Vakıf Katılım web
Sağlık 17.10.2016 18:02 Güncelleme: 17.10.2016 18:08

"TÜRKİYE'NİN DİYABET İLACI ÜRETMESİ ENGELLENİYOR"

Türkiye'deki ilaç üretimi ile ilgili önemli bir iddia ortaya atıldı. İddianını sahibi İlaç firması Abdi İbrahim'in patronu Nezih Barut. Barut, diyabet gibi stratejik alanlarda Türkiye'de ilaç üretiminin çoğu zaman uluslararası firmalarca engellendiğini söyledi
"TÜRKİYE'NİN DİYABET İLACI ÜRETMESİ ENGELLENİYOR"

YENİBİRLİK - Ülkelerin ilaç sanayisinin bağımsız olması gerektiğine vurgu yapan Nezih Barut, ilaç gibi stratejik bir alanda Türkiye'nin de milli politikalar geliştirmek zorunda olduğunu söyledi. İddialara göre diyabet ilaçlarının bu konuda en çok dikkat edilmesi gereken ürünler olduğuna işaret eden Barut, “Diyabet ilaçları Türkiye'de mutlaka üretilmeli. Çünkü bu alan stratejik” dedi. 

"Türkiye'de ilaç üretilmesin diye zararına satış yapılıyor"

İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası Başkanlığını da yürüten Barut, uluslararası firmaların Türkiye'de diyabet gibi ilaçların üretilmesinin önüne geçmek için zaman zaman iç pazarda zararına satış yaptığını ileri sürdü.  Barut, “Bu konudaki fiyat politikaları çok önemli. Türkiye pazarda hakim durumda olan firmalar çok düşük fiyatlarla piyasaya ürün vererek bu alanda yeni yatırımların girmesini engelleyebiliyorlar. Devlet buna dikkat etmeli ve stratejik davranmalı” diye konuştu.

“Referans fiyat, ucuz ilaca engel”

Barut, Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun uyguladığı fiyat politikasına da değindi. Türkiye Eczacılar Birliği üzerinden yurt dışından getirtilen ürünlerin fiyatlarına dikkat çeken Barut, uygulanan depo fiyatlarının özel sektörün yurt dışından daha ucuza ürün teminini zorlaştırdığını belirtti. Barut, yüzde 55 daha ucuza getirebilecekleri ürünleri, Eczacılar Birliği'nin referans kabul edilen fiyatları nedeniyle Türkiye'ye getiremediklerini ifade etti. Bu sorunu Sağlık Bakanı ile görüştüklerini anlatan Barut, sıkıntının giderilmesini beklediklerini dile getirdi.