tag:gazetebirlik.com,2015:cid-138 YeniBirlik Gazetesi YeniBirlik Gazetesi 2023-12-27T16:24:04+03:00 Çankırı'da 4,5 büyüklüğünde deprem http://gazetebirlik.com/haber/cankirida-45-buyuklugunde-deprem-3000/

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Çankırı'nın Ilgaz ilçesi olan 4,5 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

Depremin 7 kilometre derinlikte olduğu belirlendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Öğretmenlerin atık malzemelerle dekore ettiği okul kantini lüks kafeleri aratmıyor http://gazetebirlik.com/haber/ogretmenlerin-atik-malzemelerle-dekore-ettigi-okul-kantini-luks-kafeleri-aratmiyor-7915/

Öğrencilerin okulda güzel vakit geçirebilmeleri için arayış içinde olan öğretmenler, koronavirüs salgını döneminde öğrencilerin boş vakitlerini keyifli bir ortamda değerlendirebilmeleri için kantinde değişiklik yapmaya karar verdi.

Resim ve müzik bölümünden öğrencilerin daha önce cep sahne yaptığı kantinde, uzaktan eğitim yapıldığı dönem çalışmalara başlayan öğretmenler, okulda kullanılmayan bateriler, ziller, ahşap malzemelerle avize, pencere pervazları, duvar süslemeleri ve boyamalar yaparak kantini dekore etti.

Okul Müdürü Mehtap Meydaneri, öğrencilerin okula severek gelmelerini ve okulda güzel ve verimli vakit geçirmelerini istediklerini söyledi.

Öğretmenlerle birlikte ne yapabileceklerini düşündüklerini anlatan Meydaneri, "Onların güzel vakit geçirebilecekleri bir yer hazırlamak adına el birliğiyle kolları sıvadık. Resim öğretmenlerimiz sağ olsunlar, çok becerikliler ve aynı zamanda okulumuzun da mezunları oldukları için okulumuza da ayrı bir vefaları var. Bu görmüş olduğunuz lambalar geri dönüşüm, bizim eski baterimiz vardı, eski zillerimiz, yine ahşap kullanarak biraz daha böyle atıklardan da dönüşüm yaparak ürünler yaptılar, burayı güzelleştirdik ve buranın adına da "Hane-i Emek" dedik." diye konuştu.

"Zaman zaman sınavlarımızı da burada gerçekleştiriyoruz"

Kantinde öğrencilerin çok güzel vakit geçirdiğini dile getiren Meydaneri, "İstedik ki öğrenciler teneffüs arasında ya da boş dersleri olduğu zaman buraya gelip birlikte çalsınlar, söylesinler. Böylece de öz güvenleri yerine gelsin diye. Zaman zaman sınavlarımızı da burada gerçekleştiriyoruz. Burada öğrenciler çalarken diğer öğrenciler de onları dinleme fırsatı yakalıyorlar. Hepsi çok mutlu, onlar mutlu olunca biz de mutlu oluyoruz." dedi.

Okulun pansiyonlu bir okul olduğuna dikkati çeken Meydaneri, şöyle devam etti:

"Çankırı'daki birçok okulda ya da belki Türkiye'deki birçok okulda böyle, çocukların vakit geçirebileceği bir sosyal ortam yok. Biz aynı zamanda da pansiyonlu bir okul olduğumuz için öğrencilerimiz dışarıda kafeye gitme ihtiyacı hissetmesin, çünkü biliyorsunuz dışarısı çok sağlıklı ortamlar değil. Bu nedenle biz hem öğrencilerimizin bu ihtiyacını karşılayalım sosyal ortam anlamında hem de daha sağlıklı bir ortam sunalım istedik."

Okulun resim öğretmenlerinden Ahmet Ünver de kantini yaparken okulda miadını doldurmuş malzemeleri kullandıklarını vurgulayarak, "Öğrencilerimiz genellikle bir üniversite kantinine girmiş gibi hissettiklerini belirtiyorlar. Boş zamanlarının tamamını öğretmenler ve öğrenciler bu kafeteryada geçiriyorlar. Öğretmenlerimizin birçoğu öğretmenler odasından daha çok burada vakit geçiriyorlar." ifadelerini kullandı.

"Beste yapan arkadaşlar hocalarımıza göstermeden önce burada kendini geliştiriyor"

Okul öğrencilerinden Zeynep Ceylin Çubuk da Çankırı'da bu kadar güzel dekore edilmiş bir yer olmadığını, sürekli burada vakit geçirmek istediğini dile getirdi.

Muttalip Efe Özkan da okulun kantinini çok beğendiğini, birçok okulda olmayan imkanların kendi okullarında olduğunu kaydetti.

Sahnenin ve dekorun çok güzel olduğunu aktaran Özkan, "Teneffüste arkadaşlarımızla bireysel konserler veriyoruz, sıkıldığımızda burada vakit geçiriyoruz. Beste yapan arkadaşlar hocalarımıza göstermeden önce burada kendini geliştiriyor, arkadaşlara sunuyor beğenildikten sonra hocalarımıza gösteriyorlar." dedi.

Harun Demir de kantinin ilgisini çok çektiğini, kantinde vakit geçirmekten büyük keyif aldığını belirterek, öğretmenlerine emeklerinden dolayı teşekkür etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çankırı'da sağanak ve fırtına etkili oldu http://gazetebirlik.com/haber/cankirida-saganak-ve-firtina-etkili-oldu-8652/

İlçede akşam saatlerinde başlayan fırtınayla sağanak etkili oldu. Fırtına nedeniyle ilçede bir iş yerinin çatısı uçtu.

Çatıdan düşen parçalar Samsun-İstanbul kara yolu bağlantı noktasında trafiğin kapanmasına neden oldu. Olayda yaralanan olmazken, polis ekiplerince güvenlik önlemi alınan yol, temizleme çalışmalarının ardından trafiğe açıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çankırı'da grafiti sanatıyla Filistin'deki acıya dikkat çekildi http://gazetebirlik.com/haber/cankirida-grafiti-sanatiyla-filistindeki-aciya-dikkat-cekildi-7172/

İl Milli Eğitim Müdürlüğünce Ilgaz Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen Yıldıztepe İstiklal Yolu 100. Yıl Cumhuriyet Çalıştayı için 17 sanatçı Çankırı'ya geldi.

Çeşitli atölye çalışmaları, konferanslar ve konserlerin yapıldığı çalıştay kapsamında grafiti sanatçısı Hasan Ali Yaldıran, Selahattin İnal Güzel Sanatlar Lisesi duvarında çalışma yaptı.

Öğrencilerin de katılımıyla gerçekleştirilen programda, sanatçı, Filistin'e destek amacıyla okul duvarına Filistin'in özgürlük mücadelesinin sembollerinden "Hanzala" karakterini çizdi.

Yaldıran, AA muhabirine, Gazze'de çocuk olmak temasıyla bir grafiti çalışması yaptıklarını söyledi.

Çalışmayı öğrencilerle yaptıklarını anlatan Yaldıran, "Çalışma workshop tarzında ilerliyor. Ben işin tasarımını ve uygulamasını yapıyorum, öğrenciler de beraberinde bana yardım ediyorlar, birlikte bir iş çıkarmaya çalışıyoruz." dedi.

Çiziminde Filistin'deki çocukların dünyaya arkasını döndüğünü anlatmaya çalıştığını dile getiren Yaldıran, "Yıkıntıların ortasında geleceğe doğru, aydınlığa doğru bakıyor ama baktığı yerde de yine yıkıntılar ve savaş var. Bir tank var ve 'Free Gazze' yani özgür Gazze'yi yansıtan bir söz var içinde. Resmin grafiti ve resim dilini birleştirdiğimiz bir tarzda çalışma. Bölgede yaşanan çatışmayı, resmin içindeki yıkıntılarla, harabe görüntüsü ile ve işte oradaki bir zırhlı personel taşıyıcıyla aslında anlatmaya çalışıyoruz. Çocukların o harabenin içindeki yalnızlığını göstermeye çalışıyoruz. Biraz daha yani karanlığa doğru giden bir ortamı anlatmaya çalıştık. Kasvetli ve boğucu bir havası var. Bunun yanında da yine de umuda doğru, ışığa doğru bakan bir çocuk var." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
MKE Çankırı Silah Fabrikası'nda üretilen yerli ve milli silahlar tanıtıldı http://gazetebirlik.com/haber/mke-cankiri-silah-fabrikasinda-uretilen-yerli-ve-milli-silahlar-tanitildi-2278/

Kentteki alışveriş merkezi önünde düzenlenen sergide, yerli ve milli imkanlarla üretilen 35 mm uçaksavar, 25 mm otomatik top (Ilgaz), 40 mm otomatik bombaatar, 40 mm tamburlu bombaatar ve 12,7 mm çabuk değişebilir namlulu makineli tüfek ile 105 mm Boran obüsü sergilendi.

Sergi açılışında konuşan MKE Çankırı Silah Fabrikası Müdürü Fatih Bulanık, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılını kutlamanın gururunu yaşadıklarını söyledi.

Çankırı'daki fabrikanın 1980'li yıllarda ağır sanayi ve teçhizat fabrikası olarak temellerinin atıldığını, bugün Makine Kimya Endüstrisi Çankırı Silah Fabrikası olarak faaliyet sürdürdüklerini belirten Bulanık, "Fabrikamız 1 milyon 500 bin metrekare açık alan ve 76 bin metrekare kapalı alanda üretimlerini sürdürmekte olup MKE'nin en yeni ve modern fabrikasıdır." dedi.

Silahların, çalışanların el emeği göz nuru olduğunu ifade eden Bulanık, tüm Çankırılıları sergiye davet ederek şunları kaydetti:

"Ana ürün kalemlerimiz 155 mm Panter obüsü, 155 mm Fırtına obüsü alt kompleleri, 35 mm uçaksavar, 25 mm otomatik top (Ilgaz), 40 mm otomatik bombaatar, 40 mm tamburlu bombaatar ve 12,7 mm çabuk değişebilir namlulu makineli tüfek. Bu ürünlerimize ilave olarak gurur kaynağımız olan 105 mm Boran obüsüne de değinmek isterim. Bu projenin özelliği tamamen Makine Kimya çalışanlarının zihninde şekillenmiş ve tezgahlarımızda vücut bulmuş bir projedir. Tamamen milli ve yerlidir, üstün özelliklere sahip olan bir silah olması sebebiyle dünya çapında siparişler alan bir ürünümüz halindedir."

Konuşmanın ardından Vali Mustafa Fırat Taşolar ve beraberindekiler sergiyi gezerek silahlar hakkında bilgi aldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çankırı'da işçileri taşıyan 3 otobüsle bir minibüsün karıştığı zincirleme kazada 36 kişi yaralandı http://gazetebirlik.com/haber/cankirida-iscileri-tasiyan-3-otobusle-bir-minibusun-karistigi-zincirleme-kazada-36-kisi-yaralandi-8186/

Fabrika işçilerinin bulunduğu 18 S 0070 plakalı otobüs, Ankara-Çankırı kara yolu Eldivan kavşağındaki kırmızı ışıkta bekleyen aynı fabrikanın işçilerini taşıyan 18 S 0220 plakalı minibüs ile 18 S 0127 ve 18 S 0022 plakalı otobüslere çarptı.

İhbar üzerine kaza yerine itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi.

Kazada yaralanan 36 kişi, ambulanslarla Çankırı Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralıların sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Çevrede önlem alan polis, trafik akışını tek şeritten kontrollü sağladı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çankırı'da "vargit"ler çiçek açtı http://gazetebirlik.com/haber/cankirida-vargitler-cicek-acti-2634/

İlçeye yaklaşık 15 kilometrelik mesafedeki Yapraklı Yaylası'nda yayılış gösteren, bilimsel adı "Colchicum speciosum" olan taç yapraklı vargitler sonbaharla birlikte çiçek attı.

Yörede "güz çiğdemi" olarak da bilinen, açtığı zaman dilimi yaylacıların dönüş zamanına denk geldiği için vargit ismi yaygın olarak kullanılan mor çiçekler, kışın yaklaştığının habercisi olarak da anılıyor.

Sonbahar güneşiyle birlikte vargitlerin moru, doğadaki yeşil ve sarı renklerle birlikte doyumsuz seyirlik sunuyor.

Sergilediği güzelliğe rağmen vargit çiçeklerinin bütün olarak zehirli olduğu biliniyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çankırı'da çıkan yangında 50 dönüm ormanlık alan zarar gördü http://gazetebirlik.com/haber/cankirida-cikan-yanginda-50-donum-ormanlik-alan-zarar-gordu-6131/

Tutmakçı Bayındır Yunt mevkisinde ormanlık alanda yangın çıktığı ihbarı üzerine bölgeye ekipler sevk edildi.

Ankara Orman Bölge Müdürlüğünün yangın söndürme helikopteriyle müdahale ettiği çalışmalara Çankırı Orman İşletme Müdürlüğü ile Ankara Çubuk ve çevre belediyelerin itfaiye ekipleri destek verdi.

Yağmurun başlamasının da etkisiyle yangın söndürüldü. Yangında yaklaşık 50 dönüm kızılçam ormanı zarar gördü.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ürettiği su bazlı propolisi sağlık sektörünün hizmetine sunuyor http://gazetebirlik.com/haber/urettigi-su-bazli-propolisi-saglik-sektorunun-hizmetine-sunuyor-99/

Uzun yıllardır arıcılıkla ilgilenen ve görev yaptığı kamu kurumundan yaklaşık 8 yıl önce emekli olan 62 yaşındaki Ahmet Gümüş, tamamen arı ürünleri üzerine yoğunlaştı.

Düzce Üniversitesi tarafından düzenlenen uygulamalı arı zehri üretim kursuna katılarak 2019'da sertifika alan Gümüş'e, bir süre sonra başvurusu sonucunda Türk Patent ve Marka Kurumundan marka tescil belgesi verildi.

Gümüş, çalışmaları sonucunda ürettiği su bazlı propolisi (arıların yaprak döken ağaçların tomurcukları ve kabuklarından topladığı, balmumu, polen ve tükürük salgıları ile zenginleştirdikleri madde), apiterapi yöntemini kullanan ve talep eden sağlık kuruluşları ile isteyenlere veriyor.

Gümüş, propolisin arının kendisini korumasını sağlayan dezenfektan olduğunu söyledi.

Türkiye'de propolisin yeterince bilinmediğini, değerinin yeni yeni anlaşılmaya başlandığını belirten Gümüş, "Propolis, bağışıklık sistemimizin koruyucusudur. Bağışıklığı güçlendirir, hastalıkları tedavi eder. Bağışıklığımızın yüzde 70'i bağırsaklarımızda ve propolis sayesinde güçleniyor." dedi.

Gümüş, su bazlı propolisin en kaliteli propolis olduğuna işaret ederek, "Ağaç olmayan bölgelerde yapılan propolis çok sağlıklı değildir. Ben de su bazlı propolis üreterek kendi markamı oluşturdum. Böylece çevreme faydalı olmaya çalışıyorum. Su bazlı propolisi yapmak kolay değildir. Sadece ticari amaçlı uğraşanlar, su bazlı propolis yapmazlar." ifadesini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çankırı'da çıkan yangında 300 dekar tarım arazisi zarar gördü http://gazetebirlik.com/haber/cankirida-cikan-yanginda-300-dekar-tarim-arazisi-zarar-gordu-7634/

İlçeye bağlı Aliözü köyüne yaklaşık 200 metre uzaklıktaki arazide balya makinesi alev aldı.

Burada başlayan yangın, tarlalara da sıçradı.

İhbar üzerine Çerkeş Belediyesi ve çevre ilçelerden itfaiye ekipleri ile Orman İşletme Müdürlüğü'ne ait arazözler bölgeye sevk edildi.

Köylülerin de destek verdiği çalışmalar sonucu yangın kontrol altına alındı.

Aliözü Köyü Muhtarı Yaşar Batakbaşı, gazetecilere yaptığı açıklamada, yangının balya makinesinden kaynaklandığını söyledi.

Batakbaşı, "Arılıkta bulunan 10 kovan arı telef olurken tarlalardaki balyalar da yandı. Köylülerin ve itfaiye ekiplerinin yardımıyla yangın kontrol altına alındı." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çankırı'nın Ilgaz ilçesinde orman yangını çıktı http://gazetebirlik.com/haber/cankirinin-ilgaz-ilcesinde-orman-yangini-cikti-6588/

İlçeye bağlı Yukarı Bozan köyü yakınlarındaki ormanlık alanda yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye Ilgaz Belediyesi ile çevre belediyelerin itfaiye ekipleri, Orman İşletme Müdürlüğü ve AFAD ekipleri sevk edildi.

Yangın söndürme helikopteri yangına müdahale ediyor.

Çevredeki vatandaşlar da söndürme çalışmalarına destek veriyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çankırı'da sıcak hava kavun üretimine olumlu yansıdı http://gazetebirlik.com/haber/cankirida-sicak-hava-kavun-uretimine-olumlu-yansidi-1073/

Çankırı'da hasadına başlanan kavun, üreticisini memnun ediyor.

Türkiye'nin önde gelen kavun üretim merkezleri arasında bulunan Kızılırmak ilçesinde yaklaşık 30 bin dekar alanda, on dilim ve Kırkağaç cinsi kavun yetiştiriliyor.

İlçede geçen sezon yaklaşık 105 bin ton olan rekoltenin, bu sezon 120 bin tona ulaşması bekleniyor.

Kızılırmak İlçe Tarım ve Orman Müdürü Serhat Kantar,  ilçede yoğun olarak çeltik, kavun ve biber üretildiğini söyledi.

Yılda 120 bin tona yakın kavun üreten bir ilçe olduklarına işaret eden Kantar, "Bölgemize Kırıkkale, Ankara, Çorum, Kastamonu illerinden tüccarlar gelip kavunları satın alıyor. Bölgemizde yetiştirilen iki kavun türü var, ağırlıklı olarak on dilim, biraz da Kırkağaç türü yetiştiriliyor. Bölgemizin kavunu toprağından, sulamasından ve çiftçilerimizin özel ilgisinden dolayı aşırı lezzetli ve güzel." dedi.

Sıcak hava ve yeterli sulama kavunda lezzeti artırıyor

Çankırı'da yetiştirilen kavunun tüketim süresinin uzun olduğunun altını çizen Kantar, şöyle devam etti

"İl genelinde yaklaşık 60 bin dönüm civarında kavun yetiştirilmekte. Hasadımız Ağustos'un 1'i itibarıyla başladı, yaklaşık bir ay daha sürecek, yani eylülün ortasına kadar sürer. Günlük geldikçe olgunlaşan kavunlar toplanıyor, pazara gidip satılıyor, sonra tekrar toplanıyor. Küçük kavunlar tarlada bırakılıyor, olgunlaştıkça toplanıyor. Geçen sene verimimiz dekardan 3,5 ton civarındaydı, bu sene 4 ton civarında. İklim sıcak gittikçe bitki sıcağı seviyor ve güzel gelişiyor. Özellikle sulu alanlarda iklimin sıcak gitmesinin kavunun gelişimine de güzel bir etkisi oluyor. Aynı zamanda lezzeti ve aroması da artıyor."

"Bu sene verimimiz de güzel"

On beş yıldır kavun üretimi yaptığını belirten Emrullah Yılmaz da bu sene kavunun veriminden memnun olduklarını aktardı.

Yılmaz, "Kızılırmak'ta yetiştirilen kavunun lezzeti harikadır. Bu sene verimimiz de güzel. Ben 25 dönüm kavun ekiyorum yaklaşık 100 ton kavun bekliyoruz." diye konuştu.

Hakan Yıldırım ise Çankırı'da yetiştirilen kavunların çok lezzetli ve dayanıklı olduğunu ifade etti.

Ürettiği kavunları Türkiye'nin birçok şehrine gönderdiğini anlatan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Ordu, Trabzon, Samsun, Kırıkkale, Ankara her yere gönderiyoruz. Elimizden geldiğince Türkiye'nin her yerine gönderiyoruz. Bizim kavunumuz dayanıklı, sağlam. Bal gibidir, tadından yenmez. Isırdığında su gibi akar. Toprağından, hava şartlarından ikliminde kaynaklanıyor. Herkesi Kızılırmak kavununu yemeye bekleriz."

Bektaş Hayta da 120 dönüm alana kavun ektiğini, bu yıl verimin de çok güzel olduğunu aktardı.

Ürettiği kavunları ilçe merkezindeki kavun pazarında sattığını anlatan Hayta, "Kızılırmak kavununun özelliği, bizim İç Anadolu Bölgesi kuru sıcaklığıyla meşhur. Toprak bütün tadını kavuna aktarıyor. Bu yıl her yıla göre verim ve tat olarak daha mükemmel." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çankırı'da yaklaşık 8,5 milyon yıllık fosiller gün yüzüne çıkarılıyor http://gazetebirlik.com/haber/cankirida-yaklasik-85-milyon-yillik-fosiller-gun-yuzune-cikariliyor-3121/

Çorakyerler Omurgalı Fosil Lokalitesi'ndeki kazı çalışmaları Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ayla Sevim Erol başkanlığında devam ediyor.

Çorakyerler'deki kazı çalışmalarından bugüne kadar 8,5-9 milyon yıllık geçmişe giden pek çok türe ait fosil bulundu. Bu yıl 10 Temmuz'da başlayan kazılarda hipparion olarak isimlendirilen at türlerine ait, yavru gergedan kafatası, bugünkü fillerin atalarına ait türlerin fosili, bizon benzeri büyükbaş boynuzlulara ait fosiller, zürafaların atalarına ait fosiller ve yabani keçilere benzeyen fosiller bulundu.

Kazı çalışmaları eylül ayının ilk haftasına kadar sürecek.

Prof. Dr. Ayla Sevim Erol,  Çorakyerler kazı başkanlığını uzun yıllardır yürüttüğünü söyledi.

Bölgedeki fosillerin taşlaşmış sedimanın içinden dişçi aletleriyle kazılarak çıkarıldığını, o yüzden çalışmaların 22 yıldır devam ettiğini belirten Sevim Erol, "Bu bölgenin hemen hemen bütün altının fosil olduğunu düşünüyoruz. Devam edilirse onlarca yıl devam edilebilecek bir fosil yatağı." dedi.

Çorakyerler Omurgalı Fosil Lokalitesi'nin önemine vurgu yapan Sevim Erol, şu değerlendirmede bulundu:

"Buranın monografisinin (kitabının) şimdiye kadar çıkması gerekiyordu ama bizim bir yayınımız vardı Nature dergisinde çıkmasını beklediğimiz, dolayısıyla o yayının kabul edilmesiyle ilgili iki hafta önce bunun müjdeli haberini aldık ve kabul edildiğini öğrendik. Önümüzdeki günlerde yayın çıkacaktır mutlaka. Bu yayının çıkması için monografi yazıp yayınlayamadık. Artık bundan sonra burayla ilgili kitabımız yazılacak. Çankırı'ya özgü 6 tane türümüz var, bunların bir kısmı yayına hazırlanıyor, bir kısmı yayınlandı. Dolayısıyla bereketli Çorakyerler alanının önümüzdeki yıllarda da çok daha fazla yayınla dünyaya tanıtılmaya devam edilecektir. Çorakyerler şu anda dünyanın bu alanda yapılan çalışmalarda karşılaştırma lokalitesi olarak kullanılıyor ve tip lokalitesi olarak değerlendiriliyor. Bu nedenle de Çankırı'nın fosiller açısından çok önemli bir hazineye sahip olduğunu da söylemek gerekiyor. Doğanın koruyarak yaklaşık 10 milyon yıldır bize miras bıraktığı bir alanı korumaya çalışıyoruz, değerlendirmeye çalışıyoruz, yayınlamaya çalışıyoruz ve dünyaya tanıtmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki yılarda da uluslararası alanda bilim insanlarının eminim buraya akmaya başlayacağını düşünüyorum Nature yayınından sonra."

Bu sezon kazılarda çeşitli hayvanlara ait 100 civarında fosilin bulunduğunu dile getiren Sevim Erol, şöyle konuştu:

"Hipparion dediğimiz atların iki türüne ait hem uzun vücut kemik parçaları hem kafa parçaları çıkarılıyor. Gergedanlardan iki yavru gergedan kafatasını çıkardık. Yine bizim hortumlular dediğimiz günümüzün fillerinin atalarından türlere ait iskeletler, bizon benzeri büyükbaş boynuzlularla ilgili fosiller, zürafalarla ilgili buluntular, vücut iskeletleri bol miktarda çıktı. Onun dışında dağ keçilerine benzeyen türlere ait fosillerimiz var. Daha önceki yıllarda çıkan fosillerin devamı niteliğinde fosiller geliyor. Bunların hepsi 8,5 ile 7 milyon yıl arasında yaşamış türler. Bütün bu türler, bir katastrofik olay diyoruz, bir felaket sonrası kitle halinde ölen hayvan türlerine ait fosiller. O nedenle de bütün iskelet olarak değil de biraz karışık olarak birbirlerinin üstünde farklı türlerle ilgili buluntular şeklinde ele geçiyor ve aslında hem dünyanın hem ülkemizin en zengin tür çeşitliliğine sahip bir alan burası. 43 ayrı türümüz var, onun üzerinde hayvanlarda ailelere ait dediğimiz gruplar var. 43 türün içerisinde yırtıcılar, çift tırnaklılar, tek tırnaklılar var. Bugüne kadar toplan 4 bin 100 civarında fosil var şu anda. Bu tabii ki tanımlanabilir olanlar. Bir de bizim numarasız olarak elde ettiğimiz fosiller var. Yani 5 binin üzerinde fosilimiz var burada aslında."

Ödeneklerin az olması dolayısıyla çalışmaları küçük bir ekiple yürüttüklerini dile getiren Erol, çalışmaların hızlı ilerleyemediğini kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ilgaz Dağı 15 Temmuz Şehitler ve Milli İrade Tırmanışı yapıldı http://gazetebirlik.com/haber/ilgaz-dagi-15-temmuz-sehitler-ve-milli-irade-tirmanisi-yapildi-7937/

Çankırı Valiliğinin 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında Türkiye Dağcılık Federasyonu İl Temsilciliği ile Çankırı Dağcılık Doğa Sporları ve Arama Kurtarma Spor Kulübü tarafından 7. Ilgaz Dağı 15 Temmuz Şehitler ve Milli İrade Tırmanışı düzenlendi.

Etkinliğe katılan Çankırı, Kastamonu ve Ankara'dan 40 sporcudan 22'si, Ilgaz Dağı'nın 2404 rakımlı Emirgazi Tepesi zirvesine tırmanarak, 15 Temmuz şehitlerini andı.

Türkiye Dağcılık Federasyonu Çankırı Temsilcisi Mustafa Kemal Karatatar, gazetecilere, 15 Temmuz hain darbe girişiminde şehit ve gazi olanları şükran ve minnetle andıklarını söyledi.

Tırmanışta şehitler için dua edip İstiklal Marşı'nı seslendirdiklerini belirten Karatatar, "Sonra zirveden fotoğraf çekilerek dönüşe geçtik. Kamp alanına ulaşan sporcularımıza katılım belgeleri takdim ederek programı tamamladık." dedi.

Karatatar, programa katkı ve destekleri dolayısıyla Çankırı Valisi Abdullah Ayaz başta olmak üzere Garnizon Komutanlığı, İl Özel İdaresi ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün idareci ve çalışanlarına teşekkür etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çankırı'da rehabilitasyon merkezindeki engelliler hem üretiyor hem rehabilite oluyor http://gazetebirlik.com/haber/cankirida-rehabilitasyon-merkezindeki-engelliler-hem-uretiyor-hem-rehabilite-oluyor-5118/

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) ile Çankırı Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü işbirliğinde yürütülen proje kapsamında, Çankırı'nın Şabanözü ilçesindeki rehabilitasyon merkezinde atölyeler oluşturuldu.

Çankırı Bakım, Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürü Ulaş Aracı koordinesinde yürütülen çalışmalarda, 165 kişiye eğitim verilen rehabilitasyon merkezinde kağıt bardak ve seramik üretimi gerçekleştiriliyor. Oluşturulan kafeterya ve atölyelerde 30 engelli birey görev alıyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hasan Tahsin Yıldırım, AA muhabirine, merkez bünyesinde engelli bireylere yönelik projeler yürüttüklerini söyledi.

"Katıl Üret Paylaş Hayatla Kaynaş Projesi" ile hem rehabilitasyon merkezindeki engelli bireylerin iş hayatına atılmalarını hem de sosyalleşmelerini sağlamayı hedeflediklerini anlatan Yıldırım, KUZKA'dan alınan 1 milyon 300 bin liralık destekle projeyi hayata geçirdiklerini belirtti.

Proje kapsamında merkezlerinde bir kafeterya oluşturduklarına dikkati çeken Yıldırım, "Çocuklarımızın istihdam edilebilecekleri şekilde kafeterya hizmeti vermeyi planladık. Simit, poğaça, pasta üretimi yapıp aynı zamanda burayı kafeterya olarak işletip engelli kardeşlerimizin Şabanözü'nden veya dışarıdan gelebilecek misafirleri ağırlayarak sosyalleşmelerini amaçlıyoruz." ifadesini kullandı.

Projenin ikinci ayağının seramik üretimi olduğunu, atölyelerde engelli bireylerin seramik üretimi yaptığını anlatan Yıldırım, "Önce ham madde üreteceğiz, daha sonra bunları hem pazarlama hem de engelli kardeşlerimizin iş atölyelerinde işleme, boyama şeklinde yaptıktan sonra işlerimiz, bu amaçla kurduğumuz dernek üzerinden yürüyecek. Böylece hem kuruluşumuza katkı sağlanmış olacak hem buradaki sakinlerimizin zaman geçirmelerini, daha çok sosyalleşmelerini, rehabilite edilmelerini sağlayabileceğiz." dedi.

Projelerinin en önemli bölümlerinden birinin kağıt bardak üretimi olduğuna işaret eden Yıldırım, "Kağıt bardak üretme makinesini proje kapsamında aldık. Burada da engelli istihdamı sağlanacak, makine ile temas halinde olmayan, paketleme kısmında yer alabilecek özellikle. Engellilerimiz burada bir şekilde istihdam edilecek." diye konuştu.

Üretilen kağıt bardakların ihraç edilmesi için çalışılıyor

Yıldırım, kağıt bardakların ihraç edilmesi için çalışmalar yaptıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

"İhracat yapan bir iş adamımızla görüşüyoruz. Eğer sonuç alırsak bize fason üretim yaptıracak. O zaman sürekli üretime geçmiş olacağız. Böylece pazar sıkıntımız da olmayacak. Üreteceğimiz kağıt bardakları hem firmanın hem bizim kuruluşumuzun hem Bakanlığımızın amblemini basarak ihraç etme durumu olacak. Görüşmeler iyi gidiyor. İnşallah yakın zamanda bu müjdeyi alırız, seri üretime başlarız. Böylece pazarlama sorununu da ortadan kaldırarak mutlu sona ulaşacağımızı temenni ediyoruz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yol inşaatında çalışan kamyon ile çekicinin çarpıştı http://gazetebirlik.com/haber/yol-insaatinda-calisan-kamyon-ile-cekicinin-carpisti-8046/

Çankırı'da hafriyat yüklü kamyon ile beton pompası taşıyan çekicinin çarpışması sonucu sürücülerden biri öldü, diğeri yaralandı.

Alınan bilgiye göre, Kenbağ mevkisinde çevre yolu inşaatında çalışan Gani Şentürk yönetimindeki 06 DY 7986 plakalı hafriyat yüklü kamyon, yokuş aşağı inerken kontrolden çıkarak önünde seyreden aynı inşaatta çalışan plakası ve sürücüsünün ismi henüz öğrenilemeyen beton pompası taşıyan çekiciye çarptı.

Çarpmanın etkisi ile iki araç da yaklaşık 20 metre yükseklikten çevre yolu çalışma sahasına düştü.

İhbar üzerine olay yerine, polis, 112 Acil Servis ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

Araçlarında sıkışan sürücüler, itfaiye ekiplerince çıkarılarak sağlık ekiplerine teslim edildi.

Sağlık ekipleri sürücü Şentürk'ün öldüğünü belirledi.

Diğer sürücü yaralı olarak ambulansla Çankırı Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Şentürk'ün cenazesi aynı hastanenin morguna konuldu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çankırı'daki iletişim müzesi ziyaretçilerini geçmişe götürüyor http://gazetebirlik.com/haber/cankiridaki-iletisim-muzesi-ziyaretcilerini-gecmise-goturuyor-5493/

Çankırı Belediyesi tarafından 2005 yılında Karataş Mahallesi'ndeki tarihi Sarıkadı Konağı restore edilerek müzeye dönüştürüldü.

Çankırı'da "Radyocu Ferit" olarak bilinen Ferit Akalın'ın 1923 yılından 1970'e kadar biriktirdiği yaklaşık 90 radyo ile geçmişten bugüne kullanılan telgraf, radyo, eski televizyon ve yerel gazeteler gibi 200 civarında araç gereç, burada sergilenmeye başlandı.

Müze ilerleyen yaştaki ziyaretçilerine çocukluk yıllarını hatırlatırken, küçük yaştakilere de iletişim teknolojisinin ne kadar geliştiği hakkında bilgi veriyor.

Ziyaretçilerden Ahmet Dönmez, AA muhabirine, Çankırı Karatekin Üniversitesi Radyo Sinema ve Televizyon Bölümü'nde öğretim üyesi olduğunu söyledi.

Müzede çok nadide parçalar bulunduğuna işaret eden Dönmez, "Biz meslek icabı da geldik, öğrencilerimizi de getirdik, gezdirdik. Onların ufkunu açması, iletişimin tarihinin nasıl geliştiği açısından da çok önemli veriler sunuyor. Aynı zamanda Çankırı'nın turistik hayatına da önemli katkı sağlayacak. Bunun gibi mekanların çoğalmasının hem Çankırı'nın hem de burada yaşayanların lehine olacağını düşünüyorum." dedi.

Burcu Dönmez de her sabah radyo dinleyerek güne başladığını dile getirerek, "Müzede sergilenen eski radyoları görünce teknolojinin ne kadar ilerlediğini gördük. Müzenin yapımında emeği geçenlere teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı.

"Müze geçmişe götürdü beni"

Emekli öğretmen Hüdaverdi Değirmenci ise radyo işçiliğinin eskiden bu kadar iyi olduğunu bilmediğini anlattı.

Müzede en çok dikkatini çekenin sese duyarlı radyo olduğunu belirten Değirmenci, "Müze geçmişe götürdü beni. Güzel şeyler hissettim. Radyoların çoğu kullandığımız eşyalardandı. En çok daktilo ve diğer çalışma araçları hayatımda etkili olan araçlardır, çoğunu okullarda kullanmışızdır. Bugünle kıyaslandığında eski iletişim aletleri geri gibi gözükebilir ama eskiden de haberleşme ve radyo muhakkakmış." diye konuştu.

Emekli hemşire Rahile Topal da müzeyi gezerken anılarının canlandığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Müzede sergilenen birçok radyoyu önceden gördüm ve kullandım. Geçmişte de böyle teknolojinin olduğunu biliyordum da bu kadar olabileceğini bilmiyordum. Benim de kullandığım radyolar var burada. Görünce çocukluğuma döndüm. Anne babalarımızın, dedelerimizin radyolarını hala evde saklıyoruz. Nostalji olarak çocuklarımıza gösteriyoruz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çankırılı kadınlar yaptıkları el işi giysi ve oyuncakları deprem bölgesine gönderdi http://gazetebirlik.com/haber/cankirili-kadinlar-yaptiklari-el-isi-giysi-ve-oyuncaklari-deprem-bolgesine-gonderdi-2620/

Yaylakent Belediye Başkanı Nurgül Dede öncülüğünde başlatılan kampanya kapsamında temin edilen iplikler, beldede yaşayan gönüllü kadınlara dağıtıldı.

Kadınlar tarafından örülen kaşkol, bere, hırka, oyuncak gibi yaklaşık bin parça el emeği ürün, depremzedelere gönderilmek üzere AFAD'a teslim edildi.

Dede, yaptığı açıklamada, depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır diledi.

Belediye olarak deprem bölgesine araç, ekipman ve maddi destek de sağladıklarını dile getiren Dede, "Ayrıca eşim Nurgül Dede ve beldemiz AK Parti teşkilatı olarak kadınların ipini alarak atkı, bere, eldiven, kaşkol, çocuklar için oyuncak ve patikler örerek AFAD'a teslim ettik. Deprem bölgesine gönderiyoruz. Allah bir daha bize böyle acı yaşatmasın." dedi.

Orta Halk Eğitimi Merkezinde görevli usta öğretici Emine Bezci, ürünlerin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ormanlardaki yaşlı ağaçlar yaban hayvanlarının barınmasında önemli rol oynuyor http://gazetebirlik.com/haber/ormanlardaki-yasli-agaclar-yaban-hayvanlarinin-barinmasinda-onemli-rol-oynuyor-6097/

Çankırı Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ) tarafından yürütülen araştırmada, birçok yaban hayvanının yuva veya tüneme amacıyla ormanlardaki yaşlı ağaçları seçtiği belirlendi.

ÇAKÜ Eldivan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Çevre Sağlığı Programı koordinesinde TÜBİTAK 1002 programı kapsamında "Türkiye'de Bir Meşe Ormanına Ait Farklı Meşcere Tiplerindeki Ağaçların Yarasalar Tarafından Kullanım Tercihlerinin Araştırılması Projesi" yürütüldü.

Bu kapsamda akademisyenler, 12 ay boyunca Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde bir meşe ormanında yarasaların hangi dönemlerde hangi meşceredeki (farklı orman dokusu) hangi ağaçları barınmak amacıyla kullandığına ilişkin inceleme yaptı.

İnceleme sonucunda yarasaların yanı sıra sincap, yediuyur, kuş, böcek gibi birçok yaban hayvanının yuva veya tüneme amacıyla yaşlı ağaçları seçtiği tespit edildi.

Eldivan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda görevli Dr. Öğretim Üyesi Okan Ürker, AA muhabirine, projeyi farklı fakültelerle multidisipliner yaklaşımla yürüttüklerini söyledi.

Proje kapsamında arazi çalışmalarını tamamladıklarını belirten Ürker, dört mevsim boyunca meşe ormanındaki farklı meşcerelerde öncelikle potansiyel tünek ağaçlarını belirlediklerini dile getirdi.

Ardından potansiyel tüneme özelliklerini test etmek amacıyla bu ağaçların içindeki sincap, ağaçkakan ve böcek delikleri, çeşitli çatlaklar, yarıklar ve kovuk girişlerini endoskopik kameralarla tarayarak yarasa varlığını araştırdıklarını anlatan Ürker, "Bu taramalar sırasında yarasaların yanı sıra birçok kuş türünün, sürüngenlerin, küçük ve orta memelilerden sincaplar, yediuyurlar gibi canlıların da ağaçları tüneme amaçlı kullandığını tespit ettik." dedi.

Ürker, elde edilen veriler sonucunda ormancılık çalışmaları yapılırken yaban hayatının nasıl dikkate alınabileceğine ilişkin öneriler geliştirdiklerine işaret ederek "Ülkemizin mevcut ormancılık yönetimi perspektifinde doğal yaşlı ormanların biraz daha geri planda tutulduğunu ifade edebiliriz. Çünkü daha çok ekonomik öncelikler ön planda tutuluyor. Doğal yaşlı ormanlardan daha fazla tüneme kaydı aldığımızı göz önünde bulunduracak olursak, ekolojik boyutta doğal yaşlı orman varlığının dikkate alınması gerektiğine ışık tutuyoruz diyebiliriz." ifadesini kullandı.

Yarasaların yüzde 70'i ormanları tünemek ya da beslenme davranışı amacıyla kullanıyor

ÇAKÜ Yaban Hayatı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Tarkan Yorulmaz da Türkiye'de 39 yarasa türü yaşadığına dikkati çekti.

Türkiye'deki orman varlığının ülke yüzölçümünün yaklaşık yüzde 30'una denk geldiğini vurgulayan Yorulmaz, "Türkiye'deki yarasa türlerinin yaklaşık yüzde 70'i ormanları tünemek ya da beslenme davranışı amacıyla kullanıyor. Türkiye'de ilk defa gerçekleşen projemiz kapsamında yarasaların orman ekosistemindeki yerini tahlil edebilmek amacıyla ormanları daha çok hangi sebeple tercih ettikleri, tüneme tercihlerini etkileyen unsurlar, ormandaki zararlı ya da faydalı böceklerle ilişkileri nedir gibi soruların karşılığını bulmayı hedefleyen ilk adım atılmıştır." diye konuştu.

Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alkan Günlü ise Türkiye'de 1963'te orman amenajmanı çalışmalarında planlı döneme geçildiğini, bu planlarda işletme amacının maksimum odun üretimine yönelik olduğunu aktardı.

Çanakkale'deki arazi çalışmalarında yaşlı ve kurumuş meşe ağaçlarını yarasaların daha çok tercih ettiğini gördüklerinin altını çizen Günlü, "Bu benim için ilk oldu. Planlamacılarla proje sonuçlarının paylaşılması ve yapılacak planlara bunun entegre edilmesi gerektiğini, bu alanlara biyolojik çeşitlilik açısından önemli arz ettikleri için kısmen müdahale edilmesi ya da hiç müdahalede bulunulmaması gerektiğini düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hititlerden kalan tuz mağarası Çankırı'nın turizm lokomotifi olacak http://gazetebirlik.com/haber/hititlerden-kalan-tuz-magarasi-cankirinin-turizm-lokomotifi-olacak-6264/

Çankırı Belediyesi, "Yer Altı Tuz Şehri" diye adlandırılan ve yılda yaklaşık 120 bin kişinin ziyaret ettiği tuz mağarasının, kent turizminin lokomotifi olması için harekete geçti.

Belediyenin hazırladığı proje ile Hititlerden beri kullanıldığı bilinen, içinde yıllarca yapılan üretim sonucu birçok galeri oluşan mağara, sağlık turizminin yanı sıra sanatsal faaliyetler ve çeşitli etkinliklere de ev sahipliği yapacak.

"Bir iki aya kadar ihaleye çıkacağız"

Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, AA muhabirine, projenin gelecek yıl yaz aylarında tamamlanmasını öngördüklerini söyledi.

Mağarada kullanılacak malzeme ve materyalin tuzlu ortama dayanabilmesi gerektiğini, bunların tespiti için projede gecikmelerin yaşandığını anlatan Esen, "Türkiye'de bir ilk olacak bu proje. Onun için projede kullanılabilecek malzeme ve yaklaşık maliyet hesaplarında biraz geciktik çünkü Türkiye'de ilk, dünyada da 4 veya 5 ülkede var bu tip turizm açısından faaliyet gösteren tuz mağaraları. Şu anda yaklaşık maliyet hesapları bitti. İnşallah bir iki aya kadar ihaleye çıkacağız." dedi.

"Bayram sürecinde 5 bine yakın ziyaretçimiz geldi"

Projenin hayata geçmeden ilgi gördüğünü vurgulayan Esen, şöyle devam etti:

"Yılda 1 milyon ziyaretçi hedefi koymuştuk, proje bitmeden tur firmalarından, turizmcilerden çok büyük talep var fakat şu anda maalesef henüz düşündüğümüzü, istediğimiz süreçte gerçekleştiremedik. Buna rağmen ziyaretçi akınına uğruyoruz diyebiliriz. Bayram sürecinde 5 bine yakın ziyaretçimiz geldi. İnşallah ihalesini bitirip yapım aşamasına geçmeyi planlıyoruz. Muhtemelen bütün imalatlar önümüzdeki yaza hazır olur diye düşünüyorum."

Esen, il merkezine 20 kilometre uzaklıktaki mağarayı "Yer Altı Tuz Şehri" diye adlandırdıklarını, bir şehirde olması gereken ne varsa tuz mağarasına da bunu kazandıracaklarını belirterek şunları kaydetti:

"Sağlık açısından bir alan oluşturduk. Çok amaçlı bir konferans salonu, yöresel ürünlerimizin satılabileceği stantlar, havuz, çocuk oyun alanları, kafeteryalar olacak. Şehirde olması gereken ne varsa içeride olacak inşallah. 18 dönüm, galerilerden oluşan kapalı alan. Her galeride bir etkinlik, yapısal farklılıklar oluşturduk. İnşallah ürettiğimiz coğrafi işaretli ürünlerimizi de orada sergileyip satışını yapacağız. Çankırı için insanlar artık alternatif turizm arıyor. Bu anlamda Çankırı'nın lokomotifi olacak. Burası bir destinasyonun başı olacak, akabinde Ilgaz, Orta, Yapraklı... Buralarda bizim doğal güzelliklerimiz var. Kış turizmi var. Yaz kış turist bekliyoruz inşallah. Bu anlamda tabii ki ziyaretçi akınına uğrayacağına eminiz, inanarak bu yola çıktık."

Tuz mağarasının Çankırı ekonomisine ve istihdama da büyük katkı sağlayacağını ifade eden Esen, kentte konaklama probleminin olduğunu, bunun da aşılacağına inandıklarını dile getirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bakan Kurum, Çankırı'nın Dodurga Beldesi'nde vatandaşlarla bir araya geldi http://gazetebirlik.com/haber/bakan-kurum-cankirinin-dodurga-beldesinde-vatandaslarla-bir-araya-geldi-29/

Çankırı’da biz dizi ziyaretler gerçekleştirip Dodurga Beldesi’nde vatandaşlarla buluşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Çankırı’ya ve Dodurga’ya kazandırılacak eserlere ilişkin bilgiler ve müjdeler verdi. Bakan Kurum konuşmalarında, “ Burada öyle bir işaret fişeği çakacaksınız ki, sandıkları öyle bir patlatacaksınız ki Cumhur İttifakı kimmiş, Cumhur İttifakı’na destek nasıl olurmuş Dodurga’dan tüm Türkiye’ye, tüm dünyaya ilan edeceksiniz. 3 Temmuz’da Dodurga’da elde edeceğimiz zafer, 2023 ve 2024 yılındaki seçimlerin bir işaret fişeği olacak!” dedi.

Çankırı’nın geleceği için Milletvekilleri ve Çankırı Belediye Başkan Adayı ile bir araya gelip, Çankırı ve Dodurga için çok önemli kararlar aldıklarını belirterek konuşmalarına başlayan Bakan Kurum, “Dodurgamız için en güzelini, en iyisini, en doğrusunu planladık. Bu şehrin çehresini değiştirecek müjdelere hazır mıyız? Hazır mısın Dodurga! Birazdan hepsini sizlerle tek tek paylaşacağım.” dedi.

Yapılan tüm projeleri, vatandaşların hayır duasını almak için yaptıklarını anımsatan Kurum, “Şu karşımdaki kardeşlerimizin, kadınlarımızın, yavrularımızın, çocuklarımızın geleceği için inşa ediyoruz, imar ediyoruz. Biz tek şey istiyoruz: Yavrularımızın geleceğe güvenle baktığı, annelerimizin, babalarımızın refah içinde, huzur içinde, kardeşlik içinde yaşadığı, büyük ve güçlü Türkiye’yi hep birlikte inşa etmek istiyoruz!” ifadelerini kullandı.

Bizim siyasetimiz, eser ve hizmet siyasetidir.

Atılan her adımda, koyulan her bir taşta ve gerçekleştirilen her bir projede vatandaşlara birlikte kararlar aldıklarını bildiren Bakan Kurum, “Büyük Türkiye’nin mimarı Liderimiz, Genel Başkanımız, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın söylediği gibi: "Bizim siyasetimiz, eser ve hizmet siyasetidir. Biz siyasette başkaları gibi makam ve mevki elde etmek için değil, millete ve memlekete hizmet etmek için bulunuyoruz." Bu düsturdan hareketle ilkemiz: “Halka hizmet, hakka hizmettir.” vurgusunda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, eğitimden sağlığa, tarımdan ekonomiye, savunma sanayinden şehirciliğe kadar Türkiye’nin son 20 yılda çağ atladığını ve bunu vatandaşlarla birlikte başardıklarını vurgulayan Bakan Murat Kurum, bugün dünyayı etkileyen salgınla, ekonomik daralmayla, küresel terörle, iklim değişikliğiyle mücadelenin kararlılıkla sürdürüldüğünü bildirdi.

Dodurga, yeni hizmetlere, yeni projelere, yeni eserlere doyacak.

“Cevher yoktan çıkmaz, pekten çıkar!” sözünü kullanarak Dodurga’nın hukuk mücadelesi ile istediğini aldığını ve yeniden belde olduğunu hatırlatan Bakan Kurum, Dodurga’nın yeni hizmetlere, yeni projelere, yeni eserlere doyacağını müjdeledi.

“Milletimiz ne istiyorsa biz onu yapacağız. Biz Dodurga’yı çok iyi biliyor, çok iyi tanıyor, çok seviyoruz”  şeklinde konuşan Bakan Kurum, vatandaşların merakla beklediği müjdeleri açıkladı.

Dodurga’ya yakışır yeni bir belediye hizmet binasını sizlere armağan edeceğiz.

Dodurga halkına müjdeleri tek tek açıklayan Bakan Kurum, atıl vaziyette olan belediye binasıyla ilgili bir çalışma yürüteceklerini kaydederek, “Dodurga’ya yakışır yeni bir belediye hizmet binasını sizlere armağan edeceğiz. Hemşehrilerimiz, kardeşlerimiz burada güvenli ve hızlı hizmetler alacak, inşallah buradaki hizmetlerimizi çok daha etkin bir şekilde sürdüreceğiz. Yeni belediye binamız şimdiden Dodurga’mıza hayırlı uğurlu olsun.” dedi.

2023’te Dodurga’da evlerimiz doğalgazla ısınacak.

Orta ilçesinden Dodurga’ya doğru doğalgaz hattı hazırlığının olduğunu müjdeleyen Bakan Kurum, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımızla da görüştük ve Dodurgalı gençlerimiz, kadınlarımız, yavrularımız ve amcalarımız için artık daha güzel bir gelecek onları bekliyor. Artık kömür taşımayacaklar, odunlarla soba yakmak zorunda kalmayacaklar ve Dodurga’mızın bir taraftan da havasını çok daha temiz hale getireceğiz. İnşallah 2023 yılında Dodurga’da evlerimiz doğal gazla ısınacak. Tabii doğal gaz yatırımı yapılır yapılmaz da mecburen tüm yollarımızda yatırım faaliyetleri sebebiyle yıpranmalar olacak. Hemen arkasından da bütün doğal gaz giden alanlara ilişkin tüm yolları da inşallah baştan aşağıya yenileyeceğiz ve 2023 yılına geldiğimizde hem doğal gazımız, hem de yeni yollarımız olacak. Bu çerçevede şehrin çeperi de, şehrin merkezi de inşallah daha da güzel hale gelecek. Şimdiden bu projelerimiz de Dodurgalı kardeşlerimize hayırlı uğurlu olsun.” sözlerini kullandı.

Dodurga’ya millet bahçesi kazandıracağız.

Bakan Murat Kurum şunları söyledi, “Dodurga’ya gençlerimizin, kadınlarımızın hoşça vakit geçireceği bir millet bahçesi kazandıracağız. İçerisinde yürüyüş yollarından, parkurlarından bisiklet yollarına, mesire alanlarından mescitlere, yine kütüphanesiyle, kıraathanesiyle burada birçok sosyal alanımız yer alacak ve çocuklarımızın, gençlerimizin koşacağı, bisiklete bineceği millet bahçemiz de şimdiden hayırlı uğurlu olsun.”

Meydan düzenlemesi yaparak bir Yaren Konağı inşa edeceğiz.

Beldenin tarihi ve kültürel birikimini çok iyi bildiğini ve bu değerleri ortaya çıkaracak bir meydan düzenlemesi yapılacağını aktaran Bakan Kurum,  “Meydanın tam merkezine de; kışın sıcak bir ortamda Yaren sohbetlerinin yapılacağı, çocuklarımıza, gençlerimize kadim kültürümüzün aktarılacağı, Çankırı’ya özgü yazma çöreğinin, nokulun, tarhananın, keşkeğin ikram edileceği bir Yaren Konağı inşa edeceğiz! İnce ekmek muskasını, höşmerimi burada afiyetle, huzurla, doya doya hep birlikte yiyeceğiz!  Burası aynı zamanda bir aile yaşam merkezi olacak. Atölyeler olacak, gençlerimiz, kadınlarımız burada faaliyetler yapacaklar. Yeni meydan projemiz, yaren konağımız Dodurga’mıza hayırlı uğurlu olsun.” şeklinde konuştu.

Dodurga’da ev sahibi olmayan tek bir kardeşimizi bırakmayacağız!

“İnşallah TOKİ’mizle Orta ve Dodurgamız’da kira öder gibi ev sahibi olabileceğiniz sosyal konut projemizi başlatıyoruz! Orta ilçemize 175, Dodurgamıza 150 sosyal konut sözümüzü sizlere veriyoruz! Dodurga’da ev sahibi olmayan tek bir kardeşimizi bırakmayacağız! Şimdiden yeni yuvalarımız, yeni dükkanlarımız hayırlı uğurlu olsun.” ifadelerini kullanarak müjdelerini veren Bakan Kurum şunları söyledi, “Bu hedeflere hep birlikte yürüyeceğiz! Bu eserleri şehrimize hep birlikte kazandıracağız! Hasan Hüseyin Kaşıkçı Başkanımızla birlikte yürüyeceğiz! Birlikte başaracağız! İnşallah siz emaneti kendisine teslim ettiğinizde başkanımız da ehliyetiyle, liyakatiyle, başarısıyla Dodurga’nın iftihar kaynağı olacak! İnşallah Dodurga bu seçimle birlikte herkese çok güzel bir demokrasi dersi verecek. Dodurga’da kazanacağımız bu zafer 2023 ve 2024 yılındaki seçimlerin bir işaret fişeği olacak! Burada seçimlerle, millet iradesiyle, demokrasiyle sandığa düşen cemre; çığ gibi büyüyerek 2023 ve 2024’te Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Cumhur İttifakımızın zaferi olacak!”

3 Temmuz’da Dodurga’da elde edeceğimiz zafer, 2023 ve 2024 yılındaki seçimlerin bir işaret fişeği olacak!

Dodurganın, Ortanın, Çankırının ve Türkiyenin yanında olduklarını belirterek “Milletimize hizmet etmeye devam edeceğiz.” İfadelerine yer veren Bakan Kurum,  vatandaşlardan seçimler için söz isteyerek şu soruları sordu, “ Şimdi soruyorum sizlere: Dodurga’yı ehline teslim edecek miyiz? Hasan Hüseyin Kaşıkçı diyecek miyiz? 3 Temmuz’da, hep birlikte sandıkları patlatıyor muyuz? Dodurga’da Türkiye rekorunu kıracak mıyız? Milletin değerlerine yabancı olanlara, milletin lehine tek bir adım atmayanlara, bu ülkede çakılı tek bir çivisi, dikili tek bir ağacı bulunmayanlara sandıkta en güzel cevabı verecek miyiz? Yatırım yerine yalana sarılanlara, eser üretmek yerine iftira atanlara, yapılan hizmetlere köstek olanlara, algı oyunları kuranlara sandıkta cevap verecek miyiz? Söz veriyor muyuz? Ben de sizlere, Murat Kurum sözü veriyorum. Burada öyle bir işaret fişeği çakacaksınız ki, sandıkları öyle bir patlatacaksınız ki Cumhur İttifakı kimmiş, Cumhur İttifakı’na destek nasıl olurmuş Dodurga’dan tüm Türkiye’ye, tüm dünyaya ilan edeceksiniz. 3 Temmuz’da Dodurga’da elde edeceğimiz zafer, 2023 ve 2024 yılındaki seçimlerin bir işaret fişeği olacak!”

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çankırı'da dolu ve sağanak etkili oldu http://gazetebirlik.com/haber/cankirida-dolu-ve-saganak-etkili-oldu-2930/

Çankırı'da şiddetli yağış ve dolu hayatı olumsuz etkiledi.

Kentte akşam saatlerinde aniden bastıran dolu, bir süre sonra yerini sağanağa bıraktı.

Etkili olan dolu ve sağanak nedeniyle bazı cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu, yayalar ve sürücüler zor anlar yaşadı.

Bazı vatandaşlar, otomobillerini doludan korumak için üzerlerine battaniye serdi, yağış sebebiyle bazı ev ve iş yerlerini de su bastı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çankırı'da işçi servisinin devrilmesi sonucu 18 kişi yaralandı http://gazetebirlik.com/haber/cankirida-isci-servisinin-devrilmesi-sonucu-18-kisi-yaralandi-329/

Şabanözü Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren bir fabrikanın 31 işçisini taşıyan Y.Ş. idaresindeki 18 DN 796 plakalı otobüs, Çankırı-Eldivan kara yolu Ecevit yokuşu mevkisinde şarampole devrildi.

İhbar üzerine bölgeye çok sayıda sağlık, polis, jandarma ve kurtarma ekibi sevk edildi.

Kazada, 3'ü ağır 18 kişi yaralandı.

Araçta sıkışan bazı yaralılar, ekiplerce çıkarılarak kentteki hastanelere kaldırıldı.

Çankırı Valisi Abdullah Ayaz da kaza yerinde incelemelerde bulunarak bilgi aldı.

Vali Ayaz, burada yaptığı açıklamada, Şabanözü Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bir fabrikanın işçilerini taşıyan servis aracının kazasına şahitlik etmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Şu an can kaybının olmadığını belirten Ayaz, "3 ağır yaralımız, 15 hafif yaralımız var. Tüm yaralılarımızın hastaneye sevki sağlandı. Bundan sonraki durumlarını oradan takip edeceğiz. Konuyla ilgili adli idari tahkikat devam edecek. Allah tekrarını göstermesin, beterinden korusun." dedi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Şehit Piyade Teğmen Kaan Kanlıkuyu, Çankırı'da son yolculuğuna uğurlandı http://gazetebirlik.com/haber/sehit-piyade-tegmen-kaan-kanlikuyu-cankirida-son-yolculuguna-ugurlandi-4280/

Hakkari'deki törenin ardından Ankara'ya uğurlanan, ardından kara yoluyla Çankırı'nın Atkaracalar ilçesine ulaştırılan şehidin Türk bayrağına sarılı tabutu, dede evinde helallik alınmasının ardından ilçe merkezindeki Hamza Sultan Camisi'ne getirildi.

Şehidin yakınları, tabuta ve Kanlıkuyu'nun fotoğrafına sarılarak gözyaşı döktü.

İkindi namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından şehidin naaşı, ilçe mezarlığında defnedildi.

Şehidin evli ve eşinin de hamile olduğu öğrenildi.

Törene şehidin eşi Şeyma Nur, annesi Songül, babası Mustafa, dedesi Ahmet, babannesi Semiha Kanlıkuyu ve yakınlarının yanı sıra İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Alpaslan Kavaklıoğlu, Çankırı Valisi Abdullah Ayaz, AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, AK Parti Çankırı Milletvekili Salim Çivitcioğlu, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Salih Büyük, Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, askeri ve mülki erkan, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, ilçe belediye başkanları ve vatandaşlar katıldı.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çankırı'da otobüs devrildi: 2 ölü http://gazetebirlik.com/haber/cankirida-otobus-devrildi-2-olu-2895/

Seyfettin Yılmaz idaresindeki İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait 34 EHA 508 plakalı otobüs, Dağtarla mevkisinde yolun kar nedeniyle kayganlaşması sonucu şarampole devrildi.

İhbar üzerine kaza yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi.

Kazada Hüseyin İrfan ve Osman Yazıcı olay yerinde yaşamını yitirdi, 27 kişi yaralandı. Yaralılar ambulanslarla Kurşunlu, Çerkeş, Atkaracalar, Ilgaz ve Çankırı Devlet Hastanelerine kaldırıldı.

Kaza nedeniyle kara yolunda ulaşım tek şeritten kontrollü sağlanıyor.

Kurşunlu Devlet Hastanesinde tedavi edilen hastaları ziyaret eden Vali Abdullah Ayaz, yaralılara geçmiş olsun dileklerini iletti.

Vali Ayaz, gazetecilere, üzücü bir hadise yaşadıklarını söyledi.

Otobüsün İstanbul'dan Trabzon'a cenaze götürdüğünü belirten Ayaz, "2 vatandaşımız hayatını kaybetti, 3 vatandaşımızın durumu ağır. Allah hepsine şifa versin. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyoruz. Hastalarımızın hemen hemen tamamı sevk edildi. 4’ü burada Kurşunlu’da müşahede altında. Allah beterinden korusun. Trafik kuralları, sürat, emniyet kemeri gibi uyarıları tekrarlıyoruz. Kazayla ilgili savcılık soruşturmasını yürütüyor." dedi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çankırı'da bisiklet ve scooter kullanımını teşvik etmek için tur düzenlendi http://gazetebirlik.com/haber/cankirida-bisiklet-ve-scooter-kullanimini-tesvik-etmek-icin-tur-duzenlendi-386/

Karatekin Parkı'nda başlayan etkinlik öncesi Dernek Başkanı Sezai Özçelik, yaptığı açıklamada, Çankırı'da ulaşım politikaları ve "Akıllı Kent Çankırı" konusunda faaliyet yapmayı amaçladıklarını söyledi.

Derneğin 10 yıldır faaliyetini sürdürdüğünü belirten Özçelik, "Bu faaliyetle Çankırı'da bisiklet kullanımı ve scooter kullanımını teşvik etmek istiyoruz. İklim değişikliği dünyada ve Türkiye'de çok önemli bir konu haline geldi."

Özçelik, "Burada amacımız iklim değişikliği konusunda, özellikle bisiklet kullanımı ve scooter kullanımı konusunda Çankırı halkını bilinçlendirmek, teşvik etmek, ayrıca yerel yönetimlere ve sivil toplum kuruluşlarına bu konuda bizimle birlikte çalışmaları ve farkındalık oluşturma konusunda ön ayak olmak." diye konuştu.

Katılımcılar daha sonra kentte bisiklet ve scooterla tur attı.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çankırılı çeltik üreticileri verim ve kaliteden memnun http://gazetebirlik.com/haber/cankirili-celtik-ureticileri-verim-ve-kaliteden-memnun-7189/

Çankırı'da mayıs ayından itibaren tarlalarına su veren çiftçiler, yoğun mesai harcayarak yaklaşık 5 ayda yetiştirdikleri çeltiği hasat etmeye başladı.

Çankırı çevresinde, ağırlıklı olarak Kızılırmak ve Ilgaz ilçeleri ile merkez köylerde yetiştirilen çeltik, bu yıl yüksek verimiyle üreticisinin yüzünü güldürüyor.

Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli, çeltiğin insan beslenmesinde buğdaydan sonra en çok kullanılan tahıl ürünü olduğuna işaret etti.

Çankırı'da Ilgaz, Kızılırmak ve merkez köyler olmak üzere yaklaşık 30 bin dönüm arazide çeltik ekimi yapıldığını belirten Gamzeli, "İlimiz, çeltik üretimiyle ülkemizin pirinç ihtiyacına yüksek oranda katkı sağlamaktadır. Toprak yapımız itibarıyla kalitesi yüksek, lezzeti mükemmel çeltik üretimi yapıyoruz." dedi.

Çiftçilerin kaliteli ürün almaları için sertifikalı tohum kullanmalarını tavsiye eden Gamzeli, "Çeltik, üretimi zor ve maliyeti yüksek, çiftçi için riskli bir üründür. Her ne kadar iklim şartları çeltik üretimi için iyi gerçekleşse de bu yıl artan girdi maliyetleri üreticimizin maliyetini oldukça artırdı." diye konuştu.

Çankırı'da çeltik hasadının başladığını anlatan Gamzeli, şöyle konuştu:

"Biçim yapılan arazilerimizde verim şükürler olsun güzel, dönümden yaklaşık 700 kilogram ile bir ton arasında çeltik çıkmaktadır. İlimiz genelinde 25 bin ton çeltik üretimi bekliyoruz. Tüm zorluklara rağmen üretimden vazgeçmeyen çiftçilerimize alın terinin karşılığını alabileceği hayırlı ve bereketli bir hasat dönemi dilerim."

"Çeltiği çocuk gibi büyütüyorsun"
Çeltik üretimi yapan çiftçilerden Ahmet Karadayı da 200 dönüm arazide çeltik ektiğini söyledi.

Çeltik sezonunun açıldığına vurgu yapan Karadayı, "Verim güzel, verimde sıkıntı yok. Çeltiğin kalitesi de güzel. Geçen seneye göre biraz daha kaliteli mahsuller. Geçen seneye göre devletin açıkladığı fiyat iyi ama alım talebi yok." ifadelerini kullandı.

Çeltik üretiminin zahmetli bir iş olduğunu anlatan Karadayı, şunları kaydetti:

"Çeltik işi çamur içinde oluyor. Önce tarlayı kurutuyoruz, traktörle sürüyoruz, kazayağını çekiyoruz, gübresini atıyoruz, ilacını yapıyoruz. Çok meşakkatli bir iş, çocuk gibi büyütüyorsun bunu. Çocuğu nasıl kundaktan askere kadar yetiştiriyorsan bu da aynı şekilde ekimden hasada kadar meşakkatli, maliyeti olan bir iş."

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çankırı'da fillerin atalarına ait 9 milyon yıllık uyluk kemiği ve diş bulundu http://gazetebirlik.com/haber/cankirida-fillerin-atalarina-ait-9-milyon-yillik-uyluk-kemigi-ve-dis-bulundu-3644/

Çorak Yerler Omurgalı Fosil Lokalitesi'ndeki kazı çalışmaları Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ayla Sevim Erol başkanlığında devam ediyor.

Çorak Yerler'deki kazı çalışmalarından bugüne kadar 8,5-9 milyon yıllık geçmişe giden pek çok türe ait fosil bulundu. Bu yıl bulunan en önemli fosilleri ise fillerin atasına ait uyluk kemiği ile defans dişi oluşturuyor.

Prof. Dr. Ayla Sevim Erol, geçen sezon salgın nedeniyle kazı çalışmaları yapamadıklarını, sadece laboratuvar çalışması yaptıklarını söyledi.

Bu yılki kazı sezonunda alanı açtıkları andan itibaren fosillere ulaştıklarını belirten Sevim Erol, "Bu sene yapılan kazıda 104 numaralı fosil elde edildi. Bunların içinde geçen yıllarda çıkan atların atalarına ait fosillerin çoğunlukta olduğunu görüyoruz. Bu sene ayrıca önceki yıllarda çok fazla bulunmayan geyiklere ait boynuz ve kafatası ile fillerin atalarına, özellikle iri formlara ait bir defans üst çene dişi ile bir de bütün bir uyluk kemiği bulduk." dedi.

"İri fosilleri genellikle alçı ceket uygulayarak çıkarmaktayız"
Bulunan fosillerin çıkarılması için çok dikkatli ve hassas çalışmalar yapıldığını anlatan Sevim Erol, şöyle devam etti:

"Bulunan fosillerin hemen hepsi günümüzden 8-9 milyon yıl öncesinde yaşamış hayvanlara ait fosil örnekleridir. Fosiller, organik materyaller olmalarından dolayı korunmaları oldukça zordur. Ayrıca fosilleri açığa çıkarırken zarar vermeden ve kırmadan çıkarmak çok zahmetlidir. Çok dikkatli olmak gereklidir. Çıkarmadan önce bir kere üstleri tamamen açılır. Gün ışığına çıkarılan fosillere bazı işlemler uygulanmaz ise parçalanıp dağılacaktır. Bu nedenle uzman antropologların bu fosilleri çıkarmaları gerekmektedir. Bu işlemler fosilleşmenin ne yöne doğru olduğu ve nasıl fosilleştiği gibi tafonomik açıdan önemli bilgilerin elde edilmesi için uygulanmaktadır. İri fosilleri genellikle alçı ceket uygulayarak çıkarmaktayız." 

Bu yıl yapılan kazı çalışmalarında ekip arkadaşlarının özverili bir şekilde çalışarak fosilleri elde ettiklerine vurgu yapan Sevim Erol, "Bu seneye kadar yapılan çalışmalarda özellikle filgillere yani hortumlulara ait fosil kalıntıları arasında bu kadar bütün ve sağlam olarak çıkan uyluk kemiği ve defans dişi bulunmamıştı. Bu yıl ilk kez bu iri parçaları ele geçirmiş olduk. Bu da lokalitede tepenin altına girdikçe daha iri formlarla karşılaşacağımızın bir göstergesi olmalıdır. Yani bu bölge daha çok farklı türlere ait fosil buluntusu barındırıyor diyebiliriz." ifadesini kullandı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çankırı'da sağanak nedeniyle bazı ev ve iş yerlerini su bastı http://gazetebirlik.com/haber/cankirida-saganak-nedeniyle-bazi-ev-ve-is-yerlerini-su-basti-829/

Çankırı'da sağanak, hayatı olumsuz etkiledi.

Kent merkezinde öğleden sonra başlayan ve yaklaşık bir saat süren yağış nedeniyle bazı ev ve iş yerlerini su bastı.

Belediye ve itfaiye ekipleri ev ve iş yerlerindeki suyu tahliye etmek için yoğun çaba gösterdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çankırı'da yeşilin her tonunu yansıtan tabiat parkları ziyaretçilerini bekliyor http://gazetebirlik.com/haber/cankirida-yesilin-her-tonunu-yansitan-tabiat-parklari-ziyaretcilerini-bekliyor-9368/

Çankırı'da yeşilin her tonunu yansıtan tabiat parkları doğaseverlere güzel bir tatil süreci vadediyor.

Kurak bir bölge olarak bilinen ancak etrafı ormanlarla çevrili Çankırı, doğal güzelliklere sahip tabiat parklarıyla dikkati çekiyor.

Yapraklı ilçesindeki 126,3 hektar alana sahip, etrafı sarıçam ağaçları ve çayırlarla çevrili 1604 rakımlı Hazım Dağlı Tabiat Parkı, manzarası ve temiz havasıyla doğa yürüyüşü yapmak, bisiklet sürmek, manzara seyretmek, kamp yapmak ve fotoğraf çekmek isteyen ziyaretçilerini bekliyor.

Ilgaz ilçesindeki Kadınçayırı Tabiat Parkı da orman köşkleri, kır lokantası, zipline (çelik halatta kayma), piknik alanları, çeşmeleri ve doğasıyla keşfedilmeyi bekleyen güzellikler arasında yer alıyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Muharrem Ovacıklı, yaklaşık 2 yıldır dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında devletin aldığı önlemler ve aşılama çalışmalarıyla sona yaklaşıldığını söyledi.

Salgın sürecinde insanların evlerine kapandığını ve çok sıkıldıklarını belirten Ovacıklı, "İnsanlarımızı doğal güzellikleriyle, yeşiliyle, ormanıyla, tarihi dokusuyla İç Anadolu'nun şirin şehri, Yarenler diyarı Çankırı'mıza bekliyoruz. Vatandaşlarımızı Yıldıztepe, Ilgaz Dağı, Yapraklı Hazım Dağlı Tabiat Parkı ve Eldivan Bülbülpınarı mesire alanları, yeşiliyle, doğasıyla huzur dolu bir ortama bekliyoruz." dedi.

Çankırı'nın genellikle kurak bir bölge olarak bilindiğini ancak etrafının ormanlarla çevrili olduğunu anlatan Ovacıklı, "Türkiye'nin en uzun zipline parkuru Ilgaz'da. Bunun yanında insanlarımızın konaklama yapabileceği Hazım Dağlı Tabiat Parkı'nda, Ilgaz Kadınçayırı Tabiat Parkı ve Eldivan Bülbülpınarı mesire alanında bungalov evlerimiz mevcut. Şehre yakın bir konumdalar. Her türlü ihtiyaçlarını görebilirler. Rahat bir ortamda tatillerini yapabilirler." ifadelerini kullandı.

Ovacıklı, ilde deniz turizmi hariç her türlü aktivitenin bulunduğuna dikkati çekerek şunları kaydetti:

"Bugün şarkılara, şiirlere konu olmuş Ilgaz Dağı'mız, Yapraklı, Eldivan yaylalarımız, yeşil ve doğal güzellikleriyle iç içedir. Bunun yanında Kızılırmak Nehri var. Termal tesislerimiz, Devrez Çayımız, peri bacaları var. Kısacası Çankırı'da hem doğal güzellikleri hem tarihi dokuyu bir arada bulabilirsiniz. Ziyaretçilerimiz doğa yürüyüşü yapabilir, at binebilir, doğal ürünlerle beslenebilir. Gastronomi olarak Çankırı'nın kendine özgü yemek kültürü var. Coğrafi işaretli ürünlerinden tadabilirler."

Hazım Dağlı Tabiat Parkı'nı ziyarete gelen Vahid Melek de salgın tedbirlerinin gevşetilmesiyle kendisini doğaya attığını dile getirerek, "Tabiat parklarını sık sık ziyaret ediyorum. Doğayla iç içe olmaktan mutluluk duyuyorum. Çankırı'daki tabiat parklarını herkesin görmesi gerektiğini düşünüyorum." diye konuştu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
90 yaşındaki Osman Erol, 35 yılda 40 bin fidanı toprakla buluşturdu http://gazetebirlik.com/haber/90-yasindaki-osman-erol-35-yilda-40-bin-fidani-toprakla-bulusturdu-4196/

Tarımla uğraşan Erol, yaklaşık 35 sene önce köyünün etrafına fidan dikmeye başladı. Köy arazisinde uygun bulduğu yerlere çam, kavak gibi türlerin yanı sıra badem, erik, armut gibi meyve fidanları diken Erol, bugüne kadar yaklaşık 40 bin fidanı toprakla buluşturdu.

İlerleyen yaşına rağmen yaz kış demeden her gün diktiği fidan ve ağaçların bakımını yapan Erol'a, Kızılırmak Kaymakamlığı tarafından da teşekkür belgesi verildi.

Osman Erol, AA muhabirine, fidan dikmeye nasıl başladığını bilmediğini ancak içinden gelerek bu işi yaptığını söyledi.

Sürekli içinde fidan dikme isteği olduğunu anlatan Erol, "Geceleri uyku uyuyamıyorum, kalkıp ağaç dikmeye gidiyorum. Traktörüm var, ağaçları sürekli kontrol ediyorum. Yağmur çamur demeden her zaman gider bakarım, sularım." dedi.

Cebinde sürekli badem çekirdeği taşıdığı dile getiren Erol, "Erik, armut ağacı diktim. Köylüler diktiğim ağaçların meyvelerini yiyor. Köyde ağacımın olmadığı yer yok. Kavak, söğüt, badem, aklınıza ne gelirse var. İşim sadece dikmeyle değil, sürekli bunlarla uğraşıyorum. Hiçbir menfaat sağlamıyorum." diye konuştu.

Erol, bu işleri yaparken hiç zorlanmadığını vurgulayarak, "Kaymakama da söz verdim, ölene kadar ağaç dikmeye devam edeceğim. Ben ölünce de insanlar meyveleri yiyip bana dua etsin." ifadelerini kullandı.

Diktiği meyve fidanlarından tüm köylüler faydalanıyor

Köy muhtarı Metin Çalış da Osman Erol'un elinden yıl boyu küreğin düşmediğini belirtti.

Çalış, "Buralar kurak olduğu için vatandaşlar sıkıntı çekiyordu, gölgelik arıyordu. Osman amcamızdan Allah razı olsun, köyümüzün etrafını komple ağaçlandırmıştır. Köylümüz de rahat ediyor. Ankara'dan, İstanbul'dan gelen köylülerimiz meyve ağaçlarından faydalanıyor. İl dışından gelen vatandaşlarımız meyve toplayıp götürebiliyor." dedi.

Gelecek nesillere güzel bir miras bırakılacağına işaret eden Çalış, "Osman amcamız olmasaydı Hallaçlı köyümüzde ağaç sevgisi olmazdı. Osman amcamızın sayesinde köyümüze ağaç sevgisi geldi." ifadelerini kullandı.

Köyde çobanlık yapan Samet Çalış da eskiden hayvan güderken gölgelik yer bulmakta zorluk çektiğini, şimdi Erol'un sayesinde ağaç dibinde oturarak dinlenebildiğini kaydetti.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
ÇANKIRI'DA 2.5 MİLYON TL'LİK FABRİKA YATIRIMI http://gazetebirlik.com/haber/cankirida-25-milyon-tllik-fabrika-yatirimi-183/

Bu anlamda, aralık ayı itibari ile harekete geçen firma, Çankırı’daki Paket Yay Fabrikası için çalışmalara başladı. 2021 yılının mart ayında Korgun Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) faaliyete geçecek fabrika, bölge halkı için önemli bir istihdam alanı olacak. Sektör için önemli bir hammadde karı oluşturacak yatırım, aynı zamanda Türk ekonomisini iyileştirmek adına da önemli bir adım olacak.

2021 HEDEFLERİMİZ İÇİN ÖNEMLİ BİR KALDIRAÇ

Çankırı’da yapılacak olan yatırımı değerlendiren İşbir Holding Ceo’ su Metin Gültepe, “Bu kapsamda, İşbir Yatak Genel Müdürümüz Ahmet Tokeri, Çankırı Valisi Abdullah Ayaz, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü M. Oral Taşçı ve Korgun OSB yetkilileri ile görüştü. Görüşmede, Korgun’a yapılacak yatırımla ilgili valimize gerekli bilgiler verildi, fikir alışverişinde bulunuldu” dedi.

Aralık ayı itibari ile fabrika inşaatına başlandığına dikkat çeken Gültepe, “1200 m2’si kapalı alan olmak üzere, 4.217 m2 alanda yıllık 50.000 adet/yatak üretim kapasiteli “Paket Yay Üretim Tesisi” için Sanayi Parseli Tahsis İşlemi tamamlandı. Fabrikanın ise, 2021 yılı mart ayında bitmesi planlanıyor. 2020 yılındaki yükselişimizin devamı olan bu yatırım, 2021 yılı için ciromuzda hedeflediğimiz yüzde 50’lik büyümeye ulaşmamız için önemli bir kaldıraç görevi görecek. Sektör için ise hem bir hammadde sağlayıcısı ve önemli bir hammadde kârı oluşturacak. Bölge halkını kalkındırmak adına bir istihdam fırsatı yaratacak yatırım, aynı zamanda Türk ekonomisini iyileştirmek adına da önemli bir adım olacak. Bunun yanı sıra, yatırım planlarımızda lojistik olarak önemli bir yer tutan OSB’leri de önümüzdeki dönemlerde her anlamda değerlendirmeyi umut ediyoruz” diye konuştu.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Milli Eğitim Bakanı Selçuk Çankırı'da öğretmenlerle buluştu http://gazetebirlik.com/haber/milli-egitim-bakani-selcuk-cankirida-ogretmenlerle-bulustu-933/

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, eğitim öğretim sürecinin ikinci aşamasının başlaması nedeniyle geldiği Çankırı'da çeşitli temaslarda bulundu. 

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Tüney Şehit Mehmet Demir İlkokulu'nda düzenlenen törenin ardından Çankırı TOBB Fen Lisesi, Çankırı Şehit Erdem Öztürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini ziyaret etti.

Bakan Selçuk burada anaokulu öğrencileriyle masal dinledi, lise öğrencilerinin açık hava sınıfında derse katıldı. Öğrencilerle sıralarda oturan Selçuk, öğrencilerin çalışmalarını da inceledi.

Daha sonra Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, AK Parti İl Başkanlığı ile Vali Abdullah Ayaz'ı makamında ziyaret eden Bakan Selçuk, İl Eğitim Değerlendirme Toplantısı'na da katıldı.

Bakan Selçuk, temasları kapsamında Çankırı Valiliği Çok Amaçlı Toplantı Salonu'nda "Ziya Öğretmen ile Eğitim Buluşması" etkinliğinde kentte görev yapan öğretmenlerle bir araya geldi.

Etkinlik basına kapalı gerçekleştirildi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'Obruklu köy'ün sakinleri yeni ve modern köylerine taşınıyor http://gazetebirlik.com/haber/obruklu-koyun-sakinleri-yeni-ve-modern-koylerine-tasiniyor-2825/

Çevresinde ilk olarak 2015'te yer sarsıntılarına bağlı oluşan 15 metre derinliğindeki obruklar nedeniyle taşınma kararı alınan, merkeze bağlı İnandık köyünün sakinleri, sosyal tesisleri, ticari ve yeşil alanları, yollarıyla modern bir yerleşim yerine kavuşuyor.

Ankara yolu üzerinde 65 konut ve 46 ahırdan oluşacak modern köye 32 hane sahibi taşınırken kısa süre içinde tüm köyün taşınma işleminin tamamlanması planlanıyor.

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Abdullah Özçelik, yaptığı açıklamada, İnandık köyü için alınan taşıma kararı sonrası hızlı bir şekilde inşaatlara başladıklarını ve ilerlediklerini söyledi.

Eski köyden toplamda 65 konut 46 ahırın nakledileceğini vurgulayan Özçelik, "Şu anda 32 konutumuz tamamlanmış hak sahiplerine teslim edilmiş çoğu yerleşmiş durumdadır. Geriye kalan 33 konutumuz da yüzde 80 seviyesinde tamamlanmış, bu yaz sezonu bitmeden inşallah vatandaşlarımıza teslim edip oturulacak halde olacaktır." diye konuştu.

"Bir ilçede olması gereken tüm planlar köyümüzde mevcut"
Taşınma işlemlerinin ardından eski köyde yıkım işlemlerini başlatacaklarını vurgulayan Özçelik, şöyle devam etti:

"Çünkü yeni yerleşim yerlerini teslim ettikten sonra obruk riski hala devam ettiği için oradaki yerleşim yerinin yıkım işlemlerini de ivedi bir şekilde başlatacağız. Ahırlarımızın da tamamı konutlarla birlikte teslim edilecektir. Yeni köy yaklaşık 100 bin metrekarelik yerleşim alanına sahip.

Bunun içinde 5 bin metrekare okul alanı, köy içi yolları, sağlık tesisi alanı, cami alanı, ticari alan var. İmar planını örnek bir köy olarak planladık. Modern bir ilçede olması gereken tüm planlar köyümüzde de mevcut."

"Burada kendimizi güvende hissediyoruz"
Köy sakinlerinden Yakup Araç, köylerinde özellikle kış mevsiminde deprem hissi uyandıran çökmeler meydana geldiğini ve çok tedirgin olduklarını anlattı.

Eski köy yerinde meydana gelen obruklar nedeniyle yeni köy arazisine yerleştiklerini anlatan Araç, "Burada kendimizi çok güvende hissediyoruz. Orada insan tedirgin oluyordu. Sallantı oluyordu. Şimdi çok şükür." ifadelerini kullandı.

İsmail Genç de obrukların uzun yıllar önce de meydana geldiğini ancak köylüler tarafından doldurulduğunu anlattı.

Yapılan yeni yatırımlardan büyük memnuniyet duyduğunu söyleyen Genç, şunları kaydetti:

"Devletimizden Allah razı olsun. Biz bunu ömrümüzde göremezdik. Devlet yardımı olmasa yapmamız mümkün değildi. Kimin emeği geçtiyse hepsinden Allah razı olsun. Şehirlerde yapılan evlerin aynısı. Eski köyde sıcak suyum yoktu, ahşap evdi. Burası dört dörtlük bir yapı. Büyükşehirlerdeki evlerden bir farkı yok."

Adem Araç da yeni köy yerinde kendisini güvende hissettiğini belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çerkeş'te sağanak ve dolu nedeniyle ev ve iş yerlerini su bastı http://gazetebirlik.com/haber/cerkeste-saganak-ve-dolu-nedeniyle-ev-ve-is-yerlerini-su-basti-6290/

İlçede akşam saatlerinde etkili olan sağanak yerini dolu yağışına bıraktı. Vatandaşlar yağışa hazırlıksız yakalandı. 

Sağanak nedeniyle yollarda su birikintileri oluştu, bazı ev ve iş yerlerini su bastı. Dolu nedeniyle ilçe adeta beyaza büründü.

Çerkeş Belediye Başkanı Hasan Sopacı, yaptığı açıklamada, çok şiddetli bir rüzgarın arkasından aniden sağanak ve dolu yağışının başladığını söyledi.

Yaklaşık 40 dakika süren yağışın ardından maddi hasarlar meydana geldiğini belirten Sopacı, "Evlerini su basan vatandaşlarımızın mağduriyetlerini gideriyoruz. Bütün ekiplerimiz yoğun çalışma içinde. Herhangi bir can kaybı veya yaralanma yok ancak mağdur olan vatandaşlarımızın yaralarını sarmak için çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çankırı'da karantina kurallarını ihlal eden 2 kişi yurda yerleştirildi http://gazetebirlik.com/haber/cankirida-karantina-kurallarini-ihlal-eden-2-kisi-yurda-yerlestirildi-6392/

Çankırı'da karantina kurallarını ihlal ettiği belirlenen 2 kişinin yakalanarak yurda yerleştirildiği ve bu kişiler hakkında idari para cezası uygulandığı bildirildi.

Vali Abdullah Ayaz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Denetim ekiplerimiz tarafından karantina kurallarını ihlal ettiği belirlenen 2 vatandaşımız yakalanmış olup kendilerine idari para cezası uygulanmış ve yurda yerleştirilmişlerdir. Ayrıca haklarında suç duyurusunda bulunulacaktır. " ifadelerini kullandı.

Karantina kurallarını ihlal eden vatandaşlardan birinin kent merkezinde bir kahvehanede yakalandığı diğerinin de polis ekiplerince yapılan uygulama sırasında tespit edildiği öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çankırı Valisi Ayaz: Vaka ve vefat sayılarımız artıyor http://gazetebirlik.com/haber/cankiri-valisi-ayaz-vaka-ve-vefat-sayilarimiz-artiyor-9731/

Çankırı Valisi Abdullah Ayaz, illerindeki yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka ve vefat sayılarının arttığını bildirdi.

Vali Ayaz, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın, son hafta günlük hasta sayısında artış yaşanan ilk 5 il arasında, Çankırı'yı da saymasına ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, salgın sürecinde istemedikleri bir noktada olduklarını belirtti.

"Bu süreçte vatandaşlarımızdan öncellikle isteğimiz, önümüzdeki 15 gün her türlü gereksiz hareketten kaçınmaları." diyen Ayaz, şöyle devam etti:

"Evde kalmalarını, sosyal hayatlarına ara vermelerini, kesinlikle misafir kabul etmemelerini, gereksiz yere hiçbir şekilde dışarı çıkmamalarını, çıksalar da en kısa sürede evlerine dönmelerini ve özellikle hem dışarıda hem de kalabalık mekanlarda başkalarıyla muhatap olurken her zaman maske, mesafe kurallarına uymalarını, hijyene dikkat etmelerini istiyoruz."

Daha fazla hasta ve vefatla karşı karşıya kalınmaması için kurallara uyulması gerektiğinin altını çizen Ayaz, "Kurban Bayramı'ndan bu tarafa artış devam etmekteydi. Maalesef son 1 hafta içinde bu hızlandı. Vaka ve vefat sayılarımız artmakta, hastanemiz her gün daha fazla koronavirüs hastasını kabul etmekte." diye konuştu.

"İlave tedbirlerimiz olacaktır"

Artan vaka sayıları karşısında ilave tedbirler alacaklarını bildiren Ayaz, şunları kaydetti:

"Bugünden sonra hiçbir şekilde kamu kurum ve kuruluşlarına 'HES Kodu' olmayan vatandaşlarımız giriş yapamayacaklar. 'HES Kodu' uygulamasında bir katılaşma, daha doğrusu kamusal alanlara girişte katılaşmaya gidiyoruz. Denetimlerimiz, sürekli olarak bizler, ekiplerimiz sahadaydık, buna devam edeceğiz. Düğünlerle ilgili olarak 81 il genelinde bir yasak geldi. Önümüzdeki süreçle ilgili değerlendirme yaptık, yeni değerlendirmelerimiz mutlaka olacak."

Çankırılı vatandaşlardan Alper Filiz, vaka sayısındaki artıştan endişe duyduklarını ifade ederek "Umarım kısa sürede bu artış düşer. Sağlık Bakanının açıklaması sonrası çok şaşırdık. Vali Bey de denetim yapıyor, inşallah en kısa sürede biter diye düşünüyorum." dedi.

Vatandaşlardan Şuayip Turan da Çankırı'daki artışın sebebinin Türkiye'deki vaka artışına paralel olarak maske ve mesafe kuralına uyulmaması olduğuna işaret ederek herkesten kurallara uyulmasını istedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
TCDD Parkı kapılarını açmaya hazırlanıyor http://gazetebirlik.com/haber/tcdd-parki-kapilarini-acmaya-hazirlaniyor-9201/

 Yeni dönemde prestij projelere ağırlık veren Çankırı Belediyesi’nin TCDD Parkı ve Açık Hava Müzesi projesinin tamamlanmasına ramak kaldı. 45 bin metrekarelik alana yapılan projenin yüzde 80’i tamamlandı.

Çankırı’nın yeni rekreasyon alanı olmaya aday TCDD Parkı ve Açık Hava Müzesi, Eylül ayı içerisinde kapılarını vatandaşa açmaya hazırlanıyor. Abdülhalik Renda Mahallesi’nde bulunan Devlet Demiryollarına ait eski Cer Atölyesi ve depolama alanını kapsayan bölgede Belediye Park ve Bahçeler Müdürlüğü sorumluluğunda hızla yürütülen çalışmalar kapsamında; alanın giriş kısmı, engelli vatandaşlar için rampalar ve bitkisel peyzaj düzenlemeleri yapılıyor. Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, içerisinde yürüyüş yolu, mini tren yolu, dinlence alanları, spor aletleri, kafeterya, kameriyeler ve konsept oturma alanları ile sergilenmek üzere tarihi lokomotif ve vagonların yer aldığı TCDD Parkı ve Açık Hava Müzesi’nin şehrin önemli noktalarından biri olmasını hedeflediklerini belirtti. Vatandaşların büyük rağbet gösterdiği Fatih Sultan Mehmet Çocuk Akademisi faaliyetlerinin ise projenin tamamlanması ile birlikte TCDD Parkı ve Açık Hava Müzesi alanında restore edilen binada devam edeceğini söyleyen Esen, belediyenin öz kaynaklarının kullanılarak mevcut kira yükünün de önemli ölçüde azaltılacağını ifade etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Otomobil 150 metreden uçuruma yuvarlandı: 6 yaralı http://gazetebirlik.com/haber/otomobil-150-metreden-ucuruma-yuvarlandi-6-yarali-102/

Edinilen bilgiye göre kaza, gece geç saatlerde Kale mevkinde meydana geldi. R.U. idaresindeki 06 GB 4855 plakalı araç, henüz bilinmeyen bir nedenle sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesiyle yaklaşık 150 metre yükseklikten uçuruma yuvarlandı. Olayı gören diğer sürücülerin durumu bildirmesi üzerine olay yerine çok sayıda ekip sevk edildi. Ekipler, kazada yaralanan sürücü R.U. ile araç içerinde bulunan B.N.G., B.B.G., A.C.G., M.B.,U. ve C.S.'yi çevredeki vatandaşların da yardımıyla bulundukları yerden çıkararak ambulansa aldı. Yaralılar Çankırı Devlet Hastanesine kaldırdı.
Olayda araç hurdaya dönerken kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Devlet desteğiyle modern hayvan çiftliğinin sahibi oldu http://gazetebirlik.com/haber/devlet-destegiyle-modern-hayvan-ciftliginin-sahibi-oldu-6294/

Çankırı'nın Kurşunlu ilçesinde yaşayan Kadir Karakaya, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) desteğiyle 1 milyon 700 bin lira yatırımla modern besi çiftliğinin sahibi oldu.

Yeşilöz köyünde küçüklüğünden itibaren hayvancılık yapan ailesine destek olan evli ve 2 çocuk babası 29 yaşındaki Kadir Karakaya, köylerindeki eski ahırın yerine modern besi çiftliği kurma hayalini ailesiyle paylaştı.

Babası ve kardeşinin desteğiyle girişimlere başlayan Karakaya'nın 2016 yılında TKDK'ye sunduğu besi çiftliği projesi kabul edildi.

TKDK'nin projesini onaylanmasıyla hibe desteği almaya hak kazanan Karakaya, köylerinde 16 dönüm araziye 98 büyükbaş kapasiteli besi çiftliği kurarak 2 yıl önce faaliyete geçirdi.

Karakaya, eski ahırlarının 40-50 büyükbaşa ancak yettiğini ve modern olmadığını söyledi.

Bu işi hakkıyla yapmak istediklerini belirten Karakaya, "Müşterilerimize kaliteli et sunmak istiyorduk. Rabb'im nasip etti. İstanbul'da daha önceden yatırım amacıyla bir dükkan almıştık. Bunu satıp TKDK'nin de yaklaşık 1 milyon 250 bin lira desteğiyle toplam 1 milyon 700 bin lira yatırımla besi çiftliği kurduk." dedi.

Çiftliği büyük zorluklar içinde tamamladıklarını dile getiren Karakaya, şöyle devam etti:

"Eskiden yaptığımız hayvancılıkla şimdiki arasında büyük fark var çünkü eski ahırlarımız kapalıydı, müşteriyi kokudan kapalı ahırlara sokamıyorduk. Şimdi müşterimiz, üzerine koku sinmeden hayvanını görüyor, kendisi istediği gibi beğeniyor. Eskiden hayvanlarda verim düşüktü, şimdi randıman da arttı, et olarak fazla almaya başladık. Eskiden ahıra 50'den fazla hayvan alamıyorduk, şu anda ahırımız 98 başlık ama istesek 300'e kadar hayvan alıyor."

Karakaya, proje aşamasında çevrelerinden başarılı olamayacakları yönünde sözler duyduklarını ancak buna aldırmayıp daha kaliteli et üretmek için bu işe girip başarılı olduklarını kaydetti.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çankırı'da 4,2 büyüklüğünde deprem http://gazetebirlik.com/haber/cankirida-42-buyuklugunde-deprem-1533/

AFAD'ın internet sitesinden paylaşılan bilgiye göre, saat 08.54'te merkez üssü Çankırı'nın Çerkeş ilçesi olan 4,2 büyüklüğünde yer sarsıntısı kaydedildi.

Deprem yerin 10,13 kilometre derinliğinde gerçekleşti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Eldivan kirazı tezgaha çıkmak için gün sayıyor http://gazetebirlik.com/haber/eldivan-kirazi-tezgaha-cikmak-icin-gun-sayiyor-8208/

Çankırı'nın lezzetiyle öne çıkan Eldivan kirazı, tezgaha çıkmak için gün sayıyor.

"Eldivan'ın kirazı, dosta gider birazı, artık çekemez oldum, bana ettiğin nazı" dizeleriyle türkülere konu olan, farklı lezzetiyle tercih edilen Eldivan kirazı, bu sene verimiyle üreticisinin yüzünü güldürüyor.

Geçen seneye göre daha yüksek verim alan kiraz üreticileri, sanayi tipi kirazları toplamaya başlarken sofralık kirazlar gelecek haftadan itibaren hasat edilecek.

Eldivan Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Karatatar,yaptığı açıklamada, kirazın toplanması ve işçiliğinin zor olduğunu belirterek, "Eldivan'da yıllardır kiraz üretimi yapılır. Eldivan'da bu sene yaklaşık 300-350 ton kiraz çıkar. Bunun 170 tonu sanayi kirazı, diğerleri sofralık kirazdır." dedi.

Eldivan kirazı yurt dışında pastaları süslüyor

Sanayi kirazının şeklinin küçük olması, dayanıklı olmaması nedeniyle sanayide kullanıldığını ifade eden Karatatar, bunların çekirdeklerinden ve saplarından ayrılarak ihraç edildiğini, pastalarda ve çikolatalarda kullanıldığını dile getirdi.

"Pazarlarda satılan her kiraz, Eldivan kirazı değildir"

Eldivan kirazının kendine has bir aroması olduğunu belirten Karatatar, şunları söyledi:

"Havanın, ormanın güzelliği, suyun temizliği bundan dolayı kiraz lezzetli olmaktadır. Başka yerin kirazını hemen bilebiliriz. Daha Eldivan kirazı olmadan farklı illerden kiraz getirerek Eldivan kirazı diye satılır. Bizim bu haftadan sonra Eldivan kirazı pazarlarda satılmaya başlar, daha önce satılan kirazlar Eldivan kirazı değildir. Özellikle 'Ziraat 0900' denilen kirazlar yeni olgunlaşmaya başladı. Bu sene hava şartları daha iyi gitti nisan ayındaki soğuklar fazla etki yapmadı. Don vurması az olduğu için kirazlarımız dalında çok. İnşallah üreticilerimizin cebine para girer ve severek üretim yaparlar."

Kirazın fiyatının pazarlarda yüksek olduğunu ifade eden Karatatar, "Bizden 3-4 liraya alındıysa 10 liraya satıyorlar." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çankırı'da karantina süresini tamamlayan 233 kişi evlerine uğurlandı http://gazetebirlik.com/haber/cankirida-karantina-suresini-tamamlayan-233-kisi-evlerine-ugurlandi-931/

Kuveyt'den Çankırı'ya getirilerek yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında karantinaya alınan 276 kişiden 233'ü evlerine uğurlandı.

Türkiye'ye dönmelerinin ardından 6 Mayıs'ta Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Emir Karatekin Öğrenci Yurdu'na yerleştirilen 276 kişiden 233'ünün 14 günlük karantina süresi doldu. Sağlık görevlileri tarafından kontrolden geçirilen vatandaşlar, otobüslere bindirilerek memleketlerine uğurlandı.

Karantina altındaki vatandaşlardan 43'ünün ise tedbir amaçlı Çankırı Devlet Hastanesinde olduğu, tedavilerinin ardından memleketlerine gönderileceği öğrenildi.

AFAD İl Müdürü Abdullah Özçelik, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kuveyt'den gelen misafirleri de sorunsuz uğurladıklarını söyledi.

Karantina altında 276 kişinin bulunduğunu, bunlardan 233'ünün tahliyesinin gerçekleştirildiğini belirten Özçelik, "Hastanedekilerin durumu da iyi. Tedbir amaçlı hastanede tutuyoruz, ardından inşallah evlerine göndereceğiz. Son grubumuzu da sıkıntısız bir şekilde uğurlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Çankırı olarak 3 ayrı ülkeden gelen grubu sıkıntısız bir şekilde uğurladık." dedi.

Karantina altındaki vatandaşları 13 otobüsle 30 farklı şehre gönderdiklerini dile getiren Özçelik, süreç boyunca emeği geçenlere teşekkür etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Zifte batmış halde bulunan kaplumbağa hayata döndürüldü http://gazetebirlik.com/haber/zifte-batmis-halde-bulunan-kaplumbaga-hayata-donduruldu-4495/

Kent merkezinde bir kişi tarafından zifte batmış halde bulunan kaplumbağa, Çankırı Belediyesi Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi'ne getirildi. Burada yapılan muayenede, kaplumbağanın solunum yetersizliği olduğu ve hareket kabiliyetinin azaldığı tespit edildi. Veteriner hekimin uzun süren çalışması sonucu ziftten temizlenen kaplumbağa, merkezde gözlem altına alındı.


Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, yaptığı açıklamada, halkın salgın sürecinde diğer canlılara daha fazla hassasiyet gösterdiğini belirtti. Yerel yönetim ve vatandaşların duyarlılığıyla yaşamsal enerjinin ortaya çıktığına işaret eden Esen, duyarlılık gösterenlere teşekkür etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Londra'dan getirilen 262 Türk vatandaşı Çankırı'da yurda yerleştirildi http://gazetebirlik.com/haber/londradan-getirilen-262-turk-vatandasi-cankirida-yurda-yerlestirildi-6631/

Dışişleri, İçişleri, Sağlık, Ulaştırma ve Altyapı bakanlıklarının yürüttüğü ortak çalışmayla 262 kişi, Londra'dan kalkan uçakla Ankara Esenboğa Havalimanı'na getirildi.

Türk vatandaşları, sağlık kontrolünün ardından, polis ve AFAD ekipleri eşliğinde, yoğun güvenlik önlemleri altında otobüslerle getirilerek Çankırı'daki Kredi ve Yurtlar Kurumu'na bağlı Emir Karatekin Yurdu'na yerleştirildi.

Polis ekipleri, binaların çevresinde güvenlik önlemi aldı.

Yurtlarda 14 gün gözlem altında tutulacak vatandaşların ihtiyaçları, Çankırı Valiliği, İl Sağlık Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Kızılay tarafından karşılanacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çankırı'da bir köy koronavirüs nedeniyle karantinaya alındı http://gazetebirlik.com/haber/cankirida-bir-koy-koronavirus-nedeniyle-karantinaya-alindi-738/

Çankırı Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Yeşilören köyünde 2 koronavirüs vakasının tespit edilmesi üzerine salgının kontrol altına alınması için Kurşunlu Umumi Hıfzıssıha Kurulu kararınca köyün ikinci bir değerlendirmeye kadar karantinaya alındığı bildirildi.

Açıklamada, köyde meydana gelebilecek arıza veya ihtiyaçlar doğrultusunda yetkililerin köye kolluk birimleri gözetiminde giriş çıkış yapabileceği aktarıldı.

Kentte Şabanözü ilçesine bağlı Kamış köyü de daha önce karantinaya alınmıştı.

Kırşehir kent merkezindeki 2 bina ile Kaman ilçesinde bir mahallenin karantinaya alındı
Kırşehir Valiliği'nden yapılan açıklamada, merkez Kervansaray Mahallesinde site içindeki 2 bina ve Kaman ilçesine bağlı Savcılı Ebeyit Köyü Kapaklı Mahallesinde yaşayanların bazılarının koronavirüs testleri pozitif çıktığı belirtildi.

İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından yapılan değerlendirmede, temaslı kişilerin bulunması nedeniyle karantina uygulamasına karar verildiği vurgulanan açıklamada, "İlimiz merkez Kervansaray Mahallesinde bulunan bir sitede ikamet eden vatandaşlarımızdan bazılarının yapılan kontrollerinde koronavirüs vakasına rastlanılması nedeniyle salgının yayılmasının önlenmesi ve kamu sağlığının korunması amacıyla iki binada karantina tedbiri uygulanmasına karar verilmiştir." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, Kaman İlçe Hıfzıssıhha Kurulunca da Savcılı Ebeyit Köyü Kapaklı Mahallesinde karantina tedbiri uygulanmasının kararlaştırıldığı duyuruldu.

Tedbirler kapsamında kent merkezindeki 80 dairelik 2 bina ile mahalleye girişi çıkışlar yasaklandı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çankırı'nın kaya tuzu 'Türkiye'nin medikal tuz ihtiyacını' karşılıyor http://gazetebirlik.com/haber/cankirinin-kaya-tuzu-turkiyenin-medikal-tuz-ihtiyacini-karsiliyor-9858/

Çankırı'da 5 bin yıllık Tuz Mağarası'ndan çıkarılan ve işlenerek medikal tuz haline getirilen kaya tuzu, Türkiye'nin bu alandaki ihtiyacının önemli bölümünü karşılıyor.

Gıdadan bazı sanayi alanlarına kadar pek çok sektörde değerlendirilen kaya tuzunun Türkiye'deki en büyük rezervi Çankırı'da bulunuyor.

Çıkarılan kaya tuzunun bir bölümü kentteki fabrikalarda işlenerek sofralarda kullanıma sunulurken, bir kısmı da sağlık sanayisinde değerlendiriliyor.

Çankırı'da günlük 600 ton üretim kapasitesine sahip fabrikada yerin 150 metre altından çıkarılan kaya tuzu, işlenerek ilaç ham maddesi olarak piyasaya sunuluyor.

Fabrika müdürü Hasan Akgüç, üretim yaparken katma değeri yüksek ürünlere rağbet ettiklerini söyledi.

En prestijli ürünlerinin medikal tuz olduğuna işaret eden Akgüç, "Medikal tuz özellikle hemodiyaliz solüsyonlarında kullanılıyor. Türkiye'deki toplam tüketimin yüzde 70-80'i bizim tarafımızdan karşılanmaktadır." dedi.

"GMP tuzunun üretimine başladık"
Akgüç, 2 yıldır yine bir ilaç ham maddesi olan iyi üretim uygulamaları (GMP) belgeli medikal tuz üretmek için yatırım yaptıklarını dile getirerek, "GMP tuzu dediğimiz, hem yurt içi hem de yurt dışında firmalara pazarlanabilecek ilaç ham maddesi ürününün üretimine başladık. Bununla ciddi manada ihracat ve katma değer sağlamayı planlıyoruz." ifadesini kullandı.

GMP belgeli medikal tuzun direkt serum solüsyonuna katılması sebebiyle kana karışacağından ilaç üretim prensipleri esas alınarak oluşturulmuş bir üretim sürecine sahip olduğunu vurgulayan Akgüç, "Bunun için bu ürün ham madde kaynağından fabrikanın üretim aşamalarına kadar, mikrobiyoloji laboratuvarımız da dahil olmak üzere çok ciddi denetim ve kontrol altında yapılmaktadır. Hastanelerdeki ameliyat odalarına benzer mantıkla üretimi gerçekleştiriyoruz." diye konuştu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sokakta yaralı bulunan kedi 'Miço' artık 'emniyet'te http://gazetebirlik.com/haber/sokakta-yarali-bulunan-kedi-mico-artik-emniyette-9936/

Çankırı Emniyet Müdürü Sadettin Aksoy'un veteriner kliniğinde görerek sahiplendiği yaralı sokak kedisi iyileşerek polislerin maskotu haline geldi.

Emniyet Müdürü Aksoy, evinde beslediği 3 kediye aşılarını yaptırmak için kentteki bir veteriner kliniğine gitti. Burada, seruma bağlı, ağzı ve yüzü yaralı sokak kedisini gören Aksoy, kedi hakkında veteriner hekimden bilgi aldı.

Yaralı kediye sahip bulunamadığında kendisiyle iletişime geçilmesini isteyen Aksoy, daha sonra klinikten ayrıldı. Aradan geçen 2 günün ardından veteriner hekim, Aksoy'u arayarak kediyi sahiplendiremediklerini söyledi.

Yaralı kediyi sahiplenen Aksoy, evinde 3 kedi daha olduğu için "Miço" adını verdiği kediye Çankırı Emniyet Müdürlüğünde bakmaya karar verdi.

"Miço" için müdüriyet içinde bir yuva hazırlandı 

Tedavisinin ardından Çankırı Emniyet Müdürlüğüne getirilen "Miço" için müdüriyet içinde bir yuva hazırlandı ve koridora yemek kapları konuldu.

Her sabah kapıda emniyet personelinin gelmesini bekleyen "Miço", gün içinde oyun oynayarak zaman geçiriyor.

Çankırı Emniyet Müdürü Sadettin Aksoy,yaptığı açıklamada, yüzü yara içindeki "Miço"nun tedavisinin ardından pamuk gibi bir kedi olduğunu söyledi.

"Arkadaşlarımızın hepsi Miço'yu çok seviyor"

İş yoğunluğu sırasında "Miço"nun kendisine moral olduğunu, çalışanları eğlendirdiğini belirten Aksoy, "Biraz benim odamda kalıyor, çıkmak istediğinde kapıyı açıyoruz müdüriyetin içinde dolaşıyor. Arkadaşlarımızın hepsi Miço'yu biliyor ve çok seviyor." diye konuştu.

Soğuk kış günlerinin sokak hayvanları için zor günler olduğunu vurgulayan Aksoy, "duyarlılık" çağrısında bulunarak, şunları söyledi:

"Tüm vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olmasını istiyoruz. Biz, belediyemizin kentin farklı noktalarında kurduğu yuvalara mama bırakıyoruz. Mümkün olduğunca bu canlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Herkesten de aynı duyarlılığı yapmalarını bekliyoruz çünkü onlar ne istediklerini size sadece hareketleriyle, davranışlarıyla gösterebiliyorlar. Ne kadar şefkat, sevgi gösterirsek onlarınki tamamen karşılıksız sevgi."

Kedi "Miço"nun günün çoğunluğunu uyuyarak ve oyun oynayarak geçirdiğini ifade eden Aksoy, kedinin yaklaşık 2 aydır Emniyet Müdürlüğünde olduğunu ve onu çok sevdiklerini kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Gazozseverleri geçmişe götüren dükkan http://gazetebirlik.com/haber/gazozseverleri-gecmise-goturen-dukkan-3187/

Çankırı'da bir girişimci, açtığı iş yerinde 130'un üzerinde gazoz çeşidini müşterilerinin beğenisine sunuyor.

Uzun yıllar farklı sektörlerde çalışan 34 yaşındaki Duran'ın dikkatini bir arkadaşıyla İstanbul'da gezerken gazozcu dükkanı çekti. Dükkanı gezen Duran, Çankırı'da benzer bir iş yeri açmaya karar verdi. Yaklaşık bir ay önce Tarihi Buğday Pazarı Medresesi karşısında 25 metrekarelik iş yeri kiralayan Duran, Türkiye'nin çeşitli illerinden getirdiği 80'e yakın markada 130'un üzerinde farklı aromaya sahip gazozu müşterilerinin beğenisine sunuyor. Nostaljik bir tasarımı bulunan iş yerinde kahveli, tarhunlu, damla sakızlı, kremalı, güllü, ballı gibi farklı damak zevklerine hitap eden gazoz çeşitleri bulunabiliyor.

"Bu bizim çocukluğumuzun, gençliğimizin gazozu"
Ebubekir Duran, gazozlarda çeşit yelpazesinin çok geniş olduğunu söyledi.

İş yerine her yaştan kişinin ilgi gösterdiğini dile getiren Duran, "Yaş itibarıyla büyükler geldiğinde 'Bu bizim çocukluğumuzun, gençliğimizin gazozu' gibi söylemleri çok duyuyoruz. Konseptimiz de zaten 80'lere özgü. O zamanın çikolataları, şekerlemelerini satıyoruz. Çankırı'da olmayan, sıra dışı bir şeydi. Güzel tepkiler alıyoruz." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de 1980'lere kadar bin 200'ün üzerinde, günümüzde ise 220'ye yakın gazoz markası olduğunu anlatan Duran, iş yerinde tamamı yerli 60 ilden getirdiği 130'un üzerinde farklı aromada gazozu müşterilerine sunduğunu belirtti.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çankırı'daki sarsıntılar vatandaşı sokağa döktü http://gazetebirlik.com/haber/cankiridaki-sarsintilar-vatandasi-sokaga-doktu-944/

Çankırı'nın Çerkeş ilçesinde dün saat 09.00'da 4,7, saat 09.03'te 4,8, saat 14.46'da 4,3, saat 21.08'de 4,1 ve saat 22.03'te 4.3 büyüklüğünde meydana gelen yer sarsıntılar, vatandaşları tedirgin etti.

Deprem sonrası sokaklara dökülen vatandaşlar, ateşler yakarak ısınmaya çalışırken bazı vatandaşlar da sokağa kurduğu çadırlarda ve otomobil içerisinde geceyi geçirdi.

Çerkeş Belediye Başkanı Hasan Sopacı, gazetecilere yaptığı açıklamada, depremlerin gün boyu devam ettiğini söyledi.

En son saat 22.00 civarında depremin meydana geldiğini ve depremler sonucu vatandaşların tedirginlik yaşadığını belirten Sopacı, "Vatandaşlarımız şu an endişe içerisinde. Evlerinin önünde ateş yakarak veya çadırlarda, otomobil içerisinde geceyi geçirmeyi tercih ediyorlar." dedi.

"Büyük bir deprem olacağı iddialarına itibar etmeyin"
Sosyal medyada büyük bir deprem olacağı iddiası dolaştığını ve bu tür açıklamalara itibar edilmemesi gerektiğini anlatan Sopacı, şöyle konuştu:

"Asla bu tür açıklamalara itibar etmeyelim, AFAD tarafından böyle bir açıklama yok. Şu anki depremler ilk depremin artçı sarsıntıları. Vatandaşlarımızı sükunete davet ediyoruz. AFAD Başkanlığı tarafından 100 çadır Çerkeş'e ulaşmak üzere. Sabah da çadırlar gelmeye devam edecek. Bu çadırları dağıtıp kuracağız. Vatandaşlarımıza bütün kurumlarımızla hizmet için bekliyoruz. İnşallah korktuğumuz olmaz. Gündüz köyleri dolaştık, zarar tespitleri yapıldı. Evlerine giremeyen vatandaşlarımız için de her türlü tedbirimizi alıyoruz."

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Eldivan'da ev yangını http://gazetebirlik.com/haber/eldivanda-ev-yangini-7737/

Eldivan ilçesi Akbulut köyünde meydana gelen yangında bir ev tamamen yanarak kullanılamaz hale geldi. Sebebi henüz belirlenemeyen bir şekilde yangın çıkınca çevredeki vatandaşlar itfaiye ekiplerine bilgi verdi. İhbar üzerine olay yerine giden itfaiye ekipleri çalışmaları sonucunda yangını diğer evlere sıçramadan söndürdü.
Edinilen bilgiye göre köy muhtarı Yunus Kazak’a ait olan ev müdahale sonrasında kullanılamaz hale geldi.
Yangınla ilgili araştırma çalışmaları başlatıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
8,5 milyon yıllık deve kuşu yumurtası bulundu http://gazetebirlik.com/haber/85-milyon-yillik-deve-kusu-yumurtasi-bulundu-3814/

Çankırı-Yapraklı kara yolundaki "Çorak Yerler Omurgalı Fosil Lokalitesi"nde kazı çalışmaları 1997'den bu yana sürüyor.

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayla Sevim Erol başkanlığında yapılan kazıların bu yılki bölümü, 10 kişilik ekiple yürütülüyor.

Bugüne kadar 8,5 milyon senelik pek çok kalıntıya ulaşılan kazılarda, bu yıl deve kuşu yumurtası bulundu.

Prof. Dr. Erol, yaptığı açıklamada, kazılarda fil, gergedan, at, domuz, zürafa, keçi, geyik, koyun, su samuru ve kılıç dişli kaplan başta olmak üzere 30'un üzerinde türün kalıntılarına ulaştıklarını söyledi.

Bölgenin çok sayıda türe ev sahipliği yaptığını anlatan Erol, "Çorak yerlerde pek çok türe ait fosil buluntusu elde etik. Bunlar, boynuzlulara ait 13 tür, filgillere ait türlerin fosilleri, atlar ve zürafaların atalarına ait fosiller. Bu açıdan burası çok önemli bir yer." dedi.

"Bu seneki buluntuları arasında deve kuşu yumurtası var"
Erol, "Bu seneki buluntular arasında deve kuşu yumurtası var. Bu alanda ilk kez deve kuşu yumurtası bulduk. Deve kuşu yumurtasının küçük bir parçasını elde ettik. Diğerleriyle aynı döneme ait olan deve kuşu yumurtası fosili 8,5 milyon yıllık geçmişe sahip." diye konuştu.

Bölgenin çeşitli coğrafi özelliklere sahip olduğuna işaret eden Erol, şunları kaydetti:

"Deve kuşları daha çok açık alanlarda yaşar. Dolayısıyla burada deve kuşunun yaşayabileceği bir alan olduğunu öğreniyoruz. Gergedanlar, oklu kirpiler ve su samuru ise genelde sulu ortamlarda yaşar. Bunun dışında bölgede 'Çankırı kaplanı' dediğimiz bir türün yaşadığını biliyoruz. Pek çok hayvanın yaşadığı bu bölge, çeşitliliği fazla olan bir ekolojik alanı kapsıyor. Bu da bölgede orman alanları, dere yatakları, nehirler ile at, zürafa ve deve kuşlarının dolaştığı savanaların olduğu anlamına geliyor."

Önceden Çankırı'nın bugünkü yapısından çok farklı olduğunu vurgulayan Erol, "Çankırı bugünkü kurak ortamı 8-9 milyon yıl önce görmemiş. O zamanlar çok müthiş bir ormanlık alan ve sulak alan varmış." ifadelerini kullandı.

Bulunduğu yerden özenle çıkarıldı
Kazıya katılan ekipten Hitit Üniversitesi Antropoloji Bölümü araştırma görevlisi Erhan Tarhan ise deve kuşu yumurtasını diğer fosillerin yanında bulduklarını söyledi.

Fosili bulunduğu yerden özenle çıkardıklarını anlatan Tarhan, "Kırılmaya çok uygun bir parça olduğu için özenle alıp laboratuvarımıza getirdik. Laboratuvarda çok ince fırça ve bisturi ile üzerindeki toprak ve taşı temizledik. Belli başlı noktalardan birleştirip bilimsel çalışma için uygun hale getirdik." diye konuştu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'Nano taşıyıcılar' ile kanser ilaçlarının yan etkileri azaltılacak http://gazetebirlik.com/haber/nano-tasiyicilar-ile-kanser-ilaclarinin-yan-etkileri-azaltilacak-8114/

Çankırı Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ) ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) iş birliğinde yürütülen çalışma sonucu, kanser tedavisinde kullanılan ilaçların yan etkilerini azaltacak yöntem geliştirildi.

MAKÜ Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Mehmet Emen ve ÇAKÜ Kimya Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Esra Demirdöğen öncülüğünde TÜBİTAK ve YÖK destekli proje kapsamında yürütülen çalışma sonucu, tedavi sırasında kullanılan kanser ilaçlarının hedef organa taşınarak kontrolünün sağlanmasıyla yan etkilerinin azaltılmasında başarı sağlandı.

Tamamen yerli ve milli imkanlarla gerçekleştirilen çalışmanın başka ilaçlara da uygulanabilmesi hedefleniyor.

Prof. Dr. Mehmet Emen, yaptığı açıklamada, kanser tedavisinde cerrahi müdahale, kemoterapi, radyoterapi gibi farklı yöntemler kullanıldığını söyledi.

Kanser ilaçlarının geliştirilmesinin çok uzun ve maliyetli bir süreç gerektirdiğine işaret eden Emen, "Bunlar, özellikle suda az çözünebilen ilaçlardır. Suda az çözündüğü ve hedef organa gitmediği düşünüldüğü için bunların nitelikli nano gözenekli, yani hücreye yönelik taşınımının yapılması, ilacın etkin şekilde salınmasında yeni sistemlerin geliştirilmesi gerekmekteydi." ifadesini kullandı.

Bu amaçlarla çalışma yaptıklarını aktaran Emen, az çözünen bu ilaçların kontrollü salınımla daha az miktarda vücuda verilmesi, böylece yan etkisinin azaltılması, aynı zamanda maliyetinin düşürülmesini hedeflediklerini anlattı.

Geliştirilen nano taşıyıcı sistemlerin farklı renklenmelere ve ışımalara sebep olan bazı bileşiklerin modifiye edildiğini dile getiren Emen, şunları kaydetti:

"Sadece bir taşıyıcı değil, aynı zamanda ışık altında renklenme yaparak ilacın hangi bölgeye gittiğini, hedef organa ulaşıp ulaşmadığını gözleyebileceğimiz bir sistem geliştirdik. Kendi tasarımımız olan, özellikle yeşil teknoloji kullandığımız süper kritik karbondioksit sistemiyle ilaçlar, taşıyıcılar içine yerleştirildi. Bu şekilde yaptığınızda kimyasal kullanmadığınız için çözücüden gelecek toksit etkiyi de ortadan kaldırmış oluyorsunuz. Bu sayede ilaçların tedavi etkinliği artmış olacak. Hem maliyeti düşüren ilacın salınımını izleyebileceğiniz hem de yan etkilerini azaltacağını düşündüğümüz bir taşıyıcı sistemi kendi imkanlarımızla geliştirmiş olduk."

Emen, geliştirdikleri sistemin patentini almak için girişimde bulunacaklarını ifade etti.

"Amacımız, tedavinin hiç yan etki olmayacak şekilde gerçekleşmesi"

Demirdöğen de vaka sayısında her yıl yüzde 10 civarında artış olmasının kanseri hedef seçmelerinde etkili olduğunu anlattı.

Kanseri hedef seçmelerindeki bir diğer etkenin konvansiyonel kemoterapinin belirli bir başarı göstermesine karşın kemoterapi yüzünden hastalığın aşılamaması olması olduğunu belirten Demirdöğen, şunları söyledi:

"Bunun için etkin tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi, dünya genelinde öncelikli önem arz etmekte. Geliştirdiğimiz platformların istenilen bu tedavi yöntemine yanıt vereceği umut edilmektedir. Bu çalışmamızda, Amerikan Gıda ve İlaç Kurumunun onayladığı ilaçları kullandık. Bunların salınımı üzerinden yola çıktık. Esas amacımız, tedavinin daha etkin, daha verimli ve daha az, hatta mümkünse hiç yan etki olmayacak şekilde gerçekleşmesini sağlamak."

Demirdöğen, çalışmanın ülke ekonomisi, Türkiye'nin 2023 hedefleri ile dünya geneline fayda sağlayacağını düşündüklerini sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Müsabakadan Dönen Sporcular Kaza Yaptı: 15 Yaralı http://gazetebirlik.com/haber/musabakadan-donen-sporcular-kaza-yapti-15-yarali--172601/ Çankırı’da, Kastamonu’dan voleybol müsabakasından dönen sporcuları taşıyan minibüsün yaptığı kazada 15 kişi yaralandı.

Kastamonu müsabakası sonrasında Çankırı’ya dönen sporcuların içerisinde bulunduğu Mustafa Karaman idaresindeki 18 DZ 518 minibüs, Korgun-Çankırı yolunda hava yağışından dolayı kayarak şarampole yuvarlandı. Kazada 15 sporcu hafif yaralandı. Olay yerine 112, jandarma ve polis ekipleri geldi. Jandarma ekipleri yolu kısmen trafiğe kapatırken yaralanan sporcular Çankırı Devlet Hastanesine kaldırıldı. Şarampole yuvarlanan minibüs çıkarılana kadar yol bir süre trafiğe kapatıldı. Hastaneye kaldırılan sporcuların sağlık durumları iyi olduğu öğrenildi.

(Hilmi Çelikel /İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Beka Ne Zamandır Anketlerle ölçülüyor" http://gazetebirlik.com/haber/beka-ne-zamandir-anketlerle-olculuyor--192618/ MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Bekayı inkar ediyorlar. Bekanın millet nezdinde tutmadığını söylüyorlar. Beka ne zamandır anketlerle ölçülüyor. Türk milleti bekasıyla vardır, var olacaktır" dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Çankırı’da vatandaşlara hitap etti. 15 Temmuz Milli İrade Meydanı’nda yapılan mitingde MHP Belediye Başkan adayları da katıldı. Gündeme dair açıklamalarda bulunan Bahçeli, “Cumhur İttifakı MHP ile AK Parti’nin müşterek iradesidir. Çünkü Cumhur İttifakı Türk milletinin kaderi, Çankırı’nın kavlidir. Diyoruz ki, ‘Beka için milli karar, cumhur için istikrar.’ Sağduyunun birlikteliği Cumhur İttifakı. İnanıyorum ki, Çankırı ehline emanet edilecektir. O ehil irade, o emin siyaset Milliyetçi Hareket Partisi’dir. Şunu herkes bilmelidir ki, AK Parti’li kardeşlerimizle aynı istikametin içindeyiz. Aynı yolun yolcusu, aynı ittifakın izindeyiz. Bir yanda zillet varken, diğer yanda millet vardır. Bir yanda ihanet, diğer yanda sadakat vardır. Cumhur İttifakı Türkiye’nin özgüveni, Türk milletinin atar damarı, çarpan kalbidir. Duruşumuz millidir, safında durduğumuz yer Türkiye’dir. Sevdamız Türklük ve Türkiye’dir. Milli bekayı yaşatmak taviz vermeyeceğimiz ilke ve inancımızdır. Zillet İttifakı bekayı duydu mu ürküyor, korkuyor, şaşkına dönüyor. Bununla da kalmıyorlar, bekayı inkar ve ihmal ediyor. Yüzsüzce bekanın millet nezdinde tutmadığını söylüyorlar. Müflis anketçiler beka söylemine ilginin olmadığını açıklıyorlar. Beka ne zamandır anketlerle ölçülüyor? Beka ne zamandır kirli ağızların polemik konusu yapılıyor? Beka payidarlıktır, var oluştur, ilelebet yaşama azmidir. Hangi büyük millet bekasına dudak bükmüştür? Hangi gelişmiş medeniyet bekasıyla arasına duvar örmüştür? Türk milleti bekasıyla vardır, var olacaktır. Türk milleti tarih boyunca defalarca rüştünü ispat etmişse, şu güne kadar bağımsız yaşamışsa, esarete direnmişse, köleliği reddetmişse, yıkımı elinin tersiyle itmişse bu elbette beka şuuru sayesindedir” diye konuştu.



“31 MART SEÇİMLERİ BİR BEKA SEÇİMİDİR”

Bahçeli sözlerine şöyle devam etti:

"Türk milleti tarih boyunca defalarca rüşdünü ispat etmişse, şu güne kadar bağımsız yaşamışsa, esarete direnmişse, köleliği reddetmişse, yıkımı elinin tersiyle itmişse bu elbette beka şuuru sayesindedir. Çankırı’nın başına bela kesilmişler bekayı bilmezler. Türk milletinin tarihi haklarından, tarihi müktesebatından, gelecek ülkülerinden bihaber olanlar bekayı şüphesiz anlayamazlar. 31 Mart seçimleri bir beka seçimidir. Bu gerçeği hiç kimse yok sayamaz, hafife alamaz, inkar edemez. Şunu biliyoruz ki, 15 Temmuz’a tiyatro diyenler bekaya yüz çevirenlerdir."



"KILIÇDAROĞLU’NUN AĞZINDAN BİR KEZ OLSUN PKK’YA, YPG’YE ŞİDDETLİ TEPKİ DUYULMAMIŞTIR"

Gündeme dair açıklamalarda bulunan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, muhalefeti eleştirerek, "PKK/YPG’yle aleni şekilde birlikte yürüyenler bekayı kabullenemeyen rezillerdir. Kılıçdaroğlu’nun ağzından bir kez olsun PKK’ya, YPG’ye şiddetli tepki duyulmamıştır. FETÖ’ye doğrudan bir tavrı görülmemiştir. Kürdistan diyen hain bölücülere hiçbir tepkisi de işitilmemiştir. Türkiye’yle hesaplaşmak isteyen mihraklar ülkemizden devşirdikleri siyasi çürüklerle varlığımızı dinamitlemek istiyorlar. Güney sınırlarımız boyunca fitne ateşi körükleniyor. Deniz ve kara sınırlarımız büyük bir tehditle karartılmak, karıştırılmak isteniyor. Türkiye vahim güvenlik sorunlarıyla boğuşuyor. Çevremiz kandan, ateşten, ölümden ve ihanetten geçilmiyor. Türkiye bölünmek, parçalanmak isteniyor. Vatanımızın yeniden işgali planlanıyor. Eğer 31 Mart’ta Cumhur İttifakı hedeflerinin gerisinde kalır, eğer Zillet İttifakı öne çıkarsa önce Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni tartışmaya açacaklar. Ardından siyasi istikrarsızlığa yatırım yapacaklar. İçeride Zillet İttifakı ve işbirlikçileri, dışarıda Türk ve Türkiye düşmanları eşzamanlı şekilde üzerimize gelecekler, iç barış ve huzur ortamını baltalayacaklar. Terör örgütleri daha da bilenecek, zalimler daha da şevke gelecek. Allah göstermesin, zillet hedefine ulaşırsa şehitlerimizin kemikleri sızlayacak, ecdadımızın ruhu muazzep olacak. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi 15 Temmuz’dan sonra Türkiye’nin istikrara kavuşturulması konusunda altın fırsat, tarihi bir imkandır. Her türlü iç ve dış tahrik, tertip, saldırı, sabotaj, suikast, komplo, hatta işgal ve darbe teşebbüslerine karşı muazzam bir zırh ve güvenlik sistemidir. Bu yeni hükümet sisteminin güçlenip iyice kökleşmesi hepimizin öncelikli gündemidir. Bu nedenle 31 Mart’ta Zillet İttifakı’na hiçbir şans tanınmamalı, destek verilmemelidir, tezgah ve karanlık hedefleri mutlaka engellenmelidir. Terörle mücadelenin tavsamaması, Fırat’ın doğusunun temizliği, PKK’nın, YPG’nin kökünün kurutulması, FETÖ’nün bütünüyle imhası için 31 Mart fırsattır, demokratik karar anıdır. Zillet ne yaparsa yapsın, Çankırı’da kaybetmiştir. Kaldı ki, bu evetler buna delildir. Bekayı inkar etsinler ettikleri kadar, belalarını eninde sonunda bulacaklardır. Bundan kaçış yoktur, kurtuluş yoktur, zilletin sonu yoktur. CHP-İP-HDP-SP-ÖDP-PKK-FETÖ Türk milletinin azamet ve muzaffer ruhuyla mahvı perişan olacaklardır. Patlıcan istismarı zilleti kurtaramayacaktır. Patates sömürüsü, ekonomik tetikçilere taşeronluk zilletin iflasına engel olamayacaktır. Ya zillet ya millet, ortası yoktur. Ya beka ya bela, alternatifi yoktur. Ya cumhur ya da husumet ve hüsran, başka seçenek kalmamıştır. Türkiye’ye pranga vurmaya çalışanlar kaybetmeye mahkumdur. Türk milletine zemzem diye zehir içirmeye çabalayanlar bozguna mecburdur.”



"HEM VALLAHİ HEM BİLLAHİ HER ADIMIMIZDA BİRAZ DAHA KAÇACAKLARDIR"

Bahçeli son olarak, "Zillet İttifakı’nın yürüyüşü kaosa doğrudur. CHP’nin yürüyüşü kriz çıkartmak, teröristleri aklamak içindir. Cumhur İttifakı ise inançlı kadrolarıyla, iradeli yapısıyla parlak ufuklara doğru yürüyüş halindedir. İttifakımız korkaklara karşı cesurların ittifakıdır. İttifakımız yalana-dolana karşı ahlakın ve milli duruşun ittifakıdır. İttifakımız, hainlere, eli kanlı teröristlere, onlarla işbirliği yapan CHP’sine, İP’ine, HDP’sine karşı milli bir ittifaktır. Cumhur İttifakı, en samimi ve en saf duygularla mukaddesatına sahip çıkanların irfanlı ve inançlı ittifakıdır. Cumhur İttifakı, tarihi zaferler dolu Türk milletinin asalet ve hamiyet ittifakıdır. Bu ittifak, binlerce sene önce Orhun’dan tüm dünyaya meydan okuyan bir milletin kudretli ittifakıdır. Biz ittifakımızı sıklaştırdık, sağlamlaştırdık. Nitekim Cumhur İttifakı, Bizans’ı mağlup eden, Söğüt’ten filizlenen, Çanakkale’de yükselen, Sakarya’da şahlanan Türk milletin muzaffer ittifakıdır. Ne kadar işbirlikçi, ne kadar Türk düşmanı, ne kadar millet muhalifi varsa önümüzdedir, hem vallahi hem billahi her adımımızda biraz daha kaçacaklardır. Her adımımızda saklanacak delik arayacaklardır. Zillet İttifakı’na tahammül edemeyiz. Cumhurla Cumhuriyet’in kucaklaşmasına ket vurduramayız. Cumhur İttifakı, daha mutlu, daha müreffeh, daha huzurlu bir Türkiye’ye doğru yol alıştır. Daha zengin, daha kaygısız bir hayata yöneliştir. Daha adil, daha hakkaniyetli bir döneme başlangıçtır. Daha dik baş, daha tok karın, daha mutlu yarına ilerleyiştir. Beka ve birlik içinde hayatın hedefidir. Çankırılı kardeşim inanıyorum ki, vicdanının sesini dinleyecek, gelişmeleri değerlendirecek, kararını verecektir. Bu karara saygımız vardır, bu karara riayetimiz vardır. Fakat bu sefer Çankırı Milliyetçi Hareket Partisi’yle bütünleşmelidir" ifadelerini kullandı.

Miting sonrasında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve beraberindeki heyet şehirden ayrıldı.

(Hilmi Çelikel /İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Cumhur İttifakı 15 Temmuz'da Kuruldu" http://gazetebirlik.com/haber/cumhur-ittifaki-15-temmuzda-kuruldu-1792/

Yapılan siyasetin "güvenlikçi siyaset" olduğunu belirten Yıldırım, "Yani popülist ve benzeri siyaseti MHP hiç uygulamamıştır. Çünkü MHP ülke güvenliğini hep öne çekmiş ve izlediği bütün siyasetlerde ülke güvenliğini önde tutmuştur." dedi.

Yapılan siyasette MHP'nin farklı eleştirilere maruz kaldığını dile getiren Yıldırım, şöyle konuştu:

"Geçmişi unutmayacaksınız. Eğer dünü unutursanız yarını hazırlayamazsınız. Şimdi bir moda var, on yıl önce ve sonra diye. Siyasette de MHP’nin on yıl önce dünya görüşü, ahiret görüşü, dünyaya ve Türkiye'ye bakışı, dışarıya ve içeriye bakışında bir değişiklik var mı? Dün bizim tavrımız neyse bugün bu. MHP'de değişen bir şey yok, biz aynı yerdeyiz."

İYİ Parti'den, Mersin Büyükşehir Belediye Başkan adayı Burhanettin Kocamaz'ın aday olamamasını da değerlendiren Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz kimseyi satmadık. Seçim de satmadık. Dün akşam Mersin'de adam nasıl satılır, seçim nasıl satılır, İYİ Partililer gösterdi. Burhanettin Kocamaz'a gösterdi. İl Başkanı görevden alınmış. İl Başkanının görevi mi bu iş? CHP’ye seçim satmaya, adayı çıkarmamaya il başakının gücü yeter mi? Buna kargalar bile güler."

Siyaset yapan arkadaşlarının dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, "Biz güvenlik açısından, ülkenin bekası açısından kim yanımızdaysa onunla siyaset yaparız.15 Temmuz’u hep beraber yaşadık. 15 Temmuz bir Haçlı seferidir. Haçlılar artık tankla topla tüfekle gelmiyor." dedi.

15 Temmuz'da vatanın ele geçirilmeye çalışıldığını ancak Türk milletinin direndiğini dile getiren Yıldırım, "15 Temmuz'dan sonra Türkiye'deki dengeler de değişecek. Yenikapı ruhu gelişti. Ondan sonra bir birliktelik başladı. 15 Temmuz gecesi Türk milleti tarafından bir ittifak kuruldu. Ankara'da, İstanbul'da tanklara çıplak ellerle saldıran insanlar kurdu ittifakı." diye konuştu.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
1 Asırdır Tuz Satıyorlar http://gazetebirlik.com/haber/1-asirdir-tuz-satiyorlar-140707/ Çankırı’da yaklaşık bir asırdır tuz satışı yapan Güray Güneşülke, babasından kalan tuzcu dükkanında baba mesleğini sürdürerek torununun da bu mesleği devam ettireceğini ifade etti.

Çankırı’da 83 yaşında babasından kalan tuzcu dükkanını işleten Güray Güneşülke, "1 asırdır devam ediyor burası. Babadan oğula, oğuldan toruna bir asırdır devam ediyor. İlk açıldığında bakkal olarak işletiyorduk. Tuz da satıyorduk. Kredi kartları çıkınca tuzculuğa başladık, bakkal işini bıraktık. Babamdan öğrendiğimin onda birini şimdi göremiyoruz. Çankırı’nın tuzunu biz direkt olarak mağaradan temin ediyoruz. Tuzları biz kısımlara ayırıyoruz. Yemek tuzu, hayvan tuzu, sanayi tuzu diye. Beyaz olanını öğütüyoruz piyasaya sürüyoruz. Diğerlerini de hayvanlar için ayırıyoruz. Eskiden mağaradan tuz alırken 3 4 tuzcu vardı. Bize kaliteli tuz verirlerdi, şimdi onlar geçti. Şimdi rica minnetle dükkandaki tuzu temin edebiliyoruz” dedi.

Güneşülke, “Bize dışarıdan gelen tuz sadece lamba yapmak için getiriyoruz. Herkes kendinden sorumlu. Çankırı’da 4 tuzcu vardık şimdi 100 tuzcu olduk. Tuzun A’sını bilmiyorlar, ama tuz satıyorlar. Burası babamdan bana kaldı. Benden oğluma, oğlumdan da torunuma kalacak" ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çankırı'da 4,7 Büyüklüğünde Deprem http://gazetebirlik.com/haber/cankirida-47-buyuklugunde-deprem-9454/

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 20.14'de merkez üssü Çankırı'nın Orta ilçesi olan 4,7 büyüklüğünde yer sarsıntısı kaydedildi.

Depremin 6,99 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bu Da ’Çamaşırhane Müzesi’ http://gazetebirlik.com/haber/bu-da-camasirhane-muzesi-134345/ Çankırı’da yerli ve yabancı turistlerin büyük beğenisini toplayan Tarihi Çamaşırhane Müzesi, genç müzisyenlere de ilham veriyor.

Çankırı Belediyesi tarafından hizmete açılan Tarihi Çamaşırhane Müzesi, ziyaretçilerinin yanı sıra farklı atmosferi ve akustik ortamı ile müzisyenlerin de dikkatini çekiyor. Çankırı Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanarak çamaşırhane kültürünün yaşatıldığı bir müze haline dönüştürülen Tarihi Çamaşırhane Müzesi, müzikle uğraşan gençlerin uğrak yeri oldu. Müzede bu kez Çankırı Belediyesi Çivitçioğlu Medresesi Sanat Merkezi bünyesinde devam eden ney kursu öğrencileriyle def, bağlama ve saksafon çalan müzisyenler bir araya geldi. Doğu ve batının notalarla harmanı, müzeye gelen ziyaretçileri de mest etti. Müzede eski çamaşırhane kültürünü canlandıran heykeller ise müzik yapan gençlere fon oldu.

Belediye Başkanı Hüseyin Boz, Çankırı’daki müzelerin sadece gezilip görülecek mekânlar olmadığını, aynı zamanda yaşayan mekânlara dönüştürülerek vatandaşlara sosyalleşebilecekleri ortamlar sunduklarını kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'Gönül Belediyeciliğine Başlıyoruz' http://gazetebirlik.com/haber/gonul-belediyeciligine-basliyoruz-4146/

Özhaseki, "Burada sizin huzurunuzda itiraf ediyorum ki ömrümde bu kadar davasına inanmış adam görmedim. Gecesi gündüzü yok, korkusu yok, sadece davası var. Bir tek Allah’tan korkuyor, onun huzurunda rükuya eğiliyor. Onun dışında bütün dünyaya meydan okuyor." diye konuştu.

Anadolu coğrafyasının dünyanın en eski yerleşimlerinden biri olduğunu belirten Özhaseki, "Dünyada insanoğlunun topluca yaşadığı en eski yerleşim yeri olarak iki yer var. Birisi Mezopotamya, birisi Anadolu. Dünyanın en güzel köşelerinden birisi Anadolu. Yaşadığımız bu coğrafyada onlarca kavim yaşamış ve onlarca medeniyet hüküm sürmüş. Bu coğrafyanın en büyük özelliklerinden birisi de son dönemin, son yüzyılın mazlumlarının sığınma coğrafyası olmasıdır." ifadelerini kullandı.

Balkanlar'dan, Kafkasya'dan ve dünyanın birçok bölgesinden mazlumların Anadolu'ya geldiğini dile getiren Özhaseki, "Allah’a hamd olsun, bayrağımız hür şekilde dalgalanıyor, ezanımız okunuyor." dedi.

Özhaseki, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fakat bir sıkıntı var ki özellikle birkaç sene içinde bu sıkıntı iyice açığa çıktı. Belki 4-5 yıldır oynanan oyunlar dünyada hiçbir milletin, hiçbir devletin başına gelmeyen oyunlar. Bunlardan birisi PKK derdi. 40 yıldır bu milletin başına bela fakat 4 yıl kadar önce çukurlar kazıp paçavra olan o kötü bez parçasını bayrak diye çekerek öz yönetim ilan etmeye kalktılar, sonra da gerisine çekilip 'Buraya asker, polis giremez.' demeye başladılar. Bu öz yönetim, bağımsızlığa giden yol demek.

Türkiye’yi parçalamaya giden yolda birinci adım. Allah’a şükürler olsun ki hükumet olarak dirayetli davrandık, o katiller sürüsünü kazdıkları çukurlara gömerek onları bitirdik."

Özhaseki, FETÖ ve DEAŞ'ın ardından Türkiye'nin ekonomik olarak çökertilmeye çalışıldığını söyledi.

"Bunların para verenleri, besleyenleri, hedefleri de aynı." ifadesini kullanan Özhaseki, şunları kaydetti:

"Türkiye'yi bölmek, parçalamak istiyorlar. Şehit kanlarıyla sulanmış, bir olduğumuz, bütün olduğumuz bu vatan parçasını paramparça etmek istiyorlar. İstiyorlar ki biz kendimize yetmeyelim, mazlumların derdine derman olmayalım. Bunun için ellerinden gelen her türlü kötülüğü de yapıyorlar.

Allah'ın izniyle biz bu belaları defediyoruz. İnanıyoruz ki biz gayret ettikçe, güçlendikçe işlerimiz daha iyiye gidecek."

"Gönül belediyeciliğine başlıyoruz"
Türkiye'nin siyasal tarihi içinde dönüm noktaları bulunduğuna dikkati çeken Özhaseki, bu noktalardan birisinin 1946, birisinin 1994 ve birisinin de 2002 yılı olduğunu anlattı.

1946'da çok partili sisteme geçildiğini anımsatan Özhaseki, şunları ifade etti:

"İnsanlar hür olarak oyunu kullanabilecek ortama kavuşmuşlardır. 1994 yılı da belediyeler için bir devrimdir. 1994 yılı öncesinde ideolojik takıntılı belediyecilik anlayışı vardı. Şükürler olsun ki bizimle hizmet belediyeciliği başladı. İstanbul'da Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Anadolu'da bizim misyonumuza sahip birçok arkadaş, belediye başkanlığında eski karanlık dönemi kapattılar, yerine hizmet belediyeciliğini başlattılar. Şimdi de Cumhurbaşkanımızın talimatıyla gönül belediyeciliğine başlıyoruz."

"Biz hayalleri gerçekleştiren partiyiz"
AK Parti Grup Başkanvekili ve Çankırı Milletvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu da Çankırı'nın, Türkiye'nin kilit taşı olduğunu söyledi.

AK Parti olarak 4 büyük vazifelerinin bulunduğunu belirten Akbaşoğlu, şunları dile getirdi:

"Bunlardan birincisi yerel, ikincisi ulusal, üçüncüsü bölgesel ve dördüncüsü de küresel milli misyonumuzdur. AK Parti demek Alparslan'ın, Kartekin'in, Fatih'in yolunu takip etmek, istiklal ve istikbal yolunu takip etmek demektir. Fatih hayalleri gerçekleştirdi, gemileri karadan denize indirdi. Recep Tayyip Erdoğan ve arkadaşları, denizin altından araba ve trenleri karşıya geçirdi. Biz hayalleri gerçekleştiren partiyiz."

Konuşmaların ardından AK Parti'nin Çankırı Belediye Başkan adayı Hüseyin Boz, Atkaracalar ilçesi belediye başkan adayı Harun Oflaz, Bayramören ilçesi belediye başkan adayı İsmail Güngör, Çerkeş ilçesi belediye başkan adayı Hasan Sopacı, Eldivan ilçesi belediye başkan adayı Mustafa Lafçı, Ilgaz ilçesi belediye başkan adayı Mehmet Öztürk, Kızılırmak ilçesi belediye başkan adayı Bayar Sosal, Korgun ilçesi belediye başkan adayı Kamil Akel ve Kurşunlu ilçesi belediye başkan adayı Şakir Kaymak olarak açıklandı.

Orta ilçesi belediye başkan adayı Bayram Yavuz Onay, Şabanözü ilçesi belediye başkan adayı Faik Özcan, Yapraklı ilçesi belediye başkan adayı Ali Hasekioğlu, Çardaklı belde belediye başkan adayı Osman Yılmaz, Saçak belde belediye başkan adayı Ramazan Yarım ve Yaylakent belde belediye başkan adayı da Kadir Dede oldu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
28 İlde Eğitime Kar Tatili http://gazetebirlik.com/haber/28-ilde-egitime-kar-tatili-8288/

Kastamonu

Kastamonu Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, il genelinde yoğun kar yağışının etkili olduğu belirtildi.

Açıklamada, kent merkezi ile Devrekani, Taşköprü, Ağlı, Küre, Araç, İhsangazi, Azdavay, Bozkurt, Tosya, Cide, Pınarbaşı ilçelerinde tüm okullarda, İnebolu, Doğanyurt, Çatalzeytin ve Şenpazar ilçelerinde ise taşımalı eğitime 7 Ocak Pazartesi günü ara verildiği bildirildi. 

Samsun

Samsun Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Vezirköprü ilçesinde kar yağışının etkili olduğu belirtildi.

Yoğun kar yağışı nedeniyle ilçede 7 Ocak Pazartesi günü ilk ve orta dereceli okullarda eğitime bir gün ara verildiği duyuruldu.

Ayrıca aynı gün kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan engelli ve hamile personelin de idari izinli sayılacakları aktarıldı.

Konya

Konya kent merkezi ile bazı ilçelerinde sabah saatlerinde başlayan kar yağışı yaşamı olumsuz etkiledi. 

Etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle Akören, Bozkır, Hadim, Taşkent, Seydişehir, Ahırlı, Hüyük, Beyşehir ve Yalıhüyük ilçelerindeki okullarda 7 Ocak Pazartesi günü eğitime ara verildi.

Çorum

Çorum İl Milli Eğitim Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, il genelinde yoğun kar yağışının etkili olduğu belirtildi.

Açıklamada, olumsuz hava şartları dolayısıyla Osmancık, Boğazkale, Oğuzlar, Dodurga, Uğurludağ, Sungurlu, İskilip, Laçin ve Kargı ilçelerinde 7 Ocak Pazartesi günü ilk ve orta dereceli okullarda eğitime bir gün ara verildiği bildirildi. 

Kırıkkale

Kırıkkale'de etkili olan kar yağışı ve olumsuz hava koşulları nedeniyle okullar tatil edildi.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, etkili olan yoğun kar yağışı ve beraberinde oluşabilecek buzlanma nedeniyle kent merkezi ve tüm ilçelerde resmi ve özel anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liselerde, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri, rehberlik araştırma merkezleri ile halk eğitim merkezlerinde 7 Ocak Pazartesi günü eğitime ara verileceği ifade edildi.

Açıklamada, aynı gün kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan engelli ve hamile personelin de idari izinli sayılacağı kaydedildi.

Çankırı

Çankırı Milli Eğitim Müdürlüğünden yapılan açıklamada kar yağışı nedeniyle il gelindeki okulların 7 Ocak Pazartesi günü tatil edildiği duyuruldu.  

Uşak

Uşak Valiliğinden yapılan açıklamada, dün akşam saatlerinde başlayan ve il genelinde etkili olan kar yağışı ve olumsuz hava koşulları dolayısıyla Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullarda eğitime bir gün süreyle ara verileceği bildirildi.

Öğrencilerin sağlığı ve ulaşım güvenliği için alınan kararın resmi ve özel tüm eğitim kurumlarını kapsadığı ifade edilen açıklamada, kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan hamile, engelli, diyaliz hastaları, kanser ve kronik ağır hastalığı olan personelin de idari izinli sayılacağı belirtildi.

Bolu

Bolu Valisi Ahmet Ümit, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, meteorolojik verilere göre gün boyunca süren yoğun kar yağışı ve geç saatlerde oluşması muhtemel buzlanma nedeniyle ulaşımda yaşanabilecek aksaklıklar göz önünde bulundurularak, 7 Ocak Pazartesi günü kentteki ilkokul, ortaokul ve liselerde eğitime bir gün süreyle ara verildiğini bildirdi.

Ümit, engelli ile hamile kamu personeline de bir gün idari izin verildiğini belirtti.

Bingöl

Bingöl'de, kar yağışı nedeniyle merkeze bağlı köyler ile 4 ilçede eğitime ara verildi.

Valilikten yapılan açıklamada, olumsuz hava koşulları nedeniyle merkeze bağlı köyler ile Adaklı, Kiğı, Yedisu ve Yayladere ilçelerindeki tüm eğitim kurumlarında 7 Ocak Pazartesi günü eğitime ara verildiği belirtildi. 

Karaman

Karaman'ın Sarıveliler ilçesindee öğle saatlerinde başlayan yoğun kar yağışı, yaşamı olumsuz etkiliyor.

Olumsuz hava koşulları nedeniyle Hıfzıssıhha Kurulunca ilçede ilk ve ortaöğretim kurumlarında eğitime ara verilmesi kararlaştırıldı.  

Karabük

Karabük Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, il genelinde yoğun kar yağışının etkili olduğu belirtildi. 

Açıklamada, Safranbolu, Eskipazar, Eflani, Ovacık ile Yenice ilçelerinde ilk ve orta dereceli okullarda eğitime bir gün süreyle ara verildiği, bu ilçelerdeki kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan engelli ve hamile personelin de idari izinli sayılacağı kaydedildi.

Kırşehir

Kırşehir Milli Eğitim Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Kaman ve Akpınar kaymakamlıkları, kar yağışı ve olumsuz hava koşulları nedeniyle ilçelerde Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullarda eğitime 7 Ocak Pazartesi günü ara verilmesini kararlaştırdı.

İl merkezi ve diğer ilçelerde, kar yağışına göre değerlendirme yapılacağı belirtildi.

Düzce

Düzce Valiliğinden yapılan açıklamada, Kaynaşlı ve Yığılca ilçelerinde sabah saatlerinde başlayan kar yağışının yoğun şekilde sürdüğü belirtildi. 

Kar yağışı nedeniyle Yığılca ilçesindeki 39 köye ulaşım sağlanamadığı aktarılan açıklamada, Kaynaşlı ilçesinde taşımalı eğitime bir gün süreyle ara verildiği kaydedildi.

Amasya

Amasya'da sabah saatlerinde başlayan kar yağışı etkisini artırarak devam ediyor. 

Amasya Milli Eğitim Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, olumsuz hava şartları nedeniyle herhangi bir olumsuzluk ve mağduriyet meydana gelmemesi amacıyla Gümüşhacıköy ve Hamamözü ilçelerinde tüm okullarda, Taşova ilçesinde ise taşımalı eğitime bir gün ara verildiği bildirildi. 

Kahramanmaraş

Kahramanmaraş'ın Andırın ilçesinde yoğun kar yağışı nedeniyle 6 okulda taşımalı eğitime bir gün ara verildi.

Andırın ilçe Milli Eğitim Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, ilçenin kuzeyinde bulunan mahallelerdeki Akifiye, Rıfatiye ve Altınyayla Ortaokulu ile Geben ilkokulu, ortaokulu ve lisesinde taşımalı eğitime, yoğun kar yağışı ve buzlanma riski nedeniyle bir gün ara verildiği belirtildi.

Bitlis 

Bitlis Valiliğinden yapılan açıklamada, olumsuz hava şartları ve yoğun kar yağışı nedeniyle Bitlis merkez ve bağlı köylerde 7 Ocak Pazartesi günü eğitime bir gün ara verildiği belirtildi.

Açıklamada, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan hamile ve engelli personelin de 7 Ocak'ta idari izinli sayılacağı kaydedildi.

Mutki Kaymakamlığından, yoğun kar yağışı nedeniyle ilçe merkezi ve köylerde okulların tatil edildiği bildirildi.

Tatvan Kaymakamlığınca da yoğun kar yağışı nedeniyle ilçe merkezi ve bağlı köylerde eğitime ara verildiği, kamuda çalışan engelli ve hamilelerin idari izinli olduğu belirtildi.  

Ahlat ve Hizan kaymakamlıklarından yapılan açıklamada ise, yoğun kar ve olumsuz hava koşulları nedeniyle ilçe merkezleri ile bağlı köylerdeki tüm okullarda bugün eğitime ara verildiği bildirildi. 

Elazığ

Elazığ İl Milli Eğitim Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, Palu, Karakoçan ve Kovancılar ilçelerinde etkili olan kar nedeniyle yolları ulaşıma kapanan köylerde yaşayan ve taşımalı eğitim sistemi kapsamındaki öğrenciler için okullar tatil edildi.

Bu kapsamda Palu'ya bağlı Gemtepe, Atik, Büyükçaltı, Küçükçaltı, Kırkbulak, Güllüce, Tarhana, Yarımtepe, Karataş, Bozçanak, Kayaönü, Yaylacık köyleri, Karakoçan ilçesinin bazı köyleri ile Kovancılar ilçesine bağlı Okçular köyünde yaşayan öğrenciler için eğitime öğretime 7 Ocak Pazartesi günü ara verildi.

Yozgat

Yozgat Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, yoğun kar yağışı, tipi ve buzlanmadan dolayı il merkezi ile Kadışehri ve Çayıralan ilçesinde özel ve resmi tüm eğitim kurumlarında eğitime bir gün ara verildiği belirtildi. 

Açıklamada, ayrıca, hamile ve engelli kamu personelinin de bir gün idari izinli sayılacağı ifade edildi. 

Çayıralan ilçesinde de olumsuz hava koşulları nedeniyle eğitime bir gün ara verilmişti. 

Ordu

Ordu Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, kar yağışının kentin iç kesimlerinde devam ettiği belirtildi. 

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"İlimizin iç kesimlerinde akşam saatlerinde başlayan ve bazı yerleşim yerlerinden etkili olan kar yağışı nedeniyle öğrencilerin mağduriyet yaşamaması için Aybastı ve Çamaş ilçemizdeki tüm okullarda, Kabadüz ilçemizin Yokuşdibi Mahallesi'ndeki okullarda, Pazartesi eğitim-öğretime ara verilmiştir."

Sivas Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Meteoroloji Müdürlüğünün hava tahmin raporlarında bildirilen meteorolojik veriler doğrultusunda, kar yağışının aralıklarla gün boyu devam edeceği, yüksek kesimlerde kuvvetli buzlanma, don olayı ve şiddetli rüzgar beklendiği belirtildi. 

Bu nedenle taşımalı eğitimde aksamalar olabileceğinden il merkezi ve merkez köylerinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı taşımalı eğitim yapılan her tür ve derecedeki resmi, özel, örgün ve yaygın eğitim kurumlarında bugün eğitime ara verildiği ifade edildi. 

Öte yandan Şarkışla ilçesinde de etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle eğitime bugün ara verildi. 

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan engelli ve hamilelerin de idari izinli sayılacakları belirtildi.

Tokat

Milli Eğitim Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Tokat merkezde kar yağışının etkili olduğu bildirildi.

Açıklamada, olumsuz hava şartları nedeniyle kent merkezi, Reşadiye ve Niksar ilçelerinde ve bağlı köylerdeki ilk ve orta dereceli okullarda eğitime bir gün ara verildiği belirtildi.

Nevşehir

Nevşehir Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, kent merkezine bağlı belde ve köylerdeki okullar ile il genelindeki taşımalı eğitime 7 Ocak Pazartesi günü bir gün süreyle ara verildi.

İlçeler ve kent merkezine kendi imkanlarıyla ulaşan öğrencilerin de talepleri halinde bir gün idari izinli sayılacakları belirtilen açıklamada ayrıca yollarda görülen buzlanma nedeniyle sürücülerin trafik kurallarına uymaları, kış lastiği olmadan kesinlikle yola çıkmamaları gerektiği vurgulandı.

Zonguldak

Zonguldak Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, il merkezi, belde, bağlı köyler ile Kozlu ve Kilimli ilçelerinde, yaygın,örgün ve özel eğitim kurumlarında eğitime bugün ara verilmesinin kararlaştırıldığı bildirildi.

Çanakkale

Alınan bilgiye göre, Çanakkale'nin Biga ve Ayvacık ilçelerinde gece saatlerinde başlayan kar yağışı etkisini sabaha karşı artırdı. 

İlçelerin yüksek kesimlerindeki yoğun yağış nedeniyle her iki İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, merkez ve bağlı köylerde tüm ilk ve orta dereceli okulların bir günlüğüne tatil edildiğini duyurdu. 

Meteoroloji yetkilileri de vatandaşları bölgedeki olumsuz hava koşullarına karşı tedbirli olmaları konusunda uyardı.

Hakkari

Hakkari'de olumsuz hava koşulları etkisini sürdürüyor. Valilikten yapılan açıklamada, İl Hıfzı Sıhha Kurulu kararı ile olumsuz hava koşulları nedeniyle il merkezinde bugün ilk ve orta dereceli okullarda eğitime ara verildiği bildirildi.

Aksaray

Aksaray Valisi Ali Mantı, yaptığı yazılı açıklamada, olumsuz hava koşulları nedeniyle merkeze bağlı köy ve beldeler ile Gülağaç ve Güzelyurt ilçelerinde eğitime bir gün ara verildiğini belirtti.

Vali Mantı, hamile ve engelli kamu personelinin de bugün idari izinli sayılacağını ifade etti.

Muş

Muş Valiliğinden yapılan açıklamada, olumsuz hava şartları, beklenen yoğun kar yağışı ve buzlanma riski nedeniyle il merkezi ve bağlı köyler ile tüm ilçe merkezleri ve bağlı köylerde İl İdaresi Kanunu çerçevesinde eğitime bugün ara verildiği bildirildi. 

Açıklamada, kamu kurumlarında çalışan hamile ve engelli personelin de idari izinli sayılacakları kaydedildi. 

Ağrı

Ağrı'da dün gece saatlerinde başlayan kar yağışı hayatı olumsuz etkiledi.

Yağış nedeniyle Ağrı merkez ve bağlı köylerinde taşımalı eğitim veren okulların bir gün tatil edildiği bildirildi.

Tutak ilçesinde ise taşımalı eğitim veren okullar ile köy okullarının bir gün tatil edildiği, Eleşkirt ilçesinde de yoğun kar yağışı nedeniyle ilçe genelindeki tüm okullarda eğitime ara verildiği açıklandı.

Ulaşımda aksamalar 

Yurt genelinde etkili olan kar yağışı ve olumsuz hava koşulları nedeniyle trafik ekipleri, olumsuzluk yaşanmaması için denetimleri artırdı.

Trafik yoğunluğunun fazla olduğu bölgelerde önlemlerini ve kontrollerini sıklaştıran ekipler, bazı bölgelerde de kar lastiği olmayan araçların geçişlerine izin vermedi.

Antalya'yı Konya'ya bağlayan Akseki-Seydişehir kara yolunda, kar yağışı nedeniyle ulaşım güçlükle sağlanırken, Gaziantep ve Şanlıurfa'da sis, hava ve kara yolu ulaşımını olumsuz etkiledi.

Sivas'ta kar yağışı ve olumsuz hava koşulları nedeniyle 432 köy yolu ulaşıma kapanırken, İç Anadolu Bölgesi'ni Akdeniz Bölgesi'ne bağlayan Sertavul Geçidi'nde kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşım kontrollü olarak sağlandı.

Van ve Hakkari'de kar ve tipi nedeniyle 16 yerleşim yerine ulaşım sağlanamazken, Bingöl-Kiğı kara yolu ile 281 köy yolu ulaşıma kapandı.

Adıyaman’ın Sincik ilçesinde şiddetli yağış sebebiyle yaşanan heyelan dolayısıyla Sincik-Malatya kara yolu ulaşıma kapandı. Giresun-Sivas kara yolu üzerindeki 2 bin 200 rakımlı Eğribel Geçidi'nde kar ve tipi nedeniyle ulaşım güçlükle sağlandı.

D-100 kara yolunun Bolu Dağı kesiminde kar yağışı ve buzlanma nedeniyle tırlara zincir takma mecburiyeti getirildi. Kar yağışı nedeniyle Uşak-Ankara, Uşak-Kütahya kara yollarında ulaşım aksadı.

Kahramanmaraş'ta 2 bin rakımlı Yedikuyular mevkisinde kar yağışı nedeniyle bazı araçlar yolda kaldı. Malatya'da 30 kırsal mahalleye ulaşım sağlanamadı.

Samsun-Ankara kara yolunda kış lastiği olmayan tırların geçişine izin verilmezken, kara yolunun Çorum kısmında da ulaşım güçlükle sağlandı. Yolda kalan sürücü ve vatandaşlara da AFAD ekipleri tarafından içecek ve yiyecek ikramında bulunuldu.

Samsun-İstanbul kara yolunun Amasya'nın Gümüşhacıköy ilçesi kısmında da ulaşım kontrollü sağlandı.

Ardahan'da kar yağışı ve tipi, ulaşımda aksamalara neden oldu. Ardahan-Şavşat ile Ardahan-Posof kara yollarında tır geçişlerine izin verilmedi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ankara Ve 27 İlde Eğitime Kar Tatili http://gazetebirlik.com/haber/ankara-ve-11-ilde-egitime-kar-tatili-205/

Türkiye'nin büyük bölümünde kar yağışı etkisini sürdürürken valiliklerin aldığı kararlar ile çok sayıda ilde okullar tatil edildi.

Kar yağışının yoğun olduğu Ankara, Eskişehir, Sivas, Bolu, Çorum, Kırşehir, Karaman, Tokat, Aksaray, Konya, Yozgat, Amasya, Kırıkkale, Çankırı, Uşak ve Nevşehir'de eğitime bir gün ara verildi.

Kütahya'da ise Gediz ilçesi hariç kent merkezi ve diğer tüm ilçelerdeki okullar, olumsuz hava koşulları nedeniyle tatil edildi.

Denizli'de Baklan, Bekilli, Çal, Çivril ve Güney ilçeleri ile Pamukkale'nin bazı mahallelerinde, Niğde'nin Çiftlik ilçesinde, Giresun'da merkeze bağlı köylerdeki okullar ile Yağlıdere, Çanakçı, Dereli ve Doğankent ilçelerinde, Samsun'un Havza, Ladik, Vezirköprü, Kavak, Ayvacık ve Asarcık ilçeleri ile Canik, Tekkeköy, Salıpazarı ve Alaçam'da taşıma merkezli okullarda, Kayseri'nin Pınarbaşı ve Sarız ilçelerinde, Ordu'nun Ünye ve Fatsa ilçelerinde, Kastamonu'nun İhsangazi ilçesinde eğitime bugün için ara verildi.

Bolu'nun Gölyaka ve Cumayeri ilçelerinde taşımalı eğitime bugün ara verilirken Tunceli'nin Ovacık, Bursa'nın Büyükorhan, Harmancık ve Keles ile Balıkesir'in Dursunbey ve Kepsut ilçelerinde okullar bir gün tatil edildi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com