Halkbank web
Ekonomi 30.11.2017 14:28

Zam 'halka tatlıya' yaradı

Gaziantep'in en önemli lezzetleri arasında yer alan baklavada, Antep fıstığı ve diğer maliyetlerin artışı nedeniyle yapılan yüzde 30 civarındaki zamla beraber, halka tatlıya rağbet arttı.
Zam 'halka tatlıya' yaradı

UNESCO tarafından gastronomi dalında yaratıcı şehirler ağına dahil edilen Gaziantep'in en önemli lezzetleri arasında yer alan baklavadaki fiyat artışı, halka tatlıya talebi artırdı.

Antep fıstığı ve diğer maliyetlerdeki artış nedeniyle kentin en önemli tatlısı olarak bilinen baklava fiyatları yüzde 30 civarında yükseldi. Baklavaların 70 lira civarından satışa sunulduğu kentte, kilogramı 12 liradan satılan halka tatlıda ise talep artışı yaşandı.

Halka tatlısı yapan esnaf üretimlerini yaklaşık 2 katına çıkardı. Merkez Şehitkamil ilçesine bağlı Karacaoğlan Mahallesi'nde 25 yıldır kardeşleriyle birlikte tatlıcılık yapan Kemal Aslan "atom" adını verdiği halka tatlısına yeni bir lezzet kattı.

Aslan, yaptığı açıklamada, tatlıya Antep fıstığı, muz ve kaymakla buluşturarak, damaklarda farklı bir lezzetle oluşturup sektörde fark yarattığını belirtti. Aslan, tanesi yaklaşık 1 kilogram gelen ve 25 liradan satılan "atom" satlısının oldukça rağbet gördüğünü söyledi. Günde 150 ila 200 kilogram "atom" tatlısından sattığını aktaran kardeşleriyle birlikte 25 yıldır tatlıcılık yaptıklarını söyledi.

"Atom"' adını verdikleri tatlıya tüketicilerin de ilgi gösterdiğini belirten Aslan, "Atom adını verdiğimiz tatlı, halkta tatlıdan oluşuyor. Üzerinde muz ve kaymak koyduktan sonra Antep fıstığı döküyoruz. Çok güzel bir lezzet ortaya çıktı. Bunu daha önceleri sadece kendimiz için yapıyorduk. Baktık, müşteriler tarafından tutuldu. Artık sürekli yapmaya başladık." dedi.

Taleplere adeta yetişemediklerini vurgulayan Aslan, "İnsanların bunu talep etmenin nedeni çok hafif olması. Kaymak ve muz, tatlının ağırlığını alıyor. Tatlıyı hafifletiyor. Halka tatlıdan bir tane yiyen, muzlu ve kaymaklıdan 2 tane yiyebiliyor. Bu yeni lezzet sayesinde satışlarımızda yüzde 100 artış oldu. Her geçen gün daha da artış oluyor." ifadesini kullandı.

Aslan, bu yeni lezzetin 'harika' bir görüntüsü olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"İnsanlar bunu buda yerken hediyelikte alıyor. İnsanlar, baklavanın yerine artık bu tatlıyı bunları tercih ediyor. İl dışına çok fazla göndermiyoruz. Genellikle insanlar, hediyelik olarak evlerine götürüyor veya burada yiyor. Bunun adına atom dememizin sebebi ise çok enerjik bir tatlı, zihinde ve dinç tutuyor."

Vatandaşlardan Mehmet Uluergün ise arkadaşlarıyla birlikte yeni tatlıdan haftada 3-4 kez yediklerini belirterek, tadının çok nefis olduğunu dile getirdi.