Spor Kaynak: (İHA) 20.03.2017 16:51 Güncelleme: 20.03.2017 17:02

UEFA Direktöründen Türk futboluna uyarı

UEFA Direktöründen Türk futboluna uyarı
UEFA Finansal Fair Play Direktörü Andrea Traverso, 2. Futbol Zirvesinde UEFA’nın hazırladığı yıllık maddi rapor hakkında bir sunum yaptı. Traverso, Avrupa’da en büyük borçlanmanın Türk takımlarında olduğunu söyledi.

Kulüpler Birliği ve Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlenen 2. Futbol Zirvesi, Haliç Kongre Merkezi’nde devam ediyor. Zirvede bir sunum yapan UEFA Finansal Fair Play Direktörü Andrea Traverso, Türk takımlarının zararlarını düşürmek yerine beş kat arttırdığını belirterek, "Avrupa ligleri arasında en büyük borçlanma Türk takımlarında. Daha önce 40 milyon Euro olan miktarı 200 milyon Euro’ya çıkardılar. Türkiye Ligi’nin yanı sıra İtalya ve Rusya ligleri de benzer özellikler sergiliyorlar ve finansal açıdan iyi gitmiyorlar" diye konuştu.

"TRANSFERDE SÜREKLİ ZARAR EDEN BİR LİG"

Traverso, yeni yayın anlaşması ile Türk futbolunun Avrupa’da 6. büyük lig olduğunu ifade ederek, "Buna rağmen yapılan transfer harcamaları ve verilen yüksek maaşlar sebebi ile Türk takımları zarar etti. Türkiye sürekli transferde zarar eden bir lige sahip. Alman takımlarında yüzde 52 olan maaş oranı Türk takımlarında ise yüzde 80. Yani transfer sonuçları da iyi tablo çizmiyor" açıklamasını yaptı.

"ALTYAPIYA YATIRIM YAPILMALI"

Türk takımlarının altyapıya yatırım yapması gerektiğini vurgulayan UEFA Finansal Fair Play Direktörü Andrea Traverso, "Türkiye ve Rusya ligleri en yaşlı kadrolara sahip ligler. Fransa ve Portekiz ise daha genç oyunculardan kurulu takımlar var. Yaşlı ve tecrübeli oyuncular yüksek ücreti ve maliyeti de berabere getiriyor. Türk takımlarının altyapıya daha fazla yatırım yapması gerekiyor. Çünkü bakıldığında altyapıya yatırım açısından da Türkiye diğer ülkelere göre çok daha düşük seviyede" açıklamasını yaptı.

Traverso ayrıca, Türk takımlarının dernek yapısından çıkması gerektiğini dile getirdi. Bu yapının günümüze uygun olmadığını söyleyen Traverso, mali durumun da bundan olumsuz etkilendiğini ifade etti.