Kültür Sanat 08.05.2017 12:52

Yabancı öğrenciler 'halk oyunu' ekibi Türkiye'yi dolaşacak

Kocaeli Üniversitesinde öğrenim gören yabancı öğrencilerden oluşan halk oyunu ekibi, Trabzon ve Rize'nin yöresel oyunlarını farklı illerde sahnelemeye hazırlanıyor.
Yabancı öğrenciler 'halk oyunu' ekibi Türkiye'yi dolaşacak

Kocaeli Üniversitesinde öğrenim gören yabancı öğrencilerden oluşan halk oyunu ekibi, Trabzon ve Rize'nin yöresel oyunlarını farklı illerde sahneleyecek.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Gençlik Hizmetleri Şube Müdürlüğü Uluslararası Öğrenci Birimi tarafından yabancı öğrencilerden oluşturulan halk oyunu ekibi, Trabzon'un ardından Rize'ye ait oyunları öğrendi.

Provalara devam eden ekip, Trabzon ve Rize'nin yöresel oyunlarını farklı illerde sahnelemeye hazırlanıyor.

Madagaskarlı Jean Chrino, mühendislik fakültesi öğrencisi olduğunu, 2 yıldır Kocaeli'de yaşadığını söyledi.

"Bu oyun biraz terletiyor"

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin davetiyle bu ekipte yer aldığını vurgulayan Chrino,"Halk oyunu oynamak için ben de katıldım. Oyunları oynarken zorlanmadım. Ben dans etmeyi seviyorum. Hoşuma gitti. Halk oyunu kıyafetleri bana garip geldi ilk başta ancak giyince alıştım. Geçen seneden beri bu işi yapıyorum. Geçen sene birkaç gösteri yaptık. Bu sene de devam ediyorum. Kocaeli'ye gelmeden önce böyle bir ortamla karşılaşacağımı düşünmüyorum. Oyun oynarken eğleniyorum. Bu oyun biraz terletiyor. Bana da spor gibi oluyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi çalışanları bizlerle çok güzel ilgileniyorlar. Beraber birçok etkinlik yapıyoruz, iyi oluyor." diye konuştu.

Pakistanlı Hassan Irshad ise Türkiye'ye 1,5 sene önce geldiğini, makine mühendisliği bölümünde eğitim gördüğünü dile getirdi.

Halk oyunu ekibine geçen sene katıldığını aktaran Irshad, "İlk önce yapamayacağımı düşündüm. Pratik yaptığımda anladım. 23 Nisan Çocuk Bayramı'nda güzel bir gösteri yaptık. Bizim oyunlara benzemiyor. Başlarda bu yüzden biraz zorluk çektim. Kıyafetler ilk başta komik geldi. Daha sonra alıştım. Rize yöresi oyunları oynuyoruz. Rize'ye de gitmek istiyoruz. Pakistan'da kendi şehrimde oyunlar oynamıştım ama bizim oyunlarımız bu şekilde hareketli değil daha basitti. Geldiğimde biraz zorlandım ama şu an iyi oldu alıştım. Trabzon yöresinin oyunlarını çok beğendim." dedi.

"Uluslararası öğrencilerle çalışma yapan tek belediye"

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Gençlik Hizmetleri Şube Müdürü Eyüp Ensar Demir, Kocaeli'de bin 300'e yakın yabancı öğrenci bulunduğunu aktararak, yaklaşık binine yakınıyla sosyal, kültürel faaliyetlerde, çeşitli programlarda bir araya geldiklerini söyledi.

Türkiye'de 80 bin uluslararası öğrenci bulunduğunu vurgulayan Demir, uluslararası öğrencilerle çalışma yapan tek belediye olduklarına işaret etti.

Demir, 2 yıl önce yabancı öğrencilere yönelik halk oyunu kursu açtıklarını hatırlatarak, bu kursun ardından yabancı öğrencilerden oluşan bir halk oyunu ekibi kurduklarını ifade etti.