Ekonomi 19.05.2022 07:00

TKBB'nin 21. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi

Türkiye Katılım Bankaları Birliği'nin (TKBB) 21. Olağan Genel Kurulu, Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Dr. Nureddin Nebati ve BDDK Başkanı Sayın Mehmet Ali Akben'in katılımıyla gerçekleşti.
TKBB'nin 21. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi

Türkiye Katılım Bankaları Birliği’nin (TKBB) 21. Olağan Genel Kurulu, Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Dr. Nureddin Nebati ve BDDK Başkanı Sayın Mehmet Ali Akben’in katılımıyla gerçekleşti.

Katılım bankalarının çatı kuruluşu Türkiye Katılım Bankaları Birliği’nin (TKBB) 21. Olağan Genel Kurulu, 17 Mayıs 2022 Salı günü İstanbul’da düzenlendi. Ekonomi yönetiminin önemli isimlerinin katılımı ile gerçekleşen Genel Kurul’da katılım bankalarının ve Türkiye ekonomisinin mevcut durumuna ilişkin değerlendirmeler yapıldı. Ülkemiz ekonomisinin gelecekteki seyrine yönelik öngörülerin de masaya yatırıldığı Genel Kurul’da Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Dr. Nureddin Nebati bir konuşma gerçekleştirdi.

“TKBB SEKTÖRÜ İLMEK İLMEK DOKUDU”

Bakan Nebati konuşmasında, TKBB'nin kurulduğu günden bu yana Türkiye'nin kalkınmasında ve büyümesinde önemli roller üstlendiğini, bu rollerin öneminin her geçen gün arttığını belirtti. Türkiye'de katılım finansın mazisinin, 1980'lerin ilk yıllarına uzandığını anımsatan Bakan Nebati, o tarihlerde atılan tohumların, bugün serpilip büyüyerek, ülkenin ihtiyaç duyduğu finansmanı kesintisiz sunabilen güçlü finansal kuruluşlara dönüştüklerini görmenin kendilerine büyük mutluluk verdiğini söyledi. TKBB’nin kuruluşundan bu yana katılım finans sektörünün Türkiye'de adeta ilmek ilmek dokunduğunu aktaran Bakan Nebati, şunları kaydetti: “İnancımızdan kök bulan bir sistem, katılım finans… İnsan ve paylaşım odaklı yaklaşımlarının yanı sıra yetkin kadroları ve yeni teknolojilere hızla uyum sağlayabilmesiyle bu gelişimini sürdürdü. Banka ağırlıklı finansal yapı içerisinde, katılım bankalarının giderek artan rolü ve çeşitlenen ürünleriyle her geçen gün daha fazla ilgi göreceğine ve toplam aktif büyüklük içerisinde sınırlı olan payını yukarılara taşıyacağına yürekten inanıyorum.”

İSTANBUL, ULUSLARARASI KATILIM FİNANSIN MERKEZİ OLACAK

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Sayın Mehmet Ali Akben ise katılım finans sisteminin güçlendirilmesine yönelik devam eden çeşitli çalışmalarda kayda değer gelişmeler kaydettiklerini söyleyerek, “Katılım finans kuruluşlarının ağırlıklı olarak likidite yönetimi için kullandığı teverruk ürününe ilişkin işlemlerin, yurt dışı piyasalar yerine yurt içinde yapılabilmesine yönelik projede son aşamaya gelindi” dedi. Akben, Türkiye Ürün İhtisas Borsası nezdinde kurulacak özel piyasanın gelecek günlerde faaliyete geçmesi beklendiğini de belirterek, şunları kaydetti: “Üzerinde çalıştığımız en önemli konu şüphesiz; Katılım Finans Kanunu. Bu kanunun en önemli katkısı, katılım finansı bankacılığın dışına çıkararak tüm alt bileşenleri ile bağımsız bir sektör haline getirmesi, yasal anlamda onu müstakil bir yapıya kavuşturmasıdır. Bu sayede, katılım finansın bankacılıktan ibaret olduğu algısı değiştirilecek, sigorta ve sermaye piyasası faaliyetlerini de içine alacak şekilde sektörün yeniden tanımlanması sağlanacaktır. Devam eden diğer çalışmalar, katılım finans kuruluşları için tahkim merkezi ve derecelendirme sistemi kurulması eylemleridir. Kanunun ve diğer meri çalışmalarımızın İstanbul'a, uluslararası katılım finans merkezi olma yolunda ciddi katkılar sağlamasını bekliyoruz.”

“TOPLANAN FONLARDA PAYIMIZ YÜZDE 10’U AŞTI”

TKBB Başkanı Osman Çelik de katılım bankalarının 2021 yılını ve Türk finans sistemini değerlendirdiği bir sunum gerçekleştirdi. Çelik, sunumunda, 2021 yılının katılım finans modelinin sürdürülebilir bir büyüme yakalaması, sektörün dünya standartlarında finansal ürün ve hizmet sunar hale gelmesi için özel gayret gösterdikleri bir yıl olduğunu belirterek, şöyle devam etti; “Katılım bankaları olarak, bu gayretin sonuçlarını da geçen yıl her alanda büyüme kaydederek gösterdiğimiz performans ile almış olduk. 2021 yılı rakamlarında en dikkat çekici büyümeyi toplanan fonlarda gösterdik. Toplanan fonlarda 2020 yılına göre yüzde 73 gibi yüksek oranda bir artış yaşandı. Aralık 2021 itibarıyla toplanan fon miktarı 556 milyar 418 milyon liraya ulaştı. Katılım bankalarının sektörden aldığı pay yüzde 10,5'e yükseldi. Bu katılım bankalarına olan güvenin giderek arttığının göstergesidir.”

Katılım bankalarının son 3 yılda pazar payını da sürekli olarak artırarak yüzde 8’e çıkarmayı başardığını kaydeden Çelik, katılım bankalarının 2021 yılı verilerine ilişkin şunları paylaştı; “Toplam aktiflerimiz 2020 sonuna göre yüzde 64 artışla 717 milyar 320 milyon lirayı aşarken, öz varlıkları yüzde 33 büyüme ile 36 milyar 652 milyon TL seviyesine yükseldi. Net kârımız ise 5 milyar 686 milyon TL’ye ulaştı. Sektörümüz kullandırılan fonlarda da yüzde 54’lük büyüme gösterdi ve piyasalara 369 milyar 393 milyon TL destek verdi.”

Genel Kurul kapsamında, Katılım Bankaları 2021 Faaliyet Raporu yayınlanırken, Birliği 2021-2022 dönemine ilişkin Faaliyet Raporu’nun sunumu da gerçekleştirildi. Faaliyet ve mali raporların görüşülmesinin ardından Genel Kurul sona erdi.