Beyaz Perde 09.07.2017 20:50 Güncelleme: 10.07.2017 02:46

Türk Sinemasında yeni dönem

Taslak çalışması biten yeni Sinema Kanunu ile yabancı film yapımcılarına destekten gişede başarılı olan filme teşviklere, reklam sürelerinin kısaltılmasından sinema salonlarına desteğe kadar çok önemli yenilikler geliyor.
Türk Sinemasında yeni dönem

ANKARA /YENİBİRLİK Kültür ve Turizm Bakanlığı, bir süredir üzerinde çalıştığı yeni Sinema Kanunu'nun taslak metnini hazırladı. Taslak, bir dizi toplantı sonucu sektör temsilcilerinin görüşlerinden sonra şekillendi. Özellikle teşvik ve destek politikasında önemli yenilikler içeren taslak, Bakanlar Kurulu'na sunumunun ardından tasarı olarak TBMM'ye gönderilecek, yasalaşmasının ardından desteklere ilişkin detaylar hazırlanacak yönetmeliklerle belirlenecek. 

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, son olarak,  yeni Sinema Kanunu Tasarısı çalışmaları kapsamında bu hafta sonu İstanbul'da sektör temsilcileri ile bir araya geldi. Toplantıya sinema alanında faaliyet gösteren yönetmen, senarist, oyuncu, yapımcı meslek birlikleri SEYAP, TESİYAP, FİYAB, SESAM, SETEM, BSB, BİROY, ASİTEM, SİNEBİR, SENARİSTBİR ile Sinema Salonu İşletmecileri Derneği SİSAY temsilcileri katıldı.

Toplantıda sinema sektörünün 2017'de de çok başarılı bir yıl geçirdiğini ifade eden Bakan Avcı, şu ana kadar seyirci sayısı ve gişe gelirlerinde geçen yıla oranla yüzde 25’lik bir artış yaşandığını, bunun tüm zamanların rekoru olduğunu ve yıl sonunda 70 milyon seyirci hedefine ulaşılmasını beklediğini söyledi. Avcı, sinemanın Türkiye'nin ve kültürümüzün tanıtımı açısından stratejik bir sektör olduğunu dile getirerek, bu doğrultuda çalışmalar yürütüldüğünü vurguladı.

2004 yılında çıkarılan Sinema Yasası sonrasında film üretiminde ve seyirci sayısında büyük bir artış yakalandığına işaret eden Avcı, 2002 yılında vizyona giren yerli film sayısının 9 iken, 2016 yılında 135’e ulaştığını hatırlattı. Bakan, bu başarıya Kültür Bakanlığı ile sinema sektörünün ortak hedefler doğrultusunda, birlikte  gerçekleştirdikleri çalışmalar neticesinde ulaşıldığını ifade etti. Bakan Avcı, bakanlığın bu başarıyı sürdürülebilir kılmak için sektörle tam mutabakat içerisinde yeni bir yasa taslağını hazırladığını ifade ederek detaylara ilişkin bilgiler verdi.

Türkiye yabancı film yapımcılarının cazibe merkezi olacak

Kanun ile yabancı film yapımcılarını ülkemize çekecek, ortak yapımların önünü açacak yeni düzenlemelerin getirildiğini söyleyen Bakan Avcı, Türkiye'de film çekecek olan ve gerekli şartları sağlayan yapımcıların Türkiye'de harcadıkları tutarın yüzde 30’una kadarını geri alabileceklerini, bunun baştan başa açık hava platosu niteliğinde olan Türkiye'nin  film çekim merkezi haline getirilmesi ve diğer ülkelerle rekabet edebilmesi için atılan çok önemli bir adım olduğunu belirtti. Yabancı Sinema Filmlerini Destekleme Kurulu tarafından desteklenmesine karar verilen filmlerin yapımcıları Türkiye'de harcadıkları geçerli tutarları yeminli mali müşavir raporu ile bakanlığa ibraz ettikten sonra, bu tutarın yüzde 30'una kadarını geri alabilecekler. Üst limit ayrılacak bütçe ve yönetmelikle belli olacak. 

Gişede başarı ödüllendirilecek

Bakan Avcı, bir milyon ve üzeri seyirciye ulaşan yerli filmlerin yapımcılarına bir sonraki projelerinde kullanılmak üzere, sağladıkları eğlence vergisinin yüzde 25’i oranında destek verileceğini, bu şekilde gişede başarılı olan ve ekonomik katkı sağlayan filmlerin yapımcılarının teşvik edileceğini, film üretiminde de süreklilik sağlanacağını ifade etti.

Dizi film ihracına destek

Ülke tanıtımına katkı sağlayacak ve yurtdışına ihraç edilecek dizi filmlerin de destekleneceğini vurgulayan Bakan Avcı, Türkiye'nin uluslararası tanıtımında büyük rol oynayan televizyon dizilerinin desteklenmesi ile yakalanan başarıların artacağına inandığını, dizilerin kültürel ihraç ve tanıtım aracı olarak etkin şekilde kullanılacağını söyledi. Taslakta dizilerle ilgili yer alan düzenlemeye göre, ülke tanıtımına katkı sağlayacak ve yurtdışına ihraç edilecek dizi filmler desteklenecek. Gerekli belgeler ile yapılacak başvurunun ardından dizi filmin yapım giderleri için, bütçesi de göz önüne alınarak, Dizi Filmleri Destekleme Kurulu tarafından belirlenecek tutarda destek dizi film yapımcısına sağlanacak. Desteklerde en önemli kriter, iç pazara dönük yapımların değil, ihraç edilebilecek filmlerin desteklenmesi olacak.

Reklam sürelerine sınırlama geliyor

Bakan Avcı, taslakta vatandaşlardan çokça şikayet aldıkları film öncesi reklam sürelerine ilişkin düzenleme öngörüldüğünün, reklam sürelerine kısıtlama getirirken sinema sektörü için en etkili tanıtım aracı olan fragmanların gösterimleri için asgari süre şartı getirildiğinin altını çizdi. Reklam ve fragman sürelerine ilişkin bir düzenleme daha önce mevcut değildi. Taslakta yer alan düzenlemeye göre, film öncesi en fazla 15 dakika reklam gösterilebilecek. Yine film öncesi fragman gösterme zorunluluğu getirilirken, en az fragman gösterim süresi 5 dakika olarak belirlendi.

Sinema salonlarına “ayakta kalma” reçetesi

Yerli film sektörünü güçlendirmek, gösterim  şansı bulamayan filmlerin seyirci ile buluşmasına katkı sağlamak amacıyla sinema salonu işletmecilerinin de destekleneceğini anlatan Bakan Avcı, üretilen filmlerin seyirci ile buluşması, sinemadaki tür çeşitliliğinin artırılması ve müstakil sinema salonlarının yaşatılması bakımından bu destek türünün çok önemli olduğuna inandığını belirtti. Taslakta, sinema salonu işletmecilerine yerli film göstermeleri kaydıyla destek verilmesi öngörülüyor. Getirilecek düzenlemeyle, gösterim takvimi ve yapılan gösterimler bakanlığa ibraz edildikten sonra, sinema salonu işletmecilerine belirlenen tutarda destek verilecek. Tutarlar ve diğer şartlar yönetmelikle belirlenecek.

Bakan Avcı, stratejik ve başarılı bir sektör olan sinemanın dünyada yükselen bir değer olduğunu vurgulayarak sektör temsilcilerine bu alanda yaptıkları çalışmalar için teşekkür etti. Sektör temsilcileri,  hazırlanan taslağın sektörün önünü açacağını ve gelecek vizyonu açısından çok olumlu olduğu görüşünü dile getirerek, Bakan Avcı ve ekibine teşekkür ederek, taslağın en kısa sürede yasalaşmasına ilişkin beklentilerini ifade ettiler.