Türkiye - Gündem 30.03.2016 16:51

TBMM kütüphane çalışanları Meclis bahçesinde kitap okudu

- Kütüphane Haftası dolayısıyla kütüphane çalışanları Meclis bahçesinde kitap okudu  - Meclis Kütüphane ve Arşiv Kurulu Başkanı Hamzaçebi: - "Bin 118 olan kütüphane sayısını 11 bine çıkardığımızda 600…
TBMM kütüphane çalışanları Meclis bahçesinde kitap okudu

- Kütüphane Haftası dolayısıyla kütüphane çalışanları Meclis bahçesinde kitap okudu 
- Meclis Kütüphane ve Arşiv Kurulu Başkanı Hamzaçebi:
- "Bin 118 olan kütüphane sayısını 11 bine çıkardığımızda 600 bin olan kahvehane sayısı da 60 bine inecektir"

YENİBİRLİK - Kütüphane Haftası dolayısıyla Meclis'te düzenlenen etkinlikler kapsamında kütüphane çalışanları Meclis bahçesinde kitap okudu. 1964 yılından beri kutlanan Kütüphane Haftası dolayısıyla Meclis'te düzenlenen etkinlik çerçevesinde kitap sergisi açıldı. Etkinlikler kapsamında 12.30-13.00 saatleri arasında  tüm kütüphane çalışanları Meclis bahçesine çıkarak kitap okudu. TBMM Başkanvekili Kütüphane ve Arşiv Kurulu Başkanı Akif Hamzaçebi "Kitap okumak, eğitim, kültür, medeniyet. Bunların hepsi birbiriyle ilişkili kavramlardır. Birini diğerinden ayrı düşünmek mümkün değildir." dedi. Kütüphane Haftası etkinliklerinin son derece yararlı olduğuna işaret eden Hamzaçebi, "Ancak sadece kütüphane haftalarını kutlayarak kitap okuma oranını yükseltmek mümkün değildir. Çünkü toplumumuzun genel eğitim ortalaması diğer ülkelerin altındadır. Türkiye'de 7 yıl 6 ay olan eğitim süresi, AB ülkelerinde 14 yıldır. Bu açığı ne kadar hızlı kapatırsak kitap okuma oranı da o kadar yükselecektir. Kitap, bilgi demektir. Bilgiye ulaşan, bilginin önündeki engelleri kaldıran toplumlar daha güçlü demokrasiler kurmuşlardır." diye konuştu.

"Kütüphane bilgiye ulaşmanın aracıdır"

Hamzaçebi demokrasisi güçlü olan ülkelerde sivil toplumun güçlü olduğunu belirterek "Çünkü toplum ve birey, bilgi eğitimi yönünden herhangi bir kısıtlama ile karşı karşıya değildir. Bilgiye kolay ulaşan toplumların demokrasisi çok daha güçlü olur. Kütüphane bilgiye ulaşmanın bir aracıdır." değerlendirmesini yaptı. Türkiye'de 7 bin 118 kütüphaneye karşın, 600 bin kahvehane olduğuna dikkati çeken Hamzaçebi, "Kahvehaneler şüphesiz sosyal bir ihtiyaçtan kaynaklanıyor. Ancak kütüphane kahvehane kıyaslamasında kütüphane çok geride kalıyorsa, ortada büyük bir sorun var demektir. Bin 118 olan kütüphane sayısını 11 bine çıkardığımızda 600 bin olan kahvehane sayısı da 60 bine inecektir." ifadesini kullandı. TBMM Başkanvekili Hamzaçebi bundan sonraki kütüphane haftalarını daha güçlü bir şekilde kutlayacaklarını vurgulayarak Türkiye'nin en büyük 5 kütüphanesinden birisi olan Meclis Kütüphanesinden vatandaşların da yararlanmasının yolunu açacaklarını söyledi.