Gülay YÜCEL
İnternet altyapısının ve kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte ortaya çıkan yeni iş modellerinden birisi olan e-ticaret, ekonomik hayatta çok büyük değişiklikleri de beraberinde getirdi. Bu değişikliklerin ve getirilerinin ham madde pazarında da önemli bir eksikliği gidereceğini fark eden Mesut Gündoğdu, kısa sürede yüzde 100 yerli, milli ve öz sermaye ile kurulan Al-Ver.com'u hayata geçirdi. 30 yıllık sektör deneyimine sahip grup şirketlerinin bakış açısı ve 6 yıllık AR-GE ve yazılım süreçleri sonucunda hayata geçirilen platformu, Al-Ver.com Kurucu ve CEO'su Mesut Gündoğdu ile konuştuk.
- al-ver.com'un hikayesi nedir?
Bir hayal ile başladı. Pazar analizi yaparak bir çalışma yapmadık sorunları biliyorduk, pratik olarak sahadan kaynaklı analizi doğal olarak sürekli iş yaşamımızda yaptığımız için tam olarak alıcıyla satıcı arasındaki iletişim bozukluğuna ve erişim problemlerine odaklanarak işe koyulduk.
- Alıcıya ve satıcıya sunduğunuz avantajlar nelerdir? Siz kazancın neresindesiniz?
"Almanın satmanın en kolay yolu al-ver.com" sloganıyla ham madde sektöründe alıcı ve satıcıları kolay ve direkt olarak buluşturan online bir platform. Alıcının doğru ürüne ulaşılabilir fiyatla erişmesini satıcıyı da elindeki ürünü değer kaybetmeden zayi olmadan hızla en doğru alıcıyla buluşturmayı hedefliyoruz.
- Al-ver Güvenli alver (GAV) nedir?
Ticaretin can damarı güvendir. Al-ver.com olarak alıcıyla satıcıyı güvenli bir limanda buluşturmak adına 'Güvenli alver' - GAV sistemini devreye soktuk. İstedik ki alıcı ve satıcı mağdur olmadan ticaret süreci tamamlansın.
- Güvenli al-ver neden kullanılmalı?
Maalesef piyasada bir güven erozyonu mevcut. Daralan ekonomik koşullar da bu durumu körüklemeye devam ediyor. Biz garantör rolünü üstlendiğimiz için alan veya satan taahhüdünü tam olarak yerine getirmedikçe ödeme süreçlerini tamamlamıyoruz. Üstelik buna ilaveten alıcı ve satıcı karşılıklı mutabık kaldığı müddetçe istedikleri evrakı 'Güvenli al-ver' güvencesiyle kontrole tabi tutarak ticaretini çok daha profesyonel bir şekilde gerçekleştirebilir.
- Kullanıcı sayınız? İşlem hacimleri nedir? Hangi sektörleri görebiliyoruz?
Platformumuzda dikeylerimiz; tarım, kimyasallar, gıda, mineraller - maden - metalurji, plastik - kauçuk, enerji, tekstil - deri ürünleri ve makine olarak sıralayabiliriz. Bu kategorilerdeki Türkiye'de doğru ham maddeyi doğru fiyata almak ve satmak isteyen tüm orta büyük işletmeler yani tüm Türkiye'den başlayarak 8 dil entegrasyonu ile tüm dünyanın ham madde ihtiyacını ülkemizden karşılamak ve ülkemizin ihtiyacı olan kaliteli ve doğru ham maddeyi ülkemiz ile buluşturmayı hedefliyoruz. Platformu açtığımız ilk dönemde ücretsiz üyelikler ile hızla büyüdük ve tanınmaya başladık. Yaptığımız dijital pazarlama aksiyonlarımızla büyük firmaların dikkatini çektik ve bizimle hem yatırım hem de platforma üye olmak adına sürekli görüşmeler gerçekleştiriyorlar. Yaptığımız pazarlama çalışmalarıyla 81 ilden çok olumlu geri dönüşler almaktayız.
- İddialı bir hedef..
Bu alanda olmayan bir platformu hayata geçirmenin gururunu yaşıyoruz ve aslında sevmesem de anlattığım insanların genel olarak aklına 'Alibaba' geliyor ve daha iyi akıllarda şekillenmesi için benzetmek gerekirse biz Türkiye'den bir Alibaba çıkarma hayaliyle milli ve yerli bir felsefeyle yola çıktık. Bu topraklara ve bu insanlara borcumuz var.
"BİR ÜRETİM ÜSSÜNE DÖNÜŞECEĞİZ"
- Bu küresel konjonktürde, nasıl cesaret ettiniz?
Aslında biz başladığımızda pandemi yoktu ve 15 yılın üzerinde bir düşünsel süreci olan haylimizi gerçekleştirmek için yola çıktık. Pandemi doğru düşüncemize destek oldu. Gittiğimiz her yerden ne kadar ihtiyaç olduğunu ve ne düşünmediğimiz kadar faydalar sağladığımızı kullanıcılarımızın teveccühleriyle karşılaştıkça daha çok anlıyoruz.
- Kur, enflasyon, yüksek volatilite derken, platformunuz üzerinden piyasa okumanız nedir?
Dünyada genel yaşanan problemlerin üstüne gelen Rusya - Ukrayna savaşı petrol ve doğal gaz tarafında dengesiz bir durum yarattı ve bu hemen her sektörü derinden etkiledi. Bizim piyasa okumamız bu ülkenin enerjisi, tarihsel birikimi, jeopolitik önemi, lojistik avantajlarıyla yaşadığımız durumdan güçlü çıkacağımız yönünde.
- Üretici özellikle maliyetlerini fiyatlara yansıtamadığından şikayetçi. Sizin değerlendirmeniz..
Herkes kendi penceresinden haklı ama biz bu duruma hız ve dijital dönüşüm noktasından okumaya gayret ediyoruz. Dijital dönüşümümüzü tamamlar ve ticaretimizi hızlandırırsak bu sorunların bir kısmı ortadan hızla kalkacaktır. Ayrıca Türkiye'nin döviz ve işçilik maliyeti avantajı aynı zamanda. Avrupa'ya yakınlığıyla bir üretim üssüne dönüşmesinin hızlanacağına eminiz.
- Tedarik güvencesi hakkında ne söylersiniz?
Ticaretin bu kadar geliştiği bu devirde bile hala herkesin her firmaya ulaşamadığını ve her kurumsal firmanında buna benzer tersi bir sorunla karşılaştığını görüyoruz. Platformumuz bu durumu ortadan kaldırıyor ve tedarik güvencesini platformumuzun genişlemesi ve daha çok insana ulaşmasıyla daha sıkı bir şekilde kontrol altına alabileceğimize inanıyoruz.
- "Kimse malını TL ile vadeli satmak istemiyor" düşüncesini kırmış görünüyorsunuz..
Evet bu düşünceyi kırmak en büyük hedefimizdi ve hızla başardık. Arzu ederiz ki kur daha dengeli bir hal alsın ve sadece ihracat değil iç piyasada da işlerin artışını ölçeklendirebilelim.