tag:gazetebirlik.com,2015:cid-128 YeniBirlik Gazetesi YeniBirlik Gazetesi 2023-11-07T17:11:53+03:00 Isparta'da baraj sularının çekilmesiyle gün yüzüne çıkan taş evler görüntülendi http://gazetebirlik.com/haber/ispartada-baraj-sularinin-cekilmesiyle-gun-yuzune-cikan-tas-evler-goruntulendi-3053/

Isparta'nın Sütçüler ilçesinde baraj sularının çekilmesiyle gün yüzüne çıkan taş evler görüntülendi.

Tarihi ve kültürel değerleri ve doğasıyla dikkati çeken Sütçüler; foto safari, trekking, oryantiring, dağcılık, cip safari, su sporları, yayla, kamp ve karavan turizmiyle çok sayıda ziyaretçinin rotasında yer alıyor.

Sütçüler'e yaklaşık 63 kilometre uzaklıktaki Darıbükü köyü, sular altında kalan evleriyle dikkati çekiyor.

Köyün bir kısmı, 2016 yılında Köprüçay Nehri üzerine yapılan Kasımlar Barajı'nın suları altında kaldı.

Bölgedeki yaklaşık 25 ev de sular altında kalan yapılar arasında yer aldı. Evlerin sahiplerine ise coğrafyaya uygun farklı alanlarda yeni konutlar yapılarak teslim edildi.

Yıllardır su altında kalan taş evler, yaz döneminde barajdaki su seviyesi azalınca tekrar gün yüzüne çıkıyor. Köylülerin geride bıraktığı eski evler, gün yüzüne çıkınca sonbahar renkleriyle seyirlik görüntü oluşturuyor.

Taş evler 7 yıldır suyun altında

Darıbükü Muhtarı Hese Selçuk, AA muhabirine, bölgenin en önemli yatırımlarından olan Kasımlar Barajı inşaatı nedeniyle köyün ikiye ayrıldığını söyledi.

Baraj yapılırken bazı evlerin su altında kalacağı için sahipleriyle görüşülerek yeni konutlar yapıldığını ya da mülkün değerinin verildiğini anlatan Selçuk, "Bölgede yaklaşık 25 ev ile cami ve okul vardı, bunlar da su altında kaldı. Kışın yağışın etkisiyle evler yine suyun altında kalıyor. Eskiden donardı ve biz üzerinde tahtalar ile kayardık. Yaz döneminde ise kuraklığın da etkisiyle su çekiliyor. Evler görünmeye başlıyor ve çok güzel manzaralar oluyor. Tabiatın güzelliği ortaya çıkıyor." diye konuştu.

Özellikle sonbaharda kartpostallık görüntüler oluştuğunu belirten Selçuk, "İnsanlar gelip burada fotoğraf ve görüntü çekiyor. İlk defa görenler çok şaşırıyor. Biz alıştık. Doğal bir görüntü. Eskiden evler taştan yapılırdı. Yaklaşık 7 yıldır bu evler suyun altında, taş olmasından dolayı çok fazla çürüme olmuyor." dedi.

Selçuk, bölgenin bilinirliği arttıkça gelip soranların sayısının da arttığını ifade etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Isparta'da otomobille kamyonetin çarpıştığı kazada 4 kişi öldü http://gazetebirlik.com/haber/ispartada-otomobille-kamyonetin-carpistigi-kazada-4-kisi-oldu-5822/

Isparta'nın Şarkikaraağaç ilçesinde otomobille kamyonetin çarpışması sonucu 1'i çocuk 4 kişi öldü, 3 kişi yaralandı.

Bayram Ali E. idaresindeki 32 LH 760 plakalı otomobil, Aşağıdinek köyü dört yol mevkisinde M.D'nin kullandığı 42 AID 166 plakalı kamyonetle çarpıştı.

İhbar üzerine kaza yerine 112 Acil Sağlık ve Jandarma ekipleri sevk edildi.

Sağlık ekipleri otomobil sürücüsü Bayram Ali E. ile otomobilde bulunan Kadir E. ve 8 yaşındaki Z.Ç'nin kaza yerinde hayatını kaybettiğini belirledi.

Kazada yaralanan kamyonet sürücüsü M.D. ve otomobildeki Azerbaycan uyruklu Semira R. ile Zilan K. ve Mustafa Ali E. çevredeki hastanelere kaldırıldı.

Şarkikaraağaç Doktor Sadettin Bilgiç Devlet Hastanesine kaldırılan yaralılardan Semira R. müdahaleye rağmen kurtarılamadı.

Yaralılardan Mustafa Ali E'nin durumunun ağır olduğu öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Isparta'da 800 klasik aracın yer aldığı festival düzenlendi http://gazetebirlik.com/haber/ispartada-800-klasik-aracin-yer-aldigi-festival-duzenlendi-9468/

Isparta Belediyesi ile Türkiye Klasik Mercedes Sevenler Kulübü tarafından Gökkubbe Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen festivalde, farklı illerden getirilen 800 klasik araç yer aldı.

Çok sayıda katılımcı, klasik araçlar ile Türkiye'nin yerli ve milli otomobili Togg'u inceledi.

Vali Aydın Baruş, açılışta yaptığı konuşmada, Isparta'nın önemli turizm merkezlerinden biri olmasını hedeflediklerini söyledi.

Kentte yıllık 500 bin ziyaretçinin konaklama yaptığını belirten Baruş, "Mevcut, hedefimiz bir milyon ziyaretçi ağırlamak. Isparta; gülü, lavantası, meyve bahçeleri, doğal güzellikleri ve Davraz Kayak Merkezi ile önemli turizm noktası." dedi.

Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen de festivale katılan 3 bin ziyaretçinin kendilerini mutlu ettiğini ifade etti.

Türkiye Klasik Mercedes Sevenler Kulübü Başkanı Murat Karakaya da 15 bin üyeyle büyük bir aile olduklarını dile getirerek, 800 klasik araç ve 3 bin katılımcıyla Türkiye rekorunu kırdıklarını vurguladı.

Etkinliğe 1965 model klasik aracıyla katılan Ali Sevim, ailesinde klasik araba tutkusu olduğunu, garajlarında 4 klasik Mercedes bulunduğunu kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Isparta'da camiye ayakkabıyla giren kişi hakkında suç duyurusunda bulunuldu http://gazetebirlik.com/haber/ispartada-camiye-ayakkabiyla-giren-kisi-hakkinda-suc-duyurusunda-bulunuldu-856/

Müftülükten yapılan açıklamada, olayın kentteki Vali Camisi'nde geçen hafta akşam namazı sırasında meydana geldiği belirtildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bir kişi ayakkabı ile cami içerisine girmiş ve namaz kılan cami görevlisinin yanına yaklaşarak imam hatibe ne dediği tam anlaşılamayan bazı şeyler söylemesi üzerine, cami görevlisi tarafından gereken ikaz ve uyarı yapılmıştır. Olay ile ilgili olarak Isparta Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuş olup ayrıca konu hakkında gerekli inceleme ve soruşturma başlatılmıştır."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ormana bırakılan köpekler yaban hayatı tehdit ediyor http://gazetebirlik.com/haber/ormana-birakilan-kopekler-yaban-hayati-tehdit-ediyor-7095/

Sütçüler Prof. Dr. Hasan Gürbüz Meslek Yüksekokulu Ormancılık Bölümünde görev yapan, Yaban Hayatı Derneğinin de başkanı olan Koca, AA muhabirine, yaklaşık 10 yıldır ormanlık alanlarda yoğun şekilde arazi çalışması yürüttüklerini ifade etti.

Sahipsiz köpeklerin genelde insanlara saldırdıklarında gündeme geldiğini hatırlatan Koca, bu hayvanların yaban hayatına da ciddi zararları olduğunu tespit ettiklerini dile getirdi.

İnsanların genelde çocuklarını sevindirmek ya da arkadaşından görüp özendikleri için köpek sahiplendiklerini vurgulayan Koca, bakımı zor olduğu veya hastalandığı için hayvanların sokağa veya ormana bırakıldığını kaydetti.

Köpeklerin evcil türler olduğunun unutulmaması gerektiğine işaret eden Koca, "Bu türlerin doğada kendiliğinden hayatta kalma imkanları maalesef çok fazla olmuyor. Örneğin kurtlar doğada nasıl beslenebileceğini, nasıl hayatta kalabileceğini biliyor. Gerekli şeyler içgüdüsel olarak bünyesinde var." dedi.

"Yiyebilecek olsa da olmasa da hepsine saldırabiliyor"

Ahmet Koca, doğada beslenme alışkanlığı olmayan köpeklerin birçok canlıya zarar verebildiğini dile getirdi.

Köpeklerin beslenmek için hangi hayvana saldırması gerektiğini bilmediğine dikkati çeken Koca, "Köpekler doğadaki bütün türlere saldırabiliyor. Öldürebilecek ya da yiyebilecek olsa da olmasa da hepsine saldırabiliyor. Son dönemde, ülkemizdeki en büyük tür olan boz ayılara da köpeklerin zarar verdiğine yönelik derneğimize bilgi geliyor. Kızılcahamam'da bir ayıya ormanlık alanda köpeklerin saldırması görüntülenmişti. Boyut aslında çok ciddi. Basına, insanlara ve çocuklara daha çok zarar verdikleri yansıyor ancak yaban hayata da çok ciddi zararları var. Sahipsiz köpekler, doğadaki hamile bireylerin de yavru düşürmesinde önemli bir etken oluyor." diye konuştu.

Koca, doğal alanlardaki köpeklerin istisnasız hepsinin toplanması gerektiğini belirtti.

Önlem alınmazsa doğadaki yabani türlerin neslinin tükenebileceği uyarısında bulunan Koca, "Bu köpekler öncelikle ormandan toplandıktan sonra kısırlaştırılmalı. Ardından barınaklara konulan hayvanların sıkı şekilde kontrol altında tutulması gerekiyor. Kimse lütfen bakamayacağı, kendi ailesinden bir birey gibi ilgilenemeyeceği hayvanı sahiplenmesin." ifadelerini kullandı.

Koca, ormanlık alandaki köpek sürüsünün bir yaban keçisine saldırdığı anların kayıt altına alındığını, görüntülerin durumun ciddiyetini göstermesi açısından önemli olduğunu aktardı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Isparta'da depremzedeler için 25 bin parça kışlık giysi ve 2 bin uyku tulumu üretildi http://gazetebirlik.com/haber/ispartada-depremzedeler-icin-25-bin-parca-kislik-giysi-ve-2-bin-uyku-tulumu-uretildi-4077/

Usta öğreticiler ve gönüllülerden oluşan 250 kişi, "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından depremzedeler için merkezde kazak, atkı, bere gibi kışlık giysi ve uyku tulumu üretmeye başladı.

Isparta Halk Eğitim Merkezi Müdürü Abdullah Uygun, yaptığı açıklamada, şu ana kadar 25 bin parça kışlık giysi hazırlayarak deprem bölgesine yolladıklarını belirtti.

Uygun, "Çadırlarda kalan vatandaşlarımız üşümesin diye 2 bin adet de uyku tulumu üretimi yaptık. Dikimler, 20 atölyede yapılıyor. Ürünleri hem deprem bölgesine yolluyoruz hem de kentteki depremzedelerimize sunuyoruz." ifadesini kullandı.

Uygun, atölyelerde ürettikleri bazı ürünleri de kentteki "Giyim Banka" göndererek depremzedelerin istedikleri ürünü ücretsiz almasını sağladıklarını bildirdi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sütçüler'de gribal enfeksiyon nedeniyle bir okulda eğitime 5 gün ara verildi http://gazetebirlik.com/haber/sutculerde-gribal-enfeksiyon-nedeniyle-bir-okulda-egitime-5-gun-ara-verildi-237/

Sütçüler Kaymakamlığından yapılan açıklamada, İlçe Hıfzısıhha Kurulunun kararına istinaden Çandır Köyü Oğuz Önder Anaokulu, İlkokulu ve Ortaokulunda artan gribal enfeksiyon vakaları nedeniyle 7 Aralık’tan itibaren 5 gün süreyle eğitim öğretime ara verildiği aktarıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ispartalı öğrenci, uluslararası matematik yarışmasında birinci oldu http://gazetebirlik.com/haber/ispartali-ogrenci-uluslararasi-matematik-yarismasinda-birinci-oldu-1947/

Şehit Polis Mehmet Karacatilki Bilim ve Sanat Merkezinde (BİLSEM) eğitim gören 9 yaşındaki Havva Ebrar, 3. sınıf kategorisinde 9 bin 625 öğrencinin katıldığı yarışmada sorulan 15 sorunun tamamını doğru cevapladı.

Havva Ebrar, gazetecilere yaptığı açıklamada, başarının planlı çalışmayla geldiğini söyledi.

Yarışmaya her gün matematik soruları çözerek hazırlandığını belirten Havva Ebrar, "Soruların hepsini doğru cevaplayarak dünya birincisi olduğum için çok mutluyum. Birinci olduğumu öğrenince hemen ailemle paylaştım, çok gururluyum." dedi.

Başarılı öğrenci yaşıtlarına, sınavlara veya yarışmalara hazırlanırken stres yapmamaları ve her gün düzenli ders çalışmaları tavsiyesinde bulundu.

"Çok güzel yerlere geleceğine inanıyorum"

Havva Ebrar'ın matematik öğretmeni Derya Denizgür ise yarışma sonucunu öğrendiklerinde öğrencileriyle gurur duyduklarını dile getirdi.

Geçen aylarda bir öğrencilerinin daha yarışmada dünya birincisi olduğunu ifade eden Denizgür, "Öğrencilerimiz arkadaşlarına örnek olmaya devam ediyor. Ebrar küçük yaşta olmasına rağmen ailesinin desteğiyle bu yarışmaya katıldı ve çok güzel bir başarı elde etti. Ebrar okula başladığı günden bu yana akıl oyunlarına çok düşkün bir öğrenci. Çok güzel yerlere geleceğine inanıyorum." diye konuştu.

"Ailecek çok mutluyuz"

Baba Hakan Can da kızlarının başarısıyla mutlu olduklarını ve gurur yaşadıklarını anlattı.

Havva Ebrar'ın akıl oyunları ve satranç etkinlikleriyle kendini geliştirdiğini aktaran Can, "Ülkemize başarıyı getirdiği ve bize bu duyguyu yaşattığı için kendisine teşekkür ediyorum. Ebrar eve geldiğinde düzenli bir şekilde ödevini yapar, kitabını okur, testlerini çözer. Matematik oyunlarını küçüklükten beri seviyordu, buna yönelik bir heyecanı ve ilgisi vardı. Derya öğretmeninin tavsiyesiyle sınava girdi ve ilk sınavında da bu başarıyı yakaladı. Ailecek çok mutluyuz." ifadelerini kullandı.

Uluslararası Caribou Matematik Yarışması

Öğrencilerin matematiği severek yapmalarını ve problem çözmeye yönelik keyifli vakit geçirmelerini amaçlayan Kanada merkezli organizasyon, internet ortamında, dünya çapında yarışma düzenleniyor. Yılda 6 kez 12 kategoride yapılan yarışma İngilizce, Fransızca ve Farsça yapılıyor. Türkiye'den yarışmaya katılmak isteyen öğrenciler, bu dillerden birini seçiyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Isparta'da doğayı kirletenler atıklardaki parmak izlerinden tespit ediliyor http://gazetebirlik.com/haber/ispartada-dogayi-kirletenler-atiklardaki-parmak-izlerinden-tespit-ediliyor-1741/

Olay Yeri İnceleme ve Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, kentte düzenli olarak mesire alanları, dini mekanlar, mezarlıklar ile park ve bahçelerdeki şişeler ve plastik bardaklardan parmak izi alıyor.

Parmak izi tespiti gerçekleştirilen kişilere "çevrenin kasten veya taksirle kirletilmesi" ve "ibadethanelere ve mezarlıklara zarar verme" suçlarından adli işlem yapılıyor.

"Yeşil Isparta Doğa Dostu Şehir" sloganıyla yürütülen uygulamada analizleri alınan atıklar, Isparta Belediyesi ekiplerince temizleniyor.

Olay yeri İnceleme Şube Müdürü Komiser Sinan Akdeniz, AA muhabirine, kentteki adli olayların çözümü dışında çevreyi kirletenlerin tespitinin de yapıldığını söyledi.

Çevreyi kirletenlerin tespiti çalışmalarının paydaş kurumlarla titizlikle devam ettiğini belirten Akdeniz, "Cam şişeler, sigara izmaritleri, plastik bardaklar, plastik şişelerle çevre kirletiliyor. Vatandaşlarımız, çevrenin kirletilmemesi konusunda bilgilendiriliyor. Yaz aylarında cam ve benzeri malzemelerin yangın çıkarması da engelleniyor." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bakan Akar ve beraberindeki TSK komuta kademesi Isparta'da ziyaretlerde bulundu http://gazetebirlik.com/haber/bakan-akar-ve-beraberindeki-tsk-komuta-kademesi-ispartada-ziyaretlerde-bulundu-3965/

Akar beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Gülan ile Terörizmle Mücadele Eğitim ve Tatbikat Merkezi Komutanlığı'nda katıldığı mezuniyet töreni sonrasında kışladaki yemekhaneye geçti.

Okunan yemek duasının ardından komandolarla karavanadan yemek yiyen Akar, daha sonra beraberindeki TSK komuta kademesi ile Isparta Valiliğine geçti. Vali Aydın Baruş’tan kentteki çalışmalara ilişkin bilgi alan Akar’ın bir sonraki durağı Isparta Belediyesi oldu. Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen'i ziyaret eden Akar, AK Parti ve MHP il başkanlıklarına da gitti.

Tarihi Üzüm Çarşısı ve Mimar Sinan Caddesi'ndeki esnafı da gezen Bakan Akar'a vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Milli Savunma Bakanı Akar'a ziyaretleri sırasında TBMM Başkanvekili ve AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç de eşlik etti.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Isparta'da 1 kişinin hayatını kaybettiği Yazılı Kanyon'da mahsur kalan diğer 3 kişi kurtarıldı http://gazetebirlik.com/haber/ispartada-1-kisinin-hayatini-kaybettigi-yazili-kanyonda-mahsur-kalan-diger-3-kisi-kurtarildi-3931/

Vali Aydın Baruş, gazetecilere, 14 Ağustos Pazar günü 4 kişinin Isparta merkezden Sütçüler ilçesi Yeşildere köyü Hidroelektrik Santrali civarından yürüyüş amaçlı Yazılı Kanyon'a geldiğini söyledi.

Dört kişinin dağcılık sporuyla uğraştığını, bu alanda profesyonel olduklarını belirten Baruş, "Bu vatandaşlar kanyona girdikten bir süre sonra akarsudan karşıya geçerken ekipten biri suya düşerek boğuluyor." dedi.

Baruş, o sırada tırmanışta kullandıkları iplerin de suya düştüğünü vurgulayarak 3 kişinin bulundukları yerde mahsur kaldığını anlattı.

Bulundukları yerde iletişim imkanı olmadığından 3 kişinin pazar gününden beri orada beklediklerini bildiren Baruş, "112 Acil Servis ekiplerimize konu, dün sabah dokuz civarında bu kişilerin tanıdıkları vasıtasıyla haber alınamayınca ihbar olarak geliyor. Sabah saat 09.00'dan itibaren İl Jandarma ve AFAD arama kurtarma ekiplerimiz harekete geçiyor. Araçlarını bıraktıkları HES'ten itibaren arama faaliyetleri başlıyor. Buralar çok sarp, kayalık ve engebeli arazi, arama faaliyeti zorluklar içinde yürütülüyor. Daha sonra iz takip köpek timleri ve dronlardan da faydalanarak arama faaliyetleri yoğunlaştırılıyor. Dün akşam saat 18.00 civarında görüntülü olarak mahsur kalan vatandaşlarımızın yeri tespit ediliyor." diye konuştu.

"3 vatandaşımız sağlıklı biçimde kurtarıldı"

Baruş, tespit edilen yerin çok sarp ve girilmesi zor bir alan olduğuna dikkati çekerek şöyle konuştu:

"Dün akşam 19.00'dan itibaren ekipler makaralı, halatlı sistemleri kurmaya başlıyorlar. JAK timimiz, AFAD ekiplerimizle dört istasyonlu bir kurtarma planlanıyor ve bu dört aşamalı plana göre çalışma başlıyor. Kurtarma yapılan yer yaklaşık 200 metrelik bir yükselti, çok dik bir yükselti. Çalışmalar saat 24.00 sıralarında neticelendi. 7 JAK ve 8 AFAD görevlimiz, canla başla çalıştı. 3 vatandaşımız sağlıklı biçimde kurtarıldı. Gördüğümüz kadarıyla sağlık durumları iyi ama yine de UMKE ekiplerimiz kurtarılan vatandaşlarımızın sağlık kontrollerini yaparak dördüncü aşama bölgesinden bulunduğumuz yere yaklaşık bir saat yürüyerek intikal ettiler. Bu arazinin ne kadar zorlu olduğunu gösteriyor. Çok şükür Mehmet Sezgin, Hüseyin Sofulu ve Mehmet Kitapçı şu anda iyi durumdalar. Suda boğulma vakasında kaybettiğimiz Veysel Servak kardeşimizin naaşı maalesef aşağıda kaldı. Gece olması itibariyle sağlıklı bir kurtarma faaliyeti yürütülemeyeceğinden arkadaşlarımız sabah erken vakitlerde müdahale edecek, tekrar kanyona inip naaşını da ailesine teslim edecekler. Olayın başından beri arama kurtarma faaliyetlerine katılan tüm ekiplerimize ve bize rehberlik eden köydeki vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum."

Kurtarılan vatandaşlara ve yakınlarına geçmiş olsun dileklerini ileten Vali Baruş, hayatını kaybeden Servak'a da Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.

Kanyondan kurtarılan 3 kişi sağlık kontrolü için Sütçüler Devlet Hastanesine götürüldü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Şehit Uzman Çavuş Özgül'ün vasiyeti yerine getirildi http://gazetebirlik.com/haber/sehit-uzman-cavus-ozgulun-vasiyeti-yerine-getirildi-9103/

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Pençe-Kilit Harekatı'nda şehit olan kahraman Mehmetçiğimiz Özgül'ün vasiyeti üzerine, yetiştiği Isparta Çocuk Destek Merkezimizin adını 'Isparta Şehit Enes Özgül Çocuk Destek Merkezi' olarak değiştiriyoruz. Allah'tan şehitlerimize rahmet, gazilerimize şifa diliyorum." ifadelerini kullandı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'ın sosyal medyadaki paylaşımının ardından, Piri Mehmet Mahallesi'nde yapımı süren merkezin inşaatının girişine "Şehit Enes Özgül Çocuk Destek Merkezi Müdürlüğü" pankartı asıldı.

Pankartın asıldığı merkez görüntülendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
BAKAN MURAT KURUM, ISPARTA'DA TOPLU AÇILIŞ VE KARAAĞAÇ MİLLET BAHÇESİ İLK FİDAN DİKİM TÖRENİ'NE KATILDI http://gazetebirlik.com/haber/bakan-murat-kurum-ispartada-toplu-acilis-ve-karaagac-millet-bahcesi-ilk-fidan-dikim-torenine-katildi-1780/

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Isparta’da “Toplu Açılış Töreni” ve “Karaağaç Millet Bahçesi İlk Fidan Dikim Töreni”ne katıldı. Bakan Kurum, burada yaptığı konuşmada Enerji Bakanlığı ile birlikte 18 ilde devlete ait 750 milyon metrekare, 750 bin dönüm arazisini; güneş, rüzgâr gibi yenilenebilir enerji santrallerinin kurulması için kullanıma açtıklarını belirterek “Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadelesinde, enerji ihtiyacının karşılanmasında Allah’ın izniyle bambaşka bir yükseliş dönemine geçiyoruz. İnşallah bu projeleri arttırdığımızda; kendi enerjimizi, kendi elektriğimizi üreteceğiz. Türkiye’yi enerji üstünden sıkıştıran tüm tehditlere karşı her zamankinden çok daha dirençli, çok daha güçlü olacağız.” ifadesini kullandı.

Fidan dikimi, temel atma, toplu açılış töreni ve çeşitli ziyaretler için Isparta’ya gelen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yatırım değeri 311 milyon lira olan 23 dev eserin açılışını gerçekleştirdi, Karaağaç Millet Bahçesi’ni ilk fidanlarıyla buluşturdu.

Bakan Kurum, konuşmasında verdikleri sözleri tutmanın heyecanı ve mutluluğu içerisinde olduklarını dile getirerek bugüne kadar TOKİ Başkanlığı ile 4 bin 204 konut, 105 köy evi ile içerisinde hastane, okul, millet bahçesi, camii ve dükkanlardan oluşan 362 sosyal donatıyı kazandırmanın gururunu yaşadıklarını vurguladı.

“Isparta’mıza 20 Yılda 18 Milyar Lirayı Aşkın Yatırım Yaptık”

Son 20 yılda Isparta’ya 18 milyar lirayı aşkın yatırım yaptıklarını hatırlatan Bakan Murat Kurum, Bakanlık olarak da 4 milyar liralık proje ürettiklerini, üretmeye de devam ettiklerinin altını çizdi. Bakan Kurum, şu anda 70 milyon m² büyüklüğünde 447 millet bahçesi projesi olduğunu belirterek bunların 132’sinin yapımının tamamlandığını hatırlattı, Isparta’da ise toplam büyüklüğü 273 bin m² olan 5 millet bahçesi projesinin olduğunu sözlerine ekledi.

Bakan Kurum, bugüne kadar TOKİ Başkanlığı ile Isparta’ya toplam yatırım değeri 1.5 milyar lira olan 4.200 konut, 105 köy evi ile içerisinde hastane, okul, millet bahçesi, camii ve dükkânlardan oluşan 362 sosyal donatıyı kazandırmanın gururu içerisinde olduklarını ifade etti. Bakan Murat Kurum, verdikleri bir sözü daha yerine getirdiklerini aktararak, “Keçiborlu’da kentsel dönüşüm projemiz kapsamında 61.6 milyon lira yatırımla tamamladığımız 167 konut, ticaret merkezi ve camiinin açılışını yapıyoruz. Isparta’mıza hayırlı uğurlu olsun.” dedi.

“Çünür Mahallesi’ne 1000 Konut İnşa Ediyoruz”

“Cumhurbaşkanımızın dar gelirli vatandaşlarımız için başlattığı 150 bin sosyal konut projemiz kapsamında Çünür Mahallemizde tam 1000 konut inşa ediyoruz” diyen Bakan Murat Kurum, gelecek yıl bu konutların tamamının hak sahibi 1000 Ispartalı aileye teslim edileceği müjdesini verdi.

3.000 Konutluk Yeni Proje ile Ispartalılar Yeni Yuvalarına Kavuşacak

150 bin sosyal konut projesi kapsamında Isparta’da iki projede toplam 236 konut daha inşa ettiklerini aktaran Bakan Kurum Aksu’da 94, Eğirdir’de 142 konutun hızla yükseldiğini; birkaç ay sonra, Ekim ayında, bu konutların da teslim edileceğini müjdeledi.

Bakan Kurum, “bugün itibariyle; Sütçüler ilçemizde 124, Aksu ikinci etapta 159, Atabey 3. etapta 250, Gelendost 3. Etapta 204, Senirkent’te 100, Gönen’de 70, Keçiborlu’da 340, Merkez Kuleönü’nde 200; yine Isparta merkezde 1.350 ve Yalvaç ilçemizde 200 konut olmak üzere toplamda 3.000 konutluk projemizi başlatıyoruz. İnşallah tüm konut projelerimizi en kısa sürede tamamlayarak Ispartalı kardeşlerimizi yeni yuvalarına kavuşturacağız. Sayın Cumhurbaşkanımız, bu projeleri Ağustos ayı içerisinde sizlerle paylaşacak” diyerek sevindirici haberi Ispartalılara duyurdu.

Bakan Murat Kurum, “Isparta’dan milletimize bir kez daha söz veriyoruz” dedi, “Cumhurbaşkanımızın liderliğinde; dar gelirli olup da ev sahibi olmayan tek bir vatandaşımız kalmayıncaya kadar konutlar inşa etmeye, yeni yuvalar kurmaya, yavrularımızı mutlu etmeye; aşkla, şevkle, azimle devam edeceğiz.” diye ekledi.

Eğirdir Gölü ve Çevresi “Özel Çevre Koruma Bölgesi” İlan Edilecek

Bakan Kurum önemli bir noktanın da altını çizdi, şu anda doğal sit alanı olarak korunan Eğirdir Gölü’nü ve etrafındaki yerleşim bölgelerini “Özel Çevre Koruma Bölgesi” olarak ilan etme çalışmalarına başladıklarını duyurdu. “Sayın Cumhurbaşkanımızın onayıyla ÖÇK ilan edeceğimiz bu bölgeye hızlıca ileri teknoloji arıtma tesislerimizi kuracağız. Tüm atıksuları arıtacağız; göle arıtılmış dahi olsa atıksuların ulaşmasına engel olacağız. Eğirdir’in su seviyesini koruyacak, geleceğe en temiz, en güzel, en doğal haliyle taşıyacağız” ifadesini kullandı.  

“Kendi Enerjimizi, Kendi Elektriğimizi Üreteceğiz”

“Son 20 yılda 100 yılda yapılacak işleri Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği ile birlikte yaptık ve yapmaya da Allah'ın izniyle, milletimizin destekleri ile devam edeceğiz” diyerek Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadelede en ön sıralarda yer aldığı ve yenilenebilir enerjide dünyanın sayılı ülkeleri arasına girdiği bilgisini paylaşan Bakam Murat Kurum, Enerji Bakanlığı ile birlikte 18 ilde devlete ait 750 milyon metrekare, 750 bin dönüm arazisini; güneş, rüzgâr gibi yenilenebilir enerji santrallerinin kurulması için kullanıma açtıklarını kaydetti.

Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadelesinde, enerji ihtiyacının karşılanmasında bambaşka bir yükseliş dönemine geçtiklerini söyleyen Bakan Kurum, “İnşallah bu projeleri arttırdığımızda; kendi enerjimizi, kendi elektriğimizi üreteceğiz. Türkiye’yi enerji üstünden sıkıştıran tüm tehditlere karşı her zamankinden çok daha dirençli, çok daha güçlü olacağız.” dedi.  

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, konuşmasını “Türkiye’nin umudu, Türkiye’nin geleceği, Türkiye’nin yarını Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dır. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde milletimize dev eserler vermeye, sevgi ile harman olmuş bu toprağı işlemeye, istikbalimizi aydınlatmaya devam edeceğiz.” diyerek noktaladı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Isparta'da kış aylarının yağışlı geçmesi gül rekoltesinde beklentiyi artırdı http://gazetebirlik.com/haber/ispartada-kis-aylarinin-yagisli-gecmesi-gul-rekoltesinde-beklentiyi-artirdi-8384/

Dünyada "gül" denildiğinde akla gelen Isparta'da tomurcukların açtığı gül bahçeleri rengarenk oldu. Yağ güllerinde mayıs ayının ortasında başlayan hasat da sürüyor. Kentin simgesi haline gelen gül sektöründe binlerce kişi istihdam ediliyor.

Sabahın ilk ışıklarıyla gül bahçelerine giden işçiler, özenle topladıkları çiçekleri çuvallıyor. Kantarda tartıldıktan sonra traktörlere ve çeşitli vasıtalara yüklenen güller, bölgedeki fabrikalara taşınıyor.

Fabrikalarda kazanlara konulan güller, gül yağı ve gül suyuna dönüşüyor. Mayıs ayında yüksek kesimlerden başlayan hasat dönemi haziranın son haftasına kadar sürecek.

Dünya gül yağı üretiminde lider konuma sahip Isparta'daki modern tesislerde işlenen gülden elde edilen gülyağı, kozmetik ve parfümeri sanayisinde kullanılmak üzere birçok ülkeden ilgi görüyor.

Kente kış aylarında etkili olan kar yağışı ve sağanak nedeniyle de rekolte beklentisinin geçen yıllara oranla artması bu yıl üreticinin yüzünü güldürüyor.

Bu arada, adeta "doğal stüdyo" haline gelen gül bahçelerine, fotoğraf çektirmek isteyen yerli ve yabancı turistler de yoğun ilgi gösteriyor.

Hasat geç başladı
GÜLBİRLİK Genel Müdürü Hasan Çelik, kar yağışının tüm zirai bitkilerde rekolte ve verimi artırdığını söyledi.

Yağışların gül çiçeği sektöründe de olumlu etkilerini gördüklerini dile getiren Çelik, "Şu ana kadar herhangi problem ya da olumsuz bur durum söz konusu olmadı. Hasada başladığımız günden beri her şey normal gidiyor. Geçmiş yıllara göre gül hasadı geç başladı. Bu sezon 38 bin dekar alanda yaklaşık 15 bin tonun üzerinde rekolte bekleniyor." diye konuştu.

Rekolte sevinci
Gülyağı fabrikası sahibi Süleyman Kınacı ise yaklaşık 35 yıldır gül sektöründe faaliyet gösterdiklerini söyledi.

Gül sezonunun bu yıl yaklaşık 15-20 gün geç başladığını belirten Kınacı, "Daha önceki yıla göre bu sene yağışların ve kışın geç bitmesi nedeniyle hasat geç başladı. Bundan dolayı bu sene rekoltenin yüksek olmasını bekliyoruz. Bazı bahçelerde yüzde yüz artış gözlemliyoruz. Yaklaşık 30 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Bu seneki verimde geçen yıla göre ortalama yüzde 20 ila 30 arasında bir artış bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Gülün bahçelerde hasat edilmesinin işin en zor kısmı olduğunu aktaran Kınacı, "Hasada başlamak için daha gün ağarmadan çiftçilerin işçilerin tarlaya gelip başlaması gerekiyor. Yaklaşık 500-600 gül goncası, 1 kilogram gül ediyor. Yaklaşık 3 ton ya da 4 tondan ise bir kilogram gül yağı elde ediliyor. Milyonlarca gülden ancak 1 kilogram gül yağı elde ediliyor." şeklinde konuştu.

Kınacı, en çok Avrupa, Orta Doğu, Amerika ve Uzakdoğu ülkelerine satış yaptıklarını dile getirdi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Isparta'daki hortum kameraya yansıdı http://gazetebirlik.com/haber/ispartadaki-hortum-kameraya-yansidi-1866/

Yeni Sanayi Sitesi'nde dün öğle saatlerinde hortum meydana geldi. Kısa süre etkisini sürdüren hortum, bir iş yerinin güvenlik kamerasına yansıdı.

Kayıtlarda, hortumu fark eden vatandaşların iş yerlerine girdiği, bir kişinin de kaçmak isterken düştüğü görülüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Isparta'da yoğun kar yağışı nedeniyle elektrik kesintisi yaşanıyor http://gazetebirlik.com/haber/ispartada-yogun-kar-yagisi-nedeniyle-elektrik-kesintisi-yasaniyor-6259/

Elektrik tellerinde biriken kar nedeniyle kopmalar meydana geldiğinden kent merkezindeki bazı mahallelerde kesinti yaşanıyor.

Çevre illerdeki bazı elektrik dağıtım şirketleri, kentteki arızalara müdahaleye destek için ekip yönlendirdi.

Karla mücadele çalışmalarına Devlet Su İşleri ve Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri de destek veriyor.

Konya Büyükşehir Belediyesinden gelen ekipler de kentteki kar küreme ve tuzlama çalışmalarına katıldı.

Öte yandan Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Yunus Sezer'in kente gelerek çalışmaları yerinde inceleyeceği bildirildi.

Valiliğin açıklaması
Isparta Valiliğinden yapılan açıklamada, dün başlayan kar yağışının 14 saat sürdüğü belirtildi.

İl genelinde 8 köy yolunun kapalı olduğu belirtilen açıklamada, il ve ilçe merkezlerinde bulunan ana arterler ve caddelerde ulaşımın kesintisiz sağlandığı kaydedildi.

Açıklamada, yaşanana elektrik kesintileriyle ilgili şu bilgi aktarıldı:

"Enerji nakil hatlarında meydana gelen yıkılmalar ve hat kopmalarından dolayı il genelinde bazı köy ve mahallelere yaklaşık yüzde 18 oranında aboneye henüz yeterli ve düzenli elektrik enerjisi ulaştırılamamaktadır. Elektrik enerjisinin en kısa zamanda verilebilmesi için sorumlu ve görevli elektrik şirketleri ve bunlara destek olmak üzere kurum ve kuruluşlar ile çevre illerden de gelen takviye ekipler (315 personel ve 118 araç ve iş makinesiyle) kesinti yaşayan vatandaşlarımıza bir an önce elektrik enerjisini verebilmek için çalışmalara aralıksız devam etmektedirler. Yoğun kar ve buzlanmadan dolayı oluşan direk ve hat kopmalarının geniş bir alanda ve farklı akslarda oluşması, çalışma yapılacak hatların yüksek kesimlerde bulunması ve ulaşılmasındaki zorluklar, arızaların giderilmesine ve şehrimizin tamamına elektrik verilebilmesinde gecikme yaşanmasına sebep olmaktadır."

Bazı bölgelerin geçici olarak 16 jeneratörle desteklendiği aktarılan açıklamada, uygun durumlarda kullanılmak üzere 6 jeneratörün de hazır bekletildiği vurgulandı.

Açıklamada, aralıksız ve takviye ekiplerle devam eden çalışmalar sonucu günün ilerleyen saatlerinde şehrin tamamına yakınında elektrik enerji ihtiyacının karşılanacağı kaydedildi.

Bazı sokaklarda ise başta belediyeler olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları ile diğer illerden de sağlanan personel ve iş makinelerinin destekleriyle çalışmaların aralıksız devam ettiği bildirildi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Isparta'da hayat normale döndü http://gazetebirlik.com/haber/ispartada-hayat-normale-dondu-2746/

Yoğun kar yağışı nedeniyle elektrik enerjisi nakil hatlarının ağır hasar aldığı ve yarım metreyi bulan kardan dolayı hayatın olumsuz etkilendiği Isparta'da günlük yaşam normale döndü.

Yoğun kar yağışı nedeniyle 3 Şubat'ta elektrik enerjisi hatlarının koptuğu kentte günlük hayat olumsuz etkilenmişti.

AFAD koordinasyonunda başlatılan seferberlik neticesinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in gelerek çalışmaları yakından takip edildiği kentte yaşanan sıkıntılar giderildi.

Kent merkezi, ilçelerde ve köylerde oluşan elektrik arızaları giderildi, enerji hatları yeniden çekilerek, Belediye, Karayolları ve İl Özel İdaresi ekiplerince gece gündüz mesai yapılarak yollar ulaşıma açıldı.

Kent merkezinde biriktirilen karlar şehir dışındaki uygun alanlara çıkarılarak kaldırımlar, cadde ve sokaklar temizlendi.

Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, yaptığı açıklamada, başlayan yoğun kar yağışı sonrası kent merkezinde 45-50 santimetre kar kalınlığı oluştuğunu söyledi.

Yoğun kar yağışının ardından yolların kapandığını belirten Başdeğirmen, hemen çalışmalara başladıklarını, kentte bulunan 3 bin 200 sokağı ve ana arterleri açmaya çalıştıklarını anlattı.

Başdeğirmen, önce hastaneler, okullar ve otogar çevresini ulaşıma açtıklarını belirterek ilk olarak 80 araç ve 350 personelle mücadeleye başladıklarını bildirdi.

Kentte sorunlar giderildi
Daha sonra çalışmalara katılan ekiplerin sayısı artırılarak bin personele ve 125 araca çıkarıldığını vurgulayan Başdeğirmen, komşu illerden desteğe gelen araç ve personelle kentin tamamında kar temizliği yaptıklarını aktardı.

Isparta'daki bütün sokaklarda açılamayan yolun kalmadığını dile getiren Başdeğirmen, "İlk gün bir süre su kesintisi oldu, pompalara elektrik veremeyişimizden kaynaklandı. En kısa zamanda AFAD'tan istediğimiz güçlü bir jeneratörle su sorunu çözdük. Şu anda hayatımız tamamen normale döndü. Bütün yolarımız trafiğe açıktır. Tabii ki kış günündeyiz ilerleyen günlerde de kar yağışı olabilir, buna da hazırlıklıyız. Vatandaşlarımıza hizmet etmeye hazırız." diye konuştu.

Vatandaşlardan Ramazan Kurt da kar yağışı sonrası elektrik ve su sıkıntısı yaşadığını belirterek, "Şu an sıkıntılarımız geçti. Yollarımız açıldı. Elektrik ve suyumuz geldi. Isparta'da hayat normale dönmeye başladı." ifadeleri kullandı.

Çünür Mahallesi'nde oturan Ahmet Korkmaz da ilk gün biraz sıkıntı yaşadığını belirterek sıkıntıların giderildiğini anlattı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Isparta'daki elektrik kesintilerinin giderilmesi ve karla mücadele çalışmaları sürüyor http://gazetebirlik.com/haber/ispartadaki-elektrik-kesintilerinin-giderilmesi-ve-karla-mucadele-calismalari-suruyor-6896/

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Bilgiç, Isparta'da yürütülen karla mücadele çalışmalarını inceledi. Vatandaşların taleplerini dinleyen Dönmez, çalışmaların hummalı şekilde yürütüldüğünü söyledi.

Bilgiç, AFAD Kriz Merkezi'nde yaptığı basın toplantısında, uzun yıllardır böyle bir yağış görmediklerini, ciddi bir afet yaşandığını belirtti.

İl genelinde elektrik hatlarında buzlanmadan kaynaklanan kopmalar, direklerin devrilmesi gibi sorunlar nedeniyle elektriğin kesildiğini aktaran Bilgiç, "Son derece yoğun yağan bu kar, tellerde birikmeler yaparak, sonrasında donun da etkisiyle hatları taşıyamaz hale getirdi, demir direkler de dahil olmak üzere hepsi eğildi, yıkıldı. Böyle bir afetle karşı karşıya kaldık." dedi.

Ekiplerin perşembe gecesinden itibaren arızaları gidermek için yoğun çalıştıklarını bildiren Bilgiç, müdahaledeki ekip sayısının 10 katına çıkarıldığını kaydetti.

"Şehir merkezindeki sorun bu gece bitirilmiş olacak"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez'in de Ukrayna ziyaretinin ardından kente geldiğini ve çalışmaları yakından takip ettiğini dile getiren Bilgiç, şöyle devam etti:

"Sabah yaptığımız koordinasyon toplantısında, 95 köyümüzde elektrik ile ilgili problemin devam ettiği, merkezde de dün gece yapılan hasar tespit çalışmaları neticesinde 235 noktada hasarların oluştuğunun tespitleri yapıldı. Ekipler ona göre düzenlendi ve şu anda sahada çalışmalar sürüyor. Çalışan ekiplerimizin bilgilendirmelerine göre, inşallah bugün gece saatlerinde Isparta merkezindeki bütün elektrik kesintilerini ortadan kaldırmış olacağız, köylerdeki çalışmalarımızın da bir kısmını bugün, diğer kalanlarını da en geç yarın sonlandırarak elektriğin verilmesini temin edeceğiz."

Bilgiç, vatandaşların mağduriyetlerini gidermek için tüm kurumların devrede olduğunu kaydetti.

Yollarla ilgili çalışmalar hakkında da bilgi veren Bilgiç, "Kapalı köy yolumuz yok. Şehir merkezinde belediye kendi imkanlarıyla çalışmayı yapıyordu. Koordinasyonla civar illerden 9 araç geldi. Onun dışında Özel İdare, DSİ, Orman Bölge Müdürlüğü katkılarıyla 26 araç da çalışmalara dahil oldu." diye konuştu.

Isparta'da mahalleleri dolaştıklarını, yerinde tespitler yaptıklarını anlatan Bilgiç, tüm kurumların seferber olduğunu ve kısa sürede şehir içindeki tüm problemlerin ortadan kaldırılacağını kaydetti.

"Kirli siyaseti kınıyorum"
Bilgiç, bazı siyasi parti temsilcilerinin karla mücadelede yürütülen yoğun çabaları görmezden gelerek yorumlarda bulunduklarını ifade ederek, "Tamamen kirli siyaset ve şov amaçlı yapılan açıklamaları görüyoruz. Böyle durumlarda kenetlenmek, birlikte mücadeleyi yapmak, işin ucundan tutmak gerekirken, yapılan kirli siyaseti de buradan kınıyorum." dedi.

Bazı siyasi partilerin koordinasyon merkezine davet edilmediği yönünde eleştirilerle de karşı karşıya kaldıklarını bildiren Bilgiç, bu işin davetinin olmayacağını, çalışmalara katılarak destek verebileceklerini dile getirdi.

"Vatandaşların talepleri gideriliyor"
Bilgiç, sorunların giderilmesi için yoğun bir çaba harcandığını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Asıl büyük problemimiz, enerji kesintisi olduğu için, vatandaşlarımızın kombileri çalışmadığı için ısınma noktasında çok büyük bir problem yaşandı. Asıl sıkıntı bu. O yüzden de evde bakım hastaları olabilir, küçük çocukları, hastaları olanlar olabilir. Bunlarla ilgili de yurtları hazır ettik. İsteyen vatandaşlarımızı, emniyet teşkilatımız gidip, evlerinden alıyorlar, yerleştiriyorlar. Yine hem ısınmaya hem aydınlanmaya yardımcı olması için küçük tüplerle, lambalarla destek veriliyor, şu anda 7 bine yakın temin edildi. Diğer illerden getirildi, 2 binden fazlası vatandaşlara dağıtılmış durumda. Telefonlarda kesinti olmasın diye powerbanklar getirildi. Bunların isteyenlere dağıtımları devam ediyor. Devlet bütün imkanlarıyla seferber olmuş durumda, afet anının ortadan kaldırılması ve vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi için bütün gücüyle bu çalışmaları sürdürüyor."

İstanbul, Hatay, Sivas, Sakarya, İzmir başta olmak üzere 13 ilden elektrik sorununun giderilmesi için destek geldiğini belirten Bilgiç, çevre komşu belediyelerden de kar kürüme, tuzlama, jeneratör konularında destekler alındığını söyledi.

Okulların tatil edilmesi
TBMM Başkanvekili Bilgiç, okullarda 5 günlük ara verilmesine ilişkin de yanlış anlaşılma olduğunu kaydetti. Salı günü yağmurla başlayıp, akşam saatlerinde kara dönmesi muhtemel bir yağış beklendiğini aktaran Bilgiç, şunları kaydetti:

"Bütün sokakların ve kaldırımların da bu süreç içinde biraz daha temizlenmesi, kardan arındırılması, hem ailelere hem de çocukları zor durumda bırakmamak adına 5 günlük bir karar verildi. Pazartesi ve salı günü telafi eğitimi yapılacak, pazartesi ve salı uzaktan eğitim olmayacak. Daha sonraki günlerde okullar açıldıktan sonra bu pazartesi ve salının dersleriyle ilgili olarak telafi eğitimleri önümüzdeki haftalarda yapılacak. Çarşamba, perşembe ve cuma ile ilgili uzaktan eğitim kararlarını birazdan açıklayacaklar. Haklarını helal etsinler, hakikaten çok üzgünüz. Hiç beklemediğimiz bir afet. Çok ciddi mağduriyetlerin olduğunu biliyoruz, hakikaten merkezde eksi 8'leri gördük, bu şartlarda ısınma olmadan evlerde olmanın ne kadar büyük sıkıntı yarattığını hepimiz biliyoruz, haklarını helal etsinler. Ama bir afet halidir. İnşallah bu süreci en kısa süre içinde atlatmış oluruz."

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Isparta'da eğitime 5 gün ara verildi http://gazetebirlik.com/haber/ispartada-egitime-5-gun-ara-verildi-176/

Valilikten yapılan açıklamaya göre, Vali Ömer Seymenoğlu başkanlığında toplanan İl Hıfzıssıhha Kurulunda, il genelinde etkili olan olumsuz hava koşulları nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığına bağlı anasınıfı, ilkokul, ortaokul, lise ve dengi okullarla, rehabilitasyon merkezleri ve kreşlerde 7 Şubat'tan itibaren 5 gün süreyle yüz yüze eğitime ara verilerek uzaktan eğitim yapılmasına karar verildi.

Kamu kurumlarında görevli engelli ile hamile personel de aynı süre içerisinde idari izinli sayılacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Vanlı öğrenciler "Genç Seyyahlar Ecdadın İzinde" projesiyle kültür gezisi yaptı http://gazetebirlik.com/haber/vanli-ogrenciler-genc-seyyahlar-ecdadin-izinde-projesiyle-kultur-gezisi-yapti-277/

Van'dan yola çıkarak Ahlat, Malazgirt, Konya, Nevşehir, Ankara, Bursa, Çanakkale'yi ziyaret eden Vanlı 30 ortaokul öğrencisinin son durağı İstanbul oldu.

Uluslararası Maarif Anneleri Derneğince "Genç Seyyahlar Ecdadın İzinde" projesinin tanıtım toplantısı Sancaktepe Recep Tayyip Erdoğan Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Ankara gezisinde öğrencileri Meclis'te ağırlayan AK Parti İstanbul Milletvekili Ravza Kavakçı Kan, çocuklarla bu kez İstanbul'da bir araya gelerek onlara hediye takdim etti.

Kan, "Bana öyle sorular sordular ki, Meclis Genel Kurulu'nda o kadar terlememiştim onların sorularıyla terlediğim kadar. Benim için çok kıymetli misafirler. Geleceğin Türkiye'si burada. Öğrencilerimizin arasında avukat, doktor, öğretmen, polis, mühendis, müzisyen, pilot, ressam, aşçı, savcı, hakim olmak isteyenler var. Hatta yerli uçağımızın pilotu olmak istiyormuş bir öğrencimiz. Derslerinize çok çalışın. Çok başarılı olacaksınız." diye konuştu.

- "Gayemiz, bu çocuklarımıza Selçuklu ve Osmanlı eserlerini göstermek ve anlatmak"

Uluslararası Maarif Anneleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nazife Saba Şanlı, 5 sene önce Van'a gerçekleştirdikleri bir ziyaret kapsamında orada çocuklarla görüştüklerini ve böyle bir projenin gerçekleştirilmesi için harekete geçmeye karar verdiklerini anlattı.

Şanlı, "Van'dan 30 burs kazanmış ve daha önce Van'ın dışına hiç çıkmamış başarılı çocuklarımız seçildi. İpek Yolu üzerinden önce Ahlat, sonra Malazgirt, Konya, Nevşehir, Ankara, Bursa, Çanakkale ve son olarak da İstanbul gezildi. Çocuklarımız çok mutlu. Onlar mutlu olunca biz de çok mutlu oluyoruz. Yani bizim gayemiz bu çocuklarımıza Selçuklu ve Osmanlı eserlerini göstermek ve anlatmak." ifadelerini kullandı.

- "Çocuklarımızın mutluluğu gözlerinden okunuyordu"

Proje Koordinatörü Suat Yıldız, proje kapsamında 30 öğrencinin seçilerek 15 Kasım'da Van'dan yola çıktıklarını, gittikleri her ilde çocukların aşırı mutlu olduklarını söyledi.

Yıldız, "Projemiz tam bir kültür rotası gezmeyle alakalıydı. Bu proje kapsamında ecdadımızın bize emanet olarak bıraktığı, kültür rotasını çocuklarımızla gezip hem milli bilinç hem de manevi değerlere sahip olma kültürünü taşımaktadır. Çocuklarımızın mutluluğu gözlerinden okunuyordu." şeklinde konuştu.

Van'ın Edremit ilçesi, Hilmi Irak Ortaokulu 8'inci sınıf öğrencisi Eylül Eraslan, proje kapsamında katıldıkları gezinin hayata bakış açısını değiştirdiğini dile getirdi.

Eraslan, "Van'da 'biz zaten başaramayacağız, biz oralara gidemeyeceğiz' gibi olumsuz düşünen arkadaşlarımız var. Ancak bunun imkansız olmadığını gördüm ve kültürümüz hakkında daha fazla bilgi edindim. Gezide çok etkilendiğim yer Nevşehir'de peri bacaları oldu. Peri bacalarının hikayesi çok hoşuma gitti. Bunun bir doğa olayı olması çok güzeldi." dedi.

Edremit Sarmansuyu Ortaokulu 8'inci sınıf öğrencisi Mir Deniz Yendim, gezi sırasından birbirinden güzel yerler gördüklerini, ancak en çok Ankara'yı sevdiğini söyledi.

Yendim, "Ben Ankara'da daha fazla etkilendim. Çünkü orada bize Meclis'i gezdirdiler ve milletvekillerinin ülke adına aldığı kararlardan kısa bir bölümüne şahitlik ettik. Hani derler ya tarif edilmez, yaşanır diye, aynı öyle. Böyle bir programa dahil edildiğim için kendimi çok şanslı hissediyorum." ifadelerini kullandı.

Programa Sancaktepe Belediye Başkanı Şeyma Döğücü, Van Edremit Belediye Başkanı İsmail Say ve öğrenciler katıldı.

Program, plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Isparta'da trafik kazasında 1 kişi öldü, 6 kişi yaralandı http://gazetebirlik.com/haber/ispartada-trafik-kazasinda-1-kisi-oldu-6-kisi-yaralandi-6660/

Eğirdir ilçesi Mamatlar mevkisinde Isparta yönünde ilerleyen minibüs, karşı yönden gelen elma yüklü kamyonetle çarpıştı.

Savrulan minibüs, arkadan gelen tankere çarptıktan sonra durabildi.

Kazada, kamyonet sürücüsü yaşamını yitirdi, 6 kişi yaralandı.

Bu arada, kaza, araçta bulunan kamera tarafından görüntülendi.

Kayıtlarda, minibüs sürücüsünün şeridinden çıkarak karşı yönden gelen kamyonetle çarpışmasının ardından savrulup tankere çarpması yer alıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Eğirdir Gölü'ne lağım suyu karıştığı iddiasına ilişkin gölden numune alındı http://gazetebirlik.com/haber/egirdir-golune-lagim-suyu-karistigi-iddiasina-iliskin-golden-numune-alindi-2192/

Eğirdir İlçe Sağlık Müdürlüğü ekipleri, iddialar üzerine çalışma başlattı.

Altınkum Plajı bölgesine giden ekipler, gölün suyundan numune alarak analize gönderdi.

Eğirdir Gölü'ne lağım suyu karıştığı iddialarına ilişkin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü inceleme başlatmış, yapılan incelemede göle doğrudan herhangi bir atık su deşarjının ve göl yüzeyini kaplayan herhangi bir kirlilik olmadığı bildirilmişti.


​​​​​​​

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Eğirdir Gölü'ne lağım suyu karıştığı iddialarına ilişkin inceleme başlatıldı http://gazetebirlik.com/haber/egirdir-golune-lagim-suyu-karistigi-iddialarina-iliskin-inceleme-baslatildi-3674/

Terfi merkezinin Altınkum ve İstasyon mahallelerinin tamamının atıklarının ulaştığı sistem olduğunu belirten Gök, şunları kaydetti.

"Cuma günü teknik bir arızadan kaynaklı olarak 15-20 dakika boyunca sistem çalışmamış ve sistem bölgesinde sızıntılar olmuştur. Göle bir sızıntı yoktur. Ekibimiz en kısa sürede olay yerine giderek tamiratı yapıp 15 dakika içinde sistemi tekrar çalıştırmıştır."

Öte yandan, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce sızıntı iddiasına ilişkin inceleme başlatıldığı bildirildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Isparta'daki orman yangınına gece görüşlü helikopterlerle müdahale ediliyor http://gazetebirlik.com/haber/ispartadaki-orman-yanginina-gece-goruslu-helikopterlerle-mudahale-ediliyor-36/

Yangınlara müdahale için Ukrayna'dan getirilen 4 helikopterden 2'si Yazılı Kanyon Tabiat Parkı'ndaki yangını söndürmek için çalışma yürütüyor.

Ekipler, tabiat parkında başlayan yangının söndürülmesi için yoğun çaba harcıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Isparta'daki orman yangınını söndürme çalışmaları havadan görüntülendi http://gazetebirlik.com/haber/ispartadaki-orman-yanginini-sondurme-calismalari-havadan-goruntulendi-5787/

Yazılı Kanyon Tabiat Parkı'nda başlayan yangının söndürülmesi için ekipler, büyük çaba gösteriyor.

Bölgedeki yangına gün içinde toplam 8 helikopterle müdahale edildi, karadan da soğutma çalışmaları yürütülüyor.

Söndürme çalışmaları havadan görüntülendi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Isparta'da nüfusun yüzde 69'u aşılandı http://gazetebirlik.com/haber/ispartada-nufusun-yuzde-69u-asilandi-2094/

Isparta İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Karakaya, yazılı açıklamasında, kentte günlük 5 ile 7 bin arasında aşılama yaptıklarını belirtti.

İl genelinde tüm kamu hastanelerinde ve mobil istasyonlarda randevusuz aşılama çalışmalarının devam ettiğini aktaran Karakaya, vatandaşların aşıya yoğun ilgi gösterdiğini kaydetti.

İlginin her geçen gün artmasını beklediklerini vurgulayan Karakaya, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Aşıyla beraber bu salgın sürecini çok iyi bir şekilde atlatacağız. Şu an Isparta'da günlük 5 bin ile 7 bin arasında aşı yapmaktayız. İl genelinde yüzde 69 aşılama oranımız var. Nüfusumuz olan 348 bin kişiden, 240 bine yakın vatandaşımızı aşıladık. Aşı hakkı olan vatandaşlarımız bir an önce en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak aşılarını yaptırırsa hem bizleri hem kendilerini çok mutlu edecekler."

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kuyucak'ta hedef lavanta vadisi oluşturmak http://gazetebirlik.com/haber/kuyucakta-hedef-lavanta-vadisi-olusturmak-5038/

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından önce turistlerin uğrak yeri olan "lavanta köyü" Kuyucak'ın mor tarlaları, yeni normalleşme dönemiyle hareketlendi.

Orman Genel Müdürlüğünce, bölge halkına ekonomik gelir getirici tür olan lavanta bitkisinin alanının artırılması çalışması kapsamında, 2021'in sonbaharında artan talep üzerine 1 milyon 200 bin lavanta fidesi toprakla buluşturulacak.

Ülke ekonomisine katkı sağlamak için uygun çorak arazileri lavantayla güzelleştiren Isparta Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, bir de lavanta vadisi oluşturmak için çalışma yürütüyor.

"Görselliği yüksek bir lavanta vadisi oluşturacağız"
Isparta Orman Bölge Müdürü Refik Ulusoy, Isparta ve Burdur'da, bugüne kadar 1 milyon 315 bin lavanta fidesini toprakla buluşturduklarını söyledi.

Lavanta fidesi dikilen sahaların, görsel olarak turizmde, bal ormanı, kozmetik ve bitkisel ürünlerde çiftçilere gelir sağladığını aktaran Ulusoy, köylülere ve ülkeye katma değer sağlamak için lavanta alanlarını çoğaltmaya çalıştıklarını bildirdi.

Ulusoy, bölgenin turizmden daha fazla gelir elde etmesini amaçladıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Kuyucak'ta biz de 100 dönüm lavanta bahçesi oluşturduk. Köyde görselliği yüksek bir lavanta vadisi oluşturacağız. Orman arazisi olan 60 dekarlık alanın bu yıl lavanta dikimlerini tamamladık. Lavanta bahçelerinin güzelliğini daha çok yaşamak için lavanta alanlarını artırmaya çalışıyoruz. İnşallah bu bölge lavanta tepeleri ve vadileriyle hem yöre halkımıza hem de ülkemize daha çok katkı sağlayacak."

"Hedefimiz Fransa'daki Provence'ı geçmek"
Kuyucak köyü muhtarı Gürol Yılmaz da son yıllarda köylerinde turizmin gelişmeye başladığını ifade ederek, "2018-2019'da büyük bir turizm patlaması yaptık. Köyümüz 2019'da bir milyonun üzerinde turist ağırladı, 10 milyon lira gelir elde etti. Köyümüzün her tarafı mosmor, bütün Türkiye'yi bekliyoruz. Bu yıl sonuna kadar köyde Orman Bölge Müdürlüğünün katkısıyla 200 dekar daha lavanta dikimi yaparak, inşallah Fransa'daki Provence'ı geçmeyi hedefliyoruz." ifadesini kullandı.

Kastamonu'dan gelen ziyaretçilerden Gizem Bulut Gökçe de lavantaların dönemine yetişmek için tatil planlarını öne aldıklarını bildirdi.

Lavantanın görsel şöleninin muazzam olduğuna değinen Gökçe, "Her yerde mis gibi lavanta kokusu var." dedi.

Mersin'den gelen İrem Akça da "Lavanta bahçelerini çok beğendik, çok güzel. Köylüler için de güzel bir gelir kaynağı olmuş." diye konuştu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mada Adası'ndaki Yörükler yaylaya kayıklarla çıkıyor http://gazetebirlik.com/haber/mada-adasindaki-yorukler-yaylaya-kayiklarla-cikiyor-6591/

Isparta'nın Şarkikaraağaç ilçesine bağlı Mada Adası'nda yaşayan Yörüklerin kayıklarla yaylaya yaptıkları yolculuk ilginç görüntüler oluşturuyor.

Beyşehir Gölü'nde bulunan ve yaklaşık 30 hanede 180 kişinin yaşadığı Mada Adası'ndaki hareketlilik mayısın gelmesiyle başlıyor. Adada yaklaşık 200 yıldır yaşamlarını balıkçılık ve hayvancılık yaparak sürdüren Yörükler, yaz aylarının yaklaşmasıyla yayla hazırlığına koyuluyor.

Hemen hemen her evde hummalı bir çalışmanın olduğu adada yaşayanlar, önce yaz ayları boyunca kullanacakları eşyalarını, kıyafetlerini, çadırlarını ve gıdalarını gölün kıyısına getiriyor. Ardından sürülerini getiren Yörükler, iki kayıkla çekilen dubaya, traktörlerini, eşyalarını ve hayvanlarını özenle yerleştiriyor.

Yüzlerce keçi, inek ve koyun ile çoban köpeklerinin gölde kayıklarla çekilen duba üzerindeki yaklaşık 700 metrelik yolculuğu renkli görüntüler oluşturuyor.

Deve ve atlarla göçmeleriyle bilinen Yörüklerin kayıklarla olan yolculuğu, hayvanların kıyıya 2 metre yaklaşan dubadan suya atlayarak karaya ulaşmasıyla sona eriyor. Yörüklerin eşyaları dubadan indirilen traktörlere konularak adanın karşısındaki yaylaya götürülüyor. Sürüler, daha sonra karada çobanlar eşliğinde 8 kilometrelik yolculukla otlakların bol olduğu Sinder Yaylası'na ulaşıyor.

"Zorlu bir yolculuğun ardından yaylalara ulaşıyoruz"
Gedikli Mahalle Muhtarı Abdulkadir Yıldırım, ilkbaharın gelmesiyle çoğunluğu büyükbaş olan hayvan sürülerinin yaylalardaki daha geniş otlaklara götürüldüğünü söyledi.

Hayvanları duba üzerinde götürmenin zor olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Yörüklerin hayatı hep zorlukla geçiyor. Hayvanlar ister istemez kayıkla çekilen duba üzerinde huzursuzlanıyor. Kayıklara eşyalar konuluyor. Zorlu bir yolculuğun ardından yaylalara ulaşıyoruz. Yörük geleneğini sürdürüyoruz. Sürüler yazı yaylada geçirdikten sonra ekimde yine aynı şekilde adaya dönüyor." dedi.

Hayvanlarını kayıklarla taşıyan Süleyman Yuvalı da 20 yıldır bu şekilde hayvanlarını yaylaya götürdüğünü söyledi. Yolculuklarının zorlu olduğunu ifade eden Yuvalı, "Önceden atalarımız develerle göçüyormuş ancak biz adada yaşadığımız için kayıklarla göçüyoruz. Evdeki tüm eşyalarımızı kayıklara yükleyip yaylanın yolunu tutuyoruz." diye konuştu.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Isparta'da iki aracın çarpışması sonucu 3 kişi öldü, 8 kişi yaralandı http://gazetebirlik.com/haber/ispartada-iki-aracin-carpismasi-sonucu-3-kisi-oldu-8-kisi-yaralandi-5816/

Isparta'da hafif ticari araç ile minibüsün çarpışması sonucu ilk belirlemelere göre 3 kişi hayatını kaybetti, 8 kişi yaralandı.

Isparta-Afyonkarahisar kara yolu Keçiborlu ilçesi Koçtepe Kavşağı'nda 34 MF 3168 plakalı minibüs ile 03 ER 460 plakalı hafif ticari araç çarpıştı.

Kazada ilk belirlemelere göre 3 kişi yaşamını yitirdi, 8 kişi yaralandı.

Yaralılar, 112 Acil Servis ekiplerince hastanelere kaldırıldı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kafasına poşet geçirilmiş halde ölü bulunan şahsın intihar ettiği şüphesi üzerinde duruluyor http://gazetebirlik.com/haber/kafasina-poset-gecirilmis-halde-olu-bulunan-sahsin-intihar-ettigi-suphesi-uzerinde-duruluyor-6566/

Olay dün saat 16.30’da Kutlubey Mahallesi Kafeler Caddesi’ndeki bir apartta meydana geldi. Apart sahibi, kiracısı Gökhan Erkmen’den (42) haber alamaması üzerine aparta geldi. Daireye giren apart sahibi Gökhan Erkmen’i başına poşet geçirilmiş halde yerde hareketsiz halde buldu. İhbar üzerine olay yerine emniyet ve sağlık ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen sağlık ekipleri Gökhan Erkmen’in öldüğünü belirledi. Erkmen’in cenazesi otopsi için Isparta Şehir Hastanesi morguna kaldırıldı.

İNTİHAR ŞÜPHESİ ÜZERİNDE DURULUYOR

Konuyla ilgili Isparta Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamada, Gökhan Erkmen’in ölü olarak bulunmasıyla ilgili yürütülen soruşturma ve yapılan otopsi sonucunda elde edilen bilgilere göre intihar şüphesi üzerinde durulduğu belirtildi. Açıklamada, “Ancak ölen kişi üzerinden alınan biyolojik örnekler üzerinde yapılacak tetkikler sonucunda kesin ölüm nedeninin anlaşılacağı, soruşturmanın halen devam ettiği anlaşılmaktadır. Mühim bir gelişme olduğu takdirde tekrar bilgi verilecektir” denildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Isparta'da sokak hayvanlarını kısıtlamada polisler besledi http://gazetebirlik.com/haber/ispartada-sokak-hayvanlarini-kisitlamada-polisler-besledi-5924/

İl Emniyet Müdürlüğü Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Büro Amirliği ekipleri, kentteki cadde, sokak ve çocuk parklarındaki sokak hayvanlarını mamayla besledi.

Hayvan Durum İzleme (HAYDİ) mobil uygulaması üzerinden gelen ihbarlarla hayvanlara karşı işlenen suçlara hızlıca müdahale eden ekipler, kuşlar için de kentteki bazı noktalara su ve yem bıraktı.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Isparta'da dağcılardan Sarıkamış şehitlerini anma tırmanışı http://gazetebirlik.com/haber/ispartada-dagcilardan-sarikamis-sehitlerini-anma-tirmanisi-4083/

Arena Dağcılık Kulübünden yapılan açıklamaya göre, etkinlikte lisanslı 16 sporcu şehitler anısına 2271 metrelik tırmanış yaptı. 

Zirvede Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile tüm şehitler anısına saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı'nı okuyan sporcular, karlı tepelerden inişlerini gerçekleştirdi.

Sporcular, faaliyetlerini sorunsuz tamamlayıp Isparta'ya döndü.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Isparta gülünün posası, yüz maskelerinde kullanılacak kozmetik ham maddeye dönüştürüldü http://gazetebirlik.com/haber/isparta-gulunun-posasi-yuz-maskelerinde-kullanilacak-kozmetik-ham-maddeye-donusturuldu-9123/

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Hamidiye Eczacılık Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi İsmail Aslan ve arkadaşları "Isparta gülü" ismiyle bilinen "rosa damascena" adlı türün posasını sıfır atık yöntemiyle değerlendirerek, kozmetik sektörünün yüz maskelerinde kullanabileceği ham madde elde etmeyi başardı.

İnsanlık tarihinde sadece hoş görüntüsü ve kokusuyla değil, tıbbi faydalarıyla da öne çıkan gül çiçeğinin rosa damascena cinsi, Türkiye'nin endemik bitki türleri arasında yer alıyor.

"Isparta gülü" ve "yağ gülü" olarak da adlandırılan rosa damascena, mayıs ve haziran aylarında toplanarak gül yağı ve suyu elde edilmek üzere fabrikalara gönderiliyor. İşlendikten sonra tonlarca gülden arta kalan posalar ise ya gübre olarak kullanılıyor ya da doğaya salınıyor.

Sıfır atık projelerinden feyz alarak gül posalarını değerlendirmeye karar veren SBÜ Hamidiye Eczacılık Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi İsmail Aslan ve Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Isparta Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Hizmetler Ve Teknikler Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Ümit Kara ile Öğr. Görevlisi Ahmet Arif Kurt, 1 yıllık çalışmanın neticesinde gül posasından yüz maskelerinde kullanılabilecek kozmetik ham madde yapmayı başardı.

Akademisyenler, gülün distilasyonunun ardından belirli şartlarda kurutulan ve uygun boyutlara getirilen gül posası ile yerli kil ve nemlendiriciden oluşan ham maddenin patentini almak için de gerekli mercilere başvuruda bulundu.

Isparta gülünün katma değerli hale gelmesini hedefleyen, ürettikleri ham maddenin Türkiye ve dünyadaki kozmetik sektörüne kazandırılmasını amaçlayan akademisyenler, bu projeleriyle Ticaret Bakanlığı onayında İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliğince (İKMİB) düzenlenen 9. Kimya Ar-Ge Proje Pazarı'nın "Kozmetik, Sabun ve Temizlik Ürünleri Kategorisi"nde de birincilik elde etti.

Gül, en iyi nemlendirici maddelerden biri
Dr. Öğr. Üyesi İsmail Aslan, yaptığı açıklamada, gülün önemli bir ham madde olarak gıda, kozmetik ve ilaç sektörü gibi birçok alanda kullanıldığını, ayrıca dünyada en iyi nemlendirici maddelerden biri olarak kabul edildiğini aktardı.

Gül yağı ve suyunu elde etmek için yapılan distilasyon sonrası gül posasının gübre olarak kullanıldığını, doğaya bırakıldığını ya da çöpe atıldığını belirten Aslan, ekip olarak posa hakkında uzun bir süre araştırma yaptıklarını ve çalışmaları sonucunda kozmetik sektöründe kullanılabilecek standardize bir ham madde elde etmeyi başardıklarını anlattı.

Aslan, çalışmalar sırasında gül posasının, gül suyundaki kadar antioksidan içerdiğini gözlemlediklerini, bu nedenle kozmetik ürünler açısından gül posasının da değer taşıdığını ifade etti.

Dünyadaki çok uluslu şirketlerin gül yapraklarının kozmetik ürünlerde kullanılmasına ilişkin çalışmalar yaptıklarından bahseden Aslan, artık doğada çözünürlüğü ve dönüşümü uzun yıllar süren ürünlerde dönüştürülebilir sıfır atık ham maddelere doğru gidildiğine işaret etti.

"Ham maddenin içerisindeki bileşenlerin tamamı yerli"
Aslan, Türkiye'de de rosa damascena cinsinin posasının geri dönüştürülebilir, sıfır atık kapsamında son derece katma değerli olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"1 yılda 40 ton gülden 1 kilogram gül yağı ve belli oranda gül suyu üretiliyor. Fakat gül suyu üretildikten sonra posanın tamamı katma değersiz bir halde ya gübre yapımında kullanılıyor ya da doğaya salınıyor. Posayı doğaya bıraktığınızda zararlı gazlar da ortaya çıkabilir. Bu nedenle gül posasının kozmetikte geri dönüştürülebileceğini düşündük. Oluşturduğumuz ham maddenin içerisindeki kilin, nemlendiricilerin ve diğer bileşenlerin tamamının da yerli olmasına özen gösterdik."

"Bitmiş bir ürüne yakın yarı mamul elde ettik"
Dr. Öğr. Üyesi Aslan, yaptıkları çalışmalarda kil maskesi içerisine koydukları gül posasının en az gül suyu kadar nemlendirme sağladığını ve antioksidan kapasitesinin yüksek olduğunu gözlemlediklerini aktardı.

Gerçekleştirdikleri mikroskobik, laboratuvar ve üretim çalışmalarında gül posasının kremler ve maskelerle uyumuna baktıklarını, birçok formülasyon geliştirdiklerini anlatan Aslan, "Günümüzde birçok firmanın Ar-Ge çalışmalarında sadece küçük bir değişiklik yaparak kullanabileceği, bitmiş bir ürüne yakın yarı mamul elde ettik." dedi.

İsmail Aslan, İKMİB'in yarışmasında birinci olmalarının kendileri için çok değerli olduğunu çünkü sıfır atık projesi ile yerli ve milli ham madde üretiminin Türkiye'nin politikaları arasında yer aldığını kaydetti. Aslan, kendilerinin de bu istikamette, Türkiye'ye özgü olan bir bitkiyi daha kaliteli, nitelikli hale getirmenin yollarını aradıklarını ve sonucunda böyle bir ödüle layık görüldüklerini dile getirdi.

"Dünya vitrinine taşımayı düşünüyoruz"
Dr. Öğr. Üyesi İsmail Aslan, gül posasından elde ettikleri kozmetik ham maddenin patentini almak için başvuruda bulunduklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Gül posasının bu yöntemle kurutulması veya toz edilmesi, ayrıca bu ham maddelerle kombine halinde karıştırılmasıyla elde edilen bir formülasyon daha önce dünyada çalışılmamıştı. Bu yönüyle her iki üniversitedeki akademisyenler ile patent başvurusunda bulunduk ve ciddi gelişmeler kaydettik. İlerleyen dönemde bu ham maddeyi tonlarca üreterek Türkiye'deki kozmetik sektörüne kazandırmak istiyoruz. Ayrıca uluslararası arenada da çok uluslu şirketlerin dikkatini çektiği için bu ham maddeyi dünya vitrinine taşımayı düşünüyoruz. Önümüzdeki yıl kozmetik ham maddeleriyle ilgili fuarlarda, bilimsel mecralarda çalışmamızı endüstriyel hale getirme hedefimiz var. Sürdürülebilirlik bizim açımızdan son derece değerli."

Aslan, gül posasından elde ettikleri ham maddeyle ilgili Isparta ve İstanbul'daki birkaç kozmetik firmasından ürünün pazarlama aşamasına gelmesi halinde talep edileceğine dair mektuplar aldıklarını anlattı.

İsmail Aslan, Bulgaristan ve Fas gibi birkaç ülkede de gül yetiştiriciliği yapıldığını fakat bu ülkelerdeki güllerin kalite açısından rosa damascena ile yarışamayacak kadar farklı ürünler olduğunu bu nedenle Türkiye'de Isparta gülünün son derece katma değerli hale geleceğini düşündüklerini sözlerine ekledi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İki Kilise bilim ve turizme kazandırılıyor http://gazetebirlik.com/haber/iki-kilise-bilim-ve-turizme-kazandiriliyor-3661/

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belediyeye tahsisi için onay çıkan Turan Mahallesi Aya Payana ve Doğancı Mahallelerindeki Aya Yorgi kiliseleri bilim, sosyal, kültürel ve turizm hayatına kazandırılacak.

Bölge tarihini korumak için önemli bir projeyi hayata geçirmeye çalışan Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen bakımsız ve yıkılacak bir görünümde olan iki kiliseye belediyeye tahsisi konusunda ilgili bakanlıktan talepte bulunduklarını ve bunun olumlu sonuç verdiğini belirtti.

Bölge tarihini korumak ve bilim, sosyal, kültürel ve turizm odaklı projenin restorasyon bedelinin de devlet tarafından karşılanacağını belirten Başkan Başdeğirmen, kiliselerden bir tanesinin bilim müzesi şeklinde değerlendirilebileceği görüşünde bulunarak; “Üniversitemizde çok güzel eserler var. Kelebekler, böcekler burada sergilenebilir. Çocuklarımız için güzel bir mekân olacak. Diğer kilisemizi sanatsal, kültürel etkinlikler için ayırabiliriz. Kütüphane ya da başka bir öneri varsa o yapılabilir” açıklamasında bulundu.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Isparta elması dalında satılması ve verimiyle yüz güldürüyor http://gazetebirlik.com/haber/isparta-elmasi-dalinda-satilmasi-ve-verimiyle-yuz-gulduruyor-4748/

Gül, lavanta, domates, üzüm, kayısı ve karanfil üretimiyle güçlü bir tarım altyapısına sahip Isparta'daki elma hasadında, bu sezon 850 bin ton rekolte bekleniyor. 

Türkiye elma üretiminde söz sahibi olan Isparta'da, bu yıl da verimli bir sezon yaşanıyor.

Isparta'nın özellikle Eğirdir ve Gelendost ilçelerinde üretimi daha fazla olan elma, hem iç piyasa hem de dış piyasada ilgi görüyor.

Hasadına devam edilen elma, çoğu zaman dalında satılıyor.

Bereketli sezon yaşanıyor
Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, il genelinde elma hasadının devam ettiğini söyledi.

Elmanın büyük emek ve özveriyle üretiminin yapıldığını aktaran Selçuk, "İlk önce bu ağaçlar büyüyor, yetiştiriliyor. Biz ağaçlara bir çocuk gibi bakıyoruz. Bunun neticesi olarak da bu yıl bereketli bir sezon yaşanıyor. Şu an salgın nedeniyle tarım işçilerimiz sosyal mesafelerini koruyarak burada hasadı gerçekleştiriyor. Üreticiden işçisine herkese teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Elmanın dış piyasada, İran, Irak, Hindistan gibi ülkelere ihraç edildiğini vurgulayan Selçuk, Isparta'da üretilen elmalarla ülke ekonomisine katkı sağlandığını kaydetti.

Isparta'nın elma üretiminde Türkiye'de lider konumda olduğuna dikkati çeken Selçuk, hasadı gerçekleştirilen elmaların soğuk hava depolarında muhafaza edildiğini dile getirdi.

Elma ihracatı yükseldi
Gelendost Belediye Başkanı Mehmet Sezgin de ilçede bu sezon elma üretiminde yüksek bir beklenti içinde olduklarını ifade etti.

Elmada ihracatın arttığını belirten Sezgin, "Bu durum, üreticiye ücret olarak yansımaya başladı. Üreticimiz ekonomik anlamda mutlu olduğu zaman elmanın kalitesiyle beraber daha güzel günler bizi beklemektedir. Biz ilçede Gala, Golden Reinders ve Granny Smith çeşitlerini üretiyoruz. İç piyasada genellikle büyük şehirlere sevkiyatlarımız devam ediyor. Dış piyasada, Rusya, Azerbaycan ve Hindistan'a kadar elmamız gidiyor."

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Isparta'ya 32 milyon liralık dev yatırım http://gazetebirlik.com/haber/ispartaya-32-milyon-liralik-dev-yatirim-269/

Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in, seçim öncesinde ‘sporcularımızı yetiştireceğimiz altyapıyı oluşturacağız’ sözü gerçekleşiyor. Spor Toto Teşkilat Başkanlığıyla Ankara’da imzalanan protokolle şehre, Gençlik Sporcu Yetiştirme Merkezi, 2 adet UEFA standartlarında futbol sahası, 16 mahalleye semt spor sahası, 3 Mahalleye Gençlik Merkezi ve 2 okula da spor salonu olmak üzere 32 milyon liralık spor tesisleri kazandırılıyor. Başkan Başdeğirmen, “Gençlerimizi hem spora alıştıracağız hem de profesyonelleşmesi için altyapı oluşturacağız” dedi.

Çalışmalar sonuca ulaştı

Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, seçim döneminde vermiş olduğu vaatlerini bir bir yerine getiriyor. Başkan Başdeğirmen’in ‘sporcularımızı yetiştireceğimiz altyapıyı oluşturacağız’ vaadi ve spor yatırımlarıyla ilgili çalışmaları sonuca ulaştı.

Protokol imzalandı

Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, imza töreninin ardından yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:“Seçim öncesinde şehrimize vermiş olduğumuz sözler vardı. Bunlardan ve en önemsediğimiz konulardan birisi içerisinde halı saha, basketbol ve voleybol sahaları bulunan semt sahalarıydı. Spor salonları, tribünlü salonlar, yüzme havuzu, yürüyüş yolları gibi taleplerimiz vardı. Bu taleplerimizin hepsi eksiksiz kabul edilerek Spor Toto Teşkilat Başkanlığıyla yapılacak tesislerin protokolünü imzaladık. Süreç başladı. Belediye olarak ihalelerine çıkıyoruz, ihaleleri tamamlayacağız. Bakanlığımız yaptığımız ihalelerin ödeneklerini karşılayarak tesislerimizin şehrimize kazandırılmasını sağlamış olacağız”

Olumsuz geri dönüş olmadı

“Tüm bu yatırımlar devletimizin bize vermiş olduğu yaklaşık 32 milyon liralık bir destektir” diyen Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen konuşmasına şöyle devam etti:“ Ekimizle birlikte yapmış olduğumuz çalışmalarla, başkan yardımcılarımız ve bu konuyla ilgili arkadaşlarımız çok emek verdiler. Yapılan projelerin önemi şudur. Mantıklı ve makul olması. Makul ve mantıklı olan her projeye devletimiz destek veriyor. Bizde geri dönmeyecek şekilde hazırladığımız projeleri sunmak istiyoruz. Mühim olan süreci iyi değerlendirmek. Bunlar kolay olan işler değil, belirli bir zaman alıyor. En sağlıklı ve verimli, makul, mantıklı bir şekilde projelerimizi hazırlamak, bunun karşılığında da desteklerimizi almak. 1,5 yıl içerisinde devletimizden yapmış olduğumuz taleplerin hiçbirisinden olumsuz bir geri dönüş olmadı.”

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ispartalı deri işleme ustası Türk el sanatını yaşatmaya çalışıyor http://gazetebirlik.com/haber/ispartali-deri-isleme-ustasi-turk-el-sanatini-yasatmaya-calisiyor-7404/

Isparta'da yaşayan İbrahim Atalar, geçmişi yıllar öncesine dayanan deri işlemeciliğinin önemli aşamalarından biri olan deri dağlama tekniğini, gelecek kuşaklara aktarmak için çaba gösteriyor.

Dede mesleği olan dericiliği sürdüren ve uzun yıllar tabakhanede çalışan 43 yaşındaki Atalar, evinin birinci katında oluşturduğu atölyesinde sanatını sürdürüyor.

Atalar, Turizm ve Kültür Müdürlüğünde açtığı kurslarla da deri dağlama sanatını gelecek nesillere aktarmayı hedefliyor.

Mesleğine ilk günkü heyecanla devam eden Atalar, deri dağlama sanatının yaklaşık 4 bin yıl önce Orta Asya'dan çıktığını söyledi.

Deri dağlamayı yıllar sonra tekrar canlandırmaya çalıştığını aktaran Atalar, "Ortaokulu tamamladıktan sonra İstanbul'da Dericilik Enstitüsüne gittim ve eğitimime orada devam ettim. Isparta'ya geri döndüğümde direkt usta olarak çalışmaya başladım." dedi.

Deriyi doğal yollarla işliyor
Deriyi işlemeye hazır hale kendilerinin getirdiğini anlatan Atalar, derinin bitkisel ve doğru işlenmesi gerektiğini vurguladı.

Atalar, modern teknolojiye geçilmeden deri nasıl işleniyorsa şu anda makine ya da kimyasal bir malzeme kullanmadan öyle işlediklerini dile getirdi.

Sanatlarına olan ilginin her geçen gün arttığını belirten Atalar, şöyle devam etti:

"Üniversiteden hocalar, resim öğretmenleri, bu sanatı devam ettirmek isteyenler öğretmen için geliyorlar. Bu iş üzerinde hoca olan arkadaşlarımız var. Dükkan açan arkadaşlarımız oldu. İnsanlara faydalı olduğumu düşünüyorum. Kızımla evdeki atölyemizde çalışıyoruz. O da usta oldu artık. Kızım bu sanata boyama katarak farklı bir boyut kazandırdı. Unutulmaya yüz tutan bu kültürümüzü çağımızda ayakta tutmaya çalışıyoruz."

İbrahim ustaya kızından da destek
Şeyma Nur Atalar da babasının eserlerinde boyayla deriyi birleştirdiğini söyledi.

Güzel sanatlar bölümünde eğitim almak istediğini aktaran Atalar, "Üniversite eğitimi de alarak kendimi daha çok geliştirmek istiyorum." ifadesini kullandı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Salda Gölü'nden kil alanlara 392 lira ceza uygulanıyor http://gazetebirlik.com/haber/salda-golunden-kil-alanlara-392-lira-ceza-uygulaniyor-8158/

Görselliği ve kendine özgü yapısıyla ziyaretçi akınına uğrayan gölün korunması için çalışmalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Burdur Valiliği ve Yeşilova Kaymakamlığınca hassasiyetle yürütülüyor. 

Göl sahasından kil alan, sahilin derinleşmesine neden olan, sigara içen ve genel çevre kurallarına uymayanlara çevrede devriye gezen jandarma ekiplerince idari para cezası uygulanıyor.

Göl kenarındaki beyaz kumsalda şezlong, sandalye, şemsiye ve çadır kuranlar ile yiyecek içecek tüketenlere de denetimler kapsamında idari para cezası kesiliyor.

Bu kapsamda çamur çukurlarının etrafı halatlarla çevrilirken bu çukurlara girilmesinin yasak olduğunu belirten tabelalar da hazırlandı. Uyarıcı levhaların önümüzdeki günlerde Salda Gölü sahasına yerleştirileceği öğrenildi.

Göl ve çevresinde doğal yapıya zarar veren hiçbir olumsuzluğa müsaade edilmeyeceği bildirildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Libyalı askeri öğrencilerin Isparta'daki eğitimleri sürüyor http://gazetebirlik.com/haber/libyali-askeri-ogrencilerin-ispartadaki-egitimleri-suruyor-9924/

Milli Savunma Bakanlığı, Libyalı 171 Kara Harp Okulu 2'nci sınıf öğrencisinin, Isparta Terörle Mücadele Eğitimi ve Tatbikat Merkez Komutanlığı'ndaki eğitimlerinin sürdüğünü bildirdi.

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, 20 Temmuz'da başlayan eğitimlerden fotoğraflara yer verildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'Lavanta kokulu köy' misafirlerini bekliyor http://gazetebirlik.com/haber/lavanta-kokulu-koy-misafirlerini-bekliyor-5698/

Türkiye lavanta üretiminin büyük kısmını karşılayan Isparta'nın Kuyucak köyü, lavanta mevsiminin başlamasıyla "mora boyanan" görselliğiyle ziyaretçilerini büyülüyor.

"Gül" denilince ilk akla gelen Isparta, Türkiye'nin lavanta bahçesi olmasıyla da ayrı bir öneme sahip. Kıraç araziler boş kalmasın diye lavanta üretimine başlanılan Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak köyü, zamanla Türkiye lavanta üretiminin merkezi oldu.

Ekim alanının her geçen gün arttığı, hasat döneminde tüm köyü adeta "mora boyayan" lavanta, çok sayıda ziyaretçiyi de kente çekiyor.

Sakinlik ve huzurun yanı sıra eşsiz doğasında fotoğraf çektirme imkanı bulan ziyaretçiler, "Lavanta kokulu köy" olarak da adlandırılan Kuyucak'ta keyifli dakikalar geçiriyor.

Tarlalara yerleştirilen traktör, motosiklet, ahşap pencereler, ahşap kapılar, salıncaklar, ziyaretçilere keyifli dakikalar geçirtiyor.

"Günümüzde lavanta tarlaları 5 bin metrekareye ulaştı"

İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Göçer,yaptığı açıklamada, Kuyucak köyünün lavantanın başkenti olduğunu söyledi.

Lavanta bahçelerinin 1960'lı yıllarda oluşturulmaya başladığını anlatan Göçer, "Lavanta ilk ekildiği yıllarda 2 bin metrekarelik bir alana sahipti. Günümüzde lavanta tarlaları 5 bin metrekareye ulaştı." dedi.

Geçmişte lavantanın tarım ürünü olarak kullanıldığını anlatan Göçer, bugünlerde turizm ve kozmetik ürünü olarak kullanıldığını dile getirdi.

Mor tarlaların yeni normalleşme sürecinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında misafirlerini ağırlamaya başladığını vurgulayan Göçer, "Lavantayı 2018'de 250 bin geçen yıl 750 bin kişi ziyaret etti. Isparta dört mevsim tarihi ve kültürüyle farklı alanlarda çok farklı seçenekler sunuyor." diye konuştu.

"Muhakkak görülmesi gereken yerlerden"

Fransa'da yaşayan Semiha Ziwal, Isparta'daki lavanta tarlalarını çok sevdiğini, buradan çok etkilendiğini dile getirdi.

İstanbul'dan gelen Ayşe Aşçıyıldız ise tarlaları görünce içini huzur kapladığını söyledi.

Lavanta kokusunun çok etkileyici olduğunu ifade eden Aşçıyıldız, Türkiye'nin her yerinin bir başka güzel olduğunu, lavanta tarlalarının, bunlardan sadece biri olduğunu belirtti.

Kayseri'den gelen ziyaretçilerden Ezgi Kandur ise Kuyucak köyünü fotoğraflarda gördüğünü ancak bir türlü gelmek kısmet olduğunu belirterek "Burası mükemmel. Harika bir renk cümbüşü var. Herkese tavsiye ediyorum. Muhakkak görülmesi gereken yerlerden." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Isparta'da bir kişi şarbon şüphesiyle tedavi altına alındı http://gazetebirlik.com/haber/-ispartada-bir-kisi-sarbon-suphesiyle-tedavi-altina-alindi-2385/

Isparta'nın Şarkikaraağaç ilçesindeki Göksöğüt köyünde hayvancılıkla uğraşan A.C, elindeki yara nedeniyle hastaneye gitti.

Testler sonucunda A.C. şarbon şüphesiyle tedavi altına alındı.

Köyde tedbir amaçlı hayvanlara şarbon aşısı yapılacağı öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Şehit Jandarma Yüzbaşı Ferhat Çiftçi son yolculuğuna uğurlandı http://gazetebirlik.com/haber/sehit-jandarma-yuzbasi-ferhat-ciftci-son-yolculuguna-ugurlandi-9909/

Isparta Süleyman Demirel Havalimana getirilen Türk bayrağına sarılı şehit Jandarma Yüzbaşı Ferhat Çiftçi'nin naaşı, Isparta Şehir Hastanesi morguna götürüldü. Daha sonra buradan alınan şehidin naaşı, törenin düzenleneceği Isparta Valiliği önüne getirildi. 

Törende şehidin annesi Hayriye, babası Mehmet Emin, eşi Secaat, kardeşi Feyza ve 1,5 yaşındaki minik oğlu Mete Çiftçi de hazır bulundu.

Törene katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan Vekili Süreyya Sadi Bilgiç şehidin yakınlarına başsağlığı diledi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında maske ve eldiven dağıtılan cenaze töreninde, sosyal mesafe kuralına uyulmasıyla ilgili uyarılar yapıldı.

İl Müftüsü Bayram Şahin'in cenaze namazını kıldırdığı törende, şehit Çiftçi'nin naaşı, helallik alınmasından sonra Isparta Şehitliğinde toprağa verildi.

Cenaze törenine Isparta Valisi Ömer Seymenoğlu, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, İl Jandarma Komutanı Albay Ünsal Ağaoğlu, İl Emniyet Müdürü Metin Akay, Antalya İl Emniyet Müdürü Mehmet Murat Ulucan, milletvekilleri, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, siyasi partilerin il başkanları, yetkililer, gaziler ve vatandaşlar da katıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İmkanı olanların yardım bıraktığı stanttan ihtiyaç sahipleri alıyor http://gazetebirlik.com/haber/imkani-olanlarin-yardim-biraktigi-stanttan-ihtiyac-sahipleri-aliyor-240/

Isparta'da çiğ köfte ustası Zahit Kabarık, ihtiyaç sahipleri için bir şeyler yapmaya karar verdi. Onları incitmeden yardım etme arayışına giren Kabarık, Bağlar Mahallesi'ndeki dükkanının önüne stant kurdu.

Kabarık'ın "Biz bize yeteriz" adını verdiği standa astığı "İhtiyacı olan alsın, imkanı olan bıraksın" yazısı, kısa sürede herkesin dikkatini çekti.

Buraya önce kendi imkanlarıyla gıda paketleri bırakan Kabarık, herkesin ihtiyacı kadarını aldığını görünce çok mutlu oldu.

Standın fotoğraflarının sosyal medyada paylaşılmasıyla hayırseverler de yardım kervanına katıldı. Standa yağ, bakliyat, çay ve şeker gibi ürünler bırakılmaya başlandı.

İhtiyaç sahiplerinin yüzünü güldürdüğü için çevresinde herkesin takdirini toplayan Kabarık, ramazan ayının manevi iklimine de katkı sağlamanın mutluluğu yaşıyor.

Yardım yapan da alan da birbirini görmüyor
İyilik hareketiyle gönüllere giren Kabarık, yaşanılan zorlu günlerin dayanışma içerisinde daha rahat atlatılabileceğini söyledi.

Kendisinin de bu düşünceyle bir şeyler yapmak istediğini aktaran Kabarık, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 'Biz Bize Yeteriz Türkiyem' sloganıyla başlattığı kampanyadan esinlendim. Dar gelirli vatandaşlara bir nebze de olsa yardım etmenin huzurunu yaşıyorum." dedi.

İnsanlardan bir şeyler istemenin çok zor olduğunu anlatan Kabarık, gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmak için harekete geçtiklerini dile getirdi.

Alanın da verenin de durumdan memnun olduğunu belirten Kabarık, şöyle konuştu:

"İnsanların birbirini görmeden yardımlaşma olsun istedim. Dostlarımızın yardımıyla böyle güzel bir olaya vesile olduk. Çok sayıda kişi yardım yapmak istiyor. İnsanlar buradan ihtiyacından fazlasını almıyor. Hayırseverlerimiz sosyal medyadan ya da yoldan geçerken standı görüp marketten gıda alıp bırakıyor. Allah hepsinden razı olsun. Hayırlarını kabul etsin."

"Çok güzel bir hayır hareketi"
Bağış yapan Adnan Güney ise evinin uzak olmasına rağmen iyilik hareketine katılmak istediğini kaydetti.

Kampanyanın örnek olmasını isteyen Güney, "Daha önce ecdadımız Osmanlı'nın yaptığı sadaka taşı mantığını arkadaşımız bu şekilde günümüze taşımış. Çok güzel bir hayır hareketi." ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Isparta Şehir Hastanesi Kovid-19 salgınıyla mücadeleye katkı veriyor http://gazetebirlik.com/haber/isparta-sehir-hastanesi-kovid-19-salginiyla-mucadeleye-katki-veriyor-4955/

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın şehir hastaneleri projesi kapsamında inşa edilen Isparta Şehir Hastanesi, açıldığı tarihten bugüne binlerce hastaya şifa kaynağı oldu.

Kentte 2017'de 755 yatak, 131 yoğun bakım yatağı ve 34 temas solunum izolasyon odasıyla açılışı gerçekleştirilen hastanede, 284 hekim ve 1250 yardımcı sağlık personeli görev yapıyor.

Fiziksel bakımdan da göz dolduran hastane, 221 bin 571 metrekare kapalı alanda 474 tek ve çift kişilik oda ve 20 ameliyathaneyle hizmet veriyor.

Suda doğum hizmetinde pilot hastane

Sağlık Bakanlığınca suda doğum hizmetinde pilot hastane seçilen Isparta Şehir Hastanesi, Antalya, Afyonkarahisar, Burdur ve Muğla'dan gelen bölge insanına 5 yıldızlı otel konforunda sağlık hizmeti sunuyor. 

Türkiye'deki şehir hastaneleri içinde tam triyaj uygulanan servis olma unvanını elinde bulunduran hastanede, modern bekleme alanlarına sahip acil servis ünitesi, deprem izolatörü, 2 bin 22 araçlı otoparkı ve helikopter pisti bulunuyor.

Baypas ameliyatlarının 2018 Mayıs ayından itibaren yapılmaya başlandığı hastanede, toplamda 193 hastaya baypas, 8 bin 289 hastaya da anjiyo yapıldı.

Bölgedeki onkoloji hastalarının ihtiyacını da karışlamaya başlayan Isparta Şehir Hastanesinde, bu yılın başından beri 150 hastaya kemoterapi uygulandı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Isparta Şehir Hastanesi Kovid-19 salgınıyla mücadeleye katkı veriyor http://gazetebirlik.com/haber/isparta-sehir-hastanesi-kovid-19-salginiyla-mucadeleye-katki-veriyor-9071/

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın şehir hastaneleri projesi kapsamında inşa edilen Isparta Şehir Hastanesi, açıldığı tarihten bugüne binlerce hastaya şifa kaynağı oldu.

Kentte 2017'de 755 yatak, 131 yoğun bakım yatağı ve 34 temas solunum izolasyon odasıyla açılışı gerçekleştirilen hastanede, 284 hekim ve 1250 yardımcı sağlık personeli görev yapıyor.

Fiziksel bakımdan da göz dolduran hastane, 221 bin 571 metrekare kapalı alanda 474 tek ve çift kişilik oda ve 20 ameliyathaneyle hizmet veriyor.

Suda doğum hizmetinde pilot hastane
Sağlık Bakanlığınca suda doğum hizmetinde pilot hastane seçilen Isparta Şehir Hastanesi, Antalya, Afyonkarahisar, Burdur ve Muğla'dan gelen bölge insanına 5 yıldızlı otel konforunda sağlık hizmeti sunuyor. 

Türkiye'deki şehir hastaneleri içinde tam triyaj uygulanan servis olma unvanını elinde bulunduran hastanede, modern bekleme alanlarına sahip acil servis ünitesi, deprem izolatörü, 2 bin 22 araçlı otoparkı ve helikopter pisti bulunuyor.

Baypas ameliyatlarının 2018 Mayıs ayından itibaren yapılmaya başlandığı hastanede, toplamda 193 hastaya baypas, 8 bin 289 hastaya da anjiyo yapıldı.

Bölgedeki onkoloji hastalarının ihtiyacını da karışlamaya başlayan Isparta Şehir Hastanesinde, bu yılın başından beri 150 hastaya kemoterapi uygulandı.

Kovid-19'la mücadeleye hazır
Teknolojik imkanları ve yoğum bakım yatak sayısıyla yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede etkin rol oynaması hedeflenen şehir hastanesinin bir bloğunun beş katında 190 tek kişilik oda ile 15 negatif basınçlı izole ve 38 yoğun bakım odası hazır bekletiliyor.

Hastanede 167 poliklinikte sağlık hizmetleri, doğumlar, sezaryenler ve acil ameliyatlar yapılmaya devam ediliyor. 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Isparta'da karantinadaki 40 umreci taburcu edildi http://gazetebirlik.com/haber/ispartada-karantinadaki-40-umreci-taburcu-edildi-5444/

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu yurdunda karantinada tutulan ve Kovid-19 testleri pozitif çıkınca Isparta Şehir Hastanesi, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi ile Şehit Yunus Emre Devlet Hastanesine sevk edilen umrecilerden 40'nın daha tedavileri tamamlandı. 

Isparta İl Sağlık Müdürü Mehmet Karakaya, gazetecilere yaptığı açıklamada, hastaları şifa ile taburcu etmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, herkese geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

Isparta Şehir Hastanesi Başhekimi Feridun Ruşen Keskin ise 15 gündür hastalara baktıklarını ve bu süreçte birçok hastayı taburcu ettiklerini vurguladı.

Hastane imkanlarının yeterli olduğunu belirten Keskin, "Hiçbir sıkıntımız yok, tedavi etmeye devam edeceğiz. İyileşen hastalarımızın sayısı artacak." dedi.

Umrecilerden Mahmut Usta, sağlık çalışanlarının kendilerine çok iyi baktığını söyledi.

Sağlığına kavuştuğu için çok mutlu olduğunu belirten Usta, "Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a, Isparta Valiliğine, hastanenin tüm personeline çok teşekkür ediyorum. Bize çok iyi baktılar." diye konuştu.

Hastalar, kendileriyle ilgilenen sağlık çalışanlarının alkışları arasında hastaneden ayrıldı. Umrecilerin otobüsle memleketlerine gönderileceği belirtildi.

Umreden dönen 586 kişi 16 Mart'ta Isparta'daki yurda yerleştirilerek karantinaya alınmış, Kovid-19 testleri negatif çıkan 293'ü evlerine gönderilmişti. Testleri pozitif çıkanlar ise kentteki hastanelerde tedavi altına alınmıştı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Dağların aslanları 'dosta güven, düşmana korku' veriyor http://gazetebirlik.com/haber/daglarin-aslanlari-dosta-guven-dusmana-korku-veriyor-8681/

Dünyanın en zorlu askeri eğitimleri arasında gösterilen Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığında "Derin kar ve şiddetli soğuklarda muharebe harekatı"na katılan komandolar, başarılarıyla göz dolduruyor.

Yurt içi ve yurt dışında düzenledikleri operasyonlarla teröristlerin korkulu rüyası olan Türk Silahlı Kuvvetlerinin en önemli unsurlarından komandolar, operasyonlar öncesinde zorlu bir eğitim sürecinden geçiyor.

Isparta'nın Eğirdir ilçesinde kurulu Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı, dünyanın en zorlu askeri eğitimleri arasında gösterilen Komando İhtisas Kursu'na ev sahipliği yapıyor.

Gönüllülük esasına göre subay ve astsubayların başvuru yapabildiği ve yılda bir kez düzenlenen kursun aşamalarından olan "derin kar ve şiddetli soğuklarda muharebe harekatı" Toroslar'ın zirvelerinden Davraz Dağı'nın tamamen karlarla kaplı 2 bin rakımında gerçekleştirildi.

Yaklaşık, dört hafta süren güç, cesaret ve kararlılık gerektiren harekata katılan komandolar gösterdikleri başarıyla dosta güven, düşmana korku veriyor.

Dondurucu soğukta göz doldurdular

AA ekibinin de eşlik ettiği dondurucu soğuk ve sarp arazide gerçekleşen harekatta, komandolar, akşamları konaklamak için öncelikle iglular (sıkıştırılmış kardan yapılan evler) inşa etti. Komandolar ardından tamamen karlardan oluşan nöbet kuleleri, tilki oyuğu, ateş yakma yeri, kar mağarası gibi yaşam alanları yaptı.

Tamamen beyaz kıyafet ve silahlarındaki beyaz kamuflajla karda adeta görünmez hale gelen komandolar, "sızma harekatı" tatbikatını başarıyla gerçekleştirdi.

İglularda kalan, dondurucu soğukta sarp ve dağlık arazilerde teçhizatlarıyla bir metreyi bulan karda yürüyen komandolar, kurs boyunca öğrendikleri ileri kayakçılık, kar araçları kullanma, derin kar ve şiddetli soğukta çeşitli silahlarla atış, soğuk hava koşullarına göre oryantasyon ve muharebe planlanması, kurtarma ve kaçırma, esirgeme harekatı, derin karda kayaklı ve hedikli intikal, derin kar ve güç koşullarda hayatı idame ve barınma, kış dağcılığı, çığdan korunma ve sakınma, çığda arama kurtarma, ilk yardım ve sıhhi tahliye konularında eğitim aldı.

Eğitimlerde ustalıkla hareket eden, gösterdikleri başarıyla göz dolduran komandolar, "Dosta güven, düşmana korku" parolasıyla ülkenin güvenliğini tehdit eden terör unsurlarına karşı başarılı şekilde mücadele edeceklerini gözler önüne serdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Isparta'da yolcu otobüsü devrildi http://gazetebirlik.com/haber/ispartada-yolcu-otobusu-devrildi-3329/

Konya-Isparta kara yolunda seyir halindeki sürücüsü henüz belirlenemeyen 63 DV 750 plakalı yolcu otobüsü, Şarkikaraağaç ile Göksöğüt mevkisinde devrildi. 

Kaza yerine çok sayıda itfaiye ve polis ekibi sevk edildi. Kazada, ilk belirlemelere göre 3'ü ağır 29 kişi yaralandı.

Yaralılar, olay yerine sevk edilen ambulanslarla Yalvaç, Gelendost ve Şarkikaraağaç ilçelerindeki hastanelere kaldırıldı. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kurduğu kütüphaneyi 'çocuklar üşümesin' diye her gün ısıtıyor http://gazetebirlik.com/haber/kurdugu-kutuphaneyi-cocuklar-usumesin-diye-her-gun-isitiyor-3866/

Burdur'da köy meydanında kullanılmayan depoyu kendi imkanlarıyla kütüphaneye çeviren ilkokul mezunu Emin Akay, sobayla ısıttığı kütüphaneye her yaştan gelen kitapseverler ile mutlu oluyor.

Karamanlı ilçesi Kağılcık köyünde yaşayan 76 yaşındaki Akay'ın, iki yıl önce kaybettiği eşinden 5 ay sonra tek çocuğu Şerife Akgün de yaşamını yitirdi.

Kitap okumayı çok sevdiği için ağabeyinin köy meydanındaki deposunu kütüphaneye çevirmeye karar veren Akay, çevresindekilerin de desteğiyle kütüphane oluşturdu.

Her gün sobasını yaktığı kütüphanenin temizliğini de yapan Akay, çocuklara yönelik okuma etkinlikleri düzenliyor.

Yaklaşık 1300 kitabın bulunduğu kütüphanenin penceresinde sabah çocukların gelmesini bekleyen Akay, her yaş grubundan misafirlerini güler yüzle kapıda karşılıyor.

Kütüphaneyi civar köylerde ve mahallelerde yaşayanlar da kullanabiliyor. Bilgisayarın da olduğu kütüphaneyi en çok ödevi olan, sınava hazırlanan ve sakin bir yerde kitap okumak isteyen çocuklar tercih ediyor.

Kitap okumadan uyuyamıyor

Köyün "kitap kurdu Emin dedesi" Akay,bir öğretmen arkadaşının desteğiyle okuma alışkanlığı kazandıktan sonra ömrünü kitaplarla iç içe geçirmeye başladığını söyledi.

Yalnızlığını kitaplarla unuttuğunu aktaran Akay, okuduğu iki yüze yakın kitabın hepsini yazarları ve isimleriyle not ettiğini dile getirdi.

Kütüphanenin giderlerini yengesiyle karşıladıklarını anlatan Akay, şöyle konuştu:

"Amacım gençlere, çocuklara, insanlığa faydalı olmak. Gençler kahve köşelerinde gezmesin. Ellerinden içki şişesini, kumar kağıdını alıp kitap vermek istedim. Buranın odununu, kömürünü Allah rızası için biz karşılıyoruz. Kimseden bir kuruş beklentimiz yok. Kaymakamlığımız kömür yardımı teklifinde bulundu, başka ihtiyaç sahiplerinin faydalanması için kabul etmedik. Kitap okumak başlı başına zevk, okumadan uyuyamıyorum. Rahatsız da olsam muhakkak birkaç sayfa okuyorum. Okumanın yaşı yok. Burası benim değil, herkesin yeri."

Amacı insanlığa faydalı olmak

Akay, çocukları ve gençleri çok sevdiğini belirterek, "İşte geldik, gidiyoruz. Bu dünya yalancı dünya, insanlara ne kadar faydalı olursak onu götüreceğiz. Köylüden destek veren de oldu, karşı çıkan da oldu. Kimseden bir kuruş yardım beklemiyorum ancak kitap hariç. Kitap yardımı kabul ediyoruz." dedi.

Köylü kendisini şanslı hissediyor

Kağılcık köyü Muhtarı Yakup Salman, köylerinde kütüphane olmasından dolayı kendilerini şanslı hissettiklerini söyledi.

Hayırsever Emin Akay'a her türlü desteği vermeye hazır olduklarını vurgulayan Salman, "Kütüphane, eğitim öğretim, geleceğimiz olan çocuklarımızın kendini yetiştirmesi demek. Emin Akay gibi bir kişinin köyümüzde olması büyük avantaj." ifadelerini kullandı.

Öğrencilerden Hümeyra Çeliker de Emin dedelerini ve kütüphaneyi çok sevdiklerini ifade ederek, "Bu kütüphaneden herkes faydalanıyor. Burada bir kütüphane olması bizim için çok büyük şans. Ödevlerimizi yapıyoruz, arkadaşlarımızla buradan en iyi şekilde faydalanmak istiyoruz." şeklinde konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Isparta'da Tunç Çağı'na ait vazo şeklinde tarihi eserler ele geçirildi http://gazetebirlik.com/haber/-ispartada-tunc-cagina-ait-vazo-seklinde-tarihi-eserler-ele-gecirildi-9372/

Isparta İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, alınan istihbari bilgiler doğrultusunda bir şahsın elinde tarihi eser bulunduğu bilgisine ulaştı. Söz konusu şahıs ve tarihi eserlerin yakalanarak ele geçirilmesi için çalışma başlatan ekipler, Şarkikaraağaç ilçesine bağlı Yassıbel köyü yolu üzerinde operasyon düzenledi. Operasyonda, durduran otomobil içerisinde Tunç Çağı’na ait 4 adet tarihi eser vazo ele geçirilirken, olayla ilgili Ü.S. (45) isimli şüpheli yakalanarak, gözaltına alındı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Başsavcılıktan 'Güleda' açıklaması http://gazetebirlik.com/haber/bassavciliktan-guleda-aciklamasi-7055/

Isparta Cumhuriyet Başsavcılığı, 19 yaşındaki üniversite öğrencisi Güleda Cankel’in eski erkek arkadaşı tarafından katledilmesine ilişkin adli süreçle ilgili açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, “Bazı yazılı ve görsel basında yer alan haberlere istinaden kamuoyunu bilgilendirme zarureti hasıl olmuştur. Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Fotoğrafçılık 1. sınıf öğrencisi G.C.’nin 18/11/2019 tarihinde Fatih Mahallesi’nde bir apartta kalmakta iken eski erkek arkadaşı Z.P. tarafından bıçaklanarak öldürülmesi sonucu soruşturma başlatılmış, şüpheli Z.P. yapılan sorgusu sonucunda 19/11/2019 tarihinde tutuklanmıştır” denildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Lavanta Kokulu Köy 750 Bin Ziyaretçi Ağırladı http://gazetebirlik.com/haber/lavanta-kokulu-koy-750-bin-ziyaretci-agirladi-121322/ Türkiye’deki lavanta üretiminin yüzde 80’ini tek başına karşılayan Isparta’da lavanta sezonunda 750 bin ziyaretçi ağırlandı. Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, “Lavanta sezonumuz bitti. Yurt içi ve yurt dışından gelen yaklaşık 750 bin ziyaretçimiz oldu. Bu görselliği yaşayan ve Kuyucak’a gelen tüm ziyaretçilerimize teşekkür ediyorum. Yeni yılda, yurt içi ve yurt dışından başka ziyaretçileri de tekrar bekliyoruz” dedi.

Son yıllarda fotoğraf tutkunlarının sosyal medya paylaşımı ile büyük bir ün kazanan ‘Lavanta Kokulu Köy’ Kuyucak’ta sezon sona erdi.

Köye lavanta bahçelerini görmek amacıyla gelen ziyaretçi sayısının 750 bini aştığı kayıtlara geçerken, kentten dönüş alan köyde ekonomiye ciddi anlamda girdi sağlandı.

Türkiye’de her yerde dikilebilen, ancak Isparta’daki kökü yaklaşık 40 yıla dayanan lavanta bahçelerine sahip Kuyucak’ta, Isparta Valiliği destekleriyle yapılan yatırımlar meyvelerini verdi.

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) desteğiyle Antalya ve Ankara’da kiralanan billboardlarda Isparta ve lavantanın tanıtımının yapılması, Ankara-İstanbul-Antalya-İzmir karayolunun Keçiborlu ilçesi bölgesinde; tanıtım tabelalarının yapılması, Lavanta Kokulu Köy Kuyucak yön levhalarının yerleştirilmesinin de etkileriyle, geçen yıl 500 bin olan ziyaretçi sayısı, bu yıl yüzde 50 artış kaydederek, yaklaşık 750 bin kişiye ulaştı.

Sezonun sona ermesine rağmen Kuyucak’ı görmeye gelen misafirler için halen lavanta ürünlerinin satıldığı stantlar bulunuyor.



SELÇUK: “YURT İÇİ VE YURT DIŞINDAN YAKLAŞIK 750 BİN ZİYARETÇİ GELDİ”

İhlas Haber Ajansı’na sezon değerlendirmesinde bulunan Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, “Lavanta sezonumuz bitti. Yurt içi ve yurt dışından gelen yaklaşık 750 bin ziyaretçimiz oldu. Bu görselliği yaşayan ve Kuyucak’a gelen tüm ziyaretçilerimize teşekkür ediyorum. Yeni yılda, yurt içi ve yurt dışından başka ziyaretçileri de tekrar bekliyoruz” dedi.



“CİDDİ ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜLDÜ”

Isparta Valiliği öncülüğünde, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün çalışmalarıyla lavanta kokulu köy olarak anılan Kuyucak’ta yeni sezon için ciddi hazırlık çalışmaları yürütüldüğüne değinen Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, “Orada konaklama, yiyip - içme ve doğal ihtiyaçların karşılanması yönünde halen daha köyü geliştirmeye yönelik çalışmalar yapılıyor. Bu konuda emek veren Isparta Valimiz Sayın Ömer Seymenoğlu ve emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyorum. Biz de zaman zaman konuyla ilgili Sayın Valimize gidiyoruz ve sağ olsun kendisi de bu konuya çok duyarlı yaklaşıyor” diye konuştu.



“BU GÖRSELLİĞİ VE KOKU ŞÖLENİNİ HERKESİN YAŞAMASI LAZIM”

“Neticede turizm, bacasız bir fabrika” diyerek açıklamalarını sürdüren Ziraat Odası Başkanı Selçuk, “Burada ilk önce, lavantamızın yaklaşık 45 - 60 gün süren bir görselliği var. Bu görsellik turist çekiyor. Geliyorlar, fotoğraf çekiliyorlar, geziyorlar, yemek yiyorlar. Böylelikle kırsal turizmi canlandırmış oluyoruz. Bununla birlikte başka illerden gezi ve tur firmaları bu bölgeye geliyor. Burdur Salda Gölü de Isparta’ya yakın olduğu için bu noktada paralel bir çalışma yürütülüyor. Emeği geçen tur operatörlerimize de ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu görselliği ve koku şölenini herkesin yaşaması lazım. Lavantanın kokusu zaten bir harika ve insana huzur veriyor” şeklinde konuştu.



“HASAT YAPILDIKTAN SONRA BU ÜRÜNLER BELLİ FABRİKASYON HAM MADDESİ HALİNE GELİYOR”

2019 yılında lavanta açısından çok güzel ve verimli bir sezon geçtiğine değinen Başkan Selçuk, “Bu yıl hem ziyaretçi hem de lavanta hasadı açısından verimli bir sezon geçirdik. Lavantada görsel şölen bittikten sonra hasat yapılıyor. Biçim yapıldıktan sonra bu ürünler belli fabrikasyon ham maddesi haline geliyor ve o şekilde de değerlendiriliyor. Yurt içinde ve yurt dışında üretilen ürünlerde kullanılıyor. Bu ürünleri genellikle hanımefendiler kullanıyor ve değerini onlar daha iyi biliyorlar” ifadelerini kullandı.



‘LAVANTA KOKULU KÖY’DE KENTTEN KÖYE DÖNÜŞ YAŞANIYOR

Lavanta konusunda yakalanan kırsal turizm ivmesiyle birlikte köyden kente göçün bu bölgede de tam tersi bir yön izlediğini, kentten köye dönüşlerin yaşandığını vurgulayan Selçuk, “Normalde köyden kente göç olur. Ama bizim lavanta konusunda, ilimizde köye dönüşler oluyor. İlimizdeki farklı bölgelerde bunu görmek mümkün ama bu köyümüzde de hasat döneminde işçi bulmakta zorlanılıyor. O yüzden Kuyucak köyümüz göç alıyor. Köylerden kentlere göç olunca farklı olaylar yaşanıyor ve artıyor. Bu yüzden köylerimizi de doldurmak lazım. Buralarda da yaşamak lazım, örf - adet - gelenek ve göreneklerimizi, Türklük duygularımızı yaşayarak devam ettirmemiz lazım” ifadelerine yer verdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Akaryakıt Tankeri İle Otomobil çarpıştı: 4 Yaralı http://gazetebirlik.com/haber/akaryakit-tankeri-ile-otomobil-carpisti-4-yarali--201341/ Isparta’da otomobille akaryakıt tankerinin çarpışması sonucu meydana gelen kazada 4 kişi yaralandı. Ortalığın savaş alanına döndüğü kazada otomobil hurdaya döndü.

Edinilen bilgiye göre kaza, bugün saat 18.15 sıralarında Isparta-Antalya karayolunun 21. kilometresinde meydana geldi. İddiaya göre, Isparta’dan Antalya istikametine seyreden Veysel G. yönetimindeki 07 NOS 02 plakalı otomobil, havanın yağışlı olması sonucu zeminin kayganlaşması nedeniyle kontrolden çıkarak karşı yönden gelen Murat S. idaresindeki 07 ZH 177 plakalı akaryakıt tankeriyle çarpıştı. Çarpışmada tanker, otomobilin arka kısmını biçtikten sonra yon kenarında güçlükle durabildi. Feci kazada, otomobil sürücüsü Veysel G. ile aynı araçta yolcu olarak bulunan İbrahim T., Orkun A. ve Hande K. yaralandı. Durumun haber verilmesiyle birlikte olay yerine 112 Acil Servis ve polis ekipleri sevk edildi. Olay yerine ulaşan ekipler, ilk müdahalenin ardından yaralıları ambulansla çeşitli hastanelere sevk etti. Yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenilirken, araçlarda ise maddi hasar meydana geldi. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
2018 yılında kaç kişi evlendi? http://gazetebirlik.com/haber/2018-yilinda-553-bin-202-kisi-evlendi-123822/

Türkiye’de 2018 yılında yapılan evlilik sayıları illere göre ayrılırken, toplamda 553 bin 202 evlilik yapıldığı saptandı.

Medya takip ve raporlama ajansı PRNet, evlilik rakamlarını konu alan araştırmayı inceledi. PRNet’in Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden ve medya yansımalarından derlediği bilgilere göre, 2018 yılında toplam 553 bin 202 evlilik yapıldığı saptandı.

En çok evliliğin yapıldığı il ise İstanbul olurken, böylelikle 101 bin 43 kişinin dünya evine girdiği görüldü. İstanbul’dan sonra en çok evliliğin 34 bin 566 kişi ile Ankara’da gerçekleştiği gözlenirken, 29 bin 534 ile İzmir’de, 19 bin 784 ile de Bursa’da olduğu kaydedildi. Buna karşın Türkiye’deki en az evlenme oranı Bayburt’ta görülürken, geçen yıl burada evlenenlerin sayısı sadece 399 kişi oldu.

PRNet ve Ajans Press’in gerçekleştirdiği medya incelemesinde, konuyla ilgili yazılı basına yansıyan haber adetleri de belli oldu. 2018 yılında evlilik başlığı altında 35 bin 114 haber çıkış tespit edilirken, bu rakamın 2019 yılının ilk dört ayında 10 bin 929 olarak kaydedildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Minibüs çarşı İznine çıkan Askerlere çarptı: 2 Yaralı http://gazetebirlik.com/haber/minibus-carsi-iznine-cikan-askerlere-carpti-2-yarali--230750/ Isparta’nın Eğirdir ilçesinde bir minibüs çarşı iznine çıkan askerlere çarptı. Kazada yaralanan 2 askerden birinin durumunun ağır olduğu öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre kaza, saat 16.00 sıralarında Eğirdir-Isparta Karayolu üzerindeki Babasultan mevkiinde meydana geldi. İddiaya göre, Durmuş G. yönetimindeki Şarkikaraağaç seferini yapan 32 SL 331 plakalı minibüs, Eğirdir Müftülük binası önünde Eğirdir Dağ Komando Okulu’ndan çarşı iznine çıkan Emre K. ve Tahsin E. isimli askerlere çarptı. Çalışma bulunan ve tek şeride düşen yolda kaza sonucu Tahsin E. hafif şekilde yaralanırken, Emre K. ise ağır yaralandı. Durumun haber verilmesiyle birlikte olay yerine sevk edilen 112 Acil Servis ekipleri, yaralıları hastaneye sevk etti. Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edilen yaralılardan Emre K.’nin hayati tehlikesinin bulunduğu ve durumunun ciddi olduğu öğrenildi.

Öte yandan, kazayla ilgili soruşturma başlatılırken, minibüs sürücüsünün ise gözaltına alındığı öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Minibüs çarşı İznine çıkan Askerlere çarptı: 2 Yaralı http://gazetebirlik.com/haber/minibus-carsi-iznine-cikan-askerlere-carpti-2-yarali--230750/ Isparta’nın Eğirdir ilçesinde bir minibüs çarşı iznine çıkan askerlere çarptı. Kazada yaralanan 2 askerden birinin durumunun ağır olduğu öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre kaza, saat 16.00 sıralarında Eğirdir-Isparta Karayolu üzerindeki Babasultan mevkiinde meydana geldi. İddiaya göre, Durmuş G. yönetimindeki Şarkikaraağaç seferini yapan 32 SL 331 plakalı minibüs, Eğirdir Müftülük binası önünde Eğirdir Dağ Komando Okulu’ndan çarşı iznine çıkan Emre K. ve Tahsin E. isimli askerlere çarptı. Çalışma bulunan ve tek şeride düşen yolda kaza sonucu Tahsin E. hafif şekilde yaralanırken, Emre K. ise ağır yaralandı. Durumun haber verilmesiyle birlikte olay yerine sevk edilen 112 Acil Servis ekipleri, yaralıları hastaneye sevk etti. Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edilen yaralılardan Emre K.’nin hayati tehlikesinin bulunduğu ve durumunun ciddi olduğu öğrenildi.

Öte yandan, kazayla ilgili soruşturma başlatılırken, minibüs sürücüsünün ise gözaltına alındığı öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
ES ES Pes Etmedi http://gazetebirlik.com/haber/es-es-pes-etmedi--165634/ Spor Toto 1. Lig’in 30. haftasında Ümraniyespor, sahasında karşılaştığı Eskişehirspor ile 2-2 berabere kaldı.

Maçtan dakikalar

25. dakikada Emircan’ın pasında ceza yayı üzerinde topla buluşan Recep Aydın’ın pasında kale önü sol çaprazından Atabey’in yaptığı vuruşta meşin yuvarlak ağlara gitti. 1-0

44. dakikada sol çaprazdan Recep Aydın’ın kullandığı serbest vuruşta kale önünde Tarık’ın kafa vuruşuüstten auta gitti.

45+2. dakikada ceza sahası içi sağ çaprazında topla buluşan Sissokko’nun sert vuruşunda meşin yuvarlak direkten oyun alanına döndü. Dönen topa Emre Güral’ın vuruşunda Tarık çizgiden çıkardı. Bir kez daha topu önünde bulan Erdal, fileleri havalandırdı. 1-1

74. dakikada ceza sahası dışı sol çaprazında topla buluşan Atabey’in pasında ceza sahası içinde Recep Aydın’ın yaptığı vuruşta meşin yuvarlak ağlara gitti. 2-1

75. dakikada ceza sahası dışında topla buluşan Jesse’nin kaleciyle karşı karşıya kalarak yaptığı vuruşta meşin yuvarlak direkten geri döndü. Dönen top kaleci Burak’ta kaldı.

76. dakikada sol taraftan kullanılan köşe vuruşunda arka direkte kafayla Jesse indirdi. Kale önünde Mevlüt Çelik’in vuruşunda meşin yuvarlak ağlara gitti. 2-2

83. dakikada Emre Güral’ın pasında ceza sahası dışı sağ çaprazında topla buluşan Mehmet Özcan’ın sert ve düzgün şutunda meşin yuvarlak üst direkten oyun alanına geri döndü.

90. dakikada sol taraftan ceza sahası içerisine giren Jesse’nin içeri çevirdiği topa kale önünde Mehmet Özcan’ın dokunuşunda meşin yuvarlak uzak direğin dibinden auta gitti.



Stat: Ümraniye İlçe

Hakemler: Murat Erdoğan xx, Serkan Çimen xx, Emin Yıldırım xx

Ümraniyespor: Burak Öğür xx, Alaattin Okumuş xx, Appindangoye x, Tarık Tekdal xx, Yasir Subaşı xx, Timur Temeltaş xx (Bahadır Taşdelen dk. 65 x), Serkan Göksu xx (Muhammed Gönülaçar dk. 46 x), Vaislogiannis xx (Birol Parlak dk. 46 x), Recep Aydın xx, Emircan Altıntaş xx, Atabey Çiçek xxx

Yedekler: Metin Erol, Uğur Aygören, Dialiba, Leandrinho

Teknik Direktör: Ahmet Taşyürek

Eskişehirspor: Melih Ağa xx, Hakan Aslantaş x, Furkan Balaban xx (Jesse dk. 46 x), Mevlüt Çelik xx, Erdal Akdarı xx, Milinkovic xx, Furgan Polat xx (Issah dk. 46 x), Feyzi Yıldırım xx, Emre Güral xx (İbrahim Halil Öner dk. 90+3 ?), Mehmet Özcan xx, Sissoko xx

Yedekler: Ebrar Aydın, Bedirhan Altunbaş, Berkay Dabanlı, Mete Kaan Demir

Teknik Direktör: Fuat Çapa

Goller: Atabey Çiçek (dk. 25), Recep Aydın (dk. 74) (Ümraniyespor), Erdal Akdarı (dk. 45+2), Mevlüt Çelik (dk. 76) (Eskişehirspor)

Kırmızı kartlar: Hakan Aslantaş (dk. 17) (Eskişehirspor), Appindangoye (dk. 34) (Ümraniyespor)

Sarı kartlar: Emircan Altıntaş (Ümraniyespor), Feyzi Yıldırım (Eskişehirspor)

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Otomobil 25 Metreden Dereye Uçtu: 2 Yaralı http://gazetebirlik.com/haber/otomobil-25-metreden-dereye-uctu-2-yarali--182331/ Isparta-Antalya karayolunda sürücünün kontrolünden çıkan otomobil, yolun 25 metre aşağısındaki dereye uçtu. Talihsiz kazada sürücü ile eşi yaralandı.

Edinilen bilgiye göre kaza, saat 15.00 sıralarında Isparta-Antalya karayolu Kazak Tünelleri mevkiinde meydana geldi. İddiaya göre, Erol A. yönetimindeki 07 NCV 27 plakalı otomobil, yağışlı hava ve kayganlaşan zeminde sürücünün direksiyon hakimiyetin kaybetmesi sonucu 25 metre yükseklikten dereye uçtu. Talihsiz kazada sürücü Erol A. ve yanında bulunan eşi yaralandı. Olay yerine 112 Acil Servis, Isparta Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü kaza kırım ve jandarma ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekipleri, yaralıları 25 metre aşağıda bulunan deredeki araçtan güçlükle çıkarttılar. Kurtarılan yaralılar daha sonra sağlık ekiplerine teslim edilerek, hastaneye sevk edildi.

Otomobil kurtarıcı yardımıyla dereden çıkartılırken, jandarma ekipleri kazayla ilgili inceleme başlattı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Canlı Hayvan Pazarı şap Tehdidiyle Kapatıldı http://gazetebirlik.com/haber/canli-hayvan-pazari-sap-tehdidiyle-kapatildi--160707/ Isparta Canlı Hayvan Pazarı yakın bölgede çıkan şap hastalığı nedeniyle tedbir amaçlı 1 ay süreyle kapatıldı.



Isparta Tarım ve Orman İl Müdürü Enver Murat Dolunay, merkeze bağlı Yazısöğüt köyündeki bir işletmede bulunan 1 hayvanda gözlenen şap hastalığı nedeniyle canlı hayvan pazarını kapattıklarını belirtti.



"TEDBİREN DE OLSA KARANTİNA GEREKTİRİYOR"

İl Müdürü Dolunay yaptığı açıklamada, "Şu anda 1 hafta oldu. Yazısöğüt’te 1 hayvanda şap rahatsızlığına rastladık. Yazısöğüt civarında 10 kilometrelik alanda karantina uygulanıyor. Hayvan pazarı da bu alanda olunca kapatıldı. Bölgede bulunan tüm hayvanlara komple bir aşılama yaptık. Kontroller devamlı yapılıyor. Ama her şeye rağmen tedbiren de olsa karantina gerektiriyor. Bu durum 1 ay içerisinde tekrar gözden geçirilecek. Bir veya iki haftaya kadar bölgedeki hayvanları tekrar gözden geçirip, pazar konusunda yeniden değerlendirme yapacağız. Belki 1 aydan önce de karantina kaldırılabilir" dedi.



PAZARIN RAMAZAN AYINDA AÇIK KALMASI BEKLENİYOR

Yaklaşan Ramazan ayı öncesinde hayvan pazarı ile ilgili gerekli önlem ve tedbirleri almaya hazırlandıklarını kaydeden İl Müdürü Dolunay, "Ramazan ayında et tüketiminin artmasını dikkate alarak, pazarın açık olacağını düşünüyoruz. Et tüketiminin sağlıklı şekilde yapılabilmesi adına gerekli çalışmaları yapmaya hazırlanıyoruz" diye konuştu.

(Feti Kılıç /İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Takla Atan Otomobilde Sıkıştı http://gazetebirlik.com/haber/takla-atan-otomobilde-sikisti--171806/ Isparta’da takla atarak bahçeye uçan otomobilde sıkışan yaralı sürücü AFAD ekipleri tarafından kurtarıldı.

Edinilen bilgiye göre kaza, Isparta-Eğirdir Karayolu’nun 14. kilometresinde meydana geldi. İddiaya göre, Eğirdir’den Isparta istikametine seyreden Şuayb A. yönetimindeki 32 PA 502 plakalı otomobil, henüz bilinmeyen nedenle sürücünün kontrolünden çıkarak takla attıktan sonra yolun sağındaki bahçeye uçtu. Kaza yapan otomobil hurdaya dönerken, sürücü Şuayb A. ise bulunduğu yerde sıkıştı. Çevredekiler tarafından durumun haber verilmesiyle birlikte olay yerine 112 acil servis, AFAD, polis ve jandarma ekipleri sevk edildi. Olay yerine ulaşan AFAD ekipleri yaralı sürücüyü sıkıştığı yerden kurtardıktan sonra 112 acil servis ekiplerine teslim etti. Yaralı sürücü, olay yerinde yapılan ilk müdahale sonrasında ambulansla hastaneye sevk edildi. Yaralı sürücünün sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

(Feti Kılıç /İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
27 Yıllık Kadın Kasap ! http://gazetebirlik.com/haber/27-yillik-kadin-kasap--140305/ Isparta’da 27 yıldan bu yana kasaplık yapan kadın, "Beni görünce şaşırıyorlar, sonra ortalıkta kasap arıyorlar, ‘Kasap yok mu?’ diye soruyorlar" dedi.

Ülkede ‘işsizlik sorunu var’ denmesine rağmen çırak bulamadıklarından yakınan kadın kasap, "Çalışmak isteyenler ve ‘Ben bu işi gerçekten yapabilirim’ diyenler gelsinler, bay veya bayan fark etmiyor öğretelim. Bir zanaat sahibi olsunlar isteriz" ifadelerini kaydetti.

Isparta’da yaşayan Zehra Yıldızan, 27 yıldan bu yana kasaplık yapıyor. Mesleğin zorluklarından ve kadın kasap olmanın avantajlarından bahseden Yıldızan, çırak bulamamaktan yakındı. Yıldızan, "Kasabım, 27 yıldır da bu işi yapıyorum. Severek de yapıyorum, zamanında seçmiş bulunduk yapıyorum. Bundan seneler önce farklı tepkilerle karşılaştık, ‘Bir bayandan kasap olur mu?’ gibi şeyler söyleseler de, artık insanlar alıştı diye düşünüyorum. Şu anda bayanlar hemen hemen her sektörde var. Bugün, bir tır şoförü, ambulans şoförümüz var. Bayanlardan her şey olur bence, neden olmasın" dedi.



"BENİ GÖRÜNCE ŞAŞIRIYORLAR, SONRA ORTALIKTA KASAP ARIYORLAR"

Kendisini gören müşterilerin farklı tepkiler verdiğini kaydeden Yıldızan, "Beni görünce şaşırıyorlar, sonra ortalıkta kasap arıyorlar, ‘Kasap yok mu?’ diye soruyorlar veya ‘Bu eti siz mi parçalayacaksınız?’ gibi sorular geliyor. Sonra bakıyorlar ki ben yapıyorum, biraz hayretler içerisinde izleyip, daha sonra artık yapıldığına kanaat getiriyorlar ve gidiyorlar" diye konuştu.



"BEN İSTERİM Kİ, BAYANLAR DA BU İŞİ YAPSIN"

"Aslında bu işe heves eden bayanlarımız var ama biraz çekimser kalıyorlar" diyerek sözlerini sürdüren Yıldızan, "Kadınlar, kasaplık yapıp yapamayacakları hakkında kendilerince şüpheye düşüyorlar. Yapabilirler aslında ama bu işe erkek daha meyilli oluyor. Ben isterim ki, bayanlar da bu işi yapsın, yapabilirler de" şeklinde konuştu.



KADIN KASABIN YEMEK AVANTAJI

Kadın kasap olmanın avantajlarından bahseden Yıldızan, "Biz kadınlar her gün evimizde yemeklerin içerisindeyiz. Yemeklerimizi yapıyoruz. Buraya gelen kadınlarımıza ne yapacaksa ona göre et veriyoruz, daha iyi durumdan anlayabiliyoruz. Hangi yemeği yapacağını soruyoruz, ona göre yardımcı olabiliyoruz" ifadelerini kullandı.



"ASLINDA İŞSİZLİK VAR DENSE DE BİZ GERÇEKTEN ÇIRAK VE ELEMAN SIKINTISI ÇEKİYORUZ"

Sektördeki çırak sıkıntısından bahseden Yıldızan, "Bir erkek çırağım var, bir de bayan çırak vardı ama o mesleği tam olarak öğrenemeden bıraktı. Çok eleman sıkıntısı yaşıyoruz. Çünkü artık, çocuklarımız bir sanata yönelmiyorlar, istemiyorlar da, daha basit işleri seçiyorlar. O yüzden çırak sıkıntısı çekiyoruz. Aslında işsizlik var dense de biz, gerçekten eleman arıyoruz ama bulamıyoruz. Böyle olunca, bizim mesleğimizde eleman yetişmiyor. Çalışmak isteyenler ve ‘Ben bu işi gerçekten yapabilirim’ diyenler gelsinler, bay veya bayan fark etmiyor, öğretelim. Bir zanaat sahibi olsunlar isteriz" dedi.

(Feti Kılıç /İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Beşiktaş’ta Rizespor Hazırlıkları Devam Etti http://gazetebirlik.com/haber/besiktasta-rizespor-hazirliklari-devam-etti--145655/ Spor Toto Süper Lig’in 27. haftasında Çaykur Rizespor deplasmanına gidecek olan Beşiktaş, bu sabah yaptığı antrenmanla hazırlıklarına devam etti.

İkinci yarının formda ekiplerinden Çaykur Rizespor ile deplasmanda karşılaşacak olan Beşiktaş, bu mücadelenin hazırlıklarına devam etti. Ümraniye Nevzat Demir Tesisleri’nde Teknik Direktör Şenol Güneş yönetiminde yapılan antrenman 1,5 saat sürdü. Kondisyon ve taktik ağırlıklı yapılan antrenman salonda başladı. Salonda gerçekleşen denge ve kuvvet antrenmanlarının ardından sahaya geçen futbolcular; pas çalışması, 5’e 2 top kapma, dar alanda kontrol pas idmanı ve taktik çalışma gerçekleştirdi. Antrenman yarım sahada yapılan çift kale maç ve şut idmanıyla son buldu. Siyah-beyazlıların bugün yapılan antrenmanda misafirleri de vardı. Dünya Otizm Farkındalık Günü nedeniyle Nevzat Demir Tesisleri’ne gelen çocuklar ve misafirler, antrenmanı takip ettikten sonra futbolcularla fotoğraf çektirdi. Çaykur Rizespor maçının hazırlıklarına yarın devam edecek olan Beşiktaş, sabah 11.00’de basına kapalı çalışacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
FİYATI UÇTU, ALTINLA YARIŞIYOR http://gazetebirlik.com/haber/ispartanin-altini-gulyagi-122323/

Isparta’nın esas altınının gül olduğunu dile getiren Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, "Üretilen gülyağımız altınla yarışıyor diyebiliriz. Bu 10 gram aşağı veya yukarı olabilir belki ama 1 litre gülyağı, fiyat olarak 220-230 gram altına tekabül eder. Kabaca şöyle de diyebiliriz; 4 kilogram gülyağı 1 kilo altın eder. Isparta olarak, bizim altınımız da gülyağımızdır" dedi.


"EN İYİ HAVA ŞARTLARINDA 2.5 TON GÜLDEN 1 LİTRE YAĞ ÇIKARILABİLİYOR"

Kentte geçtiğimiz yıl üretilen gül rekoltesi ve fiyatlandırması ile gülün serüvenini İhlas Haber Ajansı muhabirine anlatan Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, "Güller diyarı Isparta’mızdayız. Dünya gül yağı ihtiyacının yüzde 65’ini Isparta’mız karşılamaktadır. İlimizde yılda yaklaşık olarak 30 bin ton civarında gül hasadımız oluyor. Gül, çok hassas bir ürün olduğu için aynı gün işlenmesi gerekir. Böyle olunca ilimizde de kozmetik firmaları vardır, burada işlenip yurt dışına kadar ulaşan bir serüven devam eder. Hava şartları gül toplama döneminde yağışlı ve düzgün giderse, yaklaşık 2-2.5 ton gül yaprağından 1 litre gül yağı çıkar. Eğer hava şartları kurak ve yağmursuz giderse, 1 litre gülyağının çıkarılabilmesi için bu oran 4- 4.5 ton dolaylarını bulur" ifadelerini kaydetti.


"GÜL YAPRAĞINDA 10 LİRA BEKLENTİSİ"

Gülyağının geçtiğimiz yılki fiyatı ile gül yaprağı alım fiyatlarından bahseden Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, "Geçen yılki, fabrikasyon ve imbik usulü değişen fiyatlarımıza göre, gül yağının litresi 7-10 bin euro arasında değişen fiyatlara satıldı. Bu fiyatlar arz ve talebe göre değişti. Gül hasadı, Mayıs ayının ortalarında başlar, Haziran ayının ortalarında biter. İnşallah, kazasız, belasız, bereketli bir sezon diliyorum. Gül alımında geçen yıl açıklanan fiyatımız kilogram başına 8 lira 75 kuruş idi. Bu yıl ise 10 lira civarında bekliyoruz. Hem çiftçimiz hem de ülkemiz kazansın" diye konuştu.


"GÜL, YÜKTE HAFİF, PAHADA AĞIRDIR"

"Isparta gülümüz ile dünya birincisiyiz" diyen Başkan Selçuk şöyle devam etti:

"Gül, yükte hafif, pahada ağır ‘altın gibi’ derler. Biz de gülyağımızı altına benzetiyoruz. Gülyağımız da yükte hafif ama parada ağırdır. Gül, hem ilimizi hem de Peygamber Efendimizin kokusu olduğu için onu temsil ediyor. Biz de Isparta Ziraat Odası Başkanlığı olarak gülümüzü dünyaya tanıtmak boynumuzun borcudur diyerek, tüm üreticilerimize saygı, sevgi ve selamlarımı sunuyorum."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yurtta Hava Durumu http://gazetebirlik.com/haber/yurtta-hava-durumu--084911/ Yapılan son değerlendirmelere göre; yurtta hava durumu şöyle.

Doğu Anadolu’nun güneydoğusu Güneydoğu Anadolu’nun doğusu ile Bingöl, Ağrı, Muş, Iğdır ve Şanlıurfa çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların Güneydoğu Anadolu’nun doğusu ile Iğdır, Şanlıurfa ve Şırnak çevrelerinde yağmur ve sağanak, yağış alan diğer yerlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor. Sabah ve gece saatlerinde Marmara’nın güneydoğusunda hafif, İç Ege, Göller Yöresi, İç Anadolu, Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu bölgesinde buzlanma ve don olayı beklenmektedir.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre, hava sıcaklığı ülke genelinde 2 ila 5 derece artacak. Rüzgarın genellikle kuzeyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Akdeniz’in iç kesimlerinde kuvvetli ve kısa süreli fırtına (60-80 km/s) şeklinde eseceği tahmin ediliyor.

Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle:

Ankara: Parçalı ve az bulutlu 12

İstanbul: Parçalı ve az bulutlu 13

İzmir: Parçalı ve az bulutlu 19

Adana: Parçalı bulutlu 22

Bursa: Parçalı ve az bulutlu 16

Antalya: Parçalı ve az bulutlu 22

Samsun: Parçalı bulutlu 9

Trabzon: Parçalı bulutlu 8

Erzurum: Parçalı ve çok bulutlu 4

Diyarbakır: Çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı 12

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Fırat Arslan, İstanbul’da Ringe çıkacak http://gazetebirlik.com/haber/firat-arslan-istanbulda-ringe-cikacak--090652/ Türk profesyonel boks tarihinin ilk ve tek dünya şampiyonu Fırat Arslan, İstanbul’da ringe çıkmaya hazırlanıyor.

13 Nisan Cumartesi gecesi İstanbul’un dev spor salonlarından Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nda müsabaka yapacak olan başarılı sporcu, antrenmanlarına son sürat devam ediyor. Şu an için sparring dövüşlerine geçen Fırat Arslan, Almanya’da kendisine ait spor salonunda antrenörü Ted Lackner ile çalışmalarını sürdürürken, belgesel çekimlerini gerçekleştiren, sinemacı Guiseppe Mobilia de çekimlerine son sürat devam ediyor. İstanbul’da gelmiş geçmiş en büyük galaya imza atmaya hazırlandıklarını belirten organizatörler Bülent Sağlam ve İbrahim Dağdeviren, "Spor tarihinde bugüne kadar Boks, K1 ve MMA dövüşleri aynı galada hiç yapılmadı. Ayrıca MMA Türkiye’de uygulanıp canlı olarak TV’den yayınlamamış. Biz bu ilklere imza atarak ülkemizi spor tarihinde bir seviye daha yukarıya taşımayı planlıyoruz. VendeTTA Champions Night isimli dev galamızda, ülkemizden ve dünyanın çeşitli ülkelerinden çok sayıda başarılı sporcu da ringe çıkarak ter dökecek" şeklinde konuştular.



VEDAT ALYAZ: "DÜNYA REKORU KIRACAĞIZ"

Fırat Arslan’ın basın danışmanı Vedat Alyaz, bu yılın sonuna doğru Almanya’da büyük bir boks galası yapmaya hazırlandıklarını vurgulayarak, "Sporcumuzun eşi Dilek Arslan’ın organizatörlüğünde bir dünya rekoru kırmaya hazırlanıyoruz. Fırat Arslan, yeniden dünya şampiyonluk maçı yapmayı planlıyor, şayet gelecek yılın başında bu karşılaşmayı kazanırsa gelmiş geçmiş en yaşlı dünya şampiyonu olarak boks tarihine geçecek" şeklinde konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Isparta'da 12. Uluslararası Öğrenci Buluşmaları Gerçekleştirildi http://gazetebirlik.com/haber/ispartada-12-uluslararasi-ogrenci-bulusmalari-gerceklestirildi-3915/

UDEF'ten yapılan açıklamaya göre, "Doğudan Batıya Adil Bir Dünyaya" sloganıyla Süleyman Demirel Üniversitesi 19 Mayıs Amfisi'nde bir araya gelen Afganistanlı, Ganalı, Kazakistanlı, Bulgaristanlı, Iraklı, Azerbaycanlı, Filistinli, Somalili ve daha birçok ülkeden misafir öğrenciler açtıkları ülke tanıtım stantlarıyla kültürel bir şölen yaşattı.

Farklı kültürlere sahip öğrenciler, yöresel yemek ikramlarında bulunarak kendi ülkelerine yönelik merak edilen soruları yanıtladı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen UDEF Başkanı Mehmet Ali Bolat, Türkiye'de 203 ülkeden 115 bin öğrencinin eğitim aldığını belirtti.

Isparta'da ise 87 ülkeden 2 bin 500 öğrencinin bulunduğunu aktaran Bolat, "Biz bu buluşmaları her sene nisan ve mayıs aylarında gerçekleştiriyoruz. Bütün ülkeler kendi tanıtımlarını yapıyor. Arkadaşlarımız kendi ülkelerinin kültürlerini, sosyal yaşamlarını, kendi yemeklerini, oyunlarını tanıtıyor. Bizim zengin kültürümüz içerisinde kendilerine yer buluyorlar." ifadesini kullandı.

UDEF’e bağlı Isparta Uluslararası Öğrenci Derneğinin düzenlediği programa, Bolat'ın yanı sıra, Isparta Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Ali Aslan, Süleyman Demirel Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Ayyıldız, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsa Telci, çok sayıda STK temsilcisi ve vatandaş katıldı. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Türkiye’nin Karşısında Puslu Bir İttifak Kurulmuştur" http://gazetebirlik.com/haber/turkiyenin-karsisinda-puslu-bir-ittifak-kurulmustur-171509/ MHP lideri Bahçeli, "PKK’nın siyasi uzantıları, belediyeler üzerinden Türkiye ve Türk milleti ile hesaplaşmanın alçak niyetine sabitlenmişlerdir. Kandil talimatını vermiş, CHP uygulamaya geçmiş, İP refakatçi olmuştur. Türkiye’nin karşısında puslu bir ittifak kurulmuştur" dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli 31 Mart Yerel Seçimleri öncesinde partisinin mitingine katılmak üzere Isparta’ya geldi. Isparta Valiliği önündeki 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda ilk olarak MHP’nin 31 Mart Seçimleri’nde aday gösterilen il, ilçe ve belde belediye başkan adayları tanıtıldı.

Belediye Başkan Adayları adına kısa bir konuşma gerçekleştiren Isparta Belediye Başkanı ve MHP Belediye Başkan Adayı Yusuf Ziya Günaydın, 4. kez başkanlığa aday gösterildiğini anımsatarak alana gelenlere "Hoş geldiniz, sefalar getirdiniz" dedi.



"ISPARTA GÜN GEÇTİKÇE BÜYÜYOR"

MHP Lideri Bahçeli, Ispartalılara hitaben yaptığı konuşmada "Gül kokulu Isparta’da bulunmaktan sizlerle buluşmaktan son derece bahtiyarım. Hepinize en dedin sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Bu meydanı dolduran Ispartalı kardeşlerimle iftihar ediyor hepinize hoş geldiniz diyorum. Açık hava toplantımızın gerçekleşmesinde emeği bulunan tüm dava arkadaşlarımı yürekten kutluyorum. 9 Eylül 2017 tarihinde bir aya gelmiş ve 9 dev eserin açılış ve temel atma törenini gerçekleştirmiştik. Allah’a hamdolsun ki güller diyarında hizmet kervanı durmuyor, yatırımlar kesilmiyor, çalışma azmi durgunluk yaşamıyor. Nitekim, Isparta gün geçtikçe büyüyor. Isparta, nakış nakış dokunan irfan yuvasıdır. Isparta fedakarlıktır, el emeği, göz nurudur. Isparta ehil ellerdedir ve emin adımlarla geleceğe yürümektedir. Bu kentimiz önümüzdeki 5 yılda da hizmetten yoksun kalmayacak, mutsuz ve huzursuz olmayacaktır. 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri için 11 gün sonra sandık başına giderek bir karar vereceksiniz. İnanıyorum ki partimizin yüzünü yine güldüreceksiniz, Isparta’nın ehil ellerle yükselişine devam edeceksiniz. Şimdi, söz sırası Ispartalı kardeşlerimde. Isparta’nın ehil ellerle yönetilmesini sağlayacaksınız" dedi.



"ISPARTA’DA ÜÇ HİLAL, GÜL GONCASI GİBİ AÇILACAK"

"Isparta duruşunu belirlemiş, kararını bugünden netleştirmiştir" diyen Bahçeli, "Hepinize müteşekkirim, Ispartalı kardeşlerime güveniyorum, 31 Mart Mahalli İdareler Seçimi’nde belediye başkan adayımız, halihazırda belediye başkanımız olan Yusuf Ziya Günaydın’dır. Isparta’da üç hilal, gül goncası gibi açılacak, milli birlik ve kardeşliğin mis kokusunu her yere taşıyacaktır. İl merkezinde, ilçe ve beldelere kadar çok değerli belediye başkan adaylarımız Ispartalı kardeşlerimizin huzurundadır. Bütün adaylarımız Isparta’ya hayırlı ve uğurlu olsun. Isparta’nın yüzünü ağartmak için varız, Isparta’nın dirliği ve istikbali için varız. Parlak projelerimiz ve yüksek hedeflerimizle, dürüst ve ilkeli yönetim anlayışıyla sizlerin hizmetindeyiz. 8 Mart 2019’da belediye meclis kararı ile ilan edilen 700 dönümlük arazide, 5 bin konutun yapımını amaçlayan toplu konut projemizin hayata geçmesi için Isparta’nın irade ve teveccühüne mazhar olmayı istiyoruz. Daha huzurlu bir kent, daha güzel bir gelecek, daha mutlu insanlar için Ispartalı kardeşlerimiz için Ispartalı kardeşlerimizin gönlüne talibiz. Allah’ın izniyle başaracağız, 31 Mart’ta sizlerin takdiri ile Isparta’da yolumuza devam edeceğiz" ifadelerini kaydetti.



"ISPARTA’DA ZİLLETE YER YOKTUR"

AK Parti ile omuz omuza yürüdüklerini söyleyen Bahçeli, "Önemli bir hususun da altını kalın bir şekilde çizmek istiyorum; Isparta Cumhur İttifakı kapsamında yer almayan illerimiz arasındadır. Bu kentimiz, Cumhur İttifakı’nın kapsamında değilse de siyasi üslubumuz, söz ve değerlendirmelerimiz Cumhur İttifakı’nın doğasına birebir uygun olacaktır. Çünkü, beka için milli karar, Cumhur için istikrar diyoruz. AK Parti’li kardeşlerimizle omuz omuza yürüyoruz, ayrımız gayrımız ve ihtilafımız yok. Cumhur İttifakı, istikbalin mimarıdır. Cumhur İttifakı ‘2023 Lider Ülke Türkiye’nin güvencesidir. Isparta’da zillete yer yoktur. İcazet ve itibarla asla olmayacaktır" diye konuştu..



"TÜRKİYE’NİN KARŞISINDA PUSLU BİR İTTİFAK KURULMUŞTUR"

31 Mart 2019 Mahalli İdareler Seçimlerinin, hem muhtevası hem de ehemmiyeti bakımından önceki seçimlerden oldukça farklı olduğunu dile getiren Bahçeli, "11 gün sonra gerçekleştireceğimiz seçimlerde, sadece yerel yönetimleri belirlemeyeceksiniz, aynı zamanda milli bekamıza da destek olacaksınız. Belediyelerin emin ve ehil ellerde olması demek, insanlarımızın huzur ve mutluluğu demektir. Yerel yönetimlerin yerli milli yerlerde olması demek, geleceğe umutla bakmak demektir. Belediyelerde PKK’nın yuvalanması bu açıdan mahsurlu, marazi ve sakıncalıdır. Belanın kol gezmesi demek, geleceğimizin pürüzlü ve sıkıntılarla dolu olacağına delalettir. Bu nedenle 31 Mart Seçimleri aynı zamanda, bir beka seçimidir. Zillet ittifakı karşımızda hizalanmış, geleceğimizi karartmanın arayış ve çabasına girmiştir. CHP, İP, HDP, SP ve ÖDP bir olmuş, cumhurun geleceğine kast etmek için kolları sıvamışlardır. PKK’nın siyasi uzantıları, belediyeler üzerinden Türkiye ve Türk milleti ile hesaplaşmanın alçak niyetine sabitlenmişlerdir. Kandil talimatını vermiş, CHP uygulamaya geçmiş, İP refakatçi olmuştur. Türkiye’nin karşısında puslu bir ittifak kurulmuştur. 2023 hedeflerimizi dinamitlemek isteyenler kafasını kaldırmıştır. İstikrardan rahatsızlık duyanlar harekete geçmişlerdir. Hepsi, aleni bir şekilde ortaya çıkmışlardır. PKK’nın siyasi uzantıları, Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Adana, Mersin, Bursa gibi şehirlerde aday çıkarmamışlardır. Zillet ittifakına monte olmuşlar, destek vermişler, küstahça pazarlıklar yapmışlardır. Gayeleri, sözde Kürdistan’da kazanıp, batıda ise AK Parti ve MHP’ye kaybettirmektir. Hedefleri Ankara ve İstanbul’da HDP’siz, PKK’sız hareket edemeyecek belediye başkanlarını iş başına getirmektir. Kandil ihanet şebekesi, işbirlikçileri kanalı ile başkentimizi kontrol altına almayı amaçlamışlardır. PKK İstanbul’u yönetme arayışına girmiştir. Pensilvanya, cumhurun iradesine göz dikmiş, istikbal ve irademize gölgeleme hevesine kapılmıştır. Hepsini görüyor ve hepsini biliyorsunuz. Yalan, zilletin ruhuna işlemiştir. Türkiye, hazımsızlığı zilletin iliklerine kadar nüfuz etmiştir. HPD aşkı CHP’yi esir almış, istikametlerini uçuruma doğru çevirmiştir. YPG-PKK sempatisi, bunların iradelerini harap etmiş, hezimete uğratmıştır. 15 Temmuz’da işgale müsaade etmeyen aziz milletimiz, 31 Mart’ta da zilletin komplo ve kuşatma hamlesine kesinlikle izin vermeyecektir. Gördüğümüz budur, olacak da budur. Ülkemizi topla, tankla, tüfekle, hendek ve çukurla sindiremeyenlerin 31 Mart Seçimleri’ni fırsata çevirmesine Isparta göz yummayacak ve büyük Türk milleti müsaade etmeyecektir" dedi.



"16 NİSAN HALK OYLAMASI’NDA MUAZZAM BİR DURUŞ SERGİLEDİNİZ"

"Maşallah Isparta, sağduyulu birlikteliğe gidiyor, sizlerin duruşu, inancı, samimiyeti Isparta’nın ehline emanet edileceğini şimdiden haber veriyor" diyen Bahçeli, "Aziz Ispartalılar, sizlerin iradesi her şeyin üzerindedir. Bu iradeyi yok saymak demokrasiye ihanet, cumhura hakarettir. Milli iradeye şaşı bakmak, kulp takmak, sabote etmek, emperyalistlere göz kırpmak demektir. Cumhurun iradesini güçlendirmek, bunun yanında ve tam egemen olduğu bir yönetim sistemini inşa etmek için Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi sizlerin onayına sunulmuştur. 16 Nisan Halk Oylaması’nda sandığa gidip, muazzam bir duruş sergilediniz, ‘Evet’ dediniz. Yönetim sisteminden kaynaklanan çift başlılığı ortadan kaldırdınız. Özlenen ve umutla beklenen bir uzlaşma ruhu sergilediniz. Vesayeti sonlandırdınız, Milli Güvenlik tehditlerine karşı zırh oluşturdunuz. Daha hızlı kararlar alan, milli ve tarihi köklere dokunan bir yönetim sistemine onay verdiniz" ifadelerini kullandı.



"CHP -HDP-İP-SP-ÖDP’NİN KAOS VE KRİZ ARZULADIĞININ FARKINDAYIZ"

Bu durumdan memnun olmayan çevrelerin boş durmadığını belirten Bahçeli, "Ülkemizi ekonomik ambargo uygulamakla tehdit ettiler. Sınır dışı operasyonlarımızı sekteye uğratmaya çalıştılar. Diplomatik baskı kurmaya yeltendiler. Tüm bunlar, milletimizin gözü önünde cereyan etti, vuku buldu. CHP Genel Başkanı da bu çevrelerin ağzıyla konuştu, sizlerin tasdik ettiği Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni tanımadığını söyledi. CHP, HDP, İP bir olup, terörle mücadelemizi sulandırdılar, hainlere karşı sınır dışı operasyonlarımıza karşı çıktılar. Küresel finans baronlarının, milli ekonomimizi tehdit etmelerine sessiz kalıp, hükümeti suçladılar. Bunlara baksak, zalimlere boyun eğerdik, bunlara bıraksak PYD-YPG-PKK’ya göz yumardık. Bunlara kalsak, ülkemizi emperyalistlere teslim ederdik. Bunlara kulak versek, milli bekamıza göz dikenlere sessiz kalırdık. Ancak, cumhura karşı sorumluluklarımız, tarihe karşı görevlerimiz vardır. Ecdadımıza karşı manevi borcumuz vardır. Teslimiyeti göz yummayız, tavize asla yanaşmayız. ‘Ya istiklal, ya ölüm’ diyerek kurduğumuz Cumhuriyeti, ‘Ya patates, ya soğan’ diyerek tartışmaya açtırmayız. Cumhurda buluşmak, Cumhur İttifakı’nı güçlendirmek için fedakarlık yapmalıydık. ‘Önce ülkem ve milletim, sonra partim ve ben’ diyerek hareket etmeliydik, öyle de yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Kirli komploların, karanlık tuzakların bozguncu tertiplerin aziz milletimizi hedef almasın arıza gösteremezdik. Asla da göstermedik. Bunlara karşı aşılmaz bir sur alarak, Cumhur İttifakı’na kenetleniyoruz. Zilletin ülkemizi kuşatma girişimlerini biliyoruz. Son kale olarak cumhurun iradesine güveniyoruz. CHP, HDP, İP, SP, ÖDP’nin kaos ve kriz arzuladığının farkındayız. Milli bekamıza sahip çıkmak için güç birliği yapıyoruz. Atatürk’ün CHP’sinin Kandil’e ipotek edilmesinden rahatsızlık duyuyoruz, Kılıçdaroğlu’nun PYD-YPG’yi terör örgütü olarak görmemesini milli güvenliğimiz açısından vahim addediyor, çok tehlikeli buluyoruz. Kandil’in hazırladığı kanlı isim listelerinin CHP meclis üyelikleri üzerinde belediyelere sızdırma girişimlerini beka sorunu olarak görüyoruz. Ezanların ıslıklanmasını, CHP’nin adaylarının Fatiha Suresi ile dalga geçmesini milli ve manevi değerlerimize hıyanet olarak değerlendiriyoruz" dedi.



"GELİN BUNA SİZ DE KATILIN BİRLİKTE CUMHURUN İRADESİNDE BULUŞALIM"

CHP ve İYİ Parti’ye oy verenlere seslenen Bahçeli şunları söyledi:

"Gelin, zillet ittifakına siz de tavır koyun, parti yönetimlerinin vebaline ortak olmayın. Bu CHP, Atatürk’ün CHP’si değildir, İP iyi falan hiç değildir. CHP’ye oy veren kardeşlerim gelin birlikte yürüyelim, İP’e oy veren kardeşlerim gelin aramızdaki tüm engelleri kaldıralım. AK Parti’li kardeşlerimiz ile Türkiye’nin safında toplandık, gelin buna siz de katılın birlikte cumhurun iradesinde buluşalım. 2023’ün Lider Ülke Türkiye’sini hep birlikte inşa edelim. Ayrışmaya, kutuplaşmaya, kamplaşmaya pirim verenlere Türk milletinin birlik ve beraberlik gücünü ortaklaşa ispat edelim. Başkentimiz Ankara’ya kirli ve karanlık işlerin yumağı haline gelmiş birini aday yapanlardan hesap soralım. PKK’nın siyasi uzantılarına meşreple uygun bir ismi İzmir’de aday gösterenleri milli iradenin gücü ile titretelim. Dünyanın en büyük Türk kenti olan İstanbul’da HDP’nin peşine takılmış isimleri sandıkta perişan edelim."



"ZİLLETTE UMUT YOKTUR, ZİLLETİN SONU HÜSRANDIR, ZİLLETİN ARDI KARANLIKTIR"

"Cumhur İttifakı hepinize yeter, herkesi muhabbetle kucaklar. Gelin güçlü Türkiye’ye hep beraber koşalım" ifadelerini kullanan Bahçeli, "Ayrılıkları bir kenara bırakalım, helalleşelim. PKK’nın siyasi avareleriyle aynı yolun yolcusu olmayın. Bölünmeye, bölücülüğe, Kandil’in tetikçiliğini yapanlara karşı aynı çizgide mücadele edelim. Zillette umut yoktur, zilletin sonu hüsrandır, zilletin ardı karanlıktır. Isparta’da milli birlik ve beraberliğimize diş bileyenlere de geçit yoktur. Bölücü başının heykelini dikmek isteyen teröristlere de müsaade yoktur. Isparta’nın geleceğini karartmak isteyenlere icazet asla söz konusu bile değildir. Hamdolsun Isparta Cumhur’un ruhuna ortak olmuş, kararlı bir duruş göstermiştir. Isparta, 31 Mart’ta zilleti silip, süpürecek, siyaset çöplüğüne fırlatıp atacaktır. 31 Mart’ta Isparta inanıyorum ki Milliyetçi Hareket Partisi’nde bir kez daha buluşacak, bir kez de milli heyecanla geleceğine sahip çıkacaktır.

Bize göre belediyecilik, hoşgörüdür, insanlara dokunmak, darda kalanlara el uzatmak, belediyecilik dik baş, tok karın mutlu yarın demektir. Bizler, başımızı yastığımıza rahat koyabildiğimiz ölçüde mutluyuz. Sizler, çocuklarınızla birlikte parklarda hoş vakit geçirdiğiniz ölçüde bizler huzurluyuz. Bizim belediyecilik anlayışımızın temelinde, insan ve aile vardır. Aile, sadece erkek demek değildir. Kadınlarımız, ailenin eşit ve olumlu birer parçasıdır, hatta direğidir. Bu itibarla kadınlarımızın sosyal hayata, hakkaniyetli şekilde katılımlarını sağlamak, belediyecilik ilkelerimiz arasındadır. Çünkü, kadınlarımız bizim baş tacımızdır. Bir insan için kalp neyi ifade ediyorsa, kadın da toplumumuz açısından aynı şeyi ifade etmektedir" dedi.



"EN AZ 5 YIL DAHA HİZMETE DEVAM DİYORUZ"

Bahçeli, "Isparta Belediyemiz, sadece malum ve bilinen belediye hizmetlerini veren bir anlayışa sahip değildir. Sosyal hayatın her alanına dokunarak, üretken ve dinamik bir belediyecilik hizmeti vermek bizim asıl gayemizdir. Kesintisiz 10 yıldır Milliyetçi Hareket Partisi’ne destek veriyor ve Belediye Başkanımız Yusuf Ziya Günaydın’ı belediye başkanı olarak seçiyorsunuz, sizlerin bu takdiri bizlere hem onur veriyor hem de muazzam bir sorumluluk yüklüyor. Yarım kalan işlerimizi tamamlamak, eksik bıraktığımız işlerimizi bitirmek, yeni projelerimizi hayata geçirmek için ‘en az 5 yıl daha hizmete devam’ diyoruz" diye konuştu.



"ANKET ŞİRKETLERİ HER GÜN YALAN YANLIŞ ARAŞTIRMA YAPIP, DURMADAN ATIP TUTUYORLAR"

Bahçeli, "Anket şirketleri her gün yalan yanlış araştırma yapıp, durmadan atıp tutuyorlar. Bizim için anket meydanlardadır, yükselen milli iradedir. Bizim anketlerimiz, konvoylarımızı selamlayanlar, dua ile tertemiz yürekler, Isparta’nın ta kendisidir. Beka için milli karar, cumhur için istikrar, beka için milli karar, Isparta için istikrar. Isparta ehline emanet, Isparta’daki bütün belediye başkan adaylarımız da sizlere emanettir. Emanete sahip çıkacağınıza inancım tamdır. Isparta Cumhur’a emanet, sefer bizden zafer Allah’tan, gayret bizden, takdir Ispartalı kardeşlerimizden. Sizlere güveniyorum, Isparta’ya inanıyorum. Hepinizi Cenab-ı Allah’a emanet ediyorum. Ne mutlu Türküm diyene" dedi.

(Feti Kılıç/İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Beton Mikserinin Altında Can Verdi http://gazetebirlik.com/haber/beton-mikserinin-altinda-can-verdi--164043/ Isparta’da beton dökümü sırasında yan yatan tonlarca ağırlıktaki beton mikserinin altında kalan bir kişi feci şekilde can verdi.

Edinilen bilgiye göre olay, geçen cumartesi günü sabah saatlerinde Isparta merkeze bağlı Büyükgökçeli köyünde meydana geldi.

İddiaya göre, Mustafa Yaldız’a (53) ait soğuk hava deposu inşaatında beton dökümü yapıldığı sırada, mikserin yere sabitlenen hidrolik ayaklarından biri bilinmeyen bir nedenle kırılarak devrildi. Beton dökülen hortumu taşıyan ve katlanıp açılabilen demir parçanın ağırlığının etkisiyle araç yan yatarak yan tarafta duran Mustafa Yaldız’ın üzerine devrildi. Talihsiz adam olayda tonlarca ağırlığın altında kaldı. Durumun haber verilmesiyle birlikte olay yerine İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü ile 112 Acil Servis ve jandarma ekipleri sevk edildi. Bir süre sonra sıkıştığı yerden güçlükle kurtarılan Yaldız, sağlık ekiplerinin acil müdahalesinin ardından ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Yaldız, hastanedeki tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak feci şekilde can verdi. Talihsiz adamın cenazesi, dün öğle vakti kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi.

(Feti Kılıç/İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Otobüs Koltuğu Arasına Saklamış: Yakalandı http://gazetebirlik.com/haber/otobus-koltugu-arasina-saklamis-yakalandi-191931/ Isparta’da yol kontrolü yapan polis ekipleri, şehirlerarası yolcu otobüsünde koltuk ile cam arasına saklanmış vaziyette uyuşturucu madde ele geçirdi.

Edinilen bilgiye göre, Isparta - Antalya Karayolu üzerinde rutin yol kontrolü yapan polis ekipleri, şehirlerarası taşımacılık yapan özel bir firmaya ait yolcu otobüsünü durdurdu. Otobüs içerisindeki O.U. isimli yolcudan şüphelenen ekipler, yaptıkları araştırmada koltuk ile cam arasına sıkıştırılarak gizlenmiş vaziyette 2.5 gram eroin maddesi ele geçirdi. Polis, şüpheli O.U. hakkında adli işlem başlattı.

(Feti Kılıç /İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Isparta’da Zincirleme Trafik Kazası: 21 Yaralı http://gazetebirlik.com/haber/-ispartada-zincirleme-trafik-kazasi-21-yarali--213014/ Isparta-Afyonkarahisar karayolu üzerinde biri minibüs, 3 aracın karıştığı zincirleme trafik kazasında 21 kişi yaralandı.

Kaza, bugün saat 20.00 sıralarında Isparta-Afyonkarahisar karayolu üzerindeki Süleyman Demirel Üniversitesi kavşağına yakın bölgede meydana geldi. İddiaya göre, aynı istikamette seyreden biri minibüs 3 aracın çarpışması sonucu toplam 21 kişi yaralandı. Durumun haber verilmesiyle birlikte olay yerine çok sayıda 112 Acil Servis ekibi ile polis sevk edildi.

Yaralılar ambulanslarla çeşitli hastanelere sevk edildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Evden Cephane çıktı http://gazetebirlik.com/haber/evden-cephane-cikti-135601/ Isparta’da Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından bir eve düzenlenen operasyonda 29 adet ruhsatsız silah ele geçirildi. Olayla ilgili 1 şüpheli gözaltına alındı.

Edinilen bilgiye göre, alınan bir ihbarı değerlendiren Isparta Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, dün Vatan Mahallesi’nde bir eve operasyon düzenledi. Polis, H.A.’ya ait eve düzenlediği baskında 29 adet 7.65 milimetre ruhsatsız silah ele geçirildi. Ele geçirilen silahlara el konulurken, 1 kişi de gözaltına alındı.

Öte yandan, konuyla ilgili başlatılan soruşturmanın devam ettiği öğrenildi.

(Feti Kılıç /İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Isparta'daki Solucan Gübresi üretim Tesisinde Büyük Yangın http://gazetebirlik.com/haber/-ispartadaki-solucan-gubresi-uretim-tesisinde-buyuk-yangin-202456/

Yangın esnasında müdahalede bulunan itfaiye ekipleri de zor anlar yaşadı.

Edinilen bilgiye göre olay, dün saat 22.00 sıralarında Isparta Merkeze bağlı Yakaören köyünde meydana geldi. İddiaya göre, Kenan Yay’a ait olduğu belirtilen solucan gübresi üretim tesisinde bilinmeyen bir nedenden dolayı yangın çıktı. Yangının bir anda büyümesi alevler sonucu tesisin çatı kısmını sardı. Çevredekiler tarafından durumuna haber verilmesi üzerine bölgeye Isparta Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’ne bağlı çok sayıda yangın söndürme ekibi sevk edildi. Alevlerin çatıyı tamamen sardığı yangına müdahale eden itfaiye ekipleri, zaman zaman söndürme çalışmalarında zor anlar yaşadı.

Yaklaşık 1 saat süren hummalı çalışmalar sonucu kontrol altına alınan yangında, solucan gübresi üretim tesisinin çatı kısmı tamamen kullanılamaz hale geldi.

Olayla ilgili soruşturma başlatılırken, yangının kesin çıkış nedeni ise yapılacak araştırma sonunda netlik kazanacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hurdacıda Silahlı Sopalı Kavga: 3 Yaralı http://gazetebirlik.com/haber/hurdacida-silahli-sopali-kavga-3-yarali--210935/ Isparta Gül Petek Sanayi Sitesi bölgesindeki bir hurdacıda, aralarında husumet bulunan iki aile arasında çıkan silahlı ve sopalı kavgada biri çocuk 3 kişi yaralandı. Olayda, 3 kişi de gözaltına alındı.

Olay, saat 18.30 sıralarında Bozanönü köyü yolu üzerindeki Gül Petek Sanayi Sitesi Hurdacılar mevkiinde meydana geldi. İddiaya göre, hurda malzeme satışı için bir hurdacıya gelen ve aralarında daha önceden husumet bulunduğu öne sürülen 2 aile arasında bilinmeyen bir nedenle tartışma çıktı. Tartışmanın büyümesi üzerine taraflardan biri sopa ile diğeri ise pompalı tüfekle olaya müdahil olunca, çıkan arbedede 16 yaşındaki S.D. ile baba Cengiz G. (42) ve oğlu Engin G. (18) yaralandı. Durumun haber verilmesiyle birlikte olay yerine 112 Acil Servis ve polis ekipleri sevk edildi. Yaralılara ilk müdahaleyi olay yerinde yapan sağlık ekipleri daha sonra Cengiz ve Engin G.’yi ambulansla Isparta Şehir Hastanesine, S.D.’yi ise Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine sevk etti.

Yaralıların hayati tehlikesinin bulunmadığı belirtilirken, olayla ilgili 3 şüphelinin gözaltına alındığı öğrenildi. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilgiç’ten Başkan Adaylarına “Sizin Burada Ne İşiniz Var?” çıkışı http://gazetebirlik.com/haber/bilgicten-baskan-adaylarina-sizin-burada-ne-isiniz-var-cikisi-203643/ TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Isparta’da kendisi için yapılan karşılamada partisinin belediye başkan adaylarına, “Burada belediye başkan adaylarımızı görüyorum. Arkadaşlar sizin burada ne işiniz var? Hepiniz buradasınız. Doğru ilçelere, beldelere” dedi.

TBMM Başkanvekilliği görevine seçilmesinin ardından ilk kez memleketi Isparta’ya gelen AK Parti Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç resmi törenle karşılandı. Ankara’dan hava yoluyla geldiği memleketi Isparta’da, Vali Ömer Seymenoğlu tarafından Süleyman Demirel Havalimanı’nda karşılanan TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda daire müdürlerini selamlayarak tebrikleri kabul etti. Isparta Valiliği Şeref Defteri’ni imzalayan TBMM Başkanvekili Bilgiç, bir süre makamda Vali Ömer Seymenoğlu ile görüştükten sonra kendisini bekleyen kalabalık topluluğa hitap etmek üzere AK Parti İl Başkanlığı binasına geçti.



“BU MAKAM BENİM MAKAMIN DEĞİL, ISPARTA’NIN MAKAMIDIR”

TBMM Başkanvekili Bilgiç kurulan alanda partilileri ve vatandaşlara hitap ederek, “Sizlerin vermiş olduğu 12 yıllık büyük destek, göstermiş olduğunuz ilgi ve sevginin neticesinde memleketimiz, milletimiz, Isparta’mız ve bütün ülkemiz için Ankara’da canımızı dişimize taktık, var gücümüzle çalıştık, elimizden gelen her şeyin en iyisini ortaya koymaya çalıştık. Gerçekten 12 yıllık Plan ve Bütçe Komisyonu Üyeliği ve başkanlığı sürecinde, sizlerle birlikte iyi işlere imza attık. Bunun neticesinde bugün de Cumhurbaşkanımızın tensip ve takdirleri, parti grubumuz ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin takdirleriyle de inşallah Isparta’mıza TBMM Başkanvekilliği makamını getirmiş olduk. Bu makam benim makamın değil, nasıl Plan ve Bütçe Komisyonu her zaman Isparta’nın bir makamı olmuştur, TBMM Başkanvekilliği de yine Isparta’nın makamı olmaya devam edecektir.

Bizim açımızdan değişen bir şey yok, siyasi gücümüzün ve etkinliğimizin biraz daha arttığını söyleyebilirim. Gerçekten son derece onurlu ve önemli bir makam. Yine hükümet sisteminde birinci başkanvekilliğini de Allah bizlere layıkıyla taşımayı nasip etsin. Ben bu makamın Isparta’mıza ve sizlere hayırlı ve uğurlu olmasını niyaz ediyorum” dedi.



“SİZİN BURADA NE İŞİNİZ VAR”

Konuşmasının sonunda kendisini karşılayanlar ve alanda bulunanlar arasında belediye başkan adaylarının da bulunduğunu fark eden TBMM Başkanvekili Bilgiç, ‘Sizin burada ne işiniz var’ diyerek ilçe ve beldelere gitmeleri, seçim çalışması yapmaları talimatı verdi.

“Besmeleyi çektik ve sahaya adımı attık, sahada bundan sonra da 31’ine kadar beraberiz” diyerek sözlerini sürdüren Bilgiç, “Burada belediye başkan adaylarımızı görüyorum. Arkadaşlar sizin burada ne işiniz var? Mehmet başkan, İsa başkan, hepiniz buradasınız. Doğru ilçelere, beldelere Duracak zaman değil, durmak yok yola devam” ifadelerini kullandı.

(Feti Kılıç /İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Araç Kumandası Görünümlü Cihaz Polisi Bile şaşırttı http://gazetebirlik.com/haber/arac-kumandasi-gorunumlu-cihaz-polisi-bile-sasirtti-182210/


Edinilen bilgiye göre, İlçe Emniyet Müdürlüğü ile Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği torbacı operasyonunda K.K. ve S.G.E. isimli 2 şüpheli ile birlikte, 19. 8 gram metamfetamin maddesi, çok sayıda aparat yapmakta kullanılan malzemeler, kilitli poşetler ile 2 adet araç kumandası ele geçirildi.

Ele geçirilen malzemeleri inceleyen polis, 2 adet araç kumandası görünümündeki malzemenin, gizli şekilde yapılmış hassas terazi olduğunu tespit etti. Görülen manzara polise bile ‘pes’ dedirtti.

Konuyla ilgili gözaltına alınan 2 şüphelinin, emniyetteki işlemleri sonrasında ‘Uyuşturucu madde ticareti yapmak’ suçundan adli makamlara sevk edileceği öğrenildi.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çikolata Lokumun Tahtına Oturdu http://gazetebirlik.com/haber/cikolata-lokumun-tahtina-oturdu-162319/

Isparta’da yaklaşık 14 yıldan bu yana faaliyet gösteren çikolata mağazası işletmecisi Mustafa Sırsat, kız isteme merasimlerine eskiden lokum götürülürken artık yerini çikolatanın aldığını söyledi. Sırsat, kız isteme merasimlerinde klişeleşen “Allah’ın emri, peygamberin kavliyle” sözlerinin de artık çikolatayı saran özel tasarım kutulara işlendiğini kaydederek, söz, nişan, nikah ve doğumlarda bebek çikolatası gibi özel çalışmaların yapıldığını anlattı. Popüler kültürün gelenekler üzerindeki etkisine değinen Sırsat, “Yaklaşık 14 yıldan bu yana bu sektörün içerisindeyim. Isparta’da elimizden geldiğince kaliteli bir şekilde hizmet vermekteyiz. Önceden dedelerimizin zamanında lokumla kız istemeye gidiliyordu ama şu anda iş biraz lükse döndü. Specialler, hazır çikolatalar, el yapımı çikolatalar, ‘Allah’ın emri peygamberin kavliyle’ yazılarıyla işlenmiş kutularla hizmet vermekteyiz. Genellikle tanışmada olsun, kız istemede olsun, gondol tarzı özel kutularda özel yapım, tasarım çikolatalar isteniyor” dedi.

Eskiden lokum dağıtımı ile yapılan bebek doğumlarında da artık çikolataların daha çok ilgi gördüğünü söyleyen Sırsat, “Bebek çikolataları olsun, şu anda bayağı bir rövanşta gitmekte. Bebek çikolatalarında üzerinde bebek resmi, bebeğin ismi veya bebek bibloları tarzında hizmet vermekteyiz. Bu çikolatalar genelde hastanede ve evlerinde eş dost akrabalarına dağıtılmakta” diye konuştu.

“SÖZLER DEVRİ BİTTİ, TASARIM DEVRİ BAŞLADI”

Tasarımların müşterilerin isteğine göre hazırlandığını kaydeden Sırsat, “Şu anda kutuların üzerinde ‘Allah’ın emri, peygamberin kavliyle kızınızı istemeye geldik’ tarzında yazılarla gidiliyor. İsteme merasimleri oluyor. Bazen tanışma, söz, nişan gibi farklı şekillerde 2-3 defa gitmeler oluyor. Daha sonra normal hediyelik kutular, gondollar ve o tarzda şeylerle artık biraz daha zenginleşiyor. Bizim kendi tasarımlarımız da oluyor. Eşim ve benim birlikte tasarladığımız çikolatalar oluyor, süslediğimiz çikolatalar, gondollar oluyor. Müşterinin talebine göre yapıyoruz. Kız istemeye ilk gittiğinde hediyelik kutu tarzında öneriyoruz. Ama iş artık bitme noktasındaysa, özel kutu veya gondol tarzı hediyeleri ve çikolataları öneriyoruz. Son aşamada da artık kızı alıyorlar ve iş tatlıya bağlanıyor” şeklinde konuştu.

“ÖZEL GÜNLERDE TALEP ARTIYOR”

Yılbaşı, 14 Şubat, 8 Mart ve bayramlarda çikolata tasarım ve hediyeleşmesine talebin arttığını söyleyen Sırsat, “Sevgililer Günü, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı, Anneler Günü’nde bu tarz özel günlerde talebimiz yoğun oluyor. En çok erkekler geliyor” dedi.

Çikolata alırken insanların fiyattan çok kalite ve sağlık açısından güvenilirliğe dikkat etmesi gerektiğine dikkat çeken Sırsat, merdiven altı üretilen ve menşei belli olmayan ürünlerden uzak durulmasını önerdi. Sırsat ayrıca, “İş yerimizde Türkiye’nin en bilindik 3-4 tane firması var. Bu firmalarla çalışıyoruz. Bizim müşterilerden isteğimiz, merdivenaltı ürünle bizim ürünlerimizi karşılaştırmamaları. İlk önce kaliteye, sağlıklı ürün olup olmadığına dikkat etmeleri lazım. Şimdi bizim ürünlerimiz gıda olduğu için ister istemez sağlıkla doğru orantılı. Bunun için müşterilerin dikkat etmesi lazım. Ucuz ile pahalıyı aynı kefeye koymamaları lazım. İş yerimizde her bütçeye hediyelik paket olsun, çikolata olsun müşterilerimiz her zaman bulabilirler” diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Cumhurbaşkanı Erdoğan Türk Bayraklı Halıya İlmek Attı http://gazetebirlik.com/haber/cumhurbaskani-erdogan-turk-bayrakli-haliya-ilmek-atti--202009/ Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Isparta mitingi sonrasında halı dokuyan kadınlarla sohbet ederek, bittiğinde satışından elde edilecek gelir şehit ailelerinin yararına kullanılacak olan Türk bayrağı desenli halıya ilmek attı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Güneykent Belediyesinin 15 Temmuz hain ve kanlı darbe girişimi sonrasında başlattığı 80 bin ilmekli halının Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki Millet Camii’ne hediye ettiği Türk bayraklı 80 bin ilmekli halının ardından bu kez geliri şehit aileleri yararına kullanılacak olan ikincisine ilmek attı. Isparta mitingi sonrasında 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda halı dokuyan kadınlarla sohbet eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk bayrağı desenli halıya halıya ilmek attı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a beraberindeki bakanlar, milletvekilleri ve partililer de eşlik etti.



"ELDE EDİLECEK GELİR ŞEHİT AİLELERİ YARARINA KULLANILACAK"

Güneyket Belediye Başkanı Fahretdin Gözgün, “Güneykent Belediyesi olarak önceki dokuduğumuz 23 bin turistin ilmek attığı ve toplam 80 bin ilmekten oluşan halıyı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki Millet Camii’ne hediye ettik. Bu halı da 15 Temmuz şehitleri adına dokunuyor. Bugünkü halıya Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da ilmek attı. Cumhurbaşkanımız ve birçok bakanımızın ilmekleriyle dokunacak olan bu halıda Isparta halkının da ilmekleri yer alacak. Bu halı bittikten sonra AK Parti Gençlik Kollarınca şehit aileleri yararına satışı yapılacak” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'Güney Sınırımızı Terörden Arındıracağız' http://gazetebirlik.com/haber/-cumhurbaskani-erdogan-stratejilerimizi-belirledik-184638/

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Burdur’daki mitinginin ardından Isparta’ya geldi. 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda halka seslenen Erdoğan, Isparta’nın eşinin bulunmadığını ifade ederek, 24 Haziran seçimlerinde AK Parti’nin yüzde 48 oyla birinci olduğunu belirterek teşekkür etti. Erdoğan, “Rabbim yol arkadaşlığımızı, dostluğumuzu, muhabbetimizi daim eylesin diliyorum. Sizden 31 Mart’ta yine tarihi bir zafer bekliyorum. Öyle bir cevap verin ki mazlum ve mağdurların kalplerine inşirah olsun. Millet düşmanlarının yürekleri titresin. Kandil’deki, Pensilvanya’daki terör baronlarının dizlerinin bağı çözülsün” dedi. 

“FETÖ YILANINI ÜZERİMİZE SALDILAR” 

Gönülsüz yapılan ibadetin insana hayrı olmadığını ifade eden Erdoğan, “Millete aşık olmadan, sevmeden, derdiyle dertlenip, sevincine ortak olmadan siyasette başarı yakalanamaz. Bunun için gönül siyaseti, gönül belediyeciliği diyoruz. Biz siyasete seçim kazanmak için değil gönülleri fethetmek için girdik. Bütün iftiraların üstesinden de milletimizin muhabbeti, teveccühü sizlerin desteği sayesinde bugünlere geldik. 14 Ağustos’ta AK Parti’yi kuran, tabelasını asan yine milletimiz oldu, siz oldunuz. Vesayet güçlerinin, içerideki dışarıdaki şer odaklarının antidemokratik girişimlerine önce siz direndiniz. Tehditlere, şantajlara boyun eğmediniz. Seçim dönemlerinde oylarınızla, diğer zamanlarda dualarınızla, yeri geldiğinde 15 Temmuz’da olduğu gibi canınızla, malınızla bizlere ve ülkeye sahip çıktınız. 17 yılda her biri diğerinden zorlu, meşakkatli tam 14 seçim yaşadık. Allah’a hamdolsun hepsinden de anlımızın akıyla çıkmayı başardık. İçeride ve dışarıda pek çok badire atlattık. Cumhuriyet mitingleriyle sokaklarımızın karıştırılmaya çalıştığı zamanlar oldu. Gazete haberleri üzerinden partimizi kapatmaya dahi kalktılar. 367 garabeti çıkardılar. Gezi olaylarıyla insanlarımızın arasını açmaya, tüketmeyin çağrılarıyla ekonomimizi batırmaya çalıştılar. Çevre bahanesiyle haftalarca sokakları ateşe verdiler. 17-25 girişimiyle emniyet ve yargı silahını çektiler. Çukurlar aşarak Doğu ve Güneydoğu’daki illerimizi işgale yeltendiler. Besleyip büyüttükleri FETÖ yılanını üzerimize saldılar. Hamdolsun bunu da boşa çıkardık” diye konuştu. 

“BORCU ÖDEDİK İŞİMİZ BİTTİ” 

Kaderin gayrete aşık olduğunu söyleyen Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: 

“Çetin mücadeleler verdik, ağır imtihanlardan geçtik. Sabrettik, sebat ettik, pes etmeyi aklımızın ucundan dahi geçirmedik. Hamdolsun sonunda demokrasimizi güçlendirmeyi, vesayeti zayıflatmayı, ekonomimizi 3,5 kat büyütmeyi, dış ticaretimizi 170 milyar dolara çıkarmayı başardık. Türkiye’nin IMF’ye borcu 23,5 milyar dolardı. Bay Kemal çıkmış utanmadan sıkılmadan ’Bu iktidar yine IMF’ye gidecek’ diyor. İlk IMF’ye kapılarını açan CHP zihniyeti oldu. Biz geldik IMF’ye borç var. O zamanki IMF’nin başkanı ile Davos’ta konuşuyoruz. Dedim ki, ’Türkiye’nin başbakanı benim, sen değilsin. Sen aydan aya veya her yıl taksidini alıyor musun, alıyorsun. Sen kalkıp da Türkiye’ye yönetemezsin, Türkiye’yi ben yönetirim’ Tabi biraz sağa sola savruldu. Borcu ödedik işimiz bitti. Yere iyi basıyoruz, güçlü basıyoruz. Birelerinin oyuna gelmek yok. Savunma sanayinde Türkiye tarihinde en büyük hamlesini bizim dönemimizde yaptı. Göreve geldiğimizde yüzde 80 ithaldi. Şimdi tamamen bu dışa bağımlılığı yüzde 35’e kadar düşürdük. Türkiye savaş gemisini, helikopterini, İHA, SİHA, füzelerini, bombalarını, silahlarını kendisi üretiyor. PKK, DEAŞ, FETÖ’ye kadar tarihlerinin en ağır darbelerini vuruyoruz. Gabar, Cudi, Tendürek, Kandil’de biz varız. İnlerine girdik inlerine. Kaçacak delik arıyorlar. Şimdi de 735 tane teröristi güvenlik güçlerimiz yakaladı, şimdi bunlar hesaba çekiliyor.” 

“ŞİMDİ YENİ BİR HAMLENİN AREFESİNDEYİZ” 

Erdoğan şöyle devam etti: 

“Binlerce DEAŞ, PKK/YPG’li teröristi etkisiz hale getirerek 40 bin kilometrelik alanı terör örgütlerinin zulmünden çıkardık. Onlara hiç unutamayacakları bir ders verdik. Daha birkaç yıl öncesine kadar terör örgütlerinin cirit attıkları yerlerde bugün huzur var. Türkiye’nin kontrolündeki yerlerde barış, özgürlük ve demokrasi var. Şu anda oraya 310 bin kişi tekrar geri gönderildi. Şimdi yeni bir hamlenin arefesindeyiz. Güney sınırımızın tamamını terörden arındırılacak güvenli bölgeler tesis edeceğiz. Operasyonla ilgili planlarımızı, stratejilerimizi belirledik. İnşallah çok yakında bu adımları atacağız. Türkiye’nin ayağına pranga vuranlar sadece ülkemizin düşmanları değil, ülkemiz ve milletimiz en büyük darbeyi içerideki gafillerden yemiştir. Kimi zaman karşımıza medya baronları, sözde aydınlar, statükocu bürokratlar olarak, darbecilere umut bağlamış siyasetçiler olarak, kimi zaman teröristlere ’cici çocuklar’ diyen genel başkanlar olarak, kimi zaman da en küçük bir hadiseyi fırsata çevirmeye çalışan piyasa simsarları olarak çıkmıştır. Türkiye kazandığı başarıların tamamını bunlara rağmen gerçekleştirmiştir.” 

“ELİNE, DİLİNE DURSUN” 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Isparta’ya 12,5 kat trilyon yatırım yapıldığını aktararak, kazandırılan hizmetlere değindi. Erdoğan, “Bay Kemal diyor ki, ‘Çiftçiler aç.’ Eline diline dursun. Ispartalı çiftçilerimize tarımsal destek verdik” dedi. 

31 Mart’ın çok önemli olduğuna işaret eden Erdoğan, “İstikrarın sürmesi için 31 Mart’ta bir yol kazası yaşamamalıyız. AK Parti ve Cumhur İttifakı olarak 31 Mart’ı da başarıyla atlatmamız gerekiyor. Enerjimizin tamamını yapısal reformuna vereceğiz. Isparta’daki yolculuğumuza tevazu, samimiyet ve gayretle, memleket işi gönül işi diyerek devam edeceğimize inanıyorum. Isparta 31 Mart’ta bir kez daha tercihinizi hizmet siyasetinden yana kullanıyor muyuz? Isparta 31 Mart’ta gönül belediyecileriyle şehrimize yeni ufuklar kazandırıyor muyuz?“ dedi. 

ÇAVUŞOĞLU: “YANINDA OLACAĞIZ” 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, dış politikada her zaman Isparta’nın desteğini hissettiklerini söyledi. Çavuşoğlu, “Sizler 17 yıldır Cumhurbaşkanımızı ve bizi yalnız bırakmadınız. Her seçimde Isparta’da yüzümüzü güldürdünüz, gururumuz oldunuz. Şimdi hep birlikte Şükrü başkanımızı göreve getireceğiz. İnşallah iş başına geldiği zaman belediye başkanı olarak sizler seçtiğiniz zaman bu projelerin hayata geçmesi için yanında olacağız” dedi. 

“NEREDE OLURSA OLSUN BUNLARI TEMİZLEYECEĞİZ” 

Vatandaşların sayesinde dış politikanın güçlendiğine işaret Çavuşoğlu, “Teröristleri nerede olursa olsun temizliyor muyuz? Afrin’e girdik mi? Teröristleri temizliyor muyuz? İnlerine gömüyor muyuz? Şimdi sıra geldi Fırat’ın doğusuna. Nerede olursa olsun bunları temizleyeceğiz. Ya temizlenecek, ya temizlenecek. PKK, DEAŞ hepsi terör örgütüdür, hepsinin de ensesindeyiz. Dünyanın neresinde olursa FETÖ’cü hainlerden hesapları soracağız. Sizlere sözümüz var. Milletimize sözümüz var. Sonuna kadar hesap soracağız” diye konuştu. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Bu Hamlemizle Kazanan Millet, Kaybeden Fırsatçılar Oldu" http://gazetebirlik.com/haber/cumhurbaskani-erdogan-bu-hamlemizle-kazanan-millet-kaybeden-firsatcilar-oldu-181536/ Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ”Bu hamlemizle kazanan millet, kaybeden fırsatçılar oldu. Kazançlı çıkan insanımız, kaybeden ise domates, patlıcan, biber fiyatına bel bağlamış olan Bay Kemal gibi siyaset simsarları oldu” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Isparta’da partisinin 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda düzenlediği mitingde vatandaşlara hitap etti. Miting öncesinde Isparta belediye başkan adayları tanıtıldı. Isparta’ya 5 ay önce geldiğini ve 788 milyon değerinde olan 41 eserin açılışını yaptıklarını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Haziran seçimlerinde AK Parti’nin Isparta’da birinci parti olduğunu hatırlattı. Bugün de benzer bir mücadele içinde olduklarının altını çizen Erdoğan, “Vatandaşlarımızın canına kastedenlere karşı verdiğimizi mücadeleyle, lokmasına kastedenlere karşı verdiğimiz mücadele aynıdır. Devlet olarak bizim nazarımızda insanımızın huzuruna kastedilmesiyle, çoluk çocuğunun rızkına kastedilmesi arasında bir fark yoktur. Ispartalı çiftçi kardeşimin kilosunu 1 liradan meyveyi, bu benim kanıma dokunuyor. Ankara’daki, İstanbul’daki vatandaşım 10-15 liraya evine götürüyorsa, burada fırsatçılık var demektir, ihanet var demektir. Kimse kusura bakmasın. Bunun adı ticaret değil, vurgundur, soygundur” dedi.

Isparta’da şuan elde 400 bin ton elma olduğunu kaydeden Erdoğan, “Bunu halledeceğiz, başka çaremiz yok. Bunu zaten benim milletim eritir. Elma şifadır. Golden mi, starking mi? Bunun adı insanımızın rızkını alavere dalavere ile hiç etmektir. Devletin görevi de ne olursa olsun bunu engellemektir. Son haftalarda gıda fiyatlarındaki fahiş fiyatlar karşısında bunu yaptık. Hemen harekete geçerek gereken adımları attık. Market ve pazardaki etiketler yarı yarıya düştü. Bu hamlemizle kazanan millet, kaybeden fırsatçılar oldu. Kazançlı çıkan insanımız, kaybeden ise domates, patlıcan, biber fiyatına bel bağlamış olan Bay Kemal gibi siyaset simsarları oldu. Bu kararlılık herkes tarafından görüldü. Tanzim satışı bir süre daha devam ettireceğiz. Her şey yolunda giderse bu yöntemi sona erdiririz. Şayet fırsatçılar direnmeye devam ederse sistemi sürdüreceğiz. Fiyat artışı tespit ettiğimiz diğer alanlarda da benzer yollara başvuracağız. Ne üretici, ne tüccar ne de vatandaşımızın zarar görmesine asla müsaade etmeyeceğiz“ diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Köpeğin Sürüklenerek çöp Kamyonuna Atılması Kamerada http://gazetebirlik.com/haber/kopegin-suruklenerek-cop-kamyonuna-atilmasi-kamerada-171843/ Isparta’da sahipli köpeğin belediye ekiplerince uyuşturucu iğne atan tüfekle vurulduktan sonra sürüklenerek çöp kamyonuna atıldığı anlar, güvenlik kamerasına yansıdı.

Edinilen bilgiye göre olay, 7 Şubat’ta tarihinde, Isparta merkeze bağlı Kuleönü kasabasında meydana geldi. Kuleönü Belediyesine bağlı temizlik ekiplerinin, bir evin ahırında yattığı görülen köpeği uyuşturucu tüfekle vurduktan sonra çamurlu yerde sürükleyip, çöp kamyonuna atarak götürdüğü anların yer aldığı güvenlik kamerası görüntüleri, sosyal medyada paylaşıldıktan sonra büyük tepki topladı.

Görüntüleri sosyal medyada paylaşan ISHAYKO Derneği üyeleri, olayla ilgili savcılığa da suç duyurusunda bulunduklarını belirtti.



"DERNEĞE GELDİĞİMİZDE KAPIDA BİR FLAŞ BELLEK VE YAZILI NOT BULDUK"

ISHAYKO Derneği Başkanı Aynur Gül Asem, İhlas Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, "Biz, sabah derneğe geldiğimizde kapıda bir flaş bellek bulduk ve bu olayın meydana geldiği yerin H.Ç.’ye ait bahçe olduğu notunu gördük" diye konuştu.

Asem, daha sonra inceleme yapmak üzere bölgeye gittiklerini kaydederek, "Biz, görüntüleri izledikten sonra sözü edilen yere giderek, bölgede araştırma yaptık. Çöp dökülen yerlere bakarak, sözü edilen ve başka hayvanların olup olmadığını araştırdık. Vurulan köpeği de orada bulamadık. Zaten, hayvanın da çöpte preslendiğini biliyoruz. Görüntülerdeki köpeğin preslendikten sonra, kanala atıldığını öğrendik. Ölmemiş hayvan asla, bayıltılarak çöp kamyonuna atılamaz. Ayrıca, bizim sokak hayvanı diye gittiğimiz o vurulan köpeğin de sahipli olduğunu tespit ettik. Biz de olayın yakın takipçisiyiz. Barınağı olmayan belediyelerde gizlice benzer katliamlar yapılıyor. Hiçbir belediye veteriner hekim olmadan uyuşturucu kullanamaz, temin edemez. Zaten ilgili şikayetlerde de bulunduk. Belediyeler ceza kapsamına alınmadığı ve görevini yapmadığı sürece bu görüntüleri görmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Asem ayrıca, bölge halkının o bölgede benzer olayların sürekli yaşandığını iddia ettiğini söyledi.



"EN UFAK BİR YANLIŞLIĞI ŞAHSIMIN, AİLEMİN VEYA BELEDİYEMİZİN GÖRMEZDEN GELMESİ İMKANSIZDIR"

Kuleönü Belediye Başkanı Sezai Çakır ise olayla ilgili belediyenin resmi internet sitesi üzerinden yayımladığı açıklamada, "Geçtiğimiz günlerde kasabamızda yaşanan ne gerekçesi olursa olsun hiçbir şartta kabul edilemeyecek bir olay ile ilgili kamuoyunu bilgilendirerek böylesi kötü bir olayda bile menfaat beklentisi içinde olanların gerçek yüzlerini herkesin görmesini sağlamak için açıklama gereğini duyuyorum. Öncelikle belirmek isterim ki kışın aç kalan kuşların kar yağınca aç kalmasın diye sırtına aldığı çuvalla karların üzerine yem serperek onları doyuran bir aile geleneğinden gelen birisi olarak bir hayvana bırakın kötü muameleyi onlara yapılacak en ufak bir yanlışlığı şahsımın, ailemin veya belediyemizin görmezden gelmesi imkansızdır" dedi.



"BİZDEN TALEPTE BULUNDULAR, GÖRÜNTÜLERİ SERVİS EDEN KİŞİNİN MAALESEF NİYETİ SUÇLULARIN ORTAYA ÇIKARILMASI DEĞİL"

Bazı art niyetli kişilerin daha önce kendilerinden talepte bulunduğunu savunan Başkan Çakır, bu durumla ilgili de şikayette bulunacağını sözlerine ekledi. Çakır, "Geçtiğimiz günlerde belediye ile ilgili bir toplantı için il dışında olduğum bir günde belediyemize bir şikayet gelmiş ve sokakta çocuklara saldıran bir köpek olduğu bildirilmiştir. Belediye görevlileri köpekleri uyuşturucu ile etkisiz hale getirip gereken müdahaleyi yaparken görüntülerde göründüğü gibi dikkatsiz ve içimizi yakan bir görüntüye sebep olmuşlardır. Hangi sebeple olursa olsun bu olayı duyar duymaz gereken soruşturma açılmış ve idari ve hukuki işlem belediye görevliler ile ilgili yapılmıştır. Hangi hukuki sonuç olursa olsun bizleri bu olay üzmüştür. Şunu da belirtmek isterim ki bu görüntüleri servis eden kişinin maalesef niyeti bu olayı ortaya çıkarmak suçlular ile ilgili gerekenin yapılması değildir. Bu görüntülerin yayınlanmaması karşılığında bizden talepte bulunmaları da bizi üzmüştür. Şiddetle reddettiğim bu çirkin teklif içinde gereken hukuki işlem yapılacaktır. Bizleri derinden üzen bu kötü muameleye maruz kalan köpeğimizin sağlık durumu iyi ve şu anda Isparta Belediyemize ait hayvan barınağında gözetim altındadır. Üzüntülerimi belirtirken bir kez daha suçlusu kim olursa olsun kasabamızda yaşanan bu olaydan dolayı herkesten özür diliyorum. Saygılarımla" ifadelerini kaydetti.

(Feti Kılıç/İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Beşiktaş Taktik çalıştı http://gazetebirlik.com/haber/besiktas-taktik-calisti-195114/

Beşiktaş, Spor Toto Süper Lig’in 21. haftasında Bursaspor ile oynayacağı maçın hazırlıklarına bu akşam yaptığı antrenmanla devam etti.

BJK Nevzat Demir Tesisleri’nde Teknik Direktör Şenol Güneş yönetiminde basına kapalı yapılan antrenman kondisyon ve taktik çalışmasıydı. İdman sahada yapılan ısınma koşuları, istasyon koşuları ve streching çalışmaları ile başladı. Küçük oyunlar, pas çalışması, 5’e 2 çalışması, dar alanda oyun ve kontrol pas çalışması yapıldı. Antrenman, taktik programının yer aldığı çalışmalar, yarım sahada yapılan çift kale taktik maçı ve şut çalışması ile sona erdi. Beşiktaş, hazırlıklarını yarın saat 17.30’da basına kapalı yapacağı antrenmanla tamamlayacak ve kampa girecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Canlı Yayında Sürpriz Evlilik Teklifi http://gazetebirlik.com/haber/canli-yayinda-surpriz-evlilik-teklifi-151839/ Isparta’da firmasının tanıtımını yapmak üzere yerel televizyonda programa katılan iş adamı, manevi destek sağlaması için gelen nişanlısına program sonunda evlilik teklif etti.

Isparta’da bir halı ve koltuk yıkama firması sahibi olan Mehmet Kabaoğlu, işletmesinin reklam ve tanıtımı için yerel televizyon kanalında hafta içi her sabah yayınlanan Gülkent’te Bugün programına konuk oldu.



YAYIN BOYUNCA MANEVİ DESTEK SAĞLAMAK İÇİN ORADA OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜ

Program öncesinde ana kumanda, sunucu ve teknik ekiple nişanlısına bir sürpriz yapmak istediği bilgisini paylaşan Kabaoğlu, yayında heyecanlanacağı bahanesiyle stüdyoya nişanlısı Merve Kaplan ile birlikte girmek istediğini söyledi. Stüdyoda nişanlısı ile yan yana oturan ancak, kamera kadrajında bulunmayan Kaplan, program boyunca Kabaoğlu’na destek vermek için orada bulunduğunu düşündü.



CANLI YAYINDA SÜRPRİZ EVLİLİK TEKLİFİ

Programın sonuna gelindiğinde, teşekkür bölümünde kendi hayatıyla ilgili bir şeyler paylaşmak istediğini ifade eden Kabaoğlu, "Bir ömür boyu mutlu olmayı diliyorum seninle, benimle evlenir misin?" diye sordu.

Bu sırada ekranlara getirilen nişanlısı Kaplan da teklife "Tabii ki evet" diye yanıt verdi. Genç kız ayrıca, "Biraz geç oldu ama olsun" şeklinde espri yaptı.

Sunucunun kendilerini kıskandığını belirterek duygularını sorduğu Kaplan, "Çok heyecanlıyım gerçekten, böyle bir şey beklemiyordum" yanıtını verdi.



NİKAHLARINI DA CANLI YAYINDA KIYDIRACAKLAR

Yaşanan renkli dakikalardan sonra program sunucusu Ruzin Azerhan da, canlı yayınında ilk kez böyle bir şeye şahit olduğunu ifade ederek çiftin nikahlarının da aynı stüdyoda kıyılmasını teklif etti. Genç çift ise yapılan bu güzel teklifi kabul etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
19. Hafta Hakemleri Belli Oldu http://gazetebirlik.com/haber/19-hafta-hakemleri-belli-oldu--121614/ Spor Toto Süper Lig’in 19. haftasında oynanacak karşılaşmalarda düdük çalacak hakemler belli oldu.

Türkiye Futbol Federasyonu’nun resmi internet sitesinden yapılan açıklamada Spor Toto Süper Lig’in 19. haftasında yarın, 26 Ocak Cumartesi, 27 Ocak Pazar ve 28 Ocak Pazartesi günü oynanacak müsabakaları yönetecek hakemler şöyle:



YARIN

20.30 Beşiktaş - Büyükşehir Belediye Erzurumspor: Mustafa Öğretmenoğlu



26 OCAK CUMARTESİ

16.00 İstikbal Mobilya Kayserispor - Bursaspor: Yaşar Kemal Uğurlu

19.00 Göztepe - Galatasaray: Bülent Yıldırım



27 OCAK PAZAR

13.30 Çaykur Rizespor - Akhisarspor: Suat Arslanboğa

16.00 Atiker Konyaspor - Antalyaspor: Volkan Bayarslan

19.00 Demir Grup Sivasspor - Trabzonspor: Alper Ulusoy



28 OCAK PAZARTESİ

20.00 Fenerbahçe - Evkur Yeni Malatyaspor: Ali Palabıyık

20.00 Medipol Başakşehir - Kasımpaşa: Mete Kalkavan

20.00 MKE Ankaragücü - Aytemiz Alanyaspor: Halis Özkahya

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Karayolunda Korkutan Yarık http://gazetebirlik.com/haber/karayolunda-korkutan-yarik--112904/ Isparta-Antalya karayolunun Dereboğazı kesiminde yarık oluştu.

Edinilen bilgiye göre, sabah saatlerinde yağışlı hava nedeniyle Isparta - Antalya karayolunun (Dereboğazı yolu) 20. kilometresinde toprak kaymasına bağlı yarıklar meydana geldi. Yol ortasındaki dev yarık, görenleri korkuttu. Durumun Karayolları ekiplerine bildirilmesi üzerine harekete geçen görevliler bölgede çalışma başlatırken, polis ekipleri de güvenlik önlemi aldı.

Dereboğazı yolunda, Isparta’dan Antalya istikametine gidiş yönünde çalışma yapılan yaklaşık 1 kilometrelik alanda tek şeridi tedbiren kapatılan yolda, diğer şeritten trafiğin çift yönlü olarak sağlandığı öğrenildi.

Öte yandan, bölgedeki çalışmalarının tamamlanması halinde yolun tekrar açılabileceği belirtildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
3 Kardeş ölümden Döndü http://gazetebirlik.com/haber/3-kardes-olumden-dondu--214015/ Isparta’da 3 kardeşin evde yalnız olduğu sırada çıkan yangın korku dolu anların yaşanmasına neden oldu. Dumandan etkilenen 3 kardeş, komşuların yardımıyla evden çıkarılarak hastaneye kaldırıldı.

Edinilen bilgiye göre olay, saat 17.30 sıralarında Bağlar Mahallesi 2227. Sokak’taki bulunan 2 katlı müstakil evde meydana geldi. İddiaya göre, babaları işte, anneleri de pazarda oldu öne sürülen 4 yaşındaki İ.K, 7 yaşındaki İ.K ve 10 yaşındaki M.K.’nın evde yalnız olduğu sırada henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Çıkan yangında oturma odasında yalnız olduğu öğrenilen ve dumandan etkilenen 3 kardeş komşularının yardımıyla evden çıkarıldı.

Durumun haber verilmesiyle birlikte olay yerine Isparta Belediye İtfaiye Müdürlüğü, 112 Acil Servis Ekipleri ve polis ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemi alırken, sağlık ekipleri dumandan etkilenen kardeşlere müdahale etti, itfaiye ekipleri de yangın söndürme çalışması yaptı.

3 ekibin müdahale ettiği yangın kısa sürede kontrol altına alınırken, Isparta Şehir Hastanesine kaldırılan çocukların sağlık durumlarının iyi olduğu kaydedildi.

Yangın sonucu evin oturma odasının kullanılamaz hale geldiği orta çapta maddi hasar meydana geldiği belirtildi.

Öte yandan, yangının çıkış nedeni ise yapılacak incelemenin ardından netlik kazanacak.

(Feti Kılıç /İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Isparta'dan 10 Ülkeye Meyve Cipsi İhracatı http://gazetebirlik.com/haber/ispartadan-10-ulkeye-meyve-cipsi-ihracati-4494/

KOSGEB desteğiyle üretime başlayan firma, elma, portakal, mandalina, kavun, muz, çilek, kivi, greyfurt, nar ve şeftaliyi makinelerde ince dilimler haline getirip, ürüne özel sıcaklıklarda kurutarak meyve cipsi üretti.

Yurt içinden ve yurt dışından talep gören meyve cipslerin, ihracat ağını geliştirmek için firma yetkilileri çalışmalara devam ediyor. Firma sahibi Mehmet Volkan Poyraz, yaptığı açıklamada, Isparta'da iklim şartlarından dolayı birçok meyve ve sebzenin üretildiğini söyledi. Alternatif ürün geliştirmek için böyle bir çalışmaya başladıklarını ifade eden Poyraz, ürünleri toptan ve perakende olarak satışa sunduklarını kaydetti.

"Katkı maddesi bulunmuyor"
Meyve cipslerinde katkı maddesinin bulunmadığını belirten Poyraz, şöyle devam etti:

"Ürettiğimiz cipslerde katkı maddesi bulunmuyor. İnsanlara, özellikle çocuklara bu cipsi sevdirme amacını taşıdık. Güvenle tüketebilirler. Devlete sunmuş olduğumuz projeyle daha da hızlandık. Yurt dışında 10 ülkeye meyve cipsleri gönderiyoruz. Bunlar arasında Almanya, İngiltere, Kuveyt, İsrail var. Bunun dışında Amerika ve Çin'le de görüşmelerimiz devam ediyor. Oradaki büyük market zincirleriyle bağlantı halindeyiz. Türkiye'de satış ağımız oldukça geniş ve hemen hemen tüm illere gönderiyoruz. Yurt dışına ihracat ağımızı genişletme amacındayız. Oralarda fuarlara katılıyoruz. İsteyenlere numune gönderiyoruz. Üretim kapasitemiz de günlük 3 ton."

Sezona göre üretim miktarının değiştiğini vurgulayan Poyraz, meyve cipsi üretimini yıl içerisine yaydıklarını ifade etti.

"Kurutma, atalarımızdan gelen en eski saklama yöntemi"
Isparta'da üretilen ürünü ülke ve dünyada tanıtmaktan dolayı mutlu olduklarını anlatan Poyraz, "Amacımız bu ürünleri insanlara tanıtmak. Bir çocuk, 'baba bana cips al' dediğinde onları doğal ve katkı maddesi olmayan cipslere yönlendirmek." dedi.

Poyraz, Türkiye'nin kurutulmuş üzüm, incir ve kayısıda dünyada önde gelen bir ülke olduğunu, çeşitliliğin artırılması amacıyla çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Kurutmanın Türk geleneğinde uzun zamandan beri var olduğuna dikkati çeken Poyraz, "İnsanlara bu ürünlerin üretilip, tüketilebileceğini alıştırmaya çalışıyoruz. Çiftçi açısından baktığımızda ise değerlendiremediği ürün varsa alıyoruz ve yeni bir satış kanalı oluşturuyoruz. Bu açıdan ekonomiye katkı sağlıyoruz." diye konuştu.

Üretimi yaparken ürünün lezzetinde bir değişim meydana gelmediğini dile getiren Poyraz, kışın tüketilebilen ürünlerin yazın, yazın üretilen meyvelerin de kışın tüketilme imkanının olduğunu kaydetti.

Yatırımlarına KOSGEB'in destek verdiğini kaydeden Poyraz, "Böylelikle devlet, sanayi ve üniversite iş birliğiyle bu ürünleri üretmeye başladık. Doğal olmasından dolayı çocuklarımıza alıştırmaya çalışalım. Kurutulmuş meyve kültürüne alışkın bir toplumuz. Çocukların cebine kurutulmuş üzüm koyup okula gönderdiğimiz zamanlar vardı. Çeşit sayısı açısından geliştiriyoruz." dedi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Isparta'dan 10 Ükeye Gül Çayı İhracatı http://gazetebirlik.com/haber/ispartadan-10-ukeye-gul-cayi-ihracati-3706/

Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65'inin karşılandığı Isparta'da üretilen gül çayı, 10 ülkeye satılıyor.

Özel fırınlarda düşük sıcaklıklarda kurutulan gonca gül, yaprak ve toz haline getirilerek çay haline getiriliyor. Yurt içinde de rağbet gören gül çayı, çeşitli ülkelerden talep görüyor.

 Gül çayı firması sahibi Mehmet Volkan Poyraz, AA muhabirine, devlet desteğiyle üretime başladıklarını, gülden katma değeri yüksek ürünler elde edebilmek için çalıştıklarını söyledi.

Gül çayının tamamen doğal yöntemlerle yapıldığını aktaran Poyraz, şöyle konuştu:

"Vakumlu bir kurutma sistemi içinde düşük sıcaklıkta gülün içindeki aromatik bileşenler kaybolmadan gül çayını ürettik. Birçok ülkenin kendine has çayı var. 'Bizim de neden gül çayımız marka olmasın?' Bunun üzerinde durduk. 'Türkiye niçin gül çayıyla anılmasın?' Kapasitemizi her geçen yıl artırıyoruz. Geçen yıl 20 ton gül işledik ve gül çayı ürettik. 10 ülkeye ihracat yapıyoruz. İhracat yaptığımız ülkeler arasında İngiltere, Avustralya, İsrail ve Almanya'nın yanı sıra Orta Doğu ülkeleri de var. Amerika ve Çin ile görüşmelerimiz devam ediyor. Ürünümüzü farklı boyutlarda paketlerle piyasa sunuyoruz. Geri dönüşler çok güzel. Yurt içinden ve yurt dışından taleplerimiz artıyor."

 İhracatı artırmak için farklı ülkelerde çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Poyraz, "Farklı dillerde paket çalışmalarımız var. Yabancı ülkelerde gıda sektörü kapsamında düzenlenen fuarlara katılarak ürünümüzün tanıtımını yapıyor ve bu alanın gelişmesi için gayret gösteriyoruz. Hedeflerimiz bu ürünü marka haline getirip, ülkemizin ve ilimizin tanıtımına da katkı sağlamak." diye konuştu.

Poyraz, gülün daha çok kozmetik alanında kullanıldığını, yaptıkları gül çayıyla kullanım alanını genişlettiklerini ifade etti. 

 Piyasada bu tarz bir ürünün bulunmadığını anlatan Poyraz, "Gülü aromatik yapısını bozmadan kurutmaya özen gösteriyoruz. Hiçbir katkı maddesi koymuyoruz. Aroma artırıcı ve sentetik bileşen girmiyor. Bu sebeple ürün doğal ve güvenle tüketilebilir. Gül çayı rahatlatıcı bir çay." değerlendirmesinde bulundu. 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com