tag:gazetebirlik.com,2015:cid-144 YeniBirlik Gazetesi YeniBirlik Gazetesi 2024-01-17T17:49:57+03:00 Çorum'da Uzlaştırma Bürosu 2023'te yüzde 94 başarı elde etti http://gazetebirlik.com/haber/corumda-uzlastirma-burosu-2023te-yuzde-94-basari-elde-etti-6786/

Bektaş, makamında düzenlediği toplantıda 2023 yılını değerlendirdi.

Çorum'da göreve başladığından bu yana Uzlaştırma Bürosu'nun başarısını artırmak için çalışmalar yaptığını belirten Bektaş, 2023 yılında yaklaşık 25 bin hazırlık evrakı düzenlediklerini açıkladı.

Bektaş, "Maalesef Çorum'da bugüne kadar oranımız çok düşüktü, Türkiye ortalamasının çok çok altındaydı. Yüzde 40 civarı bir oran vardı uzlaştırmada. Son bir yılda yaptığımız çalışmalarla, uzlaştırmacılarımızla yaptığımız toplantılarla, onların etkin çalışmasıyla, yine Çorum tarihinin belki de en önemli ya da rekoru dediğimiz bir seviyeye geldik. Yüzde 94 başarı oranına ulaştık. Bu gerçekten Çorum tarihinde önemli bir oran, önemli bir sayı." dedi.

Uzlaştırma Bürosu'nun başarısıyla yaklaşık 1,5 asliye ceza mahkemesinin yükünü aldıklarını dile getiren Bektaş, "Yaklaşık 1500 dosya uzlaşma bürosunda olumlu sonuçlandı. Zaten Çorum halkı uzlaşmaya, birbirinin kusurlarını örtmeye yönelik meyli var. Anadolu insanının tipik özelliğidir bu. Bizim desteğimiz de süreci usulü daha iyi anlatmamızla, onları daha iyi bilgilendirmemizle bu orana ulaştık." diye konuştu.

Arabuluculuk çalışmalarında yüzde 50 başarı elde edildi

2023'te Ceza İnfaz Kurumunda 85 bin evrak düzenlediklerini, bunun Çorum standartlarında yüksek bir rakam olduğuna dikkati çeken Bektaş, kentteki kapalı ve açık ceza infaz kurumlarında şu anda 2 bin 100 hükümlü ve tutuklunun bulunduğunu aktardı.

Arabuluculuk çalışmalarında ise yüzde 50 civarında başarı elde ederek, Türkiye ortalamasının gerisinde kalındığını anlatan Bektaş, arabuluculuk kapsamına giren konuların çoğunlukla kiracı ve ev sahibi arasındaki anlaşmazlıklardan kaynaklandığını kaydetti.

Kentte kolluk kuvvetlerince uygulanan tedbirlerle asayiş olaylarında son aylarda azalma yaşandığına dikkati çeken Bektaş, olayları bastırma ve caydırıcılığı artırma anlamında 2023'te 515 tutuklama, 590 da adli kontrol tedbiri uyguladıklarını, bu tedbirlerin yaklaşık yarısının silahla tehdit ve yaralama olaylarına karşı uygulandığını açıkladı.

Çorum'un narkotik suçlar konusunda iyi durumda olduğunun altını çizen Bektaş, uyuşturucu ticareti yapan 83 kişi hakkında tutuklama tedbiri uygulandığını, bir önceki yıla göre azalma gözlendiğini vurguladı.

Bektaş,18 yaş altı bireylerin suça sürüklenen çocuklar olarak tanımlandığını ve bu alandaki konulara çocuk savcılığının baktığını belirterek, kentte bu konuda örgütlü bir yapı tespit etmediklerini, uygulanan tedbirlerle bu konudaki dosya sayısının 2023'te, bir önceki yıla göre yüzde 30 civarında azalma görüldüğünü sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çorum'da mercek bulutu görüntülendi http://gazetebirlik.com/haber/corumda-mercek-bulutu-goruntulendi-6000/

Gökyüzünde çok katmanlı oluşan mercek bulutu, Dodurga ilçesinde görüldü.

Birçok noktadan görülebilen mercek bulutları yaklaşık 20 dakika sonra kayboldu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün internet sitesinden alınan bilgiye göre, mercek bulutları engebelerden kaynaklanan rüzgar dalgalanmaları sonucunda oluşuyor.

Mercek bulutlarının fön rüzgarlarının bulunduğu her türlü coğrafi alanda görülme ihtimali yüksek oluyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Melike öğretmen Erasmus+ projeleriyle öğrencilerinin ufuklarını sınır ötesine taşıyor http://gazetebirlik.com/haber/melike-ogretmen-erasmus-projeleriyle-ogrencilerinin-ufuklarini-sinir-otesine-tasiyor-9605/

Çorum'da 2009'da görev yapmaya başladığı köy okulunda bir öğrencisinin en büyük hayalinin "Çorum'a gitmek" olduğunu söylemesinden etkilenen Dibo öğrencilerinin hayal güçlerini geliştirmesine ve yeni ufuklar kazanmalarına yardımcı olmaya karar verdi.

Onlara bu konuda nasıl katkı sağlayabileceğini araştırırken Avrupa Birliği (AB) programlarından haberdar olan Dibo öğrencilerini Çorum'a değil, yurt dışına götürmeye karar verdi.

Kurumların resmi web sitelerinden edindiği bilgilerle hazırladığı ilk 3 projesi kabul edilmeyen Dibo, 2012'de atandığı Çorum Mehmetçik Anadolu Lisesi'nde kendisini geliştirerek tek seferde 3 projesini kabul ettirmeyi başardı.

Bu süreçte Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yetkililerince proje bazlı çalıştaylara davet edilen Dibo, buralarda edindiği tecrübelerle 10 yılda hayata geçirdiği AB'nin hibe desteği sağladığı 37 Erasmus+ projesiyle pek çok öğrencinin hayatına dokundu.

Dibo, AA muhabirine, öğrencilerinin hayallerinin sınırların ötesine taşması gerektiğine inandığını, bu nedenle Erasmus+ projelerine yöneldiğini söyledi.

"Bir çocuğun hayali, sadece 40 kilometre ötedeki Çorum'a gelmek olmamalı." diyen Dibo, öğrencilere çok daha uzakları görmenin mümkün olduğunu göstermek istediğini ifade etti.

İlk projeleri başarılı olamadığında vazgeçmeyip çalışmaya devam ettiğini belirten Dibo, MEB'in daveti üzerine katıldığı 5 çalıştayda proje yazma konusundaki yetkinliğini artırdığını dile getirdi. Dibo, "2013'ten şu ana kadar 37 projemiz kabul oldu. 250 öğretmen, 450 öğrenci yurt dışını görme imkanı buldu." dedi.

Bir öğrencinin 14-15 yaşında Avrupa'yı görmesinin kişisel gelişimi açısından çok faydalı olduğunun altını çizen Dibo, "Öğrenciler burada kendini yeterince keşfedemeyebiliyor ama yurt dışına götürdüğümüz öyle öğrenciler oldu ki burada 'Nasılsın?' dediğimizde cevap veremeyen bazı çocuklar, orada kendi başına kaybolmak isteyip sonra oteli buldu." diye konuştu.

Projeleri öğrencilerin ihtiyaçlarına göre yazmaya özen gösterdiğini anlatan Dibo şöyle devam etti:

"Örneğin asosyal öğrencilerin yoğun olduğu bir sınıf için içeriğinde müzik ve tiyatro gibi aktivitelerin bulunduğu bir proje hazırlıyorum. Sosyal hayatta kendini ifade edemeyen bir insan, sanatsal faaliyetlerde ön plana çıkabiliyor. Mesela burada mikrofonu eline alıp kendini tanıtmaya çekinebilecek 6 öğrencimiz, Litvanya'da yabancı öğrencilerle 'Erik Dalı' oynadı. Amaç gezmek değil, öğrencilerin ihtiyacını karşılayabilmek. Oradan döndüklerinde kendi potansiyellerini keşfetsinler ve meslek hayatlarında uygulasınlar istiyoruz."

"Artık insanlarla daha iyi iletişim kurabiliyorum"

12. sınıf öğrencisi Pelinsu Şimşek, proje kapsamında Romanya'ya gittiğini ve birçok ülkeden arkadaş edindiğini anlattı.

Barış Çınar da 10. sınıfta ilk kez yurt dışına çıktıktan sonra okulda yabancı dil bölümünü seçmeye karar verdiğini ve bu alanda eğitime yoğunlaştığını dile getirdi.

Şeyma Ünal da Erasmus+ projesiyle bir hafta Almanya'da bulunduğunu belirterek "Orada birçok ülkeden insanlarla tanıştık ve oralarda neler olduğunu öğrendik. Kendi ülkemizle başka ülkeleri kıyaslama imkanımız oldu. Ülkemizin olumlu özelliklerini anlatıp onların olumlu özelliklerini öğrenmeye çalıştım." ifadelerini kullandı.

Işıl Aydın ise bir hafta İspanya'da bulunma fırsatı bulduğunu aktararak "Önceden sessiz, sakin bir kişiydim ama Avrupa'ya gittikten sonra bunu yendim. Artık insanlarla daha iyi iletişim kurabiliyorum. Şimdi tek başıma yurt dışına çıkma konusunda kendime güveniyorum. Bu benim için çok güzel." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çorum'da kaza yaptıktan sonra alev alan otomobildeki yangını itfaiye ekipleri söndürdü http://gazetebirlik.com/haber/corumda-kaza-yaptiktan-sonra-alev-alan-otomobildeki-yangini-itfaiye-ekipleri-sondurdu-8736/

Çorum'da kaza yaptıktan sonra alev alan otomobildeki yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü.

Alınan bilgiye göre, O.C. (31) idaresindeki 19 ADE 476 plakalı otomobil, Kale Mahallesi Ekin Caddesi'nde sürücünün direksiyon hakimiyetine kaybetmesi üzerine yoldan çıktı.

Sürücünün araçta sıkıştığı ihbarı üzerine olay yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi.

Olay yerine ulaşan sağlık ekipleri, alkollü olduğu öğrenilen ve aracından inmek istemeyen sürücüyü ikna etmeye çalıştıkları esnada otomobil alev aldı.

Yanan otomobilden zorla çıkartılan sürücü, sağlık ekiplerince yapılan müdahalenin ardından Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.

Yangın itfaiye ekiplerinin çalışması ile söndürüldü. Yanan otomobil kullanılamaz hale geldi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Osmancık Millet Bahçesi çevre il ve ilçelerden misafir ağırlıyor http://gazetebirlik.com/haber/osmancik-millet-bahcesi-cevre-il-ve-ilcelerden-misafir-agirliyor-6856/

Nüfusu 30 bini aşan Osmancık'ta 275 metre yüksekliğindeki kayanın üzerine kurulan binlerce yıllık Kandiber Kalesi ve Kızılırmak üzerine kurulu yaklaşık 5 asırlık Koyunbaba Köprüsü, ilçenin önemli kültürel hazineleri arasında yer alıyor.

Köprü ve kalenin arasında, Kızılırmak'ın kenarına kurulan Millet Bahçesi ise ilçede sosyalleşmeye katkı sağlıyor.

Osmancık Belediyesince eski semt pazarı ile şehirlerarası otobüs terminali yıkılarak yerine inşa edilen Millet Bahçesi, Kızılırmak, Koyunbaba Köprüsü ve Kandiber Kalesi ile birlikte güzel görüntüler oluşturuyor.

Yaklaşık 35 bin metrekare alana kurulu Millet Bahçesi, kütüphane, çocuk parkları, bisiklet ve yürüyüş yolları, spor alanı ve piknik alanlarıyla halkın her kesimine hitap ediyor.

Geçen yıl hizmete açılan Millet Bahçesi, çevresindeki tarihi doku ve Selçuklu mimarisinden esinlenilerek inşa edilen Osmancık Belediyesi hizmet binasıyla şehrin vitrinini oluşturuyor.

Belediye Başkanı Ahmet Gelgör, AA muhabirine, vatandaşlardan Millet Bahçesi ile ilgili olumlu dönüşler aldıklarını söyledi.

Millet Bahçesi'nin açılmasıyla çevre il ve ilçelerden ağırladıkları misafir sayısının arttığını belirten Gelgör, "Burada havalar iyi olduğunda günlük ortalama 3 bin kişiyi ağırlıyoruz. İlçemize renk kattı." dedi.

Millet Bahçesi'nin tarihi köprü ve kaleyle bütünleştiğini belirten Gelgör, "Tarihi Kandiber Kalesi ayrı bir özellik veriyor, Koyunbaba Köprüsü ayrı bir güzellik veriyor. Osmancık'ı yalnızca Türkiye'ye değil dünyaya tanıtmak için 24 saat canlı kamera sistemiyle izleme imkanı sunuluyor. Yine bu alan içerisinde Selçuklu mimarisine uygun camimiz var." diye konuştu.

Gelgör, vatandaşların geç saatlere kadar parkta vakit geçirdiğini vurguladı.

"Kalesi, akarsuyu, çevresi, her türlü güzel"

Ailesi ve arkadaşlarıyla Sinop'tan gelen Ahmet Ecir de ilk kez ziyaret ettiği ilçeyi beğendiğini, Millet Bahçesi'nden de çok memnun kaldıklarını anlattı.

Osmancık'ı gezmeyi herkese tavsiye ettiğini dile getiren Ecir, "Özellikle Kızılırmak'ın kenarındaki bu çay bahçeleri ve parktan çok memnun kaldık. Ailecek geldik, arkadaşlarımızla geldik. Ailecek gezilebilecek mekanları da var. Gün batımını seyredebilirsiniz buradan. Kalesi, akarsuyu, çevresi, her türlü güzel." şeklinde konuştu.

Fatma Şeker ise ailesiyle sık sık Millet Bahçesi'ne geldiğini belirterek, "Her akşam geliyoruz, çok kalabalık oluyor, yer bulmakta güçlük çekiyoruz. Ancak gayet eğlenceli, gayet rahat, ailemizle vakit geçirebileceğimiz güzel bir yer. Hafta sonları piknikler olsun, akşam çay içmeler olsun, ailecek güzel vakit geçirebiliyoruz." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çorum'da 200 polisin katıldığı asayiş uygulaması yapıldı http://gazetebirlik.com/haber/corumda-200-polisin-katildigi-asayis-uygulamasi-yapildi-3090/

Çorum'da İl Emniyet Müdürlüğünce "Çorum 19" asayiş uygulaması yapıldı.

İl Emniyet Müdürü Arif Pehlivan'ın koordinasyonunda, vatandaşların huzur ve güvenliğini sağlamak amacıyla 13 noktada gerçekleştirilen şok uygulamalara 200 polis ve 65 ekip katıldı.

Durdurulan araçların kontrolü esnasında sürücü ve yolculara uygulama hakkında bilgilendirmede bulunan Pehlivan, tüm çalışmaların huzur ve sükunu sağlamak amacıyla yapıldığını kaydetti. Pehlivan, vatandaşlardan emniyet güçlerine destek olmalarını istedi.

"Çorum 19" huzur uygulamaları kapsamında 2 bin 100 kişinin GBT sorgulaması yapıldı. Uygulama sırasında 1151 araç kontrol edilirken, 103 bin lira trafik idari para cezası kesildi. Ekiplerce 10 litre kaçak alkol, 200 paket kaçak sigara, 2 kurusıkı tabanca, 2 ruhsatsız tabanca, 100 fişek ele geçirildi.

Yayalarla da sohbet eden Pehlivan, Çorum'da halkın rahatsızlık duyduğu, huzursuz olduğu konularla ilgili fikir alışverişinde bulundu.

Arif Pehlivan, uygulama noktasında yaptığı açıklamada, "Çorum'un, huzur ve sükununu, emniyet ve asayişini sağlamak amacıyla uygulamalarımıza başladık. Son dönemde artan asayiş olaylarının önüne geçebilmek için, vatandaşlarımızın huzur ve sükunu için çalışmalarımız devam edecek." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çorum'da traktörle çarpışan otomobildeki 3 kişi yaralandı http://gazetebirlik.com/haber/corumda-traktorle-carpisan-otomobildeki-3-kisi-yaralandi-2896/

Çorum'un Alaca ilçesinde, otomobilin traktörle çarpışması sonucu 3 kişi yaralandı.

Necmi Ecevit (62) idaresindeki L-759-KS yabancı plakalı otomobil, Çorum-Yozgat kara yolu Fakılar köyü yakınlarında Gazi Tokmak'ın (64) kullandığı 19 LA 167 plakalı buğday yüklü traktörle çarpıştı.

İhbar üzerine kaza yerine jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi.

Kazada otomobil sürücüsü Necmi Ecevit ile araçta bulunan Neriman (54) ve Solmaz Gizem Ecevit (23) yaralandı.

Yaralılar, sağlık ekiplerince ambulanslarla Alaca Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çorum'da devrilen otomobilin sürücüsü öldü, babası yaralandı http://gazetebirlik.com/haber/corumda-devrilen-otomobilin-surucusu-oldu-babasi-yaralandi-1533/

Çorum'da otomobilin devrilmesi sonucu sürücü hayatını kaybetti, babası yaralandı.

Can Keser (25) idaresindeki 19 TP 492 plakalı otomobil Samsun-Ankara kara yolu Çorum Burunçiftlik Kavşağı'nda sinyalizasyon direğine çarparak takla attı.

İhbar üzerine olay yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi.

Kazada otomobil sürücüsü olay yerinde hayatını kaybetti, yanında bulunan babası Muzaffer Keser (56) yaralandı.

Yaralı, sağlık ekiplerinin müdahalesinin ardından Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çorum'da çıkan kavgada 4 kişi silahla yaralandı http://gazetebirlik.com/haber/corumda-cikan-kavgada-4-kisi-silahla-yaralandi-7729/

Çorum'da iki grup arasında çıkan kavgada 4 kişi silahla vurularak yaralandı, 1 kişi gözaltına alındı.

Gülabibey Mahallesi Yenidoğan 1. Sokak'ta Y.D. (15), B.K. (18), M.D.D. (17) ve İ.D. (17) ile F.İ. (17) ve Y.T. (17) arasında kavga çıktı.

Silah seslerini duyan vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi.

Kavgada vücutlarına isabet eden saçmalarla yaralanan Y.D, B.K, M.D.D. ve İ.D, olay yerinde yapılan müdahalenin ardından Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentte bulunan bir özel hastaneye kaldırıldı.

Olay sonrası kaçan şüphelilerden Y.T, polis ekiplerince gözaltına alındı, F.İ'nin yakalanması için çalışma başlatıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çevreci imamın sıfır atık hassasiyeti köyüne örnek oldu http://gazetebirlik.com/haber/cevreci-imamin-sifir-atik-hassasiyeti-koyune-ornek-oldu-5717/

Merkez ilçesine bağlı Üyük köyünün imam hatibi Mustafa Yıldırım, köy mezarlığında dolaşırken, vatandaşların kabirleri sulamak için kullandığı bidon ve şişeleri çevreye gelişigüzel bıraktığını fark etti.

Şişe ve bidonları büyük bir çuvala toplayan Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın başlattığı Sıfır Atık Projesi'ni köyde uygulamaya karar verdi.

Köyde bir yılda 3 tona yakın atık malzeme toplandı

Yıldırım, ramazan ayında mukabele okumak için camiye gelen kadınlara ve cuma hutbelerinde cemaate plastik atıkların bir merkezde toplanarak geri dönüştürülebildiğini, bu sayede hem çevre temizliği hem de bütçe elde edilebileceğini anlattı.

İmam hatibin çağrısı üzerine köy merkezi ve çevresinde plastik malzeme toplayan vatandaşlar, biriktirdikleri malzemeleri köy muhtarlığınca belirlenen noktaya getirdi. Evlerindeki plastik atıkları da düzenli olarak toplama noktasına getiren köylüler, yaklaşık bir yılda 3 tona yakın atık plastik malzeme biriktirdi.

İmam hatip Yıldırım ise bir geri dönüşüm şirketi ile anlaşarak plastik atıkların ücret karşılığında köyden alınmasını sağladı.

Yıldırım, AA muhabirine, köylülerin sahip çıktığı proje ile hem çevre temizliği sağladıklarını hem de caminin ihtiyaçlarını karşılayacak bir gelir elde ettiklerini söyledi.

Projeyle köyün daha temiz bir çevreye sahip olduğunu belirten Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Köyümüzde plastik atık malzemeleri geri dönüşüme gönderelim, köyümüzün çevresindeki plastik malzemeler temizlensin, hem komşu köylerimizde bu bilinç yerleşsin, evlerindeki plastik atık malzemeleri ayrıştırsınlar istedik. Komşularımızla plastik atıkları topladık. Topladığımız plastik atıkları hurdacıya satarak gelir sağlamaya başladık. Bir çuvalla başlayan çalışmamızda şu ana kadar 2 kamyon atık plastik malzeme toplayıp geri dönüşüme gönderdik. İki ton atık plastik malzeme gönderdik, şu anda üçüncü kamyonu doldurmaya çalışıyoruz."

Projeyle vatandaşlarda "sıfır atık" bilinci oluştuğunu dile getiren Yıldırım, "Komşularımızdan 'Hocam Allah razı olsun. Önceden biz bunları yakıyorduk. Şimdi hem temizlik yapmış oluyoruz hem de camiye katkı vererek hayır işlemiş oluyoruz. Uyardığın, bilinçlendirdiğin için teşekkür ediyoruz.' şeklinde geri dönüşler alıyorum." diye konuştu.

"Bütün camilerde uygulanabilecek güzel bir proje olduğunu düşünüyorum"

Yıldırım, projeye ilk başladığında geri dönüşüm çalışmasının bütün camilere yayıldığını hayal ettiğini belirterek, şu görüşleri dile getirdi:

"Çevredeki plastik atıkların toplanması konusu camilerde işlenir, cemaate duyurulur, cemaat de evlerindeki plastikleri ayrıştırarak camiye gelirken getirir ve camide toplanır. Bundaki en büyük kazanım çevrenin temiz tutulması, vatandaşlarda çevre bilincinin oluşması ve geri dönüşümün sağlanması. Bütün camilerde uygulanabilecek güzel bir proje olduğunu düşünüyorum. Çevreyi temiz tutmaya çalışırken cami için de gelir etmiş oluyoruz."

Üyük köyü Muhtarı Ali Yalvaç ise proje kapsamında şimdiye dek 6 bin lira civarında gelir elde edildiğini belirterek, projenin bütün köylere örnek olabileceğini vurguladı.

Vatandaşların uygulamadan çok memnun olduğunu bildiren Yalvaç, mevcut toplama alanının artık yetersiz kaldığını, atık plastikleri depolayacak daha uygun bir alan oluşturacaklarını kaydetti.

Köy sakinlerinden Hazime Uzuner de projenin başlamasından bu yana köyde plastik atık olmadığını, artık daha temiz bir çevreye sahip olduklarını aktardı.

"Köyümüzde artık atık olmuyor, daha temiz hissediyoruz"

Artık köy dışından da plastik atık geldiğini vurgulayan Uzuner, şunları kaydetti:

"Hocamızdan çok memnunum. Bu proje ile atıklarımızı topluyoruz. Köyümüzde artık atık olmuyor, daha temiz hissediyoruz. Çorum merkezde yaşayan köylülerimiz de kendi evlerinde plastik atıkları toplayıp köye getiriyorlar. Artık daha büyük bir alana ihtiyacımız var. Büyük bir alan için yer belirlenmiş, inşallah kısa sürede yapılır ve atıklarımızı daha rahat toplayabiliriz."


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çorum'da yaklaşık 40 flamingo gözlendi http://gazetebirlik.com/haber/corumda-yaklasik-40-flamingo-gozlendi-2665/

Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğünün sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, flamingoların bir su birikintisindeki görüntüsüne yer verildi.

Paylaşımda, "Bölge Müdürlüğümüz Çorum Şube Müdürlüğünce gerçekleştirilen izleme çalışmalarında 40 kadar flamingo gözlendi." ifadesi kullanıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çorum'da sağanak etkili oldu http://gazetebirlik.com/haber/corumda-saganak-etkili-oldu-6232/

Kentte gece saatlerinde başlayan sağanak, sabaha karşı şiddetini artırdı.

Sağanak nedeniyle cadde ve sokaklarda su birikintileri oluşurken, bazı ev ve iş yerlerini de su bastı.

Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, yaptığı yazılı açıklamada, 39 ev ve iş yerinden su baskını ihbarı aldıklarını bildirdi.

Ekiplerin ihbarlara hızla müdahale ettiğini belirten Aşgın, ihbar gelen noktaların tamamına ulaştıklarını, su tahliye çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çorum'un Boğazkale ilçesinde sağanak etkili oldu http://gazetebirlik.com/haber/corumun-bogazkale-ilcesinde-saganak-etkili-oldu-2565/

İlçede sabah saatlerinde etkili olana sağanak, şiddetini artırdı.

Özellikle yüksek kesimlerde etkili olan sağanak nedeniyle ilçe merkezinden geçen Yazır Deresi'nin debisi yükseldi. Derenin debisinin yükselmesiyle birlikte dere kenarındaki bazı sokaklarda su birikintileri oluştu.

Boğazkale Belediyesi'ne bağlı ekipler, taşkın tehlikesine karşı dere çevresinde çalışma başlattı.

Boğazkale Kaymakamı Nazmi Yücel ve Boğazkale Belediye Başkanı Mesut Ocaklı, taşkın riski bulunan bölgelerde inceleme yaptı.

Yağış nedeniyle ilçeye bağlı Evci, Çarşıcuma ve Örenkaya köylerindeki ekili arazilerde su baskını meydana geldi.

Yağışın devam ettiği ilçedeki Evci Barajı'ndan tedbir amaçlı su bırakılıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çorum'da akrabalar arasında çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı http://gazetebirlik.com/haber/corumda-akrabalar-arasinda-cikan-bicakli-kavgada-3-kisi-yaralandi-962/

Çorum'da akrabalar arasında çıkan kavgada bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı.

İddiaya göre, M.D. (33), Bahçelievler Mahallesi Mehmet Akif Ersoy Caddesi Barış Manço Parkı yanında bacanağı E.D. (26) ile tartıştı.

Tartışmanın büyümesi üzerine çıkan kavgada M.D, E.D'yi bıçakla yaraladı. M.D, kavgayı ayırmaya çalışan kayınvalidesi Ş.D'yi (54) darbetti.

Bölgeye gelen E.D'nin yakınlarınca darbedilen M.D. de yaralandı.

İhbar üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi.

Yaralılar, 112 Acil Sağlık ekiplerince hastaneye kaldırıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sınıfta doğum yapan kedi ile yavrularına öğretmen ve öğrencileri sahip çıktı http://gazetebirlik.com/haber/sinifta-dogum-yapan-kedi-ile-yavrularina-ogretmen-ve-ogrencileri-sahip-cikti-6732/

Çorum'un Sungurlu ilçesindeki bir köy okulunda doğum yapan kedi ile yavrularına öğretmen ve öğrencileri sahip çıktı.

Aşağı Fındıklı Köyü İlkokulunun bahçesinde yaşayan sahipsiz gebe kedi, 9 Mayıs'ta ders işlendiği sırada 3/A sınıfının penceresine geldi.

Öğretmen Mustafa Üstün ile öğrenciler, içeri aldıkları gebe kedinin iki yavrusunun doğumuna yardım etti. Üstün'ün kediler için yuva olarak kullanılabilecek bir kutu bulmak üzere gittiği sırada üçüncü yavru dünyaya geldi.

12 öğrencili sınıfın sevgilisi olan kedilerin annesine "Annemesu", yavrularına da "Elimesu, Tiremesu ve Taşımasu" adı verildi.

Anne kedi ve yavruları, sınıfın bir köşesine oluşturulan karton yuvaya yerleştirildi.

Sınıf öğretmeni Üstün, AA muhabirine, anne kedinin bakım ve beslenmesine dikkat ettiklerini belirterek, "Anne kedi de yavrularını besliyor. Biz sınıfımızda öğrencilerimize çevreyi ve doğayı koruma bilinci vermeye çalışıyoruz. Çocuklara sevgi, merhamet gibi duyguları vermeye çalışıyoruz. Bu kediler de bizim için güzel bir durum oldu." dedi.

Öğrencilerden Tuğba Sandıklıoğlu, üçüncü yavrunun doğumuna yardım ettiğini, hafta sonları da kedilerle vakit geçirdiklerini dile getirdi.

Sandıklıoğlu, "Biz dersimizi işlerken o yavrularını emziriyor, susuyorlar hiç konuşmuyorlar." ifadesini kullandı.

Öğrencilerinden Adem Bezeniroğlu ise kedilerin yanlarına geldiğini belirterek, "Bazen oyun oynuyorlar. Yaz tatilinde her gün okula gelip kedileri besleyeceğiz." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çorum'da selden etkilenen 86 kişi hasar tespit başvurusu yaptı http://gazetebirlik.com/haber/corumda-selden-etkilenen-86-kisi-hasar-tespit-basvurusu-yapti-9057/

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünden (AFAD) yapılan yazılı açıklamada, kentte 1 Haziran'da yoğun yağış nedeniyle sel ve su baskınları meydana geldiği hatırlatıldı.

Açıklamada, "Yoğun yağış nedeniyle gerçekleşen sel ve su baskınları dolayısıyla müdürlüğümüze 86 dilekçe ile başvuru yapılmıştır. Hiçbir vatandaşımızın mağdur olmamaları için gerekli hasar/zarar tespiti yapılabilmesi amacıyla vatandaşlarımızın İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğümüze en geç 12 Haziran'a kadar başvurmaları gerekmektedir." ifadelerine yer verildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çorum'da barajlardaki su rezervi bir haftada 3,5 milyon metreküp arttı http://gazetebirlik.com/haber/corumda-barajlardaki-su-rezervi-bir-haftada-35-milyon-metrekup-artti-9500/

Çorum Belediye Başkan Yardımcısı Alper Zahir, yaptığı yazılı açıklamada, kentte ilkbahar mevsiminin yağışlı geçtiğini belirtti.

Çorum'un içme suyunun Koçhisar, Hatap ve Yenihayat barajlarından karşılandığını aktaran Zahir, mart ayında yüzde 27 doluluk oranına sahip Koçhisar Barajı'nın yüzde 40, yüzde 19 doluluk oranına sahip Hatap Barajı'nın yüzde 30, yüzde 30 doluluk oranına sahip Yenihayat Barajı'nın ise yüzde 38'e ulaştığına işaret etti.

Son 2 ayda etkili olan yağışların rezervleri yükselttiğine dikkati çeken Zahir, şunları kaydetti:

"Koçhisar Barajı'nda 32 milyon 500 bin metreküp su varken 46 milyon 100 bin metreküpe, Yenihayat Barajı'nda 7 milyon 600 metreküp su varken 9,5 milyon metreküpe, Hatap Barajı'nda da 2 milyon 200 bin metreküp su varken 3 milyon 200 bin metreküpe çıktı. Son yağışlarla diğer barajlarda dahil edildiğinde barajlarımızdaki su hacmimiz toplam 62 milyon 500 bin metreküp oldu. Sadece son bir haftadaki yağışlarla barajlara 3,5 milyon metreküp su geldi."


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çorum'da 13 kişi mantar zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı http://gazetebirlik.com/haber/corumda-13-kisi-mantar-zehirlenmesi-suphesiyle-hastaneye-kaldirildi-8043/

Alınan bilgiye göre, merkeze bağlı Seydimçakallı ve Yenihayat köyleri ile Laçin ve Uğurludağ ilçelerinde doğadan topladıkları mantardan yedikten bir süre sonra rahatsızlanan Songül Ö. (52), Serdar Ö. (33), Serdar K. (34), Abidin Ö. (53), Telli B. (68), Asiye Ö. (79), Abidin B. (71), Asiye E. (57), Refigül F. (82), Meryem F. (66), Fendiye D. (42), Emrullah T. (37) ve Aynur Ç, bulantı ve kusma şikayetleriyle hastaneye başvurdu.

Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde zehirlenme şüphesiyle tedavi altına alınanlardan Abidin Ö'nün durumunun ağır olduğu öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çorum'da sağanak ekili alanlara zarar verdi http://gazetebirlik.com/haber/corumda-saganak-ekili-alanlara-zarar-verdi-8076/

İlçede öğle saatlerinden itibaren etkili olan sağanak sonucu Karabatak Çayı taştı.

Beşdam köyünde, çayın kıyısındaki ekili arazileri su bastı.

Köy muhtarı Adem Karaman, sel sularının yonca, ekin ve sebze tarlalarına zarar verdiğini belirtti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çorum'daki sağanak nedeniyle 250 ev ve iş yerini su bastı http://gazetebirlik.com/haber/corumdaki-saganak-nedeniyle-250-ev-ve-is-yerini-su-basti-2179/

Belediye yetkililerinden alınan bilgiye göre, kentte dün etkili olan yağışın ardından 250 personel, 200 araç ve ekipmanla, su basan ev ve iş yerlerine müdahalede bulundu.

Gece boyunca çalışan ekipler, su baskını ihbarı gelen noktalarda çalışmalarını tamamladı.

Ekipler ayrıca tıkanan mazgalları da temizleyerek, olası yağışlara karşı tedbir aldı.

Çorum'un bazı ilçe belediyelerinden de kent merkezindeki çalışmalara iş makinesi desteği sağlandığı belirtildi.

Öte yandan, AFAD ekipleri hasar tespit çalışmalarına başladı.

Çorum'da dün etkili olan sağanak sonucu metrekareye yaklaşık 20 kilogram yağış düşmüştü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çorum'daki sağanak nedeniyle 250 ev ve iş yerini su bastı http://gazetebirlik.com/haber/corumdaki-saganak-nedeniyle-250-ev-ve-is-yerini-su-basti-5436/

Belediye yetkililerinden alınan bilgiye göre, kentte dün etkili olan yağışın ardından 250 personel, 200 araç ve ekipmanla, su basan ev ve iş yerlerine müdahalede bulundu.

Gece boyunca çalışan ekipler, su baskını ihbarı gelen noktalarda çalışmalarını tamamladı.

Ekipler ayrıca tıkanan mazgalları da temizleyerek, olası yağışlara karşı tedbir aldı.

Çorum'un bazı ilçe belediyelerinden de kent merkezindeki çalışmalara iş makinesi desteği sağlandığı belirtildi.

Öte yandan, AFAD ekipleri hasar tespit çalışmalarına başladı.

Çorum'da dün etkili olan sağanak sonucu metrekareye yaklaşık 20 kilogram yağış düşmüştü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çorum'da şiddetli yağış su baskınına neden oldu http://gazetebirlik.com/haber/corumda-siddetli-yagis-su-baskinina-neden-oldu-5345/

İlçenin yüksek kesimlerinde şiddetli yağış etkili oldu.

Şiddetli yağışla birlikte debisi artan Kızılırmak'ın taşması sonucu Kula köyündeki ev ve ekili arazileri sel bastı.

Kula köyü muhtarı Erdal Altıntaş, AA muhabirine, yağışın bir anda ve şiddetli başladığını belirterek, "Yağışlar sonucu Kızılırmak'ta taşkına neden oldu. Taşkın sonucu köyümüzde 1 ev ile 2 ahır ve 3 depo tahılımızı ayrıca ekili arazilerimizi su bastı. Şu an için köy merkezinde bulunan sular geri çekildi ve bazı yollarımızın tahrip olduğunu gördük." dedi.

Köyde yaşayan Coşkun Altunaş ise köyde her yıl benzer şekilde su baskınları yaşandığını, mezarlık bölgesine yapılacak bir menfezle su baskınlarının önüne geçilebileceğini söyledi.

Sel baskınının ardından Sungurlu İlçe Jandarma Komutanlığına bağlı ekipler köyde inceleme yaptı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çorum'da aranan 3 kişi oy kullanmaya gelince yakalandı http://gazetebirlik.com/haber/corumda-aranan-3-kisi-oy-kullanmaya-gelince-yakalandi-7001/

Çorum'da hakkında çeşitli suçlardan arama kararı bulunan ve oy kullanmaya geldiğinde gözaltına alınan 3 zanlı tutuklandı.

Alınan bilgiye göre, kamu kuruluşundan hırsızlık yaptığı ve bir kişiye hakaret ettiği gerekçesiyle hakkında 4,5 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan O.U. (26), hakaret içeren tezahürat suçundan hakkında para cezası bulunan A.İ.Ç. (28) ile basit yaralama ve uyuşturucu madde bulundurma suçlarından hakkında arama kararı bulunan M.B. (31), oy kullanmak için geldikleri okullarda polis ekiplerince yakalandı.

Oylarını kullandıktan sonra emniyete götürülen zanlılar, işlemlerinin ardından sevk edildikleri adliyede çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çorum'da devrilen 2 otomobildeki 5 kişi yaralandı http://gazetebirlik.com/haber/corumda-devrilen-2-otomobildeki-5-kisi-yaralandi-1309/

Çorum'un Alaca ilçesinde devrilen 2 otomobildeki 5 kişi yaralandı.

Uğur Anlaş idaresindeki 60 ABE 940 plakalı otomobil ile Mustafa Zengin'in kullandığı 34 DEH 667 plakalı otomobil, peş peşe Tokat-Ankara kara yolu Çorum'un Alaca ilçesi Kızıllı köyü yakınlarında şarampole devrildi.

İhbar üzerine kaza yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi.

Kazada araçlardaki Türkan Zengin, Mustafa Zengin, Umut Coşkun, Merve Anlaş ve Göktuğ Anlaş yaralandı.

Yaralılar sağlık ekiplerince ambulanslarla Alaca Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çorum'da 7 girişimci kadın, kurdukları kooperatifle Türkiye'ye organik ürün satıyor http://gazetebirlik.com/haber/corumda-7-girisimci-kadin-kurduklari-kooperatifle-turkiyeye-organik-urun-satiyor-7706/

Çorum'un Kargı ilçesinde Yeşilköy Köyü Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi çatısı altında bir araya gelen 7 girişimci kadın, yaptıkları pekmez, salça, tarhana gibi ürünleri Tarım Kredi Kooperatifi marketleri ve internet aracılığıyla Türkiye'nin dört bir yanında tüketicilerin beğenisine sunuyor.

Yeşilköy'de çiftçilik yapan 7 kadın, 2002 yılında başladıkları organik ürün üretimlerini 2019 yılında kooperatif çatısı altında sürdürüp Türkiye geneline açılmaya karar verdi.

Yasal süreci tamamladıktan sonra köydeki eski okul binasında üretime başlayan kadınlar, burada yoğurt, üzüm pekmezi, salça, kuşburnu, tarhana, erişte, turşu, yaprak ve çilek reçeli gibi ürünler üretti.

Aradan geçen 4 yılda üretim kapasitesini artıran kadınlar, gelecekte daha fazla kadına ulaşıp gelir elde etme imkanı sağlamayı ve daha fazla müşteriyi organik ürünlerle buluşturmayı hedefliyor.

Kooperatif başkanı Zeliha Aksoy, satışlarının artmasında Tarım Kredi Kooperatif Market'in önemli etkisi olduğunu söyledi.

Hanımeli marketleri ve internet üzerinden de satış yaptıklarını belirten Aksoy, "Yeşilköy Kadın Kooperatifi olarak ürettiğimiz 10'a yakın ürünümüzü Türkiye'nin her tarafına kargo ile gönderiyoruz. Özellikle tarhanamız çok tutuldu. Tüm ürünlerimizde talebi karşılamaya yetiştirmekte güçlük çekiyoruz." dedi.

- Köyde yetişen tarım ürünlerini kullanıyorlar

Köyde yaşadıklarını ve kooperatifin kendileri için iyi bir gelir kapısı olduğunu vurgulayan Aksoy, "Dolaylı yoldan köyümüze de katkımız oluyor. Ürünlerimizi köyümüzde yetişen sebze ve tarım ürünlerinden yapıyoruz. Köyümüzün sütünü, yeşilliğini, yaprağını, kısacası köyümüzde yetişen ne varsa bunları kullanıyoruz. Bu şekilde köyümüze de katkı sağlıyoruz." diye konuştu.

Zorlu bir süreçten geçerek çalışmalarını bu aşamaya getirdiklerine dikkati çeken Aksoy, şöyle devam etti:

"Tarhanamızı Tarım Kredi Kooperatifleri marketlerine satıyoruz. Bu konuda bize destek verenlere teşekkür ediyoruz. İnşallah daha güzel olacak. Özellikle hanımlarımızdan daha çok destek bekliyoruz. Örneğin çorbayı haftada bir pişiriyorlarsa ikiye çıkartsınlar, bize destek olsunlar. Biz de daha çok üretip daha çok yere ulaşalım. Bize ne kadar çok destek olurlarsa biz de o kadar çok üretim yaparak kendimizi geliştireceğiz.

Kooperatifte üzüm pekmezi, salça, kuşburnu, tarhana, erişte, turşu, çilek reçeli ve yaprak üretiyoruz. Hepsi de doğal ve hiç katkı maddesi yok. Kendi yetiştirdiğimiz, hepsi el emeği göz nuru ürünlerimizi sipariş veren müşterilerimize en güzel şekilde ulaştırmaya çalışıyoruz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çorum'da trafikte çıkan kavgada bir kişi silahla vurularak yaralandı http://gazetebirlik.com/haber/corumda-trafikte-cikan-kavgada-bir-kisi-silahla-vurularak-yaralandi-4494/

Çorum'da trafikte yol vermeme nedeniyle çıktığı iddia edilen kavgada, 1 kişi silahla vurularak yaralandı.

Alınan bilgiye göre Yasin G. (29) ile Emirhan S. ve Ali S. arasında, Gülabibey Mahallesi Hasan Paşa 3. Sokak'ta, trafikte yol vermeme nedeniyle tartışma çıktı.

Tartışmanın kavgaya dönüşmesi üzerine Emirhan S. tabanca ile Ali S. de tüfekle ateş ederek Yasin G'yi yaraladıktan sonra olay yerinden kaçtı. Saldırıda Yasin G'nin otomobilinde de hasar oluştu.

İhbar üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi.

Yaralı, sağlık ekiplerince olay yerinde yapılan ilk müdahalenin ardından ambulansla Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.

Zanlıların yakalanması için çalışma başlatıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Depremzedeler için satışa çıkarılan koleksiyonluk 7 bıçak 25 bin liradan alıcı buldu http://gazetebirlik.com/haber/depremzedeler-icin-satisa-cikarilan-koleksiyonluk-7-bicak-25-bin-liradan-alici-buldu-8255/

Poyraz'ın, İngiliz yapımı yaklaşık 100 yıllık hurda faytonun demir parçalarını kullanarak yaptığı koleksiyonluk 7 bıçağı, Trabzon'dan bir iş insanı satın aldı.

Bıçak ustası Poyraz, AA muhabirine, elde edilen gelirle şef Ömür Akkor'un Kahramanmaraş'ta açtığı "Yeniden Hayat Lokantası"nda depremzedelere yemek verileceğini söyledi.

Bu fikrin "Depremzedelere nasıl faydalı olabilirim?" düşüncesinden ortaya çıktığını anlatan Poyraz, "Koleksiyonluk bıçakları satışa çıkardıktan sonra Trabzon'dan iş insanı Ahmet bey, ortak tanıdığımız vasıtasıyla benimle irtibata geçti. Bıçakları kendisine gönderdim." dedi.

Poyraz, 6 Şubat'taki depremlerin ardından depremzedelere yardım amacıyla İngiliz yapımı, 1900'lü yılların başlarından kalma fayton parçalarından bıçak yapmak için kolları sıvamış, yaptığı koleksiyonluk 7 bıçak, 31 Mart'ta geliri depremzedeler için kullanılmak üzere satışa çıkarılmıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çorum'da şiddetli fırtına etkili oldu http://gazetebirlik.com/haber/corumda-siddetli-firtina-etkili-oldu-2653/

İlçede akşam saatlerinde esmeye başlayan rüzgar, ilerleyen saatlerde kuvvetini artırdı.

Fırtına sırasında bir binanın 8. katındaki kafeteryanın çalışanları, işletmenin şiddetle sallanan camlarını tutarak kırılmasını önledi.

Çalışanlara kafeteryadaki müşterilerin de yardım ettiği görüldü.

Fırtınanın ardından ilçede gök gürültülü sağanak yağış etkili oluyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çorum'da 4 büyüklüğünde deprem http://gazetebirlik.com/haber/corumda-4-buyuklugunde-deprem-4519/

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 09.03'te merkez üssü Çorum'un Laçin ilçesi olan 4 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

Depremin, 12,12 kilometre derinlikte olduğu belirlendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çorum'da koruma altındaki 15 menengiç ağacının bulunduğu sokak yeniden düzenleniyor http://gazetebirlik.com/haber/corumda-koruma-altindaki-15-menengic-agacinin-bulundugu-sokak-yeniden-duzenleniyor-5236/

Osmancık Belediye Başkanı Ahmet Gelgör, menengiç ağaçlarının bulunduğu Tekke Sokak'taki çevre düzenlemesi çalışmalarını inceledi.

Gelgör, Yeşilçatma Mahallesi'nde tarihi Koyunbaba Türbesi ile bağlantılı Tekke Sokak'ta 15 menengiç ağacı bulunduğunu söyledi.

Ağaçların 2008 yılında Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğünce anıt ağaç olarak tescillendiğini belirten Gelgör, şunları aktardı:

"Tekke Sokak, ata mirası anıt ağaçların olduğu bir sokak. Etraftaki yerleşimler nedeniyle sokak zamanla daralmış, bazı ağaçlar evlerin bahçelerinde kalmıştı. Burada yeni bir imar planı uygulayarak anıt ağaçların etrafını tamamen yeşil alana dönüştürdük. Tekke Sokak'ı trafiğe kapatarak yayalaştırdık. Burada sokak sağlıklaştırma projesi uyguluyoruz. Bu sokağı insanlarımızın yürüyüş yapacağı, anıt ağaçların gölgesinde dinleneceği, hoş vakit geçireceği bir sosyal alana dönüştürüyoruz."

Gelgör, çevre düzenlemesi çalışmalarıyla sokağın dokusuna uygun aydınlatma da yapılacağını, alanın 24 saat canlı bir alan haline getirileceğini kaydetti.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hattuşa'da bulunan 249 hiyeroglif, Hitit dönemine ışık tutacak http://gazetebirlik.com/haber/hattusada-bulunan-249-hiyeroglif-hitit-donemine-isik-tutacak-9717/

Anadolu'nun ilk medeniyetlerinden Hititlerin başkenti Çorum'un Boğazkale ilçesindeki Hattuşa Ören Yeri'nde 1907'de başlayan arkeolojik kazılar, Alman Arkeoloji Enstitüsünden Prof. Dr. Andreas Schachner başkanlığında devam ediyor.

Farklı ülke ve üniversitelerden arkeolog, Hititolog ve benzeri uzmanlık alanından bilim insanlarının birlikte yürüttüğü kazılarda 80 metre uzunluğunda, binlerce taş kullanılarak inşa edilen Yerkapı Tüneli'nde yaklaşık 3 bin 500 yıl önce çizildiği tahmin edilen yeni simgeler bulundu.

Kazı ekibinden Mardin Artuklu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Genç, 13 Ağustos'ta öğrencilerle fotoğraf çekmek için ören yerinde gezdiği sırada Yerkapı Tüneli'nin orta kısmındaki taşlara kök boya ile çizildiği tahmin edilen simgeleri fark etti.

Tünelde 249 simgeyi tespit eden Genç, keşfini kazı başkanı Schachner ile paylaştı. Schachner de Yerkapı ve simgelerin 3 boyutlu taramasını yaptırarak, hiyeroglifleri bilim dünyasına kazandırdı.

Simgelerin, tünelin her mevsim ortalama sıcaklığa sahip olması, güneş ve yağmur girmeyen karanlık bir ortamda bulunması gibi nedenlerle binlerce yıldır bozulmadan günümüze ulaştığı tahmin ediliyor.

Simgelerin hangi anlamları taşıdığıyla ilgili çalışma başlatıldı
Schachner, tanrıların betimlendiği değerlendirilen 249 hiyeroglifle ilgili farklı uzmanlık alanlarından bilim insanlarının incelemesinin sürdüğünü söyledi.

Hattuşa'da arkeolojik kazı çalışmalarının 1907'de Yerkapı'dan başladığını, bugüne kadar kendisi de dahil kazı yapan herkesin onlarca kez tünelden geçtiğini ancak kimsenin hiyeroglifleri fark etmediğini dile getiren Schachner, keşfin ardından İstanbul Üniversitesinden Hititolog Doç. Dr. Metin Alparslan'ın simgelerin hangi anlamları taşıyor olabileceğini belirlemek üzere çalışmalara başladığını aktardı.

Hattuşa'nın zirvesinde yer alan Yerkapı Tüneli'nin Hititler için son derece önemli olduğunu vurgulayan Schachner, yeni bulunan hiyerogliflerle tünelin ne amaçla kullanıldığını daha iyi anlama imkanı bulacaklarına işaret etti.

Tüneldeki hiyerogliflerin benzerlik gösterdiğine dikkati çeken Schachner, "Simgeleri bilim dünyasıyla paylaştığımızda Hititlerle ilgili çalışan arkadaşlar fikir yürütecek ve buna göre belki bir, belki birkaç fikir oluşacak. Burada toplam 249 Anadolu hiyeroglifi belirledik fakat hepsi birbirinden farklı değil. Toplam 8 gruba ayırabiliyoruz. Onlar bize şöyle yenilik katıyor toplumsal açıdan. Boya ile yazıldıkları için daha çok grafiti tarzında yorumlamamız lazım. Hızlı yapılmış ve hızlı da anlaşılsın diye yapıldığını düşünüyoruz." dedi.

Anadolu'da bulunan hiyerogliflerin çoğunun kendi anlamlarını barındıran anıtsal yazıt ya da mühürlerde görüldüğünü anlatan Schachner, tüneldeki simgelerin keşfi ile Hitit döneminde hiyeroglifin çok daha yaygın şekilde kullanıldığı görüşünün oluştuğunun altını çizdi.

Arkeolojik açıdan yeni bir şey keşfetmenin heyecanını yaşadıklarını dile getiren Schachner, şunları kaydetti:

"Hititleri en çok çivi yazılı metinlerden biliyoruz ancak görüyoruz ki Hititler ve Hitit kültürünün içinde apayrı ve Anadolu'ya özgün bir yazı sistemi de var. İşin ilginç tarafı, Hitit devleti yıkıldıktan sonra çivi yazısı kayboluyor ama Anadolu hiyeroglifleri kullanılmaya devam ediyor. İç Anadolu'nun güney kısmında, özellikle Güneydoğu Anadolu'da demir çağı döneminde, yani Hititleri takip eden zamanlarda 400 sene daha bu tarz yazıtların kullanıldığını görüyoruz."

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çorum'da barut, fişek, kapsül üretecek tesislerin temel atma töreni gerçekleştirildi http://gazetebirlik.com/haber/corumda-barut-fisek-kapsul-uretecek-tesislerin-temel-atma-toreni-gerceklestirildi-4283/

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çorum'un Sungurlu ilçesinde kurulacak barut, fişek ve kapsül üretim tesislerinin Türkiye'de tek seferde temeli atılan en büyük savunma sanayisi yatırımı olduğunu belirterek "Burada bütün fabrikalar tamamlandığında 2 bin 500 hemşehrimiz istihdam edilecek." dedi.

Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) AŞ koordinatörlüğünde Çorum Sungurlu OSB'de kurulacak alanda, Nitrogliserin, Nitroselüloz ve Küresel Barut Üretim Tesisleri, Fişek Üretim Tesisi ve Kapsül Üretim Tesisi bulunacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın telekonferans yöntemiyle katıldığı açılış töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, savunma sanayisinde hizmet verecek 5 fabrikanın temelini attıklarını söyledi. Tesislerin ülkeye hayırlı olmasını dileyen Bakan Varank, şunları kaydetti:

"Barut, barutun ham maddesi nitrogliserin ve nitroselüloz, fişek ile kapsül fabrikalarından oluşacak tesislerimiz 6 milyar liralık yatırım tutarına sahip. Türkiye'de tek seferde temeli atılan en büyük savunma sanayisi yatırımı. Burada bütün fabrikalar tamamlandığında 2 bin 500 hemşehrimiz istihdam edilecek. Bu kalemlerde Türkiye'nin ithalatı 200 milyon avro, bu 200 milyon avro da memleketimizde, ülkemizde kalmış olacak."

Törene, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere, MKE AŞ Genel Müdürü Yasin Akdere ve yatırımcı firmaların temsilcileri katıldı.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çorum'da eşinin kayıp ihbarı yaptığı kişi 4 saatlik arama çalışmasıyla bulundu http://gazetebirlik.com/haber/corumda-esinin-kayip-ihbari-yaptigi-kisi-4-saatlik-arama-calismasiyla-bulundu-4175/

Çorum'da eşinin kayıp ihbarında bulunduğu kişiye ekiplerin 4 saat süren arama çalışmasıyla ulaşıldı.

112 Acil Çağrı Merkezi'ni arayan kadının eşi M.K'nin kendisini görüntülü arayıp Çomar Barajı civarında kaza yaptığını, görüşmenin aniden kesildiğini ve bir daha kendisinden haber alamadığı ihbarı üzerine harekete geçen polis ve jandarma ekipleri, bölgede arama çalışması başlattı.

İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü ile itfaiye ekiplerinin de katıldığı arama ve kurtarma çalışmalarında Çomar Barajı'nın etrafı tarandı.

Yaklaşık 4 saat süren çalışmada polis ekipleri, M.K'yi Çomar Barajı'nın savak bölgesinde buldu.

M.K, polis ekiplerine akşam saatlerinde nerede olduğunu bilmediği bir yerde kaza yaptığını, eşini arayıp yardım istediğini, şarjı bittiği için görüşmenin sonlandığını söyledi.

Bağ evine sığındığını, bir müddet dinlendikten sonra kent merkezine yürümeye başladığını belirten M.K, yolda polis ekipleriyle karşılaştığını anlattı.

Polis ekiplerine kaza yaptığı yeri gösteremeyen M.K, sağlık ekibince ambulansla Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çorum'da freni patlayan vincin kaldırımda çarptığı iki yaya hayatını kaybetti http://gazetebirlik.com/haber/corumda-freni-patlayan-vincin-kaldirimda-carptigi-iki-yaya-hayatini-kaybetti-907/

Necmettin Düz (68) idaresindeki 33-00 100 103 plakalı kontrolden çıkan vinç, Samsun-Ankara kara yolu Çorum Buharaevler Kavşağı'nda kırmızı ışıkta bekleyen araçlara çarpmamak için kaldırıma çıktı.

Bu sırada kaldırımda yürüyen iki kadına çarpan vinç, ardından arıza yaptığı için yol kenarına park edilen 05 FA 685 plakalı otomobile çarptı.

Yaklaşık 10 ton metal malzeme yüklü vinç, kaza yerinden yaklaşık 100 metre ileride durabildi.

Kazada, vincin çarptığı yayalar Satı Kılıç (72) ile Elif Güler (33) hayatını kaybetti.

Kılıç ve Güler'in cenazeleri, Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna kaldırıldı.

Yaralanan vinç sürücüsü, ambulansla kentteki bir özel hastanede tedavi altına alındı.

Sürücünün, vincin freninin boşaldığını, araçlara çarpmamak için kaldırıma yöneldiğini söylediği öğrenildi.

Kazaya karışan araçlar, çekici ile yoldan kaldırıldı.

Öte yandan kaza anı, Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) kameralarına yansıdı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Alacahöyük Ören Yeri yeni turizm sezonunda konuklarını ağırlamaya başladı http://gazetebirlik.com/haber/alacahoyuk-oren-yeri-yeni-turizm-sezonunda-konuklarini-agirlamaya-basladi-6619/

Cumhuriyet döneminin ilk arkeolojik kazıları arasında bulunan Alacahöyük Ören Yeri, yeni turizm sezonunda ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.

Çorum'un Alacahöyük köyünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün direktifleri ve kişisel servetinden sağladığı katkıyla 1935 yılında başlatılan kazılarda kentin önemli bölümü gün yüzüne çıkartıldı.

Kent merkezine 53 kilometre mesafedeki Alacahöyük Ören Yeri, Kalkolitik Çağ'dan itibaren farklı medeniyetlere ait yaklaşık 7 bin yıllık geçmişiyle Anadolu'nun en önemli arkeolojik merkezleri arasında gösteriliyor.

Bugüne kadar farklı disiplinlerden yerli ve yabancı araştırmacının görev yaptığı kazılarda özellikle Hatti ve Hitit medeniyetinin yanı sıra eski Anadolu kültür tarihine ait önemli izlere ulaşıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Tarih Kurumu ve Ankara Üniversitesinin desteğiyle sürdürülen kazılarda elde edilen tarihi eserler Alacahöyük Müzesi'nde sergilenirken, eserler üzerinde yapılan bilimsel çalışmalar da antik kentte 7 bin yıl önce yaşananlar hakkında ipuçları veriyor.

Döneminin süper gücü kabul edilen Hititlerin önemli yerleşim yerlerinden olan tarihi kent, giriş kapısında yer alan 2'şer metre uzunluğundaki iki andezit sfenks (kafası koç, kuş veya insan, gövdesi ise uzanan bir aslan şeklini alan heykel) ile ziyaretçilerini karşılıyor.

Turistlerin hatıra fotoğrafı çektirmek için sıraya girdiği gösterişli sfenkslerin çevresini süsleyen ortostatlarda frizler (mimarlıkta taban kirişi ile çatı arasında kalan, kabartmalarla bezeli ya da düz şerit) halinde gösterilen kabartmalar, kapı sfenksleriyle ziyaretçilerde "sanata önem verilen kent" hissi uyandırıyor.

"Alacahöyük'ün havası, dokusu, kokusu bambaşka"

İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Osman Keser, AA muhabirine, Çorum'un Alacahöyük ile Boğazkale ve Şapinova gibi antik kentleriyle tarih turizmi potansiyeli yüksek bir kent olduğunu söyledi.

Alacahöyük'ün Hititlerin önemli yerleşim yerlerinden biri olduğuna işaret eden Keser, buradaki arkeolojik kalıntıların yerli ve yabancı turistlerden ilgi gördüğünü dile getirdi.

Bölgedeki kazıların 12 ay sürdüğüne dikkati çeken Keser, "Buradaki sfenksler, Hitit döneminde antik kentin ön önemli görkemli giriş kapılarından. Ortostatlarda ise dönemin sosyal kültürel yaşantılarına ait törenlerin kabartmalarını görüyoruz. Hititler'den daha önceki katmanlara indiğimizde Hatti döneminde Tunç Çağı kral ve kraliçe mezarlarını ziyaretçilere gösterebiliyoruz." dedi.

Keser, herkesi antik kenti görmeye ve müzedeki eserleri incelemeye davet etti.

Hitit Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi öğrencisi Samet Yoğun ise üniversite eğitimi için 3 yıldır Çorum'da bulunduğunu, ören yerini ilk kez gezme fırsatı bulduğunu belirterek, "Alacahöyük'ün havası, dokusu, kokusu bambaşka. Kaç bin yıl önceki yaşanmışlığı, kokuyu hissediyoruz. Çok enteresan ve güzel bir yer. Herkese burayı görmesini tavsiye ederim." ifadesini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çorum'da çıkan orman yangını söndürülmeye çalışılıyor http://gazetebirlik.com/haber/corumda-cikan-orman-yangini-sondurulmeye-calisiliyor-2875/

Hacıhamza köyü ile Avşar köyü yakınlarında iki ayrı noktada çiftçilerin yaktığı anız ateşi, ormanlık alana sıçradı. İhbar üzerine bölgeye yönlendirilen Kargı Orman İşletme Müdürlüğü ve Kargı Belediyesi ekipleri, yangınlara müdahale etti.

Kargı Kaymakamı Abdulhamid Uyar, Avşar köyü yakınlarındaki yangının söndürüldüğünü, Hacıhamza köyü yakınlarındaki yangına müdahalenin devam ettiğini söyledi.

Şiddetli rüzgarın yangına müdahaleyi güçleştirdiğini belirten Uyar, "Yangının nehir kenarında olması da müdahaleyi güçleştiriyor. Her iki orman yangınının da anız yangınından kaynaklandığını tespit ettik. Şu an için riskli bir durum söz konusu değil. Yangın bölgesinde olağanüstü bir durum yok. Ekiplerimiz yangını söndürmek için çalışıyor." dedi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yerli mobil hız tespit sistemi Çorum'da kullanılmaya başlandı http://gazetebirlik.com/haber/yerli-mobil-hiz-tespit-sistemi-corumda-kullanilmaya-baslandi-119/

Valiliğin açıklamasında, yerli ve milli imkanlarla üretilen Medar Mobil Hız Tespit Sistemi'nin her türlü hava şartlarında, araçta ve seyyar olarak kullanılabildiği, gece görüş özelliği sayesinde gece de hız tespiti yapabildiği belirtildi.

Çorum'da 4 yeni MTS'nin kullanımına başlanmasıyla İl Jandarma Komutanlığına bağlı trafik timlerinin hız tespit cihazı sayısının 8'e yükseldiği aktarılan açıklamada, "Çorum İl Jandarma Komutanlığınca meydana gelebilecek trafik kazalarını önleyebilmek, sürücülerde gece ve gündüz yakalanma duygusunu üst düzeye çıkarabilmek için sorumluluk alanımızda bulunan kara yollarında her türlü hava şartlarında yeni radar sistemlerinin kabiliyetleri ölçüsünde hız denetimleri devam edecektir." ifadesine yer verildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çorum'da kar etkili oluyor http://gazetebirlik.com/haber/corumda-kar-etkili-oluyor-7762/

Hava sıcaklıklarının sıfırın altında seyrettiği kentte ekipler karla mücadele çalışmalarını sürdürüyor.

Çorum Belediyesine bağlı ekipler kent merkezinde yol ve kaldırımlarda kar temizliği yaparken, Karayolları Şube Müdürlüğü ekipleri ise Samsun-Ankara kara yolunu ulaşıma açık tutmak için çalışıyor.

Jandarma ve polis ekipleri ise sürekli devriye yaparak, ulaşımda sorun yaşanan alanları tespit edip ilgili kurumları bilgilendiriyor.

Karın aralıklarla iki gün boyunca devam etmesi beklenen kentte en yüksek hava sıcaklıklarının bir haftanın ardından sıfır derecenin üzerine çıkması bekleniyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çorum'da yolcu otobüsü devrildi http://gazetebirlik.com/haber/corumda-yolcu-otobusu-devrildi-314/

Çorum'un Alaca ilçesinden Ankara'ya giden Deniz Duru'nun kullandığı 19 LP 816 plakalı yolcu otobüsü, Eskiyapar köyü mevkisinde devrildi.

Çevredeki vatandaşların ihbarı üzerine kaza yerine jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi.

Yaralanan 15 kişi, ambulanslarla Alaca Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

Yaralıların sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çorum'da Koçhisar Barajı'nın suyu arıtma tesisine ulaştırıldı http://gazetebirlik.com/haber/corumda-kochisar-barajinin-suyu-aritma-tesisine-ulastirildi-3813/

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün 2020 Türkiye kuraklık haritasında Amasya ile siyah renkle gösterilen Çorum'da, son 40 yılın en kurak dönemi yaşanıyor.

Türkiye'nin 2020'de en az yağış alan ili olarak belirlenen kentte, barajlardaki su rezervleri kritik seviyeye düşerken, Çorum Belediyesi, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ile koordineli yürüttüğü çalışmalarla vatandaşları susuz bırakmamak için çaba harcıyor.

Geçen yıl nisan ayında 83 milyon lira bütçeyle ihale edilen Koçhisar İsale Hattı Projesi'nde inşa çalışmaları, ekim ayında başladı. Proje kapsamında Alaca ilçesindeki Koçhisar Barajı ile kent merkezindeki organize sanayi bölgesinde (OSB) kurulu su arıtma tesisi arasına 53 kilometre boru hattı döşendi.

Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, tesisi ziyaret ederek çalışmaları inceledi.

Aşgın, gazetecilere, kentin uzun yıllar içme suyu ihtiyacını karşılayacak önemli bir projeyi tamamladıklarını söyledi.

 

Birlik ve beraberlik içinde gece gündüz çalışarak 53 kilometre mesafeden su getirdiklerini belirten Aşgın, "Koçhisar Barajı'nın suyunu arıtma tesisimize ulaştırdık. Bir yılda bu kadar uzun mesafeden suyun getirilmesi büyük başarı." dedi.

Arıtma tesisinin kapasitesini de iki katına çıkarak yeni proje hazırladıklarını anlatan Aşgın, şunları kaydetti:

"Proje ihale aşamasına geldi. Tesisten şehir merkezine de yeni bir isale hattı projesi hazırladık. Atık su arıtma tesisimiz 2000'li yıllarda yapılmış, neredeyse yüzde 100 kapasiteyle çalışıyor. 400 milyon lira değerinde proje var. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile görüşmelerimiz devam ediyor. İnşallah onu da gerçekleştireceğiz ve hem yeraltı sularının değerlendirilmesi hem Koçhisar İsale Hattı Arıtma Tesisi'nin kapasite artırımı ve tesisle şehir arasındaki isale hattının yenilenmesiyle çok uzun yıllar şehrimizin su problemini çözmüş olacağız."

Aşgın, şehir için hayati öneme sahip projelerin hayata geçirilmesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Çorum Valisi Mustafa Çiftçi ve milletvekillerinin yoğun emeği bulunduğunu ifade etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çorum'u susuzluktan Koçhisar İsale Hattı kurtaracak http://gazetebirlik.com/haber/corumu-susuzluktan-kochisar-isale-hatti-kurtaracak-6521/

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün 2020 Türkiye kuraklık haritasında Amasya ile birlikte siyah renkle gösterilen Çorum'da son 40 yılın en kurak dönemi yaşanıyor.

Türkiye'nin 2020'de en az yağış alan ili olarak belirlenen Çorum'da barajlardaki su rezervleri kritik seviyelere ulaşırken Çorum Belediyesi, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ile koordineli yürüttüğü çalışmalarla vatandaşları susuz bırakmamak için kritik projeleri hayata geçiriyor.

2020'nin Nisan ayında 83 milyon lira bütçeyle ihale edilen Koçhisar İsale Hattı Projesi'nde inşa çalışmaları aynı yılın ekim ayında başladı. Proje kapsamında Alaca ilçesindeki Koçhisar Barajı'ndan kent merkezindeki OSB'de kurulu Su Arıtma Tesisi arasına 53 kilometre boru hattı döşendi.

Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, yaklaşık yüzde 99'unun tamamlandığı proje kapsamında Alaca ilçesine bağlı Küre köyü yakınlarında kurulan Terfi İstasyonu'ndaki çalışmaları yakından takip ediyor.

"Şehrimizde su kesintisine gitmemek için büyük mücadele verdik"
Aşgın, Türkiye'nin en kurak illerinden Çorum'da vatandaşların temiz su sıkıntısı çekmemesi için olağanüstü mücadele verdiklerini söyledi.

Kentteki barajların neredeyse kurumasına rağmen henüz su kesintisine gitmediklerini belirten Aşgın, şunları dile getirdi:

"Bir taraftan günlük su ihtiyacımızı karşılayacak yeni su kuyuları açarken, diğer yandan da gelecek 50 yıl su ihtiyacımızı karşılayacak büyük projeleri hayata geçirdik. Şehrimizde su kesintisine gitmemek için büyük mücadele verdik. Son birkaç ayda yaklaşık 5 milyon lira bütçeyle açtığımız yeni kuyularla birlikte 15 kuyudan su temin ediyoruz. Günlük ihtiyacımız olan 50 bin ton suyun 30 bin tonunu kuyulardan alıyoruz. Şehrimizde şu anda 3 barajımızda 700 bin metreküp su kaldı. Sadece barajlardan su alsak, 10 günlük suyumuz kalmıştı. Vatandaşlarımıza su problemi yaşatmadık. Bundan sonra da kısa vadede su problemi yaşatmamayı umuyoruz."

Koçhisar İsale Hattı'nın Terfi İstasyonu'nda son boruların birbirine bağlanmakta olduğunu ifade eden Aşgın, "Şehrimizde tüm Türkiye'de olduğu gibi son birkaç yıldır ciddi bir kuraklık var. Yağış oranlarımız çok düşük. Kuraklığa karşı tedbirler almamız gerekiyordu. Koçhisar İsale Hattı Projemiz bu anlamda bize ilaç gibi gelecek, su sorununu çözecek, öncelik verdiğimiz bir projedir." diye konuştu.

Aşgın, kent için hayati öneme sahip projenin hayata geçirilmesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Çorum Valisi Mustafa Çiftçi ve milletvekillerinin yoğun emeğinin olduğunu vurguladı.

"Önümüzdeki günlerde 53 kilometreden gelecek suyu şehrimizle buluşturacağız"
Devletin ve milletin el ele vererek, yüklenici firmanın da rekor sayılabilecek sürede projeyi tamamladığının altını çizen Aşgın, şöyle devam etti:

"Önümüzdeki günlerde 53 kilometreden gelecek suyu şehrimizle buluşturacağız. Şehrimizin su problemini inşallah el birliğiyle çözmüş olacağız. Terfi İstasyonunda günlük 50 bin metreküp su basma kapasiteli 4 su motorumuz var. Şehrimizin günlük su ihtiyacını karşılıyor. Koçhisar İsale Hattı Projesi'nin ne kadar büyük ve kıymetli olduğu buradan anlaşılacaktır. Artık son bağlantı noktaları yapılıyor. İnşallah gelecek hafta organize sanayi bölgesindeki arıtma tesisine son kaynak yapılmak suretiyle bağlantımızı yapmış ve şehrimizi su probleminden kurtarmış olacağız."

Suya yatırım yapmaya devam edeceklerini anlatan Aşgın, OSB'deki arıtma tesisi, tesis ile kent merkezi arasındaki ishale hattının kapasite artırımı, Terfi İstasyonu'nun enerji ihtiyacını giderecek güneş ve hidroelektrik santrali gibi projelere hazırlandıklarını anlattı.

Aşgın, "Bu saydığım yatırımların maliyeti 700 milyon lira. Yani biz birkaç yıl içinde şehrimizde suya, arıtmaya 700 milyon lira civarında devlet, millet, belediye el birliğiyle yatırım yapmış olacağız. Çünkü su hayattır, suyun olmadığı yerde hayat yoktur. Bütün canlılar için yaşam kaynağıdır. Dolayısıyla öncelikli işimiz hemşerilerimizin su temininde sorun yaşamaması. Bunun için de ekibimizle gece gündüz çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

"İklim değişikliği ve küresel ısınmayla ilgili önlemlerimizi almak zorundayız"
Kuraklığın küresel ısınmadan kaynaklandığına, dolayısıyla iklim değişikliğiyle de mücadele etmek durumunda olduklarına işaret eden Aşgın, şunları kaydetti:

"Küresel ısınma ve kuraklık şu anda dünyanın en ciddi problemlerinden. Hatta Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ismi Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığına dönüştü. Bu, Cumhurbaşkanımızın konuya verdiği önemi gösteriyor. Sadece su temini ya da kuraklıkla değil, birçok noktada iklim değişikliği ve küresel ısınmayla ilgili önlemlerimizi hem hükümet hem de yerel idareler bazında almak zorundayız. Çorum'da da bunun güzel örneklerini veriyoruz. Bölgesel olarak daha kritik bir noktadayız. Amasya'nın Türkiye'de yağışın en azaldığı, Çorum'un ise kuraklığın en çok yaşandığı yer olduğu tespit edildi. Dolayısıyla ülke olarak bununla mücadele edeceğiz ama Çorum olarak daha özel çalışmalar yürütmemiz gerekiyor. Bir yandan yeşil dokuyu güçlendirirken, diğer yandan da yağmur sularının daha etkin depolanıp kullanımını sağlamak için hazırlık yapıyoruz."

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çorum'da 4,2 büyüklüğünde deprem http://gazetebirlik.com/haber/corumda-42-buyuklugunde-deprem-321/

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinden yapılan bilgilendirmeye göre, saat 00.53'te merkez üssü Sungurlu ilçesi olan 4,2 büyüklüğünde yer sarsıntısı kaydedildi.

Depremin 12,39 kilometre derinlikte olduğu belirlendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çorum'dan dünyaya yaptıkları bal mumu heykellerle açılıyorlar http://gazetebirlik.com/haber/corumdan-dunyaya-yaptiklari-bal-mumu-heykellerle-aciliyorlar-6244/

Heykeltıraş Hakan Aktan ve Hüseyin İnci, 2002 yılında Gazi Üniversitesinden mezun olduktan sonra hem mesleki becerilerini geliştirmek hem de hobi içerikli sanatsal üretim yapmak amacıyla atölye kurdu.

Daha sonra çeşitli iş bağlantılarıyla atölyeden para kazanmaya başlayan iki heykeltıraş, Türkiye'de bal mumu heykelcilik sektöründeki boşluğu görünce bu alana yöneldi.

Türk tarihine damga vurmuş önemli şahsiyetlerin bal mumu heykellerini yapmaya başlayan iki heykeltıraşın eserleri, yurt içi ve dışında birçok müzede sergileniyor.

Aktan, heykelcilikte dünyadaki yenilikleri araştırırken keşfettikleri bal mumu heykelciliğinde Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) başta olmak üzere birçok kamu ve özel sektöre ait müze ile çalışma imkanı bulduklarını söyledi.

Bir bal mumu heykelin yapımının istenilen özelliklerine göre 6 ay sürebildiğini anlatan Aktan, bugüne kadar Atatürk'ten Aşık Veysel'e, Fatih Sultan Mehmet'ten Hacı Bektaş Veli'ye kadar birçok önemli kişinin heykelini yapma fırsatı bulduklarını aktardı.

"Yurt içi ve dışında 50'nin üzerinde müzede heykellerimiz var"
Önce hobi amaçlı kurdukları atölyede yaptıkları ilk bal mumu heykelin 2009 yılında Amasya'daki bir müzede sergilenmeye başlandığını belirten Aktan, "Türkiye'de bu işin öncülerinden sayılırız. Bu işin dünyadaki merkezi Fransa ve İngiltere. 'Bu alanda biz de varız.' dedik, hem de Anadolu'nun bir vilayetinde, Çorum'da yapıyoruz. Bunu başarmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Şu ana kadar yurt içi ve dışında 50'nin üzerinde müzede heykellerimiz var. Kiminde 5 tane, kiminde 80-100 civarında heykelimiz var." dedi.

TİKA aracılığıyla yurt dışına da heykel yaptıklarını anlatan Aktan şöyle devam etti:

"TİKA bağlantılı müzelerde de çalışmalar yapıyoruz. Örneğin Macaristan'da Türkevi Müzesi, Gülbaba Müzesi gibi müzeler için bal mumu heykel yaptık. Arnavutluk'ta Bektaşi Müzesi ve çeşitli meslek müzeleri için yaptık. Yurt dışı için devam eden çalışmalarımız var."

Eserlerinin sergilendiği müze sayısının her geçen yıl arttığının altını çizen Aktan, "Bu zamana kadar binin üzerinde bal mumu heykel yaptık. Bizim yaptığımız iş genellikle yeni nesle eskiyi anlatmak. Sanata ve sanat tarihine ışık tuttuğumuzu söyleyebiliriz. Atölyemiz, bu tür amaçlarla kurulan müzelerin mutfağıdır." ifadesini kullandı.

Aktan, Türk tarihine ışık tutmak amacıyla Mete Han'dan başlayıp, öne çıkan bütün şahsiyetlerin heykelini yapmak üzere bir projeyle ilgili çalışma yaptıklarını sözlerine ekledi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Şehit öğretmen Aybüke Yalçın vefatının 4'üncü yılında memleketi Çorum'da anılacak http://gazetebirlik.com/haber/sehit-ogretmen-aybuke-yalcin-vefatinin-4uncu-yilinda-memleketi-corumda-anilacak-8813/

Osmancık Şehitliği'nde yarın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri gözetilerek yapılacak törende kabir ziyaretinin ardından şehit öğretmen için dua edilecek.

Çorum Belediyesince inşa edilen Şehit Öğretmen Şenay Aybüke Yalçın Mahalle Kültür Merkezi törenle hizmete açılacak. Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, yaptığı yazılı açıklamada, şehit öğretmenin ismini Gülabibey Mahallesi'ne inşa edilen kültür merkezinde yaşatacaklarını bildirdi.

Çorumluların şehidin hatırasına sahip çıktığını belirten Aşgın, "Aybüke öğretmen, 9 Haziran 2017'de şehit oldu. Biz de 9 Haziran 2021'de kültür merkezimizin açılışını yapıyoruz. Kültür merkezimizin ismini Şehit Öğretmen Şenay Aybüke Yalçın Mahalle Kültür Merkezi olarak belirledik. Şehit öğretmenimizin ismini Çorum'da ilelebet yaşatacağız." ifadesini kullandı.

Osmancık'ın en büyük parkına ismi verildi
Çorum'un Osmancık ilçesindeki en büyük parka da şehit öğretmenin ismi verildi.

Osmancık Belediyesi, Koyunbaba Mahallesi'ne inşa edilen 4 bin 600 metrekarelik parkın ismini "Şehit Öğretmen Şenay Aybüke Yalçın Parkı" olarak belirledi.

Osmancık Belediye Başkanı Ahmet Gelgör, Osmancık'ın gururu şehit öğretmenin isminin ilelebet parkta yaşatılacağını söyledi.

Yalçın'ın, başarıyla sürdürdüğü öğretmenlik mesleğinde çocukların sevgisini kazandığını vurgulayan Gelgör, "Biz de Aybüke öğretmenimiz adına çocuklara güzel bir park yaptık. Osmancık'ın en büyük mahallesi olan Koyunbaba Mahallesi'nde adına şanına yakışır, şehidimizin ismini ilelebet yaşatacak en güzel, en büyük parkı inşa ettik. Vefatının 4'üncü yılında şehit öğretmenimizi rahmetle yad ediyoruz. Vatanımız ve milletimizin başı sağ olsun." dedi.

Batman'ın Kozluk ilçesinde 9 Haziran 2017'de dönemin Belediye Başkanı Veysi Işık'ın aracına yönelik PKK'lı teröristlerce düzenlenen saldırıda, karne dağıtım töreninin ardından evine giden müzik öğretmeni Şenay Aybüke Yalçın ağır yaralanmıştı. Genç öğretmen kaldırıldığı Kozluk Devlet Hastanesinde şehit olmuştu.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çorum'da yapımı devam eden Kırkdilim Tünelleri'nde sona geliniyor http://gazetebirlik.com/haber/corumda-yapimi-devam-eden-kirkdilim-tunellerinde-sona-geliniyor-6051/

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından edinilen bilgilere göre, Çorum-Laçin yolunda inşa edilen 3 tünelden ikincisinde de (T2) ışık görülmesi dolayısıyla yarın Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun katılımıyla tören gerçekleştirilecek.

Kırkdilim, Çorum merkezinin kuzeyinde, merkeze yaklaşık 21 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Çorum-Laçin il yolu üzerindeki Kırkdilim, bu hattın tek dağlık kısmını oluşturuyor. Sinop-Çorum-Yozgat hattındaki Kırkdilim, kuzey-güney aksının bir parçası olması özelliğiyle büyük bir öneme sahip bulunuyor.

Türkiye'nin en tehlikeli yolları arasında gösterilen ve adını güzergah üzerindeki 40 virajdan alan Kırkdilim'deki büyük bölümü sarp kayalıklar ve uçurum arasında bulunan yaklaşık 10 kilometrelik yola 1389, 1157 ve 1553 metre uzunluğunda 3 tünel, 3 hemzemin kavşak ve 2 alt geçit yapılıyor.

Tünellerdeki ilerlemeler
T1, T2 ve T3 adlarıyla inşa edilen tünellerde bugüne kadar yaklaşık 6,7 kilometrelik kazı ilerlemesi sağlandı. Söz konusu tünellerde çalışmalar devam ediyor.

T1 tünelinin sol tüpünde 563 metre, sağ tüpünde 722 metre kazı desteklemede ilerleme kaydedildi.

T2 tünelinde de sol tüpte 1197 metre ve sağ tüpte 1117 metre kazı destekleme çalışmaları tamamlandı ve sol tüpte nihai kaplama imalatına başlanacak.

T3 tünelinde ise sol tüpte 1578 metre ve sağ tüpte 1527 metre kazı destekleme çalışmaları ile sol tüpte 1578 metre nihai kaplama beton imalatı tamamlanırken, sağ tüpte nihai kaplama betonu imalatında 775 metre ilerleme sağlandı.

Gidiş istikametindeki ilk tünelde (T3 tüneli) 13 Temmuz 2020 tarihinde ilk ışık görülmesi dolayısıyla tören düzenlenmişti.

Projenin getirileri
Mevcut durumda 10,22 kilometre olan 10 dakikalık yol, projenin tamamlanmasıyla toplam 8,62 kilometreye inecek. Böylece, seyahat süresi tahmini 5 dakikaya düşecek.

Projenin tamamlanmasıyla fiziki ve geometrik standartlar yükselecek ve mesafenin kısalması ekonomik olarak fayda sağlayacak.

Kırkdilim'e yapılan tünellerde geçmişte sorunlar yaşanmıştı
Çorum-Osmancık Hattı'nın Laçin-Kırkdilim arasındaki dağlık kesiminde yer alan proje güzergahının geçmişten itibaren işletiminde çeşitli sıkıntılar yaşanmıştı.

Yapımına 1967'de başlanıp 1974'te açılan Kırkdilim Tüneli 1975'te meydana gelen heyelan sebebiyle kullanılamaz hale gelmişti.

Bunun ardından, tünel imalatı sırasında servis yolu olarak inşa edilen yol ile ulaşım sağlanmaya başlanmıştı. Zaman içerisinde tırmanma şeridi ilave edilmiş ve mevcutta kullanılan 3 şeritli yol ile ulaşımın devamlılığı sağlanmıştı.

Ancak, süreç içerisinde, heyelan, kaya düşmesi ve şev stabilitesi başlıkları altında toplanabilecek bu sorunlar, mevcut yolun güvenliği için yeni çözümlemeler yapılması ihtiyacını ortaya çıkarmış ve buna istinaden bu kesime yönelik tünelli güzergahı kapsayan ihaleye çıkılmıştı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Felçli köpeği 'su borusundan yürüteç' ile hayata bağladı http://gazetebirlik.com/haber/felcli-kopegi-su-borusundan-yurutec-ile-hayata-bagladi-7548/

Kargı Cumhuriyet Yatılı Bölge Orta Okulu Müdürü Murat Peker, ilçe merkezinde ön patileriyle sürünürken bulduğu köpek yavrusunun bakımını üstlendi.

İlçedeki diğer onlarca köpekle birlikte bakımını yapıp beslediği köpeği yürütebilmenin yollarını araştıran Peker, internetten bulduğu protez bacakların bütçesini aştığını görünce kendi imkanlarıyla "yürüteç" yaptı.

Peker, "Umut" adını verdiği köpeğin yürüteçle yürüdüğünü görmenin mutluluğunu yaşıyor.

Murat Peker, birkaç gönüllü ve Kargı Belediyesinin de desteğiyle ilçedeki sokak hayvanlarının bakımını üstlendiklerini, Umut'un da bu sokak hayvanlarından biri olduğunu söyledi.

"Protez bacakların fiyatının bütçemizi aştığını görünce biz de kendi yürütecimizi yaptık. 'Umut'un yürümesini geçici olsa da sağladık. Diğer köpeklerle oynadığını görmek her şeye bedel." diyen Peker, yavru köpeği sahiplenecek gönüllüler aradıklarını ifade etti.

Peker, çok sayıda köpeğin bakımını yaptıkları için bütçelerinin maliyetli işlere imkan vermediğini dile getirerek, "Umut'u biri sahiplenirse çok mutlu oluruz. Tedavi edilirse yürüteç olmadan kendi bacaklarıyla yürümesi mümkün olabilir. Bir canlıyı kazanmış oluruz. Baktığımız çok fazla sokak hayvanı var ve hepsine yetişmekte zorlanıyoruz." diye konuştu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sokak ortasında bıçaklanan Kıbrıs Gazisi hayatını kaybetti http://gazetebirlik.com/haber/sokak-ortasinda-bicaklanan-kibris-gazisi-hayatini-kaybetti-8806/

Çorum’da çıkan kavgayı ayırmaya çalışırken göğsünden aldığı bıçak darbesi ile ağır yaralanan Kıbrıs Gazisi, hayatını kaybetti.
Olay, önceki gece Çepni Mahallesi Taşhan Caddesi üzerinde meydana gelmişti. İddialara göre, sokak ortasında çıkan bir kavgayı ayırmaya çalışan Necati Aslan (70), göğsüne aldığı bıçak darbesiyle yaralanmış talihsiz adam 112 sağlık ekibinin olay yerindeki ilk müdahalesinin ardından Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılarak ameliyata alınmıştı. Kıbrıs Gazisi olduğu öğrenilen Aslan, doktorların tüm müdahalesine rağmen gece geç saatlerde kurtarılamayarak hayatını kaybetti.
Olayla ilgili soruşturma sürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çorum'da sosyal medyadan yapılan çağrıyla korumaya alınan 7 köpek sahiplenildi http://gazetebirlik.com/haber/corumda-sosyal-medyadan-yapilan-cagriyla-korumaya-alinan-7-kopek-sahiplenildi-1768/

Çorum'un Oğuzlar ilçesi Gölbaşı Mahallesi'nde vatandaşlar, tahıl ambarının altında bulunan 1 aylık köpek yavrularının bakımını üstlendi.

Köpeklerin beslenme ihtiyacını gideren mahalle sakinleri, ambar çevresinde de önlem aldı.

İlçede etkili olan yoğun kar yağışı ve hava sıcaklıklarının sıfırın altına düşmesi nedeniyle köpeklerin sağlıklı kalamayacağını düşünen mahalle sakinleri, Oğuzlar Belediye Başkanı Muzaffer Yıldırım'a sosyal medya üzerinden mesaj göndererek korunmalarını talep etti.

Yıldırım'ın talimatı üzerine harekete geçen belediye ekipleri, köpek yavrularını bulundukları yerden alarak sağlık kontrolünden geçirdi.

Sağlık problemi olmadığı tespit edilen 7 köpek yavrusu, belediye ekiplerince ambarın yanına yapılan kulübeye yerleştirildi.

Anadolu Ajansının, "Çorum'da sosyal medyadan yapılan çağrıyla 7 köpek yavrusu korumaya alındı" başlığıyla servis ettiği haberi okuyan Mustafa ve Hayrettin Büyükpatlak kardeşler, köpekleri sahiplenmeye karar verdi.

Oğuzlar Belediyesine telefonla ulaşarak sahiplenme taleplerini ileten iki kardeşin isteği uygun bulundu.

Köpek yavruları Belediye görevlilerince Büyükpatlak kardeşlere teslim edildi.

Belediye Başkanı Yıldırım, yavruların sıcak birer yuvaya kavuşmasının mutluluğunu yaşadığını belirterek, köpeklerin bakımını üstlenen ilçe sakinlerine ve sahiplenen kardeşlere duyarlılıklarından ötürü teşekkür etti.

Yıldırım, ayrıca ilçedeki sokak hayvanlarının soğuk kış günlerinde beslenmelerine yardımcı olmak amacıyla farklı noktalara yiyecek bıraktıklarını kaydetti.

Mustafa Büyükpatlak da köpek yetiştirmeyi sevdiğini, yavruların da "kar beyaz" oluşunun kendisini etkilediğini ve sahiplenmeye karar verdiğini söyledi.

Yavrulardan ikisini merkeze bağlı bir köydeki evinde besleyeceğini, diğerlerini arkadaşlarına vereceğini anlatan Büyükpatlak, herkese köpek satın almak yerine sokaktakileri sahiplenmeye davet etti.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Boğularak öldürülen Aslı Dal'ın evinin önünde kadın cinayetleri protesto edildi http://gazetebirlik.com/haber/bogularak-oldurulen-asli-dalin-evinin-onunde-kadin-cinayetleri-protesto-edildi-4372/

Çorum Kadın Meclisi üyesi bir grup kadın, dini nikahla yaşadığı kişi tarafından evinde boğularak öldürülen 3 çocuk annesi Aslıhan Dal'ın evinin önünde bir araya geldi.

Pankartlarla Aslıhan Dal'ın öldürülmesine tepki gösteren kadınlar, sloganlar attı.

Grup adına açıklama yapan Simay Şanal, kadın cinayetlerinin gitgide daha da "canavarca bir hal" aldığını ifade etti.

Aslıhan Dal'ın boğularak öldürüldüğünü hatırlatan Şanal, "Yaşamının son anlarında çektiği acıyı hayal bile edemiyoruz. Kadın cinayetlerinin canavarca bir hal almasının nedeni cezasızlık, haksız tahrik indirimleri ve bunları sonlandırmak için siyasi irade ortaya konmamasıdır." dedi.

Kadınların taciz, tecavüz, istismar, şiddet ve cinayete maruz kaldığını vurgulayan Şanal, şunları kaydetti:

"Kadınların bunları sadece anlatabilmek için toplamaları gereken güç bazen on yıllı buluyor. Anlatabilenler, anlatabilecek kadar yaşayanlar bize buradaki kötülüğün, şiddetin bireysel olmadığını anlatıyor. Aslı, 14 yaşındayken kaçırılıp istismara uğramış bir çocuk, 29 yaşındayken kadın cinayeti sonucunda öldürülmüş bir kadın. Aslı korunabilir, yaşayabilirdi. İstanbul Sözleşmesi'ni uygulasaydınız, katil cesaret bulamaz ve Aslı bugün aramızda olabilirdi. Kadın cinayetlerini durduracağız."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çorum'da boğularak öldürülen Aslı Dal'ın evinin önünde kadın cinayetleri protesto edildi http://gazetebirlik.com/haber/corumda-bogularak-oldurulen-asli-dalin-evinin-onunde-kadin-cinayetleri-protesto-edildi-6203/

Çorum Kadın Meclisi üyesi bir grup kadın, dini nikahla yaşadığı kişi tarafından evinde boğularak öldürülen 3 çocuk annesi Aslıhan Dal'ın evinin önünde bir araya geldi.

Pankartlarla Aslıhan Dal'ın öldürülmesine tepki gösteren kadınlar, sloganlar attı.

Grup adına açıklama yapan Simay Şanal, kadın cinayetlerinin gitgide daha da "canavarca bir hal" aldığını ifade etti.

Aslıhan Dal'ın boğularak öldürüldüğünü hatırlatan Şanal, "Yaşamının son anlarında çektiği acıyı hayal bile edemiyoruz. Kadın cinayetlerinin canavarca bir hal almasının nedeni cezasızlık, haksız tahrik indirimleri ve bunları sonlandırmak için siyasi irade ortaya konmamasıdır." dedi.

Kadınların taciz, tecavüz, istismar, şiddet ve cinayete maruz kaldığını vurgulayan Şanal, şunları kaydetti:

"Kadınların bunları sadece anlatabilmek için toplamaları gereken güç bazen on yıllı buluyor. Anlatabilenler, anlatabilecek kadar yaşayanlar bize buradaki kötülüğün, şiddetin bireysel olmadığını anlatıyor. Aslı, 14 yaşındayken kaçırılıp istismara uğramış bir çocuk, 29 yaşındayken kadın cinayeti sonucunda öldürülmüş bir kadın. Aslı korunabilir, yaşayabilirdi. İstanbul Sözleşmesi'ni uygulasaydınız, katil cesaret bulamaz ve Aslı bugün aramızda olabilirdi. Kadın cinayetlerini durduracağız."

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çorum'da birlikte yaşadığı kişi tarafından boğularak öldürülen Aslıhan Dal'ın cenazesi toprağa verildi http://gazetebirlik.com/haber/corumda-birlikte-yasadigi-kisi-tarafindan-bogularak-oldurulen-aslihan-dalin-cenazesi-topraga-verildi-2211/

Gülabibey Mahallesi'nde dini nikahla yaşadığı P.H. tarafından boğularak öldürülen Aslıhan Dal'ın cenazesi, Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi morgundan alınarak Ulu Mezarlık'a getirildi.

Burada kılınan cenaze namazının ardından Dal'ın naaşı babasının mezarının yanına defnedildi.

Cenaze törenine Dal'ın ailesi ve yakınları katıldı.

Aslıhan Dal'ın kuzeni Aslınur Bilan, cenaze töreninin ardından gazetecilere, zanlının en ağır cezayı almasını istediğini söyledi. Kadına şiddete karşı ağır yaptırımlar çıkartılmasını isteyen Bilan, "Acımızın tarifi yok. Artık caydırıcı cezaların çıkmasını istiyoruz. Kanları yerde kalmasın. En büyük cezaları almalarını istiyoruz. İnşallah hapisten çıkamazlar, orada çürürler." dedi.

Çorum Kadın Meclisi Başkanı Gülhan Eke ise aileye yargılama sürecinde destek olacaklarını söyledi.

Dün gece P.H'nin 155'i arayarak dini nikahla yaşadığı Aslıhan Dal'ı boğarak öldürdüğünü söylemesi üzerine polis, eve çelik kapıyı kırarak girmiş, yerde hareketsiz halde bulunan Dal, kaldırıldığı Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesinde hayatını kaybetmişti. Şüpheli P.H, evin yakınında gözaltına alınmıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çorum'da 85 yaşındaki hastayı sırtında 5 kat taşıyan polis memurunun davranışı takdir topladı http://gazetebirlik.com/haber/corumda-85-yasindaki-hastayi-sirtinda-5-kat-tasiyan-polis-memurunun-davranisi-takdir-topladi-3848/

Çorum kent merkezindeki evinde rahatsızlanan 85 yaşındaki Müzeyyen Kahramantekin, ambulansla Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Tedavisinin ardından evine gitmek isteyen yaşlı kadını, talebi üzerine hastanedeki polis ekibi yaşadığı apartmana kadar ekip otosuyla götürdü.

Apartmandaki asansörün arızalı olduğunu gören polis memuru Hasan Başpınar, yaşlı kadını sırtına alarak 5'inci kattaki dairesine kadar çıkardı.

Polis memurunun fedakar davranışı, diğer apartman sakinleri tarafından cep telefonuyla görüntülendi.

Polis memurunun takdir toplayan davranışının fotoğrafının sosyal medyada yayılmasının ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da Twitter hesabından fotoğrafları paylaştı. Soylu, gül ve alkış görseline yer verdiği paylaşımında "Türk polisi... Kulağını iftiralara kapatır, gönlünü vatandaşa açar..." ifadesini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
ÇORUM YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARINI SÜRDÜRÜYOR http://gazetebirlik.com/haber/corum-yenilenebilir-enerji-yatirimlarini-surduruyor-9632/

Çorum Belediyesi, çöp gazından elektrik üretimi yatırımlarının yanı sıra, doğa dostu yenilenebilir enerji yatırımlarını artırmak ve çeşitlendirmek için Güneş Enerji Santrali (GES) projesini de hayata geçirmek için çalışmalara başladı.

Eskice İçme Suyu Pompa İstasyonu bahçesinde kurulacak olan GES projesini yerinde inceleyen Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın; "Rüzgâr Enerjisi Santralinden kendi tükettiğimiz elektriğin %76'sını üretiyoruz. Diğer yandan organik atıkların gazlarından elektrik üreteceğimiz, Biokütle tesisi yatırımımızda da sona geldik. Şimdi de Güneş Enerji Santrali projemizi hayata geçirmek için çalışmalarımızı başlattık. İlkini, Eskice içme suyu pompa istasyonu bahçesine kuracağız. Bu santralimiz 500KW enerji üretimi kapasiteli bir GES sistemi olacak ”açıklamasında bulundu.

Elektrik enerjisinden, gelir sağlayan belediye

Başkan Aşgın, “Hem kendi kullandığımız elektriğin fazlasını üreten ve bu elektrik enerjisinden gelir sağlayan bir belediye olacağız hem de doğaya zarar vermeyen, doğa dostu enerji üretimi ile bizden sonraki nesillere daha yeşil bir Türkiye, daha yeşil bir dünya bırakacağız." dedi.

Eskice GES Santrali ile birlikte Çorum Belediyesi Mezbahanesi çatısına ve Buharaevler Mahallesi Perşembe Pazarı çatısına güneş panelleri yerleştirilmesi planlanmaktadır. Proje tamamlandığında ise bu üç santralden 1,25 megawatt elektrik enerjisi üretimi beklenmektedir.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çorum'da 4,2 büyüklüğünde deprem http://gazetebirlik.com/haber/corumda-42-buyuklugunde-deprem-7443/

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Uğurludağ ilçesinde saat 02.05'te 4,2 büyüklüğünde deprem kaydedildi.

Depremin 10,77 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kuyuya düşen yavru köpeği itfaiye kurtardı http://gazetebirlik.com/haber/kuyuya-dusen-yavru-kopegi-itfaiye-kurtardi-6929/

Edinilen bilgilere göre, Ağaçarası mevkiinden geçen bir vatandaş bölgede bulunan kuyudan köpek sesi geldiğini duydu. Yaklaşık 7 metrelik derinlikteki kuyunun içerisinde yavru köpeği fark eden vatandaşlar itfaiyeye haber verdi. İhbar üzerine olay yerine gelen Kargı Belediyesi itfaiye ekipleri mahsur kalan yavru köpeği olduğu yerden çıkardı. Köpeğin kurtarılma anı cep telefonu kameraları ile görüntülendi. Kargı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü veteriner hekimleri tarafından muayenesi yapılan yavru köpeğin sağlık durumunun iyi olduğu, yaklaşık 3 gündür kuyuda olabileceği değerlendirildi. Karnı doyurulan yavru köpek daha sonra salıverildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çorum'a şehit ateşi düştü http://gazetebirlik.com/haber/coruma-sehit-atesi-dustu-2504/

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesi kırsalında terör örgütü PKK mensupları ile çıkan çatışmada Jandarma Astsubay Kıdemli Çavuş Emre Dokumacı şehit olurken bir asker yaralandı.
Edinilen bilgilere göre akşam saatlerinde Doğubayazıt ilçesi kırsalında güvenlik güçleriyle teröristler arasında çatışma çıktı. Çıkan Çatışmada, Jandarma Astsubay Kıdemli Çavuş Emre Dokumacı şehit olurken bir asker ise yaralandı. Nişanlı olduğu öğrenilen şehit Jandarma Astsubay Kıdemli Çavuş Emre Dokumacı, Ağrı Ahmed-i Havalimanında düzenlenecek olan törenin ardından memleketi Çorum’a uğurlanacak.
Çatışmada yaralanan asker ise Ağrı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi altına alındı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Eski CHP Milletvekili Muharrem İnce Çorum'u ziyaret etti http://gazetebirlik.com/haber/eski-chp-milletvekili-muharrem-ince-corumu-ziyaret-etti-5134/

Sivas'tan başlattığı "Bin Günde Memleket Hareketi" programı kapsamında kente gelen Muharrem İnce, Gazi Caddesi'nde esnaf ve vatandaşları ziyaret etti. 

Vatandaşlarla özçekim yapıp, sorunlarını dinleyen İnce, kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

İnce, gazetecilere "Bin Günde Memleket Hareketi" kurucularıyla Türkiye'nin her yerini dolaşmaya başladıklarını söyledi.

Karadeniz Bölgesi'ndeki tura Artvin'den başladıklarını belirten İnce, "Türkiye'yi karış karış dolaşıyoruz. 10 gün önce Doğu ve Güneydoğu'daydık. Bu sefer Karadeniz'den, Artvin'den başladık. Sokaklarda insanlarla sohbet ediyoruz. Vatandaşlarımızla, yurttaşlarımızla fiziken kucaklaşamasak da onlara moral, umut vermeye çalışıyoruz. Umutları tazelemeye çalışıyoruz. Bunun için Türkiye'yi karış karış geziyoruz." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çorum Şehir Stadı açıldı http://gazetebirlik.com/haber/corum-sehir-stadi-acildi-8733/

Çorum Belediyesi tarafından inşa edildikten sonra Gençlik ve Spor Bakanlığına devredilen Çorum Şehir Stadı, Misli.com 2. Lig Beyaz Grup'taki Çorum FK-Manisa FK maçıyla hizmete girdi

Yaklaşık 160 milyon liraya mal olan stadyum, 15 bin kişilik kapasiteye sahip. Tribün koltukları, aydınlatma ve skorbord montajının tamamlandığı stadın zemini ise alttan elektrikli ısıtma sistemine sahip.

Saha çimleri Sakarya'dan getirilen stadyumda, 25'i engelli olmak üzere toplam bin 61 araçlık park alanı bulunuyor.

İnşasına 2016 yılında başlanan stadyumun açılış maçı olan Çorum FK-Manisa FK karşılaşmasını, Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, İl Emniyet Müdürü Mehmet Gülser, Çorum FK Başkanı Fatih Özcan da izledi. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını dolayısıyla taraftarların stada girişine ise izin verilmedi.

Müsabaka, konuk ekibin 3-1'lik galibiyetiyle sona erdi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
PROJE GENÇLERDEN, DESTEK BELEDİYEDEN http://gazetebirlik.com/haber/proje-genclerden-destek-belediyeden-7068/

Gençlik çalışmalarına önemseyen Çorum Belediyesi, gençlerin hazırlayacaklarını projelere mali destek olacak. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, belediye olarak eğitime yönelik çok önemli çalışmalar yaptıklarını belirterek, gençlik merkezleriyle birlikte gençlere eğitim desteği verdiklerini hatırlattı. Aşgın, gençlik çalışmalarının koordinasyonu ile ilgili özel bir birim kurdukların ve bu birimin gençlere yönelik önemli çalışmalar gerçekleştireceğini ifade etti.

Mali destek

Projelerini hazırlayan gençlere Çorum Belediyesi’nin mali destek sağlayacağını vurgulayan Başkan Aşgın, “Gençlerimiz tarafından hazırlanan projelere mali destek vereceğiz. Bizlere gelen projeler bağımsız bir komisyon tarafından değerlendirilecek. Komisyon tarafından desteklenmesine karar verilen projeleri destekleyeceğiz. Başarılı gençlerimizin önünü açacağız” dedi. Çorum Belediyesi olarak şehir dışından kamp yerleri kiralayıp Çorum gençliğine kamp imkânı sunacaklarını da dile getiren Başkan Aşgın, “Gençlik çalışmalarımızı bundan sonra daha da yoğunlaştıracağız” diye konuştu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çorum'da bir evde çıkan yangında 4'ü çocuk 5 kişi hayatını kaybetti http://gazetebirlik.com/haber/corumda-bir-evde-cikan-yanginda-4u-cocuk-5-kisi-hayatini-kaybetti-9730/

Çorum'un Bayat ilçesinde bir evde çıkan yangında 4'ü çocuk 5 kişi yaşamını yitirdi.

Yatukcu Mahallesi'nde Ömer Çetin'e ait 2 katlı ahşap evin kümes bölümünde çıkan yangın kısa sürede büyüdü.

Çevredeki iki eve de sıçrayan yangına, Bayat Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekipleri, 7 araçla müdahale etti.

Yangında Ömer Çetin ile aynı evde bulunan torunları Elif Naz Çetin ve Ela Çetin ile komşu ailenin çocukları Elif ve Yusuf İçuz hayatını kaybetti.

Vali Mustafa Çiftçi, yangın nedeniyle ilçeyi ziyaret etti. Yanan evde inceleme yapan çiftçi, yetkililerden bilgi aldı.

Çiftçi, incelemenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, yangının güçlükle söndürülebildiğini söyledi.

Enkaz kaldırma çalışmalarına kısa süre içinde başlanacağını belirten Çiftçi, "Yangın neticesinde maalesef 1 yetişkin ve 4 yavrumuz Allah'ın rahmetine kavuşmuştur. Yangında 3 ev tamamen yanarak kül olmuştur. Yangın ilk önce kümeste başlamış, daha sonra odunluğa sirayet etmiş ve daha sonra da 3 evin tamamen yanıp kül olmasına sebebiyet vermiştir." dedi.

Yangının büyük bir faciaya neden olduğunu dile getiren Çiftçi, "Yangına 7 itfaiye aracı müdahale etmesine rağmen maalesef güçlükle söndürülebilmiş ve büyük bir facia ortaya çıkmıştır. Yangında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına da başsağlığı diliyorum. Allah bir daha böyle faciaları yaşatmasın. Kısa süre içinde inşallah enkazı kaldırma çalışmalarımız başlayacak. Yarın enkazı temizlemiş olacağız." diye konuştu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hititlerin başkenti Hattuşa'da 114'üncü kazı sezonu başladı http://gazetebirlik.com/haber/hititlerin-baskenti-hattusada-114uncu-kazi-sezonu-basladi-5807/

Hititlerin başkenti Hattuşa'ya ev sahipliği yapan Çorum'un Boğazkale ilçesindeki kazı çalışmaları, bu yıl yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı alınan tedbirlere uygun başladı.

Anadolu'nun ilk medeniyetlerinden Hatti ve Hititlerin kültürel mirasına ev sahipliği yapan Çorum'un Boğazkale ilçesindeki Hattuşa Antik Kenti, UNESCO "Dünya Kültür Mirası" ve "Dünya Belleği" listelerindeki tek antik şehir unvanıyla Türkiye'nin göz bebeği turizm mekanları arasında yer alıyor.

Bugüne kadar açığa çıkarılan 31 tapınak, Büyükkale'deki saray, kentin kuzeydoğusundaki Büyükkaya sırtlarında çok büyük boyuttaki buğday siloları ve Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı, Hattuşa Antik Kenti'nde görülmeye değer mekanları arasında bulunuyor.

Alman Arkeoloji Enstitüsü adına çalışmaları yürüten Kazı Başkanı Prof. Dr. Andreas Schachner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hattuşa'da 1906 yılında İstanbul Arkeoloji Müzesi adına başlatılan kazıların 114 yıldır devam ettiğini söyledi.

Kazı çalışmalarına, salgına karşı alınan tedbirler çerçevesinde başladıklarını belirten Schachner, "Öncelikle Kovid-19 salgınından dolayı kazı evimizi kurallara göre yeniden düzenledik. Şu anda 48 işçiyle çalışıyoruz. Ekibin tamamının gelmesiyle işçi sayısı 85'e kadar yükselecek. Kazı ekibi sosyal mesafe kuralından dolayı bu yıl daha küçük olacak. İşçi sayısı geçen yıllarda 110'a kadar yükselmişti." dedi.

Schachner, yurt dışından geleceklerle yaklaşık 20 kişilik arkeolog ekibinin kazıda görev yapacağını belirterek "Herkesin tek çalışma odası var. Çalışma odamızda eskiden olduğu gibi 6 kişi değil, 3 kişi aynı anda oturabiliyor. Araçlarla gidip gelirken de kurallara dikkat ediyoruz. Maske ve dezenfektanımız var. Arazide ise zaten maske ve eldiven takılıyor. Orada da aynı şekilde mesafeye dikkat ederek çalışıyoruz." diye konuştu.

Kazı çalışmalarını her şey yolunda giderse kasımın ilk haftasına kadar sürdürmeyi planladığını dile getiren Schachner, şunları kaydetti:

"Çalışmalara küçük bir bölgedeki temizlik kazısının yanı sıra ören yerinin genel bakımıyla başladık. İlk olarak geçen yıl açığa çıkartılan Hitit Mahallesi'ni tamamen ortaya çıkarmayı hedefliyoruz. Biraz daha kuzeyde Roma dönemine ait yani MS 1. ve 2. yüzyıla ait yoğun bir yerleşim alanı var. Çalışmalarımız buralarda yoğunlaşıyor. Burada önce askeri kamp varmış. Daha sonra kamp işlev dışı kalıyor ve büyük bir tarımsal faaliyet yapılan, terminolojide 'villa rustica' olarak bilinen bir yapı yapılıyor. Burada açmamız gereken çok yer var, çünkü henüz nerede başlayıp nerede bittiğini bilmiyoruz. Kazıda şu anda tam ortasındayız."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çorum'da 2,5 milyon liraya inşa edilen Hitit köyü turistleri ağırlamaya hazır http://gazetebirlik.com/haber/corumda-25-milyon-liraya-insa-edilen-hitit-koyu-turistleri-agirlamaya-hazir-5854/

Çorum'un Boğazkale ilçesine 2 milyon 406 bin lira bütçeyle inşa edilen Hitit köyünde turistleri ağırlamak için yürütülen çalışmalar tamamlandı.

Boğazkale Kaymakamlığı, Hititlerin başkenti Hattuşa'ya gelen turistlerin konaklaması ve eğlenceli vakit geçirmesi amacıyla 2016 yılında Hitit Köyü Projesi'ni hayata geçirdi.

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın (OKA) hibe desteği sağladığı proje kapsamında Hitit surları motifinde duvarlardan oluşan ve iki kenarında aslan bulunan kapıdan girilen Hitit köyü inşa edildi.

Zemin katında kafeterya, sanat galerisi, atölye ile Boğazkale Kadın Girişimciler Kooperatifine tahsis edilen imalathane ve satış reyonunun yer aldığı Hitit köyünün ikinci katı ise konukevi olarak hizmet verecek.

Turistler Hititlerin 3 bin 500 yıl önceki günlük yaşantısına tanıklık edeceği köyde, ilçedeki kadınlar da ürettikleri el emeği ürünlerden satarak kazanç sağlayacak.

 Vali Mustafa Çiftçi, inşa süreci tamamlanan Hitit köyünü ziyaret ederek, Kaymakam Yunus Ataman'dan projenin son durumu hakkında bilgi aldı.

Çiftçi, ziyaretin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Hitit Köyü Projesi'nin yapı inşası ve çevre düzenlemesi olmak üzere iki aşamada hayata geçirildiğini söyledi.

Sur şeklindeki binanın 1 milyon 430 bin liraya mal olduğunu bildiren Çiftçi, bütçenin 800 bin lirasının OKA, 630 bin lirasının da Çorum Özel İdaresince finanse edildiğini kaydetti.

Binanın inşasının ardından çevre düzenlemesi ihtiyacının ortaya çıktığını dile getiren Çiftçi, "Projenin ikinci aşamasında ise yaklaşık 1 milyon lira bütçeyle bahçe ve çevre düzenlemesi yapıldı. Bunun 670 bin lirası OKA'dan, 280 bin lirası İl Özel İdaresinden, 26 bin lirası da Köylere Hizmet Götürme Birliğinden karşılandı. Boğazkale Kaymakamlığımızın koordinesinde yürütülen proje bugün tamamlanmış oldu." dedi.

 Hitit Köyü Projesi ile Boğazkale'nin çehresinin değiştiğinin altını çizen Çiftçi, şunları kaydetti:

"Güzel bir sonuç elde edildi. İnşallah ileriki zamanlarda burası fonksiyon verildikçe, asli hüviyetine kavuştukça daha da yaşayan bir alan haline gelecek. İçeride Kadın Girişim Kooperatifince işletilen bir imalathane var. Kadınlar burada el emeği göz nuru ürünlerini üretip satıyor. Boğazkale'de tarihimize sahip çıkmak anlamında oldukça fazla proje üretiliyor. Birçok kaynaktan finansman sağlanıyor. Çalışmaların ilçemize hayırlı olmasını temenni ediyorum."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hattuşa'nın 3 bin 500 yıl önceki hali 'sanal gerçeklik' uygulamasıyla ziyarete açıldı http://gazetebirlik.com/haber/hattusanin-3-bin-500-yil-onceki-hali-sanal-gerceklik-uygulamasiyla-ziyarete-acildi-859/

UNESCO Dünya Kültür Mirası ve Dünya Belleği listelerindeki tek antik şehir unvanıyla Türkiye'nin önemli turizm mekanları arasında yer alan Hattuşa'nın tanıtılması ve ilçe halkının turizmden gelir elde edebilmesi amacıyla Boğazkale Kaymakamlığınca çalışma yürütülüyor.

Kaymakam Yunus Ataman'ın girişimleriyle hayata geçirilen ve tarihi kentin 3 bin 500 yıl önceki halinin cep telefonu uygulaması üzerinden gezilmesi ve bilgi sahibi olunması amacıyla hazırlanan "sanal gerçeklik" projesinin ilk etabı tamamlandı.

Hattuşa'ya gelen ziyaretçiler, artık telefonlarına indirecekleri uygulama ile Büyük Tapınak bölgesinin 35 asır önceki halini üç boyutlu ortamda gezerek, yapı ve eserler hakkında bilgi sahibi olabilecek.

Proje kapsamında antik kentin önemli yapılarından Aslanlı Kapı, Yer Kapı ve Kral Kapı başta olmak üzere 10 noktada daha hayata geçirilecek sanal gerçeklik uygulaması sayesinde, Hititler'e 450 yıl başkentlik yapan Hattuşa'nın tamamının üç boyutlu ortamda gezilmesi hedefleniyor.

"Tüm tarihi kentin 3 bin 500 yıl önceki haliyle görülebilmesini sağlamak istiyoruz"

Kaymakam Ataman, gazetecilere yaptığı açıklamada, Anadolu'nun ilk başkenti olma özelliğine sahip Hattuşa'nın, dünya tarihine yön veren en önemli tarihi kentlerden biri olduğunu, bölgede 114 yıldır arkeolojik kazıların devam ettiğini söyledi.

Kazılar neticesinde kentin büyük bir bölümünün gün yüzüne çıkarıldığını ancak çok uzun bir zamanın geçmesi ve yapıların kerpiç kullanılarak inşa edilmesi sebebiyle günümüzde sadece temellerinin göründüğüne dikkati çeken Ataman, şunları kaydetti:

"İlçemize gelen misafirlerimizin Hitit medeniyeti ve Hattuşa hakkında daha teferruatlı bilgi sahibi olmalarını sağlamak ve kentin 3 bin 500 yıl önceki halini gösterebilmek amacıyla, artırılmış gerçeklik projesini hazırladık. İlk etabını Büyük Tapınak'ta hayata geçirdik. Ziyaretçilerimiz ilgili uygulamayı telefonlarına indirerek tapınak bölgesini üç boyutlu görebilecek ve içini gezebilecek, uygulamada bulunan seslendirmelerle yapının tarihine ve özelliklerine dair bilgi sahibi olabilecek. Projenin devamında aslanlı kapı, yer kapı, kral kapı başta olmak üzere 10 noktada bu uygulamayı faaliye geçirmek istiyoruz. Yozgat yolu üzerindeki Yıldız Tepesi mevkisinde hazırladığımız seyir terası projesine de bu teknolojiyi ekleyerek tüm tarihi kentin 3 bin 500 yıl önceki haliyle görülebilmesini sağlayarak çalışmayı tamamlamak istiyoruz."

Ataman, projeye desteklerinden dolayı Vali Mustafa Çiftçi ve emeği geçenlere teşekkür etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tarihi Çorum Kalesi turizme kazandırılacak http://gazetebirlik.com/haber/tarihi-corum-kalesi-turizme-kazandirilacak-6507/

Anadolu Selçuklu Devleti döneminde Sultan Kılıç Arslan tarafından 11'inci yüzyılda inşa ettirildiği tahmin edilen Çorum Kalesi içindeki metruk yapıların yıkımına başlandı.

Çorum Belediyesince 2010 yılında başlatılan "Çorum Kalesi Restorasyon Projesi" kapsamında kale içinde yer alan bir cami, 3 tescilli bina ve 39 metruk yapı olmak üzere 42 hane kamulaştırıldı.

Ankara 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünün izniyle kale içindeki 4 parseldeki yapıların geçen yıl aralık ayında yıkılmasının ardından, kalan yapıların da yıkımına izin verildi. 10 yıldır boş kaldığı için metruk hale gelen evlerin yıkımına törenle başlandı.

Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, törende Çorum Kalesi'nin kent merkezinin en önemli cazibe merkezine dönüşeceğini söyledi.

Çorum Kalesi'nin, Türklerin Anadolu'ya girişinden hemen sonra yapılan ilk kalelerden olduğunun tahmin edildiğini aktaran Aşgın, "Burası sıradan bir kale değil. Bin yıllık geçmişi olan bir kale. Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde de bu kaleden bahsediliyor. 80 metreye 80 metre ebadında, 2,40 metre duvar kalındığına ve 7,35 metre yüksekliğe sahip muazzam bir kale. Kalemizin proje süreci 10 yıldır devam ediyor. Şimdi yıkım çalışmalarına başlıyoruz ve birkaç gün içerisinde tamamlanmış olacak. Yıkmak için yıkmıyoruz, yapmak için, ihya etmek için yıkıyoruz." diye konuştu.

Restorasyonun iki aşamada gerçekleşeceğini, öncelikle surların, daha sonra da sur içindeki tarihi yapıların onarılacağını belirten Aşgın, şunları kaydetti:

"Surların restorasyon proje ihalesini 16 Temmuz'da yapacağız. Kale içini de Çorumluların gururla bahsedeceği, dışarıdan gelen misafirin öncelikle görmek isteyeceği bir alana dönüştüreceğiz. İçerideki 3 tescilli varlıktan biri yöresel yemeklerin hazırlanacağı restoran olacak. Bunun yanı sıra içeride bir bebek kütüphanesi, sanat galerisi, konservatuvar gibi sosyal yapılar olacak. Kaleden Saat Kulesi'ne kadar tarihi bir sokak inşa edip şehrin ruhuna ruh katacağız."

Konuşmaların ardından kale içindeki metruk yapıların yıkımına başlandı.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çorum'da 'aslan' izi bulunamadı http://gazetebirlik.com/haber/corumda-aslan-izi-bulunamadi-8095/

Çorum'a yaklaşık 100 kilometre mesafedeki Bayat ilçesinin Aşağı Emirhalil köyü kırsalında, 9 Haziran'da aslan görüldüğü iddiası üzerine başlatılan çalışmalar sonlandırıldı.

Aslanın görüldüğü iddia edilen bölgeyi de kapsayan yaklaşık 8 hektarlık alanda araştırma yapan Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekiplerince yürütülen çalışmalarda, bölgede aslana ait herhangi bir bulguya rastlanmadı.

Aslanın görüldüğü iddia edilen arazide, avcılar tarafından yapılan çalışmada da aslana ait herhangi bir ize rastlanmazken, domuz, çakal ve tilki izleri tespit edildi.

Aslanın tespit edilmesi için bölgeye yerleştirilen 10 fotokapan da 3 hafta boyunca kayıt yaptı. Çeşitli aralıklarla kayıtları incelenen fotokapanlara sadece çakal, tilki ve yaban domuzlarının görüntüsünün yansıdığı görüldü.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü yetkilileri, bölgede aslana ait bir ize rastlanmadığını, böyle bir ihtimalin de söz konusu olmadığını dile getirerek, vatandaşların iddialarının araştırılması için gerçekleştirilen çalışmaların da sonuçlandırıldığını kaydetti.

Köy Muhtarı Hasan Durak ise bölgede yürütülen çalışmalar için yetkililere teşekkür etti.

Olay

Aşağı Emirhalil köyü yakınlarındaki arazide hayvan otlatan ve bölgede kaybolan iki büyükbaş hayvanını parçalanmış halde bulan bir kişi, arazide gördüğü hayvanı aslana benzetip cep telefonunun kamerasıyla uzaktan fotoğrafını çekmişti.

Bunun üzerine jandarma ile araziye gelen Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri bölgede araştırma yapmış, drone yardımıyla gerçekleştirilen incelemelerde herhangi bir bulguya rastlanmamıştı.

Aslanın bulunması için Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü görevlilerince avcıların da katılımıyla iz sürme çalışması yapılmış, hayvanın tespit edilmesi için bölgeye fotokapanlar yerleştirilmişti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çorum'da jandarma ve avcılar 'aslan' izi sürecek http://gazetebirlik.com/haber/corumda-jandarma-ve-avcilar-aslan-izi-surecek-9735/

Çorum'a yaklaşık 100 kilometre mesafedeki Bayat ilçesinin Aşağı Emirhalil köyü kırsalında dört gün önce aslan görüldüğü iddiası üzerine bölgede başlatılan çalışmalar devam ediyor.

Vatandaşların heyecanlı bekleyişinin sürdüğü köy ve çevresinde Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğünün araştırmalarının yanı sıra İl Jandarma Komutanlığı ekipleri de çalışma yaptı.

Aslanın görüldüğü iddia edilen arazide keşif yapan jandarma ekipleri, drone ile havadan bölgeyi taradı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Mustafa Gözler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgeye yerleştirdikleri fotokapanları yarın yeniden kontrol edeceklerini, ayrıca bölgede arama tarama çalışması yapacaklarını söyledi.

Bölgede aslan bulunması ihtimalinin söz konusu olmamasına rağmen vatandaşların ısrarları ve iddialarının araştırıldığını dile getiren Gözler, "Yarın jandarma ve avcılarımızla arazide aslanın izinin sürülmesi için çalışma yapacağız." dedi.

"Aslanı komşu köydeki bazı vatandaşlar da görmüş"
Köy muhtarı Hasan Durak da bölgede dört gün önce başlayan aslan görülme iddiasının sürdüğünü belirterek, "Bizim heyecanlı ve tedirgin bekleyişimiz sürerken, komşu köyümüz olan Köpüklü'den bir duyum aldık. Aslanı komşu köydeki bazı vatandaşlar da görmüş. Jandarma ekipleri de o istikamete doğru aramalarını yoğunlaştırdı." diye konuştu.

Olayın kısa sürede netleşmesini beklediklerini aktaran Durak, "Köy halkımız heyecanlı olduğu kadar tedirgin ve korkuyorlar. Vatandaşlarımız tek başına araziye çıkamıyor. Olayın bir an önce sonuçlanmasını istiyoruz." ifadesini kullandı.

Olay
Aşağı Emirhalil köyü yakınlarındaki arazide hayvan otlatan ve bölgede kaybolan iki büyükbaş hayvanı parçalanmış halde bulan bir kişi, arazide gördüğü hayvanı aslana benzetip cep telefonunun kamerasıyla uzaktan fotoğrafını çekmişti.

Bunun üzerine jandarma ile araziye gelen Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri bölgede araştırma yapmış, drone yardımıyla gerçekleştirilen incelemelerde herhangi bir bulguya rastlanmamıştı.

Hayvanın tespit edilmesi için bölgeye fotokapan yerleştirilmişti.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hitit Kralı Tuthaliya'nın kılıcı İstanbul Havalimanı Müzesi'nde sergilenecek http://gazetebirlik.com/haber/hitit-krali-tuthaliyanin-kilici-istanbul-havalimani-muzesinde-sergilenecek-2594/

Çorum'un Hititlerin başkenti Hattuşa'ya ev sahipliği yapan Boğazkale ilçesinde, 1991 yılında yol çalışması sırasında bulunan, Hitit Kralı Tuthaliya'ya ait bronz kılıç, İstanbul Havalimanı'nda kurulan "İstanbul Havalimanı Müzesi"nde izlenime sunulacak.

Yıllık 90 milyon yolcu uğraması planlanan İstanbul Havalimanı'nda, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İGA arasında imzalanan protokolle İstanbul Havalimanı Müzesi kuruldu.

Anadolu’nun çeşitli yerlerindeki tarihi eserlerin geçici süreyle sergileneceği müze ile Türkiye'nin tarihi değerlerinin daha fazla kişiye tanıtılması hedefleniyor.

İstanbul Havalimanı Müzesi'nde bu yıl, "Türkiye'nin Hazineleri; Tahtın Yüzleri" ismiyle düzenlenecek sergide, Hitit Kralı Tuthaliya'ya ait 3 bin 200 yıllık bronz kılıç da yer alacak.

1991 yılından bu yana Çorum Müzesi'ndeki özel bölmede sergilenen 680 gram ağırlığında, 79 santimetre uzunluğundaki Hitit kılıcı, en çok ilgi çeken eserler arasında bulunuyor.

Kabzasının ahşap ya da kemikten yapıldığı düşünülüyor

Çorum Kültür ve Turizm Müdürü Sümeyra Şengül, yaptığı açıklamada, kılıcın özel bir ekiple İstanbul'a gönderildiğini söyledi.

Kılıcın, bulunduğu tarihte arkeoloji dünyasında heyecan yarattığını belirten Şengül, "Kılıç, o dönemde Hitit kralı tarafından adak olarak tanrıya sunulmuş. Kılıcın sol kenarında çivi yazısıyla, 'Büyük kral Tuthaliya, Assuwa ülkesini yerle bir ettiği zaman bu kılıcı efendisi fırtına tanrısına adak olarak sundu.' yazıyor." dedi.

Şengül, sert bronzdan döküm tekniğiyle yapılmış, dünyada eşi olmayan kılıcın kabza kısmının bulunmadığına işaret ederek, kabzanın ahşap ya da kemikten yapıldığının düşünüldüğünü anlattı.

Kılıcın 29 yıldır Çorum Müzesi'nde sergilendiğini aktaran Şengül, "Kılıç daha önce 2000 yılında Almanya'nın Berlin kentinde, 'Bin tanrılı halk, Hititler', 2003 yılında Japonya'daki, 'Türkiye'de üç büyük imparatorluk: Hitit, Bizans ve Osmanlı', 2006 yılında Almanya'nın Bochum kentinde, 'Tunç Çağı'nda Akdeniz Bölgesi'nde ham madde temini ve ticareti', 2009 yılında da ABD'nin New York kentinde, 'Babil'in ötesi: M.Ö. İkinci bin yılda sanat, ticaret ve diplomasi' sergilerinde sergilenmişti. Önümüzdeki 1 yıl da İstanbul Havalimanı Müzesi'nde vatandaşlarla buluşacak." diye konuştu.

Şengül, sergide Hitit kılıcının yanı sıra Çorum'dan Hitit krallarına ait 7 mühür baskısının da yer alacağını kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kontrolden çıkan otomobil takla attı: 5 yaralı http://gazetebirlik.com/haber/kontrolden-cikan-otomobil-takla-atti-5-yarali-6869/

Çorum’un Osmancık ilçesinde sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu kontrolden çıkan otomobilin takla atması sonucu meydana gelen trafik kazasında 5 kişi yaralandı.
Kaza, D-100 karayolu üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, İzmit’ten Tokat’ın Turhal ilçesine gittiği öğrenilen Harun Yavuz (49) yönetimindeki 42 E 9551 plakalı otomobil Uzunkavak mevkiine geldiği sırada direksiyon hakimiyetini kaybetmesinin ardından yoldan çıkarak takla attı.
Kazada sürücü Harun Yavuz ile araçta yolcu olarak bulunan, Ömer Yavuz (75), Şemsi Yavuz (70), Güldane Yavuz (36), Başak Gök (18) yaralandılar. Olay yerinde ilk müdahalesi yapılan yaralılar 112 ekipleri tarafından ambulanslarla Osmancık Devlek Hastanesi kaldırılarak tedavi altına alındılar. Yaralılardan, Şemsi Yavuz burada yapılan müdahalenin ardından Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildi.
Kaza ile ilgili başlatılan soruşturma sürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çorum'da 3,9 büyüklüğünde deprem http://gazetebirlik.com/haber/corumda-39-buyuklugunde-deprem-2127/

Çorum'da 3,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 16.11'de kent merkezinde 3,9 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Depremin 6,9 kilometre derinlikte olduğu belirlendi. Kent merkezinde hissedilen depremin ardından bazı vatandaşlar ev ve iş yerlerinden dışarı çıktı.

Vali Mustafa Çiftçi, deprem nedeniyle şu ana kadar olumsuz bir durumun kendilerine ulaşmadığını söyledi.

AFAD Müdürü Elvan Kaya, depremin merkez üssünün Eskiekin ve Yaydiğin mevkileri olduğunu belirterek "Polis ve jandarma ekiplerimizle görüştük. Şu an için gerek onlara gerekse bizlere ulaşan bir olumsuzluk bulunmuyor." dedi.

Kent sakinlerinden Serbay Çetin, evde oturduğu sırada deprem olduğunu aktararak "Oturduğum sandalye sallanmaya başladı. İlk önce kazan dairesi patladı sandım. Sonra sallantı devam edince hemen dışarı attık kendimizi. En sonra 90'lı yıllarda Çorum'da böyle deprem olmuştu. Alışkın olmadığımızı için bayağı korktuk." diye konuştu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kontrolden çıkarak karşı şeride geçen otomobil takla attı http://gazetebirlik.com/haber/kontrolden-cikarak-karsi-seride-gecen-otomobil-takla-atti-4831/

Kaza, sahur vaktinde Çorum- Sungurlu karayolunda meydana geldi. Edinilen bilgilere göre kaza Ankara’dan Çorum istikametine seyir halinde olan 34 ZES 55 plakalı otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu kontrolden çıkarak karşı şeride geçerek ters devrildi. Kazada sürücü ağır yaralandı. Yaralı sürücü kaza yerine çağrılan ambulansla Sungurlu Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alınırken, polis kazayla ilgili soruşturma başlattı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Guinness Rekorlar Kitabı'na giren Çorum'daki fidanlar büyüyor http://gazetebirlik.com/haber/guinness-rekorlar-kitabina-giren-corumdaki-fidanlar-buyuyor-6634/

Tarım ve Orman Bakanlığının "Geleceğe Nefes" seferberliği kapsamında, "Bir saatte en fazla fidan dikme" rekoru kırılan Çorum'da toprakla buluşturulan 303 bin 150 fidanın tamamının tuttuğu bildirildi.

Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğünün koordinasyonuyla gerçekleştirilen "Geleceğe Nefes" seferberliği kapsamında 11 Kasım 2019'da Çorum'da dikilen fidanların bulunduğu ağaçlandırma alanını ziyaret etti.

Endonezya'nın 232 bin 647 fidanla "Bir saat içinde en fazla fidan dikme" rekorunun Çorum'da bu süre zarfında 303 bin 150 fidan dikilerek geliştirildiği Celilkırı bölgesindeki alanda inceleme yapan Aşgın, Çorum'un gelecekte büyük bir ormana kavuşacağına işaret etti.

"Ağacı dikmekle iş bitmiyor." diyen Aşgın, "Çorumlu hemşehrilerimizle el ele vererek diktiğimiz fidanları yerinde gördük. Geldiğimizde gördük ki hemen hemen ağaçlarımızın tamamı tutmuş. İnşallah aradan belli bir süre geçtikten sonra Celilkırı mevkisinde sedir ve karaçamdan oluşan 303 bin ağaçlık bir ormana kavuşmuş olacağız." ifadesinde bulundu.

Çorum'da "Herkes yapamaz" sloganının bu rekorla bir kez daha anlam kazandığını belirten Aşgın, şunları dile getirdi:

"Rekorun Çorum'da kırılmasını uygun gören Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere valiliğimiz, orman müdürlüğümüz, belediyemizdeki mesai arkadaşlarım ve tüm hemşehrilerime gönül dolusu teşekkürlerimi sunuyorum. Rekorla dikilen fidanların kurumaması için belediye olarak elimizden geleni yapacağız."

Dünya rekoru 3 bin kişiyle kırılmıştı
Endonezya'ya ait "1 saat içinde en çok fidan dikme" rekorunun kırılması için Çorum'da yaklaşık 1,5 ay süren hummalı bir çalışma yürütülmüş, çalışmalar sonucunda 11 Kasım 2019'da Celilkırı mevkisindeki 150 hektarlık alana Guinness yetkililerinin gözetiminde yaklaşık 3 bin kişilik bir ekiple 1 saat içinde 303 bin 150 fidan dikilmişti.

Guinness yetkililerinin yanı sıra mimar, spor hakemi, orman mühendisleri ve öğretmenlerden oluşan 80 kişilik heyetin görev yaptığı rekor denemesinin ardından rekorun tescil belgesi, Orman Genel Müdürlüğünde düzenlenen törende Guinness Rekorlar Kitabı yetkililerince Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye takdim edilmişti.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'Hitit diyarı' koronavirüs tedbirleri sonrası ıssız http://gazetebirlik.com/haber/-hitit-diyari-koronavirus-tedbirleri-sonrasi-issiz-8714/

Hititler'in başkenti Hattuşa ile Türkiye'nin ilk milli kazı alanı unvanına sahip Alacahöyük ören yerleri başta olmak üzere zengin arkeolojik alanlara sahip Çorum'daki tarihi mekanlar, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele sürecinde sessizliğe büründü.

Doğal, tarihi ve kültürel güzellikleriyle Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Çorum'daki gözde turizm alanları, Kovid-19 ile mücadele döneminde boş kaldı.

Hattuşa'nın yanı sıra Alacahöyük ören yerleri ile kentteki binlerce esere ev sahipliği yapan müzeler, eski hareketli günlerine dönmeyi bekliyor.

Ören yerindeki bazı yapı ve mimari toplulukların kusursuz biçimde korunması dolayısıyla UNESCO tarafından 1986'da "Dünya Mirası Listesi"ne alınan Hattuşa'da, bilinen en eski Hint-Avrupalı dilini temsil eden çivi yazılı tablet arşivleri de 2001 yılında "Dünya Belleği Listesi"ne alınmıştı.

Tarihi alanlar en sakin günlerini yaşıyor

Alacahöyük ise Türkiye'nin ilk milli kazı alanlarından biri. Anadolu'nun bilinen ilk barajlarından Hitit Barajı, kral ve prens mezarları, Aslanlı Kapı sfenksi ile ziyarete açık arkeolojik kazı alanına ev sahipliği yapan Alacahöyük ve Hattuşa, en sakin günlerini yaşıyor.

Hattuşa; antik şehri çevreleyen 6 kilometrelik surları, anıtsal kapıları, 71 metre uzunluğundaki yer altı geçidi, Büyükkale'deki sarayı, bugüne kadar açığa çıkarılan 31 tapınağı, Aslanlı Kapı, Kral Kapı ve Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı ile zengin bir tarihi barındırıyor.

Hititler'in dini başkenti olarak bilinen, 1935'te Mustafa Kemal Atatürk'ün bir miktar para vererek yeniden kazı çalışmalarının başlatılmasını emrettiği, kazıların halen devam ettiği Alacahöyük ile Ortaköy ilçesindeki Şapinuva ören yeri, buradaki buğday silosu ve Kybele kabartmasının yer aldığı İncesu Kanyonu da şehrin öne çıkan tarihi mekanları olarak göze çarpıyor.

 Ören yeri ziyaretlerinin yanı sıra Hattuşa, Alacahöyük, Şapinuva, Eskiyapar, Resuloğlu, Hüseyindede, Yörüklü gibi önemli kazı alanlarında elde edilen buluntuların sergilendiği Çorum Müzesi, Boğazköy Müzesi ve Alacahöyük Müzesi de Kovid-19 salgınıyla mücadele tedbirleri kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığınca ziyarete kapatıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığının himayesinde, Hattuşa'da Alman Arkeoloji Enstitüsünce iki yıldır ara verilen, Alacahöyük'te de bu yıl Ankara Üniversitesi tarafından gerçekleştirilmesi beklenen arkeolojik kazı çalışmaları, Bakanlığın alacağı kararın ardından başlatılacak.

Alanın kazıya hazırlanması, temizlik çalışmaları ve oluşabilecek diğer etkenlerin ortadan kaldırılmasının ardından mayıs-haziran döneminde çalışmaların başladığı arkeolojik kazı bölgelerinde bu yıl bu sürecin ne zaman başlayacağı merak ediliyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Suudi Arabistan'dan tahliye edilen vatandaşlardan devlete teşekkür http://gazetebirlik.com/haber/suudi-arabistandan-tahliye-edilen-vatandaslardan-devlete-tesekkur-9999/

Yurt dışından getirilerek yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında Çorum'daki öğrenci yurdunda gözetim altında tutulan vatandaşlar, hem tahliye süreci hem de yurtta sunulan imkanlar için yetkililere teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın koordinasyonunda, Dışişleri, İçişleri, Sağlık, Ulaştırma ve Altyapı bakanlıklarının yürüttüğü ortak çalışmayla Suudi Arabistan'dan 14 Nisan'da Türk Hava Yollarına (THY) ait uçakla Samsun'a, buradan da Çorum'a getirilen 314 kişi, Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı İskilipli Atıf Hoca Yurdu'ndaki karantina sürelerinin tamamlanmasının ardından memleketlerine uğurlandı.

Suudi Arabistan'daki 21 günlük karantina süresinin ardından Çorum'daki yurtta 14 gün gözlem altında tutulan ve tüm ihtiyaçları, Çorum Valiliği, İl Sağlık Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Türk Kızılay tarafından karşılanan vatandaşlar, gerek Türkiye'ye getirilirken gösterilen hassasiyetten gerekse 5 yıldızlı otel konforunda misafir edildikleri yurtta kendilerine sunulan imkanlardan dolayı minnettarlıklarını ifade etti.

Yazdıkları mektupların yanı sıra sosyal medya paylaşımlarıyla teşekkürlerini bildiren vatandaşlardan bazıları da duygularını AA muhabirine aktardı.

Yurtta kalan vatandaşlardan Ali Ekber Akın, kendileri adına bu süreci sorunsuz atlattıkları için mutlu olduğunu söyledi.

Türkiye'ye getirilirken birbirlerine "acaba bundan sonra ne olacak, nerede kalacağız" şeklinde birçok sorular sorduklarını anlatan Akın, "Allah devletimize milletimize zeval vermesin. Karantina süresi çok güzel geçti. Çok şükür evimize gidiyoruz. 14 gün de evlerimizde kalacağız. Allah büyüktür. Sonra da işimize devam edeceğiz. Sağlıklı bir şekilde evimize gideceğiz, çocuklarımıza kavuşacağız. Buradaki tüm imkanlar çok güzeldi. Hiçbir sorunla karşılaşmadık. Emeği geçen herkese teşekkür ederim." diye konuştu.

"Bana 'bu şartlar altında 14 gün daha kalacaksınız' deseler yine kalırım"

İzmirli Cem Çetin de sıkıntılı bir süreci hem Türkiye Cumhuriyeti'nin imkanları hem de yurtta görevli personelin özverisiyle sorunsuz atlattıklarını belirtti.

"Türkiye'ye gelirken bu kadar detaylı hazırlık yapılacağını beklemiyorduk." diyen Çetin, "Yapılanları görünce çok şaşırdık. Temizlikten tutun da yemeklerimize, sağlık hizmetine kadar her şey sorunsuzdu. Bana 'bu şartlar altında 14 gün daha kalacaksınız' deseler yine kalırım. İnşallah bu hastalığı devletimiz ve milletimiz el ele hızlı bir şekilde atlatırız. Hükümetin çalışmaları ve Sağlık Bakanımızın çabası takdire şayan. Dünyada, bu süreçteki hizmetler bakımından birinci sıradayız sanırım. Allah herkesten razı olsun." ifadelerini kullandı.

"Mükemmel bir yere getirdiler bizi. Tahmin bile etmiyorduk"

Karantina sürecinin ardından Samsun'daki evine giden Cafer Nazif de çok güzel ağırlandıklarını vurgulayarak, "Burada, beklemediğimizi bulduk. 5 yıldızlı otel gibi hizmet ettiler. Bunu dile dökmek bile zor. Çok duygulanıyoruz. Mükemmel bir hizmet oldu. Mükemmel bir yere getirdiler bizi. Tahmin bile etmiyorduk. Cumhurbaşkanımızdan Allah razı olsun. Devletimize zeval vermesin." dedi.

Vatandaşların birçoğu da evlerine dönerken yazdıkları mektuplarla kendilerine bu şartları sağlayan devlet büyüklerine ve Çorum'daki yetkililere teşekkür etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kavşakta iki otomobil çarpıştı: 3 yaralı http://gazetebirlik.com/haber/kavsakta-iki-otomobil-carpisti-3-yarali-8815/

Kaza, Budaközü Kavşağında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre Karşıyaka Mahallesinden ilçe merkezine seyir halinde olan M.D. idaresindeki 19 EB 666 plakalı araç ile Çorum'dan Ankara istikametine seyir halinde olan 19 EK 640 plakalı otomobil çarpıştı. Çarpışmanın etkisi ile araç sürücüsü M.D. ile aynı araçta bulunan 2 çocuk yaralandı.
Çevrede bulunan vatandaşların ihbarı ile olay yerine polis, itfaiye ve 112 ekipleri sevk edildi.
Yaralılar olay yerinde yapılan ilk müdahalenin ardından Sungurlu Devlet Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alınırken, kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Suudi Arabistan'dan getirilen 314 kişi Çorum'da yurda yerleştirildi http://gazetebirlik.com/haber/suudi-arabistandan-getirilen-314-kisi-corumda-yurda-yerlestirildi-697/

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın koordinasyonunda, Dışişleri, İçişleri, Sağlık, Ulaştırma ve Altyapı bakanlıklarının yürüttüğü ortak çalışmayla Suudi Arabistan'dan, Türk Hava Yollarına ait uçakla Samsun Çarşamba Havalimanı'na getirilen 314 kişi, polis eşliğinde otobüslerle Çorum'a taşındı. 

Yoğun güvenlik önlemleri eşliğinde 15 araçlık konvoyla getirilen vatandaşlar, KYK İskilipli Atıf Hoca Öğrenci Yurdu'na yerleştirildi.

İl Sağlık Müdürü Ömer Sobacı, Gençlik ve Spor İl Müdürü Haşim Eğer, AFAD İl Müdürü Elvan Kaya ve Kızılay Çorum Şube Başkanı Hüseyin Kılıç da vatandaşları karşıladı.

Polis ekipleri binaların çevresinde güvenlik önlemi aldı, AFAD görevlileri de otobüsleri dezenfekte etti.

Yurtta 14 gün gözlem altında tutulacak kişilerin ihtiyaçları, Çorum Valiliği, İl Sağlık Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Türk Kızılay tarafından karşılanacak.

Karantina süresince Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesindeki görevli psikolog ve sosyologlar da destek sağlayacak.

Kızılay Şube Başkanı Kılıç, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türk vatandaşlarını 14 gün boyunca Çorum'da misafir edeceklerini belirterek, tüm ihtiyaçlarının Kızılay tarafından karşılanacağını söyledi.

Sobacı da tüm tedbirleri aldıklarını ifade ederek, "Misafirlerimize 'hoş geldiniz' diyoruz. Elimizden gelen en iyi misafirperverliği göstereceğiz. Tüm tedbirlerimizi aldık. İnşallah sıkıntısız olarak bu süreci atlatacağız." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çorum'da Kovid-19 tedbirlerine uyulmadığı gerekçesiyle 7 banka şubesine para cezası http://gazetebirlik.com/haber/corumda-kovid-19-tedbirlerine-uyulmadigi-gerekcesiyle-7-banka-subesine-para-cezasi-8867/

Çorum'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerine uyulmadığı gerekçesiyle 7 banka şubesine toplam 22 bin 350 lira ceza uygulandı.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, 31 Mart tarihli İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi kararlarına uymadıkları için kentte faaliyet gösteren 7 bankaya, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun ilgili maddesi gereğince toplam 22 bin 350 lira idari para cezası uygulandığı belirtildi.

Kovid-19 salgınıyla mücadele çerçevesinde İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi tarafından banka şubelerine yönelik sosyal mesafe kuralına uyulması, dezenfekte ve hijyen çalışmalarının devamlı yapılması, bankamatiklerde el dezenfektanı bulundurulması, maske ve eldivensiz cihaz kullanımına izin verilmemesi ile çalışanların ve müşterilerin ateş ölçümlerinin yapıldıktan sonra bankaya alınması kararlaştırılmıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çorum Valiliğinden koronavirüs vaka sayısı açıklaması http://gazetebirlik.com/haber/corum-valiliginden-koronavirus-vaka-sayisi-aciklamasi-7166/

Çorum Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, koronavirüsle mücadele çalışmalarının aralıksız sürdüğü belirtildi.

Yapılan testlerin civar hastanelere göre daha hızlı şekilde, 12-24 saatte sonuçlandırıldığı vurgulanan açıklamada, bunda hastane başhekimi ve sağlık personelinin büyük gayret ve fedakarlığı ile mesai mefhumu gözetmeksizin çalışmasının büyük katkısı bulunduğu kaydedildi.

Dün itibarıyla toplam 497 kişiye test uygulandığı bildirilen açıklamada, "29 kişide pozitif vaka tespit edilmiştir. 6 kişi şifayla taburcu edilmiş, 1 kişi vefat etmiştir. 22 kişinin tedavisine devam edilmektedir." ifadeleri kullanıldı.

Sungurlu ilçesi Oyaca ile Mecitözü ilçesi Fındıklı köylerinde karantina tedbirlerinin uygulandığı belirtilen açıklamada, il genelinde koronavirüsle mücadelede hiçbir tıbbi malzeme eksikliği olmadığı, sağlık görevlilerinin kendilerini virüsten koruyacak her türlü izole malzemesinin bulunduğu bildirildi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çorum Valiliğinden 'koronavirüs' açıklaması http://gazetebirlik.com/haber/corum-valiliginden-koronavirus-aciklamasi-7545/

Çorum'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) şüphesiyle tedbir amaçlı hastanede izolasyon odasına alınan bir kişiye yapılan testlerin sonucunun negatif çıktığı bildirildi.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, "Çorum'da koronavirüs vakası görüldüğüne" dair bazı basın-yayın organlarında yer alan haberlerle ilgili kamuoyunu bilgilendirme gereği duyulduğu belirtildi.

S.A. isimli bir hastanın, 27 Şubat'ta boğaz ağrısı şikayeti ile Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisine başvurduğu kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Hastanın, daha önce koronavirüs vakası olan bir ülkeye seyahatte bulunduğu öğrenilmiş, yapılan acil tetkikler neticesinde yakın takip ve tedbir amacı ile hastaneye yatırılarak tedavisine karar verilmiştir. Hastadan alınan 2019nCoV-PCR testi negatif (hastalığa rastlanılmamış) gelmiş, dolayısıyla hastanın taburcu edilmesine karar verilmiştir. İlimizde endişe edilecek herhangi bir durum bulunmamaktadır, gerekli tüm tedbirler alınmıştır. Hastamıza ve yakınlarına geçmiş olsun dileklerimizi iletir, tüm Çorumlulara hastalıktan azade, sağlık ve sıhhatli günler dileriz."

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kontrolden çıkan otomobil takla attı http://gazetebirlik.com/haber/kontrolden-cikan-otomobil-takla-atti-6802/

Kaza, Cengiz Topel caddesinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, Oğuz Kağan Ş. yönetimindeki 06 ED 6702 plakalı otomobil Bakırcılar sitesi civarında sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu kontrolden çıkarak takla attı. Kazada yaralanan sürücü olay yerinde yapılan ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Kaza ile ilgili başlatılan soruşturma sürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çorum'a şehit ateşi düştü http://gazetebirlik.com/haber/coruma-sehit-atesi-dustu-1161/

Pençe-3 harekat bölgesinde devam eden operasyonlar kapsamında, Irak’ın kuzeyi Haftanin bölgesinde teröristlerle çıkan çatışmada iki asker şehit oldu. Çorumlu şehidin şehadet haberi Uğurludağ ilçesine bağlı Eski Çeltek köyünde yaşayan anne Narin ile baba Bekir Çam’a dün gece verildi. Haberin ardından şehidin babaevi Türk bayraklarıyla donatıldı. Bekar olduğu öğrenilen şehit Sözleşmeli Piyade Er Ayhan Çam’ın iki kardeşi olduğu ve TSK bünyesine iki sene önce katıldığı öğrenildi.
Çam’ın cenazesi, Eski Çeltek köyünde bugün cuma namazının ardından düzenlenecek törenle toprağa verilecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Organlarıyla 3 kişiye umut oldu http://gazetebirlik.com/haber/organlariyla-3-kisiye-umut-oldu-2569/

Kaza, 25 Aralık Çarşamba günü Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde meydana geldi. Hastaneye muayene için giden ve yaya geçidinden yolun karşısına geçmeye çalışan Şerife Gülmez ve Fahri Karaca'ya, İbrahim Ç. yönetimindeki 19 TK 535 otomobil çarptı. Çarpmanın etkisiyle yola savrulan Şerife Gülmez ve Fahri Karaca, ağır yaralandı. Yaralılardan Karaca’nın dün akşam saatlerinde beyin ölümü gerçekleşti.
Bunun üzerine Organ Nakli Sorumlusu Başhekim Yardımcısı Hülya İpek, Karaca’nın ailesiyle görüşerek organlarının bağışlanması istedi. Ailenin organ bağışına onay vermesinin ardından Başkent ve Ufuk üniversitesinden gelen ekipler tarafından alınan 2 böbrek ve karaciğeri başarılı bir operasyonla alındı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Oğuzlar cevizi coğrafi işaret tescili aldı http://gazetebirlik.com/haber/oguzlar-cevizi-cografi-isaret-tescili-aldi-1772/

Türkiye’deki ceviz üretimin yüzde 8’inin gerçekleştirildiği Oğuzlar ilçesinde halkın neredeyse tek gelir kaynağı cevizden oluşurken, ilçe ekonomisine de yıllık 15 milyon TL katkı sağlıyor. Bu yıl rekoltesi ve kalitesiyle üreticinin yüzünü güldüren ceviz, yaklaşık 15 gün süren bu zahmetli sürecin ardından paketlenen cevizler tüketicilerin beğenisine sunuluyor.
Oğuzlar Ceviz Üreticileri Tarımsal Birliği Başkanı Oğuz Hantal, göreve geldikleri günden itibaren Oğuzlar 77 cevizinin katma değerini yükseltmek için çalıştıklarını söyledi.
2019 yılı içerisinde ceviz bahçesi kuracak veya ceviz dikimi yapacak olan üreticileri daha kaliteli fidanla buluşturma adına Oğuzlar 77 cevizinin mavi etiketli sertifikasyonuna geçtiklerini açıklayan Hantal, bununla birlikte Oğuzlar cevizinin katma değerinin yükseltilmesi ve vatandaşların kaliteli cevize ulaşabilmesi için coğrafi işaretleme almak için müracaatta bulunduklarını hatırlattı.
15 Kasım 219 tarihinden itibaren Türk Patent ve Marka Kurumunca Oğuzlar cevizinin bültene çıkmasını sağladıklarını açıklayan Hantal, “Önümüzdeki süreçte de coğrafi işaretlemesi bitmiş olacak. Bununla beraber kalitenin ön plana çıkması, cevizin ambalaja girmesi için Orta Karadeniz Kalkınma Ajansına bir proje yaptık. Yaptığımız proje onaylandı. Bunda en büyük katkısı olan Çorum valimiz Mustafa Çifti ve OKA’ya teşekkür ediyorum” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çorum'da 100'e yakın öğrenci hastanelik oldu http://gazetebirlik.com/haber/corumda-100e-yakin-ogrenci-hastanelik-oldu-2422/

Çorum’un Osmancık ilçesinde bir kız öğrenci yurdunda 100’e yakın öğrenci karbonmonoksit zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı.
Zehirlenen öğrenciler Çorum ve Osmancık’taki hastanelerde tedavi altına alındı. Olayın duyulması üzerine Vali Mustafa Çiftçi Osmancık Devlet Hastanesi’ne giderek öğrencileri ziyaret edip geçmiş olsun dileklerini iletti. İl Sağlık Müdürü Ömer Sobacı ve milli eğitim müdür yardımcıları da Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gelerek burada tedavi altına alınan öğrenciler hakkında bilgi aldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bülent Arınç'ın kızı ve damadı trafik kazası geçirdi http://gazetebirlik.com/haber/bulent-arincin-kizi-ve-damadi-trafik-kazasi-gecirdi-7758/

Kaza, Yozgat’ın Aydıncık İlçesi Baydiğin Beldesi yakınlarında meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve TBMM eski Başkanı Bülent Arınç’ın Tokat’ta Kardiyolog olarak görev yaptığı öğrenilen damadı Doç. Dr. Ekrem Yeter, kızı Ayşenur Arınç Yeter ve çocukları Mehmet Akif, Şamil ve Zeynep Reyyan Yeter’in içerisinde bulunduğu otomobil Ankara’ya giderken kaza yaptı. Kazayı hafif yaralı olarak atlatan Yeter ailesi, Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı.Yaralılar tedavilerinin ardından taburcu edildi.
Kazayı duyan Vali Mustafa Çiftçi, Emniyet Müdürü Mehmet Gülser ve İl Sağlık Müdürü Ömer Sobacı hastaneye gelerek bilgi aldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Herkes Yapamaz 2" http://gazetebirlik.com/haber/herkes-yapamaz-2-2573/

İkinci filmde Osmanlı padişahlarından Sultan 2. Abdülhamid’e karşı çıkan isyanın bastırılmasında büyük rol oynayan Beşiktaş Muhafızı Çorumlu Yedi Sekiz Hasan Paşa’nın isyancıların başındaki kişiyi öldürmesi ve bu olayın Çorum’da dilden dile nasıl yayıldığının işlendiği filmin sonunda, FETÖ’nün 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin bastırılması sırasında oğlu ile birlikte şehit olan Çorumlu reklamcı Erol Olçok ve diğer şehitlerin davranışına atıfta bulunuluyor.

 Bugüne kadar kentin barındırdığı dini, tarihi ve kültürel zenginliklerinin tanıtımı yapan Çorum Valiliği, Çorumluların sahip olduğu milli ve manevi değerleri geçmişte olduğu gibi günümüzde de yaşattıklarını gösteren argümanları ön plana çıkarmak için de çalışma yaptı. Toplumda sıkça dile getirilen “senin yaptığını Çorumlu yapmaz” sözünün aslında bu şekilde olmadığını göstermek amacıyla “Çorumlunun yaptığını herkes yapamaz” sloganıyla Çorum Valiliğinin koordinesinde Hitit Üniversitesi, Çorum Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası, Çorum Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile Çorum Kültür ve Turizm Derneği’nin katkısıyla üç farklı kısa film hazırlatıldı.

Geçen yıl Kasım ayında yayımlanan serinin ilk filminde, Çorum halkının, 154 yıl önce kente gelen Çerkez sığınmacılara gösterdiği merhamet ve misafirperverliğe vurgu yapılarak, dönemin Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz’in dönemin gazetesinde Çorumlular için 'teşekkürname' yayınlatması canlandırılmıştı. Günümüzde halen başta Irak ve Suriye gibi ülkelerden olmak üzere Türkiye’ye sığınan insanlara kucak açan Çorum halkının yardımseverliğinin yüzyıllardır sürdüğünün anlatıldığı video, ülke çapında büyük yankı uyandırmıştı.

 Serinin ikinci filminde ise Çorumluların, ülkesinin bölünmez bütünlüğü için ortaya koyduğu mücadelenin geçmişte olduğu gibi günümüzde de sürdüğüne atıfta bulunularak, Çorumlu sembol isimlerin isyan ve darbe girişimine karşı mücadelesi anlatılıyor.

Çekimleri tarihi Dikiciler Arastası’nda özel olarak hazırlanan bir dükkanda gerçekleştirilen film, 1878 yılında Beşiktaş Muhafızı Çorumlu Yedi Sekiz Hasan Paşa’nın, Çırağan Sarayı’nda dönemin padişahı Sultan 2. Abdulhamid’e karşı çıkarılan isyanı, isyancıların başında yer aldığı belirtilen Ali Suavi’yi bastonuyla öldürerek bu girişimi engellemesini ve 2. Abdulhamid’in Yedi Sekiz Hasan Paşa’nın kahramanca davranışını onurlandırmak için Çorum’a bir saat kulesi yaptırmasını konu alıyor.

 Yaşanan olayın, Çorum sancağındaki halk arasında dilden dile dolaşmasını, leblebici bir dede ile torunun arasında geçen diyalogla anlatıldığı filmin sonunda, FETÖ’nün 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin bastırılması sırasında oğlu ile birlikte şehit olan Çorumlu reklamcı Erol Olçok ve diğer şehitlerin davranışına atıfta bulunuluyor.

 “ÜLKEMİZİ AYDINLIK GELECEĞE TAŞIYACAK NESİLLER, TARİHİMİZDEKİ KAHRAMANLIKLARI HATIRLAYAN VE AYNI KAHRAMANLIKLARI SERGİLEYEN NESİLLER ELİYLE OLACAKTIR”

 Çorum Valisi Mustafa Çiftçi; Valilik olarak Çorum’un tanıtımının en iyi şekilde yapılması amacıyla pek çok farklı alanda çalışmalar yürütüyoruz.

 Başta Hitit Medeniyeti olmak üzere sahip olduğumuz tarihi ve kültürel zenginliklerimizin bu coğrafyada yaşayan insanlar tarafından bilinmesi, sahiplenilmesi ve bu değerlerin gelecek nesillere aktarılması için çaba gösteriyoruz.

 Bu bağlamda Çorum halkının tarih boyunca sergilediği kahramanlık hikayelerini, güzel ve anlamlı davranışlarını kısa filmlere dönüştürüyoruz. Bu filmleri gösterime sunmak ve sosyal medyada paylaşmak suretiyle günümüzde yaşayan insanların hafızalarında iz bırakmasını ve örnek alınmasını amaçlamaktayız.  

 Herhangi bir mesele hakkında konuşulurken insanlar tarafından sıkça kullanılan “senin yaptığını Çorumlu yapmaz” sözünün aslında bu şekilde olmadığını göstermek ve aksine Çorumluların sergilediği güzel davranışların bilinmesi adına “Çorumlunun yaptığını herkes yapamaz” sloganıyla üç kısa film hazırladık.

 İlki 6 ay önce yayımlanan filmimizde, yöre halkının bir buçuk asır önce kente gelen sığınmacılara gösterdiği kardeşlik ve misafirperverliği anlatarak, bugün de şehrimize gelen insanlara aynı hoşgörü ve misafirperverlikle ev sahipliği yaptığımızı ve yapmaya hazır olduğumuzu anlatmaya çalıştık.

 Serinin ikinci filminde de Çorumluların tarih boyunca her zaman devletinin ve milletinin yanında duruşunu ve Yedi Sekiz Hasan Paşa ile 15 Temmuz demokrasi şehidimiz Erol Olçok gibi isimlerin yaptığı gibi devletine ihanet edenlerin karşısında kahramanca duruşunu hatırlatmaya çalıştık.

 İnanıyoruz ki ülkemizi aydınlık geleceğe taşıyacak nesiller, tarihimizdeki kahramanlıkları hatırlayan ve aynı kahramanlıkları sergileyen nesiller eliyle olacaktır.

 İnşallah serimizin üçüncü ve son filminde de yine Çorumluların gurur duyduğu güzel bir olayı canlandıracağız.

 Bu filmin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

 “ÇORUMLULAR, TIP Kİ 7-8 HASAN PAŞA’NIN TORUNLARI OLAN ABDULLAH OLÇOK’LAR GİBİ, EROL OLÇOK’LARIN YAPTIĞI GİBİ TARİH BOYUNCA HER ZAMAN MİLLİ İRADEDEN YANA, MEMLEKETİN MİLLİ DEĞERLERİNDEN YANA TAVRINI KOYMUŞTUR”

 Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın;

 Dünyanın merkezi, barışın, sevginin ve kardeşliğin şehri Çorum. Çorum birçok medeniyete beşiklik yapmış şehir. Hititlerden, Osmanlılara, Osmanlılardan Türkiye Cumhuriyetine kadar olan dönemde büyük kahramanlar yetiştirmiş bir şehir.

Nitekim bunlardan bir tanesi de 7-8 Hasan Paşa’dır. Devletine, milletine, milli iradeye ne zaman bir saldırı olsa Çorumlular tavrını her zaman devletinden, milli iradeden yana net olarak koymuşlardır. Tarihteki bu kahramanlarımızdan bir tanesi de 7-8 Hasan Paşa’dır.

 Meşhur Çırağan saldırısını hepimiz biliyoruz. 2. Abdulhamid Han’ı tahtan indirmek için yapılan bu saldırıda, kendisiyle gurur duyduğumuz, şehrimizde birçok yere adını koyduğumuz, şehrimizin simgesi olan tarihi Saat Kulesine adını verdiğimiz 7-8 Hasan Paşa, müdahaleyi sopasıyla yapıyor, gönlüyle yapıyor, yüreğiyle yapıyor ve o yiğit adam darbeye engel oluyor. Çorumlular, tıp ki 7-8 Hasan Paşa’nın torunları olan Abdullah Olçok’lar gibi, Erol Olçok’ların yaptığı gibi tarih boyunca her zaman milli iradeden yana, memleketin milli değerlerinden yana tavrını koymuştur.

 Bu projeyi ben çok önemsiyorum. Bir kez daha Çorumlu olmaktan, bir kez daha Çorum’daki bu değerlerimizden ve bu kahramanlarımızdan gurur duydum.  

 “ŞEHRİMİZİN GÜZELLİĞİ İÇİN ÇALIŞAN İNSANLARIMIZIN TARİHİMİZDEKİ BU CESUR İNSANLARDAN İLHAM ALDIKLARINDAN ŞÜPHE YOKTUR”

 Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal; Şehrimizin tarihi cesur insanların kahramanlık hikayeleriyle doludur. Şehrimizin güzelliği için çalışan insanlarımızın tarihimizdeki bu cesur insanlardan ilham aldıklarından şüphe yoktur.

 Yöre insanımız kentinin ve ülkesinin kalkınması için kendi arasında güç birliği yaparak kurduğu fabrikalarla 4 kıtada 150’ye yakın ülkeye ihracat gerçekleştirerek, ekonomik açıdan kahramanlık hikayesi yazmaktadır.

 Müteşebbis ve girişimcilik ruhunun atalarımızdan bize kalan değerli bir miras olduğuna inanıyoruz. Çorum’un müteşebbis insanları, bu değerli mirastan aldığı güçle gecesini gündüzüne katıp, ülkesinin kalkınması için yatırımlar yaparken barış ve kardeşlik ortamını bozacak adımların da karşısında durmaya devam edecektir.

 CEVAT OLÇOK’UN AÇIKLAMASI

 Çorum yiğidin harman olduğu, Kahramanlıkların destan olduğu yerdir.

 154 yıl önce Kafkasya’dan gelen atalarımızı en güzel şekilde ağırlayan, misafirperverlik gösteren Çorum’a bir kez daha şükranlarımı sunuyorum. Bu şehirde doğmuş olmanın ve bu şehirde büyümenin gururunu her zaman şerefle taşıyorum.

 Kültürü, medeniyeti ve köklü tarihiyle her zaman iz bırakmayı başaran Çorum’un kahramanları da, kahramanlıkları da hiçbir zaman son bulmamıştır.

Çorum istiklal savaşımızda en fazla şehit veren, 1510 İstiklal Madalyası’na sahip şehrimizdir.

 Dün böyle olduğu gibi, bugün de bu cesur şehir, kahramanlığıyla, yiğitliğiyle anılmaya devam etmektedir. O kahramanlardan ikisi de şehit ağabeyim Erol Olçok ve şehit yeğenim Abdullah Tayyip Olçok’tur. 15 Temmuz hain darbe kalkışmasında, binlerce vatan evladı gibi, korkmadan, arkasını dönmeden, kurşunlardan kaçmadan, Allah için, vatan için, millet için hainlerin üzerine yürüdüler. Zalimin karşısında, mazlumun yanında durdular. Milletimizin selameti için, kendi hayatlarından vazgeçtiler.Onların fedakârlıkları bizim sözlerimizin üzerindedir.

Tüm şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum. Ruhları şad, mekânları cennet olsun.

 Ben de, “Çorumlunun yaptığını herkes yapamaz” diyor, bu güzel şehrimizin bundan sonra da her zaman, yiğitlikle, mertlikle, barışla, kardeşlikle, huzurla anılmasını diliyorum.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kural ihlali yapan sürücülere 'yaşam tüneli'nde eğitim veriliyor http://gazetebirlik.com/haber/kural-ihlali-yapan-suruculere-yasam-tunelinde-egitim-veriliyor-3348/

Çorum'da, İçişleri Bakanlığının "Yaşam için kısa bir mola" sloganıyla başlattığı uygulama kapsamında kural ihlali yapan sürücü ve yolculara "yaşam tüneli" adı verilen çadırda yaşayabilecekleri olumsuzluklar konusunda bilgi veriliyor. 

Ramazan Bayramı tatili nedeniyle yoğunluk yaşanan Samsun-Ankara kara yolunda hayata geçirilen uygulamayla trafik kazalarının azaltılması, hız ve emniyet kemerinin etkin şekilde kullanımının sağlanması amaçlanıyor.

Drone da kullanılan denetimlerde trafikte kural ihlali yapan, cep telefonu kullanan sürücülerin yanı sıra emniyet kemeri takmadıkları tespit edilen yolcular, kara yolu kenarındaki çadırda oluşturulan "yaşam tüneli"nde dinlendiriliyor ve eğitim filmleri izlettiriliyor.

Trafik Denetleme Şube Müdürü Feyzullah Dursun, sürücülerin izledikleri eğitici videolarla trafik kurallarının önemini idrak ettiklerini söyledi.

Emniyet kemerinin insanları hayata bağladığını vurgulayan Dursun, "Yolculuğunuza burada kısa bir mola verdiniz. Dinlenmiş oldunuz. Videolarda da gördüğünüz gibi emniyet kemeri kullanmak önemli. Sevdikleriniz ve kendi canınız için emniyet kemeri kullanmayı ihmal etmeyin." dedi.

Bayram tatili için Ankara'dan Çorum'a seyahat eden Altan Tekin ise yaşam tünelinde izlediği videodan hayli etkilendiğini dile getirdi.

"Bu videoyu herkes izlese kimse emniyet kemeri takmadan yola çıkmaz" diyen Tekin, "Uygulamayı çok beğendim. Vatandaşlara emniyet kemerinin önemini hatırlattıkları için emniyet ve jandarma görevlilerine teşekkür ediyorum. Videoları izlerken, olayı yaşıyor gibi hissettim." diye konuştu.

Uygulamanın bayram tatili süresince devam edeceği öğrenildi.

Çocuklara sürücü seyahat karnesi ve kırmızı düdük
Öte yandan "yaşam tüneli"ne alınmak üzere durdurulan araçlardaki çocuklara da İçişleri Bakanlığınca hazırlanan sürücü seyahat karnesi ve kırmızı düdük veriliyor.

Çocuklardan sürücüyü, hızlı araç kullanması, emniyet kemeri takmaması gibi kural ihlali durumunda bir polis gibi düdük çalarak ikaz etmesi isteniyor.

Trafik Denetleme Şube Müdürü Dursun, sürücü seyahat karnesi dağıttığı çocuklara, yolculuğun ardından karneyi doldurup Twitter üzerinden "#trafikkarnem" etiketiyle "@TrafikEgm" adresine göndererek, hediye bisiklet kazanabileceklerini söyledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
FETÖ’nün Çorum’daki Yeni İl Yapılanmasına Yönelik Operasyonda 8 Tutuklama http://gazetebirlik.com/haber/fetonun-corumdaki-yeni-il-yapilanmasina-yonelik-operasyonda-8-tutuklama--190658/ Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) Çorum’daki yeni il yapılanmasına yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen 10 kişiden 8’i tutuklandı.

Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ’nün yeni il yapılanmasına yönelik çalışma başlatılmıştı. Bu kapsamda Sulh Ceza Hakimliğince verilen karar doğrultusunda örgütün yeni il imamı, Sungurlu, Osmancık ve Alaca imamları ile örgütün mali sorumlusu, büyük bölge talebe mesulü (BBTM), bölge talebe mesulü (BTM), bayan yapılanması sorumlusu, öğrenci yapılanması sorumlusu gibi üst düzey faaliyet yürüten ve örgütsel faaliyette bulunan örgüt üyelerinden oluşan 25 kişinin yakalanması için yakalama kararı çıkarılmıştı. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü (KOM) ekiplerinde Çorum, Ankara ve İzmir’de çok sayıda adrese düzenlenen eş zamanlı operasyonda 24 kişi gözaltına alınmıştı. Türkiye’de ilk kez yeniden il yapılanmasına giden örgüt, Çorum polisinin düzenlediği operasyonla çökertildi. Gözaltına alınan zanlılardan aralarında Türk kökenli 2 Alman vatandaşının da bulunduğu 10’u, emniyetteki işlemlerinin ardından haklarında düzenlenen soruşturma evrakıyla birlikte adliyeye sevk edildi. Adliyeye sevk edilen şüphelilerden N.Y., M.G., K.G., A.İ., A.D., R.E., A.K. ve Ö.F. tutuklanarak cezaevine gönderildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kaza Yapan Otomobil Seyyar Satıcıların Arasına Daldı: 1 ölü, 2 Yaralı http://gazetebirlik.com/haber/kaza-yapan-otomobil-seyyar-saticilarin-arasina-daldi-1-olu-2-yarali--190820/ Çorum’da iki otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen kazada araçlardan biri savrularak yol kenarındaki seyyar satıcılara çarptı. Çarpmanın etkisiyle 1 kişi öldü, 2 kişi yaralandı.



Kaza, Akşemsettin Caddesi üzerinde meydana geldi. İddialara göre, Hüseyin D. yönetimindeki 05 KE 394 plakalı otomobil ile Elvan G. yönetimindeki 06 AU 0027 plakalı otomobil Farabi Caddesi üzerinde çarpıştı. Çarpışmanın etkisiyle Elvan G. yönetimindeki otomobil savrularak yapımı devam eden Belediye Hizmet Binası önündeki boş arsada bulunan seyyar satıcıların arasında daldı. Kazada şoför Hüseyin D. ile seyyar satıcılar A.D. ve Mustafa Bozok yaralandı. Durumun bildirilmesi üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yaralılar sağlık görevlilerinin olay yerinde yaptığı ilk müdahalenin ardından ambulansla Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı. Yaralılardan Mustafa Bozok yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılmayarak hayatını kaybetti.



Vatandaşlar bölgede sürekli trafik kazalarının meydana geldiğini belirterek, her iki caddenin birleştiği noktada tedbir alınmasını istedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çorum’da Fuhuş Operasyonu http://gazetebirlik.com/haber/corumda-fuhus-operasyonu--192425/ Çorum’un Sungurlu ilçesinde düzenlenen operasyonda 3 yabancı uyruklu kadın ile fuhşa aracılık eden 1 kişi yakalandı.

Edinilen bilgilere göre, İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri istihbarat çalışmaları neticesinde fuhuş yaptıkları ve fuhşa aracılık ettikleri belirlenen şüphelileri teknik ve fiziki takibe aldı. Takibin ardından harekete geçen polis ekipleri, şüphelilerin kaldığı eve operasyon düzenledi. Operasyonda fuhuş yaptığı belirlenen Türkmen uyruklu R.S., Özbekistan uyruklu B.M. ve yine Özbekistan uyruklu G.M. ile M.B. adlı şahıs gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından nöbetçi mahkemeye sevk edilen zanlılardan fuhşa aracılık etmek suçundan sabıkası bulunan M.B. tutuklanarak Sungurlu Cezaevine gönderilirken, 3 yabancı uyruklu kadın ise Çorum’da yapılan testlerin ardından sınır dışı edildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yaşlı Adam ölümden Döndü http://gazetebirlik.com/haber/yasli-adam-olumden-dondu--153117/ Çorum’da yürüdüğü sırada ayağının burkulması sonucu yola düşen yaşlı adam ölümden döndü.

Olay, Osmancık Caddesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, 87 yaşındaki Ali Yıldırım yolda yürüdüğü sırada bir anda ayağı kaydı. Yere düşen talihsiz adam o anda yoldan geçen bir otomobilin altında kalmaktan kıl payı kurtuldu. Yaralanan Yıldırım, olay yerine çağrılan ambulansla Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı.

(Tugay Göktürk/İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Bizi Kandil’in önünde Boynu Eğik Bırakmayın” http://gazetebirlik.com/haber/bizi-kandilin-onunde-boynu-egik-birakmayin-162632/ İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "31 Mart’ta Allah muhafaza biz zayıflarsak çok net söylüyorum, 1 Nisan sabahı daha önce de gördünüz. 6 yaşındaki masum çocukların taşı verirler valiler, kaymakamları sokağa çıkarmazlar. Bizi Kandil’in önünde boynu eğik bırakmayın” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, seçim çalışmaları kapsamında Çorum’un Osmancık ilçesine geldi. Burada halka hitap eden terörle mücadele kapsamında yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler verirken, Millet İtttfika’nı da sert sözlerle eleştirdi.

Son iki yılda 3 bin 313 terörist etkisiz hale getirilirken, teröristlere ait 3 bin 99 barınak ve sığınağında yok edildiğini açıklayan Bakan Soylu, "Geçen gün onlara güzel bir seçim hediyesi verdik. 4 tane. Size bir şey söyleyeceğim ancak kimseye söylemeyin. Şimdi bu insansız hava araçlarımız var ya yukarıdan gidiyorlar bizim kahramanlarımızda aşağıdan. Şimdi o insansız hava araçlarına öyle bir şey yaptık ki şimdi ne yaptılar diye çıldırıyorlar. Öyle bir yazılım yaptık ve apart yaptık ki bırakın dağlarda gezmeyi kafalarını çıkaramayacaklar. Türkiye bu konularda çok üst bir noktaya geldi. Milletin kararlığıyla beraber geldik” diye konuştu.

2018 yılında terör örgütüne katılımlarda son 10 yılın en düşük seviyesine ulaşıldığını anlatan Bakan Soylu, bu katılımın üç katı kadarda teröristin teslim olduğuna dikkat çekti. PKK’yı çözdüklerini belirten Bakan Soylu, vatandaşlardan bu konuda endişelenmemelerini istedi.

Terör örgütü DHKP-C ile de etkin bir mücadele verildiğinin altını çizen Soylu, “Başka bir terör örgütü vardı DHKP-C. Her yerde bunların yöneticileri var. Türkiye’de olanlarla ilgili özet bir rapor vereyim. Türkiye’deki yöneticilerinin hepsi ya ölüdür ya hapistedir” ifadelerini kullandı.

Terörle mücadelenin güçlü bir şekilde devam ettiğini vurgulayan Bakan Soylu, “94 PKK’nın belediyesini görevden aldık. 98 il genel ve belediye meclis üyesini görevden aldık. Artık dağa adam gönderemiyorlar. Para gönderemiyorlar. 10 katrilyonluk uyuşturucularına el koyduk. Kaçak sigara satamıyorlar. PKK’nın şah damarını kestik” şeklinde açıklamada bulundu.

Şimdi birilerinin PKK’ya yeniden güç ve kuvvet vermeye çalıştığını dile getiren Bakan Soylu, şunları kaydetti:

"Hatırlar mısınız 24 Haziran seçimlerinde CHP’ye ve CHP’lilere PKK’yı meclise taşımayın dedik. Kemal Kılıçdaroğlu çıkıp bir oy CHP’ye bir oy HDP’ye verin dedi mi? Demedi mi? İçişleri bütçesinde konuşma yaparken kadının birisi çıktı; PKK’nın oradaki temsilcisi dedi ki ben onlara PKK’nın temsilcisi deyince reddetmiyorlar, başka şeyi reddediyorlar ama PKK’nın temsilcisi deyince reddetmiyorlar. Dedi ki, ’Sizin Diyarbakır’daki, Şırnak’taki, Hakkari’deki askerleriniz işgal askeri, polisiniz işgal polisi, jandarmanız işgal jandarması’ dedi. Ben onların ağzının payını verdim. Ben lafı söyleyene bakmam ben lafı söyletene bakarım. Bu lafı ona söyleten Kılıçdaroğlu, Akşener ve Karamollaoğlu. Bu lafı onlar söyletti. Eğer onlar bu desteği vermeseydi bunlar meclise giremeyecekti. Bu yapı o lafı gazi meclisin çatısı altında söyleyebilme kapasitesine sahip olamayacaklardı. O birinci safhasıydı."



"TÜRKİYE’NİN HUZURUNU BOZMAK İÇİN İKİNCİ YARIYI DEVREYE SOKTULAR”

Türkiye’nin huzurunu bozmak için ikinci yarının devreye sokulduğunu dile getiren Bakan Soylu, "325 PKK’lı, HDP’liyi kendi meclisleri ve il genel meclislerine yazdılar. Şunu size sorayım Osmancık’ta Çorum’da PKK’ya patlayıcı taşıyan bir kişi meclise seçer misiniz? Uyuşturucu parasını PKK’ya göndereni seçer misiniz? Karakola bomba koyan artı jandarma ve polis karakoluna Molotof atan bir PKK’lıyı seçer misiniz? Şimdi siz seçmezsiniz de onlar seçtiler ve yazdılar. Şimdi diyorlar ki onlar CHP’li, sen onlardan bir tanesini tanıyorsan ben adımı değiştireceğim. Kılıçdaroğlu, onlardan bir tanesini tanıyorsan ben adımı değiştireceğim. Ben bu ülkenin İçişleri bakanıyım. Ben yangın söndürücü, ben itfaiyeci değilim. Benim Cumhurbaşkanım ve hükümetimin bana verdiği görev bu milletin başına bir musibet gelecekse birisi devletimizi tehdit ediyorsa benim görevim onu seyretmek değil onu engellemektir. Onun önüne geçmektir. Milletin başına çorap örüyorlar, bela getiriyorlar. Türkiye yüzdü yüzdü sonuna geldi. PKK terörünü bitiriyoruz. Türkiye’ye musallat olanları bitiriyoruz. Türkiye ayaklarının üzerinde durur hale geliyor. Şimdi biz bizim 94 belediyemizi alırsınız ha, biz sizin şehirlerinize sızalım da görün dünyanın kaç bucak olduğunu bizi tehdit ediyorlar. Bunu kimle yapıyorlar? O baş olmak için siyasete soyunan, şimdi kuyruk olan çakma milliyetçi Meral Akşener’le yapıyorlar. Rahmetli Erbakan’ın mirasını yemeye çalışanlar 2 tane milletvekili meclise sokabilmek için PKK ile kol kola girdiler. Şimdi Şanlurfa’da Apo’nun yeğeniyle kapı kapı geziyor Saadet Partililer. Adıyaman’da aynısını yapıyorlar. Neden orayı kazanıp orayı PKK’ya köprü yapabilmek için. Kato’da, Gabar’da, Cudi’de, Bestlar deresinde kahramanlarımız bana şunu demezler mi bakanım biz PKK’yı dağlarda kırsalda bitirdik de siz nasıl müsaade ediyorsunuz bunları büyükşehirlere taşıyorsunuz diye sormazlar mı? O zaman biz yanlış yaptık. Terörle mücadeleyi yapmasaydık, bunlara hadlerini bildirmeseydi. Şehirlere Apo posterleri assaydılar. Şehit ailelerini ziyaret ediyorum. Beni tensi etme bakanım diyor benim evladım şurada bakanım diyor eğer istersen bunu da feda ederim diyor. Benden öncede İçişleri Bakanı vardı. Benden sonra da olacak. Çok net ve açık bizden çok var bu ülkede. Ama bu memleketten bir tane var. Bizden her zaman gelir. Biz faniyiz bu memleketten bir tane. Bu memleketi kimseye yediremeyiz, müsaade etmeyiz. O zaman biz yanlış yaptık.Terörle mücadeleye inanmasaydık. Her yerleri yakıp yıksaydılar. Biz bu millete gözünü dikene müsaade etmeyiz. Yapacakları şudur, 31 Mart’ta Allah muhafaza biz zayıflarsak çok net söylüyorum, 1 Nisan sabahı daha önce de gördünüz. 6 yaşındaki masum çocukların taşı verirler valiler, kaymakamları sokağa çıkarmazlar. Devletin itibarını alt üst ederler. Ben bunu gördüğüm için. Sokaklara hep terörist isimleri koymuşlar. Şimdi büyükşehirlerde sokaklara biz şehit ismini teklif ettiğimizde onlar diyecek ki bir dakika tamam, şu sokağa da terörist ismi verin. Ankara’da, İstanbul’da hemşehrileriniz var. Bir şey diyorum hiç kimse dayanamaz bu işe. Yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik. Bizi geri döndürmek istiyorlar ne olur buna müsaade etmeyin. Bizi Kandil’in önünde boynu eğik bırakmayın” diye konuştu.



"KARAYILAN VE BAYIK’IN MASASINA ÇOCUKLARI MEZE YAPANLARIN BURUNLARIN FİTİL FİTİL GETİRMEZSEK NAMERDİZ”

Zorla dağa çıkarılan kız çocuklarıyla ilgili de açıklama da bulunan Soylu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"13-14 yaşındaki çocukları, kızlarımı alıp annelerinin kucağında onların okşanmasını beklerken, saçlarının tek tek örülmesi beklenirken alıp zorla dağa götürdüler. Onlara kalaşnikof verdiler. 13 yaşındaki çocuk terörist yapılıyor mu. Hangi ahlak, hangi vicdan hangi insanlık. Sonra o hayvan Murat Karayılan o hayvan Cemil Bayık’a onların masasına meze yapıp anne ve babalarına tekrar dönmesinler diye taciz ettiler. Tecavüz ettiler. O çocukları, o kızları 13-14 yaşında alıp Karayılan ve Bayık’ın masasına meze yapanların burunlarından fitil fitil getirmezsem namerdiz. Namerdiz, namerdiz.

(Muhammed Muttalip Yalçın - İsmail Kabakdere/İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kızılırmak üzerindeki İnci Gerdanlık http://gazetebirlik.com/haber/kizilirmak-uzerindeki-inci-gerdanlik--095209/ Osmanlı padişahlarından Sultan 2. Beyazıt tarafından Çorum’un Osmancık ilçesine yaptırılan tarihi Koyunbaba Köprüsü’nde restorasyon çalışmaları tamamlanarak hizmete açıldı.

1485 yılında yapımına başlanan ve 5 yılda tamamlanan İpekyolu üzerine inşa edilen tarihi Koyunbaba Köprüsü, Karayolları Genel Müdürlüğünce 2014 yılında restorasyona alınmıştı. Yapılışı gibi restorasyon çalışmaları da 5 yılda tamamlanan köprünün ırmağın taşıdığı toprakla toprak altına kalan kemerleri yeniden gün yüzüne çıkartılarak geçmişteki ihtişamlı görüntüsüne yeniden kavuştu. Anadolu’nun en büyük tarihi köprüleri arasında yer alan Koyunbaba, 250 metre uzunluk, 7 metre genişlik, 25 metre yükseklik ve 18 kemere sahip.



“KIZILIRMAK ÜZERİNDEKİ İNCİ GERDANLIĞI GÖRMEYE BEKLİYORUZ”

Tarihi Koyunbaba Köprüsü’nün 535 yıl önce inşa edildiğini hatırlatan İl Kültür ve Turizm Müdürü Ömer Arslan, “Kızılırmak nehri üzerinde karşıdan karşıya geçişi sağlayan köprü İpek yolu üzerindeki muhteşem sanat yapılarından birisi. Yapımı 5 yılda tamamlanan köprünün restorasyonu da 5 yılda tamamlandı. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından restorasyonu yapıldı. Restorasyon çalışmaları yaklaşık 19 milyon 600 bin liraya mal oldu. Köprünün orijinalinde 19 tane sivri kemerden oluşan bir özelliği var. Ancak yıllar içerisinde bu tarihi kemerlerden 5 tanesi toprak altında kaldı. Restorasyonla birlikte bu kemerlerden 15 tanesi ortaya çıkarıldı. Koyunbaba köprüsü İç Anadolu’yu Karadeniz’e bağlayan bir özelliğe de sahip. İpekyolu üzerindeki tarihi köprü kervanların karşıya geçişinde önemli bir görevi de görmüş. Günümüzde de Osmancık ilçesinde 535 yıl öncesinden kalan güzel bir eser olarak adeta Kızılırmak üzerine inci bir gerdanlık gibi ziyaretçilerini bekliyor. Herkesi tarihi köprümüzü görmeleri için çağrıda bulunuyoruz” dedi.

(İsmail Kabakdere - Muhammed Muttalip Yalçın /İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
LPG Tankından Eroin çıktı http://gazetebirlik.com/haber/lpg-tankindan-eroin-cikti--133323/ Çorum’un Alaca ilçesinde yapılan operasyonda LPG tankına gizlenmiş 5 kilo 815 gram eroin ele geçirildi.

Edinilen bilgilere göre, uyuşturucu tacirlerine yönelik çalışma başlatan Narkotik Şuçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü uyuşturucu sevkiyatı yapılacağı bilgisine ulaştı. Bunun üzerine bir aracı takibe alan narkotimler ilçe girişinde şüpheli aracı kontrollü bir şekilde durdurdu. Otomobilde bulunan Y.K. ve F.Y. adlı şüphelileri kimlik kontrolünden geçirdi. Şahısların yapılan üst aramasında F.Y. adlı şahsın üzerinde Ş.A. adına düzenlenmiş sahte bir kimlik çıkması üzerine narkotimler zanlıları gözaltına aldı.



’SAHTE KİMLİKLE YAKALANDI’

F.Y. adlı zanlının kimlik bilgilerini yeniden sorgulayan polisler şahsın gerçek isminin A.D. olduğu ve ’hakaret, basit yaralama ve uyuşturucu madde ticareti’ suçlarından arandığını tespit etti. Nöbetçi Cumhuriyet Savcılığından alınan karar doğrultusunda dedektör köpeğiyle yapılan aramada, aracın bagaj kısmında bulunan LPG tankı içerisine gizlenmiş 27 parça halinde 5 kilo 815 gram maddesi ele geçirildi.

Haklarında düzenlenen soruşturma evrakıyla birlikte adliyeye sevk edilen Y.K. ve A.D., tutuklanarak Sungurlu Kapalı Cezaevine teslim edildi.

(Muhammed Muttalip Yalçın /İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çöpte Kimyasal Madde Ekipleri Harekete Geçirdi http://gazetebirlik.com/haber/copte-kimyasal-madde-ekipleri-harekete-gecirdi-090303/ Çorum’da çöp konteynerine atılan bidon içerisinde kimyasal madde AFAD ekiplerini harekete geçirirken, maddeyle temas eden yabancı uyruklu bir kişi zehirlendi.

Olay, Yeniyol mahallesinde meydana geldi. İddialara göre, bir ilköğretim okulunun yakınında bulunan çöp konteynerini karıştıran İran uyruklu olduğu öğrenilen R.A., çöpte bulduğu bidonu açtıktan sonra rahatsızlandı. Bunun üzerine sağlık görevlilerini arayan R.A. yardım istedi. İhbar üzerine olay yerine sağlık görevlileri ve polisin yanı sıra AFAD Müdürlüğü’nde görevli Kimyasal Biyolojik Radyoaktif ve Nükleer (KBRN) ekibi sevk edildi. Konteynerin bulunduğu alana emniyet şeridi çekerek güvenlik tedbiri alan KBRN ekipleri çöpte inceleme yaptı. KBRN ekipleri tarafından muhafaza altına alınan konteyner daha sonra Tıbbı Atık Toplama aracına konularak incelenmek üzere götürüldü. Bölgedeki diğer konteynerleri da inceleyen ekipler herhangi bir olumsuzluğa rastlamadı. Konteynerdeki bidonu açtıktan sonra etkilenen R.A’nın ise tedavisinin ardından hastaneden taburcu olduğu öğrenildi.

(Muhammed Muttalip Yalçın /İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çorum'da Cezaevinde Cinayet http://gazetebirlik.com/haber/corumda-cezaevinde-cinayet-123151/

Edinilen bilgilere göre, Çorum L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda gece saatlerinde hasta mahkumların barındırıldığı koğuşta kalan hükümlü F.T.’nin, aynı koğuşta hükümlü olarak bulunan şüpheliler Ü.A. ve Ç.Y. tarafından öldürüldüğü tespit edildi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Otomobil Tıra çarptı: 4 Yaralı http://gazetebirlik.com/haber/otomobil-tira-carpti-4-yarali-084232/ Çorum’un Sungurlu ilçesinde kontrolden çıkan otomobilin seyir halindeki tıra arkadan çarpması sonucu 2’si ağır 4 kişi yaralandı.

Kaza, Ankara-Samsun karayolu Şehit Pilot Üsteğmen Yılmaz Ergişi parkı önünde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, Çorum’dan Ankara istikametine seyir halinde olan 71 AG 354 plakalı otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu önünde seyreden 10 AAY 858 plakalı TIR’a arkadan çarptı. Kazayı gören diğer sürücüler polis, itfaiye ve sağlık ekiplerine bildirdi. Kısa sürede kaza yerine gelen Sungurlu Belediyesi İtfaiye ekipleri tıra ok gibi saplanan araçta sıkışan 4 kişiyi, uzun uğraşlar sonucu sıkıştıkları yerden çıkardı. Kazada Yıldırım K., Erdal A., Mehmet U. ve Ali A. yaralandı. Yaralılar ambulanslarla Sungurlu Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı.

Kazayla ilgili başlatılan soruşturma devam ediyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Okulda Pitbull Dehşeti: 2 öğrenci Yaralandı http://gazetebirlik.com/haber/okulda-pitbull-dehseti-2-ogrenci-yaralandi-201320/ Çorum’da bir okula giren pitbullun saldırması sonucu 2 öğrenci yaralanırken, 3 öğrenci de tedbir amaçlı hastaneye götürüldü.

Olay, Mehmet Akif Ersoy Ortaokulunda meydana geldi. Okul bahçesine giren pitbull cinsi köpek öğrencilere saldırdı. Büyük korku ve panik yaşayan öğrenciler sağa sola kaçarken, köpeğin yere yatırdığı bir öğrenciyi diğer öğrenciler, öğretmen ve güvenlik görevlisi kurtardı. Köpek daha sonra başka bir öğrenciyi yaraladı. Köpeğin saldırı anı güvenlik kameralarına yansırken, yaralanan 2 öğrenci hastaneye kaldırıldı. 3 öğrenci de tedbir amaçlı olarak hastaneye götürüldü.

(Muhammed Muttalip Yalçın /İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Roma Dönemine Ait Aslan Heykeli Ele Geçirildi http://gazetebirlik.com/haber/roma-donemine-ait-aslan-heykeli-ele-gecirildi--184737/ Çorum İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin İskilip ilçesinde düzenledikleri operasyonda Roma dönemine ait aslan başı heykel ele geçirildi.

Edinilen bilgilere göre, bir istihbaratı değerlendiren İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri tarihi eser kaçakçılığı yapıldığı bilgisine ulaştı. Bunun üzerine harekete geçen jandarma ekipleri, bir aracı takibe aldı. Bir süre devam eden takibin ardından operasyon için düğmeye basan jandarma ekipleri, durdurdukları araçta yaptıkları aramada Roma dönemine ait aslan başı heykel ele geçirdi. Operasyonda ele geçirilen tarihi heykele el konulurken, olayla ilgili E.Y. ve E.Ü. adlı şahıslar gözaltına alındı.

(Bilal Arıcı /İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Kenevir Sanayisinin Kurulmasına Öncelik Vereceğiz" http://gazetebirlik.com/haber/kenevir-sanayisinin-kurulmasina-oncelik-verecegiz-3342/

Konuşmasına, "Çıkar yücesine ederler seyran / Onları görenler olurlar hayran / Sandım ki geziyor kınalı ceylan / Akar leblerinden balı Çorum'un" dizeleriyle başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm Çorumluları selamladı. 

Çorum'un manevi muhafızlarından Elvan Çelebi'nin "Allah dostunu dost tutan kişiler, yerde ve gökte gün gibi ışılar." sözlerini aktaran Erdoğan, Çorum'un manevi büyüklerini yad etti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bizleri o gönül erlerinin, Hak ve hakikat aşığı o güzel insanların yolundan Mevlam ayırmasın diyorum. Çorum'un yiğit evladı, değerli yol ve dava arkadaşım, 15 Temmuz şehidi Erol Olçok'a ve onun ciğerparesi Abdullah Tayyip'e de Rabbimden rahmet niyaz ediyorum. Vatanımız, bağımsızlığımız ve istikbalimiz için canlarını feda eden tüm şehitlerimizi burada rahmetle anıyorum. Gazilerimizin her birine fedakarlıkları, cesaretleri için ülkem ve milletim adına teşekkür ediyorum." diye konuştu. 

Çekmeköy'de askeri helikopterin düşmesi sonucu 4 askerin şehit olduğunu belirten Erdoğan, şehitlere Allah'tan rahmet diledi. 

Erdoğan, bir yıllık aranın ardından Çorumlularla hasret gidermekten duyduğu mutluluğu ifade ederek, "Çorumlu kardeşlerim bizi nasıl görüyorsa, hatta şöyle söyleyim göresiyorsa bizler de Çorum'u, Çorum'un vefalı insanlarını özlüyoruz. Çünkü biz bütün enerjimizi, gücümüzü, motivasyonumuzu sezlerden, sizlerle kucaklaşmaktan alıyoruz. Yurt içinde terör örgütlerine ve destekçilerine, yurt dışında ülkemize husumet besleyenlere karşı mücadele yürütürken yine cesaretimizi işte bu meydanı dolduran on binlerden alıyoruz. Sizin hayır dualarınızdan alıyoruz. Milletle yol yürümekten, milletle dertleşmekten, milletle beraber olmaktan daha büyük bir mutluluk tanımadık, tanımıyoruz." ifadesini kullandı.

"Çorum'dan demokrasi destanı yazmasını bekliyoruz"
Abide Meydanı'nı dolduran ve her seferinde kendilerini coşkuyla bağrına basan Çorumlulara teşekkürlerini ileten Erdoğan, "Allah muhabbetimizi, dayanışmamızı, kardeşliğimizi daim ve kaim eylesin diyorum." ifadesini kullandı. 

Çorum'a olan şükran borcunu da ödemek istediğini anlatan Erdoğan, "24 Haziran seçimlerinde şahsımı yüzde 64,6 gibi Türkiye ortalamasının çok üzerinde bir oy oranıyla tekrar cumhurbaşkanlığı makamına layık gördüğünüz için her birinize teşekkür ediyorum. Çorum, 24 Haziran'da yüzde 52 AK Parti, yüzde 66 Cumhur İttifakı diyerek bir kez daha milli iradenin şehri olduğunu göstermiştir. Rabbim hepinizden razı olsun." dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan. 31 Mart seçimlerine az bir süre kaldığını belirterek, "Türkiye 31 Mart günü çok önemli, çok kritik bir seçim yaşayacak. Ülkemizin bekası, milletimizin refahı için bu seçimlerden de AK Parti ve Cumhur İttifakı olarak tarihi bir zaferle çıkmak istiyoruz. Biz 31 Mart'ta da Çorum'un yine sandıkları patlatmasını, yine büyük bir demokrasi destanı yazmasını bekliyoruz." diye konuştu. 

"Çorum Tayyip Erdoğan'ı çok iyi bilir, çok iyi tanır." diyen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Allah'a hamdolsun 40 yıldır siyasetin içindeyiz, 40 yıldır eserlerimizle, samimiyetimizle, gayretlerimizle, verdiğimiz mücadelelerle sizlerin huzurundayız. 40 senedir gece gündüz demeden Türkiye'yi ayağa kaldırmak için, şehirlerimizi imar ve ihya etmek için koşturuyor, ter döküyoruz. Siyasi hayatımız boyunca hiçbir zaman şehirlerimize seçim dönemlerinde yolu düşenlerden olmadık. CHP'nin başındaki zat gibi Çorum'u ve Çorumlu kardeşlerimi sadece ufukta seçim sandığını görünce hatırlayanlardan olmadık." 

Yoğun mesailerinden buldukları her fırsatta Çorum'a geldiklerini ve vatandaşlarla hasbihal ettiklerini, aksaklık ve eksiklikleri bizzat yerinde denetlediklerini anlatan Erdoğan, "Samsun'a, Ankara'ya, Kırklareli'ye hizmet ettiğimiz kadar Çorum'u da Sivas'ı da Yozgat'ı, Tokat'ı, Amasya'yı da kalkındırmaya çalıştık. Buharaevler'e, Mimar Sinan'a, Gülabibey'e, Karakeçili'ye hizmet ederken Milönü'deki, Bahabey'deki canları da ihmal etmedik. Çünkü bizim nazarımızda 81 vilayetimizin ve onların her bir mahallesinin, her bir hanesinin tamamı, 82 milyonun her bir ferdi aynıdır, aynı değerdedir, aynı hürmete, aynı hizmete layıktır, zira biz AK Parti'yiz, zira biz, yaratılanı severiz Yaradan'dan ötürü, bizim farkımız bu. Bizim siyasi geleneğimizde adalet vardır, dayanışma vardır, halka hizmeti Hakk'a hizmet gören ulvi bir anlayış vardır. CHP'nin başındaki zat gibi yalanla peynir gemisini yürütmeye çalışmıyoruz. Sizler için, sizlerin huzuru, istikrarı, refahı için mücadele veriyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Çorum'un gelişmesi, büyümesi, kalkınması ve yaşayanların eğitimden sağlığa kadar her alanda en iyi hizmeti alması için 17 yıldır gayret gösterdiklerini belirten Erdoğan, 17 yıldır Türkiye'nin geldiği yerin ortada olduğunu kaydetti. Herkes gibi kendilerinin de eksikleri bulunduğunu söyleyen Erdoğan, "Bürokrasiye takıldığımız, devletin içindeki kimi odakları aşamadığımız dönemler de yaşanmıştır ancak samimiyetimize, gayretimize benim Çorumlu kardeşlerim şahittir." ifadelerini kullandı.

Seçim dönemlerinin, siyasetçilerin hesaba çekildiği dönemler olduğunun altını çizen Erdoğan, "Seçim dönemleri karnelerin millete sunulduğu zamanlardır. Biz de gittiğimiz her yerde önce karnemizi milletimize gösteriyor sonra gelecek 5 sene için icazet istiyoruz. Zira biz muhalefet gibi laf değil, eser üretiyoruz. Bugüne kadar Çorum'a ne kadar yatırım yaptık biliyor musunuz? 15,5 katrilyon liralık yatırım yaptık. Bizden önde gelenlerin böyle bir derdi, yatırımı oldu mu? Yok." diye konuştu.

Eğitimde bin 520 yeni derslik inşa ettiklerini ve öğrenci sayısı 18 bine ulaşan Hitit Üniversitesini kurduklarını anlatan Erdoğan, 81 ilin tamamında üniversite bulunduğunun altını çizdi. Kentte öğrenciler açta açıkta kalmasın, en güzel şekilde eğitimlerine devam etsin diye otel konforunda, 5 bin 146 kişi kapasiteli yurt binaları inşa ettiklerini anlatan Erdoğan, bu sene içerisinde de Alaca'da 250 kişi kapasiteli bir yurdu hizmete alacaklarının müjdesini verdi.

Çorum Stadyumu yıl sonuna kadar tamamlanacak
Erdoğan, Çorum Merkez, Osmancık, Alaca ve Sungurlu'ya gençlik merkezleri ve spor salonları kazandırdıklarını da anlatarak, "Gençler, 20 bin seyirci kapasiteli Çorum Stadyumu'nun inşası devam ediyor. İnşallah, bu yıl sonuna kadar bu stadı da tamamlıyoruz. Tabii Çorumspor'dan da bu stadyumun hakkını vermesini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Çorum'un en güzel mesire alanlarından Çatak'ı gençlere yönelik, kamp yapacakları bir merkeze dönüştürme arzusunda olduklarını da aktaran Erdoğan, "Her yıl Çorum'un nüfusu artıyor. Bu ne demektir; artık Çorum, dışa insan vermiyor, tam aksine geri alıyor. TOKİ eliyle 6 bin 286 konut projesini hayata geçirerek, Çorum'un konut ihtiyacını hafiflettik. Çepni Mahallesi'ndeki 230 dönüm alanı Çorumlu kardeşlerimizin ailecek güzel vakit geçireceği Millet Bahçesi'ne dönüştürdük." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hazreti Muhammed'in 3 sahabesini ağırlayan Hıdırlık ve çevresindeki, buranın manevi iklimine yakışmayan çirkin görüntüleri de tamamen ortadan kaldırdıklarını anlattı.

"Bay Kemal'i kurtarma sandığı kurmuşlar"
İhtiyaç sahipleri, gaziler, şehit yakınları, engelli ve yaşlılara toplam 1,5 katrilyon liralık kaynak aktardıklarını vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bay Kemal, 'Ne verdiniz? Şehitlere bir şey vermediniz' diyor. Ben burada resmi ağızla konuşuyorum. Biz, Bay Kemal gibi afra tafra yapmıyoruz. Adamın ömrü yalanla geçmiş. SSK'ya genel müdür olmuş SSK'yı batırmış. Benim vatandaşım sağlam girdiği hastaneden sakat çıkmış. Bu böyle bir adam. Şimdi konuşuyor sağda solda, yine yalan. Aldığım mahkeme kararlarını biliyorsunuz değil mi? 1,5 milyon bir aldık, 1 milyon bir aldık, şimdi bir kısmı da yargıda. Fakat parayı kendisi de ödeyemiyormuş, öyle diyorlar. Onun için onun bu paralarını ödemesi için CHP içerisinde bir komisyon oluşturmuşlar. Milletvekilleri maaşlarından oraya ödemek suretiyle Bay Kemal'i kurtarma sandığı kurmuşlar."

"Çorum'da sağlık hizmetini üst seviyeye taşıdık"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, iktidarlarından önce Çorum'da en büyük sorunun sağlık alanında yaşandığını belirterek, "13'ü hastaneden oluşan toplam 18 adet sağlık tesisi inşa ederek, Çorum'da sağlık hizmetini üst seviyeye taşıdık." dedi.

Bu hastanelerden birinin 800 yataklı Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi, diğerinin de 250 yataklı Çorum Devlet Hastanesi olduğunu belirten Erdoğan, Çorum'da 5 sağlık tesisinin inşa, 8 sağlık tesisinin de plan, proje ve ihale aşamasında bulunduğunu aktardı. 

Kentteki 59 kilometre olan bölünmüş yolu 326 kilometreye ulaştırdıklarını aktaran Erdoğan, maliyeti yaklaşık 3 katrilyon lira olan 11 adet yol projesinin yapımının da sürdüğünü ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çorum, Laçin, Osmancık yolu, Kırkdilim geçisini, tünelleriyle gelecek yıl sonuna doğru bitireceklerini açıklayarak, şunları kaydetti: 

"Çorum- Merzifon Havalimanı yolunun 5 kilometresi tamamlandı. Maalesef kamulaştırma sıkıntılarından dolayı bu proje biraz uzadı. Son 7 kilometredeki kamulaştırmaları bu yıl içinde çözüp yolun kalanını 2019 bitmeden inşallah sizlerin hizmetine sunacağız. Yapımı devam eden Merzifon-Çorum ayrımı Mecitözü-Amasya-Turhal yolu ile Çorum-İskilip yolunu 2 yıla kadar bitiriyoruz. 

Çorum'un hızlı tren için gün saydığını çok iyi biliyorum. Ben de bu meseleyi bizzat takip ediyorum. Çorum'un bu hayalini inşallah gerçeğe dönüştürmekte kararlıyız. Samsun, Amasya, Çorum, Kırıkkale hızlı tren projemizin üç kesim halinde etüt proje çalışmaları da ayrıca devam ediyor. Bu hatla Çorum bir taraftan Karadeniz'e bir taraftan da İç Anadolu ve Akdeniz Bölgesi'ne hızlı tren konforuyla bağlanmış olacak. Amacımız bozkırın ortasında sanayi ve üretim vahası, bu şekilde yükselen Çorum'u her açıdan çok daha cazip hale getirmektir."

Erdoğan, Çorum'a 11 baraj ve 3 gölet inşa ettiklerini, 6 baraj ve 5 göletin inşasının ise sürdüğünü belirterek, Çorum'a büyük bir ekonomik katkı sağlayacak Tımarlı ve Obruk Dutludere sulamalarının yapımlarının da devam ettiğini bildirdi. Alaca Koçhisar sulamasının inşa sürecini daha da hızlandıracaklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, hem tarım hem de içme suyu bakımından Koçhisar'ın Çorum için ehemmiyetini bildiklerini vurguladı.

Mecitözü Bayındır Barajı'nın inşaatında yüzde 70'lere ulaştıklarını bildiren Erdoğan, son 16 yılda inşa ettikleri sulama projeleriyle 176 bin dekar tarım arazisini sulamaya açtıklarını söyledi.

Yapımı devam eden sulama tesisleriyle 195 bin dekar mümbit araziyi daha sulamaya açacaklarını bildiren Recep Tayyip Erdoğan, tamamladıkları 6 içme suyu tesisiyle Çorum şehir merkezi ve Alaca ilçesinin içme suyu sorununu çözdüklerini kaydetti.

2002'de Çorum'da yalnızca 1 adet bulunan atık su arıtma tesisi sayısını 19'a çıkardıklarını belirten Erdoğan, Çorumlu çiftçilere son 16 yılda toplam 1,5 katrilyon lira tutarında tarımsal destek verdiklerine dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bay Kemal ne diyor? 'Çiftçi aç kaldı, aç' diyor. 'Çiftçinin topraklarını elinden aldınız' diyor. Eline, diline dursun. Ben resmi rakamları veriyorum. Sen ne diyorsun? Gel bakalım sen de bu rakamları burada bir açıkla. Sen Çorum'a ne verdin? Laf, laf. O bol bol laf, vaat." diye konuştu.

Turizm potansiyeli
Turizm konusunda da Çorum'un önemli bir potansiyel taşıdığını, 4 bin yılı aşkın tarihiyle Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden Hattuşaş ve Alacahöyük'ün tanıtılması gerektiğini ifade eden Erdoğan, "Buna biz gayret ediyoruz. Sizlerin de bütün dostlarınıza bunu tanıtmanız lazım." şeklinde konuştu.

Çorum'un bu iki turizm merkezinin yurt içinden ve yurt dışından daha fazla turist çekmesi için gerekeni yapacaklarının altını çizen Recep Tayyip Erdoğan, Çorum'un tarım, tarih ve kültür yanında aynı zamanda bir sanayi şehri olduğunu söyledi. 

Erdoğan, sanayinin gelişmesi, daha da güçlenmesi için Çorum'da 1 teknopark, 2 Ar-Ge merkezi açtıklarını anımsatarak, Çorum'un şu anda ihracatta patlama yaptığını kaydederek, buralarda 10 bin kişilik ilave istihdam oluşturduklarını anlattı. 

Şehirdeki 29 bin iş yerine 637 milyon lira tutarında teşvik verdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu desteklerin meyvelerini de ticaret ve istihdamda aldıklarını kaydetti.

Çorum'un 2002'de yalnız 26 milyon dolarlık ihracat yaparken, bu rakamın 2018'de 742 milyon dolara ulaştığını vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

"16 yıl önce 56 ülkeye ihracatı olan bir şehirden, 139 ülkeye ihracat yapan bir şehre ulaştık. Şimdi Çorum böyle. Çorum Organize Sanayisi, un fabrikalarıyla ürettiği makineler, yedek parçalar, makine aksamları, tekstil ürünleri, seramik ve banyo araç gereçleriyle yüz milyonlarca insanın ihtiyacını karşılıyor. Aynı şekilde altın işleme ve işçiliği konusunda da Çorum'un gün geçtikçe kendinden daha fazla söz ettirdiğini... Geçtiğimiz aylarda dünyanın önde gelen altın üreticilerinden Venezuela'ya yaptığımız ziyaretin ardından Sayın Maduro'nun yardımcısı ülkemize geldi ve burada incelemelerde bulundu. Biz de kendisini Ankara'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul ettik. Başkan Yardımcısı bana Çorum sanayisinden, Çorumlu kardeşlerimin başarılarından sitayişle bahsetti. İnşallah altın ticaretinde de Çorum'u çok farklı bir noktaya taşıyacağız. Çorum sanayisinin daha da büyümesi, Gaziantep, Kayseri, Kocaeli gibi bölgesinin üretim merkezine dönüşmesi için elimizden gelen desteği verdik, veriyoruz."

"Tefecilere muhtaç etti"
Bu doğrultuda yeni bir proje başlatacaklarını belirten Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biliyorsunuz senelerce Türkiye kendi kaynaklarını kullanmaktan, kendi potansiyelini harekete geçirmekten hep alıkonuldu. Bunu kimi zaman düşmanlarımız yaptı. Kimi zaman da içimizdeki gafiller ve hainler yaptı. 1930'larda Nuri Demirağ, Vecihi Hürkuş gibi vizyon, misyon sahibi insanların çabaları engellendi. Türkiye'nin ilk silah fabrikatörü Nuri Killigil şüpheli bir yangında şehit oldu. Bugün sokaklarımızda otomobilleri olan birçok ülke daha tornavida bile imal edemezken, Türkiye'nin kendi imkanlarıyla ürettiği ilk yerli ve milli otomobili Devrim çürümeye terk edildi. CHP'nin başını çektiği bir avuç komprador, ülkemizi üretimde yabancı şirketlere, ekonomide IMF'ye, savunma sanayinde de Batılı devletlere, kredi ve finansman ihtiyaçlarında tefecilere muhtaç etti."

"Onların engellemesine rağmen yaptık"
Erdoğan, geçenlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Türkiye, IMF'ye yeniden muhtaç olacak" dediğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Bay Kemal, biz göreve geldiğimizde Türkiye'nin IMF'ye 23,5 milyar dolar borcu vardı. Bunu biz kucağımızda bulduk. Ama 2013 Mayıs ayında bütün borçlarımızı ödedik ve IMF ile olan bağlarımızı kopardık. Olay bu. Nereden nereye? Merkez Bankamızın döviz rezervi 27,5 milyar dolardı. Ama hamdolsun şimdi yine 100 milyar dolara yaklaştı. Başbakanlığım döneminde bir ara 135 milyar dolara kadar çıkmıştı. Bu sıkıntılı dönemlerde biraz düştük ama yeniden toparlayacağız. Milletimizi karaborsacılık ve stokçuluk illetiyle ilk tanıştıran milli şefin CHP'sidir. Yine IMF ile ilk anlaşmayı imzalayan da yine CHP'dir. Daha emekleme aşamasında Türkiye'nin sanayi hamlelerini baltalayan da yine CHP'dir. Rahmetli Demirel ilk boğaz köprüsünü, merhum Özal ikinci boğaz köprüsünü yine CHP'nin başını çektiği çevrelere rağmen yapmışlardır. Üçüncüyü biz yaptık, Yavuz Sultan Selim Köprüsü. Onların engellemesine rağmen yaptık. Marmaray'ı yaptık denizin altından. Bunu da engellemeye çalıştılar. Avrasya Tüneli'ni yaptık yine denizin altından. Bunu da engellemeye çalıştılar. CHP, CHP, CHP. Bunlar sadece engeller. Bunların vasfı nedir biliyor musunuz? Üç vasfı vardır. İstanbul'a belediye başkanı olduğum zaman söylemiştim, çöp, çukur, çamur. CHP budur. Senelerce İstanbul'u ve yönettikleri şehirleri çöpe, çukura, çamura teslim eden CHP zihniyetidir. Bugün de CHP'lilerin ağızlarını her açtıklarında IMF'den bahsetmelerinin sebebi de budur. Hafazanallah, bunlar iktidar gücünü ellerine geçirse yapacakları ilk iş yine gidip ülkemizi IMF'ye teslim etmek olacaktır. Biz de hem Çorum'a hem de ülkemizin diğer vilayetlerine hizmet götürürken bunlarla yüzleştik, CHP zihniyetiyle mücadele ettik."

"Kenevir sanayisinde Çorum'u ana merkezlerden yapacağız"
Başta Çorum olmak üzere Türkiye'nin tarımı ve sanayisi için çok önemli bir adım atacaklarını bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ne o biliyor musunuz? Kenevir üretimini yeniden yaygınlaştırmak ve ülkemizin Kenevir üretim hacmini artırmak için bir karar aldık." dedi. 

Erdoğan, artık naylon poşetin kullanılmayacağını çünkü naylonun toprakta erimediğini, kenevirin ise toprakla bütünleştiğini söyledi.

Recep Tayyip Erdoğan, aralarında Çorum'un da bulunduğu 20 ili pilot bölge olarak belirlediklerinin altını çizerek, "Şu anda Tarım ve Orman Bakanlığımız gereken etütleri yapıyor. Arkadaşlarımız, ilaç sanayiden tekstile, otomotivden izolasyona, kozmetiğe kadar yüzlerce farklı alanda kullanım imkanı olan bu bitkiden Türkiye'nin daha nasıl istifade edebileceğini araştırıyor." diye konuştu.

"Kenevir tarımını ve üretimini artırırken, aynı şekilde sanayisinin de kurulmasına öncelik vereceğiz." ifadesini kullanan Erdoğan, bu alanda Çorum'un çok ciddi bir birikime, tecrübeye ve kapasiteye sahip olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, çiftçiler ve sanayicilerle el ele verip, kenevir sanayisinde Çorum'u ana merkezlerden birisi yapacaklarını vurguladı. 

Samsun'un Vezirköprü ilçesinin bu işte çok önemli olduğunu söyleyen Erdoğan, tüm bu hizmetlerin devam etmesi için 31 Mart'ın önemine işaret etti.

Mart ayındaki seçimlerde bir yol kazası yaşanmaması gerektiğinin altını çizen Recep Tayyip Erdoğan, şöyle devam etti:

"Terörle mücadeledeki kazanımlarımızın korunması, Suriye'deki politikalarımızın tam anlamıyla hayata geçmesi için 31 Mart'ı da başarıyla atlatmamız gerekiyor. Bu seçimler, illerimize, ilçelerimize, beldelerimize belediye başkanlarını seçmenin yanında ülkemizin beka seçimleri olacaktır. İnşallah bu seçimlerden de zaferle çıktıktan sonra 4,5 yıl boyunca önümüze bakacak, yapısal reformlara odaklanacağız."

Erdoğan, gönüllü kuruluşlarda uzun yıllar hizmet etmiş Dr. Halil İbrahim Aşgın'ı Çorum Belediye Başkan Adayı olarak gösterdiklerine değindi.

Yeni döneme damgasını vuracak "gönül belediyeciliği"ni, Çorum'da bu işin sorumluluğunu iyi bilen Aşgın'ın en güzel şekilde yerine getireceğine inandıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, alandaki vatandaşlardan, 31 Mart'ta bir kez daha tercihin hizmet siyasetinden yana kullanılması için söz aldı. 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Biz CHP’nin Başındaki Zat Gibi..." http://gazetebirlik.com/haber/biz-chpnin-basindaki-zat-gibi-174317/ Çorum’da konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "CHP’nin başındaki zat gibi yalanla peynir gemisi yürütmeye çalışmıyoruz" dedi.

Çorum’un Abide Meydanı’nda halka hitap eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Rabbim bizleri gönül erlerinin hak ve hakikat aşığı o güzel insanların yolundan bizi ayırmasın. Çorum’un yiğit evladı, yol ve dava arkadaşım Erol Olçok ve onun ciğerparesi Abdullah Tayyip’e Rabbim’den rahmet niyaz ediyorum. Vatanımızın bağımsızlığı ve istikbalimiz için canlarını feda eden şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Gazilerimizin her birine fedakarlıkları için ülkem ve millet adına teşekkür ediyorum. Dün Çekmeköy’de askeri helikopterin düşmesi sonucunda 4 şehidimiz var. Allah’tan onlara da diliyorum" şeklinde konuştu.

"Çorumlu kardeşlerim bizi nasıl görüyorsa biz de Çorum’un vefalı insanlarını özlüyoruz. Gücümüzü, enerjimizi milletle kucaklaşmaktan alıyoruz" diyen Erdoğan, "Yurt içinde terör örgütleri ve destekçilerine karşı mücadele yürütürken, yine cesaretimizi bu meydanı dolduran 10 binlerden alıyoruz. Milletle yol yürümekten, beraber olmaktan daha büyük mutluluk tanımadık. Abide Meydanı’nı dolduran bizleri her seferinde bağrına basan Çorumlulara olan şükran borcumu ödemek istiyorum. Şahsıma yüzde 64.6 gibi bir oy ortalaması ile verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyorum. Önümüzde 31 Mart seçimleri var. Türkiye 31 Mart günü çok önemli ve kritik bir seçim yaşayacak. Ülkenin bekası ve milletin refahı için AK Parti ve Cumhur İttifakı olarak tarihi zaferle çıkmak istiyoruz. 31 Martta’da Çorum’un yine demokrasi destanı yazmasını bekliyoruz. Bu meydanı dolduran kardeşlerim hazır mı? Çorum milli iradeye, demokrasiye sahip çıkıyor muyuz? Tevazu samimiyet ve gayretle ’Memleket İşi Gönül İşi’ diyor muyuz? Gönül belediyeciliğine evet diyor muyuz? Çorum, Tayyip Erdoğan’ın çok iyi bilir tanır. 40 yıldır siyasetin içerisindeyiz. 40 yıldır eserlerimizle, verdiğimiz mücadeleyle sizlerin içerisindeyiz. Türkiyeyi ayağa kaldırmak ve şehirleri imar etmek için koşturuyoruz. Hiçbir zaman şehirlere yolumuz seçim zamanında düşmedi. CHP’nin başındaki zat gibi sadece seçim sandığında Çorum’u hatırlayanlardan olmadık. Yurt içi ve yurt dışı programlarımıza yoğun mesaimize rağmen Çorum’a geldik. Sizlerle dertleştik. Hasbihal ettik. Eserlerimizi, varsa eksiklikleri bizzat denetledik. Samsun’a hizmet ettiğimiz kadar Çorum’u da kalkındırmaya çalıştık. Bizim nazarımızda 81 vilayetimiz 82 milyonun her ferdi aynı değere ve hizmete layıktır. Zira biz AK Partiyiz. Zira biz yaratılanı severiz, yaradandan ötürü. Farkımız bu. Bizim siyasi geleneğimizde adalet, dayanışma vardır. CHP’nin başındaki zat gibi yalanla peynir gemisi yürütmeye çalışmıyoruz. Sizlerin huzuru, istikrarı refahı için mücadele veriyoruz. 17 yıldır Çorum gelişsin, Çorum kalkınsın Çorumlular her alanda en iyi hizmeti alsın diye gayret gösteriyoruz" ifadelerini kullandı.

(Muhammed Muttalip Yalçın - Serkan Şansever/İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com