Kültür Sanat 02.11.2016 16:34

'Yeraltından Notlar' Rusya yolcusu

Dostoyevski'nin ölümsüz eserlerinden "Yeraltından Notlar", Türk tiyatro oyuncuları tarafından anavatanı Rusya'da sahnelenecek
'Yeraltından Notlar' Rusya yolcusu

YENİBİRLİK ANKARA  - Ünlü Rus yazar Fyodor Mihayloviç Dostoyevski'nin ölümsüz eserlerinden "Yeraltından Notlar", Türk tiyatro oyuncuları tarafından anavatanı Rusya'da sahnelenecek. Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürü Nejat Birecik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Makedonya'dan gelen teklif üzerine bu yıl 5'incisi düzenlenen "Ulusal Drama Uluslararası Tiyatro Festivali"nde 14-20 Ekim'de jüri başkanlığı yaptığını anımsattı. Yurt dışında Türk tiyatrosunun potansiyelinin bilindiğini ve büyük takdir gördüğünü ifade eden Birecik, DT'nin kuruluş amaçlarından birinin de Türk tiyatrosunun yaratıcılığına, yerli ve yabancı klasikleri sahneleyerek sanata katkı sağlamak olduğunu belirtti.

Bu amaca uygun hareket ederek, bu yıl 65 yabancı oyun ile çok sayıda yerli oyunu sahnelediklerini dile getiren Birecik, yerli oyunları desteklemek amacıyla bu yıl açılışları, yerli oyunlarla gerçekleştirdiklerini anımsattı. Türk tiyatrosunun, varlığının gelişerek devamına katkı sağlamak istediklerinin altını çizen Birecik, özellikle yerli yazarlar ve edebiyat klasikleri üzerine çalıştıklarını söyledi.

"4 ülkeden biri Türkiye"

Festival kapsamında, profesyonel bir jüri ekibi tarafından "en iyi Dostoyevski tiplemesi, en iyi yönetmen, seyirci sempati, en iyi yardımcı oyuncu ve en iyi erkek ve kadın oyuncu" ödüllerinin verileceğini ifade eden Birecik, şunları kaydetti: "Türkiye, Yeraltından Notlar ile Dostoyevski Novgorod Akademik Dram Tiyatrosu tarafından gerçekleştirilen 'Dostoyevski Festivali'ne Rusya dışından katılan 4 ülkeden biri oldu. Bu kültürel etkinliğe Rusya dışından Litvanya, İran, Türkmenistan ve bir de Türkiye'den tiyatro grupları katılacak. Bu tiyatromuz adına çok güzel bir başarı, bir onurdur.

Düşünün, Dostoyevski'nin bir romanını Türkiye'den DT'nin bir sanatçısı alıyor, uyarlıyor ve anavatanında, uluslararası bir festivalde sahnelemek için davet alıyor ve orada oynamaya gidiyor. Oyun, Rusça alt yazı ile Türkçe oynayacağız. Festival, Rusya'nın önemli tiyatro etkinliklerinden biri. Festivale katılan oyunların, Rusya'nın önde gelen tiyatro yönetmenleri, tiyatro eleştirmenleri ve Rus devlet tiyatro sanatçıları tarafından oluşan jüri ekibi tarafından değerlendirilmesi de ayrıca önemli."

Bunun Türk tiyatrosunun gerçek fotoğrafı olduğunu ifade eden Nejat Birecik, "Basında aktarıldığı gibi veya birtakım sözde bilirkişilerin dediği gibi bir fotoğraf yok, gerçek fotoğraf bu. Şimdi Tolstoy'un bir eserini çalışıyoruz, bu klasik eser de çok başarılı olacak diye düşünüyorum. Klasiklerin hiç birinin az seyredildiği gibi bir şey söz konusu değil." dedi.