Güncel - Yaşam 21.06.2017 06:49 Güncelleme: 21.06.2017 16:39

Tuba Büyüküstün ve Umut Evirgen'e Magazin Gazetecileri Derneği'nden kınama!

​Tuba Büyüküstün'le Umut Evirgen'in önceki gün fotoğraflanlamalarının ardından Hürriyet gazetesi muhabiri İsmail Bayrak ve Takvim gazetesi muhabiri Aydın Hamza'nın, kovalamaca ve yolda çevrilmeleri suretiyle silahlı adamlar tarafından fotoğraf makinesine el konulması, Magazin Gazetecileri Derneği tarafından sert bir açıklama ile kınandı.
Tuba Büyüküstün ve Umut Evirgen'e Magazin Gazetecileri Derneği'nden kınama!

Tuba Büyüküstün'le Umut Evirgen’in önceki gün fotoğraflanlamalarının ardından Hürriyet gazetesi muhabiri İsmail Bayrak ve Takvim gazetesi muhabiri Aydın Hamza’nın, kovalamaca ve yolda çevrilmeleri suretiyle silahlı adamlar tarafından fotoğraf makinesine el konulması, Magazin Gazetecileri Derneği tarafından sert bir açıklama ile kınandı.

Muhabirlere uygulanan şiddetin ardından Magazin Gazetecileri Derneği tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

Bilindiği üzere, gazetecilik görevini yapmakta olan meslektaşlarımız Hürriyet gazetesi muhabiri İsmail Bayrak ve Takvim gazetesi muhabiri Aydın Hamza dün öğle saatlerinde Emirgan’da, işletmeci Umut Evirgen ve oyuncu Tuba Büyüküstün’ü görüntülemelerinin hemen ardından koruma görevlilerince yolları kesilmek suretiyle şiddete maruz kalmış, Hürriyet gazetesi muhabiri İsmail Bayrak’ın fotoğraf makinesi silah zoruyla gasp edilmiştir.

Bir basın mensubunun yaptığı veya yapmaya çalıştığı haberden dolayı şiddete maruz kalması ve görevine engel olunması hele hele dünyanın en önemli metropollerinden İstanbul’un en merkezi noktalarından birinde silahlı gaspa uğramaları asla kabul edilemez.

Artık bilinmelidir ki, 

yasalara göre “Kişilerin tanınmışlık düzeyi ve medyada yer alışları dikkate alındığında, içinde yer aldığı olayların haber yapılması hukuka uygundur. Şayet bu kişi kendisini şöhretli olarak kabul ediyor ise yine Yargıtay kararlarına göre; şöhret sahibi kişilerin diğer vatandaşlardan farklı olarak toplumun gözü önünde yaşanan hayat içerisinde yer aldıklarından, bu kimselerin yaşantı, söz ve davranışlarına toplumda bir merak ve öğrenme isteği, kısaca  KAMU MERAKI’nın uyanması söz konusudur ve bunu aydınlatmakta basına yüklenen hak ve ödevdir. 

Bir gazeteciye yapılan saldırı, her ne şekilde oursa olsun aynı zamanda basın özgürlüğüne yapılmış bir saldırıdır ve aslında tüm meslektaşlarımızı sindirmeye yönelik çirkin bir kaba kuvvettir. 

Dolayısıyla bizler, gazetecilik mesleğini icra eden -uzmanlık alanı farketmeksizin- tüm meslektaşlarımızın sebebi her ne olursa olsun şiddete maruz kalması hiçbir şekilde affedilemez.

Melektaşlarımız İsmail Bayrak ve Aydın Hamza’ya yapılan saldırıyı; tüm gazetecilere yapılmış bir saldırı olarak kabul ediyoruz. Bu sebeple Magazin Gazetecileri Derneği olarak Cumhuriyet Savcılığı’na yapılan suç duyurusunun takipçisi olacağımızı ve sonuna kadar basın çalışanı meslektaşlarımızın yanında olduğumuzu bildiririz.  

Kamuoyu ve basınımızın dikkatlerine sunulur...