tag:gazetebirlik.com,2015:cid-121 YeniBirlik Gazetesi YeniBirlik Gazetesi 2023-12-05T13:40:39+03:00 Bilecik'teki "emekliler köyü"nde ikinci baharını eşi ve güvercinleriyle geçiriyor http://gazetebirlik.com/haber/bilecikteki-emekliler-koyunde-ikinci-baharini-esi-ve-guvercinleriyle-geciriyor-7713/

Emekliliğini doğayla iç içe geçirmek isteyen 3 kişi, 1996 yılında doğanın içinde yaşamaya karar vererek, ilçenin Sakarya Nehri kıyısında bulunan Çayköy köyünde 100 dönüm alana ev inşa etmek için yapı kooperatifi kurdu. Eskişehir, Sakarya ve Bilecik'ten katılımlarla kooperatifin üye sayısı 38'e yükseldi.

Bahçeli 38 evin inşa edilmesiyle 2000 yılında faaliyete geçen "emekliler köyü"nde şu anda yaklaşık 100 kişi ikinci baharlarını yaşıyor.

Eskişehir'de inşaat sektöründe çalışıp emekli olduktan sonra işini çocuklarına devreden Eyüp Dokuzlar da eşiyle köye yerleşti.

Sayısı 80'e ulaşan güvercinlerinin yanı sıra tavuk, kedi ve koyun besleyen çift, doğal hayatın tadını çıkarıyor.

Dokuzlar, AA muhabirine, şehir yaşantısını bırakıp çocukluğundan beri tutkunu olduğu güvercin besleme hayaliyle Çayköy'deki emekli arkadaşlarının yanına geldiğini söyledi.

Kahvaltıdan sonra bahçe işleriyle, evcil hayvanlarıyla ilgilenerek zaman geçirdiklerini belirten Dokuzlar, şöyle konuştu:

"Doğa sevgisi fazla olduğu için emekli olduktan buraya yerleşmeye karar verdik. Burada yaşamak hoşumuza gidiyor. Temiz havada günlerimiz güzel geçiyor. Posta güvercinlerim var, onlarla ilgileniyorum. Güvercin tutkusu benim için adeta bir yaşam biçimi haline geldi. Hayvanların genellikle hepsini severim. Köpeklerim, güvercinlerim, kedilerim var. Eskişehir Mahmudiye'de üretilen yerli ırk tavuklarım da var. Bazen Eskişehir'e gidiyoruz, en fazla iki gün kalıyoruz sonra burayı özlüyoruz. Burada tam emeklilik hayatı geçiriyoruz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
En büyük sazanı tutmak için kıyasıya yarıştılar http://gazetebirlik.com/haber/en-buyuk-sazani-tutmak-icin-kiyasiya-yaristilar-3763/

Çerkeşli Göleti'nde düzenlenen yarışma için çeşitli illerden gelen 24 takımdan 85 sporcu, gölet etrafında 1 hafta kamp yaptı. 2 farklı kategoride yarışan sporcular, en çok ve en büyük sazanı tutmak için mücadele etti. Yarışma sonunda dereceye giren sporculara ödülleri takdim edildi.

Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, yakalanan balıkların tartıldıktan sonra tekrar suya bırakılmasının, amatör balıkçılığı özendirme, sportif aktiviteleri ve doğayla ilgili konuları öne çıkarma anlamında güzel bir etkinlik olduğunu vurguladı.

Amatör balıkçılardan da profesyonel sporcuların yaptığı gibi özen göstermelerini beklediklerini ifade eden Şahin, etkinliğin, farklı noktalarda sayısı artırılarak devam edeceğini aktardı.

Bursa Millet Mahallesi Amatör ve Sportif Olta Balıkçıları Derneği Başkanı Selçuk Şimşek de yarışan takımların, bu işi hobi edinen ve profesyonel anlamda yapan kişilerden oluştuğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

"Balık ortalamasının önceki yıllara göre düştüğünü görüyoruz. Bununla ile ilgili önlemler alacağız. Göletlerimizin korunması ve balıklandırma ile ilgili çalışmalarımız olacak. Yasak malzemelerin kullanılmaması konusunu amatör balıkçılarımıza anlatmalıyız. Trafik kuralları gibi kendi içinde kuralları olan bir avcılık. Bizler zaten bu tür konulara dikkat ediyoruz. Amatör ve sportif olta balıkçılığı aslında çok güzel bir hobi. Uyulması gereken limitler var, boy ve kilo anlamında. Dernek çatısı altında toplanarak farkındalık yaratmak, özendirmek ve kurallı avcılığın gelişimine katkıda bulunmak istedik. Bizler sportif avcılarız. Aslında burada tuttuğumuz balıkları tekrardan suya salıyoruz. Yarışırken de bireysel anlamda da hobimizi icra ederken de bu disiplinle avlanıyoruz."

Yarışmada yakalanan 21 sazanın en büyüğü, 77 santimetre boyunda 7,65 kilogram ağırlığındaki balık oldu. Ayrıca, bir ekip, yaklaşık 1 metre 70 santimetre boyunda, 50 kilogram ağırlığında yayın balığı yakaladı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik'teki orman yangınına müdahale sürüyor http://gazetebirlik.com/haber/bilecikteki-orman-yanginina-mudahale-suruyor-6410/

Merkeze bağlı Kuyubaşı köyü Karasu deresi üstü mevkisinde ormanlık alana yıldırım isabet etmesi sonucu pazar günü başlayan yangın rüzgarın etkisiyle devam ediyor.

Dün havanın kararmasıyla helikopterli söndürme çalışmalarına ara verilen yangına, 10 arazöz ve 3 su ikmal aracı ile çok sayıda ekiplerin karadan müdahalesi gece boyu devam etti. Sabah saatlerinde havadan müdahale çalışmalarına yeniden başlandı.

Şiddetli rüzgarın etkisiyle farklı noktalara doğru yayılan yangına müdahale için sarp ve kayalık bölgeye 3 kilometrelik hortum hattı çekildi.

Yoğun duman ve bölgenin sarp yapısı yangının kontrol altına alınmasını güçleştiriyor.

Aynı bölgede 5 gün önce de yangın çıkmıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik'te yıldırım isabet etmesi sonucu çıkan orman yangınına müdahale ediliyor http://gazetebirlik.com/haber/bilecikte-yildirim-isabet-etmesi-sonucu-cikan-orman-yanginina-mudahale-ediliyor-9087/

Merkeze bağlı Kuyubaşı köyü yakınlarındaki ormanlık alanda yıldırım isabet etmesi sonucu yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye, Orman Bölge Müdürlüğü ve itfaiye ekipleri yönlendirildi.

Sarp ve kayalık alandaki yangına helikopterle havadan müdahale eden ekipler, bölgedeki kayalıklardan dolayı karadan müdahalede zorlanıyor.

Ekipler, 3 gün önce de yangın çıkan bölgedeki alevleri kontrol altına almak için çalışmasını sürdürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik'te yıldırım isabet etmesi sonucu çıkan orman yangınına müdahale ediliyor http://gazetebirlik.com/haber/bilecikte-yildirim-isabet-etmesi-sonucu-cikan-orman-yanginina-mudahale-ediliyor-556/

Merkeze bağlı Kuyubaşı köyü yakınlarındaki ormanlık alanda yıldırım isabet etmesi sonucu yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye, Orman Bölge Müdürlüğü ve itfaiye ekipleri yönlendirildi.

Sarp ve kayalık alandaki yangına helikopterle havadan müdahale eden ekipler, bölgedeki kayalıklardan dolayı karadan müdahalede zorlanıyor.

Ekipler, 3 gün önce de yangın çıkan bölgedeki alevleri kontrol altına almak için çalışmasını sürdürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik'teki hayvan hastanesi hem rehabilite ediyor hem de kontrolsüz üremenin önüne geçiyor http://gazetebirlik.com/haber/bilecikteki-hayvan-hastanesi-hem-rehabilite-ediyor-hem-de-kontrolsuz-uremenin-onune-geciyor-1063/

Osmaneli Belediyesince 3 bin metrekare alanda inşa edilen ve iş adamı Doğan Zaimoğlu'nun destekleriyle büyütülerek hayvan hastanesine dönüştürülen tesise getirilen sahipsiz hayvanlar, tedavi ve kısırlaştırmanın ardından doğal ortamına bırakılıyor.

Tam teşekküllü hastane, yaralı ve hasta hayvanlara şifa dağıtıyor.

Osmaneli Belediyesi, son yıllarda önemli bir sorun haline gelen kontrolsüz üremelerin önüne geçmek için hayata geçirdiği merkezde, çevre il ve ilçelerden kente bırakılan sokak hayvanları da kısırlaştırılıyor; rehabilite edilen hayvanlara eğitim de veriliyor.

Hayvan Hastanesi ve Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi Başhekimi Veteriner Hekim Abdullah Tetik, AA muhabirine, pilot bölge uygulaması olarak hayvan hastanesinde "Kısırlaştırılmamış sokak hayvanı kalmayacak" sloganıyla projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.

Sokaktan aldıkları köpeği kısırlaştırıp aldıkları bölgeye geri bırakarak, topluma sağlıklı sokak hayvanlarıyla yaşama imkanı sağlamaya çalıştıklarını ifade eden Tetik, "Bugüne kadar hem ilçe merkezimizde hem de bölge ile beraber toplamda 2 bin 500 sokak hayvanı kısırlaştırarak, 50 bin sokak hayvanının üremesinin önüne geçmiş olduk." dedi.

Sokak hayvanlarının boşalttığı bölgeyi başka sokak hayvanlarının doldurduğunu belirten Tetik "Biz sokaktan aldığımız hayvanı kısırlaştırıp, barınağımızda misafir ettiğimiz anda, o sırada dışarıdan şahıs veya kurum o bölgemize sokak hayvanı bıraktıysa boşaltılan bölgeyi sağlıksız köpek doldurmak zorunda kalıyor. Biz onunla da mücadele ediyoruz. Bugüne kadar da başarılı olduğumuza inanıyorum. Çevre il ve ilçelere de çağrımız; sokak hayvanlarını toplayıp, başka bir bölgeye bırakmayıp, bize gelsinler; hayvanlarını kısırlaştıralım ve teslim edelim. Onlar da aldıkları bölgeye bıraksınlar ki sokak hayvanı diye bir sorun söz konusu olmasın." diye konuştu.

"Cumhurbaşkanımızın görüşünü önemsiyoruz"

Tetik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sokak hayvanları konusunda "Avrupa'da bu sorun nasıl çözüme kavuşturulduysa biz de aynı uygulamaları hayata geçireceğiz." görüşünü önemsediklerini ifade etti.

Avrupa'da sokak hayvanlarına yönelik kesin kararlar alındığını belirten Tetik, şöyle devam etti:

"Avrupa'da radikal cezalar var. Sahipli bir hayvanı sokağa terk edemiyorsunuz. Sahipli bir hayvan bakıyorsanız da onun vergisini vermek zorundasınız. Bunun gibi radikal kararlar alınırsa, sokak hayvanlarıyla ilgili toplumumuz bir sorunla karşılaşmaz. Sokak hayvanları sorun olmaktan çıkar, sokak hayvanları da mutlu bir şekilde yaşamlarını devam ettirirler. Bu konuda Cumhurbaşkanımızın kararını, görüşünü önemsiyoruz."

Bursa, Eskişehir ve Bilecik'e hitap edecek büyük bir hayvan hastanesini inşa ettiklerini hatırlatan Tetik, şunları söyledi:

"Hakikaten Türkiye'ye örnek olacak, sokak hayvanlarına yönelik hastane oldu. İlçemizde sokak hayvanı diye bir sorun yok. Uzman toplama ekibimizle beraber sokaktaki en ufak şikayeti değerlendirerek, anında müdahale ediyoruz ve sorunu çözüyoruz. Bu sorunun olmaması için şikayetlere anında müdahale edilmesi ve sokaktan toplanan köpeklerin hakikaten rehabilite edilerek, sağlıklaştırılmış bir şekilde sokağa salınması önemli. Sokak hayvanlarının psikolojik sorunlarını düzelten bir ekibimiz de var. Hastanemizde psikolojik sorunlarını düzelttikten sonra aldığımız bölgeye geri bırakıyoruz. Eğer psikolojik sorunu düzelmediyse geri bırakmıyoruz, barınağımızda misafir ediyoruz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
742. Söğüt Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Yörük Şenlikleri http://gazetebirlik.com/haber/742-sogut-ertugrul-gaziyi-anma-ve-yoruk-senlikleri-2462/

Destici, Bilecik'in Söğüt ilçesinde düzenlenen 742. Söğüt Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Yörük Şenlikleri'nde yaptığı konuşmada, Ertuğrul Gazi ile tüm Osmanlı padişahlarını, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ve vatan uğranda canlarını feda eden şehitleri rahmetle, minnetle ve şükranla yad ettiğini söyledi.

İnsanlık tarihi kadar köklü kadim Türk tarihinin yüzyıllarca süren en parlak sayfalarının ilk harflerinin Söğüt'te yazılmaya başlandığını aktaran Destici, "Dünya üzerinde milletler mücadelesi tarihin her döneminde olduğu gibi bugün de devam etmektedir ve muhataplarımız, hasımlarımız, insanlık tarihinin neredeyse tamamında hüküm veren, kural koyan, adalet terazisini elinde tutan milletimizin yeniden geleceğe atacağı o büyük ve güçlü adımı endişeyle bekliyorlar. Bu tedirginlikle etrafımıza duvarlar örmeye ve sınırlar çizmeye çalışıyorlar. Kerkük'te bulunan Türk varlığından Batı Trakya'daki, Balkanlar'daki, Suriye'deki, Kafkaslar'daki, Doğu Türkistan'daki Türk varlığına kadar hepsini yok etmeye çalışıyorlar ama Söğüt'ten bir kere daha haykırıyoruz. Bunu başaramayacaksınız ve Türk milleti olarak Türk devleti olarak buna müsaade etmeyeceğiz." diye konuştu.


Destici, Türkiye'nin büyümesini ve gelişmesini engellemek isteyenlerin başarılı olamadığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Biz her zaman 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' diyen gönül erlerinin Mekke'den İstanbul'a, Edirne'den Viyana'ya yansıttığı ışığın doğrultusunda bir doğruluk, insanlık ve adalet mücadelesi verdik. Şimdi çıkmış bir şeytan kulu, şerefli ve kahraman ordumuza silahlı kuvvetlerimize iftira atıyor. Bu terör işbirlikçisi hainin iftiraları kesinlikle karşılıksız bırakılmamalı. Önce mecliste dokunulmazlığı kaldırılmalı, daha sonra da hukukun önünde bu iftirasının hesabını vermelidir. "

DSP Genel Başkanı Önder Aksakal da Söğüt'te, Türkiye Cumhuriyeti'nden önce 623 yıl, 3 kıtada hüküm sürmüş büyük bir imparatorluğun temellerinin atıldığı bildirdi.

Bu toprakları vatan yapabilmek için nice canların yitirildiğini anlatan Aksakal, şöyle konuştu:

"Söğüt'te Osman Gazi'nin başlattığı bu kadim yolculuk, geçmişteki kahramanlıkların verdiği azim ve cesaretin yarattığı meşru bir sonuçtur. İşte bu irade yerkürede, 3 kıtada hüküm sürmüş, sadece hakim olduğu 3 kıtada değil dünyanın her karış toprağında sevgiyi, barışı, hoşgörüyü, insanlığı ve adaleti hakim kılmıştır. Ancak küresel emperyalist sistem, tarihin hiçbir döneminde bu değerlere itibar etmemiş, vahşi kapitalizmin yaşaması, bir avuç zümrenin dünyanın hakimi olma ihtirasıyla yüzyıllarca mazlum toplumları hegemonyası altına almış, sömürgeciliğini sürdürmüştür. Bugün de farklı değillerdir. Sadece yöntemleri değişmiş, en güzel gökyüzünün altındaki en güzel yeryüzünü yani bu kadim Anadolu coğrafyasını ele geçirmenin ihtirasıyla saldırılarını sürdürmektedirler. Ne ilginç bir tesadüftür ki Cumhuriyetimizin 100'üncü yılını kutlayacağımız bugünlerde yine aynı heves ve hayaller eski canlılığını korumakta, içimizdeki işbirlikçileriyle beraber türlü senaryoları denemeye devam etmektedirler."

MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman ise 400 çadırlık bir Türkmen beyliğinden, cihan imparatorluğuna uzanan kutlu serüvende Söğüt'ün eşsiz bir yerinin bulunduğunun tarihi bir gerçek olduğunun altını çizdi.

Söğüt'te, zaferden zafere koşulan kutlu istikametin ilk taşlarının döşendiğine değinen Büyükataman, şöyle konuştu:

"Ertuğrul Gazi ile başlayan süreç yalnızca Türk tarihinin değil dünya tarihinin de akışını değiştiren birçok gelişmenin belirleyicisi olmuştur. Kutlu ecdadımızın Söğüt'teki asil duruşu ve kararlı adımları 6 asırlık evrensel bir güce ulaşmış ve coğrafyalar Türk milletinin şanlı zaferleriyle şekil almıştır. Medeniyetimizin kadim diyarı Söğüt bugün gurur duyduğumuz ve hayırla andığımız Osmanlı Devleti'nin doğmasına, genişlemesine ve dünyanın zirvesine çıkmasına beşiklik eden mübarek bir şehirdir. Söğüt'te bir uç beyliğinden doğan inanç ve irade, çağ açıp çağ kapayan bir cihan devletine ulaşmış ve şanlı zaferleriyle tarihin akışına yön vermiştir."

Bilecik Valisi Şefik Aygöl de Türk milletinin birlik ve beraberliğini sarsılmaz bir temele oturtan Osmanlı'nın filizlendiği topraklar olan Söğüt'ten tüm Türk dünyasına ve mazlum milletlere selam iletti.

742 yıldır olduğu gibi bu yıl da şenliklere kavuştuklarını belirten Aygöl, şunları kaydetti:

"Ertuğrul Gazi'nin Söğüt'ten başlayarak Haymana'ya ulaşan kutlu yürüyüşü, Osmanlı'nın cihan devletliğine uzanan ilk adımları olarak tarihte yer almıştır. Bugün bizi bir araya toplayan bu manevi gücün kaynağı Söğüt ruhudur. Bu güçten beslenerek yola çıkan Osmanlı, yüz yıllar boyu 3 kıtada 7 iklimde hoşgörü ve adaletin en önemli temsilcisi olmuştur. Ayak bastığı topraklarda unutulmaz izler bırakarak güzel hasletlerle anılan ecdadımızla ne kadar iftihar etsek azdır. Türkiye Yüzyılı'nda emin adımlarla ilerlediğimiz bu günlerde atalarımızdan miras aldığımız bayrağı Cumhurbaşkanı'mız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde şerefle taşımaya devam ediyoruz. Ertuğrul Gazi'nin sancağı yere düşmeyecek, Söğüt ruhu ilelebet yaşayacaktır."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik'te sahipsiz kedi "Sarmal"ın kırılan bacağı ameliyatla tedavi edildi http://gazetebirlik.com/haber/bilecikte-sahipsiz-kedi-sarmalin-kirilan-bacagi-ameliyatla-tedavi-edildi-3004/

Camikebir Mahallesi'nde sahipsiz kediye otomobilin çarptığını görenlerin ihbarının ardından bölgeye Osmaneli Belediyesi Hayvan Hastanesi ve Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi ekibi sevk edildi.

Kediyi merkeze getiren görevliler, röntgeninde bacağının kırık olduğunu belirledikleri ve "Sarmal" adını verdikleri hayvana cerrahi operasyonla "pin" taktı.

Hayvan Hastanesi ve Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi Başhekimi Veteriner Hekim Abdullah Tetik, AA muhabirine, kedinin kırık bacağını "intrameduller pin" uygulaması yöntemiyle birleştirdiklerini söyledi.

Hayvanın sağlığına kavuştuğunu belirten Tetik, "Tamamen ayağı iyileştikten sonra doğal ortamına bırakacağız. Duyarlı vatandaşlarımızın sayesinde kedimizin tedavisini gerçekleştirdik. Sokak hayvanlarının yanı sıra donanımlı hastane imkanlarımızla zor durumdaki evcil hayvanların da tedavilerini yapabiliyoruz." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sessiz dünyasındaki en yakın arkadaşı fırçası ve tuvali oldu http://gazetebirlik.com/haber/sessiz-dunyasindaki-en-yakin-arkadasi-fircasi-ve-tuvali-oldu-7674/

Bilecik'in Bozüyük ilçesinde, bebeklik döneminde geçirdiği ateşli hastalık sonucu işitme ve konuşma yetisini kaybeden 67 yaşındaki Burhanettin Kavurmacı yaptığı resimlerle kişisel sergi açmayı hedefliyor.

Anne ve babasının 6 çocuğundan biri olan ve 2 yaşındaki hastalığından dolayı işitme ve konuşma engeli bulunan Kavurmacı, ilkokulu Adana'da, ortaokulu Ankara'da yatılı okudu.

Bozüyük'te 1975 yılında çimento fabrikasında işe başlayan ve daha sonra engelli kadrosundan eski Sümerbank'tan 1991'de emekliye ayrılan Kavurmacı, Ankara İşitme Engelliler Ortaokulunda meslek eğitimi derslerinde merakla başladığı ressamlığa yıllardır devam ediyor.

Yaptığı kara kalem ve yağlı boya tablolarının ilk kişisel sergisini Bozüyük ilçesinde açmayı planlayan Kavurmacı, boş zamanlarında Halk Eğitimi Merkezinde işaret dili kursuna katılıyor.

Kendisi gibi işitme engelli olan eşiyle hayatı paylaşan Kavurmacı, ilk olarak kara kalem çalışmasında çizdiği kendi portresini 51 yıldır özenle saklıyor.

"Mutlu olduğum zaman resim yaparım ve kendimi iyi hissederim"

Burhanettin Kavurmacı, AA muhabirine işaret dili tercümanı aracılığıyla yaptığı açıklamada, ailesinin okuma yazma öğrenmesi için 1962'de Adana'da ilkokula yazdırdığını ve öğretmeni sayesinde okumayı öğrendiğini belirtti.

Ankara'daki ortaokulda farklı bölümlerin olduğunu ancak resim bölümünü seçtiğini ve zamanla bu sanatta kendisini geliştirdiğini bildiren Kavurmacı, manzara ve portre çizimleri yaptığını aktardı.

Ortaokul yıllarından bu yana resim yapmayı sürdürdüğü bilgisini veren Kavurmacı, şunları kaydetti:

"Davet edilen düğünlere gittiğimde yaptığım tablolarımdan hediye ediyorum. Evimin bir odasını atölye olarak kullanıyorum. Üzüntülü anlarımda resim yapmayı sevmiyorum. Mutlu olduğum zaman resim yaparım ve kendimi iyi hissederim. O anda kafamda canlandırdığım doğa resmini çizerim. Hayatımdaki en önemli uğraşım ve hobim resim yapmak. 51 yıl önce kara kalemle kendi portremi çizdim ve hala saklarım. Resim sevgisi beni hayata bağlıyor. Hayata hep gülümseyerek bakıyorum. Ailelerden, işitme veya başka engelli olan çocuklarıyla yakından ilgilensinler ve onlara yeni ufuklar açsınlar. Aslında engel diye bir şey yok. Engelleri biz içimizde yaratıyoruz. Bugüne kadar 150'nin üstünde tablo yaptım. İlk sergimi Bozüyük'te açmak istiyorum."

İşaret dili eğitmeni ve tercümanı Neşe Demir de işitme engelli çocuk veya yetişkinlerin sosyal faaliyetleri bulunmalarının önemli olduğunu söyledi.

Kavurmacı'nın resim yaparak toplumsal hayatta yer almasının diğer işitme ve konuşma engellilere örnek olduğunu vurgulayan Demir, "Kendisiyle işaret dili ile güzel sohbetlerimiz oluyor. Bazen derslere katılıyor ve bilmediğim işaretleri gösteriyor." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik'te çıkan orman yangınına müdahale ediliyor http://gazetebirlik.com/haber/bilecikte-cikan-orman-yanginina-mudahale-ediliyor-5699/

Bilecik-Eskişehir kara yolundaki Ertuğrulgazi ile Osmangazi tünelleri arasında bulunan ormanlık alanda henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı.

Kara yoluna yakın mesafedeki yangının söndürülmesi için bölgeye itfaiye ve Bursa Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri sevk edildi.

Havadan 1 uçak ve 2 helikopterle de müdahale edilen yangının kısa sürede kontrol altına alınması için çalışma yürütülüyor.

Olay yerinde incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi alan Bilecik Valisi Şefik Aygöl, AA muhabirine, yangının kent merkezine yakın bir noktada çıktığını söyledi.

Aygöl, elektrik hattından düşen telin yangın çıkardığı ihbarı üzerine harekete geçen ekiplerin müdahaleye devam ettiğini söyledi.

Kayalık olan bu alanda rüzgarın hızlı estiğini anlatan Aygöl, şöyle konuştu:

"Tüm ekiplerimizi aşağıda konuşlandırdık ama buradan müdahale şansımız yok. Orman Bölge Müdürlüğümüzün 2 helikopteri ve 1 uçağı şu anda yukarıdan müdahale ediyor. Yangının çıktığı alan çok dar. Genişleme ihtimali düşük göründüğünden dolayı sevindirici bir durum bu. Takip ediyoruz. Tüm ekiplerimizle hazır durumdayız, müdahale ediyoruz. İnşallah çok fazla bir zarar olmadan söndüreceğiz."


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik'te çıkan orman yangınına müdahale ediliyor http://gazetebirlik.com/haber/bilecikte-cikan-orman-yanginina-mudahale-ediliyor-7989/

Bilecik-Eskişehir kara yolundaki Ertuğrulgazi ile Osmangazi tünelleri arasında bulunan ormanlık alanda henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı.

Kara yoluna yakın mesafedeki yangının söndürülmesi için bölgeye itfaiye ve Bursa Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri sevk edildi.

Havadan 1 uçak ve 2 helikopterle de müdahale edilen yangının kısa sürede kontrol altına alınması için çalışma yürütülüyor.

Olay yerinde incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi alan Bilecik Valisi Şefik Aygöl, AA muhabirine, yangının kent merkezine yakın bir noktada çıktığını söyledi.

Aygöl, elektrik hattından düşen telin yangın çıkardığı ihbarı üzerine harekete geçen ekiplerin müdahaleye devam ettiğini söyledi.

Kayalık olan bu alanda rüzgarın hızlı estiğini anlatan Aygöl, şöyle konuştu:

"Tüm ekiplerimizi aşağıda konuşlandırdık ama buradan müdahale şansımız yok. Orman Bölge Müdürlüğümüzün 2 helikopteri ve 1 uçağı şu anda yukarıdan müdahale ediyor. Yangının çıktığı alan çok dar. Genişleme ihtimali düşük göründüğünden dolayı sevindirici bir durum bu. Takip ediyoruz. Tüm ekiplerimizle hazır durumdayız, müdahale ediyoruz. İnşallah çok fazla bir zarar olmadan söndüreceğiz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik'te çıkan orman yangınına müdahale ediliyor http://gazetebirlik.com/haber/bilecikte-cikan-orman-yanginina-mudahale-ediliyor-6178/

Bilecik'in Osmaneli ilçesinde çıkan ve rüzgarın da etkisiyle büyüyen orman yangını nedeniyle Osmaneli Yüksek Hızlı Tren şantiyesinin iş makineleri bölgeden uzaklaştırıldı.

Osmaneli'nin, Bursa'nın Yenişehir ilçesi sınırı yakınındaki Belenalan ile Dereyörük köyleri arasındaki ormanlık alanda yangın çıktı.

Rüzgarın da etkisiyle büyüyen yangının fark edilmesi üzerine, bu alana Bursa Orman Bölge Müdürlüğü görevlileri ile çevre belediyelere bağlı itfaiye ekipleri sevk edildi.

Çok sayıda ekip tarafından arazözlerle yürütülen söndürme çalışmasına bir helikopterle destek veriliyor.

Yenişehir Hayriye Mahallesi istikametine büyüyerek devam eden yangın nedeniyle, alevlere yakın bölgedeki Osmaneli Yüksek Hızlı Tren şantiyesinin iş makineleri bölgeden uzaklaştırıldı.

Ekipler, Bilecik il merkezi ve Osmaneli ile Yenişehir'in birçok noktasından dumanı görülebilen yangını kontrol altına almak için çalışmalarını sürdürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik'te düğün dönüşü trafik kazasında 1 kişi öldü, 13 kişi yaralandı http://gazetebirlik.com/haber/bilecikte-dugun-donusu-trafik-kazasinda-1-kisi-oldu-13-kisi-yaralandi-973/

Sıtkı Naz yönetimindeki 34 DYE 744 plakalı minibüs, Bilecik-Sakarya kara yolunun İçmeler mevkisinde kontrolden çıkarak refüjdeki bariyerlere çarpıp devrildi.

Durumun bildirilmesi üzerine bölgeye polis, 112 Acil Sağlık, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ile itfaiye ekipleri sevk edildi.

Kazada, araçta bulunan kişilerden Mevlüt Naz'ın kaza yerinde hayatını kaybettiği belirlendi.

Yaralanan 3'ü çocuk 13 kişi ise Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Osmaneli Selahattin Çetintaş Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

Kazada hayatını kaybeden Naz'ın cesedi, Osmaneli Selahattin Çetintaş Devlet Hastanesi morguna götürüldü.

Bilecik Valisi Şefik Aygöl, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Muzaffer Sandal ve İl Emniyet Müdürü Beyti Kalaycı da kaza yerine gelerek bilgi aldı.

Minibüstekilerin, Konya'da katıldıkları düğün sonrası İstanbul'a dönüş yolunda oldukları öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik'te bıçaklı kavgada 2 kişi yaralandı http://gazetebirlik.com/haber/bilecikte-bicakli-kavgada-2-kisi-yaralandi-2913/

Bilecik’te iki grup arasında çıkan bıçaklı kavgada 2 kişi yaralandı.

İsmetpaşa Mahallesi Futbol Sokak'ta iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle tartışma çıktı. Tartışmanın kavgaya dönüşmesiyle Ö.E. bıçakla M.U. ile M.U'yu bacağından yaraladı.

İhbar üzerine olay yerine gelen 112 Acil Sağlık ekipleri yaralıları Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırdı.

Şüpheli Ö.E. polis ekiplerince gözaltına alındı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik'te seyir halindeki otomobil alev aldı http://gazetebirlik.com/haber/bilecikte-seyir-halindeki-otomobil-alev-aldi-978/

Bilecik'te seyir halinde alev alan otomobil kullanılamaz duruma geldi.

Serdar T'nin kullandığı 34 TE 1545 plakalı otomobilin kaporta bölümünden, Bilecik-Osmaneli kara yolunun Gülümbe rampalarında henüz belirlenemeyen nedenle dumanlar çıkmaya başladı.

Dumanı fark eden sürücü aracı durdurdu ve beraberindeki 2 kişiyle birlikte itfaiyeye haber verdi.

İtfaiye ekiplerinin müdahale ettiği yangın söndürülürken otomobil kullanılamaz hale geldi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik'te serinlemek isteyenler "Abadiye Şelalesi"ne koştular http://gazetebirlik.com/haber/bilecikte-serinlemek-isteyenler-abadiye-selalesine-kostular-957/

Kent merkezine 31 kilometre uzaklıkta bulunan Abadiye köyünde, yeşil bitki örtüsü, yükseklikleri 10 ila 30 metre arasında değişen şelaleleri ve serin sularıyla ziyaretçilerin yoğun ilgisini çekiyor.

Dik kayalıklar arasındaki kanyon, dağcılar tarafından da ilgi görüyor. Çevre illerden gelen özellikle gençler, ormanın içindeki şelalelerin döküldüğü alanlarda buz gibi suya girerek serinlemeye çalışıyor.

Kızılcık ağaçlarının hakim olduğu bölge, ayrıca doğada zaman geçirmek ve piknik yapmak isteyenlerden ilgi görüyor. Özellikle son yıllarda sosyal medyadan yapılan paylaşımlar ziyaretçilerin bölgeye ilgisini artırdı.

Köy muhtarı Ahmet Köse, AA muhabirine, yaklaşık 70 hane olan köyün göçmen olduğunu söyledi.

Bulgaristan'dan 1893 yılında buraya atalarının göç ettiğini anlatan Köse, "Dağlık ve kızılcık ağaçlarının bol olmasından dolayı büyüklerimiz buralara yerleşmişler. Burası Uludağ gibi bir yerdir. Kanyoncular şelaledeki kanyondan 1-2 kilometre tırmanıyorlar ve Koyun köyümüz var, oraya çıkıyorlar. Hem suyu hem de havası soğuk. Köyümüz yaşanacak cennet gibi bir yer. Piknik amaçlı gelen çok kişi ve aileler oluyor. Bizim tek şikayetimiz, buralarda çöp bırakıyorlar. Çöp bırakmasalar, daha güzel olacak ve yaşanacak yer olacak. Türkiye'nin her yerinden geliyorlar ama temiz bıraksalar daha iyi olacak." dedi.

Bursa İnegöl'den arkadaşlarıyla birlikte gelen Ömer Tokgöz de şelalenin serin ve ferahlatıcı bir havasının bulunduğunu dile getirerek, "Burada güzel bir ortam var. Suyu da soğuk mekan da soğuk. Türkiye'nin çoğu yerinden kanyona ve hatta şelaleye girmek için gelen insanlar varmış. Arkadaşlarımız vasıtasıyla duyduk, gerçekten güzel yer. Burası ne insanı üşütüyor ne de terletiyor, çok güzel mekan." değerlendirmesinde bulundu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik'te çıkan orman yangını kontrol altına alındı http://gazetebirlik.com/haber/bilecikte-cikan-orman-yangini-kontrol-altina-alindi-491/

Bilecik'in Yenipazar ilçesinde çıkan orman yangını kontrol altına alındı.

Kırsal Yukarıçaylı köyündeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle dün başlayan yangını söndürmek için ekipler gece boyunca çalıştı.

Sabahın ilk ışıklarıyla, yangın kontrol altına alındı.

Soğutma çalışmalarının devam ettiği yangına 300'e yakın personel, 9 helikopter, 4 uçak, 30 arazöz, su tankerleri ve iş makineleri müdahale etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik'te orman yangını çıktı http://gazetebirlik.com/haber/bilecikte-orman-yangini-cikti-6264/

Düzmeşe ve Çiftlik köylerinin arasında bulunan ormanlık alandan dumanların yükseldiğini fark eden vatandaşlar durumu yetkililere bildirdi.

İhbar üzerine bölgeye, itfaiye ve Bilecik Orman İşletmesine bağlı ekipler sevk edildi.

Karadan çok sayıda ekibin müdahale ettiği yangına, havadan ise 3 helikopter destek veriyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik'te makilik alanda çıkan yangın kontrol altına alındı http://gazetebirlik.com/haber/bilecikte-makilik-alanda-cikan-yangin-kontrol-altina-alindi-7823/

Merkez Abbaslık mevkisindeki makilik alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Alevler, kısa sürede otluk alana sıçradı. Orman İşletme Müdürlüğü ve itfaiye ekipleri, yangın ihbarı üzerine bölgeye sevk edildi.

Yangına 1 helikopter, 5 arazöz, 3 su ikmal aracı ve itfaiye ile müdahale eden ekipler, yangını kontrol altına aldı.

Soğutma çalışmaları sürerken yangında yaklaşık 10 dönüm makilik ve otluk alan zarar gördü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik'te otomobilin çarptığı işçi servisi devrildi http://gazetebirlik.com/haber/bilecikte-otomobilin-carptigi-isci-servisi-devrildi-1329/

Muhsin İpek idaresindeki 42 BDF 40 plakalı otomobil, Bilecik-Bozüyük kara yolu Demirköy köyü mevkisi yakınında aynı yöne giden Mehmet Samet Akgün'ün kullandığı 11 DT 099 plakalı minibüse arkadan çarptı.

İşçilerin bulunduğu minibüs, çarpmanın etkisiyle devrildi.

Kazada sürücüler ile araçlardaki 9 kişi yaralandı.

Durumun bildirilmesi üzerine bölgeye çok sayıda 112 Acil Sağlık, jandarma ve polis ekipleri sevk edildi.

Sağlık ekiplerince Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

Bir süre ulaşıma kapanan yol, araçların kaldırılmasının ardından yeniden trafiğe açıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik'te ayçiçeği tarlaları sarının tonlarına büründü http://gazetebirlik.com/haber/bilecikte-aycicegi-tarlalari-sarinin-tonlarina-burundu-2193/

Kentin birçok köşesini ve köylerindeki tarlaları sarıya boyayan ayçiçekleri, bölgeye ayrı bir renk kattı. Sarının farklı tonlarıyla ilgi çeken ayçiçeği tarlaları, özellikle gün doğumu ve batımında ayrı güzellik sunuyor.

Gölpazarı'nın geniş ovasını sarı renge bürüyen ve tadıyla ülkenin önde gelen kuruyemiş firmalarının gözdesi olan, ilçe halkının da "eğlencelik çekirdek" olarak tanımladığı ürün, bugünlerde tarlalarda görselliği ile insanların ilgisini çekiyor.

Özellikle Gölpazarı ve Osmaneli ilçeleri olmak üzere il genelinde yaklaşık 75 bin dekar ayçiçeği ekili alan bulunuyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik'te huzurevi sakinleri bocce ile zinde kalıyor http://gazetebirlik.com/haber/bilecikte-huzurevi-sakinleri-bocce-ile-zinde-kaliyor-3870/

Bilecik Huzurevi Bocce Takımı, sosyal çalışmacı antrenör Hasan Adan öncülüğünde günde iki antrenman yaparak 60 Yaş ve Üstü Yetişkin Gençler Huzur Bocce Şampiyonası müsabakalarına hazırlanıyor.

Huzurevi bünyesinde iki yıl önce kurulan takımın 10 sporcusu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca düzenlenen ve gelecek hafta başlayacak şampiyonaya katılacak.

Bocce, huzurevi sakinlerinin sağlıklı kalmasını, kendilerini değerli hissetmesini ve yaşama bağlanmasını sağlıyor. Yaşlıların bu tür etkinliklerle becerilerini, motivasyonlarını ve zaman geçirmeleri konusunda etkili oluyor. Yaşlıların yapabileceği en uygun sporlardan olan bocce el, kol, göz ve vücut koordinasyonlarının artmasına da katkıda bulunuyor.

Takım kaptanı 63 yaşındaki Ramazan Avcı, AA muhabirine, bocce ile sağlık sorunlarını aştığını hem zihnini hem de bedenini çalıştırdığını söyledi.

Bocce öncesi hiçbir sporla ilgilenmediğini ve sporu sevmediğini belirten Avcı, şöyle devam etti:

"Bocce denilen oyun süper. Sporun insan sağlığına ve düşünmesine iyi geldiğini öğrendim. Kendi yaşıtlarınızla olduğunuz için hem sizi yormuyor hem de beyni çok güzel çalıştırıyor. Strateji geliştiriyorsunuz. Şuradan mı atayım, buradan mı atayım? Beden yorgunluğu da fazla olmuyor. Bocce bize zamanı ayarlamayı öğretiyor. Bizim yaşıtlarımıza tavsiye ederim. Bunun heyecanını yaşamak için oynamanız ve yaşamanız gerekiyor. Çok süper bir şey. Hedefimiz büyük. Bundan önceki müsabakalarda yeniliyorduk, o bizde hırs yaptı. Bizi gelip yeniyorlardı. Antrenmanlar sayesinde iyi bir takım olduk. Takımlar bizimle hazırlık maçları yapmak için geliyor, artık daha güçlüyüz. Çok süperiz ve iddialıyız."

"Çocukken misket oynuyorduk, bocce aynı onun gibi"

Oyunculardan 67 yaşındaki Zekeriya Demirısık da huzurevine geldikten sonra bocce oynamaya başladığını aktardı.

Farklı huzurevlerinde kaldığını ve son iki yıldır Bilecik Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde yaşamını sürdürdüğünü anlatan Demirısık, şöyle konuştu:

"Bocce'yi gördüm ve oynamaya başladım. Bizim gibi yaşlılar için gönül eğlencesi. Bocce sporu hayatıma zevk kattı. Bir nevi tedavi oluyor. Eğiliyoruz, elimiz kolumuz hareket ediyor. Kanımız çalışıyor. Devamlı oturmaktan uyuşuyoruz. Sabah ve öğlen olmak üzere günde iki antrenman yapıyoruz. Bu bize bir nevi eğlence sporu oldu. Yaşlı sporu yani. Çocukken misket oynuyorduk, aynı onun gibi. Nokta var, o noktayı vurmaya veya ona yaklaşmaya çalışıyoruz. Tabii belirli bir nokta var. O noktaya en çok yakın olan top sayı alıyor. Stresimizi atıyoruz. Spor yaparak zinde kalıyoruz. Müsabakalara katılmak için gittiğimiz şehirlerde yeni arkadaşlarla tanışıyoruz."

Huzurevinde 6 aydır kalan 60 yaşındaki Zafer Yurdakul, gençliğinde futbol oynadığını belirtti.

Bocce'yi ilk kez huzurevinde duyduğunu kaydeden Yurdakul, "Hem spor yapmamı sağlıyor hem beynimi çalıştırıyor hem de kafamı dağıtıyor. Düşüncelerimi aklıma getirmiyorum. Sadece buraya odaklanıyorum, çok memnunum. Bu sene şampiyon olmayı hedefliyoruz." ifadesini kullandı.

68 yaşındaki Muzaffer Çetin ise hem eğlendiklerini hem de bir nevi eğitim aldıklarını, olumsuz düşünceleri kafalarından silip attıklarını ve tamamen buraya odaklandıklarını vurguladı.

Bilecik Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Seyhan Şimşek, bu tür aktivitelerin yaşlılar arası dostluğa, sporun aktif yaşlanmaya katkı sağladığını dile getirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik'te sağanak nedeniyle tarım arazileri ve yollar zarar gördü http://gazetebirlik.com/haber/bilecikte-saganak-nedeniyle-tarim-arazileri-ve-yollar-zarar-gordu-1425/

Şiddetli yağıştan kaynaklanan selden dolayı İnhisar ile Söğüt ilçeleri arasındaki kara yolunda çöküntüler yaşandı.

İnhisar'a bağlı Koyunlu köyünde 2 gün önce hasar oluşan ve geçici onarım yapılan yol da yeniden zarar gördü.

Koyunlu köy yolunun yaklaşık 1,5 kilometrelik bölümünün kullanılamaz hale gelmesinin ardından Karayolları ve İl Özel İdaresi ekiplerinin çalışmaları sürüyor.

Sağanak ayrıca köyde sebze ekili bazı seralarda hasara yol açtı.

Koyunlu Köyü Muhtarı Gürol Emir, AA muhabirine, son günlerde 4'üncü kez şiddetli yağış yaşadıklarını söyledi.

Samrı köyü tarafından gelen selin, İnhisar-Söğüt kara yoluna zarar verdiğini belirten Emir, "Hem arazilerimiz hem de yollarımız zarar gördü. Elektrik hatlarını taşıyan direklerimiz de tehlike arz ediyor. Ekipler, yolların yapılması için çalışmalarını sürdürüyor. Uzun yıllardır böyle afet yaşamadık." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecikli kılıç ustası "Zülfikar"ın replikasını yaptı http://gazetebirlik.com/haber/bilecikli-kilic-ustasi-zulfikarin-replikasini-yapti-2494/

Bilecik Merkez Avcılık ve Atıcılık İhtisas Kulübünde başkanlık görevinde bulunduğu dönemde çoğunlukla av bıçakları üreten Sargıl, yaklaşık 10 yıl önce evinin altındaki atölyede özellikle Selçuklu ve Osmanlı zamanında savaşlarda kullanılan kılıç, miğfer gibi objeleri yapmaya başladı.

Eserlerinde genellikle çelik malzeme kullanan Sargıl, son olarak Hazreti Ali'nin kılıcı Zülfikar'ın replikasını üretme çabasına girişti. Uzmanlardan da destek alan Sargıl, çalışmasını 6 ayı aşkın sürede tamamladı.

Yaptığı eserleri geçen ocak ayında Bilecik Müzesi Kahraman Türk Büyükleri Savaş Aletleri Sanat Sergisi'nde halkın beğenisine sunan, Kültür ve Turizm Bakanlığınca kılıç ustalığında somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı unvanı bulunan Sargıl, Halk Eğitimi Merkezinde açılacak kursta kılıç üretimini öğretecek.

Sezer Sargıl, mesleğinin iklimlendirme uzmanlığı olduğunu ancak babadan gelen av merakıyla av bıçakları ürettiğini söyledi.

Bilecik'in Osmanlı'nın kurulduğu topraklar olduğunu hatırlatan Sargıl, bundan dolayı tarihe ve kılıçlara ayrı bir ilgisinin bulunduğunu dile getirdi.

Bilim insanlarına danışarak, tarihi kaynaklarda araştırmalar yaparak o dönemlerde kullanılan kılıçların aynılarını üretmeye çalıştığını belirten Sargıl, şöyle devam etti:

"Sultanların, alpların kullandığı kılıçların orijinallerini birebir yapmaya çalıştım, kendi tasarımım yok. Somut olmayan kültürel miras taşıyıcılığı belgesi aldıktan sonra daha şevkle yapmaya başladım çünkü bu, devletimizin bize verdiği bir onur. Tarihe merakım sayesinde bu eserler ortaya çıktı. En sevdiğim şey tarihi araştırıp, doğrusunu bulup yapmak. Çünkü yanlış yaptığınız her şey geleceğe tarihi yanlış öğretmek demektir. Hatalı tarih de evladımın, torunumun da yanlış öğrenmesi demektir. Bu da bizim hatamız olur. O yüzden insanlara doğruyu öğretip, doğruyu bildirmemiz gerekiyor."

"Hatları kendim yazıyorum"

Sargıl, kılıç ve diğer eserleri üretmeden önce Topkapı Sarayı Müzesi'nin silah koleksiyonu arşivindeki eserlerin kilogram, büyüklük ve ölçülerinden yararlandığı ifade etti.

Zülfikar'ın birebir benzerini yapmaya karar verdiğinde bazı tarihçilerle irtibat kurduğunu, İslam ve Arap tarihine ilişkin araştırmalarının iki ay sürdüğünü aktardı.

Hazreti Ali'nin kılıcının replikasını 6 ayı aşkın bir süreçte yaptığını anlatan Sargıl, "Üzerine Nisa Suresi'nin 58. ayeti yani 'Emaneti ehline veriniz' ayetini, Allah'ın ismini işledik. Altın işlemelerle gerçek olanını yaptık. Üzerindeki işlemeler 24 ayar altındır, yaldız boya değildir. Hatları kendim yazıyorum, kabartma şeklinde işlemedir. Orijinali neyse o şekilde yapılır, üzerindeki sureler birebirdir." dedi.

Zülfikar'ın hem savunma hem de savaşma amaçlı bir kılıç olduğunu kaydeden Sargıl, 1600'lü yıllardan önce kullanılan kılıçların benzerlerini üretmenin daha kolay olduğunu belirtti.

Genellikle sipariş üzerine çalıştığını ve bir kılıcı yapmak için yaklaşık 4 ay uğraştığını vurgulayan Sargıl, şöyle konuştu:

"Halk Eğitimi Merkezinde açılacak kursta, atalarımızın kullandığı kılıçların nasıl yapıldığını ve ne anlama geldiğini öğreteceğim. Unutulmaya yüz tutmuş bir mesleği tekrar canlandırmak istiyorum. Herkes bir kılıç yapabilir. Bunun sadece kılıç olarak bilinmemesi gerekir, kılıcın ağır olduğunu kimse düşünmesin. Ben bunu merakla öğrendim, yap olmadı, yap olmadı bu şekilde öğrendim. İyi ki de öğrenmişim, iyi ki de ata mesleğini yapmışım."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik merkezli dolandırıcılık operasyonunda yakalanan 4 şüpheli tutuklandı http://gazetebirlik.com/haber/bilecik-merkezli-dolandiricilik-operasyonunda-yakalanan-4-supheli-tutuklandi-7829/

Bilecik merkezli 3 ilde düzenlenen dolandırıcılık operasyonunda gözaltına alınan 4 şüpheli tutuklandı.

İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi ekipleri, haksız kazanç sağlayanlara yönelik çalışma başlattı.

Ekiplerce Bilecik, İstanbul ve Antalya'da belirlenen adreslere düzenlenen eş zamanlı operasyonda, M.K, O.Ö, C.C.Ş. ile H.Ç. gözaltına alındı.

Adreslerde yapılan aramalarda, 7 cep telefonu, 1 bilgisayar, 23 banka kartı, hesap cüzdanı, suçtan kazanıldığı değerlendirilen 2 bin 35 lira, 770 dolar, 200 avro ve 50 sterlin ele geçirildi.

Şüpheliler, emniyetteki işlemlerin ardından sevk edildikleri adliyede çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik'teki Kırklar Tepesi'nde Hıdırellez geleneği yaşatıldı http://gazetebirlik.com/haber/bilecikteki-kirklar-tepesinde-hidirellez-gelenegi-yasatildi-2444/

Bilecik'te Hıdırellez geleneğini sürdüren vatandaşlar, Kırklar Tepesi'ndeki Kırklar Camisi'nde sabah namazının ardından şükür namazı kılarak, Kur'an-ı Kerim okudu.

Vatandaşlar, her yıl Hıdırellez sabahının erken saatlerinde, Cumhuriyet Mahallesi'nde Kırklar Tepesi olarak bilinen Erenler Sokak'ta buluşuyor. Namazlarını kılıp dua eden bölge halkı, dileklerine göre gül ağacının dibine para gömüyor, tebeşirle ev veya beşik resmi çiziyor.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Refik Arıkan, AA muhabirine, Hıdırellez'in toplumun en önemli değerlerinden biri olduğunu, bu geleneğin yüzyıllardır devam ettiğini söyledi.

Arıkan, geleneğin Bilecik'te de yaşatıldığını belirterek, "Özellikle Kırklar Tepesi kutsal görülüyor. Orada ermiş olduğuna inanılan ismi sanı bilinmez bir ulu kişinin kabrinin bulunduğuna inanılıyor. Bilecik'teki insanlar yüzyıllardır Hıdırellez kutlamaları için burayı tercih ediyor." dedi.

Hıdırellez etkinliğine katılanlardan Abdullah Bahar da Osmaneli ilçesine bağlı Medetli köyünde çiftçilik yaptığını dile getirerek, "Tüm köylülere, üreticilere hayırlı ve bereketli bir yıl olmasını dilerim. Bereketli bir yıl olur inşallah. Bu yönde dua ettim, Allah dualarımızı kabul eder inşallah." ifadelerini kullandı.

Eczacı Yelda Olcay, dileklerinin kabul olması için ziyarete geldiğini aktardı.

Mahalle sakinlerinden Ersel Arslan ise yaklaşık 40 yıl öncesine kadar Kırklar Tepesi'nin bahçelik olduğunu ve 40'a yakın mezarın bulunduğunu anlatarak, "İnsanlarımız buraya dilek dilemeye ve dua etmeye geliyor. Kimisi araba, ev veya çocuk olması için dilekte bulunuyor. Gönüllerinden ne geçiyorsa, ne istekleri varsa onu diliyorlar. Dileklerini, taşlarla ev yaparak, araba yaparak çiziyorlar." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik'in en küçük ilçesi İnhisar'dan, afetzedelere 100 ton odun desteği http://gazetebirlik.com/haber/bilecikin-en-kucuk-ilcesi-inhisardan-afetzedelere-100-ton-odun-destegi-6773/

Nüfusu 1180 olan İnhisar'ın orman köylerinden Tozman'da yaşayanlar, yakacak odunlarından bir kısmını afetzedelere gönderilmek üzere motorlu testereler ve baltalarla keserek çuvallara koyuyor. Köyün kırsalında çiftçilik yapan vatandaşlar da gönüllü olarak hızarla odun kesimine destek veriyor.

Tozman Köyü Muhtarı İbrahim Özmen, AA muhabirine, afette en çok ihtiyaç duyulan malzemelerden birinin odun olduğuna dikkat çekerek, "Ülkemiz zor günlerden geçiyor. Köylü vatandaşlarımız, getirilen odunları kesiyor. Depremzedelerin yaralarını bir nebze olsun sarmak için gönüllü olarak odun kırıyor. Bizim de elimizden depremzedelerimiz için odun desteği geliyor, biz de onu yapıyoruz. Bu zor günleri el ele vererek aşacağız, güzel bir yardımlaşma örneği ortaya koyuyoruz. Kendi evimizdeki stoklarımızdan deprem bölgesine götürüyoruz. Depremzedelerimizin ısınma sorununu çözmek bizi mutlu ediyor." dedi.

Özmen, bölgeye bugüne kadar gönüllü vatandaşların hazırladığı yaklaşık 100 ton kesilmiş odunu kendi tırıyla Adıyaman ve Kahramanmaraş'a götürdüğünü dile getirerek, depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar dileğinde bulundu.

Yenipazar Belediye Başkanı İlhan Özden ile Tozman Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Fehmi Çetin de gönüllü odun kesen vatandaşları ziyaret ederek, destek vermek için baltayla odun kesti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik'te vatandaşlar kar yağışı sonrası araçlarıyla yaylalara çıktı http://gazetebirlik.com/haber/bilecikte-vatandaslar-kar-yagisi-sonrasi-araclariyla-yaylalara-cikti-5191/

Erikli Tabiat Parkı Atatürk Köşkü ile Camiliyayla, Sofular ve Kömürsu yaylalarının yer aldığı bin 800 rakımlı bölgede kar kalınlığı yaklaşık 50 santimetreye ulaştı. Kar yağışı ile beyaza bürünen yaylalara araçlarıyla çıkan vatandaşlar fotoğraf çekti, kar topu oynadı ve doğa yürüyüşü yaptı.

Kemal Turhal, boş zamanlarını sürekli Bozüyük yaylalarında gerek kamp kurarak gerekse gezerek geçirdiğini ifade etti.

Yaylaların yazın ve kışın ayrı bir güzelliğinin bulunduğunu aktaran Turhal, "2015 yılından bugüne kadar yaylaların tüm kesimlerini gezip gördüm. Kış geç gelmesine rağmen yine o mutluluğu tattık, yaşadık. Burada hayvanları beslemek ve doğayı kontrol etmek ayrı bir huzur veriyor. Güzel bir kış manzarası ve huzur dolu. Burada bütün stresimi ayıyorum, sıfırlıyorum kendimi. Bir bakıma terapi gibi geliyor. Uludağ'a gidemiyoruz ama Uludağ'ı burası aratmıyor. Bizim doğal manzaralarımız her zaman güzel." dedi.

Büşra Fidan da uzun zamandır karın yağmasını beklediklerini ifade ederek, "Doğanın bembeyaz olması bizi mutlu ediyor. Şu anki atmosfer oldukça bir kartpostal gibi. Çok mutluyum ve huzurluyum. Kışın gelmesiyle beraber bereketin de geldiğini umuyorum." diye konuştu.

Gökçe Aydoğdu ise kar topu oynamak ve kaymak için ailesi ile birlikte geldiğini dile getirerek, şehirde kar yağmadığını ancak yaylada çok fazla kar olduğunu söyledi.

10 yaşındaki Ömer Asaf Özkıran ise uzun zamandır karı beklediğini ve karın yağmasıyla kar topu oynamaya geldiğini belirtti.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik'te su kanalına giren minibüsteki 9 kişi yaralandı http://gazetebirlik.com/haber/bilecikte-su-kanalina-giren-minibusteki-9-kisi-yaralandi-7217/

Alınan bilgiye göre, D-650 kara yolunda Bilecik'ten Sakarya istikametine seyreden Ahmet G. (54) idaresindeki 34 DMV 370 plakalı minibüs yoldan çıktı.

Yolun yaklaşık 5 metre aşağısında bulunan su kanalına girerek durabilen minibüste bulunan yolculardan 3'ü ağır, 6'sı hafif şekilde yaralandı.

Durumun bildirilmesi üzerine bölgeye 112 Acil Servis, polis ve jandarma ekipleri sevk edildi.

Ekiplerce minibüsten çıkarılan yaralılar, kentteki hastanelere kaldırıldı.

Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik'te sağanak ve taşkın bir köyde hasara yol açtı http://gazetebirlik.com/haber/bilecikte-saganak-ve-taskin-bir-koyde-hasara-yol-acti-5490/

İlçede akşam saatlerinden itibaren etkili olan sağanağın ardından Yukarıboğaz köyünden geçen Kavak Deresi'nin debisi yükseldi.

Deredeki taşkınla birlikte taşınan malzemeler, yollarda ve menfezlerde kapanmalara neden oldu. Köydeki bazı evlerde ve hububat depolarında su baskınları meydana geldi.

Taşkının ardından bölgeye AFAD, Yenipazar Belediyesi, İl Özel İdaresi, DSİ 33. Şube Müdürlüğü ve jandarma ekipleri yönlendirildi. Ekipler, taşkın nedeniyle yollarda ve menfezlerde biriken malzemeleri iş makineleriyle temizledi.

Bilecik Valisi Kemal Kızılkaya, bölgeye giderek taşkının zarar verdiği alanlarda incelemelerde bulundu.

Ekiplerin çalışmalarını takip eden Vali Kızılkaya, yaptığı açıklamada, son günlerde Bilecik'te meydana gelen kuvvetli yağışların yer yer taşkınlara ve su baskınlarına neden olduğunu ifade etti.

Yukarıboğaz köyünde derenin taşması sonucu yaşanan olumsuz durumu maddi hasarla atlatmanın tesellisini yaşadıklarını belirten Kızılkaya, "Can kaybının ve yaralanmaların yaşanmaması en büyük şansımız. Ekiplerimiz taşkının meydana getirdiği zararlara anında müdahale ederek hayatın olağan akışında oluşabilecek aksamaların önüne geçmiştir. Şu an için kapalı yol ve menfez bulunmamaktadır. Ekiplerimiz her ihtimali değerlendirerek çalışmalarını bir süre daha devam ettirecektir. Rabbim beterinden korusun." ifadesini kullandı.

Kızılkaya daha sonra köy sakinlerini ziyaret ederek geçmiş olsun dileğinde bulundu.

İnceleme esnasında Vali Kızılkaya'ya, Yenipazar Kaymakam Vekili Gölpazarı Kaymakamı Mustafa Nevzat Mercan, DSİ 3.Bölge Müdür Kağan Şan, İl Jandarma Komutanı Muzaffer Sandal, Yenipazar Belediye Başkanı İlhan Özden, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Seda Bayrakçı, AFAD İl Müdürü Mehmet Hayri Demirel ve DSİ 33. Şube Özgen Kayaoğlu eşlik etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik'teki selde hayatını kaybeden kadın, son yolculuğuna uğurlandı http://gazetebirlik.com/haber/bilecikteki-selde-hayatini-kaybeden-kadin-son-yolculuguna-ugurlandi-8380/

Türkmen köyünde dün akşam saatlerinde meydana gelen selde hayatını kaybeden Asiye Bikmen için aynı köyde cenaze töreni düzenlendi.

Hayatını kaybeden Bikmen'in selde yaralı olarak kurtulan ve hastanedeki tedavisinin ardından taburcu edilen 41 yaşındaki oğlu Sinan Bikmen de cenaze töreninde yer aldı.

Sinan Bikmen, AA muhabirine, annesinin sel suyuna kapılmasının ardından arkasından suya atladığını kaydederek, "Kapıldık gittik, ondan sonra bir köşede sıkışmış bir şekilde kaldık. Sonradan ben bağırdım. Arkadaşlar duydular, geldiler." diye konuştu.

Bikmen'in cenazesi, ikindi namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi.

Cenaze törenine, Gölpazarı Belediye Başkanı Hayri Suer, siyasi parti temsilcileri, Bikmen'in yakınları ve vatandaşlar katıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik'te şiddetli yağış ve fırtına hasara yol açtı http://gazetebirlik.com/haber/bilecikte-siddetli-yagis-ve-firtina-hasara-yol-acti-6531/

Öğleden sonra etkili olan şiddetli yağış ve fırtına, şehir merkezinde birçok noktada su baskınlarına neden oldu.

Ertuğrul Gazi Mahallesi Mevlana Sokak'ta bir binanın zemin katı suyla doldu. Evdeki bir grup genç, kendi imkanlarıyla evden çıkmayı başardı. Sular altında kalan dairedeki eşyalar kullanılamaz hale geldi.

Şehir merkezinin farklı noktalarında zemin ve bodrum katlarındaki daireleri su basan vatandaşlar, kendi imkanlarıyla suları tahliye etmeye çalıştı.

İstasyon Mahallesi'ndeki bir alt geçitte su birikintisi oluşması nedeniyle bir otomobil suyun içinde kaldı. Otomobilde bulunan 2 kişi, ihbar üzerine olay yerine sevk edilen AFAD ekibi tarafından otomobille birlikte kurtarıldı.

Altyapı çalışmalarının devam ettiği yollarda çökmeler meydana geldi. Ertuğrul Gazi Mahallesi Stadyum Sokak üzerinde fırtına nedeniyle gövdesinden kırılan bir ağaç, iki katlı bir evin çatısına devrildi. İtfaiye ve AFAD ekiplerinin çalışması sonucu devrilen ağaç bulunduğu yerden kaldırıldı.

Eski otogar mevki ile Şeyh Edebali Türbesi yolu üzerinde de şiddetli yağış nedeniyle yolun adeta dereye dönmesi sonucu çökmeler meydana geldi. Polis, şerit çekerek yolu ulaşıma kapattı.

Bilecik Belediyesi ekipleri, gelen ihbarlar üzerine su baskını meydana gelen evler ile çöken yollarda onarım çalışması başlattı.

Sele kapılan kadın hayatını kaybetti
Bilecik'in Gölpazarı ilçesinde oğluyla sel sularına kapılan kadın, yaşamını yitirdi.

Türkmen köyünde yaşayan 68 yaşındaki Asiye Bikmen ile 41 yaşındaki oğlu Sinan Bikmen, aşırı yağışın ardından oluşan selin evlerinin çevresindeki duvarı yıkması sebebiyle suya kapıldı.

Evin yakınında bulunan vatandaşlar, Sinan Bikmen'i sudan çıkarttı. Asiye Bikmen ise sel sularıyla sürüklendi.

Çevredekilerin ihbarıyla olay yerine jandarma, AFAD, 112 Acil Servis ve UMKE ekipleri sevk edildi.

Ekipler ve vatandaşlar tarafından yapılan aramada Asiye Bikmen'in cansız bedenine ulaşıldı. Bikmen'in cesedi, Gölpazarı Devlet Hastanesi morguna gönderildi.

Sürüklenmenin etkisiyle yaralanan Sinan Bikmen ise sağlık ekiplerinin müdahalesinin ardından kaldırıldığı hastanede tedavi altına alındı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik'te yağış nedeniyle bazı ev ve iş yerlerini su bastı http://gazetebirlik.com/haber/bilecikte-yagis-nedeniyle-bazi-ev-ve-is-yerlerini-su-basti-2637/

Öğleden sonra başlayan ve etkisini artıran yağmur, bir süre sonra yerini doluya bıraktı.

Yaklaşık 20 dakika süren yağış sonrası yollarda su birikintileri oluştu. Bazı ev ve iş yerlerini su bastı.

Cadde ve sokakların adeta dereye döndüğü ilçede, esnaf iş yerlerine giren suları tahliye etmek için çalışma başlattı.

Dolu yağışı nedeniyle bazı tarım ürünlerinin olumsuz etkilendiği, Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ekiplerinin hasar tespit çalışması başlattığı ifade edildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
MEB, okullarda 'kültür okuryazarlığı' eğitimi başlatıyor http://gazetebirlik.com/haber/meb-okullarda-kultur-okuryazarligi-egitimi-baslatiyor-3219/

Özer, Bilecik Valiliği'ne gerçekleştirdiği ziyarette yaptığı konuşmada, bu dönem, yazın öğrencileri yalnız bırakmamak için özellikle Kovid-19 salgınından sonra öğrenme kayıplarını telafi etmekle ilgili sürekli yanlarında olmak amacıyla 4 alanda yaz okulu açacaklarını söyledi.

Yaz okullarından ikisinin bilim ve sanat merkezlerinde açılacağını belirten Özer, "Bunun için bilim sanat merkezlerini tüm Türkiye sathında yaygınlaştırdık. 183 bilim sanat merkezini 2021 yılında 225'e, 2022 yılının ilk 5 ayında da 355'e çıkarttık. Şimdi tüm öğrencilerimiz için 'bilim' ve 'sanat' olmak üzere iki ders açarak öğrencilerimizin bir ay süreyle yaz okulu kapsamında bilim ve sanatla ilgili ders almalarını sağlayacağız." diye konuştu.

Özer, üçüncü yaz okulunun matematikle ilgili olacağını dile getirdi.

Matematik okuryazarlığıyla ilgili seferlik başlattıklarını hatırlatan Özer, şöyle devam etti:

"İnşallah matematik öğretim metodolojisini adım adım güncel hayatla ilişkilendirerek değiştireceğiz. Bununla ilgili de tüm Türkiye'de öğrencilerimizin gittikleri her yerden katılabilecekleri matematik yaz okulu açıyoruz. Bir sonraki dördüncü ve son olan yaz okulumuz da yabancı dille ilgili. Yıllardan beri şikayet edilen İngilizce öğrenmeyle ilgili problemi artık ülkemizin gündeminden çıkarmak istiyoruz. Bununla ilgili hazırlıklarımızı yaptık. İnşallah hazırlıkların ilk sonuçlarını, ilk yaklaşımları o yaz okullarında öğrencilerimizle buluşturacağız."

"İlk ölçme değerlendirme çalışmalarını, saha taramalarını tamamladık"
Bakan Özer, bugün itibarıyla bir yenilik daha yaptıklarını açıkladı.

Milli Eğitim Bakanlığı olarak Türkçe okuryazarlığını artırma ve güçlendirmenin birinci ana odaklarını oluşturduğunu vurgulayan Özer, şunları kaydetti:

"İlk kez 4'üncü, 7'nci ve 11'inci sınıflar seviyesinde 4 beceride, sadece okuduğunu anlama değil, işitme, yazma ve konuşma becerilerini güçlendirecek şekilde yeni metodolojileri sisteme dahil etmeye çalışıyoruz. Bunun için 4 beceride 13 bin öğrencinin katıldığı 4'üncü, 7'nci ve 11'inci sınıf seviyelerindeki ilk ölçme değerlendirme çalışmalarını, saha taramalarını tamamladık. İnşallah buradan elde edilen verilerle 2022-2023 eğitim öğretim yılında hem öğretmenlerimizin eğitimiyle ilgili hem de Türkçe öğretimiyle ilgili yeni yaklaşımları sisteme dahil edeceğiz."

Bilecik'ten yepyeni bir projeyi duyurmanın mutluluğunu yaşadığını anlatan Özer, yıllardan beri Türkçe, matematik, fen okuryazarlığının konuşulduğunu ancak kültür okuryazarlığının konuşulmadığını belirtti.

Bu konunun çok kritik olduğuna işaret eden Özer, şöyle konuştu:

"Özellikle bu müjdeyi Bilecik'e sakladık, açıklamak için çünkü Bilecik, Osmanlı'nın kuruluşunun ilk başladığı, nüvelerinin başladığı şehir. Dolayısıyla bu topraklara dair kültürün okuryazarlığıyla ilgili çalışmalarımız bitti. İlk çalışmalar, inşallah bu yaz okuluna giden öğrencilerimiz üzerinde genel tespitleri yapacağız. 2022-2023 eğitim öğretim yılı itibarıyla öğrencilerimizin kültürel, bu topraklara dair kültür kodları, değerleri, onların ne olduğunu hem öğrenme hem içselleştirmeyle ilgili yepyeni bir süreci başlatacağız. İnşallah bu da yıllardan beri şikayet edilen bir konunun çözümüne büyük katkı sağlayacak."

Bakan Özer'e Bilecik Valisi Kemal Kızılkaya tarafından hediye takdim edildi.

Ziyarette AK Parti Bilecik Milletvekili Selim Yağcı, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Muzaffer Sandal, İl Emniyet Müdürü Ertuğrul Namal, AK Parti İl Başkanı Serkan Yıldırım ile kurum müdürleri hazır bulundu.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kullanılmayan giysilerin iplerini kilime dönüştürüyorlar http://gazetebirlik.com/haber/-kullanilmayan-giysilerin-iplerini-kilime-donusturuyor-1542/

Osmaneli Belediyesinin girişimleriyle 2020 yılında faaliyete geçen Osmaneli Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, Lefke Bezi El Dokuma Atölyesi'ndeki tezgahlarda çalışmalarını sürdürüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde yürütülen "Sıfır Atık Projesi"ne de destek veren kooperatife üye 7 kadın, dokuma sanatçısı Gülay Durak'ın öncülüğünde 3 ay önce geri dönüşüm çalışması başlattı.

Proje kapsamında vatandaşlar kullanmadıkları örgü kazak, hırka, yelek gibi giysiler ile kumaşları kooperatife hibe ediyor.

Bunların sökülmesiyle elde edilen ve kendi çalışmalarından kalan ipleri kullanarak tezgahlarda farklı renk ve desenlerde kilim dokuyan kadınlar, kooperatife gelir sağlamak amacıyla satışa sunuyor.

"Kilim dokuma siparişlerine yoğun bir ilgi var"

Gülay Durak, AA muhabirine, Osmaneli ilçesindeki kilim dokumacılığını geri dönüşüm projesiyle birleştirerek canlandırmak istediklerini söyledi.

İlçedeki vatandaşlara çağrıda bulunduklarını belirten Durak, şöyle devam etti:

"Atıl durumda olan iplerinizi, kıyafetlerinizi, kullanılmayan iplerinizi bizlere getirin. Bizler sizlere ilmek ilmek dokuyup kilim olarak teslim edelim diyoruz. Şu an kilim dokuma siparişlerine yoğun bir ilgi var. Bizler iplerimizi alıp renk kombinasyonu ve isterlerse desen olarak da dokuyabiliyoruz. Metre hesabından dokuyup siparişlerimizi teslim ediyoruz."

Durak, eski kilim dokumacılığında genelde belirli bir desen tekniği olmadığını dile getirdi.

Kesilmiş kumaşları da çaput dokumacılığı olarak kilime dönüştürdüklerini aktaran Durak, "Yöremize ait sandıktan çıkan yöresel desenleri de kilimlerimize isterlerse uygulayabiliyoruz." dedi.

Durak, projeye desteklerinden dolayı Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin'e teşekkür etti.

"Sökün sökün getirin"

Kooperatif üyesi Banu Erkal ise "Sıfır Atık Projesi"ne dahil olmak amacıyla bu projeyi başlattıklarını bildirdi.

Daha önce Lefke bezi üretiminden artan kumaşlardan takı yaptıklarını anlatan Erkal, "Baktık ki tekstile çok dönüldü. Örgü kazaklar, bebeklerimizin hırkaları ve yelekleri artık kullanılmıyor. Biz de böyle bir kampanya başlattık. Sloganımız da var; 'Sökün sökün getirin.' diye. Teyzelerimiz, ablalarımız söküyorlar, getiriyorlar. Biz onları kilime çeviriyoruz. Hem o iplikler değerlendirilmiş oluyor hem de o eskiyi yaşatmış oluyoruz." diye konuştu.

Projenin ilçe halkından ilgi gördüğünü vurgulayan Erkal, geri dönüşümü çocuklarına da aşılamak istediklerini sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik'te lastik üretim fabrikasında yangın http://gazetebirlik.com/haber/bilecikte-lastik-uretim-fabrikasinda-yangin-2113/

Bilecik 1. Organize Sanayi Bölgesi içerisindeki otomobil lastik üreten fabrikada henüz belirlenemeyen bir nedenden dolayı yangın çıktı.

İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, 112 Acil Sağlık ve polis ekibi sevk edildi.

Ekiplerin yangına müdahalesi sürüyor.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik'te köpek saldırısından kurtarılan yavru ayı korumaya alındı http://gazetebirlik.com/haber/bilecikte-kopek-saldirisindan-kurtarilan-yavru-ayi-korumaya-alindi-2015/

Doğa Koruma ve Milli Parklar 2.Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Ortaca köyünde yiyecek arayan yavru ayının köpek saldırısından bir vatandaş tarafından kurtarıldığı belirtildi.

Yavru ayıyı muhafaza altına alan vatandaşın sonrasında Doğa Koruma ve Milli Parklar Bilecik Şube Müdürlüğü ekiplerini arayarak bilgi verdiği kaydedilen açıklamada, olay yerine ulaşan Bozüyük Şefliği personelinin yavru ayıyı teslim aldığı ifade edildi.

Açıklamada, sağlığı, kondisyonu iyi görünen ve herhangi bir yarası gözükmeyen yavru ayının, yaşamını doğada tek başına sürdürmesinin mümkün gözükmemesi sebebiyle Bursa'da bulunan Celal Acar Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezine nakledildiği belirtildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik'te kusma ve ishal şikayetleri üzerine saha araştırması yapılıyor http://gazetebirlik.com/haber/bilecikte-kusma-ve-ishal-sikayetleri-uzerine-saha-arastirmasi-yapiliyor-4280/

Şubat ayı başından itibaren kentte yaşayan çok sayıda vatandaşın ishal ve kusma şikayetleriyle hastanelere müracaatı üzerine İl Sağlık Müdürlüğü tarafından başlatılan saha araştırması, Sağlık Bakanlığınca görevlendirilen doktorlardan oluşan 3 kişilik ekibin koordinasyonunda yapılıyor.

İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı 25 ekip, hastalığı geçiren kişilerin adreslerine giderek rahatsızlıklarının neden kaynaklandığını belirlemek amacıyla çeşitli sorular yöneltiyor.

Söz konusu çalışmada hastaların rahatsızlık süresince yaşadıkları sağlık şikayetlerini soran ekipler hastaların, hangi suyu kullandıklarını, yedikleri yiyecekleri, katıldıkları organizasyonları ve oturdukları adres çevresinde herhangi bir altyapı çalışması olup olmadığına dair sorulara yanıt arıyor.

Sağlık şikayetleri nedeniyle Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine ishal ve kusma şikayetleriyle başvuran kişiler, ayakta tedavilerinin ardından taburcu ediliyor.

Bu arada, kusma ve ishal şikayetiyle hastanede yatan hasta bulunmadığı bildirildi.

Şehirde alınan su numunelerinin Ankara'daki Merkez Laboratuvara gönderildiği sonuçlarının henüz çıkmadığı öğrenildi.

Kişilerin neden rahatsızlandığının henüz netleşmediği, durumun tespiti için çalışmaların devam ettiği ifade edildi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik'te asırlık evleri rengarenk boyanan köy turizme kazandırılacak http://gazetebirlik.com/haber/bilecikte-asirlik-evleri-rengarenk-boyanan-koy-turizme-kazandirilacak-2556/

Bilecik'in İnhisar Kaymakamlığı öncülüğünde başlatılan proje kapsamında Koyunlu köyündeki eski evlerin dış cepheleri tamiratın ardından rengarenk boyanıyor.

Sakarya Nehri'nin kıyısında yer alan, yakın çevresindeki tarihi ve doğal güzellikleriyle dikkati çeken Koyunlu köyündeki ahşap, kerpiç ve çamur sıva karışımından oluşan evler zamana meydan okuyor.

İnhisar Kaymakamlığı, 100 ila 150 yıllık 80 evin bulunduğu köyün turizmde söz sahibi olması amacıyla bir sokakta boyama çalışması başlattı.

Sokaktaki 25 evin duvarları, kapıları ve pencereleri, bağışçıların desteğiyle onarılarak, kaymakamlık personelinin de katılımıyla farklı renklere boyanıyor.

İnhisar Kaymakamı Elif Nur Saçal, Koyunlu köyünün, bütün tarihi evlerin aynı sokakta bulunduğu ve düzeninin bozulmadığı nadir köylerde biri olduğunu söyledi.

Köyün trekking rotaları ve kamp alanlarının bulunduğu bir bölgede yer aldığını dile getiren Saçal, "Güzel bir köy. Biz de bu köyü turizm köyü haline getirmek istiyoruz. Şu anda yerel imkanlarımızla tüm daire amirlerimiz, memurlarımız ve bağışçılarımızla beraber köyümüzü güzelleştirmek için çalışma başlattık." dedi.

Proje kapsamında kaymakamlık personelinin ustalara yardımcı olarak boya yaptığını kaydeden Saçal, şöyle konuştu:

"Tamiratları yapıyorlar. Görüldüğü üzere rengarenk bir köy haline geliyoruz. İlk etapta 25 evi boyuyoruz. Daha sonraki süreçte sokak aralarına da gireceğiz. Daha sonra buraya 2 tane el işi dükkanı açacağız. Bu köyde amigurumi bebek yapan bir Derya kızımız var, onun için bir dükkan açacağız. Bir tane de takı tasarım yapan arkadaşımız var. Onun için de bir dükkan açacağız. Aynı zamanda buraya gelenler için kadın kooperatifimizin yöresel ürünleri satın alabilecekleri bir satış noktası yapacağız. Bunun dışında misafirlerimiz buraya gelip köy kahvaltısı yapmak isterlerse küçük bir esnaf lokantası gibi bir yer burada açacağız."

Köy, büyük şehirlere çok yakın bir konumda yer alıyor
Saçal, salgın sürecinde insanların doğaya daha çok yöneldiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"İnsanlar kalabalık otellerden ya da deniz kenarlarından daha çok doğa tatillerini tercih ediyorlar. Bizim bölgemiz karavan parkına, normal kamp yapmaya bungalov evlere çok müsait bir yer. Trekking ve dağcılık sporları için oldukça müsait. Bulunduğumuz bölge aynı zamanda dağcılık yapmak isteyenler için iyi hem de uzun-kısa zorluklar derecesine göre yürüyüş parkurlarının olduğu bir yer. Bölgemiz Eskişehir'e, Bursa'ya, İstanbul'a, Ankara'ya, Sakarya'ya ve Kocaeli'ne çok yakın bir konumda bulunuyor. Günübirlik turlarla bile çok rahat gidip gelinebilecek bir yerde bulunuyor. Biz de bu köyümüzü turizme kazandırmak istedik. İnhisar'ın adını haklı bir yere taşımak istiyoruz."

İnhisar Belediyesi projeye lojistik destek veriyor
İnhisar Belediye Başkanı Mehmet Kepez ise ilçedeki 9 köyde yapılaşmanın birbirine benzer özellik taşıdığını ifade etti.

Son yıllarda köylere dönüş başladığını belirten Kepez, "Özellikle emekli olanlar köylerine geri dönmeye başladı. Bu vesileyle de evlerinin tamir ve bakımını yaparak yazlık ve kışlık olarak kullanmaya devam ediyorlar." diye konuştu.

Köyde kaymakamlığın öncülüğünde örnek bir sokak oluşturma çalışmasının başlatıldığını aktaran Kepez, şunları kaydetti:

"Köy olduğu için kaymakamlığa bağlı bir yer olsa da biz de belediye olarak projeye lojistik destek veriyoruz. Burada örnek bir sokak oluşturup turizme kazandırmak istiyoruz. Burada Koyunlu Hamamı ve yukarı kısımda Harmankaya Kanyonu Tabiat Parkı var. Eskişehir'den gelen birçok insanımız doğa sporu doğrultusunda bu köye kadar iniyorlar. Biz de o misafirlerimiz buraya geldiklerinde görmeleri için bir örnek sokak oluşturmak istedik."

Köy muhtarı Gürol Emir de 70 hane ve 180 nüfuslu köylerinin göç alan bir köy durumuna geldiğini kaydetti.

Projeyle köylerinin daha faal olacağını ve ziyaretçi ağırlayacağını aktaran Emir, emeği geçen herkese teşekkür etti.

Boya çalışmasına gönüllü olarak katılan İnhisar Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Barış Altunay da kendisinin de bölge insanı olduğunu ve çocukluk hayali olan bir projenin gerçekleştiğini vurguladı.

İlçe Tapu Müdür Vekili Gökçe Uzun da böyle bir projede yer almaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, projeyle köyün tanıtımına katkı sağlamak istediklerini dile getirdi.

Köy sakini Mehmet Nuri Aydemir ise köylerindeki eski yapıların projeyle güzelleşeceğini belirterek, tarihi özelliği olan evlerine gerekli değerin verilmesinin önemli olduğunu anlattı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik'in Düzmeşe köyünde zeytin mesaisi başladı http://gazetebirlik.com/haber/bilecikin-duzmese-koyunde-zeytin-mesaisi-basladi-7166/

Bilecik'in Osmaneli ilçesinde "zeytinci köyü" olarak bilinen Düzmeşe'de hasat mesaisi başladı.

Yarım asırdır üretim yapılan köyde sezonun başlamasıyla bahçelerde hummalı bir çalışmaya giren üreticiler, hasat makinesi ve tırmık aracılığıyla ağaçtan topladıkları zeytinleri kasalara dolduruyor.

Kalibrelerine göre ayrılan zeytinler, Marmarabirlik'e satışının ardından tüketicilerin sofrasına ulaştırılıyor.

Köyde 3 bin dönüm alanda zeytin üreten yaklaşık 80 hanenin hasat mesaisi aralık ayı sonuna kadar devam edecek.

Osmaneli Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Kurucular Kurulu Başkanı Ertuğrul Ünver, Düzmeşe köyü denildiğinde akla ilk olarak zeytinin geldiğini söyledi.

Zeytinde hasadın bu yıl iyi geçtiğini belirten Ünver, "Verim güzel. Yağışın azlığından dolayı biraz zeytinde incelik var ama yağ kalitesi çok yüksek. Sulama az olunca kalitesi çok yüksek oluyor. Osmaneli bölgesinde yıllık 1000 ton civarında zeytin üretimimiz var. Bunun 500-600 tonunu Marmarabirlik alır. Geri kalanını vatandaşımız kendi ihtiyacı için veya eşine, dostuna ayırır." diye konuştu.

Ünver, bölgede yetişen zeytinin kahvaltılık ve yağlık olarak değerlendirdiğini dile getirdi.

Üretimin aşamalarına değinen Ünver, "Üretici bahçede zeytini hasat ettikten sonra evine gidecek. Yağlığı ile 1. sınıf, 2. sınıf ve 3. sınıf kahvaltılık olarak ayıracak. Burası toprak ve hava yapısından dolayı zeytin üretimine elverişli. Burada her yıl zeytin üretimi yapılır." dedi.

"Bahçesine iyi bakan, iyi ürün elde eden para kazanıyor"
Düzmeşe köyünde 8 dönüm alanda zeytin hasadı yapan Arif Erdoğan ise zeytin yetiştiriciliğinin zor ve meşakkatli olduğunu belirtti.

Zeytinin değerli bir ürün olduğunu kaydeden Erdoğan, "Bölgemizde zeytin bu sene iyi. Verim de iyi. Bu yazın kurak geçmesi sebebiyle zeytin tanesinin kalibresi düşük. Yine de zeytinimiz iyi." dedi.

Zeytinlerin Marmarabirlik tarafından kilogramı 7 ila 20 lira arasında fiyatlardan alındığını bildiren Erdoğan, "Fiyatlar makul. Malı olan, zeytinin kalitesi iyi olan için gayet iyi. Geçen yıl kilogramı 15 lira bandındaydı. Şimdi bu sene 20 lira bandına çektiler. Fiyat tabii ki iyi. Bahçesine iyi bakan, iyi ürün elde eden para kazanıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Zeytin bahçesinde çalışan Esra Zengin de bu işi yapmayı seven insanlar için zeytin hasadının çok zevkli olduğunu ifade etti.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik'te hasadı süren hurma serada kurutularak sofralara ulaştırılıyor http://gazetebirlik.com/haber/bilecikte-hasadi-suren-hurma-serada-kurutularak-sofralara-ulastiriliyor-9385/

Bilecik'te sonbaharda yetişen ve hasadı süren cennet hurması kurutularak tüketiciye ulaştırılıyor.

Kentte merkeze bağlı Başköy, Bekdemir ve Küplü köyleri ile Bayırköy beldesi ve İnhisar ilçesinde toplam 468 dekar alanda üretimi yapılan cennet hurmasında ekim ayının son haftasında başlayan hasat sürüyor.

Bahçelerde hummalı çalışan üreticiler, yüksekliği 6 metreyi bulan ağaçlara merdivenle çıkarak büyük emekle ürettikleri hurmaları topluyor.

Ebatlarına ve kalitesine göre hurmaları kasalara yerleştiren üreticiler ürünün büyük bölümünü farklı illere satıyor.

Üreticiler kalan hurmaları ise farklı işlemlerden geçirerek katma değeri yüksek ürünlere dönüştürüyor.

İlde hurmadan yılda ortalama 700 ton rekolte elde ediliyor.

"Katma değerini artırarak ürünümüzü değerlendirmeyi düşündük"
Bölgenin hurma üretiminde önde gelen noktalarından olan merkeze bağlı Başköy köyü sakinlerinin neredeyse tamamı cennet hurmasından elde ettiği gelirle geçimini sağlıyor.

Köyün adeta gelir kapısı olan hurma için Başköy Baştacı Kadınlar Derneğince ürünün daha iyi değerlendirilmesini sağlamak amacıyla hazırlanan proje kapsamında bir kurutma serası oluşturuldu.

Serada yaklaşık 1,5 aylık süreçte kurutulan hurmalar, tüketicinin en çok tercih ettiği ürünler arasında başı çekiyor.

Baştacı Kadınlar Derneği Başkanı Fatma Duman, köylerinde yılda yaklaşık 400 ton hurma yetiştiğini söyledi.

Köydeki bir büyüklerinin çeşitli aşamalardan geçirerek kuruttuğu hurmayı yöresel pazarlara çıkardıklarını anlatan Duman, "Kuru hurmanın çok tutulduğunu gördük. Bunun üzerine devlet katkılı bir kurutma tesisi açmak istedik. Katma değerini artırarak ürünümüzü değerlendirmeyi düşündük. Projemizi hazırladık ve onay aldı. Kurulan serada hurmaları kurutuyoruz." dedi.

Kuru hurmanın hazırlık süreciyle ilgili bilgi veren Duman, "Öncelikle hurmayı topluyoruz. Özellikle atıl dediğimiz çıkma hurmaları soyuyoruz. Kekikli kaynar suya batırıp asma işlemini yapıyoruz. Saplı olanları ipe bağlıyoruz. Sapsız olanları da file yardımıyla serada asıyoruz. Yaklaşık 1,5 ay kuruma süresi oluyor." ifadelerini kullandı.

Duman, köyde her kadının hurma kuruttuğunu, bu yöntemin bölgedeki diğer köylerde de yaygınlaştığını aktardı.

Cennet hurmasından kuru hurmanın yanı sıra farklı ürünler de elde ettiklerini belirten Duman, "Pekmezini yapıyoruz. Kuru hurmayı kurabiyelere, keklere koyuyoruz. Normal yemesi de çok lezzetli bir ürün. Onun dışında reçeli ve marmelatı yapılıyor. Hurmanın kabuğundan sirke oluyor. Lokumu dahi yapılıyor." diye konuştu.

Köyde yaklaşık 25 yıldır hurma üreticiliği yapan Selim Yeşil ise hurma üretiminin köy halkına büyük bir gelir sağladığını kaydetti.

Hurmada bu yıl verimin iyi olduğunu aktaran Yeşil, şunları söyledi:

"Lezzetinin iyi olması bölgenin havasından kaynaklanıyor. Hurma alıcıları bile lezzetinin diğer hurmalardan farklı olduğunu anlatıyorlar. Hurmada hasat ekim ayının 20'sinden itibaren başlıyor, kasım ayının ortasına kadar sürüyor. Ağaçlar yüksek olduğu için toplaması zor bir meyve."

Yeşil, hurmayı en çok Eskişehir, Bursa ve İstanbul'dan gelen tüccarların satın aldığını belirtti.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik'te yetiştirilen 'Osmaneli ayvası'nda hasat başladı http://gazetebirlik.com/haber/bilecikte-yetistirilen-osmaneli-ayvasinda-hasat-basladi-3644/

Evliya Çelebi'nin, seyahatnamesinde, "Birer buçuk okka gelir sulu ayvası olur ki yeryüzünde benzeri yoktur. Ayva tatlısı, ayva reçeli dahi dünyanın övgüsünü kazanmıştır." sözleriyle anlattığı Osmaneli ayvasında bu yıl yüksek rekolte bekleniyor.

Sabah erken saatlerde bahçelerine gelen üreticiler, dalından özenle topladıkları ürünlerini kasalayarak satışa gönderiyor. Kimi üreticiler de ürünlerini buzhanelerde beklemeye alıyor.

Osmaneli Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Kurucular Kurulu Başkanı Ertuğrul Ünver, AA muhabirine, ayvanın çok hassas bir bitki olduğunu söyledi.

Ayvada üretimi fazla olanların ürünlerini nisan ve mayıs aylarına kadar depolarda beklettiğini belirten Ünver, "Bu sene hasat bol. Girdiler yüksek olduğu için biraz üreticiler dertli. Ne kadar da olsa yine 3-5 kuruş kalıyor. İşsiz olan vatandaşlarımıza da iş veriyoruz. Osmaneli'nde aşağı yukarı 1000 kişi ayva hasadı yapıyor. Ekonomiye böyle bir katkımız da var." diye konuştu.

Ayvaların genellikle Manisa, İzmir, Eskişehir, İstanbul ve Ankara'ya gönderildiğini ifade eden Ünver, "Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Akdeniz bölgesindeki illerimize de ayvalarımız çok gidiyor. Türkiye'nin her tarafına Osmaneli'nden ayva gider." dedi.

"Çok lezzetli bir aroması var"

Ünver, Osmaneli ayvasının geçmişinin Osmanlı Devleti'ne dayandığını dile getirerek, "Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde dahi yeri var. Şifalı olduğu yazılıyor. Aroması çok güzel. Bizim ayvamızdan yiyen elma yemeyi bırakıyor. Çok lezzetli bir aroması var." ifadelerini kullandı.

Bölgede her sezon yaklaşık 8 bin ton ayva hasadı yapıldığını belirterek şunları kaydetti:

"Ayva arazideyken 2,5-3 liraya tüccar alıyor. Tüccar da kilogram başına en az 1 lira masraf yapıyor. Hasadı tüccar yaptırıyor. Bütün masrafları tüccar karşılıyor. Ayvanın maliyeti 4-5 lirayı buluyor."

"Fiyatları uygun"

Ayva almak için Manisa'dan gelen tüccar Alihan Geçici de 7 yıldır bölgeden ayva alarak sattığını söyledi.

Ayvaların çok lezzetli olduğunu dile getiren Geçici, "Ayvanın aynı zamanda görüntüsü güzel. Fiyatları uygun. Buradan alarak soğuk hava deposuna koyuyoruz. 2-3 ay sonra satışa çıkarıyoruz. Halka sunuyoruz. Ayvanın kalitesi gayet güzel. Müstahsillerden gayet memnunuz. Ayvaları hem iç piyasaya hem de ihracata veriyoruz. İhracat Avrupa ülkeleri ağırlıklı oluyor. En son bir tır İsrail'e, bir tır Rusya'ya gönderdik." diye konuştu.

Yaklaşık 20 yıldır ayva üretimi yapan Kadir Yıldız da ayvada verimin iyi olduğunu ifade etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya Nehri'nin beslediği verimli topraklara sahip köy göç vermiyor http://gazetebirlik.com/haber/sakarya-nehrinin-besledigi-verimli-topraklara-sahip-koy-goc-vermiyor-7708/

Bursa'nın İznik ilçesiyle sınırı olan, Sakarya Nehri'nden beslenen verimli topraklara sahip köyde 130 hanede 540 kişi yaşıyor.

Domates, fasulye, üzüm, şeftali, kiraz, erik, elma, ayva başta olmak üzere birçok sebze ve meyve yetiştirilen köyde, modern sulama yöntemleri uygulanıyor. Tarım ürünleri, kalite ve aromalarıyla yurt içi ve dışından rağbet görüyor.

Köy, göç vermeyip nüfusunu korumasıyla da dikkati çekiyor. Çerkeşli'de 25 yaşın altındaki yaklaşık 300 genç, tarlalarda çalışarak üretim zincirinde önemli görev üstleniyor.

Muhtar Mustafa Metin, köyde genç nüfusun ağırlıklı olduğunu belirterek, "Göç vermeyen köylerden biriyiz. Bu yüzden de çok mutluyuz. Köylerimizde gençleri tutabilmek şu devirde çok zor ama biz bunu başardık." dedi.

Köy halkının çalışkan insanlardan oluştuğunu, ürün çeşitlerinin çok fazla olduğunu aktaran Metin, "Şeftalisinden tutun da üzümünden, sırık domatesine kadar... Hepsinin de tadı bambaşkadır. Yörede kiraz, erik de var." diye konuştu.

İnsanın kendisine ait, geliri iyi bir işinin olmasının önemini dile getiren Metin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dışarıya gitse başkasının işini yapmak zorunda kalacaktır. Burada herkes kendi üretiyor. Bunu da köylü olarak biz başardık. Gençlerimizi de köyde tutuyoruz. Göç vermiyoruz. Bu nedenle sevinçliyiz. Bizim gençlerimiz de yaşlanacaklar tabii ama çocuklarını eğitecekler. Yine köyde kalırlar inşallah. Onlar da göç vermezler."

Gençler halinden memnun
Köyde doğup büyüyen 23 yaşındaki Semih Geç ise çiftçilik yaptıklarını belirtti.

Üniversite öğrenimini de sürdürdüğünü bildiren Geç, "Köyden gitmeyi düşündüğümüz zamanlar oldu ama buradaki iş imkanlarına bakıp dışarıdakiyle kıyasladığımızda köyümüzün şartları daha cazip geldi." diye konuştu.

Hasat döneminde her sabah saat 08.00 sularında çalışmaya başlayıp 10 saat mesai yaptıklarını kaydeden Geç, köydeki imkanların kendileri için daha iyi olduğunu, başka bir yere gitmeyi düşünmediğini aktardı.

Mustafa Çikir de köyün gençleri olarak tarımla uğraştıklarını ifade ederek, "Sebze meyve ekiyoruz, biçiyoruz. Köyümüzde bu şartlardan memnunuz. Tüm imkanlarımız var." dedi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Soğuk havaların aranan lezzeti bozada üretim sezon açıldı http://gazetebirlik.com/haber/soguk-havalarin-aranan-lezzeti-bozada-uretim-sezon-acildi-2485/

Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde yaklaşık bir asırdır boza üreten ailenin dördüncü kuşak temsilcisi Abdullah Mercan, AA muhabirine, 1917 yılında Yugoslavya'dan göç eden büyük dedesinin üretimi başlatarak 1923'te resmileştirdiğini söyledi.

Kendilerinin de bu işi çocuklarına devredeceklerini aktaran Mercan, şöyle konuştu:

"Havaların soğumasıyla boza sezonunu başlattık. Kış aylarının vazgeçilmez içeceği bozanın çok çeşitli faydaları vardır. Boza fermente olduğundan çok sayıda faydalı bakteri üretiyor. Kemik yapısını güçlendirir, emziren annelerde sütü artırır, zihin açıklığı sağlar. Boza zengin karbonhidrat ve B12 vitamini bakımından çok yararlıdır. Boza ekşidiğinde bazı tüketiciler bozulduğunu zannederek içmezler ama aslında ekşi boza bağırsak hareketlerini daha çok hızlandırır ve içenlerin soğuk algınlığına yakalanmalarının önüne geçer. Denemelerini tavsiye ederim."

Mercan, bozanın, ilçenin coğrafi tescilli ürünü "Bilecik Pazaryeri helvası" ile tüketildiğinde tadına doyum olmadığını vurguladı.

Ürünlerini İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa ve Eskişehir başta olmak üzere birçok ile gönderdiklerini ifade eden Mercan, bozada buğday kullanmadıklarını, glüten içermediğinden çölyak hastalarından da talepler geldiğini anlattı.

Tüketicilerden Betül Er de bozanın şifa ve enerji kaynağı bir içecek olduğunu belirterek, "Bozayı yanında helva ve leblebiyle düzenli olarak tüketiyoruz. Herkese tavsiye ederim." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecikli köylüler 6 yıldır 'Chandler' cinsi cevizden para kazanıyor http://gazetebirlik.com/haber/bilecikli-koyluler-6-yildir-chandler-cinsi-cevizden-para-kazaniyor-6040/

"Chandler" cinsi cevizin üreticileri, 1000 metre rakımlı köyün verimli topraklarındaki bahçelerine sabah erken saatlerde gidiyor.

Ağaçların altına örtü seren köylüler, dalları traktör aracılığıyla silkeleyip yere düşmesini sağladıkları cevizleri temizleyerek çuvallara dolduruyor.

Ürünü traktörlere yükleyen çiftçiler, haftanın bazı günlerinde köye gelen tırın kasasındaki kantarda tarttırdıkları cevizleri alıcılara teslim ediyor. Kilogramı 6-7 liradan alınan cevizler, kamyon ve tırlarla depolara taşınıyor.

Çiftçilerin kantarın önünde traktörleriyle dizilmesi sırasında bazen uzun kuyruklar oluşuyor.

Ceviz kurutma tesisi ihtiyacı

Büyükbelen Muhtarı Sefer Güven, AA muhabirine, köyde yaklaşık 6 yıldır ceviz üretiminin devam ettiğini söyledi.

Sezonda 1000 ton civarında ceviz üretildiğini belirten Güven, "Sakarya'da, Bursa'da bulunan soğuk hava depolarına gönderiyoruz. Köyümüz çalışkan bir köydür. Ceviz konusunda ilerledik." dedi.

Güven, köyde cevizin ardından ağırlıklı olarak kiraz ve vişne üretildiği bilgisini verdi.

 Tartı ve teslimat sırasında araç kuyruğu oluşmasına değinen Güven, "Alıcı bazen zamanında gelemiyor. Biraz geç geldiği için üreticiler ön sıraları alıp bir an evvel cevizi teslim etmek için kuyruğa giriyor. Cevize talep var. Şu anda günde 2 tır, 1 kamyon sarılıyor. Günlük yaklaşık 80 ton ceviz pazarlıyoruz." diye konuştu.

Güven, ceviz kurutma tesisine ihtiyaç duyduklarını sözlerine ekledi.

"Bu işi herkes yapabilir"

Üreticilerden Fahri Yıldırıcı da "Chandler" cinsi cevizin dayanıklı olduğunu vurguladı.

Köydeki hava akımının ağaçlardaki cevizin içinin dolmasını sağladığını, bu durumun ürünün kalitesini artırdığını dile getiren Yıldırıcı, şunları kaydetti:

"Bu bölgede verim çok güzel. Saat 09.00 sularında bahçeye geliyoruz, 18.00 gibi mesaiyi bitiriyoruz. Ceviz toplamayı bilmeyen olmaz. Bu işi herkes yapabilir. Ağaçların altına örtü serdik. Ağacı traktöre bağlayıp silkeleyerek daldaki cevizleri yere düşürdük. Kadınlar cevizleri topladı."

Traktörüyle kuyrukta bekleyen köylülerden Mustafa Ulusoy ise verim ve fiyatların memnuniyet verici olduğunu ifade etti.

Satışın sırayla yapılmasının karışıklığı önlediğini aktaran Ulusoy, "Sırası gelen cevizini satıp parasını alır ve gider. Her sene böyle oluyor." ifadesini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik'te yetiştirilen 'Red Globe' cinsi üzümler ihracata hazırlanıyor http://gazetebirlik.com/haber/bilecikte-yetistirilen-red-globe-cinsi-uzumler-ihracata-hazirlaniyor-5701/

Bilecik'in Osmaneli ilçesinde toplanan "Red Globe" cinsi üzümler, yurt içi ve yurt dışı pazarlara gönderilmek üzere özenle hazırlanıyor.

İlçeye bağlı Çerkeşli köyünde modern sulama yöntemleriyle yetiştirilen üzümde hasat mesaisi başladı.

Bahçelerde sabah erken saatlerden itibaren çalışmaya başlayan işçiler, üzüm salkımlarını keserek kasalara yerleştiriyor. Kamyonlarla taşınarak soğuk hava depolarında muhafaza edilen üzümler, yurt içi ve yurt dışında ilgi görüyor.

 

Osmaneli Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Kurucular Kurulu Başkanı Ertuğrul Ünver, AA muhabirine, toplanan üzümlerden bir bölümünün kış mevsiminde tüketilebilmesi için soğuk hava depolarına konulduğunu, bir kısmının ise tüketiciye ulaştırıldığını söyledi.

Hasat için çoğunlukla Sakarya'nın Pamukova ilçesinden işçilerin geldiğini belirten Ünver, "Bölgemizde toprak ve hava koşullarından dolayı kaliteli üzüm yetişiyor. Deniz seviyesinden yükseklik de önemli. İlçe merkezinde yapılsa bu kalite elde edilemez. Rakım, üzümde kalitenin belirlenmesine katkı sağlıyor." dedi. 

Kilogram fiyatı 3-4 lira

Çerkeşli'de toplanan üzümlerin İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Eskişehir, Kütahya ve Ankara başta olmak üzere yurt geneline gönderildiğini, zincir marketlere de satış yapıldığını dile getiren Ünver, "Üzümlerimiz bu sene de kaliteli. Bu kalite tabii ki kendi kendine olmuyor. Bitki beslemeyi dengeli yapmak, ilaçlarını, suyunu zamanında vermek gerekiyor. Hava ve toprak yapısı da önemli. Eskiden üzümde Muğla söz sahibiydi. Bugün üzüm İznik ve Osmaneli'nden de her yere gidiyor." diye konuştu. 

Üzümün perakende olarak kilogramının 3 ila 4 liradan satıldığını aktaran Ünver, Osmaneli'nin bu meyvede yılda ortalama 15 bin ton rekolteye sahip olduğunu belirtti.

26 yıldır sebzecilik ve meyvecilik yapan tüccar Nuri Tuna ise Romanya, İtalya, Rusya'nın da aralarında bulunduğu ülkelere üzüm ihraç ettiğini belirtti.

Bugünlerde soğuk hava depolarında ihracat için hazırlık yapıldığını bildiren Tuna, "Hazırlanan üzümler Romanya'ya gidecek. Üzümün yanı sıra armut, şeftali, nektarin de var. Topladığımız bu üzümü genelde ihraç ediyoruz. Geçen yıl bu ovadan Romanya'ya 700 ton üzüm gönderdim. Gönderilen ürünün yüzde 80'inini Çerkeşli köyünden aldım." diye konuştu. 

Pamukovalı işçilerden Sema Ezer de üzüm salkımlarını keserek kasalara koyduklarını, bunun karşılığında aldıkları günlük 100 lira yevmiye ile aile bütçelerine katkıda bulunduklarını ifade etti.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bakan Çavuşoğlu: Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Ertuğrul Gazi'nin sancağını gururla taşıyoruz http://gazetebirlik.com/haber/bakan-cavusoglu-recep-tayyip-erdoganin-liderliginde-ertugrul-gazinin-sancagini-gururla-tasiyoruz-8230/

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bilecik'in Söğüt ilçesinde düzenlenen "740. Söğüt Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Yörük Şenlikleri"nde yaptığı konuşmada, kendisinin de bir Yörük olduğunu, şenliklerde bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Söğüt'ten esen medeniyet rüzgarının asırlar boyunca üç kıta, yedi iklime adaletle hükmettiğini belirten Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Bu büyük medeniyetin çocukları olmak bizim için iftihar vesilesidir. Bugün hepimize güç ve ilham veren, Kayı’nın töresi, Yörük'ün adabı, Edebali'nin ahlakıdır. Alperenlerin serdarı Ertuğrul Gazi'nin otağında yanan o ateşin ışığı bugün bizlerin yolunu aydınlatıyor. Osman Gazi'nin rüyasında gördüğü gibi, kökleri sağlam olan ağacın dalları göğe uzanır, tüm dünyayı kaplar. Hamdolsun bizim de köklerimiz sağlam. Bir ayağımızı toprağımıza sıkı sıkıya basıyoruz, diğeriyle tüm dünyayı siyasetimizle, ekonomimizle, kültürümüzle nakış nakış işliyoruz. Asya'dan Afrika'ya, Orta Doğu'dan Balkanlar'a, ecdadımızın ahlak, adalet ve insaniyet taşıdığı coğrafyalarda bu şanlı millet için gururla boy gösteriyoruz."

Çavuşoğlu, gerek Türkiye'de gerek bölgede gerekse dünyada güvenlik, huzur, refah, adalet ve kalkınma için gece gündüz demeden çalıştıklarını dile getirdi.

"Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Ertuğrul Gazi'nin sancağını gururla taşıyoruz"
Bakan Çavuşoğlu, hem sahada hem de masada hak edene hak ettiği gibi davrandıklarını anlattı.

Gerektiğinde oyun kurup, gerektiğinde bozduklarını kaydeden Çavuşoğlu, "Güçlünün değil, haklının hakim olduğu, daha adil bir dünya için Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Ertuğrul Gazi'nin sancağını gururla taşıyoruz. Bunu yaparken de Akif'in, 'Mefkuremiz göklerde dalgalanan bir sancak, Allah’ın huzurunda eğiliriz biz ancak!' dizesini şiar ediniyoruz. Mazlumun yanında, adaletsizliğin karşısındayız. Çünkü, 'Dünya 5'ten büyüktür' ve 'Türk beklenendir.' Biliyoruz ki tüm mazlumların gözleri üzerimizde. Biliyoruz ki soydaşlarımızın yürekleri bizimle. Biliyoruz ki kardeşlerimizin duaları bizimle." ifadesini kullandı.

Şenliklerin kendisi için farklı anlamı olduğunu belirten Çavuşoğlu, yürüyüşle başlayan etkinlikte çocukluğunu hatırladığını aktardı.

Bakan Çavuşoğlu, Yörük olmaktan gurur duyduğunu ifade ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Çocukluğumda Alanya'dan Toroslar'ın zirvesine Söbüçimen Yaylası'na develerle, atlarla, katırlarla göçerdik. 3 gece 4 gün süren bir yolculuktu. Akşamüzeri yaylamıza varırdık. Etrafımızda kar, önümüzde ırmak, her tarafta çiçekler açmış. O günleri hiçbir zaman unutmadım. Bugün halen aile olarak bu kültürü gururla yaşatıyoruz. Bu şanlı tarihi sonsuza kadar yaşatacağız. Ecdadımız fethettiği coğrafyalara Yörükleri yerleştirdi, Yörüklere güvendi. Bir Yörük çocuğu olarak ben de şanlı bayrağımızı sizler adına tüm dünyada dalgalandırmaktan onur duyuyorum. Rabb'im utandırmasın. Yörüklerin azmi ve irfanı ilelebet var olsun. Bir kez daha, şevk ve inanmışlıkla cihan devletine giden yolu inşa eden büyük insan Ertuğrul Gazi’yi, zafer naralarıyla kurduğu devleti milletine armağan eden Osman Gazi’yi, derin hikmeti ve duasıyla destek veren Şeyh Edebali’yi, Kayı’nın tüm Alplerini, hatunlarını, kahraman ecdadımızı ve tüm şehitlerimizi rahmet, hürmet ve minnetle yad ediyorum. Ruhları şad, mekanları cennet olsun."

Çavuşoğlu, Suriye'nin İdlib bölgesinde şehit olan askerlere Allah'tan rahmet dilediğini ve şehitlerin kanının yerde kalmayacağını sözlerine ekledi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik 'Güzel Gecelerle' Nefes Aldı… http://gazetebirlik.com/haber/bilecik-guzel-gecelerle-nefes-aldi-7968/

Yeni Türkü konseri ile başlayan ‘Güzel Geceler’, Pamela konseriyle sona erdi. Bilecik Belediye Başkanı Semih Şahin konserlerin devam edeceğinin sinyalini verdi.

Covid-19 salgını dolayısıyla gelen kısıtlamaların kalması Türkiye’nin güzel şehirlerinden Bilecik’in de havasını değiştirdi. Bilecik Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Güzel Geceler’ konserleri Yeni Türkü ile başladı. 

Pelitözü Göleti manzaralı amfi tiyatroda sahne alan Yeni Türki grubunun ardından Türkiye’nin efsanevi gruplarından Moğollar konseriyle seri devam etti. Film müzikleri ve klasik eserlerinden bir seçki sunan Moğollar dinleyicileri mest etti. Moğollar grubunun kurucusu Cahit Berkay’ın torunuyla sahnede yaptığı danslar da izleyicilerin sempatisini kazandı. 

Fatma Turgut konserine ise özellikle gençlerin ilgisi yoğundu. Amfi tiyatroyu hınca hınç dolduran gençler tüm şarkılara Fatma Turgut’la birlikte eşlik etti. 

Güzel Geceler konserleri Pamela konseriyle son buldu. Pamela’nın enerjik sahnesiyle eğlenen Bilecikliler, gerçekleşecek diğer konserler için tarih saymaya başladı bile...

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik'te Mimar Sinan'ın kalfasının inşa ettiği Rüstem Paşa Camii ihtişamıyla ziyaretçilerini bekliyor http://gazetebirlik.com/haber/bilecikte-mimar-sinanin-kalfasinin-insa-ettigi-rustem-pasa-camii-ihtisamiyla-ziyaretcilerini-bekliyor-8680/

Bilecik'in Osmaneli ilçesinde bulunan ve yöreden çıkarılan Lefke taşı kullanılarak, Mimar Sinan'ın kalfası Yüzgeç Mehmet Paşa tarafından inşa edilen yaklaşık 5 asırlık Rüstem Paşa Camisi, restorasyon ve onarım çalışmalarının ardından ilk günkü ihtişamıyla hayran bırakıyor.

1542 yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın damadı Sadrazam Rüstem Paşa tarafından yaptırılan ancak inşası devam ederken Rüstem Paşa'nın vefatı üzerine çatısı ve minaresi cariyesi tarafından tamamlanan cami, Osmanlı ve Selçuklu'dan izler taşıyan ilçenin en büyük Türk-İslam eseri olma özelliği taşıyor.

Eserleriyle Osmanlı mimarlık sanatının muhteşem yüzyılını inşa eden Mimar Sinan'ın kalfası Yüzgeç Mehmet Paşa tarafından kare plan üzerine sıra moloz duvar tekniği ile yapılan camide bölgeden çıkartılan Lefke taşı kullanıldı.

Kırlangıç tekniğiyle kurulan caminin ahşap çatısı, asırlar geçmesine rağmen özgünlüğünü korumasıyla ziyaretçilerinin dikkatini çekiyor. Taş malzemeyle yapılan ve dikdörtgen bir kaide üzerine oturan, konik biçimli külah ile örtülen cami minaresi ise adeta görsel şölen sunuyor.

İç mekan süslemeleriyle hayranlık uyandıran caminin üç tarafına Fetih Suresi süslemeli biçimde işlenirken, kıble duvarında yer alan ve 17. yüzyıla tarihlenen Kabe tasvirli çini pano ön plana çıkıyor.

1779 yılında Keskinzade Hacı Ali Ağa tarafından tamir ve onarımdan geçirilen, Cumhuriyet döneminde de birtakım restorasyon çalışmalarından geçen caminin özgün yapısının korunmasına gayret edildi.

İlçenin en eski ve en büyük camisi olması itibariyle "Ulu Cami" ve "Cami-i Kebir" olarak da anılan cami, en son Bursa Vakfılar Bölge Müdürlüğünce 2011 yılında restore edilerek bugünkü halini aldı.

"Çatının bugüne kadar çökmeden gelmiş olması hayrete düşürüyor"
Osmaneli İlçe Belediye Başkanı Münür Şahin, Osmaneli'nden o dönem İpek Yolu'nun geçtiğini, caminin de şehrin merkezine inşa edildiğini söyledi.

Caminin en önemli özelliğinin inşasında ilçeden çıkartılan Lefke taşının kullanılması olduğunu vurgulayan Şahin, "Lefke, Osmaneli'nin eski ismi. Lefke taşı bu caminin inşa aşamasında kullanılıyor. Yığma taştan yapılan bir yapı. Aşağıda bir metreden daha geniş temele sahip olduğu ve yukarıya doğru bunun bir metreye gittiği ifade ediliyor." diye konuştu.

Şahin, Osmanlı Devleti döneminde yapılan camilerin neredeyse tamamının kubbeli olarak inşa edildiğine değinerek, "Bu cami ise Selçuklu mimarisini de içeriyor ve tamamen ahşap çatısı var. Çatı, 3 tane kare şeklinde oturtulmuş ahşaptan oluşuyor. Bugün mimarlık ve mühendislik fakültelerinin en fazla hayret ettiği konu çatının o dönemden bugüne kadar çökmeden gelmiş olması. Çatı, bütün ihtişamıyla varlığını sürdürüyor." dedi.

Caminin bölgedeki tarihi konaklarla beraber 350 bin metrekare sit alanı içinde yer aldığını kaydeden Şahin, camiyi korumak hedefiyle çalıştıklarını sözlerine ekledi.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kirazın dalında kalmasına gönlü razı olmadı, internetten 'ağaç kiralama' dönemini başlattı http://gazetebirlik.com/haber/kirazin-dalinda-kalmasina-gonlu-razi-olmadi-internetten-agac-kiralama-donemini-baslatti-4738/

Bilecik'in Gölpazarı ilçesine bağlı Kurşunlu köyünde yaşayan Bedriye Engin, fiyatı düşen kirazın dalında kalıp çürümesini önlemek için, ağaçları bir yıllığına kiralamaya başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünce 2013'te "Sıra dışı okur" unvanıyla ödüllendirilen 57 yaşındaki Engin'in, köylülerine anlattığı proje benimsenince "Herkesin bir kiraz ağacı olsun mu?" sloganıyla sosyal medyadan duyurusu yapıldı.

Kısa sürede büyük ilgi gören uygulama çerçevesinde ağacı kiralayan kişi, meyveler olgunlaşınca ailesiyle bahçeye gelip kiraz toplayabilecek, gölgesinde piknik yapabilecek.

Üretici ile tüketiciyi aynı ağacın altında buluşturmayı, köylülerine yeni gelir kapısı açmayı, insanların büyükşehirlerin stresli ortamından kısa süreliğine de olsa uzaklaşmasını sağlamayı hedefleyen Engin'in projesinde, şu ana kadar 650 ağaç kiralandı.

Bedriye Engin, köyünde son yıllarda kiraz üretiminin azalmasından üzüntü duyduklarını anlattı.

Birkaç yıl öncesine kadar kendilerine ait arazilerde 100'e yakın meyve ağacının bulunduğunu belirten Engin, "Fakat söküp ceviz dikenler kervanına biz de katıldık. Kestikten sonra böyle bir proje aklıma geldi. Kesilirken çok üzüldüm çünkü çok emek vermiştim. Ne yazık ki fiyatlar düşünce maliyeti kurtarmayacağı için toplanmıyor, kirazlar dalında kalıyor." ifadelerini kullandı.

"Burada adeta bir kiraz festivali ortaya çıkıyor"
Engin, iki arkadaşıyla geçen yıl başlattıkları projenin bu kadar ilgi göreceğini tahmin etmediklerini söyledi.

Uygulamaya ilişkin bilgi veren Engin, şunları kaydetti:

"Kiraz ağaçları çiçeklendiğinde numaralandırıyoruz. Sahibi ödeme yaptığında örneğin '8 numaralı ağaç size ait' diyoruz. İstediği zaman gelsin ağacın altında pikniğini yapsın, meyvelerini toplasın. Olgunlaştığında da bakımı bahçe sahibine ait, o bir yıllık kira alıyor. Kiraz olgunlaştığında haber veriyoruz, gelip topluyor. Çaylar kahveler bahçe sahibine ait. Burada adeta bir kiraz festivali ortaya çıkıyor. Şarkılar, türküler, çok güzel bir ortam oluyor. Bu ağaçların üzerindeki kirazlar toplanmış oluyor. Mesela bir ağacı 3 arkadaş bile alıyor. 3 arkadaş gelip ağaçtaki kirazı toplayacaklar. Üreticiyle tüketiciyi aynı ağacın altında buluşturuyoruz. Bunu yıllardır hayal etmiştim. Bu sene buradaki bahçelerin hepsi sahiplenildi. Satılmadık hiçbir ağacımız kalmadı."

Ağaçları kiralayanların çoğunun İstanbul'da yaşadığını dile getiren Engin, Eskişehir'den, Ankara'dan arayıp kiralayanlar da olduğunu aktardı.

Bu sene talep daha yoğun olunca geçen yıla göre bahçeleri çoğalttıklarını bildiren Engin, "Alıcılar arasında televizyoncu, doktorlar, yabancı uyruklular var. İnsanlara ağaçların bakımı esnasında zararlı ilaç kullanılmadığının sözünü veriyoruz." diye konuştu.

"Şu ana kadar gördüğüm en güzel proje"
Bedriye Engin'le görüntülü görüşme yaparak kiraladığı ağacın durumu hakkında bilgi alan mali müşavir Sati Güder ise İstanbul'da yaşadıklarını ifade etti.

Kısa süreliğine de olsa tabiatla iç içe olmak istediklerini anlatan Güder, "Bir oğlum var. Maalesef pandemi var. Ondan öncesinde de tabii doğayı, ağacı görmüyordu. Onun bir ağacı olsun istedim. Gitsin meyvesini kendisi toplasın. Bence şu ana kadar gördüğüm en güzel proje. Çok yerinde bir karar." dedi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik'te su içen ayı foto kapanla görüntülendi http://gazetebirlik.com/haber/bilecikte-su-icen-ayi-foto-kapanla-goruntulendi-215/

Foto kapanlar ile yaban hayvanlarının yaşantısını ve nerelerde yaşadıklarını tespit eden üyeler, Osmaneli'nin ormanlık alanlarına kurulan foto kapanlarla, yaban hayvanlarını görüntüledi.

Arazide gezen bir boz ayının su birikintisinden su içtiği anlar, foto kapana yansıdı.

Bilecik Yaban Hayatı ve Ekoturizm Grubu üyesi Tuncay Erik, yaptığı açıklamada, doğal ortamdaki hayvanların varlıklarını sürdürebilmeleri için kaçak avlanma yapılmamasının önemli olduğunu söyledi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik'te boş arsada yapılan kazılarda 9 bin yıl öncesine ait yaşam alanları gün yüzüne çıkarıldı http://gazetebirlik.com/haber/bilecikte-bos-arsada-yapilan-kazilarda-9-bin-yil-oncesine-ait-yasam-alanlari-gun-yuzune-cikarildi-5528/

Bahçelievler Mahallesi'nde yaşayan bir kişinin, boş arazide gördüğü seramik parçalarını Arkeoloji Müzesine bildirmesi sonucu önceki yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Bilecik Belediyesince imzalanan protokol kapsamında, Valilik ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi (BŞEÜ) Rektörlüğü'nün desteğiyle bölgede başlatılan kazı çalışmaları sürüyor.

Ağustos ayına kadar devam edecek kazılarda, 9 bin yıl öncesine ait olduğu tespit edilen oval evler ve ilk seramik örnekleri gün yüzüne çıkarıldı.

Bilecik Müze Müdürü Harun Küçükaydın, AA muhabirine, 9 bin sene öncesine giden başka bir yerleşim yerinin bölgede henüz tespit edilmediğini söyledi.

Yapılan protokoller kapsamında iki yıldır tarihin gizemine ulaşmak için çalıştıklarını ifade eden Küçükaydın, Bahçelievler neolitik kazısının bölgedeki vatandaşların bu boş arsada topladığı çanak çömlekleri müzeye getirmeleri sonucu yaptıkları değerlendirme neticesinde 2019 yılında başladığını belirtti.

Küçükaydın, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü izni ile Müze Müdürlüğü başkanlığında kazıların BŞEÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkan Fidan'ın bilimsel danışmanlığında yürütüldüğünü aktardı.

İnsan iskeletinde DNA incelemesi sürüyor
Bölgede heyecanlandıran, güzel buluntular elde ettiklerine işaret eden Küçükaydın, "9 bin sene önce bin yıllık kesintisiz bir hayatın burada devam ettiğini, buranın bir su yolu kaynağı olduğu tespit edilmiş oldu. Oval evler oluşturulmuş, bu evlerde yaşam devam ettirilmiş." dedi.

Küçükaydın, bu evlerin tabanında geçen yıl ki kazılarda bir insan iskeleti bulunduğunu hatırlatarak, iskeletle ilgili yapılan DNA çalışmaları sonuçlandığında bu topluluğun nereden buraya geldiğinin anlaşılacağını kaydetti.

"İlk seramik örneklerinin 9 bin sene önce burada çıktığını görüyoruz"
Bilecik'in seramik ile anılan bir şehir olduğuna dikkati çeken Küçükaydın, "İlk seramik örneklerinin 9 bin sene önce burada çıktığını görüyoruz. Batı Anadolu'da ilk yerleşim yerlerinden biri olduğu anlaşılmakta. Çünkü 9 bin sene öncesine giden başka bir yerleşim daha, bölgede henüz tespit edilmedi." diye konuştu.

Kazı alanının Bilecik için bilimsel açıdan çok önemli olduğunu vurgulayan Küçükaydın, alandaki çalışmaları ağustos ayında tamamlamayı planladıklarını bildirdi.

Küçükaydın, daha sonra bu kazı alanını açık hava müzesi şeklinde düzenleyerek, bütün insanlığın ziyaretine açmayı düşündüklerini belirtti.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarya Nehri'nin kıyısında ürettikleri fidanları Türk cumhuriyetlerine ihraç ediyorlar http://gazetebirlik.com/haber/sakarya-nehrinin-kiyisinda-urettikleri-fidanlari-turk-cumhuriyetlerine-ihrac-ediyorlar-2487/

Bilecik'in Osmaneli ilçesinde bir firma tarafından 400 dönüm alanda üretilen yüz binlerce süs, peyzaj ve meyve fidanı yurt içi satışının yanı sıra Türk cumhuriyetlerinin önemli merkezlerine ihraç ediliyor.

Osmaneli-Sakarya kara yolunda, Sakarya Nehri kıyısında verimli topraklarda kurulu tesiste çam, çınar, mazı, erguvan, topak asya gibi süs ve peyzaj ağaçlarının yanı sıra çeşitli meyve fidanları üretiliyor.

Firmanın yönetim kurulu başkanı Taner Engin, AA muhabirine, yaz ve sonbahar dönemlerinde 35 kişi istihdam ederek üretimle ilçe ekonomisine önemli katkı sağladıklarını söyledi.

Bu yıl süs ağacı üretiminin yüzde 80'ini Özbekistan'a ihraç ettiklerini, kalanının da yurt içinde çeşitli projelerde değerlendirildiğini belirten Engin, şöyle devam etti:

"Süs ağacı olarak hiçbir yılda 50 bin adet üretimin altına düşmedik. Bu sene 100 bin adedin üzerine çıkmayı düşünüyoruz. Asma ve meyve fidanlarını, lavanta ve aronyayı da katarsak toplam 3 milyon fidan üretiyoruz. Birçok yerde ağaçlarımızı görebilirsiniz. En yakın örnek Bursa Şehir Hastanesi'ni verebilirim. İstanbul Havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün bağlantı yolları peyzaj çalışmalarında da bizim ağaçlarımız kullanılıyor. Yurt dışında daha çok Türk cumhuriyetlerine çalışıyoruz. Türkmenistan, Özbekistan, Azerbaycan gibi ülkelere ağaçlarımızı gönderiyoruz. Halihazırda gönderilecek ağaçlarımız var. Son 3-4 yılda ihracatta Özbekistan'a yöneldik. Türkmenistan için yapabileceğimizi yaptık. Havaalanları, hipodromlar, parklar. Şimdi Özbekistan ağırlıklı ihracata devam ediyoruz. Azerbaycan'a geçiş yapmayı düşünüyoruz."

Fidanı büyütmeye suda başlama yöntemini Fransızlardan öğrendiler

Profesyonel çalışma, altyapı ve tecrübenin önemine değinen Engin, süs ve peyzaj fidanı üretiminin her aşamasının zor ancak zevkli bir iş olduğunu dile getirdi.

Emek verip ürettikleri ağaçları yurt içinde, yurt dışında dikildikleri bir parkta, havaalanında, alışveriş merkezinin bahçesinde görünce büyük mutluluk yaşadıklarını vurgulayan Engin, "Üretimde kullandığımız sıcak hava sistemi bir Fransız sistemidir. Fidanı ilk başta suda büyütürüz. İspanya ve İtalya'da da vardır. Fransız bir uzmanı buraya davet ederek, bir sene beraber çalışarak, kendimiz giderek öğrendik." dedi.

Meyve fidanı yetiştiriciliğinde açık köklü ve tüplü topraklı olmak üzere iki sezon bulunduğunu aktaran Engin, şunları kaydetti:

"Kışın kasım sonu, aralık ayı gibi açık köklü, yaz mevsiminde de nisan ayı sonunda başlar, mayıs ayı başlangıcı ve haziran ayı gibi de tüplü fidanları kapalı seralarda yapıyoruz. Tüplü şeftali, asma bir de son zamanlarda revaçta olduğundan dolayı aronya üretimimiz var, kivi üretiyoruz. Yakın zamanda Türkmenistan ve Özbekistan'a gidecek çınarlarımız, ıhlamurlarımız var. Yaz sonunda 30 bin ağaç göndermiş olacağız. Türk cumhuriyetlerine son 3-4 senede peyzaj ağacı olarak en az bir 100-150 bin adet, meyve fidanı olarak da 2 milyon kadar gönderdik."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çocukluk hayalini gerçekleştiren sokak ressamı ilçenin duvarlarını renklendiriyor http://gazetebirlik.com/haber/cocukluk-hayalini-gerceklestiren-sokak-ressami-ilcenin-duvarlarini-renklendiriyor-6146/

Bilecik'in Yenipazar ilçesinde çocukluğundan bu yana ilgi duyduğu sanatı sokak ressamlığıyla sürdüren 33 yaşındaki Tahir Karakaya, yapıları fırça darbeleriyle güzelleştiriyor.

Küçük yaşlardan itibaren resme ilgi duyan Karakaya, 2010'da başladığı devlet memurluğundan geçen yıl ayrıldı. Ailesinin desteğiyle çocukluk hayalini gerçekleştirmek için hobisini mesleğe dönüştürmeye karar veren Karakaya, bazı belediye ve işletmelerle anlaşarak binaların iç ve dış duvarlarına, altgeçit gibi yapılara yağlı boyayla manzara, meyve ve hayvan resimleri çiziyor.

Tahir Karakaya, çocukluğunda resim eğitimi almak istediğini, ortaokul öğretmenlerinin tavsiyesi üzerine güzel sanatlar lisesi resim bölümünün yetenek sınavına katıldığını söyledi.

Liseyi dereceye kazandığını hatta üniformasını bile temin ettiklerini anlatan Karakaya, "O zamanlar okul yönetimi tarafından öğrencilerden kayıt ücreti talep edilirdi. Maddi imkansızlıklar sebebiyle kayıt ücretini zamanında ödeyemedik." dedi.

Bu sebeple güzel sanatlar lisesinde okuyamadığını belirten Karakaya, yaşadığı bu olumsuzluk nedeniyle resme küstüğünü, 12 yaşından itibaren 14 yıl resim çizmediğini dile getirdi.

Devlet memurluğu yaptığı 10 yılda birçok yerde çalıştığını aktaran Karakaya, "2014'te Ürgüp'te çalışırken Kapadokya esnafının turistlere satış yapmak için küçük kartpostallara resim yaptığını gördüm. Ben de onlara katıldım. Orada tekrar bir hevesim geldi, çizimlere başladım. 2019 yılında Ankara'da ilk kişisel yağlı boya sergimi açtım. Vatandaşlarımızdan çok ilgi gördü." ifadelerini kullandı.

Figür olarak çok geniş bir yelpazede çizimler yaptığına değinen Karakaya, son görev yeri Yenipazar'da memuriyetten ayrıldıktan sonra hobisi için daha fazla vakit ayırmaya başladığı bilgisini verdi.

Yenipazar ilçesi ve Bilecik merkeze bağlı Bayırköy beldesi belediye başkanlarının destekleriyle başladığı sokak ressamlığında kendisini geliştirmeye çalıştığını belirten Karakaya, "Küçük yaşlarda bir şeyleri başarmak için kendimde cesaret bulamadım ama şimdi imkanım var, yapabiliyorum. Vatandaşlarımız izliyorlar, fotoğraf çekilenler, sırf beni izlemek için gelenler oluyor, mutlu oluyorum." diye konuştu.

Karakaya, Ankara'dan bazı belediye yetkilileriyle görüşmelerinin sürdüğünü, sanatını burada devam ettirmek istediğini sözlerine ekledi.

Trabzonlu işletmecinin duvarına Sümela Manastırı ve Uzungöl'ü resmetti
Vezirhan beldesinde işletmesi bulunan Yüksel Tuna ise Karakaya'ya iş yerinin duvarına Sümela Manastırı, Ayasofya Müzesi, Atatürk Köşkü, Trabzon Saat Kulesi, Uzungöl gibi memleketindeki sembol yapıların resimlerini çizdirdiğini belirtti.

Tuna, şunları kaydetti:

"Bu resimleri çizen arkadaş akşamları yemeğe geliyordu. Biz de burada restorasyon yaptık. Akşamları muhabbet ederken 'Duvara resim çizsek nasıl olur?' diye konuşuyorduk. Arkadaşımız da kabul etti, kendisine teşekkür ederiz. Çok da güzel çizdi. Çok ilgi görüyor. O bunları çizerken seyretmesi başka bir zevk oluyor. Onu seyrederken ben yoruluyorum. Bu işin erbabı diyebilirim. Görenler hayran kaldı."

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Baharın gelişiyle göç eden leylekler Bilecik semalarında görsel şölen oluşturdu http://gazetebirlik.com/haber/baharin-gelisiyle-goc-eden-leylekler-bilecik-semalarinda-gorsel-solen-olusturdu-2136/

Baharın gelmesiyle güneyden kuzeye göç etmeye başlayan leylekler, Bilecik semalarında görsel şölen sundu.

Kentin farklı noktalarında sürüler halinde uçan leyleklerin gökyüzündeki süzülüşleri, vatandaşlar tarafından ilgiyle takip edildi.

Kent merkezine 7 kilometre uzaklıktaki Pelitözü Gölpark'ta konaklayan leyleklere fotoğraf tutkunları da yoğun ilgi gösterdi.

Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuba Yağcı, hayvanların iklimsel koşullar ya da besin gibi değişen çevresel faktörlere karşı elverişli bölgelere göç ederek, hayatta kalmayı başardıklarını söyledi.

Göç etme kabiliyetinin en güzel örneği olan leyleklerin, Türkiye'ye ilkbaharda gelip sonbaharda ayrılan göçmen türlerden olduğunu ifade eden Yağcı, şunları kaydetti:

"Leylekler Avrupa, Orta Doğu ve Afrika arasındaki göçü sırasında İstanbul Boğazı'nı ve Hatay Belen'i kullanmaktadır. İlkbaharda Afrika'dan gelen leylek sürüleri, Hatay Belen geçidinden Anadolu'ya giriş yaparak Avrupa'ya ulaşır. Bu göç güzergahı arasında Marmara Bölgesi'nde İzmit, İstanbul, Yalova, Bursa ile Bilecik önemli bir geçiş noktasıdır. Bilecik'te bulunma süreleri ise bir ya da iki gün. Bu süre besin, iklim ve güvenlik açısından uygun olduğunda uzayabilmektedir."

Yağcı, Bilecik'in ekolojik özelliklerinin leylek sürülerini çektiğini vurgulayarak, "Leylekler uzun mesafeleri kat etmek için daha az enerji harcamaları gerektiğinden göç sırasında kanat çırpmadan süzülerek uçarlar. Havada oluşturdukları bu görsel şölenin ekoturizm açısından değerlendirilerek Bilecik'e katkı sağlayacağı şüphesizdir. Bilecik'te leylek göçünün devam etmesi aynı zamanda dünyadaki biyoçeşitliliğe katkı sağlamaktadır. Bu nedenle farkındalığın artırılarak su ve karasal kaynaklarımızın dikkatli kullanılması ve sürdürebilirliğinin sağlanması gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hurda parçaları usta ellerde esere dönüştürülüyor http://gazetebirlik.com/haber/hurda-parcalari-usta-ellerde-esere-donusturuluyor-399/

Bilecik Merkez Avcılık ve Atıcılık İhtisas Kulübü Derneği Başkanı da olan 44 yaşındaki Sargıl, çocukluğundan itibaren tarihe meraklı olduğunu söyledi.

Kılıçlara merakının, ünlü aktör Cüneyt Arkın'ın filmleriyle başladığını belirten Sargıl, "O sahneleri izlediğimde hep bir kılıcım olsun isterdim. Mesleğimin yanında hobi olarak bu işe başladım, her geçen gün de bu sanatı bir üst seviyeye taşımaya çalıştım." ifadelerini kullandı.

Evinin balkonunda başladığı kılıç ve bıçak yapımında kendisini geliştirdiğini anlatan Sargıl, ürünlerinin beğenilmesiyle evinin bir bölümünü atölyeye dönüştürerek asıl işinden kalan zamanının büyük bölümünü burada geçirdiğini ifade etti.

Sargıl, öncelikle kitaplardan edindiği bilgilerle çizim yaptığını aktararak, şöyle devam etti:

"Hurda malzemeleri burada eğe ile işliyor, üzerine süslemeler yapıyorum. Sadece kılıç değil, kılıf da hazırlıyorum. Çizim yapıldıktan sonra araç parçaları, tren rayları ve daha birçok metalden bıçak ve kılıç yapıyorum. Serüven bıçakla başladı, daha sonra kılıçla devam ettim."

"Bir kılıcın üretimi için 4 ay çalışıyorum"
Hurda parçalarını birbirine ekleyerek, kaynatarak ve döverek işlediğini, bir kılıcın üretimi için yaklaşık 4 ay çalıştığını söyleyen Sargıl, yaptığı kılıçlardan bazılarını siyasetçilere, dizi ve filmlerde kullanılmak üzere sanatçılara hediye ettiğini dile getirdi.

Tarihteki bazı önemli isimlere ait kılıçların replikalarını çalıştığını da dile getiren Sargıl, "Bu işin eğitimini almadım, sadece kitaplardan okuyarak öğrendiğimle buralara geldim. Bu atölyeye geldiğimde her şeyi unutuyorum. Bir komutanın savaşta askerlerine odaklandığı gibi ben de burada yapacağım kılıca yöneliyorum." diye konuştu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik'te yaban hayvanları için doğaya yem bırakıldı http://gazetebirlik.com/haber/bilecikte-yaban-hayvanlari-icin-dogaya-yem-birakildi-5873/

Bozcaarmut Göleti çevresine yaklaşık 500 kilogram yem bırakan ekipler, Günyurdu ve Küçükelmalı köylerinde de yemleme yaptı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik'teki Pelitözü Göleti'nde yağış azlığı nedeniyle sular 30 metre çekildi http://gazetebirlik.com/haber/bilecikteki-pelitozu-goletinde-yagis-azligi-nedeniyle-sular-30-metre-cekildi-6213/

Bilecik kent merkezine 7 kilometre uzaklıkta, 660 metre rakımda 213 hektar alana sahip Pelitözü Göleti, 1980'li yıllarda Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğünce sulama amaçlı oluşturuldu.

Florası zengin olan, içinde fıskiye bulunan ve etrafı çam ağaçlarıyla kaplı gölet, yürüyüş ve bisiklet yollarının yanı sıra piknik alanlarıyla da özellikle yaz aylarında ilgi görüyor.

Çevresinde kafe ve restoranların da inşa edildiği gölet, kış mevsiminde işletmelerin kapalı olması ve havaların soğumasıyla sessizliğe büründü.

Yağış azlığı nedeniyle göletin su seviyesi iyice düştü. Pelitözü Göleti'nde suların, kıyıdan yaklaşık 30 metre çekildiği görüldü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik'teki seralarda marul ve yeşil soğan hasadı başladı http://gazetebirlik.com/haber/bilecikteki-seralarda-marul-ve-yesil-sogan-hasadi-basladi-5355/

Mikro klima özelliğine sahip Söğüt ilçesi ve çevresinde sadece hayvan gübresi kullanılarak örtü altı tarımla yılda 3-4 kez ürün alınıyor.

Üretilen marulun yüzde 70-80'i İstanbul'a satılıyor, kalanı ise Marmara Bölgesi'ndeki diğer bazı illerde market ve pazarlarda satışa sunuluyor.

Çiftçiler, marulun adedini 1-1,5 liradan satıyor. Marul, pazarlarda ise 4-5 liradan alıcı buluyor.

İlçede yaklaşık 2 bin 800 dekar alanda yetiştirilen marullardan yaklaşık 13 bin ton rekolte bekleniyor.

Yakacık Köyü Muhtarı Hüseyin Yıldırım, AA muhabirine, seraların yaklaşık yüzde 80'ine marul ve yeşil soğan ekildiğini söyledi.

Seralarda ağırlıklı olarak marul üretildiğini aktaran Yıldırım, bu sene fiyatların üreticiyi memnun ettiğini anlattı.

Üreticilerden Kasım Geçenel de 15 yıldır marul üretimiyle uğraştığını dile getirdi.

Kaliteli ürün yetiştirdiklerini vurgulayan Geçenel, "Marul işi zahmetli ama bir şekilde hayata tutunuyoruz. Kendimizi kurtarıyoruz, hayat devam ediyor." dedi.

Musa Aydın da geçimlerini 22 senedir maruldan sağladıklarını ifade etti.

Hasada erken saatlerde başladıklarını aktaran Aydın, "Sabah 06.00 gibi gelip başlıyoruz, akşam 17.00-18.00'e kadar çalışıyoruz. Suyunu gübresini veriyorum, ilacını atıyorum. Allah bin bereket versin." diye konuştu.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Gübretaş sahasında tespit edilen altın kaynağı Bileciklileri heyecanlandırdı http://gazetebirlik.com/haber/gubretas-sahasinda-tespit-edilen-altin-kaynagi-bileciklileri-heyecanlandirdi-2185/

Bilecik'in Söğüt ilçesinde, Gübretaş'a ait sahada 3,5 milyon onsluk altın kaynağı tespit edilmesi kentte memnuniyetle karşılandı.

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü ve Gübretaş Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Poyraz'ın duyurduğu gelişme, ilçe halkını da heyecanlandırdı.

Dünyanın sayılı maden alanlarından biri olarak tarihe geçmesi beklenen rezervin, milli ve yerli kaynaklarla Tarım Kredi ve Gübretaş iş birliğiyle Maden AŞ tarafından 2 yıl içinde çıkarılması için çalışmalara başlanacak.

Yeni Eskişehir Yolu bölgesinde, 6 milyar dolar civarında değere sahip altın kaynağı olduğu açıklanan maden sahası, AA tarafından havadan drone ile görüntülendi.

"Söğüt, tarih açısından çok özellikli bir bölge"
Bilecik Valisi Bilal Şentürk, yaptığı açıklamada, bu gelişmenin kendilerini heyecanlandırdığını söyledi.

Müjdeli haberi Fahrettin Poyraz'ın verdiğini belirten Şentürk, Söğüt'ün tarih açısından çok özellikli bir yer olduğunu hatırlattı.

İlçe için "Yer üstü olduğu gibi yer altı da geçmişi de geleceği de çok parlak." ifadesini kullanan Şentürk, şöyle konuştu:

"Çok önemli bir rezerv. Bilecik'te maden çeşitliliği vardı ama özellikle altın konusunda bu kadar zengin bir rezervin olması bizi çok mutlu etti. Bunun oluşturacağı istihdam, ülke ekonomisine sağlayacağı katkı ve dolaylı katkıları hesaba kattığı zaman bölgemiz açısından çok önemli bir gelişme. İnşallah hayırlı olur."

AK Parti Bilecik Milletvekili Selim Yağcı ise yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele ettikleri dönemde bu sevindirici haberle yüzlerin güldüğünü dile getirdi.

Milli imkanlarla ekonomiye kazandırılacak altın rezervinin Söğüt ilçesine ciddi katkılar sağlayacağını vurgulayan Yağcı, "Ülkemize ve şehrimize maden sahasındaki varlığın müjdesini vermemize vesile olan Türkiye'nin en büyük çiftçi ailesi Fahrettin Poyraz ve Merkez Birliği Başkanı Köksal Kacır ile tüm çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyorum." dedi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik'te ipek böceğinin 45 günlük dönüşümü kayıt altına alındı http://gazetebirlik.com/haber/bilecikte-ipek-boceginin-45-gunluk-donusumu-kayit-altina-alindi-3762/

Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesine bağlı Mayıslar köyündeki Koza Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Kozabirlik) tesislerinde canlandırılan ipek böceği yumurtalarının 45 günlük dönüşümü, kayıt altına alınarak basın mensuplarıyla paylaşıldı.

Yumurtaların üreticilere tesliminden koza yapımına kadar geçen sürenin kaydedildiği görüntülerde, ipek böceğinin dönüşümü gözleniyor.

Bilecik Valisi Bilal Şentürk, yaptığı açıklamada, ildeki ipek böceği yetiştiriciliğinin, Kurtuluş Savaşı öncesine dayandığını söyledi.

Bölgenin, Osmanlı'nın son döneminde de büyük bir ipek böceği üretim merkezi olduğunu belirten Şentürk, şöyle konuştu:

"Yaptığımız bu yolcukla 45 günlük larvadan ipeğe dönüşüme şahit olduk. Gençlerimizin daha fazla bu mesleğe yönelmesini istiyoruz. Köyümüzde kendi imkan ve kabiliyetimizi en verimli şekilde kullanarak, kendi işimizin patronluğunu yaparak ipek böcekçiliğine yönelebiliriz. İpek böcekçiliğinin daha da yaygınlaşmasını arzu ediyoruz."

"Kültür ve miras ürününün devam etmesini istiyoruz"
Kozabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Işık da 2006 yılından beri Türkiye'nin her yerine canlı ipek böceği götürüldüğünü bildirdi.

Üreticilerin sabırla ipek böceğinin mucizevi dönüşümü sağladığını aktaran Işık, şunları kaydetti:

"Kültür ve miras ürününün devam etmesini istiyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığınca kilo başına hayvancılık desteği veriliyor. Adeta bitme noktasındayken sürdürebilir bir ürün oldu. Elde edilen kozalar kooperatif personelimizce Bilecik, Adapazarı, Bursa, Eskişehir ve Alanya'daki kooperatiflerdeki personellerimiz tarafından yerinden alınarak kooperatifimizin depolarına getiriliyor."

Köylüler ipek böcekçiliğinden memnun
Bilecik'in İnhisar ilçesine bağlı Koyun Köyü Muhtarı Gürol Emir ise köydeki 22 ailenin ipek böceği yetiştirdiğini söyledi.

İpek böceklerini heyecanla takip ettiklerini vurgulayan Emir, "İpek böceği ile uğraşmak aynı zamanda çok zevkli. Yetiştirmesi, bakması yani bir şefkatle, sevecenlikle yapıyorsun. Bunun en zor günü 8. gün. Devlete ve ekonomiye büyük katkı sağlıyor. Gençlerimize köylerine dönüp ipek böceği ile uğraşmalarını tavsiye ederim, getirisi çok güzel." diye konuştu.

Osmaneli ilçesine bağlı Günüören köyünde 10 yaşından beri ipek böceği yetiştiren 80 yaşındaki Yeşariye Hatun da ipek böceği konusunda gençlerin bilgilenmesi gerektiğini belirtti.

Ev hanımı Yeliz Demirkapı ise eşine katkıda bulunmak için 2-3 yıl araştırma yaptıktan sonra ipek böceği üretime başladığını belirterek artık ailece ipek böcekçiliğiyle uğraştıklarını ifade etti.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bozüyük'e meydan çarşısı http://gazetebirlik.com/haber/bozuyuke-meydan-carsisi-9434/

Bilecik’in ekonomik ve sosyal kalbi konumunda olan Bozüyük’e büyük bir meydan geliyor. Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu, ilçe merkezindeki hal bölgesinde yapımı başlayan Bozüyük Çarşı Meydan Projesi’nin çalışmalarına katılarak incelemelerde bulundu. Belediye Başkanı  Bakkalcıoğlu’nun vizyon projelerinden birisi olan Çarşı Meydan Projesi’nde ilk kazma vuruldu. İlçe merkezinde yapılacak projede ilk olarak inşaat alanı alüminyum saç perde ile çevrilerek kapatıldı ve hafta sonu hafriyat çalışmalarına başlandı. Hafriyat bölgesine gelerek başlayan çalışmaları yerinde inceleyen  Bakkalcıoğlu çalışmalar hakkında bilgi aldı. Çalışanlara kolaylıklar dileyen Bakkalcıoğlu “Bundan sonraki süreçte amacımız projemizi bir an evvel tamamlayarak hemşerilerimizin hizmetine sunmaktır” dedi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik'te apartman bahçesindeki kazıda 8 bin 500 yıllık insan iskeleti bulundu http://gazetebirlik.com/haber/bilecikte-apartman-bahcesindeki-kazida-8-bin-500-yillik-insan-iskeleti-bulundu-6190/

Bahçelievler Mahallesi'nde yaşayan bir kişinin, boş arazide gördüğü seramik parçalarını Arkeoloji Müzesi'ne bildirmesi sonucu geçen yıl sonunda başlatılan arkeolojik kazı sürüyor.

TÜBİTAK tarafından buluntu ahşap parçalara yapılan yaş tayini analizleri sonucu yerleşmenin günümüzden 9 bin yıl önce kurulduğu, en az 500 sene boyunca kesintisiz yaşamın devam ettiği belirlenen alanda, taş ve kemikten yapılmış aletlerin yanı sıra ilk kez insan iskeletine ulaşıldı.

Bilecik Valisi Bilal Şentürk,yaptığı açıklamada, kent ve çevresinin tarihi bakımdan büyük öneme sahip olduğunu vurgulayarak, Kültür ve Turizm Bakanlığının takibinde, Bilecik Müze Müdürlüğünün denetimindeki kazıların Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinden uzmanlar tarafından yürütüldüğünü ifade etti.

Şentürk, "Kazı alanının içindeki avluda bulunan bir iskelet de Batı Anadolu'da günümüze ulaşan en eski insan iskeleti olarak değerlendirilecek. Bilecik'imizin tarihine önemli bir katkı sağlayacağı muhakkak. Çok lokal bir alan tespit edilen yer. Uzun yıllar yerleşim alanı olmuş, boş kalmış bir parseldi. Çok isabetli bir tespit olmuş. Önümüzdeki yıllarda bu çalışmalar devam edecek." diye konuştu.

İskeletle ilgili araştırmanın üniversiteden uzmanlar tarafından yapılarak cinsiyeti ve hangi dönemde yaşadığının belirlenmesine çalışılacağı öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecikli çiftçiler 25 gündür 'domuz nöbetinde' http://gazetebirlik.com/haber/bilecikli-ciftciler-25-gundur-domuz-nobetinde-256/

Bilecik'in Gölpazarı ilçesine bağlı Çukurören köyü sakinleri, yaban domuzlarının ayçiçeği, mısır ve nohut tarlalarına zarar vermesi nedeniyle zor günler yaşıyor.

İlçe merkezine 5 kilometre mesafedeki köyde, vatandaşlar, tarlalarına zarar veren domuzlara karşı sırayla yatsı namazından sabahın erken saatlerine kadar nöbet tutuyor.

Sürü gördüklerinde ellerindeki av tüfekleriyle havaya ateş açan köylüler, domuzları korkutup kaçırmaya çalışıyor.

Köy muhtarı 75 yaşındaki Mustafa Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gençler göç ettiği için köy nüfusunun yaşlılardan oluştuğunu söyledi.

Arazilerde 25 gündür nöbet tuttuklarını belirten Şen, "Bir akşam düğüne gitmek için tarlayı birkaç saat boş bıraktık, o sürede 1,5 dönümlük nohudu komple yemişler. Hiçbir şey bırakmamışlar. Yapacak da bir şey yok. Devlet büyüklerimizden destek bekliyoruz. Köy olarak bize uyku yok. Bütün gece köylü arazide ayçiçeği, mısır ve nohut başında, saat 05.00'e kadar bekliyoruz." diye konuştu.

Köylülerden Hüseyin Erol ise çok zor durumda olduklarını ifade etti.

Erol, "Yasak olduğu için av da yapamıyoruz. Ekonomiye de büyük oranda zarar veriyor. İnsanlar ailelerinden ayrı kalıyor. Hanımlar evde." dedi.

"Her akşam aynı, bıktık artık"

Mehmet Kaya (88) ise çiftçilerin domuzlar nedeniyle büyük zarara uğradığını dile getirdi.

Tarlasına ay çiçeği ektiğini belirten Tahir Kulak, "Ürünlerin içine giriyorlar, çıkaramıyoruz. Her akşam aynı, bıktık artık. Çok büyük zararımız var. Yatak yorganı da getiriyoruz." ifadelerini kullandı.

Hüseyin Ünlü, uykusu gelip sabaha karşı iki saatliğine evine gittiğinde 2 dönüm ekininin zarara uğradığını gördüğünü anlattı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'Osmaneli karpuzu' mevsimlik işçilere ekmek kapısı oluyor http://gazetebirlik.com/haber/osmaneli-karpuzu-mevsimlik-iscilere-ekmek-kapisi-oluyor-634/

İstanbul başta olmak üzere büyük ölçüde Marmara Bölgesi'nin karpuz ihtiyacını karşılayan Bilecik'in Osmaneli ilçesinde 800-1000 mevsimlik işçi geçimini bu işten sağlıyor.

Sakarya Vadisi'nde bilinçli tarım uygulamalarıyla kaliteli ürün elde eden üreticilerin tarlalarına gelen alıcılar, pazarlık yaparak satın aldıkları karpuzları İstanbul başta olmak üzere civar il ve ilçelere götürüyor. Bu dönemde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden gelen mevsimlik işçiler, yaklaşık 3 ay tarlalarda çalışarak evlerine ekmek götürüyor.

Hitap ettiği bölge itibarıyla "Marmara'nın karpuzcusu" olarak nitelendirilen ilçe, diğer meyve ve sebzelerin üretimiyle de her mevsim ekonomiye katma değer sağlıyor.

Osmaneli Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Kurucular Kurulu Başkanı Ertuğrul Ünver, AA muhabirine, ilçede ürün yelpazesinin çok geniş olduğunu söyledi.

İlçede en önemli ürün olan karpuzun bölgede 2003 yılından itibaren yoğun olarak yetiştirildiğini belirten Ünver, "Meyve ve sebze çeşitlerimiz bol. Karpuz hasadımız başladı. Tüccarlarımız haziran ayında gelip arazileri gezer, üreticilerle anlaşırlar. Sabaha karşı işçileri tarlaya getirir, hasadını yaparlar." dedi.

 Ünver, Osmaneli'nin hasat döneminde binlerce kişiye ekmek kapısı olduğunu anlattı.

Hasatla ilgili bilgi veren Ünver, şöyle devam etti:

"Karpuz sezonunda günlük 800-1000 kişi gelir. 3 ay boyunca günlük 200-250 araç sarılır. Her arabaya 4-6 kişi görevlendirilir, aşağı yukarı her gün 1000 kişi yükleme yapar, malı sarar. Sadece karpuzda bu olur. Sebze ve meyve olarak 12 ayın ortalaması 1600-2000 kişi gelir."

Ünver, ilçenin tarımda çok iyi istihdam sağladığını sözlerine ekledi.

 Mevsimlik işçiler ve tüccarlar hasattan memnun

Şanlıurfalı Mehmet Kara, nişanlı olduğunu dile getirerek, "Biraz para kazanmaya ihtiyacım vardı. Bir haftadır buradayım. 1,5 ay kalacağım." diye konuştu.

Evli ve bir çocuk babası Ethem Yıldırım da Şanlıurfa'dan geldiğini belirtti.

Sabah erken saatlerde tarlada çalışmaya başladıklarını bildiren Yıldırım, "Şu anda çok memnunuz. Ailemi çok özlüyorum." ifadelerini kullandı.

Adana'dan ürün almak için gelen tüccar Murat Budak ise şunları kaydetti:

 "Çiftçi arkadaşlarımızla irtibat halindeyiz, pazarlığımızı yapıp geliyoruz. Her gün mal yüklüyoruz. İsteğe göre günde 20 kamyona kadar yükleyebiliyoruz. Ekip olarak yapılan bir iş. Kolay değil, emek ister. Bu sene karpuz fiyatlarından çok memnunuz."

Tüccar Cevdet Görecek de İstanbul'da yaşadığını, 16 yıldır Medetli köyünden karpuz aldığını ve 17 işçi çalıştırdığını aktardı.

Osmaneli karpuzunun tadının çok iyi olduğunu vurgulayan Görecek, "Biz çok memnunuz, maşallah güzel satılıyor." değerlendirmesinde bulundu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Köy çocukları 150 yıllık ağaçları boyadı http://gazetebirlik.com/haber/koy-cocuklari-150-yillik-agaclari-boyadi-9416/

Bilecik'in merkeze bağlı Başköy köyünde çocuklar, doğa ve ağaç sevgisine dikkati çekmek için farklı bir etkinliğe imza attı.

Köy meydanına bisikletleriyle gelen 30 çocuk, dedelerinin gölgesinde büyüdüğü 150 yıllık çınar ağaçlarını kireç ile boyadı, el figürlerini ağaçların gövdelerine basarak geleceğe işaret bıraktı.

Köyde faaliyet gösteren Baştacı Kadınlar Derneği Başkan Yardımcısı Selcan Kopukaya, yaptığı açıklamada, küçüklüğünde bu ağaçları salıncak olarak kullandığını söyledi.

Bugün bu kadar eğlenceli alan bulmanın mümkün olmadığını dile getiren Kopukaya, ''Virüs sürecinde çocuklar açık alanlara gidemedikleri için çok sıkıldılar. Biz de onlara böyle bir etkinlik yapalım, değişiklik olsun dedik.'' ifadelerini kullandı.

Kültürel miras olarak kalsın
Kopukaya, yaklaşık bir hafta hazırlık süreci yaşadıklarını belirterek ''Çocuklar heyecanla sürekli soruyorlardı. Güzel bir etkinlik oldu. Sabah erken saatlerde bisikletleriyle meydana geldiler. Bu ağaçların 150 yıllık olduğu söyleniyor. Annemiz babamız aradığı zaman bizi bu çınar ağaçlarının altında bulurdu. Şimdi çocuklarımız bu kültürel mirası alsınlar istedik.'' diye konuştu.

Arkadaşlarıyla birlikte çınar ağaçlarını zevkle boyadıklarını anlatan 10 yaşındaki Esin Esen de büyüdüğü zaman unutamayacağı bir etkinlik olduğunu aktardı.

İlköğretim öğrencisi 10 yaşındaki Yusuf Karasu ise köy ortamının çok güzel olduğunu ifade ederek ''Arkadaşlarımla oyun oynuyoruz. Bugün çınarları boyadık. Duvarlara ve ağaç gövdesine el bastık. Çok eğleniyoruz. Bunlar bana ve herkese hatıra kalacak.'' dedi.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bozüyük'ün sıralı yaylaları doğaseverleri bekliyor http://gazetebirlik.com/haber/bozuyukun-sirali-yaylalari-dogaseverleri-bekliyor-5960/

Bilecik'in Bozüyük ilçesindeki yaylalar, doğal güzellikleri ve doyumsuz manzaralarıyla doğaseverleri bekliyor.

Bozüyük ilçesine 35 kilometre uzakta, çamların arasında yer alan sıralı yaylalar Sofular, Atalan, Kömürsu, Üç Tepeler, Bilecik'in yanı sıra bölgeye 2 saatlik mesafedeki Eskişehir, Kütahya, Bursa ve Sakarya'dan doğaseverlerin ilgisini çekiyor.

Kolay ulaşılabilirliği dolayısıyla ziyaretçi çeken yaylalar, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinin ardından özellikle izole tatil geçirmek isteyenlerin tercihi oluyor.

Kavurucu sıcaklarda 1400 rakımlı yaylaların serin havasının keyfini süren ziyaretçiler, burada zaman zaman doğa yürüyüşü yaparak kamp kuruyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Kocabıçak,yaptığı açıklamada, normalleşme süreciyle yaylalara doğru turizm hareketliliğinin başladığını söyledi.

Yaylaların ilgi odağı olduğunu anlatan Kocabıçak, şöyle konuştu:

"Tarih ve inanç turizminin yanı sıra Kovid-19 sonrası ilimiz yayla turizminde ön plana çıktı. Şehir stresinden uzaklaşmak isteyen vatandaşların uğrak mekanları haline gelen yaylalarımız, gün geçtikçe daha fazla ilgi uyandırıyor. Bu alanları kullanan yerli ve yabancı turistlerin ilimiz hakkındaki olumlu geri bildirimleri bizleri memnun ediyor. Tüm doğaseverleri, birçok endemik bitkiyi barındıran yaylalarımıza bekliyoruz."

 "Virüs korkusu da olmuyor"

Sofular'da eşiyle oturan 69 yaşındaki Kadir Demir, Kovid-19 ile tatil planında değişiklik yapan insanların yaylalara akın ettiğini söyledi.

Her gün vatandaşların kendisine gelerek kamp yapılacak alan sorduğunu ifade eden Demir, şöyle konuştu:

"İnsanlar, bol oksijenli yaylalarımıza bir günlük de olsa dinlenmek için geliyor. Burada doğayı yaşıyor, yayla havası alıyorlar. Bu yaylalarda hafta sonu kamp yapan insanlar çok, burada temiz hava alıp konaklıyorlar. Buradan ayrılırken de üzülüyorlar, bir gelen bir daha da mutlaka geliyor."

Demir, sıralı yaylaların doğa yürüyüşüne gelenler için vazgeçilmez bir mekan olduğunu vurgulayarak, "Yaylalarımız doğayı seven her insana kucak açıyor. Gelen, buranın havası, suyu ve ağacının oksijeninden faydalanıyor. Yaylalar çok büyük ve geniş olduğu için virüs korkusu da olmuyor." diye konuştu.

 Yaylanın ziyaretçilerinden Cemil Durgut da Erikli köyünden başlayarak sıralı yaylaları gezdiğini belirtti.

Doğanın korunmasının önemli olduğu vurgulayan Durgut, "Bu yaylaları kaçış noktaları olarak görebiliriz. Hem piknik yapıyoruz hem de doğanın güzelliğiyle baş başa kalıyoruz. Tüm güzellikleri burada yaşamak mümkün, burası bizi çok mutlu ediyor." dedi.

Durgut, yaylalara gelen herkesin duyarlı olması gerektiğini belirterek, "Ormanları ve yaylaları muhafaza etmek için doğaya dikkat etmemiz lazım." ifadesini kullandı.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Köyde keçi güden 'Nişantaşı kızı' sürüsünü de işini de büyüttü http://gazetebirlik.com/haber/koyde-keci-guden-nisantasi-kizi-surusunu-de-isini-de-buyuttu-2935/

İstanbul'da, Nişantaşı semtinde büyüyen ve 2 yıl önce Bilecik'e yerleşen Elif Sarıkaya, 70 keçiyle başladığı küçükbaş hayvancılıkta, sürüsündeki hayvan sayısını 225'e çıkardı.

Çocukluğu Nişantaşı'nda geçen, İtalyan Lisesinde okuyan ve gördüğü eğitim sayesinde İtalyanca ve İngilizce bilen 41 yaşındaki girişimci Sarıkaya, Galata semtinde uzun yıllar pastane işletti.

Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapmak üzere 2018'de Bilecik'in Vezirhan beldesine bağlı 10 haneli Zobran köyüne taşınan Sarıkaya, muhtarlığın tahsis ettiği eski okul binasına yerleşti.

 Bilecik'te 70 hayvanla başladığı işini, aradan geçen 2 yıllık süreçte büyüten, sürüsünü koyunlarla zenginleştirerek hayvan sayısını 225'e kadar çıkaran Sarıkaya, köye 1 kilometre uzaklıkta 11 dönüm alanda tesis kurarak bölgeye katma değer sağlamayı sürdürüyor.

"Nişantaşı kızı" haberinin ardından birçok kişi yardımcı oldu

AA ekibini, 2018 yılında yaptıkları haberin ardından yeniden konuk eden Elif Sarıkaya, "İki dil bilen Nişantaşı kızı köyde keçi güdüyor" haberini gören pek çok kişinin kendisini aradığını söyledi.

Mutlu bir yaşam sürdüğünü vurgulayan Sarıkaya, "Adapazarı'ndan birisi, 'Tavuk çiftliğim var, ne yapayım?' diye sordu. 'Ankara'dan geliyoruz, sizi çok merak ettik' diyenler oldu. Çok tatlı insanlardı. Bu benim sosyal sorumluluğum. Onların alacağı hayvan için hangisine daha doğruyu anlatabilirsem o kadar iyiyim." dedi.

Sarıkaya, keçi ve koyunlarıyla farklı bir sevgi içinde olduklarını dile getirdi.

"Günde 16 saat çalışıyorum"

İnsanlara faydası dokunduğu için kendini mutlu hissettiğini anlatan Sarıkaya, şöyle konuştu:

"Hayvan sayımız bir hayli arttı, şu an 225 nüfus olduk. Koyun ekledik, az miktarda peynir üretimim var. Hayvanlarımla yine aşırı samimiyim. Koyunla biraz değişik ama kuzuyu şöyle göbeğine dayıyorsun, çok güzel oluyor. Kendime ve hayvanlarıma uygun bir nokta tespit ettim. 3 sene bekledim ve köy yakınında bir yer aldım. Günde 16 saat çalışıyorum, özellikle koyunlar çok gezmek istiyor.

İnsanlara doğayı ve hayvancılığı tavsiye ediyorum ama kim olduklarına bağlı. Soranlar oluyor ama şimdi ben seni tanımıyorum. 'Yapabilir misin? Evet.' Bir çarpışma gücü lazım. Doğa ile ilgili meseleler oluyor. Ben korkmayı doğada öğrendim. 'Doğada bir yerlerde durmak istiyorum, bu süreçte de kendime yeten bir sistem kurmak istiyorum' diyorlarsa olur. Ben şehirde kalsam çok daha zengin biri olabilirdim ama burada bulunmak istiyorum."

Yetiştirdiği hayvanlara yetebilen bir noktaya gelmenin önemine işaret eden Sarıkaya, "Hayvanlarım karın altında yiyecek arasınlar istemiyorum." ifadesini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik'te 1,5 tonluk kurbanlık 30 bin liraya satıldı http://gazetebirlik.com/haber/bilecikte-15-tonluk-kurbanlik-30-bin-liraya-satildi-4306/

İstanbul'da otomotiv sektöründe faaliyet gösteren iş adamı Hadi Özalp, Erkanlı'nın otomobil ile takas etmek üzere satışa çıkardığı kurbanlığa talip oldu. Özalp, tosunu 30 bin lira karşılığında satın aldı.

Özalp adına kurbanlığı teslim almaya gelen Besim Hastürk, yaptığı açıklamada, Hadi Özalp'in, Erkanlı'nın satışa çıkardığı tosunla ilgili haberleri internette görünce hayvana talip olduğunu söyledi.

"Hayırlara vesile olması için buradayız. Alan da satan da hayır görsün inşallah." diyen Hastürk, Mışka'nın Kurban Bayramı sabahı Pazaryeri Belediye Mezbahası'nda vekaletle kesileceğini, etinin 400 eşit parçaya ayrılarak şirket çalışanlarına dağıtılacağını ifade etti.

Enver Erkanlı da "Mışka'mdan ayrılmak bana çok zor geliyor ama hayra vesile olacağı için üzülmüyorum. Bayramda birçok kişiyi sevindireceği için gururlu ve sevinçliyim. Rabb'im hayırlara götürsün, alan kişi hayrını görsün." diye konuştu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik'te bir alışveriş merkezinde yangın çıktı http://gazetebirlik.com/haber/-bilecikte-bir-alisveris-merkezinde-yangin-cikti-1462/

Bilecik'in işlek caddesi olan Atatürk Bulvarı'ndaki alışveriş merkezinde henüz belirlenemeyen nedenle yangın başladı.

İhbar üzerine olay yerine gelen itfaiye ekipleri yangına müdahale ederken, binadaki vatandaşlar tahliye edildi. Yangın nedeniyle Atatürk Bulvarı da trafiğe kapatıldı.

İtfaiye ve AFAD ekiplerinin yangına müdahalesi sürüyor.

Yangın esnasında alışveriş merkezinde bulunanlardan Emre Tavukçu,yangını fark ettikten sonra koşarak dışarıya çıktıklarını söyledi.

Bina içinde duman birikmesiyle yangını fark ettiklerini anlatan Tavukçu, "Ben alışveriş merkezinde bulunan kafede çalışıyorum. Havalandırmadan çok duman çıkmaya başlayınca yangını fark ettik, tüm binayı boşalttılar. Şu an müdahale ediliyor, bekliyoruz. Koşarak dışarıya çıktık." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Söğüt 'Oba Kent Projesi' ile film platosuna dönecek http://gazetebirlik.com/haber/sogut-oba-kent-projesi-ile-film-platosuna-donecek-9627/

Üç kıtaya altı asır hak, adalet ve hoşgörü dağıtan cihan imparatorluğunun tohumlarının atıldığı Söğüt'te, bundan 700 yıl önceki tarihi misyonuna uygun olarak Bilecik Valiliğinin teşebbüsleri ile ''Oba Kent Projesi''nin hayata geçirilmesi planlanıyor.

Unutulan Osmanlı sporları

Projenin içerisinde unutulmaya yüz tutan atçılık, oklu atçılık, okçuluk, matrak gibi Osmanlı oyunlarının yanı sıra konferans salonu, hediyelik eşya satış noktaları, amfi tiyatro alanları, hobi bahçeleri, müze, dizi platosu ve birçok alan bulunacak.

İlçe girişinde düz bir ovada yapılacak Oba Kent Projesi'nin, yapısal planı olarak Osman Gazi'nin rüyasına konu olan, Osmanlı Devleti'nin kuruluşuna devletin manevi kurucusu Şeyh Edebali'nin adını taşıyan üniversitesi tarafından Ulu Çınarı simgelediği kaydedildi.

Yaklaşık dört yüz çadırı simgeleyen kırk adet kıl çadır konaklama alanında, gelen ziyaretçilere, o tarihi dokunun yeniden yaşatılması hedefleniyor.

Osmanlı'nın kuruluş yeri olan Söğüt'te o dönemi yansıtabilmek adına yola çıktıklarını anlatan Bilecik Valisi Şentürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi döneme tanıklık eden bu toprakların her karışında, o izleri biraz daha görsel hale getirme arzusuyla yürüttükleri bir dizi çalışmalar bulunduğunu belirtti.

Gençlerin ilgi göstermesi önem arz ediyor

Şentürk, bunlardan birinin de Söğüt'e bir oba kurma projesi olduğunu vurgulayarak, ''Burada düşüncemiz, ülkemizin her noktasından başta gençlerimiz olmak üzere buraya gelen herkesin tarihe tanıklık eden bu topraklarda yaşayarak, tarihlerini bizatihi yerinde öğrenmelerini sağlamaktır.'' ifadesini kullandı.

O döneme ilişkin bir ortam oluşturmak istediklerini aktaran Şentürk, şunları kaydetti:

''Gelen insanların, o dönemi, o anı yaşayabilecekleri bir oba teşkil edebilmek ve bunun altyapısını oluşturmak gayreti içerisindeyiz. Bunu yaparken de Söğüt'ü, Osmanlı'nın ilk başkenti olan kenti, tüm dünyaya aktaracak donanıma kavuşturmamız gerekiyor. Geçmişle bugünü ve geleceği bütünleştirecek şekilde bir kısım görsel unsurlarla da destekleyerek, sadece teorik bilgilerle değil, pratik bilgilerle de bunu oluşturmak istiyoruz.''

 Obanın, ''Yaşayan ünite'' şeklinde tasarlandığını, Osmanlı'ya özgü her spor ve kılıç-kalkan ve diğer sosyal aktivitelerin de yaşatılacağını vurgulayan Şentürk, proje sayesinde bölgeye ekonomik anlamda hareketlilik gelmesini beklediklerini belirtti.

Konaklamalı bir alan arzuladıklarını kaydeden Vali Şentürk, genel ve yerel yönetimin koordinesinde projenin sürdürüleceğini sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yolları ve hayalleri Bilecik'te kesişen iki kadın girişimci köyde atölye kurdu http://gazetebirlik.com/haber/yollari-ve-hayalleri-bilecikte-kesisen-iki-kadin-girisimci-koyde-atolye-kurdu-262/

Bilecik'te yolları kesişen iki kadın girişimci, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresinden (KOSGEB) aldıkları destekle köyde polyester atölyesi kurdu.

Farklı şehirlerde yaşayan emekli hemşire Reyhan Vural ile geri dönüşüm sektöründe idarecilik yapan Sena Altınuzun, yoğun iş hayatlarının ardından memleketleri Bilecik'e yerleşti.

Halk eğitim merkezinin girişimcilik kursunda tanışan ve hayallerini gerçekleştirmek için harekete geçen iki kadın, merkeze bağlı Gülümbe köyünde harabe bir binayı kiraladı.

Eşlerinin de desteğiyle binayı figürler ve birbirinden farklı boyama stilleriyle otantik bir ortama dönüştüren Vural ile Altınuzun, 3D yazıcıda tasarlayıp üreterek boyadıkları biblo, saat, saksı gibi dekoratif eşyaları İstanbul, Bursa, Eskişehir, Ankara ve Bodrum'a göndermeye başladı.

Reyhan Vural,samimi ve yardımsever insanlarla çevrili bir ortamda, bazen bahçedeki kaz ve tavukları yemlediklerini, bazen de uzun sohbetler eşliğinde çaylarını içtiklerini söyledi.

Çalıştığı yıllarda hep böyle bir atölye kurmayı hayal ettiğini belirten Vural, "30 yıllık hemşireliğimin ardından 2018'in ağustos ayında emekli oldum. Evliyim, bir oğlum var. Kalbimde hep kendime ait bir atölyem olması vardı ve daha çok kadınlarla çalışmak, kadınların her şeyi başarabildiğini göstermekti hedefim." dedi.

Vural, emekliye ayrıldıktan sonra hayalini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını dile getirdi.

Hayallerini renklerle anlatıyorlar

Sena Altınuzun da yıllarca İstanbul ve Bodrum'da geri dönüşüm sektöründe çalıştığını anlattı.

Hayallerini gerçekleştirmek için Bilecik'e geldiğini ifade eden Altınuzun, şöyle devam etti:

"Burada Reyhan hanımla tanıştık. O bana hayallerinden bahsetti, ben de ona hayallerimi anlattım. İlk geldiğimizde atölyemiz harabeydi. 'El atmamız gerekecek, var mısın?' dedi. Ben de 'varım' dedim. Atölyemizde zemin ve duvar kabartma çalışmaları yaptık. Buzdolabı çok kötü durumdaydı, onu onardık, boyadık. Biz burada çok eğleniyoruz. Bizim burada ördeklerimiz, tavuklarımız da var. Bazen ürünleri dışarıda boyuyoruz, köydeki çocuklar yanımıza geliyor. Hatta onların da ellerine fırçaları veriyoruz, 'siz de boyayın' diyoruz."

Üretimde alçı ve betonu da denediklerini ancak daha sağlıklı ve dayanıklı olduğu için polyesteri tercih ettiklerini anlatan Altınuzun, bilgisayarda yaptıkları tasarımları, 3D yazıcıda ürettiklerini belirtti.

Silikondan kalıp hazırlayıp objenin içine polyester hamuru döktüklerini söyleyen Altınuzun, "Daha sonra çapaklarını alıyoruz, boya atölyemizde istediğimiz renklerde, çok klasiğe takılı kalmadan hayalimizdeki renk neyse ona boyuyoruz." ifadelerini kullandı.

İnternetten de sipariş alıyorlar

Altınuzun, saksı grupları, Kızılderili atı, Arap kızı, gülen çocuk, kaplumbağa, kurt, şahlanmış at gibi objeler tasarlayıp, ürettiklerini aktardı.

İnternet üzerinden de sipariş aldıklarını dile getiren Altınuzun, şunları kaydetti:

"Biz önce ürünlerimizi hazırladık ve insanlara tanıtmaya başladık. Hangi objeden ne kadar istenirse ona göre sipariş alıyoruz, sipariş üzerine çalışıyoruz. Atölyemizin köyde olmasından çok mutluyuz. Hem doğa ile iç içe çalışıyoruz hem de çok fazla kalabalık bir ortamda değiliz. Rüyamız daha da yükselmek ve bizim gibi hayalleri olan kadınlarla beraber buluşmak. Hayal edip gerçekleştiremeyen kadınların bizimle beraber olmasını istiyoruz.''

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik'te kirazları 'kendin topla, kendin ye' uygulamasına büyük ilgi http://gazetebirlik.com/haber/bilecikte-kirazlari-kendin-topla-kendin-ye-uygulamasina-buyuk-ilgi-1975/

Özellikle hafta sonları Ertuğrul Gazi Türbesi ziyaretlerinden dolayı kalabalıklaşan yolun iki kıyısında meyve bahçesi bulunan üreticiler, kurdukları tezgahlara "Sen hiç dalında kiraz yedin mi?" tabelaları astı.

Üreticilerin, kirazları dallarından toplama ve yeme imkanı sunduğu bahçelere gelen müşteriler, çeşidine göre kilogramı 10-12,5 lira olan meyveyi elleriyle topluyor.

Sakarya Irmağı havzasında yer alan mikroklima özelliğine sahip Bilecik'in kirazı, aroması ve tadıyla beğeniliyor.

"Hepsini satıyorum, isteyene de bol bol yedirip dua alıyorum"
Bölgede 50 yıldır meyvecilik yapan 74 yaşındaki Ahmet Çakar, yaptığı açıklamada, 10 dönümlük arazisindeki ağaçlardan direkt kiraz satışında, beklediklerinin üzerinde taleple karşılaştıklarını söyledi.

Bu fikrin, bir müşterinin talebi sayesinde ortaya çıktığını belirten Çakar, ''Bir kişi aracıyla yolun karşısında durdu ve yanıma gelerek dalından kiraz yemek istedi. Ben de 'Çoluğunu çocuğunu getirirsen öyle yersin' dedim. Gelip yediler, teşekkür ettiler. Böyle başladı, patladı gitti. Allah bereket versin, kirazım bitiyor. Hepsini satıyorum, isteyene de bol bol yedirip dua alıyorum." diye konuştu.

"Piknik yapıp çayını içen de var"
Üretici Lokman Balta da hobi bahçesini, vatandaşın hizmetine sunduğunu söyledi.

Müşterilerinin, kasaları alıp dalından kirazları topladığını anlatan Balta, "Şehirlerden gelenler şaşırıyor. Pazara gidip 20-25 liraya çürük mal alabiliyorlar. Burada hepsi organik. Piknik yapıp çayını içen de var. Sonrasında meyveyi getiriyor ve tartıyorum, o da memleketine götürüyor." dedi.

"Tarlada self servis gibi bir şey"
İstanbul'da tekstil sektöründe çalışan Ramazan Bozkurt Acar, dalından kiraz satışını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Acar, "Süper bir yer. Ürünler kaliteli. Kovayı bize verdiler, 'Dalları kırmadan toplayın' dediler. Biz de gözümüzün gördüğünü topladık." ifadelerini kullandı.

Bilecik merkezden gelen Nazife Tamayar ise yoğun ilginin kendisini de şaşırttığını belirterek "Dalından kiraz yiyorlar. Çocuklar fotoğraf çektiriyor. Tarlada self servis gibi bir şey." ifadelerini kullandı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik'te gönüllü kursiyerlerden maske üretim seferberliğine destek http://gazetebirlik.com/haber/bilecikte-gonullu-kursiyerlerden-maske-uretim-seferberligine-destek-2143/

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını öncesi aldıkları eğitimle aile bütçelerine katkıda bulunan kursiyerlerden 22'si, Bilecik Valisi Bilal Şentürk'ün destekleriyle "eğitimden üretime" sloganıyla başlatılan seferberliğe katılıyor.

Çoğu ev kadını olan kursiyerler ve öğreticileri; dokuma, tezhip, el sanatları ve müzik sınıflarında günde 2 bin 500 maske üretiyor ve maskeler sağlık çalışanları ile vatandaşlara ulaştırılıyor.

Halk Eğitim Merkezi Müdürü Seyfettin Yıldız, tüm sınıfların salgınla mücadele kapsamında atölyeye dönüştürüldüğünü söyledi.

Merkezde farklı alanlarda kurs veren usta öğreticilerin ve kursiyerlerinin, dikiş makinelerinin başına geçerek ülke için üretime başladığını belirten Yıldız, şöyle devam etti:

"Bakanlığımızın tedbir amaçlı kurslara ara vermesi ile ülkemize katkı sunmak için burada çalışmaya başladık. Sosyal mesafe ve diğer tedbirleri de göz önüne alarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Fiziki yapımızı tamamen üretim yapma noktasına göre ayarladık. Eğitimden üretime burada yol alıyoruz. İnşallah bu sürecin sonuna kadar katkı sunmaya, üretim yapmaya devam edeceğiz."

Yıldız, ülkenin geleceği için her zaman hem emeği hem de dualarıyla ön planda yer alan kadınlara teşekkür etti.

Giyim üretim teknolojisi alanı usta öğreticilerinden Züleyha Kala da merkeze gelen kadınların, dikiş dersi alanlar ile diğer kurslardan gelen gönüllerden oluştuğunu aktardı.

Verdikleri eğitimler ışığında üretim yaptıklarını anlatan Kala, "Devletimiz istediği sürece biz hep burada çalışırız." dedi.

"Çorbada bizim de tuzumuz olsun"
Usta öğretici Hacer Şahin, salgınla mücadele için ellerinden geleni yapmak amacıyla çalışmalara başladıklarını belirtti.

Kumaşları keserek üretim aşamasına geçtiklerini bildiren Şahin, "Piyano, ney ve halı dokuma atölyelerimizde de maske üretiyoruz." ifadesini kullandı.

Kursiyerlerden Mutlu Esti ise Halk Eğitim Merkezine vefa borcu olduğunu dile getirdi.

Maske üretimine başlandığını duyduktan sonra üretime destek vermeye geldiğini ifade eden Esti, "Çorbada bizim de tuzumuz olsun diyerek geldik, üretim yapıyoruz." diye konuştu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik'te bir mahalle karantinaya alındı http://gazetebirlik.com/haber/-bilecikte-bir-mahalle-karantinaya-alindi-8147/

Valilikten yapılan açıklamada, tedbirler kapsamında Bozüyük ilçe Hıfzıssıhha Kurulunun Kaymakam Hasan Yaman başkanlığında bir araya geldiği belirtildi. 

İlçenin Akpınar Mahallesi'nde birden fazla pozitif vakanın olması sebebiyle karantina uygulanmasının uygun bulunduğu aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Mahallede birden fazla pozitif vakanın olması ve vakaların temaslı sayılarının çokluğu nedeniyle Kovid-19'un yayılmasının engellenmesi ve toplum sağlığının korunması amacıyla Bozüyük ilçe Hıfzıssıhha Kurul Kararı ile 7 Nisan tarihi ile 21 Nisan tarihi dahil olmak üzere giriş-çıkışların izine bağlı olmak kaydıyla karantina altına alınmasına oy birliği ile karar verilmiştir."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ellerinde poşetlerle köy köy gezip 'hayır duası' alıyorlar http://gazetebirlik.com/haber/ellerinde-posetlerle-koy-koy-gezip-hayir-duasi-aliyorlar-6769/

İçişleri Bakanlığınca yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri kapsamında yayınlanan 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı olanlara yönelik sokağa çıkma yasağı genelgesi doğrultusunda oluşturulan "Vefa Sosyal Destek Grubu" görevlileri, Türkiye'nin dört bir yanında faaliyetlerini sürdürüyor.

Yaşlıların evine hizmet götürmek üzere gece gündüz çalışan görevliler, hazırlanan gıda kolilerini teslim ederken dualarla karşılanıyor.

Polis, jandarma ve diğer kamu görevlileri ile gönüllüler, yaşlıları "Evde kal" çağrısına ve uzmanların önerilerine harfiyen uymaları için uyarıyor.

Bu kapsamda hazırlanan gıda kolilerini Bilecik'in Pazaryeri ilçesine bağlı Kınık köyündeki yaşlılara ulaştıran jandarma ekipleri de duygu dolu anlar yaşadı.

Köy sakinlerinden Mensiye Yılmaz (69), yaptığı açıklamada, zor günleri devletin desteğiyle atlattıklarını söyledi.

Tüm kurumların kendilerini arayarak hal hatır sorduğunu dile getiren Yılmaz, "Hep televizyonu takip ediyoruz, oradan yapılan uyarılara uymaya çalışıyorum. Allah devletimizden razı olsun, yardım konusunda bizi unutmamış. İnşallah en kısa sürede bu illetten kurtuluruz, hep bunun için dua ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"Ne iyi ettiler de geldiler"
Güde köyünden Hanife Durmuş (100) ekiplere teşekkür ederek her zaman ziyarete gelmelerini istedi.

Durmuş, ekiplere kolaylıklar dileyerek, "Allah bu çocuklardan razı olsun, poşetlerle geldiler. Daha ne isteyelim." dedi.

84 yaşındaki Remziye Emir ise, şunları söyledi:

"Allah razı olsun, ne iyi ettiler de geldiler. Çok şükür iyiyim ama ayaklarım tutmadığı için dışarı çıkamıyorum. Allah düşünenden, getirenden razı olsun. Ben daha ne isteyeyim, çok sağ olsunlar."

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik'te asırlık kandil geleneği sürdürülüyor http://gazetebirlik.com/haber/bilecikte-asirlik-kandil-gelenegi-surduruluyor-1869/

Yaklaşık 500 yıl önce kurulduğu tahmin edilen Bilecik'in Gülümbe köyünde yaşayanlar, her kandil akşamında bir masa etrafında toplanıp yemek yiyor.

Birlik ve beraberliklerini pekiştiren köy sakinleri, ikramların ardından birlikte dua ediyor.

Köy muhtarı Zafer Cenkiz, atalarından kalan geleneği yaşatmak için çaba harcadıklarını söyledi.

Regaip Kandili'nde de bir araya geldiklerini ifade eden Cenkiz, "Senelerdir süren bu kandil geleneğiyle, yemeklerimizi cami çıkışında buluşarak yiyoruz. Burada eş, dost, akraba hep birlikte yemek yiyoruz. Bu şekilde senelerdir bu gelenek sürdürülüyor. Birlik ve beraberlik çok önemli, küskünlük ya da dargınlık olmuyor. Bu da bizi mutlu ediyor." diye konuştu.

Cenkiz, köy nüfusuna kayıtlı her gencin bu uygulama içerisinde yer aldığını ve bu uygulamayı beğenerek takip ettiğini vurguladı.

Köy sakinlerinden Sadık Yalçın, köy halkının bir arada olması ve mübarek gecelerde birliğin sağlanması için bu geleneğin sürdürüldüğünü belirtti.

"Gelenek sayesinde köy içi kaynaşma oluyor"
Emine Kaya ise köyün güzel bir gelenekle anıldığını ve bundan mutluluk duyduğunu ifade etti.

Kaya, kandil gecesi için yemek hazırladıklarını dile getirerek, "Bu sayede köy içi kaynaşma oluyor. Bu senelerdir gelen bir gelenek." dedi.

Gürsel Çavdar, birlik ve beraberliğin devamı için büyüklerinden öğrendikleri bu geleneği devam ettirdiklerini kaydetti.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
AK Parti'de istifa http://gazetebirlik.com/haber/ak-partide-istifa-4954/

17 Eylül 2018 tarihinde AK Parti Bilecik Gençlik Kolları Başkanı seçilen Onur Karaman, işlerinin yoğunluğunu gerekçe göstererek görevinden istifa etti. Karaman sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "17 Eylül 2018 tarihinden itibaren büyük bir onur ve şerefle yürüttüğüm AK Parti Bilecik il Gençlik Kolları Başkanlığından işlerim sebebi ile istifa etmiş bulunuyorum. Bu süreçte desteğini hiçbir zaman esirgemeyen beraber yol yürüdüğüm çalıştığım il gençlik kolları yönetimdeki değerleri dava arkadaşlarıma ilçe gençlik kolları başkanlarıma ve yönetimlerine il başkanımız Sayın Fikret Karabıyık’a, Milletvekilimiz Sayın Selim Yağcı’ya ve tüm Bilecik AK Parti Teşkilatı’na teşekkür ediyorum, şükranlarımı sunuyorum. Her zaman olduğu gibi bundan sonraki süreçte liderimiz Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve partimizin arkasında desteğim sonuna kadar devam edecektir" ifadelerine yer verdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yolcu otobüsü kamyona arkadan çarptı; 2'si ağır 6 yaralı http://gazetebirlik.com/haber/yolcu-otobusu-kamyona-arkadan-carpti-2si-agir-6-yarali-4015/

Alınan bilgilere göre; İstanbul’dan Antalya’ya seyir halindeki Murat Kurnaz yönetimindeki bir yolcu firmasına ait 32 ER 144 plakalı yolcu otobüsü Bilecik-Bozüyük karayolu Şelale rampalarında önünde aynı istikamette seyreden Ersin Yılmaz yönetimindeki 49 DC 697 plakalı hafriyat taşıyan kamyona arkadan çarptı. Kazada yolcu otobüsü muavini Veysel Y. yolculardan Kadriye B. D., Fatma Ç., Nazlı E., Fayza D. ve Leyla B. yaralandı. Yaralılardan Veysel Y. ile Kadriye B. olay yerine gelen ambulanslarla Bozüyük İlçe Devlet Hastanesine diğer yaralılar ise, Bilecik Devlet Hastanesine kaldırıldı. Yaralılardan Veysel Y. ile Leyla B.’un durumlarının ağır olduğu öğrenilirken, diğer yaralıların sağlık durumun iyi olduğu kaydedildi. Ayrıca, 112 Acil Servis ekipleri olay yerinde çok sayıda yolcuya da ayakta tedavi yaptı.
“Birden vurdu”
Kamyon sürücüsü Ersin Yılmaz, seyir halindeyken bir ses geldiğini söyleyerek, aşağı indiğinde otobüsün arkadan kendisine çarptığı anlattı.
Öte yandan 25’e yakın yolcu kaza yapan yolcu firmasına ait otobüslerle bindirilerek, kaza yerine 15 kilometre uzaklıktaki Bozüyük Otogarı’na gönderildi. Polis ve jandarma ekipleri bu sürede üşüyen yolcuları ekip otolarına alarak, ısınmalarını sağladılar. Bilecik-Bozüyük karayolu tek şeritten kontrollü bir şekilde verilirken, yolcular Bozüyük’ten gidecekleri yere gitmek için başka bir otobüse bindirilerek gönderildi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tarlada kalan karpuzlar işçiye 'bayram hediyesi' oldu http://gazetebirlik.com/haber/tarlada-kalan-karpuzlar-isciye-bayram-hediyesi-oldu-496/

Bilecik'in Osmaneli ilçesinde yetiştirilen ve pazarlama sıkıntısı nedeniyle çiftçinin elinde kalan karpuzlar, Bursa'daki bazı fabrika sahipleri tarafından satın alınıp işçilere Kurban Bayramı hediyesi olarak dağıtıldı.

"Marmara'nın Antalya'sı" olarak nitelendirilen Osmaneli'de, para etmediği için mahsulü tarlada bırakan çiftçilere sanayici destek oldu.

AK Parti Bilecik Milletvekili Selim Yağcı'nın girişimleri sonucu, ilçede üretilen binlerce karpuz Bursa'daki Uludağ Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) faaliyet gösteren fabrikaların işçilerine gönderildi.

Yağcı, yaptığı açıklamada, bayram öncesi çiftçilerin yaşadığı zorlukları bildiklerini söyledi.

Çiftçilerin, harcadıkları emeğe karşılık ürünün değerini bulamadıklarında ve tarlada bırakmak zorunda kaldıklarında yorgunluklarının arttığını belirten Yağcı, "Geçen yıl bölgemizde karpuz fiyatları iyiydi. Bu anlamda bu yıl çok ciddi anlamda yatırım yapıldı." dedi.

Karpuzun pazarlanması konusunda bu sene ciddi sıkıntı yaşandığını, bu nedenle çiftçiye bir nebze de olsa yardımcı olmak istediklerini dile getiren Yağcı, "Dedik ki hem işçimiz hem üreticimiz memnun olsun, ülkenin ekonomik yükünü taşıyan sanayicilerimiz de aracı olsun. Bu düşüncemize Uludağ OSB'deki sanayicilerimiz sahip çıktı. Bu kapsamda Bilecik'ten karpuz, Bursa Yenişehir'den biber gibi ürünleri çalışanlarına hediye ettiler." diye konuştu.

Uygulamanın her yıl tekrarlanmasını amaçladıklarını aktaran Yağcı, "Bizde un var, şeker var, yağ var. Bunu karıştırmasını bilirsek çok lezzetli helva olur. Biz başlattık, inşallah arkası gelir. Osmaneli'den kamyonlarla karpuz gidiyor. Devamının gelmesini temenni ediyorum." ifadesini kullandı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik-Arifiye demiryolu hattı kapatıldı http://gazetebirlik.com/haber/bilecik-arifiye-demiryolu-hatti-kapatildi-9894/

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğü, Bilecik-Arifiye demiryolu hattının 18.45'ten itibaren tren trafiğine kapatıldığını bildirdi.

Genel Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, Bilecik-Arifiye demiryolu hattının Doğançay-Alifuatpaşa istasyonları arasında aşırı yağışlar nedeniyle rayların alt kısmında 250 metre uzunluğunda boşalmalar meydana geldiği ve hattın saat 18.45'ten itibaren tren trafiğine kapatıldığı belirtildi.

Eskişehir ve İstanbul yönünden gelen yüksek hızlı trenlerdeki yolcuların Bilecik-Arifiye arasındaki seyahatlerini karayoluyla sağlanacağının kaydedildiği açıklamada, kapanan hattın açılması için çalışmaların devam ettiği bildirildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çocukların yüzünü güldüren gelenek 2 asırdır yaşatılıyor http://gazetebirlik.com/haber/cocuklarin-yuzunu-gulduren-gelenek-2-asirdir-yasatiliyor-6569/

Bilecik'in Yenipazar ilçesinde, 2 asırdır arife günleri gerçekleştirilen şeker ve çikolata dağıtma geleneğiyle çocukların yüzü gülüyor.

Bin 20 kişinin yaşadığı ilçede vatandaşlar, "şeker dağıtma" adı verilen gelenek kapsamında arife günü meydanda bir araya geldi. İkindi namazını kılan büyükler daha sonra meydanda sıraya giren çocuklara şeker ve çikolata dağıttı. Etkinliğin ardından yapılan mezarlık ziyaretinde Kur'an-ı Kerim okundu, dualar edildi.

Yenipazar Belediye Başkanı İlhan Özden, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dedelerden babalara şimdi de kendilerinden çocuklara devam eden geleneğin hep süreceğini dile getirdi.

Özden, her dini bayram öncesi ikindi namazından sonra geleneği sürdürdüklerini belirterek, "Gurbette bulunan hemşehrilerimiz çocuklarıyla buradaki dostlarının akrabalarının yanına gelirler. Böyle bir geleneğimizin olmasından dolayı çok mutlu oluyoruz. Bu gelenek unutulmaz, devam eder gider Allah'ın izniyle." diye konuştu.

İstanbul'dan ilçeye gelin gelen Aysun Ünal, unutamayacağı bir gün geçirdiğini vurgulayarak, "Kızımla beraber şeker toplamaya geldik. Daha önceden bu geleneği hiç bilmiyordum. Evlendikten sonra gördüm. Çok güzel bir gelenek. Burada bayram geçirmek, çocuğumla bu geleneği görmek çok hoşuma gitti." şeklinde konuştu.

Çocukluğunda şeker toplayacağı günün gecesinde uyuyamadığını ve tekrar o günlere döndüğünü anlatan Gülşen Uysal da "Geceden kıyafetlerimizi, poşetlerimizi bile hazırlardık. Her şeyimiz süslü püslü olurdu. İnşallah bu böyle devam eder. Çocuklarımız, torunlarımız böyle götürür bu adeti." ifadesini kullandı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İftar vermek için birbirleriyle yarışıyorlar http://gazetebirlik.com/haber/iftar-vermek-icin-birbirleriyle-yarisiyorlar-9691/

Bilecik'in Pazaryeri ilçesi Küçükelmalı köyünde her gün meydanda oruç açılması geleneğine ilgi yoğun olunca muhtarlık tarafından gelecek sene iftar vereceklerin listesi de hazırlandı.

Karakeçili Yörüklerinin yaşadığı, ilçe merkezine 10 kilometre uzaklığındaki köyde 21 yıldır ramazan aylarında her akşam meydanda kurulan sofralarda oruç açılıyor, yemek yenilip dua ediliyor.

Genç kızların rengarenk yöresel kıyafetlerle hizmet ettiği iftar sofrasına gelemeyen yaşlıların evlerine yemek götürülüyor.

Halkın iftar vermek için birbirleriyle yarışması nedeniyle önceki yıllarda bunun belirli bir sıralamaya göre yapılması kararlaştırıldı. İftar verecekler doğum tarihi ve askere gidenlerin tertip sırasına göre belirlenmeye başlandı. Bazen de 4-5 aile tek iftar için listeye dahil oldu.

Çok sayıda kişiden talep geldiği için gelecek ramazan iftar vermek isteyenler şimdiden sıra aldı.

Muhtardan gençlere teşekkür
Köy Muhtarı Yaşar Rehber, köylerinin Orta Asya'dan göç eden Kayı Boyu'na bağlı Karakeçili Yörükleri tarafından kurulduğunu söyledi. Geleneklerine bağlı olduklarını belirten Rehber, 1998'den bu yana iftarların köy meydanında yapıldığını aktardı.

Özellikle İstanbul, Bursa, Eskişehir gibi çevre illerden gelen gençlerin, köylerinde bu geleneği sürdürmek istediklerini dile getiren Rehber, şöyle devam etti:

"İftarlarımıza çevre köylerden ve değişik yerlerden misafirlerimiz de katıldığı için çok mutlu oluyoruz. İftar vermek için köylülerimiz birbirleriyle yarışıyor. Sırası kendisine gelmeyen köylülerimiz gönül koyuyor. Herkesin iftar sevabından yararlanabilmesi amacıyla 4-5 aileyi bir araya getiriyoruz ya da doğum tarihlerine göre gruplar halinde iftar yemeğini karşılıyorlar. Bu şekilde herkes nasiplenmiş oluyor ve daha güzel olduğunu düşünüyoruz. Bu yıl sırası gelmeyenler 2020'nin ramazan ayı için şimdiden sıra aldılar ve gelecek yıl 30 gün iftar programları şimdiden dolmuş durumda. 2021 yılı için sıra açılmasını talep ettiler. Biz de heyet olarak bu konuyu şimdiden bir karara bağlamak için biraz beklemelerini tavsiye ettik."

Rehber, gençlerin bu taleplerinden memnuniyet duyduklarını vurguladı.

Köy dışında yaşayanların iftarlar vesilesiyle buraya gelerek birlik ve beraberliklerini pekiştirdiğini, büyüklerini ziyaret ettiğini anlatan Rehber, "Bu güzelliği yaşamaları için tüm dostlarımızı köyümüze davet ediyoruz." dedi.

"Tarladan eve gelince iftar telaşımız olmuyor"
İftara katılan köylülerden Makbule Rehber, gündüz tarlada çalıştıklarını, eve geldiklerinde iftar telaşlarının olmadığını söyleyerek, "Elimizi, yüzümüzü yıkayıp köy meydanında oruçlarımızı açıyoruz. Çok memnunuz, inşallah ömür boyu bu güzel geleneğimiz sürer." diye konuştu.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyaliz Hastalarını Taşıyan Minibüs İle Otomobil çarpıştı: 5 Yaralı http://gazetebirlik.com/haber/diyaliz-hastalarini-tasiyan-minibus-ile-otomobil-carpisti-5-yarali-183538/

Alınan bilgiye göre, Bozüyük istikametinden Pazaryeri istikametine gelen Ahmet Çelik yönetimindeki 11 EE 552 plakalı diyaliz hastalarını taşıyan minibüs, Karaköy alt geçidinde Samet Samanlı yönetimindeki 16 LPA 02 plakalı otomobille çarpıştı. Kazada minibüste bulunan 4 kişi ve otomobilde bulunan 1 kişi yaralandı. İsmi öğrenilemeyen yaralılar olay yerine gelen ambulanslarla Pazaryeri ve Bozüyük İlçe Devlet Hastanesine kaldırılırken, otomobildeki ağır yaralı vatandaş ise Bilecik Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Polis kazayla ilgili inceleme başlattı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yangında 3 Ev Kül Oldu http://gazetebirlik.com/haber/yanginda-3-ev-kul-oldu--135246/ Bilecik’te bir evde çıkan yangın 2 eve daha sıçradı. Yangında 3 ev kül oldu.

Alınan bilgilere göre, Bilecik’in İnhisar İlçesine bağlı Tozman köyünde Niyazi Aydemir’e ait evde henüz bilinmeyen bir sebeple yangın çıktı. Yangın büyüyerek, Eyüp ve Cafer Aydemir’e ait evlere sıçradı. Yangına İnhisar, Söğüt, Mihalgazi ve Yenipazar belediyelerine ait itfaiye ekiplerinin yanı sıra Orman Müdürlüğüne bağlı ekipler de müdahale etti. Yangın uzun uğraşlar sonucu söndürülürken, 3 ev kül oldu.

Olay yerine gelen İnhisar Kaymakamı Mahmut Sami Yılmaz evleri yanan ailelere geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Bilecik AFAD ekipleri de hasar tespiti yapmak üzere köye gitti.

İnhisar Jandarma Komutanlığı olayla ilgili inceleme başlattı.

(Sedat Ceylan/İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Şeyh Edebali Türbesi’nde Ziyaretçi Sayısında Hedef 1 Buçuk Milyon  http://gazetebirlik.com/haber/seyh-edebali-turbesinde-ziyaretci-sayisinda-hedef-1-bucuk-milyon-131657/ Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin kayınpederi ve devletin manevi olan Şeyh Edebali Türbesi’nin 2018 yılında 1 milyon 6 bin 310 kişi ziyaret ederken, 2019 hedef 1 buçuk milyon ziyaretçi. 

TRT 1 ekranlarında izlenme rekorları kıran ’Diriliş Ertuğrul’ dizisi 5’inci sezonun yaşarken, dizi sonrası Bilecik’te bulunan Şeyh Edebali Türbesi ve Söğütte bulunan Ertuğrul Gazi Türbesine ziyaretçi akını oldu. Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin kayınpederi ve devletin manevi olan Şeyh Edebali Türbesi’nin bulunduğu Bilecik’e 2018 yılında 1 milyon 6 bin 310 kişi gelirken, bu sayı 2019 yılında 1 buçuk milyon olması tahmin ediliyor. 

"BİLECİK, ERTUĞRUL GAZİ’NİN ALNININ TERİ, ŞEYH EDEBALİ HAZRETLERİNİN GÖZÜNÜN FERİ, OSMAN GAZİ’NİN ATININ AYAK İZLERİNİN BULUNDUĞU YER" 

Şeyh Edebali Türbesi Alan Sorumlusu Bilecik Belediyesi çalışanı Engin Beyce, 2018 yılında 1 milyon 6 bin 310 kişinin bu bölgeye geldiğini anlatarak, "Şeyh Edebali Hazretlerinin metfun bulunduğu bu bölgedeyiz. Dolayısıyla Bilecik’imizin de aynı zamanda eski yerleşim alanı. Ertuğrul Gazi’nin alnının teri, Şeyh Edebali Hazretlerinin gözünün feri, Osman Gazi’nin atının ayak izlerinin bulunduğu, diriliş kuruluş ve kurtuluşun şehri Bilecik’imizde bu güzide topraklarda Türkiye’mizin tüm illerinden gelen, yurt dışından gelen yurttaşlarımızı ağırlamanın mutluluğu ve gayreti içerisindeyiz. Turizm açısından da değerlendirecek olursak 2018 yılı Aralık ayı sonunda 1 milyon 6 bin 310 kişiyi burada, bu topraklarda misafir ağırladık. 2019 yılında başladığımızda Nisan ayına kadar 120 bin gibi rakamlara ulaştık. Hedefimiz 2019 yılında bu rakamların 1 milyon 500 bin kişiye çıkarmak inşallah. Mart ayında özellikle Bilecik ilimizde bulunan okullardaki öğrencilerimiz tarih derslerini bu bölgede görmeleri de ayrı bir gurur yaşattı tabi ki bizlere burada" dedi. 

"MİSAFİRLERİMİZ BİLECİK’E GELİNCE DOLU DOLU BİR GÜN GEÇİRECEKLER" 

Beyce, Bilecik’e il dışından gelen misafirlerin dolu dolu bir gün geçirerek, kentten ayrılacaklarını anlatarak, "Şeyh Edebali Hazretlerinin metfun bulunduğu bu bölgeye geldiklerinde tabi ki Şeyh Edebali Hazretlerinde dualarını ettikten sonra hemen yan tarafta da Şeyh Edebali Hazretlerinin kızının ve eşinin kabirleri var. 36 basamak aşağıya indikten sonra Şeyh Edebali Hazretlerinin dizinin dibinde 36 padişahımızın hayat hikâyesini anlatan Osmanlı Padişahları Tarihi Şeridi’ni gezecekler. Burada rehberlerimizle beraber gelen misafirlerimize tarihimiz hakkında bilgiler veriyoruz. Şeridimizi gezdikten sonra onları 9 dakika sinevizyon salonumuzda misafir edeceğiz. Sinevizyon salonunda da Şeyh Edebali Hazretleri Osmanlı Devleti’nin kuruluşunu anlatacak kendilerine. Yine bizler Bilecik’i anlatırken ilklerin şehri diye anlatıyoruz çünkü Osmanlı döneminde yapılan ilk yapılar bu bölgeye yapılmış. Yol boyundan aşağıya inerken sol tarafta Osmanlı Camisini gördükten sonra Orhangazi Camisi hemen vadinin içersin de Karacalar Cami, Emirler Cami, Emirler Hamamı, Süleyman Paşa Hamamı, yine Osmanlı döneminde yapılan ilk aş evi imalathane dediğimiz yapı ipek yolunun üzerinden geçen imalathaneyi de ziyaret etme fırsatları var. Yine bu bölgeden ayrıldıktan sonra hemen şehir merkezimizde de belediyemiz tarafından şehrimize hizmete kazandırılan Yaşayan Şehir Müze’mizi ziyaret edecekler. Yine Kültür Müdürlüğümüze ait de şehir merkezimizde tekrar bir müzemiz var onu da ziyaret etme fırsatları var. Bu bölgemizden ayrıldıktan sonra da Söğüt ilçemize giderken yol boyunda Küre beldesinde koyluk bir tepe üzerinde Dursun Fakıh Hazretlerini de ziyaret etme fırsatları var. Hemen ilerledikten sonra kendilerini karşılayan yapıda Söğüt’ümüzün girişinde Ertuğrul Gazi Hazretlerinin türbesini ziyaret edecekler. Yine çarşı merkezinde 2. Abdülhamit Külliyesi, Kaymakam Çeşmesi ve Ertuğrul Gazi’nin Söğüt’e gelip ilk kazma vurup yaptığı Kuyulu Mescit. Caminin içerisinde bir kuyu. O tarihimizi de orada anlatan rehberlerimizle beraber dolu, dolu bir gün geçirme fırsatları olacak misafirlerimizin" dedi. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik’te Trafik Kazası:2’si Ağır 5 Yaralı http://gazetebirlik.com/haber/bilecikte-trafik-kazasi2si-agir-5-yarali-134728/ Bilecik’te meydana gelen trafik kazasında 2’si ağır 5 kişi yaralandı.

Alınan bilgilere göre; Bilecik’in Bayırköy beldesinde ters yönden giden Günay Özdemir (30) idaresindeki 44 EH 364 plakalı otomobil ile Dişura Samed Demirkıran (32) yönetimindeki 34 TN 6375 plakalı otomobil çarpıştı. Kazada araç sürücüleri Günay Özdemir, Dişura Samed Demirkıran ve araçta yolcu olarak bulunan Servet Sinan Keserci (29), Hakan Battır (35) yaralandı. 44 EH 364 plakalı otomobilde sıkışan Yücel Demircioğlu ise; AFAD ekiplerince sıkıştığı yerden kurtarıldı. Kazada ağır yaralan Güney Özdemir, Yücel Demircioğlu ve diğer yaralılar olay yerinde 112 Acil Servis ekiplerince yapılan ilk müdahalenin ardından Bilecik Devlet Hastanesine kaldırıldı. Polis kazayla ilgili soruşturma başlattı.

(Zuhal Zengin/İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Saadet Partili Adayın Mitingini 1 Kişi Dinledi http://gazetebirlik.com/haber/saadet-partili-adayin-mitingini-1-kisi-dinledi-133002/ Bilecik’te Saadet Partisi’nin belediye başkan adayının mitingini sadece 1 kişi dinledi. O anlar bir vatandaş tarafından cep telefonu kamerasına kaydedildi.

Olay, Bilecik’in Yenipazar ilçesinde meydana geldi. Saadet Partisi’nin Yenipazar Belediye Başkan adayı Nureddin Şirin, seçime saatler kala ilçe meydanında bir konuşma yaptı. Elinde mikrofonla ilçe halkına seslenen ve projelerini açıklayan Şirin’i kahvede oturan bir kişi dinlerken, o anlar bir vatandaş tarafından cep telefonu kamerasına kaydedildi.

(Özlem Özmen/İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mermer Fabrikasında Feci ölüm http://gazetebirlik.com/haber/mermer-fabrikasinda-feci-olum--191628/ Bilecik’te bir mermer fabrikasında kesilmiş mermer plakaların altında kalan yabancı uyruklu işçi feci şekilde can verdi.

Alınan bilgilere göre; Bilecik merkez Hürriyet Mahallesi, Dumlupınar 5. Sokak üzerinde bulunan Bilecik 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren bir mermer fabrikasında çalışan yabancı uyruklu Yousefi Kamal Azız (23) üzerine mermer plakalar düştü. Tonlarca ağırlık alında kalan işçi olay yerinde feci şekilde can verdi. Olay yerine 112 ekipleri ve AFAD sevk edilirken, 23 yaşındaki şahısın cenazesi büyük uğraşlar sonucunda mermer blokların altından çıkarıldı. Olay yerine gelen nöbetçi Cumhuriyet Savcısının olay yerinde yaptığı incelemeler ardından cenaze Bilecik Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.Polis olayla ilgili soruşturma başlatırken, Olay Yeri İnceleme ekipleri fabrikada geniş çaplı çalışma yaptı.

(İbrahim Sünetçi /İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik’te Yüksek Hızlı Tren Saatleri Değişiyor http://gazetebirlik.com/haber/-bilecikte-yuksek-hizli-tren-saatleri-degisiyor--182822/ AK Parti Bilecik Milletvekili Selim Yağcı, 13 Mart günü yüksek hızlı tren (YHT) saatlerinin değişeceğini belirterek, "İstanbul-Ankara, Ankara-İstanbul seferlerinde Bilecik duracak trenlerde 2’şer tren arttırıldı" dedi.

Yağcı, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Bilecikli vatandaşların YHT seferlerinde bir azlık olduğu yönünde kendilerine bir talep geldiğini ifade etti. Bu talepler sonrası TCDD Genel Müdürlüğüne vekaleten Ali İhsan Uygun’un atanmasıyla bir kendisine bir hayırlı olsun ziyareti yaptığını anlatan Yağcı, "Şimdi hemşehrilerimiz biliyorsunuz hızlı tren var. Hızlı tren seferlerinin az olduğundan özellikle sabah gelmek isteyenlerin gerekli seferlerin konulmadığını geç kaldıklarını ifade ediyorlar. Bilecik’te biz hızlı tren geçiyor ama genelde el sallıyoruz. Hızlı trenin Bilecik’te daha fazla durmasını istiyoruz. Özellikle sabah ve Ankara’dan dönüşlerde sabah seferlerimizde sıkıntılar var dedik. Yarından itibaren inşallah hızlı tren seferlerinde 2’şer tren arttırıldı. Şu anda sabah 09.00’da İstanbul’dan gelen de Bilecik’te olacak şekilde bir sefer bu anlamda konuldu. Ankara’dan da aynı şekilde 8-9 arası seferler konuldu. İlave seferler yeni saat düzenlemeleri hemşehrilerimizin bizden istediği doğrultusunda saat düzenlemeleri yapıldı. İnşallah trenle yolculuk yapacak hem öğrenci kardeşlerimize hem hemşehrilerimize bu müjdeyi de vermek istiyorum. Yarından itibaren sefer sayısı arttırıldı. Saatler de hemşehrilerimizin şikayeti doğrultusunda düzeltildi. Buradan da yeni genel müdürümüze teşekkür ediyorum" dedi.

Öte yandan düzenleme sonrası 13 Mart’tan itibaren geçerli olacak Yüksek Hızlı Tren saatlerini Ankara-İstanbul arasında 08.09, 12.19, 15.59, 19.49 saatlerinde Bilecik istasyonunda olurken, İstanbul-Ankara arasında seferlerini sürdüren Yüksek Hızlı Tren ise; 09.18, 13.01, 16.01, 18.00, 20.02 saatleri Bilecik’te olacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilecik'te 1 Gün önce Kaybolan Genç Bulundu http://gazetebirlik.com/haber/bilecikte-1-gun-once-kaybolan-genc-bulundu-181318/

Alınan bilgilere göre; Bilecik merkez Hürriyet Mahallesi Kapalı Pazar mevkiinde ikamet eden Oğuzhan Yeni, dün annesi tarafından markete boş koli alınmak üzere gönderildi. Uzun süre eve gelmeyen 15 yaşındaki Oğuzhan’ın annesi hemen durumu 155’i arayarak polise bildirdi. Yaklaşık 1 gündür haber alınamayan Oğuzhan Yeni Bilecik Pelitözü Gölpark’ta bulundu. Jandarma ekipleri bulunan genç gerekli işlemlerinin yapılmasının ardından ailesine teslim edilecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
15 Yaşındaki Oğuzhan'dan Haber Yok http://gazetebirlik.com/haber/15-yasindaki-oguzhandan-haber-yok-130351/

Alınan bilgilere göre; Bilecik merkez Hürriyet Mahallesi Kapalı Pazar mevkiinde ikamet eden Oğuzhan Yeni, annesi tarafından markete boş koli alınmak üzere gönderildi. Uzun süre eve gelmeyen 15 yaşındaki Oğuzhan’ın annesi hemen durumu 155’i arayarak polise bildirdi. Yaklaşık 1 gündür haber alınamayan Oğuzhan en son Ertuğrulgazi Mahallesinde kurulan Pazar pazarı çevresinde görüldüğü bildirildi. Polisin, kayıp çocuğu bulma çalışmaları sürürken, ailesi, Oğuzhan’ı gören veya yerini bilenlerin 0543-722-0016 telefondan kendilerini bildirmesi ricasında bulundular.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Alzheimer Hastası Kadın 2’nci Kattan Düştü http://gazetebirlik.com/haber/alzheimer-hastasi-kadin-2nci-kattan-dustu--202658/ Bilecik’te, bir binanın 2’inci katında alzheimer hastası olduğu iddia edilen yaşlı kadın düşerek ağır yaralandı.

Edinilen bilgiye göre, olay, Cumhuriyet Mahallesi Çakallı Sokak Akkent Sitesi’nde yaşandı. Alzheimer hastası olduğu öne sürülen Emine A. (66) henüz bilinmeyen bir nedenden dolayı ikamet ettiği binanın 2’inci katından bahçeye düştü. Ağır yaralanan kadın, olay yerine sevk edilen 112 Acil Servis ekiplerinin ilk müdahalesi akabinde Bilecik Devlet Hastanesi’ne götürüldü.

Öte yandan yaralı Emine A.’nın başından darbe aldığı ile durumunun ciddi olduğu öğrenildi. Polis ekipleri olayla ilgili soruşturma başlattı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
MHP Lideri Bahçeli Seçim Startını Söğüt'te Verdi http://gazetebirlik.com/haber/mhp-lideri-bahceli-secim-startini-sogutte-verdi-164223/

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 31 Mart günü yapılacak Mahalli İdareler Yerel Seçimleri öncesinde seçim startını vermek için Bilecik’in Söğüt ilçesine geldi. Miting öncesi Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin babası Ertuğrul Gazi’nin türbesini ziyaret eden Bahçeli, burada dua etti. Daha sonra türbe bahçesindeki Ertuğrul Gazi’nin eşi ve Osmangazi’nin annesi Halime Hatun ve silah arkadaşlarının da mezarlarını ziyaret ederek dua eden Bahçeli, türbe önünde Alp kıyafetleri ile nöbet tutan askerlerin nöbet değişimini izledi. MHP lideri, buradan seçimler öncesinde yapacağı ilk miting için ilçe meydanına geçti. Öte yandan türbe çıkışı Ülkü Ocakları üyesi gençler arasında kısa süreli tartışma yaşanırken, araya giren partililer tartışmayı büyümeden önledi.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çocuklar Okula Anneler Spora http://gazetebirlik.com/haber/cocuklar-okula-anneler-spora--113830/ Bilecik’te çocuklarını okula bırakan kadınlar ardından Kadın Spor ve Yaşam Merkezi’ne gelerek spor yapıp sağlıklı kalıyor.

Bilecik Belediyesi tarafından kent merkezinde 4 mahalleye yapılan Kadın Spor ve Yaşam Merkezi’nde Bilecikli kadınlar uzman personelle ücretsiz olarak spor yapıp, sağlıklı kalıyorlar. Bilecik Belediye ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen "Çocuklar Okula Anneler Spora" projesi kapsamında annelere dengeli beslenmek, spor yapma ve sağlıklı kalmanın yoları hakkında bilgi veriliyor.



"ONLARLA BİRLİKTE, STEP, AEROBİK HER TÜRLÜ SPORU YAPIYORUZ"

Yapılan etkinlik hakkında bilgi veren Hürriyet Mahallesi Kadın Spor ve Yaşam Merkezi spor eğitmeni Buse Yücel, hafta içi sabah 9’da açılan merkezin akşam 9’da kapatıldığı belirterek, "Burada profesyonel eğitim vermekteyiz gelen kadınlarımıza. Onlarla birlikte, step, aerobik her türlü sporu yapıyoruz. Aynı zamanda bireysel de katılabiliyorlar geldikleri saatlerde. Salonlarımız ücretsizdir. Bir de cumartesi günleri sabah 10 aksam 7 saatleri arası açığız. Seans saatlerimizde bizimle birlikte profesyonel eğitime katılıyorlar. Aynı zamanda projemizle ilgili velilerimiz çocuklarını okullara bıraktıklarında buraya spor yapmaya gelebiliyorlar. Zamanlarını daha verimli geçiriyorlar. Çocuklarımıza ve velilerimize sporu sevdirmek için böyle bir projeye imza atmış bulunmaktayız. Bütün kadınlarımızı bekliyoruz. Bahçelievler Mahallesi, Beşiktaş Mahallesi, TOKİ ve Hürriyet Mahallesinde olduğu gibi 4 tane salonumuz mevcuttur. 4 salonumuzda da bu tarz etkinlikler olacaktır" dedi.



"MAHALLE OLARAK DA MEMNUNUZ"

Spora gelen 40 yaşındaki Leyla Genç ise; "Ben buraya ara, ara geliyorum. Belediyemizin imkanlarından faydalanıyoruz. Mahalle olarak da memnunuz. Bayanlarımıza böyle faaliyetlerden faydalandırdığı için belediyemize teşekkür ederiz" dedi.

(Cem Kaan Toka - İbrahim Sünetçi /İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tır Otomobile çarptı: 2 Yaralı http://gazetebirlik.com/haber/tir-otomobile-carpti-2-yarali--192757/ Bilecik’in Osmaneli ilçesinde tırın otomobile çarpması sonucu 2 kişi yaralandı.

Kaza, Osmaneli-İznik karayolunda meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, İznik’ten Osmaneli istikametine seyir halinde olan Hasan Çarboğa idaresindeki 06 BCM 255 plakalı tırın dorsesi havanın yağışlı olması sebebiyle ile karşı istikametten gelmekte olan Yusuf Ceylan idaresindeki 07 HZ 568 plakalı otomobile çarpıştı. Çarpmanın etkisiyle yolda savrulan ve ormanlık alana takla atan otomobil sürücüsü Ceylan ve yanında yolcu olarak yanında bulunan Rozet Ceylan yaralandı. Yaralılar olay yerine gelen 112 Acil Servis ambulansı ile Osmaneli Mustafa Selahattin Çetintaş Devlet Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı. Yaralıların hayati tehlikesinin olmadığı öğrenildi. Jandarma ekipleri kazayla ilgili çalışmalarını sürdürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bahçeli Seçim Startına Söğüt’ten Verecek http://gazetebirlik.com/haber/bahceli-secim-startina-sogutten-verecek--180314/ Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, seçim startına Osmanlı Devleti’nin kurulduğu topraklar olan Söğüt’ten verecek.

31 Mart 2019 tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Seçimleri yaklaştıkça seçim çalışmaları da hız kazanırken, MHP lideri Bahçeli partisinin ilk mitingini 10 Mart 2019 günü Saat 13.00’da Söğüt’te yapacak. 10 Mart 2019 Pazar günü Saat 13.00’da Söğüt’te miting düzenleyecek olan MHP Lideri Bahçeli’nin daha sonra da aynı gün Eskişehir’e geçeceği öğrenildi. Öte yandan AK Parti, ’Cumhur İttifakı’ kapsamında Söğüt’ten adayını çekerek MHP’yi desteleme kararı almıştı.

(Cem Kaan Toka /İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Müzelik Eşyalarının Gelirini Şehit Ailelerine Miras Bıraktı http://gazetebirlik.com/haber/muzelik-esyalarinin-gelirini-sehit-ailelerine-miras-birakti-7864/

Bilecik'te, 32 yıldır eski eşyaları biriktirerek evini adeta müzeye dönüştüren Mehmet Cin, tespih, ütü, radyo, saat, kılıç gibi malzemelerin tamamının öldükten sonra satılarak gelirinin şehit ailelerine bırakılmasını vasiyet etti.

Babasının vefatından sonra eski eşyaları biriktirerek koleksiyon oluşturmaya merak saran Cin, şehir şehir gezerek malzeme topladı. Bilecik'te bir kamu kuruluşunda memur olarak çalışan 51 yaşındaki Cin, 32 yıldır maaşının önemli bir kısmını da bu merakı için harcadı.

Cin'in koleksiyonunda, eskiden kullanılan yüzlerce tespih, gazoz, gazoz kapağı, anahtarlık, çakmak, magnet, ütü, radyo, saat, fotoğraf makinesi, el feneri, gaz lambası, terazi, telefon, kılıç, tüfek, bıçak ve yöresel giysi bulunuyor.

Müzeye çevirdiği evindeki binlerce malzemeyi tek tek tanıyan Cin, öldükten sonra mezat yapılarak eşyaların satılmasını, gelirinin de şehit ailelerine verilmesini istedi.

"32 yıl önce başladı, ölene kadar sürecek"

Mehmet Cin, 1982 yılında vefat eden babasının da bir koleksiyonu olduğunu, bu eşyaların ağabeyine kaldığını söyledi.

Babasının merakını sürdürmek için kendisinin de eski eşyaları toplamaya başladığını belirten Cin, "İlk olarak eski dönemde insanların kullandığı silah ve kılıçları toplayarak başladım. Yöresel kıyafetlerden sonra günlük yaşamda kullanılan ev ve tarım aletlerini topladım. Farklı lambalar olsun, marangoz aletleri olsun onları topladım. Gazoz, soda, bunların açacaklarını ve kapaklarını topladım ve bu şekilde devam etti." dedi.

Birçok şehirde antika pazarlarına gittiğini anlatan Cin, bunun yanı sıra tanıdıklarından da kendisine eski eşya getirenler olduğunu ifade etti.

Merakının son nefesine kadar süreceğini vurgulayan Cin, "Aç kalsam sizden bir dilim ekmek istemem ama bir gazoz kapağı ya da bir açacak göreyim sizde, onu almadan kapınızdan ayrılmam, muhakkak alırım." diye konuştu.

Yerli üretim gazozlar ve kapaklarını topladı
Evinin girişini, yakın dönemde yöre insanının kullandığı silah, lamba, tarım aleti ve elbiselerle süslediğini aktaran Cin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Odamızda aynı zamanda yüzlerce gazoz kapağı bölümü var. Ben bunun bir kültür olduğuna inanıyorum. Çocukluğumuzda bilgisayar, cep telefonu yoktu, gazoz kapaklarıyla oynardık. Bin 200 adet var şu anda. Tahmini 14 bin çeşidinin olduğu söyleniyor Türkiye'de. Bin 500 çeşit gazoz ve sodam var. Yüzde 95'i yöreseldir. Kayseri'nin 'Tekir', Bursa'nın 'Uludağ', İstanbul'un 'Çamlık', Adapazarı'nın 'Neşe' gazozu gibi marka çeşitleri var. Bu bölgelerde gazoz ve soda olarak ne üretilmişse onları dolu olarak toplamaya çalıştım. 30 senenin öncesine gidemiyoruz çünkü onları dolu olarak bulmam mümkün değil. Ancak kapaklarını buluyorum."

Mehmet Cin, biriktirdiği eşyalardan kazanç sağlamayı düşünmediğini dile getirdi.

Bu eşyaların hepsinin belli fiyatları olduğunu söyleyen Cin, "Ankara, İstanbul, Eskişehir, Bursa'da bu işlerin eksperi kardeşlerimiz var, fiyatlarını değerlerini bilen insanlar. Ben öldükten sonra canlı mezat yapılacak, toplanan para da şehit ailelerine teslim edilecek. Benim bu saatten sonra parayla pulla işim yok." ifadesini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
MEB Okullarla İlgili Yol Haritasını Açıklayacak http://gazetebirlik.com/haber/meb-okullarla-ilgili-yol-haritasini-aciklayacak-8389/

Bakan Selçuk, "Önümüzdeki haftalarda, okullarımızın yapısal niteliğini belirleyecek olan 'okul profili' değerlendirme adı altında bir tanıtım çalışmamız olacak. Bu çalışmada, çok ayrıntılı olarak okulların ne şekilde yapılandırılacağı ve okullarımızdaki kalitenin artırılmasıyla ilgili yol haritasının ne olacağını paylaşma imkanımız olacak. Daha sonra da yeni bazı çalışmaları da somut olarak kamuoyuyla paylaşma imkanımız olacak. Bunlar her ay tanıtım toplantılarıyla kamuoyuyla paylaşılacak." diye konuştu.

Eğitim konusunda Bilecik'in gelişimi ve planları dahilinde çalışmalarının da olacağını anlatan Selçuk, "Sonuç olarak, önümüzdeki haftalarda Bilecik'le ilgili bir makro plan geliştirme konusunda da istişareler neticesinde Sayın Valimizle, vekilimizle, başkanımızla prensip kararı da almış bulunuyoruz. Bu karar doğrultusunda da ekipler halinde buradaki incelemelerimizi derinleştirerek sürdüreceğiz. Önümüzdeki günlerde de bunların haberini verme ve sizinle paylaşma imkanımız olacak." değerlendirmesini yaptı.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
5 Dakikada 7 Milyonluk Altın Soygunu http://gazetebirlik.com/haber/5-dakikada-7-milyonluk-altin-soygunu-122831/

Bilecik’in Bozüyük ilçesindeki bir kuyumcudan 5 dakikada değeri yaklaşık 7 milyon lira olan 30 kilo altın çalan hırsızlar aranırken, zanlıların olaydan sonra kaçtığı otomobil terk edilmiş halde bulundu.

Edinilen bilgiye göre, kimliği belirsiz kişiler geçtiğimiz pazartesi günü sabah 05.00 sıralarında İsmet İnönü Caddesinde bir kuyumcu dükkanının kapısını tornavida vasıtasıyla açarak içeri girmişti. Yaklaşık 5 dakika içeride kalan zanlılar, bu kısa süre zarfında piyasa değeri yaklaşık 7 milyon lira olan 30 kilo altını yanlarında getirdikleri iki çuvala doldurarak 34 LU 4469 plakalı otomobille kayıplara karışmıştı. Olayla alakalı soruşturma başlatan polis ekipleri, üstünde çalıntı plaka takılı otomobili Bozüyük-Bilecik karayolunun 5’inci kilometresindeki tali yolda terk edilmiş halde buldu.

Olay Yeri İnceleme ekiplerinin yanı sıra Bozüyük İlçe Emniyet Müdürü Hakkı Güner de bölgeye gelerek incelemelerde bulundu. Burada yapılan incelemenin ardından otomobil, detaylı inceleme için emniyet otoparkına çekildi.

Polis ekipleri, soygunu gerçekleştiren zanlıların yakalanması için de çalışmalarını sürdürüyor.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com