Güncel - Yaşam 20.04.2017 15:08

Torununun gözünden Bedri Rahmi Eyüboğlu

Sabahattin Rahmi Eyüboğlu, dedesi şair Bedri Rahmi'nin halk tarafından çok sevildiğini belirterek, "Dedemi anlamak kolaydır çünkü dedem halk insanıdır." dedi.
Torununun gözünden Bedri Rahmi Eyüboğlu

Sabahattin Rahmi Eyüboğlu,şairin şiirinden yola çıkılarak "Sevmek Güzel Meslek" adı verilen Ankara CerModern Sanat Merkezindeki Bedri Rahmi Eyüboğlu sergisinde şair, yazar ve ressam Bedri Rahmi Eyüboğlu'nu anlattı.

Otelcilik işiyle meşgul olurken babasının isteğiyle 27 yıldır dedesi Bedri Rahmi Eyüboğlu ve babaannesinin resim sergileriyle ilgilendiğini belirten Eyüboğlu, Türk halkına ecdadını, sergiler vesilesiyle tanıttığı için büyük bir keyif aldığını bildirdi.

"Dedem halk insanıdır"

Dedesini her kesimden insanın anladığını ve çok sevdiğine işaret eden Eyüboğlu, "Bedri Rahmi Eyüboğlu'nu anlamak için çok aydın olmak, onun yazdıklarını, söylediklerini anlamak için yedi ansiklopedi devirmek gerekmez. Dedemi anlamak kolaydır çünkü dedem, halk insanıdır." dedi.

Şair Bedri Rahmi'nin anlatmak istediğini net bir şekilde aktardığı için halk nezdinde anlaşılır biri olduğuna dikkati çeken Eyüboğlu, şöyle devam etti:

"Dedem 'aydın' lafına çok kızgındır ve sürekli, 'Kaç mumluk aydın bu?' diye söylerdi. Bilirsiniz, bir aydın bir yazı yazar, okumak ve anlamak için iki ansiklopedi karıştırırsınız, bakarsınız ne demek istiyor bu adam diye. Dedem hiçbir zaman öyle biri olmadı ve halkı tarafından anlaşıldı. Halk tarafından anlaşılınca da sevilirsiniz veya sevilmezsiniz. Dedem Bedri Rahmi Eyüboğlu her zaman sevilenlerden biri oldu."

"Karadut, Ermeni bir genç kızdı"

Bedri Rahmi'nin en bilinen şiirlerinden "Karadut"a konu olan kişinin babaannesi olmadığını anlatan Eyüboğlu, "Bu coşku, dedemin hayatına birkaç kez girdi. Artık her ikisi de vefat ettiği için söylemekte mahsur yok. Karadut'u herkes babaannem zanneder ama Karadut babaannem değildi. Ben de Ermeni bir genç kız olduğunu seneler sonra öğrendim. İnsanlar zannederler ki Karadut'tan başka kimse yok ama dedemin hayatında ona etki eden birkaç insan vardı. 'Karadut' bunların içinde en bilineniydi." dedi.

Özellikle çocuklara ve gençlere Türk sanatçıların tanıtılmasını isteyen Sabahattin Rahmi Eyüboğlu, şunları kaydetti:

"Çevirin bir çocuğu sorun, 'Hangi sanatçıyı tanıyorsun?' diye, hepsi Pablo Picasso, Vincent van Gogh veya Paul Cezanne diyebilir, elbette bunları da öğrensinler ama ben istiyorum ki Bedri Rahmi, İbrahim Çallı, Nazmi Ziya Güran, Osman Hamdi Bey'i de bilsin ve söylesinler."

Sergide neler var?

Sergide yer alan eserler için kapsamlı bir çalışma yapıldı. Eyüboğlu'nun Kalamış'taki evindeki çalışmaları ile yaklaşık 30 koleksiyonerin elinde bulunan eserler toplandı. Eyüboğlu'nun kişisel eşyalarının da yer aldığı sergi 30 Temmuz'da Ankara CerModern'de gezilebilecek.

"Sevmek Güzel Meslek" isimli sergi kapsamında Bedri Rahmi Eyüboğlu hakkında birçok edebiyat söyleşisi ve şiir dinletileri de düzenleniyor.