Halkbank web
Ekonomi 21.05.2022 07:00

TİM Başkanı Gülle: 5 oyla başkan yardımcısı seçildim

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, "14 kişinin oy kullandığı, 3 adayın olduğu ve sadece ikisinin seçileceği bir denklemde, 5 oy her durumda başkan yardımcılığı için yeterlidir. Fakat matematiği, hakkı-hukuku ve demokratik kültürü by-pass etmek isteyenleri, bu seçimde de üzülerek gördük." dedi.
TİM Başkanı Gülle: 5 oyla başkan yardımcısı seçildim

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, "14 kişinin oy kullandığı, 3 adayın olduğu ve sadece ikisinin seçileceği bir denklemde, 5 oy her durumda başkan yardımcılığı için yeterlidir. Fakat matematiği, hakkı-hukuku ve demokratik kültürü by-pass etmek isteyenleri, bu seçimde de üzülerek gördük." dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, önceki gün gerçekleşen Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Kurulu seçimleriyle ilgili yaşanan tartışmalara ilişkin olarak, "14 kişinin oy kullandığı, 3 adayın olduğu ve sadece ikisinin seçileceği bir denklemde, 5 oy her durumda başkan yardımcılığı için yeterlidir. Fakat matematiği, hakkı-hukuku ve demokratik kültürü by-pass etmek isteyenleri, bu seçimde de üzülerek gördük." dedi.

TİM Başkanı İsmail Gülle, Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Kurulu seçimlerine ilişkin kamuoyunda oluşturulmaya çalışılan kafa karışıklığının giderilmesi ve seçimde yaşananlarla ilgili olarak basın toplantısı düzenledi.

18 Mayıs tarihinde Tekstil Sektör Kurulu toplantısını gerçekleştirdiklerini belirten Gülle, toplantıda, sektör kurulu başkanı ve 2 başkan yardımcısı seçimi için oylama yapıldığını anımsattı.

Gülle, "Bugün burada bir araya gelmemizin sebebi, bu seçim ve akabinde neden olduğu suni tartışmalardır. Ben, her zaman halkımızın yüzünü güldüren açıklamalar yapan bir başkan olarak karşınıza çıktım. Ama bugün bu suni tartışmaların, kamuoyunu daha fazla meşgul etmemesi için maalesef bu toplantıyı organize etmek zorunda kaldım." ifadelerini kullandı.

- “Bugün geldiğimiz nokta bizim için son derece şaşırtıcıdır”

Sektör kurulunun 14 temsilciden oluştuğunu ve ilk oylamanın sektör kurulu başkanlığı için yapıldığını aktaran Gülle, şunları kaydetti:

"TİM Başkanı olmam nedeniyle ben, sektör kurulu başkanlığına aday olmadım. Bu turda oy çokluğu ile Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanımız Fikret Kileci başkan seçildi. İkinci tur oylama, benim de aday olduğum 2 başkan yardımcılığı için yapıldı.

Tartışmalara sebep olan da bu seçimdir. Dünyanın neresinde olursanız olun, matematik ve rakamlar kesinliğin en doğru ifadesidir. 14 kişinin oy kullandığı, 3 adayın olduğu ve sadece ikisinin seçileceği bir denklemde, 5 oy her durumda başkan yardımcılığı için yeterlidir. Fakat matematiği, hakkı-hukuku ve demokratik kültürü by-pass etmek isteyenleri, bu seçimde de üzülerek gördük."

Gülle, yakın dönemde tekstil sektörünün değerli temsilcileri ile bölgesel toplantılarda bir araya geldiklerini ve istişarelerde bulunduklarını vurgulayarak, "Bu görüşmelerin neticesinde gördüğümüz destek ve teveccüh ile tekstil sektör kurulu başkan yardımcılığına aday gösterildim. Bugün geldiğimiz nokta bizim için son derece şaşırtıcıdır. Bizi mutlu eden hizmetlerimiz, hedeflerimiz ve ihracatımızdaki gurur tablosunu konuşmaktır. Bunun dışındaki tartışmalar üzücüdür." değerlendirmesinde bulundu.

- "Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Kurulu seçimlerinin tekrar yapılması lazım"

Seçimlerin nasıl yapıldığı ve oy verme şekli ile ilgili tutanakların ortada olduğuna işaret eden Gülle, "Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Yönetmeliğin 23., 27. ve 45. maddeleri bunu net bir şekilde tarif eder. Bu dayanakla bu sektör kurulunda başkan yardımcısı olarak seçildim. Ben bunları değil, ihracatımızı ve ihracat vizyonumuzu konuşmak isterdim." ifadelerini kullandı.

İsmail Gülle, bir basın mensubunun seçimlerin iptalinin söz konusu olup olmadığına dair sorusuna ise, "Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Kurulu seçimlerinin tekrar yapılması lazım, yeniden seçim yapılması lazım. Çünkü hüküm burada budur. Burada bir oy pusulasından iki isim çıktığı zaman, Türkiye'de yapılan her seçimde böyledir. İki tane aynı adama ya da iki tane zarf attığınız, aynı zarftan iki oy, dünyanın her yerinde demeyelim ama en azından bizdeki seçimlerde geçersizdir. Her kişinin bir oy hakkı vardır. Her kişinin bir oy hakkı olduğu bir durumda, 14 kişilik bir irade sonucu belirler. Bu sonuca kimsenin itiraz ettiği yok zaten. Ama 14 kişilik oy kullandığı yerde 23 kişi olduğu zaman, aritmetik değişiyor. Hak, hukuk değişiyor, kural değişiyor." cevabını verdi.

- "Meclisimizi adeta bir istişare mekanizmasına dönüştürdük"

TİM Başkanı Gülle, 4 yıldır ülkenin ekonomisi ve ihracatını dert edinip gece gündüz, salgın dinlemeden sahada çalıştıklarını anımsatarak, gayretlerinin karşılığının da tüm ülkece görüldüğünü kaydetti.

Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ticaret Bakanı Mehmet Muş olmak üzere, ihracatçıların kendilerine verdikleri destek ve cesaretle son 4 yılda ihracatçı firma sayısının 65 binden 103 bine yükseldiğini dile getiren Gülle, "İhracatçılarımızın 217 sorunu çözüme kavuştu. Yönetimi devraldığımız 2018 yılından bir yıl önce 164,5 milyar dolar olan ihracatımız, 2021 yılında Cumhuriyet tarihi rekoru kırarak 225 milyar doları aştı." diye konuştu.

Gülle, 2021 yılında ihracat gerçekleştirdikleri 229 ülke ve bölgenin tam 123'üne Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracatını gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, "Bugünün verilerinden hareketle, 2022 hedefimiz olan 250 milyar doları da aşacağımız bugünden netleşti." dedi.

4 yıl önce ulaşılamaz olarak teslim aldıkları Meclisi adeta bir istişare mekanizmasına dönüştürdüklerini aktaran Gülle, "Bu başarı, bu birlikteliğin sonucu. 61 ihracatçı birliğimizin seçimleri, bu elimde gördüğünüz mevzuat hükümleriyle; kardeşçe, birliktelik ruhuyla ve sektör ihracatlarımızı nasıl bir adım öteye taşıyabilirizin ortak vizyonuyla gerçekleşti." açıklamasını yaptı.

Gülle, 61 ihracatçı birliğinin seçimlerinde taraf gözetmeksizin her adaya eşit mesafeyle yaklaştıklarını aktararak, "Çünkü ülkümüz, arzumuz, mefkuremiz ortak. Tek arzumuz, ihracatla kalkınan Türkiye ekonomisine hizmet etmek ve bu milletin hizmetkarı olmak." dedi.

- "Türkiye ekonomisi için çalışmaya hız kesmeden devam edeceğiz"

Tartışmalara neden olan seçimin yaşandığı tekstil sektörünün rakamlarının da kendileri için bir gurur vesilesi olduğunu söyleyen İsmail Gülle, Türk tekstil sektörünün küresel ihracatta altıncılıktan beşinciliğe yükseldiğini ifade etti.

Gülle, sektörün dünya ihracatından aldığı payı yüzde 2,8’den yüzde 3,6’ya çıkardığını aktararak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Tekstil sektörümüzün gelecek vizyonu ise dünyanın en büyük ilk 3 ihracatçı ülkesinden biri olmak. Biz ülkemiz için gece gündüz demeden bu kadar çalışırken, başka arkadaşlarımız da maalesef farklı amaçlarla çalışmış. Biz göreve geldiğimiz 2018 yılında, güçlü ekonomi, güçlü ihracat, güçlü Türkiye vizyonuyla yola çıkmıştık. Bugün de aynı vizyonla Türkiye ekonomisi için çalışmaya hız kesmeden devam edeceğiz. Geldiğimiz noktada bir bilgi kirliliğini ortadan kaldırmak istedik. Katılımınız için teşekkür ediyor, hepinizi tüm ihracatçı ailemiz adına saygı ile selamlıyorum."