Röportaj 08.12.2017 13:50 Güncelleme: 08.12.2017 13:59

​'Yüz gençleştirmede kendini ispat etti'

Cilt sorunlarını çözmek için kullanılabilecek güvenilir ameliyatsız estetik yöntemlerini YeniBirlik'e aktaran Uzman Dermatolog Dr. Metin Oğuz, "Lazerle non-invaziv gençleşme, iğneli radyofrekans uygulamaları ve yüksek frekans odaklı ultrason, en sık uygulanan ve kendini ispat etmiş metotlardır." dedi.
​'Yüz gençleştirmede kendini ispat etti'

SEMA SEZEN

Dermatoloji alanında uzmanlaşırken bitkilerin ve ekstrelerinin dermatolojide kullanılması yönünde çalışmalar yapan ve bu konuda uzmanlaşan Uzman Dermatolog Dr. Metin Oğuz, ciltte oluşan sarkıklar, çatlaklar, siğil ve ben gibi sorunların tedavisinde neler kullanılabileceğini aktardı. Oğuz, yüzdeki çeşitli asimetri ve yaşlılığa dayalı görünüm bozukluklarında dolgunun da kullanılabileceğini belirtti. 

-Cilt gençleştirmek için ameliyatsız estetik yöntemlerinin kalıcılığı ne kadar?

Son yıllarda lazer ve ultrason teknolojilerindeki gelişme estetik ameliyatları sayısını her gün azaltmaktadır. İyileşme sürelerinin kısalığı ve sosyal hayat ve iş gücü kaybına sebep olmadan tedavi sağlar. Lazerle non-invaziv gençleşme, iğneli radyofrekans uygulamaları ve yüksek frekans odaklı ultrason, en sık uygulanan ve kendini ispat etmiş metotlardır. Bunların tek tek veya kombine uygulamaları çok etkili ve kalıcı sonuçlar verir. Uygulama kolaylığı rahatlığı ve sonuçlarının yüz güldürücü olması tercih edilmelerini sağlar.   

-Nasolabial olukları genelde doktorlar dolgu ile kapatıyor ve bu çizgilere eğer kişinin vücudundan edinilen yağ enjeksiyonu yapılmamışsa kalıcılığı en fazla 8-9 ay sürüyor. Bu çizgileri tedavi eden bir cihaz veya bir yöntem yok mu?

Burun  kenarı kıvrımı (nasolabial çizgi) tedavisinde dolgu uygulaması en eski metottur. Dolgunun kolay eriyip geçmesi ve dolgu sonucu şişlik ve kişinin profilinin değişip başka birine benzemesi en büyük handikaptır. Yeni trend şakak ve zigoma bölgesine dolgu ile şişirip burun kenarının yukarı-dışa doğru çekilmesine (likit facelift) sıvı yüz germe denmektedir. Sıvı yüz germede elmacık kemikleri daha belirginleşip nasolabial çizgiler azalıp daha doğala yakın sonuç elde edilir. İple yanağın yukarı dışa gerilmesi de burun kenarı çizgiyi azaltabilir. Yüz sarkmaları ve kırışıklıkları için dolgu ile yüz germe lazer ve ultrason ile germe gibi metotlar orta derecede işe yarar.

-Kilo problemleri nedeniyle oluşan ve bir türlü gitmeyen gıdıyı yok etmek için neler yapılabilir? 

Endolaser veya lazer lipoliz denen cilt alt tabakalarının cilt altına sokulan lazer kanülü ile eritilmesi; uygulanan en son metottur. Endolazerle cilt altındaki fazla yağlar eritilip cilt de gerildiğinden en doğal sonuç; hem de bir seansta elde edilebilmektedir. Cilt altına iğne deliğinden girildiği için cilt üstünde herhangi biz iz veya yara olmaz, sadece uygulama alanlarında geçici şişlikler gelişir. Gıdı ve yanaktaki yağlarda lipoliz ile eritilip gerekirse aspire edilebildiğinden en iyi gıdı giderme yoludur.

-Cilt sarkıklarını kaldıran ne tür ameliyatsız yöntemler uygulanıyor?

Sarkma çene yanlarında ve çene altında yağ birikimi varsa en iyi metot laserlipoliz (endolaser) uygulamasıdır. Kozmetik ürünler, oluşan derin kırışıklık ve sarkmalar için yeterli değildir. Ancak bu ürünler cildin dokusunu parlaklığını ve canlılığını sağlayabilir. Yani üst deriye etki eder.

- Cilt sorunlarında kozmetik ürünlerin etkisi sizce ne kadar? 

Kozmetikler özelikle önleyici olarak kullanılmaktadır. Oluşmuş sarkık, kırışıklık ve lekeleri kozmetikle gideremeyiz. Cilt çatlak izlerinin giderilmesi fraksiyonel lazerle, endolaser ve  iğneli radyofrekans metotları ile tedavi edilmektedir.

Lazer ve radyofrekans dahil bu tür işlemlerin uygulanması plastik cerrah ve dermatologlar tarafından yapılmalıdır.

-Peki çatlaklar izleri için tedavi sonrasında ne kadar geriliyor?

Çatlaklar cilt altı hasarı olduğundan giderilmesi hep zor olmuştur. Fraksiyonel lazerler etkili olsa da birkaç seans uygulama yapmak gerekmektedir. Endo-lazer metodu ile (cilt altına kanülle lazer uygulaması) daha hızlı, çoğu zaman bir kerede mükemmel sonuç alınabilir.

-Benler konusunda ne yapıyorsunuz?

Yüzde küçük ve yüzeyel benler her zaman sorun olmuştur. Cerrahi uygulama kalıcı izlere neden olur. Dikkatli soyma işlemi ile aynı anda çok sayıda küçük ve yüzeyel ben et benleri izsiz temizlenebilir.

-Siğiller?

 Hem Nd Yag hem de soyucu olan Er Yag lazerler siğillerin tedavisinde başarılı bir şekilde kullanılmaktadır.