Vakıf Katılım web
Seyahat - Turizm 11.03.2020 22:59

Tanzanya

Afrika'nın en güvenli ülkelerinden biri olan Tanzanya, ülke olarak bence o kadar şanslı ki; Afrika'daki en büyük göl Victoria Gölü ve yine kıtadaki en derin göl olan Tanganika Gölü Tanzanya'da.
Tanzanya

Hakan DİKMEN

" Uhura na Umoja "

Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti sloganı “Uhuru na Umoja” Kiswahili dilinde yazılmış, “Özgürlük ve Birlik” anlamına geliyor.

Zanzibar'a gidince insanları ve doğası çok hoşuma gitmişti. Ama bir de anakarada neler var neler yok merak edince işte bu güzel ülkeyi anlatma fırsatım ortaya çıktı.  Tanganika ve Zanzibar adlı bağımsız devletlerin 1964'te birleşmesinden Tanzanya ülkesi çıkmış ortaya. İsmini ve bayrağını da bu birleşmeden almış. Yaklaşık 945 bin kilometrekare yüz ölçümüne sahip ülke, 45 milyar dolarlık gayrisafi milli hasılasıyla Afrika'nın en büyük 10'uncu ekonomisi olmuş. Yer altı zenginlikleri ile satış ve pazarlamasını  Fransızlara kaptırdıkları kahve üretimi Tanzanya'yı popüler yapmış. Yani anlayacağınız tarım bu güzel ülkenin kalkınmasında en büyük etken olmuş. Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti kuzeyde Kenya ve Uganda, batıda Ruanda, Burundi ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti, güneyde Zambiya, Malavi ve Mozambik ve doğuda Hint Okyanusu ile çevrili bir ülke. Denize en modern şehri olan Dar es Salaam ile açılması da lojistik bakımından Afrika kıtasının doğusundaki en büyük pazar olma şansını kazandırmış bu şirin ülkeye.

120 kabilenin barış içinde yaşadığı, Afrika’nın en yüksek dağı olan Kilimanjaro’ya sahip olmasından dolayı bu ülkeye Afrika’nın çatısı da deniyor. Tanzanya tarih boyunca Portekiz, İngiltere ve Almanya’nın son olarak İngiltere'nin  sömürgesi olmuş. Şimdi özgür ve eşitçi bir düzenle yaşıyorlar.

Afrika’nın en güvenli ülkelerinden biri olan Tanzanya, ülke olarak bence o kadar şanslı ki; Afrika’daki en büyük göl Victoria Gölü ve yine kıtadaki en derin göl olan Tanganika Gölü Tanzanya’da. Çevresindeki bir çok ülkeye ticaret kapısı olmuş. Kahve ve kaju fıstığı ülkenin en önemli ihraç kalemleri olarak bol ve kaliteli olarak yetişiyor. Hint Okyanusu kıyısındaki Tanzanya’nın 804 km kıyı şeridi var. Afrika’nın en temiz, hatta ıssız plajları da işte burada yer alıyor. Sadece kültür turu değil dinlenme ve eğlenmeye de müsait. Tanzanya’da aslanlarıyla kaplanlarıyla dolu 12 ulusal park var. İki tane de deniz parkı bulunuyor. Safari ülkesi de olan Tanzanya doğal parklarla  öne çıkıyor. Afrika’nın en büyük üçüncü altın üreticisi olduğunu da söylersem niye şanslı dediğimi anlarsınız.

Zürafa Tanzanya'nın ulusal sembolü / amblemidir ve bu nedenle yasalarla korunmaktadır.

Tanzanya’da bulunan Klimanjaro dağının Kibo zirvesi 5895 metre ile Afrika kıtasının en yüksek noktasıdır. Ortalama 35 bin kişi bütün bir yıl zirvesine çıkmak için çaba gösterir. Sıradağları olmayan tek başına bir dağdır.

Dünyanın en uzun nehri ve birçok uygarlığın sembolü Nil nehri Tanzanya’nın Victoria gölünden başlar.

Tanzanya’nın yüzde 40’ı Müslüman, yüzde 35’i Hristiyan. Yüzde 25 ise diğer dinlerden. Yüksek Müslüman popülasyonu Tanzanya’nın uzun bir dönem Arap egemenliğinde yaşamasından kaynaklanıyor. Tanzanya Arap egemenliğinin ardından Almanya’nın sömürgesi durumuna gelmiş.

Ülke dünyanın en ünlü 3 gölü, Victoria, Tanganyika ve Nyasa’ya ev sahipliği yapar.

Ülke gölleri ve nehirleriyle ünlü olmasına rağmen nüfusun hala yüzde 30’u ne yazık ki temiz suya ulaşamamaktadır.

Ruaha nehri üzerindeki barajlarla ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 70’i karşılanmaktadır.

Natron gölü tuzlu sıcak sulara sahip olmasına rağmen flamingoların üreme bölgesidir.

Ülke topraklarının yüzde 25’i doğal koruma alanı ve vahşi yaşam parkıdır.

54 bin kilometre karelik Selous vahşi yaşam parkı Afrikanın en büyüğüdür.

Ruaha ulusal parkı dünyada bulunan aslanların yüzde 10’una sahiptir.

Afrika kıtasında bulunan 2500 kuş türünün 1100’ü bu ülkede bulunur.

Tanzanya’da bulunan, koruma altındaki, tahtasından çeşitli müzik aletleri de yapılan siyah renkli Mpingo ağacı, yeryüzünde tahtası en kıymetli ağaçtır.

Ülkede Olduvai Gorge, dünyanın en önemli arkeolojik alanı olarak kabul edilmektedir. Bunun sebelerinden biri de  Olduvai Gorge’da 1 milyon 900 bin yıl önceye tarihlenen insan türünün başlangıcı kabul edilen Homo Habilis kalıntıları bulunmuştur.

Dünyada kilometre kareye en çok vahşi hayvan düşen ülkedir.

Ülkede 430 türden fazlasına ait yaklaşık 4 milyon vahşi hayvan yaşamaktadır.

Nesli tükenmekte olan Afrika vahşi köpek türünün en çok bulunduğu ülkedir. Avusturalya'da Dingo isimli köpekleri görmüştüm. Sanki evcil köpekler gibi ama dünyanın en hırçın ve vahşi köpekleriydi. Hani derler ya ; " Dingonun Ahırı mı " burası sözü var ya çok doğru. Gittikleri kaldıkları yerleri çok dağıtıyorlar. Son olarak hayvanlardan bir yengeç türünden size söz etmek istiyorum. Bu ülkedeki Chumbe adasında görülen Palmiye yengeci dünyadaki en büyük yengeç türüdür. Kıskaçlarıyla etinizi kopartabiliyor.

İşte böyle bir yazım daha sona eriyor. Orta Asya karışmış, Afrikanın kuzeyi Libya nedeniyle ısınmış, Doğu Akdeniz'de önüne gelen denizden petrol veya gaz çıkartmak isterken, kavga dövüş içinde yapılan toplantılar görüşmeler yapılırken, bu dünyanın çok da uzağında olmayan,  Afrika'nın en çekici yerlerine ev sahipliği yapan Tanzanya, bölgesel barış rahatlığını kullanarak turistik destinasyonların kapılarını sonuna kadar açmış durumda.  İster geniş karla kaplı Kilimanjaro dağına tırmanın, ister Zanzibar'ın rüyasına değer bembeyaz plajlarında lüks bir soluk alma fırsatı bulun, isterseniz de nefes kesen doğal hayatını, inanılmaz manzarasını  vahşi hayvanlarını keşfedin. Ngorongoro'da gergedanlardan flamingolara kadar her hayvanı yakından görebilirsiniz.  Serengeti'de dünyanın en muhteşem safarilerinden birini yapabilirsiniz. Bu güzel ülkede, hayvan türleri görkemli olduğu kadar çeşitlidir de. Keşke imkanınız olsa da oraya gidip görebilseniz ne dediğimi daha da iyi anlayacaksınız. Ziyaret için en rahat sezon  Haziran-Ekim arası ve Ocak-Şubat aylarıdır. " Yani hadi ! "