Magazin 26.09.2020 03:00 Güncelleme: 25.09.2020 21:53

Unutulmaz Sesten, Unutulmaz Şarkılar

Türk Pop Müziğinin 80'li yıllardaki efsane grubu Beş Yıl Önce On Yıl Sonra'nın solisti Nilgün Onatkut' 3 şarkılık EP'si Aşkın Yolu'nu müzikseverlerle buluşturdu.
Unutulmaz Sesten, Unutulmaz Şarkılar

"Nilgün Onatkut’u yetmişli yıllarda solo şarkılarından bilen ya da seksenli yıllardaki efsane topluluk Beş Yıl Önce On Yıl Sonra’nın solisti olarak tanıyan kuşak, bu ülkedeki pop müzik tarihinin en mesut zamanlarını yaşamış demektir. İnsanların birileri hakkında nefret değil aşk şarkıları yazdıkları dönemin kalabalık sepya fotoğrafından bize bakan Nilgün Onatkut, bu kalabalıkta yer alan temel en güzel seslerinden birisidir." (Murat Beşer)

60’ların ve 70’lerin Türk hafif müziği ekolünün önemli kadın vokallerinden Nilgün Onatkut’a dair belirleyici bir özellik de stüdyo müzisyenliği… Ajda Pekkan, Alpay, Özdemir Erdoğan, Erol Evgin, Nilüfer, İlhan İrem, Seyyal Taner gibi isimlerin hit şarkılarına stüdyo vokalistliği yapan Onatkut’un yorum gücü ve o şarkıların başarısındaki payı bu vesileyle tescilli. 80’lerde; uzun süre Türk popüler müziğine damga vuracak Beş Yıl Önce On Yıl Sonra’nın; 1984’te Eurovision Şarkı Yarışması’na katılmasıyla başlayan solistlik görevinin yanı sıra Nilgün Onatkut; bir efsanenin, rahmetli eşi Doruk Onatkut’un orkestrasının solistliğini de yaptı. Yıllar sonra Selim Öztunç’a ait 3 yepyeni şarkıyı kaydetmek üzere stüdyoya giren Nilgün Onatkut; Yüksek Sadakat ve Deer From Space’ten tanıyıp sevdiğimiz oğlu Uğur Onatkut’un düzenlemeleriyle 2020 model bir EP sahibi oldu bugün. Eski okulun ruhu ve vokal disipliniyle okunmuş; özüne saygı gösteren modern düzenlemeleriyle duruşunu belirlemiş 3 iyi şarkı diyebiliriz. Dilerim ‘Aşkın Yolu’ EP’si Nilgün Hanım’ın yeni yolculuğunun habercisidir. Çünkü Nilgün Onatkut gibi isimler için aşkın yolu aynı zamanda müziğin yolu. (Tolga Akyıldız)


Nilgün Onatkut

1967’de Haftasonu gazetesinin düzenlediği Türkiye‘de yapılan ilk Altınses Yarışma-sı’nda hem jüri, hem de halkın birincisi seçilerek Altınses Kraliçesi oldu. Yarışmanın ödülü olarak ilk 45’lik plağını Doruk Onatkut Orkestrası eşliğinde yaptı. Daha sonraki 45’lik plakları Arya, Aras, Odeon ve Diskotür plak şirketlerinden Fecri Ebcioğlu ve Ümit Yaşar Oğuzcan sözleriyle yayınlandı. 1968 yılında Doruk Onatkut ile evlendi, Nazlı ve Uğur (Yüksek Sadakat klavye ve Deer From Space bass gitar) adlarıyla kızı ve oğlu bulunmaktadır. 1971 yılında Doruk Onatkut Orkestrası’nda solist olarak ça-lışmaya başladı. Aynı zamanda Ajda Pekkan, Alpay, Özdemir Erdoğan, Aydın Tan-sel, Erol Evgin, Ersan Erdura, Nilüfer, İlhan İrem, Seyyal Taner ve daha birçok sa-natçının plaklarında stüdyo vokalistliği yaptı. 1982 yılında Yeşil Giresunlu ‘nun pro-düktörlüğünde Doruk Onatkut’un süpervizör ve aranjörlüğünü yaptığı Beş Yıl Önce On Yıl Sonra grubunda lead vokalist oldu.1984 yılında Lüksemburg’ta yapılan Eurovision Şarkı Yarışması’nda Türkiye’yi başarıyla temsil edip o güne kadarki en yüksek puanı aldılar. Grupla beraber beş longplay yaptı.1987’de gruptan ayrılarak eşiyle birlikte Doruk Onatkut Orkestrası’yla çeşitli mekânlarda sahne aldı.1991 yılın-da Nino Varon’un prodüktörlüğünü yaptığı Aysel Gürel’in sözlerini yazdığı 10 şarkı-lık bir albüm yaptı. 2013 yılında eşi vefat edene kadar ikili olarak sahne aldılar. 2018 ve 2019 yıllarında Hey Gidi Günler ekibiyle ve Hakan Eren’in konser projelerinde sahne aldı. Günümüzde sahne çalışmaları devam etmektedir.