Vakıf Katılım web
Röportaj 13.05.2018 20:06

Uludağ Üniversitesi Kabuğunu Kırıyor

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, göreve geldikleri ilk günden itibaren 3. Nesil Üniversite hedefiyle hareket ettiklerini söyledi.
Uludağ Üniversitesi Kabuğunu Kırıyor

Bilimden üretime, üretimden ekonomiye sloganıyla projeler ürettiklerini belirten Rektör Yusuf Ulcay; akademik, bilimsel ve mimari anlamda üniversiteyi gelecek 25 yıla hazırladıklarının altını çizdi.

ÜNİVERSİTE ŞANTİYEYE DÖNECEK

Uludağ Üniversitesi’nin akademik ve bilimsel anlamdaki yatırımlarıyla bağlantılı olarak modern bir mimari ile donatılması adına da farklı projeler hazırladıklarını söyleyen Yusuf Ulcay; “Türkiye’nin en iyi 10 üniversitesi olmak için yaptığımız çalışmaları akademik, bilimsel ve mimari anlamda 3 ayaklı bir şekilde yürütüyoruz. Bu bağlamda tüm çalışmaların aynı hızda ilerlemesi için de özel bir önem gösteriyoruz. Öğrencilerimizin ve akademisyenlerimizin daha modern binalarda eğitim almaları ve ders dışı dönemlerde iyi vakit geçirmeleri için de projeler ürettik. Bunların arasında en büyük projelerimizden birisi de Sosyal Yaşam Merkezi’miz olacak. İhalesini gerçekleştirdiğimiz 132 bin m2 kullanım alanına sahip Sosyal Yaşam Merkezi ve kapalı otopark projemizin temelini 2018 yılı sonlarına doğru atmayı hedefliyoruz. Diğer taraftan üniversitemize ve Bursa’mıza yakışır yeni bir camiyi bağış yoluyla kampüsümüze kazandırıyoruz. Ayrıca, Uludağ Üniversitesi kuruluşundan 43 yıl sonra Rektörlük binasına da kavuşacak. Tüm projeleri tamamlanan ve ihale aşamasına gelen, modüler olarak büyüme imkânına sahip olan ve ilk anda 8.000 öğrencinin aynı anda ders görebileceği, Merkezi Derslik binasının temelini attık. İnşaatı her geçen gün hızla ilerliyor. En kısa sürede burayı da kullanıma kazandıracağız. Merkezi Laboratuvarımızı bitirdik ve açılışını gerçekleştirdik. Akademisyenlerimiz bilimler çalışmalarını ve araştırmalarını bu merkezde yürütüyor. Yine projeleri tamamlanan Çocuk Hastanesi ile Kadın-Doğum ve Onkoloji Hastanesinin temellerini de en kısa sürede atmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Uludağ Üniversitesi hakkında gelecek planlarını anlattı. Türkiye’nin en iyi 10 üniversitesi arasında yer almak için tüm plan ve projeleri hazırladıklarını vurgulayan Rektör Yusuf Ulcay; “Her anlamda tam bir eylem planı oluşturduk. Göreve geldiğimiz andan itibaren Bursa’nın markası haline gelen Uludağ Üniversitesi’ni gelecek yıllara en iyi şekilde nasıl hazırlayabiliriz anlayışıyla hareket ettik. Mimari, akademik ve bilimsel anlamda yaptığımız köklü değişikler sayesinde üniversitemizin sıralaması her geçen gün yukarılara doğru seyrediyor. Bunun en güzel örneği ise Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 15 Araştırma Üniversitesi arasında yer almamız olmuştur. Türkiye’nin ve Bursa’nın 2023 hedefleri doğrultusunda bilimsel anlamda Uludağ Üniversitesi de elinden gelen katkıyı verecektir” diye konuştu.

BAŞARI BURSU ZEKİ 
ÖĞRENCİYİ BURSA’YA ÇEKİYOR

Başarılı ve gelecek vaat eden öğrencileri Uludağ Üniversitesi’ne çekmek için farklı uygulamaları hayata geçirdiklerine işaret eden Rektör Yusuf Ulcay, başarı bursu ve kaliteli akademik eğitim imkanı sayesinde üç yıl içerisinde en çok tercih edilen ilk 10 üniversite arasına girdiklerini açıkladı. Geçen sürede 120’ye yakın kurum ve kuruluş ile işbirliği protokolü imzaladıklarını söyleyen Yusuf Ulcay; “Başarılı öğrencilerin Bursa Uludağ Üniversitesi’ni tercih etmesi için burs uygulamasını hayata geçirdik. Kentimizin ve bölgemizin önde gelen kurum ve kuruluşlarıyla sponsorluk anlaşmaları imzaladık. Fakülte ya da bölümlerimizi tercih eden en yüksek puanlı öğrencilere aylık 400 ile 500 TL arasında değişen başarı bursları veriyoruz. Her yıl için farklı firmalar ile bu anlaşmaları yeniliyoruz. Üniversitemizi tercih eden başarılı öğrenci, akademik başarı ortalamasının da yukarı çıkmasına bir anlamda vesile oluyor. Sadece bir yıl içerisinde öğrencilere vereceğimiz burs miktarı 2,5 milyon TL’ye ulaştı. Kısa bir süre içerisinde üniversitemizin yakaladığı başarıda bu projenin de önemli bir yeri olduğunu düşünüyorum” dedi.

DÜNYANIN 120 ÜLKESİNDEN 
ÖĞRENCİ ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ’NDE

Yabancı uyruklu öğrencilerin Uludağ Üniversitesi’ni tercih etmeleri için de yeni projeler hazırladıklarını söyleyen Rektör Yusuf Ulcay, üniversite tarihinde ilk defa 10 farklı ülkede yabancı öğrenci sınavı yaptıklarını kaydetti. Geçmiş dönemlerde 70 ile 80 arasında farklı ülkeden yabancıyı barındıran Uludağ Üniversitesi’nin son iki senedir 120 ülkeden öğrenci almaya başladığını açıklayan Ulcay; “Üniversite tarihinde ilk defa farklı ülkelerde sınav merkezleri açarak, başarılı yabancı öğrencilerin üniversitemizde eğitim görmesi için imkânlar oluşturduk. Büyük bir başvuru sayısının yakalandığı bu sınavlar sayesinde yabancı öğrenci sayımızı 3 yıl içerisinde 3 katı arttırarak 5 bin seviyelerine yükselttik. Elbette ki bu sayı bizim için yeterli olmayacak. Hedefimiz iki yıl içerisinde bu rakamı 10 bin yabancı öğrenciye yükseltmektir. Yeni dönemde yurtdışındaki sınav merkezi sayılarımızı yükseltmek adına girişimlerimizi sürdürüyoruz” şeklinde konuştu. Ulcay, ayrıca dünya çapında etkin bir üniversite olmak için değişim programlarına da ağırlık verdiklerini belirtti. Yabancı öğrencilere Türkçe öğretmek için 3 yıl önce ULUTÖMER’i kurduklarını ve yabancı öğrenci rakamında 3 kat artış yakaladıklarını hatırlatan Rektör Ulcay; “ULUTÖMER için şuanda geçici bir bina tahsis ettik. 3 yıldır eğitimler bu binada sürdürülüyor. Ancak gelecek hedeflerimiz doğrultusunda ULUTÖMER’i öğrenci kapasitesi çok daha büyük ve daha modern bir binaya taşıyacağız. Yeni binamız hazır. İçerisindeki bazı eksikliklerin giderilmesinin ardından 2019 yılında yabancı uyruklu öğrencilerimizin yeni eğitim merkezlerinde Türkçe eğitim almaya devam etmelerini sağlamış olacağız” şeklinde konuştu.

BİLİMSEL PROJELERE İKİ 
YILDA 50 MİLYON TL’LİK DESTEK

Akademik anlamda da çok sayıda yeni projeye imza attıklarını vurgulayan Rektör Yusuf Ulcay, bilimsel araştırma projeleri başta olmak üzere TÜBİTAK ve Santez projelerinde de ciddi bir yükseliş ivmesine ulaştıklarını söyledi. Üç yıl içerisinde sadece bilimsel araştırma projeleri kapsamında akademisyenlere 45 milyon TL’lik bir kaynak aktardıklarının altını çizen Yusuf Ulcay, “Üniversitemiz bünyesinde görev yapan akademisyenlerimize verdiğimiz teşvik ve destekler sayesinde 3 yıl içerisinde 35 milyon TL’lik bir proje üretimi gerçekleştirildi. Bilimsel Araştırma Projeleri, Santez Projeleri ve TÜBİTAK destekli bu projeler ile henüz devam eden 37 milyon TL’lik projeleri birleştirdiğimizde üniversitemizin geçmiş dönemde yaptığı tüm projelerin daha üstünde bir rakama ulaşıyoruz. Ayrıca yine son üç yıl içerisinde üniversite öz kaynaklarından akademisyenlerimizin ürettiği projelere 50 milyon TL’lik bir destek sağladık. Gelecek yıllarda bu rakamları çok daha yukarılara çıkarmak için desteklerimizi sürdüreceğiz” dedi.


MASTER VE DOKTORA  ÖĞRENCİLERİNE  KAMPÜS  İÇERİSİNDE LOJMAN


UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, bilimsel ve akademik çalışmaların kesintiye uğramaması adına Uludağ Üniversitesi’nde eğitim gören master ve doktora öğrencileri için lojman inşa edeceklerini vurguladı. Yüksek lisansını veya doktorasını Uludağ Üniversitesi’nde gerçekleştiren öğrenciler için stüdyo tipi 1+1 ve 2+1 şeklinde 1000 adet lojman yapacaklarını kaydeden Rektör Yusuf Ulcay; “Master ve doktora öğrencilerimiz için stüdyo, 1+1 ve 2+1 daireler şeklindeki 1.000 adet lojman çalışmamızı da mimari projesi de dahil olmak üzere tamamladık. Bu konutların ihalesini de yaşam merkezinde olduğu gibi yap-işlet-devret yöntemi ile çözmeyi planlıyoruz. Akademisyenlerimize yönelik yeni lojman projesi de bu çalışmaları takip edecek. Çalışmalarını sürdürdüğümüz yeni bağlantı yolları ve kampüs içi ulaşım planı ile üniversitemiz daha düzenli bir üniversite alt yapısına kavuşacak” diye konuştu. Araştırma üniversitesi kimliğini güçlendirmek adına 10 bin yüksek lisans ve doktora öğrencisine ulaşmayı hedeflediklerini hatırlatan Rektör Ulcay, “Bu amaçla da üç yıldır kontenjan sayılarımızı ciddi oranlarda arttırıyoruz. Önceki yıllara oranla 4 katı kontenjan artışına gittiğimiz enstitülerimiz var. Bu yıl 14 bin öğrenci Uludağ Üniversitesi’nde yüksek lisans için başvuru yaptı. Doktora öğrenci sayımız ise geçmiş yıllara oranlara iki katını geçti. Konut projelerimiz tamamlandığında öğrencilerimizin kampüs içerisinde ikamet etmesini sağlayacağız. Böylece doktora ve master öğrencilerinin saat mevhumu olmadan 7/24 bilimsel çalışmalarını yürütebilmelerinin de alt yapısını hazırlamış olacağız” şeklinde konuştu.