Vakıf Katılım web
Siyaset - Politika 16.07.2020 07:22

"Vatanın ve milletin istiklalini ve istikbalini o satılmış hainlere teslim etmedik"

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu , İsmail Bey Gaspıralı belgesel çekimi için açıklama yaptığı sırada gelen sorular üzerine Türkiye gündemini değerlendirdi. Topçu, 15 Temmuz hain darbe girişimi, Ayasofya Camii ve Azerbaycan'ın Karabağ sınırında yaşanan son gelişmeler hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.
"Vatanın ve milletin istiklalini ve istikbalini o satılmış hainlere teslim etmedik"

“15 Temmuz gecesini saatin onundan 16 Temmuz günü ikindi vaktine kadar Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde FETÖ darbe girişiminin bütün vahşet ve alçaklığına şahid olarak yaşamış, 12 Eylül ve 28 Şubat mağduru birisi olarak 15 Temmuz ihaneti için şunları söylemek isterim.” diyen Başdanışman Yalçın Topçu şu ifadelere yer verdi:

 “Ben dedeme ve babama sormuştum”

 “Ben dedeme sormuştum, 60 darbesini yapanlara karşı siz ne yaptınız dede? diye, o başını mahcup bir halde önüne eğerek suskun kalmıştı. Daha sonra babama sordum. Beni göz altına alıp memuriyetime haksız yere son verip kamu haklarından men eden, onlarca gencimizi bir sağdan bir soldan diyerek asıp yüzbinlerce insanı fişleyen 12 Eylül darbecilerine karşı ne

yaptınız baba? diye. O da mahcup bir şekilde başını önüne eğerek susmuştu. 15 Temmuz darbecilerine karşı siz ne yaptınız diye bize soran olursa onlara başımız dik, alnımız açık bir şekilde şöyle deriz. ‘Milletin üstünde bir güç tanımadım ben bugüne kadar.’ Biz, ‘ölümüne, ölümüne!’ diyen Rizeli yiğidin etrafında yediden yetmiş yediye topyekun kenetlenerek, satılmış soysuzların karşılarına dikildik, irademizi çiğnetmedik. 251 canımızı şehid verdik, 2.194 canımız ise gazi oldu ama devletin, vatanın ve milletin istiklalini ve istikbalini o satılmış hainlere teslim etmedik. Darbecilere darbe yapan millet olarak tarihe not düştük deriz.

 “ ‘Ya Karabağ ya ölüm’ diyen kardeş Azerbaycan halkının…”

 Ermenistan’ın Karabağ’da işgalci olduğunu söyleyen Topçu şu ifadelere yer verdi: “Ermenistan, Can Azerbaycan’ın öz toprağı Karabağ’da hukuksuz işgalcidir. Şimdi de Azerbaycan sınırlarına tecavüz etti. ‘Ya Karabağ ya ölüm’ diyen kardeş Azerbaycan halkının devlet ve millet olarak yanlarındayız.”

 “Ayasofya’yı “acı çekenler”den daha çok biz koruduk ve koruyacağız”

 Ayasofya Camii ile ilgilide konuşan Topçu, “vakfiye olan Ayasofya Camii daha önce müze yapılmış, Danıştay’ın kararı ile Ayasofya’nın hukuku iade edilmiştir. Karar ve değişim bizim egemenlik hakkımızdır. Ayasofya insanlığın ortak mirası olup herkese açık parasız gezilebilecektir.” dedi.

 Papa Françesko’nun Ayasofya Camii için “Büyük acı duyuyorum” şeklindeki sözlerine de atıfta bulunan Topçu, “Ayasofya’yı düşünerek içerden ve dışardan kimsenin “acı çekmesine” gerek yok. Ayasofya’yı “acı çekenler”den daha çok biz koruduk ve koruyacağız.” dedi.