tag:gazetebirlik.com,2015:cid-101 YeniBirlik Gazetesi YeniBirlik Gazetesi 2023-12-31T13:45:50+03:00 Ardahan'daki Aşık Şenlik Tüneli'ni yaklaşık 2 ayda 13 binden fazla araç kullandı http://gazetebirlik.com/haber/ardahandaki-asik-senlik-tunelini-yaklasik-2-ayda-13-binden-fazla-arac-kullandi-2237/

Türkiye'nin Gürcistan'a açılan sınır kapıları arasında yer alan Çıldır-Aktaş Gümrük Kapısı'na bağlantı kuran Aşık Şenlik Tüneli'nin hizmete girmesinin üzerinden yaklaşık 2 ay geçti.

Tünelin tamamlanmasıyla ağır kış şartlarının yaşandığı Mozeret Geçidi'ndeki keskin virajlar ve rampaları ortadan kaldıran, güzergahın en önemli geçiş noktası Aşık Şenlik Tüneli, bölgede etkili olan kar ve tipi nedeniyle sürücülere kolaylık sağladı.

Ardahan Valisi Hayrettin Çiçek, AA muhabirine, 8 Kasım'da Aşık Şenlik Tüneli'nin bir tüpünün faaliyete girdiğini, yaklaşık 2 aylık sürede tek tüpten 13 bini aşan tır ve aracın Çıldır-Aktaş Gümrük Kapısı'na geçişinin sağlandığını söyledi.

"Tünelimiz 2 bin 312 metre uzunluğunda. Dolayısıyla, bu çalışmayla 2 bin 159 rakımlı Mozeret Geçidi ve yol 7 kilometre kısaltılmıştır. Bu da çok ciddi bir ekonomik gelir olarak katkısı olmuştur." diyen Çiçek, bir yılda 4 milyon lira yakıttan ve zamandan tasarruf söz konusu olacağını vurguladı.

Kışın artık Mozeret Geçidi sorun olmayacak

Kışın özellikle tırların geçişi için sorun oluşturan 2 bin 159 rakımlı Mozeret Geçidi'nin artık sorun oluşturmayacağını dile getiren Çiçek, şunları kaydetti:

"Her şeyden daha da önemlisi bölgemiz kış bölgesi. Bu nedenle geçiş zaman zaman kar, tipi ve buzlanmadan dolayı ulaşımı aksatıyordu. Kar ve tipinin yoğunlaştığı anlarda geçişlere izin verilmiyordu. Tünelle birlikte bu sorundan kurtulmuş olduk. Bundan sonra özellikle tırlarımız yılın 12 ayı boyunca Çıldır-Aktaş Gümrük kapımıza sorunsuz geçmiş sağlayacak."

Tüneldeki ikinci tüp çalışmalarının da aralıksız sürdüğünü ifade eden Çiçek, "Önümüzdeki aylarda ikinci tüpün de bitirilmesi planlanıyor. Şu an kış şartlarına rağmen zor da olsa çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor. Amacımız ikinci tüpü de açmak. Bu tüpün açılmasıyla gidiş ve dönüşler daha sağlıklı olacaktır." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan ve Bingöl'de eğitime kar engeli http://gazetebirlik.com/haber/ardahan-ve-bingolde-egitime-kar-engeli-6895/

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, kent genelinde kar yağışı ve tipinin ulaşımı aksattığı belirtildi.

Ulaşımın aksaması dolayısıyla tüm okulların yarın tatil edildiği belirtilen açıklamada, kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan hamile ve engelli personelin de aynı gün idari izinli sayılacağı ifade edildi

Bingöl

Kaymakamlıktan yapılan açıklamada, yoğun tipi ve buzlanma nedeniyle 25 Aralık Pazartesi günü eğitime ara verildiği bildirildi.

Hamile ve engelli kamu çalışanlarının da aynı gün idari izinli sayılacağı kaydedildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan'daki Aşık Şenlik Tüneli'nde yoğun kar yüzünden ulaşım kontrollü sağlanabiliyor http://gazetebirlik.com/haber/ardahandaki-asik-senlik-tunelinde-yogun-kar-yuzunden-ulasim-kontrollu-saglanabiliyor-2283/

Kentte iki gündür etkili olan kar ve buzlanma ulaşımda aksamalara neden oluyor.

Çıldır-Aktaş Gümrük Kapısı kara yolunun Mozeret Dağı mevkisinde yoğun kar ve buzlanma nedeniyle tırların geçişine izin verilmiyor.

Tek tüpü hizmet veren Aşık Şenlik Tüneli'ne yönlendirilen tırlara, ekipler kontrolünde bir giriş, bir çıkış şeklinde dönüşümlü geçiş izni veriliyor.

Tır şoförü İzzet Kaya, AA muhabirine, Almanya'dan geldiğini, Türkiye üzerinden Gürcistan'a geçmek için Ardahan'da bulunduğunu belirtti.

Bölgede yoğun kar ve buzlanma olduğunu dile getiren Kaya, "Mozeret Dağı için bize izin verilmedi, Aşık Şenlik Tüneli'ne yönlendirdiler. Tünelin tek tarafından dönüşümlü izin veriyorlar. Burada bekliyoruz, sıra bize geldiğinde ekipler haber verecek." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan, Göle ve Hanak'ta köy okulları, Çıldır'da ise tüm okullara bir gün ara verildi http://gazetebirlik.com/haber/ardahan-gole-ve-hanakta-koy-okullari-cildirda-ise-tum-okullara-bir-gun-ara-verildi-5837/

Kent genelinde kar yağışı sonrası etkili olan buzlanma ulaşımda aksamalara yol açıyor.

İl Milli Eğitim Müdürlüğünden edinilen bilgiye göre, Çıldır ilçesi genelinde okullara bir gün ara verildi.

İl merkezi ile Göle ve Hanak ilçelerinde ise köy okullarında taşımalı eğitime bir gün ara verildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan'ın yüksek kesimlerinde kar ve sis etkili oldu http://gazetebirlik.com/haber/ardahanin-yuksek-kesimlerinde-kar-ve-sis-etkili-oldu-5504/

Kentte bir süredir etkisini gösteren soğuk hava, yüksek kesimlerde yerini kara bıraktı.

Hava sıcaklığının gece sıfırın altında 4 dereceye düşmesi nedeniyle yüksek kesimlerde kar ve sis görüldü.

Posof ilçesi ile Ardahan ve Artvin etrafındaki bazı yüksek tepeler yağışla birlikte beyaz örtüyle kaplandı.

Ilgar Dağı bölgesinde ise sis etkisini gösterdi.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan'da sonbahar renkleri hakim oldu http://gazetebirlik.com/haber/ardahanda-sonbahar-renkleri-hakim-oldu-8908/

Kent genelinde sonbahar mevsiminde çeşitli ağaç türleri farklı renkleri yansıtmaya başladı.

Kentin simge noktalarından olan Kura Nehri ve Kale bölgesi, ziyaretçilerini farklı renk tonlarıyla karşılıyor.

Vatandaşlardan Levent Bilgili, Ardahan'ın her mevsim ayrı güzellik sunduğunu, sonbaharın da kendine göre güzelliği olduğunu söyledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan'ın yüksek kesimlerine kar yağdı http://gazetebirlik.com/haber/ardahanin-yuksek-kesimlerine-kar-yagdi-4734/

Ardahan'da bazı dağların zirveleri yağan karla beyaza büründü.

Kentte bir süredir etkisini gösteren soğuk hava ve sağanak, yüksek kesimlerde yerini kara bıraktı.

Zirveleri beyaz örtüyle kaplanan dağlar, sonbahar renkleriyle bütünleşerek ayrı güzellik oluşturdu.

Şavşat kara yolunu kullanan bazı sürücüler, Yayla mevkisinde mola verip kar manzarasını izledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan'ın yüksek kesimlerinde kar ve sis etkili oldu http://gazetebirlik.com/haber/ardahanin-yuksek-kesimlerinde-kar-ve-sis-etkili-oldu-7724/

Hava sıcaklığının gece sıfırın altında 3 derece ölçüldüğü kentin yüksek tepelerine kar yağdı.

Rakımı yüksek noktalarda kar yağışının yanı sıra sis de görüldü.

Posof yaylalarındaki otlaklarda hayvanlarını besleyen sürü sahipleri kar yağışına hazırlıksız yakalandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan ve Kars'ta sis ile kırağı etkili oldu http://gazetebirlik.com/haber/ardahan-ve-karsta-sis-ile-kiragi-etkili-oldu-6403/

Ardahan ve Kars'ta soğuk hava etkili oldu.

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde gece hava sıcaklığının sıfırın altında 2 dereceye düşmesiyle, araçların camları buz tuttu, bitkiler kırağıyla kaplandı.

Bazı vatandaşlar da soğuktan korumak için araçlarının üzerine battaniye örttü. Soğuk hava nedeniyle Acısu ormanlık alanı kırağıyla beyaza büründü.

Küçükbaş hayvanlarını otlatmaya götüren besici Kıyas Budak, sabahları çok soğuk olduğunu ve her tarafın da kırağı ile beyaza büründüğünü belirterek, "Havalar soğuk, kırağı düşüyor çok üşüyoruz ama mecburuz. Küçükbaş hayvanlarımızı kar düşene kadar otlatacağız." dedi.

- Ardahan

Ardahan'da da soğuk hava nedeniyle kırağı, sis ve buzlanma meydana geldi.

Gece hava sıcaklığının sıfırın altında 2 dereceye düştüğü kentte, bitkilerde kırağı oluştu, park halindeki araçların camları buzla kaplandı.

Ardahan Köprüsü'ndeki örümcek ağları da kırağı ile beyaza büründü.

İl genelinde etkisini gösteren sis ve kırağı, güneşin doğmasıyla etkisini yitirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan'da soğuk hava nedeniyle sis, kırağı ve buzlanma oluştu http://gazetebirlik.com/haber/ardahanda-soguk-hava-nedeniyle-sis-kiragi-ve-buzlanma-olustu-247/

Kentte gece hava sıcaklığı sıfırın altında 3 dereceye indi.

Soğuk hava nedeniyle bitkilerde yoğun kırağı, su birikintilerinde buz tabakası oluştu.

Park halindeki araçların camları da buzla kaplandı.

Kura Nehri ile Ardahan Kalesi bölgelerinde yoğun sis oluştu.

Sis ve kırağı güneşin doğmasıyla etkisini yitirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan'da 330 bin büyükbaş hayvan şap hastalığına karşı aşılanıyor http://gazetebirlik.com/haber/ardahanda-330-bin-buyukbas-hayvan-sap-hastaligina-karsi-asilaniyor-7827/

Ardahan Tarım ve Orman Müdürlüğünce sonbahar şap aşılama programı kapsamında il genelindeki büyükbaş hayvanların aşılanmasına başlandı.

İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Fatih Cineviz, Göle ilçesindeki ekibin, Arpaşen köyünde Günay Yıldırım'a ait büyükbaş hayvanların aşılama çalışmasına katıldı.

Cineviz, Bakanlık tarafından yürütülen "2023 Yılı Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü" kapsamında şap hastalığına karşı sonbahar ve ilkbahar olmak üzere yılda 2 kez hayvanlara aşılama yapıldığını söyledi.

Şap hastalığının hayvanlarda verim düşüklüğüne sebep olması nedeniyle 330 bin büyükbaş hayvanda bunu önlemek için sahada olduklarını dile getiren Cineviz, "Meraya dayalı ve iller arası hayvan hareketlerinin yoğun yaşandığı bir bölgedeyiz. Bulaşıcı hastalıklarında bir yerden başka bir yere taşınmasında çok önemli sorunlar yaşandığı ortada. Bu hareketliliğin yaşandığı bu bölgelerde aşılama çalışmamızı daha hassas yapmamız önem arz ediyor." dedi.

- "Ülkenin batı bölgelerine çok ciddi şekilde hayvan hareketliği oluyor"

Ardahan'ın stok sahası olduğuna dikkati çeken Cineviz, "Ülkenin batı bölgelerine çok ciddi şekilde hayvan hareketliği oluyor. Buranın aslında batıdaki işletmeleri besleyen de bir yönü var. Sağlıklı hayvanlarımızın işletmelerimize hem naklinin sağlanması hem de tüketicilerin sağlıklı gıdaya erişimini sağlayabilmemiz anlamında bu çalışmayı önemli buluyoruz." ifadelerini kullandı.

Cineviz, aşılama yapılırken kimlikleme çalışmasının da yürütüldüğünü sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan'da soğuk hava nedeniyle kırağı oluştu http://gazetebirlik.com/haber/ardahanda-soguk-hava-nedeniyle-kiragi-olustu-8074/

Kentte gece hava sıcaklığı sıfırın altına indi. Sıcaklığın düşmesiyle oluşan soğuk nedeniyle bitkilerde yoğun kırağı oluştu.

Park halindeki araçların camları ise buzla kaplandı.

Güneşin doğmasıyla kırağı etkisini yitirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan'da TMO hububat alımına başladı http://gazetebirlik.com/haber/ardahanda-tmo-hububat-alimina-basladi-1673/

Ardahan'da yeni açılan Toprak Mahsulleri Ofisi'nde (TMO) hububat alımı başladı.

Yetiştirdikleri buğday ve arpaları biçtiren üreticiler, ürünlerini TMO'ya getiriyor.

Burada TMO yetkililerince alınan numuneler, analiz edilerek ürünlerin kalitesi belirleniyor ve tartılarak alım gerçekleştiriliyor.

İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Fatih Cineviz de Ardahan-Artvin kara yolu üzerindeki açık alanda toplanan hububatı inceleyerek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Cineviz, TMO'nun Ardahan'da ilk kez ofis açtığını, ofisin özellikle 2024 yılı üretimi için önemli bir hizmet olduğunu söyledi.

- Atıl tarım arazileri üretime kazandırılacak

Ofisin açılmasının üretime de olumlu yansımasının olacağını kaydeden Cineviz, şunları kaydetti:

"2024'de üretimin artacağı yönünde bir beklenti var. Çünkü üreticiler daha disiplinli olacaklar. Üretici ürününü TMO alım standartları ve garantörlüğünde bileceği için ona göre alanlarını dizayn edecek. Aslında 2023 yılı için arzu edilen bir seviyede değildik ama bundan sonrasına umutla bakıyoruz. Arzu edilen bir seviyede olmadığımız hububat ekiliş alanlarında ciddi bir artış bekliyoruz. Atıl tarım arazilerinin de üretime kazandırılması için çalışmanın ciddi manada fayda getireceğini öngörüyoruz."

Üretici Muhammet Ali Kızılkuş ise TMO'nun açılmasının önemli bir hizmet olduğunu belirterek, "Çok iyi oldu. Çünkü eskiden başka ile gidiyorduk. Şu an sorunsuz bir şekilde ürünümüzü verdik, görevliler bize yardımcı oluyor." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan'da sağanak ve dolu etkili oldu http://gazetebirlik.com/haber/ardahanda-saganak-ve-dolu-etkili-oldu-5916/

Öğleden sonra başlayan ve kısa sürede etkisini artıran sağanak, bazı bölgelerde doluya dönüştü.

Dolunun etkili olduğu Sulakyurt ile Değirmenli köyleri arasındaki tepeler beyaza büründü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan'da sağanak ve dolu etkili oldu http://gazetebirlik.com/haber/ardahanda-saganak-ve-dolu-etkili-oldu-5547/

Öğleden sonra başlayan ve kısa sürede etkisini artıran sağanak, bazı bölgelerde doluya dönüştü.

Dolunun etkili olduğu Sulakyurt ile Değirmenli köyleri arasındaki tepeler beyaza büründü.

Sağanak kent genelinde aralıklarla etkisini sürdürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan'da fırtına nedeniyle çatılar uçtu, araçlarda hasar meydana geldi http://gazetebirlik.com/haber/ardahanda-firtina-nedeniyle-catilar-uctu-araclarda-hasar-meydana-geldi-2105/

Kentte akşama doğru etkili olan şiddetli sağanakla başlayan fırtına hayatı olumsuz etkiledi.

Merkez İnönü Mahallesi ile Göle ilçesine bağlı Samandöken köyünde fırtına bazı binaların çatılarına zarar verdi.

Fırtına nedeniyle çatılardan savurulan malzemeler İnönü Mahallesi'nde park halindeki iki otomobilde hasara yol açtı.

Vatandaşlardan Bülent Köksoy, gazetecilere, fırtınanın aniden başladığını, çatıların uçmasıyla durumu ilgili kurumlara bildirdiklerini söyledi.

Yetililer, olası sağanak ve fırtınaya karşı vatandaşı uyardı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Suyu azalan Ardahan'daki Kura Nehri'nde kum adacıkları ve yosunlar oluştu http://gazetebirlik.com/haber/suyu-azalan-ardahandaki-kura-nehrinde-kum-adaciklari-ve-yosunlar-olustu-5905/

Ardahan'da suyu azalan Kura Nehri'nde kum adacıkları ve yosunlar oluştu.

Yaz aylarının sıcak ve kurak geçtiği kentteki Kura Nehri'nin suyu büyük oranda azaldı.

Yosun ve kum adacıklarının oluştuğu nehir, balıkçıl kuşlar ile martıların uğrak yeri oluyor.

Vatandaşlardan Hakan Köksal, 5 yıldır bu kentte yaşadığını belirterek, "Kura Nehri'nin suyunun bu kadar azaldığına ilk kez şahitlik ediyorum." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan'da çiftçiler zorlu ot biçimi mesaisinde http://gazetebirlik.com/haber/ardahanda-ciftciler-zorlu-ot-bicimi-mesaisinde-3304/

Türkiye'nin en yüksek yerleşim yerlerinden olan ve kış mevsiminin uzun ve sert geçtiği Ardahan'da çiftçiler, ot biçme döneminin başlamasıyla günün ilk ışıklarında tarlaya gidiyor.

Çiftçiler, sıcak havaya rağmen traktör ve tırpan yardımıyla biçtikleri otları kış için biriktiriyor.

Yılın yaklaşık altı ayı ahırlarda beslenen büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kışın yiyeceği otlar, balya halinde getirilerek samanlıklarda korunuyor.

Tarım ve hayvancılıkla uğraşan, Aytekin Ülker, AA muhabirine, biçtikleri otların beslediği hayvanlarına yetecek kadar olduğunu kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan'da sağanak etkili oldu http://gazetebirlik.com/haber/ardahanda-saganak-etkili-oldu-4929/

Aniden başlayan yağış dolayısıyla Kaptanpaşa ile Karagöl mahallelerindeki bazı cadde ve sokaklarda su birikintisi oluştu.

Yağışa hazırlıksız yakalanan vatandaşlar, zor anlar yaşadı.

Bina ve iş yerlerinin çatılarının altına sığınan vatandaşlar, uzun süre yağışın durmasını bekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan'da sağanak ve dolu etkili oldu http://gazetebirlik.com/haber/ardahanda-saganak-ve-dolu-etkili-oldu-4496/

Özellikle Göle ilçesinde etkisini gösteren sağanak nedeniyle merkezdeki cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu. Dolu sebebiyle de Ardahan-Göle kara yolunun bazı noktaları beyaza büründü.

Vatandaşlardan Ahmet Öztosun, AA muhabirine, Samsun'dan Ardahan'a gelirken dolunun etkili olduğunu belirterek, "Temmuz ayında böyle bir manzarayla karşılaşmak beni şaşırttı. Çok sıcak bölgeden bir anda serin bir yerde olmak ilginç." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan'da gönüllü gençler ormanda çöp topladı http://gazetebirlik.com/haber/ardahanda-gonullu-gencler-ormanda-cop-topladi-3595/

Doğanın korunması ve çevrenin temiz tutulması amacıyla bir araya gelen 40 kişilik grup, Ardahan-Göle kara yolunun Tepeler Köyü mevkisindeki Kent Ormanı'nda temizlik yaptı.

Ormanı çöplerden temizleyen gençler, topladıkları atıkları poşetlerle çöpe döktü.

Gençlik ve Spor İl Müdürü Ramazan Demir, gazetecilere, gençlerin "Biz Anadolu'yuz" programı kapsamında Tunceli'ye gideceğini söyledi.

Gençlerin gitmeden önce ormanda temizlik yapmak istediğini ifade eden Demir, şunları söyledi:

"Gençlerimize duyarlılıklarından dolayı teşekkür ediyorum. Yola çıkmadan önce Kent Ormanı'nda temizlik çalışması yaptılar. Daha temiz orman ve temiz bir çevre için bu duyarlılığı aşılamak istiyoruz. Amacımız yarınlara daha temiz bir dünya bırakmak. Bu alanda oluşturacağımız farkındalık bizim için çok önemli."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan'da gönüllü gençler ormanda çöp topladı http://gazetebirlik.com/haber/ardahanda-gonullu-gencler-ormanda-cop-topladi-7294/

Doğanın korunması ve çevrenin temiz tutulması amacıyla bir araya gelen 40 kişilik grup, Ardahan-Göle kara yolunun Tepeler Köyü mevkisindeki Kent Ormanı'nda temizlik yaptı.

Ormanı çöplerden temizleyen gençler, topladıkları atıkları poşetlerle çöpe döktü.

Gençlik ve Spor İl Müdürü Ramazan Demir, gazetecilere, gençlerin "Biz Anadolu'yuz" programı kapsamında Tunceli'ye gideceğini söyledi.

Gençlerin gitmeden önce ormanda temizlik yapmak istediğini ifade eden Demir, şunları söyledi:

"Gençlerimize duyarlılıklarından dolayı teşekkür ediyorum. Yola çıkmadan önce Kent Ormanı'nda temizlik çalışması yaptılar. Daha temiz orman ve temiz bir çevre için bu duyarlılığı aşılamak istiyoruz. Amacımız yarınlara daha temiz bir dünya bırakmak. Bu alanda oluşturacağımız farkındalık bizim için çok önemli."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan'ın yüksek kesimleri sisle kaplandı http://gazetebirlik.com/haber/ardahanin-yuksek-kesimleri-sisle-kaplandi-9534/

Kentte, etkili olan güneşli hava, öğleden sonra yerini serin havaya bıraktı.

Özellikle yüksek noktalarda havanın aniden soğumasıyla sis oluştu.

Ardahan-Artvin arasındaki tepeler sisle kaplanırken, Ardahan-Şavşat kara yolunun Sahara mevkisinde, sis bazı noktalarda görüş mesafesini düşürdü.

Sürücü Enes Demir, Sahara mevkisinde yoğun sis oluştuğunu belirterek, sürücülerin dikkatli olmasını istedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan'da doğa yağmurlar sonrası renklendi http://gazetebirlik.com/haber/ardahanda-doga-yagmurlar-sonrasi-renklendi-1987/

İlde, özellikle Ilgar Dağı etekleri ile sarıçam ormanları, papatya ve gelincik gibi çiçeklerle kaplandı.

Ardahan-Posof-Türkgözü kara yolunun yakınlarında da açan çiçekler, güzergahı kullananlara doğal güzellikler arasında mola verme imkanı sunuyor.

Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Demirci, AA muhabirine, tabiatın özellikle haziran ayından itibaren daha da renklendiğini söyledi.

İlkbaharda bölgeye gelenlerin çoğunun tercihinin bu güzellikleri görmek olduğunu dile getiren Demirci, "Bu mevsimde Ardahan'ın tamamı renklere bürünür. Bunu fırsat bilen doğaseverler de görmek istiyor. Yerli ve yabancı turistlerimiz doğa ile baş başa kalmayı tercih ediyor." dedi.

Serhat Ardahan Gazeteciler Derneği Başkanı Deniz Başlı da bu mevsimi tabiatta geçirmeyi tercih ettiğini belirterek, "Bugün Damal ilçemizde Ilgar Dağı eteklerindeki doğa ile baş başa kalmak istedik. Birbirinden güzel açan çiçekleri de görüntülemeye çalıştık. Buralar harika, bizzat solumak lazım." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan'da menderesler havadan görüntülendi http://gazetebirlik.com/haber/ardahanda-menderesler-havadan-goruntulendi-4448/

Yaylaları, geniş meraları, gölleri, akarsuları ve ovaları ile dikkati çeken Ardahan'da mendereslerin kilometrelerce uzanan kıvrımlı yapısı ahenk oluşturuyor.

Özellikle ağır kış şartlarıyla öne çıkan kentin yüksek kesimleri, canlanan bitki örtüsüyle yeşil ve sarı tonlara büründü.

İlkbaharda karların geç erimesi, yaz ayında da yağışların sürekli devam etmesiyle su yataklarını dolduran ve debisi artan menderesler, dron ile görüntülendi.

Köylülerin, geniş otlakları nedeniyle yaylaya çıkardığı hayvanlar da mendereslere renk kattı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan'da yangınların önlenmesi amacıyla ormanlık alanlara giriş yasaklandı http://gazetebirlik.com/haber/ardahanda-yanginlarin-onlenmesi-amaciyla-ormanlik-alanlara-giris-yasaklandi-4046/

Valilikten yapılan açıklamaya göre, orman yangınlarıyla mücadele kapsamında kentte bazı kararlar alındı.

Piknik ve mesire yerleri dışındaki ormanlara girişlerin 15 Eylül'e kadar yasaklandığı kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Ardahan merkez Cemal Tural Tabiat Parkı, Göle, Çakırüzüm ve Köprülü mesire yeri, Çıldır, Hanak, Damal ve Posof ilçelerindeki mesire yerlerinin dışındaki ormanlık alanlara 15 Eylül'e kadar görevli personel haricinde girişler yasaklandı."

Açıklamada, mesire yerlerine ise saat 19.00'dan 08.00'e kadar girişlerin yasaklandığına yer verildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan'da şiddetli rüzgar çatıları uçurdu http://gazetebirlik.com/haber/ardahanda-siddetli-ruzgar-catilari-ucurdu-7503/

Şiddetli rüzgar öğleden sonra kent merkezi ve Hanak ilçesinde etkili oldu.

Rüzgar, Merkez Halil Efendi Mahallesi'nde Salih Topçu'ya ait samanlığın çatısını yerinden söktü.

Topçu, samanlığın çatısının rüzgar nedeniyle tamamen uçtuğunu ve kimseye zarar gelmemesinin kendileri için teselli olduğunu söyledi.

Hanak ilçesinde de bazı binaların çatıları hasar gördü.

Olay yerine AFAD ekipleri sevk edildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan'da güneşli hava yollarda buharlaşma oluşturdu http://gazetebirlik.com/haber/ardahanda-gunesli-hava-yollarda-buharlasma-olusturdu-550/

Kentte son günlerde etkili olan kar yağışı, yerini güneşli havaya bıraktı.

Özellikle yüksek kesimlerde kar yağışının ardından çıkan güneşle birlikte buharlaşma meydana geldi.

Ardahan Ovasının Yalnızçam bölgesinde oluşan buharlaşma, ilginç görüntüler oluşturdu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Matematik öğretmeninin kedisi "Başkan"ı lise öğrencileri çok sevdi http://gazetebirlik.com/haber/matematik-ogretmeninin-kedisi-baskani-lise-ogrencileri-cok-sevdi-3474/

Öğrencilerin ısrarı üzerine kedisini okula sıklıkla getirmeye başlayan Tuncer'e derslerinde, "Başkan" da öğrencilerin kucağında eşlik ediyor.

Tuncer, AA muhabirine, kedisini öğrencilerle tanıştırmak amacıyla okula getirdiğini söyledi.

"O nazlandıkça çocuklarda onu çok sevdi"

Daha sonra öğrencilerin talebi üzerine kedisini derslere getirmeye başladığını dile getiren Tuncer, "Ancak alışması biraz zor oluyor. Kendini hemen sevdirdiği için, yoğun ilgiden çok kez rahatsız oluyor. Görüntü vermekte ise nazlanıyor. O nazlandıkça çocuklar da onu çok sevdi." dedi.

Tuncer, British shorthair ırkı olan kedisinin dikkati çektiğini belirterek, "Sınıftaki ve okuldaki herkes onu çok sevdi. Sürekli getirmemi istiyorlar. Ben de bazı derslerde getirmeye çalışıyorum. Hayvana verilen değeri ifade etme anlamında öğrencilerin sevmesini ve ilgilenmesini istiyorum." diye konuştu.

11. sınıf öğrencisi İbrahim Yıldız da kediyi görür görmez çok sevdiğini anlattı.

"Başkan"ın sürekli okula gelmesini isteyen Yıldız, "Bizler onu sevdiğimizde rahatlıyoruz. Sanki enerji veriyor bize. Hayvanları sevmek ve kollamak çok güzel bir duygu." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan'da sağanak ve dolu etkili oldu http://gazetebirlik.com/haber/ardahanda-saganak-ve-dolu-etkili-oldu-7037/

Kentte öğleden sonra başlayan sağanak, yerini dolu yağışına bıraktı.

Dolu nedeniyle etraf beyaza büründü, bazı sokaklarda su birikintileri oluştu.

Yağışa hazırlıksız yakalanan vatandaşlar zor anlar yaşadı.

Yüksek kesimlerde kar yağışı 

Ardahan-Şavşat kara yolunun Sahara mevkisi ile kenti Gürcistan sınırındaki Türkgözü Gümrük Kapısına bağlayan Türkgözü-Posof-Damal kara yolunun Ilgar Dağı mevkileri kar yağışının ardından beyaza büründü.

Karayolları 183. Şube Şefliği yetkilileri, kar yağışının söz konusu yollarda etkisini arttırdığını, sürücülerin tedbirli olmaları gerektiğini kaydetti.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Doğu Anadolu'da gece en düşük sıcaklık eksi 26 dereceyle Ardahan'da ölçüldü http://gazetebirlik.com/haber/dogu-anadoluda-gece-en-dusuk-sicaklik-eksi-26-dereceyle-ardahanda-olculdu-9021/

Kar yağışı sonrası soğuk havanın etkili olduğu bölgede gece en düşük hava sıcaklığı sıfırın altında olmak üzere Kars'ta 16, Ardahan'da 15, Ağrı'da 11, Erzurum'da 9, Iğdır'da 3 ve Erzincan'da 1 derece ölçüldü.

Kar kalınlığı kayak merkezlerinden Palandöken'de 94, Palandöken 2'de 49, Sarıkamış'ta 58 santimetre oldu.

Soğuk havanın etkili olduğu Ardahan'ın Göle ilçesinde de termometreler sıfırın altında 26 dereceyi gösterdi.

Ardahan'da soğuk hava nedeniyle buzlanma oluştu.

Çıldır Gölü'nde buz kalınlığı 25 santimetreyi aştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan'da kar ve tipi ulaşımı aksatıyor http://gazetebirlik.com/haber/ardahanda-kar-ve-tipi-ulasimi-aksatiyor-3509/

Kentte gün boyu etkisini sürdüren kar yağışı, yüksek kesimler başta olmak üzere şehrin bazı noktalarında tipiye dönüştü.

Görüş mesafesinin düşmesi ve buzlanma nedeniyle sürücüler yollarda güçlükle ilerliyor.

Karayolları ekipleri, Ardahan-Çıldır kara yolu ve kentin ana arterlerinde ulaşımın aksamaması için tuzlama ve kar temizleme çalışması yapıyor.

Ekipler, özellikle Ardahan-Şavşat-Çıldır ve Türkgözü-Posof-Damal kara yollarını kullanacak sürücülerin takoz, çekme halatı ve zincir bulundurmalarını istedi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan'da sis ve kırağı etkili oldu http://gazetebirlik.com/haber/ardahanda-sis-ve-kiragi-etkili-oldu-825/

Gece başlayan ve etkisini sürdüren sis nedeniyle birçok noktada görüş mesafesi düştü.

Ardahan-Göle yolu kavşağı başta olmak üzere özellikle tarihi Ardahan Köprüsü ve Kura Nehri mevkisinde de etkisini artıran sis nedeniyle kırağı oluştu.

Kentte üç gündür aralıklarla etkili olan sis nedeniyle trafik ekipleri, Ardahan-Kars-Göle ve Ardahan-Şavşat kara yollarının bağlantılı noktalarında tedbirli olunmasını istedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Büyük bölümü donan Çıldır Gölü turistleri ağırlamaya devam ediyor http://gazetebirlik.com/haber/buyuk-bolumu-donan-cildir-golu-turistleri-agirlamaya-devam-ediyor-3448/

Ardahan ile Kars arasındaki Çıldır Gölü'nün yüzeyi, son günlerde etkili olan dondurucu soğukların etkisiyle büyük oranda dondu.

Gölün, Ardahan'ın Çıldır ilçesinin Atalay mevkisindeki kıyısında buz kalınlığı 10 santimetreye ulaştı.

Burada gölün buzlu yüzeyine çıkan turistler, yürüyüş yapıp hatıra fotoğrafı çektirdi.

Çıldır Belediye Başkanı Kemal Yakup Azizoğlu, AA muhabirine, bu yıl havanın geç soğuduğunu, bu nedenle göldeki donmanın da geciktiğini söyledi.

Son günlerde soğuk havanın etkisiyle buz kalınlığının 10 santimetreyi bulduğunu ifade eden Azizoğlu, "Artık yerli ve yabancı turistlerimizi bekliyoruz. Bize sürekli gelen telefonlara rahatlıkla cevap verebiliyoruz artık. Çünkü gölümüz dondu, üstüne rahatlıkla çıkabiliyoruz. Gelenlerin en çok arzuladığı da buzun üstüne çıkmaktı. İnsanlar sabırsızlanıyordu." diye konuştu. 

Giresun'dan gelen Sevgi Aydın da donmuş gölün üzerinde yürüme keyfi yaşadıklarını belirterek, "Enteresan, çok değişik. İyi ki gelmişiz, iyi ki buzun üstüne çıkmışız." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan'da kar yağışı ve tipi ulaşımı aksatıyor http://gazetebirlik.com/haber/ardahanda-kar-yagisi-ve-tipi-ulasimi-aksatiyor-9386/

Ardahan'da etkili olan kar yağışı, yüksek kesimlerde tipiye dönüştü.

Tipi ve kar yağışının yoğunlaştığı yollarda görüş mesafesinin düşmesi ve yolun kayganlaşması sebebiyle sürücüler güçlükle ilerledi.

Gürcistan sınırındaki Türkgözü Gümrük Kapısı'na geçiş sağlayan Posof-Damal kara yolunun Ilgar Dağı mevkisinde kalan tırlar, Karayolları ekiplerince kurtarıldı.

Ekipler, yolda tuzlama çalışması başlattı.

Yolda kalan tır sürücüsü Mazlum Güllü, Gürcistan'dan Diyarbakır'a gitmeye çalıştığını belirterek, "Bu kadar kar beklemiyorduk. Hazırlıksız yakalandık. Karayolları ekiplerine teşekkür ediyoruz. Bize yardımcı oldular. Başka türlü çıkamazdık buradan. Çok yoğun buzlanma ve kar var." dedi. 

Öte yandan Ardahan'ı Karadeniz'e bağlayan Ardahan-Ardanuç kara yolu, her yıl olduğu gibi kar nedeniyle Bülbülan mevkisinden itibaren bahar aylarına kadar ulaşıma kapatıldı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'İlk Evim, İlk İş Yerim Projesi'nde ilk kuralar çekildi http://gazetebirlik.com/haber/ilk-evim-ilk-is-yerim-projesinde-ilk-kuralar-cekildi-8984/

Ardahan'ın İnönü Mahallesi'ndeki Kazım Karabekir Spor Salonu'nda düzenlenen kura törenine, Vali Vekili Şahin Demir, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Bahtiyar Topal ile konutlara başvuru yapan aileler katıldı.

Burada noter huzurunda ilk kurayı çeken Demir, konutların hayırlı olmasını diledi.

Kurada ismi çıkan hak sahiplerinin adları tek tek okunup dijital ekrana yansıtıldı.

Kurada ismi çıkan 15 Temmuz gazisi Zafer İpek, ilk evine kavuşacak olmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Togg'a da sahip olmayı hayal ettiğini ifade eden İpek, "Allah devletimizden razı olsun. Güzel bir duygu. Ev sahibi olduk. İnşallah Togg'a da sahip oluruz. Allah herkese nasip etsin." ifadelerini kullandı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan'ın yüksek kesimlerinde kar yağışı etkili oluyor http://gazetebirlik.com/haber/ardahanin-yuksek-kesimlerinde-kar-yagisi-etkili-oluyor-2510/

Kentin yüksek kesimlerinde etkili olan sağanak, ilerleyen saatlerde havanın soğumasıyla yerini kar yağışına bıraktı.

Kar, tipinin de etkisiyle Ardahan-Şavşat kara yolunda trafikte aksamalara neden oluyor.

Karayolları, söz konusu yolu kullanacak sürücülerin tedbirli olmalarını istedi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan'ın karlı tepeleri sonbahar renkleriyle buluştu http://gazetebirlik.com/haber/ardahanin-karli-tepeleri-sonbahar-renkleriyle-bulustu-677/

Kışın soğuk ve çetin geçtiği Göle'de son günlerde etkili olan kar, yüksek kesimleri beyaz örtüyle kapladı.

Her mevsim ayrı güzellik sunan ve şu sıralar sonbaharın etkisiyle sarı ve yeşilin tonlarına bürünen ilçede, beyaz örtüyle kaplanan tepeler farklı bir güzellik ortaya çıkardı.

İlçenin sonbahar renklerinin kar örtüsüyle buluştuğu görüntüsü, fotoğraf tutkunlarının da beğenisini topluyor.

Manzarayı görüntülemeye çalışan fotoğraf tutkunları, kadrajlarında karlı tepeler ile güz renklerini buluşturuyor.

Doğa fotoğrafçısı Serkan Koç, AA muhabirine, son günlerde Göle'deki tepelere kar yağdığını belirterek, karla kaplı tepelerin sonbahar renklerine ayrı bir güzellik kattığını söyledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan'da kar ve tipi ulaşımı aksatıyor http://gazetebirlik.com/haber/ardahanda-kar-ve-tipi-ulasimi-aksatiyor-7942/

Kentte dün etkili olan sağanak, yüksek kesimlerde yerini kara bıraktı. Özellikle Ardahan-Şavşat kara yolunda yoğunlaşan kar yağışı, yer yer tipiye dönüşüyor.

Sisin de etkili olduğu yolda, Karayolları ekiplerince karla mücadele çalışması başlatıldı. 

Yetkililer, söz konusu yolu kullanacak sürücülerin tedbirli olmalarını istedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan'da sis sürücülere zor anlar yaşattı http://gazetebirlik.com/haber/ardahanda-sis-suruculere-zor-anlar-yasatti-6769/

Kentte sabah saatlerinde etkili olan sis bazı noktalarda görüş mesafesini düşürdü. Sisin yoğunlaştığı Karagöl ve İnönü mahallelerinde sürücüler güçlükle ilerledi.

Özellikle Ardahan-Göle kara yolunun Kars ayrımında yoğunlaşan sis, bir süre sonra etkisini kaybetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan'da depremzedeler için konteyner kurulumu başladı http://gazetebirlik.com/haber/ardahanda-depremzedeler-icin-konteyner-kurulumu-basladi-4125/

Eski taş yapılı evlerin hasar gördüğü ilçeye bağlı köylerde, 27 Eylül'de meydana gelen 5 büyüklüğündeki deprem sonrası artçı sarsıntılar sürüyor.

Bu nedenle evlerine girmekte endişe yaşayan vatandaşlara AFAD'ın verdiği konteynerlerin kurulumu başladı.

Ardahan Valisi Hüseyin Öner, Balçeşme köyündeki Afet Koordinasyon Merkezi'ni ziyaretinin ardından Küçükaltunbulak ve Koyunlu köylerinde incelemelerde bulundu.

Vali Öner, Koyunlu köyünde depremden etkilenen Leyla Turan için kurulan konteyneri ziyaretinde gazetecilere yaptığı açılamada, bugün yine deprem bölgesinde incelemelerde bulunduğunu söyledi.

Çalışmaların seyrini ve kurulumu yapılan konteynerleri görmek için sahada olduğunu belirten Öner, şunları kaydetti:

"Depremden etkilenen alanlarda konteyner kurulumlarına başladık. 73 konteyner kuracağız. Bunların yakın zamanda enerji ve su gibi ihtiyaçları da giderilecek. AFAD'ın sağladığı imkanlar ile kurulan çadır sayısı da 571'e ulaştı. 70 çadırın daha kurulumu yapılacak. İlimizin iklim şartları ağır, bu nedenle çalışmalarımızı hızlı ve titizlikle sürdürüyoruz."

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan'da 5 büyüklüğünde deprem http://gazetebirlik.com/haber/ardahanda-5-buyuklugunde-deprem-8558/

Ardahan'ın Göle ilçesinde 5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD), sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, saat 17.08'de merkez üssü Ardahan'ın Göle ilçesi olan 5 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

Depremin 7 kilometre derinlikte gerçekleştiği bildirildi.

Vali Hüseyin Öner, AA muhabirine, depremin ardından ekiplerin tarama faaliyetlerine başladığını belirterek, "Araştırıyoruz, ekipleri yönlendirdik. Tarama yapıyoruz, şu an için bize ulaşan bir olumsuzluk yok." dedi.

Öte yandan, deprem Ardahan il merkezi, Kars ve Erzurum'un Şenkaya ilçesinde de hissedildi.

AFAD'dan Ardahan'daki depreme ilişkin açıklama
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Ardahan'ın Göle ilçesinde meydana gelen depremin ardından küçük çaplı hasar ihbarları alındığını bildirdi.

Başkanlıktan yapılan açıklamada, "Ardahan ili Göle ilçesinde meydana gelen 5,0 büyüklüğündeki depremin ardından bölgeden küçük çaplı hasar ihbarları alınmış olup, tarama çalışmaları ilgili kurumlarımızla koordinasyon halinde sürdürülmektedir." ifadelerine yer verildi.

Depremde taş yapılı iki evin duvarları yıkıldı, 1 kişi yaralandı
Ardahan'ın Göle ilçesinde meydana gelen 5 büyüklüğünde depremde taş yapılı iki evin duvarları yıkıldı, 1 kişi yaralandı.

Depremde, Küçük Altunbulak köyündeki taş yapılı 2 evin duvarları yıkıldı.

Evindeyken depreme yakalanan ve üzerine taş parçaları düşen Bezar Çadırcı yaralandı. Çadırcı, sağlık ekiplerince ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Ayrıca köyde hayvanların bulunduğu bazı ahırlar da yıkıldı.

Öte yandan köy yolundaki bazı noktalara ise sarsıntının etkisiyle kaya parçalarının düştüğü görüldü.

Evinin duvarları yıkılan Mehmet Kel, hayvanlarının gelmesini beklerken depremin olduğunu belirterek "Her taraf darmadağın oldu. Gözümüz kapandı, bir şey göremedik." dedi.

Kel'in eşi Evrim Kel de oğlunu yıkılan evlerinde taşlar arasından kurtardığını anlattı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan'da sağanak etkili oldu http://gazetebirlik.com/haber/ardahanda-saganak-etkili-oldu-130/

Kent merkezinde ani ve şiddetli yağış dolayısıyla Kaptanpaşa Mahallesi'ndeki bazı cadde ve sokaklarda su birikintisi oluştu.

Yağmura hazırlıksız yakalanan sürücüler ile yolda yürüyen vatandaşlar, su birikintileri ve sağanak dolayısıyla zor anlar yaşadı.

Vatandaşların bazıları da binaların çatılarının altına girerek yağıştan korunmaya çalıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Nesli tehlike altındaki tepeli pelikanlar Aktaş'ta üreyip Çıldır'da besleniyor http://gazetebirlik.com/haber/nesli-tehlike-altindaki-tepeli-pelikanlar-aktasta-ureyip-cildirda-besleniyor-7134/

Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliğince "Soyu kritik seviyede azalan türler" arasında gösterilen tepeli pelikanlar, Türkiye'nin Gürcistan sınırında bulunan Ardahan'daki Aktaş Gölü'nde üreyip yaşıyor.

Bu gölde beslenme sorunu yaşayan pelikanlar, besin ihtiyaçlarını karşılamak için her gün yaklaşık 11 kilometre uzaktaki Çıldır Gölü'ne kanat çırpıyor.

Bilimsel adı Pelecanus crispus olan ve soyu her geçen gün azalan tepeli pelikanlara bölgede yaşayan başka türler de eşlik ediyor.

Dünyada kuş bilimi açısından oldukça önemli olan ve yaban hayatı fotoğrafçılarının ilgisini çeken pelikanlar, sabahın ilk ışıklarıyla Çıldır Gölü'ndeki adalara yakın alanlara konup beslendikten sonra akşama doğru yeniden yuvalarına dönüyor.

KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, AA muhabirine, özellikle tepeli pelikanların kuş bilimi açısından önem arz ettiğini söyledi.

Bu kuşların Ardahan'da görülmesinin bölge için önemli bir zenginlik olduğunu ifade eden Çoban, Aktaş Gölü'nün Türkiye'de tepeli pelikanların ürediği nadir yerlerden biri olduğunu dile getirdi.

Aktaş'ın yanı sıra Doğu Anadolu'nun en büyük ikinci gölü olan Çıldır Gölü'nün bu kuşlar açısından önemli olduğunu anlatan Çoban, "Çıldır, bu pelikanlar için çok önemli bir nokta. Aktaş, çok küçük ve sınır bir göl olduğu için besin miktarı çok fazla yok ve özellikle göl üzerindeki iki tane adada üreyen pelikanlar beslenmek için düzenli olarak Çıldır Gölü'ne geliyor." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Türkiye'nin sıcaktan kavrulduğu hafta Ardahan 'eksi'yi gördü http://gazetebirlik.com/haber/turkiyenin-sicaktan-kavruldugu-hafta-ardahan-eksiyi-gordu-5608/

Türkiye'de 2022 yılı Haziran-Temmuz döneminde en yüksek sıcaklığın görüldüğü 24-31 Temmuz haftasında en düşük sıcaklık sıfırın altında 0,8 derece ile Ardahan'ın Göle ilçesinde, en yüksek sıcaklık ise 46,2 derece ile Şırnak'ın Silopi ve Cizre ilçelerinde kaydedildi.

Mayıs ve haziran aylarını mevsim normallerinin altında geçiren Türkiye'de bu yıl yaz sıcaklığının en yüksek olduğu günler geçen hafta yaşandı.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğünden edinilen bilgiye göre, geçen hafta en yüksek sıcaklık Şırnak Cizre ile Silopi, en düşük sıcaklık Ardahan'da kayıtlara geçti.

24-31 Temmuz haftasında en düşük sıcaklık sıfırın altında 0,8 derece ile Ardahan'ın Göle ilçesinde, en yüksek ise 46,2 ile 30 Temmuz'da Şırnak'ın Silopi ve 31 Temmuz'da Şırnak'ın Cizre ilçe merkezlerinde ölçüldü.

Geçen ay sıfırın altını gören Göle'de sobalar kaldırılmıyor
Tüm yurtta hissedilen "eyyam-ı bahur" sıcaklarının yaşandığı temmuz ayının son haftasında hava sıcaklığının gece sıfırın altınra seyrettiği Ardahan'ın Göle ilçesinde birçok vatandaş, yaz mevsimi kısa sürdüğü için sobayı kaldırmıyor.

Ardahan'ın 2038 rakımdaki Göle ilçesinde kış mevsimi uzun, yaz mevsimi ise kısa sürüyor. Kışın hava sıcaklığının sıfırın altında 40 dereceye kadar düştüğü ilçede yaz akşamları ise serin geçiyor.

Bu nedenle bazı ev ve iş yerinde sobalar kaldırılmıyor. Hava sıcaklığının düştüğü günlerde kimi vatandaşlar soba yakıyor.

Temmuz ayının son haftasında hava sıcaklığının sıfırın altında 0,8 dereceye kadar düştüğü Göle'de bazı vatandaşlar, akşam dışarıya çıktığında üşümemek için tişörtünün üzerine mont, polar gibi kalın kıyafetler giyiyor.

"Her sene yazın dahi olsa sobalarımız aktif olarak duruyor"
İlçede çay ocağı işleten Yakup Ertan, temmuzun son haftasına kadar soba yaktıklarını söyledi.

İş yerindeki sobayı hava serin olduğunda yaktıklarını ifade eden Ertan, "Gelen gurbetçilerimizin üşümeleri üzerine soba yakmaya devam ediyoruz. Sadece bu yıl değil, her sene yazın dahi olsa sobalarımız aktif olarak duruyor." dedi.

Öğretmen Ferdi Altun da tüm Türkiye'nin sıcaktan kavrulduğu bu dönemde Göle'nin temmuz ayının son haftasında sıfır dereceyi gördüğünü ve o hafta sobaları yakmaya başladıklarını belirterek, "Soğuk memleket ama biz memleketimizi seviyoruz, sıcak insanlarız." ifadesini kullandı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Posof'un ormanlar arasındaki bungalov evleri cezbedecek http://gazetebirlik.com/haber/posofun-ormanlar-arasindaki-bungalov-evleri-cezbedecek-496/

Gürcistan'a da komşu olan ve doğası ile öne çıkan ilçede, Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) destekli 7 bungalov ev hayata geçiriliyor.

Doğayla iç içe yapılan bungalov ev projesinin yaz sezonunda tamamlanması planlanıyor.

Posof Belediye Başkanı Cahit Ulgar, AA muhabirine, Posof'un birçok yönüyle Anadolu'nun şirin ilçelerinden biri olduğunu söyledi.

Türkiye'nin en kuzeydoğusunda yer alması dolayısıyla ilçenin şu ana kadar çok fazla bilinmediğini ve tanıtılmadığını ifade eden Ulgar, şöyle konuştu:

"Aslında bizim birçok çalışmamız ve projemiz mevcut. Bu çalışmaların başında konaklama gibi önemli projeler yürütmeye karar verdik. İlk olarak SERKA destekli 7 bungalov evin yapımı bitmek üzere. Bunların bazı ince işleri ile çevre düzenlemesi kaldı. Bungalov evler kısa sürede hizmete girdiklerinde bizim için önemli bir turizm altyapısı olacak. Biz buranın potansiyelini önce yerelde daha sonra ise genelde değerlendirmek istiyoruz."

Ulgar, ilçenin göç verdiğine işaret ederek, "Göçün durması ve tersine dönmesi için bu dinamikleri değerlendirmek istiyoruz. Bunları aşama aşama gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Tüm hemşerilerimizi buraya davet ediyoruz." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Türkgözü Gümrük Kapısı inşaat çalışmaları nedeniyle 1 ay trafiğe kapatılacak http://gazetebirlik.com/haber/turkgozu-gumruk-kapisi-insaat-calismalari-nedeniyle-1-ay-trafige-kapatilacak-2209/

Demirci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkgözü Gümrük Kapısı'nda modernizasyon amaçlı inşaat çalışmaların sürdüğünü anımsattı.

İnşaat firmasının, bazı çalışmaların sağlıklı yürütülebilmesi için kapının tüm giriş ve çıkışlara kapatılması talebinin Ticaret Bakanlığınca değerlendirildiğini, bu nedenle kapının 25 Nisan ile 25 Mayıs arasında geçici olarak kapatılması kararı alındığını aktaran Demirci, şunları kaydetti:

"Gümrük sahasındaki C ve D bina bloklarının bir kısmı halihazırda kullanılan mevcut gümrük kapısı ve geçici olarak kullanılan yol ile çakışıyor. Bu nedenle galeri hattı ve altyapı imalatlarına büyük oranda başlanamadı. Bu bloklar ve altyapı sisteminin tamamlanabilmesi için gümrük kapısının geçici olarak kapatılması talep edilmişti. Bahsi geçen çalışmalar sırasında öngörülemeyen gecikmelerin de olabileceği göz önünde bulundurularak, söz konusu inşaat çalışmalarının sıhhatli ve hızlı bir şekilde tamamlanabilmesi için Türkgözü Gümrük Kapısı'nın bir ay süre ile hizmete kapatılması uygun bulunmuştur."

Demirci, Gürcistan'a geçeceklerin alternatif olarak 7-24 esasına göre hizmet veren Çıldır-Aktaş Gümrük Kapısı'nı kullanabileceklerini sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan'da kar ve tipi nedeniyle eğitime ara verildi http://gazetebirlik.com/haber/ardahanda-kar-ve-tipi-nedeniyle-egitime-ara-verildi-4857/

İl Milli Eğitim Müdürü Erhan Bulut, AA muhabirine, il genelinde etkili olan kar yağışı ve yoğun tipinin ulaşımı aksattığını söyledi.

Bulut, bu nedenle merkez, Çıldır, Hanak ve Posof ilçelerinde bugün tüm okulları tatil ettiklerini belirterek, "Özellikle sabah saatlerinde kar ve tipi yeniden etkili olmaya başladı." dedi.

Bu ilçelerin yanı sıra yoğun kar ve tipinin etkisini gösterdiği Damal ilçesinde de bugün eğitime ara verildi.

Bu arada İl ve İlçe Özel İdare ekipleri de ulaşımın aksamaması için çalışma başlattı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çıldır Gölü'nde balıkçılar buz altındaki son ağlarını çekiyor http://gazetebirlik.com/haber/cildir-golunde-balikcilar-buz-altindaki-son-aglarini-cekiyor-6210/

Aralık ayından bu yana atlı kızaklarla gittikleri göl ortalarında buzları kırarak balık avlayan vatandaşlar, ilkbahar mevsiminin gelmesiyle artık buz altındaki son ağlarını çıkarıyor.

Avladıkları balıkları restoranlarında müşterilerine ikram eden ya da kentte satışa sunarak geçimlerini sağlayan balıkçılar, aynı zamanda turistlere de Eskimo usulü avcılığı göstererek bölgenin tanıtımına katkı sunuyor.

Havaların ısındığı ve buzların erimeye başladığı bölgedeki son ağlarını çeken balıkçılar, suyun tamamen çözülmesiyle artık tekneyle balık avlamaya devam edecek.

"Buzun üzerine çıkmak artık riskli bir hal aldı"

Ardahan'ın Akçakale köyünde balıkçılık yapan Kurtuluş Kılıç, AA muhabirine, kışın gölde buzları kırarak suya bıraktıkları ağlar ile Eskimo usulü balık avladıklarını söyledi.

Balıkçılığın geçim kaynakları olduğunu ve kışın da Eskimo usulü avcılıkla bölgenin tanıtımına katkı sağladıklarını ifade eden Kılıç, "Son günlerde sıcak hava etkili olmaya başladı. Bu da buzda erimelere neden oldu. Dolayısıyla buzun üzerine çıkmak artık riskli bir hal aldı. Şu an gölün üstüne çıkmak çok riskli. Özellikle kıyı kesimlerde erimeler başladı. Ortalarda ise buzun üstü sulanmaya başladı. Bu da buzun erimeye başladığının göstergesi." diye konuştu.

Eskimo usulü balık avcılığı sezonunun tamamladığını anlatan Kılıç, "Çünkü şu an buzun üstünde su var. Bundan sonra buzların tamamen erimesini bekleyeceğiz ve ardından tekne ile avcılık dönemine hazırlanacağız." dedi.

Balıkçı Yiğitcan Çınar da buz altına ağ atmaya hazırlandığını ancak erimelerin kendisini tedirgin ettiğini söyleyerek, "Havalar çok soğuk gitse belki bir ihtimal yine ağ atarım ama görünen çok zor. Sezon bu yıl kapandı diyebiliriz." ifadelerini kullandı.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan'da tipi nedeniyle yolda kalan 19 araç kurtarıldı http://gazetebirlik.com/haber/ardahanda-tipi-nedeniyle-yolda-kalan-19-arac-kurtarildi-6615/

Kent genelindeki etkili olan yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle 19 araç ile içindeki 43 kişi köy yollarında kaldı.

İl Özel İdaresi ekipleri, yolda kalan araçları iş makinelerinin yardımıyla kurtardı.

Araçlardaki 43 vatandaşın sağlık durumu ise iyi olduğu öğrenildi.

Kent genelinde karla mücadele çalışmalarını sürdüren ekipler, tipi nedeniyle sürücülerin özellikle akşam saatlerinde tedbirli olmalarını istedi.

Ayrıca, kentte kar nedeniyle ulaşıma kapalı bulunan 8 köy yolu ise yeniden ulaşıma açıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çıldır Gölü buzla kaplandı http://gazetebirlik.com/haber/cildir-golu-buzla-kaplandi-7073/

Hava sıcaklığının gece sıfırın altında 24 dereceye kadar düştüğü kentte, gölün Çıldır ilçesi sınırlarındaki yüzeyinin büyük bölümü buzla kaplandı.

Bazı ziyaretçiler, gölün buzlu yüzeyine çıkarak yürüyüş yaptı, buz üstünde oturarak çay içti.

Çıldır'dan gelen Öztürk Durdağı, "Bu anı sabırsızlıkla bekliyorduk. Artık gölümüz dondu, üstüne rahatlıkla çıkabiliyoruz. Biz de bugün çay yaparak bunun keyfini çıkardık." dedi.

Göl kenarındaki Akçakale köyünde balık lokantası işleten Turhan Kılıç da bugünden sonra buzun üstüne rahatlıkla çıkılabileceğini belirterek, yerli ve yabancı turistleri Çıldır'a beklediklerini söyledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan'ın Göle ilçesinde gece termometreler sıfırın altında 23 dereceyi gösterdi http://gazetebirlik.com/haber/ardahanin-gole-ilcesinde-gece-termometreler-sifirin-altinda-23-dereceyi-gosterdi-289/

Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, gece en düşük hava sıcaklığı sıfırın altında olmak üzere Ardahan'da 18, Kars'ta 14, Ağrı'da 9, Erzurum'da 7, Iğdır'da 4, Erzincan'da 3 ve Tunceli'de 1 derece ölçüldü.

Bölgede gece en soğuk yerleşim yeri ise sıfırın altında 23 dereceyle Ardahan'ın Göle ilçesi oldu.

Gün içinde ise bölgede hava parçalı ve az bulutlu olacak.

Sabah ile gece saatlerinde buzlanma ve don olayı, yer yer sis ve pus görülecek.

Sıcaklığın mevsim normallerinin üzerinde seyredeceği bölgede, rüzgar güneyden hafif, zaman zaman orta kuvvette esecek.

Gün içinde en yüksek sıcaklığın, Tuncel'de 11, Iğdır'da 9, Erzincan ve Erzurum'da 6, Kars'ta sıfır, sıfırın altında olmak üzere Ağrı'da 4, Ardahan'da 5 derece olması bekleniyor.

Kayak merkezlerindeki kar kalınlıkları ise Palandöken'de 53, Sarıkamış'ta 16 santimetre olarak kayıt altına alındı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Doğu Anadolu'da en düşük sıcaklık Ardahan'da ölçüldü http://gazetebirlik.com/haber/dogu-anadoluda-en-dusuk-sicaklik-ardahanda-olculdu-4916/

Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, bölgede hava parçalı ve az bulutlu olacak.

Bölgede sabah ile gece saatlerinde buzlanma ve don olayı, yer yer sis ve pus görülecek.

Sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyredeceği bölgede, rüzgar güneyden hafif, zaman zaman orta kuvvette esecek.

Gece en düşük hava sıcaklığı, sıfırın altında olmak üzere Ardahan'da 17, Kars'ta 15, Ağrı'da 10, Erzurum'da 7, Iğdır ve Erzincan'da 3 ve Tunceli'de sıfır derece ölçüldü.

Gün içinde en yüksek sıcaklığın Tunceli'de 12, Erzincan'da 11, Iğdır'da 10, Erzurum ve Ağrı'da 6, Kars'ta 3, Ardahan'da 1 derece olması bekleniyor.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan'da kar yağışı nedeniyle çok sayıda araç yolda kaldı http://gazetebirlik.com/haber/ardahanda-kar-yagisi-nedeniyle-cok-sayida-arac-yolda-kaldi-9116/

Kent merkezinde sabah saatlerinde başlayan kar, ilerleyen saatlerde etkisini arttırdı.

Yoğun kardan dolayı Ardahan-Göle kara yolunun Güzçimeni köyü mevkisinde onlarca araç yolda kaldı.

Kara yolları ekipleri söz konusu yolun ulaşıma açılması için çalışma başlattı.

Sürücülerin araçlarıyla beklediği yolda ekiplerin yol açma çalışması sürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yılkı atları kent merkezinde beslenmeye çalışırken görüntülendi http://gazetebirlik.com/haber/yilki-atlari-kent-merkezinde-beslenmeye-calisirken-goruntulendi-997/

Köylülerin yazın köy işlerinde kullandığı, kışın ise yem vermemek için doğaya saldığı yılkı atları, beslenebilmek için kentin merkezindeki Yeni TOKİ konutları yakınlarına geldi.

Ardahan Ovası'nda sürü halinde yaşamlarını sürdüren atların çevrede yiyecek aradığını gören vatandaşlar, hayvanları cep telefonlarıyla görüntülemeye çalıştı.

Atlar bir süre sonra bölgeden uzaklaştı.

Bazı kent sakinleri ise atların sahipsiz bırakılmasına tepki gösterdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan'da altın varaklı, eski el yazması Tevrat ele geçirildi http://gazetebirlik.com/haber/ardahanda-altin-varakli-eski-el-yazmasi-tevrat-ele-gecirildi-7544/

İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, Ardahan-Kars kara yolu Çamlıçatak mevkisindeki yol kontrolü sırasında bir otomobili durdurdu.

Kastamonu'dan geldiği belirlenen araçtaki aramada, tarihi eser niteliğinde olduğu değerlendirilen, altın varaklı, eski el yazması Tevrat ele geçirildi.

Tevrat'a el koyan jandarma ekipleri, buna ilişkin soruşturmayı sürdürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yağışlar azalınca Çıldır Gölü'nde su seviyesi düştü http://gazetebirlik.com/haber/yagislar-azalinca-cildir-golunde-su-seviyesi-dustu-8524/

Kent merkezine 45 kilometre uzaklıkta bulunan, kışın yüzeyi tamamen donduğu için buzlar kırılarak yapılan Eskimo usulü balık avcılığının yanı sıra atlı kızakla gezintiyle öne çıkan Çıldır Gölü'nde su seviyesi bu yıl yağışların az olmasının etkisiyle düştü. Bunun sonucunda, kıya kesimlerindeki bazı alanlarda su çekildi.

Ardahan Üniversitesi (ARÜ) İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serkan Kükrer, AA muhabirine, gölün suyundaki kısmi çekilmenin kaynağının araştırılması gerektiğini söyledi.

Çıldır Gölü'nün, çok büyük bir havzasının olmaması sebebiyle genellikle kar ve yağmur sularıyla beslendiğine dikkati çeken Kükrer, şunları kaydetti:

"Artık yazlar kurak geçiyor. Bu yazın büyük bir bölümü kurak geçti. Yağan yağışlar da öncelikle toprağı doyuruyor daha sonra göle ulaşıyor, bu nedenle göle akışlar azalmış olabilir. Tabii ki takip etmemiz gereken bir süreç. Eğer bu olay mevsimsel değil de sürekli olursa o zaman oradaki canlılar için tehlike söz konusu olabilir. Yani sudaki azalma birkaç yıl sürekli devam eder ve rutin bir hal alırsa o zaman tehlike söz konusu olabilir ama şu an görünen mevsimsel bir durum."

Kükrer, gölün fazla sularının aktığı Kars'ın Arpaçay ilçesi tarafında da teknik bir çalışmanın yapılması gerektiğini aktardı.

Doç. Dr. Kükrer, gölde az miktarda düşen su seviyesinin kar ve diğer yağışlar ile normal seviyesine gelmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan'da kar ve tipi nedeniyle tırlar yolda kaldı http://gazetebirlik.com/haber/ardahanda-kar-ve-tipi-nedeniyle-tirlar-yolda-kaldi-2778/

Ardahan'ın yüksek kesimlerinde başlayan sağanak bir süre sonra yerini kar yağışı ve tipiye bıraktı.

Kar ve tipi, Ardahan-Şavşat ve Ardahan-Posof kara yolları başta olmak üzere kentin yüksek kesimindeki yollarda ulaşımı aksattı.

Ardahan-Şavşat kara yolunun Sahara mevkisinde birçok tır yoğun kar yağışı ve tipi yüzünden yolda kaldı.

Ardahan-Çıldır kara yolunun Ölçek köyü mevkisinde ise bir tır, kar nedeniyle yoldan kayarak yan yattı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan'da 400 kınalı keklik doğaya bırakıldı http://gazetebirlik.com/haber/ardahanda-400-kinali-keklik-dogaya-birakildi-4982/

Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğünün "Doğaya Kanatlı Yaban Hayvanı Yerleştirme Programı" kapsamında Ardahan'da 400 kınalı keklik doğaya salındı.

DKMP Ardahan Şube Müdürlüğü ekiplerince, program kapsamında araçlarla il ve ilçe kırsalındaki farklı noktalara taşınan keklikler, doğaya bırakıldı.

Salındıkları bölgelere renk katan kınalı keklikler, bir süre çevrede gezindikten sonra kanat çırparak gözden kayboldu.

Çıldır ilçesindeki etkinliğe katılan Kaymakam Fatih Bayram, çalışmalardan dolayı DKMP görevlilerini tebrik ederek, doğa ve yaban hayatının korunması için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini belirtti.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan'da sağanak nedeniyle dereler taştı, bazı köylerde su baskınları yaşandıArdahan'da sağanak nedeniyle dereler taştı, bazı köylerde su baskınları yaşandı http://gazetebirlik.com/haber/ardahanda-saganak-nedeniyle-dereler-tasti-bazi-koylerde-su-baskinlari-yasandiardahanda-saganak-nedeniyle-dereler-tasti-bazi-koylerde-su-baskinlari-yasandi-2391/

Sağanak sonucu kent merkezine bağlı Sulakyurt köyü ile Göle'nin bazı köylerinden geçen dereler taştı.

Taşkın nedeniyle bölgedeki yollarda göçük oluştu. Dere kenarındaki evleri ise su bastı.

Vali Hüseyin Öner, yağışların bölgede etkisini sürdürdüğünü söyledi.

Yağışlara karşı duyarlı olduklarını, vatandaşların da tedbirli davranması gerektiğini belirten Öner, "Çok şükür çok ciddi bir durum söz konusu değil. Bazı köylerimizde evlere su girdi, dolu etkili oldu. Göle-Kars kara yolunda küçük çaplı bir heyelan oluştu ancak kısa sürede sorun giderildi." dedi.

AFAD ekipleri, köylerde hasar tespit çalışması başlattı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan'da her yıl bir dağın eteğine yansıyan 'Atatürk silüeti' yoğun ilgi görüyor http://gazetebirlik.com/haber/ardahanda-her-yil-bir-dagin-etegine-yansiyan-ataturk-silueti-yogun-ilgi-goruyor-9012/

Karadağların eteğinde, havanın açık ve güneşli olması dolayısıyla Atatürk silüetinin ortaya çıkması ilgiyle takip ediliyor.

Yaklaşık bir saat önce bölgeye gelip silüetin oluşmasını bekleyenler, yoğun rüzgara rağmen bu anı ölümsüzleştirmek için seyir terasına çıkarak bol bol fotoğraf ve video çekiyor.

Damal Belediye Başkanı Ergin Önal, gazetecilere yaptığı açıklamada, bugünlerde silüetin görülmeye başladığını belirterek, izlemek isteyenleri bölgeye beklediklerini söyledi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kurallarına uyacak şekilde herkesin gelip bu doğa mucizesini izlemesini istediklerini dile getiren Önal, "Havalar açık olduğu sürece bu doğa olayının oluşturduğu eşsiz manzarayı herkes izlesin istiyoruz. Temmuz ayının sonuna kadar doğa olayı rahatlıkla izlenebilecek. Çağrımız, herkes Ardahan'a, Damal'a gelsin ve bu oluşumu izlesin." dedi.

Silüetin oluşumunu arkadaşlarıyla izlemeye gelen dahiliye uzmanı Dr. Pınar Tezel de daha önce buraya yansıyan Atatürk silüetini görmediğini, görünce çok etkilendiğini vurgulayarak, "Silüeti gördükten sonra çok şanslı olduğumu düşünüyorum. Buraya gelip gördüğüm için." ifadesini kullandı.

Damal'da, Karadağlar'ın eteğinde bugünlerde başlayarak temmuz sonuna kadar havanın bulutsuz olduğu günlerde izlenebilen Atatürk silüetinin oluşumu nedeniyle 1995 yılından itibaren her yıl temmuz ayında "Atatürk'ün İzinde ve Gölgesinde Damal Şenlikleri" düzenleniyor.

İlçenin Yukarı Gündeş köyünde çobanlık yapan Adıgüzel Kırmızıgül'ün 1954 yılında fark ettiği Atatürk silüeti, Erdoğan Kumru'nun 1975'de çektiği silüet fotoğrafını Genelkurmay Başkanlığına göndermesinin ve bu doğa olayının duyulmasının ardından yurt genelinde ilgi görüyor.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Göçmen kuşların Ardahan'a dönüşü güzel görüntülere sahne oldu http://gazetebirlik.com/haber/gocmen-kuslarin-ardahana-donusu-guzel-goruntulere-sahne-oldu-7638/

İlkbaharın ikinci ayı nisanın gelişiyle havaların ısınması üzerine, göçmen kuşların Ardahan'da yazı geçirecekleri üreme ve konaklama alanlarına dönüşleri başladı.

Ardahan'daki Çıldır, Aktaş gölleri ve Kura Nehri başta olmak üzere birçok göl ve sulak alana gelen göçmen kuşların, gökyüzünde süzülüşleri adeta yöreyi şenlendirdi.

Aktaş gölüne doğru yola çıkan pelikanlar ile Kura Nehri yataklarına varan kuşlar, konakladıkları alanlarda güzel görüntülere vesile oldu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan 'Buz Şehri' ile turizmde adından daha çok söz ettirecek http://gazetebirlik.com/haber/ardahan-buz-sehri-ile-turizmde-adindan-daha-cok-soz-ettirecek-2627/

Türkiye'de kış mevsiminin sert geçtiği kentlerden Ardahan'ın tanıtımı için Valilik desteğiyle Çıldır Kaymakamlığı ve Çıldır Belediyesinin yaptığı "Buz Şehri" projesi hayata geçirilmeye başlandı.

Kış mevsiminde dondurucu soğukların etkisiyle yüzeyi tamamen donan ve üzerinde atlı kızak gezintileri ve Eskimo usulü balık avcılığının yapıldığı Çıldır Gölü'yle yerli ve yabancı misafirleri cezbeden kent, "Buz Şehri" projesiyle de turizmde atağa hazırlanıyor.

Bölgenin çetin kış şartlarının değerlendirilerek ekonomik kazanca dönüştürülmesi ve tanıtımının yapılması amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında, Çıldır Otogarı'nın arkasındaki boş alana inşa edilen ahşap yapılar, soğuk havada su püskürtülerek dondurulacak.

Buzla kaplandıktan sonra renklendirilecek

Adeta donan bir şehri andıracak proje kapsamında, buz kulesi, sarıçam ağaçların yapraklarından oluşan yeşil mağara, Çıldır Gölü balıklarını temsil edecek balık müzesi, meyve müzesi, kristal mağara ve hayalet ev oluşturulup renklendirilecek.

Çıldır Kaymakamı Alper Taş, AA muhabirine, Çıldır ilçesinin kış turizm potansiyelini değerlendirmek istediklerini söyledi.

Söz konusu projenin hayata geçirilmesi için aylarca Japonya, Çin, İsveç ve Kanada gibi ülkelerdeki çalışmaları araştırdıklarını ifade eden Taş, şöyle konuştu:

"Biz burada bir ilke imza atmak istedik. Çünkü Çıldır ilçemiz, ilkleri hak eden bir ilçe. Çıldır sadece bölgemiz için değil, ülkemiz için de önemli bir değere sahip. Biz de bu ve benzeri çalışmalarla bazı şeyleri Çıldır'a kazandırmak istiyoruz. Ülkemiz için bu bir ilktir. Yapımı tamamlanmasıyla herkesin gelip görmesini istiyoruz. Çünkü görmeye ve gezmeye değecek."

"Çıldır'ın turizmi ivme kazanacak"

Taş, proje için şimdiden çok olumlu tepkiler aldıklarını belirterek çalışmanın bölge turizmine ciddi katkı sunacağını vurguladı.

Çıldır Belediye Başkanı Kemal Yakup Azizoğlu da özellikle çalışmada emeği geçen Ardahan Valisi Hüseyin Öner ve Kaymakam Alper Taş'a teşekkür etti.

Çalışmayla bölgeye daha çok turist çekeceklerini anlatan Azizoğlu, "Çıldır'ın turizmi ivme kazanacak. Dolayısıyla Çıldırlı kazanacak. Yıllardır çilesini çektiğimiz soğuğu bu kez turizme dönüştürmek istiyoruz. Bunu, Çıldırlıların çıkarı için başaracağız." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yalnızçam'ın pistlerini sorunsuz kayak için hazırlıyor http://gazetebirlik.com/haber/yalnizcamin-pistlerini-sorunsuz-kayak-icin-hazirliyor-4650/

Ardahan'daki Yalnızçam Kayak Merkezi'nin saha operatörü Kemal Aydemir, misafirlerin sorunsuz kayak yapması için snowtrack kullanarak pistleri özenle düzenliyor.

Kentte 2017 yılında Avrupa Birliği desteğiyle inşa edilen Yalnızçam Kayak Merkezi'ndeki modern tesis, bu kış sezonunda yerli ve yabancı kayakseverleri tam kapasiteyle ağırlamaya hazırlanıyor.

Kuzey Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz'in yanı sıra Kafkaslara da hitap etme noktasında yer alan kayak merkezinde, kar kalınlığının yeterli seviyeye ulaşmasıyla snowtrack olarak bilinen paletli kar aracını kullanan saha operatörü Kemal Aydemir'in her sezon olduğu gibi pistlerdeki mesaisi yoğun geçiyor.

Gece gündüz çalışarak merkezi sezona hazırlıyor
Merkezin pistlerinde kayakseverlerin kullanabileceği alanlarda snowtrack ile düzenleme yapmaya başlayan Aydemir, zamanının çoğunluğunu geçirdiği kayak merkezinde, sorunsuz kayak için pürüzsüz pistler oluşturmaya çalışıyor.

Mesaisini genellikle gece saatlerinde ve sıfırın altındaki sıcaklıkta sürdürdüğü için çoğu kez evine gidemeyen Aydemir, kayak merkezindeki tesislerde konaklayıp sabahın erken saatlerinde tekrar çalışmasına devam ediyor.

Kemal Aydemir, Yalnızçam'ın modern yapısına kavuştuğu 2017 yılında mesaisine başladığını ve 5 yıldır hiç bıkmadan özenle işini yapmaya çalıştığını anlattı.

"Misafirlerimiz buradan mutlu ayrılsın istiyoruz"
Aynı zamanda telesiyej hattının bakımından da sorumlu olduğunu ifade eden Aydemir, şöyle konuştu:

"İnsanımız ve misafirlerimiz buradan mutlu ayrılsın istiyoruz. Çok yoruluyorum, şu an beş gündür gece gündüz çalışıyorum ama insanlar kayak keyfini yaşarken benim yorgunluğum gidiyor. Çalışmanın sonucunda iyi bir sonuç alıyorsunuz. İnsanları mutlu edecek bir hizmet sunuyorsunuz. Bundan daha güzel bir şey yok."

Aydemir, kayak merkezinde sorunsuz hizmet sunmak için yoğun çaba gösterdiklerini vurgulayarak, misafir memnuniyetini ön planda tuttuklarını söyledi.

Bu nedenle işlerini özenle yerine getirdiklerini dile getiren Aydemir, herkesi bölgeye kayak yapmaya davet etti.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahanlı ozandan buzla kaplı Çıldır Gölü üzerinde mini konser http://gazetebirlik.com/haber/ardahanli-ozandan-buzla-kapli-cildir-golu-uzerinde-mini-konser-7118/

Sevda, hasret, sevgi ve ilahi aşk başta olmak üzere Anadolu kültürünün önemli unsurlarının, sazlar eşliğinde, beyitlerle kuşaktan kuşağa aktarıldığı aşıklık geleneği, kentte ozanlar aracılığıyla yaşatılıyor.

Ozan Yılmazoğlu da yörenin doğal güzelliklerinden olan ve kışın yüzeyi buz tuttuğu için atlı kızak gezintilerinin düzenlendiği Çıldır Gölü'nün tanıtımına katkı sunmak için farklı bir etkinlik düzenledi.

Donan gölde bazen ayakta bazen de cam gibi buzda oturarak birbirinden güzel türküler söyleyen Yılmazoğlu'nun, arkasında karlı dağların bulunduğu alanda, buza yansıyan gökyüzü maviliğinde verdiği mini konser renkli geçti. 

Dinletisinde 2021 yılının iyi geçmesi temennisinde bulunan ve Çıldır Gölü'nün güzelliğinden bahseden Yılmazoğlu, "Gölün yeni donmuş haline şahit olmak, çok güzel bir duygu. Biz de bu güzelliği yaşamak için buradayız. Sazımızla birlikte kısa bir söyleşide bulunduk. Amacımız hem buranın tanıtımı, hem de 2021'in daha iyi ve güzel olması temennisinde bulunmak." ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Buz tutan Çıldır Gölü üzerinde bisiklet turu heyecanı http://gazetebirlik.com/haber/buz-tutan-cildir-golu-uzerinde-bisiklet-turu-heyecani-5907/

Doğu Anadolu Bölgesi'nin, Van Gölü'nden sonra ikinci büyük gölü olan Ardahan-Kars sınırları içindeki Çıldır Gölü'nün büyük bölümü, soğuk hava nedeniyle dondu.

Çıldır Kaymakamlığının projesiyle kışın özellikle atlı kızak turlarıyla turistleri cezbeden bölgede, buz üzerinde farklı etkinliklerin de yapılması için geçen yıl hayata geçirilen bisikletle gezi etkinliği bu sene de yapılmaya başlandı.

Kaymakamlık desteğinde temin ettiği bisikletlere özel lastikler takan lokanta işletmecisi Atalayan Uzunkaya, kiralama usulüyle, bölgeye gelen turistlere buz üzerinde pedal çevirme imkanı sunuyor.

Atalay Uzunkaya, gazetecilere yaptığı açıklamada, buz kalınlığı yeterli seviyeye ulaşmadığı için şimdilik atlı kızaklara alternatif bisiklet ile misafirlerine gezinti imkanı sunduklarını söyledi. 

Uzunkaya, "Bizim bu bölge yeni donmaya başladı. Dolayısıyla henüz atlı kızakları buz üstüne çıkarmadık. Ancak atlı kızaklara alternatif olarak bisiklet çıkardık. Şu an gelmek isteyenlere bisiklet ile tur atma imkanı sunuyoruz. Bunun da ayrı bir güzelliği var, herkesin tatmasını isteriz." dedi. 

Vatandaşlardan Ahmet Yıldız da ilk kez cam gibi buz üstünde bisiklet kullandıklarını belirterek, gezintinin heyecanlı geçtiğini ve çok eğlendiğini anlattı.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çıldır Gölü'nde dalgaların ince buz tabakalarını kırıp kıyıya sürüklemesi görsel şölene dönüşüyor http://gazetebirlik.com/haber/cildir-golunde-dalgalarin-ince-buz-tabakalarini-kirip-kiyiya-suruklemesi-gorsel-solene-donusuyor-1707/

Çıldır Gölü'nde rüzgarın oluşturduğu dalgaların etsisiyle kırılan ince buz parçacıkları, görsel şölene dönüşüyor.

 Doğu Anadolu Bölgesi'nin Van Gölü'nden sonra ikinci büyük gölü olan Ardahan-Kars sınırları içindeki Çıldır Gölü'nün kıyı kesiminde soğuk hava nedeniyle buz tabakası oluştu.

Yazın olduğu gibi kışın da atlı kızak turları ve eşsiz manzarasıyla ilgi odağı olan gölde şiddetli rüzgarın etkisiyle oluşan dalgalar, yüzeydeki ince buz tabakalarını kırarak kıyıya taşıdı.

 Buzların kıyıya vurma anı görenleri hayran bırakıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Doğu Anadolu'da gece en düşük sıcaklık Ardahan'da ölçüldü http://gazetebirlik.com/haber/dogu-anadoluda-gece-en-dusuk-sicaklik-ardahanda-olculdu-4088/

Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, bölgede hava parçalı ve az bulutlu geçecek.

Sıcaklıkların mevsim normallerinde seyredeceği bölgede, rüzgarın kuzeyden hafif zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin ediliyor.

Bölge genelinde buzlanma ve don olayı beklendiğinden yetkililer ile sürücülerin dikkatli ve tedbirli olması istendi.

Gece en düşük sıcaklık Iğdır'da 3, sıfırın altında olmak üzere Ardahan'da 12, Kars'ta 9, Erzurum ve Ağrı'da 7, Erzincan'da 3 derece ölçüldü.

Gün içinde en yüksek sıcaklıkların ise Erzincan'da 10, Iğdır'da 6, Ağrı, Kars ve Erzurum'da 2, Ardahan'da 1 derece olması bekleniyor.

Kayak merkezlerinde kar kalınlıkları ise Palandöken'de 34, Sarıkamış'ta 23, Konaklı'da 15 santimetre ölçüldü.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan'a mevsimin ilk karı yağdı http://gazetebirlik.com/haber/ardahana-mevsimin-ilk-kari-yagdi-845/

Ardahan'da il merkezine mevsimin ilk karı düştü.

Sabah saatlerinde yaşanan kar yağışı, kent merkezini beyaza bürüdü.

İşe gitmek için evlerinden çıkan vatandaşlar, beyaz örtüyü görünce şaşkınlık yaşadı.

Kar yağışı Çıldır ilçesi ve bağlı köylerinde de etkili oldu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çalınan aydınlatma direğinin ahır inşaatında kullanıldığı ortaya çıktı http://gazetebirlik.com/haber/calinan-aydinlatma-direginin-ahir-insaatinda-kullanildigi-ortaya-cikti-6202/

Ardahan'da aydınlatma direği ile kablolarını çalarak ahır inşaatında kullandığı öne sürülen zanlı tutuklandı.

Kent merkezine bağlı Çalabaş köyünün yayla bölgesinde yaklaşık 15 bin lira değerindeki demir aydınlatma direği ile elektrik iletim kablolarının çalındığını fark eden köylüler, durumu jandarmaya haber verdi.

Jandarmanın çalışması sonucu aydınlatma direği ile kabloların yakındaki Hacıali köyüne götürüldüğü belirlendi.

Bu tespit üzerine köyde araştırma yapan jandarma, çalınan malzemenin Ş.G. tarafından ahır inşaatında kullanıldığını saptadı.

Gözaltına alınan Ş.G, jandarmadaki işlemleri sonrası Ardahan Adliyesine sevk edildi. Cumhuriyet savcısına ifade veren zanlı, çıkarıldığı sulh ceza hakimliğince tutuklandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çıldır-Aktaş Gümrük Kapısı'ndan 8 ayda 21 bin 170 tır çıkış yaptı http://gazetebirlik.com/haber/cildir-aktas-gumruk-kapisindan-8-ayda-21-bin-170-tir-cikis-yapti-8525/

Türkiye'nin Gürcistan sınırında bulunan ve son teknolojiyle hizmet veren Çıldır-Aktaş Gümrük Kapısı, yılın 8 ayında yük taşımacılığı ve araç trafiği yoğunluğuyla en hareketli dönemlerini geçirdi.

Ardahan'daki Çıldır-Aktaş Gümrük Kapısı'ndan geçen yılın ocak-ağustos döneminde 5 bin 524 tır çıkışı olurken bu sayı 2020'nin aynı döneminde 21 bin 170 olarak kayıtlara geçti.

Uluslararası taşımacılık açısından Türkiye'nin Gürcistan üzerinden Kafkaslar ve Orta Asya'ya açılan en önemli kapılarından olan Çıldır-Aktaş Gümrük Kapısı, kurulduğu 2015 yılından bu yana sürekli artan trafiğiyle dikkati çekiyor.

Başta Orta Asya olmak üzere, farklı ülkelerle ithalat ve ihracatta önemli köprü görevi gören sınır kapısı, son yıllarda özellikle modern binalarda hizmetlerin kısa sürede verilmesi, bağlantı yollarının daha kısa ve güvenli olması dolayısıyla uluslararası taşımacılık yapan firmalarca tercih ediliyor.

"Yoğunluk devam edecek"
Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Demirci, Çıldır-Aktaş Gümrük Kapısı'nda devam eden yoğunluğun gelecek aylarda da süreceğini söyledi.

Gümrük kapısının uluslararası taşımacılık yapan firmalar tarafından özellikle salgın sürecinde tercih edildiğini, bu yönelimin son aylarda artarak devam ettiğini dile getiren Demirci, şunları kaydetti:

"2019'da 8 bin tır Aktaş'tan çıkış yapmış. Bu yılın sadece 8 ayında bu rakam 21 bin 170 olarak kayıtlara geçti. Çok önemli bir artış rakamlara yansıyor. Üstelik bu rakamlar sadece Türk tırlarından oluşuyor. Yabancı tırlar hesaplandığında ise sayının daha da arttığını görüyoruz. Geçen yılın ilk 8 ayında ise 5 bin 524 tır çıkış yapmıştı. Kapıdan 2020'nin ağustos ayında 2 bin 947 tır çıkışı olurken geçen yılın aynı ayında bu sayı 1056 olarak kayıtlara geçti. Sahip olduğumuz kapının, Orta Asya'ya açılan en modern kapı olması dolayısıyla bu beklenen bir artıştı. Bu artış ivmesi önümüzdeki aylarda da devam edecek."

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan'da kelebeklerin 'ölüm uçuşu' başladı http://gazetebirlik.com/haber/ardahanda-kelebeklerin-olum-ucusu-basladi-3719/

Ardahan'da çoğunlukta Kura Nehri kıyısında toplanan çok sayıda kelebek, özellikle havanın kararmasıyla Ardahan Köprüsü'nde etrafını sarmaya başlıyor. 

Geçen yıl aydınlatma lambaları etrafında toplanan kelebekler, bu yıl rüzgarın etkisiyle köprü üzerine kümelendi.

Gece saatlerine kadar toplanmayı sürdüren kelebeklerin sayısı dakikalar içinde arttı. Bu yıl ilk kez kendini gösteren kelebeklerin birkaç gün sürecek görsel şölenlerini çok sayıda vatandaş da izlemeye geldi.

 Kelebeklerin yaklaşık yarım saat süren görsel şöleni, ölümleriyle noktalanıyor.

Kelebekleri son uçuşlarını izlemeye gelen Şahin Şirin, her yıl aynı manzara ile karşılaştıklarını belirterek, "Bu yıl da kelebeklerin görsel şöleni başladı. Bunların bu uçuşu birkaç gün sürecek. Çünkü her yıl tekrarlanan manzara. İlginç tabii ki. Ben de arkadaşımla birlikte bizzat izlemek için buraya geldim." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bilbilan yaylasında sisle gelen masalsı güzellik http://gazetebirlik.com/haber/bilbilan-yaylasinda-sisle-gelen-masalsi-guzellik-7410/

Bölgede bir süredir etkili olan sıcak havada Ardahan-Artvin sınırında yükselen ünlü Bilbilan yaylasını sis bürüdü.

Aralıklarla etkisini sürdüren sis özellikle 2 bin 580 rakımdaki Bilbilan yaylasını masalsı bir havaya soktu.

Bilbilan yaylasındaki vatandaşlardan Volkan Yıldız, AA muhabirine yaz aylarında özellikle burayı tercih ettiklerini belirterek, "Şu an burada insanlar üşüyor, hava serin, manzara ise harika. Bilbilan, sıcak havada bunalanların gelip yaşaması ve görmesi gereken yer." dedi.

Öte yandan sisin etkisi attırdığı Ardahan-Ardanuç kara yolunda görüş mesafesinin düşmesi sebebiyle sürücüler ilerlemekte güçlük çekti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars ve Ardahan'da gece hava sıcaklığı 5 dereceye kadar düştü http://gazetebirlik.com/haber/kars-ve-ardahanda-gece-hava-sicakligi-5-dereceye-kadar-dustu-133/

Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, hava bölge genelinde parçalı ve az bulutlu olacak.

Rüzgarın, kuzeyden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği bölgede, sıcaklık mevsim normallerinde seyredecek.

Bölgede gece en düşük hava sıcaklığı, Ardahan ve Kars'ta 5, Ağrı'da 11, Erzincan'da 14, Erzurum'da 16 ve Iğdır'da 17 derece ölçüldü.

Gün içinde en yüksek sıcaklıkların ise Erzincan'da 36, Iğdır'da 33, Ağrı'da 30, Erzurum'da 29, Kars'ta 27, Ardahan'da 26 derece olması bekleniyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan'da şiddetli rüzgar ve hortum çatılara zarar verdi http://gazetebirlik.com/haber/ardahanda-siddetli-ruzgar-ve-hortum-catilara-zarar-verdi-7885/

Ardahan'a bağlı Ağaçlı ve Çalabaş köylerinde şiddetli rüzgar ve hortum etkili oldu.

Kısa süren şiddetli rüzgar ve hortum nedeniyle Ağaçlı'da 4, Çalabaşı'da ise bir evin çatısında hasar meydana geldi.

Ardahan İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü ekipleri söz konusu köylerde hasar tespit çalışması yaptı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan'da öğretmenler tırpan ve tırmıkla okul bahçesindeki otları biçti http://gazetebirlik.com/haber/ardahanda-ogretmenler-tirpan-ve-tirmikla-okul-bahcesindeki-otlari-bicti-1738/

Şehit Türkmen Tekin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin öğretmen ve idarecileri, son günlerde yoğun yağış nedeniyle okulun bahçesinde büyüyen yabani otları temizlemek için çalışma yaptı.

Öğretmen ve idareciler, tırpan ve tırmık kullanarak otları biçti.

Okul Müdürü Osman Erdem, gazetecilere, Kurban Bayramı öncesi okul bahçesini temizlediklerini söyledi.

Yöre halkının ot biçmede kullandığı tırpanla da çalıştıklarını ifade eden Erdem, şöyle konuştu:

"Biz 'Okul bizim yuvamız, yaşasın okulumuz.' şarkılarıyla büyüdük. Burası bizim iş alanımız. Bazı öğretmenlerimiz yaz tatili olmasına rağmen bizi yalnız bırakmadı. Onlara özellikle teşekkür ediyoruz. Yaz süresince eksiklerimizi tamamladık, sıra bahçeyi temizlemeye geldi. Arta kalan zamanımızı da çevremizin temizliği ve güzelliği için ayırdık."

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan'daki 'Atatürk silüeti' görülmeye başlandı http://gazetebirlik.com/haber/ardahandaki-ataturk-silueti-gorulmeye-baslandi-2779/

Ardahan'ın Damal ilçesinde, Karadağlar'ın eteğinde, havanın açık ve güneşli olması dolayısıyla Atatürk silüeti ortaya çıktı. Doğanın yeşilliğiyle buluşan silüet güzel görüntü oluşturdu.

Günlerdir bölgeye gelen ve silüeti görmek için havanın açılmasını bekleyen vatandaşlar, silüetin oluşumuna yoğun ilgi gösterdi.

Ziyaretçiler bu anı ölümsüzleştirmek için seyir terasının yanı sıra yeşil örtüyle kaplı alanlarda bol bol fotoğraf çekti.

Damal Belediye Başkanı Ergin Önal, gazetecilere yaptığı açıklamada, her yıl "Atatürk'ün İzinde ve Gölgesinde Damal Şenlikleri"ni düzenlediklerini söyledi.

"Atatürk sevgisini içimizde taşımaya devam edeceğiz"
Ancak bu yıl Kovid-19 nedeniyle söz konusu şenliklerin yapılmasının zor olacağını dile getiren Önal, şunları kaydetti:

"Bu yıl salgından dolayı şenliklerin yapılması biraz zor görülüyor. Valiliğe görüş bildirdik. İhtimal yapılmaması yönünde. Sonuçta salgın hala risk oluşturuyor. Ancak biz Atatürk'ün gölgesinde toplanmaya, Atatürk sevgisini içimizde taşımaya devam edeceğiz. İnşallah salgının son bulmasıyla gelecek sene daha görkemli şeklide kutlamayı planlıyoruz."

Atatürk silüeti temmuzun sonuna kadar izlenebilecek
Önal, vatandaşların havanın açık olması halinde Atatürk silüetini temmuzun sonuna kadar izleyebileceğini ifade etti.

Silüetin oluşumunu izlemeye gelen Hanife Bahşi de çok etkilendiğini belirterek, "Burası çok güzel bir yer. Bunun herkesçe görülmesi gerek. Bu bize büyük bir hediye. Herkese tavsiye ederim. Doğa, ortam muhteşem. Görülmeye ve izlenmeye değer." ifadelerini kullandı.

Karadağlar'ın eteğinde bugünlerde başlayarak temmuz sonuna kadar havanın bulutsuz olduğu günlerde izlenebilen Atatürk silüetinin oluşumu nedeniyle ilçede 1995'ten itibaren her yıl temmuz ayında "Atatürk'ün İzinde ve Gölgesinde Damal Şenlikleri" düzenleniyor.

İlçenin Yukarı Gündeş köyünde çobanlık yapan Adıgüzel Kırmızıgül'ün 1954 yılında fark ettiği doğal Atatürk silüeti, Erdoğan Kumru'nun 1975'de çektiği silüet fotoğrafını Genelkurmay Başkanlığına göndermesinin ve bu doğa olayının duyulmasının ardından yurt genelinde ilgi görüyor.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Doğasever köylüler sahip çıkınca leylekler Ağzıpek köyünü mesken tuttu http://gazetebirlik.com/haber/dogasever-koyluler-sahip-cikinca-leylekler-agzipek-koyunu-mesken-tuttu-3435/

Ardahan'da yörenin biyoçeşitliliğine renk katan göçmen kuşlardan leylekler, köylülerin yaptığı yuvalar ve bıraktığı yemler sayesinde Ağzıpek köyünü mesken edindi.

Ardahan, Çıldır ve Aktaş gölleri başta olmak üzere, Sarıçam ormanlarıyla farklı bir konuma sahip coğrafyasıyla birçok yaban hayvanına olduğu gibi kuş türlerine de ev sahipliği yapıyor.

Özellikle kent merkezi ve ilçelerde çok sayıdaki noktada yuva yapan leylekler, bölgenin biyoçeşitliliğine renk katıyor.

Göçmen kuşlardan çok sayıda leyleğin özellikle il merkezine bağlı Ağzıpek köyünü mesken tutması dikkati çekiyor.

Daha önce sadece bir leylek yuvasına sahip 53 haneli köyde, doğal yaşama duyarlı vatandaşların katkıları ve yaptıkları yuvalarla leylek sayısında ciddi artış oldu.

Köyün içindeki farklı noktalardaki sekiz elektrik direğine yapılan yuvaların tamamında leylekler yavru verdi. Onlarca leylek yavrusu gökyüzüne uçacakları günü bekliyor.

Yavrular gökyüzüne kanat çırpacağı günü beklerken, anneleri ise onlara yem taşımakla meşgul. Annelerin yuvaya yem taşıması ve yavrularını yemleme telaşı güzel görüntülere sahne oluyor.

"Duyarlı köylülerle leylek sayısını artırmak istiyoruz"

Ağzıpek köyü Muhtarı Cengiz Akdeniz,yaptığı açıklamada, leyleklerin köylerin vazgeçilmezi olduğunu söyledi.

Köylerinde çok sayıda leylek yuvasının, görenlerin dikkatini çektiğini dile getiren Akdeniz, "Yıllar önce bu köyde bir, bilemediniz iki leylek yuvası vardı. Ancak şu an bu yuva sayısı 8 ila 10'a kadar çıktı. 8 yuvaya leylekler uğruyor ve yavru yapıyorlar. Bu sayıyı duyarlı köylülerimizle artırmak istiyoruz. Leylekler köyümüze güzellik katıyor." diye konuştu.

Leyleklerin sayısındaki artışın köylülerin duyarlılığından kaynaklandığını dile getiren Akdeniz, sayıyı daha çok artırmak için gelecek yıl leyleklere ayrıca yuva yapacaklarını söyledi.

İlkbaharda yaklaşık 20 leyleğin köye gelerek yavru yaptığını, yeni yavrularla 10'larcasının köyden yeniden göç edeceğini anlatan Akdeniz, "Leylek sayısı arttıkça bu durum köyümüze güzellik katıyor. Leylek yuvalarındaki çokluğun tek sebebi köylülerimiz onları seviyor, onlar da köyümüzü seviyor. O nedenle burayı mesken tutuyorlar. Vatandaşlarımız leylek sayısının artması için çaba sarf ediyor, çoğu kez aç kalmamaları için onlara yem veriyor. Gelecek yıl inşallah sayı daha da artacaktır. Biz de buna destek olacağız." dedi.

Köy sakini Kenan Altun da her sabah ve akşam saatlerinde leylekleri görme şansına sahip olduğunu belirterek "Benim evimin çok yakınındaki direkte leylek var. Her sabah uçuşunu izleme şansına sahibim. İnsan onları izlerken mutlu oluyor ve dinleniyor." ifadelerini kullandı.

 Leyleklerin gün batımı sırasında yuvadaki duruşları adeta görsel şölen oluşturuyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan'da cuma namazı çiçeklerle kaplı okul bahçesinde kılındı http://gazetebirlik.com/haber/ardahanda-cuma-namazi-ciceklerle-kapli-okul-bahcesinde-kilindi-3854/

Ardahan'da vatandaşlar, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele tedbirleri kapsamında sosyal mesafe kuralına uyarak açık alanlarda ve çiçekler arasında cuma namazı kıldı.

Kentte camilerin normalleşme süreci ile cemaatle ibadete açılmasına rağmen sosyal mesafe kuralları dolayısıyla çok sayıda vatandaş müftülükçe belirlenen açık alanlarda cuma namazını eda etti.

Ardahan merkeze bağlı Yalnızçam Hasköy'de cemaat namazını okulun bahçesinde kıldı.

Cami imam hatibi Yüksel Şentürk, cuma hutbesini okulun bahçesindeki kaydırağın merdivenine çıkarak okudu.

Çiçeklerle kaplı bahçede kılınan namaz sırasında güzel görüntüler oluştu.

Şentürk, yaptığı açıklamada, koronavirüsten dolayı tedbirleri sürdürdüklerini söyledi.

Cuma namazlarını genellikle açık alanda kıldıklarını belirten Şentürk, "Biz bu kararı vatandaşlarımızla aldık. Bizim için en uygun yer okulun bahçesiydi, ona karar kıldık. Yeşillik ve çiçekler içinde farklı bir duygu ile namazımızı eda ediyoruz. Burada tabii ki farklı bir manevi hava var. Tedbirlerimizi de ihmal etmiyoruz." diye konuştu.

Vatandaşlardan Mahmut Kazan, çiçekler içinde namaz kılmanın çok farklı duygu olduğunu belirtti. İbrahim Öztürk ise "Bu ortamı başka yerde bulmak mümkün değil. Okulun bahçesinde çiçekler içinde namaz kılmak herkese nasip olmaz." ifadelerini kullandı.

Namaz kılmaya gelenlere görevlilerce maske dağıtıldı.

Kentte birçok vatandaş da sosyal mesafe kuralına uyarak cuma namazını açık alanlarda kıldı.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahanlı 91 yaşındaki esnafın 'yeni dönem' sevinci http://gazetebirlik.com/haber/ardahanli-91-yasindaki-esnafin-yeni-donem-sevinci-7973/

Ardahan'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgının ardından başlatılan normalleşme süreciyle, İnönü Caddesi'ndeki dükkanını açan Mecit Avşar, geçimini sağladığı iş yerinde uzun süre sonra siftah yaptı.

Baba mesleğini 60 yıldır sürdüren Avşar, yaklaşık 2,5 ay sonra yeniden dükkanına kavuşmanın sevincini yaşadı.

Avşar, yaptığı açıklamada, evde kaldığı süre içerisinde yetkililerin kendisini hiç yalnız bırakmadığını söyledi.

Ziyaretlerin kendisine verdiği moralle günlerini evde geçirdiğini ifade eden Avşar, "Yakınlarım ve akrabalarım, bütün ihtiyaçlarımı giderdiler. Güvenlik güçleri başta olmak üzere devlet yetkilileri de bir an olsun beni yalnız bırakmadı. Onlara, 'benim yakınlarım ihtiyaçlarımı karşılıyor' dememe rağmen sürekli sordular. Bu da beni son derece mutlu etti. Bizim için büyük bir moral oldu. Yetkililere bizi yalnız bırakmadıkları için teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Avşar, yeniden işine kavuşmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek, bu süreçte sağlığın ne kadar kıymetli olduğunu öğrendiklerini dile getirdi.

Artık çalıştığını ve borçlarını ödediğini, alacaklarını almaya başladığını aktaran Avşar, şunları kaydetti:

"Yanıma gelip sohbet edenler oluyor. Bu şekilde kıymetli zaman geçiriyorum. İşimin kıymetini bir kez daha anladım. Koronavirüsle mücadele etmenin yolu, uyarıları dikkate almaktan geçiyor. Bu süreçte bunu öğrendik. Uyarılar dikkate alınırsa salgınla baş edilir. Başka türlü baş etmek mümkün görülmüyor. Yetkililer ve devlet de bizim çıkarımız için bu uyarıyı yapıyor."

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yaban hayatına ev sahipliği yapan 'sarıçam ormanları' gençleştiriliyor http://gazetebirlik.com/haber/yaban-hayatina-ev-sahipligi-yapan-saricam-ormanlari-genclestiriliyor-3867/

Doğu Anadolu'da, Ardahan ile Kars'ın Sarıkamış ilçesi sınırlarından başlayarak kuzeyde Erzurum'un Şenkaya ilçesi sırtları ile güneydeki Aras Vadisi arasında kalan Süphan Dağı çevresine kadar uzanan sarıçam ormanları, uçsuz bucaksız görüntüsüyle büyülüyor.

Boz ayı, vaşak, kurt gibi çok sayıda yırtıcının yanı sıra kuş türlerine de ev sahipliği yapan sarıçam ormanlarının korunması ve gençleştirilmesi için Doğa Koruma ve Milli Parklar 13. Bölge Müdürlüğü ile Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü çalışma başlattı.

Bölgenin doğal güzellikleri arasında yer alan ve soğuk iklime dayanıklılığı ile ön plana çıkan Cemal Tural Tabiat Parkı'ndaki sarıçam ormanlarının bakımla daha gür ve sağlıklı hale getirilmesi amaçlanıyor.

Kovid-19 bakım için fırsat oluşturdu

Ardahan Orman İşletme Müdürü Metin Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) kendilerine zayıf ormanların bakımı için çok önemli bir fırsat oluşturduğunu söyledi.

Yıllardır vatandaşın yoğun talebinden dolayı Cemal Tural Tabiat Parkı'na bakım amaçlı girilemediğini, ancak koronavirüsten dolayı sessizliğe bürünen alanda hummalı bir çalışmaya başladıklarını ifade eden Kaya, şöyle konuştu:

"Zayıf ve bakımsız ağaçların temizlenmesi, diğerinin ise daha güçlü olması için bu salgın süreci bizim için fırsata dönüştü. Hemen çalışmaya başlayarak ince ürün dediğimiz ağaçlara yönelik damgalama çalışması tamamladık. Cemal Tural Tabiat Parkı'na salgından dolayı insanlar giremiyor. Bu tür yerlere insanların gitmemesi bizim için fırsata dönüştü. Bölge müdürlüğümüz ile bu çalışmayı hemen başlattık. Bu zamanı bu şekilde değerlendirmek istedik. Yıllardır bu tür sahalarda üretim yapılmadığı için çok sıkışıklık söz konusu."

 "Bakım olmayınca ormanlar direncini kazanamıyor"

Kaya, bakımın yapılmadığı ormanlarda ağaç dirençlerinin düştüğüne işaret ederek, özellikle fırtınalardan dolayı ormanlarda çok büyük kayıpların yaşandığını dile getirdi.

Direnci zayıf olan ormanlarda söz konusu çalışmanın son derece önemli olduğunu vurgulayan Kaya, şunları kaydetti:

"Ormanın dayanıklı hale getirilmesi için bu çalışmamız son derece önemliydi ve ihtiyaçtı. Şu an ki çalışmamızla zayıf kalmış fertleri alıyoruz ve diğer ağaçların daha dayanıklı hale gelmesini sağlamış oluyoruz. Buradaki bakım çalışmasının aslında yıllar önce yapılması gerekiyordu. Ancak insanların yoğun girip çıktığı yer olması dolayısıyla yapılamamış. Bu nedenle de bu bölge risk altında olan bir alanımız."

Yaklaşık 40 hektarlık alanda çalışma başlattıklarını anlatan Kaya, bunun 2 bin 200 metreküp civarında ağacı kapsadığını kaydetti.

Kaya, çalışmaları haziran sonunda bitirmeyi planladıklarını sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Göle mayıs ayında beyaza büründü http://gazetebirlik.com/haber/gole-mayis-ayinda-beyaza-burundu-6123/

Gece saatlerde başlayan ve lapa lapa yağan kar, kısa sürede etrafı beyaza bürürken, sürücüler ise kar yağışına hazırlıksız yakalandı. Mayıs ayının sonlarına gelinmesine rağmen, Doğu Anadolu Bölgesi hala ısınmadı. Hava ısısının gece sıfır dereceye kadar düştüğü bölgede, yüksek kesimlere kar yağdı. Ardahan’ın Göle ilçesinde de, önceki gece aralıklarla devam eden yağmurun ardından hava sıcaklığı sıfır dereceye kadar düştü. Lapa lapa yağan kar sonrası ilçe merkezi beyaza büründü.
Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, Ardahan ve çevresinde karla karışık yağmur yağışının etkili olacağını bildirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mayısta yağan kar Ardahan'da kışı aratmadı http://gazetebirlik.com/haber/mayista-yagan-kar-ardahanda-kisi-aratmadi-3815/

Ardahan kent merkezinde gece boyunca yağan kar, sabah saatlerinde de etkisini sürdürdü.

Yoğun kar yağışıyla birlikte kent beyaza büründü.

Kar yağışının sulu ve yoğun olması dolayısıyla cadde ve sokaklarda su birikintileri oluşurken, kent merkezinden geçen Kura Nehri'nin de su seviyesi kısmen yükseldi.

Sulu kar, oluşturduğu ağırlıktan dolayı bazı ağaç dalarının kırılmasına neden oldu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan lapa lapa yağan karla beyaza büründü http://gazetebirlik.com/haber/ardahan-lapa-lapa-yagan-karla-beyaza-burundu-2599/

Ardahan yoğun kar yağışıyla beyaza büründü.

Kent merkezinde gün boyunca etkili olan sağanak, gece yerini kar yağışına bıraktı.

Yaşamı olumsuz etkileyen kar, kısa sürede etrafı beyaza bürüdü.

Taksici Coşkun Arabul, 9 Mayıs’ta kar yağmasını beklemediklerini belirterek, "Bahar ortasında kar yağışı bizi şaşırttı. Sürpriz oldu." dedi.

Vatandaşlar da karla kaplanan araçlarını temizledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan'da 23 Nisan'da kar sürprizi http://gazetebirlik.com/haber/ardahanda-23-nisanda-kar-surprizi-2145/

Kentte dün akşam başlayan sağanak, gece geç saatlerde yerini kar yağışına bıraktı. Sabah saatlerine kadar süren kar nedeniyle etraf beyaz örtü ile kaplandı.

Vatandaşlardan Gökhan Morkoç, bugün kar yağışını beklemediklerini belirterek, "Şaşırdık. Bu da bize 23 Nisan sürprizi oldu." dedi.

Etrafı beyaz örtü ile kaplayan kar, beraberinde kartpostallık görüntüler getirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan'ın Göle ilçesi eksi 39 dereceyi gördü http://gazetebirlik.com/haber/ardahanin-gole-ilcesi-eksi-39-dereceyi-gordu-5400/

Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Doğu Anadolu Bölgesi genelinde hava sabah saatlerinde az bulutlu ve açık, zamanla parçalı ve çok bulutlu olacak.

Akşam saatlerinden itibaren Erzincan çevrelerinin aralıklı kar yağışlı geçeceği tahmin edilen bölgede, gece ve sabah saatlerinde kuvvetli buzlanma ile don olayı bekleniyor.

Sıcaklığın mevsim normallerinde seyredeceği bölgede, rüzgarın güney yönlerinden hafif, zaman zaman orta kuvvette esmesi öngörülüyor.

Gece il merkezlerindeki en düşük hava sıcaklığı sıfırın altında olmak üzere Ağrı ve Ardahan'da 27, Kars'ta 26, Erzurum'da 24, Erzincan'da 15, Tunceli'de 13 ve Iğdır'da 10 derece ölçüldü. Ardahan'ın Göle ilçesi de eksi 40 derece ile bölgedeki en soğuk yerleşim yeri oldu.

Gün içinde il merkezlerindeki en yüksek hava sıcaklıklarının ise Iğdır'da sıfır, sıfırın altında olmak üzere, Ardahan'da 11, Ağrı'da 9, Kars ve Erzurum'da 7, Tunceli'de 2 ve Erzincan'da 1 derece olması bekleniyor.

Kayak merkezlerindeki kar kalınlıkları ise Palandöken'de 84, Cıbıltepe'de 78 ve Ergan'da 66 santimetre ölçüldü.

Bölge genelinde beklenen buzlanma ve don olayı ile yüksek kar örtüsü olan yerlerde çığ tehlikesi bulunması dolayısıyla vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması istendi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan'ın Göle ilçesi eksi 39 dereceyi gördü http://gazetebirlik.com/haber/ardahanin-gole-ilcesi-eksi-39-dereceyi-gordu-1864/

Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Doğu Anadolu Bölgesi genelinde hava sabah saatlerinde az bulutlu ve açık, zamanla parçalı ve çok bulutlu olacak.

Akşam saatlerinden itibaren Erzincan çevrelerinin aralıklı kar yağışlı geçeceği tahmin edilen bölgede, gece ve sabah saatlerinde kuvvetli buzlanma ile don olayı bekleniyor.

Sıcaklığın mevsim normallerinde seyredeceği bölgede, rüzgarın güney yönlerinden hafif, zaman zaman orta kuvvette esmesi öngörülüyor.

Gece il merkezlerindeki en düşük hava sıcaklığı sıfırın altında olmak üzere Ağrı ve Ardahan'da 27, Kars'ta 26, Erzurum'da 24, Erzincan'da 15, Tunceli'de 13 ve Iğdır'da 10 derece ölçüldü. Ardahan'ın Göle ilçesi de eksi 39 derece ile bölgedeki en soğuk yerleşim yeri oldu.

Gün içinde il merkezlerindeki en yüksek hava sıcaklıklarının ise Iğdır'da sıfır, sıfırın altında olmak üzere, Ardahan'da 11, Ağrı'da 9, Kars ve Erzurum'da 7, Tunceli'de 2 ve Erzincan'da 1 derece olması bekleniyor.

Kayak merkezlerindeki kar kalınlıkları ise Palandöken'de 84, Cıbıltepe'de 78 ve Ergan'da 66 santimetre ölçüldü.

Bölge genelinde beklenen buzlanma ve don olayı ile yüksek kar örtüsü olan yerlerde çığ tehlikesi bulunması dolayısıyla vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması istendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan'da soğuk hava yüzünden vatandaşların kaş ve kirpikleri dondu http://gazetebirlik.com/haber/ardahanda-soguk-hava-yuzunden-vatandaslarin-kas-ve-kirpikleri-dondu-6838/

Kentte bir süredir etkili olan kar yağışının ardından etkisini artıran soğuklar nedeniyle sabah erken saatte dışarı çıkmak zorunda kalan vatandaşlar zor anlar yaşadı.

Evlerinin önü ve araçlarının üzerindeki karlar ile camlarındaki buzu temizleyen vatandaşlar, soğuklar yüzünden sokakta yürümekte güçlük çekti.

Bazı öğrencilerin okula giderken soğuklardan etkilendiği gözlenen kentte sokakta yürüyen bazı vatandaşların kaş ve kirpikleri dondu.

"Mevsimin en soğuk gününü gördük"

Vatandaşlardan Melih Aktürk,yaptığı açıklamada, bugün mevsimin en soğuk günlerinden birini yaşadıklarını ifade etti.

Soğukların yaşamı olumsuz etkilediğini anlatan Aktürk, "Bugün ilk kez aracım çalışmakta zorlandı. Erken saatte dışarı çıkmak insanı zorluyor. Mevsimin en soğuk gününü gördük." dedi.

Kentte soğuklar nedeniyle çeşmeler dondu, Kura Nehri'nde yükselen buhar ise güzel görüntü oluşturdu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çıldır'ın sembolü atlı kızakçılara kar engeli http://gazetebirlik.com/haber/cildirin-sembolu-atli-kizakcilara-kar-engeli-1047/

İl genelinde sabah saatlerinde başlayan kar yağışı, akşama doğru etkisini artırarak devam etti. 

Özellikle Çıldır ilçesinde kar ve tipi ulaşımın yanı sıra, hafta sonu müşteri bekleyen atlı kızakçıları olumsuz etkiledi.

Yerli ve yabancı turistleri donan Çıldır Gölü üstünde gezdirmek için sosyal tesisler mevkisine gelen bir grup atlı kızakçı, uzun süre kar altında müşteri bekledi.

Yoğun kar ve tipi nedeniyle ulaşımın aksadığı bölgede atlı kızakçılara müşteri gelmedi. Kızakçılar, atlarını kardan korumak için üstlerine battaniye örttü.

Atlı kızakçı Selçuk Kara, yaptığı açıklamada, hafta sonu olması dolayısıyla çok müşteri beklediklerini söyledi.

Kara, "Bugün çok kar yağışı var. Turist gezdirmek için geldik fakat gelen yok. Ulaşımda risk olduğu için kimse yola çıkmadı. Hava açık olsaydı burası hareketli olurdu." dedi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Donan göl üzerinde drift attı http://gazetebirlik.com/haber/donan-gol-uzerinde-drift-atti-3426/

Ardahan’ın Çıldır ilçesinde sıcaklığın geceleri sıfırın altında 16 dereceye kadar düşmesiyle 124 kilometre kare alanıyla Doğu Anadolu Bölgesi’nin ikinci büyük gölü olan Ardahan-Kars sınırları içerisinde yer alan Çıldır Gölü’nün yüzeyinin buz tutmasını fırsat bilen sürücü arabasıyla drift yaptı.
Soğuk hava nedeniyle buz tabakası özellikle kıyılarda 25 santimetreye kadar ulaştığı Çıldır Gölü’nde yapılan kar ve buz sürüşleri ile dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Donan Çıldır Gölü'nün sevimli maskotu 'Mırmır' http://gazetebirlik.com/haber/donan-cildir-golunun-sevimli-maskotu-mirmir-1681/

Kış mevsiminde havaların soğumasıyla yüzeyi tamamen donan Çıldır Gölü sahilindeki balık lokantasının müdavimi "Mırmır", yüzeyi buz tutan gölün maskotu haline geldi.

Kars-Ardahan sınırında yer alan ve kışın yüzeyi tamamen buzla kaplanan Çıldır Gölü, her mevsim ortaya çıkan doğal güzelliği ve buz üstünde yapılan atlı kızak gezintileri ile dikkati çekiyor.

Kışın yüzeyindeki buzlar kırılarak Eskimo usulü balıkçılık yapılmasıyla da ziyaretçilerin ilgisini çeken Çıldır Gölü'nün maskotu ise sahildeki balık lokantasının müdavimi "Mırmır". Balık lokantasının sahibi Atalay Uzunkaya tarafından 3 yıl önce sahiplenen "Mırmır", kış mevsiminde donan Çıldır Gölü üzerinde ziyaretçilerle gezinmenin keyfini sürüyor.

Gölde gezinti yapan yerli ve yabancı turistler, sevimliliği ile ziyaretçilerin maskotu olan "Mırmır" ile fotoğraf çektirmeyi de ihmal etmiyor.

Kedinin sahibi Uzunkaya, yaptığı açıklamada, "Mırmır"ın son yıllarda Çıldır Gölü'nün ilgi duyulan unsuru haline geldiğini belirtti.

"Mırmır"ın sadece restoran içinde kalmakla yetinmediğini anlatan Uzunkaya, "Göl donmaya başladığında Mırmır ziyaretçilerle buz üstünde tur atmanın keyfini çıkarıyor. Bu da insanların ilgisini çekiyor. İnsanlar Mırmır'ın buz üzerinde dolaştığını gördüklerinde fotoğrafını çekmeye çalışıyor." dedi.

Gölü ziyarete gelen öğretmen Özgür Özden da Çıldır Gölü'ne her gelişte "Mırmır"ı gördüğünü vurgulayarak, "Kendisini çok seviyoruz. O da bizimle dolaşmaya başlayınca kendisini sevdiriyor." diye konuştu.

Özlem Özden de buz üstünde "Mırmır" ile dolaşmanın çok güzel bir duygu olduğunu dile getirdi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Donan Çıldır Gölü'nü terk etmeyen sakar mekelerin imdadına koştular http://gazetebirlik.com/haber/donan-cildir-golunu-terk-etmeyen-sakar-mekelerin-imdadina-kostular-1427/

Ardahan'da bir grup balıkçı, Ardahan-Kars sınırında yer alan ve donan Çıldır Gölü'nü terk etmeyen sakar mekelerin imdadına koşarak yem bıraktı.

Son günlerde havaların soğumaya başlamasıyla yüzeyinin büyük bölümü buz tutan Çıldır Gölü'nün bünyesindeki birçok göçmen kuş bir süre önce göç etti.

Diğer kuşlar yiyecek bulmakta güçlük çekmelerinin de etkisiyle göç etmesine rağmen sakar mekeler ise buzla kaplanan gölde yaşama tutunmaya çalışıyor.

Sakar mekelerin göç etmeyişini fark eden bölgedeki balıkçılar ise yiyecek ihtiyaçlarını karşılamak için harekete geçti. Balıkçılar, Atalay'ın Yeri mevkisinde ince buz tabakasını kırıp kuşlar için alan açıp buralara yem bıraktı.

Gölün Ardahan tarafında balık lokantası işleten ve gölde balıkçılık yapan Atalay Uzunkaya, AA muhabirine, 30 yıldır Çıldır Gölü kıyısında balık lokantası işlettiğini ancak böyle bir durumla ilk kez karşılaştığını anlattı.

Onlarca sakar mekenin bu yıl gölün donmasına rağmen bölgeyi terk etmediğini belirten Uzunkaya, "Böyle bir şeyi ilk kez gördüm. Bu yıl sıcak giden havalar sakar mekeleri aldattı. Çünkü bu yıl önceki yıllara oranla havalar çok sıcak gitti. Hatta bu nedenle Çıldır Gölü de geç dondu." dedi.

Uzunkaya, sakar mekelerin yaşama tutunmasını sağlamaya çalıştıklarını bildirerek, "Aslında bunların bir ay önce gitmeleri gerekirdi. Ama gidemediler. İki gündür gölü buz kapladı, buna rağmen gidemediler. Uzmanlarla görüştüm, bugün yarın gitmeleri gerek." ifadesini kullandı.

Kuşlara göç edene kadar yem bırakacaklarını anlatan Uzunkaya, "Sakar mekelere göç edene kadar bir yaşam alanı oluşturmamız lazım. Yeşillik başta olmak üzere onlara çeşitli yemler bırakıyoruz. Ayrıca buzu kırıp suya girsinler diye onlara alan açtık. Bize düşen insanlık yapmak, yaşam alanlarını oluşturmak." şeklinde konuştu.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan'da ulaşıma kar, tipi ve sis engeli http://gazetebirlik.com/haber/ardahanda-ulasima-kar-tipi-ve-sis-engeli-1555/

Sahara geçidinde akşam saatlerinde kar yağışı başladı. Tipi şeklinde devam eden yağış nedeniyle Sahara geçidinde kar kalınlığı 5 santimetreye ulaştı.
Karayolları ekipleri bölgede karla mücadele çalışması yaptı. Sürücüler, özellikle Ardahan ile Artvin’in Şavşat ilçesini birbirine bağlayan Sahara Geçidi ile Ardahan-Posof karayolu Ilgar Dağı Geçidin’de kar ve tipi nedeniyle zorlandı. Bölgede etkili olan sis nedeniyle de görüş mesafesi 20 metreye kadar düştü.
Sürücüler sisin etkili olduğu yerlerde araçlarıyla yavaş ilerlemek zorunda kaldı.
Ardahan’dan Artvin’e otomobiliyle giden sürücü Özgür Açıkyıldız, kar yağışı ve sise yakalandığını belirterek, "Yükseklerde kar ve sis etkili. Bu aylarda beklenen bir durum, fakat karayolları ekipleri karla mücadele çalışması başlattığı için biz de bu yolda rahatlıkla ilerleyebiliyoruz" dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Doğu Anadolu'da gece en düşük sıcaklık Ardahan'da ölçüldü http://gazetebirlik.com/haber/dogu-anadoluda-gece-en-dusuk-sicaklik-ardahanda-olculdu-4683/

Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, bölgede hava parçalı ve az bulutlu olacak.

Sıcaklıkların mevsim normallerinde seyredeceği bölgede, rüzgar güneyden hafif kuvvette esecek.

Bölgede gece en düşük sıcaklık, il bazında, sıfırın altında olmak üzere Ardahan, Kars ve Erzurum'da 11, Ağrı'da 8, Erzincan'da 4, Iğdır'da 3 derece ölçüldü. Ardahan'ın Göle ilçesi, sıfırın altında 21 dereceyle gece en düşük sıcaklığın kaydedildiği yerleşim yeri oldu.

Gün içinde en yüksek sıcaklıkların Iğdır'da 12, Erzincan'da 11, Kars'ta 7, Ağrı ve Ardahan'da 3, Erzurum'da ise 2 derece olması bekleniyor.

Bölgede bir süredir etkili olan yağışın ardından kar kalınlığı Erzurum'da 8, Palandöken Kayak Merkezi'nde 51, Sarıkamış Kayak Merkezi'nde 25, Erzurum Konaklı Kayak Merkezi'nde ise 19 santimetre ölçüldü.

Bölgede buzlanma, don ve yer yer sis beklendiğinden yetkililer ile vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor.

 

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aktaş Gölü dondu http://gazetebirlik.com/haber/aktas-golu-dondu-7275/

Ardahan’ın Çıldır ilçesindeki Türkiye ile Gürcistan sınırı arasında yer alan Aktaş Gölü’nün yüzeyi buz tuttu. Yaklaşık 27 bin metrekarelik alana sahip gölün yüzeyini kaplayan buzun kalınlığı 20 santimetreyi buldu. Kenarbel köyü yakınlarındaki Aktaş Gölü’nün donması sonrası köy sakinleri, gölün yüzeyinde oluşan buz tabakalarını baltalarla kırarak hayvanlarının su ihtiyaçlarını gideriyor.
Hayvanlarını sulamak için buzu kırdığını söyleyen Vedat Akgün, ’’Aralık ayı itibarı ile gölümüz dondu. Bu nedenle de hayvanlarımızı gölün buzunu kırarak su ihtiyacını gideriyoruz. Bu yıl erken soğuyan havalar nedeniyle göl erken dondu’’ dedi.
Yerli ve yabancı turistleri doğal güzelliklere sahip olan gölü görmeye ve keşfetmeye davet eden Akgün, ’’Burası Gürcistan sınırında bulunan Hozapin (Aktaş) Gölü. Havaların soğuması nedeniyle gölün yüzeyi tamamen buz tuttu. Kış turizmi açısından gelip görülmesi gereken yerlerden birisi Aktaş Gölü. Gürcistan sınırında olması, sahip olduğu doğal güzellikleri, çevresinde ve içerisinde yaşayan bitki ve değişik hayvanlarıyla henüz bozulmamış doğal çevre yapılarını görmeye herkesi davet ediyoruz. Burası sakin bir ortama sahip ve her tarafı beyaz örtüyle kaplı, soğuğun hissedildiği güzel bir göl ve bu nedenle buraları görmeye buyursun gelsinler’’ şeklinde konuştu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Termometreler eksi 18'i gördü http://gazetebirlik.com/haber/termometreler-eksi-18i-gordu-9100/

Göle’de Termometreler eksi 18 dereceyi gördü. Soğuk havanın etkisiyle ilçede arabaların camları buz tuttu, çatılarda sarkıtlar oluştu.
Doğu Anadolu Bölgesini etkisi altına alan soğuk hava Ardahan’da da etkisini sürdürüyor. Ardahan’ın Göle ilçesi, mevsimin en soğuk gecelerinden birini yaşarken, hava sıcaklığı -18 dereceye kadar düştü. Soğuk havanın etkisiyle arabaların camları buz tuttu. Yollarda ise gizli buzlanma meydana geldi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İstanbul'da ARDAHAN GÜNLERİ devam ediyor... http://gazetebirlik.com/haber/istanbulda-ardahan-gunleri-devam-ediyor-2699/

ARDAHAN haftası olarak ilan edilen "ARDAHAN TANITMA GÜNLERİ" İstanbul Maltepe etkinlik alanında başladı. Ardahan Millet Vekili prof. Dr. Orhan Atalay, İYi Parti genel kurul idare üyesi Erzurum Millet Vekili Muhammed Naci Cinisli, CHP Maltepe İlçe başkanı Savaş Yücel, Türk sinemasının güçlü karekterlerinden İlyas Salman', Hanak eski Belediye Başkanı Harun Tankoç, ARDAFED İş Adamları komisyonu başkanı Ali Rıza Nasıroğlu ve ARDAFED genel başkanı gazeteci Fakir Yılmaz ve bir çok ARDAFED yönetim kurulu üyesi ile ARDAHAN, ilçe ve köy derneği başkanının, Ardahan'lı bir çok yazar, sanatçı ve kadının birlikte kurdele kesimiyle başlayan "ARDAHAN'I TANITMA GÜNLERİ" 6.Ekim.2019 pazar gününe kadar devam edecek..
Türkiye'nin Gürcistan ve Ermenistan'a sınır, beş ilçeli, bir beldeli, 234 köye sahip kenti olan ARDAHAN'I tanıtma adına düzenlenen ve halkımıza klasik çikolata, şeker ikramı yerine ikibin adet kitabın ücretsiz olarak dağıtıldığı bir çok sanat derneğinin yanısıra yazar, karikatürist, heykeltraşın katıldığı 4.ARDAHAN'I TANITMA günlerinde Ardahan 'lı kadının çeyiz sandığı köşesi, Damal bebeği köşesi ve Atatürk köşesi de açıldı.
Ardahan'ın birlik ve beraberliğini sağlama adına düzenlenen ARDAHAN'I TANITMA GÜNLERİNDE söz alan Millet Vekillleri kentleri olduğu gibi ilçeyi tanımanın önemine dikkat çektiler. Coşkulu halaylar eşliğinde açılışı yapılan "ARDAHAN'I TANITMA GÜNLERİ" halkımızın yoğun katılımıyla devam ediyor..

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İSTANBUL'DA ARDAHAN HAFTASI... http://gazetebirlik.com/haber/istanbulda-ardahan-haftasi-9139/

Çatısı altında bulunan 65 Ardahan İl, İlçe ve Köy Derneklerinin bir araya geldiği ve genel merkezinin İstanbul Şişli'de bulunan Ardahan Dernekler Federasyonu, ARDAFED tarafından 1-7 Ekim Günlerinde gerçekleşecek olan yeni bir Ardahan'ı Tanıtma Günleri dolayısıyla İstanbul'un ana arterleri başta olmak üzere trenlere, vapurlara, metrolara, tramvaylara, otobüslere, minibüslere, cadde ve sokaklara, bilboardlara Ardahan Günleri ile ilgili afişlemeler yapıldı.

Konu hakkında bir açıklama yapan ve Ardahan'ı Tanıtma Günlerini organize eden Ardahan Dernekler Federasyonu Başkanı/Gazeteci Fakir Yılmaz, 'Bugüne kadar 5 dev etkinlikle Ardahan'ı tanıttıkları İstanbul'da bu kez 1-7 Ekim Günlerinde yapılacak olan Ardahan'ı Tanıtma Günlerini, 'İstanbul'da Ardahan Haftası' olarak ilan ediyoruz. Başta resmi rakamlarla 400 bin olan İstanbul kentindeki Ardahan doğumluları ile 700 bine yaklaşan Ardahanlı nüfusu ile İstanbul'daki Ardahanlılar olmak üzere tüm Ardahanlıların 3 Ekim'de resmi açılışı yapılacak olan, kurdelesi kesilecek olan Ardahan'ı Tanıtma Günlerinde ev sahibi olarak Maltepe sahilinde bulunan etkinlik alanında Serhat Ardahan'ı mızı tanımaya gelenlere ev sahipliği yapmaya davet ediyor, görev almaya çağırıyorum' dedi.
Kafkasya'nın başkenti olmaya aday, Kars-Tiflis-Bakü Demir yolunun yanı sıra Gürcistan'a açılan Posof Türkgözü ve Çıldır Aktaş Gümrük kapıları ile 3 gümrük kapısına sahip, Gürcistan'ın yanı sıra Ermenistan'a komşu Türkiye'nin 75 plakalı, 5 ilçeli, bir beldeli 234 köyü olan, Yalanızçam Uğurlu Kayak Tesislerine sahip, Coğrafi işaretli Kafkas arısının ürettiği balına sahip, süt ve süt ürünleri, Göle kaşarı ile ünlenen, Japon'ya da yapılan 'El emeği, Göz nuru' yarışmasında dünya birincisi olan Alevi giyim kültürünü sergileyen Damal Bebeğine sahip, Ahıskalıların yanı sıra Türklerin, Kürtlerin, Alevilerin, Terekemelerin barış içinde yaşadığı kent Serhat Ardahan'ı ülkenin en büyük metropolünde bir kez daha tanıtacaklarını belirten ARDAFED Başkanı/Gazeteci Fakir Yılmaz, 'İstanbul'da Ardahan Haftası' adını verdikleri Ardahan'ı Tanıtma Günleri ile ilgili çalışma ve çabalarını anlatmaya şu sözlerle devam etti;

Havaalanı isteyen KTB Demir yolunun kent merkezine uzanmasını bekleyen, Azerbaycan'dan getirilerek, dünya pazarlarına sunulan Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol ve Doğal gaz Boru hatlarının yanı sıra TANAP Petrol ve Doğalgaz boru hattının geçmesiyle Kazım Karabekir'in 'Boğazlar boğazımız, Kars-Ardahan bel kemiğimiz' sözünün yerine geldiği stratejik bir kent olan Ardahan'ın, Cumhuriyet kelimesinin yanı sıra Mavi/Beyaz renklerle ilk Türk Bayrağının çekildiği ve Sivas, Erzurum, Amasya kongrelerinden önce olan Ardahan Kongresi ile bu ülkenin kurtuluşundan, kurulmasına olan katkısını,önüne yapılacak olan HES Barajı ile suyunun Karadeniz'deki barajlara aktarılması düşünülen Kura Nehrinin Göle, Ardahan, Hanak ve Çıldır ovalarına hayat verdiğini ve bu barajın doğaya büyük zarar vereceğini anlatacakları, en büyük dağının 21 pare köyünün bulunduğu Hoçvan ve Çıldır sınırları içinde ki Kısır dağının olduğunu ve buradaki su kaynağının tüm Ardahan'a yetebileceğini ama 70 yıldır beklenen Küçük Sütlüceler Su Projesinin artık hayata geçirilmesini, Türkiyeyi olduğu gibi Doğu Anadolu ve Karadeniz'i Kafkaslara bağlayan yolun üzerinde ki Posof Ulgar Dağının yanı sıra Ardahan'a komşu Sahara dağının tünellerle aşılmasını anlatmaya çalışacakları İstanbul'daki Ardahan Haftası boyunca gelenek ve göreneklerimizide İstanbul'da yaşayan 20 milyon insana anlatmaya çalışacaklarını söyledi.

ARDAFED Başkanı/Gazeteci Fakir Yılmaz biz bu yıl Ardahan Federasyonu Kadın Komisyonun organize ettiği ve kadın elinin değdiği İstanbul'da ki Ardahan'ı Tanıtma Günlerinde 2 bin adet klasik romanlardan oluşan kitaplarından oluşan bir kitap sergisi de açarak, Ardahan Milletvekillerinin yanı sıra İstanbul'da ki Ardahanlının yanı sıra ülke genelinde yaşayan bir çok Ardahanlının yaşadığı Kocaeli, Adapazarı kısacası Marmara ve Trakya bölgesinde ki Ardahanlı siyasiler, iş insanları, kadınları ve bir çok ünlü yazar, aydın, yayın evinin stand açacağı Ardahan'ı tanıtma Günlerinde kitap severlere bedava kitap dağıtacaklarını da belirtti.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahanlılar İstanbul'un Tepesine Çıkacaklar.. http://gazetebirlik.com/haber/ardahanlilar-istanbulun-tepesine-cikacaklar-5819/

64 Ardahan İl, İlçe ve Köy Derneğinin çatısı altında bulunan ve bugüne kadar yaptığı çalışmaları ile İstanbul'da bulunan federasyonlar arasında aktif olan ilk 20 federasyon arasında bulunan Ardahan Dernekler Federasyonu bu kez Avrupa'nın en yüksek gökdelenlerinden olan Sappire gökdelenin teras katında 'ARDAHANLILAR ZİRVEDE' adlı yemekli, müzikli bir gece de Ardahanlıları bir araya getirecek.

Aynı zaman da Ardahan Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığını da yapan Gazeteci Fakir Yılmaz'ın Genel Başkanlığını yaptığı Ardahan Dernekler Federasyonu başta Ardahanlılardan olmak üzere her kesi eğitime destek olmaya davet edecek.
Konu hakkında bir açıklama yapan ARDAFED Başkanı Gazeteci Fakir Yılmaz düzenleyecekleri gecede elde edecekleri gelir ile başta Ardahanlı üniversite öğrencileri olmak üzere yoksul başarılı öğrencilere katkı sunmak olduğunu belirtti.
Bu gecelerinde hemen sonra 1-7 Ekim Günlerinde yeni bir Ardahan'ı Tanıtma Günleri de düzenleyeceklerini belirten ARDAFED Başkanı Fakir Yılmaz yerel ağızla, Ardahanlıları göğe çıkarmayı hedefledikleri bu gecede ki amaçlarının okumak isteyen ama imkanları olmayan üniversite öğrencilerine daha önce yaptıkları gibi yeniden destek olmayı hedeflediklerini söyledi.
Yılmaz sözlerine aşağıda yaptığı çağrıyla son verdi.

Sende Eğitime Destek Ol..

Sayın hemşehrim; Ardahanlı Üniversite Öğrencilerine Burs sağlamak amacıyla birlikte düzenlediğimiz ve yarın saat: 19.00'da bir araya geleceğimiz ARDAHANLILAR ZİRVEDE adlı gecemiz için bugün sizden daha hassas olmanızı ve biraz daha duyarlı davranıp, son bir kaç bilet daha alalım, satalım çabası ortaya koyalım ricasında bulunuyorum. GÜN BUGÜNDÜR dedikleri bir süreci hep birlikte yaşadığımız bu gecemizde alnımızın akıyla çıkmalıyız diyerek elinizde ki ARDAFED hesap nosunu bilet alacaklara ulaştırmanız umuduyla;
Sizin de gecemiz öncesi bugün, hemen şimdi en azın da1 bilet alarak, 21 Eylül Cumartesi günü akşamı, saat 19.00'da Sappire Gökdeleninin 55. katında ki gecemize katılmanızı bekliyoruz..

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çıldır Gölü göçmen kuşlarla şenlendi http://gazetebirlik.com/haber/cildir-golu-gocmen-kuslarla-senlendi-8761/

Ardahan kent merkezine 45 kilometre uzaklıkta bulunan Çıldır Gölü, her mevsim farklı güzelliklere bürünüyor. 

Kışın yüzeyinin tamamen buzla kaplanmasıyla yerli ve yabancı turistleri bölgeye çeken Çıldır Gölü, yazın da doğal güzellikleri ve kendisini mesken tutan kuşlar ile ilgi görüyor.

Şu sıralar yavrulamak için bölgeye gelen göçmen kuşlara ev sahipliği yapan Çıldır, çevresindeki sazlıklar ve kıyısına yakın olan adacıklarda birçok kuş türü barındırıyor.

Başta Van Gölü Martısı olmak üzere, pelikan, yaban kazı, kara batak gibi kuş türlerini ağırlamaya başlayan Çıldır Gölü, özellikle adalar mevkisinde yüzlerce kuşla renkli görüntüler sunuyor.

Gölde özellikle "adalar bölgesi" olarak bilinen adacıklara yumurta bırakan kuşlar, yazın yavrularını büyütüp sonbaharda bölgeden göç ediyor.

Hem ilkbahar hem de sonbaharda kuş göçü için çok önemli uğrak alanlarından olan Çıldır Gölü'ndeki kuş türü sayısı, özellikle yazın en yüksek noktaya ulaşıyor.

Kuşlar yumurta bırakmaya başladı
Gölün Ardahan kesimindeki Akçakale köyünde balıkçılık yapan Turhan Kılıç, Çıldır Gölü'nün her mevsim ayrı güzellik sunduğunu söyledi.

Özellikle Akçakale köyüne yakın bulunan göl içindeki adacıkların bu mevsimde kuşlarla dolup taştığını söyleyen Kılıç, "Şu an Van Gölü Martısı başta olmak üzere, yaban kazı, karabatak gibi birçok kuş türü yumurta bırakmaya başladı. Çıldır bundan sonra donana kadar hep böyle renkli olur." dedi.

Turhan Kılıç, Çıldır'ın her mevsim ayrı güzellik sunduğuna işaret ederek, "Çıldır Gölü, kışın ayrı yazın ayrı güzellik sunuyor. Adalar bölgesi ayrı bir dünya, eşi benzeri nadirdir." diye konuştu.

Kılıç, adacıklardaki martıların gölü tamamen donana kadar terk etmediğini sözlerine ekledi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com