Röportaj 14.05.2021 09:03 Güncelleme: 14.05.2021 09:17

"Tarih yazmak istiyorum"

Bir döneme damga vurmuş kitleleri peşinden sürüklemiş ama daha sonrasında hayat macerasında müziğine ve hayranlarına ara vermek zorunda kalmıştı. Ama şimdi öyle bir döndü ki! Klipleri sosyal medyada yayınlanır yayınlanmaz milyonlarca kez izleniyor, binlerce yorum alıyor. Kendisinin ise bıkmadan söylediği tek bir şey var: "Kalbinizin attığı yerdeyim, durmak yok yola devam…"
"Tarih yazmak istiyorum"

Şafak GÜVEN

Arabesk müziğine getirdiği yeni soluk R&Besk ile güçlü bir şekilde yoluna devam eden Ardıç, tüm sorularımı samimiyetle cevapladı. 

Direkt gireyim mi konuya? Neredesin sen yıllardır?

Direkt gir ağabeycim.. (gülüyor)

Hayranlarını bir kenara koydum, kendin nasıl dayandın bu araya ve neden böyle bir ara oldu?

Sorma Şafak’çım, çocukluğumun tutkusu müzik, abimin elimden tutup düğünlere beni götürmesi ile başladı 11 yaşında. Hatta ilk okuduğum şarkı İbrahim Tatlıses’ten Mavi Mavi’ydi. Bazen düğünlerde bazen de ilahi söylenen cemaatlerde bulundum. 

İlk şarkımız çıkardığım ‘Deli Rüzgar’ ve sonrasında ‘Ne Severmişim Seni’ şarkısı ile hakikaten çok başarılı bir çıkış yakaladım. 

Ama 2011 yılında İzmir'de yaşayan bir kadın hayranım Avrupa'da yaşayan nişanlısı ile arası açılıyor. Sonrasında bu kızımız maalesef intihar ediyor ve nişanlısına bıraktığı mektupta benim şarkım ‘ne severmişim seni’ sözlerini yazıp bırakıyor…

Bu haber basına düşmüştü ve benim önüme geldi. İşte o zaman dünyam yıkıldı. Ben şarkılarımı insanlar ölsün diye yapmıyorum çok acı, benim de çocuklarım var hakikaten çok etkilendim. Duygusal olarak yıkıldım ve ara verdim. Arada bir tek şarkı çıkarma çalışmam oldu ama toparlamam kolay olmadı. 

Sonra bu görüntü ile yüzleşmem gerektiğini düşündüm. Artık hayranlarım da beni beklemekten yoruldu. Ben de ara vermekten yoruldum ve bu sene sözü ve müziği bana ait rahmetli hayranım için ‘Sonbahar’ şarkısını yaparak sektöre geri döndüm.

Peki intihar eden hayranının ailesini hiç ziyaret ettin mi?

Maalesef… Zaten o dönem çok gençtim ve yıkılmıştım, cesaret edemedim. Ama inşallah yakın zamanda ulaşır ulaşmaz ziyaret edeceğim hem ailesini hem de mezarını…

Aramıza döndün evet ama bambaşka bir şekilde döndün! Arabesk var, rap var hatta R&B ritimleri bile vardı dönüş şarkın Sonbahar’da. Bu yeniliğin nereden doğduğunu merak ediyorum?

Evet, Aranbeks aslında yaptığım. Bu ara verdiğim dönem aslında sektörü incelemem içinde vaktim oldu. Soundlar değişti, toplum hızlı değişiyor, bu şarkımda hem beni özleyen hem de Z kuşağına hitap eden bir görüntü çizdim. İçinde rap bunun için var. Ama çok beğenildi ‘iyi ki yapmışsın’ dedi hayranlarım. 

Ekibinden de bahsedebilir misin, kimlerle çıktın tekrar bu yola?

Ekip çok önemli elin ayağın ama doğru ekip olacak. Kolay değil hem doğru hem güvenilir hem çalışkan ve hem de profesyonel bir ekip kurmak…

Bütün projemizin yönetmeni ve koordinatörü neredeyse bütün sektörün tanıdığı Levent Ağaoğlu, yıllardır müzik direktörlüğümü yapan bu güzel şarkılarımı çıkaran ağabeyim ve aranjörüm Barış Engürlü,

sosyal medyada elimiz ayağımız, gecesini gündüzüne katan Duygu Engürlü, spor ve yaşam koçum beni şimdiki görüntüme kavuşturan milli sporcu Kerim Topsakal ve bu güzel klipleri çeken gelecekte de çok önemli yerlere gelecek olan yönetmenim Alişan Günay Yıldırım. 

O kadar mutlu ve huzurluyum ki elbette sanatçı da iyi olacak ama ekip şart yoksa yerinde sayarsın. 

Yeni tekline geleceğim, fakat onun öncesinde biraz dünyanın durumunu da sormak istiyorum sana. Nasıl geçti ve geçiyor bu pandemi senin için?

Valla kendi yağımızda kavruluyoruz, gıda sektöründe ticari işletmem var. Pandemi bizi de vurdu. Bütün işlerimiz yüzde 70 düştü ama buna rağmen direniyoruz ve personel çıkarmamaya gayret ediyoruz. Bir dükkanımı kapamak zorunda kaldım.

Almanya'da yaşıyorum devlet bize de destek oldu, ama kolay değil ayakta durmak. İnanıyorum geçecek bu süreç. 

Ama sen geldin Türkiye’de yatırım yaptın buna rağmen. Neden? Zor değil mi finans açısından? Elbette, Almanya ile Türkiye arasında mekik dokuyan bir gurbetçisin de aslında. Bu yaşamından da konuşalım isterim.

Elbette zor ama biraz birikimim vardı, biz de ekibimizle konuştuk stratejik olarak bu pandemiyi fırsata çevirebiliriz dedik. Şu an sektör konser yapmıyor. Herkes sosyal ağlarda. Her zaman gündemde kalan ve kendini yaşatanı herkes görecektir. Bizde bu yolda karar verdik bombaları üst üste patlatıyoruz.

Bu sürede de çalışmalarına ara vermemişsin ve yaz aylarına girer girmez “Cennetim Olsan” ile hayranlarınla tekrar buluştun..

Zaten yeterince ara verdim 6 sene… Şimdi saldırma zamanı ama planlı ve programlı. Daldan dala zıplar gibi değil. Her şarkımızın bir promosyon stratejisi var. Bu konuda Levent Ağaoğlu çok vurucu noktalara değiniyor. Bir yandan müzik direktörümüz Barış Engürlü repertuarımı konserler için hazırlıyor. Şu an bizim ekip içerisinde tam 7 adet WhatsApp grubumuz var. İş bölümü yapıldı.

Merak ettiğim, seni sevenlerin ve dinleyicilerinin “Sonbahar” şarkısı ile geri dönmene verdikleri tepkiler. Neler hissettin gelen yorum ve mesajlarla?

YouTube yorumlarımı okuduğumda gözlerim doldu. İyi ki şarkıyı çıkardım ve iyi ki geri döndüm. Hayranlarım beni özlemiş bunu gördüm ve yeni hayranlar da kazanmaya başladım ve tam zamanında geri döndüm. 

Bu arada biliyorsun müzisyenler işsiz kaldı ve intihar edenler oldu bu duruma ne diyorsun?

Çok üzüldüm, çünkü siz bir müzisyen arkadaşa şimdi işler kesat sen şimdilik git şoförlük yap diyemezsin. Ben de bu durumda zaten elimi taşın altına soktum. Elbette konserimiz yok ama her ay çıkardığımız şarkılarda müzisyen arkadaşlarımıza stüdyolarda enstrümanlarıyla canlı performanslarda yanımızda oluyorlar ben de bu şekilde üreterek destek oluyorum. 

Avrupa ne durumda şu anda gözlemlerine bakarsan?

Her yer aynı, bizden farkı yok. İtalya’da, Fransa'da ve bizde bile zaman zaman millet sokağa çıkıp protesto yapıyor, yürüyüş yapıyor, herkes bıktı Şafak’çım, kolay değil, herkesin psikolojisi bozuldu. 

Bir gün dönmeyi düşünüyor musun, yoksa yarattığın markayla Avrupa’yı fethetmeyi mi planlıyorsun?

Zaten bir ayağım burada bir ayağım orada. Şimdi sektöre döndüm daha çok burada olacağım. Elbette dönmek isterim ama inan 3 kuşak oradayız ve Almanya da vatanımız oldu. Ben dönsem de 4'üncü kuşak çocuklarım dönmez. İki tarafta da dengeyi kurup yaşamak daha doğru ve ayrıca Cumhurbaşkanı’mızın Avrupa'da bizim desteklerimize ihtiyacı var. Hepten gelmek olmaz.

Sayın Cumhurbaşkanı’nın konusu açılmışken, oralarda durum nedir? Haberler farklı yansıtılıyor veya farklı gösteriliyor, sence öyle mi?

Valla şöyle söyleyeceğim; Cumhurbaşkanımız geldi, başımız Avrupa'da dik yürüyoruz. Pasaportumuz kıymetlendi, bütün milletimizin birleşmesine sebep olacak organizasyonlar yapıldı. Artık Avrupa'da her alanda ve sektörde liderlerimiz var. Allah razı olsun Cumhurbaşkanımızdan. Biz Avrupalı Türkler olarak her zaman onun yanındayız.  

“Cennetim Olsan” yeni bir şarkı mı yoksa yıllardır bavulunda bekliyor muydu?

‘Cennetim Olsan’ söz ve müziği çok değerli arkadaşım Haydar Karadağ’a ait. Benim için saklamış evet. Beni aradı “Ardıç, sadece senin okuman gereken bir şarkı var bunun duygusunu sadece sen verebilirsin” demişti. Şarkıyı dinler dinlemez âşık oldum. 

Bir sonraki çalışmanda sevenlerini şaşırtmayı planlıyor musun, yoksa şu an bu tempoda mı ilerlemek hedefin?

Olmaz mı? Bu yaz Mayıs ve Haziran ayında iki hareketli şarkı çıkarıyorum. Bir tanesi sıfır parça bir tanesi cover. Bir de Temmuz ayında yılın cover parçasını yapıyorum slow bir parça farklı bir versiyonda olacak muhteşem bir şarkı. Anlayacağın durmak yok yola devam.

Sosyal medyada kuvvetli olmak şüphesiz günümüzün olmazsa olmazı. Nasıl altından kalkıyorsun? Özel bir ekibin var mı bu anlamda?

Sosyal medyada yengem var benim Duygu hanım bir tanecik yengemiz (gülüyor). Her gün her saat benimle uğraşıyor ve sosyal medyamız çok güçlü, hiç boşumuz yok. Her günümüz dolu, hikayeler dolu ve tepkiler de çok güzel. Sosyal ağlarda güçlü olmak zorundasınız çünkü dünya burada, Türkiye burada, Almanya burada… 

Ve Türkiye... Buradaki hedeflerinden ve ulaşmak istediğin yerden bahsedebilir misin?

Hedefim doğru şarkılar yapmak, konserler yapmak. Sektörde faydalı olmak, kendimi geliştirmek ve ismi tarihe yazılan bir sanatçı olmak.