Vakıf Katılım web
Röportaj 03.12.2017 15:47 Güncelleme: 03.12.2017 16:05

​Tekirdağ Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat: Çocuk Belediyesiyiz

Eşkinat: Çocukların nitelikli yetişmesi gerekiyor. Biz çocukların nitelikli yetişebilmesi için anne karnında başlıyoruz. Dünyaya gelen çocuğun zihinsel ve fiziksel olarak sağlıklı olması lazım. Bizim merkezlerimizde eğitim alan çocukların değişimlerine anneler şahit oluyor. Anneler bu değişimi gönülden kabulleniyor. Her insan eğitilebilir. UNESCO'nun çocuk dostu kentlerinden biriyiz. Çocuklar için yelken, satranç ve bisiklet eğitimleri veriyoruz. 1500 sporcumuz var. Burası bir çocuk belediyesidir.
​Tekirdağ Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat: Çocuk Belediyesiyiz

Neşe BERBER

Taş devrinden beri birçok medeniyete ev sahipliği yapan ilk olarak Trakların yerleştiği Tekirdağ adıyla bilinen yerleşim yeri, tarih boyunca  Bisanthe, Rodosto, Rodosçuk, Tekfurdağı ve Tekirdağ isimlerinin ardından 2012 yılında bakanlar kurulu kararı ile Süleymanpaşa adını almıştır. Değişimin ardından yapılan seçim sonucu kurulan Süleymanpaşa Belediyesi, 74 mahallede yaklaşık 200 bin nüfusa hizmet ediyor. 

“İşin özü şu;, burada doğan şanslı doğmalı ve bu şansını bu şehirde ölene kadar yaşamını sürdürerek devam ettirmeli. Bu ne demek okul arayışı olmamalı, sosyal ihtiyaçlarının karşılanması lazım. Buranın yapısına göre eğitim alması lazım ve istihdam sorunu olmaması lazım. Emekliliğini huzur içinde burada geçirmeli bütün bunlar Süleymanpaşa’da var. İstanbul’da yaşamaktan daha rahat yaşanabilir bir şehiriz.” diyor Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat. Denizi doğası güzel, havası güzel, sanat ve kültürü olan bir şehir Süleymanpaşa.  Huzur var şehirde sakin bir şehir. Üzümlerin arasında, toprağın üzerinde mavi bir gökyüzünün altında derin bir sessizlikte, muhteşem bir hava altında Tekirdağ Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat ile YeniBirlik için Süleymanpaşa’yı ve projelerini konuştuk. 

DSC_14442

Tekirdağ Süleymanpaşa’nın önemi nedir tarihte? Nasıl bir ilçe burası?

Tarihi, doğal güzellikleri, turizmi, insan gücü, sanayisi, tarım ve hayvancılığı ile önemli  bir ilçeyiz. Tarihine bakacak olursak 16.yüzyılda Orta Avrupa’da ve İngiltere’de  büyük bir kıtlık oluyor. Balkanlardaki hububatı göndermek için bir liman aranıyor. İşte o liman olarak Tekirdağ seçiliyor. Liman geliştikçe şehirde büyümeye başlıyor. 20. yüzyılın başına gelindiğinde burada operası, konsoloslukları ile sosyal ve ticari alanda gelişmiş bir şehir haline geliyor. 1900’lerin başında Balkanların karışmasıyla burasıda sekiz ay Bulgarların işgali altında kalıyor. Bulgar işgalinden kurtuluşu ilk defa biz kutlamaya başladık. 

Tarihte de önemli bir yeri var sanırım?

Çanakkale Savaşının en önemli alayı olan 57. Alay buradaydı. Daha sonra mübadele yılları başlıyor. Şehir yeni gelen insanların geleneklerine de alışmaya başlıyor. Bağcılık burası için önemli. Atatürk o yıllarda bunu görüyor ve Bağcılık Araştırma Enstitüsünü kuruyor. Şu anda BAE’de 1490 tane asma kökü ile 1490 tane üzüm yetişiyor. Manisa’da da var ama orası kuru üzüme yönelik açılmış. Üzümün merkezi burası. 

Çocuk Belediyesiyiz diyorsunuz.. Neler yapıyorsunuz?

Çocukların nitelikli yetişmesi gerekiyor. Biz çocukların nitelikli yetişebilmesi için anne karnında başlıyoruz. Dünyaya  gelen çocuğun  zihinsel ve fiziksel olarak  sağlıklı olması lazım. Biz bunu çok önemsiyoruz. Çocukların doğduğu andan itibaren onlar için çalışıyoruz. Çocuk, annesi ile ölene kadar bağ kurar. Kazanılmayacak çocuk yok. Bizim merkezlerimizde eğitim alan çocukların değişimlerine anneler şahit oluyor. Anneler bu değişimi gönülden kabulleniyor. Her insan eğitilebilir. UNESCO’nun çocuk dostu kentlerinden biriyiz. Çocuklar için yelken, satranç ve bisiklet eğitimleri veriyoruz. 1500 sporcumuz var.  Burası bir çocuk belediyesi. 

“Şehri Trakya'nın merkezi olmaya hazırlıyoruz”

Çevre dostu kent olmak için geri dönüşüm konusunda önemli adımlar atan Eşkinat ve ekibi, çevreye zararlı naylon poşetin yerine file ve bez torba kampanyası, yenilenebilir güneş enerji panelli engelli şarj istasyonları, çağdaş geri dönüşüme uygun çöp kutuları uygulamaları ile de yıllardır özlenen belediyeciliği Süleymanpaşalılara sunuyor. Açık hava sinemaları, hobi bahçeleri, resim - heykel çalıştayları, ikram çeşmeleri, festivalleri ile mutlu bir kent yaratan Eşkinat, şehri Trakya’nın merkezi olmaya hazırlıyor.

DEĞİŞEN ALTYAPI VE YENİLENEN YOLLAR

Tamamen değişen alt yapısı, yenilenen yolları ile İstanbul’un başucunda yeni İstanbul olmaya yürüyen Süleymanpaşa ilçesinin belediyesi Süleymanpaşa Belediyesi, vatandaşların talepleri doğrultusunda şehri daha modern ve yaşanabilir şekilde dönüştürüyor.

ÇOCUK KULÜBÜ İLE BAŞLAYAN MACERA

Kısa bir sürede oluşturulan Çocuk Kulübü ile onlarca etkinliğin yanı sıra çocuğun gelişimi psikolog kontrolünde yüksek standartlarda gerçekleşirken, gençlik merkezi eğitimleri, kod yazma, arduino ve robot atölyeleri ile çocukları geleceğe hazırlayıp üniversiteye gidecek öğrencileri içinde “Apartmanlar çocuk okutuyor Süleymanpaşa’nın filizleri yetişiyor” projesi ile karşılıksız burs imkanı sağlıyor.

"Komşusu açken tok yatan bizden değildir.. "

Süleymanpaşa Belediyesi tarafından kimsesiz vatandaşların zorlu yaşam şartlarına yenik düşmemesi için de çalışmalar yürüten Başkan Ekrem Eşkinat, kimsesizler evi ile sokakta yaşayan vatandaşlara çare olurken evinde sıcak yemek pişirme imkanı olmayan vatandaşlar için her gün dört çeşit yemeği Süleymanpaşa Belediyesi Dost Eli Aşevi’nde hazırlayarak vatandaşlara ücretsiz bir şekilde ulaştırıyor.

“Süleymanpaşa Belediyesi Dost Eli Aşevi çok önemli bir işlevi yerine getiriyor. Göreve geldiğimiz ilk günden bu yana, Süleymanpaşa’da yardıma ihtiyacı olan her vatandaşımıza ulaşabilmek adına çalışmalar yürütüyoruz. Dost Eli Aşevi bu projelerimizin en önemlilerinden biridir. ‘Komşusu açken tok yatan bizden değildir’ diyen bir kültür tarafından yetiştirildik. Bu anlayışla bizim sosyal belediyecilik anlayışımız arasında büyük paralellikler görüyoruz. Hedefimiz, Süleymanpaşa’da başını yastığa aç koyan tek bir vatandaşımızın dahi kalmamasıdır.”

Olgun Kart projesi

Yaşlılara ve engelli vatandaşlara yönelik yaptığı çalışmalarla da vatandaşların takdirini toplayan Süleymanpaşa Belediyesi ve Başkan Ekrem Eşkinat; Olgun Kart ile 65 yaş üzeri vatandaşların Mutlukent Çay Bahçelerinde ücretsiz çay içmesini sağlarken, SEKOMER’in hizmet araçları ile de engelli vatandaşların ücretsiz olarak dilediği yere ulaştırılmasını sağlıyor.

Ramazan ayında her gün farklı mahallelerde gerçekleştirilen mahalle iftarları ile de vatandaşların her zaman içinde olan Süleymanpaşa Belediyesi, cenaze evlerine pilav ve ayran hizmeti ile de vatandaşların takdirini kazanıyor.

Aydoğdu Mahallesi Sosyal Etkinlik Merkezi Projesi

Aydoğdu Mahallesi Sosyal Etkinlik Merkezi, roman ailelerin çocuklarına yönelik eğitim desteği programlarını tüm hızıyla sürdürüyor. Çocukların okul dışındaki zamanlarını verimli bir şekilde geçirmelerini sağlamaya yönelik okul eğitimlerine destek sağlayan etüt, satranç, piyano, resim dersleri, kitap okuma ve yapboz saatleri gibi etkinlikler düzenleniyor. Ayrıca sabahçı öğrencilere okul çıkışı öğle yemeği, öğlenci öğrencilere ise okul öncesi sabah kahvaltısı veriliyor. 

Sosyal Etkinlik Merkezine devam eden çocuklar, aileleri ile de iletişim kurularak anne babalarının gelişimlerine katkıda bulunuluyor. Aydoğdu Mahallesi Sosyal Etkinlik merkezini hayata geçirirken bugün geldiğimiz noktaya bu kadar çabuk ulaşabileceğimizi tahmin etmemiştik. Çocuklarımız, potansiyelleri ile bizleri şaşırtarak hızlı bir gelişim gösterdiler. Biz sadece onlara ilerlemek istedikleri yolda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Çocuklarımız bize destek olunduğu zaman neler başarabileceklerini göstererek onlara olan inancımızı perçinlediler. 

"Anne karnından ebediyete kadar yanındayız"

“Anne karnından ebediyete kadar yanınızdayız” sloganıyla yola çıktık. huzurlu, mutlu, sanat dolu bir yaşamı Tekirdağlılara sunuyoruz. Süleymanpaşa Belediyesi, hamile kalan her vatandaşa anne karnında destek paketi ile bebeğin henüz doğmadan sağlıklı beslenmesi gerçekleştirilirken doğum sonrası bebek paketleri ve bebek arabası ile desteğini sürdürüyor. 0-6 yaş çocuklar için Ruh Sağlığı hizmeti ile bebeğin gelişimi sırasında da her zaman yanında olan uygulamalar gerçekleştiren Süleymanpaşa Belediyesi, ayrıca masal kreşleri ile de çocukların gelişimine yönelik desteğine devam ediyor.”

KADIN DOSTU KENT SÜLEYMANPAŞA

Kadın dostu kent kavramı ile de yeni bir atılım yapan Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, özellikle kanserin önüne geçmek için kanser taraması, kooperatifçilik ve pazarlama eğitimi, girişimcilik eğitimi ve kadın emeği göz nuru pazarı ile de kadınların desteğini almayı başardı.