Halkbank web
Ekonomi 08.12.2022 07:00

UNDP'den kadın girişimcilere destek

Japonya tarafından finanse edilen girişim, kadın kooperatifleri ve kadınların yönettiği işletmeleri güçlendirirken, mülteciler ve ev sahibi topluluklar arasında da köprüler kuruyor.
UNDP'den kadın girişimcilere destek

Japonya tarafından finanse edilen girişim, kadın kooperatifleri ve kadınların yönettiği işletmeleri güçlendirirken, mülteciler ve ev sahibi topluluklar arasında da köprüler kuruyor.

İki yıl süren ortak girişimin Ankara’da 30 Kasım 2022 tarihinde düzenlenen kapanış etkinliğinde, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, ekonomik büyüme ve sosyal gelişmenin sağlanması için kadın girişimciler ve kadın kooperatiflerinin güçlenmesinin önemini vurguladı.

Küçük işletmelerin COVID-19 küresel salgınını atlatabilmelerine yardım etmek amacıyla tasarlanan “İşten Sosyal Uyuma” projesi, 58 kadın kooperatifi ve 23 kadın girişimcinin faaliyetlerini geliştirmeleri ve pazarlarını genişletmeleri için eğitim, koçluk, danışmanlık desteği ve küçük hibe sağladı. Katılımcıların başlıca perakende zincirleri ve e-ticaret platformlarına ürünlerini tanıtmaları için fırsatlar sağlamak üzere buluşturma etkinlikleri düzenlendi ve yerel ürünler dijital kataloğu da hazırlandı. Yeni pazarlara ulaşmayı sağlamak amacıyla kurulan yeni çevrimiçi platform (anadoludakiler.org), Anadolu’nun geleneksel zanaatları ve mirasını destekleyen bir araç olarak övgü kazandı.

“Türkiye’de iş hayatında kadınların temsil oranı çok düşük,” diyen UNDP Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun nedeni güce veya becerilere değil, fırsatlara ve erişim kanallarına sahip olmayışlarıdır. Bizim çabalarımız, kadınların bir yanda kendilerini ve ailelerini desteklemek diğer yanda da genel olarak ekonomiye katkıda bulunmak için yeteneklerini kullanabilmelerini sağlamayı hedefliyor.”

“İşten Sosyal Uyuma” projesi, UNDP’nin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü ile iş birliği içinde uyguladığı birçok projeden biri. “Bu proje bakanlığımızın genel vizyonunu yansıtıyor,” diyen Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez ise sözlerini şöyle sürdürdü: “Girişimcilik ekosistemini geliştirmeye çalıştığımız son dört-beş yılda, kadın ve genç girişimcilere öncelik verdik.”

Etkinlikte, projenin başarı öykülerinden birini oluşturan Seyhan Üreten Kadınlar Kooperatifi hakkında kısa bir belgesel film gösterildi. Bu kadın kooperatifi, nane, lavanta, adaçayı, papatya, kekik gibi ev yapımı bitkilerin kokusunu taşıyan sabunlar üretiyor. Bitkiler, yöredeki parklardan kesilen otlar ve budanmış dalları kullanarak kooperatif tarafından üretilen organik kompost içinde yetiştiriliyor.

Proje faaliyetleri Suriyeli kadın mültecilerin ve Türkiye’deki ev sahibi topluluklardan kadınların katılımına açıktı. Diğer birçok UNDP projesinde olduğu gibi, bu projenin hedefi de mültecilerin kendine yeterliğini artırmak, bir yandan da ev sahibi topluluklara daha iyi entegre olmalarına katkıda bulunmaktı.

Japonya Büyükelçisi Kazuhiro Suzuki ise şunları söyledi: “Türkiye dünyadaki en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yapılması konusunda olağanüstü destek veriyor. Japonya, Türkiye’nin bu yüce çabasını her zaman takdir ediyor ve BM kuruluşları ve uluslararası toplum ile yakın iş birliği yaparak mülteci sorunlarından etkilenen insanlar ve bölgelere destek vermeye devam edecek.”