Türkiye - Gündem 30.03.2016 16:09

Turist sayısında dünya genelinde düşüş var

Turizm sektörü temsilcileri Türkiye'ye bu yılın şubat ayında gelen yabancı ziyaretçi sayısının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10.32 azalmasına ilişkin bu durumun dünya genelinde yaşanan bir süreç olduğuna dikkati…
Turist sayısında dünya genelinde düşüş var

Turizm sektörü temsilcileri Türkiye'ye bu yılın şubat ayında gelen yabancı ziyaretçi sayısının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10.32 azalmasına ilişkin bu durumun dünya genelinde yaşanan bir süreç olduğuna dikkati çekti.

YENİBİRLİK - Türkiye'ye geçen ay gelen yabancı ziyaretçi sayısı hakkında Dünya Turizm Forumu Başkanı Bulut Bağcı dünyanın ekonomik sıkıntıların yanı sıra terör saldırıları gibi olayların yaşandığı bir süreçten geçtiğini belirtti. 

"Düşüşe giden bir trend var"

Bağcı "Yüzde 10'luk düşüş söz konusu ama zaten dünya genelinde düşüşe giden bir trend var. Türkiye'ye özgü bir şey değil." diye konuştu. Bazı Ortadoğu ülkesinden gelen turist sayısında ise geçen yılın şubat ayına göre artış yaşanmasının temel nedeninin Avrupalıların Müslümanlara yönelik algısı olduğunu belirten Bağcı "Bu artış daha da devam edecek." değerlendirmesinde bulundu.

"Terör saldırıları etkiliyor"

Ortadoğu Turizm ve Seyahat Acentaları Derneği (OTSAD) Başkanı Hüseyin Kırk ise "Terör saldırıları doğal olarak turistlerin seyahat algısını etkiliyor. Ancak ziyaretçi sayısındaki düşüş dünya genelinde yaşanan bir süreç." dedi. Kırk Ortadoğu pazarının Karadeniz'e kayması dolayısıyla turist sayısında herhangi bir sıkıntı yaşanmasının beklenmediğini de belirtti.

Ortadoğu ülkelerinden gelişlerde artış var

Bakanlık tarafından açıklanan ülkeye şubat ayındaki giriş çıkış istatistiklerine göre Emniyet Genel Müdürlüğünden alınan geçici veriler doğrultusunda bu yılın şubat ayında Türkiye'yi ziyaret eden yabancı sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10.32'lik bir azalarak 1 milyon 240 bin 633 oldu. Ziyaretçilerin en çok giriş yaptıkları sınır kapılarının bağlı olduğu illerin sırasıyla İstanbul, Artvin, Edirne, Antalya ve Ağrı olduğu tespit edildi. Cezayir, Fas, Mısır, Tunus, Bahreyn, Lübnan, Ürdün, İsrail gibi Ortadoğu ülkelerinden Türkiye'ye gelen turist sayısının ise arttığı belirlendi.