Seyahat - Turizm 07.06.2016 15:35

Turizmle ilgili bu sene ilave tedbirlerimiz gelecek

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci turizm sektörüyle ilgili bu sene ilave tedbirlerin alınacağını belirterek, şu anda bu konuya ilişkin bir çalışma yürütüldüğünü bildirdi. YENİBİRLİK - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, turizm sektörüyle…
Turizmle ilgili bu sene ilave tedbirlerimiz gelecek

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci turizm sektörüyle ilgili bu sene ilave tedbirlerin alınacağını belirterek, şu anda bu konuya ilişkin bir çalışma yürütüldüğünü bildirdi.

YENİBİRLİK - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, turizm sektörüyle ilgili bu sene ilave tedbirlerin alınacağını belirterek, şu anda bu konuya ilişkin bir çalışma yürütüldüğünü bildirdi. Bakan Zeybekci, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci ve yönetim kurulu üyelerini Bakanlık toplantı salonunda kabul etti. Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zeybekci, Bakanlar Kurulunda Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasına dönük bir değerlendirme yapılıp yapılmadığına ilişkin soru üzerine, "Sayın Başbakanımızın bu konuda herhalde bir düşüncesi var, bu hafta içerisinde bir karar beyan eder." dedi. Zeybekci, Alman Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, karara ilişkin söylenmesi gereken her şeyi Cumhurbaşkanı, Başbakan ve ilgili bakanların söylediğini, Ekonomi Bakanı olarak bu konunun siyasi bölümündeki tartışmalara girmek istemediğini aktardı.

Ekonomiyle ticaretle ilgili olabildiğince "düşmanları azaltıp dostları çoğaltmak" gerektiğini ifade eden Zeybekci şu değerlendirmelerde bulundu

"Almanya ile Türkiye ilişkileri yüz yıllardır pozitif yönde süren ilişkiler. Soysuza 'soysuz' dersin alınmaz, hırsıza 'hırsız' dersin alınmaz ama bunlara bu özelliklere sahip olmayan birine negatif bir şekilde yüklendiğiniz zaman alınır. Bu ülke bugün de çok alındı. Bu konuyla ilgili dünyada bugün Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, ecdadın bir zamanlar adalet, medeniyet ve refah dağıttığı toprakları dolaştığında başı dik dolaşıyor. Bizim bir zamanlar 400-500 sene hüküm sürdüğümüz bu coğrafyada her şey olabilirdi belki ama gerek inancımız, gerekse bu milletin yüce kültüründe gittiği yere hükmetmek, asimile etmek, yok etmek gibi bir şey olmadığını bütün bu coğrafyanın tamamı görüyor. Bununla ilgili tarihte negatif özellikleri olanlar, günah çıkarma adına tarihten, başkalarındaki dedikodu dahi olsa ki böyle şeyleri en üst düzeyde kaşıma yönündeler. Almanya'nın yaptığı da budur. Pişman olacaklar, onu da söyleyeyim. Bununla ilgili utanç duyacaklar yaptıklarından dolayı." Bakan Zeybekci, Türkiye-Almanya ilişkilerinin bu fırsatçılardan etkilenmeyerek ekonomik, ticari anlamda güçlü bir şekilde devam edeceğini bildirdi. Olumsuz bir dönem geçiren turizm sektörüne dönük yeni tedbirlerin olup olmayacağına ilişkin de Zeybekci, "Turizmle ilgili bu sene ilave tedbirlerimiz gelecek, şu anda bir çalışmamız var, ilave tedbirlerimiz olacak." dedi.

Türkiye-Rusya ilişkileri

Bakan Zeybekci, Türkiye-Rusya ilişkilerini değerlendirirken de şu anda yaşanan sorunların her iki ülke için de sürdürülebilir olmadığını vurguladı. Mevcut durumdan Türkiye'den daha fazla Rusya'nın zarar gördüğüne dikkati çeken Zeybekci, "Rusya gerek ekonomisinin dengeleri itibariyle gerekse içerideki fiyat artışları itibarıyla, gerekse pazarlarını veya alternatif tedarik merkezlerini minimize ederek rekabet ortamını oluşturamamadan kaynaklı zarar görüyor. Ama şundan emin olun ki her iki ülke için sürdürülemez olan şu andaki mevcut statünün de devamının pek mümkün olduğunu ben zannetmiyorum. Bu yönde inşallah gayret göstereceğiz hep beraber. Bir şekilde akılla, bunun üstesinden geleceğiz." diye konuştu.

"Vizenin bizim birinci önceliğimiz olmaması gerekiyordu"

Avrupa Birliği ile bu dönemdeki göçmen krizi sebebiyle ortaya çıkan geri kabul anlaşması ve vize serbestisi konularına da değinen Zeybekci, "Ekonomi Bakanı olarak söylüyorum, vize bizim için birinci önceliğimiz olmaması gerekiyordu." ifadelerini kullandı. Gümrük Birliğinin güncellenmesi konusu üzerine çok hızlı bir şekilde gideceklerini anlatan Zeybekci, Ekonomi Koordinasyon Kurulu ile Bakanlar Kurulu toplantılarında Başbakan Binali Yıldırım'ın Gümrük Birliği'nin revize edilmesi başlığı konusunda çok yoğun ve konsantre çalışma yönünde talimatı bulunduğunu söyledi. Zeybekci, "Gümrük Birliği'nin güncellenmesi meselesinin AB ile elle tutulur bir noktaya gelmesini istiyoruz, 2017 gibi başarmış olmayı tahmin ediyoruz." dedi.