Gayrimenkul 07.05.2019 03:00 Güncelleme: 10.05.2019 13:09

YATIRIMCILAR

İtalya Büyükelçisi Ekselansları Massimo Gaiani ev sahipliğinde İtalyan Dış Ticaret ve Tanıtım Ajansı Istanbul Ofisi tarafından organize edilen "İtalya'ya Yatırım Olanakları" semineri Venedik Sarayı'nda gerçekleşti.
YATIRIMCILAR

İtalya Dış Ticaret ve Tanıtım Ajansı (ITA) Doğrudan Yatırımlar Masası’nın düzenlediği İtalya’ya yatırım fırsatlarının anlatıldığı seminere TÜSİAD, MÜSİAD, TÜGİAD, TİM, İTO gibi kuruluşların temsilcileri başta olmak üzere iş dünyasından önemli isimler katıldı.

Açılış konuşmasını  İtalya Büyükelçisi Ekselansları Massimo Gaiani  gerçekleştirirken  İtalyan Dış Ticaret ve Tanıtım Ajansı (ITA) İstanbul Direktörü Aniello Musella  ve İstanbul  İtalya’ya Doğrudan Yatırımlar Masası Yöneticisi Ahmet Peçen  İtalya’ya yatırım fırsatları ile ilgili sunum gerçekleştirdi ve merak edilenleri cevaplandırdı.

ITA İstanbul Direktörü Aniello Musella: “Türkiye, İtalya'nın Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgeleri için önemli ticari partneri konumuna sahiptir. Türkiye, sadece bu bölgelere değil bu bölgelerin hinterlandında kalan bölgelere de ulaşmak için önemli rol oynamaktadır. ITA İstanbul ofisi olarak bizim temel görevimiz, Türkiye ile İtalya arasında mevcut ekonomik-ticari ilişkileri, karşılıklı yatırımları ve sanayi işbirliğini artırmak ve güçlendirmek. Bunun için yatırımcılara her zaman kapımız açık.” dedi. İtalya ile Türkiye arasındaki dış ticaret hacminin 2018 yılında yaklaşık 20 Milyar Euro’ya ulaştığının altını çizen Musella, ortak Akdeniz kültürünün yanı sıra ileri teknolojik know-how, yabancı yatırımcılara sunulan bir takım teşvikler gibi nedenlerle Türk yatırımcıların İtalya’yı, İtalyan yatırımcıların da Türkiye’yi tercih ettiğini belirtti.

İtalyan Hükümeti tarafından kurulan Doğrudan Yabancı Yatırımlar Masası (FDI) ise İtalya’ya yatırım yapma niyetinde olan yabancı yatırımlar ile ilgileniyor. FDI, yabancı yatırımcıların İtalya’ya yatırım süreçlerinin akıcı bir şekilde ilerlemesini sağlıyor. İtalya’nın Roma şehrinde Merkez teşkilatı bulunan FDI bölümünün desteği ile birlikte yatırımcılara danışmanlık hizmeti sunan ve yatırım sürecindeki ihtiyaçlarına cevap veren  İtalya’ya  Doğrudan Yabancı Yatırımlar Masası Yöneticisi Ahmet Peçen, konuşmasında FDI’nın organizasyonundan ve faaliyetlerinden bahsetti. Peçen: “FDI olarak en büyük yatırımcıdan İtalya’da şirket kurmak isteyen start-up lara kadar tüm yatırımcılara, yatırım süreçlerini kolaylaştırmak amacıyla İtalyan Hükümeti adına danışmanlık hizmeti sunuyoruz. 2018 yılında 200’ü aşkın orta ve büyük ölçekli Türk yatırımcıya, yatırım imkanları ve süreçleri ile ilgili bilgi verdik. Türkiye masası olarak portföyümüzde hizmet verdiğimiz, yatırım planı olan, yatırımı devam eden veya henüz plan aşamasında olan toplam 1.4 milyar Euro civarında yatırım bulunmaktadır. Bugüne kadar gerçekleşmiş olan yatırımları göz önünde bulundurduğumuzdaTürk yatırımcılarının genellikle otomotiv, cam işleme, ağaç işleme, turistik işletmeler, limanlar ve lojistik, gayrimenkul sektörlerine ilgisi olduğunu görüyoruz.” dedi

Ödül töreni ile sona eren etkinlikte, İtalya’da gerçekleştirdiği yatırımlar ve iki ülke arasında mevcut olan ilişkilere sağladıkları katkılardan dolayı Şişecam Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman’a İtalya Cumhurbaşkanı adına İtalya Büyükelçisi Ekselansları Massimo Gaiani tarafından İtalya Yıldızı Nişanı ve Şövalye unvanı tevcih edildi.

Şişecam Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman,  düzenlenen törende yaptığı konuşmada, üç kıtada 13 ülkeye yayılan üretim faaliyetleri ve 150 ülkeyi aşan satışlarıyla uluslararası ölçekte bir topluluk olan Şişecam için İtalya’nın önemine dikkat çekti. Kırman, şöyle konuştu: “İtalya gerek gerçekleştirdiğimiz yatırımlar gerekse ticari faaliyetlerimiz açısından Şişecam Topluluğu’nun büyük önem verdiği ülkeler arasında yer almaktadır. Topluluğumuzun İtalya’da, kimyasallar, cam ev eşyası ve düzcam alanlarında gerçekleştirdiği yatırımların toplam tutarı 120 milyon Euro seviyesine ulaşmıştır. Önde gelen ihraç pazarlarımız arasında yer alan İtalya’ya Türkiye’den gerçekleştirdiğimiz cam ve kimyasal ürün ihracatı yıllık 90 milyon dolar seviyesine ulaşmaktadır. Dolayısıyla İtalya, 60 milyonu aşkın nüfusu, 2 trilyon dolara ulaşan ekonomisi ve köklü sanayi geçmişiyle Topluluğumuz açısından özel bir ülke konumundadır. İş birliğimizin güçlenerek artmasını diliyor, şahsıma takdim edilen bu anlamlı ve önemli nişan için Sayın Büyükelçi’ye ve İtalya Cumhurbaşkanlığı’na teşekkür ediyorum.”