tag:gazetebirlik.com,2015:cid-136 YeniBirlik Gazetesi YeniBirlik Gazetesi 2023-11-14T13:13:43+03:00 Kırmızı bültenle aranan DEAŞ şüphelisi Kırşehir'de yakalandı http://gazetebirlik.com/haber/kirmizi-bultenle-aranan-deas-suphelisi-kirsehirde-yakalandi-5964/

İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, Irak'ta terör örgütü DEAŞ bünyesinde sözde üst düzen komutan olarak faaliyet yürüten şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışma başlattı.

Farklı adreslere eş zamanlı operasyon düzenleyen ekipler, kısa süre önce kente geldiği ve sık sık ikamet değiştirdiği belirlenen F.H'yi yakaladı.

Şüphelinin, işlemlerinin ardından hakkında bülten çıkaran ülke yetkililerine teslim edildiği öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kırşehir esnafı davul zurna ile Ahilik Haftası etkinliklerine davet edildi http://gazetebirlik.com/haber/kirsehir-esnafi-davul-zurna-ile-ahilik-haftasi-etkinliklerine-davet-edildi-2993/

Kırşehir'de davul zurna eşliğinde ziyaret edilen esnaf, 36. Ahilik Haftası kutlamalarına çağırıldı.

Kırşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) Başkanı Bahamettin Öztürk, Ticaret İl Müdürü Mahmut Dalgalı, Belediye Başkan Yardımcısı Nuri Araz ile oda başkanlarından oluşan heyet, Ahi kaftanı giyip, davul ve zurna eşliğinde esnafı ziyaret etti.

Heyet, "hayırlı işler" diledikleri esnafı, 18-24 Eylül'de kutlanacak Ahilik Haftası etkinlerine katılmaya çağırdı.

Ayrıca esnafa Ahi helvası dağıtıldı, Türk bayrağı hediye edildi.

Öztürk, ziyaretlerin ardından Ahi Evran Külliyesi'nde gazetecilere, haftayı karnaval havasında yaşatacaklarını belirterek, "81 ilden oda ve federasyon başkanları ile üyeleri burada ağırlayacağız. Ahilik, hepimizindir. Ahiliği dolu dolu yaşatmamız, çıtamızı her yıl yükseltmemiz lazım. Emek veren tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum." dedi.

Dalgalı da Ahilik Haftası kutlamalarının bu sene 36'ncısının icra edileceğini hatırlatarak, Ahiliğin başkenti Kırşehir'de 1 hafta boyunca çocuklardan gençlere her yaşa hitap eden program hazırlandığını söyledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kırşehir'de yufka üretilen işletmede 40 kadın istihdam ediliyor http://gazetebirlik.com/haber/kirsehirde-yufka-uretilen-isletmede-40-kadin-istihdam-ediliyor-2438/

İşletmenin Genel Müdürü Ahmet Elatlı, AA muhabirine, 2012 yılından beri çiğ köfte lavaşı, üçgen ve böreklik yufka ürettiklerini, son 4 yıldır da organize sanayi bölgesinde faaliyet gösterdiklerini söyledi.

Elatlı, "Ayda 250 tona yakın ürün işlemekteyiz. Şırnak’tan İstanbul’a, Antalya’dan Samsun’a bütün illere gönderiyoruz. Ulusal firmalarla çalışıyoruz." dedi.

"Kadınlarımız ev ekonomisine katkı sunuyor"

Fabrikada çalışan 60 personelin 40’ının kadın olduğunu aktaran Elatlı, "Kadınlarımız çalıştığı zaman ev ekonomisine katkı sunuyor. Çalışan kadınlarımızdan bazıları ev aldı, araba aldı. O yüzden kadın istihdamı çok önemli. Kadın personeli OSB’lerde daha fazla istihdam etmemiz, bunun altyapısını sağlamamız lazım." dedi.

İşletme personeli Özlem Kılıçoğlu ise 3 yıldır paketleme bölümünde çalıştığını söyledi.

Kadın istihdamının önemli olduğunu anlatan Kılıçoğlu, "Bize iş imkanı sağlanıyor, işimden memnunum. Keşke OSB'lerde daha çok kadın çalışsa." diye konuştu.

Emine Karaağaç da 4 yıldır işletmede çalıştığını belirterek, "Yufka üretiyoruz, elimizle paketliyoruz. Türkiye’deki büyük firmalara lavaşları gönderiyoruz. Erkek meslektaşlarımızla uyum içinde çalışıyoruz." ifadesini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Seyfe Gölü Kuş Cenneti son yağışlarla canlandı http://gazetebirlik.com/haber/seyfe-golu-kus-cenneti-son-yagislarla-canlandi-6541/

Mucur ilçesinde bulunan Türkiye'nin koruma altındaki önemli sulak alanlarından Seyfe Gölü Kuş Cenneti, son yağışlarla canlandı. Yaz aylarında tamamen kuruyan göle, son yağışlar ve karların erimesi adeta "can suyu" oldu.

Yaklaşık 10 bin 700 hektarlık alana sahip, bir kısmı nesli tükenme tehlikesinde bulunan 250'ye yakın kuş türüne ev sahipliği yapan Seyfe Gölü'nde Kırşehir Valisi Hüdayar Mete Buhara ve beraberindeki heyet incelemelerde bulundu.

Su seviyesini ve dürbünle de kuş türlerini inceleyen Buhara, gazetecilere yaptığı açıklamada, sadece Kırşehir'in değil, dünyanın en önemli sulak alanlarından Seyfe Gölü Kuş Cenneti'nin korunması, desteklenmesi ve yaşatılmasının önemli olduğunu vurguladı.

Kuraklıkla mücadele eden Seyfe'de son aylarda su seviyesinin yeniden yükseldiğini aktaran Buhara, şunları kaydetti:

"Özellikle Mucur ilçemizin içme suyu buradan karşılanıyordu, onu da başka bir kaynaktan temin ettik, altyapı çalışması devam ediyor. 2-3 ay içerisinde inşallah, Mucur yeni içme suyunu kullanmaya başlayacak. Dolayısıyla buradan çekilmiş olan suyu yine Seyfe'ye bırakmış olacağız. Bu da ciddi bir iyileştirmeye sebebiyet olacaktır. Su seviyesinin belli bir noktanın altına inmemesi için gerekli tedbirleri almak, çalışmaları yapmak üzere kafa yoruyoruz. İlimizin en önemli turizm merkezlerinden birisi olma potansiyelini taşıyan Seyfe Gölü ve Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü yerleşkesinin iyileştirilmesi için gerekli adımları en kısa sürede atacağız."

Vali Buhara'ya İl Emniyet Müdürü Murat Türesin, İl Jandarma Komutanı Albay Sadık Gülecen, Mucur Kaymakamı Osman Şahin, Doğa Koruma ve Milli Parklar Kırşehir Şube Müdürü Hasan Tezer, daire amirleri ve muhtarlar eşlik etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Seyfe Gölü Kuş Cenneti sonbaharda kuruyan görüntüsüyle doğaseverleri üzüyor http://gazetebirlik.com/haber/seyfe-golu-kus-cenneti-sonbaharda-kuruyan-goruntusuyle-dogaseverleri-uzuyor-3033/

Suyun olduğu zamanlarda başta flamingo olmak üzere, turna, ördek, angut gibi kuşlara ev sahipliği yapan, Kırşehir'in Mucur ilçesi sınırlarındaki göl, kış ve ilkbahar aylarında yağan kar ve yağmur sularıyla canlansa da uzun yıllardır temmuz aylarından itibaren aşırı sıcak nedeniyle tamamen kuruyarak sessizliğe bürünüyor.

Yaz aylarında yağışların olmaması ve gölü besleyen Seyfe, Horla, Yenidoğanlı ve Malya pınarlarının kuruması nedeniyle göl adeta "tuz tarlası"na dönüyor. Yaz aylarında gölü ziyarete gelen az sayıda kişi de bu duruma üzülüyor.

Gölü ziyaret eden Esma Koç, AA muhabirine, yaklaşık 10 yıldır Kırşehir'de yaşadığını, su olduğu zamanlarda kuşları gözlemek için bölgeye geldiğini belirterek, yaz aylarında gölün kurumasından dolayı çok üzüldüklerini söyledi.

Daha önce geldiklerinde değişik türde kuşları gözlemlediklerini anlatan Koç, "Bir nebze de olsa gölde suyu ve kuşları görüyorduk. Şu anda içler acısı bir durumda. Seyfe Gölü kurumuş vaziyette. Yetkililerin buna bir an önce çözüm bulmasını istiyoruz. Burası Kırşehir'in çok önemli bir değeri. Önceleri buraya çok ziyaretçi geliyordu, cıvıl cıvıl oluyordu." dedi.

Muhammed Talha Yılmaz da daha önce göle geldiğinde kuleden çok sayıda kuşu gözetleme fırsatı bulduğuna işaret ederek, Seyfe Gölü Kuş Cenneti’nin en kısa sürede eski güzel günlerine kavuşmasını beklediğini söyledi.

Gölde su bulunduğu zamanlarda yaptığı ziyaretlerde gözetleme kulesinden binlerce kuşu görebildiklerini anlatan Yılmaz, "O zamanlar geldiğimizde değişik türde kuşlar vardı. Onları görünce mutlu oluyorduk. Seyfe Gölü kurumuş vaziyette." diye konuştu.

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sultan Kıymaz da Seyfe Gölü Kuş Cenneti'nin su seviyesinin kuraklığa bağlı 1998-2022 yılları arasında uzun yıllar ortalamasının altında kaldığını dile getirdi.

Burada yağış eksikliğine bağlı kuraklıktan bahsedilebileceğini vurgulayan Kıymaz, şöyle konuştu:

"Kuraklığın etkisi, insan faaliyetleriyle günümüzde daha da bir anlam kazandı. Seyfe havzasında yaptığımız çalışmalarda kuyuların içme suyu ve tarımda kullanılmasıyla özellikle haziran ayından aralık ayına kadar süreçte göldeki su seviyesinin çok ciddi azaldığını görüyoruz. Burada su kaynaklarına yoğun bir baskı yapılmakta. Yer altı kaynakları denetimsiz, kontrolsüz ve bilinçsiz bir şekilde kullanılmaktadır." 

Gölü besleyen pınarlar kurudu

Su kaynağının yerinde korunması gerektiğini vurgulayan Kıymaz, "Seyfe Gölü'nü besleyen Seyfe, Horla, Yenidoğanlı ve Malya drenaj kaynakları vardı. Çalışmalarımızda, son zamanlarda bu kaynakların da kuruduğunu ve Seyfe Gölü'ne su geçişinin olmadığını görüyoruz." diye konuştu.

Seyfe Gölü Kuş Cenneti, geçmişte 187 çeşit kuş türüne ev sahipliği yapması, dünyada nesli tükenmekte olan 27 kuş türünü bünyesinde barındırması ve endemik bitkileriyle biliniyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Yılın çırağı" seçilen 14 yaşındaki Samet, kendi işini kurmayı hedefliyor http://gazetebirlik.com/haber/yilin-ciragi-secilen-14-yasindaki-samet-kendi-isini-kurmayi-hedefliyor-5493/

Kırşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Ahilik Haftası Kutlamaları Ödül Yönergesi kapsamında 3 öğrenciyi "ilin çırağı" olarak valiliğe teklif etti.

Valilikteki kurul tarafından "ilin çırağı" seçilen Samet Çakır, "Türkiye'de yılın çırağı" için Ticaret Bakanlığına önerildi. 81 ilden gelen teklifler arasında Bakanlıkta yapılan değerlendirmede Çakır, Türkiye'de "yılın çırağı" seçildi.

Kırşehir Badem Pınarı Mesleki Eğitim Merkezi Bobinaj Elektrik Bölümü 10'uncu sınıf öğrencisi olan Çakır, mesleğini uygulamalı olarak öğrenmesi için okulu tarafından 2 yıl önce yönlendirildiği Kılıçözü Sanayi Sitesi'ndeki bobinaj atölyesinde özveriyle çalışıyor.

Burada ustalarından işini öğrenen ve kazandığı ücretle ailesinin geçimine katkı sağlayan Samet Çakır, AA muhabirine, 14 yaşında yılın çırağı seçilmekten mutluluk duyduğunu, amacının kalfa ve ustalık sürecini de başarıyla tamamlayarak kendi işini kurmak olduğunu söyledi.

Hem okulda teorik bilgi öğrendiğini hem de iş yerinde uygulamalı eğitim aldığını belirten Çakır, "Sabah 08.00'de gelip ustalarımı bekliyorum. Onlar geldikten sonra işe başlıyoruz. Öğrendiğim meslek çok güzel. Bize gelen yanık motorların arızalarını çözüyoruz. Elektrik hatasından mı başka hatalardan mı yandı onu kontrol edip, tamir ve bakımını yapıyoruz." dedi.

Ustaları sayesinde "yılın çırağı" seçildiğini anlatan Çakır, "Onların katkısıyla meslek öğreniyorum, kendilerine çok teşekkür ediyorum. İyi bir usta olup mesleğimi ileri taşıyarak bu dükkanı ustalarımdan devralmak istiyorum. Ahilik ilkelerine göre işimi öğrenmeye çabalıyorum ve bu ilkelere göre çalışmaya devam edeceğim." diye konuştu.

"Bizden işleri devralacak, bu konuda hayali de var"

İş yeri sahiplerinden Mehmet Ali Kayapa da kardeşiyle 17 yıldır baba mesleğini sürdürdüklerini dile getirerek, Çakır'ın iki yıl önce okulu tarafından kendilerine yönlendirildiğini aktardı.

Samet Çakır'ın çok gayretli şekilde çalıştığını vurgulayan Kayapa, şunları kaydetti:

"İşi öğrenmeye çok hevesli. Biz de elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyoruz. İnşallah başarılı olacak, bizden işleri devralacak. Bu konuda hayali de var. İnşallah gerçekleştirir. Ciddi bir ara eleman eksikliği var sanayide. Biz de bu alanda mücadele vererek Samet'i Ahilik ilkeleri çerçevesinde yetiştiriyoruz. O da bu ilkelere göre çalışmaya devam edecek. İnşallah başarılı da olacak."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kırşehir ile Kayseri'nin Yahyalı ilçesinde sağanak sele neden oldu http://gazetebirlik.com/haber/kirsehir-ile-kayserinin-yahyali-ilcesinde-saganak-sele-neden-oldu-3322/

Kırşehir'de dolu eşliğinde devam eden sağanak, bazı köylerde sele neden oldu.

İl genelinde öğle saatlerinde başlayan yağış daha sonra doluya dönüştü.

Aralıkla devam eden yağış nedeniyle merkeze bağlı Yeşilli ve Çadırlı Hacıbayram köyleriyle Boztepe ilçesine bağlı Harmanaltı ve Hüseyinli köyleri arasında sel meydana geldi.

Yeşilli köyünde mevsimlik işçilerin çadırları zarar gördü, Çadırlı Hacıbayram köyünde 3 küçükbaş hayvan telef oldu. Kırşehir Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri, mevsimlik işçiler için bölgeye çadır götürdü.

Boztepe'ye bağlı Harmanaltı ve Hüseyinli köylerindeki sel nedeniyle tarım arazileri su altında kaldı, iki köy sınırındaki yolda mahsur kalan bir süt aracı traktörle çekildi.

Kayseri

Kayseri'nin Yahyalı ilçesinde de sağanak nedeniyle sel oluştu.

İlçede akşama doğru başlayan yağmur, zamanla etkisini artırdı. Aralıksız devam eden yağışın etkisiyle kırsalda yer alan Kapuzbaşı Mahallesi'nin yüksek kesimlerinden gelen sel, Kapuzbaşı Takım Şelaleleri yolunda bozulmalara neden oldu.

Belediye ekipleri olumsuzluk yaşanmaması için bölgede çalışmalarını sürdürüyor.

Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Akşam üzeri yağan sağanak sonrası gelen sel nedeni ile Kapuzbaşı Mahallesi sakinlerimize ve dostlarımıza bir kez daha geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Allah beterinden korusun inşallah. İş makinalarımız ve ekiplerimiz bölgede." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kaba yem üretim kültürüne üniversite desteği http://gazetebirlik.com/haber/kaba-yem-uretim-kulturune-universite-destegi-2939/

YÖK'ün jeotermal ve tarım alanında pilot seçtiği KAEÜ öncülüğünde çiftçilerle iş birliği çerçevesinde hayata geçirilen Kaba Yem Üretimi Projesi kapsamında 4 yıl önce 5 çiftçi ile yaklaşık 240 dekar alanda başlatılan Macar fiği ve tritikale karışımı kaba yem ekimi, bu yıl 30 çiftçi ile 2 bin 750 dekara ulaştı.

Merkez ve bazı ilçelerde 2021 sonbahar aylarında Macar fiği ve tritikale karışımı ekilen kıraç arazilerde gübre atımına başlandı.

Dekarda 300 ila 350 kilogram kaba yem elde edilmesi beklenen ekimle çiftçiler arasında bu kültürün yaygınlaştırılması, hayvancılık tesislerinin ihtiyaçlarının karşılanması hedefleniyor.

KAEÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tamer Yavuz, AA muhabirine, Kırşehir'in kırmızı et pazarında iyi bir ismi olduğunu söyledi.

Kırşehir'in yaklaşık 250 bin büyükbaş ve 350 bin küçükbaş hayvan potansiyeliyle önemli bir merkez olduğunu belirten Yavuz, kentte üretilen kaba yem ile ihtiyacın ancak yüzde 15-20'sinin karşılanabildiğini dile getirdi.

Bu durumdan yola çıkarak bölgede yem bitkilerine ağırlık verdiklerini vurgulayan Yavuz, şöyle konuştu:

"Kıraç koşullarda Kırşehir ekolojisinde sulamadan yetiştirilebilecek ve verim alınabilecek, besicilerin kaliteli kaba yem ihtiyacını karşılayabilecek Macar fiği ve tritikale karışımını ektirmeye başladık. 2018-2019 üretim sezonunda Kaba Yem Üretim Projesi'nde 5 çiftçi ile yaklaşık 240 dekar arazide başladık. 2021-2022 üretim sezonunda ise 30 çiftçi ile 2 bin 750 dekar alanda yüzde 70 Macar fiği ve yüzde 30 tritikale karışımı ektiriyoruz. Buralardan çok kaliteli kaba yem elde ediliyor."

Yem bitkileri tarımını ve kültürünü tanıtmayı, geliştirmeyi ve çiftçide alışkanlık oluşturmayı hedeflediklerini anlatan Yavuz, "Bunu sürekli hale getirmek istiyoruz. Toprak hazırlığından ekime, gübrelemeye ve hasada kadar proje ekibimiz çiftçiyle bizzat ilgilenerek bu projeyi yürütüyoruz. Proje tamamlandıktan sonra çiftçilerimiz Macar fiği ve tritikale karışımını ekmeye devam edecek. Olumlu sonuçlar almaya başladığımızı söyleyebiliriz." dedi.

Daha önce Macar fiği ve tritikale ekiminin kentte hiç yapılmadığına işaret eden Yavuz, "Bugün TÜİK'in yayınladığı istatistiklere girecek kadar ekim söz konusu. Sadece bizim projeyle yaklaşık 2 bin 750 dekar ekim alanı var. Bizim dışımızda çiftçilerimiz tarafından Tarım Kredi Kooperatifinden bu sene 50 ton kadar tritikale tohumu talep edildiğini öğrendik." diye konuştu.

Kaman ilçesine bağlı Aydınlar köyünden Fatih Koçak da çiftçiliği hayvancılığa destek için yaptığını belirterek, üniversitenin kaba yemle ilgili projesinde çalışmaya başladığını söyledi.

Koçak, "Yem bitkisi olarak sulu tarım yapılan mısır ve yulaf ekiyorduk. Geçen sene yaşadığımız kuraklık bizi başka arayışlara itti. Hocamızın tavsiyesiyle Macar fiği ve tritikale karışımını kıraç arazilerimize ektik. Şu anda iyi gidiyor. Bizim bölgeye adapte olacağını ve çok ürün vereceğini düşünmüyorduk. Bu sene deniyoruz." ifadelerini kullandı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kırşehir'de yeni mahsul Kaman cevizi tezgahlardaki yerini aldı http://gazetebirlik.com/haber/kirsehirde-yeni-mahsul-kaman-cevizi-tezgahlardaki-yerini-aldi-267/

Cumhuriyet Meydanı Atatürk Caddesi üzerinde kurulan pazarda 350 üretici tezgah açarak ürünlerini sergiledi. Ankara, Kırşehir, Kırıkkale, Yozgat, Nevşehir başta olmak üzere çevre illerden çok sayıda kişi Kaman cevizi almak için ilçeye geldi.

Kaman Belediye Başkanı Necati Çolak, gazetecilere yaptığı açıklamada, tezgah açan üreticileri ziyaret ederek beklentileriyle ilgili bilgi aldıklarını söyledi.

Üretici ve tüketiciyi buluşturmak için belediye tarafından şehir merkezine ceviz pazarı kurulduğunu belirten Çolak, "İptal edilen festival yerine üreticilerimizi mağdur etmemek ve satış yapmalarını kolaylaştırmak için tezgah kurulum alanı belirledik. Bu yıl yaklaşık 3 bin ton ceviz rekoltesi var ve çiftçimiz bundan memnun. Esnafımızı gezerek ihtiyaçlarını sorduk. Umarım gelecek yıl daha geniş kapsamlı bir ceviz festivalini hep birlikte gerçekleştirme imkanı elde ederiz." ifadelerini kullandı.

Tezgah açan üreticilerden Üsküdar Ballı da "Tezgahımda kendi üretimim ceviz, bulgur, fasulye gibi ürünler var. Bugün satışlar düşük olsa da daha iyi olacağını umut ediyoruz. Gübre fiyatlarının pahalı olması üreticiyi olumsuz etkiliyor. Bu da fiyatı yükseltiyor. Devletimizin bizlere destek olmasını istiyoruz." dedi.

Münevver Gül de ceviz pazarında kendi ürettikleri mahsulleri sattıklarını dile getirerek, satışların güzel olduğunu, elde ettiği gelirin bir kısmını üniversitede okuyan torununa göndereceğini kaydetti.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Okul müdürü Kovid-19 tedbirlerini öğrencilere Karagöz oyunu ile anlatıyor http://gazetebirlik.com/haber/okul-muduru-kovid-19-tedbirlerini-ogrencilere-karagoz-oyunu-ile-anlatiyor-1956/

Saylan, yüz yüze eğitimin başlamasının ardından öğrencilerin koronavirüsten kendilerini korumaları, kurallara dikkat etmeleri ve tedbirlere uygulamaları için okullarda Karagöz oyunu sahneliyor.

Saylan, üniversite eğitimi sırasında 15 yıl önce ilgi duymaya başladığı Karagöz oyunu için pandemi tedbirlerine yönelik metin yazdığını söyledi.

İl Milli Eğitim Müdürlüğünün de katkılarıyla öğrencilere okullarda pandemi tedbirlerini Karagöz oyunu ile anlattığını aktaran Saylan, "Öğrencilerin maske, mesafe ve hijyen konularında daha dikkatli olmaları, salgında önleyici tedbirler alınmasına katkı sunmaları için 12-13 sınıfta oyunu sahneledik. Talep eden okullarımızda oyunumuzu sahnelemeyi sürdürüyorum. İnşallah bu sürecin atlatılmasında benim de faydam olur." dedi.

Koronavirüsle mücadele ile ilgili yeni metin yazdığını belirten Saylan, şunları kaydetti:

"Yeni oyunu anaokullarında ve ilkokullarda çocuklarımızı eğitmek amacıyla oynatıyorum. Maske, mesafe ve hijyen konularını işliyorum. Okullarımız yüz yüze eğitime açıldı, belirli önlemler alındı ama bunları öğrencilerimize tekrar hatırlatmak için oyunu sahneliyorum. Çocuklar da oyunda gördüklerini, duyduklarını daha da severek ve isteyerek yapıyor. Bunun daha eğitici olduğunu düşünüyorum. Oyunda maske takma, elleri yıkama ve sosyal mesafe konularını işliyoruz. Okullardan aldığımız dönütler de çok olumlu. Çocuklar eğlenirken pandemi kurallarını öğreniyor."

Oyunun sahnelendiği Menekşe Ahmet Yalçınkaya Anaokulu Müdürü Aynur Bayazit de Karagöz oyununun çocukları eğitmede önemli bir karakter olduğunu anlattı.

Gösteriyi, Avrupa Birliği ERASMUS Projesi kapsamında yurt dışından okullarını ziyaret öğretmenlerin de izlediğini vurgulayan Bayazit, "Misafir öğretmenlerimize ülkemizin kültürünü, Hacivat ve Karagöz karakterlerini gösterdiğimiz bir etkinliğimiz oldu. Çocuklarımızın eğlenerek nasıl öğrendiklerini onlar da görmüş oldu. Maske, mesafe ve hijyen konuları çocukların anlayabileceği şekilde anlatıldı, güzel bir etkinlik oldu." diye konuştu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Nesli tehlike altında bulunan Anadolu yaban koyunu Kervansaray Dağı'nda yetiştirilecek http://gazetebirlik.com/haber/nesli-tehlike-altinda-bulunan-anadolu-yaban-koyunu-kervansaray-daginda-yetistirilecek-6988/

Doğa Koruma ve Milli Parklar Kırşehir Şube Müdürü Hasan Tezer, AA muhabirine, nesli tehlike altında olan Anadolu yaban koyunu için Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün çalışma yürüttüğünü belirterek, Ankara, Karaman, Aksaray, Eskişehir ve Kahramanmaraş'ın ardından Kırşehir'de de üretim alanı belirlendiğini ifade etti.

Anadolu yaban koyununun, bozkırla ormanın yan yana olduğu kurak ve yumuşak hatlı tepelerde yaşadığını vurgulayan Tezer, Kırşehir'de Mucur ve Boztepe ilçe yolları arasındaki Kervansaray Dağı'nda oluşturulan ormanlık alanda çalışma yapılmasının planlandığını dile getirdi.

Konya Bozdağ Yaban Koyunu Üretme İstasyonu'ndan temin edilecek 28 koyunun, Kervansaray Dağı'na bırakılacağını anlatan Tezer, şunları kaydetti:

"Ağustos ayı sonu, eylül ayı başı gibi Anadolu yaban koyunlarının Kırşehir'e getirilmesi planlanıyor. Kervansaray Dağı'ndaki yaban hayatı yerleştirme sahasına 28 koyun salınacak. Anadolu yaban koyunlarının, 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu kapsamında nesli koruma altında olup, yasa dışı avlanması halinde 2021 yılı için 267 bin lira tazminat bedeli ve idari para cezası uygulanacak."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kırşehir'den tüm illere Ahi sancağı gönderilecek http://gazetebirlik.com/haber/kirsehirden-tum-illere-ahi-sancagi-gonderilecek-1463/

Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında bu yıl Kırşehir'den yola çıkarılacak Ahi sancakları, 80 ile götürülerek tanıtım faaliyetleri gerçekleştirilecek.

Kırşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Bahamettin Öztürk, "Ahiliğin başkenti"nin Kırşehir olduğunu söyledi.

Ahilik Haftası kutlamalarının her yıl Kırşehir merkezli olarak Türkiye'nin her yerinde gerçekleştirildiğini belirten Öztürk, bu yıl kutlamaların eylül ayının üçüncü haftasında daha coşkulu ve heyecanlı şekilde yapılacağını ifade etti.

Öztürk, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü ve Cumhurbaşkanlığınca 2021'in "Ahi Evran Yılı" ilan edilmesiyle farklı tanıtım etkinlikleri yapıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Bu sene daha görkemli bir Ahilik Haftası kutlaması olacak. Tüm illere Ahi sancağı götüreceğiz. Ticaret İl Müdürlüğü, Birliğimizde bulunan sancağın benzerini yaptırıyor. Kırşehir Valiliği, Kırşehir Belediyesi, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinden oluşturulacak heyetle illere gidilip bu sancaklar verilerek Ahilik anlatılacak. En kısa zamanda yani eylül ayının üçüncü haftasına kadar tek tek illere gideceğiz. İllerde esnaf teşkilatları, valilikler, belediyeler ve farklı kurumlara ziyaretler yapılacak."

Ziyaretlerde Ahiliğin ilkeleri ve topluma kattığı değerlerin anlatılacağını bildiren Öztürk, ziyaretleri temmuz başından itibaren başlatmayı planladıklarını, Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü iş birliğinde yaptırılacak Ahi sancaklarına Halkbank ve TESKOMB'un sponsor olduğunu söyledi.

Öztürk, Ahi sancağının KKTC'ye ulaştırılmasının da planlandığını söyledi.

"Ahi Evran Külliyesi'nin yüzde 90'ı bitti"
Ahilik Haftası'nın 55 yıldır kutlandığını, son 15 yıldır daha etkili ve heyecan verici programlar düzenlendiğini aktaran Öztürk, şöyle devam etti:

"Sayın Cumhurbaşkanımıza 'Ahi Evran Yılı' genelgesi dolayısıyla teşekkür ediyorum. Bundan sonra Ahilik daha üst seviyelerde olacak. Ahi Evran Külliyesi'nin yüzde 90'ı bitti, yüzde 10'luk bir bölümü kaldı. Orası da bitince Konya'daki Mevlana gibi Kırşehir'e de akın akın yerli ve yabancı turistlerin geleceğine inanıyorum. Ahi Evran Veli'nin türbesi Kırşehir merkezinde. Onu görmek ve dua etmek isteyen vatandaşlarımızın külliyenin bitmesini beklediğini düşünüyorum."

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kırşehir'de jeotermal serada üretimi denenen kavunda başarılı sonuç alındı http://gazetebirlik.com/haber/kirsehirde-jeotermal-serada-uretimi-denenen-kavunda-basarili-sonuc-alindi-5214/

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin hazırladığı Termal Seralarda Kümelenme Projesi kapsamında kurulan tam otomasyonlu venlo tip cam Ar-Ge serasında 7 farklı kompartımanda alternatif ürünler üretiliyor.

Topraksız tarım uygulanan seranın 200 metrekarelik alanındaki kompartımanda Akdeniz Bölgesi'ndeki topraklı tarım seralarında yaygın olan Galia türü kavun fideleri dikildi.

Soğuk günlerde termal suyun kullanıldığı ve yılda üç kez ürün alınmasının planlandığı alandan 1,5 ton kavun hasadının yapılması hedefleniyor.

KAEÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü ve Termal Seralarda Kümelenme Projesi yürütücüsü Dr. Öğretim Üyesi Hakan Başak,  proje kapsamında kurulan cam seranın 7 kompartımanında farklı ürünlerin deneme üretiminin yapıldığını söyledi.

Galia kavunu üretiminin yapıldığı kompartımanda budama teknikleri ve ekim sıklığı ile dört çeşitten oluşan üretim alanı oluşturduklarını belirten Başak, çalışmanın gayet başarılı devam ettiğini, ilk hasadı yapmaya başladıklarını dile getirdi.

Sonuçlar işletmelerle paylaşılıyor
Kırşehir koşullarında seraların 10-12 ay kullanılabildiğini ve erkenci çeşitlerde katma değeri yüksek bir ürünü yılda üç defa üretebilme imkanı olduğunu anlatan Başak, şöyle devam etti:

"Amacımız, başta bölgemiz olmak üzere topraksız tarım yapılan işletmelere özellikle domatese alternatif olabilecek katma değeri yüksek ürünlerin tanıtımını yapmak. Bölgemizdeki sera işletmecilerine, kavun ve diğer alternatif ürünlerin sonuçlarıyla ilgili tanıtım yapıyoruz. Burada sadece kavun yetiştiriciliği yapmıyoruz. Bilimsel araştırma mantığıyla bölgemize uygun üretim teknikleri geliştiriyoruz. Bitki başına verim araştırması kapsamında meyvelerin tartıları, meyve özellikleri, kabuk kalınlığı, şeker oranı analizleri yapılarak, uygulamaların meyve kalitesine etkisini de araştırıyoruz."

 

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kırşehir'in tescilli lezzetleri çullama ve höşmerim iftar sofralarına lezzet katıyor http://gazetebirlik.com/haber/kirsehirin-tescilli-lezzetleri-cullama-ve-hosmerim-iftar-sofralarina-lezzet-katiyor-4921/

Kovid-19 salgınından önce Kırşehir Belediyesine ait tarihi Ağalar Konağında yerli ve yabancı turistlere servis edilen çullama yemeği ve höşmerim tatlısı, şimdilerde ailelerin maharetli büyükleri tarafından evlerde yapılarak tattırılıyor, televizyonların yemek programlarında tanıtılıyor.

Kırşehir Kent Konseyi Kadın Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Büyüksaraçoğlu, Ağalar Konağı'nın mutfağında ve ev ortamında hazırlanan Kırşehir çullaması ve höşmerimi yapımında gönüllü görev alıyor.

Kırşehir çullaması ve höşmeriminin coğrafi işaret almasında emeği de olan Nurten Büyüksaraçoğlu, çullama, çirleme, höşmerim, süla kabağı, cemele biberi dolması, sebzeli yoğurt çorbası, su böreği, yufka üzerine dökülen bulgur pilavı, pelte ve Özbağ turşusu gibi kentin çok zengin yöresel lezzetleri bulunduğunu söyledi.

Bu lezzetlerden çullama ve höşmerimin 2 yıl önce coğrafi işaret aldığını aktaran Büyüksaraçoğlu, bunların yapımını büyüklerinden öğrendiğini kaydetti.

Kendisinin de gelecek nesillere aktarma gayretinde olduğunu vurgulayan Büyüksaraçoğlu, şöyle konuştu:

"Bunlar bizden önceki nesillerin yaptığı ve zevkle yenilen yemeklerdi. Şimdi her taraf kafe usulü yemeklere dönüştüğü için gençlerimiz pek bunları tatmıyor. Eski insanlarımız bu yemekleri özellikle ramazan aylarında yaparak genç nesle tattırıp devam ettirmek istiyor. Biz de bu yemekleri zaman zaman yapıp gençlerimize ve misafirlerimize tanıtmaya gayret ediyoruz. İstiyoruz ki genç nesil bu yemekleri bilsin ve ne kadar faydalı besinler olduğunu öğrensin. Onların bu yemekleri devam ettirmelerini istiyorum. Lokantalarımızda da bu yemekler pişirilsin, çıkarılsın istiyoruz."

Kovid-19 nedeniyle eski ramazan sofralarının kurulamadığına işaret eden Büyüksaraçoğlu, "Kırşehir'de ramazan ayı bir şölen gibidir. Virüs nedeniyle eski ramazan davetlerimiz kalmadı. Çullama ve höşmerim uzun yıllar davetlerdeki sofraları süslüyor. Son zamanlarda da çullama ve höşmerim tatlısına ilgi giderek artıyor." diye konuştu.

Büyüksaraçoğlu, çullamanın tavuk eti, bolca tereyağı, un, tavuk suyu ile yapıldığını, höşmerimin ise un, yumurta, süt, bol tereyağı ve üzerine Kırşehir cevizi eklenerek hazırlandığını belirterek, özellikle Kırşehir höşmeriminin büyükler tarafından yıllarca doğum yapan kadınlara güç toplaması için verildiğini dile getirdi.

Kırşehir Belediyesi gıda mühendisi Gözde Ersan Peköz de Ağalar Konağı'nda özellikle yöresel lezzetlerin yapıldığını, Kovid-19 salgınından önce ününü duyan yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi gördüğünü söyledi.

Tesis açık olduğunda çullama ve Kırşehir höşmeriminin yapıldığını anlatan Peköz, ramazan ayında Kırşehir'in yöresel lezzetleriyle ilgili televizyon programlarına ev sahipliği yapılarak tanıtıldığını dile getirdi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Devlet desteğiyle sürüsünü büyüterek süt sağım tesisi kurdu http://gazetebirlik.com/haber/devlet-destegiyle-surusunu-buyuterek-sut-sagim-tesisi-kurdu-802/

Kent merkezinde inşaat işleriyle uğraşan Çopuroğlu, üç yıl önce 55 koyun alarak merkeze bağlı Akçaağıl köyünde hayvancılığa başladı.

İnternette yaptığı araştırmalarla hayvancılığa devletin büyük destekler sağladığını gören Çopuroğlu, Tarım ve Orman Bakanlığının Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında proje hazırlayarak Kırşehir Tarım ve Orman Müdürlüğüne müracaat etti.

Yapılan inceleme sonunda projesi kabul edilen Çopuroğlu, devletten aldığı hibe destekleriyle hem sürüsünü 500 koyuna ulaştırdı hem de 1 milyon 200 bin lira maliyetle süt sağım tesisi kurdu.

İnşaat işlerini ikinci plana atan ve vaktinin önemli kısmını çiftlikte geçiren Orhan Çopuroğlu, devlet desteğiyle koyun yetiştiriciliğini büyütmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Aldığı teknik ekipmanlarla aynı zamanda süt sağım tesisi kurduğunu anlatan Çopuroğlu, şöyle konuştu:

"Koyun işine 3 yıl önce 55 koyunla başladım. Daha sonra bu işi geliştirmeye karar verdim fakat yeterli bütçeye sahip değildim. İnternette kırsal kalkınma desteklerini görünce müracaat ettim. Yerimi alarak müracaatımı yaptım ve onaylandı. Burada Kırşehir'in ilk koyun süt sağım tesisini kurduk. Yüzde 50 hibe desteği aldım. Tesis yaklaşık 1 milyon 200 bin liraya mal oldu. Süt sağım tesisim, soğutma tankım, çoban evim, yem damım, mandıram, ahırım hepsi içinde. Her şey yolunda gidiyor."

Tesisi yapmaya geçen yıl karar verdiğini belirten Çopuroğlu, "Nisan ayında devlet desteği sözleşmemizi imzaladık. 9 ay gibi bir sürede tesisimizi bitirdik. Desteğimizi aldıktan sonra koyunlarımızı da işletmemize koyarak 1 ay önce faaliyete başladık. Burada 4 kişiye de iş imkanı sağladık." dedi.

"Pandemi sürecini burada geçirdik"
Salgın sürecinin büyük bölümünü çiftlikte geçirdiğine işaret eden Çopuroğlu, "Küçük bir vakit bulsam çocukları da alıp buraya geliyorum. Severek bu işi yapıyorum." ifadelerini kullandı.

Kırşehir Tarım ve Orman Müdürlüğü Kırsal Kalkınma Şube Müdürü Emine Bulut da tesisin şehre örnek projelerden olduğunu dile getirdi.

Süt koyunculuğu için geçen yıl Kırşehir'de kırsal kalkınma destekleri kapsamında 12 projeye yaklaşık 8 milyon lira destek verildiğini aktaran Bulut, "Diğer projeler yapım aşamasında, burası bitmiş bir proje. Süt sağım ve soğutma üniteleri, yem deposu, ağılıyla beraber kırsal kalkınma destekleriyle tamamlandı." diye konuştu.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
KAEÜ tıbbi ve yenilebilir mantar türlerinin üretim üssü olacak http://gazetebirlik.com/haber/kaeu-tibbi-ve-yenilebilir-mantar-turlerinin-uretim-ussu-olacak-8415/

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinde (KAEÜ) hayata geçirilen proje ile halk arasında "ölümsüzlük mantarı" olarak bilinen tür başta olmak üzere farklı mantar türleri üretilmeye başladı.

Üniversitenin Ziraat Fakültesi bünyesinde kurulan Mantar Araştırma ve Üretim Merkezinde tıbbi ve yenilebilir mantar üretimi için tesis kuruldu.

Öğretim Üyesi Doç. Dr. Funda Atila tarafından yürütülen çalışmalar sonucu söz konusu üretim laboratuvarında "İstiridye Mantarı Üretiyoruz Geleceğe Güvenle Bakıyoruz Projesi" hayata geçirildi.

Konya Ovası Projesi'nin (KOP) desteklediği proje kapsamında istiridyenin ardından sağlık sektöründe sıklıkla kullanılan ve halk arasında "ölümsüzlük mantarı" olarak bilinen reishi üretimine de geçildi.

Merkezde çiftçilere mantar üretimiyle ilgili eğitim verildi. Çalışmaların genişletilmesiyle merkezde tıbbi ve yenilebilir 8-9 mantar türü üretilerek bilimsel sonuçlarla sektöre katkı sağlanması amaçlanıyor.

Geçen yıl, içerdiği öz ile özellikle kemoterapi dönemlerinde ve kanser tedavilerinde kullanılabilen reishi mantarının üretimi gerçekleştirilerek bilimsel analiz çalışmalarında kullanıldı, bu yıl başlanan üretimle reishi mantarı hem kurutulmuş hem de öğütülmüş olarak satışa sunulacak.

KAEÜ Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, yaptığı açıklamada, dünyada tanınan ancak Türkiye'de fazla bilinmeyen reishi mantarının "ölümsüzlük mantarı" olarak bilindiğini, KAEÜ Ziraat Fakültesinde uyguladıkları proje ile bu mantar türünün üretimine ağırlık verdiklerini söyledi.

Mantar üretimine istiridye ile başladıklarını, daha sonra reishi mantarını entegre ettiklerini anlatan Karakaya, "Reishi mantarını üniversitemizde hem kurutulmuş hem de öğütülmüş şekliyle satışa sunacağız. Üniversitemiz öncelikle işi yapıp üretimin bilimsel sonuçlarını sektörün istifadesine sunacak." dedi.

"Üniversiteyi mantar üretim üssü haline getirmeyi hedefliyoruz"
İlerleyen zamanlarda farklı türleri de üreterek üniversiteyi mantar üretim üssü haline getirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Karakaya, şöyle konuştu:

"İstiridye mantarının miseli üniversitemizde KOP desteğiyle üretiliyor. Türkiye'nin değişik yerlerinde bu miselleri almak için üniversitemizi ziyarete gelen yatırımcılar var. İlerleyen zamanda hem istiridye mantarı miseliyle sektörü buluşturmayı hem de tüketilebilir nitelikte olan bu mantarın satışını yapmayı arzu ediyoruz."

Doç. Dr. Funda Atila da reishi mantarının 3 ayda yetiştiğini belirterek, geçen yılki deneme ve analiz üretiminin ardından bu yıl daha çok miktarda reishi mantarı üretmek için tohumluk ekimini gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Amaçlarının kanser hastalarının tedavisine ve sağlıklı insanların bağışıklık sistemlerine katkı sunmak olduğunu vurgulayan Atila, şunları kaydetti:

"Reishi mantarı kurutulduktan sonra öğütülerek paketleniyor. Bir litre suya 2 veya 3 gram ilave edilerek, gün içinde tüketildiğinde bağışıklık sistemine etki yaptığı uluslararası çalışmalarla tescil edilmiş bir mantar türüdür."

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kırşehir'de DEAŞ operasyonu: 15 gözaltı http://gazetebirlik.com/haber/kirsehirde-deas-operasyonu-15-gozalti-4559/

Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, Irak'ta terör örgütü DEAŞ bünyesinde faaliyet yürüttükleri değerlendirilen kişilerin kentte bulunduğu bilgisi üzerine operasyon başlattı.

Kent merkezinde şüphelilerin kaldıkları adreslere eş zamanlı operasyon düzenleyen ekipler, Irak uyruklu 15 zanlıyı gözaltına aldı.

Emniyetteki işlemlerinin ardından hastanede sağlık kontrolünden geçirilen 15 şüpheli, adliyeye sevk edildi.

Şüphelilerden F.A.H.A, S.I.M.A, F.M.Y.H.A, H.M.Y.A ve H.A.M.M. nöbetçi hakimlikçe tutuklandı. Serbest bırakılan diğer zanlılar, İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

Şüphelilerden bazılarının kısa süre önce yurda kaçak yollardan girdikleri, Irak'ta bulundukları dönemde terör örgütü DEAŞ bünyesinde farklı görevler yaptıkları belirtildi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Turşu fabrikasına dönüştürülen atıl ilkokul binası kadınlara iş kapısı oldu http://gazetebirlik.com/haber/tursu-fabrikasina-donusturulen-atil-ilkokul-binasi-kadinlara-is-kapisi-oldu-6554/

Kırşehir'in sebze bahçeleriyle ünlü Özbağ beldesinde öğrencisi kalmadığı için atıl durumda bulunan okulun binası turşu fabrikasına dönüştürüldü.

Merkeze bağlı, Ankara-Kayseri kara yolu üzerindeki Özbağ beldesindeki okul, yıllar önce öğrencisi olmadığı için kapatıldı. İlkokul binası, Özbağ Belediye Başkanı Rasim Arazay'ın girişimiyle belde belediyesine devredildi.

Arazay, ilkokul binasını yöreye has lezzeti olan Özbağ turşusunu üretmek için yeniden düzenledi.

Yaklaşık 6 ay önce yeşil örtüsü ve meyve bahçeleriyle bilinen beldedeki turşu fabrikasıyla 10 kadın iş sahibi oldu.

Yörede üretilen domates, salatalık, acur ve biberlerden hazırlanan turşular, Ankara-Kayseri kara yolu üzerinde açılan stantta satılıyor. Turşular, Ankara başta olmak üzere bölge illeri ve büyük şehirlerden de görüyor.

Rasim Arazay, geçmişte anılarının olduğu ilkokulun binasını turşu fabrikasına dönüştürdüklerini söyledi.

Beldede sebze ekiminin fazla olduğunu ve çiftçilerin ürünlerini bu şekilde değerlendirdiklerini belirten Arazay, şöyle devam etti:

"Burası daha önce Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı bir okuldu. Öğrencisi kalmadığından dolayı kapandı. Bu okulu Özbağ Belediyesine devraldık ve turşu üretmeye karar verdik. Burada 10 kişiye iş imkanı sağladık. Bir gıda mühendisimiz var. Biber, domates, salatalık, acur turşusu çeşitlerimiz var. Herhangi bir katkı maddesi yok. Çiftçilerimizin bahçelerinde ektiği sebzeleri fabrikamızda değerlendiriyoruz. Belde halkımıza üretmeleri için alım garantisi de verdik."

Arazay, Özbağ turşusunun önceden beri ünlü olduğunu anlatarak, "İlgi çok fazla. Yurt dışındaki gurbetçilerimizden, Kırşehir'den, çevre illerden yoğun istek var. Ankara-Kayseri kara yolu üzerinde satış standımız var. Özellikle Ankara'dan çok talep geliyor. Çevre illerden ve büyük şehirlerden, iş insanlarından talep çok." dedi.

"Turşumuz bir marka oldu"

Kurdukları fabrika ile adının "turşucu başkana" çıktığını dile getiren Arazay, "Görenler bana 'turşucu başkan' demeye başladı. Özbağ'ın sebzelerini değerlendiriyoruz. Turşumuz bir marka oldu. Patentini de aldık. Kırşehir başta olmak üzere herkesin desteğini bekliyoruz. Marka ürünlerimizi hep birlikte sahiplenelim." diye konuştu.

Turşu üretiminde çalışan Havva Dernek de kurulan fabrika sayesinde iş sahibi olduğunu belirterek, Başkan Arazay'a teşekkür etti.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kaman cevizinde 'yüksek rekolte' beklentisi http://gazetebirlik.com/haber/kaman-cevizinde-yuksek-rekolte-beklentisi-7327/

Kırşehir'de hasadına başlanan, ince kabuğu ve lezzetiyle ünlü Kaman cevizinde yüksek verim ve rekolte bekleniyor.

İlçenin Hirfanlı Baraj Gölü kıyısındaki sıcak bölgelerde başlanan ve ekim ayının ortasında sona ermesi beklenen Kaman cevizinin hasadı, kapama bahçelerde hummalı şekilde sürüyor.

İlkbahar aylarındaki zirai don nedeniyle 2014-2018 yıllarında ürünü zarar gören üreticiler, geçen yılın ardından bu sene de bereketli bir hasat dönemi geçiriyor.

Tezgahlarda yerini almaya başlayan Kaman cevizinde bu yıl rekoltenin yüksek olacağı tahmin ediliyor.

"Yaklaşık 3 bin ton ceviz rekoltesi bekliyoruz"
Kaman Ceviz Üreticileri Birliği Başkanı Arif Göçmen, yaptığı açıklamada, bu yıl Kaman cevizinde son 4-5 senenin en yüksek rekoltesini beklediklerini söyledi.

İlçenin daha sıcak bölgelerinde hasadın başladığını ve yaklaşık bir ay sürdüğünü anlatan Göçmen, cevizin tezgahlarda 30 ila 50 lira arasında satılmaya başlandığını ifade etti.

Bu sene yerlide Kaman-1 ve yabancı türlerde ise Çetnır ağaçlarının veriminin daha iyi olduğunu dile getiren Göçmen, şöyle devam etti:

"Kaman'da yaklaşık 35 bin dekar kapama ceviz bahçesi var. Yaklaşık 40 bin de küçük bahçelerde ceviz ağacı bulunuyor. Hasat ekimin 15'ine kadar sürer. Bu sene cevizler iyi. Son 4-5 yılın en iyi ceviz rekoltesini bekliyoruz. Tam kayıtları tutulamıyor ama geçen yıla göre yüzde 50 daha fazla rekolte tahmin ediyoruz. Yaklaşık 3 bin ton ceviz rekoltesi bekliyoruz." 

"Cevizin ana vatanı Kaman'da hasat oldukça verimli geçiyor"

Ceviz üreticisi Umut Çamsarılıoğlu ise "Cevizin ana vatanı Kaman'da hasat oldukça verimli geçiyor. Üretici arkadaşlarımız ve bizler bundan memnunuz. İnşallah üreticilerimiz için bu yıl güzel geçecek. Zirai don ve güneş yanığı olmaması da bu yıl verimi artırdı." diye konuştu.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Stadyumda buluşan kadınlar Kovid-19 tedbirlerine uyarak spor yapıyor http://gazetebirlik.com/haber/stadyumda-bulusan-kadinlar-kovid-19-tedbirlerine-uyarak-spor-yapiyor-1260/

Kırşehir'de, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle evlerinde hareketsiz kalmak istemeyen kadınlar, maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyarak stadyumda spor yapıyor.

Gençlik ve Spor Bakanlığının "Mesafemi Koruyorum Sporumu Yapıyorum" adlı projesi kapsamında, Kırşehir Gençlik ve Spor Müdürlüğü tarafından Ahi Stadyumu'nda organize edilen spor etkiliği, hafta içi her gün çok sayıda kadını ağırlıyor.

Mesai sonrasında yapılan etkinlik sayesinde, çalışan kadınlar ve ev hanımları, ateş ölçümleri yapıldıktan sonra girdikleri statta, maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyarak günlük sporlarını yapıyor.

Atletizm parkurunda hafif yürüyüşle spora başlayan kadınlar, daha sonra antrenörleri eşliğinde çeşitli hareketleri yaparak vücutlarını geliştiriyor, spor aletlerini kullanarak bireysel hareketler yapıyor ve formda kalma çalışıyor.

500'e yakın kadın katılıyor
Kırşehir Gençlik ve Spor Müdürü Numan Şahin, salgın döneminde de kadınların sağlıklı şekilde spor yapabilmeleri ve hareketli yaşam sürdürebilmeleri için tüm imkanları seferber ettiklerini söyledi.

Projeye kadınların yoğun ilgi gösterdiğini dile getiren Şahin, "Spor aktivitelerimize yaklaşık 500 kadın katılıyor. Egzersiz yapıyor, faaliyetlere katılıyor, yürüyüş programları uyguluyorlar. Daha çok vatandaşımızın gelmesini sağlamak adına faaliyetlerimizi, çalışmalarımızı ve duyurularımızı sürdürüyoruz. Kısa zaman içerisinde Ahi Stadyumu'nda bin kişinin üzerinde, mesafesini koruyan, pandemi tedbirlerine uyan vatandaşlarımızın spor yapmasını sağlayacağız." diye konuştu.

Şahin, salgın sürecinden olumsuz etkilenen vatandaşların morallerini üst seviyede tutmaları için sporun önemli olduğunu vurgulayarak, "Toplum mutlu olabilsin, evine döndüğünde sporu konuşsun, evlatlarının ellerini tutarak spora getirebilsinler istiyoruz. Spor kültürünü yaygınlaştırmak istiyoruz. Sağlıklı, mutlu nesiller için sadece çocuklar değil, bütün toplumun spor yapmasını amaçlıyoruz." dedi.

Spor etkinliğine katılan kadınlardan Fadime Pınardağ da çok güzel vakit geçirdiklerini belirterek, "Hem psikolojik hem bedenen rahatlıyoruz. Zamanımızı verimli ve güzel şekilde geçiriyoruz. Günlük bir saat aktif olarak çalışıyoruz, sonra bireysel olarak yürüyüş yapıyor, spor aletlerinde çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Lavanta yetiştiriciliği bozkırın topraklarında üniversite desteğiyle yaygınlaştırılacak http://gazetebirlik.com/haber/lavanta-yetistiriciligi-bozkirin-topraklarinda-universite-destegiyle-yayginlastirilacak-6473/

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi (KAEÜ) Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri tarafından Bağbaşı Yerleşkesi'ndeki tarım arazilerinin bir kısmına iki yıl önce lavanta fidesi dikimi yapıldı. 

Fazla su istemediği için zaman zaman can suyu verilen lavanta bitkisinin arıcılık ve çiçeklerinden elde edilen yağın verimi ile ilgili bilimsel araştırma yapılacak.

Arpa ve buğday gibi kuru tarım yapılan bölgedeki araziye ekilen lavantanın bölge çiftçisine alternatif ürün olması için üreticilere eğitimler de verilecek.

Ziraat fakültesi öğretim üyelerinin araştırma amacıyla yaptığı lavanta ön çalışmasının analiz sonuçlarının, KAEÜ'nün hazırladığı Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Projesi'ne şifalı bitkiler tedavisi alanında katkı sağlanması hedefleniyor. 

"Sadece ot temizliği ve bakım gerektiriyor"

KAEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kurt,YÖK'ün KAEÜ'yü tarım ve jeotermal alanında pilot üniversite seçmesinin ardından 8 farklı proje hazırlandığını söyledi.

Bu projelerden birisinin de Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Projesi olduğunu belirten Kurt, projenin 7-8 farklı alandaki alternatif tıpla ilgili uygulamaları kapsadığını dile getirdi.

Projeye destek sağlaması ve bölge çiftçisine alternatif ürün anlamında lavanta yetiştiriciliğinin özendirilmesinin amaçlandığını ifade eden Kurt, böylelikle hem bölgesel kalkınmaya desek vermek hem de alternatif tıpla ilgili projeyi desteklemek amacıyla çalışmalarını sürdürdüklerini anlattı.

Lavantanın tıp ve kozmetik gibi birçok alanda kullanıldığını aktaran Kurt, "Çok yıllık bir bitki. Çok iyi bakıldığı takdirde 25-30 yıla yakın verim alabilirsiniz. Çiçeğini alarak yıllık verim alınabilir. Ciddi bir zararlısı ve hastalığı da yok. Sadece ot temizliği ve bakım gerektiriyor." dedi.

Bitkinin bir çeşidinin deneme üretimini yaptıklarına vurgu yapan Kurt, şöyle devam etti:

"Biz burada lavantanın bir çeşidinin ön denemesini yapıyoruz. Bunun yağı bize beklediğimiz sonuçları verirse daha geniş alanlarda ekimi için yatırımcılara tavsiye edebileceğiz. Bir yılı aşkındır takip ediyoruz. Sonuçlarını elde edince paylaşacağız. Boş olan arazilere lavanta gibi tıbbi aromatik bitkilerin dikilmesi bu arazileri değerlendirecektir."

 Serada yetiştirilen lavanta fideleri çiftçilere verilecek

KAEÜ Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Çiftlik Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Ayrancı ise geçen yıl dikilmeye başlanan lavanta bitkisine sadece bir defa can suyu vererek ilk çiçeklerini aldıklarını belirtti.

Bozkır topraklarda yetişen lavantanın endüstriyel potansiyelinin analiz edileceğini vurgulayan Ayrancı, "Elde ettiğimiz sonuçlar kuru tarım çiftçilerine, yatırımcılara ve alternatif bitki yetiştirmek isteyenlere anlatılacak." ifadelerini kullandı.

Bir iki yatırımcının da deneme ekimi ile yakından ilgilendiğini anlatan Ayrancı, şunları kaydetti:

"Sonuçlarına göre lavanta yetiştiriciliği ve yağından gelir elde etmeyle ilgili yatırımlar yapılacak. Seramızda da tüplü lavanta fideleri yetiştirilecek. Eğitimler verildikten sonra üretilen fidelerden talepler karşılanmaya çalışılacak." 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Dağlardaki gelir getirici meyvelerin toplanması için muhtarlarla iş birliği http://gazetebirlik.com/haber/daglardaki-gelir-getirici-meyvelerin-toplanmasi-icin-muhtarlarla-is-birligi-7317/

Türkiye'nin orman yönünden en fakir illeri arasında yer alan Kırşehir'de, yeşil dokuyu artırmak amacıyla dağlarda yetiştirilen badem, ceviz, mahlep, alıç gibi ağaçların meyvelerinin toplanmaması için muhtarlarla iş birliği yapılıyor.

Kent merkezine yakın Kervansaray Dağları ile Kaman, Mucur, Çiçekdağı, Akpınar, Boztepe ve Akçakent ilçelerinde 2002 yılından itibaren oluşturulan ormanlık alanlarda, 2015'ten bu yana "5 Bin Köye 5 Bin Gelir Getirici Ürün Projesi" kapsamında badem, ceviz, ahlat, alıç, mahlep gibi gelir getirici fidanlar dikildi.

Ağaçlandırma seferberliğiyle son 18 yılda orman varlığı yüzde 3,5'ten yüzde 7'ye yükselen Kırşehir'de, gelir getirici tür ağaçlar da dağlardaki yeşil dokuyu olumlu etkilemenin yanı sıra son 3 yıldır meyve vermeye başladı.

Dağlardaki gelir getirici meyvelerin toplanması için muhtarlarla iş birliği

Kırşehir Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerince bakımı yapılan dağlık alanlardaki ağaçlarda yetişen meyvelerin dalında kurumaması ve vatandaşlar tarafından toplanması için çalışma yürütülüyor.

Ormancılar, köylerde ve ilçelerde vatandaşların ilgisini bu ürünlere çekebilmek için tanıtım yapıyor. Yetkililer, muhtarlarla yüz yüze görüşerek veya telefonlarına mesaj göndererek ürünlerin toplanma zamanı ve uygulanacak prosedürle ilgili bilgi veriyor.

Kırşehir Orman İşletme Müdürü Reşat Karaca,merkez ve ilçelerdeki uçsuz bucaksız bozkır alanlarında ağaçlandırma çalışması yaparak orman varlığını iki katına çıkardıklarını söyledi.

Oluşturulan ormanlık alanlara son yıllarda gelir getirici türleri de eklediklerini ve binlerce fidanın toprakla buluşturulduğunu vurgulayan Karaca, şöyle devam etti:

"Özellikle badem, mahlep, ceviz, değeri olan ürünler. Vatandaşlarımız bize gelsinler, hangi ürünleri ne zaman toplayacakları bilgisini verelim, yardımcı olalım. Bunları hem köylerimizin hem de ülkemizin ekonomisine kazandırmak istiyoruz. Böylece ormanlarımızın güzelliğini vatandaşlarımız da görsün istiyoruz."

Karaca, kontrolleri altında bu ağaçların meyvelerinin toplanmasına izin verdiklerini anlatarak, "Çok az miktarda para alıyoruz toplayanlardan. Onları istedikleri yerlere, istedikleri fiyata satabilmeleri için teşvik ediyoruz. Satış için kendilerine yardımcı da olabiliriz. Toplamak için vatandaşlarımızın bize müracaat etmelerini bekliyoruz." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kırşehir'de düğünler 6 saat ile sınırlandırıldı http://gazetebirlik.com/haber/kirsehirde-dugunler-6-saat-ile-sinirlandirildi-1166/

Kırşehir Valiliğinden yapılan açıklamada, Vali İbrahim Akın başkanlığında toplanan İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun, "kontrollü sosyal hayat" dönemine ilişkin yeni kararlar aldığı belirtildi.

Açıklamada, bu dönemde salgınla mücadelenin genel prensipleri olan temizlik, maske ve fiziki mesafe kurallarının yanı sıra her bir faaliyet alanı ve iş kolu için alınması gereken önlemlerin ayrı ayrı belirlendiği hatırlatıldı.

Alınan tedbirlere uyan düğün salonlarının 1 Temmuz'dan itibaren hizmet vermeye başladıklarına işaret edilen açıklamada, düğün nişan, sünnet düğünü gibi etkinliklerin en kısa sürede tamamlanmasının benimsendiği vurgulandı.

Bazı sokak veya köy düğünlerinin kına, gelin alma, konvoy oluşturma gibi faaliyetlerinde Kovid-19 tedbirlerine uyulmadığı ve toplum sağlığının tehlikeye atıldığının gözlemlendiğine dikkati çeken açıklamada, sokak ve köy düğünlerinin 6 saat ile sınırlandırıldığı bildirildi.

Açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Salgının kalabalık ortamlardaki hızlı yayılımı göz önünde bulundurularak köylerde veya sokaklarda yapılan düğün nişan, sünnet düğünü gibi etkinliklerin aynı gün (tek gün) içerisinde 11.00-23.00 saatleri arasında düğün sahibince belirlenecek bir zaman diliminde ve en fazla 6 saat süreyle sınırlı olacak şekilde yapılması, düğün, nişan gibi etkinliklerde temizlik, maske ve mesafe kurallarına aykırılık teşkil edecek ve kontrolsüz kalabalıkların bir araya gelmesine neden olabilecek hususlara yönelik tedbirlerin artırılmasına karar verilmiştir."

Emniyet, jandarma ve belediye ekiplerince düğünlerin sık denetleneceğinin vurgulandığı açıklamada, kararlara uymayanlar hakkında cezai işlem uygulanacağı, suç teşkil eden davranışlar hakkında da adli işlem başlatılacağı kaydedildi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Şelaleli cami normalleşme sürecinde ziyaretçilerini ağırlıyor http://gazetebirlik.com/haber/selaleli-cami-normallesme-surecinde-ziyaretcilerini-agirliyor-7497/

Kırşehir'de, Abdülhamid Han'ın bağışı ile yaptırılan mescidin yerine inşa edilen ve doğa figürlü iç süslemeleriyle dikkati çeken Mehmet Mermer Hamidiye Camisi, normalleşme sürecinde ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.

Bakara Suresi'nin 22. ayetindeki anlatımdan ilhamla Azeri mimarlar tarafından iç mimarisi planlanan cami, kıblegahında şelale, duvarlarında kavak, çiçek ve çit resimleri, tavanında gökyüzü figürleri, zemininde toprak ve çimen görünümlü halılar, dışında da Arapça yazılan büyük "Allah" yazısı ile dikkati çekiyor.

Ankara-Kayseri kara yolu Yenice Mahallesi'nde 1910'lu yıllarda kerpiçten küçük bir mescit olarak yaptırılan ve ihtiyaca cevap vermeyince yaklaşık 5 yıl önce yenilenen camide, normalleşme sürecinde öğle ve ikindi namazları kılınmaya başlandı.

Seyahat kısıtlamasının kaldırılmasıyla Ankara ve Kayseri başta olmak üzere çevre illerden kente gelenler, "şelaleli cami" olarak ününü duydukları camiyi ziyaret ederek fotoğraf ve görüntü çekiyor.

Mehmet Mermer Hamidiye Camisi Yaptırma Derneği Başkanı İsmet Yapıcı, Bakara Suresi'nin 22. ayetinden ilham alarak yaptırdıkları caminin, çevre illerden ve yurt dışındaki gurbetçilerden çok sayıda ziyaretçisi olduğunu söyledi.

Koronavirüs salgını sürecinde ziyaretçi sayısının azaldığını belirten Yapıcı, yeni alınan kararlarla başlayan normalleşme sürecinde ziyaretçi sayısının arttığını, öğle ve ikindi namazlarına gelenlerin de çoğaldığını ifade etti.

Yapıcı, salgın sürecinden sonra caminin eski günlerine döneceğine inandığını dile getirerek, "Camimize ilk günden beri ilgi çok yoğun. Pandemi sürecinde ziyaretçiler azaldı ama tamamen kesilmedi. Yine de gelenler, görmek isteyenler oluyor. Bugün bile, Kayseri'ye giderken bir aile, özellikle camiye uğramak istemiş. İçeri girerek fotoğraflarını, görüntülerini çektiler. Bundan sonra daha fazla yoğunluk olacaktır. Serbestleşme arttıkça camimiz eski yoğunluğunu yaşayacaktır. Şehir dışından, yurt dışından gelmek isteyen pek çok meraklısı var." diye konuştu.

Yurt dışından gelemeyen gurbetçilerin de, akrabalarına caminin fotoğraf ve görüntüsünü çektirdiğini kaydeden Yapıcı, "Buranın görüntülerini isteyenlere gönderiyorlar. Yani burası merakın arttığı, gündemden düşmeyen bir cami." dedi.

Cami imamı Mustafa Elmalı da caminin dezenfekte edildiğini belirterek, "Bütün camilerimizde olduğu gibi burada da gerekenler yapıldı. Herkes gönül rahatlığıyla gelebilir. Sosyal mesafeye uyarak, maske ve seccade ile namazlarını kılmaları, kendi sağlıkları açısından önemli." ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kırşehirli hırdavatçının kanarya aşkı http://gazetebirlik.com/haber/kirsehirli-hirdavatcinin-kanarya-aski-376/

Tarihi Uzun Çarşı'da babasının yanında çıraklıkla başladığı hırdavatçılığı ilerleyen yaşına rağmen devam ettiren Anapay'ın küçüklükte güvercinle başlayan kuş sevdası, kanarya, muhabbet kuşu ve diğer türlere merak salmasıyla artarak sürdü.

Türkiye Kanarya ve Kafes Kuşları Federasyonunun her yıl düzenlediği yarışlara katılan ve bu uğurda binlerce kilometre yol yapan Anapay'ın kanaryası, geçen yıl ekimde 25. Türkiye Kanarya ve Kafes Kuşları Yarışması "yorkshaire" kategorisinde birincilik elde etti.

Önceki yıllarda 19 birinciliği ve sayısız derecesi bulunan Anapay, yaklaşık 10 yıl Kırşehir Kanarya Sevenler Derneği Başkanlığı, uzun süre de Federasyonun Anadolu'daki yarışmalarında hakemlik yaptı.

Gördüğü her çocuğa kuş sevgisi aşılamayı kendisine görev edinen Anapay, 1977'den itibaren kuş ve kanaryalarla ilgilendiğini anlattı.

Hırdavatçı dükkanının üst katında 200'e yakın kanaryası olduğunu ve kuşlarını her gün özenle beslediğini belirten Anapay, "Bu bizde bir hobi, aşk. sevgi. Yatağa yattığımda, bir yere gidip geldiğimde hep kuşlarımı düşünürüm. Bunlar yüzünden uzun yola gidemem. Çocuklarımızın düzeyinde tutuyoruz. Yemeleri, içmeleri, temizliği, bakımı... Dostluğunu, arkadaşlığını seviyoruz kuşların." diye konuştu.

Yılda 5-6 yarışma yapılıyor
Federasyon üyesi olduğunu ve "en güzel kanarya" yarışmalarına katıldığını dile getiren Anapay, şöyle devam etti:

"Farklı illerde yılda 5-6 kez müsabakalar yapılır. Geçen yıl ilk olarak Ankara'da yapıldı. Türkiye finali ekimde Kocaeli'de gerçekleştirildi. Bin kuş içinde kuşumuz, salon birincisi oldu. Bir süredir yarışlara katılamamıştım. Kırşehir'i temsil etmek ve şehrimizden böyle derece yapan bir kuş çıkması güzel bir duygu. Yarışlar dolayısıyla arkadaşlarla sohbet ediyor, hal hatır soruyoruz. Yarışları koronavirüs inşallah etkilemez, o zamana kadar bu illetten kurtuluruz. Biz de dostları ziyaret edelim, yarışmalar yapalım."

İngiltere menşeli "yorkshaire" ve Norveç cinsi kanaryalarla daha çok ilgilendiğini bildiren Anapay, "Şampiyon kuşumun özelliği, İngiltere menşeli ve yorkshaire cinsi olması. Uzun zamandır bu kuşun ıslahı için uğraşıyorum. Güzel yavruları doğdu. Bu kuşumuzun rengi esas sarıdır. Bunu fantastik renge boyuyoruz. Tüy bitimine kadar bu boyayı veririz. Toz halindedir." dedi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kırlangıçlar Seyfe Gölü'ndeki yuvalarına döndü http://gazetebirlik.com/haber/kirlangiclar-seyfe-golundeki-yuvalarina-dondu-8324/

Ramsar Sözleşmesi ile korunan Seyfe Gölü'nde, kırlangıçların yanı sıra binlerce flamingo, yüzlerce martı, angıt, ördek ve uzun bacakların hareketleri görsel şölen oluşturuyor.

Seyfe Gölü Ekoloji Derneği Başkanı (SEYGED) Ömer Çetiner, dernek binasında gazetecilere yaptığı açıklamada, su seviyesi istedikleri noktada olmasa da göçmen kuşların gölde konaklamaya devam ettiğini söyledi.

Türkiye üzerinden geçen iki göç yolunun birinin üzerinde bulunan gölde kuş yoğunluğunun arttığını vurgulayan Çetiner, "Sokağa çıkma ve seyahat kısıtlamaları nedeniyle bölgeye kuş akını bu yıl daha fazla oldu." dedi.

Bölgede uzun yıllar sonra kırlangıçların toplu halde görüldüğünü anlatan Çetiner, "Kırlangıçlar, daha önce, kullandıkları 'falezler' adını verdiğimiz bölgedeki yuvalarına tekrar döndüler. Bunun yanı sıra, flamingoları, martıları, angıtları, uzun bacakları, ördekleri ve diğer kuşları gölün kıyılarında bile çıplak gözle çok net şekilde görebilmekteyiz." diye konuştu.

Çetiner, gölün kurumaması için bölgedeki Seyfe, Horla ve Malya pınarlarından mutlaka tatlı su girişinin sağlanması gerektiğine işaret ederek, "Bunun için de bu pınarlar üzerindeki tehditler ortadan kaldırılmalıdır. Özellikle Seyfe pınarı bizim için çok önemlidir. Buradan su girişi olduğunda oluşan adacıklar, turbalıklar, sazlıklar kuşların korunmasına, barınmasına ve üremesine katkı sağlamaktadır." ifadelerini kullandı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Maldivler'den getirilen 209 kişi gözetim altında tutulacakları yurda yerleştirildi http://gazetebirlik.com/haber/maldivlerden-getirilen-209-kisi-gozetim-altinda-tutulacaklari-yurda-yerlestirildi-4915/

Maldivler'den yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında uçakla Ankara Esenboğa Havalimanı'na getirilen 209 kişi, polis eşliğinde 10 otobüsle Kırşehir'e ulaştı.

Fatma Bacı Öğrenci Yurdu'na getirilen vatandaşlar, ateşleri ölçüldükten sonra yurtlarda tek kişilik odalara yerleştirildi.

Polis ekipleri binaların çevresinde güvenlik önlemi aldı.

Vatandaşların 14 günlük karantina sürecinde ihtiyaçlarının Kırşehir Valiliği, İl Sağlık Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Kırşehir Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile Türk Kızılay tarafından karşılanacağı belirtildi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde görevli psikolog ve sosyologlar da gözetim altına alınan vatandaşlara destek sağlayacak.

"20 tane ülke gezdim, bizim ülkemiz gibi hiçbir yerde yoktur"
Öğrenci yurdunda gözetim altına alınanlardan işçi Orhan Gayretli, Yozgatlı olduğunu, hem uçakta hem de Türkiye'ye indikleri andan itibaren güzel bir ilgi ile karşılandıklarını söyledi.

Gayretli, "Her şey çok iyiydi. Gelip giderken sosyal medyadan arkadaşlarla paylaştık. Çok güzeldi. Her şey bizim için düşünülmüş, seve seve karantinada kalacağız. Sonra da evimize döneceğiz İnşallah. 20 tane ülke gezdim, bizim ülkemiz gibi hiçbir yerde yoktur." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bozkırın ortasında 'Orman Şehitleri Hatıra Ormanı' oluşturuldu http://gazetebirlik.com/haber/bozkirin-ortasinda-orman-sehitleri-hatira-ormani-olusturuldu-1681/

Kara yolunun Kırşehir'den geçen bölümündeki İnaç köyü sınırlarında oluşturulan "Orman Şehitleri Hatıra Ormanı"nda, Türkiye'nin farklı yerlerinde 1905 yılından itibaren çıkan yangınları söndürürken hayatını kaybeden, aralarında işçiler, mühendisler, müdürler ve askerlerin olduğu 114 kişinin adı yaşatılıyor. 

Ormandaki, üç farklı yöne bakan ay yıldızın üzerinde yerküre ve Türkiye haritası ile onların üzerindeki ağaçtan oluşan üç boyutlu anıt da kara yolundan araçlarıyla geçenlerin dikkatini çekiyor.

Araçlarını durdurarak ormanı ziyaret edenler, dua okuduktan sonra hatıra fotoğrafı çektirerek yolculuğuna devam ediyor.

Kırşehir Orman İşletme Müdürü Reşat Karaca,Türkiye'de ilk defa farklı bir tasarımla anıt yapılarak "Orman Şehitleri Hatıra Ormanı" oluşturulduğunu, Orman Genel Müdürlüğü adına çalışmaları kendilerinin yürüttüğünü söyledi.

"Orman şehitlerinin" aziz hatıralarının yaşatılmasının amaçlandığını vurgulayan Karaca, şöyle konuştu:

"İlk defa böyle üç boyutlu bir anıt kullandık. Üç tane ay yıldızın üzerindeki küre dünyayı temsil ediyor. Kürenin içindeki Türkiye haritası, ülkemizin dünyada orman yangınları ve ağaçlandırma çalışmalarındaki başarılarını, üstündeki ağaç da dünyayı iklim değişikliklerinden, hava kirliliğinden ve kuraklıktan kurtaracak orman ağacını temsil ediyor. Anıtı kendimiz tasarlayarak yaptırdık. Çok beğenildi."

Ladin ağacı fidanları dikildi

Karaca, orman yangınlarında yaşamını yitiren 114 kişi için mavi ladin fidanı dikildiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Her bir ağacın yanına bir şehidimizin ismini, mesleğini, şehadet tarihini mermer kaide üzerine silinmeyecek şekilde yazdırdık. On yıllarca yaşayacak ve onların isimlerini yaşatacak. İlk kez üç boyutlu bir anıtı orman şehitleri anıtında kullandık. Bu da çok anlamlı. Üzerindeki beyaz fosfor geceleri parladığı için dikkat çekiyor. Birçok insan buraya gelip hem dua ediyor hem de hatıra fotoğrafı çektiriyor."

Yaklaşık bir dekarlık alanda oluşturulan ormanın açılışını mayıs ayı başında planladıklarını anlatan Karaca, yeni tip koronavirüs nedeniyle bunun mümkün olmadığını, salgın sona erince sembolik bir açılış düşündüklerini dile getirdi.

Karaca, daha önce de Kırşehir Şehit Aileleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile iş birliğinde vatan uğruna canını feda eden şehitler için de hatıra ormanı oluşturduklarını sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kırşehir'den çaldıkları kepçeyi İstanbul'da yurt dışına satmaya çalışan 2 zanlı tutuklandı http://gazetebirlik.com/haber/kirsehirden-caldiklari-kepceyi-istanbulda-yurt-disina-satmaya-calisan-2-zanli-tutuklandi-420/

Kırşehir Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi ekipleri, Ankara-Kayseri kara yolu üzerindeki merkez Özbağ beldesinde elektrik hattı döşenmesinde kullanılan taşeron bir firmaya ait kepçenin çalındığı bilgisi üzerine çalışma başlattı.

Çevredeki güvenlik kamerası ve MOBESE görüntülerini inceleyerek çalışmayı genişleten ekipler, yaklaşık 320 saatlik görüntünün incelenmesinin ardından üç kişi tarafından çalınan kepçenin önce Ankara'ya oradan da nakliye tırı ile İstanbul'a götürüldüğünü belirledi.

Ankara ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin de desteğiyle şüphelilerin kimliklerini belirleyen Kırşehir polisi, zanlılardan M.K'yi Ankara'da, S.İ'yi İstanbul'da yakaladı.

Gözaltına alınarak Kırşehir'e getirilen şüpheliler, sorgularının ardından çıkarıldıkları adli makamlarca tutuklandı. Firari İ.Z'nin aranmasına devam ediliyor.

Asayiş Şube Müdürlüğü'ne gelerek kepçeyi teslim alan taşeron firmanın temsilcisi Özkan Göktaş, AA muhabirine, Özbağ beldesinde elektrik hattı döşemek için kullandıkları iş makinesinin 5 Nisan'da çalındığını söyledi.

Kısa sürede iş makinesini bularak teslim eden polis ekiplerine teşekkür eden Göktaş, "Ellerinden gelen bütün özveriyi gösterdiler. Olayın başladığı ve bittiği noktaya kadar teknik çalışmalar yaptılar. Piyasa değeri yaklaşık 250 bin liralık kepçeyi bulup getirdiler. Kendilerine minnettarız. Kepçeyi buradan aldıktan sonra sürerek Ankara'ya kadar götürmüşler. İstanbul'a başka birine satmışlar. Nakliye ile İstanbul'a kadar götürmüşler. Yurt dışına satacakken ekipler bulup, teslim ettiler." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ailesi ikna edilince Türkiye birincisi oldu http://gazetebirlik.com/haber/-ailesi-ikna-edilince-turkiye-birincisi-oldu-6931/

Bulgaristan’da yapılan Balkan 20 Yaş Altı Salon Atletizm Şampiyonası 3000 metrede ve Romanya’da gerçekleştirilen Balkan 20 Yaş Altı Kros Atletizm Şampiyonası’nda 4000 metrede altın madalya kazanan Işık, Türkiye Şampiyonu olarak en önemli hedefine ulaştı. Kırşehirli milli atlet Urkuş Işık, “Koşmaya yedi yıl önce başlamıştım. Ailem izin vermedi koşmama antrenörüm ve beden eğitim öğretmenim koşmam konusunda aileme ısrarcı oldu. Ailem ikna olduktan sonra Türkiye şampiyonluğunu planlıyor ve istiyordum”dedi.
Türkiye şampiyonluğunu "ailesinin spora izin vermediği aşkla dolu çocuklara armağan ediyorum" diyen Işık, “Koşu serüvenim 10 Kasım koşusu ile başladı. Şu an ailem gurur duyuyor. Her zaman birincilik olmuyor. 2. ve 3. olmam sonrasında da ailem benimle birlikte üzülüyor” diye konuştu.

AVRUPA VE DÜNYA ŞAMPİYONLUĞU İSTİYOR
Daima kendi çıtasını yüksekte tuttuğunu ve inandığını söyleyen Urkuş Işık, “Avrupa Şampiyonluğu ve sonrasında Dünya Şampiyonası inşallah. Günde ortalama 1 saat koşuyorum ama antrenman sürem değişiyor. Başarılı olmak isteyen sporcular asla yılmasınlar ve kendilerine inansınlar. İnanç başarıyı getiriyor. Ben inanıyorum” ifadelerini kullandı.

ANTRENÖRÜ ZİYA KAYA, SIKI BİR PROGRAMLA URKUŞ’U HAZIRLIYOR
Urkuş için hedefleri büyük tuttuklarını anlatan antrenörü Ziya Kaya, açıklamasında, şöyle konuştu:
“2014 yılı 10 Kasım koşusu seçmelerinde il birincisi oldu. Ailesi sağlık sorunlarından dolayı Ankara’ya Urkuş’u göndermedi. 2015 yılının ilk aylarında atletizm gelişim projesi kapsamında beden eğitimi öğretmeni Serkan Demirci yeniden getirdi. O günden sonra da Urkuş’un atletizm hayatı devam etmekte. Urkuş, bu süreçte birçok birincilik elde etti. Uluslararası müsabakalarda da birincilikleri var. Kırşehir’de, spor tarihinde gerçekleştirilemeyenleri gerçekleştirdik. Bu bizim kıstasımız değil hedeflerimiz daha büyük. Dünya ve Avrupa Şampiyonluğu. Yıllardır Türkiye’de karma ve okul takımları ülkemizi temsil ediyor. Teknik toplantıda karma takımların olmayacağını öğrendik. Türkiye ayağında hedeflerimize ulaştık. Türkiye’de, karma takımlara en iyi sporcular gidiyor. İnşallah, amacımıza ulaşırız. Yetkililerimizin yaşanan karma takımlar soruna da çözüm getirileceğine inanıyoruz.”

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kırşehir'de ekmek fiyatları rekabet nedeniyle 59 kuruşa düştü http://gazetebirlik.com/haber/kirsehirde-ekmek-fiyatlari-rekabet-nedeniyle-59-kurusa-dustu-2120/

Kırşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Bahamettin Öztürk, gazetecilere yaptığı açıklamada, ulusal marketlerin Kırşehir'de ekmek fiyatlarını düşürmesi ve fırıncılar arasındaki rekabetin indirimi gündeme getirdiğini belirtti.

Kaliteli malzeme kullanılması halinde ekmeğin fırıncıya maliyetinin 75-80 kuruştan aşağı olamayacağını vurgulayan Öztürk, birleşerek büyük işletme kuran bazı fırıncıların ekmek fiyatındaki düşüşü teşvik ettiğini öne sürdü.

Öztürk, "Kırşehir'de tüketilen günlük yaklaşık 150 bin ekmeğin 30 binini ulusal marketler satıyor. Ulusal marketler 3-5 bin ürünün yanında ekmekten zarar etmeyi göze alıyorlar. Küçük bakkal ve marketler de rekabet edebilmek için mecburen fiyat düşürüyor. Birleşerek 50-60 bin ekmek üreten fırıncılar da bu düşüşe çanak tutuyor. Büyük balık küçük balığı yutar misali, olan küçük fırıncılara oluyor." dedi.

Düşük fiyata satılan ekmeklerin kontrol edilmesi gerektiğine işaret eden Öztürk, "Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, bu ekmekleri incelemeli. Sağlık açısından, un, maya, su malzemeleri yönünden incelemesi gerekir." diye konuştu.

Fırın işletmecisi Turan Dönmez de 1 lira 25 kuruştan satılması gereken ekmeğin, haksız rekabet nedeniyle fiyatının 59 kuruşa kadar düşürülmesinin Ahi esnafına yakışmadığını belirtti.

Küçük esnafın batırılarak tek elden ekmek satışının hedeflendiğini ileri süren Dönmez, "Hijyen ve sağlık kuralları hiçe sayılarak, eksik gramajla üretimden dolayı ekmek ucuza satılıyor. Kırşehir halkının tabii ki daha güzel ve kaliteli ekmek hakkıdır. Bu haksız rekabet, Kırşehir esnafına ve Ahiliğe yakışmayan bir harekettir. Son maliyet raporlarına göre, ekmek 1 lira 25 kuruşa satılmalı. 59 kuruşa bunu satmanın manası yoktur." ifadelerini kullandı.

Market işletmecisi Salih Soylu ise bazı fırınların ulusal marketlere 75 kuruştan ekmek vermeye başlamasının ardından kendilerinin bu fiyatın altında ezilmemek için indirime gittiklerini, fiyatların normale dönmesini beklediklerini kaydetti.

Kırşehir'de 15 Temmuz 2019 tarihinden itibaren 200 gram ekmek 1,25 lira, 400 gram ekmek ise 2,50 liradan satılıyordu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kırşehir'den dünyanın 110'dan fazla ülkesine lastik ihracatı http://gazetebirlik.com/haber/kirsehirden-dunyanin-110dan-fazla-ulkesine-lastik-ihracati-1002/

Kıbrıs Barış Harekatı sonrası Türkiye'ye uygulanan ambargolar nedeniyle devlet tarafından Kırşehir'de kurulan ve 1989 yılında ilk lastiğini piyasaya sunan Petlas Lastik Fabrikası'nda, son 10 yılda 50 milyonun üzerinde araç lastiği üretilerek 110'dan fazla ülkeye ihracat yapıldı.

Yaklaşık 2 milyon metrekare alanda kurulu fabrika, 400 bin metrekarelik kapalı alanı ile 4 binin üzerinde kişiye istihdam imkanı sağlıyor.

Motosiklet ve bisiklet lastikleri haricindeki dolgu lastikler, forklift lastikleri, binek, SUV lastikleri, hafif ticari araç, kamyon, otobüs, iş makineleri lastikleri ve uçak lastiklerinin tamamının üretildiği fabrika, 2005 yılındaki özelleştirmeden sonra yapılan yatırımlarla daha da büyüdü.

"Bu yıl ihracatımızı 250 milyon doların üzerine çıkarma hedefiyle çalışmalarımıza devam ediyoruz"
Fabrikanın ürün geliştirme sorumlusu Doğaç Çağıl, Petlas'ın yıllar önce belirlediği "Yolda Okuduğumuzu Lastiğe Yazıyoruz" sloganıyla üretime devam ettiklerini söyledi.

Petlas'ta 4 bini aşkın işçi çalıştığını ifade eden Çağıl, 2026 hedeflerinin bu sayıyı 10-12 bine çıkarmak olduğunu belirtti.

Fabrikanın 2005 yılındaki özelleştirmeyle Abdülkadir Özcan AŞ'ye geçtiğini ve bu tarihten itibaren hem üretim hem de satışta büyük mesafeler kat edildiğini vurgulayan Çağıl, "Önceki yıllarda 200 milyon dolar olan ihracatımızı bu yıl 250 milyon doların üzerine çıkarma hedefiyle çalışmalarımıza devam ediyoruz." dedi.

Çağıl, farklı ebat ve desenlerdeki araç lastiklerinin en fazla ihracatının Avrupa Birliği ülkelerine, bunların arasında da Almanya'ya olduğunu belirterek, "Petlas, 110'dan fazla ülkeye lastik ihracatı yapmaktadır. ABD'den Avustralya'ya, Güney Afrika'dan Rusya'ya kadar tüm dünyanın yollarında mutlulukla kullanılmaktadır." diye konuşu.

Türk mühendislerinden oluşan Ar-Ge biriminde yeni, farklı ebat ve desenlerde ürünler geliştirilmeye çalışıldığını dile getiren Çağıl, şöyle devam etti:

"Motosiklet, bisiklet lastikleri haricindeki tüm araçların lastiklerini burada tek çatı altındaki fabrikamızda üretiyoruz. Petlas, 2005 yılındaki özelleştirmeden sonra çok hızlı bir yükselişe geçti. Bu süreçte üretilen milyonlarca lastik, Türkiye ve dünya yollarında kullanılıyor. Son 10 yılda bu fabrikada 50 milyonun üzerinde lastik üretildi. Bunların içinde en büyük oran binek araç lastikleri. Devamında da kamyon, otobüs ve iş makinesi lastikleri gelmekte. Yılda 8,5 milyon adetten fazla binek araç lastiği, 1 milyona yakın kamyon, otobüs lastiği, 300 bine yakın iş makinesi, 100 bine yakın uçak lastiği üretebilme kapasitemiz bulunmakta."

ABD pazarı için 50 milyon dolarlık yatırım
ABD pazarı için başlattıkları projeden bahseden Çağıl, bu pazarın ihtiyaçları doğrultusunda 50 milyon dolarlık yatırım yapıldığını aktardı.

Çağıl, sadece ABD'deki araçlar için dizayn edilmiş kamyon ve otobüs lastikleri üretmeye başladıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Yıllık 100 ile 200 bin lastik satışı ilk hedef olarak belirlenmiştir. Daha sonra bu sayı artarak devam edecek. Sadece ABD pazarı için tasarlanmış, dizayn edilmiş lastiklerle Türkiye'deki başarımızı orada devam ettiriyor olacağız. İlk etapta kamyon, otobüs lastikleri başlıyor. Bu lastikler ABD pazarında çok kullanılıyor. Devamında binek lastikler ve sadece o ülkede kullanılan özel lastikler için uygulanacak projeler ve üretimlerle devam edecek. Bu projelerle şu anki kapasitenin çok çok üstüne çıkılacak."

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kırşehir'de yolcu otobüsü ile otomobil çarpıştı: 4 ölü http://gazetebirlik.com/haber/kirsehirde-yolcu-otobusu-ile-otomobil-carpisti-4-olu-4081/

Kırşehir'de yolcu otobüsü ile otomobilin çarpışması sonucu baba ile 3 çocuğu yaşamını yitirdi.

Kayseri'den Ankara istikametine giden Mustafa Köseoğlu (39) idaresindeki Kamil Koç firmasına ait 38 H 2600 plakalı yolcu otobüsü, Kırşehir-Kırıkkale kara yolu Özbağ beldesi kavşağında, Hacı Salih Çiçek'in (51) kullandığı 40 AK 547 plakalı otomobille çarpıştı.

Otomobil sürücüsü Çiçek ile oğlu Yasin (20) ve kızı Sedanur Çiçek (18), olay yerinde hayatını kaybetti.

Çiçek'in yaralanan diğer kızı Merve Nur Çiçek de (15) kaldırıldığı Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde müdahaleye rağmen kurtarılamadı.

Kırşehir Valisi İbrahim Akın ve İl Emniyet Müdürü Murat Türesin, olay yerine gelerek bilgi aldı.

Akçakent Belediye Başkanı Yılmaz Kılıç'ın sekreteri olduğu öğrenilen Hacı Salih Çiçek'in, çocuklarıyla Akçakent ilçesine taziyeye giderken kazanın meydana geldiği öğrenildi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hükümlüler yetiştirdikleri 'yerli ırklarla' hayvancılığa katkı sağlıyor http://gazetebirlik.com/haber/hukumluler-yetistirdikleri-yerli-irklarla-hayvanciliga-katki-sagliyor-9136/

Kırşehir Açık Ceza İnfaz Kurumunda, hükümlülerin hayata kazandırılması amacıyla açılan besicilik iş kolunda yerli ırklar yetiştirilerek bölge hayvancılığına katkı sağlanıyor.

Ankara-Kayseri kara yolundaki cezaevinde kalan 530 hükümlüden 300'ü, 15 ayrı iş kolunda meslek öğrenerek tel örgülerin dışına çıktıklarında iş imkanı buluyor. Kurumdaki tarım ve besicilik iş kolları arasında entegre bir sistem uygulanarak yetiştirilen hayvanların yem ihtiyacı, yine cezaevinin geniş arazilerinde üretilen tahıl ürünlerinden karşılanıyor.

Besicilik iş kolu sorumlusu veteriner hekim Burak Zengin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurumlarında yerli büyükbaş hayvan ırklarının yetiştirildiğini belirterek et üretimine de katkı sağlandığını söyledi.

Zengin, besicilik iş kolunda 12 hükümlünün görev aldığını aktararak "Hayvancılıkla ilgili becerisi ve ilgisi olan hükümlüleri seçiyoruz. Buradan çıktıktan sonra hayvancılıkla ilgili işletmelerde çalışabilecekleri şekilde bilgi ve becerilerini artırmaya çalışıyoruz. Gerekli donanımla buradan gidiyorlar." dedi.

Cezaevlerinin et ihtiyacı karşılanıyor
Büyükbaş hayvanların belirli bir süre beslendikten sonra kesimhanelere gönderildiğini anlatan Zengin, "Burada ürettiğimiz hayvanların etleri kendi kurumumuzun restoranında, mutfağında, sosyal tesislerde ve bölgemizdeki ceza infaz kurumlarında tüketiliyor. Yaklaşık 700 baş hayvan kapasitemiz var. Burada 8-11 ay besi programları uyguluyoruz. Belirli bir seviyeye gelince de hayvanları kesime sevk ediyoruz. Bu sayede bölgemizin canlı hayvan piyasasına katkı sağlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Zengin, hayvanların yem ihtiyacını da cezaevi arazilerinde ürettikleri yonca ve arpa ile karşıladıklarını vurgulayarak kurumdaki iş kolları arasında entegrasyon sağladıklarını, ahırlardan elde edilen gübrenin de tarım iş kolunun üretiminde kullanıldığını dile getirdi.

Açık Ceza İnfaz Kurumu İkinci Müdürü Mehmet Ateş de yaklaşık 250-300 kilogram ağırlığındaki hayvanları piyasadan temin ederek besiye aldıklarını, ülke hayvancılığının gelişmesine katkı sağlamak için yerli ırkları beslediklerini kaydetti.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Caminin musluklarını çaldılar http://gazetebirlik.com/haber/caminin-musluklarini-caldilar-2452/

Kırşehir’de Lise Caddesi üzerinde bulunan ve hayırsever Muzaffer Marşap tarafından yaptırılan Karlıoğlu Camisi’nin abdesthanesinde bulunan 18 musluk çalındı. Cami imamı Ahmet Yılmaz’ın durumu bildirmesi üzerine harekete geçen polis ekipleri, muslukları çalan A.K. ve M.O.’yu yakaladı. Cami cemaati ise tepkisini, “Allah’ından bulsun vicdansızlar” diyerek gösterdi.
Cami cemaatinden Mehmet Altaş, "Allah hidayet versin. O alışmış, durur mu? Başka bir şey diyemeyiz ne diyeceğiz” dedi.
Cami imamı Ahmet Yılmaz da sabah camiye geldikten sonra abdesthane de lavabo başlıklarının söküldüğünü gördüğünü ve durumu polis ekiplerine haber verdiğini dile getirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Halk ozanı Neşet Ertaş anıldı http://gazetebirlik.com/haber/halk-ozani-neset-ertas-anildi-7781/

Bozlak ustası halk ozanı Neşet Ertaş, ölümünün 7. yılı dolayısıyla Kırşehir'deki mezarı başında düzenlenen törenle anıldı.

Kent merkezindeki Bağbaşı Mezarlığı'nda yapılan törende, Ertaş için Kur'an-ı Kerim okunarak dua edildi. Yoğun yağmur altında gerçekleştirilen törende, protokol üyeleri ve sevenleri, Neşet Ertaş'ın kabrine karanfiller bıraktı.

Kırşehir Valisi İbrahim Akın, törende yaptığı konuşmada, Neşet Ertaş'ın son yıllarda Abdal kültürünün yetiştirdiği, Türkiye'ye mal olan bir halk ozanı olduğunu söyledi.

Türkiye'nin 25 Eylül 2012 tarihinde önemli bir değerini kaybettiğini anımsatan Akın, ozanı vefatının 7. yılında mezarı başında dualarla andıklarını vurgulayarak, "Mekanı cennet olsun, Allah rahmet eylesin. Sevenlerine başsağlığı diliyorum. Hiçbir zaman Neşet Ertaşlar unutulmayacaktır. Onu unutturmamak adına bu yıl da belediye başkanlığımızca çeşitli etkinlikler organize edildi." dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya da Neşet Ertaş'ın, türküleri ve sevgisiyle gönüllerde taht kurduğunu dile getirerek, "Kırşehir onun için ne yapsa azdır. Valimize ve Belediye Başkanımıza katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Onun türküleri bizim sevdamız oldu. Allah'tan rahmet diliyorum." diye konuştu.

"Türkiye ağlamıştı, şimdi gökyüzü de ağlıyor"
Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu ise Neşet Ertaş'ın 7 yıl önce vefat etmesine rağmen gönüllerde yaşamaya devam ettiğine vurgu yaparak, "Yedi yıl önce Türkiye ağlamıştı, şimdi gökyüzü de ağlıyor. Herkesin başı sağ olsun." ifadelerini kullandı.

Neşet Ertaş'ın oğlu Hüseyin Ertaş da acısının hala taze olduğunu belirterek, duygularını şöyle dile getirdi:

"Unutamıyoruz. Her gün onunla beraber yaşıyoruz. Bu sene acımız biraz daha katlandı çünkü dört gün önce halamızı da kaybettik. Onu da babamızın yakınına defnettik. Acımız biraz daha fazlalaştı. Büyüklerimize teşekkür ediyoruz. Bizleri yalnız bırakmıyorlar. Neşet Ertaş, kıymet bilinirse değerlidir. Sağ olsunlar değerini biliyorlar. Tüm büyüklerimize Allah'tan rahmet diliyorum."

Katılımcılar, aynı mezarlıkta bulunan Neşet Ertaş'ın babası, bozlak ustası Muharrem Ertaş ve kısa süre önce vefat eden kardeşi Ayşe Garip ile halk ozanı Çekiç Ali'nin kabirlerini de ziyaret ederek, dua okudu.

Törene, milletvekilleri, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Abdal geleneğinden gelen sanatçılar, Ahi Evran Üniversitesi Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri, Kırşehir Gençlik Merkezi'nden gençler, ailesi ve çok sayıda kişi katıldı.

Türk Halk Müziği'ne dillerden düşmeyen eserler kazandıran ve İzmir'de 25 Eylül 2012'de hayatını kaybeden Neşet Ertaş, vefatından bir gün sonra memleketi Kırşehir'de son yolculuğuna uğurlanmıştı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
TBMM Başkanı Şentop Kırşehir'de http://gazetebirlik.com/haber/tbmm-baskani-sentop-kirsehirde-3399/

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Ahi Evran Veli'nin türbesi ve halk ozanı Neşet Ertaş'ın kabrini ziyaret ederek, dua okudu.

Şentop, "32. Ahilik Haftası Kutlamaları" kapanış töreninin ardından Ahi Evran Veli'nin Ahi Camisi'ndeki türbesini ziyaret etti. Burada dua okuyan ve cami hakkında yetkililerden bilgi alan Şentop, merkez Bağbaşı Mezarlığı'na geçti.

Mezarlıktaki Neşet Ertaş'ın kabrini ziyaret eden Şentop, mezara çiçek bırakarak, dua okudu. Şentop, daha sonra aynı mezarlıktaki Neşet Ertaş'ın babası Muharrem Ertaş ve bugün toprağa verilen kız kardeşi Ayşe Garip'in kabirlerine ziyarette bulunarak, dua etti.

Daha sonra Kırşehir Valiliği'ne geçen TBMM Başkanı Mustafa Şentop, basına kapalı gerçekleşen görüşmede, Vali İbrahim Akın'dan kente yapılan yatırımlara ilişkin bilgi aldı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kırşehir'de 'maganda kurşunu' isabet eden genç öldü http://gazetebirlik.com/haber/kirsehirde-maganda-kursunu-isabet-eden-genc-oldu-3361/

Kırşehir'de bir düğünde maganda kurşununun isabet ettiği genç yaşamını yitirdi.

Alınan bilgiye göre, merkeze bağlı Çadırlı Hacıyusuf köyünde muhtar Bayram Zengin'in oğlu için sünnet düğünü düzenlendi.

Bazı katılımcıların havaya ateş açtığı düğünde, maganda kurşununun isabet ettiği muhtarın yeğeni Gamze Boynuince (21) olay yerinde hayatını kaybetti.

Boynuince'nin cesedi otopsi için Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna kaldırıldı.

Köy muhtarı ile bir şüpheli jandarma ekiplerince gözaltına aldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kurutlu'da 2 bine yakın hayvan fosili bulundu http://gazetebirlik.com/haber/kurutluda-2-bine-yakin-hayvan-fosili-bulundu-4307/

Hirfanlı Baraj Gölü'nün Kırşehir kıyılarındaki Kurutlu'da devam eden kurtarma kazılarında, 2 bine yakın hayvan fosili bulundu.

Anadolu'da "Üst Miyosen" dönemini içeren, yaklaşık 7 milyon yıl önceki doğa tarihinin araştırıldığı kazılarda fil, zürafa, primat, maymun, gergedan, at ve kedi kemiklerinin de aralarında olduğu 2 bine yakın hayvan fosili gün yüzüne çıkarıldı.

Lodalı Tepesi'nde 2011 yılında yüzey araştırmalarıyla başlanan çalışmalar, Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müdürlüğü başkanlığında 4 yıl önce kurtarma kazısına dönüştürüldü.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kırşehir Valiliği, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) ve Türk Tarih Kurumu Başkanlığının desteklediği, KAEÜ Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Cem Erkman'ın başkanlığındaki kazı, Bakanlar Kurulu kazısı olarak sürdürülüyor.

Doç. Dr. Ahmet Cem Erkman,yaptığı açıklamada, Kültür Varlıkları ve Müzeler Müdürlüğünün izni ile Hirfanlı Baraj Gölü kıyısındaki kazılara 2015 yılından bu yana devam ettiklerini söyledi.

Kazı alanında Anadolu doğa tarihine ışık tutacak fosillerin bulunduğunu ifade eden Erkman, "Buradan müzede sergilenebilecek 2 bine yakın omurgalı hayvan fosilleri çıkardık. Zürafa, filler, sırtlanlar, kediler, domuzlar ve bir sürü atımız var. Bu fosilleri Kırşehir'de açılacak müzede bir vitrin olarak sergilemeyi düşünüyoruz. Bunun planlamasını yapıyoruz. Çalışmalarımız devam ediyor. Yıllar sonra da sürecek bir çalışma bu." dedi.

"Alçı ceket" yöntemiyle çıkarıldı

Erkman, bu yıl kazılarda yavru fil omurgası ve atlara ait üst çene çıkardıklarını belirterek, "Biz bunları 'alçı ceket' yöntemiyle aldık. Çünkü dağılmasını istemedik. Bu şekilde alarak zarar görmeden laboratuvarda çalışacağız. Hem ölçülebilir hem de sergilenebilir şekilde muhafaza ediyoruz. Bu, en iyi yöntemlerden." diye konuştu.

Kurutlu kazısının jeolojik yaşlandırmasının, yaklaşık 7 milyon yıl olduğuna işaret eden Erkman, şunları kaydetti:

"Bu üst miyosene, daha ılıman bir iklimden daha kuru ve soğuk bir iklime geçişteki bir döneme denk gelir. Bu nedenle buradaki omurgalı hayvanların kalıntıları doğayı, ekolojiyi, coğrafyayı ya da Anadolu tarihini anlamak açısından oldukça önemli. Bunlar çok değerli fosiller. Kurutlu, Anadolu doğa tarihini etkileyebilecek ya da o tarihe yeniden ışık tutabilecek özel buluntulara sahip önemli bir yer. Paleontolojik açıdan yeni kitaplara yeni bulgular sağlayabilecek bir kazı. Bu nedenle bu kazının önemi bir kat daha artıyor."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Seyfe Gölü'nde kuş yoğunluğu http://gazetebirlik.com/haber/seyfe-golunde-kus-yogunlugu-877/

Ramsar Sözleşmesi ile koruma altına alınan, Kırşehir'in Mucur ilçesi sınırlarındaki Seyfe Gölü Kuş Cenneti'nde binlerce flamingo, martı, angıt, ördek ve balıkçıl kuşlarının görsel şöleni sürüyor.

Mayıs ve hazirandaki yağışlarla yüzde 90 doluluğa ulaşan gölde uzun yılların ardından bu sene ilk defa pelikanlar da görülmeye başlandı. Gölü ziyarete gelenler, kuşların görsel şölenini fotoğraflayarak ölümsüzleştiriyor.

Seyfe Gölü Ekoloji Derneği (SEYGED) Başkanı Ömer Çetiner, dernek binasında düzenlediği basın toplantısında, doğaseverleri ve kuş cenneti tutkunlarını Seyfe Gölü'ne davet etti.

Son yağışlarla göldeki doluluğun yüzde 90'lara ulaştığını belirten Çetiner, seyir terasında kuşların görsel şölenini izlemenin insana mutluluk verdiğini söyledi.

"Uçtuklarında neredeyse gölün üzerini tamamen kapatıyorlar"
Gölde son yılların en fazla kuş yoğunluğu yaşandığını dile getiren Çetiner, şöyle devam etti:

"Son yağışlarla yüzde 90 seviyesine kadar dolan gölümüz, yağmurların durması ve hava sıcaklıklarının artmasına rağmen güzel görüntüler oluşturmaya devam ediyor. Buharlaşmanın etkisiyle suyumuz azalmaya başladı fakat kuşlarımız hala gölümüzü tercih ediyor. Son zamanlardaki en fazla kuş çeşidi ve sayısına ulaşmış durumdayız.Gölümüzde son yıllarda rastlayamadığımız pelikanları görüyoruz. Balıkçıl, angıt, ördek ve martılar burada. Ayrıca son dönemdeki en yoğun flamingo sayısına sahibiz. Uçtuklarında neredeyse gölün üzerini tamamen kapatıyorlar. Zaten gölün Ramsar Sözleşmesi'ne girmesinin sebebi buradaki flamingo sayısının fazlalığı. Türkiye'de 13 sulak alan Ramsar Sözleşmesi'ne girmiş, Seyfe de bunlardan biri."

"Kuşların ilgi göstermesi ve gelmesi bizi mutlu ediyor"
Göle tatlı su girişinin sağlanması için bazı çalışmalar yapıldığını ancak yetersiz kalındığını aktaran Çetiner, şunları kaydetti:

"Şu anda Seyfe Gölü'yle ilgili çalışmalar var ama doğa kısa sürede düzelmiyor. Bizim arzumuz bu çalışmaların hızlanması. Bir an önce arzu ettiğimiz ortama gelmesini istiyoruz. Özellikle Seyfe pınarından su girişinin olmaması kuşlar için büyük bir olumsuzluk. Buradan su girişi olursa turbalıklar, adacıklar ve sazlıklar oluşur. Kuşların barınma, saklanma ve beslenme, yuva yapma ve üremeleri için ideal bir ortam oluşturuyor. Maalesef bu ortama sahip değiliz. Buna rağmen kuşların ilgi göstermesi ve gelmesi bizi mutlu ediyor. Onlara yeterli doğal ortam oluşturamadığımız için bir doğasefer olarak sorumluluk hissediyorum."

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'Çok kardeşli çocuklar daha başarılı' http://gazetebirlik.com/haber/cok-kardesli-cocuklar-daha-basarili-7856/

Abdulkadir Özcan Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri Musa Sarıatlı ve Ramazan Taha Gül, öğretmenlerinin de desteğiyle TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı kapsamında "Kardeş Sayısının Sosyalleşmeye ve Olgunlaşmaya Etkisi" konulu araştırma yaptı.

Öğrenciler çalışmalarında, 25'i tek çocuk, 25'i çok kardeşli 50 lise öğrencisi ve 25'i tek, 25'i çok kardeşli 50 ortaokul öğrencisi olmak üzere 100 öğrenci ile yüz yüze yarı yapılandırılmış görüşme yaptı.

Öğrencilerin ev ve okuldaki davranışlarını inceleyen araştırmacı öğrenciler, paylaşma duygusu, arkadaş ilişkileri, grup çalışmaları, sorumluluk, risk alma, yabancı ortamda kendilerini ifade etme becerisi, parayı doğru kullanma, tutumlulukla ilgili sorulara cevap aradı.

Açık uçlu soruları yönelten ve konuşmaları kaydeden öğrenciler, zaman zaman da denek öğrencilerin evlerinde kardeşlerle iletişimlerini inceledi. Çetele tutularak sınıflandırılan cevaplar 5 kişilik bir ekip tarafından değerlendirildi.

Öğrencilerden Musa Sarıatlı, "gelecek nesillerin daha huzurlu, mutlu, uzlaşıcı ve toplumsal düzenin daha iyi olması için ebeveynlerin tek çocuk ya da çok çocuk sahibi olması" tartışmalarına açıklık getirebilmek amacıyla böyle bir araştırmayı planladıklarını söyledi.

Araştırmaya katılmayı kabul eden ortaokul ve lise öğrencilerinin velilerinden izin alarak çalışmalarına başladıklarını ifade eden Sarıatlı, "İki 9. sınıf öğrencisi ve bir öğretmen ile kent merkezindeki bir meslek lisesi, bir Anadolu lisesi, diğeri de fen ve sosyal bilimler lisesinde okuyan 25 tek kardeşli ve 25 çok kardeşli lise öğrencisi ile il merkezindeki 4 farklı ortaokulda okumakta olan 25 çok kardeşli ve 25 tek kardeşli ortaokul öğrencisi ile görüşme yapıldı." dedi.

Diğer öğrenci Ramazan Taha Gül de "Bu çalışmada kardeş sayısının fazla olduğu ailelerde yetişen çocukların daha uyumlu, başarılı, problem çözme yeteneği daha fazla ve mücadele kapasitesinin daha iyi olduğu gözlemlenmiştir. Araştırmamızda, çok kardeşli çocukların daha başarılı ve mücadeleci olduğunu tespit ettik. " diye konuştu.

Araştırmanın koordinatör öğretmeni Ahmet Demirsoy da hazırlanan soruların hem denek öğrencilerin kendilerine hem de sağlama oluşturma amacıyla velilere sorulduğunu, toplamından bir sonuç çıkarıldığını söyledi.

Demirsoy, "Mesela parayı doğru kullanma ve tutumlulukta yüzde 79, daha çok arkadaş edinme ve oyun ortamına daha çabuk uyum sağlamada yüzde 68, daha mücadeleci olmada yüzde 78, grup çalışmalarında yüzde 64, risk almada yüzde 67 ve yabancı ortamda kendini ifade etmede yüzde 65 ile kardeş sayısı fazla olan çocukların başarılı oldukları gözlemlenmiştir." ifadelerini kullandı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Oniks taşı ustaları zamana direniyor http://gazetebirlik.com/haber/oniks-tasi-ustalari-zamana-direniyor-8487/

Oniks taşı ustalığının Kırşehir'den diğer kentlere yayıldığını belirten Temur, "Oniks taşı kolay işlenen bir taş olarak bilinse de bolca emek gerektiren meşakkatli bir sanat. Atölyede bu işin erbabı ustalarımızın hünerli ellerinde 20 santimetre bir vazonun yapımı bir saat sürüyor. Ustalarımızın el emeği ile 300 civarı eser üretiliyor. Hediyelik eşya olarak kullanılan bu ürünlerin tanıtımını bizler EMITT fuarında yapıyoruz." dedi.

El emeği olarak oniks taşından üretilen ürünlerin büyük kısmının ihraç edildiğini, hediyelik eşya olarak şehri ziyaret eden turistlerce satın alınıp ilgi gördüğünü aktaran Temur, el işçiliği ile üretim yapan atölyelerin Çin ve Pakistan pazarına dayanamayıp bir bir kapandığını dile getirdi.

"Kırşehir'de üretim yapan bir tek atölyemiz kaldı"

Temur, "Biz oniks taşını 'Bozlağın nazar boncuğu' olarak nitelendiriyoruz. Maalesef Kırşehir'de üretim yapan bir tek atölyemiz kaldı. Bu atölyede Abdal müziği ile uğraşan aileden gelen iki kardeş severek yaptıkları mesleği ayakta tutmak için direniyor. Bu atölyede el emeği ile yapılan üretim hem kentin tanıtımına katkı sağlıyor hem de kentimiz için kıymetli bir meslek olan oniks taşı ustalığını yaşatıyor." şeklinde konuştu.

Oniks taşının yerin alt katmanlarında termal suyun olduğu yerde madenlerle birleşerek oluştuğunu anlatan Temur, sağlığa da pek çok faydası olduğunu dile getirdi.

"Meslekte yetişen son çırağım"
Kırşehir'in Bağbaşı Mahallesi'ndeki evlerinin bir bölümünü atölyeye çevirerek oniks taşı işlemeciliği yapan Erdem ve Dinçer Ertek kardeşlerin yanında yetişen mesleğin kentteki son çırağı Raci Garip de meslekte yetişen son çırak olmaktan üzüntü duyduğunu ifade etti.

Atölye sahipleri ile akraba olduğuna vurgu yapan Garip, şunları kaydetti:

"Onlar bu işi yaparken ben de merak sardım. Yaklaşık 6 aydır mesleğin çıraklığını yapıyorum. Eskiden meslekte çok usta vardı. Şimdi sayıları bir elin parmağını geçmiyor. Severek yaptığım bir iş. Devamı gelsin istiyorum. Son çırak olmak bir yandan gururlandırsa da bu durumdan meslek adına kaygılanıyorum."

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Halk Ozanı Neşet Ertaş’ın Kardeşi Vefat Etti http://gazetebirlik.com/haber/halk-ozani-neset-ertasin-kardesi-vefat-etti--183654/ Bozlak ustası halk ozanı merhum Neşet Ertaş’ın kardeşi Ekrem Ertaş, yaşamını yitirdi.



Uzun süredir Alzheimer hastalığı tedavisi gördüğü öğrenilen Ekrem Ertaş, İzmir’de hayata gözlerini yumdu. Ekrem Ertaş’ın yarın Kaman ilçe merkez camisinde kılınacak namaz sonrası defnedilmesi bekleniyor.



Son dönemlerinde çocuklarının yanında İzmir’de yaşayan Ekrem Ertaş, Kırşehir’in Kaman ilçesinde ikamet ediyordu. Ertaş, sağlığında bağlama çalması ile biliniyordu.

(Vahit Aldı/İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kırşehir-Kırıkkale Yolunda Feci Kaza: 3 ölü, 2 Yaralı http://gazetebirlik.com/haber/kirsehir-kirikkale-yolunda-feci-kaza-3-olu-2-yarali--221821/ Kırşehir-Kırıkkale karayolunda tır ile otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen kazada aynı aileden 3 kişi hayatını kaybetti, 2 kişi yaralandı.

Alınan bilgiye göre, Kırşehir-Kırıkkale yolunda H.G. idaresindeki 34 REN 18 plakalı tır, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu Kayseri istikametinden gelen Salman Hassan idaresindeki Irak plakalı bir otomobille çarpıştı. Kazada Irak uyruklu sürücü Hassan ile aynı aileden isimleri tespit edilemeyen 2 kişi olay yerinde hayatını kaybetti. Kazada yaralanan tırda yolcu olarak bulunan Z.G. ve M.G., yaralanarak Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.

Kaza yerine gelen Kırşehir Emniyet Müdürü İsmail Hakkı Akyüz de olayla ilgili bilgi aldı. Kazada ölen Iraklı ailenin cenazesi hastane morguna kaldırıldı. Kazayla ilgili geniş çaplı inceleme başlatıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İstanbul'a Götürülürken, Kırşehir'de Ele Geçirildi http://gazetebirlik.com/haber/istanbula-goturulurken-kirsehirde-ele-gecirildi-124145/

Alınan bilgiye göre, Kırşehir Emniyet Müdürlüğü KOM ve Narkotik ekipleri, tarihi değeri bulunan el yazması bir kitabın Mardin’den İstanbul’a götürüleceği bilgisi ile harekete geçti. Ankara-Kayseri karayolu Kaman yol kavşağında, İstanbul plakalı bir otomobili durduran ekipler, araçta yaptıkları incelemede, koltuk yanında kilimin içine sarılmış halde saklanan ve deri sayfalar üzerine İbranice olduğu değerlendirilen yazıların bulunduğu tarihi nitelikte kitap buldu. Ön kısmında dört farklı kuş figürü, ön kapağın ortasında ise altı köşeli geometrik şekil ve kırmızı taş bulunan 16 sayfalık kitaba el koyan ekipler, araçtaki E.Ş. ve K.G.’yi gözaltına aldı. Otomobilin torpido gözünde ise 1 kuru sıkı tabanca ve 50 fişek ele geçirildi.

Şüphelilerin ifadesine ve polis ekiplerinin incelemesine göre, tarihi nitelikte olduğu değerlendirilen kitap, araştırma yapılmak üzere Kırşehir Müze Müdürlüğüne teslim edildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
FETÖ üyesi Eski Kurmay Binbaşı Hücre Evinde Yakalandı http://gazetebirlik.com/haber/feto-uyesi-eski-kurmay-binbasi-hucre-evinde-yakalandi-160134/ Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması soruşturması kapsamında silahlı terör örgütüne üye olduğu iddiasıyla aranan eski kurmay binbaşı hücre evinde yakalandı.

Kara Kuvvetleri Komutanlığında görevli eski kurmay binbaşı H.G., 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ihraç edildikten sonra kayıplara karıştı. FETÖ/PDY soruşturmaları kapsamında İstanbul ve Siirt Sulh Ceza Hakimliklerince 2 yıl önce hakkında yakalama kararı çıkarılan H.G., Siirt, İstanbul, Eskişehir ve Ankara’da 2 yıl süreyle farklı ikametlerde saklandıktan sonra Kırşehir’e kaçtı.

Kırşehir, İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ile İstihbarat Şube Müdürlüğü görevlileri, şehir merkezinde FETÖ/PDY silahlı terör örgütü mensuplarının saklandıkları FETÖ’nün gaybubet evi olarak adlandırdığı hücre evine operasyon düzenledi. Operasyonda 4 il değiştirip Kırşehir’e gelerek saklanan eski kurmay binbaşı H.G,, gözaltına alındı. H.G., Emniyette işlemlerinin tamamlanmasının ardından İstanbul’a gönderildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Liseliler Arasında Bıçaklı Kavga: 1 Yaralı http://gazetebirlik.com/haber/liseliler-arasinda-bicakli-kavga-1-yarali-225646/ Kırşehir’in Kaman ilçesinde kız kardeşine mesaj atıldığı iddiası ile liseliler arasında çıkan kavgada 1 kişi bıçaklanarak yaralandı.

Edinilen bilgiye göre, A.P. (17) dün kız kardeşine mesaj attığı iddiasıyla sosyal medya üzerinden tartıştığı A.Ç. (17) ile bugün 25 Aralık Caddesi üzerinde karşılaştı. Sözlü tartışmanın büyümesi üzerine A.P., yanında bulunan bıçakla A.Ç.’yi yaraladı. Durumun bildirilmesi üzerine A.Ç. önce Kaman İlçe Devlet Hastanesine ardından Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edilerek tedavi altına alındı. A.P. ise olay yerinde polis tarafından gözaltına alındı. Yaşanan kavga ile ilgili inceleme sürüyor.

(Vahit Aldı /İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İlik Nakli İçin Bin Kişi Gönüllü Bağışçı Oldu http://gazetebirlik.com/haber/ilik-nakli-icin-bin-kisi-gonullu-bagisci-oldu-9479/

Sosyal medya üzerinden başlatılan ve genişleyen kampanya ile Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi ve Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Merkezi'nde, Türk Kızılayı Kan Merkezi İç Anadolu Kökhücre Birimi koordinesinde "Kök Hücre Bilgilendirme Semineri ve Kan Bağışı Kampanyası" etkinlikleri düzenlendi.

Üniversite öğrencileri başta olmak üzere sivil toplum kuruluşları üyeleri, Kırşehir Valiliği ve Kırşehir Belediyesi bünyesindeki kurumlarda çalışanların da katıldığı birer hafta süren etkinliklerde ilik nakli için bine yakın kan bağışında bulunuldu. Kurulan stantlarda formlarını dolduran vatandaşlar, kök hücre nakli amacıyla kan bağışı için uzun kuyruklar oluşturdu.

Türk Kızılayı Kırşehir Şube Başkanı Adnan Uygur, yaptığı açıklamada, kentte başlatılan kampanyanın örnek olabilecek bir nitelik taşıdığını söyledi.

"Tüm kurum ve kuruluşlardan sade vatandaşa kadar herkes duyarlı"
Tüm kurum ve kuruluşlardan sade vatandaşlara kadar herkesin duyarlı davrandığını ifade eden Uygur, bine yakın kan bağışında bulunulmasının önemli olduğuna işaret etti.

Gerekli tahlillerden sonra Türkiye genelinde ilik nakli bekleyenlerle değerleri tutan kişilerin eşleştirileceğini belirten Uygur, "Farklı zaman ve mekanlarda yapılan birer haftalık etkinliklerde bine yakın kan bağışında bulunulmasını önemsiyoruz. En son etkinliğimiz hafta sonunda tamamlandı. Vatandaşlarımızda bu konuda bir farkındalığın oluşması çok önemli. Normal kan verme ile kök hücre için kan verme arasında bir fark yok. Bunu insanlarımızın bilmesi lazım. Sonra donör uyuşması olduğunda bağışçımız bilgilendirilerek ilik nakli için çalışmalar başlatılıyor." dedi.

 

Kemik iliği bekleyen 15 yaşındaki Okan Bodur ve 13 yaşındaki Mert Bektaş Kızıl başta olmak üzere tedavi gören hastalara umut olabilmek için Kırşehir'de kan bağışı kampanyaları düzenlenmişti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
“Herkes Lidere Bakarak Kendisine çeki Düzen Verir” http://gazetebirlik.com/haber/herkes-lidere-bakarak-kendisine-ceki-duzen-verir-184656/ Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, liderlerin tavrının önemli olduğunu ve liderlere bakarak herkesin topluma çeki düzen verdiğini söyledi.

Kırşehir’e özel bir otelde ’Çare Var’ konferansında konuşan Karamollaoğlu, "Güçlü olmayan ülkeler uluslararası siyasette etkili olamazlar. Mümkün değil, biz şunları yaptık bunları yaptık. Kimle yaptın? Hasımlarından aldığın silahlarla, vermezse ne olacak iş yapamazsın?" dedi.

Ahlaki değerlerin giderek yozlaştığını anlatan Karamollaoğlu, “Maalesef ahlaki değerler yozlaşıyor. Eğitimde biz bunu veremiyoruz. Öbür taraftan eğitim bir keşmekeşe döndü. En fazla bakan değişikliği bu iktidar zamanında Milli Eğitim’de oldu. Milli Eğitimi bu arkadaşlar binadan, akıllı tahtadan ve tabletten ibaret zannettiler. Gelir gelmez ilk yaptıkları iş ’bütün okullara akıllı taht koyacağız. Çocuklara tablet vereceğiz’ dediler. Batı ise çocuklarını bu alışkanlardan kurtarabilmek için çaba sarf ediyor şimdi. 15 yaş önünde çocuklarına bu teknolojiyi vermek istemiyorlar. Bizde ilkokula giden çocuğun elinde akılı telefon var.” diye konuştu.

Karamollaoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Liderlerin tavrı önemlidir. Siz eğitimi formel olarak okulda verirsiniz, ama toplumu liderler yönlendirir. Herkes lidere bakarak kendisine çeki düzen verir. Bizim toplumda liderler ’Bizimle beraber olmayanlar vatan haini’ derse toplum ne diyecek. Allah’tan korkun. Bu kadar ağır ifadeleri kullanan siyasetçi kendi memleketine en büyük zararı veriyordur."

(Enderhan Öz/İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ozanlar Diyarına Saz Ustası Belediye Başkanı Adayı http://gazetebirlik.com/haber/ozanlar-diyarina-saz-ustasi-belediye-baskani-adayi-8868/

Sesi ve yorumu da bozkırın tezenesi Neşet Ertaş'a benzetilen 38 yaşındaki Köksal, bestelediği "Garipsin Kırşehir" türküsüyle gönüllere hitap etmeye çalışıyor. Esnaf ziyaretlerinde yapılan teklifleri geri çevirmeyerek sazı eline alan Köksal, Neşet Ertaş, Muharrem Ertaş, Çekiç Ali, Şemsi Yastıman ve Hacı Taşan gibi saz ve söz ustalarının eserlerinden örnekler seslendiriyor. 

Adaylık için Selçuk Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Mütercim Tercümanlık Bölümündeki görevinden ayrılan Doç. Dr. Köksal, eğitim çalışmaları için gittiği 35 ülkeden edindiği tecrübeleri doğduğu kente proje olarak yansıtmayı planlıyor. "40 proje, 20 bin istihdam" sloganıyla hazırladığı projelerini notere tasdik ettiren Köksal, seçildiği takdirde tamamlayamazsa aldığı başkanlık maaşını faiziyle geri vermeyi taahhüt ediyor.

Öğretim üyeliğinden belediye başkan adaylığına uzanan hikayesini anlatan Köksal, Kayseri'de öğretmenlik ve Konya'da öğretim üyeliği yaptıktan sonra Kırşehir'de belediye başkan adayı olduğunu söyledi.

Öğrencilik yıllarında yazları düğünlerde saz çalarak sanat hayatının başladığını ifade eden Köksal, "Kazandığımız parayla da kışın okurduk. Üniversite son sınıfta da yazları düğünlerde çalıyordum. Ama, hayalimde hep akademisyen olmak vardı. Dünyada 30-35 ülkeyi gezdim. Amerika'da bir eğitim sürecim oldu. Gittiğimiz yerlerde sadece oraların tarihi yerlerini gezmedik. Hep aklımda Kırşehir'im vardı." dedi.

Selçuk Üniversitesinde görev yaptığı yıllarda 4 defa Neşet Ertaş anma programı düzenlediklerini belirten Köksal, şöyle devam etti:

"Bizler ozanlar diyarında yetiştik, el aldık, ilham aldık. Öğretim üyeliğim sürecinde Neşet Ertaş anma programları yaptık. O dönemde konserlerimize rektörümüz başta olmak üzere binlerce öğrencimiz katıldı. Ekibimizle kendim çaldım, söyledim. Aşık Yusuf'u, Aşık Hasan'ı, Muharrem Ertaş'ı, Neşet Ertaş'ı, Çekiç Ali'yi, Şemsi Yastıman'ı, Hacı Taşan'ı unutturmamak lazım. Bunlar bizim değerlerimiz. Bir belediye başkanı adayı olarak Neşet Ertaş'ın ifadesiyle 'Kırşehir'de yetişen her bir bebemiz', saz çalsın, şiirler yazsın, türküler bestelesin istiyorum." 

Saz çaldığını ve bestelerini seslendirmeye çalıştığını belirten Köksal, seçim çalışmaları kapsamında da kimi zaman vatandaşların isteği üzerine seslendirdiği türkülerin sosyal medyada üzerinde yayılmaya başladığını dile getirdi.

Gittiği yerlerde sazı görünce dayanamadığını dile getiren Köksal, "Bir elimde sazım, bir elimde kitabım, gönlümde memleket sevdası ile buraya hizmet etmeye geldim. Esnaf ziyaretlerimiz oluyor. Gittiğimiz çoğu yerde çay ikram ederler. Geçen bir esnaf herkes size çay ikram ediyor, biz de size bir saz ikram edelim dedi. Orada birkaç türküyü seslendirmeye çalıştık. İlmi sevenler, bilimi sevenler, türküyü sevenler, sazı sevenlerin buluşacağı yer biziz." dedi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
28 İlde Eğitime Kar Tatili http://gazetebirlik.com/haber/28-ilde-egitime-kar-tatili-8288/

Kastamonu

Kastamonu Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, il genelinde yoğun kar yağışının etkili olduğu belirtildi.

Açıklamada, kent merkezi ile Devrekani, Taşköprü, Ağlı, Küre, Araç, İhsangazi, Azdavay, Bozkurt, Tosya, Cide, Pınarbaşı ilçelerinde tüm okullarda, İnebolu, Doğanyurt, Çatalzeytin ve Şenpazar ilçelerinde ise taşımalı eğitime 7 Ocak Pazartesi günü ara verildiği bildirildi. 

Samsun

Samsun Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Vezirköprü ilçesinde kar yağışının etkili olduğu belirtildi.

Yoğun kar yağışı nedeniyle ilçede 7 Ocak Pazartesi günü ilk ve orta dereceli okullarda eğitime bir gün ara verildiği duyuruldu.

Ayrıca aynı gün kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan engelli ve hamile personelin de idari izinli sayılacakları aktarıldı.

Konya

Konya kent merkezi ile bazı ilçelerinde sabah saatlerinde başlayan kar yağışı yaşamı olumsuz etkiledi. 

Etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle Akören, Bozkır, Hadim, Taşkent, Seydişehir, Ahırlı, Hüyük, Beyşehir ve Yalıhüyük ilçelerindeki okullarda 7 Ocak Pazartesi günü eğitime ara verildi.

Çorum

Çorum İl Milli Eğitim Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, il genelinde yoğun kar yağışının etkili olduğu belirtildi.

Açıklamada, olumsuz hava şartları dolayısıyla Osmancık, Boğazkale, Oğuzlar, Dodurga, Uğurludağ, Sungurlu, İskilip, Laçin ve Kargı ilçelerinde 7 Ocak Pazartesi günü ilk ve orta dereceli okullarda eğitime bir gün ara verildiği bildirildi. 

Kırıkkale

Kırıkkale'de etkili olan kar yağışı ve olumsuz hava koşulları nedeniyle okullar tatil edildi.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, etkili olan yoğun kar yağışı ve beraberinde oluşabilecek buzlanma nedeniyle kent merkezi ve tüm ilçelerde resmi ve özel anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liselerde, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri, rehberlik araştırma merkezleri ile halk eğitim merkezlerinde 7 Ocak Pazartesi günü eğitime ara verileceği ifade edildi.

Açıklamada, aynı gün kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan engelli ve hamile personelin de idari izinli sayılacağı kaydedildi.

Çankırı

Çankırı Milli Eğitim Müdürlüğünden yapılan açıklamada kar yağışı nedeniyle il gelindeki okulların 7 Ocak Pazartesi günü tatil edildiği duyuruldu.  

Uşak

Uşak Valiliğinden yapılan açıklamada, dün akşam saatlerinde başlayan ve il genelinde etkili olan kar yağışı ve olumsuz hava koşulları dolayısıyla Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullarda eğitime bir gün süreyle ara verileceği bildirildi.

Öğrencilerin sağlığı ve ulaşım güvenliği için alınan kararın resmi ve özel tüm eğitim kurumlarını kapsadığı ifade edilen açıklamada, kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan hamile, engelli, diyaliz hastaları, kanser ve kronik ağır hastalığı olan personelin de idari izinli sayılacağı belirtildi.

Bolu

Bolu Valisi Ahmet Ümit, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, meteorolojik verilere göre gün boyunca süren yoğun kar yağışı ve geç saatlerde oluşması muhtemel buzlanma nedeniyle ulaşımda yaşanabilecek aksaklıklar göz önünde bulundurularak, 7 Ocak Pazartesi günü kentteki ilkokul, ortaokul ve liselerde eğitime bir gün süreyle ara verildiğini bildirdi.

Ümit, engelli ile hamile kamu personeline de bir gün idari izin verildiğini belirtti.

Bingöl

Bingöl'de, kar yağışı nedeniyle merkeze bağlı köyler ile 4 ilçede eğitime ara verildi.

Valilikten yapılan açıklamada, olumsuz hava koşulları nedeniyle merkeze bağlı köyler ile Adaklı, Kiğı, Yedisu ve Yayladere ilçelerindeki tüm eğitim kurumlarında 7 Ocak Pazartesi günü eğitime ara verildiği belirtildi. 

Karaman

Karaman'ın Sarıveliler ilçesindee öğle saatlerinde başlayan yoğun kar yağışı, yaşamı olumsuz etkiliyor.

Olumsuz hava koşulları nedeniyle Hıfzıssıhha Kurulunca ilçede ilk ve ortaöğretim kurumlarında eğitime ara verilmesi kararlaştırıldı.  

Karabük

Karabük Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, il genelinde yoğun kar yağışının etkili olduğu belirtildi. 

Açıklamada, Safranbolu, Eskipazar, Eflani, Ovacık ile Yenice ilçelerinde ilk ve orta dereceli okullarda eğitime bir gün süreyle ara verildiği, bu ilçelerdeki kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan engelli ve hamile personelin de idari izinli sayılacağı kaydedildi.

Kırşehir

Kırşehir Milli Eğitim Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Kaman ve Akpınar kaymakamlıkları, kar yağışı ve olumsuz hava koşulları nedeniyle ilçelerde Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullarda eğitime 7 Ocak Pazartesi günü ara verilmesini kararlaştırdı.

İl merkezi ve diğer ilçelerde, kar yağışına göre değerlendirme yapılacağı belirtildi.

Düzce

Düzce Valiliğinden yapılan açıklamada, Kaynaşlı ve Yığılca ilçelerinde sabah saatlerinde başlayan kar yağışının yoğun şekilde sürdüğü belirtildi. 

Kar yağışı nedeniyle Yığılca ilçesindeki 39 köye ulaşım sağlanamadığı aktarılan açıklamada, Kaynaşlı ilçesinde taşımalı eğitime bir gün süreyle ara verildiği kaydedildi.

Amasya

Amasya'da sabah saatlerinde başlayan kar yağışı etkisini artırarak devam ediyor. 

Amasya Milli Eğitim Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, olumsuz hava şartları nedeniyle herhangi bir olumsuzluk ve mağduriyet meydana gelmemesi amacıyla Gümüşhacıköy ve Hamamözü ilçelerinde tüm okullarda, Taşova ilçesinde ise taşımalı eğitime bir gün ara verildiği bildirildi. 

Kahramanmaraş

Kahramanmaraş'ın Andırın ilçesinde yoğun kar yağışı nedeniyle 6 okulda taşımalı eğitime bir gün ara verildi.

Andırın ilçe Milli Eğitim Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, ilçenin kuzeyinde bulunan mahallelerdeki Akifiye, Rıfatiye ve Altınyayla Ortaokulu ile Geben ilkokulu, ortaokulu ve lisesinde taşımalı eğitime, yoğun kar yağışı ve buzlanma riski nedeniyle bir gün ara verildiği belirtildi.

Bitlis 

Bitlis Valiliğinden yapılan açıklamada, olumsuz hava şartları ve yoğun kar yağışı nedeniyle Bitlis merkez ve bağlı köylerde 7 Ocak Pazartesi günü eğitime bir gün ara verildiği belirtildi.

Açıklamada, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan hamile ve engelli personelin de 7 Ocak'ta idari izinli sayılacağı kaydedildi.

Mutki Kaymakamlığından, yoğun kar yağışı nedeniyle ilçe merkezi ve köylerde okulların tatil edildiği bildirildi.

Tatvan Kaymakamlığınca da yoğun kar yağışı nedeniyle ilçe merkezi ve bağlı köylerde eğitime ara verildiği, kamuda çalışan engelli ve hamilelerin idari izinli olduğu belirtildi.  

Ahlat ve Hizan kaymakamlıklarından yapılan açıklamada ise, yoğun kar ve olumsuz hava koşulları nedeniyle ilçe merkezleri ile bağlı köylerdeki tüm okullarda bugün eğitime ara verildiği bildirildi. 

Elazığ

Elazığ İl Milli Eğitim Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, Palu, Karakoçan ve Kovancılar ilçelerinde etkili olan kar nedeniyle yolları ulaşıma kapanan köylerde yaşayan ve taşımalı eğitim sistemi kapsamındaki öğrenciler için okullar tatil edildi.

Bu kapsamda Palu'ya bağlı Gemtepe, Atik, Büyükçaltı, Küçükçaltı, Kırkbulak, Güllüce, Tarhana, Yarımtepe, Karataş, Bozçanak, Kayaönü, Yaylacık köyleri, Karakoçan ilçesinin bazı köyleri ile Kovancılar ilçesine bağlı Okçular köyünde yaşayan öğrenciler için eğitime öğretime 7 Ocak Pazartesi günü ara verildi.

Yozgat

Yozgat Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, yoğun kar yağışı, tipi ve buzlanmadan dolayı il merkezi ile Kadışehri ve Çayıralan ilçesinde özel ve resmi tüm eğitim kurumlarında eğitime bir gün ara verildiği belirtildi. 

Açıklamada, ayrıca, hamile ve engelli kamu personelinin de bir gün idari izinli sayılacağı ifade edildi. 

Çayıralan ilçesinde de olumsuz hava koşulları nedeniyle eğitime bir gün ara verilmişti. 

Ordu

Ordu Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, kar yağışının kentin iç kesimlerinde devam ettiği belirtildi. 

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"İlimizin iç kesimlerinde akşam saatlerinde başlayan ve bazı yerleşim yerlerinden etkili olan kar yağışı nedeniyle öğrencilerin mağduriyet yaşamaması için Aybastı ve Çamaş ilçemizdeki tüm okullarda, Kabadüz ilçemizin Yokuşdibi Mahallesi'ndeki okullarda, Pazartesi eğitim-öğretime ara verilmiştir."

Sivas Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Meteoroloji Müdürlüğünün hava tahmin raporlarında bildirilen meteorolojik veriler doğrultusunda, kar yağışının aralıklarla gün boyu devam edeceği, yüksek kesimlerde kuvvetli buzlanma, don olayı ve şiddetli rüzgar beklendiği belirtildi. 

Bu nedenle taşımalı eğitimde aksamalar olabileceğinden il merkezi ve merkez köylerinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı taşımalı eğitim yapılan her tür ve derecedeki resmi, özel, örgün ve yaygın eğitim kurumlarında bugün eğitime ara verildiği ifade edildi. 

Öte yandan Şarkışla ilçesinde de etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle eğitime bugün ara verildi. 

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan engelli ve hamilelerin de idari izinli sayılacakları belirtildi.

Tokat

Milli Eğitim Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Tokat merkezde kar yağışının etkili olduğu bildirildi.

Açıklamada, olumsuz hava şartları nedeniyle kent merkezi, Reşadiye ve Niksar ilçelerinde ve bağlı köylerdeki ilk ve orta dereceli okullarda eğitime bir gün ara verildiği belirtildi.

Nevşehir

Nevşehir Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, kent merkezine bağlı belde ve köylerdeki okullar ile il genelindeki taşımalı eğitime 7 Ocak Pazartesi günü bir gün süreyle ara verildi.

İlçeler ve kent merkezine kendi imkanlarıyla ulaşan öğrencilerin de talepleri halinde bir gün idari izinli sayılacakları belirtilen açıklamada ayrıca yollarda görülen buzlanma nedeniyle sürücülerin trafik kurallarına uymaları, kış lastiği olmadan kesinlikle yola çıkmamaları gerektiği vurgulandı.

Zonguldak

Zonguldak Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, il merkezi, belde, bağlı köyler ile Kozlu ve Kilimli ilçelerinde, yaygın,örgün ve özel eğitim kurumlarında eğitime bugün ara verilmesinin kararlaştırıldığı bildirildi.

Çanakkale

Alınan bilgiye göre, Çanakkale'nin Biga ve Ayvacık ilçelerinde gece saatlerinde başlayan kar yağışı etkisini sabaha karşı artırdı. 

İlçelerin yüksek kesimlerindeki yoğun yağış nedeniyle her iki İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, merkez ve bağlı köylerde tüm ilk ve orta dereceli okulların bir günlüğüne tatil edildiğini duyurdu. 

Meteoroloji yetkilileri de vatandaşları bölgedeki olumsuz hava koşullarına karşı tedbirli olmaları konusunda uyardı.

Hakkari

Hakkari'de olumsuz hava koşulları etkisini sürdürüyor. Valilikten yapılan açıklamada, İl Hıfzı Sıhha Kurulu kararı ile olumsuz hava koşulları nedeniyle il merkezinde bugün ilk ve orta dereceli okullarda eğitime ara verildiği bildirildi.

Aksaray

Aksaray Valisi Ali Mantı, yaptığı yazılı açıklamada, olumsuz hava koşulları nedeniyle merkeze bağlı köy ve beldeler ile Gülağaç ve Güzelyurt ilçelerinde eğitime bir gün ara verildiğini belirtti.

Vali Mantı, hamile ve engelli kamu personelinin de bugün idari izinli sayılacağını ifade etti.

Muş

Muş Valiliğinden yapılan açıklamada, olumsuz hava şartları, beklenen yoğun kar yağışı ve buzlanma riski nedeniyle il merkezi ve bağlı köyler ile tüm ilçe merkezleri ve bağlı köylerde İl İdaresi Kanunu çerçevesinde eğitime bugün ara verildiği bildirildi. 

Açıklamada, kamu kurumlarında çalışan hamile ve engelli personelin de idari izinli sayılacakları kaydedildi. 

Ağrı

Ağrı'da dün gece saatlerinde başlayan kar yağışı hayatı olumsuz etkiledi.

Yağış nedeniyle Ağrı merkez ve bağlı köylerinde taşımalı eğitim veren okulların bir gün tatil edildiği bildirildi.

Tutak ilçesinde ise taşımalı eğitim veren okullar ile köy okullarının bir gün tatil edildiği, Eleşkirt ilçesinde de yoğun kar yağışı nedeniyle ilçe genelindeki tüm okullarda eğitime ara verildiği açıklandı.

Ulaşımda aksamalar 

Yurt genelinde etkili olan kar yağışı ve olumsuz hava koşulları nedeniyle trafik ekipleri, olumsuzluk yaşanmaması için denetimleri artırdı.

Trafik yoğunluğunun fazla olduğu bölgelerde önlemlerini ve kontrollerini sıklaştıran ekipler, bazı bölgelerde de kar lastiği olmayan araçların geçişlerine izin vermedi.

Antalya'yı Konya'ya bağlayan Akseki-Seydişehir kara yolunda, kar yağışı nedeniyle ulaşım güçlükle sağlanırken, Gaziantep ve Şanlıurfa'da sis, hava ve kara yolu ulaşımını olumsuz etkiledi.

Sivas'ta kar yağışı ve olumsuz hava koşulları nedeniyle 432 köy yolu ulaşıma kapanırken, İç Anadolu Bölgesi'ni Akdeniz Bölgesi'ne bağlayan Sertavul Geçidi'nde kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşım kontrollü olarak sağlandı.

Van ve Hakkari'de kar ve tipi nedeniyle 16 yerleşim yerine ulaşım sağlanamazken, Bingöl-Kiğı kara yolu ile 281 köy yolu ulaşıma kapandı.

Adıyaman’ın Sincik ilçesinde şiddetli yağış sebebiyle yaşanan heyelan dolayısıyla Sincik-Malatya kara yolu ulaşıma kapandı. Giresun-Sivas kara yolu üzerindeki 2 bin 200 rakımlı Eğribel Geçidi'nde kar ve tipi nedeniyle ulaşım güçlükle sağlandı.

D-100 kara yolunun Bolu Dağı kesiminde kar yağışı ve buzlanma nedeniyle tırlara zincir takma mecburiyeti getirildi. Kar yağışı nedeniyle Uşak-Ankara, Uşak-Kütahya kara yollarında ulaşım aksadı.

Kahramanmaraş'ta 2 bin rakımlı Yedikuyular mevkisinde kar yağışı nedeniyle bazı araçlar yolda kaldı. Malatya'da 30 kırsal mahalleye ulaşım sağlanamadı.

Samsun-Ankara kara yolunda kış lastiği olmayan tırların geçişine izin verilmezken, kara yolunun Çorum kısmında da ulaşım güçlükle sağlandı. Yolda kalan sürücü ve vatandaşlara da AFAD ekipleri tarafından içecek ve yiyecek ikramında bulunuldu.

Samsun-İstanbul kara yolunun Amasya'nın Gümüşhacıköy ilçesi kısmında da ulaşım kontrollü sağlandı.

Ardahan'da kar yağışı ve tipi, ulaşımda aksamalara neden oldu. Ardahan-Şavşat ile Ardahan-Posof kara yollarında tır geçişlerine izin verilmedi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ankara Ve Kırşehir'de Yolcu Otobüsü Devrildi: 3 Ölü, 40 Yaralı http://gazetebirlik.com/haber/ankara-ve-kirsehirde-yolcu-otobusu-devrildi-3-olu-40-yarali-8074/

Kırşehir'de bir yolcu otobüsünün devrilmesi sonucu ilk belirlemelere göre 3 kişi hayatını kaybetti, 20 kişi yaralandı.

Kırşehir'den Ankara yönüne giden ve sürücüsünün kimliği henüz belirlenemeyen 62 AR 671 plakalı yolcu otobüsü, Akpınar ilçesi yakınında kar ve tipi nedeniyle yoldan çıkarak devrildi.

Daha sonra bölgeye İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), 112 Acil Servis ve jandarma görevlileri sevk edildi.

Kazada, ilk belirlemelere göre 3 kişi yaşamını yitirdi, 20 kişi yaralandı. Yaralılar, ambulanslarla çevredeki hastanelere kaldırıldı.

Bu arada, Ankara-Kayseri karayolu kar ve tipi nedeniyle ulaşıma kapatıldı.

Şereflikoçhisar'da da yolcu otobüsü devrildi

Ankara'nın Şereflikoçhisar ilçesinde de yolcu otobüsünün devrilmesi sonucu 20 kişi yaralandı.

Seyfettin T. idaresindeki 33 APJ 32 plakalı yolcu otobüsü, Ankara-Şereflikoçhisar kara yolunun 118. kilometresinde kar yağışının etkisiyle devrildi.

Kazada, otobüsteki 20 kişi yaralandı.

Yaralılar, olay yerine gelen ambulanslarla Şereflikoçhisar'daki hastanelere kaldırıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ankara Ve 27 İlde Eğitime Kar Tatili http://gazetebirlik.com/haber/ankara-ve-11-ilde-egitime-kar-tatili-205/

Türkiye'nin büyük bölümünde kar yağışı etkisini sürdürürken valiliklerin aldığı kararlar ile çok sayıda ilde okullar tatil edildi.

Kar yağışının yoğun olduğu Ankara, Eskişehir, Sivas, Bolu, Çorum, Kırşehir, Karaman, Tokat, Aksaray, Konya, Yozgat, Amasya, Kırıkkale, Çankırı, Uşak ve Nevşehir'de eğitime bir gün ara verildi.

Kütahya'da ise Gediz ilçesi hariç kent merkezi ve diğer tüm ilçelerdeki okullar, olumsuz hava koşulları nedeniyle tatil edildi.

Denizli'de Baklan, Bekilli, Çal, Çivril ve Güney ilçeleri ile Pamukkale'nin bazı mahallelerinde, Niğde'nin Çiftlik ilçesinde, Giresun'da merkeze bağlı köylerdeki okullar ile Yağlıdere, Çanakçı, Dereli ve Doğankent ilçelerinde, Samsun'un Havza, Ladik, Vezirköprü, Kavak, Ayvacık ve Asarcık ilçeleri ile Canik, Tekkeköy, Salıpazarı ve Alaçam'da taşıma merkezli okullarda, Kayseri'nin Pınarbaşı ve Sarız ilçelerinde, Ordu'nun Ünye ve Fatsa ilçelerinde, Kastamonu'nun İhsangazi ilçesinde eğitime bugün için ara verildi.

Bolu'nun Gölyaka ve Cumayeri ilçelerinde taşımalı eğitime bugün ara verilirken Tunceli'nin Ovacık, Bursa'nın Büyükorhan, Harmancık ve Keles ile Balıkesir'in Dursunbey ve Kepsut ilçelerinde okullar bir gün tatil edildi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com