Magazin 21.10.2019 00:30

Spor Gönüllüleri Derneği'nden Örnek Proje

Spor Gönüllüleri Derneği'nden Örnek Proje

Spor Gönüllüleri Derneği’nin sporun temelden güçlendirilmesi için okul öncesi fiziksel aktivite, oyun ve spor pro- gramının geliştirilmesi amacı ile Avrupa Birliği Erasmus+ desteğiyle oluşturduğu Ludus Project, pilot okullarda hayata geçmeye başladı. Ludus Project’i Ceyda Düvenci tanıttı.

 Spor organizasyonlarına gönüllü olarak görev alan ve ulusal ve uluslararası organizasyonlarda Türkiye’yi temsil eden Spor Gönüllüleri Derneği, eğitimin ilk basamağı olan okul öncesi dönemi kapsayan yeni bir projeyi hayata geçiriyor. Ludus Project adı verilen proje, okul öncesi eğitim döneminde olan çocukların ailelerinin, okul öncesi öğretmenlerin, okul yöneticilerinin ve spor eğiticilerinin fiziksel aktivite uygulamalarının nasıl yapılması gerektiğine ilişkin ihtiyaçları karşılıyor ve iyi uygulama örneklerini içeren bir yol haritası sunuyor.

Akıllı telefonlarda kullanılan ve fiziksel aktivite programı geliştiren projeyi; Spor Gönüllüleri Derneği Başkanı Ahmet Nakkaş “Ludus Project, paydaşların yani; aileler, okul öncesi öğretmenler, okul yöneticileri ve spor eğiticilerinin, kullanımına sunmak için çocukların okul dışında geçirdikleri zamanlarda da onlara uygulayacakları, etkili spor tabanlı bir fiziksel aktivite programı geliştirilmek üzere hayata geçti. Geliştirilen bu program ile hareketsiz çocukların fiziksel aktivite seviyelerinin arttırılması ve spora katılımlarını desteklenmesi için somut adımlar atma konusunda ilgili kurumlar ile iş birliği yapılıyor” diyor.

 Nakkaş, Ludus Project’in kullanım alanları ve şeklini de şöyle özetliyor: “Bu kapsamda paydaşların kullanımına sunulan ve akıllı telefonlar için hazırlanan LUDUS UYGULAMASI içinde fiziksel aktivite kartlarının uygulamalı video çekimi yer alıyor. 1-6 yaş grubu çocuklar ile çekilen fiziksel aktivite oyunlarının yer alacağı videolar projenin görsel açıklaması niteliğinde. Ülkemizde temel eğitimde tercih edilen bir uygulama olması için de okullarımızda pilot uygulamalarımız başladı. Spor Gönüllüleri Derneği olarak, MEB temel eğitim dairesi başkanlığı ile de bu konu kapsamında iletişim halindeyiz”.

 5 Avrupa ülkesi (Türkiye, İtalya, Bulgaristan, Yunanistan, Slovakya) ile hazırlanan LUDUS Projesi Spor Gönüllüleri Derneği tarafından yürütülüyor. AB’de taban sporlarının güçlendirilmesi için 1-6 yaş arası çocukların okul dışı serbest zamanlarda katılacakları fiziksel aktivite programının oluşturulması ve geliştirilmesi önemli bir boşluğu doldurulması planlanıyor.