Kültür Sanat 17.03.2017 14:53

'Sultan Nevruz' için Aleviler Ankara'da buluşacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde Dede Garkın Derneğince 21 Mart'ta Ankara'da "Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma ve Sultan Nevruz Cemi Buluşması" gerçekleştirilecek
'Sultan Nevruz' için Aleviler Ankara'da buluşacak

ve Turizm Bakanlığı himayesinde Dede Garkın Derneği tarafından düzenlenecek Hacı Bektaş Veli etkinliği kapsamında, dünyanın dört bir tarafından Aleviler Ankara'da bir araya gelecek. 1980 darbesinden sonra ilk kez kamu desteğiyle gerçekleştirilecek etkinlik, nevruz ceminin yapılması ve Hazreti Ali bayramının kutlanması açısından da ilk olma özelliği taşıyor.

Ankara'da 21 Mart'ta gerçekleştirilecek "Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma ve Sultan Nevruz Cemi Buluşması"na ilişkin açıklamada bulunan Dede Garkın Ocağı Dedesi Hüseyin Dedekargınoğlu, etkinliğe başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Başbakan Binali Yıldırım, kabine üyeleri, anamuhalefet partisi lideri, milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve Alevilikle ilgili çalışmalar yapan akademisyenlerin davet edildiğini belirtti.

Programda, nevruz kutlaması ile Anadolu'nun önemli erenleri arasında yer alan Hacı Bektaş'ı anma etkinliğinin bir arada yapılacağını ifade eden Dedekargınoğlu, baharın geldiği, gece ve gündüzün eşitlendiği, tabiatın canlandığı, bereket ve bolluğun başlangıcı olarak bilinen nevruzu Alevilerin, ''Hazreti Ali'nin bayramı" veya "Sultan Nevruz" olarak kutladığını dile getirdi.

"Hacı Bektaş etkinliği de Şeb-i Arus gibi desteklenmeli"

21 Mart'ın "Hazreti Ali'nin doğum günü" olarak da kabul edildiğini, ancak bu konuda fikir birliği bulunmadığını söyleyen Hüseyin Dedekargınoğlu, şunları kaydetti:

"1980'li yıllara kadar her yıl Ankara'da devlet tarafından Hacı Bektaş etkinliği düzenlenirdi. Ancak 80 darbesinden sonra her şey dağıldı, devlet etkinliklere verdiği desteği çekti. 90'larda tekrar demokrasi rüzgarları esmeye başlayınca, sivil toplum kuruluşları etkinlikleri, devlet erkanının katılımıyla yaptı. Son zamanlarda etkinlikler etkisini yitirdi. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma ve Sultan Nevruz Cemi Buluşması'yla 80 darbesinden sonra ilk kez Ankara'da Hacı Bektaş Veli etkinliği yapılacak.

Dünyanın dört bir tarafından, ABD, Arnavutluk, Almanya, Arjantin, Bulgaristan, Romanya, Yunanistan, Makedonya, İran ve Irak'tan 180 Alevi önderi Türkiye'ye gelecek. Yurt içi de dahil yaklaşık 3 bin davetli programa katılacak. Anadolu'daki mürşit ocaklarından Avuçan, Baba Mansur, Dede Garkın ve Hacı Bektaş Ocağı temsilcileri etkinliğe destek verecek. Etkinlikte ilk defa kamu desteğiyle nevruz cemi yapılacak ve Hazreti Ali bayramı kutlanacak. Etkinlik kapsamında 'Vilayet-name-i Hacı Bektaş' kitabının yeni bir baskısı da yapılacak."

Alevi dedeleri yönetiminde cem yapılacak

Hacı Bektaş Veli'nin tüm yurttaşların ortak inanç ve kültür değeri olduğunun anlatılması, yeni kuşaklara Hacı Bektaş'ın tanıtılması, 21 Mart nevruz buluşması ile Horasan yolcularının hafızalarda tazelenmesinin amaçlandığı etkinlik kapsamında, Alevi, Bektaşi inanç önderleri olan dede, baba, pir, mürşid, rehber ve dervişlerden oluşan davetliler, 19 Mart'ta Ankara'ya gelecek.

Davetliler, 20 Mart'ta Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesine giderek, Hacı Bektaş Dergahı ve diğer kutsal mekanları ziyaret edecek. Ankara Congresium'da devlet erkanının da katılacağı buluşma ise 21 Mart'ta gerçekleştirilecek.

Buluşmada, "Horasan Yolculuğu" sunumunun ardından Alevi dedelerinin yönettiği cem yapılacak ve Aleviliğin tarihi, kültürü, inancı ve sosyolojisi konularını içeren paneller düzenlenecek.