konuşmasını istiyorum. Cumhurbaşkanımızdan, sağlık bakanlığımızdan, iş adamlarından yardım bekliyorum. Çocuğum bir yeri ağrıdığı zaman söyleyemiyor. Dışarı bırakamıyorum, çünkü duymuyor. Eşim cezaevinde imkanları yok herkesten yardım bekliyorum” diye konuştu.

(Mehmet Ali Dağ/İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ünlü Futbolcunun Katılımıyla Suriye’ye İnsanı Yardım http://gazetebirlik.com/haber/unlu-futbolcunun-katilimiyla-suriyeye-insani-yardim--192723/ Marsilya, Sivasspor ve Fransa milli takımında forma giymiş olan ünlü futbolcu Jacques Faty’ın katılımıyla Kilis’in Öncüpınar Sınır Kapısı’ndan Suriye’ye insanı yardım gönderildi.

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı ile Bereket Şehri Uluslararası İnsani Yardım Derneği tarafından Suriye’ye un, gıda, hijyen ve bebek bezi yüklü 7 tır, Suriye’ye gönderildi. Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı Harekatı ve İdlib bölgesinde zor şartlarda çadırlarda yaşayan sivillere yönelik düzenlenen yardım kampanyası kapsamında temin edilen yardımlar, Kilis’in Öncüpınar Sınır Kapısı üzerinden Suriye’ye gönderildi.

Bereket Şehri Uluslararası İnsani Yardım Derneği gönüllüsü ünlü futbolcu Jacques Faty, kendisinin gönüllü olarak Kilis’e gelerek yardımları teslim ifade ederek, “Türkiye’deki çok tanınan futbolcularla görüşerek hazırladıkları proje kapsamında topladıkları malzemelerin Suriye’ye gönderiyoruz. İHH’ya teşekkür ediyorum. Bin 500 gıda kolisi, bin 500 bebek bezi, bin 300 un ve bin 500 hijyen kolisi var. Bunlar 7 bin 500 aileye ulaşacak. Yardımda bulunan futbolcularımız, Demba Ba, Moussa Sow, Aatif Chahechouhe ve Mevlüt Erdinç’tir. Biz bu yardımı yapmayı bir borç olarak biliyoruz. O yüzden Türkiye’deyiz. Avrupa’da Müslümanlara karşı olan düşmanlığın sebebinin Osmanlı’nın 600 sene hüküm sürmesinden kaynaklanıyor. Müslümanlığın gücünü, kuvvetini biliyorlar ve bunun tekrardan olmasını istemiyorlar ve ellerinden geleni yapıyorlar. Ben Türkiye’ye inanıyorum ve güveniyorum, o yüzden buradayım. Türkiye’de yeniden birleşeceğiz. Türkiye’nin liderliği altında biz her şeyi başaracağız” diye konuştu.

İHH Kilis Koordinasyon Merkezi Suriye Koordinatörü Serkan Öktem ise İHH olarak Bereket Şehri ile ortaklaşa yapmış oldukları proje kapsamında temin edilen yardımları asıl sahiplerine ulaştırmanın sevincini yaşadıklarını ifade ederek, “Bereket Şehri Uluslararası İnsani Yardım Derneği ile ünlü futbolcu Jacques Faty’a teşekkür ediyorum” dedi. İnsani yardım malzemelerinin bulunduğu tırlar Öncüpınar Sınır Kapısı üzerinden Suriye’ye gönderildi.

(Mehmet Ali Dağ /İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
ABD’nin ölüm Listesindeki DEAŞ’lının Cezası Belli Oldu http://gazetebirlik.com/haber/abdnin-olum-listesindeki-deaslinin-cezasi-belli-oldu-172654/ ABD’nin ölüm listesinde bulunan terör örgütü DEAŞ’ın sözde üst düzey yöneticisi Avustralya uyruklu Neil Christopher Prakash, Kilis’te terör örgütü üyeliğinden yargılandığı davada 7 yıl 6 ay hapis cezası aldı.

24 Ekim 2016 tarihinde Kilis’in İnanlı köyü Suriye sınır hattından kaçak yollarla Türkiye’ye geçmek üzereyken bir grup arkadaşıyla beraber sınır devriyelerince yakalanan Avustralya uyruklu DEAŞ’lı Neil Christopher Prakash, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak Gaziantep H Tipi Cezaevi’ne gönderildi. Prakash, terör örgütüne üye olmak suçu ile yargılandığı Kilis Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya Sesli Görüntülü Kayıt ve Video Konferans Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.

Prakash, mahkeme heyetine SEGBİS bağlantısıyla verdiği ifadede, "Müslümanlara yardım etmek için örgüte katıldım. Gerçek yüzlerini gördüğüm için pişman alarak örgütten kaçarak ayrıldım. İnternetteki fotoğraf ve görüntülerim baskıyla çekildi. Çok pişmanım, örgütün gerçek yüzünü gördüğüm için örgütten kaçtım” dedi

Mahkeme heyeti Neil Christopher Prakash’ın 6 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına, sanığın üzerine atılı eyleminin 3713 sayılı TMK’nın 3. maddesi gereğince terör suçu olduğu anlaşıldığından sanığın cezasının 3713 sayılı TMK’nın 5/3 maddesi gereğince 1/2 oranında artırılarak 9 yıl hapis cezasına çarpıştırılmasına, sanığın verilecek cezanın geleceği üzerindeki olası etkileri lehine takdir indirimi sebebiyle 5237 sayılı TCK’nın 62. maddesi uyarınca cezasının 1/6 oranında indirim yapılarak, 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verildi.

Neil Christopher Prakash, aldığı ceza istinat mahkemesi tarafından onaylanırsa 2.5 yıl sonra ancak cezaevinden çıkabileceği öğrenildi.

Prakash’ın avukatı Reşat Devran duruşma sonrası yaptığı açıklamada, müvekkilinin Türkiye’ye karşı yaptığı bir eylem olmadığını, yakalandığında da üzerinde örgütsel bir materyal bulunmadığını ifade ederek, “Kendisi örgüte katıldığını daha önce beyan etmişti. Örgütün gerçek yüzünü gördüğü için pişman olduğunu daha önce ifade etmiştir.. Bu nedenle müvekkilimin tahliyesini ve beratını talep ediyorum. Eğer mahkeme örgüt üyeliği kanaati oluşmuş ise en alt sınırdan ceza verilmesini ve tahliye edilmesini talep ediyorum. Etkin pişmanlıktan yararlanmasını istiyorum” dedi.

Avustralya’nın Ankara Büyükelçiliği yetkilileri ve Avustralyalı gazeteciler de duruşmayı takip etti.



AVUSTURALYA VATANDAŞLIKTAN ÇIKARDI

Avusturalyalı olan ve babasının Fiji’de doğumlu olması sebebi ile çifte vatandaşlığı bulunan 27 yaşındaki Prakash, Avustralya Vatandaşlık Yasası’nın 35. maddesi uyarınca vatandaşlık hakkını kaybetmişti.

(Mehmet Ali Dağ/İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Göz Gözü Görmedi ! http://gazetebirlik.com/haber/goz-gozu-gormedi-093847/

Sabah saatlerinden itibaren etkili olan sis nedeniyle Kilis kent merkezinde görüş mesafesi bazı bölgelerde 20-30 metreye kadar düştü. Sis nedeniyle adete göz gözü görmezken, sınır hattında ve karayollarında sürücülerin güçlük çektikleri gözlendi. Kilis-Gaziantep, Kilis-Musabeyli, Kilis-Polateli, Kilis-Öncüpınar, Kilis-Elbeyli ve Kilis-Hatay karayollarında etkili olan sis nedeniyle sürücüler sis farlarını yakarak güçlükle ilerledi.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Adalet Bakanı Gül: “82 Milyonu Kimse Tehdit Edemez” http://gazetebirlik.com/haber/adalet-bakani-gul-82-milyonu-kimse-tehdit-edemez--182859/ Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “Kim Kilis’e, kim Gaziantep’e, kim Türkiye’ye yan bakarsa, bütün hazırlıklarımız, eksiksiz bir şekilde tamdır. Nasıl Zeytin Dalı Harekatını, nasıl Fırat Kalkanı Operasyonu’nu yaptıysak, yine yaparız. Ama asla ve asla 82 milyonu kimse tehdit edemez, sınır şehri Kilis’ten söylüyorum.” dedi.





‘’KİM KİLİS’E KİM GAZİANTEP’E KİM TÜRKİYE’YE YAN BAKARSA, BÜTÜN HAZIRLIKLARIMIZ, EKSİKSİZ BİR ŞEKİLDE TAMDIR.’’

Adalet Bakanı Abdulhamit, Kilis AK Parti Seçim Koordinasyon Merkezi’nin önünde toplanan kalabalığa konuşma yaptı. Bakan Gül, Kilis’te esnafın dükkanına, evine, balkonuna, bomba düştüğünü ifade ederek, “Bombalar şehri huzursuz ettiğinde, buradan Gaziantep’e kadar arabalar doluydu. Bizim temel yaklaşımımız, benim Kilisli, Gaziantepli kardeşime nereden saldırı gelirse gelsin, kaynağında kurutacağım, anlayışıdır. Kim Kilis’e kim Gaziantep’e kim Türkiye’ye yan bakarsa, bütün hazırlıklarımız, eksiksiz bir şekilde tamdır. Nasıl Zeytin Dalı Harekatını, nasıl Fırat Kalkanı Operasyonu’nu yaptıysak, yine yaparız. Ama asla ve asla 82 milyonu kimse tehdit edemez, sınır şehri Kilis’ten söylüyorum.” şeklinde konuştu.



‘’AMACIMIZ SURİYE GÜVENLİ BİR HALE DÖNSÜN.’’

“Hiçbir şekilde güneyimizde tehdit oluşturacak bir terör koridorunu kimsenin oluşturmasına asla izin vermedik, bundan sonrada vermeyeceğiz” diyen Gül, “Bütün derdimiz Kilis’i büyütmek, yüceltmek, huzurumuzu attırmak, bunu yaparken de hiç kimsenin toprağında gözümüz yok. Biz Suriye’nin de toprak bütünlüğünden yanayız. Ama orada güvenli bir bölgenin oluşması, orada tekrar düzenin sağlanması, için bütün diplomatik çabalarımızı sürdürüyoruz. Cumhurbaşkanımız ülkü ülke temaslarını sürdürüyor. Amacımız Suriye güvenli bir hale dönsün. Suriyeli misafirlerimiz ekmeğimizi bölüştüğümüz Suriyeli misafirlerimiz ülkelerine güvenli bir şekilde dönsün. Bugüne kadar yaklaşık 315 bin Suriyeli misafirimiz evine döndü. Daha da dönecek, inşallah, daha huzurlu güvenli hale gelince, bu misafirlikte asla unutulmayacak. Bize yakışanı yaptık, yapmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.



Karşı tarafta oy isteyen partiler bulunduğunu ifade eden Gül, “İttifaklar var. Ne diyorlar, AK Parti gitsin, Recep Tayyip Erdoğan gitsin, hiçbir projesi yok. Kilis için hiçbir projesi olmayan Türkiye için hiçbir projesi olmayan, karşımızda bir ittifak baronu şişirmeye çalışıyorlar. FETÖ şişiriyor. İçeriden dışarıdan birileri şişiriyor, şişiriyor, o balonun ipini Kandil’e veriyorlar. Ama 31 Mart’ta öyle bir destek verecek ki Kilis, AK Parti’ye öyle bir destek verecek ki Türkiye’ye FETÖ’nün şişirdiği ipini Kandil’e verdikleri o balonu Kilis patlatacak, Türkiye patlatacak inşallah” diye konuştu.



Bakan Gül’in programına AK Parti Kilis İl Başkanı Mehmet Murat Karataş, AK Parti Kilis milletvekilleri Mustafa Hilmi Dülger, Ahmet Salih Dal, Kilis Belediye Başkan adayı Mehmet Abdi Bulut, Kilis Belediye Başkan Yardımcıları Kadir Çirtikoğlu, Ahmet Polat, Cuma Özdemir ile partililer katıldı.

Bakan Gül, esnaf ziyareti yaptıktan sonra Kilis’ten ayrıldı.

(Mehmet Ali Dağ/İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Suriyeliler Bir Daha Dönmemek üzere ülkelerine Gidiyor http://gazetebirlik.com/haber/suriyeliler-bir-daha-donmemek-uzere-ulkelerine-gidiyor-122834/ Suriyelilerin bir kısmı Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı üzerinden bir daha dönmemek üzere ülkelerine kesin dönüş yaparken, 4 yıldır ülkesine dönenlerin sayısı 300 bine yaklaştı.

9 yıldır kargaşa ile iç savaşın sürdüğü ülkeden kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin bazıları, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatıyla huzur ve güven ortamının sağlandığı kentlere gidiyor. Güvenliğin sağlandığı bölgelere 4 yıldır 300 bine yakın kişi kesin dönüş yaptı. 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren Kilis’in Öncüpınar Sınır Kapısı üzerinden gidenlerin sayısı 95 bine ulaştı.

Kilis’e gelen Suriyeliler, kendi istekleri ile bir daha Türkiye’ye dönmemek üzere ülkelerine gitmek için Öncüpınar Sınır Kapısı’nda geri gönderme merkezine kayıt yaptırıyor. Suriyeliler, Kilis Valiliğinin tahsis ettiği minibüslerle Öncüpınar Sınır Kapısı üzerinden ülkelerine gidiyor. Günde 100 ila 500 Suriyeli ülkelerine kesin dönüş yaparken, Suriyelilerin ülkelerine gidişleri Cumartesi ve Pazar günleri hariç haftanın 5 günü sürüyor.

(Mehmet Ali Dağ İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sobadan Sızan Karbonmonoksit Gazı Can Aldı http://gazetebirlik.com/haber/sobadan-sizan-karbonmonoksit-gazi-can-aldi-222045/ Kilis’te, sobadan çıkan karbonmokosit gazından zehirlenen iki kişinden 1’i yaşamını yitirdi, 1 kişi tedavi altına alındı.

Edinilen bilgiye göre, Bölük Mahallesi Çolak Mustafa Sokak’ta ikamet eden Ökkeş Gürsever (84) ile eşi Ş.G.(82) sobadan çıkan karbonmonoksit gazından zehirlendi. Eve gelen yakınları kapının açılmaması üzerine komşu evin duvarından atlayarak içeriye girdi. Olay yerine çağrılan 112 Acil ambulansı ile Ş.G. Kilis Devlet Hastanesine kaldırılırken, sağlık ekiplerinin yaptığı kontrolde Ökkeş Gürsever’in hayatını kaybettiği belirlendi. Ökkeş Gürsever’in cesedi otopsi yapılmak üzere hastane morguna kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma sürdürülüyor.

(Mehmet Ali Dağ /İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kamyonet İle Otomobil çarpıştı: 1 ölü, 9 Yaralı http://gazetebirlik.com/haber/kamyonet-ile-otomobil-carpisti-1-olu-9-yarali-230137/ Kilis’in Musabeyli ilçesinde meydana gelen trafik kazasında 1 kişi hayatını kaybetti, 9 kişi yaralandı.

Edinilen bilgiye göre, Musabeyli ilçesinden Gaziantep’e giden M.Y. idaresindeki 01 ZP 287 plakalı kamyonet, Musabeyli Kaynaklı köyü yakınlarında Y.K. yönetimindeki 79 EF 145 plakalı otomobille çapıştı. Kazada her iki aracın sürücüsü ile araçlarda bulunan Mehmet Can, A.A., B.Y., M.Y., Z.Y., G.Y., O.Y. ve E.Y. yaralandı. 112 Acil Servis ekiplerince Kilis Devlet Hastanesine kaldırılan yaralılardan Mehmet Can yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

(Mehmet Ali Dağ /İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Fıstık İle Kaymağın Buluştuğu Tat: Cennet çamuru http://gazetebirlik.com/haber/fistik-ile-kaymagin-bulustugu-tat-cennet-camuru-115338/ Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil yapılan Kilis’e özgü cennet çamuru tatlısı, lezzetiyle Türkiye’nin en çok beğenilen tatlıları arasında yer alıyor.

Cennet çamuru-kaymaklı kırma künefe isimleriyle bilinen tatlının coğrafi işareti tescili geçen yıl Türk Patent tarafından yapıldı.

Kilis’e özgü tatlı, adı ve tadı dolayısıyla yılın her mevsiminde tüketiliyor. Kilisli ustaların özenle hazırladığı tatlı Türkiye’nin her tarafında büyük ilgi görüyor. Yapımı zor olan tatlıda, kırma künefe, bol fıstık, şeker, pudra şekeri ve tarçın kullanılıyor.

Baklavacı Mehmet Yılmaz Ayoğlu, cennet çamuru tatlısının Kilis dışından büyük ilgi olduğunu ifade ederek, “Çiğ kadayıfın yağla yumuşatıldıktan sonra ocaktaki tepsiye yerleştirilerek ısıtılıyor. Genelde ocakta yapılır ama gördüğünüz gibi kömür üzerinde yapıyoruz. Daha sonra tepsiye toz şeker ilave ediyoruz. Yaklaşık 10-15 dakika pişirildikten sonra hafif karıştırarak şerbet ve bol fıstık döküyoruz. Üzerine tarçın ve yöresel kaymak koyduktan sonra fıstık ekleyerek servise hazır hale getiriyoruz. Cennet çamuru tatlısı kısacası bol fıstık, tereyağ, toz ve sıvı şeker, pudra şekeri ve tarçından yapılıyor" dedi.

Cennet çamurunu tatmak için herkesi kente davet ettiğini söyleyen Ayoğlu, "Türkiye’deki herkesi Kilis’e gelerek bu lezzeti tatmaya davet ediyoruz. Eşi benzeri olmayan bu güzel tatlı için bu bölgeye gelen herkesi Kilis’e bekliyoruz. Eğer beğenmezlerse bizim ikramımızdır" diye konuştu.

Öte yandan bu tatlıyı yiyen vatandaşlar ise böyle bir lezzetin başka bir ilde bulunmadığını bu nedenle Kilis’e cennet çamuru yemeye geldiklerini ifade etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Musabeyli İlçesinde Soba Zehirlenmesi: 3 ölü http://gazetebirlik.com/haber/-musabeyli-ilcesinde-soba-zehirlenmesi-3-olu--193232/ Kilis’in Musabeyli ilçesinde sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenen 3 kişi hayatını kaybetti, 2 kişinin yoğun servisinde tedavisi sürüyor.

Alınan bilgiye göre, Zeytinbağı köyünde komşularından haber alamayan vatandaşlar Tunç ailesinin evine geldi. Pencereden baktıklarında 5 kişinin hareketsiz yattığını gören komşuları, 112 ve jandarma ekiplerine haber verdi. Jandarma ile sağlık ekiplerinin yaptığı incelemede Şahinaz Tunç (70), Beşir Tunç (2) ve Nazmiye Tunç’un (3) olay yerinde hayatını kaybettiğini belirledi. Büşra Tunç (5) ile Suriye uyruklu Fatma Bekir ( 37) ise ambulansla Kilis Devlet Hastanesine kaldırıldı. Hayatını kaybeden 3 kişinin cenazesi otopsi için Kilis Devlet Hastanesine kaldırılırken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Suriye Sınırına Askeri Sevkiyat Devam Ediyor http://gazetebirlik.com/haber/suriye-sinirina-askeri-sevkiyat-devam-ediyor-837/

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından, Suriye sınırındaki askeri birliklere zırhlı personel taşıyıcılar ile komando takviyesi yapıldı.

Diğer illerdeki farklı birliklerden gönderilen askeri araçlar ve komandolar Kilis'e ulaştı.

Güvenlik önlemleri altında Öncüpınar Sınır Kapısı istikametine geçiş yapan zırhlı personel taşıyıcılar ile komandoların, Suriye sınırındaki birliklere takviye amacıyla gönderildiği öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Suriye’ye Komando Birlikleri Sevk Edildi http://gazetebirlik.com/haber/-suriyeye-komando-birlikleri-sevk-edildi--201600/ Kilis üzerinden komando birlikleri ve mayına dayanıklı kirpiler ile askeri araçlar Suriye sınırına sevk edildi.

Suriye’de görev yapmak için doğu ve batı illerinden yola çıkan uzman çavuş, subay ve astsubaylardan oluşan komando birlikleri, yanındaki mühimmat ve askeri araçlarla birlikte Öncüpınar Hudut Bölüğü üzerinden Suriye’nin Mera ile Tel Rıfat bölgesine hareket etti. Birliklerin Suriye’de PYD’nin kontrolündeki bölgelerin sınırına konuşlanacağı öğrenildi.

(Mehmet Ali Dağ /İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Suriye’den Getirilen 500 Hint Bülbülü Ele Geçirildi http://gazetebirlik.com/haber/suriyeden-getirilen-500-hint-bulbulu-ele-gecirildi-211243/ Kilis’in Elbeyli ilçesi Çobanbey Gümrük Müdürlüğü tarafından Suriye’den Türkiye’ye getirilen 500 Hint bülbülü ele geçirildi.

Suriye’den Türkiye’ye giriş yapmak üzere Kilis’in Çobanbey Gümrük Sahasına gelen R.P. isimli şahıs ve yanında bulunan Suriye uyruklu F.M.’nin Çobanbey Gümrük Müdürlüğü personeli tarafından yapılan kontrollerde kaçak yollardan 500 adet Hint bülbülünü Türkiye’ye sokmaya çalıştıkları tespit edildi. Doğa Koruma ve Milli Parklar Kilis Şube Müdürlüğüne Hint bülbülü kuşları teslim edildi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Kilis Şube Müdürlü tarafından şahıslara 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun 14. Maddesine göre "Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, acımasız ve zalimce işlem yapmak, dövmek, aç ve susuz bırakmak, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, fiziksel ve psikolojik acı çektirmek" suçlarından cezai işlem uygulanmak üzere işlem yapıldıktan sonra, 500 adet Hint bülbülü Gaziantep Hayvanat Bahçesine teslim edildi. 2 kişi ise Kilis Cumhuriyet Başsavcılığına sevk edildi.

(Mehmet Ali Dağ /İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sınıra Askeri Sevkiyat Sürüyor http://gazetebirlik.com/haber/sinira-askeri-sevkiyat-suruyor-204927/ Kilis üzerinden komando birlikleri ve mayına dayanıklı kirpiler ile askeri araçlar Suriye sınırına sevk edildi.

Suriye’de görev yapmak için doğu ve batı illerinden yola çıkan uzman çavuş, subay ve astsubaylardan oluşan komando birlikleri, yanındaki mühimmat ve askeri araçlarla birlikte Kilis’in Öncüpınar Sınır Kapısı üzerinden Suriye’ye geçti. Birliklerin Suriye’de PYD’nin kontrolündeki bölgelerin sınırına konuşlanacağı öğrenildi. Kilis’teki sınır hattında yoğunluk yaşanırken, sevkiyatların belli aralıklarla devam ettiği bildirildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Roketlerin Hedefi Olan Cami İbadete Açılıyor http://gazetebirlik.com/haber/roketlerin-hedefi-olan-cami-ibadete-aciliyor-142030/ Kilis’e geçen yıl terör örgütü PKK/YPG tarafından yapılan roketli saldırıda hedef alınan ve 2 kişinin hayatını kaybettiği Çalık Cami’nin restorasyonu tamamlandı.

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Suriye’nin Afrin kentindeki terör örgütlerine karşı başlatılan Zeytin Dalı harekatı sırasında, terör örgütü PKK/YPG tarafından 24 Ocak 2018 tarihinde akşam namazı sırasında Çalık Cami’ne roketli saldırı yapılmıştı. Saldırı sonucu 2 kişi hayatını kaybetmiş, 6 kişi ise yaralanmıştı.

Saldırıda ağır hasar alan cami ibadete kapatılarak, restorasyon çalışmaları başlatılmıştı. Restorasyonu tamamlanan cami yarın ibadete açılacak.

Kilis İl Müftüsü Abdurrahman Şahin, yarın ibadete açılacak camide incelemelerde bulundu. Müftü Şahin, “4 asırlık camimiz geçen yıl 24 Ocak’ta ibadete onarım için ara verildi. Devletimizin imkanları geniş, vakıflarımızın imkanları güzel, bir yıl gibi kısa bir sürede hasar gören camimiz yeniden imar ve inşa edilerek, yeniden vatandaşlarımızın ibadetine açılıyor. Büyük bir açılış gerçekleştirmeyeceğiz, ufak tefek onarımlar var. Onlar da tamamlandıktan sonra devletimizin yetkilileri ile beraber açılışı gerçekleştirecek. Çevre esnafımızın ve vatandaşlarımızın mağduriyetini gidermek için yarın Cuma günü itibariyle ibadete başlayacağız” dedi.

Çalık Cami’de çalışma yapan firmanın Şantiye Şefi Metin Gül, 9-10 ay gibi bir süre içerisinde restorasyon tamamlandığını ifade ederek, “Gerekli çalışmalarımız bitti. Son rötuşlar yapılıyor. Özgün yapısına uygun bir şekilde restorasyonu yapıldı” diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Jeneratörden Sızan Karbonmonoksit Gazı İşçileri Zehirledi http://gazetebirlik.com/haber/jeneratorden-sizan-karbonmonoksit-gazi-iscileri-zehirledi--221148/ Kilis’in Musabeyli ilçesinde zeytin toplayan tarım işçileri jeneratörü açıp elektrikli soba ile ısınmak isterken karbonmonoksit gazından zehirlendi. Hastaneye kaldırılan işçilerin sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre olay, Kilis’in Musabeyli ilçesine bağlı Hüseyinoğlu köyünde yaşandı. İddiaya göre, Mersin’in Tarsus ilçesinden zeytin bahçesinde çalışmak için gelen 7 kişi, jeneratörü açıp elektrikli soba ile ısınmak isterken karbonmonoksit gazından zehirlendi. Jeneratörden çıkan karbonmonoksit gazından zehirlenen şahıslar, olay yerine giden ambulanslarla Musubayli Entegre Devlet Hastanesine kaldırıldı. Burada ilk müdahaleleri yapılan şahıslar daha sonra Kilis Devlet Hastanesine sevk edildi. Tedavi altına alınan şahısların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

(Mehmet Ali Dağ /İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sigarayı Bıraktıran Tatil Hediyesini Kaptı http://gazetebirlik.com/haber/sigarayi-biraktiran-tatil-hediyesini-kapti-9952/

Kilis 7 Aralık Stadı'nda düzenlenen törende, "15 bin eve 15 bin bisiklet" kampanyası kapsamında sigarayı bırakma sözü veren ve bu sözü imza altına alınan kişilerin çocuklarına bisikletleri, Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara tarafından teslim edildi.

Kara, yaptığı konuşmada, kampanya kapsamında bugüne kadar 11 bin 500 bisiklet dağıttıklarını, kalan 3 bin 500 bisikletin ise en kısa zamanda sahiplerine ulaştırılacağını söyledi.

Gittikleri mahallelerde çocukların kendilerini "Biz bisikletimizi aldık" diyerek karşılamasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Hasan Kara, "Sosyal medyadan herkes 'Bizim bisikletimiz ne oldu' diye yazıyor. Siz de sosyal medyadan onlara cevap verin. Yaparsa AK Parti yapar. Birileri laf üretir, AK Parti icraat yapar. Biz verdiğimiz sözün arkasındayız. Bu bisikletler yarıyıl tatili hediyeniz." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Polisler Arapça öğreniyor http://gazetebirlik.com/haber/polisler-arapca-ogreniyor-172424/ Kilis’te, polisler, “Sen konuş ben anlıyorum” projesi kapsamında pratik ve teorik Arapça dil kursuna katılıyor.

Nüfusundan fazla Suriyeli barındıran Kilis’te, kamu görevlilerinin Arapça bilmemesi nedeniyle Suriyeliler ile polisler arasında iletişimde sıkıtı yaşanması yüzünden Kilis İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi ile Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü koordinesinde Lider Akademi ve doğru cevap eğitim kurumlarının desteği ile ‘Sen konuş ben anlıyorum” isimli pratik ve teorik Arapça dil kursu başlatıldı. Suç soruşturması yürüten kolluk personeli ile Suriyeliler arasında lisandan kaynaklanan sorunların en aza indirilmesi amacıyla 70 polis memurunun katılımı ile kurs başladı.



30 GÜN SÜRECEK

Kursa katılan polisler, Kilis’te Suriyelilerin sayısının fazla olması nedeniyle olaylarda iletişim kurmakta zorluk çekildiğini Müdürlüğü Asayiş Şubesi ile Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü organizesinde açılan Arapça kursuna gönüllü olarak katıldıklarını ifade etti.

Lider Akademi Sahibi Levent Kuş, Arapça kursu ile ilgili olarak emniyetten kendilerine talep geldiğini ifade ederek, “Kendi eğitim kurumlarımız da lojistik ve yer açısından öğretmen desteği veriyoruz. Projenin amacı Kilis’te görev yapan emniyet mensupları sorunları çözmekte Suriyeliler ile dil bakımdan sorun yaşamalarından kaynaklandı. Bu sorunu çözmek için eğitim kurumlarımızda öğretmenlerimiz emniyet mensuplarına her gün günde 3 saat olmak üzere sabah ve öğle arası yaklaşık 3 saat süren eğitim veriliyor. Arapça kursu 30 gün sürecek. Her gün değişik gruplar halinde eğitim devam ediyor. Bu projede dersler günlük konuşmalar kelimeler, polislere yardımcı olacak, güncel konular öğretiliyor” diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Fırat’ın Doğusuna Sevkiyat http://gazetebirlik.com/haber/firatin-dogusuna-sevkiyat-135816/ Kilis’ten Fırat’ın doğusuna fırtına obüs, tank, zırhlı personel taşıyıcı (ZPT), zırhlı muharebe aracı (ZMA) ile zırhlı sağlık aracı sevkıyatı yapıldı.

Kilis’in Elbeyli ilçesinden yola çıkan fırtına obüs, tank, ZPT, ZMA’lar ile zırhlı sağlık araçları geniş güvenlik önlemleri altında Kilis’e geldi. Askeri konvoy, Gaziantep üzerinden Şanlıurfa 20’nci Zırhlı Tugay Komutanlığına hareket etti.. Kilis’te sınır hattında yoğunluk yaşanırken, sevkıyatların peyderpey devam ettiği bildirildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Komandolar Suriye sınırına sevk edildi http://gazetebirlik.com/haber/komandolar-suriye-sinirina-sevk-edildi-134845/ Türkiye’nin dört bir tarafından yola çıkan komando birlikleri ile mayına dayanıklı kirpiler ile askeri araçlar Suriye’ye sınırına sevk edildi.

Suriye’de görev yapmak için doğu ve batı illerinden yola çıkan uzman çavuş, subay ve astsubaylardan oluşan komando birlikleri, yanındaki mühimmat ve askeri araçlarla birlikte Kilis’ten geçerek Gaziantep istikametine gitti. Komando birliklerinin Fırat’ın doğusundaki Suriye sınırında birliklerde konuşlanacağı öğrenildi. Kilis’teki sınır hattında yoğunluk yaşanırken, sevkıyatların peyderpey devam ettiği bildirildi.

(Mehmet Ali Dağ/İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hulusi Akar Ve Komutanlar Suriye Sınırında http://gazetebirlik.com/haber/hulusi-akar-ve-komutanlar-suriye-sinirinda-5606/

Havalimanında Vali Davut Gül, 2. Ordu Komutan vekili Korgeneral Sinan Yayla ve öteki ilgililer tarafından karşılanan Bakan Akar ve beraberindekiler, buradan askeri helikopterlerle sınır hattına, oradan araçlarla Türkiye sınırındaki Suriye'nin Eşme Köyü'ne nakledilen Süleyman Şah Türbesi'ne geçti.

İnceleme ve denetlemelerde bulunan Bakan Akar ve komutanlar, Süleyman Şah Türbesi'nde dua etti, faaliyetlere ilişkin bilgi aldı. Türbe çevresindeki mevzileri gezen Akar, nöbet tutan askerlerle tek tek sohbet etti, sınır hattında incelemelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Süreç aynı kararlılıkla devam edecektir
Akar, ziyaretin sonunda Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefonla görüştü.

Bakan Akar'ın beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Güler ve kuvvet komutanlarıyla Süleyman Şah Türbesi'ne geldiklerini belirtmesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, türbenin önemine dikkati çekerek şunları söyledi:

"Bu süreç içerisinde çok farklı bir dönemi Cerablus'ta, Afrin'de yaşadık ve Süleyman Şah'da sürekli olarak hep belli sıkıntılarla karşı karşıya kaldık. Fakat nakli kubur yapıldıktan sonra Süleyman Şah'ta yeni bir dönem başladı. Şu anda malum 120 dönüm kadar bir arazi içinde Süleyman Şah Türbesi ve çevresiyle birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri, kendisinin tarihiyle özdeş hale gelmiş olan Süleyman Şah'ın inanıyorum ki bundan sonraki süreci çok daha farklı olacaktır, çok daha önemli olacaktır, çok daha önemli bir işaret fişeği olacaktır. Özellikle burası sizlere, bizlere emanettir. Dolayısıyla bizler de bu emanetimize sonuna kadar sahip çıkacağız."

"Spekülasyonlara kulağınıza takmayın"
Başka Milli Savunma Bakanı Akar ve komutanlarları ile Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarını tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

"Sizler nasıl ki Cerablus'ta, Afrin'de bir tarih yazdınız, bundan sonraki süreçte de inşallah bu süreç aynı kararlılıkla devam edecektir. Birçok spekülasyonlar olmakta, sakın bu spekülasyonlara kulağınıza takmayın. Bizler inanıyoruz, inandığımız için üstünüz. Bundan hiçbir taviz vermeden yolumuza devam edeceğiz. Sizlerin inancı, imanı inanıyorum ki birçok zaferi de arkasından getirecektir. Tebrik ediyorum. Birbirinizi inanıyorum ki Allah için seveceksiniz, seviyorsunuz ve sizler bir şehadete hep yürüdünüz, yürüyorsunuz. Bizler için zaten en önemli ödül de o. Bu ödüle inanarak çıktığınız bu yolda inanıyorum ki Rabbim zaferleri de bizlere lütfedecektir. Sizleri kutluyor, tebrik ediyorum."

Denetleme ve incelemelerinin ardından bölgeden ayrılan Bakan Akar, sınırın Türkiye tarafından kendisine sevgi gösterilerinde bulunan çocukları görünce makam otomobilini durdurdu. Araçtan inerek çocuklarla sohbet eden Akar, onlara şeker hediye etti. Eşme köyündekilerle de konuşan Akar ve komutanlara vatandaşlar sevgi gösterilerinde bulundu.

Müşterek Özel Görev Kuvvet Komutanlığına ziyaret
Bakan Akar ve komutanlar, daha sonra askeri helikopterlerle Kilis Çıldıroba'daki Müşterek Özel Görev Kuvvet Komutanlığına geçti.

Burada tören kıtasını selamlayan Akar, komutanlık özel defterini imzaladı. Mehmetçik ile yemekte bir araya gelen Akar ve TSK'nın komuta kademesi daha sonra bölgedeki birliklerin komutanlarıyla toplantı yaptı.

Akar, toplantıda çalışmalara ilişkin bilgi aldı, görevlere ilişkin talimatlar verdi.

Daha sonra harekat merkezine geçen Akar, buradaki açıklamasında, bölgedeki son askeri, politik gelişmeleri değerlendirdiklerini belirtti.

Verilen vazifelerin başarıyla gerçekleştiğini, gelecek yılda da aynı ciddiyetle çalışarak verilecek görevlerin başarılacağına yönelik inancını dile getiren Akar, terörle mücadeleye değindi

"Başarıyla 2398 terörist etkisiz hale getirildi"
Ülke ve milletin güvenliğinin sağlanması, egemenlik ve bağımsızlığın korunmasının önemine değinen Akar, şunları söyledi:

"Küçük çaplı operasyonlar hariç, çünkü günde binlerce operasyon yapıyor, Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, fakat asıl taburlarla, tugaylarla yaptığımız operasyonlar var. Geçen sene yaptığımız toplam operasyon sayısı 147. Bu gerçekten büyük çaplı, yüzlerce Silahlı Kuvvetler mensubunun katılımıyla, hava kuvvetlerimizle, kara ateş destek vasıtalarıyla çok önemli faaliyetler yapıldı, 147 operasyonla. Bu operasyonlar sırasında yine büyük bir başarıyla 2 bin 398 terörist etkisiz hale getirildi. 2 bin 398 terörist 147 operasyonda etkisiz hale getirildi. Gerçekten bu da bizler için büyük bir gurur kaynağı, başarı oldu. Hainler içimizden temizlendikçe güçlenen silahlı kuvvetlerimize eş olarak hava kuvvetlerimiz de büyük bir fedakarlık ve kahramanlık örneği göstermek suretiyle yaptıkları faaliyetlerde 922 hedefi, bunlar teröristlerin sığınak, barınak, mühimmat deposu, sözde karargahları, muhabere merkezleri, gizlendikleri inleri, mağaraları dahil, çok etkili bir şekilde hava kuvvetlerimiz tarafından büyük bir başarıyla vuruldu."

Akar, vatanına, milletine, bayrağına, cumhuriyetine adanmışlık duygusuyla görevlerini yerine getiren Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının, büyük fedakarlık ve kahramanlık örneği gösterdiğini söyledi. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatları sırasında yaralanan askerlerden bazıları hastanedeki tedavilerinin ardından doktorlar tarafından verilen istirahati, 'Arkadaşlarımız orada operasyon yaparken biz evimize gidemeyiz' diyerek reddettiğini aktaran Akar, "Bu gerçekten bizim için son derece önemli bir övünç ve gurur kaynağı" diye konuştu.

"Bazı yerlerde çukurlar, hendekler kazılıyor ..."
Son dönemde Türkiye'nin çevresinde önemli gelişmelerin yaşandığına dikkati çeken Bakan Akar, bunların yakından takip edildiğini belirtti. Bölgede yaşanan istikrarsızlık, belirsizlik ve trajedilere karşı Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin elinden gelen her türlü gayreti gösterdiğini, diğer hiçbir ülkenin göstermediği hassasiyeti sergilediğini ifade eden Akar, İdlib'de yaşanan gelişmelere de değindi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile üst düzey görüşmenin sonucunda İdlib mutabakat muhtırasının imzalandığını anımsatan Akar, "Bu gerçekten birçok trajediyi daha başından önleme fırsatı verdi." dedi. Türkiye'nin güneyinde, Suriye'nin kuzeyinde terörist koridorunun oluşmasına izin vermeyeceklerini vurgulayan Akar, şöyle konuştu:

"Ülkemizi, milletimizi tehdit edecek, ülkemiz ve milletimiz için risk ve tehlike oluşturacak bu terörist koridorun oluşması büyük ölçüde Türk Silahlı Kuvvetlerinin ve güvenlik güçlerimizin mensuplarının büyük bir fedakarlık ve kahramanlığıyla engellenmiş durumda. Bazı yerlerde çukurlar, hendekler, mevziler hazırlanıyor, kazılıyor. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Yeri ve zamanı geldiğinde kazılan çukurlara da hendeklere de bu teröristlerin hepsini, Türk Silahlı Kuvvetleri gömmeye muktedirdir. DEAŞ ile mücadele devam ediyor. Bu konuda en son Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Trump ile yaptığı görüşmenin sonucu olarak bu DEAŞ mücadelesinde Türk Silahlı Kuvvetleri bir görev, sorumluluk almıştır, vazife üstlenmiştir. Bunu da hep birlikte çalışmak suretiyle etkili bir şekilde yerine getireceğiz önümüzdeki günlerde. Buna bağlı olarak aynı zamanda Irak'ın kuzeyinde de herhangi bir terörist mevcudiyetini, yatağını kabul etmiyoruz. Onların da bir an önce etkisiz hale gelmesi için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz."

Bakan Akar, Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından Sincar ve Karaçak Dağı bölgelerine yapılan hava harekatını hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Ayrıca kara kuvvetlerimizin Irak'ın kuzeyinde belirli bölgelerde faaliyetleri sürüyor. Hava kuvvetlerimizin de tespit edilen hedefleri vurmaya devam edeceğini herkesin bilmesini istiyoruz. Burada önemli bir husus, biz Suriye ve Irak başta olmak üzere tüm komşularımızın siyasi ve toprak bütünlüğüne son derece saygılıyız. Bizim buradaki yaptığımız operasyonlar bir tercih değil, bir mecburiyet. Ülkemizin ve milletimizin güvenliği bakımından bir mecburiyet. Oradaki teröristlerin etkisiz hale getirilmesi için yapılmış olan faaliyetler bunlar. Herhangi bir şekilde bu teröristler etkisiz hale getirilir, orada ülkemize, milletimize karşı tehdit ve risk olmaktan çıkarsa bizim de orada operasyon yapmamıza zaten ihtiyaç kalmaz. Dolayısıyla bu toprak bütünlüğüne saygı konusunu her fırsatta söylüyoruz, bu konuda son derece samimiyiz."

"Hiçbir oldubittiye göz yummayacağız"
Akar, 462 bin kilometrekarelik mavi vatandaki hak ve menfaatlerin de korunduğunu belirterek, bununla ilgili herhangi bir tereddüdün olmadığını belirtti.

"Türk Silahlı Kuvvetleri buraya da yeter, oraya da yeter." diyen Akar, Türkiye'nin barıştan, dostluktan, iyi komşuluk ilişkilerinden yana olduğunu bunu da her fırsatta gösterdiğini vurguladı. Bakan Akar, "Bunun dışında birtakım hesaplar yapılıyorsa bunların yanlış olduğunu, herhangi bir şekilde taviz vermemizin söz konusu olmadığını, hiçbir oldubittiye göz yummayacağımızı da herkesin bilmesini ifade etmek istiyorum." diye konuştu.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin bölge ve dünya barışına katkı sağlamak için gösterilen gayrete devam edileceğini de belirten Akar, savunma sanayide millileşmede yüzde 65 oranının geçtiğini belirtti. Bu konuya büyük önem verildiğini belirten Bakan Akar, "İnşallah bu gelişme aynı hızla devam edecek. Şu anda dışarıdan aldığımız birçok silahı, aracı, mühimmatı yapmaya başladık, kalanları da inşallah önümüzdeki yıllarda hepsini yapacak hale geleceğiz." dedi.

"Coğrafya ne kadar kaderse Türkiye de bu coğrafyanın o kadar kaderi." diyen Akar, bunu bölge ve komşu ülkelerin anlaması ve içselleştirmesi gerektiğini söyledi. Bu coğrafyada güçlü olmanın önemine işaret eden Bakan Akar, şu ifadeleri kullandı:

"Güçlü olmak için de etkin, caydırıcı, saygın Türk Silahlı Kuvvetleri şart. Bu konuda elimizden gelen neyse bugüne kadar yaptık, yapmaya devam edeceğiz. Asil milletimizin bağrından çıkan Türk Silahlı Kuvvetleri akıl ve bilim ışığında anayasa çerçevesinde, yasalar doğrultusunda milletinin emrinde görevinin başında. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Türk Silahlı Kuvvetleri bütün kahraman ve fedakar mensuplarıyla dağda, bayırda, hudutta, yurt içinde, sınır ötesinde görevinin başında bu da bizim için en büyük gurur, övünç kaynağıdır."

Şehit ve gazilerin kanları ile yakınlarının gözyaşlarını hiçbir zaman yerde bırakmadıklarını belirten Akar, "Bunun için gereken neyse yaptık, bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Bu konuda çok hassasız." diye konuştu.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Güler, kuvvet komutanları da personelin yeni yılını tek tek kutladı.

"Bu yoldan dönmek yok"
Bakan Akar, Mehmetçik ile bir araya geldiği yemekte ise en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar terörle mücadelenin devam edeceğini belirtti.

Türkiye'nin güneyinde sınırları tehdit eden, halka ve güvenlik güçlerine zarar veren hiçbir tehdit ve riskin kalmasına izin vermeyeceklerini ifade eden Akar, "Bu risk ve tehdit sona erinceye kadar da bu mücadeleyi sürdüreceğiz." dedi. Terörün sonunun getirilmesi için azimli ve kararlı olduklarını dile getiren Akar, "Bu yoldan dönmek yok. İnşallah ülkemizi ve asil milletimizi bu terör belasından kurtaracağız." ifadesini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bayram Ziyaretine Giden 3 Bin Suriyeli Ülkelerinde Kaldı http://gazetebirlik.com/haber/bayram-ziyaretine-giden-3-bin-suriyeli-ulkelerinde-kaldi-3909/

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) desteğiyle terör örgütlerinden temizlenen Halep kentine bağlı Azez, Mare, Soran, Aktarin, Çobanbey, Bab ve Cerablus gibi ilçeler ile bağlı köylerde bayramı geçiren Suriyelilerin Türkiye'ye dönüş işlemleri tamamlandı.

Essalame Gümrük Kapısı'ndaki işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğü ve polis ekiplerinin nezaretinde otobüslerle Öncüpınar Sınır Kapısı'na getirilen Suriyeliler, gümrük muhafaza ekiplerinin kimlik kontrolünün ardından Türkiye'ye giriş yaptı.

Essalame Gümrük Kapısı Genel Müdürü General Kasım el Kasım, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin sağladığı kolaylıklar sayesinde bayramı ülkelerinde yakınlarıyla huzur içinde geçiren 32 bin 419 Suriyelinin Türkiye'ye geri döndüğünü söyledi.

"Tel Rifat ve Münbiç geri alındığında daha fazla Türkiye'den göç olacak"
El Kasım, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatları sonrası bölgede güven ve huzurun hakim olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Suriye'ye yönelik gerçekleştirilen Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatları sonrası Allah'a şükürler olsun, huzurlu bir bayram ziyareti gerçekleşmiş oldu. Yaklaşık 32 bin 419 kişi sorunsuz şekilde Türkiye'ye dönüş yaptı, 3 bin 421 kişi ise güvenli bulduğu için Türkiye'ye dönüş yapmak istemedi çünkü Suriye'yi huzurlu buldular. İnşallah Tel Rifat ve Münbiç geri alındığında bu bölgeye daha fazla Türkiye'den göç olacak.

Halkımız evlerine, ülkelerine geri dönüp huzur ve rahat içinde yaşayacak."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Suriye Sınırına Askeri Sevkiyat Sürüyor http://gazetebirlik.com/haber/suriye-sinirina-askeri-sevkiyat-suruyor-2523/

Daha önce Hatay'a gönderilen çoklu roketatar ile malzeme taşıyan askeri araçlar, Kırıkhan ve Hassa ilçelerinden geçerek Gaziantep kara yoluna doğru harekete geçti.

Sınır birliklerine sevk edileceği öğrenilen araçların, güvenlik önlemleri altında ilerlediği görüldü.

Takviye tanklar Kilis'te
Çeşitli birliklerinden gönderilen, aralarında tank yüklü tırların da bulunduğu askeri araçlardan oluşan bir başka konvoy da Kilis'e ulaştı.

Güvenlik önlemleri altında Elbeyli ilçesi istikametine doğru hareket eden araçların, Suriye sınırında konuşlu askeri birliklere takviye amacıyla gönderildiği öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Suriye Sınırına Askeri Sevkiyat http://gazetebirlik.com/haber/suriye-sinirina-askeri-sevkiyat-3035/

Suriye sınırındaki birliklere takviye amaçlı gönderilen askeri araçlar Kilis'e geldi.

Türkiye'nin çeşitli birliklerinden gönderilen, aralarında obüs, tank ve zırhlı personel taşıyıcı yüklü tırların da bulunduğu askeri araçlardan oluşan konvoy, Elbeyli ilçesine ulaştı.

Geniş güvenlik önlemleri altındaki sevkiyatın, Suriye sınırında konuşlu askeri birliklere takviye amacıyla gönderildiği öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Suriye Sınırına Askeri Sevkiyat Devam Ediyor http://gazetebirlik.com/haber/suriye-sinirina-askeri-sevkiyat-devam-ediyor-7888/

Çankırı'dan Suriye sınırındaki birliklere takviye amaçlı gönderilen, aralarında zırhlı personel taşıyıcı yüklü tırların da bulunduğu askeri araçlardan oluşan konvoy, Kilis'in Elbeyli ilçesine geldi.

Geniş güvenlik önlemleri altındaki sevkiyatın, Suriye sınırında konuşlu askeri birliklere takviye amacıyla gönderildiği öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Suriye Sınırına Askeri Sevkiyat Sürüyor http://gazetebirlik.com/haber/suriye-sinirina-askeri-sevkiyat-suruyor-9772/

Geniş güvenlik önlemleri altındaki sevkiyatın, Suriye sınırında konuşlu askeri birliklere takviye amacıyla gönderildiği öğrenildi.

Çankırı'dan trene yüklenen 28. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığına ait çok sayıda zırhlı personel taşıyıcı ve kamyon da İslahiye ilçesindeki Fevzipaşa Garı'na geldi. 

Konvoydaki askerler arasında bulunan uzman çavuş Devrim Yağız da tren garında ailesiyle buluştu.

Annesi Songül ve nişanlısı Kübra ile hasret gideren Yağız, kendisi için yapılan sevdiği yemekleri de teslim aldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Suriye Sınırına Askeri Sevkiyat Sürüyor http://gazetebirlik.com/haber/suriye-sinirina-askeri-sevkiyat-suruyor-3049/

Türkiye'nin çeşitli birliklerinden gönderilen ve aralarında obüs ve tank yüklü tırların da bulunduğu askeri araçlardan oluşan konvoy, kent merkezinden geçerek Kilis'in Elbeyli ilçesine geldi.

Geniş güvenlik önlemleri altında sevk edilen araçların, Suriye sınırında konuşlu bulunan askeri birliklere takviye amaçlı gönderildiği öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com